T-Mobile neemt aanleg glasvezel in Rotterdam-Kralingen over van L2Fiber

T-Mobile en Primevest nemen het glasvezelnetwerk van L2Fiber in het Rotterdamse Kralingen over en breiden dit netwerk uit tot 15.000 huishoudens. T-Mobile wil volgend jaar 30.000 huishoudens in de wijk IJsselmonde met glasvezel bedienen.

Investeringsbedrijf Primevest is met L2Fiber overeengekomen het glasvezelnetwerk in Kralingen over te nemen en T-Mobile gaat hier zijn diensten op aanbieden. De provider belooft het netwerk open te stellen voor derde partijen. De overname betekent dat de aanleg van het glasvezelnetwerk weer kan aanvangen, nadat deze tot stilstand kwam.

L2Fiber kondigde in 2018 aan 12.000 woningen in Kralingen van glasvezel te willen voorzien. Dit doel werd later uitgebreid tot 15.000 woningen terwijl het uiteindelijke doel was om heel Rotterdam van glasvezelinternet te voorzien. Dat streven werd verre van gerealiseerd, zo bleek uit een inventarisatie van het AD onder bewoners van Kralingen in september. L2Fiber meldde daarbij dat 'er wat vertraging was in verband met het overstappen naar een andere aannemer.'

T-Mobile en Primevest beloven nu de aanleg van glasvezel in Rotterdam weer op gang te brengen. In 2021 willen de partijen ongeveer 30.000 huishoudens in de wijk IJsselmonde toevoegen aan het netwerk, waarmee eind 2021 45.000 huishoudens in Rotterdam aangesloten zijn. Half 2021 hoopt T-Mobile glasvezel aan zo'n 130.000 huishoudens in Nederland aan te kunnen bieden. Het bedrijf concurreert onder andere met Delta Fiber en KPN. Met name KPN wil de komende jaren flink inzetten op de glasvezelaanleg en begint volgend jaar met het uitschakelen van de eerste koperlijnen van zijn dsl-netwerk.

T-Mobile glasvezel

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

15-12-2020 • 10:25

109

Submitter: Gsus86

Reacties (109)

109
108
40
5
0
59
Wijzig sortering
Hier ook briefjes in de bus gehad (Barendrecht) en mensen die langs zouden komen van L2Fiber.

Daarna nooit meer wat vernomen.
L2fiber zou inderdaad ook in Barendrecht en Ridderkerk gaan aanleggen. Ze hebben hier ook meterkastinspecties uitgevoerd. Is het bekend of T-mobile ook de geplande aanleg van glasvezel door L2fiber in deze gemeenten overneemt? Of nemen ze alleen de aanleg in Rotterdam over?

[Reactie gewijzigd door gmafs op 22 juli 2024 13:38]

Heb het op Twitter gevraagd, maar T-Mobile zegt dat het niet op de planning staat. Vrees ervoor dat die plannen in de prullenbak of ijskast zijn gezet met de overname.
Jammer, maar bedankt voor je reactie. Goed om te weten
Ze zijn bij mij in Kralingen (waar dus de focus lag) zelf langskomen maar daarna helemaal niks meer van gehoord. Kregen een bloemetje omdat we 1 van de eerste waren die zich aangemeld hadden en dat is het laatste wat ik van ze gehoord heb. Daarna nog geprobeerd om contact op te nemen maar kwam ook niks van...
Wel een bloemetje gehad. :+
Alleen maar beter dat er glas komt. Ongeacht het nu door T-Mobile gebeurd. Ik gun iedereen glas ongeacht de provider.
ik vind dat er een soort netwerk bedrijf moet komen , voor glasvezel, dan heb je ook niet meer dat ge OH over "jij mag wel over mijn vezel, maar dan maar max100 mbit " en dan huren kpn , ziggo , t-mobile e.a. daar maar hun vezel
Dat is nu al het geval bij alle andere kritieke infrastructuur. Gasleidingen, elektra, wegen, water en luchtverkeer.

Ik snap sowieso niet waarom dat voor internet nog niet geldt. Het is nog net geen kritieke infra, maar zit er heel dicht tegenaan.
Ik vind dat we de infra voor internet verbindingen, zeker in de huidige corona-crisis, toch wel als kritieke infrastructuur mogen gaan bestempelen.
Zonder deze infrastructuur was het voor mij (en heel veel anderen) niet mogelijk geweest om vanuit huis te werken, met alle gevolgen van dien (geen ondersteuning voor het thuisleren van de kinderen, kinderen moeten naar opvang, toch naar kantoor toe gaan enzovoorts).

[Reactie gewijzigd door walteij op 22 juli 2024 13:38]

Ja alle winkels gaan dicht maar dankzij webshops kan dat opgevangen worden.
Maar het gaat mij juist lang niet alleen om webshops.
Zo veel bedrijven die via thuiswerk toch nog een groot gedeelte van hun portfolio kunnen blijven leveren aan klanten (zowel andere bedrijven als particulieren).
Ik vind dat we de infra voor internet verbindingen, zeker in de huidige corona-crisis, toch wel als kritieke infrastructuur mogen gaan bestempelen.
Zonder deze infrastructuur was het voor mij (en heel veel anderen) niet mogelijk geweest om vanuit huis te werken, met alle gevolgen van dien (geen ondersteuning voor het thuisleren van de kinderen, kinderen moeten naar opvang, toch naar kantoor toe gaan enzovoorts).
Dat centrale bedrijf wil je niet. Kijk even naar het stroomnetwerk dat ooit los is gezet van de stroom producenten. Ons stroomnetwerk piept en kraakt aan alle kanten, diverse storingen treden momenteel tegelijk op en daarmee is de redundantie ondertussen in bepaalde regio's ver te zoeken. Ook qua capaciteit zijn we al op het punt gekomen dat bij de aanleg van oplaad palen er techniek nodig is die de boel terug schaalt om het netwerk niet onderuit te trekken. De noodzakelijke investeringen worden geschat op 25 tot 30 miljard euro. Hetgeen in de huidige vorm jaren gaat duren; nieuws: ACM: tekort aan transportcapaciteit in stroomnetten houdt nog 5 tot 1....

Juist wanneer er geen keuze hebt liggen snelheidsbeperkingen op de loer (die er voor laadpalen dus nu al zijn). Het is (ex-monopolist) kpn die is blijven hangen in koper. De enige reden dat ze nu alsnog gaan verglazen is de druk van het kabelnetwerk. Juist de concurrentie zorgt voor versnelling.

Er zijn overigens meer manieren om snellere verglazing te bereiken. De overheid kan per gemeente prima een aanbesteding doen. Je hoeft daar helemaal geen infra bedrijf voor op te zetten.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 13:38]

Iedereen die een E auto heeft zwaar belasten met een kwartje per Kw/h als ze aan een laad paal hangen . Kijk de gebruiker betaalt dan! Dan hebben we het zo terug verdiend IPV iedereen meer laten betalen omdat de buurman zo nodig minder bijtelling wilde Hebben op een auto van 50K !
Die buurman koopt die auto van 50K omdat de overheid wil dat hij deze koopt in plaats van een diesel. Om dit te stimuleren geeft de overheid tijdelijk korting op de bijtelling.

Al blijft het natuurlijk achterlijk dat vooral mensen met geld degene zijn die kunnen profiteren van het huidige subsidiesysteem. En dat geldt voor alle milieusubsidies...

[Reactie gewijzigd door NBK op 22 juli 2024 13:38]

Die buurman koopt niets, die least en de lease prijs is gewoon het zelfde bij een van de diesel of electrish. Hoewel misschien electrisch iets goedkoper is omdat wegen belasting minder is.
Iedereen die een E auto heeft zwaar belasten met een kwartje per Kw/h als ze aan een laad paal hangen . Kijk de gebruiker betaalt dan! Dan hebben we het zo terug verdiend IPV iedereen meer laten betalen omdat de buurman zo nodig minder bijtelling wilde Hebben op een auto van 50K !
Hiermee maak je precies mijn punt. Want doe nu eens alsof het hier gaat over een thuiswerker die de hele dag zijn 4K webcam verbinding open laat staan. Bij capaciteitsproblemen op het algemene netwerk moeten we dan deze gebruiker een kwartje per gigabtyte aan upload data laten betalen? Van dat soort gedachtes zijn we juist af gekomen (vroeger adsl 1 GB limiet bij o.a. planet internet).
Die limiten waren er vroeger en dat hete toen fair use policy
Niet alleen dat... zo'n bedrijf is ook meteen monopolist. Je bent geen klant maar een koe die gemolken wordt, je hebt toch geen keuze.
Kijk voor de grap eens naar aanbieders van stadsverwarming: monopolist, verplichte afname, torenhoge kosten en de regulering is een lachertje.
De ACM verplicht toch al dat KPN het netwerk open moet stellen voor andere aanbieders? (Zie https://www.acm.nl/nl/pub...enstellen-voor-concurrent / https://www.acm.nl/nl/pub...stellen-voor-concurrentie )

(Edit: zie reactie hieronder)

En ik begreep van bijvoorbeeld van T-Mobile's community site dat T-Mobile de toegangsprijzen voor meer dan 100mbit te hoog vindt. Ze mogen het dus wel. (Die tarieven worden dan weer bepaald door ACM samen met alle marktspelers volgens https://www.acm.nl/nl/ond...-de-telecommunicatiemarkt )

[Reactie gewijzigd door erwn op 22 juli 2024 13:38]

Even bij de tijd blijven.. je link is uit 2015. Dit jaar hebben we deze uitspraak gehad. Ja er zijn meer vervelende dingen gebeurd in 2020 dan je misschien gedacht had. VodafoneZiggo stopte dus direct met een wholesale aanbod. KPN zet het wel door, maar is niet meer gereguleerd. https://www.rechtspraak.n...oneZiggo-van-de-baan.aspx
Zat al te zoeken naar recentere informatie, maar kwam dat nog niet tegen. Het deel op https://www.acm.nl/nl/ond...-de-telecommunicatiemarkt lijkt dan in tegenspraak met het vonnis:
Wij onderzoeken wie de sterkste telecomaanbieder is en wij verplichten deze zijn netwerk open te stellen. Op dit moment is dat KPN.
Misschien dat de ACM nog gevolg moet geven aan het vonnis?

Interessante ontwikkeling in ieder geval. Dank voor de link.
Nee, dat is denk ik omdat ACM nog een heel klein deel van de markt wel reguleert en dat wijzigt binnenkort ook

https://www.acm.nl/nl/pub...waardige-wholesaletoegang
In principe is kpnnetwerk.nl dat.
Vind het wel positief dat een andere partij dan KPN het doet. Als er meerdere partijen zijn, gaat de uitrol hopelijk sneller dan als KPN enkel met zichzelf rekening hoeft te houden.
Tenzij ze beiden een 'privé netwerk' uitrollen (zoals nu het geval is). Dat betekent 2x de straat opbreken en 2x zo veel kabels en 2x zo veel kosten.
Het T-Mobile glasnetwerk is ook open voor andere partijen. Vanaf volgend jaar Freedom en zullen vast meer volgen komende maanden/jaren. KPN is alleen eigenwijs en wil nu niet over het glas van T-Mobile leveren, maar dat zou prima kunnen. Die hebben liever dat je op hun eigen DSL blijft.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 22 juli 2024 13:38]

Open klinkt leuk maar open betekend nog steeds dat t-mobile een bedrag betaald heeft en dat terug moet verdienen, dat kan deels met eigen abbo's maar als men anderen toegang geeft zal daar ook voor betaald moeten worden. Die tarieven kan t-mobile zelf bepalen.
Open en betaalbaar kunnen in dat geval 2 hele andere zaken zijn, misschien nu niet maar in de toekomst kan men de prijzen voor anderen wel ineens verhogen.
Ja maar de wet schrijft dat het geen mega winstmakend bedrag over gerekent mag worden, het moet reasonable zijn.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 13:38]

De wet schrijft helemaal niets. Ze kunnen vragen wat ze willen.
Voor kpn die een groot marktaandeel heeft, heeft men tarieven vastgesteld die men mag vragen.
t-mobile is een kliene speler daar is niet voor vastgesteld.
Die kans op prijsverhogingen van een netwerk bestaat in alle situaties en was met L2Fiber uiteraard ook niet gegarandeerd voor de eeuwigheid. Maar je hebt ook gelijk want hetzelfde geldt voor ons energienetwerk, daar zijn de netwerkprijzen flink gestegen de afgelopen jaren, terwijl de stroomprijzen ongeveer gelijk zijn gebleven.
KPN neemt inmiddels trouwens ook netwerken over die open zijn, Midden Drenthe bijvoorbeeld
https://www.sterkmiddendr...-het-stokje-van-ons-over/
Beetje jammer maar ook begrijpelijk want 'glasvezel in eigen beheer' is best gedoe. Gelukkig verandert er voor de aangeslotenen voorlopig bijna niets
De nadruk idd op voorlopig.
kpn heeft wel een "open" netwerk, maar de tarieven liggen toch hoger dan andere echte open netwerken.

Uiteindelijk als een netwerk in handen is van een bedrijf, lees investeringsbedrijf weet je dat het verkocht zal worden. Er zijn ook coöperaties en daar ligt het weer anders
Bij een coöperatie ligt het helaas niet anders ;( ook dat is een bedrijf.
Sterk Midden Drenthe was zelfs een coöperatie, in principe is iedereen die is aangesloten aandeelhouder Maar daar heeft de (leden)raad besloten de boel te verkopen omdat ze het net net niet rendabel konden maken/krijgen. KPN heeft een goed bod gedaan en zodoende heeft de coöperatie daar geld voor hun eieren gekozen zeg maar. Dit dreigt op meer plekken te gebeuren
https://mailchi.mp/9f61a7...-nieuwsbrief-oktober-2020
Zoals u wellicht in de media hebt vernomen heeft Coöperatie Sterk Midden Drenthe (SMD) besloten haar glasvezelnetwerk te verkopen aan KPN. De overdracht van het netwerk vindt nog voor het eind van dit jaar plaats.
De netwerken van Coöperatie Glasvezel Noord (CGN) en SMD zijn met elkaar verbonden. Wij krijgen het signaal via SMD op ons netwerk. Daartoe zijn in het verleden overeenkomsten afgesloten met SMD, die door KPN onverkort worden overgenomen.
De verkoop door SMD heeft voor CGN dan ook geen (nadelige) gevolgen.
Coöperatie Glasvezel Noord laatste coöperatieve vereniging


CGN is binnenkort nog de enige, uit een burgerinitiatief voortgekomen, zelfstandige coöperatieve vereniging in Drenthe.
Niet rendabel maken, verkopen dat betekend dan heel simple prijzen zullen gewoon hoger moeten en dat is voor kpn niet anders.

De betere vraag was als de coop de prijzen had verhoog het misschien wel rendabel zou zijn en zijn de prijzen van kpn straks misschien nog hoger.
Dat moet ik toch even rechtzetten. Het netwerk is niet van T-Mobile maar van Primevest. Die willen KPN graag erbij want dat levert veel meer bezetting en dus winst op. T-Mobile heeft echter in de overeenkomst met Primevest bedongen dat zij het eerste recht hebben om daarover mee te beslissen. En T-Mobile heeft besloten om KPN tegen te houden om op het netwerk in Den Haag te leveren.
Volgens mij wil kpn niet aan de voorwaarden van primevest voldoen. Er is wel degelijk overleg geweest.

En primevest legt niet voor niets magenta kleur glaskabels in de grond met werklui in tmobile hesjes...

[Reactie gewijzigd door jongetje op 22 juli 2024 13:38]

Vind het wel positief dat een andere partij dan KPN het doet. Als er meerdere partijen zijn, gaat de uitrol hopelijk sneller dan als KPN enkel met zichzelf rekening hoeft te houden.
Nog even wachten, en KPN gaat zijn glas over de kabels van T-Mobile leggen :)
T-Mobile treedt op de lokale glasnettten op als hoofdhuurder. Er is ook ruimte voor andere aanbieders.
ook in Eindhoven en Den Haag, en start T-Mobile begin 2021 ook in de wijk IJsselmonde. waardoor er eind 2021, 45.000 klanten Glas kunnen gebruiken in Rotterdam.
Het geeft wel weer andere problemen, zoals glasvezelnetwerken die over elkaar heen worden gelegd met de nodige problematiek bij onderhoud als gevolg.
Kralingen is een dure buurt oa. ex premier Ruud Lubbers woont/woonde er. Geloof maar niet dat Crooswijk of Rotterdam-Zuid snel fiber krijgt.
In het artikel wordt gesproken over IJsselmonde, laat ik daar nou net wonen, en ja dat ligt toch echt in Rotterdam Zuid.
Maar goed, de kabels liggen er nog niet, dus er kan nog van alles gebeuren
Bij mij werden de glasvezelkabel meer dan een jaar geleden aan tot in huis aangelegd en nog steeds geen werkende diensten...er kan dus zelfs na aanleg van alles gebeuren.

In Kralingen zijn naast huizen in het hoge segment ook heel veel studentenwoningen, waar regelmatig 8-10 mensen op 1 adres wonen. Ik denk dat de meesten daarvan ook wel interessant zijn voor de aanbieders.
T-mobile is sowieso beter dan kpn 😌
Op welke manier? Ondanks ikzelf nooit issues heb met mijn glasvezel verbinding van T-Mobile (op de reroutering afgelopen jaar na), lees ik best wel wat negatieve berichten over hun TV box/signaal.

Bij de Consumentenbond scoort KPN het beste overall:
https://www.consumentenbond.nl/alles-in-1/beste
Nou KPN heeft op een hoop plekken eerst glasvezel aanleg gestop na opkopen van aanbieders en kwam met ADSL plus wat lang niet voor alle wijken een optie is. En nu willen ze zelfs zo ver gaan dat ze naast de kabel van T-mobile een KNP kabel er naast gaan leggen omdat ze bang zijn. KPN is daarnaast ook vele malen duurder als je onbeperkt bundel van t-mobile combineerd met glasvezel van t-mobile ben je bijna de helft minder kwijt en krijg je een gigabit up and down.
KPN is daarnaast ook vele malen duurder als je onbeperkt bundel van t-mobile combineerd met glasvezel van t-mobile ben je bijna de helft minder kwijt en krijg je een gigabit up and down.
Is het niet zo dat je vrij bent zelf de provider te kiezen, ongeacht wie de glasvezelkabel heeft aangelegd?

[Reactie gewijzigd door mrBako op 22 juli 2024 13:38]

Helaas niet. Toen ik 3 jaar geleden hier (nieuwbouw) kwam wonen had ik ruime keuze. Nu 100mbit max bij T-Mobile of sneller bij KPN en hun partners.

Omdat T-Mobile de prijzen van KPN te hoog vind.

En de uitspraak van het ACM een poosje geleden riekt naar een sterke lobby van KPN en Ziggo. Dat ze hun netwerken helemaal niet (meer) open hoeven te stellen.

Gek eigenlijk hoe groot de lobby van dit soort Hollandse organisaties is, KPN, Shell, Ziggo (ok inmiddels Liberty Global maar dat was niet altijd zo).
In theorie wel, maar ik prakrijk zijn er twee verschillende versies die gebruikt worden. Als de provider niet de apparatuur heeft voor een versie dan kan ze er geen service over aan bieden.
@Dutchzilla doelt waarschijnlijk (voor mij waarschijnlijk) op het beleid dat de afgelopen jaren is gevoerd. Opkopen en killen van glasproviders om koper te upgraden, vermoorden van XS4ALL, je kent het wel.
En kpn had geen problemen met rare HDR fratsen met hun tv box?
Tmobile is best ok, alleen de router draytek Vigor 2132 is niet zo logisch. Want je hebt dan geen 5GHz wifi. Maar inmiddels worden er andere routers geleverd. En de klantenservice is vriendelijk, maar of je ook iets geregeld krijgt is een ander verhaal. En qua storingen heb ik zelf weinig last van gehad. En vaak licht het aan de DNS servers van T-mobile die storingsgevoelig zijn.

[Reactie gewijzigd door Smokeyy_TR op 22 juli 2024 13:38]

De Zyxel ''T50" is dan niet beter dan de versie die jij hebt gekregen. WiFi kan je altijd achteraf nog oplossen, bij ISP (TM verhuurd kastjes als ik het goed begrepen had), of je koopt en bouwt zelf wat. Positie v/d router en 5ghz is vaak niet de meest gunstige plek (meterkast/Begane grond) om goed 5ghz bereik in je gehele woning te hebben.
Ik had problemen met het t-mobile router. Kom er niks inspreken. Nu weer bij kpn met vrije keuze voor de router. Staat nu mijn (eigen) fritzbox zonder problemen te werken.

[Reactie gewijzigd door DutchBee op 22 juli 2024 13:38]

ook bij t-mobile kun je prima je eigen router gebruiken hoor.
T-mobile geeft de sip gegevens niet vrij. En ja ik heb vast telefonie ivm iemand die veeel belt in huis. Nu onbeperkt bellen. Plus vond Tmobile fluctuaties hebben in snelheid.
Oja, vast telefonie (SIP), had ik niet aan gedacht.
Die gebruik ik zelf niet namelijk.

Zou toch mooi zijn als ze de boel eens niet zo ver dicht zouden timmeren.....
Je kunt prima je eigen router installeren achter de media converter bij T-mobile, diverse routers kan je hiervoor gebruiken, alleen als je vaste telefonie hebt dan heb je evt. de tmobile router nog nodig, maar dat kan je oplossen door eigen Voip provider te kiezen , dat is sowieso veel voordeliger kwa kosten.

Alleen je zult het dan zelf moeten regelen/installeren, tmobile doet dat niet voor je.
Op tmobile forum vind je wel diverse mogelijkheden en setups van gebruikers als vb.

Ik heb zelf telefonie via externe voip provider lopen en ik gebruik als Voip adapter een oude fritzbox 7360. (Gebruik niet de wifi /router gedeelte ervan, alleen voip en dect gedeelte) en een Asus RT-68 router als MESH router.

Heb sinds kort NlZiet app om TV te kijken, de Tmobile TV kastjes gebruikte ik niet meer, kijk te weinig TV (retour gestuurd).
T-Mobile - Mijn buurvrouw een straat verderop heeft steeds storingen die ze niet had bij KPN en gaat volgend jaar april weer terug. De KPN is nog steeds een provider die met eigen merken komt in samenwerking met fabrikanten en dat zie je niet terug bij de goedkopere aanbieders. Ik heb zelf nu Xs4all (Fritz box alleen internet werk) en KPN (V12) thuis en erg tevreden met KPN met de modem en wifi experia versterkers die ervoor zorgen dat ik door het hele huis > 80 Mbps heb op een verbinding van 100 Mbps.

Mijn buurjongen is overgestapt naar Ziggo vorige jaar en blijft puur voor formule 1 en betaald 12 euro meer voor zijn pakket (bij KPN moest hij 15 euro betalen voor Ziggo) en nu heeft nu wel meer storingen (wisselende snelheden en uitval) . Hij heeft wel een nieuwe modem (gratis) en versterker besteld met monteur voor 150 euro ,terwijl ik met een wifi check bij KPN de wifi experia gratis aangeboden kreeg die ik overigens zelf moest aansluiten of via een monteur 50 euro.

Als ik naar mijn eigen omgeving kijk dan is onze internet altijd up (lees ook wel eens klachten op tweakers aangaande KPN) met thuiswerken en ik krijg ik van de buurjongen altijd te horen dat onze tv beeld zo scherp is als hij even meekijkt met FOX en mijn bier opzuipt :). Nu heb ik wel een oled plus scherm dus dat kan het ook zijn? . Ik blijf lekker zitten waar ik zit en wie weet in de toekomst. Ik hoop niet dat KPN door een investeringbedrijf wordt overgenomen wat ik last las. :X

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 22 juli 2024 13:38]

Ik herken dit beeld totaal niet. We hebben hier nooit problemen met Ziggo en betalen 67 in de maand voor telefoon, TV (met FOX sports) en internet 300/40. Nooit storingen gehad op 1 keer, toevallig vorige week. Toegegeven, dit kwam slecht uit met thuiswerken.

Ik heb ondertussen eens bij KPN zitten kijken omdat een paar vrienden van mij er tevreden over zijn en als ik het zelfde pakket zoek, afgezien van de internet snelheden (want ze leveren maar max 80/22 hier, waar ik ook niks aan heb want ik heb een plex server) betaal ik verdomme 82 euro!!

Daarbij hoor ik ook nog onze tegenover buurman (KPN klant) regelmatig klagen dat het internet er weer eens is uitgeklapt.
Ik heb een tijd zowel KPN als Ziggo gehad, in een periode waarin 100% uptime noodzakelijk was. KPN was altijd up, Ziggo had regelmatig hickups van maximaal een seconde. Bij normaal internet gebruik vallen die hickups niet op, maar bij wat ik deed was dat heel problematisch. Collega had het juist andersom. Ziggo was altijd up, maar KPN had regelmatig hickups. Mijn conclusie was dat het afhankelijk is van waar je woont welke provider beter is.
Wat ik al aan heb gegeven in mijn omgeving en wellicht dat KPN ook dit soort problemen heeft, maar het zijn niet mijn ervaringen en zoals altijd heeft iedereen zijn ervaring en het zal niets voor niets zijn dat de meeste mensen op coax zitten.
Bitrate van Ziggo is hoger dan KPN voor TV. Dus kwaliteit van Ziggo-TV is beter.
KPN geeft op glasvezel hogere bitrates door die gelijk zijn aan Ziggo.

Beetje gemeen natuurlijk voor de mensen die geen glasvezel hebben van KPN natuurlijk, maar ook KPN kan hogere bitrates leveren.

Overigens hangt het natuurlijk ook af van de gebruikte codec. SD bij Ziggo is om te janken zo slecht. Dat SD ziet er bij KPN dan weer beter uit als ik eerlijk ben.

Ook hier KPN iTV met 65" OLED. En beeld is hier goed genoeg voor ons.
https://breedbeeldweetjes...itrates-bij-kpn-en-ziggo/

Bij de eerste 10 zenders is KPN minimaal in het voordeel (12,4mbit/s vs 12mbit/s). Bij de overige zenders is Ziggo ruim in het voordeel (gemiddeld 9mbit/s vs 7mbit/s). Bitrate van SD-zenders is bij Ziggo ook veel hoger (4,5mbit/s vs 3,2mbit/s)
12,4Mbit en 12Mb noem ik wel redelijk gelijk.

En verder mee eens, Ziggo HD levert mooie beelden op. Maar Ziggo gebruikt nog VBR waardoor die bitrate kan schommelen, zoals ook is aangegeven op die site: overig: 9 Mb/s Variabel (6 – 12) VBR. En dat was soms ook wel goed te zien.

Dat doet KPN dan weer niet. Plus, de SD zenders worden als ik die site moet geloven in 720p doorgegeven, als dat klopt tenminste: 2,5 – 3,2 Mb/s**; MPEG 2 ; 576i (m.i.v. 20 november ’18 de NLD zenders 720p50=beter beeld!). Dat betwijfel ik wel, al zijn de SD zenders van redelijke kwaliteit.

We hebben voorheen schotel gehad, maar daar kon je echt heel goed zien hoe Canaldigitaal aan het knijpen was op bepaalde zenders, het zag er niet uit.
Ik heb zelf ook Tmobile thuis en ben er zeer tevreden over. 1Gbs, tv en (huis)telefoon. Af en toe een storing maar zeer goed te doen voor ons. We hebben het genomen door de leuke prijs en kortingen die we erbij kregen.
Logisch, het is niet Nederlands. Iets van ver is altijd beter. Ik heb ook liever mijn overbuurvrouw dan mijn eigen vriendin.
Moet je voor de grap eens de klantenservice van beide bedrijven bellen. Heb redelijk spijt van mijn overstap naar T-Mobile. Momenteel probeer ik mijn abonnement op de nieuwsbrief stop te zetten maar ook dat werkt natuurlijk niet. Met thuis-internet ben ik gelukkig weer terug bij KPN.
Dt i in ieder geval niet correct.

Verleden week is T-mobile hier geweest en heeft glas aangesloten. Ik heb zelf (nu nog) Ziggo en heb ook geen abbo genomen bij t-mobile.

Dat doen ze hier in alle huizen tenzij het expliciet geweigerd word (dat kan dus ook) . Het glasnetwerk van T-mobile is een aantal maanden geleden in de straat gelegd maar ze brengen het dus nu ook je huis in, ook zonder abbo, tenzij je niet wilt.

ik overweeg overigens wel over te stappen naar glas
Ik ben zelf ondertussen al ongeveer 5 maanden via L2Fiber aangesloten. Het hele proces van aansluiten was inderdaad chaotisch, maar verbinding is prima. Ik ben benieuwd wat de overstap naar T-mobile brengt...

[Reactie gewijzigd door M_V op 22 juli 2024 13:38]

Ik ben ook al een paar maanden via het L2Fiber net aangesloten op glasvezel, ben erg tevreden met provider Glasnet, stabiel internet, nog nooit problemen gehad. Neemt T-Mobile dus ook de bestaande aansluitingen over, of alleen de nieuwe?
Waarom was het chaotisch? Hoe merkte je dat? Was dar alleen de aannemer zoals ze beweren of ook iets anders?
Ik zit hier in Kralingen echter nog steeds te wachten op de laatste meters. Ze hebben de kabel vorig jaar in het voorjaar in mijn straat aangelegd. Duurt dus al meer dan anderhalf jaar.
Ik raad de desbetreffende mensen in deze regio aan alles zwart op wit te vragen van T-mobile op moment van aanvragen en gesprekken op te nemen. Ze hebben het 'ons' in Den Haag ook geflikt om keihard te liegen in media uitingen over prijs en oplevering. Ik zit nu doodleuk aan een jaar contract dsl vast terwijl dit "maximaal 3 maanden zou zijn", en "natuurlijk kunt uw kosteloos uw contract opzeggen als wij onze beloften niet nakomen". Beloftes aan de telefoon die ik nu niet kan bewijzen en wel heel makkelijk opzij gezet wordt door T-mobile nu.

[Reactie gewijzigd door FvGa op 22 juli 2024 13:38]

Verkoopgesprekken worden dienen altijd te worden opgenomen. Consumenten recht in NL is behoorlijk goed geregeld. Gewoon opname opvragen van uw overeenkomt
Bij mij is overal in de straat L2Fiber langs geweest, behalve bij mijn hoekje. 8)7 Heb onwijs vaak contact moeten opnemen om ook maar iets van informatie te verkrijgen. Ik hoop dat Tmobile eindelijk (na 2 jaar) de verbinding binnenkort in de grond knalt. _/-\o_
Nog leuker, bij mijn moeder thuis is het kastje aangesloten maar kan ze nog steeds geen abonnement afsluiten?
Ik denk dat het goed is dat L2Fiber de boel heeft verkocht aan T-Mobile. L2Fiber had wellicht te grote ambities en helaas weinig kunnen realiseren door het wisselen van aannemer. Dit was overigens al de reden die ze gaven begin dit jaar. Het lijkt er op dat er in 2 jaar tijd bijna niks gerealiseerd is. De L2Fiber website en communicatie waren zo goed als dood en veel potentiële klanten vroegen zich af wanneer ze aangesloten zouden worden. Jammer dat het lokaal initiatief gesneuveld is, maar ik denk dat L2Fiber niet de kennis en ervaring had om het glasvezel netwerk daadwerkelijk in de grond te krijgen. Laten we hopen dat de uitrol nu sneller gaat in Rotterdam.
Ik las vorig jaar dat KPN ook groot wil uitrollen in de grote steden en last sneller meer glas wil aansluiten,waaronder Rotterdam. Het lijkt erop dat T-Mobile hiermee een voorsprong pakt in een bepaald gebied als het gaat om glas en de kans bestaat dat beide aanbieders dan wederom in een enkel gebied dubbel glas hebben.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 22 juli 2024 13:38]

KPN gaat (binnenkort) ook aanleggen rondom de Oude Haven. Maar zolang ze maar zorgen dat ze aparte gebieden pakken en niet zoals in Den Haag dezelfde is het prima om zo de aanleg te versnellen.
Zijn ze nu al mee bezig volgens mij, zag in de wijnhaven (meer centrum) gister een mannetje glasvezel kabels leggen. Kan hier online verder niks over vinden.
KPN Netwerk is wel al begonnen met de aanleg in het centrum van Rotterdam want zag daar de oranje FTTH kabels al de grond ingaan. Met nu T-Mobile erbij in Kralingen door de overname van L2Fiber komt er wel versnelling met de broodnodige aanleg van FTTH in Rotterdam maar ook meer keuze voor de consument (Ziggo via Docsis, KPN Netwerk en mogelijk ook T-Mobile). Hopelijk schalen ze snel op naar de buitenwijken zoals Schiebroek / Hillegersberg.

In bijvoorbeeld Schiebroek wordt op dit moment het gasnetwerk vernieuwd (alles ligt open) en zo jammer dat daar dan niet gelijk gebruik wordt gemaakt om hier gelijk de benodigde ducts in te leggen of de bare cables naar de huizen toe.
Dat zou top zijn, ik heb altijd al een redundante glasvezelverbinding willen hebben ;-) haha
mischien kun je een pre-order doen :) . Ik moet zeggen ik heb thuis glas en koper en zit nog steeds op koper mede doordat je vorig jaar bij KPN op glas 100/10 kreeg en bij koper was de upload vrij en had ik dus 100/34 Mbps en ben ook niet van plan om dat aan te passen.

Als ik kijk naar mijn zwager en broertje die zaten op coax en beide hebben glas gekregen en resp. hadden ze 200 en 500 Mbps afgesloten, maar beide hebben dat toen naar een jaar terug gebracht en zitten nu op 100 Mbps, waarbij mijn zwager laatst wel zei dat met de nieuw abonnement maar 2,50 meer moest betalen voor 200 Mbps en dat nog aan het overwegen was .
Ik ben van 50/10 dsl naar glas gegaan en kreeg vervolgens direct synchrone snelheid toen ik er om vroeg, zonder extra kosten. 70/150 momenteel :p. Upload is 2x zo snel

Mijn buren hadden ook 50/10 op DSL en krijgen nu 120/30 vanwege een oud abonnement en snelheid die op DSL niet te halen was.

[Reactie gewijzigd door krakendmodem op 22 juli 2024 13:38]

L2fiber gebruikt GPON van Huawei. Gaat T-Mobile dan niet problemen krijgen met overboeking en regelgeving? (weren van Huawei in kern netwerken)
Ik denk dat het simpelweg switchen van verkeer in de accesslaag niet tot de 'core' van het netwerk wordt gerekend.
Het zou me verder ook verbazen wanneer er vastgehouden wordt aan GPON, omdat T-Mobile verder volgens mij juist gewoon het traditionele Reggefiber aanpak hanteert, dus met elk huis een eigen vezelpaar en gebruik van enige vorm van PON (behalve op cityrings, maar dat is op een ander niveau).
Het kan niet anders, L2Fiber heeft juist de vergunning van gemeente Rotterdam verkregen door gebruik te maken van passieve wijkkasten (verdelers) heel hun netwerk is hier dan ook op gebaseerd. (GPON)
Integendeel. T-Mobile legt alleen maar PON aan. Alleen niet zoals jij dat verwacht in de straat, maar wel in de PoP. En daarvoor gebruiken ze ook Huawei apparatuur in de PoP's.
Dit is het "domme" deel van het netwerk. Daar kan Huawei niet veel kwaads aanrichten.
Heel dom is GPON niet hoor een OLT krijgt al het verkeer binnen en doet daar ook actief iiets mee. Daarbij is het niet alleen het GPON gedeelte van Huawei, maar ook een groot deel van hun routing apparatuur.
T-Mobile levert in bepaalde gebieden ook al GPON via... Huawei. Kan dus wel eens heel goed uitkomen voor T-Mobile.
Vorig jaar is hier de straat opengehaald, een greppel langs alle voordeuren. Ik vroeg de bouwvakkers wat ze aan het aanleggen waren en volgens hen was dat inderdaad "glasvezel". Een jaar later is er nog steeds niemand die hier glasvezel aanbiedt. Heeft iemand enig idee waarom dit gebeurt?
Totaan je wijkkastje is het vaak glas. Het kan zijn dat ze een nieuw lijntje aanlegden of dat ze vanaf het kastje naar een bedrijf aanleggen.
Ja daar dacht ik ook al aan, maar hier was het 'giganet' van Ziggo en 200mbit VDSL al beschikbaar, dus ik zou niet weten wat er verder nog geupgrade kon worden. Een bedrijf zou wel kunnen, maar dan nog vond ik het opvallend dat het zo duidelijk voor alle voordeuren gelegd is.

Misschien hebben ze buizen aangelegd om daar ooit een keer glasvezel in te duwen. Vandaar dat ik me afvroeg of dit beeld door meer mensen herkend werd.
Wij wachten ondertussen al weer ruim een jaar op enig teken van Delta fiber netwerk (voorheen glasvezel buitenaf). Deze zouden na veel bombarie in de aaloop q4 2020 het glasnetwerk opleveren, maar de laatste communicatie (uit juli) was dat ze nog aan het plannen waren, omdat er toch wel erg veel water was in het gebied (westland/midden-delfand). Daarna hebben we er nooit meer wat gehoord.

de status van het project is intussen stilletjes verwijderd van hun website en ook hun support weet niet meer wat er aan de hand is. facebook pagina's bestaan niet meer en zoeken op je postcode geeft een lege pagina. Heel frustrerend als je nu zit te ploeteren met een 10mbit adsl lijntje.

Inmiddels krijg ik een beetje het gevoel dat ze alleen snel het gebied wilde claimen, om kpn en consorten voor te zijn. het daadwerkelijk aanleggen heeft in elk geval geen prioriteit meer
Mijn ouders zitten al ruim 2 jaar in conflict met glasvezelbuitenaf/delta en allinq. Waardeloze communicatie en fout op fout op fout opgestapeld.
Ook wordt je van afdeling naar afdeling gestuurd.

Ik zeg het bijna nooit maar wat een waardeloze bedrijven.

Edit,: het gaat om het aansluiten op glasvezel. De glasvezel kabel is tot voor het huis gelegd.

[Reactie gewijzigd door lord taken1 op 22 juli 2024 13:38]

Het kan ook opzet zijn: je doet wel het zo veel mogelijk interesse opwekken met contracten om af te nemen. Daarnaast op zoek naar een opkoper als tmobile of kpn om er winst uit te halen terwijl de klanten maar wachten.
Toevallig zojuist een brief gehad. Ze blazen het gehele glasvezelproject af, ze vinden het toch allemaal te moeilijk en te duur. lekker dan :(
En ondertussen hebben ze wel mooi je persoonsgegevens en andere kennis over je opgebouwd zeker? Dat klinkt als een moment om na te vragen wat ze met al die gegevens gaan doen nu kennelijk blijkt dat het aanleggen van glasvezel en klanten verzorgen minder prioriteit heeft dan de eigen investering veilig stellen.
Ik hoop dat ze Ridderkerk en Barendrecht ook meenemen, in oktober 2019 aangekondigd en er is nog niets gebeurd. L2fiber reageert ook nergens op, ze kunnen er beter mee stoppen en alles overdragen.
Heb T-Mobile op twitter gevraagd, maar zij roepen dat Barendrecht niet op de planning staat. Ik denk dat die plannen de prullenbak in zijn met de overname... :(

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.