Proximus introduceert roamingpas om buiten EU abo te kunnen gebruiken

Proximus-klanten kunnen vanaf 1 juli een Daily Roaming Pass kopen, waarmee ze buiten de EU met vrijwel dezelfde voorwaarden kunnen bellen en internetten als in België. Een pas kost afhankelijk van het land 5,95 euro of 11,95 euro en is 24 uur geldig.

Met een Daily Roaming Pass kunnen klanten in een niet-EU-land gebruik maken van hun internetbundel zoals ze die in België zouden hebben. Daarnaast kunnen ze bellen, sms'en, en mms'en met mensen in België, of met mensen in het vakantieland waar ze zich bevinden. Daarnaast kunnen ze oproepen van overal ter wereld ontvangen.

De Daily Roaming Pass is 24 uur geldig en wordt geactiveerd als een klant buiten de EU een gesprek of mobiele datasessie start, of meer dan twee sms- of mms-berichten stuurt. Na de 24 uur kan een nieuwe pas worden aangeschaft. Klanten kunnen maximaal tien passen per maand aanschaffen; bij de elfde pas is deze voor de rest van de maand actief zonder extra kosten. Abonnees kunnen straks in het buitenland zonder Daily Roaming Pass dagelijks twee gratis sms'jes of mms'jes sturen.

Met de Daily Roaming Passes blijft de wettelijke limiet van 60 euro exclusief btw aan mobiel dataverkeer in het buitenland gelden. Deze limiet kan wel door de gebruiker worden uitgeschakeld. Proximus zegt de passen in te voeren om de roamingtarieven duidelijker te maken. Klanten krijgen een sms als er een mobiele sessie buiten de EU wordt gestart.

Voor de passen werkt Proximus met twee zones. Onder zone A vallen landen als Zwitserland, Marokko, de Verenigde Staten, Canada en Turkije. Hier kost de Daily Roaming Pass 5,95 euro per etmaal. Laos, Vietnam, Senegal, Congo en Peru vallen onder zone B, die 11,95 euro per dag kost. Onder het aanbod vallen wel 'enkele' uitzonderingen, zoals maritieme netwerken, satellietverbindingen en een 'kleine groep landen met heel weinig Belgische bezoekers'.

Naast de nieuwe roamingpassen, maakt Proximus bekend de roamingtarieven voor Enterprise-klanten aan te passen. Deze zakelijke klanten die buiten de EU mobiel internet gebruiken, betalen daar straks 0,20 euro exclusief btw per MB voor, in plaats van 12 euro exclusief btw.

Door Hayte Hugo

Redacteur

03-05-2021 • 14:57

52 Linkedin

Submitter: Vaganzza

Reacties (52)

Wijzig sortering
Volgens mij is Zwitserland bij Nederlandse providers gewoon inbegrepen bij de EU. Fijn om te zien dat marktwerking in de telecomsector dit soort woekerpraktijken op geen enkele manier beinvloedt.
Dat dacht ik eerlijk gezegd ook, maar Zwitserland valt bij bijvoorbeeld T-Mobile en Ben (waar ik zelf zit) buiten je bundel.
https://community.ben.nl/...8/ben-in-heel-de-eu-17991
https://www.t-mobile.nl/k...el/buitenland#eutarievena
Bij heel veel providers valt Zwitserland buiten de bundel. Ik vind €5,95 per dag voor onbeperkt data, minuten en sms, erg meevallen eigenlijk.

Voor de 10 tot 15 dagen per jaar dat ik in Genève of de Zwitser-Duitse regio ben, heb ik dat er echt wel graag voor over. Is eigenlijk minder dan de prijs van een losse MB als je de meeste standaard roamingtarieven buiten de EU bekijkt.
Dit geldt alleen voor consumenten, zakelijke abonnementen roamen zoals de EU bij t-mobile.

https://www.t-mobile.nl/f...uiken-zoals-in-nederland/
Dat is een geste en waarschijnlijk eentje omdat anders veel klanten na een ski vakantie komen miepen. Vergeet niet dat we pas gratis roaming in de EU hebben sinds die EU zich daar is mee gaan bemoeien. Ik kwam na die regel regelmatig klanten tegen die uit hun plaat gingen nadat ze een hoge telefoonrekening hadden door veelvuldig bellen naar Spanje of Polen omdat ze gewoon niet lezen wat "roaming" in houdt. Laat staan dat vakantiegangers gaan bijhouden welke landen geen EU zijn in Europa. Juist Zwitserland is zo'n gat op de EU kaart dat in dit geval makkelijk vergeten wordt.
Bellen naar Spanje is geen roaming, dat is ook zo'n ding wat bij meer mensen tot verwarring leidt.

Maar eerlijk gezegd, het feit dat je in Zwitserland niet met euro's betaald zou ook al een hint kunnen zijn.
Nee hoor. Je betaalt niet met euro's in Polen, Zweden, Denemarken, Hongarije, Tsjechië, Bulgarijë en Roemenië terwijl het wel EU lidstaten zijn. Sterker nog, die laatste twee hebben zelfs nog grenscontroles aangezien ze geen lid zijn van het Schengenverdrag. Zwitserland is dat wel samen met Noorwegen en IJsland, alledrie geen EU lidstaat. Een nog veel leukere is Andorra, geen EU, geen Schengen maar wel euro's. Mocht je ooit door de Pyreneëen trekken dan zit daar ook zo'n roaming valkuil. Kwestie van opletten welke landen EU zijn en welke niet.
Klopt, in ieder geval bij KPN is dat inbegrepen, en nog wat landen die strikt gezien geen EU zijn.
voor sommige nederlandse providers valt zwitserland inderdaad onder europa , voor zover ik weet valt het voor alle belgische providers buiten europa - heb vorig jaar een nederlands vodaphone kaartje gebruikt om te roamen in Zwitserland.
Yup voor vodafone valt zwisterland gewoon onder een EU land.
Wat een geld! Ik zou 't gewoon bij Wifi of een lokale SIM houden. In Vietnam koop of krijg je zo'n lokale SIM gewoon op 't vliegveld of in een shopje.
Een maand lang onbeperkt internetten en bellen (zoals veel mensen lokaal hebben) in een land als de VS voor €59,50 vind ik een heel schappelijk bedrag als je er op vakantie gaat. Veel lokale abonnementen zijn zelfs duurder dan dat als je die voorwaarden wil…
Welke voorwaarden bedoel je dan precies? Een AT&T Unlimited prepaid plan voor 30 dagen kost je ongeveer $65. Dat is nog steeds goedkoper dan deze bundel van Proximus, behalve bij een verblijf van minder dan 10 dagen waarmee je bij Proximus goedkoper uit bent.

Een voordeel van Proximus zou wel kunnen zijn dat je in de VS via verschillende netwerken kunt roamen, terwijl je met een kaartje van bijvoorbeeld AT&T vast zit aan AT&T (en wat lokale netwerkjes waarmee AT&T roamt).
En voordeel dat je op je eigen nummer bereikbaar blijft.
Daar hebben we dus dual-sim telefoons voor.
Aan de andere kant heeft AT&T een behoorlijke dekking. Verizon is wel beter, maar AT&T heeft prima dekking op behoorlijk wat plaatsen en in ieder geval zeker de plaatsen waar de meeste mensen op vakantie gaan. Dus op zich hoeven die verschillende netwerken waar Proximus mee samenwerkt niet per se een voordeel te bieden.
Is niet onbeperkt... Je bent nog steeds beperkt door je standaard abonnement dat je in België hebt.
Met een Daily Roaming Pass kunnen klanten in een niet-EU-land gebruik maken van hun internetbundel zoals ze die in België zouden hebben.
Je hebt je eigen bundel die je in België hebt, dus niet onbeperkt. Daarnaast is het voor 59,99 maximaal 10 dagen. Dus zo aantrekkelijk is dat niet als je er op vakantie bent. Een lokale simkaart blijft veel aantrekkelijker. Beste is een data sim voor een maandje en dat in een wifi hotspot apparaatje (of een tel met multisim support).
Na de 10e dag komen er geen kosten meer bij, en krijg je de pas 20/21 dagen 'gratis'.
Het lijkt me eerder: na de 10e dag kun je geen extra kosten maken door het wettelijk plafond. Maar als je nog een 11e dag wilt kunnen gebruiken, kun je dat plafond aanpassen. Dus wanneer je na die 10e dag niets doet, zul je waarschijnlijk gewoon geen data meer hebben.
Nee, zo is het niet. Proximus rekent maximum 10 passen per maand aan (de maand begint vanaf je aanschaf van de eerste pass), de 11e loopt dan door tot er 1 maand na aanschaf van de eerste pas voorbij is. Dat houdt in dat je voor de overige 20 dagen gewoon surft zoals je in België doet, met wat in je bundel zit.

1 maand na aanschaf van de eerste pas begint die circel dan weer opnieuw.
Bron: https://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210503_92678178
Hoewel je antwoord klopt, kun je beter de bron linken.

Per maand worden maximaal tien passen aangerekend, de elfde blijft zonder bijkomende kosten voor de rest van de maand actief.

Persoonlijk ga ik op vakantie niet zoveel internet en telefonie gebruiken, dan zou ik eerder gebruiken maken van de one month travel passport. Scheelt je 50% aan kosten.

[Reactie gewijzigd door Fidesnl op 3 mei 2021 20:08]

Inderdaad, ik zie het net staan op mijn jongste Bizz Mobile factuur;

“ Bovendien worden per kalendermaand maximaal 10 Daily Roaming Passes aangerekend. Daarna kan je de rest van de maand je abonnement blijven gebruiken zoals in België, zonder extra kosten.”

Geen idee of dat ook het geval is voor particulieren maar ik vermoed van wel.
Dat activeren trouwens is irritant. Je kan het zomaar vergeten. Daar zal het vast wel om te doen zijn, maar als ik al weet dat ik 10 dagen in het buitenland ben, betaal ik liever meteen in een keer 59 euro. Dan hoef ik er niet steeds aan te denken.
Nee, dat kan je niet, want hij wordt automatisch geactiveerd:
Zodra een klant een telefoongesprek of een mobiele datasessie start, of meer dan twee sms- of mms-berichten verstuurt, wordt de 'Daily Roaming Pass' automatisch geactiveerd voor 24 uur.
Dat wordt niet helemaal duidelijk uit de artikels. Moet ik die zelf aanschaffen of is het echt auto automatisch? als in de 24 uur gaan voor bij...ik sms 2x boem, weer een nieuwe sessie? Want zoals ik het las koop je bijvoorbeeld in je eigen land een pass, en wordt ie pas actief als je in het buitenland gaat bellen.
zo doen wij het ieder jaar, werkt perfect en geen zorgen ivm verbruik :)
Als het via je eigen provider loopt heb je wel meer zekerheid. Je weet precies waar je aan toe bent. En in veel landen kan je niet zomaar een lokale SIM kopen en om nu een potentieel onveilig wifi netwerk te gebruiken als je ook veilig 4G/5G kunt gebruiken....
In veel landen gaat het dan nog goedkoper zijn om een lokale simkaart te halen. Maar dit kan wel een mooie oplossing zijn voor een korte stop als je geen tijd/zin hebt om bij een lokale provider een toeristen sim te halen. Zeker voor een doorreis door bv Zwitserland is het een kleine prijs voor een dag internet.
Misschien een kleine prijs voor Belgische begrippen, maar voor Nederlandse begrippen is dit duur. Zwitserland zit bijvoorbeeld bij KPN en Vodafone in het pakket (en bij T-Mobile zakelijk, maar niet particulier).
Ik maakte een keer een tussenstop in Zwitserland toen ik nog Proximus klant was. Net geland, telefoon aangezet en direct een sms-je dat de limit van 60 euro was bereikt.

Ik ben benieuwd hoeveel mensen die fout maken, niet wetende dat Zwitserland niet is inbegrepen en nu dus ook waarschijnlijk het VK. Het blijven boeven die telco's.
massaal veel belgen - ook een gekende , gaan skieën in ischgl (oostenrijk) en vergeten je roaming data af te zetten in de bergen - gegarandeerd kom je op een zwitserse mast terecht en blaas je je bundel er door in een paar minuten.
zelf ook meegemaakt in Cuba... Vertelden ze me ginder: 'hier staan geen masten met internet, hebben we niet'.

passeer ik toevallig wel varadero waar (mss) de enigste mast van het land staat met internet. voor de sms toekwam was de limiet van 50 euro bereikt :D nooit van kunnen genieten dus.
Heb de fout 1x bij Orange gemaakt daar ik vergeten was de data om te schakelen naar mijn tweede sim kaart, maar tot mijn verbazing de kosten nooit op mijn factuur zien verschijnen.
Hiervoor zou de e-sim ook een mooie oplossing zijn. Op het vliegveld de QR scannen van een lokale provider, gegevens invullen en direct het profiel naar de e-sim pusht voor een bepaalde periode.
Ik gebruik tegenwoordig esims van Airalo en/of Vegosim buiten de EU. Die laatste heeft als voordeel dat je gewoon betaalt voor verbruik ipv vooraf pakketjes te moeten kopen. Mijn verbruik is niet al te hoog (denk aan maps, browser, revolut, telegram), en dan werkt dit perfect. Netflixen doe ik hooguit op de hotelkamer maar daar is eigenlijk altijd wifi.

Vroeger kocht ik altijd een lokale sim, maar dat is gelukkig niet meer nodig.

[Reactie gewijzigd door vbmot op 3 mei 2021 20:38]

Dit zal voor bedrijven fijn zijn als er mensen voor zakentrips weg moeten. Prijzen buiten Europa kunnen tot de 10,- euro oplopen per mb.

Bij mijn vorige werkgever was ik beheerder van mobiele abonnementen voor het bedrijf en hebben iemand gehad die 2000,- aan mb's heeft verbruikt in een paar uur omdat hij een film wou kijken, maar er geen WiFi was. Zou zo'n pasje dan goed van pas zijn gekomen.
hebben wij ook veel tegen gekomen.. kids zitten in Egypte youtube te kijken met data... Is toch op kosten van de werkgever (onrechtstreeks eigenlijk de belastingbetaler in ons geval)
Doe dat bedrag maar maal 5 :+ . Proximus was wel zo vriendelijk om een commerciële geste te doen en de helft kwijt te schelden. En dat allemaal omdat de persoon vergeten te melden was dat ie enkele weken naar het buitenland ging. Hebben daarna maar onmiddelijk en permanent een roaming pack geactiveerd voor over heel de wereld. Die reizigde toch vaak genoeg dat je jaren verder bent voordat de kosten zo oplopen dat het meer kost dan nog eens zo een geval voor te hebben.
Een pas kost afhankelijk van het land 5,95 euro of 11,95 euro en is 24 uur geldig.
Misschien erg handig als je 1 dag een tussenstop hebt, maar daar blijft het ook bij. Tele2 heeft ook zulke opties, maar vaker zijn die langer geldig en ingedeeld in zones waarbij er gelijk meerdere landen inzitten. Dan nog zou ik altijd voor een lokaal kaartje gaan als dat mogelijk is, roaming bundels blijven nog steeds duurder dan een lokaal simkaartje.
Bestaat al jaren voor bedrijven, zeer handig als men wil vermijden dat gebruikers niet oplettend zijn en zo een hoge rekening verzoorzaken.
Dit activeerd automatisch wanneer de gebruiker buiten zijn bundel data verbruikt. Gebruiker krijgt hiervan ook een sms zodat hij weet dat dit actief is. Als de data op is stopt dit ook met werken, beter dan wanneer je gewoon per MB begint te betalen..
Het enige wat nog tricky is zijn internationale wateren of zones waar zo'n bundel niet geactiveerd kan worden..
Voor particulieren is dit allicht te duur, als je enkele dagen in het buitenland bent is een lokale sim kopen meestal voordeliger.
een maand lang? en de rest van de maand? gaat dit dan over de maand waarin je voor het eerst een "daily roaming pass" geactiveerd hebt? Of gaat dit zoals je bundel gewoon over een periode van 30 of 31 dagen?

stel dat je 3 weken naar zwitserland zou gaan, en je activeert die "daily roaming pass" op maandag 19 juli als dag 1, dan is dag 11 donderdag 29 juli. Wordt dan 1 augustus je aantal "daily roaming passes" terug gereset of blijf je na dag 11 gebruik maken van die 11de pass tot je maand abonnement van proximus zelf gereset is?

ik haat het echt als er wordt gesproken over "een maand" of "de rest van de maand". Dat is altijd zo vaag en onduidelijk, toch in mijn ogen. Ik weet niet of iemand hier een beter zicht op zou hebben en of mijn vraag duidelijk is?
" Er worden trouwens maximaal 10 Daily Roaming Passes per maand gefactureerd "
Als ik dit interpreteer en als je dus van 19 juli tot midden augustus op vakantie gaat in zo'n zone, zullen ze vermoedelijk 20 dagpassen kunnen factureren. Deze manier van facturatie speelt sowieso altijd in hun voordeel ;)
Van de makers van de season pass is er nu ook de roaming pass!
Ik gebruik buiten Europa altijd een Three simkaart. Hierin kun je in 71 landen 1,3,12 of 24GB data gebruiken. Dat is een jaar geldig. Voor 12GB betaalde ik 20-25 euro. Nu is het wat duurder zie ik.
Heb ik ook een tijdje gebruikt, maar was altijd erg traag en ik miste een hoop bestemmingen.
Ik haalde zo'n 4 Mbit/s gemiddeld. In Nederland zelf was het zelfs 16Mbit.
Tijdens een cruise kwam ik eens in een ander land en daar werkte de simkaart ook niet omdat er geen roaming overeenkomst was.
Mooi begin van Proximus, dit hadden ze eigenlijk al 10 a 5 jaar geleden moeten starten. Ik hoop dat onder druk dit doorzet dat je voor een vakantie in de VS, India of Japan maar 10-20e extra kwijt bent om je normale bundel te kunnen gebruiken i.p.v. een lokale sim te moeten gebruiken. Probleem is dat er nul incentives zijn voor telecombedrijven om dit te doen, omdat het enorm cashen is als iemand (per ongeluk) data verbruikt in het buitenland, regelgeving gaat nooit lukken op internationaal niveau op korte termijn. Veel mensen zijn (terecht) paranoia als ze met hun telefoon in het buitenland zijn en hebben hun telefoon nonstop in vliegtuigmodus of mobile data uitgezet (wat soms misgaat).
Ik kan eigenlijk geen industrie bedenken waarbij als je een misclick maakt in je email door een PDF van 10mb te openen of een youtube link opent die met 4k begint te bufferen omdat je in japan op 5G zit ineens 50 euro moet betalen (vaak de cap wanneer je geblokkeerd wordt bij telecom bedrijven). Je zou gewoon in je Vodafone/KPN/T-mobile app een knop willen hebben waarbij je kosten buiten de EU (of buiten NL) uit kan zetten als oplossing voor de korte termijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee