Duitse netbeheerders vrezen dat een gedeeltelijke zonsverduistering in maart volgend jaar een stabiele stroomproductie in gevaar kan brengen. Er is een kans op een flinke dip in de elektriciteitsopwekking, doordat zonnepanelen tijdens de verduistering vrijwel niets produceren.
Op 20 maart 2015 treedt in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan een zonsverduistering op. In Noord-Europa levert dit natuurfenomeen een gedeeltelijke zonsverduistering op, waarbij het zonlicht in de piek van de verduistering met 80 procent afneemt. De gedeeltelijke verduistering op 20 maart 2015, waarbij de maan voor de zon schuift, vindt tussen ongeveer half tien en half twaalf in de ochtend plaats.
Duitse netbeheerders maken zich zorgen om de naderende zonsverduistering, omdat het elektriciteitsnetwerk te maken kan krijgen met een aanzienlijke dip in de elektriciteitsproductie, mits 20 maart een zonnige dag is en er dus veel zonne-energie wordt geproduceerd. Zonnepanelen leveren in Duitsland inmiddels met een geïnstalleerd piekvermogen van meer dan 37GW een aanzienlijk deel van de energie. Op 9 juni werd zelfs meer dan 23,1GW, 50 procent van de nationale elektriciteitsbehoefte, opgewekt door zonnepanelen, een record.
De netbeheerders, waaronder de Duitse tak van het Nederlandse Tennet, hebben aangekondigd dat zij nader onderzoek gaan doen naar de potentiële gevaren voor het nationale elektriciteitsnetwerk, meldt het Duitse Handelsblatt. Ook zullen ze overleggen met andere Europese netbeheerders. Als de mogelijke gevolgen in kaart zijn gebracht zal er gekeken worden naar eventuele maatregelen. Onder andere het tijdelijk loskoppelen van zonne-installaties zou een maatregel kunnen zijn.