Oppo brengt eigen Android-skin ook voor andere Android-smartphones uit

Oppo heeft aangekondigd dat het zijn ColorOS, een zelfontworpen skin voor Android, voor de LG G2 gaat uitbrengen. Het gaat vooralsnog om een testfase, maar het is mogelijk dat de fabrikant vervolgens zijn Android-software ook voor andere smartphones zal uitbrengen.

De komst van ColorOS naar de LG G2 werd door Oppo aangekondigd op zijn forum, in de hoop om testers aan te trekken. Geïnteresseerden kunnen zich op het forum van Oppo opgeven om een bètaversie van de software te testen. Alhoewel Oppo geen verdere plannen heeft bekendgemaakt, lijkt het erop dat het zijn Android-software wil uitbreiden naar smartphones van andere fabrikanten. Het is echter nog onduidelijk of en wanneer ColorOS geschikt wordt gemaakt voor andere smartphones.

Het is opvallend dat Oppo zijn eigen Android-software naar de LG G2 brengt, omdat fabrikanten doorgaans hun aanpassingen in Android voor zichzelf houden. De meeste grote fabrikanten brengen Android-smartphones met een eigen skin uit, al zijn er ook enkele fabrikanten die een onaangepaste versie van het mobiele besturingssysteem meeleveren.

Oppo is vooral bekend van zijn Find-smartphones. Naast de eigen skin van de fabrikant zijn verscheidene toestellen ook geschikt voor Cyanogenmod, een populaire custom rom. Het bedrijf werkte samen met de maker om de eerste smartphone uit te brengen die is voorgeïnstalleerd met CyanogenMod: de Oppo N1.

ColorOS voor de LG G2

Door RoD

Admin Mobile

07-09-2014 • 11:22

26 Linkedin

Reacties (26)

Wijzig sortering
Doe mij maar gewoon stock android en dan ook het liefste een iets recentere versie ipv al die meuk die ze mee geven. Snap best dat men een basisgebruiker wat standaard programmas mee willen leveren maar zoals samsung dat doet is echt overbodig.

Kijk anders naar archos(!); die leveren stock android en tijdens de setup kun je kiezen voor extra skins/apps.

Denk toch dat dit een van de redenen is dat bijvoorbeeld een toestel als de moto g het zo goed doet. Het is een rap toestel om mee te werken ondanks vrij zwakke hardware.

Dan zijn er nog mensen die claimen dat dit op snellere toestellen geen issue is; en ook daar ben ik het niet mee eens. Extra cpu verbruik kost nl gewoon accutijd, en dat is zonde.

Verder wel grappig dat de skins multiplatform worden. Zou helemaal geweldig zijn als dit een aparte categorie werd in de play store.

[Reactie gewijzigd door Vburen op 7 september 2014 11:28]

Eerlijk gezegd zou het een goede ontwikkeling zijn als fabrikanten hun skins meer openbaar maken. Dan kan men zijn eigen toestel helemaal customizen zoals men zelf wil. Via een categorie in de Play Store zou dat idd goed kunnen. En voor de mensen die het dan allemaal te ingewikkeld vinden kunnen de fabrikanten wel hun eigen skin standaard meeleveren, maar dan dus zonder er echt een 'lock' op te zetten.
Yup, dat zou perfect zijn.

Ieder toestel wordt geleverd als play edition, maar tijdens setup kun je kiezen voor Sense, Touchwiz of dergelijke. Natuurlijk verwacht ik niet dat Sense opeens op Samsungs zal mogen, maar het zou fijn zijn om iig te kunnen kiezen tussen stock en customized. Ook al zetten ze de customized versie als default neer.
Probleem is alleen dat verkopende partijen dan geen reden meer hebben om verschillende merken in de schappen te leggen. Niet in de mate waarin ze nu doen. Zeker gekeken naar de industrie van het moment waarin bijna alle (Android-) toestellen in eenzelfde segment qua specs uitwisselbaar zijjn.

Retailers willen een gevarieerd aanbod hebben. Dat is de reden dat smartphone fabrikanten met een eigen Androidinterpretatie komen; om zich in dat licht te onderscheiden.

Of dacht iemand hier dat ze bij de fabrikanten zo naïef waren om te denken dat hun aanpassingen zo geweldig vaak door hun gebruikers gewaardeerd en gebruikt worden?

Misschien dat je qua hardware (extra features, aparte toepassingen) nog wat kan, maar unieke innovatie in dat opzicht is ook een unicum. In de afgelopen jaren kan ik alleen komen op waterdichtheid, doubletap-to-unlock en knoppen aan de achterkant. De mislukte UP-camera van HTC misschien ook nog.

Kortom, AOSP ROMs standaard op bepaalde toestellen gaan voeren betekent dat bepaalde partijen gewoon buiten de boot gaan vallen in de markt. Voor een merk als HTC betekent dat gewoon de dood, aangezien ze niets anders hebben, en een partij als Huawei heeft dan ook niets aantrekkelijks te bieden en mag het consumentendeel van de telefoonsectie opdoeken.

Een Samsung zou in een dergelijke industrie gewoon een kracht van betekenis zijn door de mogelijkheid een interessant aanbod te doen (=interessante incentives, lage inkoopprijs, etc., etc.)
Dat ben ik niet met je eens.

HTC onderscheid zich duidelijk door geluidskwaliteit en vormgeving.

Sony maakt gelukkig nog een z3 compact.

Samsung met goede OLED schermen.

Echt niet alleen de software is onderscheidend.
Kan allemaal zijn, maar mijn vriendin kan nog altijd niet wennen aan haar Huawei (na paar maanden) omdat "alles anders is". Zij gaat om de software weer terug naar Samsung
En juist daarom is dat keuze menu zo belangrijk!


Zo kan ieder kiezen wat ze willen.


(Do people even read anymore?)
Denk je nu echt dat mensen als ze een nieuwe smartphone gaan kopen daar tijd in gaan steken? Die browsen snel door het aanbod en kopen het toestel met de (in hun ogen) handigste of mooiste interface. Of een merk dat ze kennen.
Nou, Tweakers duidelijk wel.

En als de gemiddelde consument toch kiest voor de skin die ze prettig kies maakt het niet uit voor de onderscheidbaarheid.

Echter laat Motorola duidelijk zien dat mensen WEL behoefte hebben aan stock Android!
En toch is de UX niet drastisch verschillend door die hardware eigenschappen die je nu noemt.
Zoals johnkeates al opmerkt, is de vormgeving van een toestel is amper een onderscheidend gegeven bij een apparaat waarbij het vooral om het scherm gaat. Puur door een aluminium body zal een retailer niet opeens zeggen 'die willen we in de schappen hebben'. Het consumentengedrag bewijst dat ook; zo goed doet de HTC One het niet tov de andere spelers. Als de One nog minder onderscheidend wordt qua software, denk je dat dat er meer of minder mensen voor zullen gaan?

De Sony Compact is inderdaad een sterke troef, maar net als toestellen met AMOLED-schermen (inderdaad ook een sterke troef) hebben we al lang kleine toestellen. Dat Sony de enige is met een high end Android-toestellen heeft meer te maken met de gang van de merkt en niet zozeer de innovatie. Maar zowel Sony als Samsung zouden het sowieso minder moeilijk hebben wanneer de telefoonindustrie generaler gemaakt zou worden aangezien ze sowieso al een flinke voet in de electronica-industrie hebben.
Ik heb de Find 7QHD. Inmiddels zijn er voor de Find 7 aardig wat custom ROMs uitgebracht waarvan ik er een aantal een tijdje heb geprobeerd. Door een gevalletje garantie heb ik net een nieuwe 7 met ColorOS, en ik moet toegeven dat het mij bepaald niet tegen staat.

De camera app is echt beter dan die in elke AOSP rom, of die van de 1+1 bijvoorbeeld. MaxxAudio is in feite een veredelde equalizer, maar doet zijn werk beter dan Viper4android. En de al genoemde gestures zijn fijn. Wat ik ook prettig vind, (bijna) al die custom roms lijken op elkaar en ColorOS voelt echt anders aan.

Nadelen: android 4.3 (nog wel) en de accuduur kan beter, dat bewijzen de custom roms wel. Ook schijnt ColorOS onder de motorkap een rotzooitje te zijn, maar daar kan ik niet over oordelen.

[Reactie gewijzigd door 4tune op 7 september 2014 12:34]

Mee eens.
Ook jammer dat ze meerdere software projecten hebben terwijl de find 7a/7 gebruiker zsm KK en ColorOs 2.0 wilt.
Ik heb wel het idee dat er nog wel een aantal bugs in zitten. Geen bugs die alles verpesten, maar wel storend zijn en mij toch het idee geven alsof het niet helemaal op orde is.
Zo heb ik op het moment dat mijn mobiele data uit gezet wordt iedere keer als ik m'n telefoon op de lock zet en hem daarna dus handmatig weer aan moet zetten. Zo ben ik dus eigenlijk niet bereikbaar via whatsapp onderweg (heb hier helaas nog geen oplossing voor gevonden). Ik vermoed dat het kwam omdat m'n telefoon in de vakantie de data automatisch uitzette omdat roaming niet aanstond, opzich heel goed natuurlijk, maar misschien is dat dus bugged.

Verder was m'n telefoon een keer gebricked zonder dat ik iets gedaan had. Ik was een dagje erop uit en m'n mobiel was uitgevallen omdat de stroom op was. Toen wilde die niet meer starten totdat ik er een nieuwe rom op flashte (had gewoon stock gedaan gezien cm in die tijd nog slecht werkte). Sindsdien geen problemen meer gehad op dat gebied.

Desondanks durf ik daardoor deze telefoon niet aan te raden aan de gemiddelde consument. Ook al is het op hardware gebied een perfecte telefoon. Wanneer je problemen krijgt met de software moet je toch echt wel de zin hebben eraan te sleutelen, wat bij niet-tweakers toch meestal niet het geval is.

Maar veel mensen vinden de lockscreen met het vliegtuigje toch wel heel grappig.

[Reactie gewijzigd door lappro op 8 september 2014 01:49]

Het eerste minuscule stapje naar hoe android zou moeten zijn.

Fabrikanten verkopen hardware met een stock android met drivers vervolgens kan je daar de UI naar wens opzetten. Desnoods voor een vaste prijs van x euro euro.
Op deze manier krijg je op 2 vlakken marktwerking namelijk hard en software.
Is de hardware goed verkoop je meer hardware is de hardware slecht maar de software niet verkoop je mogelijk meer software.
Is je software niet goed moet je daar aan werken of de afdeling stopzetten en gewoon stock draaien en kunnen mensen software van andere fabrikanten draaien of zelfs 3rd party software van andere devs die dan op ieder toestel werken.

En het mooiste is flexibiliteit van de gebruiker.
We hebben nu maar een handjevol serieuze stukken hardware met software die ik überhaupt zou overwegen omdat ik de bloat van htc en samsung nooit zou overwegen.
Dus blijft er sony en LG over omdat veel van de andere hardware geen volledige europeze ondersteuning heeft of hier gewoon doodleuk niet uit komt of nog niet volwassen genoemd mag worden.
Nou zou ik sommige modellen van HTS best overwegen als die rom van ze er niet op zat maar ze gewoon stock waren.

Het heeft op alle fronten voordelen.
Jij snapt de marktwerking niet best.

Op een markt met een beperkte hoeveelheid hardware zijn het juist het ontwerp van het toestel, de software en de marketing die het werk doet.

Niet datgene wat je aanbied.
Microsoft had zo'n goede marketing dat ze macos uit de markt drukten.
Samsung houdt de anderen klein door hun marketing machine.

Marktwerking is leuk bij concurrenten van gelijke grote. Dan is diegene die het beste biedt voor een betere prijs de winnaar.
Ik geloof dat Oppo niet helemaal snapt wat een OS is..
Verder zie ik het nut niet van nòg een skin.. Wat maakt deze "beter/anders" dan de rest?
Tsja, zo is een 'radio' ook niet alleen zo'n ding om naar muziek te luisteren.
En een 'hacker' is eigenlijk iemand die modeltrein banen in elkaar zet.

Sinds Windows 95 is voor de gemiddelde computer gebruiker en 'OS' ook iets anders dan een verzameling programmeer functies om een computer te besturen ;)
Ik vind color os best aardig. Stock is vaak zo kaal, uiteindelijk is iedereen weer bezig features toe te voegen, is het niet via een andere rom dan is het met xposed.
Ze mogen wat mij betreft wel meer tijd steken in 4.4 uitrollen, wel zo handig voor het gebruik van diverse wearables
Mwah, Color OS is toch een grote kopie van MIUI qua functies, en dan werken ze meestal nog minder goed ook. Het enige grappige erin zijn alle gestures. Maar goed, ze hebben dan ook meer dan een jaar lang een kut OS gehad voordat het eindelijk een beetje normaal begon te werken. Er mogen dus ook wel goede functies in zitten ondertussen.
Anoniem: 25649
@4619438 september 2014 09:06
Android was vroegah ook kut ;)
Dat je niet meteen de beste skin de markt op kunt gooien is toch logisch?
Die gestures zitten gewoon prima in elkaar. De camera app is beter dan alle AOSP camera's. De eigen galleries, widgets etc zien er prachtig uit.

Ze zouden alleen wat meer ontwikkelaars erop moeten zetten. Nu hebben ze bijna ColorOS 2.0 uit, maar L loert al om de hoek.
Ik heb zelf de Find 7a en moet zeggen dat ColorOS redelijk goed werkt. Veel off-screen gestures, leuke widgets voor foto's en muziek. Geen teveel onnodige meuk erin et cetera... Het is de eerste skin van een fabrikant die ik niet meteen eraf gesodemieterd heb.
Het geluk kan niet op voor de LG G2. Eerst belooft LG Android L met G3 skin voor begin volgend jaar, en nu maakt zelfs een andere fabrikant een ROM voor dit toestel! Ik heb me meteen aangemeld voor de beta test.
Top idee, leek wel alsof fabrikanten te bang zijn dat hun Android aanpassingen buiten hun reclame invloed helemaal niet zou verkopen.
Als Oppo nou voor hun eigen devices ook de software fatsoenlijk bijwerken dan zou dit een heel goed idee zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee