Mobieledataverbruik in Nederland gestegen met 8000TB

Het mobieledataverbruik op Nederlandse mobiele netwerken is in het derde kwartaal van 2024 opnieuw gestegen. Toestellen met 06- of 097-nummers verbruikten in deze periode 605 miljoen gigabyte aan data, een stijging van 8000TB.

De cijfers worden gedeeld in de ACM Telecommonitor. De toezichthouder telt het dataverbruik van 3G, 4G en 5G bij elkaar op. Het is daardoor onduidelijk hoeveel data er verbruikt werd via alleen 4G of 5G. De stijging in het dataverbruik is opvallend, aangezien het mobieledataverbruik lange tijd min of meer gelijk bleef. Vanaf de herfst van 2023 tot en met de winter van 2024 lag het dataverbruik tussen de 540 miljoen en 558 miljoen gigabytes. Afgelopen voorjaar steeg het dataverbruik echter plots met zo'n 8 procent, een trend die nu dus door wordt gezet. Waarom het dataverbruik plots weer stijgt, is onduidelijk.

Ook het aantal mobiele aansluitingen steeg het afgelopen kwartaal. In totaal zijn er nu 24,4 miljoen mobiele aansluitingen, een stijging van 430.000 ten opzichte van het voorjaar. Het aantal verzonden sms'jes en de belminuten daalden wel. Het gaat om een daling van respectievelijk 3,26 procent en 7,99 procent, naar 503 miljoen sms'jes en 8,4 miljard belminuten.

Verder daalde het aantal vaste telefonieaansluitingen dat voor telefoneren wordt gebruikt. In het derde kwartaal waren er nog 4,1 miljoen aansluitingen en dat is -1,28 procent, waarmee in totaal 1,01 miljard minuten werd gebeld, een daling van 4,6 procent.

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

19-12-2024 • 10:34

73

Lees meer

Reacties (73)

73
73
34
3
0
30
Wijzig sortering
Hoezo een opvallende stijging? Het gaat continue op en neer en dit is de kleinste wijziging in de laatste anderhalf jaar:
  • 2023-Q2_ 513783591
    2023-Q3_ 557957287,5
    2023-Q4_ 540156912,5
    2024-Q1_ 549451447,6
    2024-Q2_ 597333811,4
    2024-Q3_ 604842637,5
Bron

[Reactie gewijzigd door tinzarian op 19 december 2024 10:57]

Ik denk dat het daarom een opvallende stijging is. Omdat het juist de kleinste is.
EDIT:
Nevermind :)

[Reactie gewijzigd door B Tender op 19 december 2024 13:47]

We gebruiken allemaal steeds meer data, maar zodra er een datacenter gebouwd moet worden gaan de hakken in het zand. Opvallend toch hoe dat werkt.
We verbruiken steeds meer, omdat er steeds meer online kan.
Maar ook op de auto piloot, automatisch downloaden etc van data, instellen van dingen wordt vaak niet naar gekeken.

Ik heb bijv auto downloaden media bij whatsapp uit staan, zowel via mobiele data als wifi.
Maar dit staat uiteraard default aan, achtergrond gebruik van veel apps heb ik ook uitgezet.
We verbruiken steeds meer, omdat er steeds meer online kan.
Wat dacht je van de grote hoeveelheden data die er op gaan aan het doelloos scrollen op social media? Al die filmpjes die over de lijn gaan, miljoenen (zo niet miljarden) keren per dag.

Als ik om mij heen kijk op het perron of in de trein hoeveel mensen en continu naar beneden gebogen niks anders dan aan het scrollen zijn. Paar seconden filmpje en hop het volgende filmpje. Weer een paar kilo-/mega-byte.
Dat ook 9/10 gaat de deur uit, oordoppen in de oren en telefoon in de hand(Maar hoezo toch vraag ik mij af).
Ze staan een seconde stil voor het stoplicht(Of dit nu fietsen of lopend is bijv), hup telefoon uit de broek en in de hand.

Jeetje wacht toch gewoon effe die paar tellen, en kijk vooruit.
Vaak nog pakken ze met de fiets de telefoon, springt net het stoplicht op groen. en dan fietsen ze niet weg want ze waren nog hun telefoon aan het pakken(Dus houden de rest op).

Ik ga zelf niet zoveel meer met de trein, aangezien ik al aantal jaar wegens verhuizing van het werk kan fietsen.
Maar ook in de trein ik kijk misschien een keer tweakers ofzo, maak ik kijk gerust een half uur gewoon naar buiten(Ook bij het wachten op de trein kijk ik gewoon om mij heen).
Ik kan zelfs letterlijk niet eens doelloos scrollen op social media, als ik 2 of 3 filmpjes gezien heb, denk ik hup weg ermee.
Zo herkenbaar, zelfs de kinderen hebben hun telefoon in de hand als ze even naar de keuken moeten lopen om drinken te pakken. Enige voordeel is dat ze heeeel veeel kunnen met één hand.
Wordt ook weinig aan optimalisaties gedaan. Een triple A game updaten is zo 50-120GB. Vroeger had je "patches". Nadeel daarvan was weer dat je alle patches in de juiste volgorde moest uitvoeren.
Met mobile apps download je met update ook de volledige app.
Uiteraard en is het ook wanneer je het zelf doet, ik download/ update nooit apps via mobiele data(Updaten sowieso al niet).
Als ik nu kijk heb ik deze 19 dagen 1,1GB gebruikt, bijgewerkt tot gisteravond.
Vandaag zit ik thuis, dus nog niks gebruikt. Aangezien die aan de wifi hangt.
Ik weer niet hoe het iOS zit maar op mn Android krijg ik al jaren regelmatig delta updates van apps en niet de volledige app opnieuw.
Bij IOS download je de volledige app volgens mij op nieuw, maar dan als nog. je hoeft niet te updaten via mobiele data :).
Omdat mensen die link niet leggen. Ze snappen niet wat hun data is, enkel dat alles op het 6" schermpje in hun broekzak beschikbaar is terwijl je daar vroeger een ATX formaat kast voor had staan. Sommigen zullen wel iets begrijpen van "dat staat in de cloud" maar dat die cloud nou net dat grote datacenter in de polder is, die link wordt niet gelegd.
Is dat wel zo? Persoonlijk neem ik aan dat met het constante nieuws hierover er steeds meer mensen zijn die dat begrijpen. Wat ik bedoel te zeggen is dat mensen niet "nee" zeggen alleen maar omdat ze het niet begrijpen.
Ze zeggen ook "nee" omdat ze het gewoon niet willen hebben, en het boeit ze niet dat tiktok, icloud, bijv. wat langzamer zou kúnnen werken. Dus begrijpen: ja, willen: nee, is ook mogelijk.
Septillion Moderator Duurzame Energie & Domotica @voxl_19 december 2024 12:52
Naar mijn ervaring in ieder geval wel. Of zelfs als ze de link leggen hebben ze geen idee van schaal dat er voor nodig is.

Ik moet hier MsSeptillion ook steeds helpen herinneren dat "de cloud" dus echt heel veel computers zijn.
Volgens mij is men niet direct tegen een datacenter maar tegen de grote blokkendoze die overal verschijnen, of dat nu voor data of voor distributie is, het ziet er ontzettend lelijk uit dus wil men het niet.
En omdat 1 datacenter in de Eemshaven ongeveer 50% van de productie van alle windmolens op land verbruikt van de provincie Groningen (verbruik ca. 960 GWh, opgewekte energie 2049 GWh). Anders gezien; zonder datacenter zou je 50% minder windmolens op land nodig hebben. Dat heeft ook veel impact op de omgeving.

[Reactie gewijzigd door marcop23 op 19 december 2024 10:58]

Wie de stroom verbruikt is niet heel relevant. Uiteindelijk is het 1 grote mix die het net op gaat en gebruikt wordt.

En "wij" gebruiken uiteindelijk de datacentra.
Logisch toch? Vervuiling van aanzicht, vervuiling van milieu (windmolens en opwarming) etc.
Logisch?
Ja en nee.

Men wil wel de lusten, maar niet de lasten. Maar die lasten moeten toch ook ergens staan.
Dit is typisch Nimby gedrag
not in my backyard? Bouw hem maar in de randstad waar de meeste mensen wonen denk ik dan maar zoiets komt altijd in het oosten ... niet dat ik er last van heb overigens
Misschien omdat in het oosten er minder vraag is naar energie (lagere netbelasting) en er meer ruimte is (lagere grondprijzen)? Data is makkelijk een paar honderd kilometer te verplaatsen dus er is geen reden om ze niet in het oosten (of andere logische plekken) neer te zetten.
Het stroomnet in Overijssel zit ook al vol hoor. Denk eerder dat het bijzonder is als je ergens in Nederland geen overbelasting hebt op het stroomnet.
Omdat het ook gewoon slecht aangepakt wordt. Het zijn vaak ontzettende lelijke blokkendozen en ze zijn een belasting op het energienetwerk. Terwijl voor de werkgelegenheid je het niet hoeft te doen en het niet zo is dat de omwonenden er profijt van hebben. Sterker nog, afhankelijk van waar dat data center voor wordt ingezet zou het voor de omwonende nog eens volslagen nutteloos kunnen zijn ook.

Ik zeg niet dat ik tegen datacenters ben, maar het wordt wel slecht aangepakt. Je zou het ook aantrekkelijker kunnen maken voor de omwonende/regio. Maar dat is het ook. Het heeft een primaire taak te vervullen, al het andere mag ook vooral niks kosten.
De hakken in het zand is niet om een datacenter maar om misbruik van mogelijkheden. Verder staat er een Nederland al genoeg voor ons allemaal. Net als onze veestapel gaat dat al lang niet meer om Nederland.
Ja we kunnen niet alles zelf maken in dit land, we zijn al lang niet meer zelfvoorzienend, dus zullen we moeten importeren. Net als dat andere dingen van ons moeten importeren. Dat is redelijk logisch. Vee is er een van, data een tweede.
Moet het ons wel iets opleveren in plaats van ons veel kosten he ;) jij snap die hakken in het zand niet als het ons 3 banen oplevert, ze gesubsidieerd worden maar we vervolgens vele woningen niet kunnen bouwen etc?

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 20 december 2024 13:40]

Hakken gaan het zand in omdat die data centers veel stroom vereisen en daar dan ook nog eens peanuts voor betalen... of zelfs geld willen krijgen voor het bouwen van!
Dit ligt waarschijnlijk aan mij, maar dit lijkt mij niet zo'n hele heftige stijging, of zie ik dat verkeerd? 8 Petabyte is veel, maar nog geen halve gig de neus meer. Terwijl de Nederlandse maatschappij steeds meer op digitale informatie draait.

Overigens vind ik bijna 33GB per Nederlander ook vrij schappelijk wanneer je nagaat dat hier ook bedrijfsdataverkeer in opgenomen is.

[Reactie gewijzigd door itContinues op 19 december 2024 10:46]

ik vind het helemaal niet zoveel. Komt neer om 8 gbit/sec 24/7 voor een kwartaal. met X miljoen gebruikers vind ik dat persoonlijk helemaal niet veel.
Ik vind het wel enorm veel. Mensen om mij heen halen nog geen 100mb per maand. Uitgaande van de cijfers in het artikel, komt het per aansluiting uit op 8gigabyte per maand (605 milj gigabyte in het derde kwartaal / 24,4 milj aansluitingen).
Maar dit gaat niet alleen om mensen, dit gaat om aansluitingen. Dus ook bedrijfsmatige aansluitingen en ik verwacht eerlijk gezegd ook dataverbindingen zoals die van auto's die tegenwoordig volgens mij ook allemaal op het mobiele netwerk hangen.

Dus... nja... ik vind het allemaal wel OK gezien onze maatschappij.

Overigens is 100MB per maand wel heel beperkt. Dat brengt niet alleen een hoop huismussen aan het licht of mensen die gewoon nauwelijks met een smartphone werken. Ook veel potentiele veiligheidsproblemen omdat het mensen zullen zijn die aan ieder vrij beschikbaar wifi netwerk gaan hangen.

[Reactie gewijzigd door itContinues op 19 december 2024 11:01]

Ik hang mijn smartphone nooit aan vrije wifinetwerken. Alleen thuis gebruik ik wifi. Muziek voor in de auto staat gedownload op mijn telefoon en als ik met de trein reis, download ik thuis de krant op mijn e-reader. Navigatie doe ik onderweg offline via OsmAnd. Onderweg heb ik dus weinig behoefte aan een dataverbinding.
Fair enough.... zo heeft ieder zijn methodes
100 mb per maand? Dat kan haast niet
Als je bedenkt dat alles steeds meer data nodig heeft, kijk bv. naar de grootte van appupdates. Plus de video-honger (YT, TikTok), dan valt de stijging mij ook mee.
Zou die "plotselinge" stijging iets van doen hebben met die "vaste" thuis 5G aansluitingen? Dat je 2 TB/maand voor 25 euro/maand kan gebruiken?
Die was nog niet beschikbaar afgelopen voorjaar.
Inderdaad, de 5G versie is er nog niet zo lang.

Voor zover ik weet was/is de voorganger hiervan, 4G voor thuis, al beschikbaar. Echter die werd uitgerold voor de gebieden waarin geen "goed" internet verkrijgbaar is/was. Meen dat ook KPN zoiets had. Dat waren best grootverbruikers volgens mij.
Klopt, maar die bestaan al jaren, dat zou niet de groei kunnen verklaren.
Rond juli ging de 3,5GHz band aan bij veel providers met flink hogere snelheden. Dan grijp je wellicht minder snel naar wifi.
Ik verwacht dat na de introductie van Odido klik en klaar dat het dataverkeer alleen maar harder gaat stijgen. Helemaal gezien de zeer concurrerende prijs ten opzichte van glasvezel of coax.
Een stijging met 8.000 TB naar 605.000 TB, zo'n 1,3%. Dat valt wel mee toch? In vergelijking met vorig jaar wel veel, maar met Q2 niet. De grootste stijging lijkt dan wel voorbij.

[Reactie gewijzigd door Kreuk op 19 december 2024 11:29]

Moest even 3x lezen, maar je bedoelt dus 597.000TB -> 605.000TB, stijging van 8.000TB

Voor als anderen dezelfde "double-take" moeten doen :P wat je zegt is correct, hoor, was gewoon een beetje verwarrend voor me.

[Reactie gewijzigd door voxl_ op 19 december 2024 10:58]

Nee, hierbij rekenen we in machten van 1000, niet van 1024.
Ok, prima, ging vooral over de manier van schrijven.
Ik vraag me af hoeveel van het totaal wordt gebruikt voor Instagram, TikTok en al die andere (meest) doelloze zooi.
Veel van genoeg mensen vervelen zich na enkele seconden, dan pakken ze de telefoon maar.
Ze moeten toch wat te doen hebben, je zou maar 5 seconden voor je uit moeten staren.

Nee, denk wel oprecht veel van deze data hierdoor komt, ook het automatisch downloaden van media via whatsapp bijv(Wat standaard aan staat).
Verwarrende schalen. Eerst miljoen GigaByte en daarna duizend TeraBytes.

Als ik het goed begrijp is het dus 605 PetaByte en een stijging van 8 PetaByte.
grote cijfertjes zijn betere clickbait dan gewoon 13%
Mja, ik spiek wel eens mee bij neefjes/nichtjes, maar wat zij op snapchat bijv. doorsturen vond ik echt heel apart; foto van alleen de vloer, de muur of dat soort. En lekker doorsturen, dataverbinding, opslag. Ik neem het ze niet kwalijk. Ze beseffen ook niet dat die data verwerkt moet worden, opgeslagen ergens op een server etc.
Het valt me wel op hoe veel data websites tegenwoordig gebruiken om geladen te worden. Al die filmpjes die (automatisch) starten, interactieve reclames.

Ik moest laatst een tijdje wat voorzichtiger doen met data gebruik maar 200mb is met browsen tegenwoordig zo gebruikt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.