De definitie van werklozen is in de afgelopen 30 jaar herhaaldelijk aangepast.
Dit jaar heeft het
CPB de definitie
aangepast. Voorheen was iedereen werkloos die werk zoekt en minder dan 12 uur werkte per week, sinds dit jaar geld dat slechts voor iedereen die minder dan 1 uur per week werkt. Iedereen die dus werk zoekt maar wel al een deeltijdbaantje heeft van een paar uur telt niet meer mee als werkloze in de statistieken. Zo 'daalt' het aantal werklozen natuurlijk behoorlijk.
Ook in
2015 heeft men iets soortgelijks gedaan. Tot dan rekende men tot de beroepsbevolking iedereen tussen 15 en 64, en minimaal 12 uur werkt of werk zoekt. Vanaf 2015 telt iedereen mee tot 75 die minimaal 1 uur werkt. Omdat daarmee de totale beroepsbevolking gigantisch stijgt en het aantal werklozen hiermee niet veranderd, daalt de werkloosheid als percentage van de beroepsbevolking.
https://www.cbs.nl/nl-nl/...-wordt-beter-en-goedkoper Dat scheelt
2 procent
Dit soort truuks heeft men diverse keren toegepast, onder andere in de jaren 80 onder Lubbers.
http://trisolis.nl/2014/07/23/niets-nieuws-zon/ (ja gewoon een blog uit 2014 maar relevant omdat de oorspronkelijke nieuwsartikelen niet (meer) online te vinden zijn.
De crisis van de jaren ’80 had de onmacht van arbeidsmarkt beleid aangetoond. In 1984 had Lubbers nog gezegd dat hij weg zou zijn als het aantal werklozen zou oplopen tot een miljoen. De beleidsmakers bedachten van alles: arbeidstijdverkorting, jongerenbanen, terugploegregelingen, weet ik wat allemaal. Echter de wetten van de crisis waren sterker. Toen dat miljoen er toch dreigde te komen, werd de definitie van werkloosheid aangepast. Lubbers bleef tot 1994 minister-president.
Toen de werkloosheidscijfers wel gingen dalen bleek dat de WAO-cijfers gingen stijgen. Er dreigden eind jaren 80, begin jaren 90 meer dan een miljoen WAO-ers te komen, en in tegenstelling tot bijstandsgerechtigden en WW-ers gaan WAO-ers niet meer zo makkelijk aan het werk. Enerzijds omdat ze, als ze minder gaan verdienen en dat werk niet aankunnen ook hun WAO omlaag ging, anderzijds omdat werkgevers het risico niet aan durfden dat genoemde persoon opnieuw arbeidsongeschikt zou worden en zij het zouden moeten gaan betalen
(wat overigens nog steeds geld, behoudens enkele uitzonderingen).
Na de crisis organiseerde de Tweede Kamer in de jaren ’92 en ’93, een parlementaire enquête naar de uitvoering sociale zekerheid (1992/1993) onder aanvoering van Flip Buurmeijer. Dit onderzoek leverde schokkende conclusies op. De sociale zekerheid was een gesmeerde uitkeringen fabriek, maar kende geen prikkels om (weer) aan het werk te komen. Vooral de WAO werd oneigenlijk gebruikt om overbodige werknemers te lozen. Maar ook de WW en de Ziektewet deugden niet. Allesoverheersend werd het idee dat werkgevers en werknemers er samen een potje van hadden gemaakt, en dat de overheid dat faciliteerde via de centraal aangestuurde Arbeidsbureaus. Het moest anders!
En nu hebben we weer een crisis achter de rug. Weer liep de werkloosheid snel op, weer waren het vooral de jongeren die aan de kant bleven staan. En opnieuw bleek dat de wetten van de crisis sterker zijn dan beleidsmaatregelen.
Daarnaast is er de verborgen werkloosheid. Mensen die zich niet aanmelden bij UWV omdat ze toch geen uitkering krijgen en via UWV ook nooit werk zullen vinden.
De 1,2 miljoen, die @
andreetje noemt is een heel optimistische schatting als je behalve de officiële werklozen ook alle WAO-ers (hun rechten vervallen immers niet zomaar), mensen die ontslagen zijn en als ZZP-er terugkeren tegen een tarief waar ze minder dan het minimumloon aan overhouden, mensen die aan het werk gehouden worden met behoud van WW enzovoorts.
Uh jij bezoekt tweakers, lees hier, dat heb je toch zeker ook wel eens van een webwinkel gehoord. Je weet wel die winkels die online zitten, niet in een winkelstraat en omzet weghalen van de winkels waar je het over hebt die sluiten. Dus de ene verlies de ander wint, onder de streep is er groei en wordt er mee omgezet.
Onder de streek zijn, zeker bij de grote webwinkels, er alleen slecht betaalde baantjes (minimumloon, vaak deeltijd, want iemand bij hun meer dan 16 uur gaat werken, dan moeten zij meer premie betalen)
Tientallen miljarden besparen op de overheid. Wow niet 1 miljard maar een tiental.
Klopt, dat is wat veel, maar hoeveel uitgaven buiten sociale zekerheid, zorg, onderwijs en defensie zijn er niet onzinnig. Als we dat zouden weten zouden we waarschijnlijk schrikken. en ja, dat zou betekenen dat een groot deel van het ambtenarenapparaat op straat komt te staan. Die behoren dus ook tot de verborgen werkloosheid.
Dan als laatste de overheid geeft ieder jaar 5% meer uit. Geen idee waar dat cijfer vandaan komt maar de feiten, onze overheid heeft op dit moment een begrotingsoverschot. Ze krijgen dus meer binnen dan ze uitgeven.
Klopt, sinds kort krijgen ze meer binnen. Ze geven echter nog steeds meer uit als vorig jaar dus de belastinginkomsten zijn ook gestegen, en nog wel veel meer omdat de aardgasbaten sinds kort dalen.
Je komt nu over als een soort populist die maar wat roept en heel ver naast de waarheid zit.
Hij zit er minder naast als jij wilt doen geloven.
[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 22 juli 2024 18:18]