Belgen hebben vanaf vrijdag vrije modemkeuze

Belgen kunnen vanaf vrijdag hun eigen modem en router kiezen. Het BIPT publiceerde vorig jaar nieuwe regels rondom het modemgebruik en stelde daarbij dat Belgen vanaf 1 november 2024 niet langer verplicht zijn een modem van hun provider af te nemen.

Vanaf vrijdag kunnen zowel Vlamingen als Walen zelf kiezen welk modem ze gebruiken, zonder dat providers dit mogen verbieden. Het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie heeft voor het besluit de locatie van het netwerkaansluitpunt aangeduid als 'het punt vanaf waar de gebruiker verantwoordelijk wordt voor de telecommunicatie-eindapparatuur'. Voor koper- en glasvezellijnen hebben consumenten controle vanaf de wandcontactdoos waarmee de modem is verbonden. Dat is in lijn met de Europese Berec-richtlijnen, die er in 2022 al toe leidden dat vrije modemkeuze ook in Nederland een feit werd.

Het besluit is in België al sinds vorig jaar van kracht, maar providers kregen een jaar de tijd om technische eisen te publiceren en voorbereidingen te treffen op hun eigen netwerken. Enkele grote providers, waaronder Orange, Proximus en Telenet deelden die eisen in mei van dit jaar al.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

01-11-2024 • 13:48

134

Submitter: Mapje

Lees meer

Reacties (134)

134
134
52
2
0
69
Wijzig sortering
Alleen is het vaak lastig / onduidelijk of een router geschikt is. Het is soms moeilijk om te achterhalen of een router bepaalde DHCP opties ondersteunt, dat de ISP als een vereiste stelt.

[Reactie gewijzigd door Memori op 1 november 2024 13:57]

Ik denk dat providers gewoon een lijst met aanbevolen routers op de site zetten waar de klant uit kan kiezen.

[Reactie gewijzigd door poktor op 1 november 2024 14:23]

Staat bij Telenet al online (onder "Mogelijke eigen modems"): https://www2.telenet.be/r...estellen/eigen-modem.html
Die lijst is ook weer typisch telenet. Zo goed als allemaal merken waar ik nog nooit can gehoord heb, maar dat kan aan mij liggen. Maar dan dat laatste zinnetje, we garanderen niet dat het hiermee gaat werken. Tja waarom geef je dan een lijst uit. Is weer gewoon de boel tegenwerken in mijn ogen. Als het verplicht is om dat toe te laten dan mag je wat mij betreft daar wel wat werk in steken als provider om het te laten werken. Anders kun je evengoed de telenet optie uitbrengen waar geen enkele router aan kan voldoen en ben je weer klaar met eigen keuze…
AVM zal wel 'FritzBox' zijn, dat zijn toch wel de meer bekende units.

Maar inderdaad, geen UniFi, Cisco, Asus, Netgear, Linksys of TP-Link?
Hoeveel DOCSIS modems ken je van die merken? Het gaat hier om eigen modem, dus de apparaten op die lijst zijn stuk voor stuk DOCSIS kabelmodems. In Nederland zijn uit die lijst alvast alleen de AVM Fritzboxen retail te koop. Dat is niet tegenwerken door provider, maar simpelweg fabrikanten die geen droog brood in deze markt zien.
Goed idee! Net als bij een mobiel abbonement met toestel.
Wil je een dure AVM dan kost je dan per maand 2.50 extra.

Aan het eind van de streep wellicht nog wel goedkoper. Een 400MBIT met een professionele WIFi setup dan een 1GBIT dan met een goedkoper setup box.

[Reactie gewijzigd door StormRider op 1 november 2024 14:34]

Wil je een dure AVM dan kost je dan per maand 2.50 extra.
Ik heb voor 30eu op marktplaats zo'n FritzBox gekocht.
Die heb ik in een jaar terugverdiend.

Zelfs bij het wisselen van provider was het simpelweg een dropdown-menu met daarin de andere provider selecteren.
Ik heb toch maar een nieuwe gekocht, mijn oude Fritzbox (7390) werd niet meer ge-update en mijn nieuwe model (5530) draait de laatste software, wat toch handig is (optie wireguard bijvoorbeeld).
Dan moet je kiezen voor een router waar dit duidelijk vermeld wordt? En als je een ziet die je interessant vindt maar het niet kan achterhalen kan je altijd de klantenservice vragen.
En dan verkoopt de action routers, denk je dat ze daar verstand van dit soort zaken hebben?
Dat is een eigenschap van je eigen modem aanschaffen. Je bent zelf verantwoordelijk om de juiste aan te schaffen.
Haal jij een verkeerde, omdat de winkel niet de kennis in huis heeft, od dat niet de ISP zijn probleem
Nee maar dan wordt het wel weer een probleem van de ISP aangezien het niet werkt! De klant zal dan eerst de ISP bellen.
Dan is het antwoord makkelijk, een isp hoeft geen ondersteuning te verlenen voor een eigen modem.

Een help centre medewerker krijgt een 2-3 weken cursus, als je geluk hebt kom je iemand met kennis tegen maar ik schat je kansen niet hoog in, niet elke helpdesk medewerker is een techneut.
Zo werkt het niet. De klant meld dat internet niet werkt en kijkt echt de isp aan als schuldige. Kun je wel zeggen dat isp de handen en vanaf houd, maar zo verliezen ze ook klanten. Ze zullen dus ondersteuning moeten aanbieden, en is in die zin ook de klos want dat kost toch geld.
Ze vragen om de provider eigen spullen aan te sluiten, werkt het dan wel, dikke pech voor u. Uw modem/router, uw probleem.
Zoals japi api al zei.

En vergeet niet dat klant domein is klantdomein. Dan helpt die klant maar een paar keer voordat iemand met verstand het aansluit of een goede modem aanraad
Ik gebruik al jaren een eigen modem bij Proximus (een Fritzbox, dankzij EdpNet dat deze laat goedkeuren). Het nadeel is dat elke software update een goedkeuring nodig heeft en begrijpelijk doet EdpNet dat niet voor elke versie. Toen ik problemen had met het internet kon ik in de Fritzbox al zien dat er een probleem was op 9 meter afstand. Helpdesk gebeld, ik moest de Bbox aansluiten. Was op een minuutje gedaan, het probleem bleef. Ze hebben dan een technieker gestuurd die de lijn kwam uitmeten en tot dezelfde conclusie kwam, probleem op 9 meter :+
Het hebben van een eigen modem heeft het herstel niet bespoedigd, maar het heeft er ook niet langer door geduurd.
Het antwoord van de ISP zal dan zijn, sluit even de modem die je van ons hebt gekregen aan, en bel eens terug als het daarmee ook niet lukt.
De praktijk leert dat de markt zoiets heel snel oplost: Als verkopers van klanten horen dat hun apparaten niet werken komen er rap firmware-aanpassingen.
Firmware helpt je niet als je modem niet geschikt is voor de gebruikte techniek van de provider ;)
Aan de andere kant, soms is het grappig om fotos te zien van monteurs die een coax kabel in een FTU of ONT geramt zien zitten 8)7
We hebben het hier over modems. En veel mensen zullen dit uit gemak blijven doen.

Ik weet dat het er zo ingebakken zit bij iedereen doordat je die home gateway modem /router toep in een hebt. Maar het is eindelijk terug zoals vroeger .... Die all-in-one rommel dat ze meeleveren dat vaak de eigen bandbreedte van hun zwaardere lijntjes niet eens aan kan is triestig. Zijnde aan het modem of het router, switch, wireless gedeelte. Wanneer ze nu fiber lijntjes naar je huis komen brengen met theoretische 10 Gigabit 1.5 up 8.5 down.

Puur voor signaal, integriteit en bepaalde extra standaarden of verdere fiber verdeling naar een of meerdere "professionelere" router is een eigen modem hebben, zeker een (nodige) meerwaarde voor de professionelere gebruiker en dan kun je met deftige routers en hardware verder werken. Of je ze nu zelf bouwt of niet voor een bepaalde groep consumenten 9 (met home office die verbinden met eigen servers).

Nu nog de symmetrisch connecties en je kunt al wat gaan doen thuis klein bedrijfje.
Het is mooi dat het bestaat.

Maar zie er persoonlijk niet direct de meerwaarde van.
Meeste operators bieden hedendaags een bridgemodus op.

Hier bij Telenet bijvoorbeeld heb ik er een eigen router achter hangen.
Nog nooit een probleem ondervonden sinds die in bridge modus hangt, dat ding doet gewoon z'n werk.
Moest die nou plots raar doen, zet je em even uit en terug aan.

Modems zijn al snel € 150-€ 400, wat voor meerwaarde bieden deze modems dan degene die je in bruikleen krijgt? Ik heb al wel "spectrum scoping" gehoord, maar wat ben je daar effectief mee als consument?

Bij VDSL kun je ook gewoon met PPPoE een eigen router erachter hangen, zonder enige probleem.
De meerwaarde zou kostenbesparing kunnen zijn voor de providers. Ik heb sinds dat het in NL ook mogelijk is een Fritzbox. Elk jaar wissel ik van provider en het enige wat ik hoef te doen is het profiel wijzigen en klaar. Helaas sturen de providers nog steeds hun modem op die dan vervolgens een jaar lang bij mij in de doos op zolder staat. Vorig jaar bij Odido moest er ook een monteur komen omdat ze het dan pas kunnen garanderen dat alles werkt. Deze monteur had ook bespaard kunnen worden. Hier valt dus nog wel wat te winnen voor de providers.
De meerwaarde zou kostenbesparing kunnen zijn voor de providers.
Ik denk dat die kostenbesparing ongeveer nihil is. Als het al niet duurder is.

- De isp moet gaan bijhouden wie wel of geen modem heeft ontvangen (al is het maar voor het retourneren)
- De isp moet ineens een bepaalde/minimale ondersteuning bieden voor een potentieel oneindig aantal apparaten dat ze niet kennen
- De helpdesk-kosten door bovenstaande gaan dan potentieel gigantisch omhoog. Ze kunnen geen 'snelle check' doen of het met hun apparaat wel goed werkt.
- Het langssturen van een persoon die toch al in dienst is, zijn ook de kosten niet. Hooguit een beetje brandstof.

Ongeveer 100,0% van de klanten zal de modem van de provider gebruiken. Gewoon omdat ze het en/of niet weten of het niet interesseert. Zo'n modem kost een paarhonderd euro. Ik weet niet of ze ze hergebruiken na retourneren?

(N.B. Het per se langssturen van iemand om een stekkertje in een gat te prikken vind ik sowieso kansloos. Fijn dat het er is voor mensen die het 'eng' vinden om te doen, of het idee hebben dat het heel ingewikkeld is natuurlijk. (Dit bedoel ik niet sarcastisch. Er zijn gewoon heel veel mensen die het allemaal, maar eng en ingewikkeld vinden.) Maar het verplicht langssturen, raakt wat mij betreft kant nog wal.)
De hoeveelheid klanten die het glasvezelkabeltje knakken, stekkers in het verkeerde gat duwen tot er iets breekt, een FTU terug sturen, het modem slopen tijdens instalatie, etc is dusdanig hoog dat alles over een kam scheren en een monteur langs sturen goedkoper is.

Een administratied medewerker (die je order aan neemt) kan niet ruiken hoe technisch je bent, ik heb er genoeg meegemaakt die na 3 jaar werken het verschil tussen een modem en router nog niet weten.
Dat heb je hier ook hoor. Verschillende reageerders gaan hier op dit forum ook de fout in.
Anekdotisch:
Mijn glasvezelverbinding is aangelegd door een monteur van KPN-netwerk. (Andere afdeling van KPN. Dus niet het ISP-stukje waar je als particulier mee te maken hebt.)
Dus dat stukje ‘kon’ ik niet verkeerd doen, want ik deed dat niet.
Voor het stukje KPN-ISP:
Ik moest een UTP-kabel van het glaskastje naar de router brengen. Die kabel had een bepaalde kleur en de poort op de KPN-router had diezelfde kleur. (Uit m’n hoofd geel.)

En de stroom moest in de router. (Zo’n pen-stekkertje en een adapter.)

Daar hield de fysieke installatie op.
Als ik ook nog tv had afgenomen had ik een kabel moeten prikken in de poort op de router die met tv is gemarkeerd en naar het TV-kastje hebben. Ook een UTP-kabel.

Ofwel. Ik had niks met het stukje glasvezelkabel te maken.

Bovenstaande is dus hoe KPN het toen leverde.

Nou geloof ik direct dat er mensen zijn die daar niet uitkomen. (Zelfs met handleiding en plaatjes. - Niet sarcastisch bedoeld.) en dat er ook mensen zijn die niet iemand om de hoek hebben om bovenstaande te doen.

Je hoeft niet ‘technischer’ te zijn om een UTP-kabel met een bepaalde kleur in een poort met diezelfde kleur te prikken, dan een USB-C kabel in een USB-C poort te prikken.
Uiteraard snap ik dat sommige mensen denken dat het complexer is en er angstig voor zijn.

Als het goedkoper zou zijn voor KPN omdat bovenstaande zo veel schade aan hun apparatuur oplevert hadden ze nooit zo’n pakket gemaakt.
Als je problemen hebt, vraagt de helpdesk of je de originele modem/router wilt aansluiten, is het probleem weg, dan is het probleem verder voor jou.
Sinds ik een eigen modem heb, heb ik nog geen uitval gehad _/-\o_ . Maar inderdaad, geen hulp als je een eigen modem hebt aangesloten.
Ook mijn vraag. Ik ben een techneut/tweaker, heb momenteel een e-router van Telenet met daarachter mijn eigen opnsense router (bridge voor ipv4, prefix delegation voor ipv6) + wifi AP's.

Als ik zou willen overstappen naar een eigen modem moet ik zelf iets kopen (kostprijs 150€+), ik kan geen bakje minder (tenzij een Fritz!box, maar ik doe meer met mijn eigen router dan een Fritz! kan). Overstappen op fiber kan nog niet (niet beschikbaar), koper begin ik niet aan (graafwerken + te traag)

Functionaliteit die ik zou winnen is ... eh.. geen idee. Een spectrum analyser?

Mochten er bvb PCI(e) kaarten op de markt komen die DOCSIS aankunnen, dat zou tof zijn ;) maar dat lijkt niet te bestaan.
Meeste operators bieden hedendaags een bridgemodus op.
Het scheelt een kastje? (en dus een beetje stroom). Of desnoods principieel?
Modems zijn al snel € 150-€ 400, wat voor meerwaarde bieden deze modems dan degene die je in bruikleen krijgt
Dit dus. Die modems zijn voor ongeveer 100,0% van de klanten voldoende. Maar: Uiteraard zitten er op dit platform relatief veel mensen die meer controle willen hebben of het gewoon leuk vinden. Dat kan natuurlijk ook een reden zijn.
Zoals een vpn server op je modem :)

of betere wifi verbinding (Wifi 6/7)

of Voip / Dect

[Reactie gewijzigd door KL643 op 1 november 2024 15:11]

Dat zijn geen modemfuncties. Kan je perfect doen met de modem van de provider in bridge functie zoals @FrostyHound omschrijft en dan jouw eigen router.
Of VPN via modem/router en betere kwaliteit.
Als je al verschillende apparatuur in gebruik hebt dan ga je dat natuurlijk niey zomaar wijzigen. Bijvoorbeeld omdat je daar een investering in hebt gedaan. Maar dit recht is duidelijk niet alleen bedoeld voor die situatie. Je hebt nu het recht om, op welk moment dan ook, te besluiten je eigen (geschikte) apparatuur te gebruiken. Gebruikers kunnen daarbij meerwaarde zien in minder apparatuur gebruiken met dezelfde of meer functionaliteiten.
In de praktijk is die PPPoE best wel lastig. Als je bij een klant toekomt en je vraagt achter de PPPoE gegevens, dan hebben ze die 9.9/10 niet.

Als je dan Proximus belt, moet je als eigenaar bellen anders gegevens ze geen enkel gegevens door en dan sta je daar. En als het dan een mede eigenaar is, wiens gegevens niet genoteerd zijn, daar ben je dan ook niks mee.

