Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Long Reach VDSL: laatste upgrade voor KPN's kopernetwerk?

14-12-2020 • 12:03

133

titel

De laatste fase van KPN's aloude kopernetwerk is ingegaan. De internetaanbieder zet sterk in op de aanleg van glasvezel, wat de toekomst van het bedrijf is. KPN moet ook wel, want de concurrentie van Ziggo met zijn kabelnetwerk en kleinere partijen als Delta met glasvezel is groot. Overigens is het moederbedrijf van Delta het Zweedse investeringsbedrijf EQT, dat gesprekken zou voeren voor een 'vriendelijke overname' van KPN. Hoe dan ook is KPN zijn DSL-netwerk nog niet vergeten. In oktober voerde het bedrijf stilletjes een upgrade door in de vorm van Long Reach VDSL. Dat lijkt de laatste noemenswaardige upgrade te zijn totdat KPN begint met het afschakelen van koperlijnen.

Voordat we ingaan op LR-VDSL kijken we wat de stand van zaken rond glasvezel en DSL is. Dat KPN zich vol op glas richt, is bekend. In 2017 schreven we nog dat de aanleg van glasvezel in Nederland vrijwel tot stilstand was gekomen, met name omdat het juist KPN was dat op de rem trapte na de overname van glasvezelbedrijf Reggefiber. KPN had weinig trek in de aanleg van dure glasvezellijnen naar woningen, ook omdat er nog enige rek zat in het upgraden van de DSL-verbindingen. Hoe duur is het om een woning op glasvezel aan te sluiten? In oktober meldde KPN dat het om 750 tot 850 euro per huis gaat, afhankelijk van de regio.

De hernieuwde focus op glas is zichtbaar in de cijfers. Het aandeel glasvezel in het totale aantal breedbandaansluitingen is sinds 2015 gestaag toegenomen. Het aantal kabelaansluitingen neemt ook toe, maar minder snel. De hoeveelheid huishoudens die via DSL verbinding maken, neemt af, maar minder snel dan het aantal glasvezelaansluitingen toeneemt. Daar staat tegenover dat KPN niet als enige glasvezel aanbiedt. Het precieze martkaandeel van KPN met glasvezel is niet bekend. Delta Fiber heeft in ieder geval een marktaandeel van minder dan 5 procent op de Nederlandse breedbandmarkt. T-Mobile biedt ook internet via glasvezel aan en heeft een totaal marktaandeel van 10 tot 15 procent. De overige aanbieders nemen minder dan 5 procent voor hun rekening. Bij KPN gaat het om 40 tot 45 procent, maar net als bij T-Mobile gaat het om een mix van DSL en glasvezel.

Iedereen op glasvezel

Ergens in de komende jaren gaat hoe dan ook glasvezel DSL inhalen wat aansluitingen betreft en als het aan KPN ligt, duurt dat niet lang meer. In 2020 heeft KPN driehonderdduizend huishoudens op glasvezel aangesloten, maar het bedrijf wil de aanleg versnellen naar vijfhonderdduizend per jaar. Dat moet ertoe leiden dat in 2023 de helft van de Nederlandse huishoudens over glasvezel moet kunnen beschikken en het uiteindelijke doel is om dit te verhogen naar meer dan 80 procent. KPN is bereid hier flink in te investeren. Het bedrijf verwacht volgend jaar 450 tot 500 miljoen euro in glasvezelaanleg te investeren. In 2020 was dat nog 270 tot 290 miljoen euro en dat was al flink meer dan voorgaande jaren.

KPN glasvezel Q3 2020

Tegelijkertijd zijn er dus nog 2,5 miljoen DSL-afnemers en als die geen goede verbinding hebben en nog niet over glasvezel kunnen beschikken, zouden ze zomaar naar de kabel kunnen overstappen. Ziggo timmert immers hard aan de weg met zijn netwerk, waarmee het downloadsnelheden van 1Gbit/s belooft, al blijft de uploadsnelheid hierbij achter. KPN heeft in de afgelopen jaren geprobeerd zoveel mogelijk uit zijn kopernetwerk te persen om de kabel een beetje bij te kunnen houden. Het bedrijf heeft zijn DSL-netwerk in 2018 een upgrade gegeven naar vplus, oftewel super vectoring. Dat maakt dat het bedrijf sindsdien een abonnement met een geadverteerde DSL-snelheid van 200Mbit/s kan aanbieden, met een uploadsnelheid van 20Mbit/s. In combinatie met pair bonding, het combineren van aderparen, is zelfs 400Mbit/s mogelijk, maar KPN adverteert hier niet mee.

Er is alleen een probleem; die snelheid is voor lang niet alle klanten beschikbaar. KPN gebruikt verschillende technieken om de snelheden van DSL op te krikken, maar in hoeverre klanten daar daadwerkelijk profijt uit halen is van een aantal zaken afhankelijk. Voor VDSL mag de afstand tussen de KPN-centrale en een woning bijvoorbeeld al niet meer dan 2100 meter bedragen. Anders moet teruggevallen worden op ADSL, dat kilometers kan beslaan. KPN heeft dit voor veel stedelijke omgevingen opgelost door in de afgelopen jaren honderden wijkcentrales op glasvezel aan te sluiten; die kunnen meteen dienen als springplank voor de glasvezeluitrol.

KPN vdsl

Maar een deel van de DSL-huishoudens valt alsnog buiten de boot. Uit een eerder gepubliceerde grafiek blijkt dat bij 50 procent van KPN's netwerk de afstand van woningen tot de wijkcentrale groter was dan 300 meter. Een afstand van minder dan 300 tot 400 meter is nodig om de beste VDSL-snelheden te verkrijgen. Bij 20 procent was de afstand zelfs groter dan 600 meter, met een flinke daling van de maximale bandbreedte tot gevolg. Vplus helpt daar niet bij.

Bescheiden prestatiewinst... tegenover ADSL2+

En dat is waar Long Reach VDSL om de hoek komt kijken. Deze techniek maakt geen hogere snelheden op het netwerk mogelijk, maar heeft wel tot gevolg dat meer mensen gebruik kunnen maken van de snelheden waarmee KPN adverteert. Aanzienlijke hoeveelheden klanten van KPN maken nog gebruik van ADSL2+. Het is niet bekend om hoeveel het precies gaat. Voor klanten die onder een bepaalde snelheid komen, heeft KPN Internet Buitengebied via 4G. LR-VDSL kan voor hen verbetering brengen, al gaat het om een relatief bescheiden upgrade. Niet alleen wat de snelheidswinst betreft, maar ook wat het werk voor KPN aangaat: de upgrade is softwarematig door te voeren en KPN hoeft er in principe geen nieuwe apparatuur voor te installeren.

De basis van Long Reach VDSL ligt bij de G.993.2 Annex D- en G.993.5 Annex B-amendementen voor de G.933-standaard voor VDSL2, van de International Telecommunication Union. Die zijn in 2015 ingediend en in 2017 goedgekeurd, waarna bedrijven als Broadcom en BT hun apparaten er geschikt voor konden maken. LR-VDSL maakt gebruik van de 12MHz-frequentie, waar VDSL2 gebruikmaakt van 17,6MHz. Door het vermogen te verhogen, zijn langere afstanden te behalen. Bij tests in 2015 claimde BT dat het zo 24Mbit/s over een afstand van twee kilometer van de centrale kon halen, waar VDSL op die afstand niet verder dan 9Mbit/s zou komen. In de praktijk liggen de snelheden veel lager.

long reach vdsl
Voorspelling van BT/Openreach over LR-VDSL uit 2015, na tests. De praktijksnelheden liggen veel lager. Bron: ISPreview, BT/Openreacht

KPN noemt een aanvankelijke winst van 10 procent tegenover ADSL2+, dat vanuit de centrale een maximale downloadsnelheid van 20Mbit/s en 1Mbit/s up biedt. Ook de uploadsnelheid gaat omhoog. In eerste instantie maakt KPN LR-VDSL vanuit de centrale mogelijk. Later zal de techniek ook via de straatkasten verlopen, wat voor meer mensen wat hogere snelheden gaat betekenen. Wat voor KPN vooral belangrijk is, is dat het zo VDSL voor afstanden langer dan 2100 meter kan inzetten en dat het de techniek ADSL2+ kan vervangen. In zekere zin wordt dat misschien nodig, want LR-VDSL kan ADSL2+ verstoren. Het bedrijf denkt de techniek ook te kunnen inzetten als alternatief voor de verouderde symmetrische DSL-technieken high bitrate digital subscriber line en symmetric digital subscriber line.

Gebruikers hoeven niets te doen om van de hogere snelheden gebruik te kunnen maken. KPN's nieuwste modems ondersteunen deze techniek al en een aantal andere modems kunnen dit na een firmware-update. Begin oktober is KPN begonnen met de uitrol. Ook providers die hun diensten op het DSL-netwerk van KPN aanbieden, profiteren van LR-VDSL.

En zo werkt KPN waarschijnlijk voor de laatste keer zijn netwerk met koperen telefoonlijnen bij, om er nog net wat meer data door te kunnen duwen. Hogere snelheden zijn wel mogelijk, met de G.Fast-techniek voor 700Mbit/s, maar deze lijken nog niet op KPN's roadmap te staan. Het probleem met G.Fast is dat hiermee flinke investeringen gemoeid zijn en dat de snelheidswinst er alleen op korte afstand van de centrale is, tot 250 meter. Op die plekken kiest KPN nu natuurlijk voor glasvezel.

telefooncentrale Orsatel
Ontmanteling telefooncentrale Rotterdam/overname VDSL-kasten voor glasvezel Bron: Orsatel

Einde voor koper is in zicht

In 2023 begint KPN met het op grote schaal afschakelen van delen van zijn 8,5 miljoen koperaansluitingen, 1300 centrales en dertigduizend wijkkasten. Dat zal gefaseerd gebeuren. Volgend jaar april sluit KPN de eerste 35.000 koperlijnen af. In 2023 wil KPN vervolgens 2,2 miljoen aansluitingen afschakelen en daarna moeten jaarlijks een half miljoen koperaansluitingen volgen. Het bedrijf hanteert een aankondigingstermijn van drie jaar en voor 2,6 miljoen aansluitingen is de end-of-life inmiddels aangekondigd. De redenen van dat stoppen laten zich raden. De beheerkosten van KPN's glasvezelnetwerk liggen twee derde lager dan die van zijn kopernetwerk. Bovendien stelt het stoppen met koper het bedrijf in staat centrales en andere gebouwen te verkopen. Volgens KPN geven klanten ook meer geld uit aan glasvezel, met aanvullende diensten en duurdere pakketten.

KPN koper

Geen wonder dus dat KPN haast maakt met de overgang van koper naar glas. De koperlijnen zijn het bedrijf lang van dienst geweest. Op 1 juni 1881 nam de Nederlandsche Bell-Telephoon Maatschappij de eerste openbare telefoonverbinding in gebruik, in Amsterdam. In de decennia erna breidde het Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie en daarna KPN het telefonienetwerk uit tot een omvangrijk communicatienetwerk, dat vanaf 1999 voor breedband wordt ingezet met achtereenvolgens ADSL, ADSL2, ADSL2+, VDSL, VDSL2, Vectored VDSL2 en Vectored VDSL2 met pair bonding. Verder investeren in koper lijkt niet rendabel, met 5G en een boost van de glasvezelaanleg op komst. Met deze laatste kleine LR-VDSL-update voor verbindingen op lange afstand en het volgend jaar afsluiten van de eerste lijnen is het einde van het kopernetwerk nu ingezet.

Reacties (133)

133
131
78
7
0
47
Wijzig sortering
Dit soort ontwikkelingen volg ik - ook in verband met mijn werk - op de voet, maar 1 vraag krijg ik echter nooit beantwoord. " Wat gebeurt er met al het koper als er overal glas ligt?". Kijk bijvoorbeeld naar Delta Fiber. Deze hebben in Zeeland een enorme infrastructuur liggen met coax (docsis 3.1) en zijn nu druk bezig om Zeeland te verglazen. In de praktijk is het nu al zo dat als een klant van Delta die eerst op coax zat besluit over te stappen naar glas dat deze afgesloten wordt van coax (dit terwijl de twee transporten elkaar natuurlijk niet bijten, maar je gaat geen 2x lijnonderhoud betalen). Niet zo erg zou je denken, maar besef dan wel dat DTV opeens niet meer werkt. Je decoders, CI+ modules, COAX bekabeling door huis etc. zijn dan in 1 keer waardeloos en je wordt 'verplicht' om naar IPTV over te stappen. Overal weer decoders en tja toch UTP door je huis trekken of de rest van je leven sukkelen met Powerlines ed.

Bij KPN speelt dit probleem natuurlijk niet want die maken al gebruik van IPTV, maar ook bij hen blijft die koperdraad gewoon in de grond liggen. Als iedereen op glas overstapt worden ook voor hun koperlijntjes geen onderhoudskosten meer betaald en ik vraag me dus af wat er dan mee gebeurd. Laten we al dat koper ' rotten ' in de grond of gaan we dat er allemaal uit trekken (lijkt me enorm kostbaar)? Zijn er andere toepassingen te bedenken voor dat koper (2/4 aderig of CAI) en zijn die dan houdbaar omdat het dan wel onderhouden moet worden en er inmiddels geen miljoenen abbo's zijn die dat bekostigen.

Ik hoor hier eigenlijk niemand over. Het gaat allemaal maar over ' nieuwe infrastructuur ', maar wat gebeurt er met de oude infra en is het niet beter om daar nu al over na te denken terwijl alle straten open gaan?
Je kan je bestaande COAX bekabeling in huis nog prima gebruiken als netwerkkabel met MOCA.
https://www.cablers.nl/ep...giproof/Products/44000250
Doe ik op dit moment ook, ik snap verder je punt wel ik heb ok 2 CI+ modules en zit ook niet te wachten op decoders.
Kan ook op andere manieren.
The ITU-T G.hn standard provides high-speed (up to 1 Gigabit/s) local area networking over existing home wires, including coaxial cable, power lines and phone lines. It defines an Application Protocol Convergence (APC) layer for encapsulation standard 802.3 Ethernet frames into G.hn MAC Service Data Units (MSDUs).

Other ITU-T standards for home networking over coaxial cable include G.9954, also known as HomePNA 3.1
https://en.wikipedia.org/wiki/Ethernet_over_coax#ITU-T_G.hn

Zo te zien hebben ze bij cablers.nl ook eentje die 1 gbit levert ipv 3.5 gbit: https://www.cablers.nl/ep...giproof/Products/44000200

[Reactie gewijzigd door Jerie op 23 juli 2024 06:58]

Zoals Trined / E-Fiber dit aanpakt is ook fijn!
Gewoon digitale tv via de bestaande coax in huis. Zonder CI geleuter als je dat niet wilt.
Lijkt me niet echt een probleem het weg te laten rotten, giftig is het niet. Bij andere werkzaamheden kan het dan wel eens weggegooid worden. Maar goed, nu hebben velen het nog nodig.
Het probleem is dat het echt geen dunne kabeltjes zijn. Koperparen van KPN zijn vaak gebundeld en hebben we het over coax dan hebben we het over C3/C6/C9 kabels waar toch (zelfs op een C3 of C6 bamboe) een behoorlijke hoeveelheid aan koper in zit. Als je dan bedenkt dat je voor koper al zo'n 4,60 euro per kilo krijgt en dit bij gestripte C3 enorm hard oploopt dan zit er gewoon ' goud ' (al is het nu dus koper) in de grond. Er zijn lieden die voor minder bij bouwplaatsen inbreken en de boel strippen.

Deze kabels zijn dan ook nog eens afgeschermd met een hoop plastic dus ' rotten ' gaat het echt niet doen. Sterker nog als je het laat liggen dan beperkt het juist de ruimte zodat andere infra minder of geen ruimte krijgt. Doen we er niks mee dan liggen die kabels er over 500 jaar nog - wellicht allemaal geoxideerd omdat lassen het begeven hebben en er vocht door de kabels is getrokken en dat lijkt me dan ook weer geen goede milieu ontwikkeling.
Tussen gemeentes in ligt vaak zelfs nog C1.5 ongebruikt. Maar geloof mij als met het verwijderen van kabels geld te verdienen viel dan hadden ze dat al lang gedaan. probleem is gewoon graven per meter, rekening houden met bestaande infrastructuur die over of in de nabijheid van de kabels liggen, verwijderen van kasten, je moet door particulieren grond heen en alles weer netjes dichtmaken het is geen goedkope zaak. tenzij hier op gereguleerd gaat worden zie ik dat niet op korte termijn gebeuren.
Er zijn een paar gemeenten in Nederland waar kabels die niet langer gebruikt worden verwijderd moeten worden, maar ga er maar van uit dat ze gewoon blijven liggen. In veel gevallen is weghalen ook lastig. Je hebt het hier over een infrastructuur die soms nog uit de jaren 70 stamt. Daar kan al een hoop andere bekabeling, buizen, wortels enz overheen liggen. Het opgraven en het afbranden van de isolatie is best een kostbare aangelegenheid. De koperprijs is daar lang niet hoog genoeg voor. Als de kabels van goud zouden zijn, dan ligt de straat binnen no time na de buitengebruikstelling al open.
Ze hebben hier in de straat de straat open gehaald enkel en alleen om de koperkabels er uit te halen.

Ze hebben niks gelegd qua kabels. De stratenmakers snapten het zelf ook niet zo goed.
Lijkt me niet echt een probleem het weg te laten rotten, giftig is het niet.
Uh? Wel eens een stukje koper in je plantenbak gedaan?

https://www.hunker.com/13...l-trees-with-copper-nails


Niet dat ik denk dat die paar koper leidingen in Nederland een probleem gaan vormen voor de natuur, maar "giftig is het niet" is niet helemaal juist :P
Ja, dat had ik inderdaad even vergeten. Okee, bij de eerste gelegenheid (als de grond open is) eruit halen is inderdaad beter.
Euh koper is nou niet bepaald heel gezond en is zeker niet onschuldig.

Dus om zomaar te zeggen het is prima.

In de aquariumwereld wordt er zeer voorzichtig gedaan met koper en wil je zeker geen koper in het water hebben.

https://www.gdaquarium.nl/c-4231472/de-cu-waarde-koper/

En het laten wegrotten zorgt uiteindelijk dat het in het grondwater komt. Dus zomaar laten liggen is echt geen goed idee.
Ik had me boven al laten corrigeren. Koper is inderdaad niet gezond.
In principe moet ongebruikte kabels van gemeente verwijderd worden. Maar omdat dit meestal een vrij prijzige onderneming is laat men vaak gewoon de "prik" er opstaan zodat dit niet verwijderd hoeft te worden. in vele gebieden ligt nog oud coax trunk traject wat allang vervangen is voor glas maar het ligt er gewoon nog om geen hoge kosten te maken. en dan praat ik over situaties van al meer dan 10 jaar terug ga er vanuit dat dit nog steeds de gang van zaken is.
Dat is een economische oplossing op kleine schaal, maar gaan we naar geheel Nederland kijken dan lijkt het me grote energie- en dus geldverspilling om op meerdere oude koperen netwerken de prik erop te laten. Er zal uiteindelijk toch gesaneerd moeten gaan worden lijkt me.
500m straat opengraven
5 andere leidingen door graven,
Wachten tot die gefixed zijn, wat je ook grondstoffen kost. En dus 3 busjes die rond racen om partijen aan re voeren.
Gevalletje, oh hebben ze dat in 1946 ZO gedaan!. Nog 50m graven en 2 kabels door. Meer reparen.
4 dode bomen, want wortels kapot
Boze buurt, want geen internet (kab stuk). Weg enkele dagen open.
Alles dicht gooien en netjes maken.

Mwah, duur. Kost je hoop mensen + machines (ook niet goed voor milieu). Grondstoffen om alles te repareren. Ik vraag me serieus af wat de milieuwinst is.
Een kwestie van het 'reserve-capaciteit' noemen en je mag het lekker laten liggen.
Alles in huis is niet per se nutteloos. Dat is totaal afhankelijk van de leverancier.

Het is namelijk mogelijk om DVB-C over glasvezel te sturen en dit in huis weer om te zetten naar een coax aansluiting. Er zijn ook een aantal glasvezel leveranciers die dit doen. Zo kan de klant het huidige netwerk in huis blijven gebruiken en hoeft de provider geen software bij te houden voor decoders.
https://www.emerce.nl/nie...r-gevolgen-koperconvenant

Bottom line hoeft de grond niet alleen daarvoor open, alleen als er tegelijk wat anders aan de hand is:
Gemeenten hebben met KPN en andere partijen in zogenoemde koperconvenanten afgesproken dat de op termijn inactief gemaakte (koper)infrastructuur alleen bij open geul ten behoeve van een ander project verwijderd hoeft te worden. Met andere woorden: als KPN glasvezel aanlegt, kan ze de oude kabels verwijderen.
Wat ik me afvraag is, wie is verantwoordelijk voor de noodzenders en NED 1, 2, en 3? En dan komt er ook nog een regionale zender bij.

Is dit standaard Ziggo of kan KPN dit ook? Of moet je zelf wat in elkaar zetten📺📻?

Ik zie glas wel zitten en wacht al sinds mijn opleiding, 1990, op verglazing. Koper is een “kleine” stap terug ten opzichte van coax.

Edit: ik zie...

[Reactie gewijzigd door DefaultError op 23 juli 2024 06:58]

Die kanalen vereisen geen abonnement. Dus je kunt gewoon de Ziggo kabel in je TV steken of een Digitenne aan je TV en dan moet je die zenders gewoon kunnen ontvangen.
Dat klopt niet. Als je bij Ziggo geen abonnement hebt dan kan het zijn dat je aansluiting niet aangesloten is in de straatkast en ontvang je helemaal niets.
Ze hebben hier de straat opengebroken om het koper eruit te halen. In een aanhanger gegooit (om te verkopen denk ik). Om de straat vervolgens weer dicht te maken.

Ik kreeg het idee dat de koperprijs per kg alleen al de verwijderingskosten waard is.
"Volgens KPN geven klanten ook meer geld uit aan glasvezel; met aanvullende diensten en duurdere pakketten."

Is dit omdat ze dan ook meteen voor dat dure pakket willen betalen, of omdat KPN alleen duurdere pakketten aanbiedt? Ik betaal nu €45 per maand voor een internetverbinding van 100/10 met VDSL (een snelheid die best aardig wordt gehaald!) en zou niet persé meer gaan willen betalen puur "omdat glasvezel".
Ik denk dat mensen met een snellere verbinding meer snellere diensten afnemen. Daarnaast zal het onderhoud van de glasvezelverbindingen wat goedkoper zijn.
Ik betaal 43 euro voor 1000/1000 zou echt niet weer terug willen naar slakkengang 100/10.

Natuurlijk niet bij KPN (zijn veel te duur)

[Reactie gewijzigd door DarkBlaze op 23 juli 2024 06:58]

Da's mooi, maar geeft geen antwoord op m'n vraag :P
Je kan natuurlijk wel hoger als je glas hebt, bij VDSL houd het op met 100/10 of bonding naar 200/20 als je dat kan krijgen, glas gaat tot 1000/500 bij KPN en kost dus meer ;)

Kan me voorstellen dat mensen die bewust voor glas kiezen ook sneller andere services af nemen dan voor TV etc.

[Reactie gewijzigd door DarkBlaze op 23 juli 2024 06:58]

Ik maak inderdaad gebruik van bonding maar dat gaat maar tot 100/10 door de afstand naar de centrale (nog zo'n nadeel).

Dit sluit inderdaad aan bij mijn vraag. Als het koperdraadje straks weg valt, wordt ik dan gedwongen om een hogere snelheid te nemen voor een hoger bedrag? Als dat het geval is verklaart dat wel waarom mensen 'meer geld uit willen geven' (licht sarcasme).
Als ik nou de optie krijg om voor het zelfde bedrag gebruik te maken van glasvezel... dan is dat beter. Hogere snelheid bij dat bedrag? Nog beter!
Goede vraag, want die pakketten zijn even duur. De glasupgrade is gratis. Waar de meerwaarde qua omzet hem dan inzit is ff de vraag; misschien meer upgrades? (500/500 of 1000/500 en zaken als 4K-TV?)
Hoop niet dat KPN nog investeert in koper...
Laat ze maar glas leggen, koper is voor lage snelheid tegen hoge prijs.
Eigenlijk alleen boeiend voor backup-lijntje.

En hoe meer ze in koper steken, hoe kleiner de kans op glas ;)
Opzich snap ik wat je zegt, en het lijkt helemaal correct.

Aan de andere kant woon ik op een obscure plek waar nooit glas gaat komen. En dan ben ik toch ontzettend blij dat kpn zijn koper netwerk upgrade, glas tot 't laatste knooppunt, alleen het allerlaatste stukje is nog koper.

Dat zorgde er voor dat ik vorig jaar van 15/3 naar 160/60 ging. Dat met dezelfde vdsl verbinding/abbo.

Niet alles draait om de stad, en niet overal hoeft er direct glas te komen. Mijn huidige verbinding is meer dan goed genoeg om thuis te werken, eerst niet.
Het argument is dat het koper beter kan vervangen. Als daar waar je bent koper kan komen dan kan er ook glas komen. Zeker als het koper vervangt en dat koper dus geen ondersteuning meer heeft.

[Reactie gewijzigd door kodak op 23 juli 2024 06:58]

Het probleem is voornamelijk dat jaenster waarschijnlijk op een boerderij o.i.d. woont waar wel al een koper kabel naartoe gaat, maar waarvoor een glasvezel kabel van een aantal honderd meter voor een enkel huis een zeer duur grapje gaat worden.
Dat kapitalistisch gedoe voor iets wat überhaupt een nutsvoorziening moet zijn snap ik ook niet. Dat het niet "rendabel" is voor "die ene klant aan te sluiten" zou verboden moeten zijn. Sluit die mensen nou gewoon aan en verdeel de kosten over heel het land / alle klanten. Voor zover mij dat bekend is, is dit al met de waterschappen, energie, gemeentelijke kosten, zorg, etc. Waarom zou netwerkconnectiviteit anders moeten zijn?
Daar ben ik het zeker mee eens, maar zo lang als KPN een commercieel bedrijf is gaan ze dit soort adressen gewoon negeren.
Honderden meters kan gewoon ondergronds worden “geschoten” dat is niet het probleem.

Kijk naar Amsterdam, hier is het waarschijnlijk wel echt onmogelijk. Als je de straten open gaat trekken vallen waarschijnlijk pandjes om of je komt oude kabels tegen waar niemand van weet waar het voor is.
Het artikel stelt dat voor KPN de beheerkosten van glas 2/3 lager zijn en ze gebouwen kunnen verkopen. Op een gegeven moment zal het voor KPN goedkoper zijn om zelfs glasvezel aan te leggen naar boerderijen dan de koper infrastructuur nog langer te onderhouden.
Dat het individueel duur is dat is waar, maar dat wil niet zeggen dat het niet rendabel is om te vervangen als alles van de wijkkast tot centrale op glas over gaat. Dan worden investeringen namelijk verdeeld en worden kosten gedrukt door massalere aanleg. Dat werd met de aanleg van koper net zo goed gedaan.
E-fiber itt KPN verglast normaal wel het buitengebied. Dus ook die boerderij verderop.
Hoezo gaat glas er nooit komen? Je hebt toch ook gas water en licht? Internet is een basisvoorziening en zo vanuit dat opzicht gereguleerd moeten worden door de overheid naar mijn mening.

Er zijn redelijk wat huizen die ver buiten de bebouwdekom staan maar nogsteeds met de buurtprojecten aangelegd kunnen worden voor weinig extra geld. Het kan dus prima, het moet alleen gestimuleerd en gesubsidieerd worden.
Hoezo gaat glas er nooit komen? Je hebt toch ook gas water en licht? Internet is een basisvoorziening
Dat zei ik ook tegen mijn woningcorporatie toen ik de eerste keer vroeg om een oplossing voor glasvezel in mijn (stads)appartement, maar daar waren ze het niet mee eens. Dus ik denk niet dat je dat argument kunt voeren. Zelfs bij gas en licht is het trouwens al twijfelachtig, want technisch gezien kun je ook prima overleven in een tentje op de hei....
Voor gas en elektriciteit geldt een aansluitplicht, zie https://www.consuwijzer.n...ektriciteit-gas-aanvragen . Gas vervalt t.z.t. vanwege de energietransitie, maar misschien moet 'communicatie' er ook eens bijkomen?
In Belgie hebben we nog genoeg huizen waar geen gas kan worden aangesloten, is ook de reden dat hier nog zo veel verwarmd word met stookolie
Internet is een basisvoorziening en zo vanuit dat opzicht gereguleerd moeten worden door de overheid naar mijn mening.
Kleinigheid is wellicht dat de staat dat recht ergens rond 1990 verkocht heeft aan de markt. Ziggo en KPN zijn nu de commerciële partijen die dat uitnutten. Overigens valt dat aanleggen door buurtprojecten "voor weinig geld" wel tegen. Vaak toch rond de 2000-3000 euro met een inschrijving van >50%. Dat noem ik niet "weinig geld extra". En ik dacht dat subsidiëren nu juist niet mocht van de EU om oneerlijke concurrentie te voorkomen.

Toevoeging: Het ging dan ook met name over het stukje ver buiten de bebouwde kom ...

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 23 juli 2024 06:58]

In alle projecten die ik ken was het gratis binnen de bebouwdekom (met abbonnement) en 450(LVC)-900 bij andere projecten. 2000-3000 bij buurtprojecten heb ikzelf niet gezien.
Internet is een basisvoorziening
Dat ben ik met je eens: voor onderwijs en thuiswerken is een goede internetverbinding noodzakelijk. Maar die hoeft niet via glasvezel geleverd te worden.
bij ons in de gemeente wordt nu overal glas aangelegd, zelfs in de meest obscure buitenhoek van de gemeente. Niet door KPN overigens.
Wil maar zeggen, er zijn bedrijven die er nog steeds een business case in zien ondanks geen aansluitkosten en lagere maandlasten dan glas via KPN. En onze gemeente is nu niet bepaald een dichtbevolkte gemeente (278 inwoners per km2).

Ik denk overigens dat gemeentes, zeker de wat dunner bevolkte gemeentes die ook nog eens leegloop verwachten de komende 30 jaar dit op hun agenda moeten plaatsen aangezien goede digitale bereikbaarheid mee kan helpen om de leegloop te verminderen.
Ik woon ook in een dorp en heb een vrij lange oprit (100m)... mijn buren kunnen wel 100 mbit adsl.. maar ik niet.. en glas aanleggen wordt ook weer een dure grap.. hopelijk gaan ze het hier nog wat verbeteren.. maar ik red me ook nog wel op 15/3.
Is T-Mobile 4G voor thuis voor jou geen oplossing? Afhankelijk van je kiest, kan je kiezen uit: 30/5 of 100/10.
Kun je geen deal met je buren maken en een kabel van 100meter (moet net lukken of anders glas) te leggen naar je woning. Dan kun je die aansluiting delen.
Stad heeft er niks mee te maken: ik wacht nog steeds tot ik aangesloten word ondanks dat glas hier in de straat ligt. Staat nu een afspraak over twee weken gepland, maar gezien de vorige gebroken beloftes (en mogelijk aankomende lockdown), houd ik een slag om de arm of het ze nu dan eindelijk gaat lukken... Ik zit inmiddels al bijna een jaar achter ieders broek aan om me aangesloten te krijgen. En ik woon in een appartement in een goed bebouwde wijk, dus niet in een woning met lange oprit of iets anders dat het te duur maakt.

Dus nee, ook in de stad, zelfs in een straat waar al glasvezel ligt (!), is het niet makkelijker dan in jouw obscure uithoek...

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 06:58]

Aan de andere kant woon ik op een obscure plek waar nooit glas gaat komen.
Dan woon je of erg donker, of het tocht er enorm :X
Echter heb jij nu een mooie situatie. Maar dat is niet overal zo:
Ik woon aan de rand van het kopernetwerk, er is nu wel VDSL, maar daarvan is het maximum wat ik af kan sluiten 100/10. In de praktijk is dit echter 85/6.

Maar omdat de gehele wijk gemiddeld een prima snelheid behaald na de investering in VDSL ziet KPN geen noodzaak om dit op te lossen, ook al word er nog geen 6 meter bij mij vandaan nieuwbouw geplaatst met een glasvezel aansluiting.
De kosten om zelf glasvezel te krijgen: een paar duizend euro.

Dus is er enkel 1 leverancier te krijgen met redelijke snelheden en dat is Ziggo. Waardoor deze in een monopoliepositie zit en kan vragen wat hij maar wilt.

Echter gaat dit niet om een klein dorpje, maar gewoon een 'stad' met 20.000 inwoners en niet verstopt op het platteland. Maar toevallig net aan de rand van dit stukje kopernetwerk.
Maar omdat de gehele wijk gemiddeld een prima snelheid behaald na de investering in VDSL ziet KPN geen noodzaak om dit op te lossen, ook al word er nog geen 6 meter bij mij vandaan nieuwbouw geplaatst met een glasvezel aansluiting.
De kosten om zelf glasvezel te krijgen: een paar duizend euro.
Bedrijfseconomisch gezien een prima redenatie toch?
Zeker, echter niet een gewenste situatie indien we uit gaan van een levensbehoefte.

Zou je je eens voor moeten stellen dat het water dat bij jou uit de kraan komt een te lage druk heeft om goed te kunnen douchen, behalve op de begane grond (waar je in jouw huis geen douche hebt).

Dan zou je kunnen zeggen; maar dan neem je toch een druk verhogende pomp in huis? Echter betekend dat dus dat jij, ten opzichte van jouw buren waar de waterdruk wel hoog genoeg is extra kosten moet maken om aan een levensbehoefte te voldoen.

Ik begrijp natuurlijk wel dat 85/6 (hoewel ook instabiel) genoeg is om aan de levensbehoefte te voldoen, in dit geval gelukkig wel. Maar er zijn ook genoeg huishoudens die op een nog lagere snelheid zitten met dezelfde beredenering. En nu met de thuiswerk situatie waar werkgevers nog niet aan bijdragen ben ik in mijn situatie 'verplicht' om wel voor de dure Ziggo te kiezen.
Heb je kabel? Dan is er geen probleem, toch? (behalve dat je weinig te kiezen hebt qua provider...)
Of een extra 4g antenne, zoals ze in buitengebieden ook doen.
(...) En dan ben ik toch ontzettend blij dat kpn zijn koper netwerk upgrade, glas tot 't laatste knooppunt, alleen het allerlaatste stukje is nog koper.

Dat zorgde er voor dat ik vorig jaar van 15/3 naar 160/60 ging. Dat met dezelfde vdsl verbinding/abbo.

Niet alles draait om de stad(...)
Tja... KPN
Ik weet niet helemaal waar ze zich op richten, want het is mij niet duidelijk. Ergens in de loop van vorig jaar hebben ze het bij mij in de buurt (eindelijk, na jaren) voor elkaar gekregen om de DSL-snelheid in mijn wijk naar (iets boven) 100 Mbit/s te krijgen. Daarvoor was het schier onmogelijk om boven de 25Mbit te komen. En dan woon ik in een redelijk gewilde buurt in Den Haag. Een buurt die vervolgens nog niet op de lijst staat om glasvezel te krijgen (en dat terwijl er momenteel twee partijen zoveel mogelijk glas in de grond willen duwen hier.
Ik zal je even van je roze wolk af halen. Ik trof in de wijk een graafploeg aan die een grote buis met daarin 4 kleine buisjes aan het leggen was. Tegelijk kreeg ik een ronkende flyer van KPN in de bus dat ze snel internet gingen aanleggen. Ook staat er al een tijd een nieuwe grote wijkkast. KPN gaf aan dat er een monteur zou komen om het in huis af te monteren.

Dat staat er nu een maand of 6. Verder niks gezien. Net even gecheckt en ik kan niet meer krijgen dan 200/20. Is ietsjes goedkoper dan wat ik nu heb maar dan moet ik Formule 1 weer missen of daar een apart abo voor nemen.

Dus ondanks een hoop poeha is het nog geen snelle symetrische verbinding.
Anoniem: 30722 @asing14 december 2020 12:42
Hier staan we nog niet eens op de kaart van KPN als "gepland".
Ze vinden dat ze met hun 35Mbit prima op kunnen tegen het Ziggo netwerk |:( So far voor mijn roze wolk.
35 ? You lucky bastard :-) ik woon het centrum van een stad.

Ziggo, of DSL met max 20Mbit tele2 zegt 14Mbit.

Glasvezel niet beschikbaar.

En mijn god wat heb ik al een discussies met ziggo moeten voeren over de kwaliteit van het netwerk.

het is nu ok, maar het was voorheen hopeloos over subscribed, met ping lag streaks van 10 minuten 200ms plust aan toe.

Het is nu ok met gemiddelde latency's van rond de 10 a 12 ms, savonds 13 a 15ms.

[Reactie gewijzigd door mash_man02 op 23 juli 2024 06:58]

Ziggo heeft volgens mij praktisch overal 500/50
Dat is de theoretische maximale waarde, als je op een oversubscribes segment zit zal je dit mogelijk nog met een latency van 200ms kunnen halen zolang de jitter maar redelijk consequent is.

Teams, Citrix lopen over het algemeen wat langer dan een speedtest en daar krijg je wel problemen mee, sessies die haken, voice wat wegvalt en stottert en zo voort.

Bandbreedte is helaas geen synoniem voor kwaliteit.
Eindelijk een medestander! Ik heb hier al diverse malen verteld over mijn sores met max. 10 MBit download zonder glasvezel, maar iedere keer verklaarden medetweakers me nog net niet voor gek omdat dat volgens hen niet zou kunnen. Nu eindelijk iemand gevonden die, net als ik, in de stad woont en een belabberde snelheid voorgeschoteld krijgt.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 06:58]

Bij ons was het gepland voor augustus vorig jaar, ze moeten nog steeds beginnen in de gemeente 8)7
Denk dat het in het artikel wel duidelijk is dat dit geen wondermiddel is EN dat KPN het vrij makkelijk kan uitrollen met een software/firmware update. Het is dus een pleister om het maximale eruit te halen totdat glasvezel er ligt. Veel hoeven ze daarvoor niet te investeren. Ik ben niet bang dat dit een reden voor ze is om glasvezel te vertragen.

[Reactie gewijzigd door Luuk1983 op 23 juli 2024 06:58]

Hier worden rotte ondergrondse kabels niet eens meer gefixed; buren zitten nu via 4G ipv een DSL verbinding. Komt glas hier in de komende maanden en ik haal netjes mijn 8Mbit, alleen als het geregend heeft zie je dat ie trained naar 2 of 4 Mbit (slechts backup lijn).
De mensen die nu geen keuze hebben zijn blij met de veranderingen en zoals je kon lezen is het slechts softwarematig, dus investeringen zijn er niet nodig.

Voor de mensen die nu ADSL hebben is dit altijd welkom, al is het maar een kleine verbetering.

Glasaanleg gaat gewoon door...
Koper ligt al overal. Glas niet. Het kan economisch verantwoord zijn om de kopercentrales in de buitengebieden te handhaven waar het niet rendabel is om glas aan te leggen.
Mijn ouders wonen buitenaf. Erg buitenaf. Heuvel af wind mee haalde je op ADSL misschien 1MBit. Dat ging jaren zo. Het heeft ook heel lang geduurd voordat ze uberhaupt ADSL konden nemen. Daarna heb ik ze op 4G gezet, kon eigenlijk ook niet maar toch een nette 20-25 Mbit.

En toen kwam GlasvezelBuitenaf. Die gingen WEL graven. Want bijna 80% van de huishoudens wilden glas. KPN vond het voldoende (40 euro per maand voor 1MBit). Daarna had je ineens tripple play waardoor iedereen hun KPN abonnement heeft opgezegd. Het was namelijk zover buitengebied dat je ook naar buiten moest lopen om mobiel te bellen.

Het is dus nu dus een glasprovider die ten eerste bijna alle ADSL en telefonieklanten van KPN afpakt (door wel te gaan graven) maar ook nog eens extra verdient door triple play te verkopen.
"internetaanbieder (KPN) zet sterk in op de aanleg van glasvezel, wat de toekomst van het bedrijf is "
Als KPN om een ding bekend staat is het toch wel het opkopen van kleine glasvezel aanleggende partijen en daarna de uitrol de nek om draaien.
KPN is hiermee de grootste vertrager geweest in glasvezel-aanleg dus die positieve zin in het artikel mag er wel uit..
Het artikel noemt het nu nog te neutraal, terwijl de link naar 2017 juist de goede toon bevat.
Ik zou ook juist graag zien dat KPN de aandacht nu volledig gaat richten op het snel uitrollen van glas, VDSL upgraden pas daarna, voor de randgebieden waar glasaanleg echt niet rendabel is.

[Reactie gewijzigd door bombadil op 23 juli 2024 06:58]

“KPN is hiermee de grootste vertrager geweest in glasvezel-aanleg dus die positieve zin in het artikel mag er wel uit..”

Vind ik te kort door de bocht. KPN stond met de rug tegen de muur vanwege die stompzinnige ACM en EU-regels. Die wilden geen Sinterklaas spelen. Nu is die situatie opgelost en zet KPN er weer volop op in.

Maar zelfs in die tijd dat het op een laag pitje stond was KPN nog altijd de grootste uitroller van glasvezel in Nederland en is dat nu nog steeds... KPN deed misschien weinig, maar dat is nog altijd oneindig veel meer dan (bijna) niets van de andere providers. Dan KPN er boos op aankijken als “grote vertrager” terwijl een VodafoneZiggo, Tele2, Delta; er cetera extreem weinig tot helemaal niets deden (soms omdat die hoopten gratis op KPN mee te kunnen liften, precies waarom KPN er dus geen trek in had: wel investeren, niets verdienen.) aan glas is dan lekker makkelijk, maar intussen is de realiteit dat zo’n 9 op de 10 mensen die glasvezel hebben dit aan KPN te danken hebben. ;) Maar dat vergeten mensen voor ‘t gemak ff. :P

De wetgeving en de hoop van andere providers om lekker achterover te leunen “want KPN moet ons toch toegang geven” is de grootste vertragende factor geweest, maar ondanks dat heeft toch KPN aardig wat glas uitgerold, vooral in nieuwbouw wijken; iig het meest van alle providers. Vind zulke harde kritiek en het onvolledige verhaal dan ook niet helemaal terecht, zeker omdat de rest er prima mee wegkomt (krijgen niet onder elk topic over glas verwijten naar hun toe geslingerd) terwijl die helemaal niet uitrollen. KPN is vast niet onschuldig, maar wordt wel veel teveel als boeman neergezet zonder het hele verhaal te bekijken en te vergelijken met de rest van de markt (die buiten schot blijven.)

Als je KPN al als schuldige wil zien, dan zijn alle andere providers op z’n minst de grootste collaborateurs/enablers vanwege hun opstelling; en dat mag best genoemd worden ipv steeds KPN de schuld te geven terwijl die niet anders konden en tóch ondanks alles de grootste glasuitroller van ‘t land zijn. ;)
Wat KPN in de investeermodus zet is dat telefoondraad in snelheid niet langer concurrerend te krijgen is met glasvezel: Tot 100 megabps op coax kon KPN door nieuwe VDSL-normen en een beetje met de prijs te spelen prima concurreren. Nu snelheden over coax tot 1 gigabps gaan wordt het een ander verhaal en kan DSL alleen nog maar voor budgetinternetverbindingen verkocht worden, dus ziet KPN nu wel de noodzaak om glasvezel aan te leggen.
Die zijn ook erg. Want die willen bv niet op het e-fiber netwerk. Waarom niet weet ik niet. Van KPN kan ik het me nog voorstellen omdat die alleen aanbieden op het eigen netwerk. Maar alle andere providers kunnen prima op de "3th" party netwerken.

Hoe die contracten lopen weet ik niet. Daarnaast vraag ik me af hoe objectief onze breedbandvergelijkers zijn, waar wederom alleen KPN en ZIggo netwerken op staan.

Misschien leuk voor een artikel hierover ;-)
Klopt niet helemaal. KPN levert ook diensten over glas van 3th party. Hier legt GlasDraad volgend jaar een netwerk neer, oa Kpn gaat diensten leveren, en zelfs WBA diensten leveren aan andere partijen.
Dat is mooi voor mensen buiten de randgebieden maar ik zou het juist graag andersom zien. Met name omdat randgebieden vaak snelheden hebben die je tegenwoordig toch rustig onacceptabel mag noemen. Terwijl de overige locaties gewoon netjes alternatieven hebben of sneller ADSL hebben.
Tja, dat is natuurlijk spijtig voor de mensen die het betreft. Maar KPN is een commercieel bedrijf, en een glasvezel aanleggen naar buitengebieden is nu eenmaal niet rendabel. Dat gaat alleen lukken door middel van lokale initiatieven van bewoners en/of gemeente(subsidie). In de dichter bevolkte gebieden hanteert KPN nu de strategie om alle adressen gratis aan te sluiten, ongeacht of er een abonnement afgenomen gaat worden.
Dat snap ik volledig. Daarom ben ik ook voorstander ervan dat iedereen recht heeft op breedband internet omdat het ondertussen toch wel een basisbehoefte is. En als ze zover zijn dat de gemeente, provincie of de regering dan maar bij legt.

Nu zeg ik uiteraard ook niet dat het glasvezel moet zijn maar als je verbinding minder is dan 8mbit dan mag je toch wel zeggen dat dit echt niet kan.
Daarom ben ik ook voorstander ervan dat iedereen recht heeft op breedband internet omdat het ondertussen toch wel een basisbehoefte is. En als ze zover zijn dat de gemeente, provincie of de regering dan maar bij legt.
Helemaal eens. Maar... Dan begint de discussie wat is een fatsoenlijke breedband verbinding? Als je hier door de commentaren leest, hebben velen al de tranen in hun ogen vanwege een 'onwerkbaar' 100/10 lijntje...
Ik zou er een bij wijze van spreken een moord voor doen...
Als je kijkt waar glasvezel is aangelegd, dan is dat vooral in kleinere plaatsen gebeurd. Wellicht niet het echte platteland, maar juist plaatsen van 10.000 inwoners en groter zijn massaal overgeslagen.
Ik woon in een wijk aan de rand van Nijmegen en KPN levert hier 15Mbit over koper. Met 2 paren wellicht 30Mbit, maar daar kunnen we nog net mee tv kijken. Dus niet op het platteland, maar midden in een wijk aan de rand van een stad met 170.000 inwoners....
Bedrijven als KPN, Shell etc hebben niets voor met de consument van hun producten. De consument van hun producten zijn niets meer dan de melkkoe voor de aandeelhouders. De reclamecampagnes doen wel anders vermoeden maar het is naief om te denken dat het anders is.
Precies!
En wat KPN er niet bij verteld is dat de buitengebieden NIET aangesloten worden. Die kunnen stikken terwijl partijen als E-fiber dat wel doen, maar die hebben ze er hier in Zeist (en op veel meer plekken) vakkundig uitgewerkt nadat die genoeg handtekeningen hadden. Schande is het.

[Reactie gewijzigd door MrMarcie op 23 juli 2024 06:58]

Had het niet beter kunnen formuleren. Ik woon in 1 van de grote 4 steden en 35mbps is het maximale dat ik via KPN kan halen.
Reden geweest voor mij om naar Ziggo over te stappen en ben er tevreden mee. 250mbps snel genoeg (upload mag wel hoger :+ ) vooral ook omdat alles op de wifi zit en dat dus eerder een beperking is dan de internetsnelheid zelf.

[Reactie gewijzigd door Valinor op 23 juli 2024 06:58]

Aangezien door de VVE in het appartement-complex waar ik woon de glasvezel aanleg is afgeketst en ik maar 1.2Mbps heb, ben ik zeker benieuwd naar de ontwikkelingen.
Juist G.fast kan interessant worden voor appartementencomplexen. Glasvezel in de straat aanleggen en huizen aansluiten is 1 ding. Glasvezel door oude complexen trekken zonder schacht is in heel veel gevallen erg lastig tot zelfs nagenoeg onmogelijk. Een oplossing hiervoor is G.fast, zet een soort DSLAM in de kelder van je complex en je hebt een snel DSL signaal op de koperkabel die tot in je appartement komt zonder grote breekwerken of kosten.
In de galerijflat met 90 appartementen waar ik voorheen woonde in Tilburg hebben ze de glasvezelkabel gewoon in een goot langs de buitengevel aan de achterzijde omhoog getrokken. De kabel kwam netjes in de woonkamer naar binnen. Het lijkt me dat dat toch een oplossing is die vrij eenvoudig bij veel andere oude complexen ook toepasbaar is.
Ik vind dat echt een oplossing van niks.

Bovendien wil ik die kabel helemaal niet in de hoek van mijn woonkamer binnen laten komen.
Dė reden waarom het bij ons is afgeketst.
Ja, maar dan moet je dus weer een DSLAM beheren waardoor de kosten per lijn hoog zijn, en blijven. Je kan beter één keer knallen en toch dat Glas de woning in trekken. Vaak hebben flats wel loze buizen hangen of nog ruimte in de schachten.

En anders krijg je een klein gootje op de buitenkant, op de gevel.
Maar dan moet de "aansluiter" ook willen meewerken. In dit appartementsgebouw bijv. zijn meer dan genoeg schachten met tig ruimte (soms zelfs loze schachten - dit is een oud pand met voorheen een andere functie), maar KPN Netwerk NL wil die niet gebruiken omdat het voor hun dan "technisch te moeilijk wordt". De monteurs hebben zelfs staan kijken naar die oplossing alsof ze niet eens wisten dat dat überhaupt kon 8)7
Daarom is hier dus gekozen voor gootjes langs de buitengevel om er snel en makkelijk van af te zijn.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 06:58]

Daarom gaat het ook gewoon via de buitenkant. :)
Alle flats in Veenendaal zijn aangesloten op glasvezel op deze manier. (behalve nieuwbouw flats)
Of langs de gevel. Dat is hier in het appartementencomplex het geval: gewoon langs de gevel naar de woonkamer of meterkast.
Exact dit is de USP van G.Fast: oude appartementsgebouwen. De kosten van glasvezel aanleggen zijn in de meeste gevallen te hoog. Aan de buitenkant glasvezel aanleggen is inderdaad vaak de enige alternatieve optie.

Moet wel zeggend at beschadigde telefoonlijnen niet een uniek probleem zijn.
Nu ben ik nieuwsgierig, wat was de reden van de VVE om deze ontwikkeling (verglazing) tegen te houden?
Ook voor huurders kan dit heel interessant zijn. Ik ben dan wel Belg, maar het blijft zo dat als je huurt kan je uiteraard ook geen beslissing maken over de infrastructuur.

Ik heb gek genoeg nu het geluk om 100/30 te halen, maar het is een beetje een loterij. Moest m'n koperlijn slecht zijn had ik niet heel veel keuze over.
Vve met de helft 50+???
Bijzonder. Volgens mij mag de VvE dit namelijk niet blokkeren.
Maar er mogen volgens mij wel eisen gesteld worden aan de manier waarop dit gerealiseerd wordt. Als daardoor de kosten te hoog worden. Dan gaat het feest inderdaad niet door.
Ach ik woon op een industrie terrein in Purmerend, waar ze vorig jaar de grond even helemaal rondom hebben geopend om nieuwe koper kabels in te leggen.
Nu heb ik dan wel 100/30 Mbit verbinding via koper, maar waarom niet als de grond toch al open is een glasvezel er bij neerleggen ?

En dan is dit een industrie terrein, waar je toch sneller zal denken dat er bedrijven zijn die een glasvezel verbinding afnemen en er voor willen betalen, althans in zoverre dat het "redelijk" blijft.
En met redelijk bedoel ik niet de bedragen als je zelf het laat aanleggen voor 5000€ aan graafkosten en papierwerk, om dan een 10/10 verbinding te krijgen op glas die 180€ per maand kost.
Mijn lijntje hier in de Purmer-Noord kan van die snelheden dromen. Nu met VDSL2 kan hij tot zo'n 28 megabps als 'ie VDSL8B uitonderhandeld, maar nu ik net kijk heeft 'ie weer eens met VDSL17A verbinding gemaakt, met als gevolg een snelheid van 24,5 megabps.

Tien jaar geleden in de ADSL2-tijd ging er zo'n 19 megabps overheen, dus het is allemaal een erg beperkte vooruitgang in 10 jaar. Ik denk dat met een lijn van 830 meter wellicht net voordeel ga hebben van VDSL-LR, maar voor de rest is het aftellen tot glasvezel... hetwelk nog best wel even kan duren want ik heb nog geen plannen gelezen.
Er is ook geen Ziggo verkrijgbaar waar je zit ?
Overigens heb ik wel Ziggo maar van die prijzen ben ik niet gediend ook omdat ik geen TV wil afnemen maar toch een beste prijs betaal.
Zit nu op 24 € per maand in plaats van 56€ bij ziggo, wat wel sneller was qua download en 10Mbit qua upload.

Er waren enkele jaren geleden plannen om Edam / Volendam / Purmerend van glas te voorzien, en dit was ook nog door enkele gemeenteraadsleden "bekrachtigd" tot dat Kpn reggefiber had overgekocht en ze koper nog even wat langer wilde uitmelken.
Toen is het plan op hold gezet en verder hoor / lees / vind ik er niets meer over.

Mijn ouders wonen in Kwadijk, daar heeft een externe partij 1.5 jaar geleden aangeboden glas aan te leggen, met als voorwaarde dat je 1 jaar hun als provider moest hebben met wat hogere maandlasten als de jaren erop met vrije provider keuze.
Straten zijn open geweest , kabels zover als ik weet aangelegd alleen niet in de woningen.
Maar de gemeente had zich even vergist en het kavel verkocht aan een ander waar de wijk centrale moest staan.
Laat nou alle glasvezel tot daar liggen.....
Dus nu 1.5 jaar later is er verder nog niets mee gedaan en ligt ook dat stil.

Heb er weinig vertrouwen in , ook met name vanuit de gemeentes gezien dan als je dit als voorbeeld neemt.
Ziggo is verkrijgbaar, maar er zijn andere overwegingen dan bandbreedte: Eigen apparatuur is bij DSL geen probleem, IPv6, TV kijk ik via satelliet, dat maakt Ziggo een minder logische keus. Dus kortom ik zing het nog wel 2 a 3 jaar met DSL uit en dan is het hopelijk wel tijd voor glaszevel.
Helaas is dat ook het enige wat je kan doen, ben daar ook aan overgeleverd.
We zullen zien of het er ooit van gaat komen, kijk overigens ook tv via satelliet ;)
Als overal glasvezel neergelegd kan worden zouden de meeste mensen denk ik al ruim tevreden zijn. Maar door al die concurrentie van bedrijf a vs b is en blijft het lastig. Zeker ook om het voor iedereen leuk en betaalbaar te houden.
Er zijn ook een hoopje mensen gewoon ruim tevreden met xDSL verbindingen... ik in ieder geval wel.
Juist. M'n ouders hebben ook "maar" zo'n 30Mbps (en een stuk minder upload) maar dat is meer dan genoeg voor een beetje surfen en youtube. Zelfs voor 4K streaming is dat voldoende.
Meer dan tevrden. Ik heb zelfs m'n 100/30 omlaag laten zetten naar 50/30. Die extra snelheid is gewoon niet nodig. Zolang 1440p60 streams het doen vind ik het best. En als je eens iets groots moet downloaden van 2gb ofzo, die enkele keer, dan is het er binnen een paar minuten.
Ben wel blij dat er eindelijk zicht is op een einde van het koper netwerk
Tot 5 jaar terug zat ik vast op 5 down en 1 up echt verschrikkelijk
Ik haal nu gelukkig wel 70 down 10 up.
Dan had je zonder het kopernetwerk waarschijnlijk helemaal geen internet gehad. Het is maar de vraag of ooit overal in NL glas beschikbaar komt. Juist de mensen die nu al slecht internet hebben omdat ze verder van een centrale of wijkkast wonen zullen niet vooraan de rij staan. Het aanleggen van een nieuw netwerk is nu eenmaal een zeer kostbare operatie. Je zou natuurlijk mogen verwachten in een modern land dat iedereen toegang heeft tot breedband internet, en we doen het wat dat betreft ook heel goed vergeleken met andere landen. Tenzij echter de (lokale) overheid een steentje bijdraagt, verwacht ik dat veel buitengebieden nog heel lang genoegen zullen moeten nemen met koper.
Ik moet heel eerlijk zeggen dat de acties die Ziggo ook aanbiedt met de snelheden die erbij komen voor veel mensen heel aantrekkelijk zijn.

KPN biedt daarentegen echt een stabiele verbinding met hoge upload snelheden. Die snelheden zijn leuk voor de mensen die er ook echt gebruik van maken. Het is namelijk de reden dat ik voor KPN ben gegaan, want niemand anders waarvan ik het af weet biedt dit pakket.

Ik hoop alleen niet dat dit te veel gaat kosten voor hun, maar wel een goede oplossing voor alle mensen die nu nog van tragere verbindingen moeten genieten. Dit zal hun in ieder geval helpen tot de glasvezel aangelegd wordt, maar dan heb ik het hoogstwaarschijnlijk wel over de klanten die graag bij KPN blijven.

Ik ben benieuwd hoe dit verder gaat uitpakken.
KPN maakt concurrentie wel onmogelijk waardoor we dus teveel betalen, produkten niet ontwikkelt worden en we vast zitten aan koppelverkoop e.d. Jammer dat de overheid hier geen stokje voor steekt en het allemaal maar laat gebeuren.
VDSL is wel ruisgevoeliger dan adsl. Toen ze bij ons overgestapt waren naar vdsl merkte ik dat de tv/internet vaak af en toe uit viel, even voor 30s, daarna was het weer terug, meerdere keren per dag maar in de avond en weekend minder geen/last. Halve gebouw had er last van en niemand wist waarom.

Totdat kpn de storing had gevonden, wat bleek als de lift van de parkeergarage van de AH omhoog ging trok deze zo veel stroom door een kabel die vlak langs de kpn kabel liep dat deze zoveel storing veroorzaakte dat dit niet meer weg te filteren was. Toen begon het vingerwijzen wie de schuld had, toen maar meteen ziggo genomen want had weinig vertrouwend dat dat snel opgelost zou zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.