T-Mobile en Open Dutch Fiber beginnen in 2022 met aanleg glasvezel in Amsterdam

T-Mobile en Open Dutch Fiber gaan begin 2022 starten met de aanleg van glazvezel in Bos en Lommer en rond het Westerpark. De twee bedrijven willen 29.000 huishoudens in Amsterdam aansluiten op glasvezel.

T-Mobile kondigt de uitbreiding van het netwerk dinsdag aan. Begin 2022 starten T-Mobile en Open Dutch Fiber met de aanleg van glasvezel rond het Westerpark en in de wijk Bos en Lommer. Vanaf april kunnen de eerste huishoudens aangesloten worden. T-Mobile biedt via zijn glasvezelnetwerk abonnementen aan met een upload- en downloadsnelheid van maximaal 1Gbit/s.

Vorige maand startte T-Mobile en Open Dutch Fiber met de aanleg van glasvezel in Venlo. In september kondigde T-Mobile en Open Dutch Fiber al aan in Utrecht het glasvezelnetwerk te gaan uitbreiden. Eerder werden ook al plannen voor werkzaamheden in Rotterdam, Haarlem en Zoetermeer bekendgemaakt.

De twee bedrijven zijn begin 2021 samen begonnen met het aanleggen van glasvezel. Naar eigen zeggen hebben ze 250.000 aansluitingen gerealiseerd dit jaar. De komende vijf jaar willen de twee bedrijven een miljoen Nederlandse huishoudens aansluiten op hun glasvezelnetwerk.

Door Robert Zomers

Redacteur

07-12-2021 • 18:15

58 Linkedin

Submitter: juliank

Lees meer

Reacties (58)

58
58
55
0
0
1
Wijzig sortering
Domme vraag, maar is dit echt open fiber tov KPN en DELTA?
Ligt aan waar je op doelt. KPN is toch ook open?
Los van de vraag of het wel of niet open is: ze vragen gigantische wholesaletarieven die wat mij betreft als concurrentiebelemerring aangemerkt mogen worden.
Die tarieven zijn gemaximaliseerd door de overheid, en die zal ODF en/of T-Mobile dus ook gaan hanteren.

Zolang er in een wijk niet 2 fibers liggen zal er immers van prijsconcurrentie geen sprake zijn.
Je hebt nog verschil tussen eigen netwerk of via wholesale leveren. Je kan als glasvezelboer ook je netwerk gewoon als een soort dark fiber verhuren, dat doet KPN niet. Open Dutch Fiber doet dat wel, en die tarieven zijn een heel stuk lager. Dat zorgt ervoor dat wat op KPN netwerk zo'n 60-65 euro per maand kost voor de klant, op eigen netwerk aangeboden kan worden voor 40-45 euro. Of als je t-mobile bent zelfs voor 25-35 euro, maar mijn gevoel zegt dat t-mobile op 't moment met prijzen stunt en onder de kostprijs levert.
Andere partijen kunnen wel degelijk eigen apparatuur plaatsen in zg P2P POPs van KPN.
Sterker nog, GLOP (dat staat voor Glas Operator, van T-Mobile) doet dat al heel lang. En zijn dat momenteel op grote schaal aan het uitbreiden omdat KPN het kopernetwerk gaat uitschakelen.
Jonaz is ook een partij met eigen apparatuur in de KPN POPs, maar dan op veel kleinere schaal als GLOP.

Waar de bedragen op gebaseerd zijn is mij niet duidelijk. Ik kan mij daar dan ook niet in herkennen. Maar wat ik je wel kan meegeven is het volgende.
Een belangrijke factor in prijs is service, beheer en onderhoud. En de organisatie die daaromheen is gebouwd.
Ik ga de netwerken niet bij naam noemen maar dit zijn grofweg de verschillen. Er is een netwerk afhankelijk van het type storing met een SLA van 0, 2, 4 of 8 uur (24x7). Een ander netwerk waar snachts of in het weekend vrijwel nooit in gewerkt wordt, maar als er iemand op je storing zit ze er wel serieus mee bezig gaan. En een netwerk waar het een mix is maar waar je als klant soms weken aan je lot wordt overgelaten.
Alle drie de netwerken zijn Nederlandse glas netwerken waar wij werkzaamheden voor verrichten. En de verschillen zijn enorm.
Je krijgt waarvoor je betaalt ;)
Uiteraard, maar in nieuwe pops is dat geen mogelijkheid meer.
Je stelling is niet juist, maar ik snap wat je bedoelt.

