Maar het is wel degelijk meer dan een doorgeefluik, het is een service: het online beschikbaar maken van free-to-air content. Dus voor hun zitten daar ook gewoon kosten aan: servers aankopen, energie, bandbreedte, etc.
En doet de gemiddelde zoekmachine niet precies hetzelfde? Zij pakken (een deel van) jouw content, bieden dat aan de gebruiker aan, en plakken daar hun reclame op. Als je geluk hebt hoef je geen enkele website anders dan de zoekmachine te openen om je antwoord te vinden. Is dat zo verwerpelijk?
Om het even op het Nederlandse te betrekken: is het niet meer verwerpelijk dat iets wat openbaar is, waar iedereen belasting (kijk- en luistergeld) voor betaalt, apart belast dient te worden als het in een kantooromgeving gebruikt wordt? Dat jij als werkgever extra moet betalen voor om radio te laten horen waar de mensen die de radio horen ook al voor betaald hebben?
Los daarvan is alle handel gebaseerd op geld verdienen met spullen die door anderen gemaakt zijn. Ik wil echt niet zeggen dat het moreel verwerpelijk is. Je kan in het geval van de radio en tv ook claimen dat er een groter publiek bereikt wordt door de zenders, en dus hun reclames duurder kunnen verkopen. Met andere woorden, het is allemaal lang niet zo eenzijdig, en dus ook niet zo zwart/wit.
Wat het juridische aangaat: In Nederland hebben we het recht om, voor eigen gebruik, te doen met auteursrechtelijk materiaal wat we willen: we mogen het kopiëren, we mogen het opslaan, noem maar op. Zolang het voor eigen gebruik is. Dus als ik een radioantenne op mijn pc aansluit en de content stream naar mijn eigen telefoon, dan mag dat. Dan maakt het niet uit waar die pc staat, of waar mijn telefoon is. Mijn pc, mijn telefoon, mijn gebruik. Maar dan kom je in een apart gebied terecht: als ik een pc lease, is dat dan nog steeds van toepassing? Als ik die antenne lease, is dat dan nog zo?
Als je kijkt naar de Auteurswet, artikel 16b, lid 1:
Als inbreuk op het auteursrecht op een werk van letterkunde, wetenschap of kunst wordt niet beschouwd de verveelvoudiging welke beperkt blijft tot enkele exemplaren en welke uitsluitend dient tot eigen oefening, studie of gebruik van de natuurlijke persoon die zonder direct of indirect commercieel oogmerk de verveelvoudiging vervaardigt of tot het verveelvoudigen uitsluitend ten behoeve van zichzelf opdracht geeft.
Ik heb de crux even dikgedrukt: het geeft aan dat ik de kopie ook mag laten vervaardigen door derden, zolang het gebruik voor mijn eigen doeleinden is. Ook de copyshop zal een winstmarge hebben op hun diensten. Dus binnen de Nederlandse wet zou er wel degelijk besloten kunnen worden dat een dergelijke dienst toelaatbaar is (al zal de auteursrechtenlobby vast wel een manier vinden om het te dwarsbomen). Ik ken de Amerikaanse auteurswet niet, maar ik denk dat Aereo van eenzelfde soort regel gebruik probeer te maken. En we weten dat de auteursrechtenlobby in de VS uitermate invloedrijk is. Over moreel verwerpelijk gesproken....