Open Dutch Fiber neemt E-Fiber over

Open Dutch Fiber heeft zijn concurrent E-Fiber overgenomen. Beide partijen leggen glasvezelnetwerken aan in Nederland, waar diverse providers gebruik van kunnen maken. Met de overname vergroot ODF zijn marktaandeel. De projecten van E-Fiber worden voortgezet.

E-Fiber wordt onderdeel van de ODF Group en zal de uitrol van de huidige projecten voortzetten, schrijft Open Dutch Fiber. Providers die via het netwerk van ODF glasvezelabonnementen aanbieden, kunnen voortaan ook hun abonnementen aanbieden in gebieden waar E-Fiber glasvezel heeft aangelegd. Financiële details over de overname zijn niet bekendgemaakt.

In de afgelopen tien jaar heeft E-Fiber naar eigen zeggen 100.000 adressen in Nederland aangesloten op glasvezel. De ambitie van het bedrijf is om in de komende vijf jaar 500.000 adressen aan glasvezel te helpen.

ODF, waar E-Fiber nu onderdeel van is, werd vorig jaar opgericht. Het is een joint venture van investeringsfonds KKR en Deutsche Telekom Capital Partners. ODF richt zich voornamelijk op de aanleg van glasvezel in stedelijke gebieden. Tot nu toe heeft ODF de bouw van 400.000 glasvezelverbindingen naar Nederlandse huishoudens aangekondigd. T-Mobile is de grootste huurder van het ODF-netwerk en wil in de komende jaren een miljoen huishoudens van glasvezel voorzien.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

03-05-2022 • 13:54

116 Linkedin

Submitter: Mojo

Lees meer

Reacties (116)

116
115
40
3
0
68
Wijzig sortering
E-Fiber is toch een grote flop. Straten worden hier opengegooid en niet netjes gedicht. Vragen hoge instapprijzen, aso verkopers die niet weggaan bij de deur en je proberen te vertellen dat je niet weet wat je huidige abonnement inhoud om je zo over te laten stappen, etcetera. Vervolgens meermaals reclame in de bus krijgen op adres ook al heb ik mij meermaals uitgeschreven en heb ik een postfilter.

Misschien is E-Fiber niet verantwoordelijk voor al het bovenstaande qua uitvoeren, maar verwacht wel dat het bedrijf controle doet, wat ze niet doen.

[Reactie gewijzigd door Slavy op 3 mei 2022 14:27]

Nou inderdaad; het bekende "de kabels in de grond zijn bij u oud en versleten en houden het hooguit nog drie jaar vol". Dit heeft een verwante glasvezellobby (lvcnet, waarvan, als je de url nu bezoekt, je direct bij efiber uitkomt) jaren volgehouden om zo mensen bang te maken en ze te laten overstappen.

Een ander "geintje" van ze: ze beweren dat als je tijdens de aanleg je niet direct lid word, en je dit op een later tijdstip wel zou doen, je dan €450,- "activatiekosten" moet betalen. Let op: dit zijn dus niet kosten mbt aanleggen van kabels, gezien iedereen die wil gratis een aansluiting in huis "krijgt". Dus ondanks dat men e-fiber de glasvezelkabel in de woning laat aanleggen zeggen ze in feite: als je nu niet lid wordt betaal je later €450,-

Als je hier vragen over gaat stellen weten ze ineens van niks, en ook providers die via e-fiber leveren zijn hier niet mee bekend. Het lijkt erop dat dit de zoveelste vorm van "onder druk zetten" is die e-fiber hanteert om zo te proberen zieltjes te winnen.

En dan zijn ze ook nog erg goed in de boel vernielen tijdens aanleg.
Hier in Oss krijgen alleen de mensen die een abonnement hebben afgesloten een aansluiting in huis. De rest dus geen aansluiting. 450 euro om alsnog een aansluiting te krijgen vind ik dan nog niet eens zo gek. Grond moet open om een kabeltje naar jouw huis te krijgen.
Zoals ik duidelijk heb aangegeven krijgt in het land van cuijk IEDEREEN (die wil) een gratis aansluiting in huis/bedrijfspand. Zelfs in de mate dat men de aansluiting tussen centrale en woning controleert op juiste werking.

Later zijn ze in oss begonnen met de aanleg. Het lijkt erop alsof het "iedereen kosteloos aansluiten" ze te duur werd, gezien ze in oss spreken over "vraaggestuurd aanleggen" (pagina zes vd "giga glasvezelgids oss".

In deurne bijvoorbeeld hebben ook alle bewoners een aansluiting gekregen . En dag terwijl kpn er ook maar meteen een glasvezelnetwerk heeft aangelegd 8)7 (waarbij de kpn glasvezelaansluitingen ook kosteloos werden aangelegd).

[Reactie gewijzigd door terradrone op 3 mei 2022 22:21]

Het verschil tussen bedrijfsinitiatief en invullen van marktvraag. Oss word aangelegd omdat er animo is onder genoeg individuele bewoners om het voor E-fiber interessant genoeg te maken, de reden waarom binnen de gemeente in heel Berghem niks word aangelegd bijvoorbeeld. Dit is een wat andere aanpak dan dat zeg een KPN naar een woonplaats gaat en gewoon maar alle aansluitingen aanlegt.

Dit staat dan ook nog even los van de kwaliteit geleverd door de uitvoerders wat er evenveel kunnen zijn als er vergunningen worden verstrekt door de gemeente. Daar wordt nogal wat gecowboyed.

In Beek is het een aantal jaar terug aangelegd met burgerinitiatief, kan ook niet overal de schoonheidsprijs verdienen.
In Deurne zou oorspronkelijk alleen E-Fiber glasvezel door het hele dorp gaan aanleggen en de kosten zou de gemeente dragen (dus iedereen een gratis glasvezel aansluiting). Toen kwam ineens KPN om de hoek met de mededeling dat zij gratis aansluitingen op hun glasvezel netwerk zouden gaan aanleggen in de kern van Deurne (dus niet in de industriegebieden). Toen heeft de gemeente afgedwongen dat de werkzaamheden voor het aanleggen gezamenlijk gedaan moesten worden, want twee keer de grond openbreken zag de gemeente niet zitten. Zo gezegd, zo gedaan, nu hebben we twee glasvezel aansluitingen in huis.

