Youfone verandert in België zijn naam in yoin

De Nederlandse provider Youfone wijzigt de naam van zijn Belgische aanbieder in yoin. Dat heeft de provider bekendgemaakt op de eigen site. De naamswijziging gaat komende maandag in. Yoin is niet in handen van het Nederlandse KPN.

De naamswijziging is nodig omdat de Belgische tak loskomt van het Nederlandse Youfone. KPN neemt Youfone Nederland over. De provider is in België sinds drie jaar actief en blijft zelfstandig opereren. Klanten van yoin zitten op het netwerk van Proximus, met mobiele abonnementen en met vast internet.

De naamswijziging gaat maandag in. Dan verschijnt ook een nieuwe versie van de app in de nieuwe huisstijl, die MyYoin zal heten. Voor klanten verandert er vooralsnog verder niets, zo lijkt het. Hoeveel klanten de provider heeft, is onbekend.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

11-04-2024 • 10:42

75

Reacties (75)

75
75
21
0
0
38
Wijzig sortering
Totaal niet verwarrend met andere merken zoals Joyn hoor...
(https://joyn.eu)
een naam als joyn komt bij mij echt over alsof de domein namen opwaren
Ja, het lijkt wel een ziekte van deze tijd, niets zeggende merknamen met vreemde spellingsvarianten.
Om vervolgens de commercials te moeten verduidelijken:

"Wij zijn Merq.

Merq met een Q."
Blokletter...blokledder....blakladder....blakloder.... ehh what ?
Bakshop... baksshop... baxshop... uhhh ?

Ja, lijkt inderdaad een trend. :+ :+
Mee eens hoor, maar Bax is de achternaam van de oprichters van Bax-shop.
Desalniettemin een bestaande firma waar de naam fonetisch nauwelijks afwijkt van de anderen

(en ja, het is om kierewiet van te worden soms, maar creativiteit is enkel een verruimde beperking)
Dan heeft men dus voor eidelheid gekozen boven commercie, want die naam vond ik als consument persoonlijk alles behalve handig of duidelijk. En ik was inderdaad het koppelstreepje ook nog vergeten. Maar goed, het punt was al voldoende gemaakt.

Natuurlijk is daar Google, maar toch.
Tsja, Blaklader is een Zweeds merk. Daar kunnen ze ook niks aan doen.
Waar Blåkläder dus gewoon Zweeds is en voor andere landen verduidelijkt dient te worden. Slecht voorbeeld.

Overigens lijkt dit meer op het "Yorin" toen Veronica die naam koos... Of meer recent, odido, wat gewoon T-Mobile is.

Maar namen raken op of worden massaal gekaapt door figuren die hopen er ooit veel geld voor te kunnen vangen.
Anoniem: 76058 @Mr.Veng11 april 2024 12:24
Het is een ziekte uit noodzaak... Als je bijvoorbeeld als firma een domein naam wilt, dan wil je een .com, en op het 2de niveau een landelijke maar probeer eens een simpele domein te registreren deze dagen. Vaak is het een ramp want zoveel combinatie van woorden zijn ingenomen door domein krakers, dat centen per domein betalen, en gewoon alle combinaties innemen van het woordenboek, familie namen, enz.

Je wilt een korte naam, geen "vandegeestenberger.be", want mensen typen niet graag lange urls. Dan heb je het problem, je naam moet eens betekenen. Leuk de je je familie naam gebruikte en jaren spendeerde in het opbouwen van een reputatie, maar we zijn niet 1940s meer. Er zijn 100de maal meer firma's dat concurreren met elkaar. Als je geen massieve budgetten hebt voor marketing, probeer je voor een combinatie van "iets betekenen" (ja, zelf in Engels gewoon omdat we Engels gewoon zijn), een beetje hip overkomt (aka, niet oubollig als de opa van de straat, want ja, mensen kijken naar je firma naam), enz enz ...

Neem het van mij aan, het is ENORM moeilijk om een deftige naam te krijgen, waar je een product of firma kan rondom bouwen en dat ook deftige urls heeft want firma dat niet op het internet zitten, of enorm lastig te vinden zijn, verliezen potentiële klanten. Marketing kost geld, VEEEEEL geld, en ieder beetje waar je jezelf beter kan profileren, is enorm veel geld uitgespaard.

En ja, er zijn "marketing firmas" dat grond misbruik maken en dan firmas of overheden overhalen om iets te veranderen dat mogelijk niet smaakt, bij de klanten. Zie Portugal en hun ganse schandaal over de 3 bolletjes (de vlag / symbool verandering) waar ze 75k voor betaald hebben en mensen woeden over zijn dat het oude (meer complex en meer betekenen) verander was.
Volledig mee eens, het heeft ongetwijfeld met een "merken verzadiging" op de markt te maken en alle punten die je hierboven aan haalt.

Ik ben wel benieuwd waar dit uiteindelijk naar toe gaat gaan in de toekomst. Want ook die gekke namen of schrijfwijzes gaan ooit allemaal in gebruik zijn, of de domeinen zullen uiteindelijk allemaal niet meer beschikbaar zijn. Ik ben vooral benieuwd naar de creativiteit van die marketing firmas.
Domeinnamen worden duurder waardoor het moeilijker wordt voor domeinbrokers om er veel vast te houden. Naar mijn verwachting zal die trend door blijven zetten.

Daarnaast komen er ook steeds meer Top Level Domains (TLDs) bij. Denk aan (.amsterdam, .business, .dev etc.)

Ook zitten search engines niet stil: de regels om hoog te ranken op search engines worden steeds moderner. Websites moeten snel beschikbaar zijn, en specifieke soorten informatie doorgeven zoals canonical domain, waardoor edities die als "kopieën van websites" worden gezien, niet tegen elkaar concurreren. Dat geeft een voordeel aan de ranking van de canonical variant fqdn. Ik verwacht dat search engines mee zullen blijven groeien met de marktbenodigdheden in soortgelijke manieren.

Het wordt wel moeilijker om een domeinnaam te vinden die nog niet bezet is, maar het is nog verre van onmogelijk. En wellicht ergens ook wel goed dat niet meerdere bedrijven dezelfde naam voeren a.d.h.v de beschikbare domeinnamen.
Van populaire TLD's zoals .com en .nl/.be kan je er van uitgaan dat alle 2-letterige domeinnamen sowieso bezet zijn. 3 letters vrijwel ook. En bij 4 is er soms nog iets te vinden, maar vrijwel geen een woord dat in het woordenboek staat, wellicht een vage afkorting. En tsja, dan kom je in dingen zoals yoin terecht, van die net-geen-woorden want die kan je nog wel eens vinden tussen de 4 letter domeinen.
Join en Joy. Het plezier van verbinding. Joyn. Ik snap 't wel.
Alleen is het Yoin, niet Joyn. Dan had ik het ook begrepen.
Ja dat zag ik ook iets te laat. Nou ja. Er zal vast wel iemand over nagedacht hebben.
Dat zal zeker zo zijn. En die zal er ook dik voor betaald zijn. Zo veranderde de hogeschool waar ik ooit onderwijs genoot in die periode van naam. Er kwam een nietszeggende naam zonder enige betekenis (hebben we nagevraagd) en dat kostte meer dan tien jaar geleden al meer dan een halve ton.
Ze zijn ook allemaal op(gekocht) . Een vriend van mijn wil een product lanceren bedacht tientallen namen maar alle domeinen waren reeds opgekocht.
Geloof het of niet, als je geen overlappende diensten hebt met naamsgenoten, is er (volgens de wet) niks aan de hand.
Ja, dat zal inderdaad wel niet meteen een probleem zijn.

Maar voor klanten wordt het wel lekker verwarrend:
"De Joyn app kreeg geen verbinding omdat er problemen waren op het Yoin netwerk"

[Reactie gewijzigd door Mr.Veng op 22 juli 2024 20:43]

Hoe groot acht jij de kans dat beide namen worden genoemd door een klant bij de helpdesk?
Niet groot, maar ik probeerde maar een simpel voorbeeldje te geven van beide merknamen in één zin.

Je kan het op verschillende manieren verwarrend vinden, een ander voorbeeldje - stel dat iemand zegt: "open de Join app eens op je telefoon". (Bewust geschreven zoals "Join" deze keer, dan zie je wat ik bedoel.)

Ik zou denken dat je als merk toch eerder een duidelijke naam wil hebben, eentje met betekenis, waarbij er zo weinig mogelijk verwarring in de spelling zit? Klanten moeten de naam gemakkelijk kunnen associëren met je product of dienst, eenvoudig kunnen typen bij het Googlen, enz. ...
Tegenwoordig hebben ze precies zoiets van: "Ach, zolang het kind maar een naam heeft is het al goed."

Conclusie: waarschijnlijk is de markt gewoon te verzadigd aan het geraken van merken, waardoor dit fenomeen van rare nietszeggende merknamen meer en meer opduikt.

[Reactie gewijzigd door Mr.Veng op 22 juli 2024 20:43]

Vind ik Odido een debiele naam, maar hij is in ieder geval herkenbaar. Zo ver ik weet niet echt iets om het mee te verwarren.

Ik vind zo'n naam als yoin ook goedkoop aanvoelen, het is nogal duidelijk dat het een naam is die gekozen is omdat alle echte woorden al bezet waren. Net zoals dat je in de 2000's de trend had om overal 4u (waar youfone vanaf stamt, denk ik) achter te plakken als je moeite had een naam te vinden die niet bezet was. En dan nu de trend om woorden soortvan expres verkeerd te spellen, of woordspellingen die er wellicht leuk uit zien in een logo of slogan, maar gesproken gewoon zuur zijn. Als je moet uitleggen hoe je je merknaam moet spellen, dan is het (imo) geen goede.

[Reactie gewijzigd door Zoop op 22 juli 2024 20:43]

Waardoor de zaak niet is geregistreerd in het JOIN zaaksysteem :+
Op zich gebeurt dat wel vaker, de naam Ajax is een voetbalclub, schoonmaakmiddel, brandblussermerk en een paar oude Grieken hadden ook die naam. Jumbo kennen we ook als supermarkt, spellenfabrikant, naam voor een olifant etc. Doorgaans gaat dat wel goed zolang het niet in elkaars vaarwater zit.
Pet peeve van mij, maar tegenwoordig hernoemt elk bedrijf zijn app naar `My*`, waardoor meer en meer apps op een hoopje bij de M worden gegooid in de app drawer. Licht irritant.
In Nova launcher kan ik de namen van de apps in elk geval wijzigen, wellicht gaat het in andere launchers ook :) .
Helemaal mee eens. Sinds kort niet meer 'Rova' app maar 'Mijn Rova', Oftewel staat nu naast 'mijn bestanden' en 'mySolarEdge'. Flink irritant want eerste wat ik doe is kijken bij de R...
Al helemaal erg vind ik de app van DHL, genaamd "MyDHL".

Die kan ik dus ook nooit vinden :+
Klein beetje off-topic, maar hetzelfde geld voor ING die z'n app 'Bankieren' noemt en Ben die z'n app 'Ik Ben' noemt. Fijn dat ik niet de enige ben met deze frustraties 8-)
Nieuw tijdperk voor bedrijfsnamen? We moeten ons onderscheiden dus we kiezen een naam die er uit ziet als of we willekeurige letters gekozen hebben?

Ik vind Odido en Yoin ook niet echt een pakkende naam die mij meteen aanspreekt.
Het lijkt er meer op alsof mensen nieuwe namen gewoon simpelweg niet aankunnen. Alle namen zijn op enig moment nieuw geweest en alle namen zijn enige tijd wennen. En als een ieder er aan gewend is, dan is het de gewoonste zaak van de wereld. En dan weer op naar de volgende naamsverandering.
En als de "gewoon" klinkende namen een beetje op zijn (en/of online geregistreerd qua domeinen etc waardoor je (tien)duizenden euros moet betalen voor een simpele domeinnaam) dan kom je automatisch op een anders verzonnen naam uit.
En dan nog, het is maar een naam. Ik begrijp werkelijk niet hoe mensen zo opgewonden kunnen worden, of zich zo druk maken van zoiets simpels als een merknaam.
Bijpassend videootje...

https://www.youtube.com/watch?v=oiHfYKtm4B0

Mensen, wat moet je er mee :+ .
Nou, inderdaad een goed voorbeeld. En die zelfde mensen hebben waarschijnlijk eerder lopen klagen dat het zo onhandig was omdat je specifiek op zoek moest naar een pin automaat van bank A terwijl ze bij bank B zaten. "Waarom kan ik niet gewoon overal met m'n pas terecht" dus. (dat kon op het laatst volgens mij ook wel, maar toch).
En dan maken ze er een naam van en is het weer niet goed.

Als al die mensen eens die negativiteit positief zouden inzetten dan zou de wereld er een stuk prettiger uit zien.
Dat is m.i. vrij simpel; het heeft toch geen enkel objectief-constructief nut anders dan pogen op wat hype in te spelen met de gok dat dat de bestaande klanten niet teveel afschrikt?
Er verandert verder niks, bergen kosten om de merkidentiteit wel te wijzigen, etc.

Alleen marketeers zien er voordeel in, alle anderen zouden tich maal sneller argumenteren "doe nou gewoon maar normaal".

Want stel je toch voor dat je klanten kon winnen door eenduidig en duidelijk te zijn... dat zou toch haast uitstralen dat het product misschien toch een USP heeft, en dan zijn we bij de crux; het is gewoon een eenmansworst die zichzelf enkel op naam kan onderscheiden; er is gewoon geen daadwerkelijke identiteit.
Hoezo zou er geen enkel nut zijn ? In het verhaal hierboven komt een tak van een bedrijf in andere handen. De tak die los komt krijgt een andere naam./ Het is dus aannemelijk dat de loskomende tak als nieuw bedrijf doorgaat en dat ze dus niet de oude naam meer mogen gebruiken.
Dus anders dan een naamsverandering, wat zou dan volgens jou de andere optie zijn ?

Als ik me nog goed kan herinneren was het bij Odido (tmobiile en tele2 dacht ik) hetzelfde. Hier mocht nog een tijdje de oude naam gebruikt worden, maar dat houd ook op enig moment op. Dus als je niet de oude naam mag gebruiken, en je mag geen nieuwe naam aannemen. Zeg het maar wat moeten ze dan ?
Ik meen me te herinneren dat we ooit hetzelfde zeiden over Ziggo, inmiddels is iedereen er aan gewend.
Dat de naam inmiddels bekend is betekend niet dat deze zinnig is of geaccepteerd.
Ziggo slaat nog steeds nergens op.
Ziggo slaat nog steeds nergens op.
Dat is tenminste nog uit te spreken als 'Sicko', wat heel aardig de lading dekt :X
Interessant is dat yoin.be al sinds 2016 is geregistreerd door Youfone. Dit plan lag dus al klaar..
8 jaar? Dit lijkt me eerder een actie om te voorkomen dat iemand een vergelijkbare of gewenste naam inpikt zodat Youfone hem niet meer kan gebruiken. Weg is weg he.
Potentiële merknaamconflicten worden standaard meegenomen in een risicoanalyse.

Of je dan een backup-plan klaar hebt liggen is een tweede, maar ongebruikelijk is het zeker niet.
Dus dan was het toch al 8 jaar geleden een potentional plan?
Hoe spreek je Yoin uit? Zoals Join of met de Y van YouTube?
Of op z'n Frans: Ywan
@EnergieNeutraal
Of op z'n traditioneel chinees 尹尹
Djoin?
Jo-in?
J-ojin(k)?
Jowin?

Ver-schrikkelijk.
Herinnert me aan Yorin, wat al snel Urine werd...
Anagram voor yoni? (Tantrische term voor de vrouwelijke geslachtsorganen).
K*t bedrijf?
Eerst Odildo en nu Yoni. Wie bedenkt deze namen??
Iemand die teveel achter zijn computer zit en te weinig seks heeft... ;)
Zou zo maar kunnen. O-)
Een echte tweaker weet z'n 'zelfhulp' webpagina's prima te vinden.
crap, ik had dit kunnen zijn. :D
Waarom moedwillig een kinderachtige naam neerzetten?
Omdat de "normale" gangbare en gewone namen allemaal al in gebruik zijn? Of zover ze niet in gebruik zijn, zijn de domeinnamen met die woorden massaal gekaapt door domeinkapers die ze voor heel veel geld verkopen.
Dan kom je uiteindelijk uit bij een anders klinkende naam. dat is niet anders.

maar dan nog, het is maar een naam, wat maakt het uit.
Hij had gewoon Odido kunnen neerzetten ipv Odildo, heeft niks te maken of alle gangbare en normale namen al in gebruik zijn.
Die had ik inderdaad niet gezien. Geheel overheen gekeken. Excuses. Daar heb je dus helemaal gelijk in. Versterkt dus weer in mijn mening dat mensen simpelweg niet met veranderingen kunnen omgaan.
Het is maar een naam, dus waar mensen zich al niet druk over maken.
Het is idd "maar een naam" dus waarom is het wél wijzigen dan zo belangrijk?
Zie mijn andere reactie. Als je de oude naam niet meer mag gebruiken, dan zal je wel een nieuwe naam moeten gaan gebruiken.
Eerst Odildo en nu Yoni.
Yoni zou wel erg apart zijn geweest...gelukkig is het yoin. ;)
Eerst Odido, nu Yoin, toch vreemd dat late-stage-capitalism niet alleen de kloof tussen rijk en arm vergroot maar ook ineens zorgt voor bizarre bedrijfsnamen?
de Z generatie is gek op de vervaging tussen nederlandse en engelse woorden en vooral lekker te combineren. We moeten wel met hun generatie meegaan, want zij bepalen de marketing inmiddels veelal.

[Reactie gewijzigd door mgizmo op 22 juli 2024 20:43]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.