Proximus zegt capaciteit 'en snelheid' VDSL te verdubbelen met nieuwe Nokia-chip

Nokia heeft een nieuwe Quillion-chip ontwikkeld die providers meer gebruikers via een koperkabel laat aansluiten op een straatkast. Deze chip is ook zuiniger. Proximus zegt daarmee de VDSL-internetsnelheid te kunnen verdubbelen.

Proximus claimt dat het bedrijf de eerste provider wereldwijd is die de Quillion-chip gebruikt. De twee bedrijven leggen tegenover DataNews uit dat de chip het mogelijk maakt om ultra dense vectoring toe te passen op het kopernet, ofwel 2MX6. Hiermee kan de ruis die de tweehonderd koperparen bij elkaar veroorzaken beter gefilterd worden, wat voor de extra capaciteit en snelheid zou zorgen.

De Quillion-chip zou er concreet voor zorgen dat providers 384 huishoudens en bedrijven op één straatkast kunnen aansluiten, in plaats van 192. Nokia zegt dat dat de chip de snelheden kan verhogen. Proximus claimt dat het bedrijf met de chip de snelheden kan verdubbelen, al noemt het bedrijf geen cijfers. Wel zegt het bedrijf dat de gebruikte frequentie van 17MHz naar 35MHz gaat en daarmee de bandbreedte dus verdubbelt.

Op dit moment biedt Proximus koperabonnementen aan met maximaal 100Mbit/s. Een verdubbeling tot 200Mbit/s zou voor koper niet uitzonderlijk snel zijn; in Nederland biedt KPN dit al aan via het kopernet. KPN sprak eerder zelfs over 400Mbit/s over het kopernet door middel van pair bonding.

Proximus ziet het gebruik van 2MX6 als tussenstap voor snellere internetverbindingen tot huishoudens met glasvezel aan straatkasten zijn aangesloten. Het bedrijf wil per 2028 4,2 miljoen huishoudens en bedrijven van glasvezel voorzien, ofwel 70 procent van de bevolking. De chipset wordt nu voor het eerst ingezet in de Waalse plaats Andenne. Nokia wil de chip wereldwijd gaan verkopen.

Door Hayte Hugo

Redacteur

12-05-2021 • 15:05

139

Submitter: timoootjex

Reacties (139)

139
133
46
9
1
79
Wijzig sortering
Dit maakt allemaal deel uit van zowel een vernieuwings- als afschrijvingsplan waarschijnlijk.

Eer dat alle woningen aangesloten zijn op glasvezel dient zowel de apparatuur in de wijkkasten vervangen te worden, alsook "the last mile". Vooral dat laatste gaat meestal veel tijd over. Wanneer die tijd groter is dan de afschrijving of technologische levensduur van de apparatuur in je wijkkasten dien je dus die laatste te vervangen.

Stel dat het gepland is wijk X binnen 5 jaar te voorzien van glasvezel (bijvoorbeeld mee in 1 of ander toekomstig masterplan in die regio), maar je actieve apparatuur in de wijkkasten is economisch en technologisch afgeschreven binnen 1 jaar. Ga je dan nog 4 jaar verder doen met die oude apparatuur?

Nee, dan investeer je in nieuwe apparatuur waarmee je nog makkelijk die resterende 4 jaar kan overbruggen. In het geval van Proximus gaat dan dan tot 200Mbps zijn. Iets wat voor Jan Modaal de komende x jaar nog meer dan voldoende is. Diezelfde Jan kan dan binnen 5 jaar misschien zijn glasvezelverbinding krijgen.

Het is nu eenmaal niet realistisch om te zeggen "binnen 4 jaar ligt alles op glasvezel, dus we stoppen verdere investering in de bestaande apparatuur".
Dat geldt niet alleen voor telecom, maar voor zo'n beetje alles wat op grote schaal is.

Het ziekenhuis waar ik werk krijgt waarschijnlijk binnen 10 jaar een gloednieuwe campus, sommige gedeeltes al binnen enkele jaren. Maar toch wordt er nog miljoenen geïnvesteerd in het oude gebouw voor opfrissing, nieuwe apparatuur,...
Je kan gewoon niet al je investeringen stoppen omdat er binnen x jaar iets nieuws is.

[Reactie gewijzigd door DinX op 23 juli 2024 10:38]

Je kunt ook zeggen dat ze 10 jaar geleden al op grote schaal glasvezel hadden kunnen aanleggen en dan nu voor de laatste overblijvers de snelheid wat verhogen, die 200Mbps haal je in de praktijk niet. KPN heeft ook erg lang op hun gat gezeten en zelfs de aanleg van glas tegengewerkt door bedrijven op te kopen en de uitrol stil te leggen (nu lijken ze weer op tempo uit te rollen). Dit gaat puur om bedrijven die inferieure technologie verkopen aan consumenten omdat ze niet WILLEN investeren. Ik heb op een aantal plaatsen ADSL gehad, altijd stukken trager dan geadverteerd en een belabberde latency. Deze bedrijven moeten gedwongen worden om glas uit te rollen en met elkaar te concurreren, 10 jaar terug had ik niet gezegd dat ze niet meer in koper moesten investeren, maar er is al zo veel tijd dat glasvezel bestaat dat ik het erg jammer vind dat anno 2021 bedrijven liever adsl een beetje oplappen dan een toekomstbestendige stap te maken.
Anoniem: 345323 @josttie12 mei 2021 17:27
Ik weet niet hoor, maar heb hier al een jaar of 3 nu B-VDSL met een doorvoersnelheid van dik 200 Mbps die ik in de praktijk ook gewoon haal.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 345323 op 23 juli 2024 10:38]

Dat is dan beter dan wat ik gewend ben, ik zit nu aan kabel met 500mbs en heb in mijn leven nog nooit zo snel internet met relatief lage ping gehad, was op andere adressen geen optie. Mijn punt is niet zozeer dat adsl sneller maken slecht is, maar meer dat aanbieders dit gebruiken om investeringen uit te stellen. Wellicht dat voor adressen binnen 200 meter van de wijkkast adsl altijd een optie zal blijven, maar die arme lui op 500 meter (of hoe ver het ook is, je snapt miin punt) zouden hier niet onder moeten lijden.
Ik moet zelf ook naar de kabelboer. Als ik via kpn kijk op mijn adres wordt je hier niet vrolijk van.

De maximaal haalbare snelheid op je adres is ↓ 29 Mbit/s ↑ 5 Mbit/s
Dan heb je mazzel. Hier ook max 3Mbit/s / 1Mbit/s via adsl (je leest het goed).
Glasvezel niet aanwezig. Dan blijft gelukkig de kabel over.
PS: ik woon in een vinexlocatie met 7500 woningen in de randstad.
Ik heb via KPN netwerk via budgetallesin1en haal gewoon mijn maximale snelheid 100 mbit en een lage ping rond de 5 a 6 m/s dat is een stuk lager als wat ik bij Ziggo had daar had ik een ping van 8 a 9 m/s en vele male goedkoper zeker met al die aanbiedingen 6 maanden voor 22 euro daarna 50 en tv werkt ook prima
Hier ook Budget met dezelfde cijfers. Straatkast staat 43 meter verderop. Prima!
Je kunt ook zeggen dat ze 10 jaar geleden al op grote schaal glasvezel hadden kunnen aanleggen en dan nu voor de laatste overblijvers de snelheid wat verhogen, die 200Mbps haal je in de praktijk niet.
Een pairbonded VDSL verbinding in mijn beheer behaalt strak 220/60 Mbps. Dit is in een wijk waar KPN zoveel jaar geleden erg actief was om dit aan te leggen.
Je kan gewoon niet al je investeringen stoppen omdat er binnen x jaar iets nieuws is.
...hopelijk iets nieuws is. Planning is niet hetzelfde als realisering.
Waarom verboden? In verschillende situaties is fiber niet of moeilijk haalbaar zoals bv bestaande appartementsgebouwen zonder schacht of adressen die zo afgelegen zijn dat de investering niet op een normale manier haalbaar is. Uitzonderingen ga je altijd behouden en als dit een oplossing kan zijn, waarom niet? Niet elk adres is hetzelfde, niet overal is hetzelfde mogelijk.
Bij mijn vorige appartement kwam de coax gewoon via de gevel naar boven en binnen, ik zie het probleem niet :9
/flauw
Je zegt wel dat dat flauw is, maar ze zijn letterlijk nu bij mijn 1965 flat bezig om glasvezel aan te leggen, inderdaad via dezelfde route als de coax kabelgoten die er decennia terug ertegenaan geplakt zijn.

Foto
Ik heb liever volgend jaar 200Mbit op koper dan pas over 10 jaar glasvezel. Dit soort technologie is veel sneller uit te rollen voor een veel lagere prijs. Dat kan ik alleen maar toejuichen. Zeker als je in een gebied woont waarvan je weet dat het achteraan bij de fiberuitrol zal komen.
Natuurlijk want de grondstoffen voor alternatieven zijn gratis, en de voetafdruk ook ;)
Het is juist goed dat ze dit doen, dit zorgt ook net voor een bredere beschikbaarheid van breedband tov NL.

[Reactie gewijzigd door SinisterD op 23 juli 2024 10:38]

Ik denk niet dat OP refereerde aan koper alszijnde een grondstof maar eerder aan koper als drager voor "de laatste kilometer". "Koper" en "glas" zijn gangbare termen in telecom jargon.

En het heeft ook niet echt zin om nog geld in koperverbindingen te steken als we toch gaan verglazen (over jargon gesproken), het is een een manier van de netwerkprovider om te kunnen goedpraten waarom ze de komende tien jaar geen glas gaan graven op die locaties. Want: "ja, we hebben daar een paar jaar geleden nog een investering gedaan, en ze halen nu toch X snelheid".
Graven is duur, hardware is (relatief) goedkoop.
Jij koop een nieuwe auto als de banden versleten zijn?
Van slecht beheer gesproken...

Alle straten de komende 5 jaar openbreken is gewoon niet haalbaar (zowel praktisch als financieel) en bovendien zal koper voor de komende jaren nog ruim voldoen voor de meeste toepassingen.
Waarom zou je iets weggooien waarmee veel klanten qua snelheid geen probleem mee hebben. 100 mbps of 200 mpbs is voor veel klanten snel genoeg. dus koste bate is heel normaal voor ieder bedrijf.
Maar de meeste klanten halen dat niet bij Proximus. Je mag blij zijn met 40-50Mbps. En dan mag de tv niet aan staan...
de meeste mensen halen wel 70-100Mbps in mijn ervaring.
En ook zij gaan hier voordeel bij hebben en een hogere snelheid weten te halen.
Ik haal 86 Mbps op mijn oude bebox2 in een huis uit 1946 !
De leeftijd van het huis is niet relevant. Het is de locatie die het hem doet.
Maar alvast gefeliciteerd met uw 86Mbps bandbreedte.

Met 4 heb je dan een dikke 20Mbps elk. Net genoeg om wat te netflixen. :)
Met 4 heb je dan een dikke 20Mbps elk. Net genoeg om wat te netflixen. :)
Wacht een minuutje ... hoe weet jij dat wij met 4 zijn ? :D
Het is genoeg en met maar 1 access point in het huis is het draadloos netwerk zowiezo eerder de bottleneck. Ik cap daarom iedere draadloze gebruiker tot +- 30 mbps. Ook omdat dat makkelijker werkt dan QoS/Traffic shaping - ookal is dat wellicht een betere oplossing maar ik heb liever niet al die queueregels in mijn firewall tabel.
Ik spreek in mijn persoonlijke situatie uiteraard. ;)

Maar alle gekheid op een stokje. Je mag blij zijn met uw snelheid. Voor vdsl is dat bij de betere.
koper is de basis en geen verbeterde pleister. Ik kan met vdslplus makkelijk 200 mbps halen en dus met pairbonding wellicht 300-350 vermoed ik , maar gebruik zelf maar 100 Mbps. Ik heb glasvezel in huis, maar gebruik het niet mede ,omdat ik anders ook 100 Mbps ga gebruiken.

Glasvezel was eerst ook nog maar tot 100 Mbps en later wat sneller en tegenwoordig na 10 jaar ook 10 Gbps zelfs haalbaar sinds 2020. Tja

Ik heb maar 100 nodig voor 5 mensen hier in huis :)
Men doelt erop koper is nooit ontworpen voor data, koper was ooit voor telefonie bedoelt net als Coax alleen voor TV was.

Glasvezel is voor data ontworpen.

Als je tevreden bent nooit veranderen natuurlijk, maar als het prijstechnisch niet uitmaakt was bij mij de keus snel gemaakt, glas heeft voordeel van fors meer upload en betere latency ook kans op blikseminslag is kleiner.

Ik heb zelf ook 100 / 100 mbits en voorlopig geen behoefte aan meer, vroeger 100 / 30 mbps was ook prima maar toch merkte ik het zeker bij een video uploaden.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 10:38]

Dat is onzin er zijn altijd situatie,s waarbij je echt niet zomaar een nieuwe kabel wil trekken en dan zijn zaken als dit een uitkomst, koper kan dan zeker nog interessant zijn, en anders heb je gewoon niks behalve 5G.

Denk eens niet zomaar mogen graven in een dijk of gaan breken in een monumentaal pand.

In mijn vorige woning(appartement) had ik 100/30 VVDSL2 en kon gerust upgraden naar 200/60 op BVVDSL2 en tegenwoordig zou dat 400 mbit zijn met g.fast(ook latency was zeer goed en veel beter dan op de kabel was).

Dat zijn prima snelheden hoor, deze werden ook daadwerkelijk behaald en nee de straatkast stond niet in mijn woning, het was tevens een flat met ouderen waarbij de kans zeer groot was dat je glasvezel niet voor elkaar krijgt omdat er altijd wel een onderbuurman is die weigerd tot toegang omdat men het eng vind als een heel klein glasvezelkabelje door de bestaande kabelgoot gaan leggen en waarbij je toegang moet verlenen en je daar totaal niet op zit te wachten ondanks je de hele dag thuis bent met pensioen is daar absoluut geen tijd voor.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 10:38]

In België wordt er zeer veel aan lintbebouwing gedaan waardoor het vaak economisch gewoon niet verantwoord is om eventjes de straat open te gooien om de huidige kabels te vervangen. De bewoningsdichtheid is gewoon te laag waardoor alternatieven als deze nog wel de mogelijkheid geven om een snellere verbinding te kunnen aanbieden zonder te beginnen graven.

Uiteraard finaal zal het ooit wel moeten, maar op zich is uitstel om eerst dan dichtbevolkte gebieden eerst te voorzien van de nodige hardware upgrades geen slechte zaak (althans beter dan die mensen volledig in de kou te laten staan).
Wat is (fysiek) het verschil tussen elektriciteit over koper en licht over glasvezel?

Eenmaal je dat snapt zul je zien dat we nog grof verder kunnen met koper. Momenteel kun je al 40/100/200/400Gbps over koper in de datacenter zonder verlies (een kabeltje 400Gbps van ~7M kost wel EUR2500, glasvezel kost ~EUR50 + 2 transceivers van EUR2000/stuk). Een paar kilometers op 1/10G is wel degelijk mogelijk en zit ook in de DOCSIS standaard.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 23 juli 2024 10:38]

Momenteel kun je al 40/100/200/400Gbps over koper in de datacenter zonder verlies (een kabeltje 400Gbps van ~7M kost wel EUR2500, glasvezel kost ~EUR50 + 2 transceivers van EUR2000/stuk).
Hebben we het dan over DAC Passive copper ?
OSFP passive voor ~2m, active voor langer, maar je RG6 die je van de kabel boer krijgt is ook actief hoor, er zit veel elektronica om de ruis en signalen uit kabels van de jaren 70 die over de hele buurt tussen elektriciteitskabels lopen.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 23 juli 2024 10:38]

Particulieren kunnen nog wel even vooruit op koper, en ook 5G zal misschien komen helpen.
Maar fysiek is er een gigantisch verschil.
Te beginnen met de bandbreedte, door het skin-effect lopen de hoogfrequent signalen over de buitenkant van een draadje van 0,8mm dik, na enkele meters kabel zullen HF-signalen verdwijnen in ruis. Daarom is het signaal beperkt tot 35MHz. Wat al straf is .Want er is heel veel kabel ruis door overspaak, want in een kabelbundel liggen tot wel 200 draadjes naast elkaar. Pairbonding is in Belgie niet eens mogelijk, want het andere kabelpaar loopt over het lus-einde!
Glas is heel iets anders, met veel bredere frequentie-bandbreedte, en veel minder verzwakking, en veel minder overspaak, ruis, of andere storingen door EM-golven.
Maar gelukkig dat ze dankzij vectoring er nog in slagen om te concureren met de kabel.
Geld voor Coax toch ook, het laatste stukje blijft oude tech. Maar gelukkig doen ze dat toch want zolang het leggen ftth nog eeuwen duurt ben ik blij met elke upgrade in deze methodes om over die oude kabels meer te persen.
beter nog... straks is ffth mss zelf niet nodig. Of kan je het later legen samen met andere werkzaamheden in de straat. Wat een besparing is dat niet.

Hier persen ze meer uit door wat chips in de straatkast te zetten, voor de rest niets extra nodig.
Ga er maar vanuit dat er nieuwe modems nodig gaan zijn. x miljoen klanten geeft dan toch een grote kostenpost, vergeet ook niet dat er een rits techniekers bij die x miljoen klanten mag langs gaan rijden om de boel te vervangen en in te stellen.
dat weet ik nog niet. De techniek zou wel eens straatkast-only aanpassingen vergen. De modems zijn ook deels instelbaar/programmeerbaar (er zit een FPGA in voor DSP, dacht ik).

Sommige dingen gaan over crosstalk tegen te gaan, en dus welke tijdsallocatie/frequentieallocatie je doet per telefoonlijn (bijvoorbeeld orthogonale signalen), en dat is net enkel van toepassing aan de kast, niet de modem.
dat weet ik nog niet. De techniek zou wel eens straatkast-only aanpassingen vergen. De modems zijn ook deels instelbaar/programmeerbaar (er zit een FPGA in voor DSP, dacht ik).
Je weet dat fabrikanten ook graag een centje verdienen? ;)
Zowiezo moet je nieuwe modems en techniekers, en enkel bij de abonnee die sneller willen. Of je de straat erbij moet openbreken en alle klanten in een slag overzetten is de grote vraag.
samen leggen is een utopie, er hangen verantwoordelijkheden aan vast, jij graaft dus wat er mis ging is jouw probleem. als je dingen samen doet, wie is dan verantwoordelijk voor problemen? dus wachten tot het riool klaar is, dan opnieuw open voor mn glas.
Ik kan dit beamen. Ze zijn hier bezig geweest met het vervangen van de waterleiding en verwijderen van een oude dienstleiding (gas). Dit was gecoördineerd, maar toch is de straat 4x opengegraven. Deels omdat ze voor het weekend alles netjes dichtmaken om het op maandag weer open te maken.
Voornaamste voordeel zit hem in de overlast voor de omwonenden, besparing geloof ik geen reet van.

De grap is wel dat ze een keer of 5 de glasvezel hebben kapot getrokken die 4 maanden eerder was gelegd (naast de telefoonkabel 3x, gasleiding etc…).
Gelukkig was de glasvezel nog niet aangesloten.
Een gat graven is goedkoop. Een gat open laten liggen voor weken/maanden (water uitpompen, een kermis aan paaltjes en verlichting, alle aannemers coördineren, klachten van de omwonenden) is duur.
Met die mentaliteit zaten we nog aan de 28.800 bps.

Dit is overgangstechnologie die goed werkt. Het zorgt ervoor dat het bedrijf concurrentieel blijft op productaanbod tijdens haar grootschalige investeringsoperatie in glas. Glasvezel leg je niet zomaar bij iedereen aan de deur, dan is in tussentijd zo'n oplossing welgekomen.
als je door wat chips in straatkasten de gemiddelde DSL snelheid kan verdubbelen, voor ... welke kost? en hoeveel glas kan je daarmee exact aanleggen?

Naar mijn mening kan het gerust zijn dat deze analyse al gebeurt is, en miljoenen klanten voorzien van betere DSL i.p.v. mss maar een paar duizenden van glas... ja je weet ok wat best is. In nummers: voor >30% van alle internet verbindingen snelheid 2x, i.p.v. snelheid 10-100x voor <1%.

Trouwens meer winst door betere DSL (en dus hogere prijzen) zou wel eens de uitrol van fiber kunnen versnellen (weet je wat glas uitrollen kost?).

[sarcasm mode on]
Ik stel voor dat je zonder elektriciteit doet, want de toekomst is toch enkel kernfusie. In afwachting dat het
klaar is moet je zonder doen, want elke andere investering is toch zinloos (volgens jou).
[sarcasm mode off]
Een betere vergelijking is: kernfusie bestaat, maar kolen verstoken is goedkoper dus gaan we dat nog 20 jaar doen omdat we nu geen kernfusie centrale willen betalen.
Compleet manke vergelijking. Kernfusie bestaat (gebeurt oa in de zon) maar is in de praktijk daarentegen nog niet bruikbaar. Vermoedelijk ten vroegste in 2025 zal er een demo-reactor zijn voor onderzoek en men vermoedt tegen 2050 echt fusiereactoren in te kunnen zetten voor electriciteitsproductie... Dus tot 2050 maar gewoon met electriciteit stoppen? Of bestaande technieken die wel werken niet verbeteren?

Het is niet omdat een technologie bestaat dat deze ook al praktisch bruikbaar is. Supergeleiding bestaat ook maar vereist nog altijd te lage temperaturen. Daarom dat men al 50 jaar op zoek is naar supergeleiding bij kamertemperatuur.

Wij wachten nog maar 40 jaar op riolering in ons straat (ging er toen "binnenkort" komen...); ik zie hier de eerste 5 jaar niet snel glasvezel komen.
Compleet manke vergelijking. Kernfusie bestaat (gebeurt oa in de zon) maar is in de praktijk daarentegen nog niet bruikbaar. Vermoedelijk ten vroegste in 2025 zal er een demo-reactor zijn voor onderzoek en men vermoedt tegen 2050 echt fusiereactoren in te kunnen zetten voor electriciteitsproductie..
2050 ? Ik denk niet dat het politiek draagvlak er is is om dat te realiseren.
2050 zou de technologie commercieel inzetbaar zijn. Dat politici niet verder kijken dan de volgende verkiezingen zal er zeker niet bij helpen om dat ook effectief te verwezenlijken. En de 'groene' lobby met hun dogma's nog minder...
Absoluut, Ze trekken al 50 jaar geld weg uit de kernenergiesector om dan nu te kunnen klagen over onveilige ouderwetse reactors. Weerom een zoveelste geval van een self-fullfulling prophecy. En nu wel ... je kan de grafieken met de CO2 uitstoot/per capita en de stroom uit kernenergie/per capita er zo naast leggen en de correlatie zien.
Kernfusie om energie op te wekken bestaat nog niet, maar fissie is goedkoper en veiliger dan kolen, maar dat doen we ook niet omdat bepaalde mensen schrik hebben.
5G is geen vervanger voor Fiber en er is nog geen zicht op een draadloze vervanger van vaste verbindingen op dit moment. Dit vraagt inderdaag om investeringen, meer betalen zal wellicht niet hoeven door concurrentie. Het zou fijn zijn als bedrijven wat meer lange termijn denken, Nederland had al lang en breed verglast kunnen zijn als bedrijven hadden gedurft te investeren. Maar het was (op dat moment) goedkoper om concurrerende fiber bedrijven op te kopen en te stoppen met de uitrol. Ik neem aan dat dit in België niet anders is.
... ofwel Vplus zoals we dat inderdaad in Nederland al hebben op het netwerk van KPN inderdaad.
Ze gaan dus van profiel 17a naar profiel 35b.
Dit is bekend onder de namen: V+, Vplus of SuperVectoring.
Dat kan je vervolgens ook in Pairbonding vorm leveren.
De opbouw van het kopernetwerk van Proximus is historisch gezien niet geschikt voor pairbonding aangezien er telkens twee koperparen voorzien werden via verschillende wegen. Omdat de lange route over het eindpunt van de kabel gaat maakt het dit "retourpaar" ongeschikt voor >ADSL.
retourpaar is geschikt voor adsl maar niet voor vdsl
Ik zei het misschien wat lomp, maar, dat zei ik dus. ;)
Als ik dit zo lees verbaas ik mij een beetje dat KPN bij mij in Zoetermeer centrum maximaal in mijn huis 28mbit kan leveren. (Net zoals alle andere over kpn netwerk leveranciers)

Ziggo levert hier gewoon 1000mbit. Het nadeel is daarvan dat het super onstabiel is. Meerdere malen per week weg vallen internet.
Dus of ik heb stabiel traag internet of supersnel onstabiel internet..
Het verschil is telefooncentrale versus straatkast. Om de hoge snelheden te halen, is glasvezel tot aan de straatkast nodig. In een grootdeel van Nederland ligt er evenwel nog geen glasvezel tusssen telefooncentrale en straatkast en krijg je dus dat soort snelheden. Ook mijn lijntje, met 730 meter echt niet extreem lang, haalt slechts 28 megabps down en mijn Fritzbox 7590 heeft de nieuwste DSL-technieken aan boord.

Glasvezel tot aan de straatkast heeft KPN vooral in de grote steden uitgerold, terwijl in de middelgrote steden de DSL-apparatuur nog altijd in de telefooncentrales staat.
Maar jou 7590 heeft geen Pair-bonding, daar heb je de 7583 voor nodig.
Ik kreeg eerst van XS4ALL een 7590, en die heeft inderdaad supervectoring maar dat ondersteunen ze nog niet op het netwerk van KPN.

Nu heb ik een 7583 gekregen, en die doet dat wel.
Ik ging van 40 naar 80 Mbits :)
Anoniem: 14842 @skai2112 mei 2021 15:29
Doet Freedom internet eigenlijk pair bonding? Enige provider die ik ken die dat doet is XS4ALL/KPN. En die wil ik niet :P
https://freedom.nl/diensten/internet
Daar staat dat adsl met pair bonding ongeveer € 10 duurder is dan de zelfde adsl zonder pairbonding.

Volgens mij is pair-bonding iets dat kpn biedt op de verbinding van de centrale naar je huis. Daarmee is het voor alle kpn-gebaseerde adsl beschikbaar. MITS je internet provider het door-verkoopt.

[Reactie gewijzigd door beerse op 23 juli 2024 10:38]

Bestaande pairbonding kun je wel overstappen naar Freedom, "nieuwe" aansluitingen nog niet.
Ik heb pairbonding via Freedom, maar dat kan uitsluitend als je overstapt vanaf een reeds bonded lijn. Screenshot
Het scheelt, ik heb al pairbonding gehad. Hoeft niemand meer langs het kastje.
Ik zie dan cheapconnect het ook doet.
KPN zelf doet dus ook geen Pair-bonding, dat doet voor nu alleen XS4ALL.
Als ik KPN snelheid opvraag, krijg ik 40Mbit/s te zien, bij XS4ALL 80.

Freedom doet op mijn adres ook pairbonding, maar is wel veel duurder dan mijn XS4ALL lijn.

[Reactie gewijzigd door skai21 op 23 juli 2024 10:38]

Ik heb anders thuis bonded vectoring van KPN met 200 mb/s.
Ook cheapconnect doet pairbonding.
Vroeger was op mijn locatie in Nederland afstand tot de centrale 3.2 km = traag dsl
als jaren geleden de wijkkast in een buitengebied waar dsl aangesloten was. 500 meter afstand en hup snelheid ging richting 100 mbps.
Dat was geen straatkast in een stad of middelgrote stad maar in een buitengebied van een dorp.

KPN is vrij ver met de uitrol van glas tot de wijkkast, ook buiten steden.
Klopt. Sterker nog, ik heb de indruk dat het wat moeizaam gaat in de binnensteden, dit heeft vermoedelijk te maken met de oude infrastructuur en gemeentelijke beperkingen voor het openhalen van de straten.
Zal meer de kosten zijn. Weinig investeren veel er uit trekken. Goed plan dat privatiseren
Waar ik op doelde is dat het juist in de binnensteden niet lijkt te gebeuren, maar wel in dorpen en buitenwijken. Binnensteden zouden kostentechnisch juist een quick-win moeten zijn, zou je verwachten.
Zwaar stedelijk gebied is juist heel duur qua straatwerk (asfalt, repac, sierstraatwerk etc)
Kruisingen met asfalt zal er vaak open gezaagd moeten worden (gemeente Rotterdam laat al geen persingen toe i.v.m drukte in de ondergrond en de opvolgende schades). Dus complete afsluiting van de straat en herstel kosten (retributie kosten) zijn zeer hoog.

De enige beperkingen welke ik tot nu toe heb gezien is de nieuwe coolsingel een convenant van dacht ik 10 jaar om niet te graven.
Voorheen een keer Den Haag centrum toen de grote marktstraat nieuw werd.
Iedereen heeft dan kans om mee te gaan.

Over het algemeen probeert iedereen mee te liften met een reconstructie. Helaas zijn de meeste al te laat voordat ze weten dat die plaats vind. Ook is het vaak maar hier en daar een straat waarbij alles open gaat.

Het enige voordeel is meer aansluitingen voor de oppervlakte.
Maar dan moeten wel veel mensen gaan afnemen.
Een oud portiek of hoogbouw in Den Haag of Rotterdam zit dramatisch in elkaar. Alle kabels en leidingen zitten overal achter weg gewerkt. Ook is de helft niet thuis als je de renovatie in gang zet. De kosten om een hoogbouw te voorzien van nieuwe kabels is zo duur dat ze dit over het algemeen pas doen als alles uit elkaar valt.

Ook al nemen veel mensen af is het over het algemeen niet meer rendabel in de grote dichtbevolkte steden.
Het beste is een bermpje met niet officieel gemeente gras (ja gras kost ook weer geld om met speciaal gemeente gras zaad mix te herstellen)
Dan kan je meters maken (materiaal zijn de kosten niet) en die kabelaar boeren jassen zonder te kijken die data kabeltjes erin. Dat zijn samen met riool de cowboys van de infra;)

[Reactie gewijzigd door KappeNou op 23 juli 2024 10:38]

Ik neem aan dat je met je verhaal doelde op verglazing. Ik had het over de zogenaamde DSL buitenringen. Dat betekent alleen een fibertje naar elke wijkkast. Het koper de woningen in blijft dan onaangetast.
Die buitenring ligt lijkt mij ook in de stad?
Zwaar stedelijk noemen wij bijvoorbeeld gewoon heel stad Den Haag of Rotterdam.
Al die buitenwijken hebben ook straten met straten. Vervolgens heb je ook weer doorgaande en rijkswegen etc.
De kosten verkijk je je snel op.
Hier praat je niet over projecten van tienduizenden euro’s.
Ik zat vroeger in die midrange projecten van 10k tot 1000k. Voor 10k doe je alleen het project team laten draaien;)

[Reactie gewijzigd door KappeNou op 23 juli 2024 10:38]

Ja ligt in de stad, maar dan is het per wijk één fiber van de centrale naar de wijkkast, dat valt nog te overzien.
Ik woon in een kleine stad en we waren 1 van de eerste waar glas tot de verdeelpunten is aangelegd (bijna 15 jaar geleden). De laatste keer dat ik voor KPN of providers werkte, jaar of 8 geleden, was zo'n 60% van de verdeelpunten in Nederland al overgezet op glas.

De DSLAM's staan sowieso in de wijkcentrale en niet in de wijkkasten/verdeelpunten.

Sommige straten/buurten en af en toe huizen hebben gewoon dikke pech. Het verdeelpunt kan wel verglast zijn, maar als die koper dan nog steeds honderden meters moet afleggen schiet het weinig op, zo heb je bv woningen of hele straten die niet op het verdeelpuntje in de buurt aangesloten zijn, maar op het verdeelpunt van een wijk verderop. Ook heb je in veel steden er last van dat die koper kabels al vele decennia in de grond liggen en niet meer van de beste kwaliteit zijn.
In de straatkasten staan juist de DSLAMS. Anders heeft het helemaal geen zin om glas naar die kasten te trekken. Vanuit de dslam gaat het signaal dan verder over koper naar de klant.

En het beeld dat het alleen maar in de middelgrote plaatsen te vinden is is ook niet helemaal juist. In vrijwel elk klein dorp hier in de omgeving tot 5000 inwoners staan wel een paar van die straatkasten.

Natuurlijk zijn er ook zat plekken waar die upgrade nooit plaats heeft gevonden, maar volgens KPN kan meer dan de helft van de woningen tot 100Mb afnemen (of 200Mb met supervectoring of pairbonding).

KPN heeft de afgelopen jaren in veel gebieden echt wel flink zitten investeren in z’n DSL, we hadden in Zwolle 200/60 met pairbonding en 5ms latency. Retestabiel. Ik zou er direct weer voor tekenen
Het verschil is telefooncentrale versus straatkast. Om de hoge snelheden te halen, is glasvezel tot aan de straatkast nodig. In een grootdeel van Nederland ligt er evenwel nog geen glasvezel tusssen telefooncentrale en straatkast en krijg je dus dat soort snelheden. Ook mijn lijntje, met 730 meter echt niet extreem lang, haalt slechts 28 megabps down en mijn Fritzbox 7590 heeft de nieuwste DSL-technieken aan boord.

Glasvezel tot aan de straatkast heeft KPN vooral in de grote steden uitgerold, terwijl in de middelgrote steden de DSL-apparatuur nog altijd in de telefooncentrales staat.
Ik heb waar ik woon glasvezel tot aan de straatkast, alleen staat die kast 100+ meter van me vandaan, en haal ik niet meer dan 60Mbit, ik zit bij Tele2, maar had het zelfde bij een andere internet provider via VDSL, is door een internet monteur (geen idee hoe zo iemand heet) helemaal gecontroleerd.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 23 juli 2024 10:38]

Toch heeft KPN inmiddels ook in jouw stad al in verschillende wijken glas naar wijkkasten gelegd. Als ik het goed gezien heb worden de wijkkasten dan tevens vervangen (door donker groene kasten voor zover ik zag). In plaats van 16/1 Mb kon ik nu 100/30 Mb krijgen (ook via een andere provider).

Het gaat langzaam, maar je kunt wel ergens opzoeken waar die snelheid al geleverd kan worden. Helaas niet wanneer jouw buurt / wijk aan de beurt is.
Het probleem is denk ik wat eerder is aangegeven, dat ik op een wijk kast te ver zit. Het zal mij niets verbazen dat naar de wijk kast glas ligt en dat ik een paar 100 meter met koper alles verlies..
je moet kijken hoeveel bandbreedte je nodig hebt. Een collega van mij werkt thuis via een VPN verbinding en heeft 11 Mbps met een 4G verbinding waarmee hij op goede dagen 40-50 Mbps kan halen en is super tevreden en ze zijn met zijn drieen en hij ervaart geen issues met thuiswerken, netflix of tv in dit geval.

Netflix in Ultra HD 13,5 Mbps en TV 6-8 Mbps en thuis werken is bij hem via de VPN 12 Mbps via zijn werk
. Hij houdt op goede dagen nog wat over. Hij merkt wel als zijn zoontje de playstation gebruik en een update doet van een Game dat het wel trager wordt ,maar daar zit een verbod op overdag ;)
Hoog capaciteit internet hoef ik ook niet perse. Met die 28mbps kon ik prima 4k streamen.
Maar nu ik een ps5 heb gekocht is het wel leuk als je met minimaal 100mbps een spel binnen kan halen.
28mbps is niet van deze tijd.
Nu heb ik 250mbps van ziggo. Heel lekker wanneer het werkt natuurlijk. Maar liever de helft qua capaciteit en dubbel zo stabiel.
klopt al die updates die redelijk groot zijn duren inderdaad wel langer, maar voor online gamen werkt het gelukking dan wel weer.
dit is toch allemaal "in theorie" terwijl het in praktijk een factor 10 lager blijkt te zijn.

Ik zeg stoppen met dat uitknijpen van koper en allemaal aan het glas...
Die 35b profielen werken prima hoor.

En, zoals gebruikelijk, die hogere bandbreedtes zijn welkom, maar DSL voldoet voor een zeer grote hoeveelheid van de use cases.

Intussen run ik al meer dan een jaar een thuiskantoor voor een IT'er en een vergadertijger op een wat mager DSL-lijntje (en excellente Wifi, al zeg ik het zelf), zonder al te veel pijn.

Ja, ik zou graag *meer* hebben, maar de techniek is me om het even. Als het nodig is, dan schakel ik net zo makkelijk naar een hotspot over.
Idem. Ik ben het afgelopen jaar van een 100Mbit naar 50Mbit gegaan. Vervelend als je een hele game wil downloaden, maar anders boeit het echt niet. Upload is nagenoeg gelijk gebleven.
Ik kijk eigenlijk voornamelijk naar de 'ping' tegenwoordig, je verbinding kan immers heel gek snel zijn maar als het alsnog lang duurt voordat je verbonden bent heeft het weinig zin.

Ik wil een 'snappy' internet dat reageert wanneer je iets vraagt, zelf al is de file groot dan wil ik snel beweging zien.. hoe snel dat gaat is minder relevant..
Moderne verbindingen zijn qua latency tegenwoordig toch allemaal ok? Speedtest geeft me op wifi nu 22ms aan. Zelfs naar m'n modem krijg ik al 4ms, dus dat is 18ms van daar naar een eindhost.
Precies. De gelukkigen met glas vergeten soms dat meer dan de helft van Nederland (en Belgie ook denk ik) nog op kabel of DSL zit. En daar is niet eens zoveel mis mee, als de snelheid niet door de ondergrens zakt natuurlijk.
Glas is in België nog een rariteit.
mja kijk je hebt daar nog variaties in.

Hier in België, de meeste mensen die ik ken, hebben tussen 75-100% van de beloofde snelheid 24/7 bij Proximus (telefoonlijnen). Dus het koper stuk voldoet genoeg, en ligt dus niet aan de techniek zelf.

De techniek achter VDSL is goed. Het is ook iedereen zijn eigen kanaal naar de kast.

Bij TV-kabel is het wat anders... daar spreek de hele straat over dezelfde coax kabel. En op piekuren is het... traag. Ze beloven veel snelheid, en die kan je halen (om 3u 's nachts bijvoorbeeld), maar niet op elk moment van de dag. Andere aanpak. Veel gedeelde bandbreedte vs. weinig eigen bandbreedte. Dat zie je ook terug in de Up/Down verdeling. 80/30 is courant in VDSL-land, 1000/50 is courant in TV-land.

[Reactie gewijzigd door bjp op 23 juli 2024 10:38]

Traag… ik haal op de slechtste momenten nog altijd 300 van de 400mbit of 75%
mogelijks traag :)
Hoe noem je dan over koper max 100Mbps
Niks beloofde snelheid Ik zit op een Ikanos ROP 1.0, geen vectoring en een snelheid van 30/10.
Ik woon in een drukke woonwijk in Antwerpen. Ik heb al navraag gedaan, maar verbetering zit er niet in. Ik zou zeer blij zijn met VDSL 100/30. Glas hoeft niet direct voor mij.
Of heel de straat nu over dezelfde coax gaat naar de wijkkast alwaar men over een gedeelde glasvezelverbinding verdergaat of heel de straat gaat over een eigen koperpaar naar een andere wijkkast die ook met een glasvezelverbinding verdergaat zal voor het eindresultaat niet veel uitmaken. Niet veel mensen hebben een dedicated lijn tot op de backbone liggen, we gaan allemaal over een gedeelde infrastructuur.
Ja maar de kabel naar de wijkkast heeft toch minder bandbreedte dan de fiber uplink ? Overal is er oversubscriptie maar met kabel heb je er toch 1 meer of zie ik dat verkeerd ?
92Mbps over koper in Belgie is de max

[Reactie gewijzigd door corpetter op 23 juli 2024 10:38]

Dat zeg jij om 3 uur snachts.
In de namiddag ook hoor.

https://www.speedtest.net...f3-42c3-b10c-4cddc40792b3

En in de piek uren om 20H gaat het nog vlot vooruit
https://www.speedtest.net...52-4021-9ee2-77ecb852394c

[Reactie gewijzigd door corpetter op 23 juli 2024 10:38]

Vijftien jaar geleden misschien wel maar sinds er met ROP's gewerkt wordt zijn de snelheden voor een groot deel van de klanten gewoon haalbaar. Stop liever met het afzeiken van koper als je de praktijk niet kent, tot er overal glas ligt zullen we het er mee moeten doen.
Je hebt gelijk.. maar koper heeft zijn beste tijd gehad.. ik zeg dan ook niet dat we moeten stoppen met het gebruiken van koper.. wel dat je moet stoppen met bakken geld daarin te investeren.
Laten we gewoon blij zijn met alles wat koper ons heeft gegeven (POTS, ISDN, ADSL, VDSL) en ons nu focussen op de toekomst.. en dat is glasvezel.

Mijn frustratie komt uiteraard omdat op mijn locatie (centrum middelgrote stad (goh welke stad zou dat nou zijn?) een dsl verbinding mogelijk was van 19mbit... (50mbit werd max aangeboden).
Nu idd op glasvezel en heb nu 1gbit up en down.. dikke overkill natuurlijk maar ik zit nu de hele dag op speedtest.net op de GO druk te klikken en daar vermaak ik me nog wel een tijdje mee. :-D

[Reactie gewijzigd door Alcmaria op 23 juli 2024 10:38]

Dit is gewoon geen bakken geld investeren. Minimale upgrade met maximale ROI. Ooit gaan die straten wel open en dan zal ook elk huis/blok/appartement dan ook fysiek werk nodig hebben om glasvezel te installeren. En alle modems moeten vervangen worden.

Tot die dag is dit een nagenoeg pijnloze aanpassing die overigens al meerdere malen uitgevoerd is. Dat stom koperlijntje waar 30 jaar geleden nauwelijks enkele kilobits overgingen doet nu wel mooi 100Mbit. En al dat binnenshuis nodig was: een modem wisselen (en een wanddoos/splitter, jaja).
Zo was ik onlangs in gesprek met een medewerker van Proximus om eventueel een 100MBit abonnement bij hen af te nemen. Ik vroeg: "welke snelheid zal ik in praktijk ongeveer halen op die locatie?" Als antwoord kreeg ik: "zoals de website zegt, tot 100MBit". Mijn reactie daarop was: "weet ik, maar wat is dat in praktijk?", toen vernam ik dat het in het beste geval 12MBit zou zijn.

Dat aanbod heb ik mooi gelaten, zelfs al kunnen ze die snelheid binnenkort verdubbelen is het nog dramatisch.

Bij VOO (kabel) krijg ik zo goed als op de kop 400MBit voor een kleine meerkost tov. Proximus.
Dit is bij breedband niet zo providers moeten namelijk leveren wat ze zeggen dat ze leveren (i.e., 100mbit bij kpn betekent ook rond de 100mbit).
Bij KPN krijg je vaak iets meer. Als je 100 afsluiten en er is meer aanwezig krijg je vaak 106 of meer afhankelijk wat er uit gebalanceerd is dus je hebt dan altijd minimaal 100 Mbps. Overigens tv kastjes maken altijd gebruik van de overcapiciteit als die aanwezig is. Je ziet dan ook bij 200 mbps glasvezel dat dit vaak 212 is of bij 500 ook 512 is puur voor de tv kastjes.
Alleen zegt geen enkele provider op een consumentenlijn dat je 100Mbit krijgt, als je de kleine lettertjes leest zal je een 3 letterwoord tegenkomen: tot. Men levert tot 100Mbit per seconde. Want er is geen enkele garantie dat jij aan die snelheid iets gaat kunnen downloaden wegens teveel variabelen waarover de provider geen controle heeft.
Waarom zou je een 50/50 mbit glasvezel nemen als je voor de helft van de prijs een 100/30 vdsl kan krijgen.

Zelf dacht ik begin dit jaar ach ja laat ik dat maar proberen, uiteindelijk is alles aangesloten door kpn met een hoop gedoe, zegt Oxxio mijn contract op terwijl het gewoon nog werkt. Heb nog geen cent betaald. Honderden euro's kosten hebben ze gemaakt voor niks.

Ben nou weer terug naar vdsl gegaan...
Hopelijk is dit een incident.
Het zou verboden moeten worden om nog in koper te investeren, dit is in feite een verbeterde pleister.
Daar zal ik toch nog wat meer argumenten voor moeten horen omdat te geloven. DSL is ook behoorlijk sneller geworden. De laatste meters naar de klant toe zijn het duurst. Door de overgang van koper op glas dichterbij de gebruiker te zetten kan je ook behoorlijke snelheden halen, fiber-to-the-curb (i.p.v. fiber to the home).
Dit stukkie snap ik niet:
...de tweehonderd koperparen...
Wat wordt hiermee bedoeld?
Dat er 200 adressen (of verbindingen) op aangesloten kunnen worden.

Elk adres heeft 1 of 2 aderparen. Meestal zet de provider 1 aderpaar in voor 1 verbinding in.
De telefoondraad in je huis sluit op straat aan op een dikke bundel van 200 paren of 400 aparte signaaldraadjes. Dit om niet van elk huis een aparte kabel te moeten trekken tot aan de ROP of, vroeger, de centrale.
Ze hoeven geen moeite te doen. Ik werk al een jaar thuis en heb nooit issues met 25Mb/s.
Maak het eerst eens goedkoper.
Nog een kleine opmerking: Pair bonding is in Belgie niet grootschalig toepasbaar, door de (meestal) gebruikte manier van aansluiting, je krijgt wel 2 paren binnen, maar 1 paar is rechtstreeks naar de straatkast, de andere loopt via een lus (en is dus veel langer). Voor pairbondig moeten beide lijnen ongeveer even lang zin.
Werkt enkel voor mensen die dicht genoeg bij een rop zitten...
De kwaliteit van de lijn doet er ook toe.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.