Belgische consumenten mogen vanaf 1 november 2024 eigen modem en router kiezen

Het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie heeft besloten dat telecomaanbieders vanaf 1 november 2024 vrije modemkeuze moeten toestaan. Gebruikers mogen vanaf dan zelf hun modem en router kiezen zonder dat de provider dat mag verbieden.

Het BIPT schrijft dat Belgische gebruikers na het ingaan van deze beleidswijziging niet langer verplicht zijn om de modem of router van hun telecomaanbieder te gebruiken bij het afnemen van een internetabonnement. Hierdoor kunnen klanten volgens de waakhond gemakkelijker veranderen van operator op dezelfde netwerkinfrastructuur, wat de concurrentie op de telecommarkt moet bevorderen.

Voor dit besluit heeft het BIPT de locatie van het netwerkaansluitpunt voor vaste netwerken vastgelegd als het punt vanwaaraf de gebruiker verantwoordelijk wordt voor de 'telecommunicatie-eindapparatuur'. Vanaf dat punt hebben gebruikers vrije zeggenschap over hun internetverbinding. De locatie van dit punt is in lijn met de Europese Berec-richtlijnen. Voor aansluitingen op een koper- en glasvezelnetwerk is de locatie van het netwerkaansluitpunt vastgesteld op de wandcontactdoos waarmee de modem verbonden wordt, aldus de waakhond. Voor coaxnetwerkaansluitingen gaat het om de zwarte netwerkverdeler waarop de modem wordt aangesloten.

Tv-settopboxen worden overigens uitgesloten van dit besluit, dus daar hebben gebruikers na ingang van de beleidswijziging alsnog geen vrije zeggenschap over. De ontwikkeling van een universele stb zou 'waarschijnlijk niet economisch haalbaar' zijn, omdat de 'dematerialisatie' begonnen is. Daarmee wordt bedoeld dat er steeds minder gebruik gemaakt wordt van een stb, en steeds meer van een app. Ook 'klassieke telefoonverbindingen en diensten met hogere kwaliteitsniveaus (typisch voor zakelijke diensten)' vallen niet onder deze regel.

Het besluit treedt op 1 november 2023 in werking, al krijgen operators vanaf dan nog twaalf maanden de tijd om de technische aanpassingen uit te voeren die het voor eindgebruikers mogelijk maken om hun eigen modems en routers aan te sluiten op hun netwerk. Eerder heeft het BIPT al een document gepubliceerd waarin wordt vermeld wat precies wordt gezien als het netwerkaansluitpunt, en welke technische specificaties van hun routers en modems providers moeten verstrekken.

Vrije modemkeuze is eerder al in andere Europese landen ingevoerd. Begin 2022 gebeurde dat ook in Nederland. Tweakers schreef toen een achtergrondartikel over wat dat precies inhoudt en wat eindgebruikers eraan hebben.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

12-10-2023 • 09:20

127

Submitter: devilkin

Reacties (127)

127
126
23
1
0
94
Wijzig sortering
Kan iemand mij uitleggen wat het BIPT juist is? Moeten internetproviders zich houden aan alles wat het BIPT beslist?

Namelijk op 23 februari 2022 heeft het BIPT "richtlijnen" opgesteld voor "onbeperkt internet" (zie: Tweakers - Belgische autoriteit stelt eisen aan 'onbeperkt' internet). Maar het gaat hier over "richtlijnen", dat is dan toch geen "wet" of "regel" die internetproviders verplicht moeten volgen?
Ik zit namelijk bij Telenet en heb nog WIGO met "Onbeperkt" internet. Echter heb ik nog altijd een FUP van 750GB per maand i.p.v. de 3TB! Providers kregen 6 maand de tijd om hier aan te voldoen... we zijn ondertussen al 18 maanden verder...

Dus hoeveel mag ik geloven dat de regeltjes, richtlijnen en besluiten van het BIPT werkelijk toegepast zullen worden door internetproviders?
Het BIPT kan zaken afdwingen op zo goed als alles wat telecommunicatie, radiocommunicatie,... aan gaat in Belgie. Ze kunnen daar bovenop ook boetes afdwingen.

En de providers volgen de richtlijnen toch. BIPT heeft de term "onbeperkt" omgezet in regels waarbij die een minimum van xGB of TB is. Zo is mijn Unlimited 5G abonnement nu een 300GB abonnement (met gewoon verlaagde snelheid na 300GB)
Mijn unlimited internet is nu een 3TB abonnement, met verlaagde snelheid bij die 3TB (en gratis volume packs nadien).
Telenet volgt die richtlijnen dan toch niet voor hun oude bundles. Ik heb namelijk nog WIGO unlimited met een limiet van 750GB...
Als ik hier iets van probeer te zeggen in de winkels of tegen de klantenservice aan de telefoon, dan proberen ze dit te negeren, doen ze alsof ze van niets weten, dat ze het niet snappen, ze kennen het BIPT niet, of dat zij dit niet kunnen aanpassen...

Onlangs was er in een Telenet "winkel" iemand een collega aan het opleiden. Diezelfde persoon probeerde ook aan mij wijs te maken dat "streamen" (zoals YouTube of Netflix kijken) niet downloaden is, maar "streamen". "Streamen is niet downloaden, er gaat niets van je downloadlimiet af." 8)7
Hoe onbekwaam kan je zijn?!... En die moet dan mensen opleiden!?!

[Reactie gewijzigd door MattiVM op 22 juli 2024 14:05]

Is unlimited, gewoon 750GB tegen volle snelheden tijdens Piekuren, tijdens daluren onbeperkt

Haalde met mijn 750GB limiet maanderlijk Terrabytes binnen en nooit op lage snelheen gelezen.

