Netbeheerder TenneT wil een ondergrondse hoogspanningsverbinding aanleggen in Enschede over een afstand van 3,4 kilometer. Omdat de kabel ondergronds komt te liggen, moet deze gekoeld worden tot -200 °C met vloeibaar stikstof.
Een normale hoogspanningskabel van 110 tot 150kV heeft door warmteafgifte een benodigde ruimte van 12 meter. Door de supergeleidende eigenschappen van de zogenaamde high temperature superconductivity-kabels of hts-kabels, is er geen warmteproductie waardoor deze kabels onder de grond gelegd kunnen worden.
De pilot met de hts-kabel komt als het aan TenneT ligt in Enschede. TenneT heeft een aantal criteria opgesteld en een tracé geselecteerd van 3,4 kilometer tussen de G.J. van Heekstraat en de Vechtstraat in de Twentse stad. Nu moet nog onderzocht worden of de supergeleidingstechniek inderdaad op die plek kan worden toegepast.
Volgens TenneT zou het daarmee een wereldprimeur hebben omdat er nog nergens ter wereld een supergeleidend hoogspanningssysteem ligt over een dergelijke afstand. Door de grote afhankelijkheid van een betrouwbare elektriciteitsvoorziening moet volgens TenneT-ceo Mel Kroon gezocht worden naar nieuwe manieren om elektriciteitsinfrastructuur op te zetten, waaronder het aanleggen van hoogspanningsverbindingen ondergronds. Dit project moet uitwijzen of hts-kabels in de toekomst breder toegepast kunnen worden.
Hts-kabel (niet per se de structuur van de kabel die in Enschede komt) Bron: Quora
Een langer tracé dan vier kilometer is vooralsnog niet mogelijk in verband met de toevoer van vloeibaar stikstof. Ook wordt de techniek nog slechts mondjesmaat toegepast in andere landen, maar op veel kleinere schaal. Over het algemeen maken die kabels geen deel uit van het normale hoogspanningsnet en is de afstand waarover een kabel ligt maximaal een kilometer. In New York ligt een kabel van 600 meter waar 138kV overheen gaat en in Essen in het Ruhrgebied ligt een 10kV hts-kabel over een kilometer.
De hts-kabel kan theoretisch tot duizend keer meer elektriciteit transporteren dan een koperen kabel van dezelfde dikte. Een hts-kabel zelf, ofwel het hele pakket van de mantel, isolatie en de koeling, heeft in de praktijk een capaciteit die vijf keer groter is dan die van een conventionele hoogspanningskabel. Hts-kabels kunnen ook dichter bij elkaar gelegd worden dan hoogspanningskabels. TenneT denkt dat zo'n drie meter al voldoende is. Ook veroorzaken hts-kabels praktisch geen magnetisch veld.
Supergeleiding bij hoge temperatuur, in dit geval 'slechts' -200 °C, werd in 1986 ontdekt. Metallische supergeleiding vindt pas plaats bij temperaturen onder de -243,2 °C of 30 K.
Het project wordt uitgevoerd samen met onder andere de TU Delft, Universiteit Twente, het Instituut voor Wetenschap en Ontwikkeling, de HAN en RH Marine. De planning is het project in 2019 op te leveren.