De Nederlandse muziekbranche heeft vorig jaar 38 miljoen euro verdiend dankzij streamingdiensten als Spotify, Google All Access en Deezer. Dat is twee keer zoveel als een jaar eerder. Het aantal betaalde downloads daalde juist.
In 2012 lagen de inkomsten uit streaming met 17,8 miljoen euro nog fors lager dan vorig jaar, toen de muziekindustrie dankzij streaming 38 miljoen euro ontving. Dat blijkt uit cijfers die branche-organisatie NVPI later op donderdag presenteert. Uit de cijfers blijkt niet welk deel van de inkomsten uit abonnementen en welk deel uit advertenties kwam.
Dankzij de hogere inkomsten uit muziekstreaming kreeg de muziekbranche vorig jaar voor het eerst in twaalf jaar meer inkomsten binnen dan een jaar eerder. De totale inkomsten van de Nederlandse muziekbranche kwamen neer op 130,2 miljoen euro, tegen 128,8 miljoen euro een jaar eerder. In de jaren daarvoor daalde de muziekomzet juist continu. Overigens zijn de inkomsten uit auteursrechten en naburige rechten, bijvoorbeeld wanneer artiesten op de radio worden gedraaid, hier niet bij opgeteld. Eerder bleek al dat de muziekindustrie in de eerste helft van 2013 meer verdiende dankzij streaming, maar dat blijkt dus voor het hele jaar te gelden.
De gestegen inkomsten zijn vrijwel volledig te danken aan de toename van streaming. Het aantal verkopen van muziek op fysieke media nam af van 94,2 naar 76,1 miljoen euro, hoewel het daarmee dus nog steeds verreweg de grootste inkomstenbron voor de muziekindustrie is. Wel werden er meer langspeelplaten verkocht: daarmee werd 7 miljoen euro verdiend, tegen 6 miljoen euro een jaar eerder. Het aantal betaalde downloads nam wel weer af: van 16,4 naar 15,5 miljoen euro. Het aantal inkomsten uit ringtones 'en dergelijke' is gestegen van 400.000 naar 600.000 euro.