Usenetproviders zien flinke toename takedown-requests

Auteursrechthebbenden van films en tv-series hebben steeds meer aandacht voor usenet. De aantallen notice-and-takedown-requests die usenetproviders ontvangen, zijn de afgelopen tijd fors toegenomen. Gebruikers klagen daardoor over ontbrekende artikelen op usenet.

Specifieke aantallen zijn moeilijk te geven, omdat de providers geen statistieken bijhouden, maar medewerkers van grote Nederlandse usenetproviders geven tegenover Tweakers aan de afgelopen tijd fors meer takedown-verzoeken te hebben ontvangen. Als auteursrechthebbenden een dergelijk verzoek indienen, halen veel usenetproviders de betreffende artikelen offline. Usenet wordt veelvuldig gebruikt voor het verspreiden van auteursrechtelijk beschermde content.

Mark van Herpen, die bij usenetprovider TweakNews verantwoordelijk is voor het verwerken van notice-and-takedowns, zegt het afgelopen halfjaar tot een jaar een 'vlotte stijging' te noteren. "Het zijn niet per se grote partijen zoals Disney die dingen offline willen hebben", aldus Van Herpen. "Soms zijn het ook televisiezenders." Het overgrote deel van de verzoeken wordt automatisch verstuurd. Vooral auteursrechthebbenden van audiovisuele content richten hun pijlen op usenet; takedownverzoeken voor software zijn er minder.

De eigenaar van een andere grote usenetprovider is het toegenomen aantal takedown-verzoeken ook opgevallen. "Het publiek begint het nu pas te merken", zegt de eigenaar, die zowel zijn eigen naam als die van zijn bedrijf niet genoemd wil zien worden. "De stijging zet zich door." Zijn bedrijf probeert verzoeken zo snel mogelijk af te handelen, om te voorkomen dat ze door auteursrechtorganisaties voor de rechter worden gesleept. "We liggen knap onder vuur momenteel", zegt hij.

Woordvoerder Niels Huijbregts van Xs4all, dat usenet aanbiedt aan zijn abonnees, noteert een 'lichte stijging', maar geen trendbreuk. Volgens hem is de stijging al even gaande: "Het is een geleidelijke groei." Huijbregts wil daarnaast kwijt dat Xs4all in principe geen downloads verwijdert. De provider is van mening dat een usenetserver een cachingserver is, en dat die daarom gevrijwaard is van auteursrechtenclaims. Auteursrechthebbenden moeten het probleem bij de bron aanpakken, zegt hij, op de server waarop de artikelen worden geüpload.

Volgens de eigenaar van de eerder genoemde usenetprovider is het aantal takedown-requests vooral toegenomen sinds de rechtszaak van Stichting Brein tegen de Nederlandse usenetprovider News-Service Europe. "Toen de zaak speelde zijn er gigantisch veel notice-and-takedowns binnengekomen", zegt hij. Hij vermoedt dat Brein dat deed om in de rechtszaal te kunnen aantonen dat er niet adequaat op gereageerd werd.

De rechtszaak tegen News-Service Europe werd overigens gewonnen door Brein, waarop de usenetprovider werd gedwongen om de toegang tot auteursrechtelijk beschermde content te blokkeren. De provider koos ervoor zijn deuren te sluiten; naar eigen zeggen zag het bedrijf zich daartoe gedwongen. De anonieme eigenaar van de eerder genoemde usenetprovider zegt te vrezen dat zijn bedrijf ook het doelwit zal worden van Stichting Brein als het hoger beroep in de zaak tegen News-Service Europe in het voordeel van die stichting uitpakt. Dat hoger beroep loopt nog. Stichting Brein was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.

Ook gebruikers van usenet klagen over ontbrekende artikelen, die het gevolg van de notice-and-takedowns zijn. Veeldownloader Tom van der Woerdt valt het sinds een week of twee op dat sommige artikelen op usenet niet kunnen worden gevonden. Vooral bij de series Arrow en Revolution, beide van Warner Bros., treden veel downloadfouten op. Een usenetgebruiker: "Ik heb toevallig vandaag bij Eweka een klacht ingediend."

Ook een andere gebruiker klaagt over ontbrekende artikelen bij Eweka. Een medewerker van Eweka was niet beschikbaar voor commentaar, maar in een mail aan een klant laat Eweka weten inderdaad bestanden te verwijderen die auteursrechtelijk beschermd zijn. "Het ongeautoriseerd verspreiden van auteursrechtelijk beschermd materiaal op Usenet is in strijd met de voorwaarden van Eweka", aldus de provider. Overigens geldt dat ook voor de andere usenetproviders.

Ook gebruikers van SunnyUsenet, Supernews en NewsXS en XSnews klagen over ontbrekende artikelen. Overigens ervaren lang niet alle downloaders dezelfde problemen: meerdere downloaders zeggen tegenover Tweakers nergens last van te hebben.

Article not found - Usenet

Door Joost Schellevis

Redacteur

09-11-2012 • 14:49

152

Reacties (152)

152
150
97
19
0
31
Wijzig sortering
De industrie zal het nooit leren. Napster, Kazaa, torrents en nu usenet. Ik heb al meerdere malen aangegeven dat ik best wil betalen voor content a la Netflix in Amerika. Tientje per maand om alle series en films te kunnen streamen, dikke prima.

Dat alternatief is er nu echter niet en in plaats van mensen een handreiking aan te bieden in de vorm van bijvoorbeeld Netflix, wordt alles domweg afgekapt. Als zakenman zou ik zeggen dat er blijkbaar een grote behoefte bestaat om series uit Amerika ook in Nederland on demand te kunnen kijken, en zou daar proberen geld aan te verdienen.

Het enige wat je nu bereikt is dat je mensen tegen de haren in strijkt en dat de echte downloaders nog meer "underground" gaan.

Overigens heb ik mijn abbo bij Astraweb opgezegd. US provider die automatisch DMCA takedowns honoreert, risico werd mij te groot. Nu nog een goede Usenetprovider vinden zodat ik gewoon mijn series verder kan volgen.
Ik weet even niet meer exact hoe het in elkaar stak, maar had spotnet of grooveshark o.i.d. niet juist last van extreem tegenvallende inkomsten omdat er zoveel afgedragen moet worden aan dergelijke partijen ?

Het probleem zit hem denk ik niet zozeer in de mensen die een dergelijke dienst willen opzetten maar juist bij de mensen die de rechten bezitten (warner bros etc.). En als je het al voor elkaar krijgt moet je een extreem bedrag afdragen aan allerlei verschillende partijen.

Het lastige is hem gewoon om deze starre organisaties op één lijn te krijgen en een model als dit in zijn geheel erdoor heen te drukken. Stream alles, alles in de hoogste kwaliteit beschikbaar en wanneer en waar je maar wilt. Maar het valt of staat natuurlijk hoe je het op zet. Denk bijvoorbeeld aan de content wanneer je naar muziek kijkt. De die-hard metal fan wil ook al zijn muziek kunnen vinden en dat geld ook voor de hardcore lief hebber. Het werkt dan niet als je maar 1% vind van hetgeen je ''illegaal'' kan vinden.

Toch apart dat een Netflix in America kennelijk wel kan. Maar wellicht moet ik me daar meer in verdiepen om te zien waarom dit daar juist wel lukt en hoe dit dan wel in elkaar steekt. Nu heb ik daar geen flauw benul van waarom het daar wel kan en hier niet.

[Reactie gewijzigd door Perkouw op 22 juli 2024 13:34]

Omdat netflix in Noord-America met 1 organisaties over rechten onderhandeld en dan 300 miljoen mensen kan bedienen. In Europa moeten ze voor ieder land opnieuw gaan onderhandelen, zijn er regels in verschillende landen die elkaar tegenspreken, heb je tig verschillende talen en protectionisme. Dat maakt het heel erg lastig om zo'n dienst hier op te zetten.
Omdat netflix in Noord-America met 1 organisaties over rechten onderhandeld en dan 300 miljoen mensen kan bedienen. In Europa moeten ze voor ieder land opnieuw gaan onderhandelen, zijn er regels in verschillende landen die elkaar tegenspreken, heb je tig verschillende talen en protectionisme. Dat maakt het heel erg lastig om zo'n dienst hier op te zetten.
Dat is niet zo zeer het grote probleem, maar als een grote studio (zoals Warner of FOX) rechtstreeks aan de consument in het buitenland aan zou bieden, wat technisch prima kan, dan gaan er een hele hoop landelijke uitgevers en strijkstokken zoals BUMA/STEMRA ineens op hun achterste benen staan omdat ze uit de keten worden gehaald.
En juist als die tussen bedrijven zoals BUMA/STEMRA er tussenuit zijn, zal het allemaal goedkoper zijn en sneller beschikbaar. Dus laat dat soort bedrijven lekker failliet gaan ipv de bedrijven die gewoon slim op de markt hebben gereageerd.
Dat is een probleem wat de media-kartels zelf veroorzaakt hebben

Verder moeten ze niet zo zeuren, aangezien er geen alternatieve diensten zijn hier voor dergelijk producten is er geen inkomstenderving en men vreet al jaren mee uit de heffingspot (die zelfs nog uitgebreid wordt), en dat is in feit "gratis" geld voor de kartels welke legaal gestolen word (om met de woorden van brein en andere kartelorganisaties te spreken) van consumenten.

Probleem is dat door internet de tussenhandeleren die voorheen met hun kartelvorming flink wat winst konden afromen te koste van artiesten en consumenten nu steeds duidelijker een minder belangrijker rol lijken te krijgen waardoor ze krampachtig achter alles aangaan wat ook maar enigzins een negatieve invloed heeft of kan hebben op de inkomsten van de leden van het kartel. (en legaal downloaden zoals in nederland zorgt daarbij met name voor een afnemend "waardegevoel" bij deze producten)

Contentmakers zouden hier net zo boos over moeten zijn als consumenten maar die laten zich schijnbaar paaien door een paar griijpstuivers...

[Reactie gewijzigd door blouweKip op 22 juli 2024 13:34]

En omdat Amerikanen eerder geneigd zijn te betalen voor gemak. De markt is daar anders en veel meer gericht op geld uitgeven dan hier. Als je daar een legaal alternatief aanbiedt dat maar een beetje simpeler is dan zelf alles downloaden, stappen veel mensen over vanwege het gemak.

In NL zijn mensen terughoudender met het betalen voor content (zie tegenvallende inkomsten voor betaal tv pakketten). Het moet echt een stuk simpeler zijn dan downloaden voordat het hier aan zal slaan.
Betaalde tv pakketen zijn heel succesvol, gratis tv kijken kan niet meer sinds radio signaal is gestopt (nl1,2,3 kon je dan kijken) ;).

Ik denk dat je op de experimenten moet voetbal etc bedoelt? Dat is natuurlijk niet te vergelijken met het aanbod van Netflix... Is niet heel vreemd dat er weinig mensen x euro willen betalen voor een thema kanaal. Bij netflix kun je honderden films en series streamen.

De Nederlander is best bereid te betalen, kijk bijvoorbeeld naar mobiel internet. Je dienst moet echter wel iets waard zijn...

Ziggo heeft nu bijvoorbeeld HBO maar dat is niet serieus te nemen. Kost €15,20 per maand en dan kun je bijvoorbeeld Game of Thrones kijken (met slechts 10 afleveringen per jaar...).

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 13:34]

probleem in nederland bij betaalsituaties is vaak:

1. veel hogere prijsstelling dan in vergelijkbare andere markten
2. omgeven door restricties/keuze beperkingen
3. veel minder content

Als je dan meer gaat vragen voor minder dan moet je niet gek opkijken als mensen het links laten liggen (omdat ze weten dat ze genaaid worden)
Visa + smartdns = Netflix voor 8 dollar per maand ;)
En tevens niet legaal, breekt ook netflix terms of services. Dus je doet hetzelfde als legaal downloaden via usenet in NL direct.
Hmm, maar verbazingwekkend net zo duur als een newsgroup provider .... alleen weet je met netfilx dat er in iedergeval iets van je geld bij de makers terect komt (ipv in de zakken van de nieuwsgroup providers).
Hmm, maar verbazingwekkend net zo duur als een newsgroup provider .... alleen weet je met netfilx dat er in iedergeval iets van je geld bij de makers terect komt (ipv in de zakken van de nieuwsgroup providers).
Nou nee, het komt nog steeds maar voor 0,0001% bij de maker (studio/productiemaatschappij) terecht. De rest van het geld gaat naar de uitgever, het TV-network, de MPAA, en Netflix.

Wil je de filmmakers echt steunen en het hele systeem onder zijn eigen gewicht laten bezwijken, dan moet je geld uitgeven aan de indie producenten die niet zo dom zijn om met een grote distributeur in zee te gaan.

[Reactie gewijzigd door Stoney3K op 22 juli 2024 13:34]

Ik heb je flink geplust omdat hier volgens mij juist het probleem ligt. Ik heb ook mastercard+unblockus= netflix geen probleem werkt prima. Mensen die nu roepen je bent net zo illegaal bezig hebben geen ongelijk. In mijn ogen kunnen content providers gewoon niks maar dan ook niks zeggen zolang ze wereldwijde licensies tegenhouden. Netflix werkt gewoon super en ik hoop ook snel dat dit in Nederland gaat werken (via de legale weg).

Pathe heeft bijvoorbeeld nu Pathe thuis 4 euro voor een oude film en 5 of meer voor een nieuwe film gewoon geldklopperij. Zolang dit soort praktijken voorkomen (het is gewoon kartelvorming als je het mij vraagt) mogen ze echt niet klagen.

[Reactie gewijzigd door My Tec Master op 22 juli 2024 13:34]

Downloaders willen ze ook underground hebben, ze weten dat ze up/downloaden nooit uit kunnen roeien, maar ze willen het juist uit de handen van de 'gemiddelde' gebruiker houden. Voor het hele p2p gebeuren was er ook gewoon nieuwsgroepen en FXP, maar dat was allemaal eng en moeilijk voor de computer gebruiker van toen der tijd. Nu weet iedereen wat tpb is en hoe ze files moeten downloaden met torrents, nu daar flink in gehakt is roepen een hoop mensen "Gewoon nieuwsgroepen gebruiken!", kennelijk hebben teveel mensen daar naar geluisterd...
Helemaal met je eens! Je betaald in principe nu ook een maandelijks bedrag voor een usenet provider, geen probleem om dat naar een partij over te maken en direct goede kwaliteit te krijgen. dat zal niet helemaal passen in hun business model, maar nu missen ze de inkomsten in ieder geval...
Ik heb al meerdere malen aangegeven dat ik best wil betalen voor content a la Netflix in Amerika. Tientje per maand om alle series en films te kunnen streamen, dikke prima.
Dan neem ik aan dat je een abonnement hebt op http://www.film1.nl ? Oh wacht, die missen net de film die in de bioscoop draait; 15 euro is net even te duur en [voeg ander excuus in].

Dit argument hoor ik nu al jaren. Er zijn genoeg alternatieven, maar die voldoen nooit aan de eisen: alles voor niets of praktisch niets.

[Reactie gewijzigd door tomhagen op 22 juli 2024 13:34]

[...]
Dit argument hoor ik nu al jaren. Er zijn genoeg alternatieven, maar die voldoen nooit aan de eisen: alles voor niets of praktisch niets.
Er is voorlopig nog geen enkel 'alternatief' wat precies het aanbod kan bieden wat ik zoek en wat nergens anders te vinden is, namelijk alle audiovisueel materiaal wat niet via de reguliere Nederlandse kanalen te krijgen is.

Dan heb ik het bijvoorbeeld over buitenlandse TV-series, festival-releases en klassieke films.

Legale alternatieven zijn er wel, maar die bieden precies hetzelfde als de platenzaak of de videotheek binnen lopen. En daar wil ik juist niet voor betalen, maar als er een aanbieder is die mij iets bijzonders aanbiedt wat ik nergens anders kan krijgen, dan wil ik daar best voor betalen.
Lulkoek, ik ben geen downloader van films maar wil best af en toe VOD een film of tvserie kijken. Dat hoeven ook niet de nieuwste films te zijn maar wel een ruim aanbod. Maar dat aanbod is in Nederland enorm versnipperd over de verschillende aanbieders en drie keer 15 euro of daaromtrent betalen voor een VOD dienst terwijl ik een dvd voor 3,50 kan halen bij de videotheek is niet in verhouding.

Onlangs kreeg ik een aanbod voor een maand gratis films en series kijken bij Ximon. Blijkt het filmaanbod verschrikkelijk oud, heeft geen overzichtelijk interface en de eerste beste leuke crimi aflevering vragen ze alsnog 3,50 voor een aflevering van 45 minuten. Tot zover het "gratis" een maandje films en series kijken. Op die manier ga je geen klanten winnen.
Wie ben jij om die prijs te bepalen? Voor een tientje per maand heb je met geluk wat muziek, laat staan de nieuwste films on demand. Dat is gewoon niet realistisch.

Jouw series. hahahah.
Opvallend dat nog nergens de echte partij achter de DMCA's, die niets met Brein te maken heeft, is genoemd. The Morganelli Group van Joe Morganelli specialiseert zich in het geautomatiseerd DMCA's versturen voor de verschillende rechthebbenden. Zij zijn de partij die alle DMCA verzoeken naar o.a. Astraweb verstuurd, die ze vervolgens automatisch verwerkt, waardoor de artikelen binnen no-time onbeschikbaar zijn. Ze zijn er in ieder geval zelf erg trots op, zoals op de Wall of Fame te zien is...
Opvallend dat nog nergens de echte partij achter de DMCA's, die niets met Brein te maken heeft, is genoemd. The Morganelli Group van Joe Morganelli specialiseert zich in het geautomatiseerd DMCA's versturen voor de verschillende rechthebbenden. Zij zijn de partij die alle DMCA verzoeken naar o.a. Astraweb verstuurd, die ze vervolgens automatisch verwerkt, waardoor de artikelen binnen no-time onbeschikbaar zijn. Ze zijn er in ieder geval zelf erg trots op, zoals op de Wall of Fame te zien is...
Laten we ook even niet vergeten dat de DMCA in Nederland helemaal niet rechtsgeldig is. Als een Amerikaans bedrijf dan zo graag een takedown wil uitvoeren, dan moet dat via lokale partijen -- in de Nederlandse situatie dus via BUMA/STEMRA, NVPI, Videma of BREIN.
Officieel gezien klopt dat, toch lijkt het erop dat ook de Nederlandse usenet providers gehoor geven aan de DMCA verzoeken afkomstig uit de V.S. Er is vrijwel geen enkele NSP meer die de verzoeken niet behandeld, hoewel het merendeel het nu gelukkig nog handmatig doet waardoor er wat meer tijd tussen zit.
De DMCA is wetgeving uit de VS en daarmee in Nederland natuurlijk niet geldig nee.

Het lijkt me echter dat je als rechthebbende gewoon kunt eisen dat iemand die inbreuk maakt op jouw copyright daar mee stopt. Dat de rechthebbende uit de VS komt en het inbreuk in Nederland wordt gemaakt verandert daar niet zoveel aan. Het is niet zo dat Amerikaanse copyrights niet erkend worden in Europa en los van het feit dat een dergelijke eis misschien in het Nederlands opgesteld moet worden kan ik me ook niet indenken waarom die per definitie via 1 van de Nederlandse belangenverenigingen zou moeten lopen.

Natuurlijk kan je een dergelijke eis vrolijk naar de prullenbak verwijzen maar zolang de Nederlandse rechter in dat soort gevallen de kant van de rechthebbende kiest zal je dat ook niet lang volhouden. Dat zal er ook wel de oorzaak van zijn dat ook sommige Nederlandse usenet providers er voor kiezen DMCA requests te accepteren.
Tja, wat wil je. Sinds ze TPB redelijk hebben ingecapseld zie je steeds meer aandacht vanuit noobs voor de nieuwsgroepen. Dat kan Brein niet over zn kant laten gaan. Computertotaal legt elke tweede uitgave in een 10-pagina's tellend artikel uit hoe je het precies moet aanpakken en zet er altijd heel triomfantelijk bij dat het echt wel allemaal legaal is. En doordat de software om het te doen ook steeds toegankelijker wordt compleet met parren en rarren, krijgt in principe elk huisvrouwtje het wel voor elkaar om de nieuwste films binnen te halen en te kijken.
Ik begrijp het niet helemaal, klagen de gebruikers dat illegale content niet te vinden is? (even niet verder zeuren over 'downloaden is niet illegaal!')
Ik wil het je best helpen begrijpen... (of was je aan het trollen?)

In Nederland heb je (nog) geen Netflix... Niet iedereen gaat mee in het oude model (dinsdag 21:00 voor de tv gaan zitten).

Dat het anders kan blijkt in de VS waarbij je voor een vast bedrag onbeperkt series kunt kijken. Het resultaat mag er zijn:
http://www.nu.nl/internet...e-bittorrent-verkeer.html

Wat mij betreft zouden de instanties die blijkbaar nu zich erg drukmaken over de gratis verspreiding van hun content hun energie beter eerst steken in het beschikbaar maken van de betaalde content. Als je dat doet en dan download iedereen je spullen dan snap ik die take-down notice 100%. Nu ga je echter je content offline gooien terwijl het resultaat 0.000 is wat niemand kan het kopen. Dat is dus verspilde moeite want het levert niemand iets op.

Ik zou zeggen ga nou eens een keer lobbyen voor betere en betaalbaardere on demand diensten (desnoods onder een verlaagd btw tarief ofzo :+ ) in plaats van de huidige lobby.

ps dan doel ik dus op Warner Bross met de genoemde series uit het bericht (die ik zelf overigens niet volg).

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 13:34]

Maar wie ben JIJ om te beslissen voor die contentmakers wat ZIJ moeten doen met hun content... Ben je het niet eens dat je er voor moet betalen, dan laat je het maar liggen.. Het is nog altijd een luxeproduct...
Economische modellen trekken zich in de regel vrij weinig aan van wat wettelijk wel of niet mag. Als ergens een behoefte aan is dan zal die behoefte vervuld worden.

Anders hadden we al lang een wet uit kunnen vaardigen dat kinderporno, harddrugs en doping verboden zijn. En in een perfecte wereld was het dan zomaar weg geweest. We weten echter allemaal dat de wereld net even anders werkt.

Er is kennelijk een behoefte om content online te benaderen. Als content maker heb je dan 2 keuzes. Of je voorziet in die behoefte, of je ziet met lede ogen aan dat iemand het voor je doet op een manier zodat je zelf de controle kwijt bent.
Ben je het niet eens dat je er voor moet betalen...
Dat is natuurlijk een onzin argument. Sdk1985 zegt nergens dat het gratis moet zijn, alleen dat het een betaalbare on demand dienst moet zijn. Niet iedereen die online een film wil kijken is automatisch een dief.
Anoniem: 132385 @sdk198510 november 2012 01:11
De aannames die je maakt naar aanleiding van het artikel waar je naar linkt zijn wel erg kortzichtig.

Dat Bittorrent verkeer is gedaald in percentages is leuk maar zegt niks natuurlijk. Absolute aantallen zeggen meer dan percentages aangezien bittorrent in volume misschien wel is gegroeid maar doordat netflix-verkeer harder is gegroeid zie je dat niet terug in de cijfers.

Daar komt bij dat bittorrent verkeer uit legaal en 'illegaal' verkeer bestaat. Misschien is het legale bittorrent verkeer wel enorm gedaald en het 'illegale' verkeer gestegen. Dat weet je niet aangezien ze legaal/'illegaal' niet kunnen/willen onderscheiden van elkaar.

Verder kun je stellen dat netflix een hoop kijkers afsnoept van de reguliere tv omroepen. Dus in plaats van dat ze sávonds naar een serie op tv kijken kijken ze naar netflix (vooral tussen 21:00 en 00:00 uur) De kijkcijfers laten dit ook zien. http://www.theatlanticwir...es-ratings-decline/50436/
Als er een goed alternatief (zoals Netflix) zou zijn, dan zouden er niet zoveel mensen downloaden. De entertainment industrie loopt achter....
Anoniem: 24940 @Rob9 november 2012 15:28
Je hebt helemaal gelijk! Het blijkt in de VS dat de daling in torrentverkeer verband houdt met de stijging van het verkeer van Netflix.
But BitTorrent is down to 12 percent of all traffic in North America. It's easy to see why: With Netflix's wide selection, relatively low monthly price compared to cable-TV subscriptions, and speed of delivery, few people opt to wrestle with the complexity and delay of file downloads.
http://www.businessinside...t-sandvine-report-2012-11

edit: typo

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 24940 op 22 juli 2024 13:34]

Ik zie het anders. Het zal makkelijker zijn om de moeite te nemen om netflix te gebruiken in plaats van het te downloaden. Dat betekent niet dat mensen niet op zoek gaan naar content die niet op netflix wordt gehost.

Ook kun je er niet uithalen wat er minder wordt gedownload aangezien bittorrent verkeer bestaat uit legaal en 'illegaal' materiaal. Dat staat ook in het artikel maar vergeet je voor het gemak erbij te vermelden.

Dat netflix 38% van de traffic in beslag neemt kan ook betekenen dat veel mensen minder naar reguliere televisiezenders kijken in plaats van een jaar geleden. Kijkcijfers in Amerika waren in de laatste maanden van vorig seizoen namelijk over de hele linie lager.

Kortom het is een nietszeggend artikel met cijfers die niks zeggen.
Het is geen illegale content. Als je het origineel hebt, mag je het downloaden. Als je het origineel niet hebt, mag je het ook downloaden (in NL, behalve software).
Vanuit de eindgebruiker gezien heb je gelijk, maar het is wel verboden het te uploaden en dat is net waar de Usenetproviders op aangesproken worden in dit geval.
Waarom, de usenetproviders uploaden niet zelf illegale content, die hebben slechts bepaalde info cached staan. Dat mensen de moeite doen om die info bij elkaar te rapen en dit samen te voegen tot een illegaal bestand, dat is misbruik van usenet. Daar kunnen de usenet providers weinig aan doen, die kunnen ook niet zien wat er illegaal is en wat niet.
Hoewel je gelijk hebt, is dat een beetje hetzelfde als iemand neersteken en zeggen dat hij bij toeval in je mes liep. In theorie kan het best zo zijn, maar rechters zijn - hoewel ze weinig van internet lijken te snappen - niet helemaal debiel.

En ik moet zeggen dat ik die discussie ook niet eens wil voeren. De discussie die gevoerd moet worden is hoe we zorgen dat eindgebruikers gewoon legaal kunnen downloaden voor goede tarieven waar iedereen mee kan leven. Daarom is Spotify bijvoorbeeld een enorm succes. Net zoals de iTunes store. Het gaat niet om dat mensen niet bereid zijn de betalen, maar mensen zijn niet bereid 25 euro voor een CD of Blu Ray te betalen. Omdat het het simpelweg niet waard is.

Daarentegen zijn mensen best bereid maandelijks 10 euro te betalen voor onbeperkt gebruik van streaming diensten. Ik hoef geen eigenaar te worden van de muziek of film, ik wil 'm alleen een keer kunnen kijken.

Dat de rechthebbende hier compleet in hun recht staan, staat natuurlijk als een paal boven water. Maar zo lang er geen goed alternatief is vind ik dat wij als consumenten de vrijheid hebben om dan maar de minder legale weg te bewandelen. (ja, ik weet dat downloaden legaal is, maar ik bedoel het hele ecosysteem op macroniveau)
Maar als je kijkt naar de verhouding in prijs tussen een muziek CD en Blu Ray, en de benodigde bandbreedte zou je voor een "Spotify Video" dienst op € 40 per maand komen o.i.d., gaan mensen dat wel betalen?

Nog afgezien van dat je dan ook apparatuur moet hebben, of gaat iedereen alle films op de computer zitten bekijken i.p.v. op de TV in de woonkamer? En de benodigde bandbreedte heeft ook niet iedereen voor handen. Mensen die het wel hebben zullen ook een ondemand mogelijkheid hebben voor films dus waarom dan nog downloaden? Bij ondemand word je ook niet de eigenaar en mag je het een keer bekijken.

Er zijn dus al alternatieven maar mensen vinden alles maar te duur.
Waarom zou dat op 40 euro per maand komen? Mensen doen dat nu toch ook al? Usenet kost 8 euro per maand ofzo, onbeperkt. Dat is ook rendabel, blijkbaar. Dus de platform- en datakosten liggen lager dan dat. En de 'nadelen' die je noemt, zijn de beperkingen die er nu ook al zijn. Met de komst van Smart TV's, Apple TV, set-top-boxen van kabelaars, etc. hebben we al de technische beperkingen wel ondervangen: het bestaat immers allemaal reeds. Over 5 jaar is het gewoon gemeengoed.

Het probleem met traditionele on demand is dat je nog steeds 5 euro per film betaalt: daar hebben mensen geen zin in. Mensen willen gewoon een vast bedrag per maand, waarvoor ze onbeperkt films kunnen kijken. Het per film betalen is gewoon een tussenstap (zie iTunes -> Spotify, datalimieten -> onbeperkt, 400 belminuten/SMS -> onbeperkt voor 30 euro, etc.)

Voor TV/Radio betaal je toch ook een vast bedrag per maand, ongeacht of je 0 of 300 uur TV kijkt per maand. Hell, zelfs Pathe (bioscoop) heeft al een onbeperkt abonnement voor 19 euro per maand. Het kan dus makkelijk, alleen het is nog niet echt breed beschikbaar en het aanbod is nog beperkt.
8 euro is rendabel omdat een Usenet-provider wel de voordelen heeft van andermans content, maar er niet voor betaald. Dus dat vergelijken met een abonnement waarbij de ontwikkeling van films, series, games, muziek, etc ook bij inzit zal heus geen 8 euro zijn. Kijk ook naar Spotify, misschien qua gebruikers een succes, maar het is helemaal geen stabiel verdienend bedrijf.
Gert had het echter ook over de benodigde bandbreedte en dat argument schoffelt Plague met succes onderuit lijkt me.
Het andere argument is het verschil in prijs tussen CD's en DVD's/BR's. Laten we eens stellen dat dat een factor twee is (dat is het niet, maar zelfs als het dat zou zijn). Je hebt voor 5 euro een onbeperkt muziek abbo en laten we eens even net doen alsof daar geen kosten voor bandbreedte in zitten. Dan heb je dus 10 euro voor de rechten en 8 euro voor de bandbreedte. 18 euro voor onbeperkt films/series kijken op goede kwaliteit bij een dienst die redelijk compleet is en waar het geen eeuwigheid duurt voor dingen beschikbaar worden? Sign me up!
Grote probleem met een streaming dienst voor films is denk ik de verdeelsleutel.
Er zijn megaproducties die over de 100M kosten, maar ook zeer kleine producties van misschien niet eens 20K.

Bij muziek heb je ook verschillen, maar zulke absuurde verschillen zijn er niet.
Lijkt me niet zo moeilijk? Gewoon net als Spotify af laten hangen van hoe vaak er naar gekeken wordt. Als jij voor 20K een film kunt maken die net zo vaak bekeken wordt als een film van 100M dan verdien je het volgens mij ook gewoon als je keihard binnen loopt. Blijkt dat er geen hond naar die film van 100M kijkt, mja, duidelijk bericht toch? Geen behoefte aan dat soort producties, dus mee kappen.
Overigens hoef ik nog steeds niet per se een onbeperkt tegen een vaste prijs service. Ik stoor mij vooral aan dat de prijs van online niet strookt met offline, en dat is dan als het hier überhaupt beschikbaar is! Ik heb net eens gezocht via google en het is sowieso erg moeilijk om betaald aanbod te vinden (vind bijna alleen maar watch episodes free websites) en uiteindelijk bij veamer beland. Die hebben een paar series, waarvan ze niet eens de seizoenen compleet hebben bij veel er van. Een die wel compleet is, is the mentalist. Als ik echter daar ga kijken naar seizoen 1 dan vragen ze zich botweg nog steeds 2 euro per aflevering. Ik kan de DVD box van season 1 (23 afleveringen) voor 10,78 thuis gestuurd krijgen! Ok, seizoen 4 is dan 38,94, dat komt wat meer in de buurt, maar voor 53,60 heb ik een box van seizoenen 1 t/m 4. Veamer is wel wat meer uptodate, ze lopen maar een paar afleveringen achter op de VS, dat moet ik ze wel nageven.
Voor nieuwe afleveringen is 2 euro ook niet zo slecht, maar ik ga het niet betalen voor afleveringen die ik ook als box set veel maar dan ook VEEEEEEL goedkoper kan krijgen. Het wordt helemaal erg bij series die afgelopen zijn, bv Lost compleet voor 60 euro of een krappe 80 op bluray. Dat zijn 137 afleveringen volgens tv.com, oftewel 274 euro voor alle afleveringen los (als je ze zelfs al zou kunnen krijgen hier), terwijl de kwaliteit het gegarandeerd niet haalt bij die bluray box die ik dus voor zo'n 30% van de prijs thuis gestuurd kan krijgen. Waarom geen season deals online? Waarom geen lagere prijs voor oudere series? Er is zoveel mogelijk, ze laten het gewoon keihard liggen.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 22 juli 2024 13:34]

Precies, over 5 jaar. Diensten als Spotify kwamen ook pas een tijd nadat smartphones gemeengoed waren. Rechtvaardigt dit dan om nu al te gaan zitten downloaden omdat er geen alternatieven zijn? Zelfs als het er zou zijn, kan het merendeel van de mensen die download "omdat er geen alternatieven zijn" er technisch geen gebruik van maken, dat is natuurlijk makkelijk afschuiven van een schuld gevoel.

Bij TV krijg je juist steeds meer pay per view opties, terwijl dit vroeger met de analoge kabel "flat fee" was dus ik weet niet wat de toekomst daar gaat brengen.
Nee, de rechthebbenden staan niet compleet in hun recht. Want hun recht gaat via de wet. Zolang die niet zegt dat ze recht hebben hebben ze dat niet.

Nu kun je zeggen dat vanuit een ideaalbeeld we verkeerd bezig zijn en wat dat betreft heb je ook gelijk maar dat maakt het eerste niet minder waar.
De rechthebbenden staan wel compleet in hun recht. Het aanbieden van auteursrechtelijk beschermd materiaal is strafbaar. Of je het nu opknipt in pakketjes van 15/50MB of niet, doet niets af aan het feit dat het eindresultaat is dat je auteursrechtelijk beschermd materiaal aanbiedt.

Vanuit de consument bezien heb je gelijk: die doen niets fout. (op het gebied van film/muziek dan ;) ) En die worden dan ook niet aangepakt.

Feitelijk gezien is het nog erger dan TPB en aanverwanten: die linken er alleen maar naar. Usenet providers hosten de content zelf. Dat neemt niet weg dat ik graag een ander ecosysteem zie, waarin je (zie mijn andere post) gewoon voor een vast bedrag per maand onbeperkt films/muziek kan streamen. In het kader van kijken op welk device, waar dan ook, biedt dat zelfs nog een meerwaarde t.o.v. downloaden. En dat mag best een paar euro's per maand extra kosten.
Gelukkig is het niet zo zwart/wit en zijn er wel dergelijk uitzonderingen (zoals bij usernet het geval is)
Anoniem: 132385 @Plague10 november 2012 00:38
Hoezo staan de rechthebbenden compleet in hun recht? Als ze zijn opgesplits host je geen auteursrechtelijk materiaal maar alleen bits & bites aangezien je er niks mee kan.

Het aan elkaar plakken word ergens anders gedaan dus vanaf dan zou het strafbaar moeten zijn. Niet op de newsserver zelf.

Volgens jou voorbeeld zouden ze alle grondstoffen moeten gaan verbieden voor consumenten want daar zou je eventueel ook iets mee kunnen maken waar een patent op rust.
Ik snap je punt exact, maar helaas neem je dingen dan te letterlijk.

Die verschillende stukjes data die overal verspreid staan, kan je niet vergelijken met grondstoffen. Daar grondstoffen universeel inzetbaar zijn, maar deze stukjes data maar 1 doel hebben > samenvoegen tot een auteursrechtelijk bescherm bestand.

Deze stukjes data kunnen nergens anders voor gebruikt worden namelijk, en dat maakt dat stukje data even illegaal als het geheel, ondanks je helemaal niks kan met dit stukje alleen.
blah blah blah, je weet dondersgoed dat usenet misbruikt wordt voor het verspreiden van illegale content. Usenet is hier nooit voor bedoeld geweest maar is een handige 'maas in de wet', waar usenet origineel voor gebruikt werd is al lang vervangen door oa allerlei fora.. Het enige waarom 99% van de mensen nog usenet gebruiken is om aan hun illegale muk te komen..
Betaalde usenetproviders draaien hier juist om, en die weten dondersgoed dat als ze alle binary berichten zouden blocken niemand meer bij hun nog een abbo zou nemen..
Dus doe aub niet zo hypocriet.. Ik ken bv niemand die een usenet account heeft om het te gebruiken waarvoor het origineel bedoeld is, iedereen die ik ken die zo'n account heeft, heeft dat om zo zijn of haar films/muziek/software/games binnen te halen..
En er zijn ook usenetservers die gewoon alle binaries blokkeren en dus echt alleen de 'zelf getypte' berichtjes bewaren..
blah blah blah, je weet dondersgoed ...
Alsof je Brein letterlijk hoort praten. :)

Hoe het ook zij, Usenet kan aangepakt worden zoals Bittorrent sites werden aangepakt. De opvolger van Usenet kan aangepakt worden, maar het blijft dweilen zolang de industrie niet met werkbare alternatieven komt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 125509 op 22 juli 2024 13:34]

Als dat zo simpel lag dan had news service nooit de rechtzaak tegen Brein verloren. Blijkbaar komen er nuances kijken en voelen de usenetproviders toch de hete adem in de nek.

De situatie is reeds eerder door rechters anders gezien. Waarbij denk ik het argument gebruikt wordt dat usenetproviders hun bestaanrecht danken aan het illegaal gebruik (zie ook rechtzaak omtrent piratebay.)

Overigens zeg ik ook niet dat het terecht is of onterecht is. Ik geef alleen maar aan waarom de usenetproviders worden aangeschreven. Zonder enig waardeoordeel daar aan toe te voegen.

[Reactie gewijzigd door Hann1BaL op 22 juli 2024 13:34]

Dat is natuurlijk niet helemaal waar :)
Usenet bestaat al heel lang en werd in het beginsel absoluut niet gebruikt voor filesharing en wordt nu op dit moment nog steeds zeer veelvuldig gebruikt voor (wetenschappelijke) discussies.

Dat er nu een selecte groep is die het protocol gebruikt om de doorgifte van illegale bestanden in te voeren, tja... Dat kan je de usenet providers niet aanrekenen.
Dat rechters corrupt zijn in Nederland is inderdaad al lange tijd bekend :)
Dat er nu een selecte groep is die het protocol gebruikt om de doorgifte van illegale bestanden in te voeren, tja... Dat kan je de usenet providers niet aanrekenen.
Dat rechters corrupt zijn in Nederland is inderdaad al lange tijd bekend :)
Daar zijn nu net bedrijven als Eweka groot mee geworden. Zonder illegaal aanbod hebben zij geen bestaansrecht meer. Dat wordt vaak vergeten. Het zou jammer zijn, maar ik voorzie op termijn dat Usenet (dankzij Brein) hetzelfde lot wacht als TPB.

[Reactie gewijzigd door tweaker2010 op 22 juli 2024 13:34]

Op den duur zullen Brein en andere soortgelijke bedrijven/stichtingen vanzelf verdwijnen en zullen dingen zoals TPBgewoon blijven bestaan net zoals ftd eigenlijk binnen 2-3 dagen is overgegaan in spotnet/spotplanet/spotlite/onlineftd.

Ik zag een paar dagen geleden een filmpje uit de jaren 80 waarin videotheek eigenaaren aan het klagen waren over mensen die zelf films gingen uitzenden en hierdoor zouden videotheken geld mislopen.
Het ging erom dat piratenzenders op verzoek films gingen uitzenden.

30 jaar later zijn de videotheken uitgestorven en kan iedereen zijn eigen films kijken wanneer je maar wilt en hoef je zelf niet te wachten tot je film is uitgezonden.

De techniek zal alleen maar beter worden.
Maar als het op de een of andere manier lukt om toch usenet en torrents te verbieden, dan komt er wel weer een nieuw protocol en begint het weer van voor af aan.

Volgens mij heeft de muziek/film/content industrie inmiddels meer geld in rechtzaken gestoken dan dat het had gekost om zelf een goed systeem op te zetten.

En mocht alles verboden worden en de internetsnelheid niet meer dan 10 kb/s gaan bedragen in de toekomst, dan gaan we toch verder met twillight disks, alleen zijn het dan geen cd's meer maar enkele terrabytes aan hardeschijven/ flash opslag.
En dan zal de overheid wel weer de thuiskopieheffing op opslagmedia gaan verhogen maar dan koop je de schijven gewoon in duitsland of belgie.
Binaries werden in het verleden beperkt tot enkele weken simpelweg omdat het teveel data in beslag nam.
Nu heb je providers die je een retentie van 1000 dagen bieden en dan moet je als provider wel even achter je oren krabben aangezien het gros van de data gewoon niet door de beugel kan.

Providers zouden er verstandig aan doen als ze die binaries uit zichzelf gaan beperken tot max twee weken en dan geef je duidelijk een signaal af dat je niet de interesse hebt om fout materiaal te verspreiden. Voor de groep die wel binaries nodig heeft is twee weken wat om alles te downloaden, zelfs met een 1 Mb verbinding.
Als dat zo simpel lag dan had news service nooit de rechtzaak tegen Brein verloren.
Zonder op die zaak specifiek in te gaan: dat kan wel dergelijk, ook in nederland heeft een rechter wel eens een eigen interpretatie van een wettelijk kader (daarom hebben we ook de mogelijkheid tot beroep) en ook in nederland neemt een rechter wel eens een besluit op basis van vooroordelen/onkunde of onjuiste informatie, het zijn ook maar mensen.
Dat was altijd het argument van de Usenet providers. Dat een usenetserver gezien moest worden als een proxy.

Ik denk dat die stelling sinds de rechtszaak van Stichting Brein tegen de Nederlandse usenetprovider News-Service Europe op losse schroeven is komen te staan en dat de Breins van de wereld daarom nu dat medium op de korrel nemen.
De usenetprovider waar het materiaal in eerste instantie is geupload zou je wel kunnen zien als facilitator van upload van auterusrechtelijk beschermd materiaal.
Als die een artikel verwijderd sijpelt de verwijdering langzaam over heel usenet door net zoals het bericht zich oorpsonkelijk verspreidde.
De usenetproviders hebben anders wel bestaansrecht dankzei al die binairies. Ze worden btw. niet zelf veroordeeld voor het aanbieden van die content, wel worden ze gemaand de aangetoonde illegale content zsm te verwijderen. En daar kan je ze zeker op aanspreken, zei bieden tenslotte het platform aan en hebben de middelen om dingen te verwijderen.

Zelfde als met een cafeeigenaar waar coke word aangeboden door een derde, als de cafe eigenaar erop gewezen word, moet die actie ondernemen. Dan kan die niet met de handen over elkaar blijven zitten en roepen "ich weis nichts/kan ik wat aan doen? ". Ja, hij kan er wat aan doen en word ook gemaand er iets aan te doen, bijv. die persoon weigeren. Zo moet je het ook zien met de usenetproviders.

De uploader plaatst die content nml. wel op die server, zij weten wie dat doet en als dat illegale content is, zijn zij de aangewezenen om actie te ondernemen. Vooral als ze erop gewezen worden.
Nee, Brein zou de uploaders moeten pakken, de usenetproviders uploaden niet, die faciliteren een service.

En Brein pakt dan ook de usenetproviders aan omdat ze de uploaders niet kunnen/willen pakken.
Meer dan facaliteren deed FTD ook niet...
Verkoop zelf geen wapens, maar heb wel een site waar ik alles netjes in categorien heb geplaatst, alle verkooppunten en louche handelpartners heb vermeld, gegevens die ze zelf aandragen uiteraard; wel zo makkelijk. Maar ik, ik verkoop geen illegale wapens O-)

Verdien wel aan mijn eerlijke, informatieve service. Waaronder enkele wapenshop adds bijv en leuke donaties van wapen"liefhebbers" die mijn service waarderen. We houden van info nml. :>

[Reactie gewijzigd door Madrox op 22 juli 2024 13:34]

Anoniem: 125509 @cHoc9 november 2012 16:40
usenetproviders uploaden niet, die faciliteren een service.
Dat argumenteerden de Torrentsites ook. We weten allemaal hoe dat is afgelopen. Van faciliteren van een service naar faciliteren van illegale activiteiten is voor Brein maar een kleine stap.
Ja, een heler steelt zelf ook niet de spullen maar verkoopt ze slechts...
Het is niet illegaal, usenet is alleen maar tekst ;) Buiten dat is downloaden van films en muziek 100% legaal hier, zeker via usenet aangezien je niet upload wanneer je download wat bijv. bij bittorrent wel zo is in de meeste gevallen. Daarvoor is de Stichting Thuiskopie in het leven geroepen.

Ik zit zelf trouwens bij Giganews en heb geen last van artikelen die niet gevonden worden. Ik betaal wel $30 per maand voor een diamond account maar dan heb je ook gelijk het beste, inclusief gratis VPN verbindingen naar de meeste continenten zodat je ook bijv. naar Hulu of Netflix kunt kijken, echt ideaal.
Maar als jij het download, komt het ergens vandaan, de usenet server, en DIE upload het dus op het verzoek van jou. Dus die server is in theorie WEL illegaal bezig. Jij haalt het binnen, maar de server verstuurt het. Dus zou je kunnen redeneren dat het dus inderdaad niet mag wat ze doen.
..vandaar dat een usenetserver als een cashing-server te boek staat.......dus niks "zou"....
Laat ze dat maar eens verdedigen.
Als jij het kan (legaal) downloaden heeft iemand het (illegaal) geupload.
De rechthebbende vraagt in dat geval de illegale daad (d eupload) ongedana te maken.
net zoals artikelen vanaf de uploadserver zich over usenet verspreid, doen de cancel-berichten dat ook...

Wel zou je kunnen zeggen dat een usenetprovider waar e.e.a. niet is geupload, de cancel-berichten zou kunnen negeren. En takedown requests kan negeren (als je caching als uitgangspunt neemt zoals xs4all)
Giganews verwijdert zo'n beetje het meeste van alle providers :)

Probeer maar eens een game te downloaden of iets van HBO. Succes.
Inderdaad, maar in Nederland is het inderdaad niet illegaal om voor eigen gebruik te downloaden, dus dan is klagen wel terecht.
Maar als je bij een internationale newsserver zit kan het natuurlijk eerder voorkomen dat content offline gehaald wordt, dan heeft klagen minder zin.
Inderdaad, maar in Nederland is het inderdaad niet illegaal om voor eigen gebruik te downloaden, dus dan is klagen wel terecht.

Dat jij het mag downloaden voor eigen gebruik betekent nog niet dat een commerciële partij de data mag bezitten. Radio luisteren mag je thuis wel, binnen een bedrijf gelden ook andere regels.

Hetzelfde met vuurwerk, jij als consument mag het prima in een plastic tasje naast de open haard zetten, maar als jij datzelfde vuurwerk als bedrijf hebt gekocht, mag dat absoluut niet en moet het 'op de juiste manier' opgeslagen zijn.
"Het ongeautoriseerd verspreiden van auteursrechtelijk beschermd materiaal op Usenet is in strijd met de voorwaarden van Eweka", aldus de provider.

Slim dat ze zich ingedekt hebben maar wat moet je anders met een usenet account. De enige reden dat een Eweka met zo'n dienst kan bestaan omdat men betaald om juist die content te downloaden.
Anoniem: 226048 @et36s9 november 2012 22:06
Tjah, met verspreiden bedoelen ze voornamelijk uploaden.
Je mag alles downloaden alleen geen beschermd materiaal uploaden.
Beetje flauw maar ja.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 226048 op 22 juli 2024 13:34]

Ja en dat is logisch, je betaald niet voor niks he (even los van of het illegaal is of niet) :)
Anoniem: 381563 @Boy10 november 2012 03:46
Downloaden is niet illegaal.
Ik merkte dit dus gisteren ook. Mijn Sickbeard zoekt op NzbMatrix, en Arrow en Revolution kwamen inderdaad incompleet binnen. Deze trend baart me ernstige zorgen, ben een ontzettende serie fan, en in Nederland trek je dan gewoon aan het korte einde, want er is GEEN alternatief, tenzij je een jaar wacht en ouderwets via vaste tijden wil kijken.

Gelukkig gebruiken vele uploaders een soort codenamen voor hun posts, hierdoor is het makkelijk om via spotwebsites toch aan de goede NZB's te komen. Programma's als Sickbeard hebben echter een probleem binnenkort ben ik bang.

;(
Voor ieder probleem is een oplossing. Kwestie van tijd. Als dit doorzet zullen programma's als SB en CP gewoon doorontwikkelen en zorgen dat die codenamen ook herkent worden.
Eigenlijk moeten de content-providers alleen takedown-requests sturen als ze een legaal alternatief aan kunnen bieden. Want er is tegenwoordig nog geen zender, DVD-winkel of VOD provider waar ik die afleveringen van Arrow en Revolution, in Nederland, tegen betaling, kan kijken.

Aan de andere kant moeten de providers een stuk kritischer zijn met het honoreren van (automatisch verstuurde) takedown requests. Laat de rechthebbende partij eerst maar eens aantonen dat de artikelen in kwestie ook echt het materiaal bevatten dat ze beweren, dat ze daar de rechthebbende partij van zijn, en dat ze een legaal alternatief kunnen bieden.

Vaak genoeg gebeurt het dat een automatische crawler van Fox gewoon "Fringe.S05E05.x264-DiMENSiON.part01.rar" als bestandsnaam tegen het lijf loopt en er daardoor maar blind vanuit gaat dat het om de laatste aflevering van Fringe gaat. Terwijl dat natuurlijk niet zo hoeft te zijn -- als ik mijn eigen film of collectie vakantiefoto's (waar ik zelf de rechthebbende van ben) onder die naam upload, kan ik ook een takedown-request tegemoet zien. In principe sta ik dan zelfs in mijn recht om Fox op zijn vingers te tikken omdat ze onrechtmatig een takedown-notice hebben gestuurd over mijn materiaal.

Aan de andere kant wordt het alleen maar lastiger voor de maatschappijen om achter piraterij aan te gaan. De uploads blijven gewoon komen, alleen worden ze nu onder een wat onduidelijker naampje zoals "Dadhj3hr82w76vdahulxx.part01.rar" op de servers gezet, en welk bestand bij welk naampje hoort wordt via een andere service (forums, Spotnet, IRC) bekend gemaakt.
Eigenlijk moeten de content-providers alleen takedown-requests sturen als ze een legaal alternatief aan kunnen bieden. Want er is tegenwoordig nog geen zender, DVD-winkel of VOD provider waar ik die afleveringen van Arrow en Revolution, in Nederland, tegen betaling, kan kijken.
Content-providers moeten helemaal niks. Het feit dat zij met hun content iets doen wat jou als (individuele, niet betalende) consument niet zint is niet hun probleem maar het jouwe. Je hebt geen enkel recht op content, hoewel je dat wel zo doet voorkomen.

Dat content altijd te vinden zal zijn op het net bestrijd ik niet. Dat de uitgevers er beter aan doen een alternatief te bieden, misschien. Ik weet niet wat omroepen betalen om als eerste een bepaalde serie uit te mogen zenden of Ziggo/KPN/Pathé betalen om content aan te mogen bieden. Als ze dat bedrag niet halen omdat de downloaders blijven downloaden en niet gaan betalen "want op tv is het ook gratis!" of "het aanbod is niet precies wat ik wil" of "15 euro is wel erg veel voor die paar series die ik kijk" dan is het niet aanbieden van een streaming/VOD-alternatief + aan laten pakken van uploaders dus een beter plan. Ze zijn er immers om winst te maken, niet om jou en mij van series te voorzien.

Trouwens: http://webwereld.nl/nieuw...lijkt-onvermijdelijk.html <-- lijkt kwestie van tijd voordat ook in NL downloaden verboden gaat worden. Eén voordeel van een downloadverbod: het eeuwige ge-emmer hier over legaal/illegaal/uploaders/downloaders is dan eindelijk afgelopen.

[Reactie gewijzigd door Bundin op 22 juli 2024 13:34]

Aan de andere kant moeten de providers een stuk kritischer zijn met het honoreren van (automatisch verstuurde) takedown requests. Laat de rechthebbende partij eerst maar eens aantonen dat de artikelen in kwestie ook echt het materiaal bevatten dat ze beweren, dat ze daar de rechthebbende partij van zijn, en dat ze een legaal alternatief kunnen bieden.
Die benadering heeft Xsnetworks geprobeerd en daar zijn ze door de Nederlandse rechter voor veroordeeld http://tweakers.net/nieuw...an-hoster-xsnetworks.html.

Je kan als usenet provider natuurlijk de takedown requests (of een nederlandse variant daarvan) naast je neerleggen maar de kans dat je gelijk krijgt bij de rechter lijkt me niet zo bar groot.

Usenet providers geven geen gehoor aan dit soort verzoeken uit gemakzucht maar puur omdat ze er toe gedwongen worden.
Ze komen niet incompleet binnen, maar ze krijgen een andere naam (cijfers) waardoor die programma's van slag af zijn :) maar hij pakt hem wel gewoon uit hoor.

Maar goed dit gebeurd al even hoor, iets voor de release van Batman, de laatste was er zowat geen 1 batman film te downloaden waren allemaal ofline gehaald, maar jah je kan het ook vrij snel weer online zettten met beetje upload dus het is wel dweilen met de kraan open eigenlijk.
Tsja, de filmmaatschappijen en brein zijn ook niet dom natuurlijk. Als jij een download kan vinden, dan kunnen zij het ook en kunnen ze een verzoek sturen. Als je snel genoeg bent, dan heb je daar geen last van, maar veel providers hebben de laatste jaren de retentie juist enorm opgerekt omdat oude posts ook heel interessant kunnen zijn. Is toch wel een feature die gemist gaat worden..
Ik ben ook een enorme serie Junk (volg er op het moment een stuk op 35) maar Arrow en vooral Revolution mogen ze echt hebben van me, dat zijn toch wel de mindere van dit moment.
True! Wat ik zo'n beetje zie over Revolution is dat het begin wel een interessante insteek heeft, maar het begint al snel de langdradigheid van Lost te krijgen. Hoe zou dat toch komen...

[Reactie gewijzigd door mailis op 22 juli 2024 13:34]

True! Wat ik zo'n beetje zie over Revolution is dat het begin wel een interessante insteek heeft, maar het begint al snel de langdradigheid van Lost te krijgen. Hoe zou dat toch komen...
Verbaast me ook niet zo erg veel, als de halve productie-crew ook voor Abrams heeft gewerkt.

Maar aan de andere kant, het "we-rammen-de-actie-tussen-de-reclameblokken-door" tempo wat je tegenwoordig in series tegenkomt omdat er (in de VS) zo'n enorm zenderaanbod is, is echt iets van de jaren 2000. In de jaren 80 lag het tempo van de meeste series bijvoorbeeld al veel lager, omdat er dan ook minder risico was dat een verontwaardigde kijker bliksemsnel naar een ander kanaal zapt.

Dat heeft dus ook zijn weerslag gehad op het kijkgedrag en wat we van TV-series verwachten tegenwoordig. Niet elk SF-actie-drama heeft hetzelfde rappe beuk-tempo zoals bijvoorbeeld Stargate.
Ik vind Arrow wel aardig, misschien een beetje te stereotype en eentonig, maar dit kan veranderen.

Revolution vind ik daarentegen helemaal niet slecht? Het verhaal mag nog wel wat complexer en het geforceerde gedramatiseer mag wat minder, maar deze serie heeft heel veel potentie al zeg ik het zelf.

[Reactie gewijzigd door Dannydekr op 22 juli 2024 13:34]

ja hoor CBS, NBC etc. in je digtale pakket nemen en een HDD recorder aanschaffen....
Zat er natuurlijk al heel lang aan te komen... Het is vergelijkbaar met een simpele webserver waar je een bestandje op host. Dat hebben ze goed onder de duim, dus nu zal usenet er ook wel aan gaan. De toekomst van de 'illegale' bestandsoverdrachten zit hem dus echt in de P2P.
Wat een onzin. De P2P netwerken zijn de laatste tijd veel harder aangepakt dan Usenet. Dat nu ook Usenet geraakt wordt, betekent niet dat P2P ineens gaat overleven...
Nieuwsgroepen draaien al vele, vele jaren onaangetast. Ik vond het verbazingwekkend dat een nieuwe techniek zoals torrents veel populairder werd dan nieuwsgroepen, zeker toen in Nederland het puur downloaden niet meer illegaal was (torrents ben je verplicht ook te uploaden). Nu organisaties zoals Brein, RIAA, etc. The Pirate Bay en Demenonoid hebben 'opgedoekt' (althans in het publieke oog) richten ze nu eens de speren op nieuwsgroep providers.

Maar of de toekomst nu in p2p gaat zitten betwijfel ik echt, zeker in Nederland is dat niet slim. Bij p2p in Nederland zijn er namelijk twee wetsovertreders en bij bv. nieuwsgroepen maar één, namelijk de persoon die het op de nieuwsgroep heeft geplaatst.

Ik verwacht eerder dat we weer terug gaan kleine fora die passwords op de files gebruiken en vervolgens de bestanden onherkenbaar maken, dat creëert weer een extra stap die extra tijd oplevert.
Dan snap je blijkbaar niet wat P2P is... Er is wel wat meer dan Bittorrent ;)

Nieuwsgroepen hebben een single point of failure (server down: hele usenet download probleem opgelost), oftewel, makkelijke doelwitten voor BREIN. Een handjevol usenet aanbieders is een stuk makkelijker dan iedere P2P gebruiker.
Uhmm, je begrijpt dat usenet niet 1 server is toch? En er zijn honderden zo niet duizenden USP's op de wereld, dus zo makkelijk is dit niet aan te pakken. Daarbij komt dat de USP "niet weet" wat het aanbied, omdat het automatisch word gesynchroniseerd met heel het usenet, dus kan deze ook niet aansprakelijk oid worden gesteld. En met elk P2P netwerk word je bijna altijd gedwongen om te delen, wat niet mag in Nederland, en met usenet niet dus ben je 'legaal' bezig :9

[Reactie gewijzigd door improperBunny op 22 juli 2024 13:34]

En dat terwijl downloaden (films,series,muziek, boeken - geen software) legaal is in Nederland.
Wanneer een (Nederlandse) Usenet provider content weghaalt is het dan niet limiteren van zijn dienst? Oftewel je betaalt voor iets wat je niet meer krijgt.
Je hebt immers ook al betaald voor het medium waar het opgeplaatst wordt.

Ik zou dit wel eens door bijv Arnoud Engelfriet behandeld zien worden :)
Als hij claimt een bepaalde completeness\retentie te hebben dan is het inderdaad een beperking in zijn dienstverlening die niet strookt met jou abbo.

Maar de usenetprovider mag daar en tegen niet uploaden, (je mag jou legale kopie namelijk niet verspreiden).

Lastig voor de usenet providers.
Wanneer een (Nederlandse) Usenet provider content weghaalt is het dan niet limiteren van zijn dienst?
Het probleem is niet dat het wordt gedownload, maar dat het wordt aangeboden. De Usenet provider mocht de aan de hand van de 'Notice and Take Down' verwijderde content om te beginnen al niet aanbieden.

Ik denk daarom dat je geen poot hebt om op te staan, hoe lang Arnoud er ook naar kijkt.

False positives daar gelaten natuurlijk. Sommige partijen zijn wel heel kwistig met hun takedown beleid. Eerst schieten en dan maar eens kijken of het terecht was, want de meeste burgers tekenen toch geen bezwaar aan.
Ik moet eerlijk bekennen dat als Usenet down gehaald zou worden door Brein, ik toch even niet zou weten waar ik mijn downloads moet halen.

Wat zijn een beetje nog de goede torrent sites tegenwoordig?
Prive torrents genoeg..Al is usenet ook mijn nr 1. Volle snelheid en geen gezeur met ratio's.. De series worden snel offline gehaald. Maar ze worden ook weer +10 x geupload onder andere naam.
Ik moet eerlijk bekennen dat als Usenet down gehaald zou worden door Brein
:D
Als een kleine Nederlandse organisatie een wereldwijd legaal netwerk down weet te halen dan is dat het minste waar ik me zorgen om zou maken.

Vergeet niet dat de ISP over de hele wereld baat hebben bij dit netwerk (downloaden binnen hun eigen netwerk kost minder dataverkeer dan van buiten hun netwerk) en dat de meeste groepen legale content hebben. Ik zou het al een hele prestatie vinden als brein het voor elkaar krijgt om de binary groepen van de Nederlandse servers weet te weren.
Het viel mij de laatste tijd ook op (Gebruiker XSNews) als ik oudere afleveringen wilde downloaden, door een niet nader te noemen programma wordt alles bij uitkomst gelijk gedownload dus heb ik er niet altijd last van maar oke.

Is het voor Nederlandse usenet providers trouwens verplicht om de koppeling naar de files te verwijderen? (Ik neem aan dat de data namelijk niet lokaal bij deze bedrijven staat.)
Volgens mij hebben usenet providers eigen servers waarop ze de data bewaren, vandaar dat XS4ALL aangeeft dat een usenetserver slechts "een cachingserver" is (en vandaar dat de retentie, het aantal dagen dat bestanden/artikelen beschikbaar zijn, verschilt per provider).

[Reactie gewijzigd door jacobras op 22 juli 2024 13:34]

Nooit geweten, dacht altijd dat het op diverse servers over de aardkloot stond.
Elke provider bewaart zijn eigen kopie van usenet. Vandaar ook de grote verschillen in retentie. Hoe dacht je dat het kon dat de ene ISP 3 dagen retentie heeft en de andere 900?
When a user posts an article, it is initially only available on that user's news server. Each news server talks to one or more other servers (its "newsfeeds") and exchanges articles with them. In this fashion, the article is copied from server to server and (if all goes well) eventually reaches every server in the network
http://en.wikipedia.org/wiki/Usenet
Sickbeard en Couchpotato op een permanent draaiend servertje installeren. Dan haal je sowieso alles binnen voordat iemand ook maar opgemerkt heeft dat het er staat.
Dat is niet helemaal waar... Ik heb beide programma's op mijn NAS draaien, maar nu al meerdere malen gemerkt dat bepaalde episodes (tot nu toe alleen bij Arrow en Revolution) niet binnen komen.. Je zou dit hooguit kunnen ondervangen door Sickbeard en Couchpotato elke 5 minuten te laten zoeken naar nieuwe uploads...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.