Ziggo stapt naar rechter om vrije modemkeuze tegen te gaan

VodafoneZiggo stapt naar de rechtbank om een uitspraak van de Geschillencommissie Telecommunicatiediensten aan te vechten. Door een uitspraak van de Commissie eerder deze maand werd Ziggo verplicht om vrije modemkeuze aan te bieden aan zijn klanten.

Begin deze maand oordeelde de Geschillencommissie Telecommunicatiediensten dat VodafoneZiggo zijn klanten de optie moet geven om een eigen modem te gebruiken bij hun Ziggo-aansluiting. Deze uitspraak kwam er nadat een Ziggo-klant vorig jaar een klacht had ingediend bij de Commissie omdat die zijn eigen modem en router wou gebruiken in plaats van de exemplaren van het telecombedrijf.

De Commissie verwees in haar toenmalig bindend advies naar de richtlijnen van de Berec, het samenwerkingsverband van Europese telecomtoezichthouders. Volgens dit Europees orgaan eindigt een aansluitpunt op het punt waar een verbinding het huis binnenkomt. Vanaf dat punt is een netwerk niet meer eigendom van het telecombedrijf, maar wel van de klant. Die mag volgens de Berec dan ook bepalen welke apparatuur hij of zij gebruikt voor de netwerkverbinding.

Het bedrijf moest binnen 21 dagen na de publicatie van het bindende advies zijn klanten de mogelijkheid geven om een eigen modem te gebruiken en in online documentatie voorzien waarin uitgelegd wordt hoe men een eigen modem kan installeren in combinatie met Ziggo-diensten. VodafoneZiggo is het niet eens met de uitspraak van de Commissie en stapt naar de rechtbank. “Voor onze klanten verandert er voorlopig niets”, stelt een woordvoerder van het bedrijf aan Nu.nl. Volgens het bedrijf moet de Autoriteit Consument en Markt een uitspraak doen over deze zaak.

Door Jay Stout

Redacteur

27-05-2021 • 18:51

706

Submitter: Anonymoussaurus

Reacties (706)

706
682
285
29
1
323
Wijzig sortering
Ik snap het heel goed van ziggo. Ziggo levert een werkende ethernetpoort. Dat is lijkt mij een hele logische punt waar de verbinding je huis binnen komt. Daarvoor heb je er zelf niks aan.

Ik zou het ook heel vervelend vinden als ik als ziggo support zou moeten leveren voor AliExpress kwaliteit modems. Of dat klanten ook maar zoiets aansluiten direct op iets dat in verbinding staat met de dure wijk apparatuur.
Het is voor telecoms ook lastig om allerlei telefoons te moeten ondersteunen. Goedkopies van een paar tientjes tot peperdure iPhones.

Toch hoor je toch weinig mensen tegen vrije telefoonkeuze argumenteren.
Hetgeen waar Ziggo mee te maken heeft is de (Euro)DOCSIS standaard, waarin er nog belangrijke zaken van het netwerk afgehandeld worden op modem niveau. Ja, zelfs de snelheid van je internet verbinding wordt door de je kabelmodem thuis bepaald! Inherent aan COAX wat een gedeelde medium is kun je zelfs je wijk lekker etteren door een brak (geconfigureerde) kabelmodem. M.a.w. problemen met je vrije modem keuze? Dat is jou probleem. Het is echter Ziggo's probleem wanneer de buren er ook last van gaan krijgen.

Ik snap heel goed waarom Ziggo dit niet wilt. De situatie met kabel veel gecompliceerde ligt dan met glas (meer kennis en tijd dus meer kosten). Neemt verder niet weg dat Ziggo tijd zat had om deze problemen te mitigeren. Vrije modemkeuze kwam niet vorige week uit de lucht vallen.

Onderbuik zegt zelfs dat Ziggo ook qua beveiliging het netwerk niet in orde heeft voor vrije modem keuze. Ik meen dat ergens gelezen te hebben een aantal jaar terug toen de introductie van vrije modem keuze in het nieuws kwam.

Ik ben overigens zelf ook al weg bij Ziggo door vrije keuze. Geen reden om meer bij Ziggo te blijven als de concurrent goedkoper, vrije keuze en een symmetrische verbinding aanbied. Kon wel aanvoelen dat Ziggo dwars ging liggen. Andere (glas) providers hadden al testen met vrije modem keuze. Nu T-Mobile FttH met glas direct mijn eigen gekozen router middels een SFP module.

(edit: flame verwijderd)

[Reactie gewijzigd door snoopdoge90 op 23 juli 2024 16:43]

Hetgeen waar Ziggo mee te maken heeft is de (Euro)DOCSIS standaard, waarin er nog belangrijke zaken van het netwerk afgehandeld worden op modem niveau.
Dat Ziggo gekozen heeft voor de verkeerde techniek ontslaat hen niet van hun wettelijke verplichtingen.
Ik ben geen jurist maar:

1 De techniek is niet gekozen om niet aan de wettelijke verplichtingen te kunnen voldoen
2 De impact op Ziggo qua investeringen en/of misbruik is mogelijk te groot.
3 De impact voor gebruikers is erg klein, slechts een klein deel zal en kan er voordeel uithalen die is toegestaan.

Hierdoor kan een rechter best besluiten dat een wet een te grote impact heeft en dus niet hoeft te worden nageleefd.

Ik denk (en hoop) dat het zo niet is, maar het kan wel.
Waar je op doelt is het 'proportionaliteitsbeginsel'. Simpel gezegd, een maatregel moet (voor beide zijden) proportioneel zijn.

Echter:
1. Is geen argument in deze. In de tijd ontstaan nieuwe regels en het is aan iedereen die onder die regels valt (bedrijf of consument) om je zo aan te passen dat je aan die nieuwe regels voldoet. Daar heeft Ziggo in dit geval trouwens ook een aantal jaren de tijd voor gehad.
2. Dat zouden ze kunnen aanvoeren, daar tegenover staat echter dat ze ruim de tijd hebben gehad om het in te voeren. Hiermee zou de financiele impact verspreid kunnen worden over meerdere jaren en hadden er technische maatregelen geimplementeerd kunnen worden tegen misbruik.
3. Andere providers hebben deze maatregel ook ingevoerd. Alleen al uit concurentieoogpunt zou het marktverstorend werken indien Ziggo niet aan deze maatregel hoeft te voldoen en andere providers wel. Voor beiden geldt namelijk een gelijk percentage aan gebruikers dat uiteindelijk een eigen moden aansluit.
Let op als ziggo het moet zal KPN er straks ook aan moeten geloven
KPN biedt officieel al meer dan een jaar vrije modemkeuze aan en officieus nog langer.
Maart 2020: nieuws: KPN biedt vrije modemkeuze
Klopt. Daarom zei ik ook: Ik denk (en hoop) dat het zo niet is, maar het kan wel. Hiermee bedoelde ik dat "Dat Ziggo gekozen heeft voor de verkeerde techniek ontslaat hen niet van hun wettelijke verplichtingen." Misschien wat kort door de bocht is.
Ziggo heeft zichzelf wel vaker expres in 'kwetsbare' posities gemanoeuvreerd. Denk aan de 'zwakke' positie waarin zij in sommige regio's verplicht het TV basispakket zonder encryptie moeten doorgeven, waardoor er sprake is van verplichte koppelverkoop. Ziggo doet maar bar weinig daartegen om het recht te trekken, maar kan wel wijzen naar een afspraak met een gemeente van 500 jaar geleden om de schuld van zich af te schuiven.
Ziggo heeft zichzelf wel vaker expres in 'kwetsbare' posities gemanoeuvreerd
Ben ik het helemaal mee eens, maar dat moet dan wel onomstotelijk worden bewezen, met directe bewijzen... Vandaar punt 1
1 De techniek is niet gekozen om niet aan de wettelijke verplichtingen te kunnen voldoen
Wettelijke verplichtingen kunnen wel degelijk een reden zijn om bepaalde techniek niet te gebruiken.
Zoals bv, geen Huawei apparatuur in kern netwerk.. (beetje appels met peren, maar wel zeker vergelijkbaar)

De wettelijke verplichting is al lang geleden tot stand gekomen, ziggo heeft ervoor gekozen om hier niet in mee te gaan.
2 De impact op Ziggo qua investeringen en/of misbruik is mogelijk te groot.
Nogmaals, de verplichting was er allang, nu heeft iemand ze er eindelijk aangehouden. Ziggo's keuze om zich "van de domme" te houden, mag geen belemmering zijn.

Elke provider moet investeren, stilstaan is doodgaan in de telecom wereld.
3 De impact voor gebruikers is erg klein, slechts een klein deel zal en kan er voordeel uithalen die is toegestaan.
Nou de impact is juist erg groot, vrije modem keuze zou standaard moeten zijn. Nu bepaald ziggo welke modem je krijgt. Ze hebben verschillende modems. Waarom altijd 't meest langzame stuk "******" sturen. Vrije keuze betekend niet direct dat je een eigen modem kan/mag aansluiten. Maar mensen de keus ontnemen om een (zal wel een duurdere) modem te kiezen mag dus niet.

Ik zou graag een modem met fatsoenlijke wifi, mogelijkheid tot mesh etc.. fatsoenlijke nat afhandeling, evt firewall. Ja natuurlijk kun je dit zelf al installeren na de modem, alleen is bridge modus op de meeste modems nog steeds sloom, moet de modem om de paar dagen gereset worden dan lopen de buffers vol en beginnen de fouten.

Dus ja, graag zou ik dus voor een eigen modem willen kiezen of tenminste een keus mogen maken in een door ziggo aangedragen selectie.
Dat is natuurlijk een slecht argument, je kunt een landelijke infrastructuur nooit op iedere mogelijke toekomstige wetswijziging inrichten. Ze hebben voor een techniek gekozen en worden nu eigenlijk gedwongen hun hele netwerk opnieuw in te richten (aka, dat gaat niet gebeuren) of iedere Tweaker het hele Ziggo netwerk plat te laten leggen omdat 3 mensen een eigen modem willen waarvan er 2 hem niet eens goed kunnen configureren
Hetgeen waar Ziggo mee te maken heeft is de (Euro)DOCSIS standaard, waarin er nog belangrijke zaken van het netwerk afgehandeld worden op modem niveau. Ja, zelfs de snelheid van je internet verbinding wordt door de je kabelmodem thuis bepaald! Inherent aan COAX wat een gedeelde medium is kun je zelfs je wijk lekker etteren door een brak (geconfigureerde) kabelmodem. M.a.w. problemen met je vrije modem keuze? Dat is jou probleem. Het is echter Ziggo's probleem wanneer de buren er ook last van gaan krijgen.
Daar staat tegenover dat je andere vergelijkbare zaken je huis binnen krijgt (denk stroom, gas en water) waar je ook met apparaten kan gaan lopen foefelen die de boel ook bij de buren in de soep kunnen laten lopen. Dat wordt nu ook met regelgeving opgelost, en in de praktijk leidt dat niet noemenswaardig vaak tot problemen. Nu is die regelgeving op bepaalde manieren strenger, maar dat is omdat die drie zaken veel zwaardere veiligheidsbelangen hebben.
Behalve dat ik een internet signaal inherent anders vindt dan een gas cq vloeistof door een pijp te pompen en aan te laten komen, heb je een goed punt. Dat "etteren" met slechte apperatuur is te dichten met regelgeving en het is ook vrij makkelijk om op te sporen wanneer iemand eventueel verantwoordelijk is voor problemen.... alhoewel mijn gevoel zegt dat dat echt extreme gevallen zullen Zijn.
Daar komt nog bij dat je snelle neefje niet aan je gasleiding/elektra aansluiting zit te morrelen..
Je moest eens weten hoeveel “allesklussers” hun diensten hieromtrent aanbieden op Werkspot.
Je hebt een goed punt en providers doen al veel aan beveiliging, maar als mensen op een modem alles kunnen en de beveiliging slecht op orde hebben op hun modem, gaat dat problemen opleveren. De standaarden daarvoor zijn er nog niet. Je ziet het in de elektra en het gas dat mensen terughoudend zijn met eraan sleutelen en men graag een loodgieter of elektricien inhuurt om de fix te doen. Bij internet is er nog veel ongeïnformeerd optimisme en doet men maar wat. Het moet vooral goedkoop, snel en betrouwbaar. De modem fabrikanten kunnen daar ook een rol in spelen en een goed setup proces afdwingen. Zou prima via de CE keuring moeten kunnen worden geregeld.
Bij electra en gas ben je verplicht om een erkend installateur te bellen.
Nee hoor, hier geldt min of meer eenzelfde scheiding van verantwoordelijkheden die je ook in de internet-discussie ziet. In geval van elektra is de netbeheerder eigenaar (en dus verantwoordelijk) tot en met de (verzegelde) meter (inclusief de hoofdzekering/-en). Bij je gas aansluiting geld dit tot en met de gasmeter. Daarna mag je naar hartenlust rommelen, zolang je maar in de gaten houd dat er normeringen gelden en zowel de werkzaamheden als het resultaat veilig moeten zijn. Dus een groepenkast vervangen, stopcontact bijzetten, kookgroep aanleggen en eventueel je gasleiding verwijderen/afdoppen omdat je elektrisch gaat koken, mag je gewoon zelf doen.

Wat kort leesvoer, in ieder geval over het elektra deel:
https://www.elektra-info.nl/elektra-keuring-en-normen/
https://www.werkenmetnen1010.nl/vraag-en-antwoord

Voor telefonie is er ook zo'n splitsing vanaf het zogeheten ISRA punt.

[Reactie gewijzigd door Philip_Janssen op 23 juli 2024 16:43]

Bij werk aan en voor de meter wellicht. De rest kan en mag je prima zelf doen in Nederland. Of het verstandig is, is een tweede. Gas waag ik mij in de basis niet aan (in mijn huis wel een gasleiding afgedopt, maar dat was voor tijdelijk, alle nieuwe zooi is door de loodgieter aangelegd), elektra niet zo veel moeite mee. Onlangs een nieuwe meter gekregen, daar moest een nieuwe groepenkast op, maar dat kon pas als de oude meter eraf was (er moest wat achterhout vervangen worden). Groepenkast prefab klaargelegd, installateurs van netbeheerder heb ik geholpen met slopen en ik ben het achterhout gaan vervangen. Toen dat erin zat de groepenkast op de juiste hoogte gehouden, even overlegd, zat 7mm verschil in t.o.v. de norm. De monteurs hebben het net weer aangesloten en daarna heb ik mijn huis weer groep voor groep van stroom voorzien.
Bij electra en gas ben je verplicht om een erkend installateur te bellen.
Dit klopt wel voor Frankrijk, je huis is niet meer verzekerd tegen brand als blijkt dat electra niet volgens normen is aangelegd. In de praktijk ook niet als een sigarettenpeuk de oorzaak was.
Bij electra en gas ben je verplicht om een erkend installateur te bellen.
Haha, hier in den haag was een paar jaar geleden een woning ontploft: men had voor de gasleiding een stuk tuinslang gebruikt. Niet veel later had iemand de waterleiding op de gasleiding aangesloten, ook leuk effect ... Voor de meteraansluiting wellicht, daarna is het vziw vrij spel. Of het alleen slim is ?
Of Ziggo wel of niet de beveiliging op orde heeft weet ik niet.
Ik weet wel dat in de begindagen van @ Home (voordat het Ziggo werd), er een bug was waardoor je alle computers in de wijk gewoon bij netwerk beheer in Windows kon zien.
Het was zelfs mogelijk om de printer van de buren te benaderen :+
Het is gewoon één grote LAN. Toen kabelinternet nieuw was, destijds met Sonera Plaza begonnen hier, wat later Chello>UPC>Ziggo>VFZiggo is geworden, kon je idd gewoon via netwerk iedereen benaderen. Maar beveiliging was helemaal geen ding toen. Het was erg lang mogelijk. Later hadden ze de zichtbaarheid uitgezet, maar kon je nog steeds gewoon in explorer \\xxx.xxx.xxx.xxx intikken om in iedereens computer te komen. Toen gebruikte ook niemand nog wachtwoorden op hun Windows 95/98, dus had je gewoon vrij spel. Het was ook veel meer dan bestanden in principe, Windows had allerlei services over netwerk beschikbaar. Als kind best veel geleerd toen zo, goeie tijden :)

[Reactie gewijzigd door HakanX op 23 juli 2024 16:43]

Bij iemand anders een printje op de printer laten komen ;-)
Of AUTOEXEC.BAT aanpassen :D

Wat waren het toen toch leuke tijden 8-) O-)
Portsniffen voor wachtwoorden gebeurde ook heel veel. Zo'n leuk idee vond ik dat niet...
Die tijd is er nog. Even Dosbox op je pc en je bent vertrokken. :Y)
Casema zelfde laken een pak. Elk IP in het subnet een Ping of Death sturen, zodat je Napster tenminste lekker doordraaide.

Eh, in theorie uiteraard, zoiets zou ik uiteraard nooooooooit doen. O-)

(Ok, 1 keertje, gewoon omdat ik dom, jong en een Tweaker was)

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 16:43]

Volgens mij is de vrije modem keuze alleen een probleem in het geval van shared medium (docsis / GPON) op het moment dat een enkel klant modem zich niet aan de standaard houd heeft of gewoon stuk is kan de hele "bus" daar last van hebben en een provider kan dat dan heel lastig oplossen. Dat is ook de reden dat KPN graag van die kleine media converters wil leveren. Als klant heb je dan een RJ45 koppelvlak voor je eigen modem, maar volgens de "wet" zou je ook de converter zelf moeten kunnen bepalen omdat jij hem van energie voorziet.

Ik gebruik al jaren eigen routers (modems) maar support is dan altijd een dingetje, al gaat het wel de juiste kant op op deze manier vind ik.

Ze moeten gewoon geen shared mediums aanbieden (docsis/Gpon) maar iedereen een eigen poort op een switch/dslam/whatever dan kunnen buren elkaar ook niet in de weg zitten

[Reactie gewijzigd door raymonvdm op 23 juli 2024 16:43]

Waarom is dit hier in de USA ( Florida, comcast/ Xfinity ) geen probleem. Vrije modem keuze. En gebruik je een modem uit de shortlist van de provider is er gewoon ondersteuning.???
Tja dat is dus een keuze van ziggo. Hier konden ze bv bij ons nieuwbouwhuis alleen koper en coax aansluiten. Terwijl ziggo of kpn ook de keuze kon maken om glas uit te rollen in elk geval bij nieuwbouw....
Je kan ook glas laten aansluiten hoor, daar moet je alleen voor dokken. Ik zelf woon gehuurd in een nieuwbouw huis en zit vast aan kabel of ADSL want ik zou heel gek zijn als ik ga betalen.

Ben jij de eerste bewoner van het huis? Vaak wordt aan de eerste bewoners van een nieuwe wijk gevraagd of de bewoners al een internet abbo willen afsluiten en als dan een minimum aantal mensen wordt bereikt komt er glas.
Yes eerste bewoner. Was helaas geen optie. Kpn wilde niet overleggen. Hele buurt wil van ziggo af, maar helaas geen alternatief...
Als de hele buurt van Ziggo af wil klinkt het voor mij of er ergens toch iets niet lekker is en er dus iets verholpen moet worden?

Mensen bij Ziggo denken zal ik naar KPN overstappen, bij KPN wordt geroepen ik wil XS4ALL enz enz... Er is overal wel wat haha
Ja heb al met het idee gespeeld om een zakelijke glas lijn te nemen en deze daarna te verdelen met de rest van de buurt. Infrastructuur heb ik toch liggen, want kan zo via m'n eigen asn gerouteerd worden. Echter is het niet m'n core business en heb ik het daardoor niet gedaan. Anders ben ik zo naast m'n werk bij de buren hun internet perikelen aan het oplossen. Kortom wacht nog geduldig op een verglazer die wel nut ziet om het hier te verglazen....
Is dit zakelijk misschien niet sowieso voordeliger te doen? Kan me voorstellen dat dit misschien net wat anders geregeld is dan particulier. En anders gewoon nog even geduld hebben zoals je aangeeft :)
Goede vergelijking met telefoons.

Er was een tijd dat je bij je vaste telefoonaansluiting de telefoons van de PTT huurde en je alleen maar deze gehuurde toestellen mocht gebruiken. En natuurlijk hadden ze alleen draaischijftoestellen in die tijd. Als je bij de blokker voor 30 gulden een hip toestel kocht met druktoetsen (die een draaischijf simuleerden) dan mocht je die eigenlijk niet aansluiten.
De hele vergelijking met telefoons gaat mank. Ten eerste is de infrastructuur al niet te vergelijken. Ten tweede (ironisch), waarom gaan we met telefoons vergelijken als telefoons ook een modem hebben?

Je hebt als consument echt geen keuze hoor. Het is altijd een Samsung, Intel, Qualcomm, Huawei, Mediatek. En elk van deze modems worden gecertificeerd + gestest door providers op netwerkcomptabiliteit.

Het is dus helemaal geen vrije keuze. Telefoon(modems) zijn een strict gereguleerde markt.

Leuke anekdote trouwens. Maar ja ben je dan ook bekend met phone phreaking van vroeger? 06-0101 of wat het ook was en gratis bellen maar :P. Zal vast wel een van de redenen zijn waarom ze toestellen wouden reguleren (naast de extra winst voor verhuur).
In de tijd van draaischijftelefoons zat er geen modem in het toestel. Zelfs geen elektronica. Zie http://www.johngeus.dds.nl/TelExpln.html#T65 voor een schema en wat meer historie.
Beweer ik ook niet. Zeg alleen dat ze vroeger ook moeilijk deden, waarschijnlijk omdat misbruik met eigen hardware erg makkelijk was door een inherent misbruikbaar telefonie netwerk.

Maar goed zoals als te blijken is reageren mensen allemaal met emotie. Het zou Tweakers sieren als ze extra achtergrond konden geven over de problematiek. Informeren dan je mening vormen en een uitspraak doen.

Ik ben dan ook een voorstander van vrije keuze. Maar iets willen is anders dan kunnen. Zou ook een mooi stukje journalistiek zijn waarom Ziggo de stappen nog niet heeft genomen. Is het te complex of pure onwil?

[Reactie gewijzigd door snoopdoge90 op 23 juli 2024 16:43]

Volgensmij is dat tegenwoordig niet meer zo. De snelheid wordt niet door de modem bepaald maar ergens voor het ISRA punt.
Ik weet het niet 100% maar volgensmij is het nog steeds wordt het in de DOCSIS standaarden nog steeds in de bootfile van een modem geregeld. Zaken zoals snelheid, QOS, BPI voor encryptie enz. ISRA is overigens een telefoonkoper iets. Bij kabel heb je geen ISRA, maar een abonnee overname punt (AOP). Voor glasvezel heb je de fiber termination unit (FTU).
Bij kabel heb je geen ISRA punt en bepaalt de configuratie die je modem gepusht krijgt de snelheid (zo wekrt EuroDOCSIS).
De meeste glasvezel providers zijn ook een "shared medium"
Jij ontvangt de upstream van vele huizen (enkele 10 tallen) alleen jouw downstream gaat niet naar die mensen.
Dus ook daar zit er meer functionaliteit in de router als je denkt.
Huh? Welke router? Bij mij loopt de vezel gewoon mijn eigen SFP module in hoor 😬
Dan nog krijg je alle data binnen, ook van de buren. Ergens in jouw apparatuur of de SFP module moet die er uit gefilterd worden.
Je hebt het denk ik over GPON. Dat kan je inderdaad zien als een soort DOCSIS over glasvezel. Hier heb je momenteel inderdaad een extra kastje van de provider voor nodig.

Veel bestaande glasvezelnetwerken zijn traditioneler opgezet waar je als klant netjes op een poort van een switch in de straatkast wordt aangesloten. Deze aansluiting kan je 1-op-1 in je eigen apparatuur steken.
Als het goed is heeft KPN inmiddels alle eerdere AON vezels overgeschakeld naar GPON. Tweak gebruikt geloof ik wel AON, maar de meeste mensen met glasvezel, en dus ook de oudere netwerken, gebruiken als het goed is GPON.
Zou je dan in theorie de data van de buren kunnen afluisteren?
Disclaimer: Ik heb niet veel verstand van GPON, maar ik heb even rondgegoogled.
Ik geloof dat GPON gebruik maakt van AES-128 encryptie voor de downstream, upstream zou niet bij de buren terecht moeten komen. Je zou dus niet zomaar of 'per ongeluk' het internet van de buren af kunnen luisteren. MAAR in theorie zou dit met voldoende rekenkracht natuurlijk mogelijk zijn, echter moet je er natuurlijk ook rekening mee houden dat veel sites en andere diensten tegenwoordig ook gebruik maken van tls encryptie.
Ik vind de vergelijking met telefoons een nuttige aanvulling, dus wel een +2 waard.

Jouw opmerking over docsis 3 en dat blijkbaar het modem je snelheid bepaald krijgt van mij +3

Hoezo had niemand bedacht dat ff in dit if het vorige artikel te meldden? Tweakers kwaliteit holt echt hard achteruit qua technische details in artikelen... :'(
Jouw opmerking over docsis 3 en dat blijkbaar het modem je snelheid bepaald krijgt van mij +3

Hoezo had niemand bedacht dat ff in dit if het vorige artikel te meldden? Tweakers kwaliteit holt echt hard achteruit qua technische details in artikelen...
Je kan moeilijk van elke nieuwsbericht een wikipedia pagina van maken. Dat bij kabelinternet de snelheid in de modemconfiguratie wordt beperkt is toch wel algemeen bekend onder tweakers. Dus niet perse bij docsis 3. Sinds dag één dat kabel internet bestaat worden de modems gehackt om de configuratie aan te passen en sneller internet te krijgen dan waarvoor je betaald. Ook zijn er vaker mensen opgepakt die dit tegen betaling deden. In sommige gevallen werd er zelfs internet geleverd zonder dat je er uberhaupt voor betaalde. Nieuwsberichten hierover zijn vaak genoeg op Tweakers.net geweest.
Nu heb ik al internet zolang het ongeveer bestaat en bezoek Tweakers al 10 jaar dagelijks, maar dit is nieuw voor mij...

Vraag me echt af hoe ik dat heb kunnen missen, misschien maar goed anders was ik waarschijnlijk erg in de verleiding gekomen in mijn magere studentenjaren
Ja vooral vroeger was het geen taboe en kon je het gewoon overal bespreken. Heb ook wel eens een config file naar mijn modem geupt met TFTP. Tegenwoordig ben je crimineel als je dat soort dingen doet. Studentenjaren zijn wel verleidelijk natuurlijk, computers zijn dan even wat minder boeiend :)
[...]

Dat bij kabelinternet de snelheid in de modemconfiguratie wordt beperkt is toch wel algemeen bekend onder tweakers.
Ik denk van mezelf dat ik redelijk wat technische details van van alles ken, maar dit wist ik niet, kennelijk genoeg andere tweakers ook niet. En het is een vrij essentieel detail dat de rechtsgang van Ziggo kan verklaren. Het hoort dus in het artikel, simpel zat.
Ik heb geen enkel probleem met een modem geleverd door een ISP, of hun netwerk nu glasvezel, coax, DSL of veterdrop is maakt mij niet uit. Het probleem begint als die modem meer doet dan enkel modem spelen. De reden waarom veel gevorderde gebruikers hier moeilijk over doen is omdat de "modem" een brakke NAT router blijkt te zijn. Als ik naar de site van Ziggo ga kijken zie ik dat de enige keuzes die klanten krijgen van die gecombineerde apparaten zijn.

Daarom dat ik een dubbel gevoel heb bij deze rechtszaak. Het is onredelijk van deze klant om te eisen zijn eigen modem in hun netwerk te kunnen pluggen. De klant heeft echter wel een punt dat hij op het internet wil geraken zonder NAT en firewall toestanden ertussen. Een veel betere eis zou zijn om Ziggo te verplichten pure modems in bridge mode te leveren aan klanten die hier om vragen.

Aan de kant van de ISP begrijp ik ook waarom ze dit doen, onwetende klanten pluggen rechtstreeks hun apparaten in zonder enig besef dat ze een publiek IP krijgen. En opeens doe je de krant open en blijkt dat er weer een hele hoop IoT apparaten gehackt zijn. Of ze leveren wel een pure modem en opeens hangen er klanten aan de telefoon omdat ze geen Wifi hebben. "hoezo ik moet nog zelf een router en access point voorzien? Daar betaal ik jullie toch voor?!?"

Telenet in Belgie heeft hier nog een goede middenweg voor: Klanten krijgen standaard een all-in-one toestel met modem+router+accesspoint, welke dan netjes te beheren is via de Telenet site. Wil je dit niet: Rij naar een telenet center en vraag om te wisselen voor een modem-only. En je krijgt een modem met enkel een RJ45 poort waar je netjes een publiek IP op krijgt via DHCP. De rest moet je dan zelf maar uitvogelen.
Je metafoor is leuk. Maar is dat ECHT lastig voor die providers? Of zijn telefoons zo ver gestandaardiseerd dat het geen probleem is, en zijn kabelmodems nog niet zo ver?
Ooit beweerde de PTT dat een ander model telefoon dan degene die zij verhuurde (!) echt schadelijk zou zijn voor het netwerk.

Destijds is het IS/RA-punt bedacht en had je vrije apparatuurkeuze in je huis, inclusief bvb. een eigen huis centrale.

De markt van leveranciers is toen ook opgebloeid omdat consumenten bediend konden worden ipv. providers.

Met mobiel is die fout niet gemaakt en de providers en fabrikanten hebben samengewerkt aan standaarden. Dat heeft voor zowel providers als fabrikanten als consumenten geen wind-eieren gelegd.

Dus ipv. traineren zou Ziggo ook aan standaarden kunnen gaan werken.

De indruk is dat ze liever lui achterover leunen en de jaarlijkse verhoging cashen. Zoals gezegd: het idee van vrije modem keuze is niet gisteren bedacht, maar al jaren geleden. Wat heeft Ziggo gedaan om het *wel* mogelijk te maken? 0,0.
Ik vermoed dat ze sowieso zullen gaan cashen, waar het kan. De prijzen bij adsl providers die een vrije modem keuze aanbieden, zijn sindsdien niet gedaald.
Wat mij betreft doet het antwoord op die vraag niet ter zake: Er is door de wetgever gesteld dat kabelmodems geen onderdeel van de aansluiting zijn. Als daarvoor standaardisatie nodig is, dan moet de industrie dat gewoon regelen, daar hoef je de regels echt niet voor terzijde te leggen.

Ooit had iedereen een T65-telefoon en werden door de PTT dezelfde argumenten gebruikt. Telefooncentrales zouden zelfs beschadigd raken als mensen hun eigen telefoons gingen aansluiten. Het is gewoon vrijgegeven en de markt heeft zich aangepast.
Het mooie is dat die standaardisatie er gewoon is: docsis x.y. Waarschijnlijk wijken ze daar vanaf op bepaalde punten, misschien kun je wel gewoon met elk willekeurig docsis modem met onbeperkte snelheid op het netwerk en willen ze niet dat iemand daar achter komt of zo (dit is dus een grap).
Het doet een beetje ter zake; het zou namelijk verklaren waarom Ziggo zo moeilijk doet.

Ik weet niet in hoeverre PTT indertijd de problemen heeft overdreven die ze hadden met niet-gecertificeerde telefoons, maar die problemen waren wel reëel.
Mobiele frequentiebanden support verschilt nogal :P
Precies, maar toch weten klanten dit zelf gewoon als ze een Gearbest model importeren dat niet de juiste banden heeft voor Nederland. De mindere dekking neem je dan gewoon op de koop toe. Het hoeft helemaal geen probleem te zijn.
Je metafoor is leuk. Maar is dat ECHT lastig voor die providers? Of zijn telefoons zo ver gestandaardiseerd dat het geen probleem is, en zijn kabelmodems nog niet zo ver?
Mobiele netwerken kennen veel parameters die op veel netwerken net weer anders zijn. Daarom krijg je bij eerste aanmelding een zwikje setting toegestuurd. Daarom is het ook een harde eis binnen de GSM standaard dat elk toestel dat grootschalig wordt gebruikt op een netwerk expliciet getest wordt voor dat netwerk. Daarom duren sommige ROM-updates bij sommige netwerken zo lang. Microsoft heeft dat voor de Lumia's een tijdje expliciet aangegeven op haar website, tot grote frustratie van de providers. Dus zo vrij en blij is die wereld niet.
Zoals jij redeneert zou iedereen zijn eigen zendmast mogen hebben want dat is het punt waar je met je telefoon verbinding mee maakt. ;)

Ik ben benieuwd wanneer de eerste mensen opstaan die een eigen glasvezelmodem willen kunnen kiezen. Dit is namelijk ook niet mogelijk.
[...]
Ik ben benieuwd wanneer de eerste mensen opstaan die een eigen glasvezelmodem willen kunnen kiezen. Dit is namelijk ook niet mogelijk.
Toch wel hoor, ik zit bij xs4all (sinds KPN OnsNetEindhoven heeft overgenomen), en heb nu een aansluiting die rechtstreeks in een SFP poort gaat van een switch of router naar keuze.
Een switch of router is wat anders dan een modem natuurlijk... Ik heb achter mijn Ziggo modem ook een eigen router met switch in gebruik.
Mijn punt is, er is geen modem, glas gaat rechtstreeks in de SFP van mijn router (die ik vrij kan kiezen).

[Reactie gewijzigd door trapper op 23 juli 2024 16:43]

ETTH, ja, dat snap ik. Maar mijn punt is met een eigen modem ga je bij Ziggo echt geen beter verbinding krijgen. Dat zit toch echt tussen de oren van de degenen die dit denken. De meeste klachten die ik lees gaan trouwens over wifi. Dit laatste is iets dat je prima zelf kunt regelen door de router/switch met wifi van Ziggo buiten spel te zetten.
[...]
met een eigen modem ga je bij Ziggo echt geen beter verbinding krijgen
[...]
Waarom zou het geen effect op de verbinding kunnen hebben? Er kan best een 3rd party apparaat zijn (of komen) dat het beter doet.
Bovendien kunnen er meer dingen spelen: B.v. grootte van het kastje(s) aan de muur (vindt ik zelf nogal een ding omdat het bij mij niet in de meterkast, maar in de woonkamer zou staan), stroomverbruik, doorgeven IPv6.
Dat zou er dus ook bij jouw verbinding kunnen zijn maar dat weet je dus niet. ;)

De meeste mensen ondervinden geen enkel probleem met de modems van Ziggo. Dat er nu net eentje is die via de rechter zijn zin wil doordrukken is echt een direct gevolg van deze tijd. Zint men iets niet dan naar de rechter.

[Reactie gewijzigd door sjaool op 23 juli 2024 16:43]

[...]
Dat er nu net eentje is die via de rechter zijn zin wil doordrukken is echt een direct gevolg van deze tijd. Zint men iets niet dan naar de rechter.
Ik zie dat toch anders, Ziggo moet zich (net als iedereen) gewoon aan de regels houden. Het is ronduit belachelijk dat multinationals de regels te pas en te onpas aan hun laars lappen, en de rechthebbende naar de rechter moet om zijn gelijk te halen. Zelfs de overheid zelf lijkt zich er schuldig aan te maken.
Misschien dat dat vooral iets is van deze tijd?
Kan ik ook direct op de SFP, heb ik niet voor gekozen. Na de NTU is goed genoeg.
Iedereen mag ook zijn eigen zendmast, moet je wel je radio-amateur licentie halen om hem te gebruiken.

En je kunt natuurlijk niet op frequenties waar je geen licentie hebt.

(In principe is Wifi ook een eigen zendmast, maar dan op licentievrij spectrum… en mijn telefoon ondersteunt het ook: bellen via wifi)

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 16:43]

Hé hé, dat is natuurlijk niet mijn punt. ;)
Op de inhoudh: Als er geen issues waren met botsend spectrum, dan zou ik ook absoluut niet inzien waarom ik niet gewoon een zendmast op mijn huis zou mogen zetten.

En wat betreft WiFi maak ik dus ook geen grap: dat *is* een eigen zendmast en KPN kan het niet verbieden.

Eigen glasvezelmodem zie ik ook het bezwaar niet zo van.

Heel veel mensen hier benaderen het vanuit het perspectief dat het zo zielig is voor Ziggo, omdat die dan support moeten gaan leveren.
A ) dat is helemaal niet verplicht
B ) gut, een dienstverlener die een beetje moeite moet doen voor zijn klanten, mijn hart begint niet bepaald te bloeden, al helemaal niet als je naar de aard van Ziggo kijkt.

De andere kant, dat Ziggo ook een monopsonie is voor kabelmodems en dat hun klantbestand daardoor al jaren met brakke bakken zitten opgescheept, omdat Ziggo ook hier het goedkoopst uit probeert te zijn, daar hoor je niemand over.

Zel heb ik overigens geen Ziggo, maar lees een willekeurig forum en je hebt wel een beeld. Al helemaal gecombineerd met de keenis dat ik, op enkele specifieke versies van de Fritzbox na uitgezonderd, nog nooit een goed providermodem gehad heb.

Bij DSL deden de providers lang ook heel erg mysterieus, maar je kon altijd nog wel de instellingen ergens van een hobbysite halen. Altijd mijn eigen modems gedraaid, nooit een centje pijn. Is kabel *zooooo* anders? Sterk verhaal.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 16:43]

Telefoons hebben i.h.a. wel een typegoedkeuring. Ik weet overigens van een colleg adie door KPN werd gesommeerd zijn Nokia in te leveren, hij mocht wat anders uitzoeken. Want zijn toestel veroorzaakte nogal wat storingen.
Klopt helemaal, het werkt of het werkt niet.

Waar KPN een Fritzbox promoot kan Ziggo toch ook wel met een paar typen komen wat zij ondersteunen.

Echter, het is een trage logge reus (beiden overigens) ga mee met je tijd. Ga eens kijken naar goede alternatieven zoals Microtik, Unifi USG, NetGear. Zorg dat je die paar support, dan heb je precies aan de vrije keuze voldaan.
Wat is er mis met aliexpress dan? Grote kans als ik daar een modem koop voor 50 euro dat die beter is dan een modem uit Nederland voor 50 euro. Zelfde met telefoons, smartwatches, etc .
Ik ben niet helemaal zeker of je aan het trollen bent of niet.

Meeste goedkope (met uitzondering van spullen van de wereldwijde reputable merken) zooi van aliexpress neemt het niet heel nauw met kwaliteit en regelgeving. Waar kan worden kantjes ervanaf gelopen. Quality assurance ontbreekt. Als iets samen moet werken met andere apparatuur moet je maar hopen dat digitale protocollen überhaupt, juist en/of volledig geïmplementeerd zijn.

En als iets dan met alle geluk toch werkt. En je hebt de moed om je nieuwe speeltje aan het grote boze internet te hangen. Dan moet je nog maar hopen dat er security updates vrijgegeven worden als blijkt dat er nog en root account zonder wachtwoord op blijkt te staan.

Dit zijn geen vooroordelen, dit zijn persoonlijke ervaringen. Ik bestel wel eens wat daar om thuis uit elkaar te halen en mee te hobbies. Ik ben de bovengenoemde tegengekomen. Daarnaast antennes op wifi apparatuur die ontbreken of waar er maar 1 van de 2 aanwezig zijn bij dual antenna apparatuur. Of aan de andere kant, hardware die op veel te veel vermogen uitzend, dat werkt voor jouw mischien goed, maar is voor je buren funest. Hardware waarbij de 230V en de laag voltage delen op de PCB niet van elkaar gescheiden zijn.

Maar als je dit allemaal geen probleem vind, dan is de goedkope hardware van ApiExpress zeer aan te raden.

[Reactie gewijzigd door jorisvergeerTBA op 23 juli 2024 16:43]

Ik was zeker niet aan het trollen, er zijn gewoon merken uit China die heel goed zijn geworden en voor hetzelfde geld meer bieden dan een product voor hetzelfde geld hier,ik snap zeker wat je bedoeld, als je gaat zoeken naar het goedkoopste van het goedkoopste is het veelal troep, en dat doen veel mensen ook, maar als je verder kijkt zijn er in bijna alle catogerieen wel hele goede producten te vinden, en die zijn dan ook niet 3-4 keer goedkoper dan een zelfde product hier, maar vaak wel 30-40%, wat het natuurlijk niet super aantrekkelijk maakt, maar als je iemand bent die het niet erg vind om goed onderzoek te doen naar zijn aankoop is het het wel waard naar mijn mening.
Kortom, je hebt gewoon gelijk, want de meeste mensen zullen niet zo zijn als mij en het leuk vinden om eerst dagen onderzoek te doen voor zijn aankoop, daar sta ik vaak niet bij stil.
Ik ben de in de VS klant bij Comcast (Xfinity) en daar heb je vrije modemkeuze. Je hebt goedgekeurde modems waarop ze zelfs (beperkte) support leveren. Andere modems zijn eigen risico.

Ik zie niet in, en ik zie nergens staan, dat Ziggo support moet leveren op andere modems. Ze moeten hoogstens alle informatie verschaffen die nodig is om een verbinding te kunnen leggen.
En toch gaan er een aantal klanten zijn die met hun eigen zut de klantendienst gaan belasten. Die klantendienst kost Ziggo ook geld en dergelijke klanten gaan ook negatieve reclame maken voor Ziggo. Dus begrijpelijk dat Ziggo hier vanaf wil.
Ja, kan Ziggo wel willen, maar de Europese Unie is met verordening (EU) 2015/2120 al sinds 2015 vóór vrije modemkeuze.

De Geschillencommissie oordeelt nu dat klanten hun eigen router of modem zouden moeten kunnen aansluiten en dat de provider ‘het gebruik van een eigen modem/router moet faciliteren’. Dit is in lijn met Art. 3, lid 1, van Verordening (EU)2015/2120, volgens welke eindgebruikers het recht hebben eindapparatuur van hun keuze te gebruiken, en met de BEREC-richtlijnen, het samenwerkingsverband van Europese telecomtoezichthouders. Daarnaast dient de provider binnen 21 dagen na de publicatie van de uitspraak (dus uiterlijk 28 mei) op zijn website aan te geven hoe je als consument ‘je eigen modem/router op de coax-aansluiting kan aansluiten’.
Wat is er dan niet goed aan de 'bridge-modus' waarbij de Ziggo modem zich het zelfde gedraagt als de endpoint aansluiting van een glasvezel verbinding?
Geen ipv6 doorgifte in bridge.
Waarbij het niet gezegd is dat bij een eigen modem je wel iPV6 krijgt van Ziggo. Vziw is dat ook geen verplichting. Dus hopelijk ia dat niet de enige reden om een eigen modem te willen.
Waarbij het niet gezegd is dat bij een eigen modem je wel iPV6 krijgt van Ziggo. Vziw is dat ook geen verplichting.
Als de verplichting is om een verbinding bruikbaar te maken met een eigen modem, dan kan IPv6 ook verplicht gesteld worden. Een klant hoeft maar éénmaal Ziggo aan te klagen omdat een bepaalde (IPv6 only) site niet bereikbaar is, als blijkt dat Ziggo inderdaad verplicht is om een internetverbinding op te leveren en dat ze wel IPv6 ondersteunen op eigen apparatuur.

Vergelijk KPN. Daar kan je alles doen met een eigen modem (IPv4, IPv6, IPTV, telefonie, ...).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 16:43]

De enige verplichting die er is is dat er over het eigen modem dezelfde dienst geleverd moet worden in vergelijking tot het 'huismodem'. Het is een fabel dat met een eigen modem op magische wijze ineens IPv6 geleverd wordt op een bridged modem. Dat gaat niet gebeuren. Die zaken staan los van elkaar. Als Ziggo het niet levert in op haar eigen modems dan gebeurt dat ook niet op een vrij gekozen exemplaar.
Als Ziggo het niet levert in op haar eigen modems dan gebeurt dat ook niet op een vrij gekozen exemplaar.
Ziggo levert het wel op eigen modems, behalve als die in bridge mode staan. ;)
Daar hadden we het dan ook over. Juist de situatie waarbij de modem in bridge staat.
Om nog maar te zwijgen over het Puma-chipset debacle...
En de grap is dat de DOCSIS modems die nu in de vrije verkoop te koop zijn allemaal Intel Puma chipsets hebben. Dus als je een eigen modem wilt om dat probleem te voorkomen, dan kom je alsnog van een koude kermis thuis.
Er zijn meer dan zat DOCSIS modems zonder puma chipset. Er is in NL alleen nog helemaal geen markt voor dus daarom zie je ze niet. Er is geen business case om ze aan te bieden.

Zodra Ziggo niet meer onder vrije modemkeuze uit kan gaat die markt ongetwijfeld ontstaan. En dan zal je zien dat een hoop mensen die het puma debacle nu bagatalliseren ineens toch ook maar wel liever een modem zonder puma willen.
Dat krijg je dus in de loop der jaren als er geen vrije modemkeuze is. Er blijft uiteindelijk maar 1 dominante DOCSIS chipset leverancier over omdat die de megadeals met de providers wint.

Intel heeft nu die DOCSIS chipset business verkocht, iets verkopen doen ze altijd als het er op lijkt dat ze het niet kunnen winnen. geen monopolist kunnen spelen of het aflopende zaak of oude techniek is.
Nergens is gezegd dat je met een eigen modem wel een ipv6 krijgt. Sterker nog, misschien is dat wel de laatste plek waar ze ipv6 voor gaan implementeren...
Is dat zo?
Bridge ligt toch een laag dieper in het OSI model, zou dus transparante moeten zijn voor IPv4 en IPv6?
Wellicht dat het technisch kan, maar ik heb hier thuis ook IP4 only met mijn modem in bridge
Het is zo dat ipv6 niet werkt in bridge. Dus is niet helemaal transparant. Ik heb nu ipv6 draaien achter mijn edge router via ipv6-pd (prefix delegation) hierbij draait ziggo modem helaas niet in bridge dus is ipv4 genat. Na heel veel gedoe heb ik mij wel weer terug kunnen laten zetten naar full dual stack. (Dus geen ds-lite/ cg nat)
In bridge modus werkt het als een modem en deze moet je dus zelf mogen kiezen volgens de richtlijnen
Maar het kastje wat je glasvezel omzet naar UTP is geen modem?

Ik zou enorm fan zijn van een modem only optie wat niet meer doet dan dat. Alles achter de modem wil ik toch kunnen upgraden en alles voor mijn netwerk is wat mij betreft beter als dat in handen van de provider is.
Dat kastje is denk een mediaconverter zoals deze.?
De naam is anders maar de functie niet want in jip en janneke taal is het niet meer van glas/koper/coax naar UTP omzetting. Die omzetting werkt net anders maar het idee is het zelfde.
Ja het is een mediaconverter, maar dat mag dus wel, maar een modem niet.
En dat is raar want met de GPON techniek van KPN komt dat ding toch dichter bij een modem dan een mediaconverter te liggen.

Ik heb twee locaties van Ziggo in bridge modus direct naar Ubiquiti apparatuur hangen en echt nog nooit de behoefte gehad om de modem van Ziggo te vervangen voor iets anders.
Wellicht is het leuk voor het middensegment zodat je je eigen alles-in-1 modem kunt gebruiken, de Fritzbox is erg goed, maar functioneel zie ik het nut niet.
Zolang je geen problemen hebt is er idd niks aan de hand, geen reden voor vervanging. Maar als je wel problemen hebt heeft Ziggo de kennis en wil niet om het op te lossen. De modem is zo dichtgetimmerd dat je ook niet kan zien wat het probleem is, als je het wel weet kan je het ook niet oplossen. Je kan het ook niet oplossen met een eigen modem. Resultaat is dat je dag in dag uit met Ziggo aan de lijn zit en steeds opnieuw het probleem moet uitleggen.
Aan het einde van het gesprek vragen ze nog of ze mij ergens anders mee kunnen helpen, dan moet ik altijd ff lachen alsof ze mij hiermee hebben kunnen helpen.
Ah ja, dan snap ik het wel.

Ik heb dat eens met Tele2 ADSL gehad, op 60Mbit was dat gewoon niet stabiel. Ze konden of wilden de snelheid niet verlagen naar 50. Toen ben ik overgestapt op Online en alles was opgelost.

Maar goed, dat was op het telefoon netwerk waar je een vrije keuze aan providers hebt...
Of mediaconverter een modem of niet is maakt niet veel uit aangezien je de mediaconverter er gewoon tussen weg kan laten aangezien de noodzakelijk gegevens om het internetwerk open baar zijn m.u.v. SIP.

Bij ziggo kun je modem/router er niet tussen uithalen en dat betekend dus geen vrije modem/router keuze.
Met mediaconverter verhaal kan dit dus wel
Dat is idd een media converter en heeft helemaal niks te maken met een modem. Het doet letterlijk niks anders dan de aansluiting veranderen, waar een modem nog moet moduleren/demoduleren en daar gaat het fout met die modems van Ziggo met de Puma chip die dat voor zijn rekening neemt. Als je al apparatuur met een SFP poort hebt, heb je die converter niet eens nodig. Dat kan dus een switch zijn, een router of zelfs als je wilt direct een netwerkkaart in je pc met een SFP ingang. Je hebt nog wel een juiste SFP module nodig om in je SFP poort te douwen.

[Reactie gewijzigd door HakanX op 23 juli 2024 16:43]

Met KPN's GPON is dat niet helemaal meer het geval omdat je de lijn deelt. Dus dat komt toch iets dichter bij een modem.
Bij GPON, Gigabit Passive Optical Network techniek, die wij sinds 2019 gebruiken, is de NT een onmisbaar onderdeel van de verbinding. Deze kun je dus niet verwijderen. Bij de techniek "Active Optical Network (AON)", is de NT een mediaconverter.
Niemand haalt het in zijn hoofd om dat Nokia kastje te vervangen omdat ze dat graag willen (Zit ook gewoon een UTP en SFP aansluiting op dus helemaal prima ding). Ziggo heeft gewoon een tijdje een slechte modem geleverd, maar dat moet Ziggo oplossen en niet de consument.

Meer modem opties bij Ziggo zou top zijn, een Fritzbox en nog een minimalistische optie zouden echt een toevoeging zijn. Maar ik heb persoonlijk nooit problemen gehad met de Ziggo modems in bridge modus.
Volgende week zit ik op glasvezel, ik zal eens kort kijken of ik het zonder modem kan doen, maar waarschijnlijk zet ik alles op de KPN modem uit en plug ik gewoon mijn eigen zooi in.
Een SFP-BiDi module zoals die nodig is voor de consumenten glasvezel aansluitingen in NL is ook een modem. Die moduleert namelijk licht met een frequentie van 229THz ( https://www.google.com/search?q=1310+nm+frequency ) en demoduleert op een andere licht freqentie (201THz, 1490nm).
Belangrijkste is dat je die SFP module zelf kan kiezen, dus zelf merk kan bepalen, dus zelf kan bepalen wat je aansluit op de glasvezel (dat plastic kastje, ook wel FTU genoemd).
Je bent dan nog steeds afhankelijk van de kwaliteit van het geboden modem. Als je de geschiedenis bekijkt van wat Ziggo als modem heeft aangeboden zat daar af en toe grote rommel tussen.
Neem bijvoorbeeld nu de Puma Chipset, brakke firmware updates & IPv6 Problematiek.
GRE throughput van de connect box is bijzonder slecht, Geen IPv6.
De chipset in de huidige modems. Als dat niet zo'n bufferbloatend jitterend ding was, zou het inderdaad vast geen probleem zijn.
Dan ben en blijf je alsnog afhankelijk van de modem.. die moet wel het signaal etc verwerken.. doorgeven etc.
Ja, maar dat moet dat kastje wat glasvezel omzet naar UTP ook.

Kijk, ik wil dat kastje wat van Ziggo komt zo dom mogelijk hebben, want ik hang er toch iets aan wat beter is.
Maar ik vind het helemaal prima als dat eerste kastje gewoon van de provider is, zolang het mij niet in de weg zit.

Is het niet beter als we alle providers dwingen om een zo dom en zuinig mogelijk modem te leveren? Volgens mij is dan iedereen blij.

[Reactie gewijzigd door Toettoetdaan op 23 juli 2024 16:43]

Ja, maar dat moet dat kastje wat glasvezel omzet naar UTP ook.
Nee die doet dat niet, er is geen verwerking. Dat kastje is zo dom als mogelijk zoals jij dat wilt. Het veranderd enkel de aansluiting, maar de signalen blijven hetzelfde zoals ze binnenkomen. Modem moet moduleren/demoduleren en daar kan het fout gaan en daar gaat het momenteel fout met de modems van Ziggo met de Puma chip.
Die kastje kan wel zo dom mogelijk zijn.. maar moet alsnog alles blijven verwerken.. als dat kastje daarin vastloopt waardoor alles trager gaat.. zal jij dat blijven merken.
Hem in bridge modus zetten is eigenlijk hetzelfde als hem bekabeld aan je computer proppen.
Hij moet immers alle internetdata blijven verwerken.
Gebeurd dat ook al niet met het apparatuur die ze nu al leveren? En mensen die geen vrij keuze kunnen maken doen dit ook. Je ontkomt er toch niet aan aan negatieve reclames ongeacht de keuzes Ziggo maakt.
Die kunnen ze tenminste ondersteunen. Als mensen nu een eigen modem aansluiten en vervolgens Ziggo gaan bellen omdat ze het ding niet snappen begint de hele discussie over wat "ondersteuning" is. Je kunt als provider de instellingen wel geven maar als een niet-technisch onderlegd persoon zn eigen aliexpress modem daarmee wil configureren hangt die vijftien keer aan de lijn om elk veldje ingevuld te krijgen en de klantendienst gaat die niet goed kunnen helpen, ze kennen het ding immers niet. De eigen modems van providers zijn tegenwoordig zo ingesteld dat een reset het ding op standaard zet en de boel dan werkt. Al de rest (aanpassen wifi code, portforwards etc) is extra en niet noodzakelijk voor een goede werking.
Dit verhaal klinkt erg onwaarschijnlijk. Tenzij Ziggo de vrije modemkeuze icm een korting op het abbonnement aan moet bieden, zullen klanten die niet bekend of geinterreseerd zijn in de materie rondom het beheren van je eigen modem/router gewoon het door Ziggo geleverde product blijven gebruiken. In tegenstelling tot wat jij lijkt te insinueren met je alie-express modems zijn er in de realiteit maar heel weinig mensen die zin hebben in gedoe ;) Merendeel wil plug&play en er geen omkijken meer naar hebben en een dergelijke oplossing zit al bij het abbo inbegrepen.
Het is ook een hele kleine groep, uiteraard. Echter schept het een precedent en dat willen ze blijkbaar voorkomen. Zoals hier al meer is aangegeven: als Ziggo gewoon een modem levert met een RJ45 poort wat verbinding maakt met internet kan de klant vanaf dat punt doen wat ze willen. Ik zie ook niet echt de meerwaarde in van eigen DOCSIS apparatuur buiten dat het wellicht een kastje scheelt.
Dat doen ze al sinds de begintijd. Je kunt altijd je modem in bridge (laten) zetten. Dan krijg je gewoon een ethernet poort met een publiek ip adres.
In tegenstelling tot wat jij lijkt te insinueren met je alie-express modems zijn er in de realiteit maar heel weinig mensen die zin hebben in gedoe ;)
Ik denk dat je jezelf er toch stevig in vergist, dat de meerderheid nog steeds de modems gebruikt van providers houdt niet in dat het aantal mensen dat zelf gaat experimenteren met eigen apparatuur niet toeneemt.

Let wel, een enorme hoeveelheid aan klagers heeft problemen met slecht functionerende Wi-Fi in huis, men besluit na verloop van tijd over te stappen naar een andere provider en constateert vervolgens weer het zelfde. Als ik alleen al kijk bij mij in de omgeving, dan zie ik dat bij "de gemiddelde consument" toch echt eindelijk het besef blijkt te komen dat die slechte Wi-Fi niet te wijten is aan de provider maar aan de standaard modems die worden uitgeleverd door allerlei providers.

Zodra de gemiddelde consument eenmaal vrije modem keuze heeft, zal dus het aantal mensen die nu al geruime tijd ellende hebben overstappen op eigen apparatuur. Dat gezegd hebbende, zal dat weer tot een ander probleem gaan resulteren.... de klantenservices die bij het minste geringste gebeld gaan worden om ondersteuning te bieden op apparatuur die helemaal niet door hen is geleverd. En laat dit nu net de angst voor menig provider zijn!

De EC heeft hier nimmer naar gekeken en had dit eigenlijk wel moeten doen.

Omtrent de kosten (korting op het abonnement wanneer vrije modemkeuze) hoop ik dat providers dit eerder andersom gaan doen. Korting wanneer ze het modem van de provider gaan gebruiken en bij vrije modemkeuze extra betalen. Why? Omdat providers bij gebruik van hun eigen modem, over het algemeen de mogelijkheid hebben om het modem uit te lezen wanneer er iets niet helemaal in orde is, en dit bij eigen meuk niet het geval is. Maar er hoogstwaarschijnlijk meer tijd benodigd is om een storing aan hun zijde te constateren en op te lossen. Vrije modem keuze? Dan betaal er ook naar zou ik zeggen!
Dankzij die brakke connectbox, heb ik een paar jaar geleden zelf een netwerk gebouwd. Edgerouter op die Expedia aangesloten en ap's, controller en de rest daar weer op aangesloten. WiFi op connectbox uitgezet en ieder jaar overstappen van ISP. Het liefst zou ik van de ISP een modem zonder WiFi krijgen, maar dat schijnt niet te kunnen.
Ik heb zelfs de Experiabox er tussenuit gehaald. Ik heb de Experiabox geprobeerd. Maar dat ding zat volledig dicht getimmerd, je kon niet eens een eigen DNS server instellen. Nu heb ik een Edgerouter 4 direct op de mediaconverter/glas met unifi accesspoints voor wifi. Ik was wel even bezig met achterhalen hoe het KPN netwerk in elkaar zat, zeker voor routed iptv, en je voip wachtwoord kreeg ik ook niet.

Misschien ben ik wat doorgeschoten met alle vlan's, een 'normale', gasten, voip, iot en zelfs vlan's met een eindpunt in uk (voor BBC player) en in Amsterdam via een VPN provider.

En als er hier iets stuk gaat mbt internet kijken zie hier niet naar KPN, maar naar mij...
Inderdaad, vertrouwen op de WiFi die de ISP levert, dan verdien je de ellendige WiFi die je krijgt. Doe dat zelf beter en betrouwbaarder, zelfs met knudde WiFi apparatuur waar consumenten mee worden opgezadeld.
Extra betalen is dan weer een brug te ver.

De provider moet vooral goed communiceren dat er alleen support wordt geleverd op door provider geleverde apparatuur, of zoals bij KPN, kun je als je extra support wilt voor €x,- in de maand extra technische support inkopen.

Grootste struikelblok is evenwel de helpdesk zelf. Bij Delta Internet ben ik maanden bezig geweest om duidelijk te maken dat het probleem van packetloss bij hun core-routers zat, inclusief megabytes aan pingplot logs.... niet doorheen te komen. Lag in dat geval dan niet aan het modem van Provider, maar het geeft wel aan hoe slecht de helpdesk gemiddeld bij een kabelaar is.
Voor die mensen is aanbevolen een door Ziggo geleverd en ondersteund modem af te nemen. Simpel. Snap je het niet? Dan geen eigen modem kiezen. Snap je het wel zul je het moeten doen met de instellingen die op de Ziggo staan. Kom je er niet uit? Ga naar het support forum en hoop dat er eensgezinden zijn die het zelfde probleem al opgelost hebben en jou kunnen vertellen hoe. That's it. Good luck!

/edit: Typo.

[Reactie gewijzigd door RockmanX op 23 juli 2024 16:43]

Zo werkt dat niet in de praktijk, trust me

Klant: Ik heb AliXpress modempie en werkt niet meer

Medewerker: Sorry geen support,

Klant: BELACHELIJK, HET HEEFT ALTIJD GEWERKT EN HANDIG NEEFJE HEEFT EM OOK

Medewerker: Kan zijn, maar wij bieden geen support. We kunnen een monteur met ons modem langssturen, maar als het dan aan U ligt, gaat dat geld kosten

Klant: BELACHELIJK, WAT EEN KLOTE SERVICE, ETC ETC
Zulke klanten wil je niet hebben als bedrijf.

Je kan als bedrijf in de situatie die jij schetst ook eenzijdig de dienstverlening beëindigen.
a) Je wilt dat soort klanten niet hebben als bedrijf, maar je hebt ze toch. Iedereen die een paar uurtjes 'klant-contact' heeft gehad herkent dat, helaas.

b) Tuurlijk - eenzijdig de dienstverlening opzeggen. Denk eens in wat voor negatieve reclame daar vanuit gaat.

Vrije modem-keus is totaal irrelevant voor 99.9% van de klanten-kring. Maar elk aanbod creeert zijn eigen vraag en je krijgt dus ook klapmongolen die daar gebruik van gaan maken.
Van de andere kant: dat ligt niet aan de vrije modemkeuze
Dat ligt aan het feit dat het klapmongolen zijn.

De mensen die wel een overwogen keus willen en kunnen maken worden nu geblokeerd door Ziggo dat zich tegen regelgeving verzet.
"Wat vervelend beste klant. Kunnen we u een Ziggo modem aanbieden met installatie service? Dan kunnen we het voor U werkend maken en garanderen dat het de komende 26 jaar blijft werken." Voldoende mogelijkheden om klanten te helpen. Indien de klant niet geholpen wil worden dan kan deze inderdaad beter vertrekken. Want die klant zal nooit tevreden worden.
[...] en garanderen dat het de komende 26 jaar blijft werken."
Laat Ziggo eerst maar een week zonder random extreme packet loss en vastlopende modems proberen, misschien zelfs nog de geadverteerde snelheid halen.
En dan krijg je een discussie over de kosten die dat met zich meebrengt. Het is allemaal verloren tijd en geld voor Ziggo. En waarom? Omdat iemand in een papieren werkelijkheid bedacht heeft dat klanten 'eigen modemkeus' moeten hebben wat niets toevoegt voor 99.9% van de klanten.
Dus... dan maar brakke modems blijven gebruiken die je elke dag moet rebooten?
In de praktijk valt dat reuze mee. Als jij die ervaring hebt dan kun je er ook voor kiezen om weg te gaan bij Ziggo. Het lijkt bijna een Stockholm-syndroom achtige relatie als je dan toch willens en wetens abonnee blijft.
Zal ik jouw het nummer van mijn werkgever geven dat ik dan even niet kan werken?
De maximaal haalbare snelheid op je adres is ↓ 20 Mbit/s ↑ 2 Mbit/s
Zodra het kan ga ik weg natuurlijk, maar met zulke snelheden... kan ik onmogelijk weg.
Je krijgt welles/nietes-gedoe wanneer een verbinding niet werkt. Als je een eigen modem hebt, krijg je geen support, maar wat als later blijkt dat het toch aan Ziggo lag?
Als je zo zeker weet dat het niet aan jouw modem ligt, dan laat je gewoon een monteur komen. Die sluit een ziggo modem aan. Verbinding? Dan pakt de monteur alles in en kost het je voorrijkosten en onderzoekskosten (zeg 100-150 euro). Geen verbinding? Dan lost de monteur het netjes voor je op.
Natuurlijk kan dat, maar het zal meer gaan om imagoschade. De kracht va; de consument is door social media groot geworden, ook als de consument er finaal naast zit of ronduit liegt.
Kijk eens op consumentenforums. Driekwart van de klachten over een provider gaat over trage WiFi.
Dan heb en houd je de optie om een Ziggo modem te nemen.
Daarom zal elke provider een modem mee leveren. Werkt je eigen niet, dan sluit je die van je provider aan om de verbinding te testen.
Ja, maar zoals hierboven al uitgelegd zal het niet om de procedure gaan maar om negatieve publiciteit als ziggo hun poot stijf houdt en geen support verleent. Bedrijven kunnen onredelijk zijn maar consumenten hebben er ook een handje van en onredelijke consumenten hebben gewoon toegang tot social media. Op social media wordt er te pas en te onpas geschandpaald. Ik kan me voorstellen dat een bedrijf dat met bepaalde policies uit de weg wil gaan. Het aantal mensen dat op Twitter klaagt dat je geen eigen modem mag gebruiken heeft een veel kleinere impact dan mensen die gaan roepen dat ze bijna 70 euro per maand betalen en Ziggo hen niet wil helpen om internet werkend te krijgen.
Waarom zou dat voor Ziggo een groter probleem zijn dan voor andere providers?
Technisch gezien zal het geen groter probleem zijn, maar ziggo is met afstand de grootste provider en zal dus naar rato meer gedoe krijgen. Bij andere providers zijn het vooral de uitzonderingen die een eigen modem aanschaffen. Voor webshops is het nauwelijks interessant om daar op in te springen. Als de grootste groep abonnees ook de mogelijkheid krijgt om zelf een modem te kiezen ontstaat er handel en natuurlijk ook tweedehands handel. Dan krijg je dus veel meer niet-deskundigen die wat gaan aanrommelen met negatieve publiciteit als gevolg.
Of het terecht is weet ik niet maar snap dat ziggo er niet om staat te springen. In Duitsland willen providers er om die reden weer van af.
Als iemand al via AliExpress een modem en/of router koopt is dat ofwel iemand die verstand van zaken heeft of iemand die het gelijk in de prullenbak gooit na een dag klooien en los gaat op het internet met "op AliExpress verkopen ze alleen afgekeurde zooi, geen garantie, kut chi.."

In het eerste geval weet die zo Tweakers te vinden, in het tweede geval vind die morgen weer iets anders om over te zeuren op het internet. :)
Ooit klant bij XMSnet, kreeg daar een Genexiskastje van die een bug bevatte (probleem met excel en wordbijlages bij email die niet doorkwamen), heb zelf een half jaar zitten zoeken tot ik er achter kwam, de support daar wist van niks over dat probleem op hun eigen apparatuur. Maar ze deden wel hun best. Anyweg, de providers die nu al vrije modemkeuze aanbieden en zelfs supporten hebben toch ook geen negatieve reclame tot nu toe? Het is gewoon een kwestie van je klant serieus nemen. Bij Xs4all hoefde ik echt mijn USG niet af te koppelen om ff de lijn door te meten toen de glasaansluiting in de wijkcentrale er wat brak in stak.
Oh ja, die bug was irritant. Mooiste was dat ze (in eerste instantie) niets deden tenzij je er een klacht over indiende. Anders lieten ze dat ding gewoon zitten. Iets
de reden van afkoppeling voor XMSnet is waarschijnlijk de meet methode. XMSnet heeft er waarschijnlijk voor gekozen zijn monteurs uit te rusten met een reflectie meter. een laser pulse van dit soort meters is sterk genoeg om je apparatuur te beschadigen. Xs4all kiest waarschijnlijk voor om de lichtsterkte die jouw apparatuur uitzend te meten.

het verschil tussen de providers is dat XMSnet je lijn getest heeft met een apparaat dat waarschijnlijk 10.000+ euro kost en precies verteld wat en waar er wat fout zit
Xs4all monteur heeft je lijn gemeten heeft met een apparaatje dat 300/400 euro kost en deze meetmethode zegt alleen dat er wat fout zit.
En toch gaan er een aantal klanten zijn die met hun eigen zut de klantendienst gaan belasten.
Wat is het verschil met nu dan ? Klanten hebben nu ook hun eigen ‘zut’: eigen netwerk kaarten, switches, computers, etc.

Volgens jouw redenatie zou je alleen met een door Ziggo geleverde PC online mogen.
Tuurlijk niet. Een modem loopt te broadcasten in een heel segment waarop wel honderd (Of meer) modems zitten. Daar wil je geen modem in hebben die niet goed werkt. Dan zit een complete wijk met een storing.
Je raakt precies het punt.
De ondersteuning van het signaal door Ziggo en de kosten voor als mensen alsnog bellen.

Geld dus.

En aangezien het geen liefdadigheidsinstelling is, hebben ze gelijk dat ze dat beschermen.

Maar de wetten vanuit de EU zijn duidelijk hierin.

[Reactie gewijzigd door jqv op 23 juli 2024 16:43]

Toch tonen veel DSL-providers aan dat dat kennelijk niet zo'n probleem is. Ik kan me niet voorstellen dat Ziggo zo slecht georganiseerd is dat ze die problemen niet op dezelfde manier af kunnen vangen.

Zoals elders vermeld, zal het Ziggo wel gaan om potentieel misbruik van het netwerk (throtteling te hoog afstellen).
Totaal andere techniek en ander netwerk. Bij gpon is het zelfs onmogelijk en uiteindelijk is het ook een keuze. Net zoals sommige providers geen vast IP bieden of toegang tot bepaalde poorten. Daar is genoeg over geklaagd maar nooit zijn zaken gedwongen zoals hier. Er is nog altijd concurrentie.
Hier in Canada ook, maar beperkt. De grote aanbieders doen het niet, je moet de arris nemen, de tpia's kan het weer wel, maar alleen uit een lijst van voorgeselcteede lijst.
Ik zou het ook heel vervelend vinden als ik als ziggo support zou moeten leveren voor AliExpress kwaliteit modems.
Het mooie is dat ze dat helemaal niet hoeven. Ze gebruiken bestaande standaarden, waarbij ze de gegevens openbaar moeten maken om te verbinden met de apparatuur van Ziggo. Een modem van AliExpres werkt gewoon simpelweg niet als die daar niet op werkt, daar hoeft Ziggo geen support op te leveren. Ze kunnen zelfs zeggen van we ondersteunen 'deze lijst' modems en alles daarbuiten is eigen risico, want hoewel vrije modemkeuze betekent dat ze hun netwerk open moeten stellen aan de eindgebruiker betekent het niet dat hun supportafdeling ineens apparatuur van derde partijen gaat troubleshooten.

Vooralsnog is een provider altijd heel makkelijk in het vingerwijzen bij een netwerk dat buiten de standaarden valt. De enige stap die ze nog extra willen zetten is zeggen dat je een laptop of PC direct op de modem aan moet sluiten, als het dan niet werkt dan ligt het aan Ziggo en als het dan wel werkt dan houdt het voor de supportafdeling gewoon op.
KPN heeft nu met de Fritzboxen de héle slimme stap gezet om die via hunzelf aan te bieden, extra ondersteuning (incl. andere apparatuur) voor een meerprijs aan te bieden, en die extra ondersteuning gratis bij de Fritzbox te leveren. Resultaat is dat ze beperken hoeveel mensen echt een of andere rare Chinese router gebruiken, en dat de mensen die dat wel doen lekker extra kunnen betalen als ze daar ondersteuning voor willen. Bij een of andere AliExpres modem gaan ze je ook echt absoluut niet helpen als het niet werkt tenzij je die extra ondersteuning los afneemt, want dat hoeven ze helemaal niet.

Klanten die geen ondersteund model modem hebben en de gewone helpdesk bellen worden er bij de eerste lijn al meteen uitgefilterd, dus de overhead is nihil.
Wel een groot verschil dat je met de kabel een gedeeld medium hebt, als een modem het signaal verstoort heeft iedereen die samen met jou op die kabel problemen.
Als oudere tweaker is dit een typisch Deja Vu moment. Dezelfde discussies en argumenten als toen Tante Post geen ander merk telefoon (zo'n zwart ding met snoer en hoorn) wilde toelaten. Dat heeft PTT in eerste instantie gewonnen, maar niemand trok zich er iets van aan ...

Uiteindelijk draait het allemaal om klantgerichtheid. Nu lijkt het alsof Zigo de kwaliteit van haar netwerk niet vertrouwd en er niet zeker van is of ze de minimum standaard halen.

N.B. In de tijd van de draaischijf sprak men over die goedkope rotzooi (met DTMF toetsen) uit Japan om het geheel in perspectief te brengen ...
Bij de overgang van pulskiezen naar toonkiezen waren de toestellen nog grijs.
Na het invoeren van toonkiezen kwamen er inferieure toestellen op de markt, die het multi frequency protocol (MFC, voor toonkiezen) incorrect implementeerden.
Veel later, Toen de vrije keuze van telefoontoestel aan de orde kwam waren de officiële toestellen al lang niet meer zwart, maar meest grijs, en in fantasievormen zoals de 'Rembrandt'.

[Reactie gewijzigd door denkster op 23 juli 2024 16:43]

Sterker nog. Het zal waarschijnlijk uitmonden in een tussenoplossing waarbij Ziggo een lijst met modems opstelt die aan bepaalde veiligheidseisen voldoen. Het kan dan zijn dat Ziggo je verplicht om een deel van het modem onder beheer vrij te geven aan Ziggo zodat er op een veilige manier een boot file geplaats kan worden waar niet mee gerommeld kan worden.
Sterker nog. Het zal waarschijnlijk uitmonden in een tussenoplossing waarbij Ziggo een lijst met modems opstelt die aan bepaalde veiligheidseisen voldoen.
Waarschijnlijk niet, want dat is geen 'vrije modemkeuze'.

Wat Ziggo kan doen is precies doen wat KPN doet: alle gegevens aanleveren om gebruik te maken van de verbinding, zonder ondersteuning te leveren op het gebruik van een eigen modem. Als het niet werkt, dan sluit de klant eerst maar het modem aan wat geleverd is door de provider voordat die de service desk belt.
Ja en ik zie ziggo ook niet voor allerlei hardware custom images oid maken met specifieke security features.
'Security' voor wie, en hoe?
Waarom zouden ze dat doen? Ik vertrouw KPN of Ziggo echt niet met de veiligheid van mijn modem. Geef mij maar de mogelijkheid om alles precies zo open of dicht te zetten als ik zelf wil. Mijn Fritzbox is sinds ik 'm heb (een paar maanden) al meerdere keren geüpdatet door de fabrikant, waar mijn experiabox in de gehele 2 jaar daarvoor misschien drie keer van (minor) versienummer veranderd is.

Nee, alsjeblieft geen custom images van een provider, die hebben al bewezen dat ze daar niet goed in zijn.
Vrije modemkeuze betekent niet je moet alles toestaan. Er mogen eisen gesteld worden aan modems mits deze redelijk zijn. Of die eisen redelijk zijn zal de ACM moeten beoordelen. Maar het is niet zo dat je elk stuk ellende maar kan aansluiten zonder voorwaarden.
Dat moet sowieso al voor de eerste ingebruikname van het abonnement. Dus KPN modem aansluiten abo nummer en pincode invoeren en verbinding maken. Pas daarna kan je het modem afkoppelen en het eigen kastje plaatsen.

[Reactie gewijzigd door RAAF12 op 23 juli 2024 16:43]

Het kan dan zijn dat Ziggo je verplicht om een deel van het modem onder beheer vrij te geven aan Ziggo zodat er op een veilige manier een boot file geplaats kan worden waar niet mee gerommeld kan worden
Dat is niet nodig. Een eigen modem moet door Ziggo geprovisioned worden. Hiermee wordt deze administratief aan de klant gekoppeld, maar ook wordt deze hiermee geautoriseerd. Tijdens deze procedure kan Ziggo gewoon de boot-file aanpassen. Zelf rommelen met de boot-file zal er in resulteren dat de autorisatie van het modem niet meer klopt en heeft men geen internet meer. Deze oplossing is geïmplementeerd nadat dat stel uit Beverwijk modems gingen clonen en doorverkopen (ik meen me te herinneren dat Tweakers hier ook over geschreven heeft).

Het onderwerp over imago bescherming of het risico dat men goedkope Chinese meuk zou kunnen gaan gebruiken zijn totaal niet van toepassing. Ten eerste levert Ziggo al de goedkoopste meuk die je kunt verzinnen en de firmware op die boxen is een door liberty-global verkracht aftreksel van de oorspronkelijke firmware. De coax vanuit het huis gaat naar een wijkkast daar vind een samenvoeging plaats naar een wijkcentrale. Voor het samenvoegen worden tegenwoordig overal slimme taps gebruikt (er komt namelijk echt geen monteur meer om je af te sluiten dat gaat automatisch en op afstand). Die slimme taps hebben ook filters. Zelfs wanneer iemand het voor elkaar krijgt om 10kv over de coax naar deze tap te krijgen zal dat alleen resulteren in het opblazen van die specifieke tap. De rest van de wijkkast zal daardoor niet beïnvloed worden*.
*(Tenzij natuurlijk de hele kast afbrand wat mogelijk is in mijn extreme voorbeeld).

Kortom; ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het hier gewoon een kwestietje schrapen is. Duitsland (unityMedia), UPC Zwitserland, Polen, Roemenië Hongarije en UPC Oostenrijk en werken ook met Eurodocsis en daar kunnen wel eigen modems gebruikt worden.

Nog niet zo heel erg lang gelden kon je bij de BCC of MediaMarkt een eigen decoder kopen en de smartcard bij Ziggo activeren. Nu wordt door Ziggo geclaimd dat die niet meer zou werken. Ik was de Horizon meer dan zat en (toegegeven was even uitzoeken en experimenteren) ik gebruik nu een Vu+ met cam en 2 IRDETO kaarten en het werkt al meer dan 3 jaar naar dikke tevredenheid (offtopic; geen gelul met opnemen, startuitstel, terug en vooruitspoelen van reclame en mijn opnames zijn voor alle andere apparaten in mijn netwerk gewoon toegankelijk).

De discussie over dat de helpdesk overbelast zou raken zou (wanneer dit zich voor zou doen) in het ergste geval slechts tijdelijk zijn. Want uiteindelijk wordt het voor mensen duidelijk waar de ondersteuning door de kabelaar stopt (het zelfde doet zich ook al voor met het instellen van de TV, e-mail of andere zaken waar de helpdesk mee te maken krijgt). De mogelijkheid om zelf eigen apparatuur te gebruiken kan gewoon bestaan naast de optie om de modem van de provider te ontvangen.
Een ethernetpoort is inderdaad prima als eindpunt. Maar dan moeten ze ook gewoon alleen dat leveren. Maar dat doen ze niet. Ze leveren een apparaat wat in principe alles doet, maar dan nét niet goed en retetraag.
Precies dit is het probleem. Ik kan mijn ziggo modem niet zo instellen dat hij een ethernetverbinding naar de buitenwereld levert. Ik krijg er ongevraagd een router bij, terwijl ik die liever zelf neerzet
Bel op en zet je modem in bridge. Opgelost! Je hebt dan een modem met ethernetpoort.
Ik zeg niet dat ik tegen vrije keuze ben, maar het argument dat je niet je eigen router neer kunt zetten is niet zo valide.

[Reactie gewijzigd door Hann1BaL op 23 juli 2024 16:43]

En je verliest gelijk ipv6 en je hebt een bizar stroomverbuik voor een coax naar ethernet omzetting.

Ziggo moet niet zo moeilijk doen en gewoon hun netwerk op orde krijgen of een soort van bridgebox leveren die ze standaard afmonteren bij alle aansluitingen zodat ze kunnen zeggen dat hun signaal vanaf daar het huis binnen komt. Kunnen ze gelijk over op IPTV wat weer een hoop bandbreedte beschikbaar maakt en het netwerk open kan voor andere providers.
Dat is de mening van een enorm kleine groep. Bijna alle klanten wil gewoon WiFi en niet 1 ethernet poort waaraan ze zelf nog een router moeten hangen en instellen. Die typen gewoon het wachtwoord in dat op het kaartje van de connectbox staat en stellen verder niets in.
Ziggo kan dan nog steeds een router leveren om aan die ethernet poort te hangen. Doet KPN ook bij glas.

Het gaat erom dat je een keuze hebt. 99% zal het modem van de provider gebruiken en de overig 1% zal beter spul in huis halen. Ik verwacht niet dat er mensen zijn die Ali meuk gaan aansluiten als ze dezelfde meuk gratis van de provider in bruikleen krijgen.
Dat is nu toch al zo. Ziggo levert een modem/router en het kleine aantal klanten dat eigen spul wilt kan hem in bridge zetten en heeft die ethernet poort. Ik begrijp niet zo goed waarom Ziggo juist 2 devices moet leveren, dat is toch veel complexer en duurder.
Ja, niemand stelt toch ook dat iedereen massaal gaat of wil overstappen? Het gaat er in principe om dat die mensen die dat zouden willen (wat inderdaad een relatief kleine, vaak technische onderlegde groep is) wel de mogelijk krijgt om hier voor te kiezen.
Misschien een oplossing voor Ziggo, om dan wel IPv6 te leveren in bridge mode.
Kunnen ze gelijk over op IPTV wat weer een hoop bandbreedte beschikbaar maakt en het netwerk open kan voor andere providers.
Laat de kabel tv nu een van de voordelen van Ziggo zijn. Tv kijken zonder extra kastjes en apps...
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @lastlong27 mei 2021 19:20
Bridge mode is gewoon beschikbaar om dit op te lossen :?
Maar je blijft afhankelijk van de modem...
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Rickkamminga27 mei 2021 19:15
Welk modem van Ziggo is 'retetraag'?
De standaard witte connectbox. Iedere pagina heeft weer tijd nodig om te laden en iedere instelling die je verandert, inclusief het toevoegen van poorten of statische ip adressen doet direct de internetverbinding haperen. Daarnaast staan ze tegenwoordig vaak op IPv6 Lite geconfigureerd waarmee sommige games niet eens functioneren. Dan moet je bij Ziggo eerst weer aankloppen en lief vragen of ze de firmware willen aanpassen, waardoor je een paar uur zonder internet komt te zitten in mijn geval.
Als je je modem in bridge zet en een eigen router gebruikt wat blijft er dan nog over van deze problemen die je omschrijft? Naar mijn idee niets.
Als je je modem in bridge zet en een eigen router gebruikt wat blijft er dan nog over van deze problemen die je omschrijft? Naar mijn idee niets.
De Puma chipset is inherent gewoon stuk. Het bridgen v/h modem en uitschakelen van de routing functionaliteiten ontlast de chipset enigzins, maar zodra je er voldoende verkeer overheen pompt krijg je fouten. Data corruptie; packet loss; etc. Killing als je van applicaties gebruik maakt die zwaar UDP verkeer hebben. Video calling; torrents en ander P2P verkeer, voornamelijk.

Ziggo heeft over tijd met de firmware van het ding liggen frunniken om die problemen zoveel mogelijk te maskeren, maar echt verholpen zijn ze niet. (En die workarounds hebben naar horen zeggen ook weer negatieve invloed op andere zaken zoals latency.)

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 16:43]

Waarom kan ik een kantoor met 200 man dan al 3 jaar voorzien van storingsvrij super snel internet achter een witte connect box en dat zelfs zonder ook maar ooit 1 storing of reboot gehad te hebben van het modem? We hebben meerdere kantoren waar deze modems in gebruik zijn en op 1 na allemaal storingsvrij en retesnel.
Hij heeft het over de configuratiepagina’s van die modems. Die zijn inderdaad niet al te best.

De verbinding zelf zal uiteraard wel snel zijn. Maar helemaal probleemloos werkt het hier ook niet. Wij hebben voor zakelijk gebruik ook connectboxen maar af en toe problemen met verbrekende VPN verbindingen. Duurt maar een paar seconden, maar wel heel vervelend. De oude Cisco kabelmodems gaven geen krimp.

Ook veel thuiswerkers met Ziggo en een bepaalde Dualstack configuratie hebben veel problemen met VPN lijnen. Vanuit Ziggo is dat wel op te lossen maar je moet er dan wel contact mee opnemen.

[Reactie gewijzigd door krakendmodem op 23 juli 2024 16:43]

Als je die configuratiepaginas zo vaak nodig hebt dat je ze traag vind, laat je hem toch lekker in bridge modus zetten. Krijg je gelijk een ipv4 nummer, zodat die games die niet met ipv6 overweg kunnen ook geen probleem meer hebben. Je eigen router met snelle configpaginas... klaar, probleem opgelost.
Maar je beschrijft het probleem wel heel mooi nu. Omdat er een niet deugdelijke firmware en hardware (Puma chip) gebruikt wordt, moet je zo’n apparaat in bridge zetten. En je levert er dan ook nog eens ipv6 voor in.

En als extra bonus blijft het verkeer over die puma chip gaan, ga je het modem wat zwaarder belasten, dan trek je de boel alsnog onderuit. We gebruiken deze modems ook zakelijk, in bridge, maar zodra er veel verkeer overheen loopt, dan merk je op den duur dat de boel begint te haperen en en treedt er packetloss op.

Bridge lost dus niet alles op
3 jaar geen reboot, is dat verstandig?

Begrijp me niet verkeerd, if it's not broken don't fix it, maar lijkt me sterk dat er geen enkele update is die een reboot nodig heeft in zo'n lange tijd.
Wellicht dat er vannuit Ziggo na een firmware update een reboot geinitieerd wordt, maar iig niet door mij. (of andere medewerkers)
dan ben je de uitzondering op de regel, met 200 man op die arme modem inbeuken? Hier gaat die al plat met 10% daarvan... (het router gedeelte van de connectbox gaat klapperen vanaf 10-15 gebruikers)
Ik denk dat je er vanuit kunt gaan dat je met 200 man niet de routerfunctie van een connect box gebruikt.
Dit is de enige locatie waar de connectbox NAT en DHCP doet (Erfenis dingetje welke ik nog moet oplossen). Er hangen 16 accesspoints achter en een Meraki MX.
Mijn ervaring met de NAT instellingen van de Connectbox zijn betreurenswaardig (ik heb er 4 gehad, allemaal het zelfde). Die werken niet stabiel en diverse poorten zijn (softwarematig) niet te forwarden. DMZ naar een eigen router en die alles laten regelen garandeerde een dagelijkse crash van de connectbox. Bridge-modus lost maar een gedeelte van mijn problemen op, maar resulteert er in dat de modem langzaam vast loopt wanneer die langere tijd gebruikt wordt. Wanneer er klachten komen over hangende/haperende verbinding (intervallen variëren tussen meerdere keren per week en als de sterren en de maan goed staan maandelijks) dan lost een reset de meeste problemen op.
Omdat het modem interface zo traag is en je de credentials niet kunt posten is het niet mogelijk om via een request een dagelijkse reset in te stellen. Telnet of SSH is ook geblokkeerd naar het modem dus een cron instellen hiervoor is ook lastig. Maar het doet er niet zo toe want al deze oplossingen zijn om het probleem te omzeilen en lossen niks op. Eigen apparatuur zou dat wel doen.

(Edit: typo's)

[Reactie gewijzigd door bonzen op 23 juli 2024 16:43]

Dat ligt natuurlijk puur aan de usecase wat het betreffende modem voor zijn kiezen krijgt. ben je een lichte organisatie met licht verbruik dan zal het prima gaan. Maar er zijn ook toepassingen dat meer netwerkflows veroorzaakt waar je bij een standaard modem/router zo de stoppen eruit laat springen, dan is het wel prettig als je daar een correcte sizing device voor kan aanmeten.
ach er zal allicht wat aan te merken zijn op de connectbox van ziggo, maar voor 99 % van de gebruikers is die box gewoon heel gruwelijk stabiel en goed. ik gebruik die witte connect box al een hele tijd en gewoon rete stabiel. dat je per jaar 1x bij de instellingen wil zijn en dat die misschien iets minder snel zijn dan modems van 200 euro kan zijn, maar om dan de box af te schrijven is beetje zielig gedrag.
Voor mij is het gewoon niet goed genoeg. Om dat als zielig te bestempelen vind ik eerlijk gezegd een beetje vreemd. Blijkbaar val ik onder die 1% die graag een eigen apparaat gebruikt.
Ik vind t niet Zielig dat het voor jou niet goed genoeg is. Dat maak jij er van. Ik vind het zielig om te doen als of de connect box slecht en retetraag is. Dat het beter kan met een bedrag van 200 geloof ik direct maar dat maakt de connect box niet ineens onwerkbaar en slecht.
Alle voorbeelden over het slecht functioneren (zo ook die van mijzelf) van de connectboxen zijn anekdotisch. Wanneer Ziggo zich aan de wetgeving houd dan kan iedereen zelf een overweging maken (vrijheid) maar dat is niet verplicht. Iedereen die tevreden is met het modem kan deze gewoon van de ISP afnemen. Maar voor die enkeling die het ander wil, bied het wel mogelijkheden.
Ik snap het heel goed van ziggo. Ziggo levert een werkende ethernetpoort. Dat is lijkt mij een hele logische punt waar de verbinding je huis binnen komt. Daarvoor heb je er zelf niks aan.

Ik zou het ook heel vervelend vinden als ik als ziggo support zou moeten leveren voor AliExpress kwaliteit modems. Of dat klanten ook maar zoiets aansluiten direct op iets dat in verbinding staat met de dure wijk apparatuur.
Daar kies je als klant toch voor? Eigen apparatuur betekend geen ondersteuning bij problemen.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Luchtbakker27 mei 2021 19:18
Dat is leuk gezegd maar als het niet werkt wil vrijwel iedereen support en anders loopt ziggo kans dat mensen opstappen terwijl issues misschien door eigen toedoen zijn. Daarbij heb je nog het issue dat devices niet altijd goed geupdate worden met stabiliteit- en veiligheidsissues als mogelijk gevolg.

[Reactie gewijzigd door Bor op 23 juli 2024 16:43]

Dit vind ik zo’n raar argument: een bedrijf dat zijn klanten moet ondersteunen lijken veel Tweakers oneerlijk te vinden.

Mij lijkt dat nou eenmaal onderdeel van je dienstverlening. Als je daar geen zin in had, dan had je niet deze markt moeten ingaan.

Een beetje alsof een restaurant gaat klagen over dat sommige klanten hun steak medium willen en andere rare, terwijl well-done toch echt het makkelijkste is en ook best lekker toch?

De restauranthouder met die instelling is natuurlijk snel zijn klandizie kwijt.

Bij Ziggo is er weinig alternatief, vandaar onvoldoende marktprikkels en hebben we het van dit soort regulatie nodig. En dan nog gaan sommigen de markt controlerende partij verdedigen.
Ligt eraan. Als ik in een winkel een set kranen koop die moeilijk te installeren zijn of zelfs niet passen en vervolgens een loodgieter bel om die te plaatsen kan die ook tegen mij zeggen "sorry maar daar begin ik niet aan want x". Klanten ondersteunen is één ding maar Ziggo levert een totaalproduct. Ziggo levert internet en een standaard netwerkje met bijgeleverde router. Wil je daar vanaf wijken dan is dat inderdaad jouw probleem. Je kunt van een Ziggo ook niet verwachten dat ze bij een zakelijke klant met 140 werkplekken plus mobiele zut het volledige netwerkbeheer gaan doen. Daar zal zo'n bedrijf echt wel een IT'er voor in dienst nemen.

En nog steeds zijn er goedkope bedrijfjes die dit soort zut wel verwachten van een telecom monteur. Of vraag jij aan je elektriciteitsmaatschappij ook of ze op je bovenverdieping extra stopcontacten komen plaatsen? Of dat je er een andere meter tussen zet omdat je dat standaardding niet wil? Want dat gaat het volgende zijn, een klant van Essent die gaat zeuren over de ferrarismeter of slimme meter en liever zn eigen meter plaatst. Exact hetzelfde als dit.
"Ziggo levert een totaalproduct"

Dat vind ik nergens terug op de website van Ziggo. Volgens mij zijn zij een aanbieder van diensten die je niet verplicht bent als totaalproduct af te nemen.

Europese wetgeving stelt dat je als consument niet verplicht bent om een CPE van de aanbieder te gebruiken.

Wat Ziggo moet doen is duidelijke voorwaarden stellen wat zij wel en niet ondersteunen, net zoals je nu geen ondersteuning krijgt op je eigen router/pc.
Ja precies. Zoiets van "Je mag je eigen modem gebruiken maar op eigen risico en daarop kunnen wij uiteraard geen ondersteuning bieden. Je krijgt er gratis 1 van ons waar je gegarandeerd ondersteuning op krijgt en in 99,999% van de tijd werkt met de standaard instellingen op het moment dat je hem aansluit."
Met die kranen kun je een andere loodgieter bellen, die het voor een vergelijkbare prijs vast wel doet.

Ziggo heeft de kabelinfra stevig in handen en laat geen gelegenheid voorbij gaan om die positie uit te buiten.

De markt voor vaste telecom is ongezond, overstappen is lastig en de partijen lijken soms meer tijd en geld in lobbyisten en juristen te steken dan in dienstverlening.

(Het argument dat je hier leest is dat het zielig is voor Ziggo omdat ze dan, oh horror, hier support voor moeten leveren! Lijkt mij win-win: klanten blijer, wat werkgelegenheid erbij en wat meer innovatie op kabelmodem-gebied. Dat dit een echte deuk in de winstmarges gaat slaan lijkt me sterk, maar als het zo is dan vind ik het meer dan acceptabel, jammer voor het aandeelhoudersdividend, dat heet ondernemen)
De meter van de energiemaatschappij is wel onderdeel van de infrastructuur van die organisatie, de modem niet. Daarnaast kon ik inderdaad bij mijn internetprovider bij installatie vragen om nog wat kabels door mijn huis te trekken als ik daar behoefte aan had. Die behoefte had ik niet, maar het kan wel degelijk bij de concullega's van Ziggo.
Dat zal ook tot op zekere hoogte zijn. Die gaan niet drie verdiepingen of een compleet bedrijf bekabelen.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Andros27 mei 2021 20:23
Natuurlijk niet. Het is ook niet altijd de provider die dit aanbiedt maar soms de onderaannemer die het aanleggen voor zijn rekening neemt.
De meter van Ziggo zit alleen niet in de modem, zat deze daar wel zou het een vergelijkbaar verhaal worden. Gelukkig betalen we internet niet per MB.
Ligt eraan. Als ik in een winkel een set kranen koop die moeilijk te installeren zijn of zelfs niet passen en vervolgens een loodgieter bel om die te plaatsen kan die ook tegen mij zeggen "sorry maar daar begin ik niet aan want x".
Maar dat gaat dan toch ook goed, in de praktijk? Je moet je nu voorstellen dat de loodgieters en het waterleidingbedrijf onder één dak zitten en dat het waterleidingbedrijf zegt: "Ja, sorry hoor, maar als jij nu andere kranen gaat installeren dan kunnen mijn monteurs die straks niet repareren dus als je stromend water wilt kun je alleen de kraan gebruiken die wij je aanbieden."

Dat is echt hoe het hier gaat. Dat een ander modem invloed kan hebben op het stuk netwerk wat áchter je aansluiting zit, dat is ook zo als je apparaten gaat aansluiten op je waterleiding die gekke dingen gaan doen. Dat lukt nu toch ook? Dat kan ook gewoon werken voor internet.
Is meer alsof je naar een restaurant gaat, maar wel je eigen biefstuk van de appie meeneemt en dan verwacht dat de chef dat voor je gaat koken om daarna te klagen dat het niet lekker smaakt :+

Dat Ziggo niet support wil en zelfs kan leveren op allerlei verschillende modems lijkt me logisch, dat is gewoon niet mogelijk tenzij elk modem identiek is (en dat verslaat het doel van verschillende modems kunnen kiezen...)
Dus de mooie oplossing is dat als je 1 van de door Ziggo ondersteunde modems kiest (Modem X, Modem Y en 'Modem Gaming Super Extreme 3000') en het werkt niet je Ziggo kan bellen voor ondersteuning. Maar dat als je zelf kiest voor 'Modem Goedkoper Dan Water' en het werkt niet je Ziggo kan bellen om te kijken of het aan Ziggo of jezelf ligt maar meer niet.

Niemand zegt dat het oneerlijk zou zijn dat Ziggo zijn klanten moet ondersteunen. Maar er zit een verschil tussen klanten ondersteunen en alle apparatuur ter wereld ondersteunen, die eerste is realistisch en wordt verwacht, de tweede is dat niet.
Bij dure restaurants kun je je eigen wijn meenemen maar betaal je wel schenkgeld. Als je die vergelijking doet moet je dus ook extra betalen aan Ziggo voor gebruik van je eigen modem.
Vreemd dat jij het vreemd vind. Garantie werkt ook precies zo, van het moment dat jij er aan sleutelt, is het jouw probleem.
De vergelijking met steaks ontgaat me volkomen. Maar als je er op aandringt zelf je bbq te gebruiken voor die steak, moet je ook niet de chef gaan lastigvallen als je hem niet gaar krijgt.
Die vergelijking gaat een beetje mank. je beter zeggen dat klanten hun eigen vlees meenemen naar het restaurant en daarna gaan klagen bij de kok als het niet smaakt.
Kwestie van ISP modem er aan hangen en terugbellen. Dat is al policy bij alle ISPs die modemkeuze bieden.

En juist ISP modems met eigen proprietary firmware krijgen bar weinig tot geen updates.

[Reactie gewijzigd door pennywiser op 23 juli 2024 16:43]

De update van de modem van ziggo loopt anders regelmatig achter.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @TheDudez27 mei 2021 20:25
Het modem is maar een klein deel van het device wat jij "modem" noemt. Dat is namelijk een modem, router en SIP device in 1 behuizing.
Waarop achter? Ziggo moet het toch eerst goed testen e.d. voordat ze het naar miljoenen klanten uitrollen.

Dat is niet anders met bijvoorbeeld Android waarbij de leverancier zijn eigen schil bijgewerkt en/of eerst test.
Het wordt nu 2 keer getest. Door de fabrikant en door ziggo omdat ze er een eigen sausje overheen gooien. Dat is niet nodig.
Elke beheerder zal ook elke Windows of applicatie update testen voordat deze direct naar elke gebruiker wordt uitgerold. Er is geen bedrijf (hoop ik) dat elke applicatie gewoon naar izjn gebruikers pushed zonder eerst de impact te bepalen en dit te testen.
Dat is een hele andere situatie. Als systeem beheerder ben je verantwoordelijk voor de veiligheid. Als internet thuisgebruiker ben je dat zelf.
Dat zijn dan de mensen die om de verkeerde reden voor een eigen modem kiezen: eigen schuld, dan stap je gewoon over/terug naar het standaard modem wat ze wel ondersteunen
Daarbij heb je nog het issue dat devices niet altijd goed geupdate worden met stabiliteit- en veiligheidsissues als mogelijk gevolg.
Ziggo maake eigen gemodificeerde firmware voor de modems die ze uitgeven waar o.a. hun houtje-touwtje Dual-Stack-lite oplossing in gebakken zit. Of ze dit intern doen of uitbesteden aan een derde partij kunnen we in het midden laten; het zal een feit zijn dat er flink wat vertraging zal zitten tussen het uitkomen van een officiële update bij een fabrikant -- en bij gevolg voor veel responsible-disclosure procedures: het vrijgeven voor publicatie van de details van een exploit -- en het door Ziggo afleveren van 'hun' bijgewerkte firmwares.

En in de tussentijd is in het ergste geva tot aan het volledige klantenbestand van Ziggo toe, vatbaar voor een exploit waarvan de details gepubliceerd zijn.

En dan moet je er nog maar even van uit gaan dat Ziggo ook daadwerkelijk de moeite neemt om een bijgewerkte firmware ook echt te laten maken en gaan uitrollen! Waarbij ik zo nog wel mijn twijfels heb als het een probleem betreft wat niet met veel bombarie media-aandacht heeft gekregen...

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 16:43]

Vreemd genoeg zijn deze argumenten voor DSL kennelijk minder relevant. Of DSL-providers zijn waaghalzen zeker.
Ondersteuning tot de deur. Maar dan van buitenaf gezien :p
In een diep verleden werkt ik bij een internetprovider. Modems-in-bruikleen bestonden toen nog niet. Je kon voor weinig een modem kopen als je een abonnement nam.

Voor veel mensen was dit hun eerste breedbandverbinding dus kochten ze een modem van ons (een Copperjet of een Linksys, afhankelijk van de wat de klant wilde aan specs). Natuurlijk waren er ook mensen die liever zelfs iets uitzochten of die al een modem hadden van een vorige provider. Waren we niet te beroerd om de instellingen even door te geven.

Echt support leveren deden we niet op die modems van derden, althans lange tijd niet. Toch merkten we dat klanten vaak een beperkt setje modems buiten ons om kochten (of al hadden). Op een gegeven moment hebben we daarom gekozen om de populairste modems te gaan testen op stabiliteit en bruikbaarheid. Degenen die goed werkten (een stuk of 3) werden 'goedgekeurd' en daar zijn we dan support op gaan leveren. Klanten die een Sweexje kochten bij Dixons kwamen wel voor een dichte deur te staan.

TL;DR Het is gewoon op te lossen, als je maar wilt. De grote groep die echt een eigen modem wil kiest voor een klein assortiment modemrouters en weet meestal zelf wel wat te doen.
Echt support leveren deden we niet op die modems van derden, althans lange tijd niet. Toch merkten we dat klanten vaak een beperkt setje modems buiten ons om kochten (of al hadden). Op een gegeven moment hebben we daarom gekozen om de populairste modems te gaan testen op stabiliteit en bruikbaarheid. Degenen die goed werkten (een stuk of 3) werden 'goedgekeurd' en daar zijn we dan support op gaan leveren. Klanten die een Sweexje kochten bij Dixons kwamen wel voor een dichte deur te staan.
Dit dus.

Gebruikers die niet het standaard Ziggo modem willen, gaan echt niet een goedkoop Ali modem nemen voor de prijs. Want het Ziggo-modem zal -- neem ik aan -- inclusief blijven. En op prijs concurreren met 'gratis' is nogal moeilijk.

Deze gebruikers willen een premium modem en zijn niet te beroerd daar zelf voor te lappen, omdat ze weten dat ze daarmee niet aan bras vastzitten zoals het Puma6 debakel bij Ziggo's eigen ... mja, bras?

Zulke gebruikers neigen te gaan graviteren rondom één of twee kwaliteitsmerken. Dus als je die gewoon gaat keuren, dan ben je er al voor 80%. Of -- hier is een wild idee -- Ziggo zou die modems in hun assortiment op kunnen nemen om tegen een lichte meerprijs weg te zetten. Als ze dat slim spelen en met schaalvergroting bulk-korting bij inkoop kunnen bedingen, kunnen ze daar nog een leuk slaatje uit halen door zulke modems net onder de doorsnee winkelprijs aan te gaan bieden aan hun klanten. (Uiteraard wel Ziggo-branded dan, zodat ze niet makkelijk doorgesluisd kunnen worden.)

Dit hele probleem is eigenlijk een kunstmatig probleem wat ontstaan is doordat Ziggo zelf gewoon prut-hardware levert en zich niet constructief opstelt om een omruil voor degelijke hardware te bewerkstelligen. Het is gewoon hun eigen domme schuld.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 16:43]

Dat gratis meeleveren in bruikleen mag ook wel een optie worden wat mij betreft: ik gebruik altijd mijn eigen modem en router en heb daardoor altijd een doos met zooi in opslag staan. Die moet je namelijk weer terugsturen als je wisselt van aanbieder. Staat mij nogal in de weg.
Dat gratis meeleveren in bruikleen mag ook wel een optie worden wat mij betreft: ik gebruik altijd mijn eigen modem en router en heb daardoor altijd een doos met zooi in opslag staan. Die moet je namelijk weer terugsturen als je wisselt van aanbieder. Staat mij nogal in de weg.
Die 'doos met zooi' heb je nodig als je ooit je provider moet bellen als je verbinding niet werkt, en er uitgesloten moet worden dat het aan jouw apparatuur ligt.
Precies de situatie waarin ik me bevind. Ik heb al meerdere keren aangegeven dat het aan het modem ligt. Router ernaast getest en dat werkt vele malen beter. Als ze een iets beter modem hadden geleverd hadden ze niet die "gratis" monteurs langs hoeven laten komen. En het modem wijzigen/upgraden ho maar.

[Reactie gewijzigd door bobberg op 23 juli 2024 16:43]

Maar waarom zou een (onder)gemiddelde Ziggo klant een AliExpress modem installeren? De standaard modem is toch gratis en wordt geïnstalleerd?
Ik denk dat alleen de prosumers er gebruik van gaan maken, en die hebben toch weinig aan Ziggo support.
Het modem moet je huren, volgens mij een paar euro in de maand
Onzin. Het modem krijg je gratis in bruikleen. Er werd in het verleden wel een borg gevraagd.
Je krijgt niks gratis.

Wat je wel krijgt is een zo goedkoop mogelijk modem. Met alle ellende die bij goedkoop hoort.
Iets wat niet op je factuur staat is niet kwantificeerbaar en derhalve dus 'gratis'. Natuurlijk wordt dit ergens een keer doorberekend maar dat geldt voor alles contentrechten, jouw gesprek met de servicedesk, en het salaris van de gemiddelde medewerker. Nergens op je factuur staat echter huur modem. Dat is wel wat RealHeiny claimde.

Of het modem zo goedkoop mogelijk is kan ik niet beoordelen. Tenzij je een bron hebt jij ook niet.
Hoe goedkoper de modem, hoe meer dividend voor de aandeelhouder. Zo werkt dat gewoon.
@Jay-B De connectbox is eigenlijk een Arris surfboard en in USA bij bestbuy te koop voor ongeveer $150,- (kun je googlen).

(Edit: typo)

[Reactie gewijzigd door bonzen op 23 juli 2024 16:43]

Als ze daar significante winst op maken dan zijn ze sowieso verkeerd bezig en horen die kosten in de abonnementprijs te zitten.
Tja, volgens mij mogen ze dat helemaal zelf weten 🙂
Is dat wel zo? Ik zie dat niet op de factuur staan hier.
Natuurlijk staat dat niet op de factuur...
Precies, uit de lucht gegrepen aanname dus.
Natuurlijk is die modem niet gratis... net als kanaal 14... zitten al die dingen in je abbonementsprijs verwerkt.
Net als dat RTL/talpa etc etc etc allemaal defacto betaalzenders zijn, want providers betalen een doorgiftevergoeding... die weer aan alle klanten worden doorberekend.
Tuurlijk ik snap hoe het werkt maar dat maakt de (inmiddels terecht -1) claim niet ineens valide natuurlijk.
Zoek eens op Puma6 + ziggo of Puma6 + modem.

Vrije modemkeuze is een recht! Puma6 geeft duidelijk aan waarom dit nodig is.
Ik heb het recent voor elkaar gekregen om via de Ziggo community een andere modem opgestuurd te krijgen (deze https://www.ziggo.nl/klan...wifi/modem/ubee-ubc1318zg) die eigenlijk voor zakelijk bedoeld is. Wat een verademing dat ding zeg!

Maar ja, de enige manier waarmee je Ziggo zo ver krijgt is ze daar te overtuigen dat je nu toch echt alles wel geprobeerd hebt en de "laatste" poging een nieuwe modem is. Ondanks alles wat al bekend is over dat waardeloze Arris ding met de Puma 6 chip...
Ik vind van niet, eigenlijk. Nu zit je dubbel stroom te verbruiken omdat Ziggo niet mee wil werken. De modems waar Ziggo hun eigen firmware op heeft gezet, zijn in andere landen gewoon te koop. Dit heeft helemaal niks met kwaliteit te maken.

Ziggo heeft voor zover ik weet nog steeds geen werkende IPv6 als je je modem in bridge zet, dus ze weerhouden nog steeds netwerkfunctionaliteit die hun eigen modem wel heeft.

Wie zegt trouwens dat Ziggo per se support moet leveren? Stuur klanten een brief met configuratie en laat ze het zelf uitzoeken. Zet dat ook lekker groot op de website neer. Als je als consument je instellingen niet werkend krijgt, huur je maar een lokale IT-zaak in ofzo. De wet zegt dat je je eigen apparaat moet kunnen aansluiten, niet dat Ziggo die voor je moet instellen.

Ik heb voor een provider gewerkt die vanaf het begin altijd al eigen modems gebruikt heeft en support op eigen apparatuur is nooit een echt probleem geweest. Ziggo stelt zich enorm aan hier.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 23 juli 2024 16:43]

Normaal zou ik zeggen dat is onwaar maar gezien de Ziggo modem in bridge modus kan waarbij de routing functie uitgeschakeld wordt heb je gelijk, bij DSL en glasvezel bieden ze geen bridge modus waarbij het 1 op 1 doorgegeven wordt.
Ik heb zelf het idee dat de mensen achter deze regelgeving modems en routers een beetje door elkaar gehaald hebben.

Een eigen modem heb je nauwelijks iets aan. Hooguit dat je een iets zuiniger model kan vinden.

Een router daarentegen, dat is een heel ander verhaal. Daar valt veel te winnen voor de consument.
KPN heeft ook vrije modem keuze met de heel duidelijke voorwaarden je niet te helpen als je een eigen modem aansluit. Dat kan Ziggo ook prima doen.

En "iets" aansluiten waarin verbinding staat met dure wijk apparatuur kan nu ook al. Het is alleen niet officieel toegestaan en ondersteund.
"Tech Desk voor extra hulp

Wil je ondersteuning van KPN met het aansluiten van je eigen modem? Op de Tech Desk werken mensen met passie voor techniek en gadgets. Ze helpen je met alle apparaten die verbonden zijn in je huis. Als je al veel van techniek weet, kan je vragen stellen op je eigen niveau.

Je kan de Tech Desk toevoegen aan je abonnement voor 5 euro per maand. "

Overigens heb ik zelf Xs4all, daar zit het al bij in denk ik.
Freedom Internet is ook inclusief Tech Desk waar je alles aan kan vragen (binnen redelijke grenzen, maar dat is/was bij XS4ALL ook)
Ziggo zou ook de Motorola MB8600, Arris Surfboard SB8200 of Netgear CM1000 kunnen gaan leveren dan zouden ze ook al van een groot probleem af zijn. Al deze modems hebben alleen 1 ethernetpoort.

Zelf ga ik voor een Motorola MB8600 gaan deze kost ongeveer 150 euro. Een Conectbox van Ziggo kost ongeveer 60 euro. ook wel de conectbox is vergelijkbaar met iets wat je bij Alliexpress zou kunnen verwachten.
Al heb ik bij sommige modems van ziggo wel het idee dat je aliexpress kwaliteit krijgt en ik liever een stabieler premium los modem zou hebben...
Dat is ook exact wat je krijgt, een zo goedkoop mogelijk modem, want dat levert de aandeelhouders meer dividend op.
Of met hetzelfde dividend, voor de consument een goedkopere eindprijs.
In een ideale wereld ;)
Waarom denk jij dat die Horizon een ramp was? Juist... Ziggo gebruikte goedkoopste troep... met zware firmware..
Een provider hoeft geen support te leveren op apparaten die je niet bij hun koopt. Als je een eigen apparaat koopt is het ook je verantwoordelijkheid om met de leverancier te zorgen dat het werkt.

Natuurlijk kan een provider dan verwachten dat er toch klanten een beroep op de support doen, maar daar kan je als provider prima snel genoeg achter komen en dan duidelijk zijn over de verwachtingen en eventuele extra kosten. En dat is ook waar een provider een redelijke extra service van kan maken, in plaats van als ondernemer te gaan klagen dat ze het vervelend vinden.

Daar naast is een ethernetpoort via een modem in dit geval geen logisch punt om te verbinden. Je koopt bij de provider geen ethernetdienst maar bijvoorbeeld een docsis verbinding. En zelfs daarvan stelt de wetgever dat die verbinding een eindpunt bij een consument heeft waarachter de klant verantwoordelijkheid heeft. Dat een modem een verlengd eindpunt kan zijn kan je als provider natuurlijk proberen af te spreken, maar je laat ook niet zomaar opdringen dat een telefoon of televisie het eindpunt is omdat het de provider wel goed uit komt dat ze zelf de controle heeft wat een klant als apparatuur gebruikt.
Waarom zou dat vervelend zijn? De consument kan zelf bepalen welk modem hij/zij gebruikt. Gewoon die van Ziggo, eentje van Ali of een ander gespecialiseerde modem. Ziggo moet nou eenmaal winst maken en dus ook kosten drukken en biedt dus modems aan die voor de meeste gebruikers prima zijn. Maar er zijn ook modems die beter zijn en meer aankunnen.
Waarom zou je de consument niet zelf laten bepalen wat voor apparatuur deze gebruikt?
Bij KPN heb je ook vrije modemkeuze. Echter geeft KPN alleen ondersteuning op hun Experiabox. Als je de klantenservice belt met dat je verbiding niet werkt, moet je eerst de Experiabox aansluiten en als het dan nog niet werkt, gaan ze verder kijken..

Als KPN de verbinding oplevert, testen ze de verbinding ook met de Experiabox.

Je bent vrij om daarna een eigen modem te gebruiken. KPN heeft alle parameters op hun website staan en inmiddels zelfs de voip/sip data (dat laatste heeft heel erg lang geduurd). Echter je bent dan wel op jezelf aangewezen om je eigen modem werkend te krijgen. Uiteraard kun je wel op allerlei fora hulp inroepen.

Ziggo moet gewoon specificeren aan welke eisen (protocollen) het modem moet voldoen. Voor de rest kan Ziggo gewoon het KPN eigen modem support protocol overnemen. Bij problemen met je verbinding, dien je eerst het Ziggo modem terug te plaatsen voor support via Ziggo..
Je hebt aan sich een goed argument. Maar anderzijds wat weerhoud Ziggo er van om meerdere modems aan te bieden?

Jarenlang (sinds het begin) moesten we het met één modem doen die je verplicht moest afnemen. Als je geluk hebt en je hebt een goed dan gaat die jaren meer en heb je nergens last van. Maar stel je krijgt een nieuwe omdat die van jou het niet meer doet of hij is te oud om de snelheid aan te kunnen. Stel dit is zo'n baggerapparaat met een Puma chipset, dan zit je dus mooi aan zo'n baggerapparaat vast voor de komende jaren, wil je hem omruilen dan krijg je gewoon dezelfde troep weer.

In mijn mening was de hele discussie over modem vrijheid nooit ontstaan als de providers er vanaf het begin wat handiger en inzichtelijker mee om waren gegaan. Bied 3 modems aan, een standaard modem waar Jan modaal genoeg aan heeft (90% zal niks merken van zon Puma ding), één voor de wat uitgebreidere gebruiker en één voor echte power users. Als je het helemaal luxe en klantvriendelijkheid wil doen bied je ook nog 2 verschillende merken aan (bijvoorbeeld fritzboz of Netgear o.i.d.)

Nu hebben ze er voor gekozen jarenlang niet naar klanten te luisteren en moeten ze verplicht alle modems toestaan onder het mom van consumenten recht.

Of dit goed is betwijfel ik ook(denk dat de Ziggo helpdesk helemaal gek zal worden :+ ), maar voor zover wij kunnen nagaan is er dus nooit een helder licht geweest die dacht "goh, laten we zelf het initiatief in handen nemen".
Ziggo levert officieel een active kabel. Dat staat namelijk in de afspraak van de kabelproviders.

Je kan als ziggo prima zeggen we leveren support op deze modems.

Mocht je een eigen modem willen kan dat, dan controleren wij de verbinding met onze modem. En daarna is de verbinding van jou.

Ik snap wel het probleem hoor. Maar een ziggomodem is wel ietsje meer dan alleen een modem.

Bij teak hier krijg ik inderdaad alleen een "modem" oftewel een ethernetpoort in de meterkast, meer niet.

Alles erachter mag(moet) ik in mijn geval zelf regelen. Geen probleem natuurlijk.
"werkende ethernetpoort" valt wel wat op af te dingen.

Met de brakke chipsets waarmee de ziggo modems al jarenlang geleverd zijn, zijn toch wel echt fundamenteel veel problemen die niet onderkend worden en tot op de dag van vandaag niet gefixed zijn. Packet loss, jitter etc wat je terugziet in video/whatsapp bel performance.
De auto die ik gekocht hebt..mag ik voorzien van allerlei accessoires
Banden bijvoorbeeld.
Om even met jouw vergelijking mee te gaan.

Stel ik heb glazen banden gevonden op internet, en die vind ik heel mooi. Dan mag ik die helemaal niet onder mijn auto monteren. Daar is regelgeving voor. Zo houden we de weg voor iedereen zo veilig mogelijk.

Bij netwerkapparatuur bij jouw in huis is die wetgeving niet. Als je zelf van alles op de coax aan zou moeten mogen sluiten. Dan is dat heel leuk voor jou. Maar als jouw netwerk apparatuur storing op het net buiten jouw huis veroorzaakt, dan kan dat effect hebben op je buren.

Nu weet ik ook niet hoe dat allemaal precies zit met de topologie van Ziggo. En mijn vergelijking gat ook niet helemaal op want we hebben wel vrije TV keuze. En dat is op het zelfde lijntje.
Zit natuurlijk wel wat in, maar de zwakheid in dat verhaal kun je aantonen door het verder door te trekken: mijn internet loopt niet op mijn Ziggo aansluiting met Ziggo modem omdat mijn PC een verkeerde instelling of hardware probleem heeft. Dat zou je gedeeltelijk op kunnen lossen door alleen Ziggo PCs toe te laten... dus sneu dat het voor Ziggo dan lastiger wordt support te leveren, maar de meeste internet aanbieders laten zien dat het wel degelijk mogelijk is.
Ik zou het ook heel vervelend vinden als ik als ziggo support zou moeten leveren voor AliExpress kwaliteit modems.
Geen zorgen volgens mij zijn ze dat wel gewend :+
Ik begrijp de reactie niet van Ziggo niet!
De Europese Unie is met verordening (EU) 2015/2120 al sinds 2015 voor vrije modemkeuze.
Ziggo heeft dit tot al die tijd gerekt met niet te zake doende redenen.
In 2017 heeft de ACM deze wens uitgesproken. Door allerlei Europees gesteggel is het uiteindelijk per 2020 mogelijk sq feitelijk verplicht. Ziggo weigert nog steeds en gaat hierbij dus dwars in tegen Europese voorwaarden.

Duitsland was in 2016 het eerste Europese land waar abonnees van internetproviders zelf hun modem mochten kiezen.
De "Routerzwang" door "telecomwet...."* afgeschaft sedert 1 augustus 2016.
Hierbij heeft de wetgever bepaald dat de toegang tot een telecommunicatie netwerk bestaat uit een passief "Netzabschlusspunkt". Het netwerk van de provider eindigt dus bij dit passieve NTP, alles wat erachter komt is vrijde keuze van de klant.
Nou ja kiezen, je mag uit een aantal leverancier kiezen en dat "ding" koop of huur je van je provider !


Waarom klanten een eigen router willen is voornamelijk IPv6.


*weet even niet welke Duitse telecom wet dit is.
(edit )

[Reactie gewijzigd door onno oliver op 23 juli 2024 16:43]

Ik heb alleen maar problemen met Ziggo's modems... moet hem dagelijks opnieuw opstarten.. kan je wel bellen naar Ziggo.. maar wat krijg je desnoods ervoor terug? Juist diezelfde modem... wat dus geen bal oplost.
Kan ook liggen aan de voeding die bij de modem is geleverd. Heb zelf een reserve voeding voor een 3D printer ingezet als voeding voor de kabel modem. De geleverde stroom/spanning van de voedingen varieerde niet veel, dus daarover had ik geen zorgen.

Modem werkt harstikke betrouwbaar sindsdien. Iets om te proberen wellicht?

Modems worden met de goedkoopst mogelijke voeding geleverd, welke net genoeg stroom/spanning kan leveren als het nieuw is. Electronica degradeert over tijd en dan kun je allerlei vreemde problemen krijgen.

Dagelijkse resets, klinkt als routing tabellen in het router gedeelte die corrupt raken na verloop van tijd.
Anoniem: 100386 27 mei 2021 19:43
Kansloos.

In de telecommunicatiewet staat duidelijk beschreven dat het eigendomsrecht (en de zeggenschap) van het netwerk van de netbeheerder eindigtop het (laatste) punt van het toelevernetwerk, daar waar het over gaat in het netwerk van de aangeslotene. Dat is het IRSR punt bij KPN en het AOP van Ziggo. AOP is een afkorting van Ziggo, en betekent nota bene zelfs Abonnee Overname Punt.

Deze rechtszaak is daarmee kansloos, en alleen maar bedoeld om te vertragen.

Overigens: Als ik een alternatief zou hebben hier in de buurt zou ik onmiddellijk overstappen. Maar glasvezel ligt hier nog niet :/ Ik zie kansen voor KPN om hiervan lekker marketingtechnisch gebruik van te gaan maken. "In tegenstelling tot andere providers mag je bij ons kiezen welk modem je wilt gebruiken, we kunnen je zelfs helpen en adviseren".
Wat een hoop mensen vergeten is dat KPN vindt dat in hun nieuwe type glasvezel netwerk (GPON, wat nu overal wordt uitegerold), ook hun mediaconverter verplicht gebruikt moet worden omdat dit 'een essentieel onderdeel van het netwerk' zou zijn. Ik ben benieuwd of deze uitspraak ook gevolgen gaat hebben voor KPN.

Het is immers prima mogelijk om bijvoorbeeld, zelfs met GPON, een al dan niet gecertificeerde SFP+-module te gebruiken.
Wetgeving gaat puur over modems en niet de mediaconverter. Tevens is het netwerk niet van KPN, maar van KPN Netwerk NL. Zijn twee verschillende bedrijven. Ik zie in de toekomst geen mogelijkheid om de mediaconverter te vervangen voor eigen setup, omdat de mediaconverter grote rol speelt in welke huishouden welke abonnement / provider heeft. KPN Netwerk NL moet namelijk iedereen toelaten in het netwerk. GPON is een techniek waarmee 1 glasvezel kabel naar de wijk wordt gelegd. Vanuit deze kabel wordt aftakking gemaakt naar verschillende woningen. Met behulp van frequenties binnen het lichtsignaal kan er onderscheid gemaakt worden per woning. Elke woning heeft mediaconverter dat luistert naar hun eigen frequentie en nauw samenwerkt met de frequentie modulator in de wijkcentrale. Deze modulator heeft voor elke woning een UTP / SFP port. In de wijkcentrale heeft elke provider een eigen switch, waarmee ze hun eigen diensten mee kunnen aanbieden. Vanuit hun switch wordt er 1m UTP / SFP glasvezel kabel aangesloten op modular. Dit groot voordeel van glasvezel dan bij coax, omdat coax geen verschillende providers met eigen pakketten kan toelaten.

[Reactie gewijzigd door Xieoxer op 23 juli 2024 16:43]

Een van de redenen van deze wetgeving / richtlijn is dat meer fabrikanten van dit soort apparatuur de kans moeten krijgen om hun producten aan te kunnen bieden (of iets in die strekking - weet niet precies meer wat het was).
Wetgeving gaat puur over modems en niet de mediaconverter.
Volgens mij is een mediaconverter een modem. Immers, het eerste apparaat wat erachter komt neemt direct een Ethernet-signaal aan en is daarmee een router (geen modem/router (ja, er kan een (V)DSL-modem inzitten maar die wordt bij glas natuurlijk niet gebruikt.).
Tevens is het netwerk niet van KPN, maar van KPN Netwerk NL. Zijn twee verschillende bedrijven.
Niet relevant.
Ik zie niet veranderen dat de mediaconverter om geruild mag worden naar eigen setup, omdat de mediaconverter grote rol speelt in welke huishouden welke abonnement / provider heeft.
Dat hoor ik Ziggo ook zeggen, inderdaad. Maar de wetgeving is hierin leidend, niet het bedrijf.
KPN Netwerk NL moet namelijk iedereen toelaten in het netwerk. GPON is een techniek waarmee 1 glasvezel kabel naar de wijk wordt gelegd. Vanuit deze kabel wordt aftakking gemaakt naar verschillende woningen. Met behulp van frequenties binnen het lichtsignaal kan er onderscheid gemaakt worden per woning. Elke woning heeft mediaconverter dat luistert naar hun eigen frequentie en nauw samenwerkt met de frequentie modulator in de wijkcentrale.
Er is geen enkele technische reden waarom dit niet in een, bijvoorbeeld, SFP+ module zou kunnen.
Deze modulator heeft voor elke woning een UTP Port. In de wijkcentrale heeft elke provider een eigen switch, waarmee ze hun eigen diensten mee kunnen aanbieden. Vanuit hun switch wordt er 1m UTP kabel aangesloten op modular. Dit groot voordeel van glasvezel dan bij coax, omdat coax geen verschillende providers met eigen pakketten kan toelaten.
Wacht even. Hoor ik je nu zeggen dat in de wijkcentrale er een UTP-poort is voor iedere woning bij GPON? Kan ik me haast niet voorstellen. Was me ook niet bekend dat providers bij GPON hun eigen appratuur in de wijkcentrales kunnen plaatsen. Ze werken in de centrale gewoon met glasvezelpatchkabels, ook bij GPON-opstellingen waarbij de kabels naar wijkcentrales gaan. Of dat in nieuwere aanlegmethodes met straatkasten en/of ingegraven bakken anders wordt gedaan, weet ik niet.
Ik woon in nieuwbouwwoning, waar KPN Netwerk NL meteen glasvezel heeft neergelegd i.p.v telefoonlijn. Ik mocht mee kijken met de monteurs hoe de techniek werkte. Wij zijn in het dorp die aangesloten zijn op glasvezel. Vanuit de wijkcentrale zag ik dat er glasvezel kabeltje eerst getrokken vanuit KPN switch naar de modulator van KPN Netwerk NL.

[Reactie gewijzigd door Xieoxer op 23 juli 2024 16:43]

Er zijn twee methodes. Je kan virtueel ontbundelen, en fysiek ontbundelen. Momenteel bied KPN voor nieuwe aansluitingen in principe alleen nog de virtuele variant aan. (En dat zie je bijvoorbeeld bij Freedom Internet terug in de prijsstructuur).

Veel andere glasaanbieders doen aan fysieke ontbundeling, wat dus betekend dat er per aansluiting een vast bedrag gerekend wordt en de provider zelf mag besluiten wat ze daarmee aan de klant aanbieden.
Freedom gebruikt geen VULA maar WBA.
Klopt,maar WBA is nog steeds geen fysieke ontbundeling.
Een mediaconverter hoeft geen modem te zijn. Als je van glasvezel naar UTP converteert is dat mogelijk geen modem. Maar echt een converter.
Technisch gezien is de 'mediaconverter' een modem. Het MOduleert en DEModuleert het optisch signaal.
[1] ... Het voorgaande geldt zowel voor elektrische signalen (bij bijvoorbeeld koperdraad) als optische signalen (vezeloptica).
Het is mij bekend dat de GPON kast een 'slim' doosje is wat ook de lijn meet e.d. Maar op technisch vlak is het gewoon een modem. "wij" als Tweaker kunnen daar een eigen converter aan hangen of SFP die gecodeerd is op het juiste signaal. De huidige werking van GPON probeert heel erg om het netwerk toe te eigenen, maar het zal de wetgever niet tegen houden.

[1] https://nl.wikipedia.org/wiki/Modem (onder kopje 'werking')

[Reactie gewijzigd door D0phoofd op 23 juli 2024 16:43]

GPON is een shared medium. Je "kastje" mag alleen in zijn eigen tijdslots zenden. (Bij kabelmodems is het overigens net zo.)
Dus de kwaliteit van die dingen is wel van belang. Er zal een typegoedkeuring aan moeten, kortom. Net als bij mobiele telefoons.
(Bij kabelmodems is het vaak wel zo dat je automatisch geblokkeerd wordt als je meer zendt dan je abonnement toestaat, dat zal GPON ook wel hebben).
Hoe zit het dan met GPON met de daadwerkelijk haalbare snelheid. Ik heb hier al eens wat zoekacties op los gelaten maar kan er nog weinig van vinden. Hier gaan ze ook op GPON maar ik weet niet of de lijn er stabieler van word. Draai mijn eigen services thuis op een DSL lijn wat stabiel is. Maar GPON.. Iemand die mij daar wat linkjes over kan geven van ervaringen en praktijk testen ..
Er is natuurlijk altijd wel ergens een bottleneck met gedeelde capaciteit. Als de boel goed beheerd wordt merk je er niks van dat je gedeelte capaciteit hebt.
GPON zelf zal een stuk stabieler moeten zijn, want tussen de huizen, de verdelers en de centrale is er alleen passieve optica nodig.
Het enige probleem is dat GPON meerdere protocollen embed in timeslots. Downstream gaat al jouw verkeer getagged ook naar alle andere huizen. Dat zal dus gewoon altijd werken zolang jouw GPON weet wat hij er uit moet pikken. Upstream mag je alleen zenden in je eigen timeslot. Doe je dat niet dan kan het zijn dat je de timeslot van een ander stukmaakt. Dus storingen op jouw GPON is afhankelijk van de werking van de apparatuur van je buren. Maar GPON is een standaard dus ik verwacht daar geen problemen.
Maar GPON doet dus ATM, ethernet en andere protocollen. En dan vraag ik me af waarom. Wie gebruikt er nog ATM?
Anyway, dat maakt de andere kant dus wel moeilijk. EPON daarentegen is ongeveer hetzelfde, maar alleen ethernet.
Persoonlijk zou ik het liefst point-to-point glasvezel willen hebben. Al dan niet WDM. Maar voor mij is het dit: glasvezel >> GPON >> (dual) VDSL2 >> UPC.
In Belgie zou ik mijn hand er niet voor omdraaien om een abbo bij telenet te nemen, daar heb ik goeie ervaringen mee.
het probleem met GPON is dat de ONT op het netwerk moet zijn aangemeld om iets te kunnen dit ivm TDM ( Time Divised Multiplexing )
succes met aanmelden van je SFP module. daarbij komt dat een SFP op dezelfde lichtfrequentie als het GPON loopt maar hier niet specifiek voor geschikt is dus lekker gaat lopen pulsen als een malle alle andere klanten die op deze switch zitten. plat gooit..
zullen en 32 of 64 ofzo zijn, 1 knutselaar. 64 klanten zonder diensten..

daarom is bij GPON de ONT een vitaal onderdeel van het net.

en bovendien niet iedere SFP gebruikt ondanks goede frequenties ook de juiste Codecs met packetloss tot gevolg.
wat eventueel zou kunnen is dat er op aanvraag een SFP geleverd zou worden die geschikt is en geactieerd is op betreffende GPON DSLAM poort ( aanvoer aan GPON switch )
De media converter ís toch een modem? Die zet een licht signaal om naar ethernet, dus van ene medium naar het andere. Dat is volgens mij de definitie van een modem.
Nee, je sluit je modem van KPN of eigen modem aan op de mediaconverter. Als je glasvezel hebt dat rechtstreeks naar de wijkcentrale gaat, dan heb je geen mediaconverter nodig. Dit type glasvezel netwerk heet AON. Allen KPN Netwerk NL is daar van afgestapt, wegens dure aanleg kosten.

[Reactie gewijzigd door Xieoxer op 23 juli 2024 16:43]

In alle gevallen zal je licht toch moeten omzetten in een ethernet signaal. Ik had voorheen een Genexis, die had net zo goed een modem.

Nu gebruik ik een SFP module als modem.

[Reactie gewijzigd door Luuk1983 op 23 juli 2024 16:43]

Je verward denk ik het modem met een router. Je sluit je eigen (ethernet) router er op aan.

Een mediaconverter is inderdaad een modem.
en HIER gaat het dus fout omdat je kennelijk het verschil niet kent tussen een. Modulator Demodulator (mo-Dem en een router-switch-accespoint..

HET MODEM van oudsher om digitale signale naar analoge geluiden om te zetten was feitelen niets anders dan en dom apparaat om mooie lichtpulsen om te zetten naar een ouderwetsch ethernet-signaal. die mediaconvertor (of soms Network Termination Unit), genoemd is voor. gpon het zelfde als de kabelmodem van ziggo.

Daarom ben ik het ook (dééls) oneens met de uitspraak van de geschillencommissie.
Iedereen met een beetje basis kennis netwerken en netwerk-topologiën had dit wel kunnen zien aankomen.
En dan krijg je nog de verschrikking van het 'Slimme ome Jan'-effect, je weet wel die handige computer oom die 'alles' weet. Doordat deze lui ergens op het WildeWestenWeb iets laten over zelluf modum kiezuh, krijg je straks deze onzin.

De enige correcte oplossing is dan ook gewoon dat ziggo een zo basaal mogelijke NTU/Modem/MediaConverter bij de klant plaatst waarin alle laatste ziggo-dingetjes zoals inregelen van snelheid geregeld wordt, Dat deze kastjes remote (EN VERD*MME WEL VEILIG JA!) worden beheerd en vervolgens gewoon ongeveer hetzelfde doen als een huigdige prulbox in bridge-mode.

je hebt dan vervolgens ÉÉN ethernetpoort waar je zelf je router/firewall/acesspoint/bladibla aan kunt hangen. geen ziggo wifi, geen (deze portforward lukt niet lekker) geen overige meuk ... en de grote en stroomverbruik van zo'n apparaat kan ergens het midden houden tussen een rasberry pi zero W en een pi 1a

[Reactie gewijzigd door i-chat op 23 juli 2024 16:43]

Van UPC hebben mijn ouders jaren terug zo'n ding gekregen bij hun abo, een Cisco EPC3212 meen ik. Docsis 3.0, een enkele ethernet poort, twee keer RJ11 voor telefoon en een coax-aansluiting. Destijds gekregen bij het 30mbps abonnement, goeie ouwe tijd.

Dat ding heeft nog nooit problemen vertoond en 10 jaar later doet hij het nog steeds feilloos op het huidige 300mbps abo. Die blijft er dus hangen tot ze overstappen of totdat hij het begeeft.

Het kan dus blijkbaar wel gewoon nog steeds.

[Reactie gewijzigd door Martijn13 op 23 juli 2024 16:43]

Precies het zet licht om in electrische pulsjes vice-versa en vandaar dat het een mediaconverter heet. Een modem plaatst electrische pulsjes op een hoogfrequente draaggolf (modulatie) om ze er aan de andere zijde weer vanaf te halen (demodulatie). Hoe hoger de frequentie, hoe hoger de bandbreedte kan zijn.
Niet met frequenties; GPON is gewoon TDMA. Per vaak 64 huishoudens is er slechts 2,4 Gb/s beschikbaar down en 1,2 Gb/s up.
wordt maar met 32 gesplitst per poort maar idd.

die snelheden per poort hou je tegoed maar of je nou dit hebt of dat je een AON area POP hebt met 4x 10Gbit aanvoer en potentieel 6 a 700 klanten direct op SFP van dslam die dan wellicht 1Gbit is.

de overboeking heb je nog steeds alleen ligt deze dan bij aanvoerring ipv PON switch.
Dit is ook gewoon mogelijk. Ik heb de glasvezel zelfs rechtstreeks op mijn eigen modem aangesloten.
KPN kon mij als consument hierin niet ondersteunen (waarschijnlijk omdat dit bij fouten ook echt veel gezeur kan opleveren), wel kon ik deze instellingen vanuit mijn rol als zakelijk dienstverlener, 1 op 1 overzetten waardoor alles direct ging werken.

Je bent dus niet verplicht deze media converter te gebruiken, maar verwacht als consument hier geen support in. (Bij KPN grootzakelijk ben je zelfs nagenoeg verplicht dit gewoon zelf te regelen, of tegen extra kosten as een service af te nemen)
Ik had het in mijn reactie over GPON, niet over AON.
AON is inderdaad mogelijk maar Gpon niet

[Reactie gewijzigd door Jay-B op 23 juli 2024 16:43]

In mijn wijk wordt nu KPN glasvezel gelegd. Voorheen had ik als klein gebruiker bij UPC, nooit problemen . Vanaf dat Ziggo werd wel problemen, niet zozeer met de verbinding, maar wel slechte tv apparatuur en de push om over te stappen naar digitaal ondanks dat het niet verplicht was. Overstappen naar een nieuwe provider is bij glasvezel het eerste wat ik doe.Ik zap sneller op mijn Shield dan met de Humax box. Maar ik heb dan ook nog een simpele plasma zonder hdmi :X 8)7 :9~
Dan zou je eens een Mediabox Next moeten proberen, je weet niet wat je mee maakt.

Ik wil liever glasvezel, want upload. Maar de reden dat ik nog bij Ziggo blijf is de Mediabox Next.die levert tenminste een fatsoenlijke bitrate (tov andere providers) en werkt super smooth.
Die Mediabox Next maakt mijn abonnement alleen duurder zonder meerwaarde voor mijn huishouden dus dat ga ik niet meemaken
Ach ik snap ze wel. Krijgt de klantenservice straks alle ellende over zich heen, want klant heeft router x geïnstalleerd en nu werkt het ineens niet. Nee, maar Ziggo is wel de leverancier van het internet en het werkt niet.

Ze hadden het gewoon beter stilletjes toe kunnen staan, dan was er veel minder aan de hand en kwamen ze er zelf ook nog veel beter van weg.
Op dat moment is het heel simpel: wij kunnen een monteur sturen, die sluit onze modem aan. Werkt het dan, dan betaald u 100 euro omdat het probleem ergens bij u binnen ligt, wekt het niet? Dan lossen wij het op.

In principe zou ziggo zelfs hard kunnen maken dat het modem zelf wel onderdeel is van hun netwerk en dat de klant daar elke router op kan zetten die ze willen (want in de meeste gevallen draait het toch daar om)
Ja zeker. Maar dat heeft nog wel een nasleep en zal voor wat discussie zorgen denk ik. Onderschat de lastigheid van klanten niet.
Als Ziggo gewoon bruikleen modems blijft aanbieden, dan zal zeker 90% daarvoor kiezen. De mensen die een eigen modem aansluiten zijn technisch een stuk beter onderlegd en kunnen bij problemen meestal beter aan de klantendienst vertellen wat die moet doen om een probleem op te lossen dan andersom.

Als Ziggo de klant uit een paar verschillende modems laat kiezen, eventueel met bijbetaling, dan kan het aantal mensen dat tevreden is met een door Ziggo geleverd modem nog flink stijgen.

De keuze in DOCIS cablemodems is overigens heel erg beperkt. In veel gevallen ben je beter af door gewoon een eigen router achter het ziggo-modem te hangen.
Van wat ik begrepen heb van UPC is dat ze de goedkoopste kabelmodem van de week kopen waardoor ze een hele hoge beheerslast hebben op de kabelmodems die ze nu hebben. IPv6 lijdt daar onder omdat er best veel apparatuur is die gewoon niet goed werkt. En daarmee ligt dus de uitrol van IPv6 stil.
Alleen als je een zakelijk abonnement neemt krijg je een goed modem blijkbaar, want dan kan je tegen meerkosten IPv6 krijgen.
Ik ben van consument naar zakelijk gegaan (ZIGGO) met behoud van het modem.
Als Ziggo wil overschakelen zullen ze toch veel modems moeten vervangen. Dat is met giganet niet anders. In dat geval is goedkoop ook wel eens duurkoop als je niet voldoende rekening houdt met de toekomst. Het vervangen van modems mag niet zo'n probleem zijn, die zijn na drie jaar afgeschreven, maar in de praktijk blijven ze veel langer staan.
UPC zit toch achter een 0900 nummer? Ze verdien toch aan de klantenservice? Of hebben ze die streek al verloren?
Ja, maar dat is al tijden zonder extra kosten behalve je belminuten.
Inderdaad. Net even gekeken, en ze beweren dat er geen extra kosten zijn. Maar waarom is er dan toch nog wel een 088 nummer voor als je in het buitenland zit.
Ik zou gewoon het 088 nummer bellen, want dat moet altijd lokaal tarief zijn, en een 0900 nummer is maar wat de afspraak is tussen de telco's.
Maar ik heb een vermoeden dat dit komt omdat de consumentenbond heeft lopen klagen over de prijzen.
Ik kwam er een paar dagen geleden achter dat de reden dat ik geen glasvezel heb is dat de VVE hier in het flatgebouw dacht dat de gemeente het gebouw automatisch zou aansluiten als het ooit eens aangeboden zou worden in de buurt - Ze dachten werkelijk dat de gemeente alles regelde. Ze geloofden me niet dat glasvezel letterlijk 20 meter van de deur lag bij nieuwbouw 'omdat de gemeente hun niks heeft gezegd' totdat ik hen de documentatie en netwerkkaarten liet zien. Ik heb nu een uitgebreid essay aan hen gegeven over hoe glasvezel werkt en wat ze moeten doen om het bij ons in het gebouw te krijgen.

Tot die tijd... Zucht.
Als Ziggo nu gewoon niet zo kansloos had gereageerd, en de situatie gewoon had opgelost en het had opgeleverd zoals opgedragen door de autoriteit.... Dan had ik ze nog een kans gegeven, maar zodra er glasvezel is ben ik weg en tot die tijd, ben ik tot die uitzuigers toegewezen om überhaupt een fatsoenlijke verbinding te hebben met een lage latency. Als ik kijk naar de situatie die ik als alternatief heb, dan is dat een DSL verbinding van KPN bijvoorbeeld van 12 MBit om 4 MBit.... Zucht...

Glasvezel, waar blijf je....
In welk artikel van de telecommunicatiewet staat dat dan?
https://wetten.overheid.nl/BWBR0009950/2020-12-21
en/of
https://eur-lex.europa.eu...T/?uri=celex%3A32015R2120

lees het anders nog eens door.

[Reactie gewijzigd door Drunken_Bear op 23 juli 2024 16:43]

gelukkig is de WET niet altijd geldig,

De wet kan bijvoorbeeld niet het onmogelijke vergen, daar zal een rechtbank altijd een stokje voor steken, dan wordt de wet gewoon buiten gelding gesteld voor dat 'ene' geval.

Het is goed mogelijk dat een rechter straks bepaald dat Ziggo geen gekke modemroutermeuk meer mag leveren maar bijvoorbeeld wel een (domme) mediaconvertor ...

de vraag is namelijk ook niet, wat staat er in de wet, maar de werkelijke vraag is, welk doel beoogd de wet te berijken, en als dat doel (op die manier) niet haalbaar is, hoe kan er dan (zoveelmogelijk) recht worden gedaan aan dat doel.
Maar je doet nu alsof het iets onmogelijks is dat er gevraagd wordt van Ziggo. Vrije modemkeus is niet onmogelijk. over de hele wereld zijn er meerdere providers waar het kan en werkt. Dus in welk opzicht gaat je opmerking hier dan op?
Zelfs volledig internet krijgen via een modem in bridging mode is voor Ziggo onmogelijk.
En ook dat werkt bij vrijwel elke andere kabelaar: een werkende bridge mode.
Ziggo wil geen IPv6 leveren via een bridged modem.
Niet omdat het niet kan, maar waarschijnlijk eerder omdat ze dan de klanten minder in bedwang kunnen houden.
De rechter zal ook moeten kijken naar wat de Berec (de Europese Providervereniging, waar ook Ziggo lid van is) adviseert. En dat is vrije modemkeuze. In Duitsland en Italië is het geen probleem en dat zijn toch echt meer, véél meer klanten met een eigen modem dan dat Ziggo totaal aan abonnees heeft.
Het Berec is geen Europese providervereniging waar Ziggo lid van is maar het "Body of European Regulators for Electronic Cummunications" waarin Nederland vertegenwoordigd wordt door de ACM.
Anoniem: 100386 @i-chat31 mei 2021 23:01
Een wet is altijd geldig. Het zou wat zijn als rechtspersonen zelfstandig kunnen bepalen wanneer wen wet wel of niet geldt.

Een rechter kan ook geen wet naast zich neerleggen. En in dit geval is de wet prima toepasbaar. Eurodocsis modems die je in DL kan kopen zouden hier ook prima werken. Er is niets onmogelijks aan het uitvoeren van deze wet of uitspraak. Kans is aanzienlijk dat deze rechtbank nu ook dwangsom toepasbaar verklaart om de uitspraak gestand te doen houden.
In de telecommunicatiewet (jouw eerste referentie) staat het niet en jouw tweede referentie betreft geen Nederlandse wetgeving.
De tweede referentie betreft een Europese verordening; bindende wetgeving die in de gehele EU moet worden toegepast. Nog dwingender dus dan een Europese richtlijn; daarvoor geldt ook dat de lidstaten worden die in hun wetgeving moeten opnemen, maar ze hebben daarbij meer vrijheden.
Dus ja, het is een Europese wet waar ook wij ons in Nederland aan moeten houden.

[Reactie gewijzigd door niekw op 23 juli 2024 16:43]

Maar, die termijn van 21 dagen verloopt morgen, feitelijk, zou ziggo moeten voldoen vanaf morgen aan de eis die gesteld is. Of komt dat nu dan te vervallen, nu ze in hoger beroep zijn gegaan bij de rechter? Staat in eerste instantie toch volledig los? Ik vindt het nogal smerig van Ziggo, dat ze zo doodleuk last-minute een hoger beroep aantekenen om dan zo tijd te rekken als het ware, waarom niet gelijk hoger beroep. Zo'n termijn verloopt toch sowieso eigenlijk op 14 dagen?

[Reactie gewijzigd door Tweakez op 23 juli 2024 16:43]

De grote vraag is of de rechter hier inhoudelijk over gaat oordelen: Lid worden van een geschillencommissie is niet zonder verplichtingen. Het kan zo zijn dat de rechter oordeelt dat een bindende uitsprak van de commissie ook gewoon bindend is, alleen kijkt of procedureel goed is gehandeld is en dan afwijst. Dan kan de zaak wel eens vlot lopen.
Een marginale toetsing is precies wat er gaat gebeuren. De rechter gaat niet meer inhoudelijk naar de uitspraak kijken, er zal alleen gekeken worden of all procedures correct zijn gevolgd/
Maar of je het eens bent met de uitspraak of niet, het lijkt mij nogal vreemd als een rechter tegen de experts hier in gaat. Van alles wat ik gehoord/gelezen heb heeft ziggo eigenlijk geen poot om op te staan.

Daarnaast snap ik het ook niet zo goed, want deze rechtszaak is zo duur dat die paar mensen die er misschien gebruik van maken te ondersteunen of ze dat nu willen of niet waarschijnlijk goedkoper is.
Omdat je bij het instellen van beroep bij de rechtbank gelijk de gronden moet aanvoeren, zal men het niet meteen op dag 1 hebben gedaan. Termijn daarvan hangt af van wat er is besloten in de procedure, dus die hoeft niet per definitie 14 dagen (of 21 dagen) te zijn. Het is overigens geen hoger beroep maar een beperkte toetsing door de rechtbank of het bindend advies correct tot stand is gekomen en deugdelijk is gemotiveerd. De zaak zal dus niet helemaal overnieuw inhoudelijk behandeld worden.

EDIT: heb het nog even opgezocht en de termijn voor het instellen van toetsing bij de rechter is twee maanden na verzending van de uitspraak bij de geschillencommissie Telecommunicatiediensten. Ziggo was dus nog 'relatief snel'.

[Reactie gewijzigd door Baps op 23 juli 2024 16:43]

Ziggo toen het nog UPC was hebben zelf heel lang de bridge mode er uit gesloopt. Als reactie is er deze wetgeving gekomen zodat klanten te allen tijde hun eigen modem kunnen gebruiken. Dat is gewoon nodig gebleken, hebben ze zelf (mede) voor gezorgd.

Ik hoop dat de rechter dit ook inziet.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 16:43]

Ik hoop dat de rechter dit ook inziet.
Ik vraag me überhaupt af waar Ziggo hier nog in tegen beroep wil gaan.
Er is een bindend advies in arbitrage afgegeven. Ziggo moet net zoals de wederpartij contractueel getekend hiermee akkoord zijn gegaan op het moment dat die arbitrage-procedure bij de adviescommissie ingezet is.

Als bedrijf genieten zij niet de extra rechtsbescherming die een consument op dit vlak geniet; en die een consument toch nog in staat stelt om de rechtsgang op te zoeken. Als bedrijf zullen zij zich toch echt naar dat advies moeten voegen. Enige wat ze daar denk ik nog kunnen doen is het gooien op een vorm- of proces-fout.

Benieuwd wat een rechter daar van gaat maken.
Wordt weer een leuke soap.

Wie heeft er popcorn? Even doorgeven aub?

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 16:43]

Ziggo ondersteund al jaren neigde mode , maar ja dan moet je even bellen .
Ja nu wel maar daar is het mee begonnen natuurlijk.

Ik woon niet meer in Nederland gelukkig dus ik heb niks meer met Ziggo en Liberty Global te maken.
Als Ziggo een heel simpel en eenvoudig en niet-energie-slurpend modem levert met 1 Wan poort en 2x rj11 tel poorten zonder WiFi, Firewall, etc is het probleem ook opgelost en hoor je er (bijna) niemand over.
Zelfde als bij Glasvezel, wordt er ook een simpele omvormer geplaatst.
Inderdaad, Ziggo zou gewoon keuze moeten bieden uit 3 of 4 modems die zij getest hebben en waarvan ze weten dat het goed werkt.
Eentje kan inderdaad een heel erg simpele ‘mediaconverter’ zijn voor de pro-users zonder telefoon.
Dan de standaard Connectbox en een FritzBox en dan is iedereen blij.
Niet zozeer mediaconverter, maar inderdaad sec modem.
Ding wat moduleert en demoduleert.

Router, access point, firewall etc kan ik er dan zelf achter zetten, al naar gelang mijn wens.
Maar dat biedt Ziggo wel, je kan de modems in bridge zetten, bij types waarbij dat niet zelf kan is een belletje naar de helpdesk voldoende.

Dus die 'simpele mediaconverter', die is er al.

Ik wil helemaal niet zelf een modem moeten regelen.
Ik ben blij als ik een ethernet port heb waar ik zelf wat op kan inprikken, en dat kan prima door het modem te laten bridgen.
Dat is zo, maar deze modems nemen ook dan nog best veel stroom en sommige chipsets waren niet zo denderend, zoals iemand hierboven ook al aangaf. Als er dan wat keuze is, is dat wel fijn. Ik heb ook een tijdje een modem gehad wat niet stabiel wilde werken. De huidige modems van Ziggo kosten ook maar 34 euro inkoop. Ik snap dat er volumekorting is en dergelijke, maar voor 34 euro kun je ook niet zoveel verwachten.

Als er overigens een Fritzbox kabelmodem te kiezen zou zijn, nam ik die. Alles in 1 en wel volledig open, ingebouwde DECT, voor mij zou dat weer heel handig zijn.

Kortom: gewoon een paar keuzes en dan is iedereen blij en kan iedereen kiezen wat hij/zij wil.
Ja, alleen werkt dat niet voor de mensen die IPv6 willen gebruiken. ik denk vooral dat het voor die doelgroep interessant is.
Ik heb hier prima IPv6 + IPv4 via een bridged modem, via Ziggo (zakelijk) dus kan prima.
IPv6 ook? want volgens mij kon dat niet in bridge modus :?
Yep, eigen IPv4 adres en IPv6.
Let wel dit is een zakelijke aansluiting. Dus technisch kan het wel, maar betaal er wel de hoofdprijs voor om niet carrier-grade NAT te hebben.
Laat ze die modems dan wel goed testen om problemen zoals die met de Intel Puma chipset te voorkomen: nieuws: Ziggo brengt patch uit voor gedeeltelijk oplossen packet loss Connect...

Wat was dat een waardeloos modem (zelfs in bridge mode) destijds, en ik kon hem met geen mogelijkheid omgeruild krijgen voor een Technicolor via de servicedesk. Dat is ook een van de redenen geweest waarom ik weer naar VDSL ben gegaan toen die een upgrade naar 100Mbit kreeg.
Ziggo zakelijk heeft al een modem wat gewoon in bridge staat en waar je zelf een router moet regelen.
Bevalt mij prima.
Ook een telefoonstekker is niet nodig op de modem (liever niet zelfs) omdat je dat prima zelf kunt regelen met VoIP aanbieders.
Dus de modem hier is letterlijk weinig anders dan een mediaconverter en volgens mij zou je dat moeten willen.
Als klanten allerlei modems aan het coax-netwerk gaan hangen, kan je situaties krijgen waarbij Ziggo niet kan upgraden omdat ze nog een of andere oudere versie ergens hebben hangen.
Dat zag je ook lange tijd met ADSL/VDSL, dat er nog spul van anderen in de kasten hing zodat je niet de laatste +versie van VDSL kon gebruiken omdat deze een noise-profiel moest maken van alle lijnen in de kabelbundel en dat kon dus niet als je niet alle kabels aanstuurde vanuit dezelfde apparatuur.

Nu voor de komende upgrades van Ziggo's netwerk moeten er ook modems bij de klanten vervangen worden.
Daarnaast gaat ook nog de vraag spelen bij een storing, wiens fout het is en dan krijg je al snel dat men naar elkaar gaat wijzen waarbij je als derden met de storing wellicht niet geholpen gaat (kan?) worden omdat men nog aan het uitvechten is wie de storing veroorzaakt.

Wat mij betreft ligt het "overnamepunt" bij de RJ45 stekker en niet bij de Coax-stekker.
Dat is volgens mij bij glasvezel ook zo, dat je zelf niet aan het glas moet (mag?) prutsen, maar alleen bij de RJ45 stekker pas dingen in kan pluggen.
Met glasvezel is het probleem nog sterker wanneer een aansluiting bij iemand anders verkeerd afgemonteerd is, dat de rest (in de straat, op dezelfde PON) er last van heeft.
Een provider kan prima eisen stellen aan de technische specificaties...

Dus kun je prima eisen dat een kabelmodem-router minimaal EuroDocsis 3.1 moet ondersteunen. Als ik een DSL modem aansluit die ten hoogste ADSL2+ ondersteund krijg ik ook geen verbinding meer met de DSLAM.

Dus geen argument.
Toevallig heb ik er nog zo een, een Cisco EPC3212. 1x gigabit en 2x telefoon. Vast niet heel energiezuinig, maar mijn eigen router met Openwrt krijgt gewoon het Ziggo WAN IP via DHCP. Heb nog 2 Ziggo modem/routers liggen, heb één keer moeten bellen om te zorgen dat de Cisco het weer ging doen omdat de nieuwe router was geactiveerd.
Maar ik koester het zolang het blijft werken!
Dit dus!

Gewoon een simpele doorgeefluik. Een échte ethernetpoort als eindpunt. Geen bridge, geen dubbele nat, geen onnodige consumenten troep er in zoals die puma chipset.

Gewoon gebruik kunnen maken van ipv6.
Alles wat na de poort komt regel ik zelf wel, daar hoeft Ziggo geen support voor te bieden.
Als Ziggo een heel simpel en eenvoudig en niet-energie-slurpend modem levert met 1 Wan poort en 2x rj11 tel poorten zonder WiFi, Firewall, etc is het probleem ook opgelost en hoor je er (bijna) niemand over.
Zelfde als bij Glasvezel, wordt er ook een simpele omvormer geplaatst.
Appels en konijnen. Een simpele omvormer is iets heel anders dan een apparaat in bridge mode. Anders dan zou men met FttH ook onder deze uitspraak uit kunnen komen door een Fritz!Box 7581 mee te leveren in enkel bridge mode.
Wat wil je bridgen bij FttH precies?
Dat is al een Ethernet signaal.
7 watt is nou niet echt energie-slurpend te noemen en een verbruik van een doorsnee router.
Je wordt er mee doodgegooid op het internet, met modems die de door jou opgegeven specs hebben.

Hoeveel heb je er al gevonden in de Pricewatch?
Met hetzelfde probleem zitten we hier in duopolie België.
- Bij Telenet enkel een modem van hen die enkel via internet in te stellen is. Er is een Bridge Modus maar dat is geprul en er inmiddels al meer dan eens voor naar de helpdesk moeten bellen omdat het externe IP er niet door komt.
- Bij Proximus is de keuze beperkt, ofwel de BBox, ofwel de Fritzbox. Maar als je ProximusTV hebt heb je niks meer aan. Vroeger werkte ProximusTV wel via de Fritzbox maar de nieuwe decoders niet meer (zelfde met telefonie). En bij de Fritzbox ben je beperkt tot sommige modellen en firmwares.

Gewoon een modem met UTP poort, of hoe simpel kan het zijn.
Wie zit hier nou *echt* op te wachten? Misschien een handje vol tweakers, en moet je kijken wat een provider daar qua techniek en administratie allemaal voor moet regelen.

Voor 90% is een kabelmodem met ingebouwde router prima.
Voor de rest is de bridge mode met eigen router keuze ook prima.

Ik denk ook dat een groot deel van de Nederlanders op de centen let, en niet eens een eigen kabelmodem zou willen kopen, want dat kost weer extra geld.
Wie zit hier nou *echt* op te wachten? Misschien een handje vol tweakers, en moet je kijken wat een provider daar qua techniek en administratie allemaal voor moet regelen
Modemfabrikanten zouden het ook wel willen. Nu moeten ze naar de gunst van Ziggo dingen. Straks kunnen ze makkelijker aan individuele consumenten verkopen, in plaats van afhankelijk te zijn van een monopsonie.

En dat veel regelen lijkt me schromelijk overdreven, maar ook de omgekeerde wereld: een bedrijf is er om de klanten te bedienen, niet omgekeerd natuurlijk.

Dus ja, het zal heus wat regelwerk zijn, maar de uitspraak waar een netwerk eindigt is duidelijk. Laat ze anders maar de prijzen verhogen (o haha, dat doen ze elk jaar al)

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 16:43]

Het bedrijf bedient >90% van de klanten toch ook juist door een kant-en-klare modem aan te leveren en zeer makkelijke installatie etc. die daarbij hoort?
En die 90% van de klanten kunnen nog steeds hun kant-en-klare modem gebruiken.
Tegen extra betaling ten opzichte van de hedendaagse situatie, no doubt....
Wat dacht je van service en onderhoud? Als er problemen zijn zijn die helemaal voor Ziggo, heb je een eigen modem kan Ziggo veel makkelijker zeggen dat het aan je eigen modem ligt. Ik heb dan KPN maar ook mijn modem en TV ontvangers krijgen allemaal van KPN netjes updated. OK, we hebben even wat problemen met de ontvangers gehad maar ook dat is netjes opgelost.
Anoniem: 316512 @memphis27 mei 2021 21:56
Dat zal wel meevallen denk ik. Ziggo doet vaak niet meer dan in eerste instantie kijken of het signaal goed binnen komt. Is dat zo, dan krijg je vaak de welbekende 'herstart de modem eens' te horen. Als er een monteur langs moet komen en het blijkt dat er echt een probleem veroorzaakt wordt doordat je zelf een modem verkeerd geconfigureerd hebt, dan zal je daar vast de rekening voor krijgen. Maar dat is nu ook al in sommige gevallen.

Nee, ik denk dat Ziggo vooral wil dat je blijft betalen voor de modem die je in bruikleen hebt.
Ja inderdaad net de brief binnen, weer 2,50 pm erbij...maar wel eerst "gratis" de internet snelheid verhogen ;) |:(
Dat doet Ziggo standaard elk jaar (kijk maar hier op tweakers, elk jaar rond april) en heeft niets met vrije modemkeuze te maken ;)
Tja.. Heb een eigen modem gekocht toen ik naar cheapconnect overstapte. Maar ben nu stukke goedkoper uit per maand.

Ben wel met je eens dat de gemiddelde gebruiker dat waarschijnlijk niet gaat doen.
Voorbeelden genoeg waarom ziggo eigen hardware moet toestaan

De ingebouwde router is ruk en moderne wifi opties zijn er nauwelijks

Als vodaziggo echt serieus is dan releasen ze een simpele Modem / ntu die niet lokaal wordt en niets anders doet dan het signaal voor pppoe of welk authenticatietool ze ook gebruiken doorzetten geen meuk geen wifi en al helemaal geen groot stroomverbruik

Je kunt dan zeggen ja maar bridgemode. Maar dan moet je de lagg en hoptime maar eens nazoeken dat ziggoding is ruk en dat is nog erg liefje uitgedrukt

[Reactie gewijzigd door i-chat op 23 juli 2024 16:43]

Als het om de router en de wifi te doen is, kan je je modem in bridge mode laten zetten en vervolgens je eigen router en wifi gebruiken. Daarvoor hoef je geen ander modem te kopen.
Het Ziggo modem heeft meer issues in bridgemode dan in NAT achter NAT met de huidige firmware. En als je problemen hebt is het eerste antwoord ook al snel "haal hem maar uit bridgemode en probeer het dan nog eens". En inderdaad, dan zijn de issues vaak spontaan weer weg. Ik draai alweer een jaar dubbel NAT omdat de bridgemode gewoon teveel issues opleverde.

En dat is als je al in een gebied zit waar het uberhaupt aangeboden wordt, want dat is ook nog lang niet altijd zo. Die bridgemode is een leuk begin maar de implementatie is gewoon ruk en nauwelijks onderhouden op het moment.
Uit nieuwsgierigheid. Waar loop je tegen aan dan? Ik heb nu een modem ongeveer een jaar in bridge modus draaien en nog geen seconde problemen gehad? Ik denk er niet eens bij na dat dat ding er is.
De mooiste: mijn verbinding met battle.net werd verbroken als ik meer dan 5-10kb/s UDP (torrent) traffic had. Ik kan gewoon rustig spelen met een ping lager dan 20 maar na een paar minuten werd ik altijd, consistent herproduceerbaar uit een game gekicked met de mededeling dat mijn verbinding met battle.net verloren was.

Dubbel NAT van gemaakt (dus ook nog meer mijn eigen router er tussen), nooit meer problemen mee gehad. 8)7

Dit is overigens niet het enige, ik heb toen de klantenservice gebeld voor andere verbindingsproblemen wat echt gewoon op een slechte verbinding leek in de eerste maanden van thuiswerken met corona allemaal random disconnects met bellen gehad. Dat was ik wel klaar mee na een aantal weken. Standaard script is dan dat je natuurlijk dat ding uit bridge haalt en een pc direct aansluit. En inderdaad, mijn problemen waren opeens weg.

Sindsdien maar dubbel NAT voor lief genomen. Liever een stabiele verbinding die een beetje vies voelt dan een waar ik veel frustratie aan over hou en tijd aan kwijt ben.
En inderdaad, mijn problemen waren opeens weg.
. Kan het dan niet alsnog door je eigen router komen? Dat ie wat geks doet als ie een extern IP heeft.

Ik zou me overigens niks kunnen voorstellen wat dat dan moet zijn natuurlijk. Maar allicht iets van een firewall regel, of dat mDNS vervelend doet of zo.

Ik heb zelf een USG3 van Ubiquiti. An sich niet een heel bijzonder stuk hardware. Het lijkt mij namelijk dat als het puur aan de Ziggo modems ligt, dat de problemen die jij beschrijft 'standaard' zouden moeten zijn voor (vrijwel) iedereen die de modem zo instelt.
Kan het dan niet alsnog door je eigen router komen? Dat ie wat geks doet als ie een extern IP heeft.
Dat zou absoluut kunnen. Al lijkt de kans mij wel aan de lage kant.

Ik heb die router niet eens gereboot toen met de overgang. En of het nou een publiek Ziggo IP is wat hij toegewezen krijgt, of een intern IP achter de dhcp van de Ziggo router, in theorie zou hij niets anders moeten doen in het routeren van het verkeer. Het feit dat ik er nu geen last meer van heb terwijl ik hem nog wel gebruik verkleint de kans dat het de schuldige is aanzienlijk.

Gebruikte router is overigens een edgerouter lite 3. De voorloper van de usg3 volgens mij. In al die tijd niets aan de instellingen daarvan veranderd.
Ja, het enige is natuurlijk dat een publiek adres anders wordt behandeld dan een privaat adres, maar ik kan me ook niks bedenken wat het door jou beschreven gedrag kan veroorzaken. Maar je hebt nu in elk geval een werkbare situatie, al is die niet optimaal natuurlijk :)
Dubbel NAT, dat betekent niet wat jij denkt dat het betekent.

Is zo'n beetje het domste wat je kan doen in je lokale netwerk. En er zijn een heleboel internet diensten die niet of sub-optimaal kunnen presteren vanwege dubbel NAT.
Nou nou zo hoef je nou ook weer niet te reageren. :/ Ik weet dat het suboptimaal is maar met mijn eigen modem in de dmz werkt het practisch bijna hetzelfde afgezien van de performance verliezen en potentieel gekke routingsissues. Maar die laatste ben ik nog niet tegen gekomen.
ik had het over die ziggo modem in bridgemode. leg ik die naast de performance hit van een goede fiber modem (in bridge) of een mediaconvertor OF een router direct aan fiber dan zijn de verschillen duidend. en niet erg in het voordeel van ziggo, het is natuurlijk natte vingerwerk omdat je moet compenseren voor het verschil in netwerken maar het zegt echt wel IETS*.


*om overduidelijke redenen heb ik niet kunnen testen met een eigen coax modem en optimale instellingen.
Dan blijf je alsnog afhankelijk van de modem...
Ja, maar ik reageerde op iemand die zei dat de “ingebouwde router en de WiFi vaak ruk is”. Als het je daar om te doen is, heb je geen eigen modem nodig. Die heb je pas nodig als de kwaliteit van het modem gedeelte ruk is.
Je ziet op de DSL-markt dat de modemfabrikanten, om de klant te prikkelen hun modem voor het bijgeleverde modem te verkiezen, als een gek begonnen te innoveren en modems leverden die de providermodems deden verbleken. Hetzelfde is voor de kabelmarkt te verwachten.

Dus wie zit hier op te wachten? Een handje vol Tweakers ziet de voordelen, maar dat betekent niet dat een handje vol Tweakers de enigen zijn die hier baat bij gaan hebben. Heel veel internetgebruikers gaan hier baat van hebben en dat is ook waarom het moet gebeuren.
Enige wat belangrijk is, is de keuze hebben. Meer niet. Het blijft nog steeds bij een handjevol tweakers die er echt gebruik van gaat maken.
Het zal ook niet zo zijn dat Ziggo zal stoppen met het leveren van eigen modems. Eigen keuze zou top zijn. Wist ook niet dat Ziggo dit actief weigert. Dat heeft me voor nu in ieder geval geld bespaard want ik heb al een paar keer rondgekeken naar een vervanger.
Een eigen router is natuurlijk niet nodig als je een eigen modem kan kiezen. Is toch weer een apparaat minder stroom verbruik en neemt wat minder ruimte in beslag. Plus sneller updates. Als je de keuze zou hebben dan zou ik voor een eigen modem kiezen. In plaats van een router. Ik snap niet waarom ziggo zo moeilijk doet. Gewoon een handleiding op internet zetten en de gebruiker zelf laten uitzoeken.
probleem is dat het niet om een ster topologie gaat waarbij je dus 1 kabel van elk huis naar een hub/switch hebt en het dus niet uitmaakt wat er tussen jouw huis en die switch gebeurt... doe je het fout dan gooit je netwerk je eruit tot je het weer goed doet!

een een tokenring/tokenbus gaat dat helaas anders: daar werk je met zend en ontvangst slots (alocatie) dat moet je evengoed op de modem inregelen dus kan ziggo dat niet (zomaar) uit handen geven.

Dat ze dan vervolgens een apparaat geven dat alles-in-een doet is begrijpelijk maar verre van optimaal (mede om de door jouw genoemde redenen) juist daarom wil je dus wél een losse router, maar dan moet dat ziggokastje ook in lijn zijn met zijn doel, klein, dom, remote beheerd, en met weinig stroomkosten (lees max 5w).
Waarom zou je geen eigen router nodig hebben bij een eigen modem? Bedoel je dat je dan een modem zal nemen met ingebouwde router?
Dat het modem voor veel huis, tuin en keuken gebruikers voldoende is, klopt.
Helaas voor veel gamers (veel weten het niet eens en kopen nieuwe PC's, leggen nieuwe kabels, kopen andere routers etc..) geeft de Connect box van Ziggo toch echt veel problemen. Dit komt door de Intel Puma 6 chipset die in dit modem zit, deze zorgt voor extreem veel jitter en kan dus bij vooral games heel erg storend kan zijn.

Arris (fabrikant van Ziggo's Connect box) zelf is overgestapt naar de Broadcom chips ipv Intel. Ik weet niet in hoeverre nieuwere modems van Ziggo deze al gebruiken.

Tooltje om dit zelf te testen vind je hier: http://www.dslreports.com/tools/puma6
Consumentenbond heeft hier wel eens iets over geschreven, maar is vrij weinig mee gebeurt: https://www.consumentenbo...ggo-connect-box-arris#no9
Meer info vind je hier: https://approvedmodems.org/bad-modems/
Je spreekt voor gamers vervolgens zeg je dat de meeste het eigenlijk geen eens weten. Denk dat er maar een kleine groep gamers zijn die daar echt problemen mee ondervinden. Denk daarbij pro gamers.
Je spreekt voor gamers vervolgens zeg je dat de meeste het eigenlijk geen eens weten.
Dat is niet wat stx schrijft.
Daar staat dat gamers bij de verbindingsproblemen die ze hebben niet stil staan bij het modem maar deze aan andere zaken toekennen en daarom gaan lappen voor nieuwe kabels; router; etc.
Misschien dat het tegenwoordig anders werkt maar vroeger werd bij de provisioning van het modem de snelheid van je abonnement in het modem geladen. Hoe ga je dat doen als iedereen maar met z'n modem kan rotzooien?

Heb het idee dat er daardoor op de achtergrond aanpassingen gedaan moeten worden die niet zo heel eenvoudig zijn. En wie gaat dat betalen? De klant gewoon. Dus voor dat handjevol mensen dat per se een ander modem wil mag de rest gaan dokken.
Wie zit hier nou *echt* op te wachten? Misschien een handje vol tweakers, en moet je kijken wat een provider daar qua techniek en administratie allemaal voor moet regelen.

Voor 90% is een kabelmodem met ingebouwde router prima.
Voor de rest is de bridge mode met eigen router keuze ook prima.
Heb je Ziggo dan? Een gemiddeld gezin (die 90% dus) trekt in no-time het Wi-Fi router deel van het modem op z'n knieën.

Daar komt bij dat dit impuls kan geven aan start-ups om het betere netwerkapparatuur te verkopen met installatie, en gelijk een signaal voor providers om eens goed spul te leveren. En zeg niet dat consumenten hier niet extra voor willen betalen, ik ken er genoeg die spreekwoordelijk de tanden in hun kabel zetten uit frustratie omdat dat modem weer eens vastgelopen is.

Als de consument ziet hoe het óók kan, kopen ze snel genoeg beter materiaal. Een andere optie is er vaak niet. Kijk bijvoorbeeld hoe lang het geduurd heeft voordat we afscheid konden nemen van dat ellendige mediabox geval (zo'n 10 jaar!).
Nou... uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat Ziggo niet echt geweldig is als het om security updates gaat. Heb al 10 jaar een zakelijke aansluiting bij hun en heb in al die tijd dezelfde, verouderde Cisco modem gehad wat op bepaald moment ook geen recente update meer had... nou .. dezelfde modem had ik dus tot recent toen het uiteindelijk ook kapot ging/vreemd ging doen. Ik dacht ff bellen en dan krijg ik een nieuwe ..

Nee hoor. Ze hebben letterlijk gezegd dat ze gaan overstappen naar nieuwe zakelijke abonnementen en dat ze mijn modem niet konden ruilen tenzij ik nieuwe abbo neem en dan krijg ik een nieuwe modem. Klinkt belachelijk maar is echt waar .. en dame aan telefoon kon niks voor mij betekenen.

Uiteindelijk moest ik dus overstappen naar nieuwe abbo. Had ik de keus om zelf een modem te plaatsen zou dit van mij absoluut niet moeten en zou ik altijd mijn modem up-to date houden. 1st hand voorbeeld waarom dit erg handig is... had Ziggo geen monopolie zou ik allang weg zijn.
moet je kijken wat een provider daar qua techniek en administratie allemaal voor moet regelen
Helemaal niks. Absoluut geen enkel ding. Ze hoeven alleen de gegevens die ze per klant toch al hebben en nu naar hun gelockte firmware pushen open te stellen voor de eindgebruiker, wat minder tijd kost dan alle rare sprongen die ze maken om die firmware van de bestaande kastjes steeds verder dicht te timmeren.

Dus nee, dat is helemaal geen argument.

Hoeveel mensen er echt op zitten te wachten is een tweede, maar mijn KPN Experiabox die gewoon geschikt zou moeten zijn voor gigabit klapte er als ik meer dan 500Mbps naar binnen trok steeds uit. Gewisseld naar een Fritzbox (ook via KPN, maar dat puur omdat ik niet in één keer wilde betalen voor het apparaat) en die werkt gewoon zonder problemen zoals een echte router zou moeten. Geen rare KPN firmware, gewoon een fatsoenlijke modem.
Anoniem: 25604 @Mr. Jinx27 mei 2021 19:41
Ik zit niet bij Ziggo, maar heb glasvezel van KPN. En ik ben blij dat ik in plaats van die Experia V10A modem een gewone router kan gebruiken met méér dan 4 1Gbps LAN-poorten of binnenkort een 2,5Gbps of 5Gbps router, die ik zelf kan configureren voor mijn thuisnetwerk.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 25604 op 23 juli 2024 16:43]

Anoniem: 574346 @Mr. Jinx27 mei 2021 19:42
Denk dat het grootste probleem ook de support wordt en daaruit voortvloeiend ontevreden klanten. Mensen kopen voor een prikkie een chinees modempje en snappen er de ballen niet van om het aan de praat te krijgen. Ziggo kan het niet goed ondersteunen maar krijgt natuurlijk wel de schuld dat dingen niet goed werken.

Juist het feit dat ze gewoon een simpele modem leveren waar 90% tevreden mee is, is waarom ze zo succesvol zijn.

Vroeger weet ik nog wel dat gehannes met al die adsl modems en vpi instellingen enzo.. geen hond die het snapte, behalve tweakers...
Dan kunnen mensen toch gewoon gebruik blijven maken van het modem dat Ziggo zelf aanlevert? Niemand zal je deze afnemen. Je hebt alleen zelf de vrijheid om te kiezen of je toch een ander modem wilt. Dit is alleen goed voor de consument.
Koopt de consument toch een kwalitatief laag modem en zorgt dit voor problemen dan heeft deze zichzelf hier aan te danken. Kan hij daarna gewoon weer een modem van Ziggo afnemen.
Anoniem: 574346 @Tomhap27 mei 2021 23:54
Ja alleen ziggo moet nu enorm veel kosten gaan maken om dit allemaal te ondersteunen. Mensen aannemen en trainen, en klanten nemen geen eigen verantwoordelijkheid, als hun modem niet werkt dan krijgt ziggo de schuld. Zo werkt het nu eenmaal met consumenten, ze eisen enorm veel dus je wilt alles als bedrijf zoveel mogelijk dichttimmeren.
Andere comments van tweakers met meer kennis dan ik geven aan dat het openstellen geen grote moeite is.
Andere internetproviders bieden nu al de eigen keus in apparatuur aan. Ik ben benieuwd of dit nu voor KPN een groot probleem is.
Ik weet niet hoe oud jij bent, maar vruger was het heel normaal dat je je eigen modem kocht, ook toen ADSL op kwam. Toen was er volop concurrentie in de markt en kon je als consument zelf kiezen welk modem het beste bij jou past. Copperjet modems waren erg gewild onder tweakers, maar meeste mensen kochten een goedkope D-Link of iets dergelijks. Voor iedereen wat en je kon modems kopen in alle soorten, kleuren en maten.

Bij Ziggo is gaming icm met een console drama, ik ken zo een hoop mensen aanwijzen die direct een ander modem zouden kopen als ze de mogelijkheid hadden.

Zo is het bij KPN ook maar afhankelijk van welke versie van de Experiabox je hebt. Ik ken mensen waar alles naar behoren werkte, het modem gaat stuk, ze krijgen een nieuwere versie van KPN en dan beginnen de problemen. Of functionaliteit die in de oudere versie zit, zit niet meer in de nieuwe versie. Of dingen werken ineens niet meer naar behoren.

En ik ben eerlijk, ik hoef die Chinese troep niet in mijn huis te hebben. Tegenwoordig gebruikt KPN modems van Franse makelij (en dat vind ik een heel stap vooruit, gewoon zoveel mogelijk lokaal doen!), maar die modems van ZTE hoef ik echt niet in mijn huis te hebben.

Denk aan alarmsystemen, denk aan camera's, je zult er tegenwoordig versteld van staan wat voor eisen non-tweakers hebben en als ze te horen krijgen dat ze met een ander modem geholpen zijn dan doen ze dat zo zonder omkijk.

Je zegt wel, niemand staat erop te wachten en inderdaad er zal een grote groep zijn die het allemaal wel best vindt. Maar, er is ook een hele grote non-tweakers die het zo zou doen alleen omdat ze iets heel specifieks willen of omdat iets niet helemaal naar behoren werkt.

Buiten dit alles, de apparatuur die je van je provider krijgt is niet gratis. De kosten daarvan zitten bij het abo inbegrepen. Als ik de keuze heb van maandelijks betalen of eenmalig betalen dan ga ik altijd voor dat laatste omdat je op lange termijn altijd goedkoper uit bent.

Ik vind het nog steeds jammer dat een bedrijf als Allied Data uitsterft alleen omdat de providers hun apparatuur uitlenen aan een handjevol. Die Copperjet modems waren echt goed!

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 23 juli 2024 16:43]

Nee inderdaad, ik ben zelf best tevreden over mijn kpn experiabox. Prima wifi en in gigabit ethernet zit volgens mij weinig verschil per router. Voordeel is ook meteen dat als ik problemen heb KPN gewoon op afstand mee kan kijken, dat kan natuurlijk niet met een 3e partij router.
Heb wel een extra router op zolder maar voor zover ik weet is dat met alle providers mogelijk.
Omzet is geen winst… het laatste vind ik interessanter om een punt te kunnen maken.
Anoniem: 162126 @Jeuvie27 mei 2021 20:47
€ 1.9 miljard EBITDA voor 2020.
Helemaal eens met die klant, de modem of wat dan ook van een telecom provider kan je niks mee, die zijn vaak dichtgetimmerd en de opties die jij nu juist zocht niet meer bereikbaar.
Dan kom je op het punt dat je een ander type modem wilt, kost soms wat maar dat weet je dan ook van te voren en meestal kan die persoon hem ook zelf instellen want de provider geeft meestal als argument dat ze daar geen ondersteuning en support op geven.
Wat voor mogelijkheden mis je eigenlijk als je het modem van Ziggo in bridge mode laat zetten en vervolgens je eigen router eraan hangt?
IPv6 vervalt als het modem in bridge mode wordt gezet, ander nadeel is dat je dan twee apparaten hebt die stroom verbruiken ipv een.
Is dat omdat Ziggo geen dualstack doet en je eigen modem de IPV6-tunnel niet opzet? Of omdat ze IPv6 expliciet afsluiten?
Is dat omdat Ziggo geen dualstack doet en je eigen modem de IPV6-tunnel niet opzet? Of omdat ze IPv6 expliciet afsluiten?
Als het modem als router dienst doet routeert deze een custom Dual Stack-lite oplossing die Ziggo cq. Liberty Global naar horen zeggen zelf in de modem firmware gekitbashed heeft. Als het modem in bridge modus gezet wordt, dan wordt het hele routing onderdeel gebypassed (en dat is maar goed ook want die Puma chipsets bijv. trekken het niet) en heb je dus ook die Dual Stack-lite oplossing niet meer.

En voor de oplettende lezer:
ja, als bovenstaande klopt, dan houdt dat ook in dat jouw modem geen security updates direct van de fabrikant kan krijgen. Dat moet dan via de eigen dienst of gecontracteerde derde partijen die voor Ziggo deze software bijhouden. Maw daar gaat aardig wat tijd overheen, als je al een security update zult krijgen...

En dat zou m.i. het echte steekhoudende argument zijn om af te dwingen dat er eigen modems moeten kunnen worden gebruikt!

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 16:43]

Een modem gaat toch sowieso niet uit eigen beweging security updates binnenhalen? Dus maakt 't dan iets uit of er Ziggo/Liberty Global firmware op staat?
Een modem gaat toch sowieso niet uit eigen beweging security updates binnenhalen? Dus maakt 't dan iets uit of er Ziggo/Liberty Global firmware op staat?
Ja. Dat maakt wel degelijk uit als de fabrikant een patch voor een security probleem klaar heeft die je als consument zou kunnen installeren, ware het niet dat je eerst nog een maand of langer moet wachten voordat Ziggo/LG deze in hun eigen firmware ingerold heeft en deze update verspreid heeft.

Afhankelijk van de methode van responsible disclosure die gebruikt is voor het melden van zo'n probleem a/d fabrikant, kan het ook zo zijn dat de security flaw alsmede de concept-methode van exploitatie vrij gepubclieerd wordt zodra de patch vanuit de fabrikant beschikbaar is. In een slecht geval betekent dit dat je wellicht een maand lang een modem hebt staan wat vrij aangevallen kan worden met een exploit die binnen ettelijke uren in allerlei exploit-kits terug te vinden zal zijn. Zonder dat je er zelf iets tegen kunt doen. Je bent dan volledig aan de grillen van Ziggo overgeleverd.
Een modem gaat toch sowieso niet uit eigen beweging security updates binnenhalen? Dus maakt 't dan iets uit of er Ziggo/Liberty Global firmware op staat?
Oh nee?

https://nl.avm.de/vraagba...update-functie-gebruiken/
Zouden ze nu een kwalitatief betere modem hebben die native IPv6 doet....

Sowieso natuurlijk van de zotte dat IPv6 nog niet de standaard is.... IPv4 hoort zachtjes aan bijzaak te zijn.
omdat brige mode nog steeds onder de duim en controle van zigoo zit om maar 1 ding te noemen.
Tja mijn meter in de meterkast valt ook geheel onder de netbeheerder daar heb ik ook niks over te zeggen, dat ding is ook helemaal dichtgetimmert.

Tot dusver zie ik hier alleen maar argumenten over de router functie en niet de modem functie.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 16:43]

2 dingen:

1: je kan gewoon zien wat er in de meter gebeurt via de p1 poort aan de zijkant.

2: de meter is niet van jou. jij geeft toestemming aan de netbeheerder om deze te plaatsen in jou huis.

de netbeheerder had ook net zo goed dat ding buiten aan de muur kunnen zetten of zelfs in de grondkabel verwerken maar waar de meter eindigd begint jou verantwoordelijkheid. bij ziggo heeft ziggo ook de controle over jouw zekeringen.
Dat is zo geregeld in de netcode. Na de meter plaats je een hoofdschakelaar, en het netbedrijf zorgt dan dat dáár spanning op komt te staan aan 1 kant, de andere kant is (op de NEN 1010 of vergelijkbaar na) helemaal jouw pakkie an.
niet overal, in oud upc gebied kan men de modem gewoon in bridge zetten. althans toen ik mijn modem kreeg heb ik dat meteen zelf gedaan.
Denk je dat Ziggo er dan niet meer bij kan? Mis gedacht.
Maar goed je krijgt een SLA van Ziggo en als ze die na dienen te komen begrijp ik dat je hun hardware moet gebruiken. Op je Volvo krijg je ook geen garantie als je er een motor van Tesla instopt.
Consumenten verbindingen hebben geen SLA, de provider modem is in bruikleen en hoort bij de dienst wat je afneemt.

Dat auto verhaal klopt niet helemaal, Als je Tesla motor stukloopt in een Volvo krijg je alsnog garantie van Tesla, gaan andere onderdelen in de Volvo kapot dan moet het aannemelijk zijn dat het door de Tesla motor komt wat je erin gestopt hebt (teveel kracht op de aandrijving bijvoorbeeld).

Als je een eigen modem eraan hangt wat voldoet aan de gestelde eisen mag dat niks uitmaken.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 16:43]

Natuurlijk is er een SLA. Als Ziggo meer dan x tijd geen dienst levert heb je recht op compensatie. Ik heb zelf zakelijk dus geen consumentencontract bij de hand. Die afgegeven garantie zal lager zijn dan bij zakelijk, maar consumenten hebben het ook.

Als je zelf een motor plaats die wel aan de specs voldoet is je garantie evengoed weg. Je snapt best wat ik bedoel.
Bij consumenten aansluitingen is het de ACM die bepaalt hoeveel compensatie de consumenten moeten krijgen.

Dus geen SLA an sich.
Een centraal geregeld SLA (via ACM) dus.

Het is maar hoe je het bekijkt.
Nou ja, SLA, de enige garantie die je als consument hebt, is dat je bij een langdurige storing niet hoeft te betalen.
Dat denken consumenten, providers bieden alleen coulance maar zeker geen garanties dan moet je naar zakelijke abonnementen gaan als je gegarandeerd uptime wil.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 16:43]

Nou, ik ben al 6 jaar zakelijke klant, maar als het niet werkt, werkt het niet. Ook als zakelijke klant zijn er geen garanties in het leven, alleen maar beloftes. En eventueel een vergoedinkje als doekje voor het bloeden.
Je begrijpt Rataplan dan niet helemaal juist.
Als jij een modem van Ziggo hebt en ziggo belt, ondersteunen zij het modem.
Neem je een ander modem, ondersteund Ziggo dat niet meer. Tuurlijk geeft de fabrikant van het modem je wel garantie, maar zij kunnen je niet helpen met issues met de verbinding van een provider.

Heb je een Volvo met een Volvo motor, dan fixt Volvo alles wat er stuk gaat dus ook de motor.
Heb je een Volvo en je stopt er zelf een Tesla motor in, dan kan Tesla je motor wel ondersteunen (vraag me overigens af of ze dat doen als het niet in een Tesla auto gestopt wordt), maar kan Volvo die motor ook niet (meer) ondersteunen.
Denk je dat Ziggo er dan niet meer bij kan? Mis gedacht.
....dat boeit mij niet
Op je Volvo krijg je ook geen garantie als je er een motor van Tesla instopt.
Maar wel als je dezelfde garage gebruikt om zowel je Volvo als je Tesla te parkeren.

In jouw vergelijking zou je zelf onderdelen in je modem moeten vervangen. Dat doet in principe niemand.
Het enige dat ik kan bedenken is dat je betaalt voor het modem.

Maar dit is inderdaad ook een prima oplossing. Hoewel ik de beredenering snap van het zelf een modem willen kiezen/installeren, geeft bridge mode je al heel veel vrijheid.
Alleen zit je dan eventueel nog met het probleem als de modem die ze meeleveren shit is.

Hier heb ik een hele oude modem die op de wan niet snel genoeg is om mijn lijn te gebruiken. Als alternatief kan ik alleen een connectbox krijgen die hier met mijn apparatuur en gebruik problemen geeft (onder andere Puma chip. Dan kan ik wel in bridge werken maar heb ik nog steeds de probleem modem ervoor zitten.
Hoe weet jij dat de connectbox bij jou niet werkt?

Heb je die gehad en daarna door de problemen het met Ziggo zo geregeld dat je een ouder type modem terugkreeg?

Indien nee vind ik het maar een vaag/raar verhaal.
Yes ik heb na veel bellen de oude modem weer mogen activeren. Deze was ook nog niet terug gestuurd.

Ook in bridge had ik hier gewoon heel veel last van de Puma chip die in die connectbox zit.

Ik heb ze een paar weken geleden weer gebeld met de vraag of ik nu bij problemen weer mag terugschakelen naar de oude modem. Dit is door meerdere mensen aangegeven dat ze nu niet meer de oude modem gaan heractiveren. Dus als ik nu de connectbox kies en hij werkt nog steeds shit hier krijg ik niet de kans om de oude technicolor weer te activeren.

[Reactie gewijzigd door RenaldoN op 23 juli 2024 16:43]

Connect box in bridge levert je WAN IP af op de LAN poort. Ik ben benieuwd wat voor router jij eraan hangt die dan niet goed werkt?
Overigens is een connectbox in bridge niet 'helemaal weg', onder 192.168.100.1 is hij nog steeds bereikbaar. Maar het feit dat de WAN gebridged wordt hoeft niet uit te sluiten dat het ding verder niks op het netwerk doet.

Ik heb m'n connectbox in bridge met daarachter een USG-3P, wat echt geen geweldige router is. Maar het werkt perfect.
Voor onderhoud en troubleshoot zaken is het voor de provider handig als hun eigen modem er aan hangt en weten ze de ins en outs.
Klopt helemaal. Echter als je als gebruiker de keuze maakt voor iets anders, dan is het gevolg daarvan wel dat je minder support krijgt.
Al was het maar om te voorkomen dat je een extra apparaat+kabels in je woonkamer hebt staan. Het verbruikt stroom en staat in de weg maar voegt helemaal niets toe als je je eigen modem hebt.

Heb jarenlang Telfort gehad met een eigen modem (Fritzbox). Bij problemen met de verbinding werd ik niet geholpen. Even die waardeloze Experiabox aangesloten tijdens een lijnmeting en toen prima geholpen. Zo simpel is het: eigen apparatuur mag, maar dan mogelijk geen support.
Heb jarenlang Telfort gehad met een eigen modem (Fritzbox). Bij problemen met de verbinding werd ik niet geholpen. Even die waardeloze Experiabox aangesloten tijdens een lijnmeting en toen prima geholpen. Zo simpel is het: eigen apparatuur mag, maar dan mogelijk geen support.
Moet men wel alle technische gegevens (opvraagbaar) online zetten die je nodig hebt.
Telfort was waardeloos, ik kwam daar omdat ik tiscali had.
Na een update van de snelheid, wat het modem niet kon, zo genaamd na een software update wel.
Twee keer een kpn medewerker langs gehad , die gaf aan je moet dat modem hebben.
Twee maanden zonder internet en tv.
Telfort was waardeloos, ik kwam daar omdat ik tiscali had.
Oef Tiscali. Dat is lang geleden. Misschien moet je wat vaker van provider wisselen.
Ik had altijd nog ziggo , net opgezegd, en toen maar terug gegaan.
Ik weet niet hoe vaak je overstapt , maar mijn eerste was van tulip, een soort intranet. Daarna sunweb, allemaal Inbel, dan adsl van Hcc.
Ik heb ook nog wat recreatie woningen, en terwijl iedereen zich druk maakte over aansprakelijkheid, had ik gewoon Telfort abo, van 20,- en gratis WiFi.
Mee gestopt toen ik er achter kwam dat ze betaalde WiFi aanboden, en mijn gratis hadden verwijderd.
Klinkt als een uitzondering dat heb je bij elke provider een handjevol klanten waarbij het goed fout gaat.
Daar voor nooit problemen, en Telfort stuurde volgens mij niet zelf monteurs, die waren van kpn. Zelfs de eerstelijns medewerker kon mij meteen vertellen wat het probleem was, ik was op een hogere snelheid gezet.
Kpn monteur had zelf ook Telfort, en gaf meteen aan wel modem ik bij de helpdesk moest bestellen. Maar helaas stuurde ze dezelfde ipv een ander type.
In het begin had ik er niet z’n probleem mee, gewoon mijn telefoon als accespoint gebruikt. Maar als je de helpdesk belt, willen ze altijd dat je de modem direct aan het ICS punt hangt. En dan had ik ook geen tv meer, volgens mij booten die kastjes van het netwerk.
Dat staan ze ook. https://www.kpn.com/servi...nstellen-en-gebruiken.htm

In de fritzbox waren de instellingen voor XS4ALL, Telfort en KPN al jaren aanwezig. Het was geen publiek geheim en met een beetje Googlen had je de instellingen zo gevonden.

Enige waar je bij KPN eerst geen toegang tot had waren de voip instellingen.
Wat voor mogelijkheden mis je eigenlijk als je het modem van Ziggo in bridge mode laat zetten en vervolgens je eigen router eraan hangt?
De mogelijkheid om maar een enkel (eigen) apparaat te gebruiken en daarmee energie te besparen. Ook de mogelijkheid om niets van je infrastructuur in huis door een ander te laten beheren. ;)
Het betalen van de energierekening? Extra router nodig ipv het modem die die taak op zich neemt. Dat spul wat 24/7 aan staat loopt aardig op en wat providers standaard meeleveren is veelal niet het meest modern/zuinig
Als je de stroomkosten van een modem niet kan opbrengen is het misschien verstandig om ook geen energieslurpende computer aan te zetten..
Een energie-zuinig modem.
Dan nog heb je apparatuur van de provider, de vrije modemkeuze geeft je het recht alles te kunnen vervangen voor eigen hardware. Natuurlijk in Bridge mode zetten werkt gewoon, maar dat is niet de oplossing, dan ben je nog afhankelijk van de hardware die Ziggo je geeft.
Wat je mist is controle over het deel van het netwerk wat van jou als klant is.

Het gaat er niet om dat een provider een mogelijke oplossing heeft, maar dat je als klant achter het aansluitpunt zelf eerste controle hoort te hebben in plaats van dat een provider dat afneemt. Bridge mode kan een prima alternatief zijn als de klant geen volledige controle wil, maar opdringen is niet redelijk als de wet stelt dat het geen gebied is waar de provider iets over te zeggen heeft. Andersom heeft een provider zeggenschap wat er aan hun kant van het netwerk aan aplaratuur staat en niet de klant. Dat een provider last van de keuze kan hebben omdat de klant kan klagen dat het met eigen apparatuur niet werkt kunnen ze doorberekenen in de kostprijs. Als ze bang zijn voor reputatieschade, dat hebben andere providers net zo goed.
Een lagere stroomrekening
7 Watt verbruik is inderdaad een deuk op je jaarlijkse energierekening, bovendien zet je ook netjes de modem uit als je snachts op bed gaat? want dan kan je nog meer besparen, en te denken aan je TV meubel met een sluipverbruik bijvoorbeeld gaat ook de stekker eruit ?

De energierekening is daarom nogal een non argument en wordt vaak aangehaald door mensen wat daar anders nooit mee bezig zijn.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 16:43]

Veel beter zal het niet worden denk ik, ongeacht wat voor modem je aanschaft.
Nou snacht wordt hier de lijn gewoon gebruikt. Ik tune ook m'n thuis server om zo min mogelijk stroom te verbruiken, dus dat jij het een non argument vind, vind ik dat niet. Als ik een zuinig stabiel goed modem kan kopen zonder de ziggo shit, dan zal ik dat zeker doen. Liefst glas, maar dat wordt nog niet uitgerold hier.... En nee adsl is geen optie, want ondanks dat het een nieuwbouw huis is in de randstad, haal je dan max 11mbit. 4g dan, owwh wacht nieuwbouwhuis.... Dan heb je letterlijk geen ontvangst ;)

Kortom coax is de enige kanshebber voor enige vorm van breedband internet....


Owwh en 7 watt is +/- 12€ op jaarbasis. Daar haal ik BV liever een krat bier voor :+

[Reactie gewijzigd door bazzi op 23 juli 2024 16:43]

Maar een zuinigere modem verbruikt dan misschien 5 watt? Dat is dan even uit mn hoofd misschien een verschil van 3 euro? En dan heb je nog niet eens de aanschaf van je eigen modem meegerekend. Voor een besparing van 3 euro per jaar kan je echt geen andere modem aanschaffen.
Nou dat weet ik op recht niet, maar wederom is mijn keuze. Nu wordt apparatuur opgedrongen waar ik geen keuze heb. Ik geef zelf sneller iets meer uit voor een zuiniger apparaat ja. Of het economisch te verantwoorden is is altijd de vraag. Maar ik denk altijd maar zo. Ik kan het nu betalen, maar over een half jaar kunnen zulke besparingen (dus meerdere) op jaarbasis wel het verschil zijn als je inkomen is weggevallen...
Ik mis de mogelijkheid om dingen te configureren zonder 5 minuten te hoeven wachten op een absurd langzaam ladende pagina.

Ik weet zo niet welk model Ziggo modem ik heb, maar wat ik wel weet is dat hij er 10x langer over doet om een simpelere pagina te tonen dan dat mijn routers (Netgear Nighthawks) dat doen.

Imo is het erg simpel:
Ziggo die mensen verplicht om hún modem te gebruiken is hetzelfde als een mobiele provider die jou verplicht om hún branded telefoon te gebruiken.. absoluut absurd.
Je kan ook bellen dat je modem verouderd is, of upgraden naar hogere snelheid.
Zolang je niet klaagt blijf je met de oude zitten.
Ik denk niet dat ie zo oud is.. heb m'n abo bij ziggo 1,5 jaar geleden afgesloten.
En het ding was vanaf dag 1 traag als dikke stront.

dus tja :+
Ik neem aan dat je z’n wit kastje heb, hoewel ik nu de beloofde 600mb niet haal , kon ik met z’n jasje wel 400mb halen.
De upload is altijd rond de 39 , ik denk niet dat je met een ander modem er meer uithaalt.
Bij mij trokken vlak voor de upgrade de kabel er uit, en opeens stond er onaangekondigd een monteur die een filter plaatste , om het retour signaal te killen.
Met traag bedoel ik niet de internetsnelheid, maar de snelheid van de management interface. ;)
Gaat niet op bij Coax gezien deze in bridge kan, dit probleem speelde bij DSL en glasvezel providers wat zich in allerlei bochten wringen om de zaak niet vrij te geven en je alsware vaak met dubbel NAT opgescheept zat.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 16:43]

Dit inderdaad. Bij Kabelnoord (glasvezel in o.a. Friesland) kan je als consument ook geen bridge modus aanvragen omdat dat "onmogelijk" is. Er wordt je dan verteld dat de DMZ host hetzelfde doet waardoor je dan inderdaad opgescheept zit met dual NAT. Discusseren heeft dan ook geen zin. Grappige is wanneer je vervolgens klein zakelijk af gaat nemen (voor een meerbedrag uiteraard) je ineens wel bridge kunt krijgen. Heel vreemd.

Ik kan de vrije modem keuze dan ook alleen maar toejuichen.
ik heb eigenlijk geen enkel fatsoenlijk onderbouwd inhoudelijk argument gezien van ziggo om dit niet te ondersteunen.
weet iemand of die er zijn?
Ziggo wordt door de 'onwetende' klant afgerekend op de kwaliteit van de end-to-end connectie met internet. Daar doen ze ook moeite voor met het aanbieden van wifi boosters en die mesh TP Link-apparaten. Ze lopen het risico dat ze worden afgerekend op problemen die door modems worden veroorzaakt die zij niet in beheer hebben. Ik vind dat een valide redenering. Of die zwaarder weegt dan keuzevrijheid, is aan de rechter.
Wifi boosters dragen niet echt bij aan een stabiele internet ervaring, dat is het ironische. Maar dat terzijde, het merendeel van de klanten zal simpelweg gebruik maken van de modem die Ziggo levert. Dat zie je ook bij KPN waar nu al sprake is van vrije modemkeuze, de mensen die expliciet voor iets anders kiezen zijn de mensen die weten wat ze doen en zijn zich er van bewust dat ze problemen eerst bij zichzelf moeten zoeken.

Daarnaast is KPN er simpel in, als je iets anders gebruikt is het prima maar bij support vragen moet je de door KPN geleverde modem eerst aansluiten om uit te sluiten dat het niet aan je eigen apparatuur ligt.

Als KPN dit kan en dit bovendien kan in een landschap wat qua verbindingen meer gefragmenteerd is (diverse DSL vormen en diverse glasvezel aansluitingen) dan moet Ziggo het ook kunnen lijkt mij.
Anoniem: 25604 @Creesch27 mei 2021 19:46
Daarnaast is KPN er simpel in, als je iets anders gebruikt is het prima maar bij support vragen moet je de door KPN geleverde modem eerst aansluiten om uit te sluiten dat het niet aan je eigen apparatuur ligt.
Dat klopt en ik kan er prima mee leven. Je moet toch tijdens ondersteuning de router rebooten e.d., dus het (tijdelijk) omwisselen is weinig moeite.
Voor een paar euro krijg je support op alles wat je in huis aansluit: https://www.kpn.com/servi...nstellen-en-gebruiken.htm

KPN heeft natuurlijk lang vastgehouden aan de xperiabox, maar proberen nu toch wat xs4all-service in het eigen bedrijf te brengen.

[Reactie gewijzigd door TheDutchChief op 23 juli 2024 16:43]

Ah... wist ik niet. Maar vanuit mijn vrooege achtergrond red ik me prima met netwerktechnologie. Mijn enige issue in het begin was dat er een kapotte/slechte Gbic ergens in het glasvezelnetwerk of -centrale zat, waardoor mijn internetverbinding er (tijdens heftige regenval 8)7 ) soms onverwachts mee ophield. Is vakkundig en netjes opgelost door KPN en ik heb nooit meer support van KPN nodig gehad. Ik heb mijn Ubiquity zelf ingesteld. Daar bestaan overigens ook prima handleidingen en pakketjes voor om die bijvoorbeeld met WinSCP in te stellen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 25604 op 23 juli 2024 16:43]

Daar doen ze ook moeite voor met het aanbieden van wifi boosters en die mesh TP Link-apparaten.
Dat versterkt net het idee van de klant dat het probleem bij Ziggo ligt natuurlijk als alle hardware van ziggo komt en misschien zelfs door een technieker is geïnstalleerd en ingesteld. Een probleem dat ze mede zelf creëren dus.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @mschol27 mei 2021 19:13
Support, stabiliteit om een paar belangrijke zaken te noemen? Beide zaken vinden de meeste klanten (of eigenlijk allemaal verwacht ik) belangrijk. Beide zaken zijn lastiger te regelen wanneer het device aan de andere kant van de verbinding welke verantwoordelijk is voor het omzetten van het signaal naar iets bruikbaars voor netwerkapparatuur onbekend is, de configuratie wellicht niet optimaal of zelfs op een gegeven moment defect wat ook weer onnodige support calls oplevert. Als je nu Ziggo belt met issues lezen ze het modem op afstand uit of resetten deze, voorzien deze van nieuwe firmware etc. Dat gaat met eigen aangeschafte modems niet.

[Reactie gewijzigd door Bor op 23 juli 2024 16:43]

Zijn dat ook daadwerkelijk argumenten in de zin dat stabiliteit van het netwerk in geding komt als klanten eigen modems gebruiken? Support is sowieso niet echt een argument, KPN heeft ook vrije modemkeuze maar is qua support zeer duidelijk, als je iets anders gebruikt dan de KPN Box zal je bij support vragen deze toch echt eerst moeten aansluiten en anders heb je pech.

Dus alleen stabiliteit zou een argument kunnen zijn maar zonder onderbouwing is het slechts een kreet die je nu in de ether gooit.
Je bent er erg op tegen of niet, als ik zo je vele berichten lees.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @pennywiser27 mei 2021 19:45
Ik ben er niet op tegen maar veel argumenten die voorbij komen zijn nogal kort door de bocht, gaan uit van de router functie (terwijl een modem feitelijk wat anders is dan een router) en ik zie ook argumenten waar ik denk dat Ziggo ook een punt kan hebben. Eigenlijk denk ik dat het voor het overgrote deel van de klanten een non issue is. Weegt het voordeel dan nog op tegen de nadelen?
tegen de nadelen?
Nogmaals, zijn er daadwerkelijk wel nadelen?
Vrije modemkeuze is eigenlijk een non-issue.

Bestaat al jaren in Duitsland en Italië, en daar zijn de providers er zelfs blij mee.

Het is niet voor niets dat de Berec (de Europese Vereniging voor Internet Providers zeg maar) voorstander is van vrije modemkeuze. En dat standpunt wordt bepaalt door stemming van alle leden, dus die paar Providers die het nog niet (willen) bieden moet je gewoon mijden als de pest.

[Reactie gewijzigd door Adm.Spock op 23 juli 2024 16:43]

Dat de ACM dan weer doorgaat naar het volgende punt.

Ziggo traineert hoofdzakelijk om het traineren lijkt het. Op de inhoud zijn de uitspraken glashelder.
Andere kant op ook niet gezien ze gewoon bridge modus aanbieden zonder restricties.
Behalve dat het mij in een jaar tijd 3x is voorgekomen dat ik mijn Bridge modus "kwijt" was.
En weer opnieuw klantenservice moest bellen om hem weer terug te zetten.
Bij bridge heb je geen IPv6.
En IPv6 niet meer mogelijk is bij bridge..
Hoezo bridge heeft geen restricties?
Zwak van Ziggo om dit aan te vechten. Geef klanten gewoon die vrijheid. Andere providers doen dat al lang.
Andere providers kwamen met belachelijke restricties waardoor je met dubbel NAT opgescheept kon zitten en dat doet Ziggo echter niet door daadwerkelijk bridge aan te bieden.
In bridgemodus geen IPv6. Zonder bridgemodus dubbel NAT. Je verliest dus altijd.
En die ipv6 krijg je wel bij een eigen modem keuze?
Of hoop je die te krijgen.. want ziggo heeft geen verplichting je ipv6 te leveren.
Anoniem: 30722 @SunnieNL28 mei 2021 08:21
Helaas niet nee, waren ze dat maar verplicht.
Ik hoef op zich geen modem keuze, ik wil een modem wat het doet!
Geen router, gewoon een modem, bridge mode dus, met IPv6 ;)
Echt niet heel moeilijk, maar ze willen niet.
En ipv6 heb je nodig voor…..?
Inderdaad, je hebt maar drie dingen nodig in het leven, de rest is onzin:
- eten
- drinken
- ademen

8)7 8)7 8)7 8)7 8)7
Anoniem: 30722 @Mr. Freeze28 mei 2021 08:20
VOOR HET INTERNET!

Zo, dat is er uit!
Je klinkt verdorie als een helpdesken van Ziggo, ik vraag ze hier dus al 20 jaar om, maar het is nog heel nieuw en niet nodig hoor ik dan.
Waarom vraag ik het dan? omdat ik het soms nodig heb, en omdat het de toekomst is!

Stuur jij nog een brief? telegram? fax? of mail je het ;)
Geen IPv6 betekend dat je vroeg of laat niet bij delen van het internet kunt komen!
En ipv6 heb je nodig voor…..?
:X
En ipv6 heb je nodig voor…..?
Het internet?

Natuurlijk werkt vrijwel alles nog op IPv4, maar zo langzamerhand is het wel heel erg handig als je ook IPv6 verbindingen kunt leggen.
Ik heb nu sinds ik bij kpn zit ipv6, maar merk echt geen verschil. Tegen de tijd dat het nodig is, heeft iedereen echt wel een ipv6 verbinding.

Edit; op eigen fritzbox 7530.

[Reactie gewijzigd door Mr. Freeze op 23 juli 2024 16:43]

Ja idd, ik had van KPN een standaard modem gekregen maar snel een een Fritz!box 7590 aangeschaft...wat ze toevalligerwijze ook ondersteunen. Dat is dan weer mijn mazzel.
Ja idd, ik had van KPN een standaard modem gekregen maar snel een een Fritz!box 7590 aangeschaft...wat ze toevalligerwijze ook ondersteunen. Dat is dan weer mijn mazzel.
Fritz!box 7590 is het standaard modem wat XS4ALL klanten krijgen, dus natuurlijk ondersteunen ze dat. ;)
Bij KPN moet je per maand (dacht 7,50) extra betalen voor de Fritzbox, doe je dat niet krijg je een ander modem.

XS4ALL heeft hem idd standaard.
Bij mijn pakket zit anders een 7583.
Ik heb zelf een 7590.. Vandaag wordt glasvezel aangesloten.. Ben benieuwd wat ze gaan doen..
Als je niet van plan bent om binnen een jaar weg te gaan bij XS4ALL, dan kan je ze gewoon bellen en dan sturen ze het nieuwe modem op in ruil voor een jaar contractverlenging. Ze hebben volgens mij ook een servicepagina waarop je dat zelf kan regelen.
Dit was dus een nieuw pakket. Is inmiddels aangesloten op mijn eigen modem. Die andere is met de monteur meegegaan. Nu maar hopen dat alles goed is gegaan met de administratie bij xs4all
Een snelle snuffel leert dat je daar zo'n €250 voor op tafel moet leggen.
Vrijheid heeft zijn prijs...
Het modem moet ook geen reden zijn om voor een provider te kiezen. Andersom verwacht je van de duurste provider wel het beste modem.
Een fritzbox 4040 volstaat al, mits je geen telefonie nodig hebt. Voor 75€ nieuw te koop.
Je moet nog altijd van coax naar ethernet gaan bij een Ziggo aansluiting. Aantal routers met een coax aansluiting zijn er veel minder dan de VDSL/ethernet varianten zoals de Fritzbox.
Helemaal waar, daar stond ik even niet bij stil.
Maar zo'n modem gaat wel meerdere providers lang mee. En je hoeft alleen het WAN-profiel maar opnieuw in te stellen. Scheelt toch weer een uurtje of een paar uurtjes werk...
Misschien valt het tegenwoordig mee, maar ik herinner me nog goed dat je pakweg 40 jaar geleden elk jaar of zelfs vaker een forse snelheidsverhoging had. Toen moest je elk jaar een nieuwe kopen. I had er eens eentje gekocht,die nieuw al verouderd was en daar kreeg je de chip voor de volgende ronde los mee.
Toegegeven, we zitten momenteel in iets minder woelig water, maar het kan snel verkeren.
Tegenwoordig valt het erg mee. ADSL - ADSL2 - VDSL, in een tijdsbestek van een jaar of 20. Sommige mensen wisselen elk jaar van provider. Dan scheelt het al best veel werk.
Nee hoor, tele 2 weigert ook....
Verbaast me eigenlijk niet zo. Ik heb ADSL van Tele2 met een Technicolor TG789bvn. Ze verklappen er niets over. Er is op www geen technische handleiding van te vinden, dus denk ik dat er geheimpjes in zitten.
Maar verder doet hij het hier op ADSL uitstekend, nooit problemen mee, zuinig met stroom en goeie wifi.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 23 juli 2024 16:43]

Een goeie router met Tor erachter plaatsen.
Massaal overstappen dan
Naar welke provider dan? Ziggo is er aardig in geslaagd om semi monopolist te worden hier. Het enige alternatief in mijn gebied is 20Mbit DSL.
Hahahahaha! Goed plan!

*opent vergelijking site*
postcode, huisnummer invullen...

Nou, Ziggo dus, of een verbinding van 35Mbit!
*sluit vergelijking site*

Er is geen concurrentie in grote delen van het land, dus al wil je nog zo graag, we kunnen niet! |:(
“I see what you did there”
De mogelijkheid bieden betekent toch niet meteen dat iedereen massaal eigen apparatuur gaat aansluiten. Lijkt me echt om een fractie van een fractie van de klantenbase te gaan.
Iemand die het doet, weet wss wel wat hij/zij doet.
Inderdaad, een eigen modem kost al gauw 200 euro. De meeste klanten gaan dat echt niet kopen.
Het grote gros gaat inderdaad geen eigen modem aansluiten als ze die gratis kunnen krijgen van de provider want als we gratis horen staan wij Nederlanders vooraan in de rij, de kleine groep Tweakers/hobby mensen zijn dat met eigen modem.
Gratis?
Natuurlijk niet.
Ziggo heeft hun bruikleen modem gewoon in de maandelijkse prijs berekend.
Neem je dus een eigen modem ben je op termijn goedkoper uit.
Ziggo moet de abonnementskosten dan verlagen.
Dat gaat niet gebeuren weten wij allemaal anders waren de telefoon abonnementen ook niet zo populair.

De maandprijs gaat niet omlaag als je een eigen router aansluit en afziet van de provider router, sterker nog de helpdesk krijgt meer werk omdat de provider daar meer tijd aan kwijt is bij troubleshooten/support omdat de klant van mening is dat de verbindingsproblemen bij de provider ligt terwijl dit zijn eigen aliexpress router kan veroorzaken, wat op papier voldoet aan de specificaties maar intern de gebruikte materialen toch "net te goedkoop" blijken te zijn(zelfde voorbeeld als CAT6 CCA kabels met te dunne aders wat eigenlijk de benaming CAT6 niet mogen voeren omdat de kwaliteit niet voldoet, bij korte kabels kom je ermee weg maar bij langere kabels groot risico op storingen en trammelant of vanwege teveel ruis de snelheid niet behaalt wordt).

De bruikleen modem zit gewoon in de maandelijkse prijs verwerkt, aan jou de keuze om er gebruik van te maken of niet, in praktijk zal het grote gros daar gebruik van maken en niet nog eens een eigen router aanschaffen.

Bij glasvezel waar je eigen routerkeuze hebt gebeurd dat ook niet, providers verlagen de prijs niet als je de bruikleen router gaat inleveren en verbloemen het dan als "wij bieden dit gratis aan bij onze klanten", terwijl het gewoon in de maandprijs zit maar niet gespecificeerd op de factuur.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 16:43]

Bij telefoonabonnementen was de prijs van de telefoon ook bekend, per maand betaalde je daar voor en werd dit je eigendom.
Bij Ziggo is er geen sprake van eigendom maar huur je in feite het modem.
Gratis is het modem zeker niet!
De ondersteuning zit in het abonnement niet in de huurprijs.
Kortom, als je een eigen modem kiest moet de prijs omlaag. Ziggo hoeft ook geen ondersteuning voor een eigen modem te leveren.
Gaan ze dit niet op die manier uitvoeren dan kunnen ze rechtszaken hierover verwachten.
Dat gaat niet gebeuren maandprijs omlaag zonder provider router, de prijs wordt dan per abbo in zijn geheel verhoogt en wordt het bijvoorbeeld onder het kopje "inflactiecorrectie" of "onderhoud door ons netwerk" gegooit, je gaat dit gewoon betalen als consument.

Ben het wel met je eens dat er vrije keuze moet zijn, maar gevecht aangaan over de maandprijs is een kansloze missie, daar wordt elk abbonnee de dupe van.

Ik kan legio zaken aanhalen waarbij rechtzaken gewonnen zijn en achteraf er niks beter op bent geworden omdat ze wel via een ander manier het alsnog bij je ophalen, beetje zelfde als "black fryday" gezien winkels nu niet meer vlak voor een actie de prijs mogen verhogen en daar korting op geven doen ze dat nu gewoon iets eerder en langzaam de prijs omhoog.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 16:43]

Zal ik je een voorbeeld geven hoe het moet?
Freedom past dit al toe:
Een Freedom internet abonnement is inclusief huur van een FRITZ!Box modem (7590, 7583 of 5530). Je mag ook je eigen hardware gebruiken. Je krijgt dan € 2,- korting per maand.
Je begrijpt hem niet, de basis maandprijs is al iets hoger en daar geven ze dan weer korting op, het is een sigaar uit eigen doos.
Als jij dat wil, prima hoor.
Ik kijk gewoon naar de realiteit, het zijn commenciele bedrijven en gaan het echt niet uit eigen zak betalen.
Klopt.
Maar je ziet dat Freedom wel korting geeft.
Weliswaar geen groot bedrag maar dat hoeft ook niet.
Hoe dan ook zal dit alle providers aan het denken zetten. Er is al jaren de vraag van klanten om een eigen modem te mogen kiezen. Koop of huur.
Het zegt niks wat was de basis abbo geweest als deze optie er niet was?

Waarschijnlijk veel goedkoper ook al leg je de provider modem aan de kant.
CATx is nooit CCA omdat CATx per definitie puur koperen aders heeft. Onderdeel van de spec.
Ik heb er genoeg gezien, stond duidelijk op Cat6 CCA, met de specs wordt wel vaker gerommeld.

Voorbeeld.
https://www.netwerkkabel....oepel-100m-cca-groen.html
https://www.netwerkkabel....-u-utp-grijs-10m-cca.html

Zeker CAT6a hoort geen CCA te hebben en toch zijn er genoeg in omloop, en regelmatig trammelant.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 16:43]

Als er heel eerlijk CCA op staat weet je dus dat het geen CATx is. Dat zeg ik toch al.
Dat er toch CATx op staat betekent dat ze daar dus over liegen. HET IS HET DUS NIET.
Er bestaat geen CATx kabel die ook CCA is. (copper clad aluminium)
De smeerlappen maken die rot kabels soms zelfs van ijzer.
(meestal de aders die bij 100Mbit niet gebruikt worden)

Hoe controleer je of je echte kabel hebt?
Strip een stukje, blijft het aan een magneet hangen? IJzer.
Hou het in een vlammetje, smelt? CCA rommel.
Gaat oranje gloeien? Gefeliciteerd, echt koper. Dat is de fout niet.

[Reactie gewijzigd door onetime op 23 juli 2024 16:43]

Ik bedoel er ook mee je moet er op letten met name als ze goedkoop aangeboden worden dat je niet standaard vanuit kan gaan dat het 100% koper is, ik heb ook vaak genoeg gezien dat er niks bij stond op de website behalve Catx, maar aan de prijs wel kon zien dat het onmogelijk 100% koper is.

Als het er niet duidelijk op staat wat het is of bijvoorbeeld merkloos komt het hier niet in huis.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 16:43]

Het grote gros gaat inderdaad geen eigen modem aansluiten als ze die gratis kunnen krijgen van de provider...
Maar als er vrije modemkeuze is zullen ze er wel haast geld voor moeten vragen als ze die leveren, of korting geven aan als je zelf een modem plaatst.
Kortom: ooit, en steeds vaker, willen sommigen een eigen (tweedehands) modem vanwege kostenbesparing.
Gaat niet gebeuren, je gaat het gewoon betalen onder ander naampje.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 16:43]

Eens. Het wordt uiteindelijk systematisch duurder, gewoon omdat er nu een keuzemogelijkheid(-sverplichting) bij komt.
Totdat men Marktplaats gaat afstruinen op afgedankte modems omdat ze hebben gehoord dat het gamen op een eigen modem beter gaat. Gare voeding, defect bij verkoop, geen idee hoe in stellen, en dan begint het gezeur.
Nouja, dat kan Ziggo heel makkelijk uitsluiten van support, toch?
Bij DSL of glas kun je vaak ook zelf een modem aansluiten en ik heb niet gehoord dat dat tot hele grote problemen leidde.
En de dingen die je noemt gelden ook voor eigen routers of kunnen zelfs gelden voor een tv. Als je daarbij niet weet hoe je een netwerk-ID invoert, dan kom je er ook niet uit.

Dus voor dat probleem ben ik niet zo bang.
Bij DSL heb je zeker issues (weet niet of het nu nog zo is) KPN blokkeert bewust vectoring in de profiel als er een niet herkenbare router aangesloten wordt, je router zal wel werken maar op een lagere snelheid, ook pairbonding is de kans groot dat het niet werkt op eigen router(ondanks je eigen router voldoet aan alle eisen).

Bij glasvezel zit er ook een NTU/FTU tussen, een eigen router met SFP zou dan wel kunnen maar providers zijn daar niet happig om en weigeren de specificaties vrij te geven, ook heb je passive fiber daar werkt het sowieso niet op, bij glas is de "modem" functie en "Router" functie vaak dan wel appart en dat scheelt, de NTU/FTU is eigenlijk een veredelde media converter.

Het probleem waar Ziggo mee zit is 112 moet gegarandeerd bereikbaar zijn en dat weigeren om te supporten op een eigen klant router, ook KPN schiet in de stress en doen heel moeilijk om de SIP gegevens vrij te geven.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 16:43]

Maar iemand die het doet gaat nog altijd ondersteuning eisen van de helpdesk op het moment deze denkt dat het probleem bij de provider zit. Het is dus niet zomaar snel even een kleine aanpassing voor een ISP maar wel een grote aanpassing. Nieuwe producten moeten aangeboden worden, documentatie moet worden bijgewerkt, helpdesk moet getraind worden, ... .

Waarmee ik niet wil zeggen dat ik niet achter de uitspraak zou staan. Ik steun vrije modemkeuze.
Maar iemand die het doet gaat nog altijd ondersteuning eisen van de helpdesk op het moment deze denkt dat het probleem bij de provider zit.
Mensen die tegen beperkingen lopen van de standaard meuk en de moeite nemen plus geld uitgeven om deze te omzeilen acht ik iets slimmer in het achterhalen van hun probleem dan de gemiddelde oma die belt omdat de stekker van de TV niet inzit. Deze laatste situatie (of gelijkaardig) gebeurd vandaag de dag ook nog steeds maar men verwacht niet dat de provider zelf TV's voorziet toch?

Met het relatief lage aantal klanten dat dit zal doen plus de gemiddeld betere kennis die deze heeft zullen dit soort voorvallen echt miniem zijn tegenover andere zaken.
Probleem kan alleen eventueel wel zijn dat de klant denkt dat het aan Ziggo ligt, terwijl Ziggo heel snel zal denken dat het aan de klant ligt als het niet standaard apparatuur is. En ik denk dat er toch wel redelijk wat gevallen zullen zijn waarbij het aan de klant gaat liggen, terwijl de klant zelf overtuigd is van niet. Dan komt er iemand om de kabel door te meten en klaar. Lijkt me allemaal op te lossen door voorrij kosten te rekenen in dit soort gevallen.

[Reactie gewijzigd door aSomeone op 23 juli 2024 16:43]

Ziggo moet niets denken, ziggo moet gewoon nakijken of aan hun kant alles in orde is en voor de rest geen support geven als dat zo blijkt te zijn.
De kosten van Ziggo zijn natuurlijk niet het probleem van de klanten van Ziggo.

De postbode vind het vast ook heel vervelend dat niet elke brievenbus identiek is en dat hij soms aan de rechter, soms aan de linkerkant zit.

De oplossing is echter niet: verplichte brievenbus van PostNL aan je huis monteren op vaste plaats: er is gewoon een standaard afgesproken (minimum omvang, maximum afstand tot straat). Voor de rest mag hij van hout zijn, of plastic of metaal. Je mag hem helemaal voorzien van smart-sensoren, je mag hem paars verven: het is *jouw* brievenbus.

Idem het vrije modem: uiteraard moet ‘ie de standaard van Ziggo ondersteunen, maar voor de rest hebben ze het er maar mee te doen en is het *hun* probleem, niet de mijne.
De oplossing is evenwel heel simpel: De provider levert standaard tóch een modem, als je verbinding niet werkt, eerst de provider modem aansluiten, werkt het dan wel, jouw probleem, werkt het dan nog niet, probleem ISP.
De oplossing is evenwel heel simpel: De provider levert standaard tóch een modem, als je verbinding niet werkt, eerst de provider modem aansluiten, werkt het dan wel, jouw probleem, werkt het dan nog niet, probleem ISP.
Dat lijkt mij geen goede oplossing; dan kan de ISP eenvoudig inbouwen dat een verbinding niet lukt als de provider niet een modem van een gewenst type kan vinden aan de andere kant.
Zou dat het geval zijn dan komt dat snel uit. En dan heb je als bedrijf echt een probleem met de ACM.
Welnee... daar gaat drie jaar overheen, voordat iemand een rechtszaak aanspant; en nog eens twee jaar voordat er uitspraak is waarin (als de ISP in het ongelijk wordt gesteld) bedingt wordt dat ze twee jaar de tijd hebben om het aan te passen; dus dan ben je zeven jaar verder...
Treiteren, traineren en uitstellen zijn de standaard tactieken idd.

Bij dat soort bedrijven moet je geen diensten af willen nemen, al is de andere optie 2x zo duur.
Treiteren, traineren en uitstellen zijn de standaard tactieken idd.

Bij dat soort bedrijven moet je geen diensten af willen nemen, al is de andere optie 2x zo duur.
99% Van de bedrijven zijn zo.
Lijkt me dat Ziggo dan niet meer standaard een modem meelevert. Het punt lijkt me toch dat je nu kan kiezen daar ook niet voor te betalen. Als jij een abonnement neemt en modem lenen uitvinkt dan gaat dit niet op.
Het bindend oordeel zegt niks over het standaard meegeleverde modem, er wordt alleen gezegd dat het mogelijk moet zijn eigen apparatuur te gebruiken.

De Berec (Europese providervereniging waar ook Ziggo lid van is) heeft als standpunt dat vrije modemkeuze alleen maar goed is voor de markt, en dat blijkt ook in Duitsland en Italië. De providers daar hebben zelfs minder klanten die bellen, en het aantal klanten met eigen apparatuur is veel groter dan het totaal aantal klanten die Ziggo in NL heeft.
Als die persoon die dat eist gewoon het standaard modem in een kast opbergt, kan hij het aansluiten en al dan niet bewijzen dat het probleem aan de provider kant ligt. Zo’n probleem is het niet hoor voor een helpdesk om dat te vragen. Gewoon nee zeggen is ook een optie. Het is niet alsof er een concurrerend kabel provider op dezelfde lijn kan leveren. Je zult dan toch dat provider modem moeten aansluiten om te testen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.