Over de dubieuze aanprijs praktijken van E-Fiber kan ik niets zeggen, toen de vertegenwoordiger van E-Fiber langskwam heb ik die meteen de deur gewezen omdat ik nog op Ziggo doorging met internet en TV, dus geen zin had in allerlei verkooppraatjes. KPN heeft niemand langs de deur gestuurd daarvoor, dat kan ik wel waarderen.
Hier in Landerd (nu maashorst) kreeg iedereen gratis de aansluiting. En dus ook het buitengebied. Je kan veel zeggen maar ik vrees dat deze overname slecht nieuws is voor de kleine kernen. Die konden eerst efiber krijgen. En ik heb nu voor 35 euro per maand gbit internet.

Met deze overname weet ik niet hoe lang dat zo blijft en of het beleid wordt aangepast
De verkooptactieken zijn mij ook bekend, maar problemen met aanleg zijn niet uniek voor e-fiber. Vorig jaar schoot KPN in Arnhem nog door de riolering van meerdere huizen heen. Delta Fiber legde hier in de buurt in het buitengebied ook niet echt netjes alles terug. Aanleg moet helaas goedkoop en het draait om meters maken. Daar ben ik geen fan van, maar helaas werkt het zo. Glasvezels worden daarnaast vaak ook als losse kabels gelegd zonder mantel eromheen en naar mijn zin te hoog. De heren die waar ik woon de riolering kwamen vervangen waren er in ieder geval niet blij mee. Ook overigens niet met het feit dat de coördinaten van de kabels die zijn doorgegeven vaak niet klopten.

Buiten de verkooptactieken en aanleg om hoop ik dat er nu verder niks verandert. De sterkste punten bij e-fiber zijn wat mij betreft veel onafhankelijke providers en lage prijzen. Ik ken weinig andere gebieden waar ik voor €40 per maand een gigabitlijn binnen heb liggen en dan ook nog eens van een kleine provider met fijne service zonder een keuzemenu.
Ik meen me te herinneren dat die 450,- euro aansluitkosten was in de tijd voordat ze met e-fiber in zee zijn gegaan (ze kregen de financiering niet goed rond ofzo?) . Later toen ze met e-fiber verder gingen zijn de aansluitkosten vervallen. Ik ben er in ieder geval blij mee.
Nee hoor, op het moment dat de aansluiting werd gemaakt werd bij mij (en iedereen in de regio) die geen abonnement had afgesloten een grote groene kartonnen kaart op de aansluiting gehangen waarop letterlijk staat (heb hem er nog even bijgepakt): "Bespaar 450 euro - door nu mee te doen met glasvezel (later inschrijven kost 450 euro) - lvcnet - efiber" .

Die aansluitkosten zijn volgens e-fiber niet vervallen, hoewel aangesloten providers niets weten van aansluitkosten-achteraf. Er was inderdaad ten tijde dat lvcnet nog zonder e-fiber zieltjes aan het winnen was sprake van eenmalige aansluitkosten. Toen e-fiber het stokje overnam was er ineens geen meer sprake van aansluitkosten bij directe aanmelding bij een provider, alleen "achteraf", voor diegene die niet meteen meededen (nogmaals, iedereen kreeg wel een glasvezelaansluiting in huis). Maar er is nooit gezegd wanneer dat moment precies zou zijn dat er sprake gaat zijn van aansluitkosten. Dat antwoord is e-fiber mij nog steeds schuldig.
Dat verhaaltje van die activatiekosten is goed om te weten. Ik dacht dat je geen aansluiting kreeg als je niet naar een glasprovider overstapte. Dat is dus niet waar, begrijp ik.
Dat verschilt kennelijk per gebied. Sommige gebieden wel, andere niet. In het land van cuijk en deurne kreeg iedereen een gratis aansluiting, in oss alleen diegene die meteen een abonnement afsluiten. Je moet er ook redelijk op zoeken, staat allemaal niet erg duidelijk vermeld. Ik hoor ook van andere projecten in nederland (van andere aanbieders) dat er soms flinke bedragen worden gevraagd, dat zijn dan nogal eens projecten gericht op het buitengebied, waar eenmalige kosten van €1000,- of meer wel vaker voorkomen.
Wel bij andere partijen, minimaal een jaar bij Gasdraad en Glas buitenaf/Nu Delta deed hetzelfde. En daar was het bedrag rond de twee mille.
Ik zou ook €450 hebben moeten betalen, maar door via de website van e-fiber bij tweak een abonnement af te sluiten ging dat gratis
Hier in Oss ook geen probleem. De 450 geld voor iedereen die niet in de aanloop of allerlaatste moment een aansluiting en abo wenste. Dit omdat er dan ook daadwerkelijk geen aansluiting vanaf de straat naar de woning wordt gelegd. Als je dus later alsnog glasvezel wilt moet er een vergunning gevraagd worden en gegraven worden etc.
Ik woon pas sinds maart in Oss en de reactietermijn was blijkbaar t/m november. De vorige bewoners van mijn woning waren oude mensen en die hadden geen ja gezegd. Dus ja, feitelijk gezien was ik te laat, al kon ik daar niet zoveel aan doen.

Maar maandag krijg ik als het goed is een monteur om het modem aan de gang te krijgen.
En hoe bevalt tweak? Ik las nogal wat verontrustende verhalen.

[Reactie gewijzigd door RogValk op 4 mei 2022 12:49]

Tweak is prima, de TV is van canal digital is prut. Kijk anders even op het forum, is een hele draad over tweak.

https://gathering.tweakers.net/forum/list_message/71412778

[Reactie gewijzigd door Heidistein op 4 mei 2022 13:21]

Voor tv is tweak inderdaad gewoon een verkoper omdat mensen het willen. Ik heb hier Nlziet en dat is voor mij prima.
De communicatie is simpelweg ruk. Er staat ineens iemand aan je deur om te schouwen of naar binnen te brengen, als je zelf niet belt hoor je niets en de verplichte monteursafspraak is kul, want ik kreeg vandaag ineens het modem opgestuurd (Fritzbox 5530 fiber) met een fiberkabeltje. Die ingeplugd en ingesteld op NL en Tweak als provider en nu heb ik glasvezel internet. Dus monteurs afspraak van maandag a.s. afgezegd. Dat instellen was met hulp van de klantenservice, dat dan weer wel. Als ik ze verder nooit meer nodig heb, vind ik het dikke prima zo.
E-fiber was hier prima, werd allemaal redelijk snel aangelegd, aardige mensen die de installatie deden. Geen verkopers gehad, via tweak internet only en werkt prima. Wel apart dat we al een glasvezel van KPN hadden in de meterkast, maar je hoort me niet klagen want tweak levert snellere verbinding voor fors mindere kosten.
Hier dezelfde ervaring, alhoewel we nog geen internet hebben (wel al de aansluiting tot in huis). Allemaal netjes gedaan, werd goed rekening gehouden met het kunnen betreden van de woning terwijl de straat open lag, en toen er een keer wat spullen in de weg stonden voor mijn auto waren die al weggehaald voor ik de motor gestart had. Vond het juist een keurige partij.
En hoe bevalt tweak? Ik las nogal wat erontrustende verhalen. TV via andere wijze of gewoon geen tv?
Tweak is prima, we hebben 1gb up en down, en halen dat ook vrijwel altijd. Eigen ubiquiti router er aan met twee access points. TV doen we via NLZiet, VTM go en Zattoo voor de Duitse zenders. En Youtube. Daar hebben we genoeg aan, en bevalt beter dan totaalpakket wat we bij Kpn hadden omdat we veel meer kunnen terugkijken bij NLZiet. Icm nvidia shield. De kosten van de eigen router, accesspoints en nvidia shield heb je er in een jaar al uit als je vergelijkt met Kpn, nog sneller als je vraag en aanbod gebruikt.

Tweak en NLziet is samen 42 euro per maand, vergelijkbaar kpn is 80 euro. Een verschil van 456 euro per jaar, daar kun je flink wat kwaliteit hardware voor kopen.

[Reactie gewijzigd door barbarbar op 4 mei 2022 14:01]

Hier hetzelfde. Niks over te klagen.
Het werk in de straat wordt door onderaannemers gedaan en e-fiber zelf verkoopt geen abonnementen dus waarschijnlijk gaan de verkopers van een van de providers zijn. Die doorgaans ook door een of ander louche bureau de straat op worden gestuurd. Heb jij ooit al een fatsoenlijke deur aan deur verkoper geweten van welk product dan ook?
fatsoenlijke deur aan deur verkoper
De ellende is dat ze hiermee wegkomen door het uit te besteden. En de verkopers zelf krijgen letterlijk de instructie om het zo te doen. Natuurlijk hebben die dan misschien ook een wat lager liggende lat qua moreel acceptabel. Maar de echte schurken zitten veel hoger in de boom.
De gemeentes waar ik bekend mee ben willen niet dat willekeurige externe partijen de straat opnieuw dichten. Dit willen deze gemeentes zelf in de hand hebben want zij zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor als er een tegel uitsteekt en iemand valt oid. Dit moet een door de gemeente goedgekeurde partij doen.
Dat is ook een van de eisen die een gemeente mag stellen aan het werk. Hier in Nijmegen legt Selecta Infratechniek alles aan als onderaannemer van VolkerWessels Telecom namens KPN Netwerk. Overal straat Selecta zelf behalve in het centrum, hier werd de gebruikelijke aannemer Giesbers voor gekozen.

Van mij mag een gemeente dat wel vaker eisen, het duurt misschien iets langer voor er eenmaal gegraven wordt maar de aanleg gaat uiteindelijk sneller en de straten zijn ook nog eens een stuk netter dicht gelegd. Vooral bij van die afwijkende trottoirs waar niet gewone stoeptegels liggen ben ik groot fan.
Nou, ik ben er blij mee. Alweer een jaartje prima internet, 1Gb up/down :). Die paar klinkers die niet perfect terug liggen boeien me niet.
Een bejaarde die op z'n muil gaat en een heup breekt interesseert ook niemand iets. 100k+ zorgkosten boeit niemand iets, zolang JIJ maar lekker kan NetNixxen met 1000/1000. :P
Precies dezelfde ervaringen met deze partij straat open gebroken zonder melding. Verkopers die 10x zijn langs geweest. En binnen zijn gegaan bij mijn bejaarde opa en oma van 90+ om ze glasvezel te verkopen. Snap niet hoe je dat kunt doen.
Dat gebeurde hier ook toen KPN glasvezel kwam aanleggen een paar jaar terug. Dat gebeurd door alle partijen.
Ga er maar vanuit dat er gewoon een Klic melding gedaan is, dat ze het jou niet verteld hebben wil niet zeggen dat het niet gebeurd is
E-Fiber is toch een grote flop. Straten worden hier opengegooid en niet netjes gedicht.
"KPN" hier ook: "Wij zijn kabeltrekkers, geen stratenmakers", zei de voorman.
Tegels lagen soms wel 1 a 2 cm hoger/lager ten opzichte van elkaar. Toen ik het had over aansprakelijkheid en de wat 'minder jonge' mensen in de straat, hebben ze alleen mijn stukje voor de deur opnieuw gedaan.
Sinds kort heb ik op een locatie glasvezel van ODF. Vreemd genoeg is het helemaal niet zo open. T-mobile is de enige die erop uit gerold wordt. Heel jammer, want T-mobile doet geen IPv6 of vaste IPv4 nummers. Dat kan wel met T-mobiel zakelijk. Maar nu komt ie.. dat kan alleen met T-mobile zakelijk op KPN glasvezel 8)7
t mobile least het netwerk van kpn.Ik vind het wel goed dat er verschillende partijen zijn voor de uitrol, van glasvezel.Het moet niet zo zijn dat kpn alles gaat bekostigen, het zijn best dure kabeltjes wat ze in de grond stoppen.
Niet overal. Ze leasen het netwerk bijvoorbeeld in Haarlem oost van ODF (en hebben er alleenrecht op, dus niet zo heel erg OPEN..). Gek genoeg kunnen ze op die lijnen geen zakelijke verbindingen opleveren.
Alleen recht van T-Mobile in Haarlem Oost(waar ik woon) is alleen eerste jaar T-Mobile only daarna word het Netwerk opengesteld aldus T-Mobile en odf.
KPN verdient die kosten ruim terug door een hoge huur voor externe partijen te vragen, maak je daar maar geen zorgen om. If anything is de huur te hoog waardoor er oneerlijke concurrentie is...
Weet je wat oneerlijk is? Dat ODF alleen uitrolt in stedelijke gebieden (goedkoop) en KPN overal (duurder) en dat er maar klachten blijven dat KPN zo duur is.De vezels van KPN zijn duurder dan die van andere partijen ja (logisch, zie boven), maar ken jij de marges en risico's van de verschillende operators?
Ik zie vooral een reden om de infra los van de dienst te willen zien
Dat doet iedere netwerkbeheerder behalve Delta. Neem KPN als voorbeeld, uiteindelijk heb je het grote concern 'KPN' maar daaronder opereren vele bedrijfsonderdelen volledig zelfstandig of in aparte ondernemingen. KPN Netwerk is eigenaar van de PoP's en de oranje vezels in de grond, KPN Wholesale is de operator en KPN provider koopt weer in bij beiden. Op het netwerk van KPN Netwerk is KPN ook gewoon een telco, net als T-Mobile of Tweak of noem maar op.

Het netwerk van KPN Netwerk is misschien duur om te huren maar het is nog steeds het meest open glasvezelnet van Nederland. Genoeg andere netwerkbeheerders die doen alsof ze een open netwerk aanleggen om uiteindelijk vrijwel alleen maar providers toe te staan van het moederbedrijf en grote concurrenten betalen belachelij veel om ze te weren (*kijkt naar Delta*)..
KPN Netwerk is misschien een los onderdeel binnen KPN, maar het lijkt er toch verdomt veel op dat ze kortingen geven aan KPN de ISP, te veel vragen van anderen, of dat de ISP niet cared om winst. Dit omdat genoeg andere aanbieders (zoals T-Mobile en Freedom) extra kosten rekenen voor het leveren via het KPN glas netwerk, waardoor KPN vaak voordeliger is.

Voor concurrentie zijn er maar 2 dingen wat uitmaakt; de kwaliteit van de dienst en wat de consument betaalt. En dat laatste is dus vaker hoger bij een niet KPN ISP over KPN glas.
Hoe het er op kostenvlak aan toe gaat weet ik niet, zo diep zit ik niet in die materie maar ik weet wel dat KPN Netwerk een vrij hoge vorm van zelfregulatie toepast en provider KPN heeft geen voordeelspositie tegenover bijvoorbeeld T-Mobile. De reden waarom veel ISP's duurder zijn dan KPN is omdat deze naast de glasvezel ook de aansluiting op de apparatuur huren, het zogenoemde Wholesale WBA. Plaatst een operator zelf apparatuur dan krijg je Wholesale ODF. Ook kan een ISP zaken als routers en iTV huren bij KPN Wholesale, dan kom je uit op Wholesale WMP. Uiteindelijk zal er vast een korting op zitten maar het lijkt me niet dat dat meer is dan een bulk-korting, maar misschien ben ik daarin ook een beetje naïef.

En nog even wat kosten vergeleken op glas op mijn adres (KPN glas, point-to-point) met gigabit internet only:
- KPN glas: €60 p/maand
- T-Mobile, Wholesale ODF: €45 p/maand
- Tweak, Wholesale WBA: €63 p/maand
- Freedom, Wholesale WBA: €84 p/maand
- Youfone, Wholesale WMP, €60 p/maand

Ik snap wel waar je naartoe wilt hoor, mede door de gesloten netten en toch wel hoge prijzen is er gewoon een soort monopolie op internet die nu iets versplinterd met andere netbeheerders maar die krijgen uiteindelijk wel weer een monopolie-positie in zo'n gebied.

Het mooiste zou ik toch vinden als zodra alles er eenmaal ligt het onder één netwerkbeheerder terecht zou komen die onafhankelijk is van alle providers, flink gereguleerd zodat providers echt kunnen concurreren met elkaar op gebieden als prijs, service en extra diensten maar dat zal denk ik nooit gaan gebeuren. De enige oplossing is gewoon meer regulatie op alle glasnetten.
E-fiber waar het artikel over gaat heeft juist heel veel providers.
E-fiber rolt ook uit in landelijke gebieden, als die een gemeente doen bieden ze ook diensten in de gehele gemeente. Als ODF dat niet doet is deze overname een slechte zaak.
KPN rolt hier anders niks uit, in onze landelijke gemeente waar graven betrekkelijk eenvoudig is. Er worden in het buitengebied zelfs geen fatsoenlijke ADSL-snelheden gehaald, anno 2022. Al 25 jaar zitten mensen daarop te wachten.

Bij een startup die mobiel internet wilde gaan verzorgen in een poldergebied waar KPN nog steeds brakke ontvangst en slecht bereik had, heeft KPN opgekocht en de stekker uit het project getrokken.

Sinds Delta Fiber glasvezel aan het aanleggen is, strooit KPN ineens met folders dat ‘het glasvezelnetwerk bij u in de straat is vernieuwd!’. Wat pertinente onzin is.

Nee, KPN gaat héél veel klanten verliezen in deze gemeente en dat hebben ze er zelf naar gemaakt.
Dat kan, bij mij zijn de afgelopen week langs geweest, maar volgens mij zit KPN pas op de helft van het aantal aansluitingen dat ze willen uitrollen. Ik denk dat sneller uitrollen niet kan omdat er gewoonweg niet meer "uitrol" capaciteit is, daarnaast moet je als bedrijf deze investeringen ook allemaal kunnen betalen. Beide "problemen" zijn op te lossen door in de tijd te spreiden.
Ik ben iig blij wanneer mij huidige 80/20Mbps vervangen kan worden door 1/1Gbps, wanner ik de Onedrive synchroniseer heb ik nu klagende kinderen en partner.
Het is begrijpelijk dat niet heel Nederland in 1 of 2 jaar verglaasd kan worden, maar waarom hebben KPN en (UPC /) Ziggo tien, vijftien jaar geleden niet zélf het initiatief genomen? Als ze gewoon zelf elk jaar 5 à 10% verglaasd hadden, hadden ze nu een ijzersterk, modern glasvezelnetwerk gehad en hadden ze de concurrentie buiten de deur kunnen houden! Maar nee, ze investeerden zo min mogelijk en zeker niet in glas. Ze lieten de wat minder rendabele klanten gewoon in de kou staan, want er was toch geen concurrentie. KPN kocht jarenlang zelfs kleine glasvezel-concurrenten op, alleen maar om ze de kop in te drukken. Of gaf plaatselijk / tijdelijk grote kortingen als een glasvezel-initiatief werd opgezet. Zaait verwarring door te doen alsof zij ook glasvezel aan gaan bieden, etc.

Maar uiteindelijk hebben ze de verglazing niet tegen kunnen houden. Nu moet vooral KPN er héél hard aan trekken, anders worden ze links en rechts ingehaald door glasvezel-nieuwkomers. Ook Ziggo, dat nooit ook maar over glasvezel wilde nádenken, zag vorig jaar ineens het licht en ging in nieuwbouwwijken voortaan glasvezel aanbieden én je kan nu gewoon los een internetabonnement afsluiten. Dat is allemaal puur en alleen doordat er concurrenten zijn gekomen die glasvezel aanleggen.

Ik woon zelf in een van de dorpen, in een straat die na de eeuwwisseling is aangelegd. Daardoor heb ik keuze uit een veel betere verbinding van KPN en daarnaast Ziggo. We zitten bij Ziggo (ook letterlijk want de wijkkast staat bijna in de achtertuin) en hebben aan het kleinste internet-abonnement al genoeg. In praktisch opzicht heb ik dan ook geen hoogdravende reden om glasvezel te willen, maar toch vind ik het heel belangrijk dat dat glasvezelnetwerk er komt. Vooral omdat er dan meer concurrentie komt. Dat voorkomt onnodig hoge prijzen en houdt de aanbieders scherp, vooral op het gebied van innovatie.

KPN en Ziggo investeren zo min mogelijk en maken zo veel mogelijk winst. Logisch, maar onwenselijk dat ze innovatie in de weg gaan zitten en gedwongen pakketverkoop hanteren. Bij Ziggo kon je bijvoorbeeld geen los internetabonnement nemen. Je moest er een tv-pakket bij nemen. Wilde je geen tv-abonnement erbij, dan kreeg je geen 'korting' op je internet-abonnement waardoor je op € 1 na net zo duur uit was.. Pas in 2021 heeft Ziggo dat losgelaten.
Ons huis is pas twee jaar geleden gebouwd en ik heb alleen aan koper aansluiting gekregen, nu moest de straat weer opengemaakt worden die er net lag. Niet fijn. Maar Nederland heeft één van de beste internet infrastructuren ter wereld en 10 jaar geleden was de behoefte aan glasvezel nog niet zo hoog, ja wel bij tweakers, maar de gemiddelde Nederlander niet.
Natuurlijk had KPN na de overname van Reggefiber door kunnen gaan, maar er was ook onzekerheid mbt het al dan niet reguleren van Ziggo. En als je zoveel miljard moet investeren wil je wel meer zekerheid.
Als de tarieven omlaag moeten of de bandbreedte per euro omhoog, dan helpt het mijn inziens meer wanneer Ziggo gereguleerd wordt, die heeft nu vrij spel en dat werkt verstorend in de markt als je het mij vraagt.

[Reactie gewijzigd door M_I_E_S op 4 mei 2022 18:36]

Nu er glasvezel en straks 5G mobiel internet bij komt, krijg je dus, naast kabel en kpn, vier concurrerende partijen. Dat is beter dan twee partijen die gereguleerd worden, want dat blijft een kunstmatig verhaal.
Ziggo heeft zijn backbone al jaren geleden verglaasd. Er ligt alleen geen ftth, maar er kunnen breedbandsnelheden die bij glasvezel horen aangeboden worden. Ziggo is ook zijn snelheden in rap tempo aan het vergroten. KPN had ooit grootse plannen voor glasvezel, maar hoopte dat ze glasvezel er naast konden doen. Daardoor zouden ze, net zoals Ziggo, een eigen netwerk hebben waar ze heer en meester zouden zijn. Daar is door de overheid in alle stilte een stokje voor gestoken. Het kopernetwerk van KPN hebben ze in beheer als essentiële infrastructuur. Op termijn zou het glasvezelnetwerk deze rol overnemen. Daarom heeft de overheid het glasvezelnetwerk van KPN ook essentiële infrastructuur genoemd en werd KPN duidelijk gemaakt dat het dus ook een open netwerk moest worden. Daarna was bij KPN eerst even er geen urgentie meer, maar nu de markt er om vraagt en KPN ook abonnees verliest aan Ziggo, is KPN een stuk actiever geworden, ondanks dat het netwerk open is.
Dat geloof ik best. Ik denk dat er een boek over te schrijven valt, van wat er allemaal voor politieke en economische strijd achter zit.
in mijn vorige woonplaats kon je kiezen tussen tweak, t-mobile, nog een paar wazige en dat was het. Niet heel spannend
"Wazig" omdat je de naam niet kent of omdat je er een slechte ervaring mee hebt? Nu komt er meer keuze en nemen mensen het niet omdat het een "wazige" provider is, ik snap het niet meer...
Wazig in de zin van klein, geen respons op vragen, matige kennis, zelfs vergeleken met de Ziggo helpdesk….ja, ik heb het geprobeerd, maar als je geen antwoorden krijgt op basale vragen houdt het op. Ik ben nu verhuisd en heb de keuze tussen slechts kpn op glas of ziggo…..guess
Nou gezien je enthousiasme zou ik zeggen ziggo 😎
Maar reëel gezien is kpn de logische keuze
ziggo was ik niet kapot van, vrij veel wazige storingen, maar vaak van korte duur en toch best vaak zinnige antwoorden gekregen van de helpdesk heren/dames. Is uiteindelijk glas geworden ivm thuiswerken
Heb KPN met IPv6, maar om het te gebruiken ben je eigenlijk verplicht om je eigen modem te kopen (als je ook maar iets wil configureren).
Het gras is niet altijd groener....
Huh? Ik heb gewoon ipv6 en v4 met een basic kpn modem v12
Probeer eens iets ervan te configureren, zoals je gewenste nameserver of dat je een eigen DHCPv6 wilt draaien.
Nameserver ? Bedoel je dns?
Correct, heb op mijn ExperiaBox v10, 1 hele keuze, wel of geen IPv6.
Waarbij de keuze wel IPv6 dus heel mijn netwerk omzeep helpt door het gebrek aan instellingen.
Vraag de v12, probleem solved
Deze kan deze twee opties wel configureren? :9~
Wij gebruiken op elke locatie eigen routers (en houden deze up to date en potdicht). Dus op ODF, KPN en Ziggo als er geen glasvezel is.

Maar je mist mijn punt. Het gaat erom dat T-mobile op hun eigen (door ODF enkel voor T-mobile) uitgerolde glasvezel geen zakelijke T-mobile verbindingen kunnen opleveren. Maar dat wel op KPN glasvezel kunnen. In Haarlem Oost ligt er splinternieuw point-to-point glasvezel van ODF. Je zou juist verwachten dat T-mobile daar net zo veel op kan als op de KPN point-to-point verbindingen. Het betreft dus geen 'gedeelde' XGS-PON waarbij de spelregels voor de providers een stuk strenger zijn.

[Reactie gewijzigd door Strebor op 3 mei 2022 15:14]

In Haarlem Oost ligt er splinternieuw point-to-point glasvezel van ODF.
Daar gaat het niet om. De magie gebeurt immers in de PoP's (Point-of-Presence). Daar word de glasvezel immers gekoppeld aan het netwerk van de provider. Wat er op een postcode door welke providers via glasvezel geleverd kan worden is dus afhankelijk van welke providers welke apparatuur in de City/Area-PoP's van de infrastructuur-leverancier geinstalleerd hebben.

Daarbij hanteren infrastructuur-leveranciers uiteraard een lager tarief voor bedrijven die tot dezelfde moedermaatschappij behoren.
Maar je provider is wel groener.
;)
T-Mobile is investeerder in ODF en heeft daarom de 'eerste rechten'. Zo verdienen ze de 'gratis' aanleg van het netwerk terug. Maar - in ieder geval hier in Rotterdam - kunnen na 1 jaar andere aanbieders gebruik maken van het netwerk als zij dat willen. En er natuurlijk voor willen betalen.

Dus het is wel open, maar de investering moet uiteraard wel terug worden verdiend. Ik vind het een goede deal, want ik heb momenteel voor snel internet alleen de keuze uit Ziggo. Ik woon in een grote flat en Ziggo zit er met kabel; andere providers doen alleen DSL en dan ga ik terug naar nog geen 100Mbit. Aangezien ik nu op 600Mbit zit en 1Gb ook al mogelijk is bij Ziggo, is dat dus geen optie. Ik vind het dus wel fijn dat ik straks de keuze heb om op glasvezel over te stappen. En wat ik heb gezien vwb de prijzen, ook evt met combivoordeel met mijn mobiel, ga ik er nog op vooruit ook.
Ik zou om die reden dan ook nooit glasvezel van T-Mobile afnemen. Zolang ze geen IPv6 aanbieden op hun glasvezel wordt ik geen klant van ze.

Ik hoop eigenlijk dat KPN hier spoedig glasvezel aan komt leggen.
Zolang ze geen IPv6 aanbieden op hun glasvezel wordt ik geen klant van ze.
Het netwerk van T-Mobile ondersteunt momenteel gewoon geen IPv6. Heeft niks met glasvezel te maken.
Hier heeft ODF onlangs z'n netwerk in de grond gestopt en kunnen we via T-mobile internet via glasvezel aanvragen (postcodecheck van T-mobile zegt "Glasvezel beschikbaar!").

Maar, ik zag ook de nodige borden aan de lantarenpalen voor KPN glasvezel. Doe ik nu de postcodecheck bij KPN: "Goed nieuws! Jouw woonplaats krijgt KPN Glasvezel. KPN heeft een samenwerking met gemeente Utrecht voor de aanleg van KPN Glasvezel. Dat is iedere seconde superstabiel internet. Schrijf je in voor de glasvezelwekker en weet als eerste wanneer jouw woning in De Meern op de planning staat."

Dan zie ik twee opties:
(1) KPN gaat zelf glasvezel aanleggen
(2) KPN gaat van ODF huren

Ik mag hopen op het tweede, want zou idioot zijn als in een half jaar tijd de grond opnieuw open gaat.
Zal ik dan alvast, t.z.t. de overname van ODF door KPN en/of Ziggo aankondigen? Waardoor het aantal mogelijke providers op deze glasvezelnetwerken, weer wordt beperkt tot 1. Waardoor de huidige duopolie ( KPN & Ziggo ) weer wordt hersteld en de klant weer geen keuze heeft.
Dan moet Delta Fiber ook nog even overgenomen worden en nog een handvol kleine clubjes die in eigen beheer nog Glasvezel hebben liggen. Als dat allemaal is overgenomen door KPN dan is er weer een "duopolie" van KPN en Vodafone/Ziggo.
Een aantal van die kleine zijn er nu natuurlijk ook. Caiway en/of Delta leveren in bepaalde regio's ook nog via coax. Dus daar heeft Caiway / Delta (valt onder dezelfde investeringsmaatschappij) ook het monopolie op coax, ondanks dat Ziggo bij wijze van spreken 99% van het coax netwerk in handen heeft. Als een Ziggo bv dan ODF zou kopen ben je weer terug naar het duopolie met in bepaalde regio's een kleine / lokale partij.

Voordeel bij glasvezel is dan wel dat het, tot nu toe, redelijk open is. Zo kun je niet alleen KPN (of een dochter) als provider kiezen op het KPN netwerk, niet alleen Delta / Caiway op het netwerk van Delta Fiber Nederland, E-Fiber was volgens mij al onafhankelijk van provider met meerdere providers op hun netwerk, etc. Dus als er een (semi) duopolie ontstaat dan zal dat hoogstwaarschijnlijk alleen over de infrastructuur gaan, en niet over de providers. Daar waar je bij coax, op het Ziggo netwerk, nu helemaal geen keuze hebt en ze het openstellen van het netwerk altijd hebben tegengewerkt.
Daarnaast heb ik eens gelezen dat deze glasvezelaanbieders (minus KPN?) alleen over de infrastructuur naar de huizen gaan. Dus de kabel en de straatkasten / waar het andere eind van de kabel uit komt. De provider moet vervolgens eigen hardware in de straatkast plaatsen waarop de vezel van de klant wordt aangesloten, en de provider moet dan ook zelf in een uplink naar hun eigen netwerk voorzien. Daardoor kan dus ook de situatie ontstaan dat je op dezelfde vezel bij de ene provider wel IPv6 kunt krijgen en bij de andere niet. Immers is het dan niet een virtuele provider die voor 99% op de infrastructuur van de verhuurder bouwt, maar een eigen provider die alleen het laatste stukje glasvezel, en een plekje in de straatkast, huurt. Maar dus wel aan beide kanten van de glasvezel eigen hardware heeft staan.
Delta is in hard tempo glasvezel aan het uitrollen. Zo klein zijn ze straks niet meer.
Klopt. Hier hebben ze afgelopen maanden campagne gevoerd / haalbaarheidsonderzoek gedaan. Vereiste was 35% opkomst. Zelf niet ingeschreven, maar vandaag wel reclame in de bus dat "we glasvezel krijgen" en ze zo veel mogelijk woningen willen/zullen aansluiten. Leest zich als: ze schieten hem alsnog overal naar binnen. Initieel bij het haalbaarheidsonderzoek hadden ze het nog over "naderhand afnemen kost €650 aan aanlegkosten". Nu hebben ze het over "naderhand een abonnement afnemen kost €350 aansluitkosten". En tzt zullen er wel 50 tot 100 euro installatiekosten zijn maar dat je die als onderdeel van welkombonus niet hoeft te betalen.
Mooi staaltje FOMO wat ze dus opzetten met hun campagne. Zelf toentertijd ook nagedacht om een abonnement (verplicht één jaar) af te nemen puur omdat het goedkoopste internet only pakket bij Caiway goedkoper zou zijn dan naderhand die €650 betalen. Maar uiteindelijk dus toch niet gedaan. Nu blijkt het ook niet nodig te zijn geweest en komt de kabel er dus alsnog.
dat ligt niet in de lijn der verwachting aangezien tmobile onder de vlag van Deutsche Telekom hier in NL graag wil groeien.

ik blijf het altijd raar vinden die concurentie strijd die geen concurentie kan zijn door medium beperinkingen of locatie.

net zoals als dat altijd gezegd wordt dat een schiphol concureert met Dubai. https://www.luchtvaartnie...we-gelijk-staan-met-dubai
Dat zou kunnen inderdaad maar T-Mobile hoofdinvesteerder van ODF zal zijn huid dan wel heel duur verkopen.
Welke internetproviders biedt ODF die E-Fiber niet biedt? E-Fiber is momenteel in onze gemeente bezig met de aanleg van glasvezel.
Alleen T-Mobile. Andere providers leveren niet over ODF. Ik ben benieuwd of andere providers wel op het oude E-Fiber netwerk blijven leveren (waarschijnlijk voorlopig wel) maar zeker ook hoe dat zit bij projecten die in de uitvoeringsfase zitten.
De kans is groot dat 'straks' alle(rlei) providers beschikbaar komen op alle(rlei) netten.
De regelgeving loopt altijd een beetje achter de feiten aan, maar de naam Open Dutch Fiber sugereert meer dan het voorlopig is ;)
@matthewtje https://www.e-fiber.nl/providers/
Wie weet, vooralsnog is 'Open' vooral een naam en geen bedrijfsmodel. Maar het kan best zijn dat T-Mobile het licht ziet en na de aankoop van E-Fiber ook op het bestaande ODF deel alle providers toelaat die nu diensten bij E-Fiber aanbieden.
In het persbericht is het volgende te lezen https://opendutchfiber.nl...rint-met-overname-e-fiber

"Dit is een logische stap in het waarmaken van onze groeiambities. Hiermee breiden we ons netwerk aanzienlijk uit en klanten van ODF en E Fiber kunnen hiervan profiteren en diensten aanbieden aan hun eindklanten via zowel ODF- als E-fiber netwerken", zegt Floris van den Broek Co-CEO van ODF.

Ik interperteer het niet direct zo dat ODF nu ook meteen diensten als Freedom gaat aanbieden. Maar ik lees wel dat de bestaande providers op E-Fiber ook niet worden vervangen door een T-Mobile-only smaakje.

[Reactie gewijzigd door Yariva op 3 mei 2022 14:41]

Dat er alleen T-Mobile op ODF geleverd wordt is niet waar. Als het netwerk net is opgeleverd is T-Mobile wel altijd de eerste. Andere providers zoals Tweak en Freedom bepalen zelf wanneer zij hun diensten (via ODF) op een bepaalde postcode beschikbaar stellen.
Volgens mij leveren Tweak en Freedom internet in een aantal gebieden over het ODF netwerk.
Welke internetproviders biedt ODF die E-Fiber niet biedt? E-Fiber is momenteel in onze gemeente bezig met de aanleg van glasvezel.
Ligt eraan welke internetproviders in een bepaalde regio hun netwerk uitrollen naar de PoP (Point-of-Presence) van ODF. Verschilt dus per regio. Vandaar dat er nog altijd een postcode-check gedaan moet worden, ongeacht het labeltje (ODF/KPN) dat aan de glasvezel hangt.
Dus de oprichters van efiber kunnen met pensioen en de klanten kunnen hogere prijzen tegemoet zien? Althans, dat is meestal het gevolg van een overname als dit. Welk voordeel biedt dit voor de consument?
Schaalvoordeel kan ook juist positief uitpakken: Denk aan ruimere openingstijden omdat meer FTE ingehuurd kunnen worden op een technische dienst, extra redundantie of zelfs het kunnen opboksen tegen KPN die de glasmarkt redelijk hard verziekt op sommige plekken.
Welk voordeel biedt dit voor de consument?
Je gaf zelf deels het antwoord al:
Hogere prijzen en slechtere service, duh.
Dat is geen voordeel he ;)
Kwestie van perspectief. Vanuit het bedrijf is dit zeker wel en voordeel. Meer inkomsten, minder uitgaven.
Maar ik vroeg naar het voordeel voor de consument....
Glasproviders sluiten waarschijnlijk contracten met ODF en E-Fiber af. Nu moet het maar met 1 glasboer gebeuren, dus misschien zijn de klanten nu goedkoper af?

Verder is het aanbod op beide nu gecombineerd - dus wat er op E-Fiber was en niet op ODF (en omgekeerd) te krijgen was, is het nu wel. Waarschijnlijk.

Nu maar zien hoe het uitpakt. Ik zit (zat?) zelf op het E-Fiber netwerk, maar heb er verder weinig mee te maken. Misschien na de overname maar gaan kijken of er aanbod bij is gekomen :)
Voor zover ik het nu zie biedt ODF enkel T-Mobile en leggen ze enkel woonwijken en stedelijke gebieden aan. E-Fiber is een open netwerk met een berg providers en ze leggen de hele gemeente aan inclusief buitengebied. Ik zie een hoop nadelen in deze overname voor de consument.
Oei, dat is andere koek dan.

Hoe kan een toko met maar 1 klant een andere opkopen die er veel meer heeft?
Met voldoende geld
T-Mobile heeft een voorkeursovereenkomst met ODF voor de netwerken die ODF nu aanlegt. Daarom zijn ze de enige operator en provider.
ODF zelf wil straks maar al te graag meer operators en providers. Vergleijk ze maar met Reggefiber. Alleen netwerken bouwen en hoe meer klanten daarop komen (en dat bereik je voroal met veel providers), hoe meer waarde het heeft. En dat is weer van belang voor de grote investeerder er achter: KKR.
Daarom kan je op korte termijn wel T-Mobile verwachten op E-Fiber netwerken maar andersom nog niet.
Aangezien zowel ODF als E-Fiber geen diensten leveren maar alleen netwerkbeheerders zijn zie ik geen reden dat dit voor de consument slechter wordt.
Je poneert je eigen stelling, nl. dat de prijs omhoog zal gaan. En dan zeg je dat dat niet voordelig is.
Dat is een rare drogreden.

Schaalvergroting en concurrentiepositie daardoor tegenover KPN en DFN misschien?
ODF bied hier nog weinig aan, alleen T-Mobile. En hier is Ridderkerk. Maar of ik nu blij wordt van T-Mobile geen idee.

Kleine update ik woon aan een dijk en het blijkt dat T-Mobile nog geen vergunning heeft.

[Reactie gewijzigd door Pierre op 3 mei 2022 17:12]

T-mobile is hier in Ridderkerk voorlopig inderdaad de enige optie. Voor een tweaker niet zo'n geweldige optie: geen IPv6, geen vast IP-adres. Traag in het oplossen van problemen (zie hun forum). De moderators daar zijn uiterst lief, maar hebben niet veel technische kennis. Ze komen niet veel verder dan "geweldig dat je hier je problemen meldt". Als er meer nodig is gaat een probleem naar de techneuten die er 3 - 5 dagen voor nodig hebben om iets te doen. Misschien leuk voor de gemiddelde compleet incompetente consument, maar voor een techneut een ramp.
Ik had pas een probleempje bij mijn huidige VDSL provider (cheapconnect): 's middags een mail gestuurd, om 8 uur 's avonds een grondig antwoord terug. Zoiets zie ik bij T-mobile beslist net gebeuren.
Ik zal voor nu een T-mobile abonnement afnemen (zeg cheapconnect pas op als T-mobile goed werkt). Volgens planning komt KPN hier volgend jaar ook met glasvezel. Waarschijnlijk stap ik dan wel over naar een meer technische provider op het KPN netwerk. Maar misschien zijn er dan ook op het open dutch fiber netwerk ook betere opties.
Eigen apparatuur (ONU) is voor open T-mobile (GPON) en KPN (XGSPON) voor beide netwerken een hele uitdaging als ik een SFP ONU in mijn 10Gb switch wil en voorbereid wil zijn op de toekomst (meer dan 1Gb verbinding).
Welke partijen hebben we nu eigenlijk allemaal in Nederland met een eigen glasvezel netwerk?

KPN, Delta, T-Mobile en ... ?
@robcoenen T-MMobile dus al niet want die zijn hoofdhuurder bij ODF en bij Primevest.

Open Dutch Fiber
Primevest (Rotterdam, Den Haag en Eindhoven met T-Mobile samen)
Delta/EQT
KPN (Netwerk)
Fiber FlevoFiber NH
Glasdraad
En een aantal hele kleine lokale netwerken.

Dus providers die echt ook een eigen netwerk hebben: KPN en Delta. Alle anderen huren bij een netwerkeigenaar. Ook T-Mobile, ook al zijn ze hoofdhuurder.

@mphilipp T-Mobile is geen investeerder in ODF. Dat zijn alleen Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR) en Deutsche Telekom Capital Partners (DTCP).
T-Mobile is geen investeerder in ODF. Dat zijn alleen Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR) en Deutsche Telekom Capital Partners (DTCP).
Misschien geen officiële investeerder, maar de aanleg van de glasvezelinfra in Rotterdam wordt gesponsord door T-Mobile, vandaar dat zij de eerste rechten hebben. ODF is geen charitatieve instelling, maar voor de klant komt het neer op gratis aanleg tot in de woning, waarna je 'ergens' een abo mag afsluiten. En dat 'ergens' is het eerste jaar T-Mobile en daarna wie zich verder aanmeldt (en betaalt denk ik dan).
Welke partijen hebben we nu eigenlijk allemaal in Nederland met een eigen glasvezel netwerk?
Glasvezel is infrastructuur, geen netwerk. Internetproviders hebben een netwerk dat gebruik maakt van infrastructuur.
Ze doen alleen steden…gelukkig word de huidige planning voortgezet aangezien ik in een dorp woon waar tussen 29 mei en 8 juli hier glasvezel zou moeten liggen.
Jammer voor overige dorpen die mogelijk nu extra lang moeten wachten op glasvezel.
Wat een negativiteit in de eerste comments zeg. Zullen we het eerst even afwachten?

Persoonlijk had ik dit wel verwacht. Je hebt schaal nodig om te kunnen concureren met KPN en Ziggo. Al die onafhankelijke glasvezelboeren zijn daarvoor in hun eentje te klein.

[Reactie gewijzigd door locke960 op 3 mei 2022 15:34]

Had net zin in e-fiber, want tweak en freedom leveren daarop met goede prijs.

Het is net een paar maanden geleden aangekondigd maar schouwen moet nog beginnen.

Dit voelt niet goed.
Daarnaast is delta ook begonnen met agressief verkopen. Blijkbaar ook een bekende tactiek.
Weet je wat nog het rare is aan e-fiber, laatst hebben wij een opgekocht hobby netwerk vernieuwd/storingsvrij gemaakt en vervolgens beginnen ze daar te flyeren. Als daar genoeg animo voor is dan komt er dus nog een fysiek netwerk te liggen terwijl er een te kort is aan mankracht om nieuwe gebieden te voorzien van glasvezel.
Gorinchem toevallig?
Want in die situatie zit ik ook, eindelijk kregen we in december het bericht dat we glasvezel kregen en nog wel met e-fiber ook, helemaal blij natuurlijk maar het schouwen moet nog beginnen.

Met dit nieuws ben ik daarom weer wat minder blij want op alleen t-mobile zit ik niet te wachten, ik wil wel tweak natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 3 mei 2022 23:09]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee