Nieuwe Youfone-aansluitingen gaan alleen nog maar over KPN-netwerk

Youfone levert in de toekomst alleen nog diensten via het netwerk van KPN. Aanvankelijk deed het bedrijf dat ook via het netwerk van E-Fiber. Dat blijft zo voor bestaande klanten, maar nieuwe klanten gaan over op KPN.

Youfone bevestigt dat aan TotaalTV. In gebieden waar E-Fiber ligt, worden nieuwe klanten op het netwerk van KPN aangesloten. Dat geldt voor glasvezelabonnementen, maar als er geen glasvezelaansluiting in een gebied ligt, kunnen klanten op KPN's dsl-netwerk worden aangesloten.

KPN nam Youfone vorig jaar over. De virtuele provider bood op beperkte locaties ook glasvezel via E-Fiber aan, maar die provider werd zelf in 2022 overgenomen door Open Dutch Fiber. E-Fiber had op dat moment zo'n 100.000 aansluitingen in Nederland en wil dat in de toekomst uitbreiden met nog eens 500.000.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

01-08-2024 • 20:31

43

Submitter: Doane

Reacties (43)

43
43
21
3
0
15
Wijzig sortering
Damn in 3,5 maand breken ze al de belofte uit dit artikel,; nieuws: KPN mag Youfone overnemen en behoudt vooralsnog merknaam
Had toch wel een jaar verwacht zoals bij andere providers vaker het geval is.
KPN laat het merk Youfone als de overname is afgerond ongemoeid. "De inzet voor Youfone is om de komende jaren verdere groei te realiseren door voortzetting van het efficiënte bedrijfsmodel dat Youfone met succes heeft neergezet", zegt KPN. "De Youfone-organisatie blijft zelfstandig opereren binnen KPN om ervoor te zorgen dat de huidige en toekomstige Youfone-klanten op de voor hun vertrouwde manier bediend worden."
Verbaas me ook wel een beetje dat zoiets dan niet juridisch door de ACM is afgedekt om dit soort beloftes minimaal een periode van X aantal jaar strak te handhaven.

Nu heb je voor mijn gevoel een beetje het systeem waarbij de overnemende partij beloftes/concessie doet om de ACM te overtuigen dat voldoende concurrentie bij deze overname gewaarborgd blijft. Maar als datzelfde bedrijf dan vrij snel met deze toezegging breekt dan is dat toch een compleet wassenneus en bereikt de ACM bovendien niet hetgeen zij willen bereiken.
De ACM heeft dan wel de overname onderzocht maar KPN niet om concessies gevraagd oftewel dit is alleen PR meuk. Alleen als de ACM problemen heeft met de overname kunnen de bedrijven beloftes en concessies doen om die weg te nemen, de ACM vond uit hun onderzoek dat er geen problemen voor de consument zou ontstaan dus geen concessies.

Maar dat onderzoek is gebaseerd op impact op de consument, oftewel aangezien we de grote 3 (totdat 1 van de 3 failliet gaat en we naar 2 gaan...) hebben zullen ze altijd alle kleine concurrentie mogen overnemen met die visie. Immers zal een kleine partij nooit veel invloed hebben op de markt en door de overname kunnen ze nooit groot worden.
https://www.acm.nl/nl/publicaties/kpn-mag-youfone-overnemen

[Reactie gewijzigd door Horatius op 1 augustus 2024 21:09]

Ging bij de ontmanteling van xs4all toch precies hetzelfde? Dat is alleen nog een briefhoofd boven de factuur en een landingspagina op internet. Je moet je nooit illusies maken na overnames.
Bij XS4ALL duurde het wel 20 jaar. Van volledig zelfstandige dochter, tot dat wat het nu is zat ongeveer 5-6 jaar ofzo.

Volgens mij heeft KPN de strategie om alle partijen die leveren over een ander netwerk op te kopen. Zo zijn er (bijna) geen partijen meer die over andere netwerken. Hierdoor is het niet meer rendabel om een eigen open netwerk in de grond te stoppen.

