ACM geeft providers 4 weken om bij roaming in EU goed 4g-internet aan te bieden

De Autoriteit Consument en Markt waarschuwt telecomproviders dat zij in Europa dezelfde kwaliteit mobiel internet moeten bieden als wanneer gebruikers thuis mobiel op internet gaan. Providers doen dat niet altijd, zegt de toezichthouder.

De ACM deed onderzoek naar het principe 'roam like at home'. In Europa zijn providers verplicht in het buitenland roaming aan te bieden aan klanten zonder extra kosten. Daarbij mogen zij ook de kwaliteit van de dienst niet slechter maken. Het is verboden om bijvoorbeeld de internetsnelheid af te knijpen. Volgens de marktwaakhond houdt 'een aantal telecomaanbieders zich niet altijd aan deze regels'. Welke providers dat zijn zegt de ACM niet.

ACM-bestuurslid Henk Don zegt wel specifiek dat de aanbieders een lagere internetkwaliteit aanbieden voor roamers binnen de EU dan dat zij thuis gewend zijn. "Daardoor is het bijvoorbeeld niet mogelijk om zonder haperingen Netflix te bekijken in hd-kwaliteit. Als 4g beschikbaar is, moeten klanten die thuis ook 4g hebben, daarvan gebruik kunnen maken." Dat geldt overigens wel alleen voor de plekken waar ook echt goed bereik is. Als er geen goede dekking in een bepaald gebied is hebben de providers geen andere keus dan op 3g of zelfs 2g over te schakelen, zegt de ACM. "Maar uit het onderzoek van de ACM blijkt ook dat aanbieders soms geen 4g bieden terwijl dat wel beschikbaar is."

De ACM zegt dat het de providers heeft aangesproken op hun gedrag. De aanbieders hebben vier weken de tijd om hun beleid op orde te krijgen. Daarna kunnen sancties volgen, zoals boetes. De toezichthouder zegt dat het 'voor de start van de voorjaarsvakantie' wil dat aanbieders beter internet aanbieden in de EU.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

21-01-2020 • 10:12

206

Submitter: radeoxx

Reacties (206)

206
204
173
10
0
20
Wijzig sortering
Heb je niet sowieso nooit dezelfde kwaliteit internet als in Nederland omdat:
1. LTE in Nederland is duizend maal beter dan in andere staten.
2. Roamt je Nederlandse IP adres niet mee door middel van een transparante tunnel naar je provider in Nederland? Dan is er toch altijd sprake van een hogere latency?
Dus wat de ACM wilt, kan simpelweg niet?

[Reactie gewijzigd door Trommelrem op 23 juli 2024 01:43]

Wat de acm wilt kan wel degelijk. Het gaat hier niet om een wat hogere latency.

Maar om providers die je in het buitenland expres afknijpen naar een 3G verbinding, zoals bv een Lebara of Tele2 doet, en dat is dus verboden.

Dat is wel even wat anders dan een hogere latency.

wat ik mij wel af vraag, als dit nooit was toegestaan(?) waarom grijpen ze pas na een paar jaar in en niet eerder?

[Reactie gewijzigd door fl2001 op 23 juli 2024 01:43]

wat ik mij wel af vraag, als dit nooit was toegestaan(?) waarom grijpen ze pas na een paar jaar in en niet eerder?
Zo gaat dat altijd met toezichthouders, die moeten een balans vinden tussen hard optreden en effectiviteit. Zodra je boetes gaat uitdelen zullen de bedrijven bezwaar aantekenen bij de rechter en wordt het heel snel heel erg duur en gaat het lang duren. Dus moet je eerst goed onderzoek doen en bewijs verzamelen. Aan dat onderzoek kun je pas beginnen nadat de wet is ingevoerd. In de tussentijd kun je ook wel wat waarschuwingen versturen, als bedrijven dan zelf hun gedrag aanpassen is dat beter voor iedereen. Bij ernstige overtredingen kan de ACM achteraf alsnog een boete opleggen.
Wat jammer is, is dat ze niet meteen de namen noemen van de bedrijven. Als klant weet je nu nog steeds niet en kun je dus ook geen goede keuze maken.
Het noemen van bedrijven zal zeker de bedrijven die niet de max snelheid bieden ook marktaandeel kunnen kosten. Dat werkt beter dan een boete.
Het zijn de prijsvechters zoals altijd. Denk vooral aan de mvno’s. Lyca, Lebara enz. Die verkopen ook duurdere EU bundels en misleiden hiermee hun klanten terwijl die hun goedkopere Nederlandse bundel ook gewoon in de EU zouden moeten kunnen gebruiken op dezelfde manier. Dit is al jaren zo, van mij hadden ze allang beboet mogen worden. Ze strijken miljoenen op zo.
Niet alleen maar. Nog ervaren afgelopen juli. Merkwaardig genoeg doet KPN dit ook met mijn abo, als ik in Duitsland ben. Mijn vrouw nam voor de zekerheid (na slechte ervaringen eerder van mij) een (ja, echt waar!) KPN Prepaid kaartje mee, dat bleek een goede zet. Zij had wel keurig 4G, ik ondanks mijn KPN abonnement meestal 2G of soms een slechte/trage 3G. En met handmatig overschakelen naar de netwerken waar ik mijn vrouw keurig vol 4G op zag hebben kreeg ik simpelweg geen verbinding (netwerk niet beschikbaar, hoe bedenk je dat). Ook niet (flink wezen testen, het fascineerde me!) na uitzetten van haar telefoon, bijv. Heel soms schakelde hij heel even naar 4G, en dan heel snel weer terug.

Nog frustrerender was dat me ook vaak gebeurde bij het niet gebruiken van welke app dan ook, ik een 4G icoon zag staan boven in mijn home-scherm met flink veel streepjes (dus goed bereik), mijn browser opende en dan "klik" ik dat icoon terug zag gaan naar een lagere verbinding. En internet traag was als dikke stront. Uiteraard heb ik haar kaartje ook in mijn toestel gehad: werken als een malle. Keurig volle 4G. Ofwel: de ene kaart wel, de andere niet? Vreemd. De vele opmerkingen op fora doen overigens wel vermoeden dat er iets geknepen wordt, ja.

Navraag (achteraf) bij KPN en flink zeuren leverde als enige antwoord "nee dat mag niet kunnen, maar als u er last van heeft moet u ons bellen". Had ik daar dus gelijk moeten doen.
Als het al gebeurd zal de standaard klantenservice daar niks over weten. Dat is echt iets voor de netwerk afdeling en die krijg je zeer zeldzaam te spreken. Het zou kunnen zijn dat er opzet in het spel is, als dat niet zo is kan een nieuwe simkaart soms dit soort euvels verhelpen. Vooral als je echt een ouder simkaart hebt.
Ik waag dat te betwijfelen. De rijkste gemeentes in Nederland zijn namelijk landelijk gelegen. Waalre, Overveen, Bronckhorst, Laren etc.
Maar als je daar als consument bewust voor kiest? Ik heb voor mijn prive SIM ook Tele2, omdat het goedkoop is. Als ik een hogere snelheid wil, dan kies ik voor een andere provider. Het zal mij jeuken dat ze mijn snelheid afknijpen, ik zie het namelijk terug op mijn priverekening.

[Reactie gewijzigd door Trommelrem op 23 juli 2024 01:43]

Maar als je daar als consument bewust voor kiest? Ik heb voor mijn prive SIM ook Tele2, omdat het goedkoop is. Als ik een hogere snelheid wil, dan kies ik voor een andere provider. Het zal mij jeuken dat ze mijn snelheid afknijpen, ik zie het namelijk terug op mijn priverekening.
Om het simpel en eerlijk te houden. Stel dat we de situatie een beetje doortrekken en binnen Nederland hetzelfde gaan doen. Dan zouden de meeste aanbieders zich volledig concentreren op de randstad waar veel klanten dicht bij elkaar wonen, en de rest van het land zo veel mogelijk negeren. Gebruikers in Groningen en Limburg zouden steeds meer gaan betalen terwijl in de randstad de prijzen dalen. Na een tijdje hebben alleen nog de rijken toegang tot snel draadloos internet. Ondertussen is het gigadruk op de paar zendmasten in de Randstad. Bedrijven die afhankelijk zijn van goed netwerk (en dat zijn de meesten) zullen zich gedwongen voelen om naar de randstad te verhuizen en fors te betalen voor netwerktoegang. Omdat het bouwen van een nieuw netwerk ontzettend duur is, is het onwaarschijnlijk dat er nieuwe concurrenten opstaan die zich op de rest van het land richten. Die verliezen het altijd van de partijen die al een netwerk hebben. Voor de economische ontwikkeling van ons land zou dat niet goed zijn.
[...]
Ondertussen is het gigadruk op de paar zendmasten in de Randstad.
Het zijn er echt niet maar een paar hoor. Bij zendmasten voor mobiele telefonie heb je wel een minimale dichtheid nodig om overal dekking te hebben, want het signaal kan maar een bepaalde afstand overbruggen. Maar in dicht bevolkte gebieden is niet dat de beperking, maar het maximale aantal verbindingen dat een enkele zendmast aan kan, gegeven de ruimte in de gebruikte frequentieband. Dus in de randstad staan per vierkante kilometer veel meer zendmasten. Zie https://antenneregister.n...=Antenneregister%5Fextern (vink aan: GSM/UMTS/LTE, en zoom eens in op Amsterdam en omstreken)
Ja dat is een ander verhaal.

Ik dacht namelijk dat dit gewoon was toegestaan, mits het gewoon duidelijk aangeven was. Maar blijkbaar dus niet....
Volgens mij is het duidelijk aangegeven. Ik wist het in ieder geval toen ik mijn abonnement afsloot. Net als dat ik al jarenlang weet dat je geen telefoon bij je abonnement moet nemen omdat dat altijd duurder is. Je kunt als bedrijf niet altijd je klant knuffelen, de klant moet zelf ook een beetje verantwoordelijk zijn.
Kijk blijkbaar heb je zelf ook niet helemaal zitten opletten. Want een toestel bij je abonement kopen is vaak genoeg WEL voordeliger.

https://www.t-mobile.nl/s...GAP42,SK325,27506114&lp=1

de Samsung Galaxy s10. 504 euro bij je abonement. kan je in 1 keer betalen. of 24x 21 euro.
Kijken we in de pricewatch. komen we op 585 euro uit.

Juist door basis dingen wettelijk vast te stellen scheelt het de consument veel zoekwerk. en nee je kan hem niet altijd knuffelen. Maar wurgen door je niet aan de wet te houden is het andere uitersten.
Dat is omdat zij bulk inkopen. En je moet op precies het juiste moment opzeggen en porteren. Dat kost tijd, energie en geld. Dus ja, technisch gezien kan het goedkoper, maar het is uiteindelijk wel duurder voor de meeste mensen. Daar verdienen de providers dus ook aan.

Ik heb het vroeger ook gedaan hoor, een abonnement afsluiten puur om het toestel en dan de simkaart in de kast leggen. Agendapunt in Outlook en op tijd opzeggen. Het was opzich goedkoper, ware het niet dat ik er wel rekening mee moest houden en het dus energie heeft gekost.
Nee na 24 maanden stopt de 21 euro per maand. Dus kost je geen extra tijd energie etc. daar zijn al genoeg rechtzaken over geweest. Die zijn zelfs hier op Tweakers voorbij gekomen. Het is gewoon lastig om alles in de gaten te houden. En daarom is het belangrijk dat er duidelijkheid komt. en 1 lijn wordt getrokken.
Ik kijk er toevallig net naar. De toestelbetaling stopt wel, maar je basisabonnement is wel duurder. Als ik geen toestel bij neem, dan kost de sim only enkele euro’s minder per maand. Dat heet dan een aanbieding en is doorlopend, maar is in principe geen aanbieding maar standaard tarief. Toegegeven als je het allemaal in je agenda zet en het juiste moment weer omzet allemaal kom je goedkoper uit, maar 90% doen dat niet en dan gok ik nog laag.
Ik kom gewoon op dezelfde maandbedragen uit. Met of zonder telefoon bij t mobile. Tevens is in je agenda zetten niet nodig. Tmobile laat je maar al te graag weten weten dat je je ziel weer voor 2 jaar aan hun kan verkopen😁
Tmobile heb ik geen ervaring mee, maar dat is mooi om te horen :)
Ik heb het vergeten erbij te zetten, in mijn geval gaat het om Vodafone. Waar ik verder heel tevreden mee ben en niet wegga. Maar haal natuurlijk wel altijd de onderste uit de kan :Y)
Dat laatste is niet waar. Tele2 en Telfort verkochten bv de S10 voor ongeveer 200 euro minder dan de laagste winkelprijs bij het uitkomen van deze telefoon (bij verlenging abbonement).

Maar mensen mogen zelf wel meer nadenken dat ben ik helemaal met je eens. Er zijn wel vreemdere uitspraken geweest (bv over abbo kosten).
De discussie die jij dus wilt voeren is of de regelgeving wel deugt en of providers niet meer vrijheid moeten hebben om hierin te differentiëren om zo de kosten te beperken. Neemt niet weg dat een Tele 2 zich vooralsnog aan de wet moet houden en dus zijn zaakjes op orde moet stellen zolang deze regelgeving van kracht is.
Dat een telefoon los goedkoper was was inderdaad 20 jaar terug zo, tegenwoordig niet meer (al een tijdje niet) in de meeste gevallen. Gewoon bij abbo kopen en in 1x betalen zodat je geen "lening" hebt is volgens mij nu het goedkoopst, zonder al teveel gezeur.
Het gaat er om, dat de EU roaming-regels zeggen "like at home". Dus als jij hier een abonnement met 4G hebt bij een telco, dan moet die dat dus ook bieden als je roamt binnen de EU, voor zover het technisch mogelijk is. Zoals in het artikel ook al wordt aangehaald, in bepaalde gedeeltes van de EU is fysiek nog geen 4G dekking, dus dan kunnen ze het niet bieden, en is er dus niks wat geknepen wordt.

Waar dit om gaat, is dat als het wel mogelijk is, ze het móeten bieden, en dat gaat soms mis, omdat een Telco dit misschien liever niet doet ivm hogere kosten etc. Als jij Lebara met 4G hebt, en dat haal je in Amsterdam, dan moeten ze je dit ook bieden in zeg Praag, waar prima 4G dekking in de stad is. Dan moeten ze er maar betere afspraken mee maken met hun buitenlandse partner aldaar.

En waar ik 4G schrijf, kan je ook 3G lezen, het gaat dus om de "like at home" bepaling.
Eigenlijk maken ze daarbij de kosten lager omdat de klanten door slechts 3G aan te bieden minder kunnen verbruiken, niet omdat de buitenlandse providers meer vragen voor hetzelfde verbruik met 4G. Er is namelijk tussen de providers in 2020 een plafond van 3,50 euro per GB die ze elkaar mogen rekenen, dit is techniekonafhankelijk (of dit nou 2G, 3G of 4G is).
Lebara is een mvno in nederland,ik meen via kpn. Wat zijn ze eigenlijk als roaming partij in het buitenland ? Is dan de partij zelf, een derde partij in het buitenland, de telecom partij in nederland, de telecom partij in het buitenland, of de 3e partij van de telecom partij in het buitenland, of de interconnect de aanjager en/of de verstoorder en/of de te beboeten partij ? Wat is de status van Lebara als geen roaming in place is bij een land of alleen maar roaming op anders dan de dienstverlening (4G voor tele2) ?
Als domme klant zeg ik Lebara. Als jurist in de dop zeg ik dat zij wellicht aansprakelijk zijn, maar of ze schuldig en dus beboetbaar zijn ... ? Heeft ACM eigenlijk iets te zeggen over diensten in de EU, of is dat aan de EU ? Wie weet van de techniek en de jurispridentie ?

[Reactie gewijzigd door tweazer op 23 juli 2024 01:43]

Dondert niks, jij bent een EU burger, zij zijn een Telco binnen de EU, dus moeten zij je "like at home" roaming bieden als dit technisch kan. De kosten en afspraken dienen zij te regelen met hun partners in de EU landen, daarvoor zijn voorzieningen en verrekening-sleutels opgenomen in de betreffende EU bepaling, naar veel en heftig lobbyen van alle telco's in de EU ook nog.
Ik bedoel als punt boven water te krijgen waar de technische crux zit en wie dan waarom de boete krijgt. Niet donderen geeft niet meer inzicht ... "zij zijn een telco" is dat bij lebara als mvno (die diensten inkoopt bij een partij) lebara zelf, of de leverende partij (kpn bij lebara), de partij in de EU, de interconnect (waar?), de roamende partij (is dat bij een lebara kpn of lebara zelf ?!) ? En wie krijgt dan de boete, of moet lebara die maar ergens verhalen ?
Degene die jou als klant neemt heeft de verantwoording om ook Europees de snelheid aan te bieden die vergelijkbaar is met waar je in NL voor betaalt.

Dus bijvoorbeeld een Lebara moet die contracten goed afsluiten als dat jouw provider in NL is
Dat wordt nog leuk als voetbalkampioenschappen worden gevierd en het publiek op lokatie zijn tv appjes opent. Denk niet dat dit soort feestjes technisch opgelost kan worden...
Dat is overmacht. Sommige providers hebben contracten voor roaming afgesloten op 3g, en dat is illegaal.
Da's 100% legaal en zelfs wenselijk, mits maar niet geknepen wordt ...

PS even herschrijven: het afsluiten van kontrakten (roaming) is wenselijk en legaal, beperken daarentegen tot lager dan mogelijke en/of geknepen snelheden (2g/3g ipv 4g bij dezelfde provider) per datum NN niet.

Als een NL provider nog geen 5G heetf, maar dat wel beschikbaar is bij de concurrentie (roaming in NL) of in het buitenland, wat heeft de ACM dan als stellingname ?!

Ik noem een voetbalkampioenschap geen overmacht, prima planbaar, maanden/jaren tevoren al bekend en prima te faciliteren, enkel die snelweg van elk stadion naar NL lijkt mij lastig ...

[Reactie gewijzigd door tweazer op 23 juli 2024 01:43]

Dat is niet legaal als je klanten dan alleen op 3g kunnen roamen. Dat is Europese regelgeving. Volgens Europese regels moeten mensen op dezelfde snelheid kunnen roamen als in het thuisland als die mogelijkheid bestaat.

Die mogelijkheid bestaat in veel landen wel maar de provider heeft dus een goedkoop contract afgesloten. En dat mag dus niet.
Lijkt me Juridisch-technisch technisch ook idd wel interessant;
stel Vodafone heeft In Dusseldorf 4G en en in Berlijn 5G
T-Mobile heeft in Dusseldorf 5G en in Berlijn 4G

Als KPN bied je in Nederland 5G aan; mag KPN nu kiezen tussen Vodafone en Tmobile Duitsland als roaming provider, want gemiddeld ongeveer dezelfde service? Of moeten ze met beide een contract aangaan voor verschillende steden?

Stel ik bouw een 5G mast in een gehucht met 3 man en een paardekop. Kan ik nu alle Europese bedrijven dwingen om tegen woekerprijzen mijn roaming diensten af te nemen, omdat ze anders beboet worden?


Wat is 'Like at Home'- Bijv In Nederland is straks het hoogste aanbod/gemiddelde dekking 5G, in Slovenie is dat nog 4G. En Nederland bied een provider on 4G aan, tweede klasse/het een-na-snelste. Is het qeuivalent in Slovenie dan 4G (net als in NL) of 3G (ook tweede klasse) ?

[Reactie gewijzigd door mbb op 23 juli 2024 01:43]

Dan moet je wel een publiekstrekker tegelijk neerzetten, anders draai je geen omzet anders dan van die 3 personen en aanverwante familie :) Vaticaanstad, liechtenstein, monaco, andorra een betere business case ? :+ .
Hoezo? Je hoeft zelf toch zelfs geen abbo's te bieden? Maar omdat je een te forceren monopolie hebt kun je roaming contracten aan buitenlandse providers 'bieden' met hoge vaste afsluitkosten. €100.000 per provider x3 providers per land x 26 EU landen
Het zou mij niets verbazen of een roaming kontrakt werkt 2 kanten op. Netto wordt dan het verschil verkeer afgerekend van dienstverlening aan elkaar (EU provider in NL en vice versa).Afsluitkosten zijn er dan niet, enkel de kosten die eenieder aan zijn eigen juristen kwijt is.Als je zelf geen klanten hebt, heb je hoe raar het klinkt weinig te bieden want een beste samenwerking is als beide partijen op evenveel verkeersuitwisseling (en dus geen of lage kosten) uitkomen. Verleng die gedacht naar de ACM aktie: als je eigen netwerk maximale snelheid levert verdien je geld bij een technische slechtere partij in het buitenland bij evenveel gebruikers.Dan is het eventueel knijpen van roaming verbindingen enkel in je voordeel.
Hoe het technisch werrkt ? Zou in elk roaming kontrakt een pvc afgesproken worden met een (maximum ?) bandvreedte oid ?! Wie weet van de roaming kontrakten ?

[Reactie gewijzigd door tweazer op 23 juli 2024 01:43]

Die providers knijpen niet af naar 3G of 2G, ze hebben simpelweg geen overeenkomst met de roamingpartner voor 4G. Dit laat ook wel weer zien hoeveel verstand de ACM van dergelijke zaken heeft. Alsof je binnen 4 weken een berg roamingovereenkomsten kunt sluiten. Ik krijg de indruk dat de ACM denkt dat de NL providers aan een knopje kunnen draaien en de roamers in het buitenland spontaan 4G-toegang hebben.
Het punt is dat die providers dit dus op basis van wet(!) al lang en breed hadden moeten hebben. Dan kan je je niet meer verschuilen achter 'ja maar dat kost tijd'.
Je kunt iets willen, op een papiertje schrijven en stempel tot wet, maar iets moet ook kunnen en te beheren zijn !? Als klant zou ik eerder een lokale breakout willen, dan is die partij in het buitenland aanspreekpartij voor die dienstverlening, helaas dat schijnt niet te mogen !?
Volgens mij gaat het daar ook niet zozeer om.

Ik heb bijv. Tele2 als provider. In Nederland is dat prima te doen, overal 4G waar ik kom dus voor mij prima. Alleen in het buitenland zit je vrijwel altijd op een 3G verbinding, ook als er wel gewoon 4G beschikbaar is voor andere providers om te gebruiken. Kijk, als er geen 4G beschikbaar is, kan iedereen begrijpen dat je dat niet kan forceren. Maar die 4G verbinding is er wel.

Tele2 heeft dus gewoon gekozen om gebruikers te laten roamen op die tragere verbindingen, terwijl er wel een verbinding beschikbaar is gelijkwaardig aan wat je in Nederland gebruikt. Wat niet helemaal fair is natuurlijk.

Kan mij voorstellen dat dit ook wat doet met de prijs natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door JorzoR op 23 juli 2024 01:43]

Daar kies ik bewust voor. Als er dus klanten zijn die gaan zeiken, dan zorgen die ervoor dat mijn prive telefoonabonnement duurder wordt. Nederland is toch een prachtige staat met keuzevrijheid. Als iets niet bevalt, dan ga je toch naar een andere provider? Ik heb bewust voor Tele2 gekozen met alle tekortkomingen die daarbij horen. Als Tele2 dus duurder wordt, dan zoek ik zelf wel weer een goedkopere. Traag internet buiten onze staat zal mij jeuken om eerlijk te zijn :)

[Reactie gewijzigd door Trommelrem op 23 juli 2024 01:43]

Voor jou een bewuste keuze maar voor 98% van de klanten niet. Zodra DAT verbeterd is heb je een punt. Maar zolang tele2 achter de deuren in het geheim bespaard op 4G roaming (ja het staat wel op de site maar niet prominent op een plek waar je er als toekomstige klant mee geconfronteerd word en daarop bewust een keuze kan maken) kunnen we het geen bewuste keuze noemen. De prijs is gewoon markt conform en er zijn meerdere providers die ongeveer hetzelfde bieden tegen een vergelijkbaar bedrag. (bijvoorbeeld moeder Tmobile) Je betaald niet maar de helft met een disclaimer 'je krijgt waar je voor betaald'. Ben jij ook tegen dat we überhaupt roaming opgelegd hebben gekregen door de EU? Jij wil nu ook de keuze voor een abbo zonder roaming voor minder centjes? Die lijn kan je eindeloos doortrekken waardoor elk stukje regelgeving toch maar weer een wassen neus is. De providers hadden het wel kunnen doen. Uit eigen beweging, goede eerlijke roaming en verschillende tarieven en keuzes aanbieden, maar zoals je weet brengt die vrijheid enkel het uitknijpen van de klant met zich mee.

Leuk trouwens dat veel buitenlandse providers op veel plekken 3G uitzetten 2G behouden en 3G dus vervangen voor 4G, zit jij lekker met je tele2 zonder verbinding of 2G. Daar ook al aan gedacht of kom je niet buiten NL? Tjah een NL only gaat niet meer na geblundender van de telcos.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 23 juli 2024 01:43]

Voor jou is het niet interessant. Voor andere weer wel. Tevens is dit gewoon Europese afgesproken. dus moeten alle providers zich daar aan houden.
Nee, dat jeukt je niet. Jij wil misschien wel het goedkoopste abonnement, maar dat wil iedereen. Maar wel met een bepaalde kwaliteit en daar wordt nu aan gerommeld. Na het roamingdebacle zijn de prijzen ook niet gestegen, het is gerommel om de winsten te spekken.
Wet = wet. Niks goedkoper en dus dit mag.
Het leven draait niet alleen om jou, ze moeten zich gewoon aan de wet houden. Daarnaast kan Tele2 prima afspraken maken over 4G als een provider als Simpel dat ook kan (die nog goedkoper is). Werkt gewoon 2 kanten op als andere providers ook jou netwerk kunnen roamen. Ben alleen bang dat er weinig van die afspraken zijn doordat Tele2 4G only is en je een VoLTE profiel op je telefoon moet hebben.

Er is nog prima onderscheid in welke landen je met welke provider kunt roamen. Bij bijvoorbeeld T-Mobile kun je niet roamen in Zwitserland, Monaco en liechtenstein en bij bijna alle andere (virtuele)providers wel. Daarintegen heeft T-Mobile bijna overal wel 4G afspraken. Vodafone behoord aan de top qua roaming waarbij zelfs Turkije eronder valt. Maargoed, is maar net in welke landen je komt.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 23 juli 2024 01:43]

Laat Tele2 ook netjes weten dat ze je verbinding in het buitenland knijpen (Nog even los van de vraag of dat mag)?

Dan kan je dat meenemen in je keuze.

Ik denk dat ze gewoon zeggen dat ze je netjes volgens de regels laten roamen en er niet bij vertellen dat ze je verbinding knijpen. Dan kan je dit niet goed meenemen bij je keuze en moet het aangepakt worden.

De regels zijn overigens dat het überhaupt niet mag dus dat je dit niet mee hoeft te laten spelen bij je keuze.

En wat betreft vrijheid: Tele2 mag natuurlijk gewoon ook geen diensten aanbieden in de EU als de regels ze niet aanstaan :)
Ik wist bij het aanschaffen van Tele2 niet dat ik in het buitenland zulk slecht internet zou hebben. Het komt regelmatig voor dat ik 2G heb en mijn vriendin 4G (KPN). Dit maakt mijn mobiel in het buitenland regelmatig onbruikbaar voor, zelfs voor whatapp, terwijl andere gewoon op youtube of social media kijken.

Ik had voor de budget variant gekozen, omdat ik wel kon leven met een 3G verbinding. Met de huidige internerkwaliteit buiten nederland ben ik echter zo ontevreden dat ik snel weer van mijn mobiele abbonoment af wil. Helaas was ik pas 2 maanden na aanschaf in het buitenland waardoor ik er nog bijna een jaar aan vast zit (opzegtermijn van 1 maand).

Ik kan Tele2 dus absoluut niet aanraden voor mensen die enigsinds fatsoenlijk internet willen als ze buiten de grote steden in het buitenland komen.
Het bleek dat 'zelf kiezen' niet werkte bij roamingtarieven, en dat zulks dan weer allerlei dingen 'over de grens' hinderen.
Daarom heeft de EU dit ingevoerd: omdat de markt het zelf niet doet, en omdat het geen pas heeft dat er 'vlak over de grens' heel veel verandert.
Toen ik een aantal jaar geleden terug reed vanuit Luxemburg kon ik bijna de gehele rit naar Nederland nauwelijks Spotify streamen omdat ik met mijn Tele2 abonnement alleen 3G tot mijn beschikking had met een snelheid wat dus blijkbaar te laag is om stabiel Spotify te streamen. Dat is duidelijk niet dezelfde kwaliteit als in Nederland, dat is waar ACM tegen optreedt nu. Daarnaast verbruikt 3G meer energie dan 4G wat de accuduur van het toestel niet ten goede komt.

[Reactie gewijzigd door magnifor op 23 juli 2024 01:43]

Alleen jeukt het de wetgeving als het niet gelijk is. En die jeuk is wat telt, niet de jouwe. En veel succes om een goedkopere te vinden als iedereen gewoon een minimum basisfunctionaliteit moet aanbieden.

Waar ik overigens voorstander van ben zodat mensen niet struikelen over de kleine lettertjes in je contract.
Er zijn EU regels waar telco's zich aan hebben te houden. Daarin staat de "like at home" bepaling, en met dat laatste wordt zo te lezen wat geschipperd, vml om kosten te besparen. Dat mogen die bedrijven niet doen, en staat verder los van welk abonnement je hebt of niet. En jij hebt als klant niks te kiezen als zeg KPN een dealtje maakt met een Spaanse collega, om al hun 4G klanten daar lekker op 3G te zetten omdat het goedkoper is voor KPN. En dáár gaat dit om, systeemafspraken waardoor een klant niet overal in de EU dezelfde snelheid heeft, terwijl er geen technische reden is om dit niet aan te kunnen bieden.

Het staat Telco's in de EU vrij om zeg NL only data abonnementen aan te bieden, dus zónder roaming mogelijkheid, maar dan moet je dit bij afsluiten goed duidelijk gemaakt worden. Aan de achterkant knijpen voor eigen gewin mag dus niet, en daar gaat de ACM dus nu achteraan.
Wettelijk zijn ze verplicht dat wel te doen. Als zij niet aan de wet wensen te voldoen moeten ze niet bestaan
Wat is fair? Je betaald over het algemeen ook minder bij Tele2.
Ff platgeslagen je laat een budget provider een premium dienst leveren.

Vind het ook raar dat de acm hier ingrijpt aangezien er voor de consument nog genoeg keuze is en dat bedrijven toch hun eigen strategie mogen bepalen.
Vind het ook raar dat de acm hier ingrijpt aangezien er voor de consument nog genoeg keuze is en dat bedrijven toch hun eigen strategie mogen bepalen.
Hoezo raar?
In Europa zijn providers verplicht in het buitenland roaming aan te bieden aan klanten zonder extra kosten. Daarbij mogen zij ook de kwaliteit van de dienst niet slechter maken.
Blijkbaar is er dus regelgeving die iets zegt over de kwaliteit/snelheid van je roaming verbinding in het buitenland tegenover wat je thuis hebt, anders gaan ze dit niet aanpakken. Providers moeten zich daar gewoon aan houden. ACM controleert dit alleen maar en zorgt dat bedrijven zich aan deze regels houden.
Wat is fair? Je betaald over het algemeen ook minder bij Tele2.
Ff platgeslagen je laat een budget provider een premium dienst leveren.
Daar gaat de discussie niet eens over. Gaat erom of regels worden nageleefd.

[Reactie gewijzigd door JorzoR op 23 juli 2024 01:43]

Tja, als je in duitsland met Tele2 bent zit je meeste tijd op 2G terwijl er genoeg 4G dekking is. Helaas mag je max 3G roamen daar en laat het 3G netwerk juist het slechtste netwerk in duitsland te zijn. Grote stad geen probleem, kom je daar net buiten de grote stad is het al snel behelpen met af en toe 3G maar groot gedeelte 2G of niks. 4G masten heb je wel maar ja, daar mag je als klant niet komen van Tele2..
Als je bij de tele2 een 3G abbo afsluit is dat ook wat je krijgt. Volledig binnen de regels.

Maar je sluit een 4G abbo af. De regelgeving zegt dat roaming (in de EU) niet meer gedifferentieerd mag worden tov thuis internet. Dus in het buitenland heb je ook een "4G abbo".

Als er geen 4G is, is dat prima. Maar als het er wel is, "heb je er voor betaald" en hoor je het dus te krijgen.
Op 20 kbit/s kwna de kwaliteit ook prima zijn. Is dat dan 'roam like at home'? Ik betwijfel het.
Ofwel: als de kwaliteit niet hetzelfde hoeft te zijn kunnen ze ook een onbruikbaar product aanbieden.
Nee, het gaat niet om de behaalde snelheid, het gaat er om dat er niet doelbewust wordt afgeknepen.
Maar als ze de snelheid in het buitenland per se willen afknijpen kunnen ze in Nederland ook net zo hard afknijpen natuurlijk. En dan lopen de klanten gewoon weg.
Ik vraag me wel af hoe het zit met de keuze van netwerken. Een provider zou de roaming kunnen beperken tot de goedkoopste partij in elk buitenland, waarmee ook kosten bespaard worden en de snelheid ook omlaag gaat. Zou dat wel mogen?
" goedkoopste partij in elk buitenland, waarmee ook kosten bespaard worden en de snelheid ook omlaag gaat. Zou dat wel mogen? "

Bij "roam like home" zegt mijn verstand van niet ?

Flauw overigens dat tweakers die een andere mening hebben iets downvoten ipv aan de discussie bij te dragem. Monddood maken ?


(taipvaud gekorriegeurt)

[Reactie gewijzigd door tweazer op 23 juli 2024 01:43]

Wat een onzin. De providers moeten zich gewoon aan de wet houden. Roamen in Europa zoals thuis is geen premium dienst maar gewoon een basis functionaliteit.
Roamen is geen premium dienst maar over 4G kan je dit wel zien.

Er word in de regelgeving niet over de techniek van de verbinding gesproken.

Roam like home is je kan internetten in het buitenland, zonder extra kosten. De kwaliteit mag niet bewust minder worden gemaakt maar als dit door limieten komt van een techniek is daar niks aan te doen.
Je kan providers niet verplichten om een deal met iemand anders af te sluiten en met alle netwerken. Dat moet je sowieso niet willen want je gaat die extra kosten terug zien in je abbo prijs.

Let maar op de acm gaat straks weer terug gefloten worden door de rechter.
Limiet van technieken? Uhm 4G afspraken maken kan gewoon hoor...

Kijk Tele2 maakt gewoon de keus het niet te doen, maar belemmerd klanten in hun ervaring. Als je met Tele2 in Duitsland bent heb je meer dan de helft 2G, 3G heb je alleen in de grote of grotere steden... Als je op 4G mag dan heb je waar 2G is meestal 4G...
Limieten qua snelheid waar een techniek tegen aanloopt.
Zet Tele2 zich als budget merk in de markt dan? Nope.

Maar omdat telecom providers zonder regels enkel uit zijn op de klant uitknijpen zijn er nou eenmaal regels gekomen die men moet navolgen. Dat daarmee de keuze voor minder betalen voor mindere diensten is komen te vervallen is vervelend maar besef je wel dat zonder die regels je voor de keuze 'budget dienst' 2x zoveel zou betalen als je nu doet voor een 'gereguleerde dienst'

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 23 juli 2024 01:43]

De hele strategie van tele 2 was een budget brand / prijsvechter zo zijn ze in de markt gezet. Nu word dat nog meer aangezien het een pure online brand word van T-mobile.
Tele2 is in de markt gezet als concurrent/prijsvechter. Dat staat niet gelijk aan budget(minderwaardig) vs premium maar meer aan 'wij knijpen jullie niet uit'.

Ondermaatse ervaring is niet wat ze uitbeelden en ook niet wat de klant verwacht. De klant verwacht niet in het buitenland terug te vallen op Edge omdat 3G uitgefaseerd is en 4G niet in de tele2 deal zit.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 23 juli 2024 01:43]

Niks premium aan. Het is gewoon wetgeving. Niks platgeslagen aan, ze hebben zich aan de wet te houden, anders gaan we een slippery slope af.
Daar zaten we al, met dit word het speelveld weer genivelleerd.
Het is dus géén premium dienst geworden nu providers niet meer andere tarieven mógen rekenen voor roaming. Het buitenlandse internet verkeer dat ja dan genereert is natuurlijk niet opeens een ander soort verkeer als je weer in Nederland bent. ;)
Same here,

Net terug van een weekje wintersport en prive heb ik Tele2. Alleen maar 3G gehad in Duitsland, Zwitserland en Frankrijk terwijl er gewoon 4G beschikbaar is. Mijn zakelijke telefoon nu maar gebruikt voor Netflix omdat deze gewoon een snelle 4G verbinding had via KPN.
Even een stukje van de tele2 site, buitenom of dit mag volgens de wet:

Tele2 heeft afspraken met buitenlandse providers zodat je in het buitenland gebruik kunt maken van je mobiele telefonie diensten en mobiele data via 3G. Wij hebben nog geen afspraken met buitenlandse providers voor het gebruik van 4G. Je maakt in het buitenland dus meestal gebruik van mobiele data via een 3G-netwerk. Wel bieden wij 4G aan op de Tele2 netwerken van Zweden, Kroatië, Estland, Letland en Litouwen.

Dus ja het hangt (grappig) wel rond om je in de lucht, maar omdat je Tele2 als provider hebt krijg je niet de 4G connectie.
Ahh ik zat al te denken: maar in Kroatië had ik gewoon 4G afgelopen jaar.. (behalve als we gingen varen en dat was 90% van de dag elke dag)

Heb zelf maar 1 keer last gehad van een slechte verbinding (een maand lang geen internet (ook geen 3G)) bereik van tele2 en ben maar dat was omdat de mast kaduuk was en ik in een gat woon, echter dat is de enige echte keer dat ik last ervan had en ik heb al 6jaar hetzelfde abbonement.
(welke origineel een 2GB data pakket had maar die zij zonder extra kosten of hogere afschrijving per maand naar unlimited hebben gezet)

sidenote: als ik in me tuin stond had ik wel weer 4G want net binnen het bereik van een andere mast xD, straat kant van het huis nada

[Reactie gewijzigd door Unsocial Pixel op 23 juli 2024 01:43]

Dit staat al heel lang op hun site, mijn vriendin heeft al paar jaar last in Engeland dat ze enkel 3G krijgt. Omdat op de meeste plekken enkel 2G of 4G is, valt ze terug naar 2G. Vaak onbruikbaar tijdens vakantie.
Ik vind fair niet het goede woord.

Echter wat je merkt is dat 3G ook steeds minder beschikbaar is, en daar heb ik wel moeite mee. Je hebt dan Edge wat je geen internet mag noemen.

Overigens ook als je een buitenland bundel koopt krijg je 3G dus de keuze voor "goedkoop" is vooral de keuze voor marge.

Blijkbaar mag het (binnen europa) niet en "niet fair" is misschien niet de juiste benaming. Het is blijkbaar gewoon illlegaal.
Twee maanden geleden had ik in België inderdaad EDGE. Dat is geen internet. Ben 10 minuten bezig geweest tot ik een netwerk had die mij 3G gaf.
Tele2 knijpt inderdaad de verbinding enorm af, door heel Europa.

Op verschillende plekken in Europa had ik drie ongeveer dezelfde toestellen mee, een met KPN, een met Vodafone en een met Tele2. Tele2 had vaak helemaal geen dataverbinding, of was vele malen trager, dan de andere twee, met enorme responstijden.

Toen ze nog grote roamingkosten in rekening brachten waren ze heel veel sneller in het buitenland.
ACM zal doelen op situaties waar providers bewust een goedkopere roaming agreement afspreken met roaming partners/brokers. Hoe meer zaken je af moet stemmen hoe duurder het wordt. Als je alleen maar afspraken maakt over 3G roaming is het allemaal een stuk goedkoper. Vervolgens zeg je tegen je klanten dat het netwerk "helaas slechter is in land xyz"

Hogere latency hoeft niet. Je kunt prima local break-out gebruiken. Alleen authenticatie zou via je eigen provider hoeven te lopen. Payload kan in het land blijven waar je roamt.
Mogelijk blokkeren ze 4G gewoon actief trouwens terwijl het wel kan.
break-out kan volgens mij niet: ik meen mij een opmerking te herinneren dat de ip verbinding in NL getermineerd dient te zijn (ook voor de politie, hulpdiensten, legaal etc) ...
Break-out zou wel de oplossing zijn, kun je die lokale roaming provider beboeten. Kan de ACM vaticaanstad aanspreken en voor het gerecht dagen ?! En evenzo lekker geld uit de EU slurpen ... Hoezo fout bezig ....

[Reactie gewijzigd door tweazer op 23 juli 2024 01:43]

Nou? Ik wil niet veel zeggen, maar ik heb zodra ik in Nederland ben lang niet altijd even goed bereik en ook lang niet altijd even goede internet verbinding. Heb in Noorwegen voor de uitgestrektheid van het land verdraait goede dekking. Beter over het algemeen dan in Nederland.
Zelf in het bezit van Noorse simkaart. Heb zo af en toe ook het idee dat zodra buitenlanders op een NL netwerk zitten, ze ook geknepen worden door de Nederlandse providers, of iig voorrang geven aan hun eigen klanten.
Ligt dat ook niet aan je telefoontoestel? Ik heb op mijn Surface Pro eigenlijk overal in Nederland LTE, maar met mijn iPhone niet. Wellicht staat de iPhone niet goed op de HCL van Huawei en de Surface Pro wel, maar het type toestel kan een wereld van verschil maken.
Of de hoogte van de zendmasten, bovenop de berg met 1 gebruiker, een lapje grond en rendieren t.o.v. midden in de randstad met tig stoorzenders, een maximaa vermogen per cel, tig gebruikers en verstrooiende gebouwen is appels met peren vergelijken...

[Reactie gewijzigd door tweazer op 23 juli 2024 01:43]

Of de hoogte van de zendmasten, bovenop de berg met 1 gebruiker, een lapje grond en rendieren t.o.v. midden in de randstad met tig stoorzenders, een maximaa vermogen per cel, tig gebruikers en verstrooiende gebouwen is appels met peren vergelijken...
Nouja, ik vergelijk het dan wel met zowel hier in de stad (Trondheim), waar volgens mij ook gewoon genoeg stoorzenders zijn, en erbuiten. Waar de 800mhz echt wonderen doet heb ik ontdekt. Maar in allebei de gebieden heb ik tot nu toe echt goed en snel bereik, terwijl ik in Nederland regelmatig even terugschakel naar 3G en weer naar 4G omdat het bereik en de snelheid echt niet ok zijn, of dat ik even helemaal geen verbinding krijg.
Waar heb je de iphone x gekocht ? Een model voor de amerikaanse markt werkt in europa niet optimaal: andere frekwentiebanden maken dat andere filters physiek in de telefoon een juiste ontvangs geven, kortom een model per regio. Ik weet niet of ook een physiek verschil tussen de nederlandse en noorse uitvoering van de iphone bestaat. Ik lees ook dat de iphone X bij invoering toch wel wat moeite had met ontvangst. Toendertijd zou dit met software updates naar ios 13 verholpen moeten zijn ...
De iPhone is in Noorwegen gekocht. Dus zou de Europese versie moeten zijn, volgens mij geen verschil tussen NL en NO. Heb meer het idee, dat zodra een telefoon zich aanmeld op iemand anders zijn netwerk, dat de QoS omlaag gaat, en de prioriteit beduidend lager ligt. Alleen moeilijk om dat te bewijzen denk ik.
Een telefoon dient steeds een profiel te krijgen bij aanmelding. Het kan geen kwaad om je telefoon echt uit en aan te zetten en/of het netwerk profiel te resetten.Als je tenminste je telefoon verdenkt en niet de lokatie en/of roaming partij en/of provider en/of abonnement
Zou kunnen inderdaad. Heb een iPhone X, dus zou wel redelijk moeten werken. Weet dat ze hier bij Telia (mijn provider in Noorwegen) ook de backbone hebben van Huawei, dus snap het niet helemaal.
Het is meer dat die roaming klanten niet op het 4g netwerk komen als die er wel is, zoals in het artikel staat.
Eerder vermoed ik ondanks goede ontvangst een % van een te verwachten snelheid krijgen ..
Als ik aankom op Eindhoven zit ik vaak op een 3g netwerk, wat mij al meerdere malen verbaasd heeft. Ook op Utrecht Centraal station zie ik vaak het 'H'-tje i.p.v. 4g. Ik heb in Hongarije Telekom wat volgens mij van hetzelfde moederbedrijf deel uit maakt als T-Mobile in Nederland, maar blijkbaar krijg ik dus gewoon een mindere connectie. Mooi dat ze dit gaan oplossen! Ben niet te spreken over de verbindingskwaliteit in de trein in Nederland.
In den haag CS merk ik bij het vollopen van de trein in de spits dat de ontvangst omlaaggaat en soms naar 2G, teveel stoorzenders !?
Maar hogere latency wil niet direct zeggen dat je geen HD zou moeten kunnen kijken?
Als er minder dekking is op de locatie hoeft het ook niet volgens de ACM, dan mag je gewoon terug vallen.

Maar als je die limitaties niet hebt moet je gewoon dezelfde ervaring bieden binnen de technische grenzen van de locatie/land waar je bent.
Meeste dingen kunnen denk ik echt wel, alleen kost dat geld. En dat vinden de providers waarschijnlijk minder leuk.
Dat ligt eraan waar je zit in Nederland. Wij hebben hier T-Mobile op de rand van Friesland/Drenthe/Overijssel en het lijkt wel of ze hier een stukje vergeten zijn. Dus dat wordt binnen 4 weken ook opgelost?
Dat kan zijn, maar:

1) Klopt, we hebben over het algemeen best fatsoenlijke netwerken. En je kunt niet verwachten dat providers in het buitenland 1-op-1 dezelfde infrastructuur hebben. Máár: het gaat er juist om dat waar die infra wél goed is, je als buitenlander óók van de maximaal beschikbare snelheden gebruik moet kunnen maken. Dat die maximaal haalbare snelheid lager ligt dan in NL is dan een gegeven. Maar ze mogen niet *extra* afknijpen.

2) Mogelijk wel maar latency staat los van je IP-adres an sich. Je bent verbonden met mast x of y (of combinatie van meerdere masten wellicht) en niet met Nederland. Welk IP adres je krijgt maakt op zich niet uit.
Niet mee eens. Hier kpn toen ik nog blokken kocht van 100 mb altijd goede verbinding en overal in Duitsland. Nu gratis, 50 procent van tijd geen of nauwelijks data binnen terwijl ik wel 4g heb.
Laatst zelfs in Aken ik moest elke keer teruglopen vanuit het centrum naar Het haubtbahnhof om een whatsapp kunnen versturen.
Ik maak met Tele2 altijd fijn gebruik van hun 4G netwerk in Nederland, maar in het buitenland is het altijd tergend langzaam met maximaal een 3G verbinding.. Ik denk dat Tele2 één van de providers is waar het hier over gaat.
Anoniem: 72650 @SansDK21 januari 2020 10:18
Ben ook benieuwd bij Tele2 of het binnen 4 weken lukt.

van de site :

"Tele2 heeft afspraken met buitenlandse providers zodat je in het buitenland gebruik kunt maken van je mobiele telefonie diensten en mobiele data via 3G. Wij hebben nog geen afspraken met buitenlandse providers voor het gebruik van 4G. Je maakt in het buitenland dus meestal gebruik van mobiele data via een 3G-netwerk. Wel bieden wij 4G aan op de Tele2 netwerken van Zweden, Kroatië, Estland, Letland en Litouwen."
Ik vraag mij af of ze een voordeel uit de samenwerking (overname) vanuit T-Mobile kunnen halen? Aangezien ik met T-Mobile vaak wel een goede verbinding had, moest wel zorgen dat roaming enzovoorts ingeschakeld was.
Als deze wetgeving inderdaad zo is zoals de ACM schrijft zal er waarschijnlijk ook aan de ontvangende kant eenzelfde afspraak zijn. Oftewel de kans is groot dat de roaming partners zich moeten aanpassen.
Ligt er maar helemaal aan of er daar in het buitenland waar jij was wel 4G beschikbaar was. Het feit dat je op een 3G verbinding gezet werd kan er op wijzen dat dat niet het geval was. Maar zonder verdere informatie is dat enkel speculeren.
Ik weet dat er 4G beschikbaar was vanwege mensen met een andere provider die wél gebruik konden maken van 4G. Het is niet speculeren omdat Tele2 zelf toegeeft dat ze (bijna) geen 4G aanbieden in het buitenland. Zie @Anoniem: 72650 zijn reactie. :)
Het was speculeren van mijn kant aangezien deze informatie dus miste in je eerste post. Met deze extra informatie lijkt het er inderdaad op dat Tele2 een van de providers is waar het over gaat.
.oisyn Moderator Devschuur® @SansDK21 januari 2020 10:21
Ken het probleem idd. Mijn vrouw en schoonfamilie hadden ook allemaal Tele2. In Frankrijk en Italië had ik altijd een goede 4G verbinding terwijl zij amper konden internetten. Nu zitten we met z'n allen op Vodafone Red Together. Goedkoper, meer data in de EU (20GB per sim) en beter netwerk in de EU :).
Tele2 heeft zeker weten een waarschuwing gekregen hoor :D
Niet alleen, Lebera en zulke andere mvno providers bieden nog steeds 3g max in de eu.
Dit was inderdaad voor mij een van de belangrijkste redenen om weg te gaan bij Tele2 (helaas net sinds vorige maand).
Ik maak met Tele2 altijd fijn gebruik van hun 4G netwerk in Nederland, maar in het buitenland is het altijd tergend langzaam met maximaal een 3G verbinding.. Ik denk dat Tele2 één van de providers is waar het hier over gaat.
Je weet dat Tele2 overgenomen is door T-Mobile he, ik zelf zit op Ben wat ook een dochterbedrijf is van T-Mobile, en als ik goed ontvangst heb, zo als in Portugal doet hij het lekker snel op MEO of NOS, dat zijn de twee grote telecom bedrijven in Portugal, die veel meer hebben dan alleen bellen en 4g, zo als TV en vast internet, en NOS heeft bioscopen, maar ja bergen zorgen nou eenmaal vaak voor slecht bereik op vele plekken, of je moet op de grote (tolwegen) rijden.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 23 juli 2024 01:43]

Ik heb zeer de indruk dat KPN een van deze providers is. In Duitsland en Oostenrijk heb ik de afgelopen twee jaar bedroevend slecht internet gehad op plekken waar mensen met Tele2 en Tmobile geen enkel probleem hadden. Traag/niet ladende pagina's, lage kwaliteit Youtube enzovoorts. Eigenlijk ging op de snelweg alleen Spotify goed vanwege het kunnen bufferen, maar op veel plekken was browsen al een drama
Vreemd, heb eigenlijk altijd 4G met Simyo (KPN dochter) in Spanje en UK. In Torremolinos zo nu en dan 3G, maar dat ervaarde ik ook met een Spaans Vodafone kaartje voor de tijd dat EU internet roaming inging.

Wat ik altijd doe wanneer ik 3G of trager heb is gewoon een andere provider pakken daar je met praktisch elke provider kan/mag roamen. Probleem is dan voor 100% opgelost.
Het is niet dat je geen 4G verbinding krijgt, maar je provider kan die verbinding nog altijd knijpen. Wanneer je in het buitenland zit wordt je dataverbinding doorgetunneld naar je provider in je thuisland. Dit heeft voordelen omdat voor websites in eigen land lijkt het nog altijd alsof je in NL zit, maar het geeft je provider ook de mogelijkheid om de snelheid kunstmatig te verlagen. Er zijn voorbeelden bekend van mensen in het buitenland die via hun provider slechts enkele Mbit halen, er een simkaart van provider insteken die de roaming verzorgt voor hun eigen provider en op exact diezelfde plaats ineens wel volle snelheid halen.
Dat is inderdaad een goede oplossing, dat doe ik niet vaak genoeg. Maar ik vind het nog steeds ironisch dat ik automatisch verbinding maak met mijn KPN sim op een netwerk van een provider wat Edge verbindingen aanbiedt
Ja het pakt gewoon de "eerst aanbiedende" provider. Gewoon handmatig zoeken naar 'het netwerk' van het land (meestal Vodafone of Orange). Die bieden gewoon netjes 4G(+) aan. Nooit automatisch je netwerk laten zoeken. Doe je het handmatig dan sta je vaak versteld hoeveel netwerken een land aanbiedt. Moet dan echt gek lopen wil je geen 4G hebben.
Ik weet niet hoe het in Oostenrijk is, maar in Duitsland is mobiel internet buiten de steden met elke provider slecht. Zie ook: nieuws: Duitse politicus beklaagt zich over staat van 4g-netwerk in Duitsland
Dit licht ook echt aan waar je bent en welke provider je hebt. Met Deutsche Telekom is het tijdens het half jaar dat ik in Duitsland was eigenlijk vrijwel nooit terug gegaan naar 3g. En ik woonde zeker niet in een grote stad / bevolkte regio (landelijk Sachsen)
Klopt, Deutsche telekom is de beste daar in (op plekke waar je dacht geen bereik te hebben gewoon bereik). Vodafone komt daarna met best wel oke 4G en o2 is drama.
M.b.t. Oostenrijk : Hangt van de provider af, A1 en Magenta (fusie tussen T-mobile en UPC) doen het best lekker. Tussen de 50 a 100 mbit is wel te halen. Beiden zijn ook al lekker aan het pionieren met 5G. Voor het einde van jaar hebben alle hoofdsteden van de bundeslanden 5G dekking.

Ik heb thuis in AT geen vaste aansluiting meer. Praktisch iedereen buiten de stad zit hier op een zogenaamde Würfel (de LTE models zien er uit als een dobbelsteen) en daarmee kun je best uit te voeten. Netflix, youtube gaat in ieder geval in ons huishouden best prettig.
Zit zelf ook bij KPN, en überhaupt netwerk krijgen in het buitenland is een drama.

Zowel in Londen als Wenen heb ik laatst last gehad van slecht of geen netwerk.

Ben benieuwd welke het daadwerkelijk zijn.
Jup zelfde hier. In Londen soms wel een verbinding (althans volgens m'n telefoon), maar een webpagina openen, hou maar op...
Tja, nog even en London is buiten scope.. Als Boris tenminste resultaten boekt ....
In Londen is het probleem ook dat het netwerk zelf echt waardeloos is op veel plaatsen. In een aantal kantoorpanden plaatst de provider waar het bedrijf een contract mee heeft extra steunzenders, maar als je daar als gast bent of een privételefoon hebt bij een andere provider is het gewoon huilen.
Ik heb met KPN juist altijd 4G in het buitenland. Wat weer wel opmerkelijk is, is dat mijn zakelijke mobiel dat weer niet heeft (ook KPN)
Met KPN (4G) heb ik vaak in Duitsland geen goede verbinding (Zelfs in een stad als Hamburg). Handmatig overschakelen naar Vodafone is een wereld van verschil
Huh ?! ik geloof niet dat KPN (of welke nederlandse partij dan ook) een zendmast heeft in Hamburg ? Welke provider performt dan niet op je abonnement ? Of heb je het over 2 sims of 2 toestellen ?!
In Duitsland roam ik standaard via O2. Echter kun je bij roaming ook een andere provider selecteren en daarbij werkt Vodafone een stuk beter
Als ik het goed begrijp zeg je dan dat kpn in hamburg wel goed roamt met vodafone, maar niet met O2 ? Is dan O2 of kpn de dader en/of de boetedrager ? Ik zeg de vervuiler betaalt, maar of acm o2 dan de duimschroeven gaat aandraaien, ik vermoed van niet ? Ik heb een beetje medelijden met de providers in nl, per land moet je elke roaming partij up to specs krijgen. En oh ja, over 4 weken is het klaar ... Als in vaticaanstad de provider niet mee wil werken mag de gehele EU bloeden. De paus zal andere, niet wereldse, prioriteiten hebben ...
Onlangs nog in Winterberg geweest en daar had ik wel 4G. Duitsland is eigenlijk sowieso wel lastig qua dekking en bereik maar dat heeft denk ik niet zo zeer te maken met de providers maar puur met de algehele kwaliteit en de beperkte infrastructuur in Duitsland. Maar met mijn zakelijke KPN abbo is het wel echt een drama in Duitsland. Geen idee waarom dat verschil zo groot is.

[Reactie gewijzigd door thisisjazz op 23 juli 2024 01:43]

Duitsland is sowieso een drama wat mobiel internet betreft. Zelfs in hartje Berlijn is het soms om te huilen.
Maar het maakt ook wel degelijk uit bij welke provider je in NL zit. Ik heb een dual sim telefoon en met mijn sim van een KPN dochter is het een groot drama om fatsoenlijk online te gaan. De andere sim is een zakelijk Vodafone abbo en dat werkt altijd perfect, zolang er daadwerkelijk signaal is.
Maar is dan technisch die kpn dochter die niet performt of kpn ? Waar ligt het aan ? Bijv. lebara niet, maar simyo en telfort werkt wel ? Zo ja, dan lijkt het mij puur settings en niets met techniek ?!
Dat is juist de grote vraag. Zorgt in dit geval Simyo voor een slechte verbinding? Of KPN? Of de lokale provider?

Mobiel internet is sowieso matig in grote delen van Duitsland maar het valt wel op dat ik op hetzelfde Duitse netwerk met mijn Simyo sim altijd gezeik heb en mijn zakelijke Vodafone het altijd doet.
Dat geeft toch stof tot nadenken maar ik kan niet met zekerheid zeggen waar dat in zit.
Ik kan me wel voorstellen dat Simyo niet wil betalen voor fatsoenlijk mobiel internet voor mij in DE maar of dat echt zo is?
Simyo is helemaal een vreemde eend in de bijt: ik meen onafhankelijk en toen opgekocht door kpn. Zijn zij dan technisch een mvno, of een rebranded kpn ?
En ik zat in frankrijk een dorpje ergens in the middle of nowhere met nog geen 1000 inwoners te genieten van meer dan 100mbit down ¯\_(ツ)_/¯ Lijkt me ook sterk afhankelijk van de telefoon en automatische netwerkkeuze daarvan.

In dit geval lijkt het ook eerder te gaan om telecomproviders die roaming klanten afknijpen / niet op 4g toelaten. Want hoe kan KPN in Oostenrijk bepalen dat jij niet van de 4g gebruikmaakt daar? Maar misschien lees ik het verkeerd.
"Maar uit het onderzoek van de ACM blijkt ook dat aanbieders soms geen 4g bieden terwijl dat wel beschikbaar is."
Zodra je op 4G verbinding maakt moet the thuisoperator toestemming geven en die zegt dan "nee daar niet". Of ze maken een afspraak, dan kan het netwerk waar je op zit al blokkeren. Net zoals je in Nederland nog 3G-only abonnementen kan nemen.
Je bent niet de enige. Tijdens mijn vakantie in Italië op het platteland was het ook niet al te best.
Met KPN heb ik dan eigenlijk nooit last gehad van traag internet. Toegegeven, de ene provider in het buitenland is sneller dan de andere, maar dan was een providerwissel zo gedaan en was het prima.
Nou, ik ben juist weer naar KPN gegaan omdat ik op mijn vakantie locaties juist alleen 3G (Tele2) had en de rest van het gezin 4G.
KPN doet rare dingen in Duitsland: op m'n data-only simkaartje mag ik niet op Telekom.de, op m'n andere simkaart wel. Maar dan wel op elk netwerk 4G op goede snelheid :)

Vodafone bood geen 4G op Telekom, benieuwd of zij dan hier nu toe gedwongen gaan worden. Op de meeste andere netwerken in Europa bieden ze wel 4G aan.
Helemaal mee eens! Ik woon in Limburg, dichtbij de grens met Duitsland en ik heb een KPN abo. Ik kom vaak in Duitsland, maar het internetten daar is bedroevend slecht. Ik heb zelden of nooit een 4G connectie. De connectie die wel werkt is zo langzaam dat er niets mee te beginnen is. Dit geldt niet alleen in het grensgebied, maar overal waar ik ben in Duitsland. Echt dramatisch. Ik heb al vaker op het punt gestaan om er een melding van te maken. Hopelijk wordt het nu opgepakt.
Herkenbaar ik heb zelfde probleem in DL.
Toen ik nog ervoor betaalde was het altijd bloedsnel en altijd aanwezig.
Nu het gratis is, is het meer niet werkend internet dan wel en op dezelfde plekken als eerst.

[Reactie gewijzigd door ErikRo op 23 juli 2024 01:43]

Op de pagina van ACM staat "Telecomaanbieders moeten klanten bij gebruik van mobiele diensten binnen de EU diensten aanbieden onder dezelfde voorwaarden als thuis" daarna spreekt men als voorbeeld over 4G en 3G.
Maar "dezelfde voorwaarden als thuis" betekend ook onbeperkt thuis is onbeperkt in de EU volgens mij.
Zover ik weet is er maar één provider die dat ook werkelijk geeft... Vodaphone.. daar heb je in de EU net zoveel GB als in het binnenland.
De datalimiet is specifiek uitgezonderd in de regelgeving; tot 10 GB mogen providers geen andere limiet opleggen, daarboven wel (met een minimum van 10 GB).
Roam like at Home..
Handelen doen we EU breed, waarom dan nog limieten?
dat principe gaat natuurlijk helemaal de mist in...

Thuis heb ik onbeperkt (T-Mobile)
in de EU 18 GB. dat is niet onbeperkt.

Limieten zijn niet van deze tijd. In geen enkel geval.
Providers nemen jou van achter als zich niet aan regels hoeven te houden. Maar ook de consument is een vuile profiteur als het maar even kan. Dus een balans is noodzakelijk. Anders zet ik wel even een dienst op om onbeperkt EU simmetjes uit lagere loon landen in NL te slijten. Want als ik dat niet doe dan een ander, en zulke dingen zijn niet de bedoeling begrijp je hopelijk. Of dacht je dat je ook drank en sigaretten mag invoeren uit heel de EU zonder af te tikken bij de douane?
Dat is anders. Daar praten we over producten met accijnzen en die tellen niet.

Wel weet ik Oostblok providers die geen datalimiet kennen binnen de EU op abonnementen. Voorwaarde echter is awel dat abbo op adres in dat land wordt afgesloten. Dat hebben we hier in NL ook

[Reactie gewijzigd door fvdberg op 23 juli 2024 01:43]

Postadres is zo geregeld. Punt is dat consumenten misbruik zullen maken van te zware regels tegen providers en daarom zit je gewoon met een limiet. Dat limieten niet meer van deze tijd zijn is struisvogelen

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 23 juli 2024 01:43]

Jij hebt EU(bijna) meer dan wat in BE doorgaat voor 'onbeperkt' |:( 8)7
BE is dan ook een land waar ze pas wat gaan doen als het niet langer kan (lees: veel te laat)
Omdat de gast provider waar je zit in het buitenland in dit geval T-Mobile X cent per GB in rekening brengt. Als jij je hele vakantie videootjes en TV gaat streamen dan kan dit tot honderden euro's oplopen aan kosten. Dat gaat natuurlijk niet met een abonnement van 25euro per maand.

Leuk om te roepen dat het allemaal onbeperkt moet. Maar als iedereen alles via zijn mobiel zou doen en dus gaat besparen op zijn thuis verbinding dan weet ik wel wat er gebeurd. Kan niet en gaat gewoon niet, er is geen onbeperkte capaciteit, ook niet met 5G. Elke mast hangt gewoon met een kabeltje aan het internet en dat is ook niet onbeperkt, tenzij iedereen een mast in zijn straat heeft, maar dat wil niemand (en is niet te betalen).
Is allemaal gereguleerd. Zitten wholesale prijzen aan vast die niet meer dan X bedrag mogen kosten, daar zitten limieten en grenzen aan. Als het een buitenlandse provider niet honderden euro's aan kosten heeft, maar slechts enkele tientjes. Gaan ze daar niet mee weg komen bij de Europese Unie.

https://eur-lex.europa.eu...T/?uri=CELEX%3A32016R2286
Klopt, ik merk ook dat het in Duitsland en andere landen zwaar ondermaats is. De dekking snap ik wel, maar in een stadscentrum dient het gewoon goed te zijn. Tevens daar is het bar traag, vroeg aan een Duitser naast mij, ook met T-Mobile om even een speedtest te doen (nagenoeg zelfde toestel), compleet andere resultaten.

Dus het is absoluut niet 'roam like home'. Maar goed, het is al gratis en inclusief, dus het gaat wel de goeie kant op.
Het zal nooit even snel zijn omdat alle data eerst via een tunnel naar Nederland gaat zodat je provider kan tellen hoeveel je gebruikt.
Daar hoeft (technisch gezien) die data zelf toch niet voor verstuurd te worden? Metadata is goed genoeg. Dus per minuut doorgeven hoeveel een bepaalde sim op jouw netwerk heeft verstookt.

Misschien werkt het wel zo als jij schrijft hoor. Maar met videostreamen moet je dat toch niet willen lijkt me.

[Reactie gewijzigd door Titusvh op 23 juli 2024 01:43]

Het ligt echt aan Duitse netwerken, het is eerder vaag dat de Duitser naast hem wel fatsoenlijke snelheden krijgt want ik ken geen enkele Duitser die dat kan beamen. Die tunnel stelt niks voor en zorgt enkel voor iets meer latency niet voor een halvering snelheid, zelfs niet voor - 20%

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 23 juli 2024 01:43]

In Frankrijk gebeurt regelmatig dat toeristen (buitenlanders) een lagere snelheid krijgen dan de Fransen. Vorig jaar hiermee een test gedaan. Ik (toen KPN) en een fransman zaten allebei op het Orange netwerk. Hij haalde hoge snelheden met zijn toestel op dat netwerk en ik een fractie daarvan. Allebei op een Iphone.
De latency is bij jou ook veel hoger omdat jouw verkeer via jouw thuisland omgeleid wordt. Hogere latency zal lagere downloadsnelheid geven.
Dat zou zomaar kunnen , maar dat zou geen verschil van 90 Mbit moeten geven :|
Hogere latency is hogere latency, dat heeft bijna geen invloed op de bandwidth. En ook die hogere latency is peanuts.

Je verkeer hoeft niet persee omgeleid te worden overigens maar de meeste providers doen het inderdaad wel

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 23 juli 2024 01:43]

Als je de werking van TCP even bekijkt dan zal je zien dat die wel degelijk een invloed heeft. De ACK's komen nl met meer vertraging toe waardoor nieuwe pakketten met vertraging worden verstuurd (= lagere downloadsnelheid). Je kan de buffers wel tweaken om meer data uit te sturen alvorens voorgaande ge-ACK-t moeten worden, maar een wonderoplossing is dat niet.
Zoals ik zeg heeft hogere latency bijna geen effect op bandwidth, bijna niet. Niet 0, maar bijna 0. Vooral ook omdat het maar om een paar ms gaat.

Het is gewoon doodsimpel, 30 extra ms (is al hoog gegrepen tussen NL en FR zelfs incl roundtrip) aan latency is NIET de oorzaak van 100mbit naar 10mbit inkakken. (zeker vandaag de dag niet) . Dat je van 100 naar 90 kan zakken, vooruit. Je verhaal gaat meer op voor DSL van 20 jaar geleden met 128kbit up die je voor iets voltrekt waardoor acks een dikke delay kregen (veel meer dan de latency van Orange Frankrijk naar Tmobile NL) en inderdaad dan zakte je 1mbit download in naar 300kbit. (iets waar de kabel providers destijds geen last van hadden ivm buffer)

Dus blijven er andere redenen over waarom je soms maar een fractie van de snelheid krijgt van je Franse maat waar je naast staat.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 23 juli 2024 01:43]

Dat zou een droom zijn inderdaad, ik ben pendler van DE naar LUX elke dag, en toch een stuk waar geen mast te bekennen is. Dan houdt het snel op met goed dekkend internet als thuis als buiten.
Tja maar dat kan het ACM ook niet eisen van buitenlandse providers, dat moet in het land zelf gebeuren.
Als dit EU weit geregeld moet worden volgens de ACM. Dan kan dat een domino effect veroorzaken natuurlijk.

Want stel ACM stuurt een bericht naar TELEKOM en de overheid, die zullen dan dit toch wel in hun achterhoofd hebben.
Het gaat er om dat als jij vanuit Nederland naar Duitsland gaat mag je verwachten dat je 4G kan ontvangen. Dat de dekking minder is in een ander land dat kan, maar daar kan je als Nederlandse provider weer niks aan doen.
Zouden ze zoiets ook niet gewoon in Nederland moeten doen? Kan zo 3 plekken in 'steden' (niet middle of nergens) aanwijzen waar je gewoon geen verbinding hebt :P
Sta je in die steden waar jij het heb boven de grond, of onder de grond in 1 of andere bunker/kelder dan ? :P.
McDonalds, winkelcentrum, echt niets bijzonders :P
Ik moet ze nog tegen komen dat je daar geen mobiele data heb :)
Zoals al veel genoemd ben je o.a. bij Tele2 de pisang in de meeste buitenlanden.

Maar wat mij ook opviel is een raar snelheidsverschil op een plaats in Duitsland waar zowel ik als mijn vrouw op 3G hadden (zij heeft wél 4G roaming).
Beiden verbonden met dezelfde provider. Ik haalde op high end toestel met Tele2 sim véél lagere snelheden dan zij met een budget telefoon met Youfone sim. Dat lijkt mij alleen te verklaren door een bewust afknijp beleid.
Dat zou betekenen dat Tele2 niet alleen geen 4G roaming aanbiedt, maar zelfs 3G afknijpt.
Hier andere ervaring, stond een 3G mast in het dorp (kon alleen maar 3G roamen ofcourse) maar haalde meer dan 10mbps op 3G en de T-Mobile sim (op 3G gezet) haalde dit ook. Dus weer een andere ervaring.
Goed deze waarneming er tegenaan te houden. Dan zal er een andere verklaring zijn. 10mbit klinkt niet als afknijpen!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.