Met de nieuwe BBox4 zijn ze wel overschakeld naar een online toepassing zoals Mijntelenet, maar daar heb ik weinig ervaring mee.
Dus Proximus gaat goed om met het beschermen van de privacy van zijn klanten.
Hier ligt een GPON fiber module met PoE van Unify klaar als ze eindelijk eens de fiber binnen brengen.

Ik zit echt niet te wachten op een of andere all in one box welke veel stroom vraagt omdat het allerhande functies aanbied die ik toch niet wil gebruiken. Bovendien is de modem dan ook centraal beheerd wat troubleshooting gemakkelijk maakt en je niet in een apart bakje moet inloggen, alles is meteen zichtbaar in mijn unify console.

En wil ik later overstappen van fiber aanbieder moet niet telkens de modem vervangen worden, feitelijk moet ik zelfs niet thuis zijn bij een overstap, omprikken in de wijkkast en klaar.
Als je Telenet goed kent. Op moment dat je een probleem hebt met eigen hardware sturen ze u wandelen. Helpdesk zal weer rood draaien. Zeker in het geval met modems.
Dat is toch logisch, dat Telenet je wegstuurt? Als je kiest voor een eigen oplossing, zal je er ook de kennis van moeten hebben. Toch storing? Dan moet je dus zelf de oplossing zoeken of het Telenet modem terug aansluiten.
Dat zou wel een deur open zetten om iedereen alsnog een specifiek modem te verkopen. Gewoon zorgen dat de aangeboden verbinding ergens afwijkende settings vereist die alleen de duurste consumenten-modems kunnen aanpassen
Die mentaliteit zal wel heel snel afgestraft worden.
Je moet het eerst aantonen. Ik denk niet dat je een exacte specificatie van de verbinding kan krijgen. Dan kun je zelf zien wat er niet lukt met een afwijkend modem.
Elke provider heeft de specificaties op zijn website staan, een verplichting door deze wet van vrije modems/routers.
Dan was ook al bekend geweest waar het aan ligt als een modem niet werkt.
Ik heb mijn Nokia modem van Delta hier gewoon in de meterkast staan. Eigen modem hangt er al vanaf dag 1 aan. Als ik storing heb verwachten ze dat ik hun modem eerst even terug aansluit. Als er dan nog steeds gedoe is, dan ligt het bij Delta en gaan ze ook prima meewerken.

Hoe e.e.a. in Belgie geregeld is, dat kan net wat anders zijn. Maar ik neem aan dat je ook daar een modem krijgt van de provider op het moment dat je klant wordt, en je dat gewoon aan de kant kan zetten als backup
Dat is hoe het ook in BE werkt.
Het aantal mensen die een eigen modem wil gebruiken zal nu ook niet zo groot zijn dat ze de helpdesk overbelasten. Die mensen hebben meestal zelf ook technische kennis genoeg zodat ze dat op eigen houtje kunnen installeren. En in geval van (lijn)problemen hang je gewoon de originele modem terug voor je belt naar de helpdesk.

[Reactie gewijzigd door Avenger 2.0 op 1 november 2024 14:07]

Ik denk dat er ook niet zoveel experts bij de helpdesk werken. Dat zijn gewoon onderbetaalde mensen met een script.
Inderdaad, en die gaan zeker niet troubleshooten op apparatuur die niet van de provider is, en die ze dus niet kennen.
Op moment dat je een probleem hebt met eigen hardware sturen ze u wandelen.
Ergens is dat natuurlijk ook niet onterecht natuurlijk. Je kiest er zelf voor om een eigen modem te gebruiken waar je er één aangeboden krijgt. (Ik snap uiteraard dat de door ISP geleverde apparatuur niet aan iedereen z'n wensen voldoet!)

Het zou wel fijn zijn als ze een 'beetje meekijken', of ze je modem überhaupt zien aanmelden of zo (of weet ik veel wat er bij komt kijken met kabelinternet), maar ik vind het niet onterecht dat ze je geen volledige ondersteuning geven op jouw eigen apparatuur.
Een eerste check is natuurlijk "Doet ie het wel op ons modem".

Ik heb zelf in Nederland KPN-glasvezel met een eigen router. Ik heb die KPN-router nooit gebruikt. Althans: Alleen tijdens oplevering en ik had hem aangesloten toen de mediaconverter (het kastje dat glas naar ethernet omzet) kaduuk was. Gewoon om gedoe te voorkomen.

Toen de monteur m'n mediaconverter had vervangen, sloot ik direct m'n eigen router weer aan.

We moeten natuurlijk niet onderschatten hoeveel mensen zitten te prutsen, of dat mensen 'denken dat ze het goed doen', maar zelf een fout maken.


Anekdotisch:
Ik heb jaren en jaren geleden op de helpdesk van een ISP gewerkt met zakelijke dienstverlening gefocust op onderwijs. Wij boden uiteraard ook een router aan. Onze eerste check was in die tijd altijd. "Prik er een laptop in, en kijk of hij het doet."
Ik kreeg toen zo'n IWAB (Ik Weet Alles Beter) aan de lijn. Je herkent ze na 3 woorden al. Hoe sneller ze technische detail-termen gaan roepen (die al dan niet kant nog wal raken voor de context), hoe minder ze weten wat ze echt aan het doen zijn :) (richtlijn!). "Ik heb niks veranderd en hij stopt er ineens mee!", en er moest snel iemand langskomen. Ik zag aan mijn kant dat de router prima was. Na een kort meningsverschil, bleek de IWAB toch een firewall achter onze router te hebben gezet (dus blijkbaar toch wel iets veranderd), maar die was helemaal goed. Onmogelijk dat het daar aan lag. Hij wist wat hij deed, enz. Na een tien minuten discussiëren had ik hem toch zo ver dat ie dan toch maar een laptop die er naast lag aansloot. Uiteraard deed die het gewoon. Toen hij dat doorhad was het van. "Ja, hij doet het. Doei!" en hij hing op. (eikel!)
Zo hoort het ook. De verantwoording stopt tot aan waar zij leveren. Alles daarachter is uw eigen pakkie an. Dit heet ook wel het 'klant domein.'

[Reactie gewijzigd door Dafader op 1 november 2024 14:23]

En daarom dien je de door de provider geleverde CPE te bewaren en op het moment dat er problemen zijn deze aan te sluiten.
Op de site staat dat je de telenet router moet bijhouden zodat ze bij problemen daarmee kunnen laten proberen. Lijkt me logisch maar gaat volgens mij bij veel mensen snel het advies gewoon zijn, ligt aan je eigen router en case closed.
Zijn er eigenlijk cijfers van hoeveel mensen hier in Nederland gebruik van maken?
ik zou hier wel benieuwd naar zijn als iemand die hier zelf gebruik van maakt.
Anoniem: 201953 @Teun!1 november 2024 19:48
Ik schat dat ik al 14 jaar een eigen modem gebruik bij dezelfde provider, 3 stuks, alle 3 AVM Fritz!Boxen. De provider verkoopt dit merk zelf ook. De reden voor een ander apparaat was steeds dat er een nieuwe DSL-standaard werd ingevoerd.
De eerste 2 heb ik gebruikt aangeschaft, de 3de bij de provider gekocht. Nummer 2 en 3 worden continu gebruikt , de een als modem/router/telefooncentrale/NAS/mediaserver, de ander als tweede AP.
Het modem van de provider was niet voorgeprogrammeerd, moest net als nummer 1 en 2 door mijzelf worden ingesteld. De problemen met de snelheid bleken later de schuld van de KPN.

Nummer 3 is ook geschikt om achter de NT van glasvezel of achter een 5G-modem te worden gebruikt. Glasvezel komt hier mogelijk volgend jaar, 5G is ook een optie die ik overweeg.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 201953 op 1 november 2024 19:53]

Mijn tip voor het overstappen naar een eigen modem:
Wees een beetje lief en begripvol te zijn voor het personeel van je ISP. Ook al heb je het recht wil dat niet zeggen dat het individu waar je mee spreekt je kunnen helpen. Probeer ze aan je kant te krijgen en ga de uitdaging stapje voor stapje aan.
Waarvoor zou de ISP moeten helpen? Jij wilt een eigen modem/router, zoek het dan zelf ook maar uit.
Al lang eigen modem in België. Eerste via Edpnet, dan Scatlet en nu terug Edpnet.

Bij die laatste was ik wel aangenaam verrast van de Proximus installateur. Tijdens de installatie van fiber was hij best geduldig, na zijn werk bleef hij tot ik alles had ingesteld en ik effectief internet had. Hij kon eigenlijk perfect zijn boeltje pakken nadat hij zijn taak had gedaan (het was immers zelf installatie waarvoor ik betaalde). Eerlijk zei hij wel dat hij het niet zo vaak meemaakt en ook wat bleef om het zelf ook wat te leren kennen.
Nu ja bij de meeste providers krijg je het modem gratis erbij hetzij dan in bruikleen dus zelf heb ik zoiets van waarom dan zelf een modem gaan aanschaffen. Enigste rede zou kunnen zijn dat er dan een 'betere' router in zit in plaats van de standaard routers in de modems van providers. Maar nu laat ik zelf toch altijd al de modem/router van Ziggo in bridgemode zetten en gebruik mijn eigen router.
Nog geen reacties - lijkt erop dat België momenteel off-line is.
Nouja, ze hebben wel een vrije dag vandaag.
Nog geen reacties - lijkt erop dat België momenteel off-line is.
Klopt, want het is hier een Belgisch Katholieke feestdag, Allerheiligen (veel winkels dicht, OV rijdt op zondag-regeling, etc). Omdat het dit jaar op een vrijdag valt, maken de meeste er gelijk ook een lang weekend met familie van.

Dus ja, België is inderdaad off-line, omdat het een nationale feestdag is en een lang weekend tot gevolg...
Dat is het verschil tussen noord en zuid: kerst of Koningsdag iedere dag is een dag om geld te verdienen!
[/offtopic] thanks for the laughs 🤣
Deze vrije modemkeuze komt wel rijkelijk laat nu de uitrol van fiber op snelheid raakt in België.
Nu, ik heb er nooit veel last van gehad bij Edpnet. Ik kocht er een Fritzbox (7270 later 7490) die ik volledig zelf kon configureren. Ik gebruik de telefonie mogelijkheden met vaste toestellen, DECt, antwoordapparaat en 3 providers, Wifi en beperkt NAS.
Sinds een half jaar omgeschakeld naar fiber, een paar configuratie wijzigingen uitgevoerd op de 7490 en alles loopt.
Je hebt geen specifiek goedgekeurd modem nodig, je zit achter de fiber NT:
https://support.edpnet.be...-op-mijn-fiber-verbinding
Verkorte eisen:
  • een PPP-verbinding kunnen opbouwen,
  • VLAN 10-tagging ondersteunen,
  • Gigabit Ethernet-poorten hebben (anders is de snelheid beperkt tot 100 Mbps).
De fiber NT box zet glas signaal al om naar internet, m.a.w. het is een modem. Jij hebt waarschijnlijk een router achter de NT hangen.
Ik gebruik de FB 7490 als router zoals beschreven in de 2e alinea: configuratie wijzigingen.
Op glasvezel wil je misschien wel een avm-fritzbox uit de 55xx reeks. Daarmee krijg je glasvezel tot in de modem met de daarbij komende mogelijkheden tot bijvoorbeeld signaal-inspectie en zo.

Wel jammer dat die avm-fritzbox modems zo lang mee gaan :+ Nu blijf je nog even met die 7490 zitten.

Of je moet het doen zoals ik gedaan heb. Ik 'kreeg' de 5530 van Freedom.nl en gebruik nu het vorige modem in bridge stand als wifi mesh repeater verder in huis. Overigens met kabel-ethernet tussen de fritzboxen. :o
Anoniem: 201953 @Yamaki1 november 2024 15:38
Ik ben via een 7170 en 7390 bij een 7530 uitgekomen, waarvan ik ook de vaste aansluiting (2 providers) en de USB NAS functie gebruik (via USB hub(je)). Ik heb nu VDSL, krijg in de toekomst glas of G3. Hoef daarvoor geen nieuwe hardware aan te schaffen.
Bovendien is EDPnet een kleinere operator waar er mensen met echte kennis op de support dienst zitten, terwijl bij grotere operatoren, de eerstelijns helpdesk bevolkt is met mensen met weinig ICT kennis, die hun vooraf bepaalde call center scripts moeten volgen.
DSL-modems genoeg te vinden, maar COAX-modems zijn een heel ander paar mouwen, om nog maar te zwijgen over hoe je interactieve digitale tv gaat werken, want eens je die achter een third-party router zette begon die al helemaal moeilijk te doen.
Dat is bij Telenet in ieder geval geen probleem meer, hun nieuwe digitale TV is gewoon IPTV en werkt vlot achter een eigen modem/router.
hun nieuwe digitale TV is gewoon IPTV en werkt vlot achter een eigen modem/router.
Hier in NL bij KPN wordt IPTV en 'internet' gescheiden met VLANs en IGMP-forwarding. Als je eigen modem/router daar dus niet leuk mee omgaat, dan heb je dus een probleem.

Dus afhankelijk van de opzet van Telenet, kan het nog steeds gedoe zijn als je apparatuurkeus er niet op is afgestemd ;)
Daarom ben ik overgestapt naar kpn tv plus. Dat werkt hetzelfde als elke andere streamingdienst, gewoon via internet.
Hier in NL bij KPN wordt IPTV en 'internet' gescheiden met VLANs en IGMP-forwarding. Als je eigen modem/router daar dus niet leuk mee omgaat, dan heb je dus een probleem.
KPN ondersteunt gewoon unicast via applicaties voor smartphones, tablets en mediaspelers. Je hoeft niet gebruik te maken van KPN's decoder als je dat niet wilt/kan.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 1 november 2024 14:44]

Dat snap ik. Maar @AmbroosV heeft het over de Digitale TV dienst van Telenet. Ik maak dus de vergelijking met de Digitale TV dienst van KPN.

Ik gebruik zelf NLZIET en heb dus niets met die VLAN-scheiding e.d. te maken, maar als iemand wel de Digitale TV dienst van KPN wil afnemen, dan moet die persoon daar dus rekening mee houden.

Wat ik dus wilde zeggen dat het niet 100% vanzelfsprekend is, dat, omdat het IPTV is, dat het dan geen gedoe kan opleveren, wat @AmbroosV leek te suggereren.
Dat snap ik. Maar @AmbroosV heeft het over de Digitale TV dienst van Telenet. Ik maak dus de vergelijking met de Digitale TV dienst van KPN.
Dan snap je ook dat de "Digitale TV dienst van KPN" de optie geeft tot gewoon het gebruik van een applicatie (vergelijkbaar met NLZIET).
Wat ik dus wilde zeggen dat het niet 100% vanzelfsprekend is, dat, omdat het IPTV is, dat het dan geen gedoe kan opleveren, wat @ leek te suggereren.
Ook Telenet heeft applicaties. Het levert alleen gedoe op als je dat wilt.

Zelf zie ik sowieso niet het nut van lineaire TV. Als ik daar wel iets mee zou doen, dan zou ik de comfortabelste route kiezen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 1 november 2024 15:07]

Ja, maar dat had ik het dus niet over.

Veel mensen veel het blijkbaar fijn om met een afstandsbediening in de hand en TV-kastje te werken.
ik spreek niet over hun nieuwe digitale tv, maar over de traditionele digiboxen en digicorders die ze je proberen af te pakken. In die nieuwe versie kunnen ze dan hun eigen reclame te injecten zoals in de app als je iets streamt naar je chromecast. De "vooruitgang" in het nieuwe product is er vooral voor henzelf en niet voor de gebruikers die er alleen maar functionaliteit op verliezen.
De traditionele digiboxen en digicorders gaan er op relatief korte termijn (1-3 jaar) helemaal uit, dus heel relevant zijn die niet meer. Sure, je verliest functionaliteit, maar als je vrijheid wil moet je sowieso niet bij een traditionele kabelboer zijn 🏴‍☠️.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.