Lijkt om wat ze met reggefiber hebben gedaan. Opkopen om de aanleg van glasvezel tegen te houden. Dan hoeft het niet te concurreren met hun kopernetwerk. KPN vond toen dat koper snel genoeg was voor de consument markt. Dit wilden ze gaan doen sbvvDSL wat in theorie 800/120mbps aan kan.
Inmiddels heeft KPN ook het licht gezien en leggen ze zelf toch maar glas aan ter vervanging van het koper. Maar op deze manier ontwrichten ze de glas aanleg markt.
De eerste beloftes van KPN dat alles hetzelfde zou blijven nadat ze aan hadden aan gegeven te stoppen met Xs4all werden al na een paar maanden verbroken. Vergelijkbaar als bij Youfone dus.
Waarneer was dat? 2019 dacht ik.
Dan hebben ze het 21 jaar volledig zelfstandig laten werken.

KPN heeft XS4ALL al in 1998 overgenomen. Deze overname kwam tot stand omdat XS4ALL opzoek was naar een partij om de ADSL apparatuur te delen en financieren.
Deze moest moet anders door providers zelf in iedere wijkcentrale geplaatst worden. Dat is voor kleine providers veels te duur. Dat was dus strategisch omdat ze gebruik konden maken van het ADSL netwerk van KPN. Bovendien was KPN opzoek naar kennis over internet.
In 2014 of 2015 ofzo ging KPN zich meer bemoeien met de bedrijfsvoering van XS4ALL. Zoals een gedwongen migratie van het VoIP platform richting dat van KPN en een verplichte prijsverhoging. Dat had XS4ALL al meer dan 10 jaar niet gedaan…
Maar voor die tijd bewoog XS4ALL zich volledig zelfstandig onder KPN.
xs4all en telfort waren ten ‘dode’ opgeschreven omdat er toen een Ibarra werd aangetrokken om KPN weer winstgevend te maken volgens de aandeelhouders. Ik heb goed kunnen werken onder Blok/Mols tijdperk alleen onder Ibarra was men alleen maar bezig met de branding van de 3 losse bedrijven binnen KPN te laten vallen. KPN moest volgens het idee van een Alles in 1 merk, ineens zowel super budget aanspreken (telfort) - haar eigen publiek én prosumers van XS4ALL, het premium.

Dat werkte niet, klein voorbeeld: skill niveau de servicedesk was niet on par - je kon niet van een Telfort scripter verwachten dat die XS4ALL klanten te woord moest gaan staan op technisch vlak. De great exodus began en veel mensen vertrokken. Ik ben niet bij Freedom gaan werken maar juist lokaal in de IT en na 5 jaar consultancy kan ik achteraf zeggen dat het een goed besluit was, onder grotere bedrijven is jezelf ontwikkelen toch beperkt omdat je de paden van de grote machine alleen kan belopen.

Dat YouFone nu al opgeknipt wordt en dat KPN ervoor kiest om alleen maar eigen netwerk te kiezen is daarom denk ik ook logisch want daar is YouFones abonnementsgeld naar - gevalletje dat het verhaal in de aandeelhoudersvergadering wel een positief cijfer moet gaan opleveren. Dat gaat men niet bereiken door YouFone nog jaren zelfstandig te laten werken.

Dubbele functies heb je met overnames altijd en geloof dat er nu bij KPN genoeg know-how is hoe ze iets correct moeten afbouwen in sneltreinvaart.
Dank voor de Xs4all samenvattingen, ik was er al die jaren klant (nu bij Freedom), voor mij dus niets nieuws. Het gaat hier echter om de gedane beloftes die uiteindelijk niets waard blijken te zijn.

[Reactie gewijzigd door zordaz op 2 augustus 2024 09:04]

/verwijderd: dubbelpost

[Reactie gewijzigd door zordaz op 2 augustus 2024 09:07]

Ging bij de ontmanteling van xs4all toch precies hetzelfde? Dat is alleen nog een briefhoofd boven de factuur en een landingspagina op internet. Je moet je nooit illusies maken na overnames.
En ik zei:
Had toch wel een jaar verwacht zoals bij andere providers vaker het geval is.
Dus welke illusies heb ik gemaakt? Bij XS4ALL duurde het een stuk langer overigens.
'illusies maken' zoals bedoeld in de uitdrukking natuurlijk.... na overnames als deze is gewoon niets zeker.
Hoe breken ze de belofte dan? De merknaam verdwijnt toch niet? Ze leveren voortaan alleen nog maar over KPN netwerk maar het merk verdwijnt niet.

Nog niet althans.

[Reactie gewijzigd door FrankoNL op 1 augustus 2024 21:01]

Het feit dat je alleen nog KPN netwerk kan gebruiken vind ik niet passen bij zelfstandig opereren noch op de vertrouwde manier bediend te worden. Ook groei realiseren door je netwerk mogelijkheden te verkleinen?

Ongeveer elke zin in die quote kan je vraagtekens bij zetten in combinatie met deze actie, niet dat iedereen dit niet voorspeld had. Ze trappen het proces in ieder geval wel op zijn staart.

Dit laat gewoon zien dat het Nederlandse net niet competitief is. Youfone kan nu waarschijnlijk stukken goedkoper gebruik maken van het KPN net wat betekent dat E-Fiber bijzonder duur is naar verhouding. Laat zien wat er mis is met het net in NL.
Ik zie in jouw bericht vooral erg veel aannames. Ik kan niet zeggen of die aannames kloppen of niet. Heb je wellicht wat bronnen die jouw uitspraken bevestigen?

Het is natuurlijk erg gemakkelijk om vanuit de onderbuik te beargumenteren dat alles krom is maar er kunnen ook hele andere redenen achter zitten. Ik kan mij bijvoorbeeld best voorstellen dat een apart netwerk naast KPN voor een kleine groep abbonees niet winstgevend is voor Youfone en dat de operational overhead hierop ongewenst is.

Het kan daarom best een zelfstandige keuze zijn om dat netwerk links te laten liggen.

[Reactie gewijzigd door Archcry op 1 augustus 2024 23:02]

Je struikelt over de aanname dat Youfone het KPN netwerk nu goedkoper kan gebruiken? Dat is een 1+1=2 verhaal voor mij.

Glasnet is een kleine glasvezel provider welke vrij actief op het forum is, de eigenaar ook. Op verschillende punten in NL zitten zij op het KPN netwerk en/of ODF. ODF is 20 euro goedkoper om af te nemen per maand, 35 euro tov 55.
Kan je zelf checken op de site van glasnet.

Oftewel voor externe providers is ODF stukken goedkoper dan KPN. Nu stoot Youfone zijn dienstverlening af op ODF.
Naar mijn inzien is de enige reden daarvoor dat ze goedkoop het KPN net op kunnen nu en het financieel niet interessant meer is om ook ODF aan te bieden.
(Daarnaast ook het opslokken van alle klanten makkelijker maken).

Dus met deze informatie ben ik benieuwd of je dan nogsteeds vermoed dat Youfone dit ook had gedaan zonder KPN als daddy.
En ze stoppen niet met opereren op het ODF met dus de infrastructuur blijft hetzelfde voor ze. Ze zouden prima, net zoals bij Tweak (kut Odido), de contracten niet meer verlengen en de infrastructuur verwijderen.

Hier het topicstart met prijsverschillen tussen netwerken;
forumtopic: [Glasnet.nl] Ervaringen & Discussie - Deel 1

Mijn prijzen die ik noemde zijn wat verouderd maar punt staat nogsteeds.

[Reactie gewijzigd door Horatius op 1 augustus 2024 23:19]

Beetje nuance, Youfone stopt enkel met nieuwe aansluiting op het oude E-Fiber gebied, dus levergebied van ca. 100k aansluiting. Voor de rest van de ODF aansluitingen (ruim een miljoen) is er nooit een overeenkomst geweest. Vanuit jou tekst krijg ik het idee dat je denkt dat Youfone op heel ODF altijd kon leveren en daarmee nu stopt, wat niet klopt.
Op verschillende punten in NL zitten zij op het KPN netwerk en/of ODF. ODF is 20 euro goedkoper om af te nemen per maand, 35 euro tov 55.
Kan je zelf checken op de site van glasnet.
Probleem bij de kleinere FTTH partijen zoals ODF en eigenlijk ook Delta is dat ze geprobeerd hebben hoge bezetting op hun FTTH netwerken te krijgen door lage kosten, dus markt kopen, te vragen per lijn aan andere ISP's.
Uiteindelijk moet ook bij die partijen de pijp roken. Vandaar dat nu zelfs Delta een groot deel van hun FTTH aansluitingen aan KPN/Glaspoort heeft aangeboden. De investeerder achter Delta ziet geen voldoende rendement, dus verkopen die boel. Zo simpel is het.
Zonder voldoende marge kun je geen goede SLA's afspreken met bijv. aannemers voor service en herstel bij glasvezelkabel schades, geen goed bemand NOC inrichten en ga zo maar door. Uiteindelijk kost dat de nieuwe FTTH netwerk boeren de kop.
Neem je als ISP een lijntje af bij KPN, dan weet je dat het herstel middels contracten goed geborgd is.
Voor de KPN/Youfone deal zal hetzelfde gedacht worden. Bij een Youfone klant op het eigen KPN FTTH netwerk weet je wie de storing gaat oplossen. Bij E-Fiber netwerk ben je dan weer afhankelijk van ODF.
Dus ik snap de prijsdelta wel.
Misschien lees ik er overheen, maar welke belofte heeft KPN volgens jou dan precies gebroken?
Zo hebben ze ook de maximale snelheid via Glasvezel tot 200Mbps beperkt. Voor de overname was dit nog 1000Mbps.

Langzaam wordt Youfone geknepen in functionaliteit zodat “je maar over moet naar KPN” als je meer wilt.
Dat lijkt me nou precies een concurrentiebeperkende actie waar de ACM tegen op zou moeten treden, al helemaal zo snel na een overname. Voor een snelle verbinding heb je nu minder te kiezen zonder dat dit technisch noodzakelijk was om te veranderen.
Je zou toch verwachten dat het ACM keihard ingrijpt en met terugwerkende kracht de overname ongeaan maakt.

Het make schaap van het ACM laat nog maar eens zien niks te willen of kunnen doen.
Op basis waarvan zou ACM dat moeten doen dan? ACM heeft eerder aangegeven geen bezwaar te hebben tegen de overname, zonder verdere randvoorwaarden te stellen. Dan is het een "done deal".
Tja alleen dat ze dat op die manier gedaan hebben blijkt voor mij dat ze grote fouten maken.
Omdat je het niet eens bent met de conclusie van de ACM wil nog niet zeggen dat ze iets fout doen.
Maar kan je aangeven welke fouten dan? Welke wetgeving, welk artikel in de Telecomwet? Youfone zat met mobiel al bij KPN, de overname deed dus niets met dat marktaandeel. Daarnaast is er keuze genoeg bij aanbieders van "internet". De drie groten hebben allemaal ongeveer één derde van de markt in handen en daar verschuift niets significants met de overname door KPN. Ik denk dan ook dat ACM feitelijk juist heeft geoordeeld. Dat het vervolgens niet lekker voelt, tja, dat is emotie en dat is meestal geen beste raadgever.
Tja, in de globaliserende wereld overleven bedrijfjes met een omvang van een postzegel niet.
Ik krijg een soort deja-vu van XS4ALL..
Ik vind het bijzonder dat ze zelfs als budget provider maar maximaal 200 Mbit/s glasvezel hebben via het kpn netwerk.
Waarschijnlijk omdat de gemiddelde huis tuin en keuken Trudie niet meer dan dat nodig heeft om te Netflixen en te feestboeken. Gigabit abbonementen zijn leuk maar zeg nou zelf, zit de gemiddelde Nederlander daar echt op te wachten? En zo ja, wat is het voordeel voor hun?

Zelf zou ik gigabit ook best leuk vinden maar als ik nadenk waarvoor ik het zou gaan gebruiken dan zijn de use cases best gelimiteerd voor mij persoonlijk. Ik ben zelf overigens ook abbonee van Youfone met een 200mbit abbonement en hoewel dat best okay is had ik het met 100mbit ook gemakkelijk gered.

[Reactie gewijzigd door Archcry op 1 augustus 2024 22:54]

Bovendien, als budget provider krijg je alleen maar meer overhead kosten als je meer pakketten gaat aanbieden. 100 MBit is nu genoeg voor het overgrootte gedeelte van de mensen. De dure snelle pakketten verwacht ik juist bij de dure jongens als selling point, en juist niet bij de budget provider.
Een 200 mbit verbinding is in de meeste gevallen een geknepen gigabit, of zelf 10 gigabit verbinding.

Het leuke is: iemand die geen (10) gigabit nodig heeft, zal dat ook niet echt gebruiken. Je kan iedereen gewoon de maximum snelheid geven, alle andere snelheden zijn een kunstmatige beperking die nergens voor nodig is, behalve om meer geld te verdienen.
Tja, budgetaanbieder MVNO Ben biedt ook 'maar' max. 200/50 Mbps aan tenzij je een euro per maand extra betaalt voor 300/75 Mbps. Voorheen was dat overigens 'alleen 4G tenzij je extra betaalt voor 5G'. Sibling MVNO Simpel biedt overigens 'maar' 150/50 Mbps en om het simpel te houden is daar geen extra optie bij, ook geen klantvoordeel trouwens.
Vandaag toevallig nog gekeken uit welk IP-blok mijn adres komt, en was verrast te zien dat dat KPN is -- ik heb Youfone voor de duidelijkheid

Zolang de goede prijzen en dienst in stand blijven, zal het mij ook worst wezen aan wie de factuur betaald wordt: of het nou virtueel bovenop KPN ligt of KPN direct is, zij krijgen hun leeuwendeel toch wel
Youfone heeft geen eigen subnet, hebben ze nooit gehad ook voor zover ik mij kan herinneren.
Thanks voor de aanvulling! Klinkt alsof het eigenlijk altijd al KPN was met een likje verf en aantrekkelijker prijskaartje, dus feitelijk verandert er niks tot KPN de prijzen verhoogt? 🤔
Dat was altijd al. Youfone is/was een partij dat lijnen bij 3e partijen inkocht.
Maar daar stoppen ze nu mee. Voor nieuwe klanten doen ze alleen KPN.
De werkwijze van KPN is al jaren het opkopen van kleine concurrenten. KPN voert een meer-merken beleid en probeert andere glasvezel providers af te troeven door het aanbod bij andere te verminderen en exclusiviteit op het KPN NetwerkNL / Glaspoort netwerk te bieden. KPN is niet voor meer concurrentie en een open netwerk is bij hen een wassen neus. Er moet gewoon grof geld worden verdient aan de consumenten.
Voor mij is het wel ten goede gekomen,

Heb zelf persoonlijk een YouFone abonnement en zit thuis met KPN Internet. Heb dus erg fijn 2GB Extra gekregen op m'n mobiele data bundel gratis en voor niks!
De 3 grote partijen nemen alles over.
Er is totaal geen concurrentie meer, allemaal 1 pot nat.
Youfone... Leuk tot dat je een klantenservice medewerker moet spreken (In dit geval over beëindigen abbo).

Heb twee keer aan toe een gebrekkig persoon aan de lijn gehad.
Ik heb een hoop gezeur gehad over een defecte XGS-PON ONT waarbij ze in eerste instantie zelfs een AON kastje opstuurden 8)7 (en KPN was geen direct aanspreekpunt in deze, ik moest het toch echt via Youfone in gang zetten)
Uiteindelijk is het wel weer goed gekomen, maar ik heb te lang een knipperlichtverbinding gehad om dat soort ellende nog een keer te willen, via de KPN helpdesk toen ik nog bij hen zat kwamen ze dezelfde hardware swap (om dezelfde reden, een rotte Ethernet poort, bekend euvel) de volgende werkdag nog uitvoeren.

Dan maar iets meer betalen voor meer gemoedsrust.
Deze week net de overstap gemaakt van KPN naar Youfone. Heb KPN nog gebeld, maar die willen niet zoveel. Dus heeft Youfone alle glasvezelapparatuur opgestuurd, komt de gratis installateur voor niets en ben ik op jaarbasis 300 euro goedkoper uit. Kort gezegd wordt er meer dan genoeg verdiend aan de consument. Daarbij heeft KPN wel een aantal zaakjes anders dan bij Youfone: maximaal 200mbit ipv 1000, Netflix niet te bekijken op TV via een zender, en een stilstaand beeld bij vooruitspoelen op TV. Misschien ontdek ik nog meer.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.