Deezer komt met abonnement voor streamen in flac-formaat op Sonos

Deezer komt met een nieuw abonnement voor hd-streams van zijn collectie, speciaal voor Sonos-gebruikers. Met Deezer Elite kunnen gebruikers muziek op basis van lossless flac-bestanden streamen naar de luidsprekersystemen van Sonos.

Deezer EliteTot nu toe was de hoogste kwaliteit waarin Sonos-bezitters tracks van de Franse streamingdienst konden ontvangen mp3 op een bitrate van 320kbit/s, als onderdeel van het betaalde Deezer Premium+-abonnement. Volgens Deezer zouden niet alleen extreme audiofanaten betere kwaliteit willen, maar ook andere consumenten. Bovendien zou deze groep steeds groter worden, waarbij de dienst verwijst naar onderzoek van de Consumer Electronics Association.

Deezer en Sonos komen daarom met de Elite-dienst, die streamen van audio in het flac-formaat op 1411kbit/s biedt. Onduidelijk is hoe groot de collectie in flac is. De dienst meldt wel dat Deezer Elite-gebruikers kunnen kiezen uit de 35 miljoen nummers tellende catalogus, maar niet of al die nummers ook lossless aangeboden worden. Overigens is Deezer niet de eerste streamingdienst die het flac-formaat naar Sonos brengt; de Franse concurrent Qobuz deed dat vorig jaar al.

Deezer Elite komt op 15 september naar de VS, maar in de komende tijd moet de dienst ook arriveren in andere landen, waaronder Nederland.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

10-09-2014 • 15:54

98 Linkedin

Reacties (98)

98
96
52
10
1
27
Wijzig sortering
Deezer en Sonos komen daarom met de Elite-dienst, die streamen van audio in het flac-formaat op 1411kbit/s biedt.
Dat is een beetje vreemd. Als het goed is heeft een FLAC bestand doorgaans een lagere bitrate. 1411 kbit/s is de bitrate van ongecomprimeerde tweekanaals PCM bij 44,1 kHz, 16 bits. FLAC kan dit lossless (dus zonder kwaliteitsverlies) comprimeren tot bitrates doorgaans tussen de 300 en 1000 kbit/s, afhankelijk van de complexiteit van de muziek.

Als een FLAC dan dezelfde bitrate heeft als een ongecomprimeerde stream gaat er iets mis.
Ongelukkige woordkeuze, denk ik. Flac biedt na verliesloze decompressie pcm geluidskwaliteit van 1411 kbs.
Het is echter wel zo dat MP3 bestanden i.h.a. na decompressie ook pcm geluidskwaliteit op 1411 kbs bieden, ook MP3s van 128 kbs, of zelfs 96 kbs worden dus 1411 kbs. Bij lagere bitrates treedt er natuurlijk wel hoorbaar verlies op! Dat het dan toch 1411 kbs is, zegt niets over de geluidskwaliteit.
De 1411 kbs komt van het pcm bestand dat als bron is gebruikt. Meestal zal dit een audio CD zijn en dan wordt het dus 1411.
Als ik van mijn Android toestel FLAC bestanden stream naar mijn Sonos ipv Spotify merk ik dat het merkbaar beter klinkt. Aan Deezer Elite zal ook wat meer kosten, neem ik aan.

De prijs van Deezer Elite is het dubbele van Premium+ van The Verge
-Because of that, Elite plans to charge a premium price: $19.99 a month for unlimited on-demand streaming. That's double the price charged by Spotify, Rdio, and others.

[Reactie gewijzigd door Elwin op 10 september 2014 17:09]

Anoniem: 402720
10 september 2014 15:58
Beetje jammer dat dit alleen naar sonos apparatuur is. Had graag op mn laptop flac gestreamd!
Wil je echt het verschil (mits je gehoor 100% is) horen dan zul je snel naar de wat duurdere merken uitkomen. Denk aan Kef, Dynaudio, B&W en consorten. Maar niet met een sonos setje. Niet dat Sonos slecht is voor de normale consument is dit meer dan voldoende. Maar Flac heeft op dergelijke speakers geen enkele zin. Sonos doet me daarom ook vaak denken aan Bose, veel marketing maar weinig echte kwaliteit als je het vergelijkt met de andere grote spelers.

Daarnaast dit gaat draadloos? Waar menig audiofiel 25% van zijn totale investering kwijt is aan kabels gaat het hier "ff" draadloos. Beter koop je dan direct iets van eerder genoemde merken als je van mening bent het verschil te kunnen horen.

[Reactie gewijzigd door downcom op 10 september 2014 16:32]

Ho ho, hier maak je een grote denkfout! Sonos biedt meer dan alleen maar hun eigen speakers (Play:1, Play:3, Play:5 en de Playbar). Wat deze speakers betreft heb je gelijk dat het verschil tussen 320 kbps en FLAC niet hoorbaar is, maar de eigenaren van deze speakers zullen dan ook weinig interesse hebben in een FLAC service.

