Nokia-licentienemer HMD komt met simkaart voor roaming

Het Finse HMD Global heeft de bèta online gezet van een dienst voor datagebruik in meer dan 140 landen via een fysieke simkaart. Gebruikers kunnen opwaarderen via de site of met een app. De prijs is in elk land hetzelfde, maar de hoeveelheid data die klanten krijgen, verschilt.

HMD ConnectHMD Connect verdeelt de ondersteunde landen in drie zones, blijkt op de site. Bij landen in zone 1, waaronder Nederland, België, Turkije, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, krijgen gebruikers 1GB data voor 9,95 euro. Voor landen in zone 2 is dat 500MB voor diezelfde prijs, in zone 3 daalt dat naar 250MB. In zone 2 zitten onder meer Hongkong en Indonesië, in zone 3 onder meer Aruba, Zuid-Korea en Marokko.

De databundel is telkens veertien dagen geldig. Gedurende die periode kunnen gebruikers bovendien voor 5 euro dezelfde hoeveelheid data kopen. HMD stuurt klanten een fysieke simkaart op; de dienst werkt vooralsnog niet met e-sim. De bedoeling van de dienst is dat gebruikers niet in elk land een lokale simkaart hoeven te kopen voor het gebruiken van data.

Dergelijke diensten bestaan al jaren. Bovendien is de dienst binnen de Europese Unie overbodig, omdat enkele jaren geleden de extra roamingkosten zijn afgeschaft en gebruikers binnen Europa dus standaard niet extra betalen voor dataverkeer.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

20-03-2020 • 08:00

32

Submitter: Techrvw

Reacties (32)

32
32
9
1
0
21
Wijzig sortering
Anoniem: 1330988 20 maart 2020 09:02
500 MB voor 10 euro? In Indonesie? 8)7 Dat is echt bezopen. Data kost in dat land helemaal niks. Ik heb daar voor die prijs pakketten van vele GB's gehad, soms wel 20 of meer. Ik snap uiteraard het gemak wel van een universele simkaart maar een lokale simkaart is heus zoveel gedoe niet en vaak na aankomst op het vliegveld in een paar minuten geregeld.

Ik zie liever meer dual sim/e-sim telefoons op de markt verschijnen zodat ik het e-sim slot kan gebruiken voor op reis. Dan kun je desnoods al van tevoren met een app een prepaid account van het land regelen en ben je na landen meteen weer online, zonder gedoe met wifi van het vliegveld wat vaak niet al te best werkt.
En als je dan een tweede telefoon hebt, zet je daar een wifi-punt op zodat je met je eigen telefoon (en nummer) dus bereikbaar bent op Whatsapp (automatisch foto's/video's downloaden via wifi dan wel uitzetten ;) ). Ben dit jaar voor werk naar Taiwan geweest en heb zo buiten hotel en kantoor mijn werknummer gebruikt om zo (ook werkgerelateerde) berichten op Whatsapp binnen te krijgen. Er geldt een fup en die enkele MB's daar merk je niks van.
Je kunt al een paar jaar gewoon Whatsapp op je oude nummer blijven gebruiken als je van simkaart wisselt. Alleen als je je telefoon verliest in het buitenland is dat ongelooflijk vervelend ;(
Helemaal mee eens al zijn de roamingprijzen van telkomsel simpati en 3(three) (bekende providere in indonesia) voor europa ook werkelijk hoog. En met hoog bedoel ik echt hoog voor de gemiddelde indonesiër die max 200 euro per maand bijgeschreven krijgt.

Lokaal kost het inderdaad praktisch niets.

https://www.telkomsel.com/en/roaming/zona-eropa

Bijvoorbeeld 1 dag eu bundel
1 dag voor iets van 9 euro. (De koers fluctuatie is hevig op dit moment)

10 min
10 sms
350mb

En dan 30 dagen, totaal 5gb data +- 60 euro!

[Reactie gewijzigd door winos op 23 juli 2024 20:48]

Voor die bedragen koop ik toch echt liever een lokale simkaart! Daarmee via Skype of Whatsapp bellen stukken goedkoper dan deze manier. (Zit veel in Azië)
Dit is ook enkel handig op doorreis. Ga je 5 landen af buiten de EU in 2 weken, en wil je gewoon blijven whatsappen met het thuisfront, dan is zo'n kaart voor een tientje best een uitkomst.
Inderdaad lokale (prepaid) sim kaarten zijn vaak goedkoper. Echter het is soms wel een gedoe. In sommige landen duurt het tot wel 30 min en veel formulieren eer je een prepaid sim hebt. (en dan heb je soms ook nog problemen met de taal, niet overal spreekt men Engels). Met zo'n sim oplossing als van HMD/Nokia is het wel meteen klaar.
Meestal heb je altijd nog de wifi op het vliegveld om gelijk even te melden dat je goed bent aangekomen. Daarna in bijna alle landen (asie) heb je tegenwoordig toerist simkaarten die doen het gelijk. Daarna kan je via collegas of krijg je via het werk gelijk een lokale simkaart (In mijn geval dan toch)
"Dergelijke diensten bestaan al jaren. Bovendien is de dienst binnen de Europese Unie overbodig, omdat enkele jaren geleden de extra roamingkosten zijn afgeschaft en gebruikers binnen Europa dus standaard niet extra betalen voor dataverkeer."

Hiermee haalt de schrijver direct de nieuwswaarde van zijn eigen artikel onderuit. Vreemde slotzin.
Gelukkig is de wereld voor veel mensen groter dan Europa. Al is voor veel mensen deze tijd wereld niet groter dan de eigen voordeur :X
Op dit moment al helemaal niet.......
Nee in dit geval heeft de schrijven meer moeite gedaan. Het eerste deel van het nieuwsbericht is gewoon copy paste van hmd persbericht. Daaronder staat dan dat dit soort diensten er al lang zijn en overbodig zijn.

Maar het klopt dat de nieuwswaarde eigenlijk 0 is. Deze hmd kaart zal eerder iets zijn voor niet eu bezitters die naar de eu komen of mensen die veel reizen. Heel klein deel dus en onder tweakers zullen de alternatieven al lang bekend zijn.
Tijd dat dit soort diensten eens betaalbaar worden. Dat wil zeggen meer in verhouding tot een lokale simkaart. De prijzem zijn belachelijk, en proffesioneel kan ne er ook weinig mee, dan heb je veel meer nodig. Lokale simkaart is nog steeds de beste optie.

In de EU trouwens ook, want daar zitten zeker nog datalimieten! Lees de kleine lettertjes maar bij elke lokale provider. Je word altijd beperkt in data zodra je buiten NL gaat.
Ik snap nog steeds niet dat voor internet wat slechts een paar km draadloos is (4G) en de rest over soms duizenden kilometers dezelfde infrastructuur als ADSL/Kabel/Glasvezel gaat, een veelvoud betaald moet worden met ook nog beperkte bundels die ook maar een beperkte tijd beschikbaar zijn.
Het wordt eens tijd dat 4G/5G op dezelfde wijze gaat concurreren met ADSL/Kabel/Glasvezel.
Buiten dat je naast dat vaste netwerk ook extra masten (met hoge huurprijzen) en dure frequentieveilingen hebt, is er nog het aspect van beschikbare bandbreedte.
Het is net die acces kant waar limieten op zitten.
Buiten dat je naast dat vaste netwerk ook extra masten (met hoge huurprijzen) en dure frequentieveilingen hebt, is er nog het aspect van beschikbare bandbreedte.
Het is net die acces kant waar limieten op zitten.
Daar gaat deze discussie over, die is er zeker in NL, volop, anders zou je YT en Netflix helemaal niet in HD / 4K kunnen streamen.
En die frequentieveilingen vind ik ook niet meer van deze tijd, is gewoon geldklopperij. Zonder die frequentieveilingen zouden GSM masten (grofmazige infrastructuur tot de eindgebruiker) nog altijd goedkoper kunnen zijn dan de fijnmazige infrastructuur met draadjes naar elk huis / bedrijfspand.

De prijzen van mobiel verkee (ja ook belle naar mobiele nummers) wordt al jarenlang kunstmatig hoog gehouden door overheid (veilingen) en telecom providers.
Hoge prijzen is natuurlijk een andere discussie en dan gaan we te veel off-topic.
Maar ik begrijp wel waarom vandaag een vaste en mobiele verbinding niet aan dezelfde voorwaarden en prijzen aangeboden worden.
Qua beschikbare bandbreedte, reageerde ik op je statement over 4G/5G. In geen enkel land is die er al volop aangezien overal dezelfde limieten gelden die een draadloze verbinding meebrengen. Hoewel 5G daar wel een flinke sprong in gaat maken, is 5G er natuurlijk nog niet.
Maar heb je er vaak last van? Ik roam vaak in België, soms in De. Maar heb zelden dat ik tegen mijn limiet aan bots. Eigenlijk alleen als ik op vakantie ga, maar dan stel ik de foto sync naar mijn NAS in op wifi-only en kom ik er ook wel.
En ja snap ik, ik loop er voornamelijk wel tegen aan omdat ik langer in het buitenland zit dan 1 weekje per land.

Het is vooral zo dat je bijvoorbeeld in snelheid word geknepen zodra je de grens overgaat. Dan is het niet meer 4G maar mag je blij zijn met max 3g.

Het is gewoon jammer dat er heel positief over word gedaan, maar daardoor internet in de EU en wereldwijd nog steeds een ding is.
Ik weet natuurlijk niet welk land je bedoeld en welke operator jij hebt, dat kan ook veel maken. Maar ikzelf heb Vodafone (zakelijk) en woon net over de grens in Belgie dus zit er 365 dagen/jaar. Ik heb eigenlijk overal goede ontvangst, zo lang het Belgische netwerk uiteraard goede dekking heeft. Meestal ook gewoon 4G data en merk helemaal niets van dat dat geknepen wordt (binnen thuis gebruik ik uiteraard gewoon WiFi). Maar je beschikbare bundel buiten NL kan inderdaad kleiner zijn, maar dat is ook wettelijk zo afgedekt.
Op vakantie is de dekking vaak ook prima, uiteraard weer afhankelijk van de lokale dekking. Maar NL zit wel bij de top qua netwerken, dus wellicht zijn we wat dat betreft ook wat verwend ;-).
Surfroam is wel een lekkere als je niet per se gebonden wil zijn aan data die maar 14-30 dagen geldig is. Pre-paid data tegen een scherpe prijs. Na lang wikken en wegen toen aangeschaft. Het kan ook met een e-sim met profielen, maar daar heb ik geen ervaring mee.
ik zie er weinig nut van in. Zeker die 14 dagen geldigheid ...
Vakantie, doorreis, familiebezoek, zakenreis etc.

[Reactie gewijzigd door Christoxz op 23 juli 2024 20:48]

hoevaak komen de eerste scenario's voor dan.

Ga je elk 14 dagen op vakantie(want vaak heb je overal we wifi), ga je elk 14 dagen een doorreis maken? ga je 14 dagen familiebezoek bij iemand die zo ver woont(hebben ook 9/10 keer een wifi in huis), enige is zakenreis.

Dus ik begrijp je punt niet wat je mensen probeert aan te halen. Dit geldt voor vele, dus het is dan misschien alleen voor een niche market!!!! en dan is het beter om een lokale sim kaart aan te schaffen..

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 23 juli 2024 20:48]

Als je WiFi hebt en buiten geen internet hoeft, is het natuurlijk niet nodig.
Ga je elk 14 dagen op vakantie(want vaak heb je overal we wifi), ga je elk 14 dagen een doorreis maken?
Het gaat juist niet om elke 14 dagen, het gaat juist om als je het nodig heb voor max 14 dagen.
Als ik bijvoorbeel weet dat ik tijdens mij doorreis in 2 verschillende landen ben, is een flexible simkaart gigantisch handig, dan een lokale.

Vakantie hoeft niet op 1 plek te zijn, kan ook een camping zijn zonder wifi, kan ook aan het backpakken zijn. Het gaat ook om de bereikbaarheid wanneer je dus geen wifi hebt.
ga je 14 dagen familiebezoek bij iemand die zo ver woont(hebben ook 9/10 keer een wifi in huis)
Ga niet 14 dagen binnen zitten, maar wat internet buiten de deur is fijn om te hebben
enige is zakenreis
De rest niet, maar een zakenreis weer wel?

In Nederland heb je ook bijna overal wifi, voor wat hebben we allemaal nog een 4G abbo dan?
en dan is het beter om een lokale sim kaart aan te schaffen..
Ja als je daar moeite in wilt stoppen en dus ook een periode in het zelfde land bent.
Hou er rekening mee dat je in Nederland zo een prepaid simkaart hebt, maar in andere landen is dat allemaal moeilijker gemaakt.
ga je elk 14 dagen een doorreis maken?
Ik niet, maar bijv. vrachtwagenchauffeurs wel.
Ik bedoel hiermee als je zo iets kan kopen dat dan een jaar geldig blijft dan snap ik het.
Privé kan ik best een poosje zonder mobiele data buiten Europa, vaak toch gratis WiFi in hotels en restaurants, etc.

Zakelijk boeit het niet wat het kost, al zal ik altijd, bij een langer verblijf dan pakweg 5 dagen een lokale simkaart kopen.
Ik moet zeggen dat ik die gratis WiFi nog vind tegenvallen. Het komt voor dat je gratis goede WiFi hebt, maar ik merk vaak toch dat het of bagger is (goed genoeg voor whatsapp maar verder...) of toch betalend is om goede WiFi te krijgen. Dan is het toch handig om mobiele data achter de hand te hebben.
Anoniem: 567735 20 maart 2020 11:54
Het interessante is wel dat er met Greenwave Systems schijnbaar een compleet nieuw platform ontwikkeld is. Tot nu waren de (white-label) producten allemaal gebaseerd op Top Connect OÜ (Estland), JT Telecom (Jersey) of Naka (Zwitserland) en zijn er wat providers die zelf een multi-nationaal product aanbieden (in Azië, maar natuurlijk ook Google Fi).

En ja, in de meeste landen kun je gemakkelijk een SIM-kaartje kopen, maar de ervaring in India vond ik niet echt fantastisch: eerst een uur wachten in een zweterige winkel omdat je identiteit uitgebreid vastgesteld moet worden. Dan kom je er na 3 dagen achter dat je niet het pakket hebt gekregen dat je afgesproken en betaald hebt (pakket van € 1,50 gekregen terwijl je € 3 betaald hebt - had dan gewoon € 5 gevraagd voor het extra werk!) en ben je blij dat je een schimmige dienst vindt die weer tegoed op je kaart zet met een buitenlandse kaart zodat je niet opnieuw naar de winkel hoeft (de provider neemt zelf alleen maar Indiase kaarten of een systeem dat je alleen gebruiken kunt als je in India woont).

Toen ik thuis was, de volgende verrassing: voor het activeren hadden ze eerst de helplijn gebeld met mijn Nederlandse SIM-kaart, dat was nog eens € 15 extra kosten :)

In de VS en Zuid-Afrika altijd zonder problemen ter plaatse een kaart gekocht en gebruikt, maar nu zie ik wel het potentieel voor dergelijke diensten :)

Voor meer informatie over prepaid in het buitenland raad ik overigens deze Wiki aan, daar vind je alles wat je weten wilt over prepaid SIMs.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 567735 op 23 juli 2024 20:48]

Over Europese Roaming gesproken:

Toen Europese providers elkaar gigantisch hoge roamingskosten konden berekenen, was de snelheid in Europese buitenlander vrij snel.

Maar nu de tijden zijn verandert, en de data voor het grootste gedeelte niet meer extra belast kunnen worden, merkte ik, dat afgelopen zomer de dataverbinding in Frankrijk vrijwel overal afgeknepen was tot een zeer lage snelheid. Officieel gezien heb je dan wel een verbinding op je mobiel, maar praktisch gezien, laden zelfs webpagina's zeer langzaam.

Wie is dit nog meer opgevallen?
Ik heb 5 maanden in Spanje gewoond vlakbij de Franse grens, in beide landen had ik geen enkel probleem en ook op doorreis door België niet. Was een jaar geleden, mijn SIM is van Telfort Zakelijk (is nu KPN geworden.)

Ik denk dat je het probleem bij je Nederlandse provider moet zoeken. Buitenlandse netwerken hebben geen enkele baat bij het afknijpen want dat kost ze alleen maar klanten. Je provider kan namelijk kiezen met welke netwerken ze een roamingovereenkomst afsluiten, en de tarieven daarvan zijn door de EU begrensd. KPN heeft in veel Europese landen een roamingovereenkomst met iedereen behalve netwerken van hun directe concurrent Vodafone, wat maar weer aangeeft dat buitenlandse netwerken de inkomsten uit roaming juist graag binnen lijken te halen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.