Beperkt volume tijdens piek + onbeperkt tijdens dal = netto onbeperkt.
Zo werkt het echter niet. Als er een FUP is, dan moet deze op 3TB staan. Ongeacht of er piek- of daluren zijn. Het BIPT maakt geen onderscheiding tussen piek- of daluren, de 3TB FUP is geldig op eender welk moment van de dag.
Als je bv. overdag moet gaan werken, dan ben je dus nooit thuis tijdens de "daluren" en verbruik je dus enkel tijdens de "piekuren". Dan zou dit willen zeggen dat de gebruiker dus wel een FUP heeft van 750GB i.p.v. 3TB of "onbeperkt", die persoon heeft dan namelijk het voordeel niet van de "daluren" en dat is nu net waar Telenet op inspeelt.
Pas als de FUP van 3TB overschreden is, mag de internetprovider een automatische vermindering van de snelheid doorvoeren. Het is vrij aan Telenet om naast die 3TB dan nog piek- of daluren te voorzien waarbij daluren werkelijk onbeperkt zijn.

En ja, het zou nadeliger kunnen zijn voor de klant als ze de 750GB FUP zouden verhogen naar een 3TB FUP en dan ook de piek- en daluren zouden afschaffen. Dus laat ons hopen dat het laatste niet gebeurt.

[Reactie gewijzigd door MattiVM op 22 juli 2024 14:05]

En zo pushen ze je naar een nieuw Abbo, In de oude voorwaarden staat er 750GB en daar kan het BIPT niks aandoen, staat zo in het contract dat je 750GB hebt.

Moesten ze geen gelijkwaardig allternatief aanbieden, dan kan je van je oren maken, maar nu zullen ze gewoon zeggen, ga naar het "gelijkwaardige" abbo met naam X (kvolg de telenet namen niet meer).

Als jij niet wil overstappen, ben jij de dwarsligger.
Nieuwe richtlijnen, wetgeving en beslissingen zijn voor zowel nieuwe alsook bestaande abonnementen. Daarvoor kan Telenet niet pushen of dwingen om over te stappen.
Ik ben geen dwarsligger, Telenet hoort zich gewoon aan de regels en wetgeving te houden.

[Reactie gewijzigd door MattiVM op 22 juli 2024 14:05]

Zucht, moeten ze niet. Klopt dat het voor bestaande abbo's moet waarmee ze onbeperkt adverteren.
Niet waarmee ze geadverteerd hebben, waarmee ze NU adverteren.

Als je je WIGO opzoekt bij telenet, vind je nergens meer dat het onbeperkt is. Hebben ze overal vervangen door zorgeloos.

"Met WIGO en WIGO S kan je zorgeloos gratis bellen, surfen en Telenet TV kijken op al je schermen. Bovendien krijg je een pot mobiele data om te delen met heel je gezin. Geen nood aan internet onderweg, maar wel aan al de rest? Dan ben je met WIGO home of WIGO home S aan het juiste adres: alle voordelen van onze all-in, maar dan zonder de mobiele data."

Als ze adverteren met onbeperkt, ja dan moeten ze naar 3TB. Bij WIGO staat dit nergens meer vermeld en tactisch allemaal veranderd op elke pagina door zorgeloos. En dat maakt dat ze voor WIGO niet verplicht zijn voor het abbo aan te passen.

Telenet is niet achterlijk en probeert door dit ene woordje klanten over te schakelen naar de nieuwe abbo's waar er wel met onbeperkt geadverteerd wordt
Als je je WIGO opzoekt bij telenet, vind je nergens meer dat het onbeperkt is. Hebben ze overal vervangen door zorgeloos.
...
Als ze adverteren met onbeperkt, ja dan moeten ze naar 3TB. Bij WIGO staat dit nergens meer vermeld en tactisch allemaal veranderd op elke pagina door zorgeloos. En dat maakt dat ze voor WIGO niet verplicht zijn voor het abbo aan te passen.
Naar de buitenwereld toe is alles misschien aangepast, maar in "Mijn Telenet" (het platform waar ik mijn abo kan bekijken) staat nog héél duidelijk dat het "ONBEPERKT internet" is...

En dit is het laatste dat ik ga zeggen, want we zijn al enorm of-topic. Ik denk dat ik gewoon eens contact ga opnemen met het BIPT en vragen voor meer info en verduidelijking.
...
En dit is het laatste dat ik ga zeggen, want we zijn al enorm of-topic. Ik denk dat ik gewoon eens contact ga opnemen met het BIPT en vragen voor meer info en verduidelijking.
...veel geluk.
je mag blij zijn Dat je nog je oud abbonement kunt houden en ook aan die schappelijke prijs.
Hoewel het klopt dat die 750GB enkel telt tijdens de piekuren (17u-0u), is het nog steeds in strijd met de richtlijnen van het BIPT. Bij onbeperkt internet mag de FUP pas ingaan wanneer die maand >3TB werd verbruikt. Dat Telenet kiest om de FUP enkel tijdens bepaalde uren te hanteren is hun eigen keuze.
Als je specificaties veranderen na het bereiken van een bepaalde limiet, dan is het niet 'unlimited' he. :+
Het blijft unlimited,ook al is het aan verlaagde snelheid.
Je volume stopt niet nee, maar je volle snelheid wel. Dus die is gelimiteerd tot 750GB en niet 'unlimited'.

Leuk weetje: Bij het goedkoopste abonnement van Telenet (easy internet) wordt een vast volume geadverteerd van 150GB en dus niet 'unlimited'. Wat gebeurd er na overschrijding? Je kan verder surfen aan verminderde snelheid... Waar zit het verschil dan?
Dat is nu net het verschil. Als je een abo hebt met als term of belofte dat het "unlimited" is, moet volgens het BIPT een minimum van 3TB downloadvolume voorzien worden. Omdat Telenet Easy Internet geadverteerd wordt met een limiet (FUP) van 150GB (en dus niet "unlimited"), laat Telenet weten dat ze de volle snelheid aanbieden totdat je aan die 150GB downloadvolume komt. Het is volledig de vrije keuze van Telenet om daarna toch nog te laten downloaden aan een verlaagde snelheid.
Het verschil zit dus echt in het feit of het product verkocht wordt als "unlimited" of niet. 3TB is nog altijd niet werkelijk unlimited, maar zou zogezegd wel meer dan voldoende moeten zijn om goed genoeg te zijn om als "unlimited" bestempeld te mogen worden.
Het is gewoon belachelijk dat FUPs nog bestaan. De hoeveelheid data is in werkelijkheid nooit het probleem, maar wel het kunnen garanderen van de snelheden.
Wigo was onbeperkt, nu is het zorgeloos :) dus geen 3TB
Dan kan men evengoed adverteren met 150GB en 3000GB, maar dat doet men niet. Waarom? Omdat 'unlimited' hier niet unlimited is, in welke bochten jullie je ook willen wringen, maar een pure marketingtruc.
Wat het BIPT geeft als definitie van 'unlimited' boeit me niet. Als zij een appel willen definiëren als een banaan moeten ze dat maar doen, maar voor mij blijft een appel een appel.
Het is een oud pakket ze gaan het "proberen" oplossen door je naar een nieuw pakket te pushen. In principe kan je hiervoor een klacht indienen bij de Ombudsdienst Telecom, die hiervoor een dossier kunnen opstellen.

In de praktijk gaat er weinig aan te doen zijn vrees ik, want ze adverteren met dat product niet meer en dus is het puur theoretisch (afhankelijk van hoe het geïnterpreteerd wordt) geen directe inbreuk. Het gaat namelijk over het adverteren met onbeperkt, maar als je er niet mee adverteert is het een grijze zone.
Onlangs was er in een een Telenet "winkel" een collega aan het opleiden. Echter maakte diezelfde persoon tegen mij wijs dat Streamen (zoals YouTube kijken of Netflix) niet downloaden is, maar Streamen. "Streamen is niet downloaden, er gaat niets van je downloadlimiet af." 8)7
Hoe onbekwaam kan je zijn?!... En die moet dan mensen opleiden!?!
Echt technisch bekwaam personeel ga je daar niet vinden nee... maar er is zo'n tekort aan technisch bekwaam personeel dat ze die elders al willen inzetten. En in een winkel wil je vooral vlotte verkopers, ook al is hun kennis vaak betreurend.
Het kan zo zijn dat Telenet zelf streaming diensten verkoopt, Streamz is normaal al hun eigen ding. Het kan ook zo zijn dat er iets geprogrammeerd is op hun eigen tv box dat streaming apps uitgesloten worden van hun "telemeter" en dat het dan inderdaad niet van de limiet af gaat. Dit zou tegen de wet op netneutraliteit in gaan maar Proximus is daar ook niet zo lang geleden voor teruggefloten. Wellicht bedoelde die verkoper een dergelijke eigenschap in het abonnement dat ze ergens wat uitzonderingen gemaakt hebben op hun eigen apparatuur :) .
Misschien detecteerd daar een of ander intern Telenet systeem dat dit downloadverkeer is van Netflix, Disney etc en gaat dit vervolgens dan niet verrekenen in je bundel? Misschien bedoelen ze zoiets?
Edit: wat Andros al beter verwoordde dus :)

[Reactie gewijzigd door wittmann1982 op 22 juli 2024 14:05]

Dus als Telenet stout is, ga je klagen bij Telenet?
Dat is niet logisch hé. Telenet gaat natuurlijk ontkennen dat ze stout geweest zijn.

Als Telenet stout is, moet je klagen bij de overheid. Bij een rechtbank, de Ombudsman voor telecommunicatie of rechtstreeks bij de Belgische telecomregulator BIPT.

Een klacht indienen duurt 10 minuten: https://www.ombudsmantele...klacht-voor-bemidddeling/

Als niemand officieel klaagt, lijkt het voor de overheid dat alles perfect volgens de regels verloopt en is er weinig tot geen handhaving.
Bij Proximus kan je reeds je eigen router/modem gebruiken. Toch als je fiber hebt. Dan kan je die gewoon op de ONT aansluiten. Op voorwaarde dat jouw toestel vlan tagging ondersteunt. Internet komt op VLAN 20 binnen. Info kan je terugvinden op de supportpagina van Proximus zelf

Sidenote: de site zegt wel dat TV en telefonie wel niet zullen werken. Dit is niet geheel correct denk ik. Die zitten op een andere vlan. Ik geloof VLAN 30


Bij Telenet daarentegen, hang je wel vast aan hun kabelmodem. En een modem-only (EMTA), geven ze tegenwoordig ook niet meer.

Edit: Ze geven tegenwoordig in plaats van EMTA modems de z.g.n E-router zonder wifi van het type CV8560E dat wel MAC-bridging heeft.

[Reactie gewijzigd door SilkensJ op 22 juli 2024 14:05]

Als je VDSL hebt kun je ook gewoon je eigen router gebruiken. Maar moet je wel nog steeds de modem van Proximus gebruiken of een FritzBox.
Maar je kan gewoon op je eigen router een PPPoE sessie doen en je krijgt een pub IP en IPv6 range. Dus je bent redelijk vrij :)
Zo heb ik het momenteel ook. Weet je of er ook een mogelijkheid is om de STB via eigen router werkend te krijgen? Dat is me niet gelukt.
Ja, ik heb mobile vikings fiber internet only (proximus). Ik wil zo snel mogelijk van die b-box vanaf. Je kan momenteel inderdaad een eigen router aan die b-box hangen maar dat is onnozel inefficiënt want dan heb je: modem~>b-box~>eigen router. Ik wil mijn eigen router als modem en router laten functioneren zonder al die rommel.
Ik heb fiber van Proximus met een Fortigate direct aan de ONT hangen, en terwijl ik telefonie niet bekeken heb omdat het niet nodig is, werkt TV wel. De nieuwe decoders (Android TV) krijgt gewoon DHCP van de Fortigate, maar je moet uiteraard wel je o.a. multicast policies juist instellen.

IPv6 is me nog niet gelukt, maar na uitvoering van dit besluit zal daar wel documentatie over verschijnen en zal het ook wel lukken.

[Reactie gewijzigd door KrazyJay op 22 juli 2024 14:05]

Nice! Voor het moment heb ik nog hardware van Proxmimus zelf. Met de nieuwe Android TV decoders, aangezien mijn vrouw nog gewoon tv kijkt. Vroeg of laat wil ik de setup veranderen naar Unifi. Heb je toevallig een idee waar ik multicast policies kan terugvinden?
Heb je ook ergens informatie welke multicast policies dit zijn?
Bij Telenet kan je gewoon je modem inwisselen hoor met een modem only. Vorige week nog gedaan na mijn verhuis. Oude modem binnen en modem only gevraagd.
Goh, dit klopt niet helemaal, de modem-only bestaat niet meer bij Telenet, maar wat ze op aanvraag wel meegeven is een Docsis 3.1 E-router (CV8560E), dit is een router met bridging functionaliteit waardoor je het MAC adres van je eigen router kan ingeven en die het WAN IP zal ontvangen in bridging mode. Maar technisch gezien is dit geen modem-only maar een router met bridging (iets wat de standaard Telenet router niet kan).
Ik had in het begin ook even Telenet gehad in mijn nieuwe woning waar ik in begin 2022 naartoe verhuisd ben, maar de winkel in Wijnegem gaf hoe dan ook geen modem-only (meer) mee.

Niet dat het voor mij nog uitmaakt tegenwoordig. Eens je glasvezel hebt, wil je niet meer terug :)
Dit gaat om de optie om je eigen modem te gebruiken. Een modem-only is nog steeds van de ISP.
Sinds single vlan zit TV en telefonie ook op vlan 20. Levert Proximus een bbox3 dan zit tv inderdaad op vlan 30, heb je een internetbox dan zit alles op vlan 20.
Ik heb gewoon een modem only gekregen hoor bij Telenet. Dat was een maand of 5-6 geleden. Ik zit inmiddels wel op Proximus fiber.

Edit: Wel business abo moet ik zeggen.

[Reactie gewijzigd door Marve79 op 22 juli 2024 14:05]

Mijn ouders hadden tot ongeveer een anderhalve maand geleden ook een modem-only waarop een unifi setup zat aangesloten. Todat de voeding van de modem begeven had. Deze was vervangen door hun "business" kabelmodem type CV8560E? Maar dat type is geen modem-only.
Ik heb (business abo) ook al jaren een modem only gateway, waardoor mijn firewall/Router het externe IP heeft.
Spijtig is fiber hier nog geen optie, gezien fiberklaar onze straat heeft overgeslagen als enige straat in ons dorp :(
Nog geen paniek, kan zijn dat ze ineens binnen 3a4 maanden de straat toch nog komen doen.
In ons dorp was de volgorde waar en wanneer ook niet geheel logisch. Ik dacht dikwijls dit kon toch 3 maanden geleden ook tesamen gedaan zijn.
Helaas, na contact opgenomen te hebben bleek onze straat 'niet aansluitbaar'
De ONT is toch de modem? Die kan je NIET vervangen. Enkel de router.
De ONT kan je inderdaad niet vervangen. Dit zet gewoon glasvezel om naar ethernet waarop je de internetbox aansluit. De internetbox heeft ook een VDSL modem aan boort in geval je geen glasvezel zou hebben.
Enorm vervelend als mensen hier zomaar wat rond bazuinen. Zoals het gegeven dat je op de Proximus fiber je eigen fibermodem zou kunnen gebruiken. Dat is op dit ogenblik niet het geval, bij geen enkele fiber provider. Ik heb gebeld met alle providers op het fiberklaar netwerk. Geen enkele provider staat het gebruik van een eigen fibermodem toe. Er wordt ALTIJD een Proximus modem (ONT) geplaatst en daarachter kan je je eigen modem (die uitsluitend dienst doet als router) aansluiten. Je kan dus bv. geen fritzbox fiber modem kopen en het glasvezel kabeltje rechtstreeks in de FB pluggen, dat gaat nooit werken. Om te kunnen werken moet het serienummer van de SPF module in jouw FB ingevoerd worden in het systeem van de provider waardoor het zou moeten werken. Maar zelfs dat is op dit moment geen garantie dat het inderdaad gaat werken. Dixit rapidXS.

[Reactie gewijzigd door Jan Heyvaerts op 22 juli 2024 14:05]

Het moeten gebruiken van de ONT van de provider is wel wat minder problematisch dan het per se moeten gebruiken van hun router, zolang die ONT ook echt alleen een ONT is en niet stiekem wordt gecombineerd met een router. Het scheelt ook een boel gedoe als je een keer de klantenservice nodig hebt. Ik zou zelf dus ook niet zo snel de ONT vervangen door eigen apparatuur, ook omdat dat in de regel maar weinig meerwaarde heeft. Neemt niet weg dat het wel goed is dat de mogelijkheid er komt, voor het geval er een keer een provider met een klungel van een ONT komt aanzetten. In zo'n geval is er dan in elk geval een uitwijkmogelijkheid.
Volgens het besluit zou je inderdaad binnenkort in staat moeten zijn om je eigen modem rechtstreeks op de fiber aan te sluiten, en niet op de ONT converter zoals dat momenteel verplicht wordt:
Voor aansluitingen op een koper- en glasvezelnetwerk is de locatie van het netwerkaansluitpunt vastgesteld op de wandcontactdoos waarmee de modem verbonden wordt, aldus de waakhond.
Positief nieuws dit, alweer een overbodig stuk hardware dat je kan verwijderen als je van je eigen GPON stick gebruik wil maken, of als je router gewoon al een GPON poort heeft.

[Reactie gewijzigd door reutulus op 22 juli 2024 14:05]

Telenet levert gewoon modem only als je daar naar vraagt, is al altijd zo geweest.
Dit was lange tijd zo, maar nu geven ze enkel nog hun E-router CV8560E aan degenen die modem-only vragen. En dat is dus geen modem-only.
Internet komt op VLAN 10 normaal (bij Edpnet althans (vandaag eveneens PXM)) nota bene ;) .

[Reactie gewijzigd door elmagico op 22 juli 2024 14:05]

Ik zie de support tickets al binnenkomen bij de verschillende providers.
- Verkeerde modem aangekocht die niet compatibel is met de provider en helemaal niet werkt
- Ouder model met lagere specs die de volledige snelheid niet kan benutten
- Slecht aangesloten door de klant en veroorzaakt storing op heel het netwerk van de buurt
- Modem niet verwijderd bij provider x in hun systeem waardoor die bij provider y (nog) niet gebruikt kan worden of een verkeerd product doorkrijgt

Dat is weer zo een regel die 0.1% van het klantenbestand gaat gebruiken en waarvoor elke gebruiker gaat mogen betalen om de ontwikkeling te dekken die nodig is om zomaar elke modem te aanvaarden op het netwerk.
De modems die nu uitgeleverd worden door de providers zijn getest en voorzien van de juiste FW/SW om de volledige diensten te ondersteunen (ja er zijn bugs maar die zijn er altijd)

En dit gaat ook niet helpen om bijvoorbeeld te wisselen tussen Proximus & Telenet want dat zijn heel andere netwerken.
Dan is het alleen nuttig binnen dezelfde technologie en zoveel aanbieders zitten daar nu ook niet op.

Misschien in de toekomst wel als de meeste providers ook glazvezel gaan gebruiken, op voorwaarde dat daar dezelfde architectuur achter zit die compatibel is met al die toestellen.

Jan modaal gaat daar nooit gebruik van maken.
De modems die nu uitgeleverd worden door de providers zijn getest en voorzien van de juiste FW/SW om de volledige diensten te ondersteunen
Qua modems ben ik het wel met je eens of dat zo'n goed plan is en ik daar ergens ook niet echt de voordelen van zie. Wel mogen ze van mij direct weer stoppen met de modem/router combinaties zodat je zelf in elk geval de router kan kiezen. Weet dat dit voorheen bij Ziggo altijd zo was dat je alleen het modem van hun kreeg maar zelf voor een router moest zorgen.
Ik heb zelf bij Telenet de e-router in gebruik met bridging functie. Dat is misschien niet hetzelfde als een modem zonder enige router functionaliteit maar voor mij meer dan goed genoeg. Ik ondervind totaal geen nadeel van de configuratie van Telenet en heb mijn eigen publiek IP adres.
Er staat een Ubiquiti netwerk achter in eigen beheer.

Ik zou dadelijk zonder impact kunnen wisselen van ISP, het enige dat veranderd is het IP adres.
Binnenkort gaat het BIPT daar ook nog een overdracht systeem voor willen zeker :-)
Dat zal wel het volgende zijn op hun lijstje.
Ik heb zelf bij Telenet de e-router in gebruik met bridging functie.
Hetzelfde als bij mij want ik heb de Ziggo modem/router ook in bridgemode laten zetten en gebruik dan zelf een Asus router. Werkt verder prima en doe ik eigenlijk al jaren zo.
Bij mij ook (MAC) bridge mode. Als eigen router een fanless mini pc die meerdere netwerkinterfaces heeft. Met OPNSense routering en firewall software erop,
tbf, vrij simpel voor de provider.... je krijg geen ondersteuning op eigen modems :)

dat is toch nu zo in NL? er zijn wel providers die beetje basic support geeft, maar anders vragen ze jou het modem van hun aan te sluiten om support te krijgen voor checks

maar provider zoals tweak op internet only heeft geen modem (moet van jou zijn) maar staat wel dat " Je bent dan zelf verantwoordelijk voor de werking van je verbinding en voor ondersteuning van je apparatuur verwijzen we je naar de leverancier van je apparatuur "
Dag beste Telenet medewerker. Bedankt voor het reageren op Tweakers, maar we hebben je direct door.

Als ik mijn modem/router zelf kan instellen; hoef ik alvast 10 keer minder contact op te nemen Telenet om door het doolhof dat "Mijn Telenet" noemt te navigeren. Verder is er ook een standaard modem voorzien voor mensen die niet weten wat ze doen.

En als ik met een eigen modem trouwens het netwerk kan verstoren, is dat niet een probleem dat bij de kant van de klanten moet gefixt worden, dat is een probleem voor het netwerk en de insfrastructuur zelf. Het lijkt een beetje op Security by Obscurity.

De rest van je puntjes kan ik ook telkens ontkrachten, het meeste is totaal te ontkrachten door het feit dat je 50+ euro voor een dienst betaald en dus gewoon deftige klantenservive mag verwachten. :)
Het gaat mij vooral over het modem gedeelte, router zou altijd vrij te kiezen moeten zijn. Daar doe je mee wat je wilt. Ook je eigen huisinstallatie van wifi kan je nu ook al vrij kiezen.

Elke kabel die bij je thuis binnenkomt voor een HFC netwerk kan een antenne zijn die storing op de lijn zet als deze verkeerd is aangesloten, dat geeft dan problemen voor de hele buurt.
Je zou verbaasd staan hoe vaak een netwerkprobleem in de regio veroorzaakt wordt door de verbouwer die zomaar kabels doorknipt of zelf verlengt om de installatie te verplaatsen.

Als je dan je eigen modem hebt en je veroorzaakt storing, ga je gewoon afgesloten worden langs buiten en mag je betalen om het terug open te komen zetten nadat je het binnen in orde hebt gebracht.

En veel winkels die zulke modems verkopen zijn er ook al niet, misschien wordt het binnenkort dan wel aangeboden in een VDB of Krefel ofzo.
We zullen wel zien hoe het gaat verlopen, maar ik denk dat het een heel beperkte usecase gaat zijn die weer veel geld gaat kosten om mogelijk te maken.
Een smartphone is toch eigenlijk ook een modem die je rechtstreeks met het mobiele netwerk van de provider verbindt?

Iedereen (100% van de klanten) kiest vrij een smartphone. Daar komt nooit negatieve commentaar op.

Jouw voorspelling dat 0.1% van het klantenbestand in de toekomst een eigen modem/router zou kiezen slaat dus op niets. Dat kan over 10 jaar evengoed 100% zijn zoals met de smartphones vandaag.
Zeer goed nieuws, ik kan niet wachten om de proximus (Sagem) bbox3 er van tussen te gooien. Benieuwd hoe dat dan in z'n werk zal gaan...
Hier thuis al Proximus (glasvezel wel) zonder router/modem van Proximus ertussen.
Met de nieuwe Android TV-boxen kan je kiezen voor een 1-VLAN-profiel op je lijn en kunnen de TV-boxen achter je eigen router zonder gepruts met verschillende VLANs en dergelijke
Als Tweaker ben ik hier wel blij mee, maar vraag me af wat de ervaringen nu zijn in NL? De gemiddelde mens heeft al moeite met het inpluggen van een Docsys router van de provider, dus vraag me af of dit in de praktijk echt veel voorkomt.

Dit opent ook weer deuren naar een nieuw verdienmodel voor providers, want momenteel 'krijg' je altijd een gratis modem-router omdat je het abbo zonder niet kan gebruiken. Zou dit nu optioneel worden? Extra kost voor hun 'approved' toestellen?
Ik heb mijn Ziggo SmartWifi modem zins ik weet al in bridge mode staan. En google wifi daar aan vast. Denk dat je gelijk hebt als ik dit tegen vrienden vertel of kennissen dan denk ze denken waar de fuck heb jij het over.
maar voor mijn is het dus ideaal de twee maand dat ik geen bridge mode gebruikte was het internet redelijk traag en vaak onbereikbaar.

[Reactie gewijzigd door Moto Racer op 22 juli 2024 14:05]

Zonder grammar-jeweetwel te willen uithangen, bedoel je bridge of echt bright? Die laatste is mij (nog) onbekend.
Nope bridge natuurlijk |:(
Mijn eerste-hand ervaring bij Delta Fiber is dat het in Nederland wel mag, maar dat het een moetje is. Ze doen wat ze verplicht zijn te doen, maar niets meer. En dat is natuurlijk hun goed recht.

Maar duidelijke informatie over welke apparatuur nu precies wel en niet werkt, ontbreekt. Dat moet dus door de gebruiker zelf worden uitgezocht. Een lijst van geadviseerde, geteste en goed werkend bevonden apparatuur ontbreekt. Er wordt verwezen naar een externe lijst, maar die bevat naast XGS-PON interfaces, ook interfaces voor andere type netwerken.

En als je dan uiteindelijk ontdekt hebt welke apparatuur werkt, blijkt die vervolgens nergens te koop. Die wordt kennelijk alleen in bulk aan ISPs geleverd. En gezien mijn ISP niets meer dan het verplichtte doet, ben ik dus aangewezen op eBay. Er valt dus nog wel wat te verbeteren; De strijd is nog lang niet gewonnen.
Ook wel begrijpelijk. Veel lastiger om ondersteuning te bieden. Begin maar eens te zoeken waar het probleem ligt in apparatuur waar je support afdeling niets vanaf weet. En met te zeggen "das pech je gebruikt niet onze apparatuur", heb je alsnog een ontevreden (ex-)klant.

Het is dus enkel voor de techneuten. 99% zal het worst wezen welke modem/router ze hebben, als het maar werkt.
Ik werkte een 10-tal jaar geleden voor TV-Vlaanderen, waar je toen al vrije keuze had in welke decoder je gebruikte. Dat ging jaren geleden dus al.

TV-Vlaanderen leverde zelf ondersteuning voor hun eigen toestellen en andere toestellen daar werd een best effort voor gedaan, maar uiteindelijk werd daar heel vaak verwezen naar de verkoper van het toestel.
Je kan van een provider niet verwachten dat ze zelf ondersteuning gaan bieden voor alle toestellen die je kan gaan gebruiken, maar wel dat ze hun eigen toestellen ondersteunen.

Loopt het dan fout en heb je problemen, dan valt dat onder jouw keuze om een ander toestel te gebruiken en heb je bijna altijd wel een andere plek om hulp te krijgen - de fabrikant, de verkoper van het toestel of online.

Een lijst bijhouden van geteste apparatuur is lastig, want die dingen veranderen heel snel. Wat als een software-update ervoor zorgt dat iets niet meer werkt? Dan is je lijst met geteste toestellen ineens heel snel out of date, plus dat geeft ook verwachtingen dat iets werkt wat je als provider niet wilt wekken.

Je kan van een ISP ook niet meer verwachten dan het verplichte. Als iemand die toen bij TV-Vlaanderen al zo'n 8 toestellen moest kennen en ondersteunen, wil je niet weten hoeveel werk er bijkomt voor een extra toestel.
In die tijd hadden we een rek waar alle decoders die we ondersteunden op stonden, zodat we ook gewoon konden kijken hoe iets werkte en de menus waren, en daar heb ik heel vaak gebruik van gemaakt.
2 maanden geleden een nieuwe router gekocht TP-link ax72pro, we hebben thuis KPN Experiabox V10. KPN bied ook vrije modem keuze aan. Echter na installatie 0 internet, verschillende manieren geprobeerd. TP-link forums en andere post/informatie gevonden en doorgenomen. Uiteindelijk KPN helpdesk gebeld en zelfs deze hadden de expertise niet om te helpen omdat je zelf gekozen hebt voor een andere modem.... de 2e persoon van KPN helpdesk had wel hetzelfde thuis geprobeerd en uiteindelijk de volgende oplossing aangegeven. Op de modem van je provider, in mijn geval de experiabox V10 het wifi uitschakelen en vervolgens de nieuwe router op de modem aansluiten.

Ik ben heel eerlijk hier geen pro in, of er in de straat bij een kastje iets had moeten gebeuren of dat er bij kpn toch wel iets omgezet had moeten worden of dat de instellingen (porten, adres, codes) die je op de nieuwe router moet invullen niet klopte, ik heb geen idee. totaal destijds meer dan 3 uur bezig geweest om een oplossing te vinden. nu 2 apparaten in gebruik, welke wel gelukkig minimaal aan stroomverbruik hebben. Ben wel tevreden nu, er is geen verlies in ping, of pakket verlies. wifi is sterker en slimmer dan eerst (de ax72pro regelt zelf welke wifi je krijgt, voorbeeld je staat in de tuin, 2,4ghz zou je 3 strepen signaal geven, 5ghz 1 streepje en wifi 6 ook 1 streepje, als bij wifi 6 of de 5ghz het stabielste en de meeste overdracht kan geven dan zul je dus maar 1 streepje signaal krijgen)

[Reactie gewijzigd door Shizukana08 op 22 juli 2024 14:05]

KPN gebruikt een heel obsecuur protocol voor netwerk authorization. Op GoT staat een hele handige guide voor netwerk in elk geval voor Asus routers. Hoe en of jouw TP-links router werkt met deze guide weet ik niet. Misschien staat er op GoT nog guide voor TP links routers (kan hem zo snel niet vinden).
Ik gebruik al jaren mn eigen router, eerst een volle pc met 4 nics, nu een dedicated opnsense box (kpn ont). Love it, zou niet meer terug willen. Helaas nog wel verplicht die router van kpn afnemen.
Er is nog een verschil tussen een router/firewall en de modem van je ISP (met fiber/coax). Die laatste vervang je niet zomaar. :)
Klopt zeker, vandaar dat ik dat ook specifiek benoemde, ik heb hier inderdaad een mediaconverter (dat is het modem, denk ik), waarvan ik niet eens zou weten waar ik moet beginnen als ik die zou willen vervangen.
Bij Freedom (NL) kan je kiezen voor een eigen modem of een huurmodem (Fritz). Als je een eigen modem gebruikt betaal je iets minder, Er zijn dus best goede providers ;)
Hier in NL: Zolang het allemaal werkt hoef je niets te veranderen. Bij het opruimen van xs4all en het ontstaan van freedom.nl ben ik in die route overgestapt. Beide isp-s hebben altijd al vrije modem keuze gehad. xs4all bood de laatste jaren vooral avm-fritzboxen aan die ik altijd gebruikt heb. Eerst adsl-over-isdn, daarna adsl-over-pots en uiteindelijk glasvezel. Omdat het steeds fritzboxen waren kon ik de configuratie van mijn kant met een backup en restore overzetten. Dank fritzbox hier voor.

Bij het overstappen naar freedom.nl is bij mij de technische overgang echt ongemerkt gegaan. Op de dag dat de monteur langs kwam om de glasvezel om te steken bleek het allemaal al te werken. Wel is toen de modem vervangen van een externe glas/utp omzetter naar een interne, de monteur was er vooral om de glasvezel-stekker aan te passen. Ook hier was mijn configuratie in 1 backup-restore actie overgezet.

Toegegeven, de isp-s gebruiken de zelfde leverancier. Maar was dat niet het geval geweest, dan had ik de apparatuur gewoon kunnen blijven gebruiken.
Eindelijk. Wel mooi om te lezen dat de BIPT naar omliggende landen heeft gekeken en voor de argumentatie van de ISP's onderuit te halen dat de modem niet deel zou moeten zijn van de vrije modem- en routerkeuze het BIPT gekeken heeft naar hoe AVM (de makers van Fritz.box) in Duitsland compatibel is met de kabelaanbieders zonder dat daar veel moeite noch vervanging van de modem/router van de eindgebruiker nodig is.

Wat gaat er hier mee veranderen? Geen fallbackprofielen meer met VDSL, meer keuze in (web)shops om andere merken te kiezen (Asus, AVM/Fritz, Ubiquiti, etc) en dat voor zowel Proximus als Telenet. Laat maar komen!

[Reactie gewijzigd door KrazyJay op 22 juli 2024 14:05]

Hopen dat dit uiteindelijk een beetje EU breed gaat komen. Nu zijn er voor bepaalde technieken nog maar weinig apparaten beschikbaar, ik hoop dat dat een beetje gaat veranderen in de nabije toekomst.
Eigenlijk kan ik bij mijn Orange modem niet klagen, daar heb je toch al meer vrijheid (denk ik) dan bij een Telenet modem.

Maar de doelgroep lijkt me inderdaad redelijk beperkt terwijl de impact van deze beslissing voor de providers iets groter zal zijn.
En wie geen standaard modem afneemt zal minder 'korting' krijgen op hun pakket? :+
Bij edpnet heb je al jaren vrije keuze qua modem, maar daar waren (voor VDSL) ook serieuze beperkingen die door Proximus opgelegd werden. Voor Fiber kon je eigenlijk al lang vrij kiezen.

Je moet wel de modem aankopen bij edpnet, maar het maandbedrag is daardoor wel een pakje lager dan de meeste concurrentie (tot MV met internet begon, maar da's een ander verhaal).
En wie geen standaard modem afneemt zal minder 'korting' krijgen op hun pakket? :+
Zoiets gaat onder deze regelgeving normaal niet mogen, dan kun je namelijk niet meer spreken van een vrije keuze. Meer geld vragen voor de modem zelf mag wel, gezien je die huurt. Maar meer geld vragen omdat je iets anders gebruikt dan wat de provider zelf wil, zie ik niet goed komen...
Bij edpnet heb je al jaren vrije keuze qua modem, maar daar waren (voor VDSL) ook serieuze beperkingen die door Proximus opgelegd werden.
"Any customer can have a car painted any color that he wants, as long as it is black."
Vrije keuze combineren met 'serieuze beperkingen' is een kunst.
Voor Fiber kon je eigenlijk al lang vrij kiezen.
Neen, je kan niet zomaar de fiber in je eigen toestel steken, het gaat altijd via de ONT.
Je moet wel de modem aankopen bij edpnet, maar het maandbedrag is daardoor wel een pakje lager dan de meeste concurrentie (tot MV met internet begon, maar da's een ander verhaal).
Een toestel met VDSL2 modem, geen fibermodem, waarbij de VDSL2 modem gewoon niet gebruikt word en je de UTP komende van de ONT aansluit op de LAN poorten. Dit kan ook met elke andere router en EDPnet spreekt bij fiber zelf ook van 'vrije routerkeuze'.
Hoe relevant is dit voor de gemiddelde klant? Ik heb het andere Tweakers artikel gelezen, het lijkt op een kleine doelgroep die dit interessant vindt én weet hoe en wat ze moeten kiezen.
Niet, het zou me verbazen als meer dan 3 op de duizend klanten een eigen modem wil.
Hoe relevant is dit voor de gemiddelde klant?
Niet, het zou me verbazen als meer dan 3 op de duizend klanten een eigen modem wil.
Het antwoord staat eigenlijk letterlijk in het artikel:
"Hierdoor kunnen klanten volgens de waakhond gemakkelijker veranderen van operator op dezelfde netwerkinfrastructuur, wat de concurrentie op de telecommarkt moet bevorderen."

Het is zoals een unlocked smartphone. Met een eigen modem kan je makkelijker switchen tussen providers net zoals je dat met uw Smartphone kan. Zeker met e-sim. De modem in uw smartphone is dus ook unlocked.

Vrije modemkeuze is dus niet enkel voor geeks leuk speelgoed maar voor iedereen interessant omdat het de ISP-markt competitiever maakt en andere modemfabrikanten toegang geeft tot een nieuwe markt. Het internet wordt er dus vrijer van.

Er is trouwens een Tweakers artikel verschenen toen de vrijmodemkeuze in Nederland een feit was: review: Vrije modemkeuze is een feit - Na jaren strijd delen providers specif...

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 22 juli 2024 14:05]

Het antwoord staat zeker niet letterlijk in het artikel. Ik vraag hoe relevant dat is voor de gemiddelde klant, het feit dat het de concurrentie kan bevorderen is niet direct relevant, omdat een groot deel van de inwoners dat helemaal niet correct kan interpreteren.

Zoals je zag verwees ik al naar het artikel. Ook daar staat geen concreet antwoord. Ja, de toegevoegde waarde is bekend, maar de vertaling wat dit voor een gewoon huishouden betekent ontbreekt.
Nee, voor de gewone consument is het alsnog niet interessant, want een modem is niet het meest eenvoudig in te stellen. Niet zo eenvoudig al het wisselen van een sim.

Daarnaast als je switched van aanbieder krijg je gewoon een nieuw modem. Ook plug en play.
Niet helemaal. Andere wifi instellingen, dhcp range etc. Je halve netwerk wordt soms omgegooid als je de router en access point vervangt zonder aanpassingen.
Eigen modem niet, eigen router toch meer als je denkt.
Exact. Maar zij die de keuze willen hebben, krijgen dat nu. Wat nu dus niet kan.
Hier in NL is de eigen modem keuze bij sommige providers altijd al mogelijk. Voor mij als tweaker is het grote voordeel dat de specificaties en instellingen voor de aansluiting van dat modem netjes op de website beschreven staat. Dat geeft mij ook inzicht in de te verwachten kwaliteit en dergelijke.

En de vrije modem keuze: het is ook maar net wat de internetprovider standaard als apparatuur levert. Mijn huidige provider Freedom.nl levert standaard een fritzbox modem en je hebt de keuze om die te kopen of te huren. Al moet ik toegeven dat het andersom op de website staat: https://freedom.nl/diensten/internet , je krijgt €2/maand korting als je een eigen modem gebruikt.

Om kort te gaan: bij freedom.nl heb ik alle vrijheid maar gebruik ik toch de standaard.
Ik ga dit als Telenet klant toch handig vinden. Momenteel is het bv. redelijk ingewikkeld om een eigen NS server in te stellen op de DHCPd om te laten uitdelen (op IPv4 bv 1.1.1.1, 8.8.8.8, etc) op je interne netwerk en bijgeleverde wifi van die Telenet modem. Met een eigen router zou ik dat veel eenvoudiger kunnen doen.

Ben ik een gemiddelde klant? Geen idee. Ik ben al wel 20+ jaar klant. Sinds het Internet pakket nog Pandora noemde. Maarja, toen mochten we maar één computer aansluiten. Niet dat niet toch letterlijk iedereen IP masquerading met een eigen routertje gebruikte om meer computers mogelijk te maken. Letterlijk de gemiddelde klant ook. Effectief en gewoonweg iedereen deed dat toen. De gemiddelde klant die niet wist hoe die liet het techneut-neefje dat doen. Nadien kwamen er overal standaard routertjes tot zelfs in de supermarkt te koop.
Hoe ga je dit met Tv-settopboxen oplossen , modem en router
Ook als we hier een vrije modemkeuze hebben (ziggo)
Qua settopboxen is er een interessant stuk in het persbericht:
Echter wat betreft TV-diensten, verwacht het BIPT dat er geen alternatieve TV-settopboxen zullen
ontwikkeld worden (omwille van een gebrek aan marktvraag en toekomstige netwerkontwikkelingen),
waardoor een gelijkaardig besluit hierover dan ook weinig nut heeft. Dat heeft tot gevolg dat de
eindklanten wel nog de TV-settopbox van de operator moet blijven gebruiken.
Maar de provider moet gewoon de gegevens vrijgeven om de settopboxen te laten werken op andere apparatuur. Als die apparatuur daar niet mee om kan, dan is dat spijtig, maar de specificaties moeten wel beschikbaar zijn.
Heb je eigenlijk naast de modem keuze wel een settopbox nodig,
Kijk nu meer tv , muziek via een VPN.
Mij achterligende gedachten was Ziggo er uit en glas van KPN , keuze modem, scheelt ook nog eens flink in kosten permaand (ziggo abo)
meen dat er eerder een onderwerp is geweest over de eigen keuze moden in NL waar o.a de fritzbox werdt benoemd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.