Gelukkig heeft Sonos ook de Connect. Dit is een kastje met de streaming functionaliteit zoals alle Sonos speakers die hebben, maar dan zonder de ingebouwde speaker. De connect sluit je dan ook aan op een (bestaande / conventionele) installatie. Dit kan een simpel setje zijn van een paar honderd euro, maar ook een echte high end installatie van duizenden euro's of nog extremen. Met lossless audio speelt de € 349,- kostende Sonos Connect op het niveau van een CD-speler van rond de € 900,- met zijn eigen ingebouwde DAC en met een externe DAC kan het kwaliteitsniveau opgekrikt worden om te concureren met CD-spelers van wel € 5000,- of meer (zo'n DAC is dan natuurlijk ook behoorlijk aan de prijs, maar nog altijd goedkoper dan een gelijkwaardige CD-speler).

Voor deze mensen is een Lossless streamingdiesnt voor Sonos wél interessant!

Gezien de +3 beoordeling van je reactie zijn een hoop mensen nog niet op de hoogte van het bestaan van de Sonos Connect en dus heeft Sonos nog wat werk te verrichten op dat vlak.

Tevens vind ik (maar dat is mijn mening) Sonos erg betaalbaar als je de mogelijkheden, stabiliteit, het gebruikersgemak en de klankkwaliteit in acht neemt.
Ik wilde net hetzelfde schrijven. Ik had een Marantz CD-speler van net boven de 1000 euro, maar mijn SONOS Connect klinkt minstens zo goed. De CD speler heb ik nooit meer gebruikt nadat ik de SONOS heb gekocht.
De bulk van de Sonos gebruikers sluit zijn Sonos Connect device aan op zijn receiver/versterker. Dit kan zowel analoog als digitaal icm een additionele DAC. Tevens kan het apparaat ook gewoon aangesloten worden met bedraad ethernet.

Je moet Sonos in deze context meer zien als een moderne delivery method van high quality audio files naar je bestaande installatie.
Het is niet alleen maar de kwaliteit, het feit dat het een vrij bestandsformaat is maakt ook heel veel goed(dit is mp3/wma/aac/alac niet). In dit geval zou het aanbieden van een OGG stream ook voldaan hebben als je gelooft dat je geen verschil kunt horen
Ik denk dat de audiofiel die wel Sonos gebruikt, een Sonos Connect zal hebben aangesloten via de digitale uitgang (toslink). Ik neem aan dat wanneer iemand die connect heeft aangesloten op een goede versterker/receiver met goede speakers, flac toch echt wel tot zijn recht zou moeten komen.

Zelf heb ik een Sonos S5/play:5, en zelfs daar hoor ik al verschil (ja minimaal) tussen 320kbit en FLAC.
Aangezien je tegenwoordig ook HD video kunt streamen, is er voor FLAC ook wel genoeg ruimte lijkt me. Wanneer je trouwens audio streamt van je smartphone naar je receiver via DLNA, dan gaat dit met 1.4Mbit/s, omdat alle audio wordt geconverteerd naar cd-audio en dan ongecomprimeerd wordt verzonden.

Ik weet niet wat Sonos doet, maar zolang ze het niet hercomprimeren gaat het wel goedkomen lijkt me. Daarnaast kunnen audiofielen zoveel ze willen in kabels investeren, maar dit is nu juist het gebied waar weinig tot niets te halen is en waar psycho-akoestiek geblaat de regel is.
Daarom is het zo jammer inderdaad. De geluidskwaliteit van sonos is echt beroerd. Heb niet voor niets een externe dac aan mn laptop hangen. Maar ja nu ik een deezer abo heb dus wel voor niets eigenlijk :(
Niet dat Sonos slecht is voor de normale consument is dit meer dan voldoende. Maar Flac heeft op dergelijke speakers geen enkele zin.
Ik weet of je uit ervaring praat maar op mijn Play.5's kan ik het verschil absoluut wel horen. Welke Sonos speakers heb jij?
Noem een apparaat wat flac kan afspelen op een veilige (drm) manier. Flash (de webapp van Deezer) kan het niet, W(P)8 kan het niet, iOS volgens mij ook niet.
flac is gewoon een codec, die bovendien opensource is. Flash kan er idd helaas niet mee omgaan, maar bijna iedere software payer kan gewoon flac afspelen. Voor browsers is er een javascript library:
http://badassjs.com/post/...d-the-future-of-web-audio
Dat snap ik. Maar ik denk zomaar dat de meeste Deezer gebruikers via de webapp luisteren (via Flash), die kunnen dan dus niet genieten van FLAC, niet omdat Deezer dat niet wil, maar omdat het op het moment onmogelijk is.

In de loop der tijd zal dat hopelijk wel veranderen, want ik wil ook wel naar FLAC luisteren :)
Deezer heeft ook een Api. Het zijn erg tof zijn als ze de Flac versies ook via die Api gaan aanbieden. In dat geval kun je dus een webbased player bouwen die flac afspeeld. Kwestie van tijd :)
Ik zie alleen en probleem in het bestands formaat, zorgt dit er niet voor dat de muziek makkelijk van de site te downloaden is met wat truuks?
Met wat truucs is het altijd te downloaden, dat geld ook voor alle huidige webbased muziekspelers.
Ja ok maar vanuit een platen maatschappij oog punt maakt het een verschil als mensen een flac formaat kunnen downloaden of een mp3 formaat :P

Bij de meeste web players is het tenminste sterk beveiligd door middels van bv adobe flash maar voor flac is dit dus niet mogelijk.

Maar er komen nieuwe html standaarden die drm gaan ondersteunen dus de oplossing is in zicht, het is enkel een kwestie van wachten.
Er zijn al tal van andere lossless codecs, maar alles is te kraken, je kunt het alleen maar moeilijker maken.
Als je zoekt naar een FLAC player, dan zou je voor de Fiio X3 of X5 kunnen gaan, bied naast FLAC nog vele andere hoogwaardige codecs die nog veel meer slurpen dan FLAC. De Fiio X5 heft zelfs support voor 2x 128GB MicroSD. Fiio is alleen wel prijzig :(

Tijd dat Spotify ook eens komt met FLAC of iets dergelijks. MP3 320Kbit nu niet echt bepaalt om warm van te worden, maar het is innegeval vaak beter dan een slechte torrent of ripp.
Anoniem: 402720
@Ramon10 september 2014 17:39
Dat maakt het niet minder jammer natuurlijk!
Alle mensen die geen Sonos apparatuur in huis hebben downloaden het FLAC-album gewoon via een torrent-site. Beetje kinderachtig om een dergelijk formaat enkel voor een heel kleine doelgroep beschikbaar te stellen.
Er zijn genoeg sites waar je gewoon FLACs kunt kopen. Helemaal niet nodig dus om het via torrents te downloaden.
Daar ben ik voorzichtig mee. Voor hetzelfde geld zijn het geconverteerde MP3's die tegen een hoger tarief worden verkocht. Dan is het bestandsformaat wel .FLAC maar de kwaliteit niet. Heb diverse .FLAC albums gedownload waar je duidelijk bij hoort dat de gebruikte bron inferieur was.
Of je koopt de CD, op eBay vaak goedkoper dan de FLACs. Heb je er nog boekje bij en binnen minuten heb je je eigen FLAC's precies zoals je ze wilt.
Good point maar ik koop dan wel sacd of lps, das een heel andere league.
Of studio kwaliteit flacs, tenslotte cd is ook verre van perfect geluid, moet maar eens vergelijken met een LP van zelfde nummer of 24bit studio opname in flac.
Alleen niet veel artiesten brengen hun muziek uit in dergelijke kwaliteit, omdat de vraag er naar te klein is nog.
Flac is ook maar een codec, als de bron niet goed opgenomen is en gemasterd, zul je verschil ook niet horen.
Ooeeeiii..... wordt een "discussie" op glad ijs.... ;)
Of de originele CD nu goed of slecht is gemasterd maakt voor de FLAC niet uit, die zal exact als deze originele zijn.
SACD inderdaad daarvan is de kwaliteit beter...... maar die kun je ook omzetten naar FLAC. (Squeezebox Touch speelt die ook af). En ook SACD kunnen te hard zijn opgenomen, dus heeft dat niets met het zelf omzetten naar FLAC te maken.

Vinyl..... koop ik nog alleen vanwege de mooie hoezen. Dat het geluid beter is, warmer is MIJNINZIENS gewoon bullshit. (Nog gladder ijs, maar daarom "mijninziens").

Een gewone CD die goed gemasterd is, niet te hard qua volume. Is voor mij perfect. En waar het om ging; de FLAC is even perfect.

Dus of je nu FLAC in welke kwaliteit het origineel ook is, koopt als digitaal bestand of zelf creeert van schijf.... bestand is exact gelijk aan bron. Enige voordeel; de CD is (zeker 2e hands, maar vaak ook nieuw op eBay) goedkoper, en je het iets tastbaars en het boekje. Dat geeft het geheen nu net een beetje extra "waarde". (Toch?)
Als je je muziek download, dan zul je zowiezo geen deezer gebruiken en ook het precipe er achter niet snappen.
Het is een heel andere beleving, als je passie hebt voor muziek, je ontdekt nieuwe muziek makkelijk, je steunt de artiesten etc.
Als muziek je passie is moet je juist geen gebruik maken van streamingdiensten die je tegen betaling afschepen met inferieure - en veelal gesloten bestandsformaten. Van muziek kun je enkel genieten als je de CD koopt, het album in een fatsoenlijk formaat downloadt of naar een concert gaat.
Er zijn meerdere manieren om van muziek te genieten. Onbeperkt nieuwe onbekende muziek voor een tientje per maand is daar ook één van.
Die muziek is ook gratis te beluisteren via een van de vele duizenden gratis online radiostations, Soundcloud, PercussionLab of door op LastFM rond te snuffelen. Hoef je echt geen tientje per maand voor neer te leggen.
Als muziek je passie is moet je juist geen gebruik maken van streamingdiensten die je tegen betaling afschepen met inferieure - en veelal gesloten bestandsformaten. Van muziek kun je enkel genieten als je de CD koopt, het album in een fatsoenlijk formaat downloadt of naar een concert gaat.
Dat is jouw persoonlijke mening, Genieten van muziek is subjectief, en derhalve kan je niet een sluitende uitspraak doen over de wijze waarop men van muziek geniet.
Die muziek is ook gratis te beluisteren via een van de vele duizenden gratis online radiostations, Soundcloud, PercussionLab of door op LastFM rond te snuffelen. Hoef je echt geen tientje per maand voor neer te leggen.
Nu spreek je jezelf weer tegen, daar je eerder aanhaalde dat streamingdiensten inferieure formaten hebben. Schijnbaar zijn er toch meer manieren om van muziek te genieten.

Overigens is je opmerking over Last.FM wel licht ironisch, aangezien zij hun muziek nu ook via Spotify streamen.

Streaming heeft voor mij persoonlijk mijn luisterervaring totaal veranderd. Waar ik vroeger zeer specifiek muziek (illegaal) downloadde van artiesten die ik kende, is mijn muzieksmaak sinds Spotify enorm uitgebreid, en heb ik artiesten leren kennen waar ik anders nooit achter was gekomen (zelfs niet met Last.fm).
Spotify, Deezer e.d., zijn meer dan alleen een database met MP3's, het is veelal meer een ontdekkingsservice waar ik graag voor betaal.

Gemak is soms belangrijker dan topkwaliteit naar mijn mening.
Als iedereen van mening was dat het beter is om foto's te maken met een DSLR, dan had iedereen een 5D. De realiteit is dat de iPhone wereldwijd de meest gebruikte 'camera' is. Vanwege het gemak.

Deezer/Spotify is de eerste maand gratis, wat heb je te verliezen? Ik denk dat het je zeker niet tegen zal vallen.
Ik gebruik LastFM om artiesten te vinden die "similar" zijn met artiesten die ik goed vind. Vervolgens beluister ik het een en ander op Youtube en download het album (bij voorkeur FLAC) via een torrent-site of diensten als Israbox o.i.d.

Overigens spreek ik mijzelf niet tegen; in het eerste stukje had ik het duidelijk over het genieten van muziek, terwijl ik in het tweede stukje tekst "beluisteren" schrijf. In mijn beleving zijn dat twee heel verschillende zaken.
Als muziek je passie is moet je juist geen gebruik maken van streamingdiensten die je tegen betaling afschepen met inferieure - en veelal gesloten bestandsformaten.
En hier gaat het over superieure kwaliteit en een open en DRM vrij formaat, dus je punt is?
Dat dit enkel voor Sonos-eigenaren te gebruiken is. Het gros van de Deezer-klanten zal alternatieve geluidshardware in huis hebben. Die vallen dan buiten de boot en zijn op de inferieure MP3's aangewezen.
ja dat is heel jammer.

wat ook jammer is dat het uberhaupt lastig is om een album in flac (of ander lossless) formaat te kunnen kopen.

heel vaak moet je de cd kopen en deze zelf naar flac rippen of zoals je zelf aangeeft deze downloaden.
Dat zal wel komen omdat de gekozen bestandsformaten DRM ondersteunen. Of dit bij FLAC mogelijk is weet ik namelijk niet.
Man je bent gewoon grappig, tuurlijk is dat mogelijk en flac is niet de enige manier voor lossless audio, Apple, Microsoft noem maar op elk heeft wel zijn eigen oplossing.

Je kunt wel degelijk lossless albums kopen als je dat wil, maar jij als dief zult dat vast niet weten ...

Het is alleen niet ruim verspreid omdat gros van de mensen het verschil niet kennen en ook niet zullen merken op hun installatie.
Komt nog bij dat het voor de aanbieders best kostelijk, meer data opslag, meer bandbreedte, licenties, ...

Drm, is ook maar een beveiliging, die zoals alles te kraken is...

En als jij gratis muziek wil blijven luisteren zal er binnen kort geen geen muziek meer zijn, omdat artiesten dan niet meer kunnen overleven...

[Reactie gewijzigd door HSken op 11 september 2014 00:58]

hdtracks daar kan je heel wat vinden ja maar niet alles en veel kan je niet aanschaffen vanwege uitgevers die dat dan weer niet toestaan omdat we niet in het juiste land wonen.

dan zijn er nog een paar sites die van een album van 20 euro opeens 60 maken omdat ze een flinke marge op lossless gooien.
http://tweakers.net/ext/f/nIQEW6S2Awi64qY1teFZNC6Q/full.jpg

Daarbij; veel artiesten komen nu al amper rond. Niet vanwege downloaders, maar vanwege de hebberige entertainmentindustrie en de platenbonzen. Zij zijn diegenen die beweren minder inkomsten te ontvangen vanwege downloaders.

Wat een gemiddelde artiest ontvangt per nummer is een minuscule fractie van het bedrag wat jij voor je media betaalt.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 11 september 2014 09:27]

En hoe speel jij die FLAC dan af? Heb je een FLAC player die kan streamen? Die zijn namelijk nog best prijzig.
Squeezebox kost je op Marktplaats niet meer dan 100 euro!!!
Squeezebox Touch hier, ideaal inderdaad om (streaming) FLAC af te spelen. Al heb ik hem zelf met een harddisk eraan hangen, zodat mijn computer niet aan hoeft te staan. Squeezebox Touch voordeel is dat er een display op zit zodat je coverart e.d. ziet. Jammergenoeg is die alleen geen 100 euro, al is die al 2 jaar niet meer nieuw te vinden.
Met mijn HTPC die via een optische kabel aan de versterker is aangesloten.
Ja ok, dus niet streamen. Of heb je iTunes ofzo draaien op je HTPC die je remote bestuurt?
Mijn HTPC draait een dual-boot configuratie met OpenELEC en Ubuntu 14.04. Standaard wordt OpenELEC geboot. De HTPC zit achter de TV aan de wand geschroefd met de houder die ik er bij kreeg (Zotac ZBox AD02). Door de muurbeugel komt de TV precies genoeg naar voren zodat het allemaal netjes past en uit het zicht is.

Vervolgens kan ik (zonder de TV in te schakelen) de HTPC bedienen via mijn iPad. Voor het kijken van films e.d. gebruik ik een universele afstandsbediening. Geluid gaat zoals gezegd via optische Toslink kabel naar de versterker, die weer met 2mm2 speakerkabels aan mijn Boston Acoustics 6.1 set is aangesloten.
Voor deezer heb je Deemote best handig, kun je alles mee bedienen vanaf je Android toestel
Je kan FLAC gewoon afspelen met het merendeel van de muziek programma's, en voor de paar die het niet standaard hebben kun je meestal een plugin vinden.

Hoewel niet meer dan een aanname van mijn kant (en we weten allemaal, aannames zijn ..) ben ik er vrij zeker van dat je met programma's als foobar2000 of zelfs VLC gewoon een FLAC stream kan afspelen, uiteindelijk is een stream niets bijzonders, en het lijkt me dat het streamen van MP3, MP4 (veel gebruikt video formaat) of FLAC allemaal op dezelfde manier werkt, dus moet het voor de doorsnee programmas geen probleem zijn.
Inderdaad! Sonos is het meest beperkende gelimiteerde audio systeem op de markt, echt een complete teleurstelling! Gewoon flacons albums downloaden. Klaar!
Inderdaad, heel gaaf dat er eindelijk een service is die FLAC streamd, maar heel jammer dat je dan Sonos apparatuur moet hebben.
Anoniem: 382732
@43436510 september 2014 17:19
Ik neem aan dat je dan een externe DAC aan je laptop hebt hangen. Anders heeft het weinig zin.
Nee dat niet, maar ik hoor toch echt wel het verschil in kwaliteit (tussen flac en mp3) uit mn simpele 5.1 speaker setje, waarbij flac (natuurlijk) de overduidelijke winnaar is.
Dat vind ik moeilijk om te geloven, zeker als je hoge bitrate mp3's of v0's luistert op een eenvoudig 5.1 setje. Op een goede set kun je het verschil soms horen, maar het verschil zit dan vooral in de kleine details die je alleen hoort als je aandachtig luistert.
De gemiddelde bitrate van mn mp3tjes ligt volgens mij ergens rond 256kbps, de gemiddelde bitrate van mn flac files ligt echter rond de 4mbps. :+

Dus ja, dat verschil hoor je echt wel, zelfs op een redelijk standaard speaker setje :P
Anoniem: 382732
@43436510 september 2014 17:25
Dan heb je mazzel dat er een redelijk analoge uitgang op je laptop zit. Bij de meeste is het bedroevend slecht.
Ik heb een desktop met een heuse sound-card, je verwart me denk ik met millenaarg ;)
Meestal heb je een hdmi uit op je laptop die het geluid digitaal kan doorsturen naar je versterker ;)
Ze zijn echt niet de enige. Qobuz streamt ook in FLAC, ALAC, WMA Lossless etc.
Ik als spotify gebruiker (op een sonos) dacht meteen: gaat spotify dit ook doen? ik heb nog nooit het verschil gemerkt tussen flac en mp3. Maar ik moet eerlijk zeggen, veel mensen horen het verschil tussen 128kbit en 192kbit en ook dat hoor ik niet.
Maar goed, volgens de fipo hier: http://community.spotify....d/Flac-Support/td-p/54759 is het maar 0.1% die het verschil hoort.
Omdat 9 op de 10 mensen geen audiophile grade geluidskaart/amp, speakers en room treatment hebben. Je hoort het verschil tussen een 320 en een FLAC pas echt op speakers met een ruim frequentiebereik die nog boven het menselijk gehoor uitkomen of met degelijke headphones.
Je hoort het verschil tussen een 320 en een FLAC pas echt op speakers met een ruim frequentiebereik die nog boven het menselijk gehoor uitkomen of met degelijke headphones.
Kan iemand mij uitleggen hoe dit werkt?
[...]
Kan iemand mij uitleggen hoe dit werkt?
Je koopt allemaal dure, exclusieve apparatuur en vervolgens maak je jezelf wijs dat dit een gigantische kwaliteitsverbetering geeft t.o.v. consumentenapparatuur. Door deze hooggespannen verwachtingen wordt je waarneming zodanig beïnvloed dat je ook echt een verbetering waarneemt. Ook wanneer deze er helemaal niet is. }:O

Het verschil tussen 128bit en 192bit mp3 is vaak nog wel waar te nemen, maar dat lukt je al prima met een redelijke mp3 speler en oordopjes van 20 euro. Het gebruik van geluidsformaten met een frequentiebereik buiten het menselijk waarnemingsvermogen zorgt niet voor verbetering, maar juist voor een geringe verslechtering van de audio (door harmonische vervorming) zie http://people.xiph.org/~xiphmont/demo/neil-young.html
Lastig uit te leggen zonder het te kunnen horen. Mijn speakers gaan bijv. tot 50kHz terwijl het menselijk gehoor afrolt rond de 20Khz. Ik hoor bij mijn speakers veel meer "lucht" in het mid-hoog en hoog wat zorgt voor minder uitputting van je oren.

Mijn katten vinden het geluid van de speakers echter wat minder leuk als ze voluit staan omdat ze zo'n hoog bereik hebben.
Waar haal jij geluid vandaan dat überhaupt zo hoog komt?

De studiomicrofoons halen dat soort frequentie zelden (hoeft ook niet aangezien muziek doorgaans al fors lager ophoudt) en een beetje goede masteringengineer filtert sowieso alles boven de 20 kHz er uit omdat er alleen maar vervelende storingen, ruis, reflecties en andere troep boven de 20 kHz zit die de reproductie lelijk kan verstoren.

Overigens rolt menselijk gehoor doorgaans rond de 15 kHz af. Bij mij zelf al rond de 13,5 kHz maar komt omdat ik geen vijftien meer ben. Test het zelf maar eens.
De Flac bestanden die ik afspeel zijn veelal 24bit 96Khz, daarnaast produceer ik ook muziek op 96kHz. Het verschil met bijv. een galm/reverb effect op 96kHz is echt enorm als je het vergelijkt met 44.1 of 48 kHz.

Overigens haalt mijn gehoor nog netjes tot 17 kHz en ik ben 29, gewoon zuinig zijn op je gehoor dus. Die test is trouwens niet bepaald representatief gezien het om dubbel of zelfs driedubbel lossy compressed audio gaat (bron > export > editing > export > youtube > conversie).

Voor een goede test waarbij je alleen een goede koptelefoon en een software audio player nodig hebt raad ik je http://www.audiocheck.net/ aan.

[Reactie gewijzigd door mrkleise op 10 september 2014 20:16]

MP3 comprimeert het geluid om minder opslagruimte te verbruiken. Hierdoor gaat MP3 systematisch frequenties laten vallen aan de lage en (vooral) de hoge kant om de bestandsgrootte te verminderen. Een standaard goedkope speaker is tegenwoordig zelfs bijna gebouwd naar zulke MP3-standaarden en gaat ook niet veel meer dan die frequenties weergeven.

Hoge kwaliteitsspeakers geven die frequenties echter wel weer, dus als je op een dergelijk geluidssysteem de twee naast elkaar luistert hoor je het verschil echt wel. Een uncompressed nummer klinkt veel voller (door meer lage frequenties) en veel helderder (dankzij de betere hoge frequenties). Persoonlijk draai ik zowat 10 jaar mee in de wereld van licht en geluid en moet ik zeggen dat ik het verschil tussen 320 en FLAC ook niet hoor (maar ben dan ook een "lichtnicht"). Tussen 192 en 320 is het verschil wel enorm duidelijk. Als je ooit de kans hebt om de test te doen raad ik echt aan om dit te doen, je (geluids-)wereld krijgt bijna onmiddellijk een nieuwe dimensie (en wordt mss ook wel meteen verpest, omdat je nu overal gaat klagen dat het geluid op niets trekt.). :)
Je hoort het niet maar merkt het wel, zogezegd...
Tussen FLAC en 320kbit hoor ik ook geen verschil.

Tussen 128kbit en 320kbit echter wel!

Maar om dit te horen moet je wel voorzien zijn van goede apparatuur.
FLAC door speakers van €5 laten draaien zal identiek hetzelfde klinken als 128kbit.
Anoniem: 382732
10 september 2014 17:24
Wat mij altijd opvalt is dat heel veel mensen zeggen dat ze het toch niet horen, totdat je het een keer laat horen.... Dat is ook meteen een goede tip aan mannen op dit forum die graag wat grotere luidsprekers willen hebben en hun vrouw daar moeit mee heeft: neem haar favoriete CD's mee naar de hifi-winkel en ga samen luisteren. Grote kans dat je de grotere luidsprekers mag kopen :-)
Grotere luidsprekers zijn beter in het weergeven van lagere tonen. Hoge tonen gaan ook met de kleintjes goed.

Digitale geluidsbestanden met een hogere bitrate zijn beter in de weergave van hogere tonen. Met de allerlaagste bitrates zijn de diepste bassen probleemloos digitaal vast te leggen.
Nog een aanvulling.
Ook deze dame is er van overtuigd dat goede luidsprekers DE weg naar succes zijn! Al dat geleuter over digitale bestanden, dure CD spelers of versterkers is leuk, maar aan het einde van de rit zijn het de luidsprekers die bepalen hoe het klinkt!
En helaas, goed en groot gaan inderdaad hand in hand. Die van ons zijn flink aan de maat, maar dat is niet anders.
Zeker zijn goede en doorgaans grotere luidsprekers de weg. Echter gaat het om de combi luidsprekers en versterker, deze dienen te matchen aan jouw muzieksmaak. Sommige combi's lijken op papier een match maar in de praktijk klinkt het niet. Gewoon gaan luisteren en combineren. Het franse Devialet heeft voor zijn versterkers het SAM processing systeem ontwikkeld om een ideale afstemming tussen versterker en luidspreker te krijgen.
'De weg naar succes'

Kortom, goede luidsprekers is de oplossing voor al uw problemen? O-)

Grote en kwaliteit heeft weinig met elkaar te maken, een grote luidspreker heeft wel meer (kast)ruimte en zo is de kans groot dat deze vollediger klinkt en vast en zeker meer lage tonen produceert. Echter wanneer je voor hetzelfde budget een monitor of zuil-luidspreker zoekt, is de kans even groot dan die kleinere de vloer aanveegt met de grote.

Ooit eens begonnen met een stel Pioneer zuilen, mijn eerste serieuze speakers, man, ik was de koning te rijk, wat een apparaten. Inmiddels zijn er alweer enkele gepasseerd en heb ik laatst zelfs een stap terug gedaan. Nu zijn het kleintjes (boekplank 5/6 KG) en ik kan je vertellen dat deze toch 'echt' beter klinken dan die grote joekels van toen.

Dit zegt natuurlijk niks over je eigen speakers, maar je hebt niks aan al die laagweergave als het midden en hoog niet op orde is.

Dus nee, het is en kan wel anders.. ;)
Ben ik dan een zuurpruim als ik zeg dat je op een Sonos het verschil niet hoort omdat de speakers gewoon de bottleneck zijn? Lijkt mij gewoon marketing praat.....
Denk inderdaad niet dat zo'n Sonos spul beter geluid geeft dan de "Boston Acoustics" 6.1 set (4x A250 zuil, 2x A225C center en 1x ASW250 subwoofer) die ik hier heb staan. Sonos is eigenlijk het "Beats Audio" onder de luidsprekers. Bekend merk voor mensen die eigenlijk niet bijster veel verstand hebben van mooi geluid.

Ik zie overigens regelmatig dat mensen best aardige speakers in huis hebben maar vervolgens de meegeleverde luidsprekerkabel gebruiken die zelden dikker is dan 0,75 - 1mm2. Dan kun je net zo goed naar 128Kbit MP3's luisteren.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 10 september 2014 16:31]

WOeha! Beetje komen patsen zonder veel kennis van zaken, blijkbaar. Sonos heeft ook toestellen zonder speakers en zelfs zonder interne amp, zodat je ook Sonos-gebruiker kan zijn én tegelijkertijd toch verstand kan hebben van geluidskwaliteit.

Sonos is bijzonder intuitief om te gebruiken, en dat is de reden waardoor het in veel huiskamers/slaapkamers etc. terug te vinden is. Een bijkomende Sonos Play om muziek op het terras of in de tuin te hebben is bijzonder handig, en als die dan nog eens synchroon muziek speelt met de muziek in de woonkamer/keuken, dan ben ik verkocht.

On topic: ik ben geinteresseerd in zo'n streaming dienst - als ik nog eens tijd heb, ga ik zeker Deezer en Qobuz eens vergelijken.
Correct, mijn vriendin loopt ook al jaren te klagen over mijn Focal JM labs maar die blijven mooi staan.
Ik heb overigens ook Sonos in gebruik en de combi spreekt me goed aan, behoorlijk goed spul.
Eeehhh, bijgeleverde speakerkabel gebruiken? Mis ik iets? Sinds wanneer is Sonos bedraad?
Dat was even een algemeen voorbeeld. Ik zie vaak dat mensen best goede speakers thuis hebben staan maar je van de fabrikant zo'n piemelig dunne kabeltjes krijgt bijgeleverd. Vervolgens klagen ze dat het geluid niet goed klinkt.
Is nu niet echt een regel dat dikke kabels beter zijn, is vooral afhankelijk van het aantal Watts.

Wel heb je grote verschillen tussen kabels, goedkope zullen meestal enkel aluminium hebben met geen of slechts enkele koperen, dan heb je goede kabels, volledig in koper en dan heb je highend, koper met zilver gemengd.
Daarom heb ik 2mm2 gepakt, volledig koper en geen 2,5mm2. Dat droeg namelijk niks bij (behalve een lege portemonnee).

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 10 september 2014 17:15]

Nee je bent geen zuurpruim, je focust (denk ik) alleen op de Sonos play 1, 3 en 5 producten. Je kan ook gewoon andere speakers aansluiten op bijvoorbeeld een Sonos Connect ;-)
Overigens denk ik ook dat het voornamelijk marketingpraat is.

[Reactie gewijzigd door capsoft op 10 september 2014 16:07]

Als Sonos nou ook eens Flac in hogere bitrates gaat ondersteunen voor mijn eigen geripte CD database dan hoef ik niet te zoeken naar een alternatief zoals Bluesound Node... _/-\o_
Wanneer Spotify bijvoorbeeld ook FLAC gaat aanbieden, dan gaat dat natuurlijk wel gepaard met een aardige bump in data. Moeten we straks zeker allemaal 20 euro per maand gaan betalen, omdat ze anders de server/data dat niet aankunnen..;)

Ik heb wel enkele FLAC bestanden/albums, de vraag is natuurlijk maar hoe goed die bestanden zijn als je zelf de bron niet kent. Als het al beter klinkt en je het verschilt merkt, meer moeite/gedoe kost het je zeker. Merk dat ik eigenlijk enkel Spotify en Soundcloud gebruik op mijn Sonos.

Je hebt inderdaad natuurlijk ook gewoon mensen die een connect of AMP hebben, en dus hun eigen versterker of speakers gebruiken. Een kleinere groep zal hun Sonos ook nog hebben voorzien van een modificatie of hebben aangesloten middels een DAC.

Dus om nu meteen te zeggen dat een Sonos de beperkende factor is, dat is inderdaad wat kort door de bocht ;)

[Reactie gewijzigd door Zondaar313 op 11 september 2014 10:08]

Anoniem: 453240
10 september 2014 16:27
Tussen MP3 @ 320 kbs en flac is het zeer onwaarschijnlijk dat er een hoorbaar verschil in geluidskwaliteit is. 320 kbs is voor MP3 namelijk ruim boven de grens waarbij het verschil niet meer waarneembaar is.
In het geval er wel verschil waarneembaar is, zijn er gewoon fouten gemaakt bij het maken van het MP3 bestand, alhoewel ook het flac bestand kan fouten bevatten en dan dus slecht klinken.
Dat de makers van Lame, de toonaangevende MP3 encoder, 320 kbs de bijnaam "insane" gaven was, omdat deze bitrate veel hoger is dan zinnig is.
Helaas is de wereld van Audiofielen, zoals blijkt, gevuld met mensen die "insane" nog niet goed genoeg vinden.
Interessant voor verkopers: al die mensen die denken dat 'meer' beter is en 'duurder' ook beter is, maar de werkelijkheid is natuurlijk anders. Beter dan wat menselijke oren kunnen horen is leuk voor de liefhebbers, maar heeft natuurlijk weinig zin.
Voor iedereen die nu vindt dat het anders is:"doe eerst eens een goede dubbelblind test, voordat je zegt dat het echt beter klinkt."
Ik geloof niet dat dit ook maar enige meerwaarde biedt en voornamelijk een verspilling is van bandbreedte. Die Sonos play 1,3,5 - hoe leuk ook - zijn helemaal niet in staat het verschil tussen een flac en mp3 te laten horen.

Indien je een Sonos Connect aan een zéér goede stereo zou hangen, is het zelfs zeer twijfelachtig of ook maar iemand dit kan horen. Heel de discussie mp3 - flac is al 100den keren gevoerd en in blinde testen is nog nooit naar voren gekomen dat er ook maar iemand in slaagt mp3 van flac eenduidig te kunnen onderscheiden....
Anoniem: 120693
@DinoBe10 september 2014 18:22
Ik geloof niet dat dit ook maar enige meerwaarde biedt en voornamelijk een verspilling is van bandbreedte. Die Sonos play 1,3,5 - hoe leuk ook - zijn helemaal niet in staat het verschil tussen een flac en mp3 te laten horen.
Jammer dat je eigen ervaringen (of oren?) zo slecht zijn. Want op mijn Play.5 hoor ik het verschil op Deezer gewoon wel. Het gaat hier niet over MP3 versus FLAC maar over het feit dat Deezer een nieuwe functie heeft die beter is dan de oude. En dat is gewoon WEL hoorbaar.

De load op het wireless netwerk is wel veel groter, zeker iets om rekening mee te houden want 4 verschillende streams naar twee Play.5 en twee Play.1 gaf bij mij problemen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 120693 op 10 september 2014 18:24]

Als ik mij niet vergis schommelt een FLAC bestand tussen de 30/40 MB, flink groter dan een mp3 bestand a 5/6MB. Het zijn nu ook geen immense bestanden, dus ik denk eerder dat er ergens een knel in je draadloze netwerk zit, of dat al die Plays tegelijk het gewoon niet leuk vinden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee