T-Mobile en Open Dutch Fiber leggen vanaf september glasvezel aan in Haarlem

T-Mobile en Open Dutch Fiber beginnen in september in het zuidoostelijke deel van Haarlem met de aanleg van een glasvezelnetwerk. De twee partijen willen hiermee zo'n 28.000 huishoudens van een aansluiting voorzien.

Na de aanleg van het glasvezelnetwerk in het zuidoostelijke deel van Haarlem worden ook andere wijken aangesloten. Het netwerk moet eind 2022 klaar zijn, schrijft T-Mobile in een persbericht. Vanaf wanneer inwoners van Haarlem glasvezel kunnen afnemen van de provider, is nog niet bekend. Geïnteresseerden kunnen zich via de T-Mobile-website inschrijven.

In april maakte T-Mobile bekend in samenwerking met Open Dutch Fiber in vijf jaar tijd een miljoen huishoudens in Nederland te willen aansluiten op glasvezel. De partijen richten zich met name op stedelijke gebieden waar nog geen glasvezel ligt. Eerder deze maand maakten T-Mobile en Open Dutch Fiber al plannen bekend voor de aanleg van glasvezel in Zoetermeer.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

12-07-2021 • 13:46

66

Reacties (66)

66
66
16
3
1
42
Wijzig sortering
Waarom nou niet een open glasnetwerk, zodat er keuze is welke provider je kiest. Ik vind dat daar echt wetgeving voor moet komen vanuit de overheid. Op deze manier gaat elke provider wekelijks dezelfde straat openbreken.

[Reactie gewijzigd door kevin512 op 24 juli 2024 14:55]

Van de site van Open Dutch Fiber:
Ons doel is om iedereen in Nederland te helpen aan supersnel glasvezel internet. Zo bieden we jou, en de rest van Nederland, toegang tot de modernste infrastructuur én razendsnel internet. Hoe we dat doen? Wij bouwen en beheren glasvezelnetwerken in voornamelijk stedelijke gebieden. De komende jaren willen wij 1 miljoen huishoudens voorzien van een open glasvezelverbinding. Hierop kunnen verschillende providers hun diensten bieden. Het startsein voor de eerste projecten is gegeven!
In dit geval gaat het dus om een open glasnetwerk.
Wil hier wel een kanttekening bij plaatsen. Er zijn verschillende soorten open glasnetwerken (AON en PON).
Hier zit veel verschil in voor andere providers hoe ze hierop aansluiten.
Voor zover ik het begrijp:
Bij AON kan elke provider apparatuur in de PoP hangen en fibers erin prikken omdat er vanaf elk huis een eigen glasvezel naar de PoP ligt.

Bij PON gaat er 1 fiber naar de straat, en wordt daar gesplit naar elk huis toe. Hierbij delen dus meerdere huizen de fiber naar de PoP.

KPN heeft voorheen vooral AON aangelegd, maar legt nu eigenlijk alleen nog maar PON aan. Bij PON kunnen providers alleen nog WBA KPN verkopen op die locaties, en dus niet meer hun eigen netwerk.

Meer info in dit topic: [KPN NetwerkNL - Glasvezelnetwerk] Aanleg en onderhoud

Edit: het lijkt erop dat Open Dutch Fiber AON gaat aanleggen (of in ieder geval point-to-point), dus per huis een glasvezel naar de PoP.

Eigenlijk zijn de termen point-to-point en point-to-multi-point duidelijkere termen, want je kan nog steeds PON aanleggen op point-to-point, andersom, AON op point-to-multi-point, kan niet.

[Reactie gewijzigd door Pizzalucht op 24 juli 2024 14:55]

Hoe kun je er achter komen of je glasvezel AON of PON is?
Bij mij thuis heeft KPN afgelopen jaar apparatuur zoals deze geïnstalleerd. Nu ik overgestapt ben naar t-mobile is het zwarte kastje vervangen door een ander apparaat. Is dat dan (G)PON of AON? ik wordt er niet echt wijzer van :?

edit: het ziet ernaar uit dat er bij mij GPON geïnstalleerd is als ik zo kijk wat er in de kast hangt. Maar, T-mobile levert mij wel 1Gbit/1Gbit verbinding (voor maar €25 icm T-mobile unlimeted abbo die ik al had).Het zwarte kastje van KPN in de meterkast is vervangen door het kastje die T-mobile levert. Ik kan bij KPN geen 1Gbit verbinding krijgen via glasvezel, dan klopt dat verhaal over GPON toch niet helemaal?

[Reactie gewijzigd door david-v op 24 juli 2024 14:55]

Ik vraag me af of het dan wel GPON is, maar kan je daar helaas geen bevestiging over geven, daarvoor weet ik er niet genoeg vanaf.

Als je echt uitsluitsel wilt kan je het even in het gelinkte topic vragen, zitten genoeg kenners.

[Reactie gewijzigd door Pizzalucht op 24 juli 2024 14:55]

wat je had bij KPN was inderdaad (G)PON herleidend aan de foto van het Nokia ONT.
maar gezien het netwerk nog steeds als point to point wordt asngelegd zoueen andere provider eigen apparatuur kunnen plaatsen en AON hierover leveren.

Iedere woning heeft nog steeds 2 posities in de POP, switching wordt daar gedaan.
Dus het kan zijn dat T-Mobile hier op AON aanleverd, ansich niet verschillend voor eindgebruik maar de infra buiten is in dit geval niet beperkend tot PON dit omdat KPN er bewust voor kiest switching met PON switch in POP te laten doen.
aan het aansluitpunt kan je niet herkennen of het (G)PON of AON is in beide gevallen worden er bij recente aanleg de TK-01 FTU gebruikt, me hierin 1 of 2x een SC-APC connector.
tevens zijn hiervoor verschillende NTs in gebruik door KPN.

als het aangesloten is kan jij het verschil zien, namelijk dat PON uit een patchcover bestaat + klein vierkant Nokia ONT adapter.
die Nokia ONT wordt niet direct over FTU gemonteerd maar zit met korte patckabdl aangesloten ( did kabel komt uit de patchcover die dan op je FTU zit afgewerkt, dus tenzij volledif aangesloten is er geen verschil zichtbaar..
Ons net werk is particulier aangelegd en dat hebben ze meteen goed gedaan.
Iedere woning welke mee doet heeft 2 vezels. Ik kwam hier achter omdat we geen internet meer hadden maar wel TV. Bleek 1 vezel beschadigd. De monteur heeft de glasvezelbox in de straat opgezocht, vezel op een reserve gelast en in de POP omgepatched. Later ging hij de breuk wel eens opzoeken.
We kunnen thuis zelfs een 10Gb darkfiber aansluiting bestellen.
Nadeel is wel dat iedere provider dus zijn eigen apparatuur in de POP mot plaatsen en je dus beperkt bent in de keus van het aantal providers.
@Pizzalucht net wat je zegt inderdaad hierbij is het ook zo dat het PON netwerk zoals KPN dat tot nu aanlegd heeft nog point to point is ofwel ieder huishouden heeft nog steeds 1 eigen vezel tussen FTU en de ODF in de POP, in de pop hangt dan vervolgens de PON switch met hierachter de DSLAM.

effectief zou dit mits apparatuur geplaatst zou worden nog steeds als AON kunnen worden gebruikt.

KPN heeft nog geen point to multipoint liggen, hoewel het met PON uiteraard wel zou kunnen.

Hiermee zou het dus "technisch" nog steeds mogelijk zijn voor andere leveranciers om apparatuur op te hangen in de POP omdit als AON aan klanten aan te leveren.
het punt zal zijn dat KPN dit onwenselijk vindt omdat er dan een mengemoes van de 2 netwerkend in een POP zitten, en gezien jan en allemn die POPs in kunnen ( alle providers die mogen patchen ) zal dit de stabiliteit niet ten goede komen. en dan voornamelijk een regulier NT die op PON wordt aangesloten.

ofwel 31 of 63 of wat het ook is klanten die problemen ervaren -1 wat die met regulier NT op PON heeft niks
Da's natuurlijk waar, maar je draagt wel maandelijks af aan Open Dutch Fiber. Indirect, maar goed. Natuurlijk is dat altijd het geval, maar het gaat erom wat er dan gevraagd voor wordt. Bijvoorbeeld is een lage stroomverbruik leuk, maar ik draag steeds meer af voor de vaste lasten.

Daarom is mijn volgende provider eentje zonder winstoogmerk. Ook dat kan overigens ontsporen - zie veel verzekeraars. Maar goed, uiteindelijk wil je maar 1 aansluiting aangelegd hebben (alhoewel ik ook zou betalen voor een volledig onafhankelijke backup, maar dat ben ik).

[Reactie gewijzigd door uiltje op 24 juli 2024 14:55]

Dat je moet afdragen zal niemand erg vinden. Dat netwerk moet gewoon betaald worden.
Het gaat er dus om hoeveel winst er wordt gemaakt. Als er maar 1 glasvezel is dan hebben ze een lokaal monopolie. Als T-Mobile alles afroomt bij de afname van het netwerk dan heb je alsnog geen keus wat prijs betreft.

[Reactie gewijzigd door uiltje op 24 juli 2024 14:55]

En hoe zie jij dat voor je ?

Vanzelfsprekend moet je jouw deel betalen dus ook aan het onderliggende netwerk.
Het zal enige onderhoud en monitoring nodig hebben, dat is ook niet gratis.

Volgens mij hadden ze hier ( efiber ) ook een provider die geen winstoogmerk had, maar die was weer wel in verhouding 2x duurder, die leverde max 500Mb ip 1000Mb voor een iets hogere prijs ( ter ondersteuning van een millieuproject en groenvoorziening )
Dat is heel gewoon voor glasvezel. Eurofiber fietst ergens een paar honderd aders onder een snelweg tussen twee datacenters en die worden dan verhuurd aan wie dat wil. Nu gaat het vezeltje ook ergens een huis in. Prima toch? Infra en provider scheiden is perfect juist.
Dat is niet wat @kevin512 bedoeld. Hij wil één landelijk netwerkt waarop alle providers kunnen opereren. Een beetje zoals het elektra netwerk werkt.

Met de vergelijking met het elektra netwerk leg je gelijk het probleem bloot. Dat wordt zo door regels gebonden dat investeringen die nodig zijn voor de energie transitie niet eens vooraf gedaan mochten worden. Resultaat is dat Nederland nu opgescheept zit met een netwerk waar in sommige regio's geen zonnepanelen, windmolens of laadpalen meer kunnen worden aangesloten.

Ik zie veel meer in hoe het nu gaat. Er wordt wel meer aan de aanlegkosten besteed, maar er is wel een concurrentie die de uiteindelijke prijs onder druk houdt.
Meerdere netwerken maakt dat de verschillende partijen wel moeten blijven investeren om de concurrent net iets voor te blijven. Als consument en vooral het bedrijfsleven hebben we gewoon meerdere netwerken. Als het ene netwerk te veel storing of andere ellende geeft kunnen we niet alleen van provider, maar ook van netwerk overstappen. Bedrijven kunnen zelfs een aansluiting op meerdere netwerken tegelijk overwegen. De kans op uitval van de internet verbinding is dan echt minimaal.
Onzin, om te beginnen, Open Dutch Fiber de naam zegt het al heeft als doel een open fiber netwerk aan te leggen waar verschillende providers hun diensten kunnen aanbieden. Dus dat probleem is hier niet aan de oorde.

Dan de andere onzin, even de straat openbreken is er echt niet meer bij zelfs KPN (voormalig PTT) heeft die rechten al heel erg lang geleden verloren en alles moet netjes bij de gemeente aangevraagd worden en het is de taak van de gemeente om dit te coördineren zodat niet elke week de zelfde straat open gebroken wordt. Doen zij dat niet goed dan woon je in Nederland en zijn er dus letterlijk honderden manieren om daar over te klagen de aanvragen tegen te werken en ga zo maar door. Dus als je daar bang voor bent dan kan ik me alleen maar voorstellen dat je zelf de moeite niet wil nemen om je burgerlijke plicht te doen en dat is de overheid er op te wijzen als ze iets niet juist doen.

Ook moet je niet vergeten dat als ik als Open Fiber de straat mag openbreken ik niet de minst mogelijke glasvezel verbindingen in de grond leg. Het kost me nog al wat geld die hele papier winkel die bij een aanvraag om de openbare weg open te breken en er wat kabeltjes onder te leggen. Ook kost het werk nog al wat want niet alleen moet ik een gaatje graven ook moet ik de weg die ik beschadigd heb voor dat gaatje weer hersteld worden en dat is echt niet gratis. Terwijl 5x meer glas in dat gat gooien relatief goedkoop is sterker nog het is zo goedkoop dat ik nog al dom bezig zou zijn als ik dat niet gewoon doe want voor ik deze zelfde straat weer open mag breken...
Dit zorgt er voor dat ik als Open Fiber niet alleen nu maar ook in de toekomst voorlopig nog gewoon goede diensten aan mijn klanten kan leveren (de providers, de klanten van de providers wonen in de huizen waar mijn glasvezel binnen komt)
Zelfs als ik het niet zelf zou gebruiken omdat de fantasie van een enkele fiber voor ieder huis echt voldoende is tot het einde der tijden (in ieder geval tot we geen glas meer gebruiken voor data overdracht) dan kan ik de extra fibers altijd nog aan een ander verkopen die dan zijn eigen netwerk hier op kan draaien.

Het idee dat de overheid zich met de aanleg van glasvezel voor burgers door commerciele bedrijven zou moeten bemoeien is dan ook de reinste onzin. De overheid werkt glasvezel al meer dan genoeg tegen met de hele hoge leges voor de aanvragen om de weg open te mogen breken en meer van dat soort praktijken om ze veel mogelijk geld uit de vooruitgang te zuigen.
Het geen de overheid wel aan het proberen is is om telecom aanbieders te verplichten hun netwerken open te stellen voor andere aanbieders. Dat is in sommige gevallen zo als bij glasvezel heel goed mogelijk maar bij andere gevallen zo als bij kabel internet/tv heel erg veel lastiger omdat de gehele netwerk infrastructuur nooit ontworpen is om dat mogelijk te maken. Toen men de netwerken aanlegde waren ze eigendom van de gemeente of een groep gemeentes en was er helemaal niemand die het woord internet kende laat staan dat er ook maar iemand was die dacht dat het misschien wel mogelijk zou moeten zijn in de toekomst om meerdere aanbieders op een kabel netwerk te hebben. Dat was en is simpel weg niet mogelijk zonder dat de twee elkaar ernstig in de weg zitten.
Ik kan voldoende voorbeelden geven van een kleine gemeente in Maastricht waar er twee aanbieders waren op een kabel en hoe vaak het wel niet gebeurde dat klanten van een provider dankzij de hardware van de andere provider geen verbinding konden krijgen. Of waar een van de twee besloot iets met het netwerk te doen waardoor de ander op eens een deel van de klanten kwijt was tot de werkzaamheden over waren en ga zo maar door.

Gelukkig is de glasvezel infrastructuur zo ontworpen dat het heel erg veel makkelijker is om meerdere providers van de zelfde infrastructuur gebruik te laten maken. En is de angst dat de weg welke week weer open gebroken zou moeten worden als je de keuze uit meerdere providers wil hebben dus ook om deze reden totaal ongegrond.
en toch werkt het niet zo als jij zegt
ten eerste zijn er al genoeg gemeentes waar nu 2 glasvezels de huizen binnen komen, vaak aangelegd na elkaar.. dus 2x de straat open...

En als je 1 provider hebt, kun je vaak lastig bij vele aanbieders gewoon alles krijgen wat je wilt. (bv TMobile op kpn glax, of Tweak is ook lang niet overal te krijgen)
De reden dat Tweak en TMobile nog lang niet overal te krijgen zijn heeft weinig met de infrastructuur in de grond te maken meer met de infrastructuur boven de grond.

Als Tweak besluit dat ze in stad A mensen willen kunnen aansluiten dan zullen zij daar waar de glasvezel uit de grond komt hardware neer moeten zetten. Die hardware zal dan ook een snelle verbinding moeten hebben naar hun backbone, er moet dan natuurlijk ook redundancy en fault tolerance geregeld worden voor veel van de hardware en de energie providers op die locatie (dat is lang niet altijd het geval, of als dat wel het geval is dan is dat niet met energie providers waar tweak mee wil werken bijvoorbeeld)
Je moet dan denken voor een middel grote stad aan kosten in de enkele honderdduizenden euro's. En dus is er geen technische reden waarom Tweak daar niet beschikbaar is het is puur een financiele reden. Je kunt nu eenmaal niet oneindig investeren in de hoop dat je dat geld wel weer terug zal verdienen omdat iedereen en z'n moeder meteen overstapt en jouw product afneemt.

Dit is voor alle andere aanbieders een zelfde verhaal. Er is totaal geen reden anders dan de kosten waarom KPN niet al in de jaren '90 alle huishoudens van glas heeft voorzien. Dat hadden ze makkelijk kunnen doen hun banden met de overheid waren nog veel sterker dan nu en ze hadden dus veel makkelijker toestemming daar voor kunnen krijgen. Maar de kosten en de te verwachten opbrengsten waren niet voldoende de investering te doen.
Wel heeft KPN in die tijd het koper netwerk grotendeels vervangen (alles dat door de straat loopt maar niet het laatste stukje naar de huizen toe), net als de meeste grote kabel bedrijven dat deden tegen 2005 was het overgrote deel van de verbindingen van en naar steden en van en naar distributie huizen, en dozen vervangen. Dit om het netwerk op de toekomst voor te bereiden omdat men de dag dat er glas naar ieder huis zou gaan snel dichterbij zag komen.
In de '10 zijn er redelijk wat projecten gestart die op relatief kleine schaal en later op grotere schaal glas naar de particulier brachten. KPN heeft daar op gereageerd door deze bedrijven te kopen en de uitrol op deze manier een halt toe te roepen. Dat heeft als voordeel dat KPN zich niet als prijsvechter hoeft op te stellen om met hun tragere verbindingen te concurreren met de nieuwe glas bedrijven. En het gaf KPN ook de mogelijkheid om zelf kennis op te doen met glas voor particulieren, wat willen deze mensen, hoe gebruiken ze dit soort snelle verbindingen, zijn ze echt nodig op dit moment of kunnen we minder snelle verbindingen bieden omdat de meerderheid van de gebruikers toch die volle 1Gbps niet gebruiken?
Nu KPN daar wat meer vertrouwen in heeft en men ziet dat meerdere aanbieders op een glasvezel helemaal niet zo lastig is als het met coax is en schijnbaar ook minder vervelend als het met pots/isdn/dsl is maakt men zich daar ook een stuk minder zorgen over.

In middels is KPN niet meer zo bang van dit soort glasvezel alternatieven, men weet dat dsl de snelheden in ieder geval downstream ook kan halen (al is dat vaak meer theorie dan werkelijkheid) en er zit nog meer in het dsl vat dus voorlopig hoeft men nog niet. Men rolt heus wel uit met nieuwe glas aansluitingen zeker nieuwbouw is eigenlijk altijd automatisch glas want waarom niet de kosten zijn zo laag dat je dom zou zijn om dat niet te doen. En de alternatieven die hier en daar verschijnen kun je altijd gewoon ook jouw services op aanbieden als je daar behoefte aan hebt (zonder dat je direct kosten hebt om zelf de "last mile" te verglazen). Dus ondanks dat vele KPN een slecht bedrijf vonden voor het opkopen van een flink aantal glasvezel boeren in het verleden is het van uit KPN oogpunt een hele belangrijke zet geweest en zeer nuttig voor het bedrijf.

En die twee glasvezel kabels dan, daar zijn een aantal redenen voor. Als de ene glasboer een kabel neer legt en de ander wil ook op die locatie diensten aan kunnen bieden dan kunnen ze gewoon met elkaar samenwerken en de locatie waar die glasvezel uit de grond komt delen. Maar dat is niet altijd mogelijk. Soms omdat de bedrijven elkaar niet kunnen uitstaan, vaker omdat de locatie waar de kabels uit de grond komen daar niet geschikt voor is of andere technische redenen. Dit is een fout van de gemeente die hier bepaalde voorwaarde aan had moeten verbinden om de geen die de kabel aanlegde te verplichten meerdere aanbieders mogelijk te maken en niet alleen in theorie maar ook in werkelijkheid en dus bijvoorbeeld een duurdere locatie te kiezen om de kabels uit de grond te laten komen omdat het dan voor andere ook mogelijk is om daar gebruik van te maken.
Hoe dan ook toen het tweede bedrijf graag ook wilde aansluiten op die locatie bleek dat niet op het bestaande netwerk te lukken. En dus koos men er voor een eigen netwerk aan te leggen, dat kan zo als in het geval van KPN zijn omdat ze al lang een eigen glasvezel netwerk hebben liggen tot aan de voordeur van de klanten (alleen dat laatste stukje hoeft nog maar gedaan te worden) en misschien omdat het bedrijf zo als KPN dat heeft een eigen netwerk wil hebben en niet afhankelijk wil zijn van een andere aanbieder want ook dat brengt allerlei andere mogelijke problemen met zich mee.
De gemeente heeft dit goed gekeurd en daar had u als burger bezwaar tegen kunnen maken. Het is echt niet zo dat dat altijd werkt maar met argumenten als er ligt al een glasvezel in de grond en die reikt al tot in de huizen, dus er is geen goede reden om weer de straat open te breken en precies de zelfde infrastructuur er naast te leggen zou u een goede kans gemaakt hebben omdat argument te winnen.

Het werkt wel degelijk zo als hier boven beschreven maar er zijn natuurlijk altijd redenen waarom een bedrijf er voor kan kiezen de infrastructuur niet te delen. Het is aan de overheid om dit te verplichten en dat doet men lang niet goed genoeg. Aan de andere kant, de overheid verdiend ook aan het openbreken van de straat, de aanvragen kosten flink wat geld, het maakt het voor de overheid zelf mogelijk om dingen zo als riool en andere ondergrondse infrastructuur aan te pakken nu de straat toch open gebroken is, en als alles weer dicht gegooid wordt wordt de weg/stoep weer netjes aangelegd zodat de gemeente dit onderhoud voorlopig niet meer hoeft te doen (op kosten van de aanvrager, vaak wel gedaan door de gemeente trouwens)
Dus voor een overheid zijn er genoeg prikkels om die straat nog een paar keer open te breken... Maar het is echt niet nodig de komende jaren zal een glasvezel voldoende zijn om een normaal huis van voldoende connectiviteit te voorzien, zeker als we ook iot en draadloze netwerken zo als 5g in acht nemen zullen we voorlopig geen behoefte hebben aan meer dan een glasvezel per huishouden.
"En die twee glasvezel kabels dan, daar zijn een aantal redenen voor. Als de ene glasboer een kabel neer legt en de ander wil ook op die locatie diensten aan kunnen bieden dan kunnen ze gewoon met elkaar samenwerken en de locatie waar die glasvezel uit de grond komt delen. Maar dat is niet altijd mogelijk. Soms omdat de bedrijven elkaar niet kunnen uitstaan, vaker omdat de locatie waar de kabels uit de grond komen daar niet geschikt voor is of andere technische redenen."

dat is nu net mijn primaire reden dat het NIET door pure commerciele partijen gedaan moet worden
dit is pure verspilling

ik blijf er gewoon bij, glasvezel is net (zoals vroeger) de tv kabel en de telefoon kabel een nuts voorziening
zou zou het ook moeten zijn

Elk huishouden heeft er 1 nieuwbouw wordt direct gewoon op het publieke net aangesloten
en ALLE internet aanbieders kunnen elke abonnement dat ze hebben er over aansluiten.
Ze kunnen daar hun eigen apparatuur aan de client kan en aan de wijkkast neer zetten, om de publieke kabel te gebruiken.
Maar de kabel zelf van ons huis naar de wijkkast is van ONS allemaal.
Niet van een provider van internet, dat moet gescheiden zijn
Bij mij heeft juist de gemeente (Zürich) gekozen om zelf een glasnetwerk aan te leggen en iedere provider mag hier haar services op aanbieden, aanleg ging zeer snel en elke woning in de gemeente heeft een aansluiting. De gemeente maakt hier amper tot geen winst op maar ziet het als haar taak om de stad aantrekkelijk te houden aangaande internet en ik ben nog niemand tegen gekomen die hierover klaagde. Nederland zou eens over de grens moeten kijken hoe het er elders aan toe gaat i.p.v. dat domme geruzie en elkaar de troef afsteken van verschillende bedrijven terwijl het een eeuwigheid duurt voordat mensen snel internet hebben en anderen meerdere fiberaansluitingen hebben, het is echt belachelijk het dit er in Nederland aan toe gaat.

Nederland zou internet als Nutsvoorziening moeten gaan zien en aan de overheid dan de taak om te zorgen dat er een fatsoenlijke uitrol wordt bewerkstelligt.
Anoniem: 14842 @Rob Coops13 juli 2021 12:09
Ik vind het wel leuk om te zien dat jij echt denkt dat het systeem werkt zoals het bedoeld is... Dat doet het dus niet. Op het stukje na dat Open Fiber inderdaad wel het dubbele aantal glasvezels in de grond zal proppen omdat dat verhoudingsgewijs bijna niets extra kost ben ik het dan ook niet met je post eens.

Om in te gaan op dat "2× de straat openbreken". In theorie werkt het zoals jij zegt. En dan nu de praktijk:
  • Er wordt een aanvraag gedaan om glas te leggen, bewoners blij, gemeente geeft ok. Whoot!
  • De concurrent hoort dat er glasvezel wordt aangelegd. Gaten liggen inmiddels al weer dicht. Concurrent geeft aan bij de gemeente: ja, maar dat zijn ongelijke voorwaarden. Wij willen ook gewoon eigen kabels mogen leggen!
  • Bewoners (die zitten niet de hele dag op vergunningen.nl te kijken of iemand de straat open wil breken) zien dat de straat op de schop gaat voor de 2e glasvezel leverancier. Mag jij zeggen of je denkt dat ná dat die 1e schep de grond in ging de vergunning weer zal worden ingetrokken? Precies...
  • De gemeente gaat echt niet elke mogelijke glasvezelboer langs om te vragen of zij ook een kabeltje willen trekken als de straat toch open ligt...
En dan "er liggen al veel meer kabels, die kan de concurrent dan wel kopen": natuurlijk niet. Er wordt in de voorwaarden bijna nooit opgenomen dat het overschot verkocht moet worden als daar een verzoek om komt. Zelfs simpele openstelling van de aangelegde vezels is al lastig. Om het dan nog maar niet te hebben over het juridische getouwtrek over de aanschaf kosten. En de partij die er als 1e ligt heeft er natuurlijk 0 (nul) belang bij om de helft van hun vezeltjes te verkopen aan de concurrentie.

Wat dat betreft is het helemaal niet gek om internet ontsluiting te zien als een nuts voorziening en dit centraal te regelen. Dat heeft ook nadelen (ambtelijke molen, etc.) maar de meeste van die nadelen (ambtelijke molen) heb je ook bij de aanleg door een commerciële partij. Kun je je voorstellen dat we verschillende waterleidingen, gasleidingen en elektriciteitskabels zouden laten trekken door iedere aanbieder? Compleet van de zotte.

Bijkomend gigantisch voordeel van uitrol door de overheid: ook niet winstgevende projecten zullen worden aanvaard en afgerond. Het is nu diep triest dat op sommige plekken ADSL, Ziggo en 3 glasvezels liggen terwijl er ook plaatsen zijn waar je 4G moet gebruiken omdat ADSL net 2mbit haalt. Als je het door de overheid laat regelen is in principe dezelfde dekking als het elektra of water netwerk mogelijk.
Met dat freedom.nl ook internet aanbied via t-mobile glasvezel (https://freedom.nl/diensten/internet) zou ik er wel van uit gaan dat dit een best-wel-open glasvezel netwerk gaat worden.
Waarom nou niet een open glasnetwerk, zodat er keuze is welke provider je kiest.
Omdat ipv 1 netbeheerder elke provider zijn eigen kabels gaat leggen en deze natuurlijk alleen zelf hieraan willen verdienen. De oplossing? Stel 1 netbeheerder in onder de overheid die de glasvezels gaat neerleggen en beheren.
Dat is bij mij gebeurt. Nieuwbouwwijk van 2020. Net de definitieve bestrating gereed en kwam Delta met glasvezel nr2, naast die van KPN. De wijk even verderop kreeg eerst Glasvezel van Delta en nu deze bijna aangesloten is ligt er een brief van KPN netwerk die heel Vlissingen noord gaan verglazen. Precies het gebied wat Delta nu aan het doen is
De nieuwbouwwijken doen ze graag, de oudere buurten kunnen wachten tot ze een ons wegen. Stedelijk gebied, net buiten Amsterdam, maar geen vezel te vinden.
en je kunt nu er op wachten dat er een aankondiging gaat komen van KPN Netwerk: We gaan glasvezel in Haarlem aanleggen!
Nee hoor, KPN was in dit geval eerder. Bij mij in de straat in Haarlem ligt de glasvezel van KPN er al een week of 3. Hij moet nog wel even de meterkast in.
Dat is bij mij gebeurt. Nieuwbouwwijk van 2020. Net de definitieve bestrating gereed en kwam Delta met glasvezel nr2, naast die van KPN. De wijk even verderop kreeg eerst Glasvezel van Delta en nu deze bijna aangesloten is ligt er een brief van KPN netwerk die heel Vlissingen noord gaan verglazen. Precies het gebied wat Delta nu aan het doen is
KPN reageert slechts als er ergens concurrentie komt. In de wijken om mij heen zijn allerhande partijen bezig met glasvezel, komt KPN er daar ook opeens mee. In mijn wijk haalt Ziggo zijn maximum niet en is KPN super traag. Daar gebeurt echter nog steeds niets.

Puur investeren, daar waar concurrentie is of lijkt te komen. Tenminste, daar lijkt het sterk op. Naar de mobiele mast op 300 meter afstand loopt overigens wel glasvezel.
Uiteraard. Probleem is dat al deze partijen heel veel geld hebben geïnvesteerd. Dat moet wel weer terug worden verdient. Misschien kan dit d.m.v. bijvoorbeeld een verdeelsleutel. Maar zoals het nu gaat slaat nergens op. Wij zitten hier nu met een AOP en een FTU. Er moet ingegrepen worden voordat het uit de hand gaat lopen.
Dat denk ik niet, dat elke provider de straat gaat openbreken. Want dat kan gewoon niet zomaar. Daar is altijd een vergunning voor nodig en het lijkt me volkomen logisch dat daar maar één vergunning wordt afgegeven. Net zoals dat het geval is bij elektriciteit, gas etc. Het zou werkelijk een chaos worden als dat niet het geval was,
Anoniem: 14842 @Techneut13 juli 2021 13:21
https://www.pzc.nl/zeeuws...en-moet-dat-nou~a80addee/

En zo werkt het overal. De gemeente kan niet een vergunning verlenen aan de ene aanbieder (de 1e?) en niet aan de andere. Dat is simpelweg niet eerlijk. Tenzij de gemeente het zelf aanlegt en de kabel open stelt uiteraard.

Dus met jouw woorden: "het is chaos!".
Het lijkt er dus op dat zowel KPN als T-mobile er voor kiezen om daar ieder een eigen netwerk aanbte leggen. Dat is vast goed nieuws voor de keuze van klanten, maar zonder duidelijkheid hoe dit niet ten kosten gaat van gebieden waar nog helemaal niets geplaned is klinkt dit als vergroten van de ongelijkheid.
https://www.kpnnetwerk.nl...asvezelaanleg-in-haarlem/
Dat is mijn inziens de schuld van KPN. Toen er in mijn stad een glasvezel netwerk werd aangelegd (rond 2007), werd dit gedaan door Reggefiber. Waarbij het doel was dat verschillende providers van dat netwerk gebruik konden gaan maken. Inmiddels heeft KPN Reggefiber in zijn geheel opgekocht (ze waren partner, maar nu volledig eigenaar). Dat netwerk in mijn stad is daardoor de facto van KPN. KPN vraagt aardig wat geld aan andere providers, vooral als het gaat om hoge snelheden zoals gigabit. Veel providers doen daar niet aan mee, en bieden via het KPN netwerk alleen 100 mbit aan. Anders zijn de kosten te hoog. In mijn stad ligt het T-Mobile netwerk ernaast, waardoor T-Mobile op mijn adres wel gigabit wil/kan aanbieden voor een lage prijs.

Dit kun je terug zien bij bijvoorbeeld Freedom Internet. Wanneer bijvoorbeeld het T-Mobile netwerk beschikbaar is, is je abonnement veel voordeliger dan wanneer je via het KPN netwerk gaat.
Dit dus. KPN weigert over netwerken van 3de hun diensten aan te bieden, ook al heeft T-mobile dat wel aangeboden. Daarom moet in veel wijken de straat nóg een keer open nadat T-mobile al verglaast heeft omdat KPN zo nodig hun eigen draadje ernaast willen leggen.
Het heeft ook niet geholpen dat ze toenedertijd reggefiber hebben overgenomen. die waren lekker bezig totdat KPN het kocht.
Heel typisch dit. Kreeg vorige week een brief van KPN dat Glasvezel naar Haarlem komt (Haarlem-Noord). Alle wijken die KPN niet doet worden dus nu blijkbaar door T-Mobile (Haarlem Zuid-Oost) gedaan.
Ik hoorde van een monteur dat er voor de hele stad afspraken zijn gemaakt. Klaarblijkelijk gaat dat om twee providers. Het zou gaan om aanleg binnen 3 jaar. Ik vermoed dus dat ik eerder toegang ga krijgen tot glasvezel dan veel mensen in Noord.
Ik denk niet dat de (ZZP) monteurs nu de best geïnformeerde mensen zijn. Ik moest de glasvezel monteur uitleggen dat er niet 1 kabel naar de centrale loopt maar dat er gebruik wordt gemaakt van PON (dus passieve verdelers in de straten onder de grond). Maar daar snapte hij niets van dus verder maar geen energie in gestoken.
Haha, dan loopt er voor je pad naar internet nog steeds maar 1 kabel: 1 kabel naar de splitter en 1 kabel naar de POP. die kabels zijn optisch gelast tot 1 end-to-end verbinding.
Dat vraag ik me af: http://nl.fibresplitter.c...echnologies-24222275.html

Anders heb ik toch ook geen PON media-converter nodig op mijn glasvezel aansluiting?
Die pon media converter filtert jouw portie data in het download verkeer en plaatst evenzo je upload verkeer in de alotted timeslots. Let wel dat er een groot verchil is tussen physiek (je hebt optisch in je upload een 1 op 1 encrypted verbinding naar je POP (in timeslots) en een one to many in je download verkeer (enkel jouw encrypted timeslots zijn voor jou bedoeld).

physiek:
voor jou 1 kabel naar een splitter in de straat, daar gelast en dan 1 (met wellicht een reserve-) kabel naar je POP. De truuk is dat die gpon splitter is dat voor N huizen enkel een fanout nodig is vanaf de splitter, geen tig kabels naar de POP. Ditto is de splitter passief, oftewel geen stroomvoorziening (storing, warmte etc).
KPN legt het netwerk nog steeds point to point aan.
ofwel iedere FTU is nog steeds 1 of 2 posities in de zoals jij het noemt centrale ( POP, nog specifieker is het een Area- POP ).
Dit is geen verschil met het niet PON.

Het enige verschil zit hem in de $$$ voor de apparatuur in de POP.

-bij AON zijn de klantaansluitingen ( ODF ) direct op DSLAM poorten aangesloten Iedere aansluiting een eigen SFP in een kaart op DSLAm ( deze nemen relatief veel ruimte in beslag )

- bij PON hangt er naast de DSLAM nog een pon switch een passief en relatief goedkoop en aanzienlijk kleiner apparaat dan een DSLAM.

met PON kan je opeens 32 of 64 ( KPN doet 32 ) met 1 SFP voorzien, hierdoor bespaar je kosten en kan je die ene SFP een 40Gbit erin duwen ipv 1Gbit SFP per user.
Wezelijke bandbreedte geen verschil, sterker nog door niet constante load is het vaak nog potentieel per user meer dan met een 1Gbit.

ofwel de kabel in de grond tot POP is gelijk , alleen dpor toevosging van de switch in de pop heb jijeen ONT nodig ipv een NT...
Zelfde hier, maar dan andere stad.
Het zal toch niet zoals in sommige delen van Den Haag waar uiteindelijk 2 glasvezel netwerken worden aangelegd? Volgens mij was het hier in Den Haag ook dat t-mobile aankondigde dat ze glasvezel gingen aanleggen en dat de kpn een maand later riep dat ze ook met glasvezel zouden komen.

Het kan natuurlijk heel goed zijn dat kpn daar van heeft geleerd en nu gaat zien waar anderen glas aanleggen dat zij daar snel direct-naast gaan zitten.

Laat een instantie opstaan die de glasvezel leveranciers aangeeft waar en in welke volgorde ze glasvezel moeten aanleggen voordat ze elders glasvezel mogen aanleggen. Of net zoals bij mobiel, consessies uitgeven dat ze een heel gebied (inclusief buiten-gebieden en oude gebouwen) van glasvezel moeten voorzien.
kpn gaat heel haarlem doen, alleen duurt dat tot 2025, slim van tmobile dus om van de andere kant tebeginnen en zo al in 2022 klaar tezijn voor schalkwijk en zo.
Gedeeltelijk incorrect, hier in de nieuwbouw in de Slachthuiswijk ligt ook glasvezel van KPN, en zal T-Mobile (volgens hun eigen kaartje van het werkgebied althans) dat de komende tijd óók gaan aanleggen in plaats van gebruik maken van de KPN aansluiting. Daar hoop ik dan ook vurig op, omdat de verbinding via T-Mobile momenteel gecapped is op 100/100 terwijl via KPN en enkele virtuele providers er hogere snelheden aangeboden worden.

[Reactie gewijzigd door Frolow op 24 juli 2024 14:55]

Ik zweer het, de huizen van zeg 1975-2005 zullen echt pas glasvezel krijgen als dat zelfs achterhaald is.
Zelfs als je (toen KPN) aanbied vele kosten te betalen willen ze nog geen glas aanleggen.

Echt een bizarre wereld, net als mobiel internet, gaat het hier puur om concurrentie.

Dat snap ik dan ook niet. Als KPN zijn DSL lijnen in de oudere wijken in Zaanstad/Haarlem/Amsterdam zou upgraden kunnen ze misschien wel, ik noem maar wat, 75+% van alle Ziggo klanten aantrekken.

Ik heb zelf Ziggo en DSL als backup lijntje, maar op het moment dat de DSL lijn glas is, laters Ziggo.
Tenzij Ziggo Docsis 4.0 gaat doen. De eeuwige strijd tussen techniek en wat mensen echt 'nodig' hebben.
Dit gebeurt wel degelijk in Rotterdam. Hier worden vooroorlogse woningen door KPN van Glasvezel voorzien.
Kan je nagaan, ik woon in een jaren 50 woning, geen glas, slechte koperlijn. Uitgeleverd aan Ziggo. En dan heeft dus ook bijna iedereen in de wijk Ziggo, wat ook niet aan de kwaliteit ten goede komt.
Ik weet niet waar je deze mening over de leeftijd van de huizen op baseert.
Onze wijk in Deventer is gebouwd eind jaren 80 en we hebben al ruim 12 jaar glasvezel.
Zelfs de meeste dorpen in de omgeving hebben glasvezel.
Nu hebben we wel geluk dat dit het gebied is waar Reggefiber actief was voordat KPN het overnam.

[Reactie gewijzigd door erikdenv op 24 juli 2024 14:55]

Jaren 30 woning en ik heb 1000mbps glasvezel via T-Mobile :+
Leeftijd zegt niet alles
@erikdenv @DJFliX dat is juist wat ik bedoel.
1975-2005 huizen zijn nog 'te nieuw'... blijkbaar. Zelfs als je veel mee wilt betalen, helaas.
Een hele woontoren, 100 woningen, merendeel wil meebetalen voor een glas aansluiting, KPN geeft gewoon niet thuis. Misschien T-Mobile eens aanschrijven nu.
Je moet de heren (en wellicht ook dames?) van de redactie natuurlijk af en toe wel een beetje voeren. :+
Ehhmm redactie: even verder uitschrijven, ik lees elders: "Open Dutch Fiber zal bestuurd gaan worden door Jordi Nieuwenhuis en Uwe Nickl. Nieuwenhuis kennen we al als mede-oprichter van glasvezelbedrijf Reggefiber. Daarna is hij directeur geweest van Deutsche Glasfaser, de Duitse evenknie van Reggefiber.
De dagelijkse leiding van Open Dutch Fiber komt in handen van CEO Michael Griffioen. Deze laatste persoon is nu (nog) senior manager FttH bij T-Mobile Nederland."

Een oud Reggefiber oprichter en een thuiswedstrijd van deutsche telekom met tmobel delen de lakens uit, een nieuw initiatief naast Primevest Capital Partners ? Wat speelt bij Primevest Capital Partners, is dit een nieuw inititatief. of ... ?

Gaarne wat onderzoek/achtergrond ipv enkel een persbericht plaatsen ?!
cool. maar ik wacht nog altijd op sip gegevens om m'n vaste lijn via m'n eigen asus RT-AX68U wifi 6 router te regelen...
Bij freedom.nl krijg je die gewoon, ik heb ze zelfs al een week voordat de aansluiting over gaat.
die levert niet op mijn adres.
Waarom zou je daarop wachten? Dan porteer je toch je nummer naar bijv . cheapconnect? Betaal je minder per jaar en de belkosten zijn lager. PM me anders maar voor vragen/hulp (nee ik werk er niet).
kijk, ik gebruik vast te weinig om dat bij een andere partij onder te brengen, plus t-mobile moet gewoon de gevraagde gegevens beschikbaar stellen
Waarom zou je bij T-Mobile 2,50 per maand (30 euro per jaar) betalen als het ergens anders 9euro per jaar kost? Ik wordt om onduidelijke reden gedownmod, maar je bent 1. goedkoper en 2 . flexibel.

Maakt dan toch niet uit of je het veel of weinig betaald? Het lost toch je probleem op.
nja, probleem is ook nog, los van het geld verschil, de betere sip-voip apps voor mac/ios kosten vaak ook nog eens geld per maand, ik heb daar al eens naar gekeken, is geen optie voor mij.
Wat bedoel je dan te zeggen? Je wilt eerst de SIP gegevens, maar als je die krijgt heb je geen geld over voor een app. of device om het te gebruiken?
Domme vraag misschien maar waarom zou ik glasvezel willen? Omdat in de toekomst de streaming resoluties te hoog worden?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.