In alle P2P POPs (en die worden nog dagelijks, letterlijk, geplaatst) is dat wel degelijk een optie.

In de zg PON only gebieden is dat niet het geval. En ik denk dat je dat bedoeld.

Voor de duidelijkheid. In P2P POPs word ook de PON techniek gebruikt door KPN, en dat is verwarrend. Want als het een PON POP betreft betekend dat niet automatisch dat er geen ODF access meer is.

In een PON only netwerk is er geen ODF acces mogelijk. Maar dan ook fysiek niet omdat de splitters in de straat staan.

Het verschil zit m dus in de P2P POPs en PON only gebied of een andere partij wel of niet ODF access kan afnemen.
Er worden momenteel vrijwel geen P2P PoPs geplaatst. Er worden wel prefab PoPs geplaatst die van buiten identiek lijken maar die hebben van binnen de functie van een CityPoP in een P2MP netwerk. Dus geen mogelijkheid meer voor eigen apparatuur.

Open Dutch Fiber kent die mogelijkheid wel maar T-Mobile is hoofdhuurder en heeft eerste rechten. Dat zagen we ook in Den Haag waar zij maximale moeite hebben gedaan om geen medewerking te verlenen aan KPN voor het medegebruik van het Primevest netwerk daar.
Het is niet juist wat T-Mobile doet, maar wat betreft KPN is het boontje komt om ze loontje. KPN is maximaal aan het frustreren, al een paar jaar door de opkoop en vertragingstactieken met Reggefiber. Nu T-Mobile aan marktmacht wint, pesten ze terug. Niet goed, wel logisch.
In principe zijn alle POP's die nu op de planning gezet worden, PON only voor zover ik weet.
Alleen is dat niet perse goedkoper. Waar jij op doelt is dat een ISP actieve apparatuur (switches) gaat ophangen in een wijkcentrale. Dat kan, maar dan moet je wel zelf voor je backhaul (je verkeer naar bv. Amsterdam) zorgen. Dat is niet goedkoop en ook het beheer en onderhoud van switches overal in het land zijn niet goedkoop.

Dat kan alleen uit als je al een grote speler bent met veel aansluitingen. Bij voorkeur nog veel aansluitingen in dezelfde PoP.

Overigens doet KPN dat niet (meer) vanwege gewijzigde techniek, namelijk GPON. Ik weet niet wat ODF gaat aanleggen, maar het zou mij verbazen als dat geen GPON is. En als dat zoals ik verwacht wel GPON is dan kun je ook bij ODF dus niet meer een darkfiber afnemen naar een woning.
Daar doel ik inderdaad op. Dat is op de korte termijn wat duurder, maar op de lange termijn een heel stuk goedkoper. En dat zie je terug in de prijs die de consument betaalt.
Dit klopt en dat is de reden dat aanbieders allemaal bij KPN blijven ivm met een betere wholesale price. De KPN zijn prijzen zijn allemaal gedicteerd door instanties . Die van andere aanbieders zoals Delta, T-Mobile liggen veel hoger waar geen geld op te verdienen valt voor derden, maar zo houden ze wel het alleen recht en hopen zo ook klanten vast te houden. Je ziet nu dus ook dat partijen die al meer dan 2 jaar glas hebben liggen geen enkele aanbieder daar bijna naar overgaat, doordat ze wel in onderhandeling zijn zoals grote spelers als KPN er niet uitkomen.

Je gaat toch niet een pakket aanbieden ,waarop je niks kan verdienen op het internet. Alle extra diensten wordt niet zo veel op verdiend. Het valt wel op dat bij T-Mobile veel klanten alleen internet nemen en dat in combinatie doen met internet TV via een kastje wat ze eenmalig kopen. Als ze het aanbieden voor 25 euro worden ze daar niet vrolijk van ,dit is ook de reden dat ze combi pakket aanbieden met netflix ,videoland etc.

Het gevaar is overigens bij T-Mobile dat als ze minder winst maken ze het ergens op moeten afromen en dat is service en je ziet dan ze ook steeds meer dingen uit besteden zoals monteurs etc. Als je iets ziet rondrijden zijn het vaak KPN busjes. T-Mobile is daarbij ook in handen van een investeringsbedrijf en met deze prijzen denk ik dat deze wel rendement wil zien en dan kun je met lage prijzen klanten binnen halen, maar die lopen op een bepaald moment ook weg dus moet je keuzes maken.

Ik ben dan ook benieuwd hoe lang KPN zijn netwerk nog open moet houden als je ziet dat elke aanbieder ervoor zorgt dat zijn eigen netwerk niet aantrekkelijk is op een aantal daar gelaten. Koper gaat eruit en de glasvezel is door KPN aangelegd en dat zullen ze ooit gaan gebruiken tegen andere partijen en dat kan het twee kanten opgaan o.a allemaal dezelfde wholesale prijzen.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 7 december 2021 23:29]

Je hebt de klok horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt: Kijk anders even naar de tarieven van Freedom, die op nagenoeg alle netwerken leveren, maar niet hun eigen netwerk hebben. Nergens zo duur als via KPN.
Freedom vraagt gewoon 49 euro en ongeacht watje afneemt qua internet verdienen ze denk ik tussen de 5 en 15 euro op afhankelijk welk netwerk en dan hopen ze dat je wel extra diensten afneemt.. Ik ga dan uit van 1 Gbps.

Freedom is overigens wel de rebel aka anti KPN campagne opgestart en wellicht krijgen ze bij T-Mobile betere kortingen :) geen idee.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 8 december 2021 22:04]

Die 49 euro is voor alle netwerken behalve KPN. Dat was exact mijn punt.
Ja alleen kan/wil T-Mobile over hun fiber geen 1000/1000 leveren vanwege de te hoge kosten. Open met een slot erop?
Dat is al oud nieuws want dat geldt alleen voor plekken waar tmobile geen apparatuur heeft staan in de pop's en dat worden er snel minder. Op veel plekken waar ze eigen apparatuur hebben kun je 1Gbit krijgen
Weet je hier toevallig meer over?

Ik woon sinds een jaar in een nieuwbouwcomplex in Amsterdam Oost, en ik krijg max 100mbit via glasvezel van T-Mobile. Ze zeggen dat het niet sneller kan voordat "ODF" komt.

Ze huren de lijn van KPN, dus belde ik KPN om een timeline aantevragen wanneer ODF komt, maar ze wisten er niet veel over.
@skunkrider
Jij hebt dus een glasvezelaansluiting van KPN Netwerk. T-Mobile heeft in de PoP waar jij op aangesloten bent, geen eigen apparatuur staan (dat heet ODF) dus moeten ze alle diensten inkopen bij KPN Wholesale die wel apparatuur heeft staan. In dat geval vindt T-Mobile de inkoopprijzen voor 200, 500 of 1000 Mbit te hoog om aan jou door te berekenen dus willen ze voor jou maximaal 100 Mbit inkopen. Vandaar dat je niet meer kan krijgen bij T-Mobile.

Gaat T-Mobile dan nog eigen apparatuur plaatsen in die PoP waar jij op bent aangesloten? Dat weet alleen T-Mobile zelf en dat gaan ze niet vertellen. En zeker hun klantenservice niet want die snappen daar überhaupt al niet veel van... KPN kan je daar niks over vertellen want daar zijn misschien hooguit een paar mensen die dat weten (omdat ze contact hebben met T-Mobile over apparatuur plaatsen in KPN- PoPs) maar ook daar weet de klantenservice zeker niks van.

En naast dit hele verhaal speelt dus dat T-Mobile ook zelf een glasvezelnetwerk gaat aanleggen in Amsterdam West en op dat netwerk kan je uiteraard wel 1 Gbit krijgen voor 40 euro.
Dat aanleggen doen ze niet helemaal zelf, dat laten ze doen door Open Dutch Fiber, een bedrijf dat eigenlijk hetzelfde doet als Reggefiber vroeger, namelijk alleen een netwerk aanleggen maar verder geen diensten verkopen. De afkorting van Open Dutch Fiber is ODF dus dat zorgt wel eens voor verwarring..
Bedankt voor je antwoord. Ik dacht in het begin ook dat T-Mobile gewoon te gierig was, maar ik denk niet dat dat juist is.

Ik belde KPN om te vragen wat er mogelijk is, en ze vertelden mij dat er niet meer dan 200mbit (direct via KPN) mogelijk is "tot dat ODF komt".

Heel verwarrend dit...
Niet alle locatie's staat kpn nog eigen apparatuur toe ;)
Correct. En Delta-fiber-netwerk ook.
Gelukkig, niet hetzelfde drama als bij coax. :)
Uhm het is niet 0 of 1.
Ja anderen kunnen abo's aanbieden. Maar dat is beperkt. De KPN Wholesale tarieven zijn voor T-Mobile bijvoorbeeld te hoog om meer dan 100/100 aan te kunnen bieden.

Daarom heb ik keuze uit... 100mbit via verschillende aanbieders op het netwerk van KPN of 500mbit via KPN.
Dat is de belofte maar in de praktijk kan je op dit moment alleen nog T-Mobile bestellen op de infrastructuur van ODF. T-mobile heeft dus wel het voordeel tov andere concurrenten die in de toekomst over het netwerk mogen/kunnen leveren. En klanten die later willen overstappen als de vrije providerkeuze wel mogelijk is zullen extra moeten betalen voor de aansluiting.

Zie https://opendutchfiber.nl/veel-gestelde-vragen
Neehoor, los van de 2 hieronder / hier boven levert youfone sinds een paar weken ook op het netwerk.
Is Youfone tegenwoordig niet gewoon een KPN labeltje?
Nee, Youfone levert mobiele telefonie over het KPN netwerk en internet als reseller van KPN over KPN Glas en DSL.
In sommige gebieden van Den Haag is er wel Tweak en Freedom leverbaar op Open Dutch Fiber :)
Je zult niet zomaar een provider kunnen kiezen omdat het netwerk open is.

In de praktijk komt het er bij open netwerken op neer dat de concurrerende providers een keuze maken of ze via dit soort aanbieders of andere mogelijkheden diensten willen aanbieden. Een eigenaar van een netwerk waarop hun concurrenten ook kunnen aansluiten kan ze namelijk moeilijk dwingen om van hun open netwerk gebruik te maken. Andersom zal een concurrerende provider ook niet zomaar van ieder open netwerk gebruik willen maken vanwege de kosten, bijvoorbeeld omdat ze al ergens anders investering in hebben gedaan.

[Reactie gewijzigd door kodak op 7 december 2021 19:07]

Freedom is in overleg met Dutch Open Fiber om (ook) over dit netwerk abonnementen te leveren.
ODF is open, de provider plaatst zelf (G)PON apparatuur in KPN Pop,s.
Natuurlijk niet zo goedkoop dan T-mobile een eigen netwerk aanlegt maar wel fors goedkoper dan via KPN WBA.

Gigabit voor 40 euro p/m.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 7 december 2021 18:41]

35 zelfs, als je ook een mobiel abonnement bij T-Mobile hebt.
25 zelfs als je het combineert met T-Mobile Unlimited.
Ja oke maar met al dat thuiswerken en -blijven zit ik toch 99% van de tijd op WiFi :+ Voor mij heeft unlimited data op mobiel totaal geen meerwaarde op dit moment.

Kan voor anderen natuurlijk wel zo zijn en dan is het zeker een mooie deal! T-Mobile Thuis heeft de laatste tijd wel regelmatig storingen gehad maar ben verder erg tevreden. Wel zelf de DNS-instellingen even aanpassen!
Ja oke maar met al dat thuiswerken en -blijven zit ik toch 99% van de tijd op WiFi :+ Voor mij heeft unlimited data op mobiel totaal geen meerwaarde op dit moment.
Het ligt er maar net aan welk abonnement je afsluit, wat je wensen zijn etc. Alles boven 10GB ben je in principe het zelfde kwijt of zelfs duurder uit. Heb het vanuit mijn werk al met zoveel cliënten meegemaakt dat ze zich verkeken op die prijzen en ze zichzelf enkele euro's door hun neus lieten boren.

(1GB) 3GB Mobiel + T-Mobile Thuis Premium = € 46,00 (€ 48,50 met Onbeperkt Bellen)
(8GB) 10GB Mobiel + T-Mobile Thuis Premium = € 50,00 (€ 52,50 met Onbeperkt Bellen)
(15GB) 17GB Mobiel + T-Mobile Thuis Premium = € 53,00 (€ 55,50 met Onbeperkt Bellen)
Unlimited Mobiel + T-Mobile Thuis Premium = € 50,00 (heeft alles onbeperkt)
Wel zelf de DNS-instellingen even aanpassen!
Dat sowieso... Hier ook niet voor niets Pi-Hole draaien met daarachter een Authoritative Server.
Volgens mij klopt dit niet helemaal.

ODF = T-Mobile a.k.a. Open Dutch Fiber
KPN-ODF = Oude Reggefiber infrastructuur. Deels;
"POP <-> Home"
"POP <-> GPON".

ODF != KPN-ODF
Jammer, weer niet in Zuidoost. Ik denk dat het hier het aller makkelijkste is, de meeste huizen in mijn wijk zijn na 1998 gebouwd. Je zit wel met inpandige appartementen waar weer leidingen gelegd moeten worden.
Dat is wel een dingetje. KPN had hier in ons appartementen complex in Nijmegen drie pogingen nodig. Vereist nog al wat afstemming tussen de bewoners en ook kundige onder aannemers om veilig glasvezel van meterkast naar meterkast te trekken. Je kan niet zo maar een stel cowboys in wat busjes langs sturen.
Tijdje terug de intercom systeem vervangen, 36 appartementen duurde een week. Maar de buizen lagen er al toen …
Positief dat steeds meer wijken en steden glasvezel krijgen. Dit zorgt voor meer snelheid en meer mogelijkheden. Maar ook voor meer concurrentie.
Er was ook iets aangekondigd over aanleg in Hoensbroek (Dat valt onder Heerlen) begin ‘22. Dus het lijkt alsof er ineens een verscheidenheid aan projecten is…of misschien lijkt dat alleen maar :)
Amsterdam heeft ruim 475.000 huishoudens, dus deze aankondiging gaat over ongeveer 6% van de totale omvang van de Amsterdamse huishoudens.

Natuurlijk moeten ze ergens beginnen, maar met deze versnippering van steeds maar een paar duizend huishoudens en dan noemen dat een nieuwe plaats glasvezel krijgt klinkt de ambitie meer alsof ze meer prioriteit leggen bij naamsbekendheid dan werkelijk komende tijd te kunnen leveren. Ondertussen zijn de concurrenten ook bezig om de stedelijke gebieden te verglazen, tot wel 2 miljoen huishoudens. De vraag is of ze die 1 miljoen aansluitingen wel gaan halen als hun concurrenten sneller zijn met aanleggen. Het zal namelijk niet zomaar rendabel zijn als concurrenten eerder een netwerk aanbieden en zo mogelijke klanten voor bepaalde tijd wegkapen voor ze eventueel van dit netwerk gebruik zullen maken.
Volgens het kaartje wordt het tot op 50 meter van mijn huis aangelegd 8)7
Jammer dat T-Mobile in genoemde plaatsen niet alle wijken (waar nog geen glasvezel ligt!), glas neerlegt.
XS4All over het Open Dutch Fiber netwerk zal niet gaan, maar gelukkig heeft KPN ook plannen om in het zelfde gebied ook glasvezel aan te leggen, dus met een beetje geluk breken ze de straat 2 keer open om glasvezel te leggen.
Die slogan:
Iedereen in Nederland heeft recht op razendsnel internet
😣

En daarom beginnen we met de grote steden, waar over het algemeen al snel internet aanwezig is. Vervolgens laten we de dorpen, waar in sommige gevallen zelf maar 10Mb haalbaar is, links liggen.
Huh, hier in denhaag had ik tot vorig jaar met bonded vdsl 50Mbit of Ziggo.
In een klein dorpje waar mijn familie woont is ook Ziggo en efiber met meerdere providers en dat was er jaren eerder dan de eerste glasvezel werd gegraven.
Amsterdam en Rotterdam soortgelijk, op maar weinig plekken is daar nog consumenten glasvezel te krijgen.
Ikzelf heb ook in een dorp gewoond bij mijn ouders en daar hadden we al glasvezel voordat ze Überhaupt nog nieteens in de meeste steden begonnen waren.
Helaas nooit gebruik van kunnen maken want kpn was gewoon flink duurder dan ziggo destijds. Nu zijn ze beide veelste duur maar dan kies toch echt glasvezel over de kabel van ziggo.

Ik vind het aanbod dan wel echt vrezelijk in vele gebieden heb je maar een aantal providers die op glasvezel kunnen leveren.

Zoals vorig jaar had je voor 50 euro unlimited mobiel en 1gbit internet thuis. Helaas heb ik dat nooit kunnen afsluiten want dat was echt een killerdeal
Daar zit je fout. In de doarpen is al hee lang glasvezel aanwezig.
Dat verschil tussen dorp en stad wordt vaak genoemd maar is vaak onterecht (of beter gezegd, je kunt overal pech hebben of juist geluk hebben). Bovendien zijn er juist in dorpen de afgelopen vijf jaar heel veel glasvezelacties geweest, het waren juist de grote steden die achterliepen hierin.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee