Gerucht: T-Mobile begint half augustus met e-simondersteuning

Het lijkt erop dat T-Mobile in Nederland vanaf half augustus e-sim zal ondersteunen. Dat meldt een gebruiker op het forum van Tweakers die verschillende T-Mobile-medewerkers heeft gesproken. T-Mobile kan deze datum nog niet bevestigen.

Een woordvoerder van T-Mobile laat aan Tweakers weten dat het bedrijf momenteel de e-simtechnologie aan het testen is, maar hij kon nog geen datum geven voor wanneer het precies beschikbaar komt. De Amerikaanse Apple-site toont een lijst met providers per land die e-sim ondersteunen of gaan ondersteunen. Voor Nederland worden Truphone en T-Mobile genoemd, al ontbreekt T-Mobile op de Nederlandstalige pagina; daar wordt voor Nederland alleen Truphone genoemd. België komt overigens niet voor in de lijsten. De woordvoerder van T-Mobile zegt dat de weergave van T-Mobile in Nederland op de Amerikaanse site een fout betreft. Het officiële, huidige standpunt van T-Mobile luidt dat e-sim op dit moment nog niet wordt ondersteund.

Op Gathering of Tweakers meldt een gebruiker dat hij dinsdagochtend een medewerker van T-Mobile heeft gesproken en dat de uitrol van e-sim vanaf 13 augustus wordt verwacht. Deze gebruiker licht toe dat hij in totaal twee medewerkers heeft gesproken, een chatmedewerker en iemand van de klantenservice. De chatmedewerker zou hebben aangegeven dat de ondersteuning vanaf 13 augustus een feit moet zijn en de klantenservicemedewerker zou hebben aangegeven dat het nog ongeveer twee weken kan duren voordat e-sim beschikbaar komt.

De melding van Truphone op de Apple-sites is in ieder geval wel te verklaren, aangezien de provider al langer in allerlei landen e-sim aanbiedt, waaronder in Nederland. Een woordvoerder van het bedrijf zegt dat Truphone ook andere operators helpt om de technologie te implementeren en dat de provider sinds januari e-simtechnologie ondersteunt, in Nederland en alle andere landen waarin het actief is.

T-Mobile had overigens eerder op de eigen website een pagina online staan met 'esim' in de url, maar daarop was nog weinig informatie te vinden; op deze pagina moest ingelogd worden. Volgens een gebruiker op Gathering of Tweakers leverde inloggen alleen een melding op dat hij geen rechten had. Inmiddels worden bezoekers vanaf de bewuste url doorgelinkt naar de homepagina van T-Mobile.

Er zijn weinig smartphones met e-simondersteuning die officieel in de Benelux worden verkocht. Dat gaat alleen op voor de iPhone XS, XS Max en XR. De Google Pixel 2, 3 en 3a ondersteunen het ook, maar die worden officieel niet in Nederland of België verkocht. Verder wordt de technologie onder meer ondersteund in iPads, de Galaxy Watch van Samsung, de Apple Watch en de Gemini PDA van Planet Computers.

De e-sim of embedded sim is een relatief nieuwe standaard die het mogelijk maakt om bijvoorbeeld over te stappen op een andere provider zonder te wisselen van simkaart. Daarnaast maakt e-sim het mogelijk om verschillende abonnementen te gebruiken, waardoor dualsimondersteuning in principe overbodig wordt.

Simkaarten

Door Joris Jansen

Redacteur

30-07-2019 • 11:58

182

Submitter: WhatsappHack

Reacties (182)

182
181
119
4
0
14
Wijzig sortering
Nu heeft Apple het vermeld staan op de website waardoor de support voor iPhones waarschijnlijk wel goed zit, maar gaat dit met de Pixel telefoons ook zo zijn? Of moet bijvoorbeeld Google nog inschakelen dat hun telefoons ook werken met de eSim van TMobile Nederland?
eSIM is in principe een normale industry standard. Het is dacht ik wel ontstaan vanuit Apple SIM. Maar het moment als een telefoon eSIM ondersteund, moet die ondersteuning natuurlijk ook gewoon werken. Daar hebben we standaarden voor.
Esim heeft niets te maken met Apple sim, de eerste komt uit de koker van de gsma.
De Pixel 2 ondersteunt alleen Google Fi, de Pixel 3 is open voor elke eSIM confirm SM-DP+.
Ik juich e-Sim echt toe. Wat daarnaast ook nog eens interessant is is dat er geruchten zijn dat whatsapp niet meer vast zit aan een telefoonnr in de toekomst. Mn op iPhones is whatsapp met e-som/dual Sim een probleem, omdat je maar 1 actief profiel/nr kan hebben op een toestel.

Dat zou die problemen gelijk kunnen oplossen.
Je zou eventueel 1 Sim Whatsapp business kunnen gebruiken :)
Ik gebruik op mijn telefoon ook Whatsapp Business voor m'n werk-nummer.
Ik vond het een hele uitkomst.
Toch is het fijner als klanten je kunnen bellen via een zakelijk nummer. Daar heb nog steeds dual-sim voor nodig. Vind het altijd wel handig op de Huawei Mate 20 Pro. Dan kun je gemakkelijk schakelen van de sim.
Totaal geen probleem hoor, kom net terug uit de vs waar ik 6 weken een tmobile prepaid esim had naast mijn normale Sim kaart. Esim als primary voor data en voice gezet, data uit op de normale Sim en whatsapp heeft gewoon geen enkele onderbreking gehad. De normale Sim heeft geen bit aan data gebruikt en geen enkele connectie actief gehad zag ik op de rekening.

Supermakkelijk hoor die esim, even in een app bestellen, betalen en direct online.
Het gaat mij erom dat ik zowel een whatsapp account heb voor mijn zakelijke en privé toestel. Ik wil beide graag tegelijkertijd actief hebben op 1 toestel, en dat kan nu niet op een dual/e-sim iPhone met whatsapp .
Probeer het eens met zowel WhatsApp als WhatsApp Business, dat zou moeten werken op één iPhone.
De oplossing kan ook bij Apple liggen. Verschillende Android fabrikanten (oa OnePlus) ondersteunen 'parallelle apps', waardoor het mogelijk is om twee verschillende installaties van dezelfde app te hebben. Ik heb op die manier zowel privé als zakelijk Whatsapp, op 1 toestel met 2 simkaarten.
Ja, dat kan. Maar ik weet niet of het gaat gebeuren. Ik denk alleen dat whatsapp zelf eerder zal komen met een oplossing voor iOS , dan Apple zelf.
Ik ook. Als motorisch gestoorde wordt ik helemaal gek van die nanosim en tray. :o
Noem me ouderwets maar ik moet hier niets van hebben.
Als ik nu zin heb om nu een andere telefoon te kopen dan moet mijn sim daar gewoon meteen in kunnen en gaan met die banaan.
Dan wil ik niet nog eens met dat soort onzin bezig zijn.
Het is voor de klant helemaal niet gebruiksvriendelijk een echte sim is dat wel.

Dus prima zolang het maar optioneel blijft.
Gebruikers onvriendelijk, even inloggen bij je provider, telefoon registreren en gaan met die banaan. Dat gaat veel sneller dan alleen al de vraag "waar lag dat verdraaide sim kaart slot sleuteltje nou ook alweer?" beantwoorden.
Ik wissel sims meestal in het vliegtuig. De ene lokale sim eruit, de andere erin.

Knap onhandig als ik na het landen eerst internet moet gaan opzoeken om in te loggen bij mijn provider.

Simkaartjes en het pinnetje zitten bij mij altijd in mijn portemonnee.
De meeste e-Sim devices zijn dual-sim. Bijvoorbeeld de Surface Pro 2017 en de Surface Go hebben een e-Sim en een gewone simkaart. De e-Sim kun je middels QR code activeren. Ideaal voor op reis, dan kun je je simkaart laten zitten en ter plekke een plan aanschaffen (aanschaffen van een plan gaat gewoon over LTE, de planpagina's zijn gewoon opengesteld via de e-Sim).

Ik vind het dus ideaal dat hele e-Sim gebeuren.
Wat bedoel je met "de planpagina's zijn gewoon opengesteld via de eSIM"?

Hiermee lijkt je te impliceren dat de eSIM je een basis vorm van connectiviteit biedt zodat je een abonnement kan afsluiten. Daar is bij de consumentenversie van eSIM geen sprake van, de SM-DP+ standaard voorziet niet in een 'bootprofile'.

Het downloaden van een consumenten eSIM (in je iPhone, iPad, Pixel 3 of Surface) moet altijd via een bestaande normale SIM of WiFi.
De planpagina is gewoon bereikbaar en vereist geen alternatieve connectiviteit in Windows 10.
Het eSIM profile moet je van de SM-DP+ server downloaden, daar is WiFi of LTE voor nodig. Er is geen andere manier waarop je die binnen krijgt.

Ik heb nog niet met de Surface kunnen testen, maar het zou kunnen zijn dat er al een eSIM profile preinstalled op staat die basic connectivity verzorgt. Als het goed is heb ik hem morgen op mijn buro, ik ga er eens mee testen ;-)
Ik vermoed dat ze een deal met GigSky hebben en hun plans aanbieden in de Microsoft Store. Zoals ik zei, mijn focus ligt momenteel niet op de Surface maar op iOS devices, hoewel we hem uiteraard wel gaan testen met onze eigen eSIM.

Maar dit (always-on vanuit de fabriek) is dus geen onderdeel van de SM-DP+ standaard zoals die voor consumenten is gedefinieerd en een pull model kent, anders dan het M2M product (SM-DP) zoals je die bijvoorbeeld in auto's zal vinden wat om een push model draait. Hier is een bootstrap profile mandatory. Dit profile verzorgt de basis connectiviteit en kan gebruikt worden door het server platform om een operationeel profiel naar de eSIM te pushen. Zodra het gepushte abonnement om welke reden dan ook niet meer gebruikt kan worden dan zal de eSIM terugvallen op het bootstrap profile.

Bij SM-DP+ (de consumentenversie) gaat het om een pull model (hier zijn wat variaties op) waarbij het device verantwoordelijk is om een eSIM profile op te halen. Dit kan door middel van het scannen van een QR code of door een App en nog wat andere manieren, maar in de basis geldt hier wel: in principe vereist dit een werkende LTE of WiFi verbinding en de eSIM hoeft hier niet in te voorzien. Het ophalen van het profiel is de taak van het device (pull) en niet van het subscription platform (push).

Zie ook: https://www.gsma.com/esim...eSIM-Whitepaper-v4.11.pdf
Nu moet je de SIM kaart wisselen. Maar als je eenmaal een eSIM hebt geinstalleerd wissel je gewoon in het vliegtuig van profiel. Dan hebben we het niet meer over dual SIM maar gewoon heleboel SIM.
Dus? Dat betekent dat jij al een simkaart voor in de buitenland hebt, je kunt deze als esim ook registreren voor dat je op reis gaat en dan gewoon registreren zodra je geland hebt.

Kwestie van een app openen of een QR code scannen.
Dat even inloggen bij je provider is het probleem, ik wil gewoon een profiel aanzetten op mijn telefoon zelf. Ben helemaal voor e-sim hoor, maar welk toestel ik verbind met het netwerk wil ik zelf in de hand houden. Een sim kun je ook kopiëren en providers houden daar neem ik aan al jaren rekening mee dus daar zal het probleem niet liggen.
Een opengevouwen nietje werkt ook prima. Gewoon bij je eerste biertje/koffie in het buitenland ook een nietje bestellen, en klaar.
Ik denk dat dit vooral ingezet zal worden bij high-end toestel en wearables. Ik denk dat mid en low range toestellen voorlopig nog wel sim zullen houden.
Zit vooral hierop te wachten, zodat ik een LTE watch kan gebruiken. De timing van T-mobile is wat dat betreft gunstig. Half augustus gaan ze live, in september worden de nieuwe modellen van Apple (incl. watch) aangekondigd, en dan in Q4 kunnen ze een aardige instroom met nieuwe/overstappende abonnees verwachten, terwijl hun dienst tegen die tijd de kinderziektes wel kwijt is.

En die timing is ook niet ongunstig voor mij, want in september loopt mijn huidige contract af. Lezen jullie mee, KPN?

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 16:39]

Zit vooral hierop te wachten, zodat ik een LTE watch kan gebruiken. De timing van T-mobile is wat dat betreft gunstig. Half augustus gaan ze live, in september worden de nieuwe modellen van Apple (incl. watch) aangekondigd, en dan in Q4 kunnen ze een aardige instroom met nieuwe/overstappende abonnees verwachten, terwijl hun dienst tegen die tijd de kinderziektes wel kwijt is.

En die timing is ook niet ongunstig voor mij, want in september loopt mijn huidige contract af. Lezen jullie mee, KPN?
Voor de E-sim wacht ik vooral op de mogelijkheid om een Apple Watch of Samsung Galaxy watch te kunnen gebruiken zonder continu binding aan mijn telefoon nodig te hebben.

In het buitenland hebben ze e-sim al langer. Wat mij daarbij opviel is dat je wel dezelfde provider moet hebben in je telefoon en je Apple watch met e-sim. Reken dus op een speciaal prijsplan voor telefoon en watch.

KPN verkoopt in de online shop al Apple watches, maar dan zonder de LTE mogelijkheid. Die kunnen zo om naar de LTE watches samen met een telefoon abonnement en e-sim bij aankoop van een LTE watch. Voor T-Mobile is dit ook een goede mogelijkheid om nu ook abonnementen bij horloges aan te kunnen bieden. Zeker met de geruchten dat Apple streaming muziek mogelijk gaat maken op Apple LTE watches wordt het nut steeds groter.

Nu heb je er vooral iets aan tijdens het sporten. Dan hoef je je telefoon niet mee.
In het buitenland hebben ze e-sim al langer. Wat mij daarbij opviel is dat je wel dezelfde provider moet hebben in je telefoon en je Apple watch met e-sim. Reken dus op een speciaal prijsplan voor telefoon en watch.
Zoals ik het begrepen heb, delen je telefoon en watch een telefoonnummer. Dat is ook wenselijk, ik zie het grote voordeel namelijk dat wanneer ik bijvoorbeeld een stukje ga wandelen met de hond, of even boodschappen ga doen, of vooral hardlopen, dat ik dan mijn telefoon thuis kan laten*, maar nog wel basis 'bereikbaar' ben en zelfs een belletje kan plegen. Beide wil ik uiteraard op mijn eigen nummer.

Dat speciale prijsplan vind ik prima, maar ik houd mijn hart vast. Mijn angst is dat ze gewoon zullen zeggen 'twee abonnementen'. Zelf zou ik eerder zeggen, 5 euro/maand ofzo voor het extra device.

*Komt helemaal omdat de moderne telefoons allemaal zo groot zijn geworden. Met de 4" had ik deze wens veel minder. Maar een Xs of Xr in je broekzak of om je arm bij het hardlopen is al snel ongemakkelijk.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 16:39]

Waarom zou je per maand meer moeten betalen?? Je maakt gebruikt van hetzelfde netwerk en dezelfde bundel. Het ter sprake brengen alleen al is onzin.

Ik had vroeger een ingebouwde telefoon in m’n auto, dus ook een duosim. Ik betaalde hooguit eenmalig een tientje (of zo) voor de extra simkaart, maar ik hoefde KPN, Vodafone of Orange echt niet maandelijks nog een bedrag te betalen voor m’n inbouwtelefoon die ik al ruim had betaald aan BMW. Met een Apple watch, of willekeurig welk ander device, zou dat niet anders moeten zijn. Ik zie het al voor me, koop je voor een paar honderd euro zo’n speeltje voor om je pols, moet je een ander ook nog maandelijks gaan betalen. Een tientje activatiekosten, dat is redelijk.
Waarom zou je per maand meer moeten betalen?? Je maakt gebruikt van hetzelfde netwerk en dezelfde bundel. Het ter sprake brengen alleen al is onzin.
Omdat de provider wel een administratie moet voeren en de wereld nou eenmaal zo werkt, dat de prijs die ze gaan vragen vooral gebaseerd is op de waarde die *jij* (of beter gezegd, hun gebruikers) eraan hecht en minder gebaseerd is op wat het *hun* kost.

Ik hoop dat jij gelijk krijgt, maar de praktijk is dat in andere landen je een maandelijks bedrag betaalt.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 16:39]

10 euro voor het drukken op een knop?
Denk je dat de hele eSIM infrastructuur gratis is?
Dan verwerk je die kosten in de abonnementen. Nu moet je dus gaan betalen om te wisselen van telefoon.

Dit is net als de aansluitkosten. Kutsmoes om je weer extra geld af te troggelen en ondertussen te kunnen schermen met goedkopere abonnementen.
Dus jij hebt liever dat je recurring 1 euro per maand moet betalen (potentieel dus vele jaren lang) in plaats van 1x 10 euro voor de daadwerkelijk geleverde service? Vreemd...

Of bedoel je: ik wil liever niet betalen voor diensten die ik afneem?
Ik wil niet op onnodige kosten worden gejaagd als ik van telefoon wil wisselen nee.
Zo heb ik een oudere telefoon voor festivals. En als je speelt met meerdere roms wissel je ook wel eens van telefoon. Daar moet je voor gaan betalen.

En hoe werkt dat eigenlijk als je op vakantie gaat naar pakweg bali? Nu koop je daar een goedkope sim. Hoe doe je dat met een esim?
First of all: de komende jaren zie ik het nog niet gebeuren dat telefoons eSIM-only zullen worden. Ik vermoed dat ze de komende tijd gewoon dual-standard zullen zijn (4FF en eSIM). Zo heb ik nu een eSIM van ons zelf in mijn toestel, het SIM slot gebruik ik voor vakantie en/of mijn storingsdienst-SIM (die van een concollega is).

Maar uiteindelijk denk ik dat de industrie naar eSIM only gaat. En als jij naar Bali gaat zal het een kwestie zijn van op het vliegveld even aan de wifi hangen, naar www.balimobiel.com (als voorbeeld) surfen, aanmelden voor een SIM, je creditcard details achterlaten en de eSIM downloaden. Het leven gaat er echt makkelijker op worden...
ALS alle landen idd overgaan op dit systeem wel ja. Is idd kwestie van tijd i suppose.
Het zal dezelfde discussie worden als met ebooks. Veel goedkoper, geen fysiek drukwerk, opslag- en transportkosten en geen fysieke winkels meer nodig, dus een _enorme_ kostenbesparing. Toch zijn ebooks maar marginaal goedkoper dan echte boeken. Terwijl er vaak wel allerlei beperkingen bij komen, zoals DRM etc.

Nee, dit gaat tot de laatste cent worden uitgemolken door de telefoonboeren, ga daar maar rustig vanuit. En daardoor komt het waarschijnlijk heel traag van de grond, niemand zit te wachten op maandelijks bijbetalen voor z'n horloge of tablet.

Terwijl het toch juist een grote kans is voor de telefoonboeren. Klanten kunnen veel makkelijker overstappen dus ze kunnen het heel makkelijk gebruiken om klanten van elkaar af te pakken. Dat moet elke marketeer toch als muziek in de oren klinken.

En dan heb ik het nog niet eens over het daadwerkelijk toegenomen gebruikersgemak. Ik zit bv in het buitenland en raak mijn toestel kwijt inclusief simkaart. Een nieuwe telefoon koop je op elke straathoek, maar probeer eens in het buitenland een nieuwe simkaart voor je Nederlandse provider te regelen. Dat blijkt dus niet te gaan. Via esim kan dit heel simpel.
Ik kan je uit eerste hand vertellen (ik werk bij een 'telefoonboer') dat eSIM duur is om in te kopen als product. Zelf ontwikkelen kan, maar het is volgehangen met eisen en certificeringen van de GSMa, tot en met het datacenter waar je de infra wil hosten aan toe (ergo: worst case moet je een heel nieuwe infra in nieuwe datacentra optuigen).

SIM vendors hebben ook veel investering gedaan en willen die R&D kosten terug betaald zien. Gezien de lage vraag op dit moment (er zijn relatief weinig handsets op de markt die eSIM ondersteunen) moeten die kosten door een selectief groepje klanten worden opgebracht. Op termijn zal eSIM (net als SIM) een massaproduct worden en dan zakken de kosten.

Dat heeft niets met uitmelken te maken, het is simpel economics.

Ik ben het met je eens dat eSIM veel gebruiksgemak oplevert, maar vooral een bedreiging is voor telecom operators. Zoals je zelf zegt: klanten stappen nog makkelijker over, kopen nog makkelijker op vakantie een eSIM en verstoken dus nog makkelijker goedkope lokale megabytes in plaats van relatief dure roaming megabytes (zeker buiten de EU) en dus zit 'de markt' ergens helemaal niet zo te wachten op eSIM.

Dat gezegd hebbende: mijn werkgever heeft besloten om dit product nu in de markt te zetten (ik werk bij een zakelijke MVNE, ons product is net live gegaan maar helaas heeft de gemiddelde tweaker er niets aan tenzij je toevallig een zakelijk abonnement hebt via een van de partijen die bij ons inkoopt) vooral omdat het een cool product is, omdat we voorop willen lopen in de ontwikkeling en omdat het vooral gemak geeft aan de gebruiker. Geloof me: we verdienen er de komende jaren (!) geen cent aan en maken er zelfs (door de voorinvesteringen) stevig verlies op.
Je zou toch denken goedkoper want er hoeft geen fysieke simkaart gemaakt worden.
Prijs heeft zelden die directe relatie met de (marginale) kosten van het product.

Het beste voorbeeld is de prijsstelling van vliegtickets.
De kostprijs van een SIM is voornamelijk de prijs van de software, licenties dus. Op een ICC (wat jij een SIM kaart noemt) staan vaak meerdere componenten (applets) die iets doen. De standaard applet is de SIM applet die de authenticatie verzorgt, maar vaak draait er nog meer op.

Het stukje plastic en het chipje kost een paar cent productie, de rest is productiekosten, bedrukken, handling, R&D, winst, etc.

Haal die paar cent voor het chipje en het plastic eraf, voeg een enorme R&D component en allerlei nieuwe strenge eisen omtrent certificering toe, verdeel die nieuwe kosten over een hele kleine userbase en je hebt het recept voor de hogere prijs voor eSIM. Het is uiteindelijk aan de telecom operator om te kiezen hoe ze die hogere prijs gaan terugverdienen: eenmalig of via een recurring opslag in het abonnement of via het genoegen nemen met een lagere ARPU.
Zo werkt dat ook in Duitsland. Je betaalt 5 euro extra om ook je horloge met hetzelfde nummer te mogen gebruiken.
denk dat #KPN beter werkt ;)
Heb hier de LTE Apple Watch maar uit de US en die gebruiken volgens mij andere frequenties waardoor die hier alsnog niet werk.
Had mijn Oppo Reno Z dat maar, dan zou ik nog wel even die paar weken wachten zodat ik niet een nano-sim moet aanschaffen..
Je kan gewoon naar de eerste de beste telefoonwinkel stappen om je huidige SIM te laten knippen. Doen ze gratis, en werkt prima.
Dacht ik dus ook, maar bij de mediamarkt wilde ze deze niet knippen omdat het nog een oude was met een grote 'chip'.
Het knippen van je SIM is niet slim, de Nano-SIM is namelijk ook dunner. Nu past de dikkere geknipte 3FF SIM waarschijnlijk wel in je tray door de toleranties, maar de nano-SIM is natuurlijk niet voor niets dunner. Je loopt dus een risico dat het (op termijn) je SIM slot molt. Niet doen, gewoon een nette nano vragen.
Heerlijk dit, die ouderwetse rot simkaarten waar je dan eeuwen op moest wachten OF langs moest bij de provider. Blij dat dit er nu eindelijk komt. Zit zelf bij T-Mobile met een iPhone dus komt goed van pas. Misschien ook tijd voor de Apple Watch met e-sim functie. :)
Die wordt dan misschien eindelijk ook in Nederland verkocht.
Probeer maar bij Apple Nederland een RVS Apple Watch te kopen, precies, dat kan niet, want die zijn er alleen met e-sim en omdat er geen provider e-sim ondersteunde verkocht Apple dus geen modellen met e-sim.
Apple Watch ondersteunt geen normale eSIM. Je provider kan eSIM hebben, maar als Apple het niet wil komt die eSIM er niet in bij Apple. Zelfde verhaal voor Samsung Galaxy Watch trouwens: alleen door Samsung 'goedgekeurde' eSIMs komen erin. Wanneer beide bedrijven je goedkeuren? Als je een mooi contract tekent waarin je belooft een bepaald aantal toestellen af te nemen/weg te zetten bij je klanten.
dan stap ik per direct over als de andere providers in sept. niet ook komen met sim ondersteuning.
Uit nieuwsgierigheid.
Wat voegt het voor jouw gebruik toe? Ik heb nu een SIM-kaart, en die doet z'n ding voor mij?
ik ben toe aan een nieuwe "werktelefoon" ik heb nu een windowsphone. het liefst loop ik niet meer met twee telefoons rond maar wil ik werk en prive wel gescheiden houden. Ik zit zelf prive in het Apple ECO systeem. dan zou een e-sim /telefoon handig zijn
Het was niet per se de bedoeling een uitputtende lijst van alle e-simapparaten te presenteren, maar kan geen kwaad deze nog even toe te voegen. Dank :)
Geen probleem, maar buiten de niet verkrijgbare pixels was er geen enkel android apparaat. Ik vond apple een beetje overgerepresenteerd. (Helaas is dat ook nog de werkelijklheid)
Ik lees allemaal berichten van mensen die het handig vinden voor prepaid simkaarten voor het buitenland, maar ik vraag mij af of het allemaal wel zo simpel zal gaan.

Anders kan ik gewoon bij bv vodafone spanje, een prepaid esim kopen en die gebruiken. 10 euro voor 5GB per maand, geen enkele andere prepaid provider in nederland die dat aanbied.

Na een paar maanden word je dan afgesloten, maar dan koop je gewoon weer online een nieuwe? vast genoeg resellers online die dat zullen doen.

Voor de rest hou ik gewoon 1 vast sim aan met mijn echt nummer. Hoef ik nooit meer een contract af te sluiten.

Bij de meeste provider mag je toch al bijna je hele bundel in de eu verbuiken.
kzou t juist andersom doen... je vaste nr naar e-sim omzetten zodat je simkaart slot vrij is voor prepaid (of zakelijke, indien v toepassing) simkaart.
Tis maar hoe je het bekijkt. Hoe makkelijk is het dat je op reis online een eSIM kan aanschaffen? Echter, je kan in de iPhone maar 1 eSIM actief hebben (je kan er wel twee installeren, maar je kan ze niet beiden actief hebben). Als je dus ook je thuis operator actief wil houden dan moet dat een SIM zijn, geen eSIM.

Echter, de kans is groter dat je op reis een SIM kan kopen dan een eSIM (omdat lang nog niet alle operators eSIM zullen ondersteunen) dus als je het meest flexibel wil zijn dan is het het handigste om op reis een SIM te gebruiken naast je eSIM van thuis.
Mijn volgende smartwatch en smartphone neem ik met e-sim. Mooi dat het er aan zit te komen.
Ik zou vooral heel goed kijken welke toestellen en devices je operator gaat ondersteunen. eSIM is wel een standaard, maar dat wil niet zeggen dat hij bruikbaar is in elk device, met name voor smartwatches zullen er aparte afspraken met de vendors gemaakt moeten worden. Ook voor telefoons zijn er teveel variaties op een thema om in dit stadium blind te staren op "ja maar mijn telefoon is eSIM compatible, dus het zal wel werken".

Net als met VoLTE zal er waarschijnlijk een lijst komen van toestellen die je operator in eerste instantie zal ondersteunen, hoewel die lijst rap zal groeien.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.