Duitse politicus beklaagt zich over staat van 4g-netwerk in Duitsland

De Duitse minister van Economie en Energie, Peter Altmaier, noemt de dekking van het 4g-netwerk in het land een van de grootste blamages op technologiegebied van Duitsland. In de auto is het volgens hem onbruikbaar voor overleg.

Volgens Altmaier zijn 99 van de 100 smartphonegebruikers in Duitsland ervan overtuigd dat ze hun 4g-verbinding in het land constant verliezen. "Ik moet zeggen, dat gebeurt mij ook", zei de minister tijdens een interview met Manager Magazin. Hij noemt dat een blamage voor een technologieland als Duitsland.

Ook noemt hij het pijnlijk dat hij meer dan eens moet inbellen tijdens autoritten, bij gesprekken met buitenlandse collegaministers. Hij heeft zijn medewerkers daarom verzocht niet meer door te verbinden als hij in de auto zit. De minister vermoedt dat de telecombedrijven er geen rekening mee hebben gehouden dat velen onderweg in hun auto werken, e-mail versturen en internetten.

"En daarom kan het gebeuren dat je op de A2 richting Hannover rijdt, waar je vroeger zonder problemen ononderbroken telefoongesprekken kon voeren, dat je daar de situatie hebt dat je verbinding er in de spits vaker uitvliegt." Volgens hem is dat ondraaglijk en moet dat gerepareerd worden.

Volgens Altmaier hebben de telecomaanbieders beterschap beloofd wat de dekking betreft. Ook is dekking volgens hem een gesprekspunt met Telefonica, Vodafone en Telekom bij de aanbesteding van 5g. Daarvoor zijn volgens hem vier keer zoveel masten nodig als bij 4g.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

26-11-2018 • 11:46

216 Linkedin

Reacties (217)

217
212
133
8
1
67
Wijzig sortering
Ik probeerde in Duitsland voor een opdrachtgever 'snel internet' aan te laten leggen. Nou, dat aanbod is om te huilen. Bandbreedte is schaars en enorm duur. Veel bedrijven werken daarom nog met straalzenders om afstanden te overbruggen. De bandbreedte waaruit je hier zowel zakelijk als privé kunt kiezen is in Duitsland onbekend. Deels heeft dit ongetwijfeld te maken met de geografie.

[off topic]
Ik vroeg me dan ook af hoe het komt dat Duitsland 'de economische motor' van de EU is. In heel veel zaken lopen ze echt behoorlijk achter, hun wetgeving, de administratie, het strakke hiërarchische bedrijfsmodel etc.
Als reactie op je off topic gedeelte; Ik denk dat de "oude industrie" een belangrijke hoeksteen is hiervoor. Tuurlijk, er vinden in andere (digitale) sectoren een hoop ontwikkeling plaats. Maar de Duitse industrie (auto, machines, etc.) vormen geloof ik nog steeds een belangrijke basis die groter en stabieler is (afgezien van zaken zoals het dieselschandaal) dan menig andere, fluctuerende sector.
Het is ook echt een drama hier. LIJKT WEL EEN 3DE WERELD LAND qua infra.

Ik heb Vodafone Duitsland, maar lang niet overal heb ik 4G gaat over naar h+ vaak.

Echt een drama, maar als ik in Luxembourg (werk) of Nederland ga heb ik opens volle 4G. Echt vaag en dan nog eens zoveel vragen voor alle abonnementen. Absurde prijzen.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 26 november 2018 12:05]

Nederland en zeker Luxenburg zijn ook iets simpeler close to 100% te dekken he...

Als medewerker van een mobiele telco zie ik vaak coverage klachten van onze klanten voorbij komen. Mensen hier in NL realiseren zich vaak niet hoe ontzettend goed de coverage van alle nartijen hier is. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen en vaak zijn het overstappers die zeggen "met die en die had ik volle bak en nu nog maar de helft" (of minder)... Dat kan, niet overal is de coverage altijd 100%, zeker als het indoor betreft.

Maar ik stuur dat soort mensen graag altijd even op schoolreisje naar Duitsland. Rijdend over de A12 van Zevenaar naar Oberhausen is het echt een drama. 4G, 3G, EDGE, weer terug naar 4G, soms helemaal geen signaal, en het gaat maar door. Ook op die route is een half uur achter elkaar bellen vaak niet te doen.

En Duitsland is geen uitzondering wat dat betreft. Wij in Nederland zijn gewoon enorm verwend met een near-complete coverage.
Dat het is Duitsland slechter is dan hier, is geen sterk argument. Dan kun je alle kritiek altijd naast je neerleggen, want er is altijd wel een vergelijking te maken met een zwakkere broeder.

In Nederland lopen 400 mensen per km2 rond, tegen 225 in Duitsland. Als het hier niet lukt een goede, landelijke dekking op te zetten, lukt het nergens.
Zweden heeft een bevolkingsdichtheid van 23/km² en wel een werkend netwerk.
Ken iemand die daar laatst langere tijd was en verschrikkelijk bereik had (dan wel een stukje de rimboe in echter), kan misschien ook wel liggen aan slechte roamingpartner ofzo natuurlijk, kweenie hoe dat werkt precies
Ik denk dat dat wel meevalt (tegenvalt) in Zweden.

https://www.nperf.com/en/...17.578125000000004&zoom=5

Als je dat vergelijkt met Nederland... ja dat is echt insane. We zijn echt enorm verwend hier.
Dank je dat je mijn punt precies onderschrijft; het is in Nederland erg makkelijk om een near-complete coverage te realiseren en als het hier niet lukt, waar dan wel? (nou, wat dacht je van Luxemburg...)

Ergo: we zijn verwend
Teruglezend naar de tekst van @theduke1989 waar je op reageerde, vraag ik me af of je hem wel goed begrijpt. Hij heeft het over Duitsland. Hij klaagt juist niet over de dekking in Nederland.

Ik begrijp overigens wel je laatste reactie. Inderdaad is de dekking in Nederland heel goed. Ik bedoelde dan ook niet het tegenovergestelde. Ik bedoelde puur en alleen dat het argument niet heel sterk was. #whataboutism

Luxemburg… tja ik weet niet hoe het daar is, maar dat is natuurlijk maar een postzegel, qua formaat.
Dat een dunner bevolkt land moeilijk helemaal te coveren is tot in elk onbewoond uithoekje, is volstrekt begrijpelijk. Maar dat je op het zeer druk bereden snelwegennet in Duitsland geen fatsoenlijke dekking hebt, is absoluut niet uit te leggen. Dat is een gewoon schandelijke gierigheid van de providers. Dat is falen van de vrije markt (of een aanwijzing voor stiekeme kartelvorming van providers) en dat vraagt om hard overheidsingrijpen.
Ja, want de 4G dekking was zo geweldig toen Deutsche Telekom nog overheid was.

Oh nee, toen was de 2G dekking zelfs nog experimenteel. Je hebt ernstig de verkeerde sector gekozen om marktwerking aan te vallen; mobiele telecom is hét succesnummer van de voorstanders van privatisering. Natuurlijk, de verwachtingen zijn daardoor ook torenhoog, maar 4G gaat WiFi voorbij in snelheid.

Het is dus belangrijk om te kijken naar wat Duitsland speciaal maakt. Hebben ze misschien een probleem met vergunningen voor masten? Kan één klagend alu-hoedje een mast tegenhouden?
Eh… Volgens het gelinkte artikel is In Duitsland WiFi juist sneller dan 4G (27 vs 19 Mbps) ;)

Als iemand in zijn eentje een mast tegen zou kunnen houden, zou er waarschijnlijk geen enkele mast staan ;(
Dat is juist waarom ik het voorbeeld aanhaal: het is niet het falen van de "vrije markt"; het is een specifiek Duits falen. Wat is er daar bijzonder?
Overheidsingrijpen en vrije markt gaan niet helemaal samen :-)

Ik ken alleen de regelgeving in Nederland met betrekking tot dekkingsverplichting, ik weet niet (schande, want we zijn ook in Duitsland actief) precies wat de wetgeving daar zegt hierover.
Uhh wat raar dat wij "verwend" zijn met een werkend product waar je gewoon voor betaald. Ik woon in Hongarije en hier is het veelal in de trein nog weleens moeilijk verbinding te krijgen, maar op de snelweg dan heb ik van Budapest tot het noord oosten meestal gewoon bereik (heel af en toe valt het weg). Maarja, hier verwacht ik toch minder dan in Duitsland, maar lijkt het toch beter te werken, dus ja die lui in Duitsland doen dan toch echt wel wat fout. Misschien een paar 800 Mhz masten plaatsen langs de route en je hebt het probleem al opgelost. Het gaat hier ook om 83 miljoen mensen vs 17 miljoen in Nederland, dus zou je ook wel kunnen verwachten dat Telco's meer inkomsten hebben om wat masten erbij te plaatsen...
De bevolkingsdichtheid speelt geen rol? Nederland heeft meer dan 400 mensen/km² op 41.500 km², Duitsland 225/km² op 360.000 km². Volledige dekking is dus veel goedkoper per persoon in Nederland dan in Duitsland, lijkt mij. En zelfs in Nederland is de dekking niet volledig.

[Reactie gewijzigd door Cluefull op 26 november 2018 12:36]

Waarom kan 4G in een gigantisch maar dunbevolkt land als Zweden of zelfs Denemarken dan wel zeer goed zijn (zelf geweest en getest)
Goed punt. Woon zelf in München maar op weg naar mijn werk (met de S-Bahn) zit ik soms gewoon nog zonder enig signaal (of ja, Edge, maar poeh, daar kan je wat mee).

Het is echt om te huilen. Grote delen van de snelweg inderdaad zonder internet (route München - Maastricht). Je begrijpt het gewoon niet, als je dan in een land als Noorwegen (ben ik vorig weekend geweest), tussen de fjorden en weet ik veel waar gewoon volle 4G ontvangst hebt.

Wat dat betreft is Duitsland idd een derdewereldland.
Op welk netwerk zit je? Zakelijk gebruik ik Telekom wat echt superieur is vergeleken met O2 (kpn) waar ik vaker geen als wel bereik heb, zelfs in het centrum bij drukte.

Overigens is sowieso in het algemeen Telekom een van de betere aanbieders, heeft te maken met het feit dat ze het oude overheidsnetwerk hebben overgenomen en daardoor veel meer locaties in hun bezit hebben, heb ik mij laten vertellen.

[Reactie gewijzigd door TVH7 op 26 november 2018 14:36]

O2 is niet van KPN maar van Telefonica Spanje. Is samen gevoegd met E Plus.
Klopt maar KPN heeft wel een roaming contract met O2 mijn privé telefoon is Nederlands
Je bent vrij om te wisselen naar een andere partner.
Zit bij prijsvechter 1&1 en die maakt met zijn LTE verbindingen gebruik van O2 en Telefonica netwerken. Je kan er, als je een 3G ipv 4G abonnement neemt, ook voor kiezen om het Vodafone netwerk te gebruiken, maar dan kan weer niet bij een 4G abonnement omdat dat netwerk door Vodafone niet wordt gedeeld (alleen voor Vodafone klanten)
Wat dat betreft is Duitsland idd een derdewereldland.
Dat is het tegenwoordig ook. Kijk maar eens hoe slecht hun wegdek (asfalt) tegenwoordig is in vergelijking met andere westerse landen. Alleen Wallonie is misschien nog slechter.
Ander onderwerp, maar je hebt inderdaad gelijk. Weliswaar minder drukte op de snelweg dan in Nederland (tenminste, zo voelt het), maar dan wel nog ouderwets beton met verschrikkelijke spiegeling en opspattend water bij een beetje neerslag.
Ik denk dat het zoab wat wij gebruiken niet zo heel verstandig is in een land waar sneeuw veel vaker voorkomt. We hebben hier in NL heel wat afgeklaagd over het zoab in tijden dat het wat meer ijzelde, want dan is het opeens een drama. De wegen hier zijn inderdaad top, maar het klimaat is hier ook anders, en dat vraagt om ander asfalt.
Daar tegenover staat dat je in Duitsland ook maar een fractie van de wegenbelasting betaald.
Mijn 20 jaar oude slee van bijna 1500 kg kostte MRB in NL: 756 Euro. KFZ-Steuer in DE: 176 Euro. Voor de snelle rekenaar bijna 600 Euro minder.

Toegegeven. In Duitsland wordt anders belasting geheven (op uitstoot) dan in Nederland (gewicht). Hij is dan ook zowel oud alsook 'minder zuinig'.
Het moraal van het verhaal moge duidelijk zijn.
Een overschot aan concurrentie en overheidssubsidies gecombineerd met goedkope open infrastructuur om mobiele netwerken op te bouwen. Vergeet niet dat de helft van de Zweedse bevolking in de metro/regios van de 3 grootste steden woont en ook in Zweden word het zodra je die steden verlaat een heel stuk minder. De dekking is er wel maar de doorvoer en snelheid van het netwerk is vaak een paar kilometer buiten de bebouwde kom al snel heel slecht. Daarnaast zijn er gigantische delen van het land waar niemand woont. Niet iedere mobiele aanbieder opereert daardoor een nationaal netwerk en gebruiken ze in de dunbevolkte gebieden allemaal dezelfde 2 fysieke netwerken om semi-winstgevend te blijven. De rekening hiervoor komt indirect bij de belastingbetaler terecht.

Denemarken ligt iets genuanceerder en is ook een veel kleiner land met 5x de bevolkingsdichtheid van Zweden waar de kwaliteit van de mobiele netwerken minder is maar voornamelijk ook bevordert is door het grote aanbod van nationale fiber van meerdere partijen die deze netwerken decennia terug al hebben aangelegd.
Het zal een kosten/baten afweging zijn ja, Telekom.de is nou niet echt 'prutspartij'.
Supermooi, maar per kop krijg je ook meer euros binnen. Dan zou je verwachten dat ze ook de dekking beter kunnen maken.

Maar een dekings probleem is geen capaciteitsprobleem, dit zou betekenen dat als je er snachts overheen rijd als het rustig is dat het dan wel zou moeten werken en dat is dus niet zo. Het geen wat in het artikel beschreven wordt `A2 richting Hannover rijdt,` dat is wel een capaciteitsprobleem aangezien het in de spits (drukker) minder goed werkt.

Maar ga eens voor de gein met de trein uit nederland naar Hannover of Berlijn rijden, in Nederland heb je af en toe last dat je geen bereik hebt maar zodra je in Duitsland komt is het over met de pret en heb je gewoon af en toe wel internet (vaak bij de stations / bewoonde wereld in de buurt).
Ik had tijdens een fjorden tocht in Noorwegen nog zelfs 4g signaal
Dat komt omdat in de fjorden en in de dalen de bevolking woont, trek effe de bergen in en je zult een stuk minder signaal hebben.
Door alle bebossing in Duitsland zijn het meer dan een paar masten; ze moeten vrij hoog worden en ze moeten van elektriciteit worden voorzien. Kost best wat.
leuk argument.
Ik woon in noorwegen. en heb perfect 4G of 4G+ en zoals je weet staan hier echt wel bomen.

op kantoor hebben we zelfs geeneens kabel/glasvezel/adsl. alleen mobiel netwerk.
80/80 MBit/sec.
en als ik met de auto rijd luister ik naar de nederlandse radio via internet. alleen in lange tunnels valg hij wel eens weg. maar zelfs dan is het nog echt acceptabel.

Wel leuk om te lezen hoe andere landen stuntelen.
Waar in Noorwegen is dat? In de buurt van steden in Duitsland heb je bijvoorbeeld ook niet echt grote problemen...
Hangt ook van de stad in Duitsland af. Omgeving Kleve is een ramp. Zelfs op de totaal vlakke weilanden of zicht op de antennen is het hier nog een drama met ontvangst. Zelfs bellen is een uitdaging.
Klopt. Kleve/Goch is een drama
Ik schakel dan meestal over naar Deutsche Telekom. Die heeft dan nog het beste bereik.
O2 is de grootste ramp
Gelukkig, ben ik toch niet de enige die dat ervaart. Ik heb meestal in het centrum van Goch / Weeze / Kevelaer gewoon geen internet. Buiten de dorpen is het íets beter, maar niet veel. Dicht bij de grens is het helemaal een drama, daar heb je niet eens bereik, laat staan internet.
De hele A3 vanaf Zevenaar is een drama met een grote D. Er valt daar geen normaal gesprek te voeren, constant falen handovers en schiet je van 4G naar EDGE en weer terug.
Zeg dat niet te hard. In mijn slaapkamer (goed, binnenshuis dus, maar toch) valt mijn mobiele internetverbinding gewoon weg. Van 4G voor de stoep naar edge in de slaapkamer. En dan hebben we het over het centrum van München.
Word helemaal leuk als je ondergronds gaat. Liep een kelder in Stuttgart in. Kon m'n maten niet eens meer bereiken over welk bier ze nou wilde...
eigenlijk in vrijwel heel noorwegen heb je prima dekking.
natuurlijk een beetje afhankelijk van de aanbieder, maar de twee grote jongens doen het echt heel goed.

https://www.telenor.no/privat/dekningskart/#map
Tja, maar Noorwegen is veel extremer bergachtig dan Duitsland en dan wordt het een heel ander verhaal. Vaak is het dan juist betrekkelijk makkelijk om met één mast een heel eilandje / gebied / berg zelf + meerdere valleien dan wel halve aangrenzende eilanden eromheen te bereiken, want die liggen allemaal lager.
Tja, maar Noorwegen is veel extremer bergachtig dan Duitsland en dan wordt het een heel ander verhaal. Vaak is het dan juist betrekkelijk makkelijk om met één mast een heel eilandje / gebied / berg zelf + meerdere valleien dan wel halve aangrenzende eilanden eromheen te bereiken, want die liggen allemaal lager.
En zelfs dat kunnen ze niet. Bv op het duitse waddeneiland Borkum boven Groningen is het bereik ook gewoon erg slecht. Bijna nergens 4G.
Off topic: Via de pin betalen in winkels is er ook niet bij op Borkum. Eerst geld pinnen bij de bank en daarna naar de winkel. Verder mooi eiland met mooie natuur en prima pils.

[Reactie gewijzigd door pjdijkema op 26 november 2018 14:02]

Het niet kunnen pinnen is een ding in heel Duitsland. Eerst dacht ik dat het alleen Berlijn was maar ook in München kan het vaak niet.

Wil je gaan pinnen, moet je in Duitsland ook uitkijken dat je niet ineens zo'n gele pinautomaat van Euronet gebruikt en 5 euro aan pinkosten moet bijbetalen trouwens :+
tuurlijk, maar realiseer je wel dat noorwegen maar 4,5 mln mensen heeft. op een oppervlak wat (gokje) even groot is als duitsland met 80 miljoen mensen.
Ja, Scandinavie, de meeste Oost-Europese landen en ook Nederland hebben dat best goed voor elkaar. Het is natuurlijk ook best belachelijk dat landen als Frankrijk, Duitsland (maar ook Belgie) er zo'n potje van maken. Terwijl we steeds afhankelijker worden van een goede (mobiele) internetverbinding.
Capaciteitsproblemen kennen ze dan ook niet in Noorwegen, zo weinig Noren in zo veel ruimte.
Door alle bebossing in Duitsland zijn het meer dan een paar masten; ze moeten vrij hoog worden en ze moeten van elektriciteit worden voorzien. Kost best wat.
Dat argument gaat niet op. Afgelopen zomer op vakantie geweest in Zweden. En als ze ergens veel bomen hebben dan is het wel in Zweden. Ik heb een rondreis gemaakt van Zuid Zweden tot midden Zweden en overal prima 4G tot in de meest afgelegen delen.
Ik reis ook met enige regelmaat door Duitsland en de dekking is daar idd een ramp. Zelfs in hartje Dortmund niet eens 4G. Dit was vorig jaar.
In de tijd dat nog een buitenlandbundel moest kopen voor bv Duitsland ben ik daar op den duur mee opgehouden om die bij te kopen want het werkte toch voor geen meter.

[Reactie gewijzigd door pjdijkema op 26 november 2018 13:40]

Kerel, ga eens een keer op reis naar de VS. Zelfs op de interstates kom je hele stukken (als in: UREN rijden) tegen waar je geen T-Mobile en AT&T hebt, zelfs niet via partner affiliate netwerken (in veel gebieden heeft AT&T geen eigen netwerk maar doet aan national roaming met plaatselijke partijen die slechts een netwerk in (delen) van een of enkele staten hebben.

Echt, wij kunnen van de wadden tot zuid limburg bellen en 4G gebruiken. Overal, altijd. En als het hier niet lukt, dan lukt het daar (vijf spreekwoordelijke stappen opzij) wel...

Dus ja, je betaalt voor een product (bellen) maar niet voor gegarandeerde coverage, dat is een grote misvatting. De operators hebben ook geen verplichting om jouw lokatie te dekken, ze hebben alleen een verplichting om een bepaald percentage van Nederland te dekken. Val jij daar buiten? He wat vervelend...

Daarbij geldt die dekking ook alleen voor outdoor condities, niet voor indoor.

Dus ja, wij zijn redelijk verwend. Nederland is erg goed gedekt, dat komt mede door ons kleine oppervlakte en grote aanstal inwoners per km2 maar ook door het terrein (heel.... erg.... plat) plus het feit dat overal dirt cheap backhaul te krijgen is en het feit dat opstelpunten redelijk makkelijk te verkrijgen zijn.
Op een interstate urenlang? Geen 4G okee, maar helemaal niets is meestal een half uurtje ofzo.

Commnet heeft een vrij groot netwerk in landelijk VS. Als je een leuk abo hebt bij een grote Amerikaanse provider mag je daarop roamen, prepaid gebruikers niet altijd of zonder data. Mijn ervaring is dat er vrijwel altijd verbinding is op de interstates; de kleinere wegen daartussenin zijn wel echt een ander verhaal.

De VS zijn misschien wel vergelijkbaar met Duitsland verder; op lange uitgestrekte wegen heb je vaker geen of langzame data, maar je kunt in de regel wel bijna altijd bellen (zo nu en dan met een dropped call).

Dekkingskaarten: (grijze lijnen zijn interstates)
https://www.att.com/maps/wireless-coverage.html (3rd party = meestal Commnet)
https://www.t-mobile.com/coverage/coverage-map

Let wel: je hebt een mobiel nodig die alle Amerikaanse frequenties ondersteunt om volledig 4G te gebruiken. Ook kan het voorkomen (met name bij T-Mobile) dat je wel LTE data hebt maar niet kunt bellen via UMTS als je geen VoLTE hebt (LTE draait op lagere frequenties bij T-Mobile inclusief nu ook de nieuwe 600 MHz-band, bij roaming kan dit soms een issue zijn).
Affiliate netwerken mogen door AT&T abonnees gebruikt worden ja, maar niet door prepaid klanten. Dus ja, dan heb je urenlang geen coverage.

Om nog te zwijgen over de grote AT&T 4G leugen, wat feitelijk gewoon hsdpa is.

Ik weet niet op welke interstates jij zoal geweest bent maar vooral in Arizona is het met een prepaid kaart van AT&T in veel delen huilen.

Ja in Californië lukt het op elke interstate wel. Maar ga eens Dead Valley in Nevada in. Duik eens de bergen in, daar kom je echt alleen maar Verizon tegen.

[Reactie gewijzigd door Odie op 26 november 2018 20:37]

Ik heb geroamd met een Vodafone-sim en afwisselend op AT&T, T-Mobile en Commnet gezeten in Nevada, Utah en Arizona.

Op interstates eigenlijk vrijwel altijd bereik van één van die netwerken, telefoon los in de auto. Verschilt van EDGE tot 3G tot LTE. Op kleinere wegen is het wel vaak huilen, neem een afslag en een paar km verder heb je een tijd lang niets meer.

Verizon mag je nog niet op met Vodafone, maar het schijnt dat dat misschien wel over een tijdje mogelijk wordt als VoLTE-roaming wordt ingeschakeld. Ze hebben namelijk geen traditioneel 2G/3G-netwerk en roaming is alleen mogelijk op LTE dus dan moet bellen ook mogelijk worden.
Je vergeet de Veluwe. Ik ben er de laatste twee jaar weinig geweest, maar de dekking daar was indertijd echt niet super. Een dun muurtje maakte dan al het verschil en deed de verbinding terugvallen naar GPRS of zelfs helemaal wegvallen.

Verder ben ik het helemaal met je eens. Ook in Frankrijk, in meer afgelegen streken kan het enorm verschillen. Het wisselt heel sterk. Honderd meter lopen kan het verschil zijn tussen 4G en niks. Het ligt daar vast ook aan hoogteverschillen en wie weet bodemsamenstelling.

We zijn verwend hier. En het is inderdaad heel zinvol af en toe naar Duitsland, Frankrijk of elders te gaan waar de dekking soms volledig wegvalt.
Misschien zijn wij verwend. Ja, Nederland is kleiner en dichtbevolkte. Maar Duitsland is echt drama. Buiten de grote steden val je niet alleen vaak terug, maar heb je vaak zelfs helemaal geen verbinding. Google maps is vaak nog wel bruikbaar, maar Spotify op de autobahn is bijna niet te doen.
Tja streaming en zo .... verwend dus! Ik kom heel veel in Duitsland van maastricht tot Berlijn op heel veel plaatsen. Ik zit eigenlijk nooit zonder ontvangst. Af en toe eens naar H+. Het switchen van aanbieder is wel vervelend, dat kan op snelweg soms wel even duren voordat hij verbinding heeft met de volgende. maar als ik ergens moet zijn, ja ook in dun bevolkte gebieden, geen enkel probleem voor de normale toepassingen, navigatie, chat etc.
Nouja, Spanje is toch ook een flink land. En de telefoondekking is daar best redelijk op orde. Zeker aangezien die economisch gezien het een stuk minder goed doen dan Duitsland. En de telefoonabbo's erg goedkoop zijn (na kortingsacties, die er áltijd zijn).
Dus op vakantie in Tsjechie had ik geen hoge verwachtingen. Maar enkel tijdens een lange fietstocht door een bos, 20 of 30 kilometer buiten de beschaving, heb ik even geen 4G-tje gezien.

Volgens mij is het de wet van de remmende voorsprong in actie. Tsjechie heeft 3G grotendeels overgeslagen en is gelijk grootschalig voor 4G gegaan, terwijl Duitsland een groot 3G netwerk heeft wat nauwelijks afgeschreven is en nu al weer op de schroothoop kan.
Klopt, maar heb zelf een flinke tijd in Noorwegen gezeten en kom daar nog regelmatig, mega land (qua formaat) en heb hoegenaamd overal dekking op de wegen. Het gebeurd echt zelden dat ik verbinding verlies. En dat voor veel en veel minder mensen dan in Duitsland.

Als ik door Europa rijd van Nederland naar Noorwegen (Duitsland, Denemarken, boot, Noorwegen) heb ik de meeste problemen in Duitsland (w.b. wegvallende verbindingen).
En Duitsland is geen uitzondering wat dat betreft. Wij in Nederland zijn gewoon enorm verwend met een near-complete coverage.
Nou ja, we zijn natuurlijk ook verwend met een goed wegennet, werkende riolering en een betrouwbaar elektriciteitsnet.

Waar ik maar mee wil zeggen, je mag best dankbaar zijn voor wat je hebt, maar je mag ook best wel als modern ontwikkeld land bepaalde standaarden opleggen aan je nutsvoorzieningen. En ja, mobiele telecom hoort daarbij.

Dus, als de trein niet rijdt, de stroom uitvalt of je dekking wegvalt: Ergens anders hebben ze het vast slechter, maar nog steeds is het zeik-waardig.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 26 november 2018 13:59]

Nee, het is niet zeik-waardig. We zouden eens wat blijer en tevredener moeten zijn met wat we wel hebben en niet constant kijken naar wat we niet hebben. Je huis kan altijd groter, je auto kan altijd sneller, je maaltijd kan altijd vetter. We zijn Rupsje Nooitgenoeg en zeuren kunnen we in Nederland als de beste.

Ja het is vervelend als je in Nederland even een dropped call hebt omdat je een tunnel in rijdt. Boe-hoe, wacht 5 seconden en bel opnieuw. Ja het is vervelend als je in je huis geen dekking bij MNO x hebt. Als je even je huiswerk had gedaan met een prepaid kaartje dan had je misschien gezien dan MNO y knalhard bij je naar binnen fietst en dat je dus daar had moeten zitten.

We zeuren in Nederland als de beste, we vinden altijd wel wat. Maar geef nou toe: hebben we het zo slecht? Kijk eens wat vaker om je heen in de wereld en concludeer dat het gros van de Nederlanders in weelde baden.

Dus nee, we zouden wel eens wat minder mogen zeuren wat mij betreft. Niet alleen als het op mijn vakgebied aankomt, maar ook over andere dingen. Mensen schreeuwen tegenwoordig moord en brand als ze even een uurtje of wat niet kunnen Netflixen, of als de stroom er een uurtje uit ligt...

</offtopic>
Ooit in Zweden geweest? In the middle of nowhere gewoon 4g, in de bergen uiteraard niet, maar overal anders gewoon 4g. Het land heeft er gewoon in geinvesteerd, Duitsland overduidelijk niet.
Die investeringen vallen daar nog wel mee, een site is in Nederland aanmerkelijk duurder dan in Noorwegen of Zweden, de r.o.i. voor zo'n dure Nederlandse site is dan wel weer veel hoger.
Je hebt hier ook gelijk een flinke capaciteit nodig.

[Reactie gewijzigd door PalingDrone op 26 november 2018 16:17]

Zweden ben ik recent niet meer geweest dus ik weet niet hoe het nu is. Maar kijk eens naar IJsland. Goeie dekking op de ring en de hotspots maar in het binnenland is het signaal echt wel foetsie.
Aan de andere kant verlies ik met Tele2 ook regelmatig verbinding tussen Amsterdam en Utrecht op de A2 terwijl dat een van de drukste verkeersaders is en je daar dus op z'n minst fatsoenlijke dekking verwacht voor navigatie en muziekstreaming.

En daar mogen providers wel degelijk verantwoordelijk voor gehouden worden. Dekking in alle grote steden en dorpen (bevolkingsdichtheid >500 inwoners per km2) en langs alle grote verkeersaderen zou vanuit de overheid afgedwongen en gecontroleerd moeten worden. We worden steeds afhankelijker van het mobiele netwerk en dat betekent dat dekking een steeds belangrijkere factor wordt.

Nederland is bij uitstek het meest geschikte land voor providers, hoge bevolkingsdichtheid en een zeer makkelijk landschap. Er zou dan ook geen excuus moeten zijn voor slechte prestaties.
Waarschijnlijk hebben we ook gewoon een vrijwel perfecte landelijke dekking als we alle providers zouden mixen.
Anoniem: 562971
@Odie26 november 2018 14:15
Maar ik stuur dat soort mensen graag altijd even op schoolreisje naar Duitsland. Rijdend over de A12 van Zevenaar naar Oberhausen is het echt een drama. 4G, 3G, EDGE, weer terug naar 4G, soms helemaal geen signaal, en het gaat maar door. Ook op die route is een half uur achter elkaar bellen vaak niet te doen.

En Duitsland is geen uitzondering wat dat betreft. Wij in Nederland zijn gewoon enorm verwend met een near-complete coverage.
Maar daar wonen wij niet, dus slaat jouw reactie richting jouw (T-Mobile klanten?) echt helemaal nergens op. Ook ik betaal met de bijbehorende belofte van landelijke dekking en dat is pertinent niet waar.

Ik als T-Mobile klant stap over naar Vodafone en dan gaat het niet alleen over hun valse beloftes maar ook de waardeloze afther-sale van T-Mobile. Die waardeloze belofte bestaat uit het niet terugbellen van een klant met een terechte klacht. Een klant die binnen in een gebouw gewoon geen bereik heeft (Apple en/of Android maakt geen verschil) maar KPN of Vodafone collega's gewoon normaal en stabiel bereik hebben.

T-Mobile..... :z
For the record: ik werk niet voor T-Mobile. En huh betaalt niet voor landelijke dekking (als in: overal). Waar staat dat in jouw contract met tmobile?
Anoniem: 1092407
@Odie26 november 2018 14:49
Waarom is een land als Nederland makkelijker 100% te dekken dan Duitsland dat volgens mij in de genoemde regio's niet veel afwijkt in bevolkingsdichtheid? Ik breng de meeste tijd in ZO Azië door en hier is het minstens net zo goed als Nederland en vaak zelfs beter. In metro's en andere tunnels in de stad heb ik vrijwel altijd 100% 4G bereik terwijl dat in Nederland ook nog steeds dramatisch is. Even met de trein onder de grond en floep 4G weg, 3G weg, 2G weg, nul komma nul bereik. Onbegrijpelijk anno 2018. En nog riskant ook. Kun je niet eens bellen als de trein daar vast komt te zitten.

Hier doe ik buitenshuis altijd alles met 4G. Neem de moeite niet voor een of andere wifi hotspot. 4G is betrouwbaar, snel en veiliger dan de gemiddelde hotspot.

Duitsland klinkt echt als een derdewereldland. En dan denk je dat je er zelf in eentje woont. ;)
Waar werk je? Goede instelling met we zijn gewoon verwend. Hangt dat als slogan aan de muur? Ja en als ze echt moeilijk doen stuur je (dat soort?) mensen gewoon even naar Duitsland.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 26 november 2018 13:16]

Yep das onze huis slogan 😂😂
En Duitsland is geen uitzondering wat dat betreft. Wij in Nederland zijn gewoon enorm verwend met een near-complete coverage.
Ben het met je eens dat wij in Nederland ontzettend verwend zijn en dat gelijkwaardige dekking in een groot land met bovendien veel meer hoogteverschil inderdaad heel moeilijk te realiseren is.

Maar in Duitsland is het toch wel echt veel minder dan in andere grote landen met geografische uitdagingen. Die zelfs nog veel dunner bevolkt zijn vaak. In Italië (ook op de grote eilanden), in Portugal, in Spanje, in Bulgarije... Overal heb je in bewoond gebied inmiddels wel 4G. Al was het maar omdat vast internet ook niet bestaat daar. Natuurlijk valt dit vaak weg zodra je buiten de dorpen en grote wegen komt, maar in Duitsland heb je zelfs in dorpen van 20.000 inwoners met sommige providers nog geen 3G dekking, laat staan 4G. Telekom is daar de positieve uitzondering. Maar die bedekken zo'n dorp en de hele omgeving dan vanaf één heuvel, waardoor de theoretische snelheid van 75 of 225 Mbps nooit of te nimmer gehaald wordt.
toch wel raar, in Noorwegen, in de middle of nowhere, volle 4G, geen probleem (tolpoortjes hoog in de bergen werken soms met ee 4G creditcard terminal).
In Denemarken, volle 4G overal.
Op de snelweg tussen Hamburg en Bremen --> geen bereik. Wat een drama daarzo
Een mast in Nederland is ook niet simpel en goedkoop. Dichtbevolkt ja, maar een land van regeltjes voor alles, en altijd navolgen. Daarom valt het nog best tegen om het hier aan te leggen.

Daarnaast, werkt het in Duitsland niet alleen slecht in de rimboe maar ook vaak in drukke gebieden. Dan is er geen excuus meer op dichtheid gebied.
Een opstelpunt is in Nederland relatief simpel en goedkoop. Pak een bestaand gebouw (zijnde geen monument of beschermd stadsgezicht), zorg dat je hele bouwwerk niet hoger is dan 5 meter en presto: je hoeft er geen vergunning voor aan te vragen. Voor een dicht bebouwd land als Nederland is de kans dat je zo'n pand gaat vinden in een zogenaamde 'search area' een stuk groter dan in een minder dicht bevolkt land, waar je dan complete vakwerkmasten moet bouwen (duur) en vergunningen moet regelen (lastig).

Qua goedkoop: last time I checked doet een mobiele installatie op een beetje normale plek zo rond de 6000 euro op jaarbasis qua huur aan je landlord.
"Nederland en zeker Luxenburg zijn ook iets simpeler close to 100% te dekken he..."


Dat is waar, maar Duitsland loopt op allerlei gebied mijlenver achter! Kijk nu eens naar verwarminssystemen. Heel veel oude, nog gestookt op gasolie, van minstens 50 tot 60 jaar oud. Hier in Nederland moeten we van het gas af, daar kappen ze nog bossen omdat er bruinkool onder in de grond zit, bestemd voor electriciteitscentrales. En zo is er nog wel meer op te noemen.
Ach ja, in Duitsland levert zonne-energie al tegen de 7% van nationaal verbruik. Nederland hobbelt daar achteraan met 2%.

Je kan niet overal de beste in zijn.
De landelijke dekking is natuurlijk niet zo relevant als je geregeld op plekken komt waar het bereik beroerd is. De 'dekkingskaarten' die providers aanbieden zijn veelal onbruikbaar, omdat ze gewoon niet duidelijk genoeg zijn, dus je merkt eigenlijk pas in de praktijk of de dekking van de nieuwe provider voldoende is.

Mijn broer is van KPN afgestapt om de doodsimpele reden dat hij in zijn huis gewoon helemaal geen bereik heeft, en dat is hartje Amsterdam. Ik gebruik zelf juist KPN omdat het bereik in mijn woonplaats zoveel beter is (althans, 3-4 jaar geleden) dan de overige providers.

Dat allemaal terzijde, "het kan altijd nog erger" is natuurlijk gewoon een slecht argument.
Hoe is het acceptabel werken van een product waar we voor betalen "Mijn hele punt was dat wij in Nederland gewoon enorm verwend zijn (maar dat wil niet iedereen hier horen)"?

Misschien ben jij wel verwend dat je überhaupt in dienst genomen wordt met dit soort opmerkingen.
Wat heeft mijn werk in hemelsnaam met mijn opmerking hier te maken?
Ik citeer je:
"Mijn hele punt was dat wij in Nederland gewoon enorm verwend zijn".

Volgend citaat:
"
Als medewerker van een mobiele telco zie ik vaak coverage klachten van onze klanten voorbij komen. Mensen hier in NL realiseren zich vaak niet hoe ontzettend goed de coverage van alle nartijen hier is. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen en vaak zijn het overstappers die zeggen "met die en die had ik volle bak en nu nog maar de helft" (of minder)... Dat kan, niet overal is de coverage altijd 100%, zeker als het indoor betreft. "
En dus? Ik mag geen mening hebben en als ik die wel heb dan ben ik verwend dat ik überhaupt in dienst ben genomen? Waarmee je blijkbaar toch suggereert dat ik dus geen mening over iets mag hebben als die jou of een ander niet welgevallig is?

Ik trigger blijkbaar iets heel gevoeligs hier ofzo. Maar het is gewoon een feit dat we verwend zijn met de coverage in Nederland. Blijkbaar zie jij daar een negatieve connotatie in, maar ik bedoel het gewoon als “verhoudingsgewijs steken we er bovenuit”. Tuurlijk kan het altijd beter. Maar over het algemeen is de dekking in Nederland prima in orde.

Snap je het nu wel?

[Reactie gewijzigd door Odie op 27 november 2018 20:01]

Dus je hebt nog gewoon een 3G dataverbinding en klaagt al?
Als ik op vakantie ben in de Duitse Eifel is er enkel 3G of 4G in de grotere dorpen/steden. In de kleine dorpjes en het buitengebied kun je het vergeten en zit je gewoon op 2G.
3G is echt wel traag als je 4G gewend bent. Ik leg mijn telefoon in de trein al weg als 4G weer eens niet bereikbaar is. Inderdaad is 2G in Duitsland nog erger.
Probleem van 3G is ook als je te weinig streepjes hebt dat het amper nog werkbaar is zeker als hij dan steeds switched tussen 3G/Edge. Bij 4G heb je met 1-2 streepjes al een goede verbinding maar ik heb het idee dat 3G beter was toen 4G nog niet bestond.

Hier in Belgie is het trouwens ook een drama. In Vlaanderen gaat het dan nog wel maar Wallonie is ook zeer slecht. In Luxembourg is het geweldig.
Zal deels gewenning en minder bandbreedte voor 3G zijn (weet iemand dit?).
In de trein is mobiel bereik sowieso klote, helaas. Zit je met een flink bundel, werkt internet niet tijdens je commute :(
3G wordt inderdaad afgebouwd, bij alle providers in Nederland. Duitsland durf ik niet zo veel over te zeggen maar ik vermoed dat het daar vooralsnog alleen in de steden wordt afgebouwd en niet tussen de steden in langs de snelwegen waar deze problemen nu optreden.

3G lijkt steeds trager te worden en wordt ook steeds trager omdat ons dataverbruik veel groter is. Als je dan terugvalt van 4G naar 3G gebruik je een groter deel van de capaciteit van dat netwerk, wat nu ook langzaam telkens kleiner wordt. Gelukkig gaan er wel steeds meer mensen naar 4G...

Dat EDGE nog best snel kan zijn merkte ik begin dit jaar in de VS waar ik op T-Mobile USA EDGE terechtkwam ineens ergens bij de grens tussen Nevada en Arizona in the middle of nowhere. Spotify was nog lekker snel, zelfs een nieuw nummer opzetten duurde maar een seconde of 2 voordat hij startte! Puur capaciteit vs aantal gebruikers dus...
Niet waar, KPN en Vodafone faseren 3G uit en houden 2G vooralsnog in dienst. T-Mobile zet juist 2G buiten de deur en houdt 3G voorlopig in service.
Afbouwen is niet hetzelfde als uitschakelen. Ook T-Mobile NL heeft de afgelopen paar jaar 3G afgebouwd van 5 naar 3 carriers (25 MHz naar 15 MHz); een deel van band 1 wordt nu gebruikt voor 4G ipv 3G. Ik verwacht dat dat langzaam nog verder terug zal worden gebracht naar bijv. 10 MHz en 2 carriers.

Er is maar één land waar ze zowel 2G als 3G uitschakelen: Taiwan. Zie dit artikel:
http://www.taipeitimes.co...ves/2018/01/08/2003685395

3G schijnt daar wel nog een tijdje aan te blijven staan omdat het anders niet meer mogelijk is om te bellen voor buitenlanders. VoLTE-roaming is nog bijna nergens live namelijk... Ik vermoed dat om die reden er altijd nog een tijd lang een legacy netwerk live zal blijven.
3G is enorm afhankelijk van het aantal gebruikers op dezelfde mast. Voor de 3G bandbreedtes (in ieder geval in NL, geen idee of het overal zo werkt) is het zo dat wanneer er meer gebruikers 3G gebruiken op een mast, het 3G bereik van die mast krimpt. Dus als je met 1 of 2 streepjes 3G verbinding hebt en er melden zich een aantal nieuwe gebruikers aan, dan zul je aan de rand van die 3G zone inderdaad terugvallen naar 2G of 4G die die beperking niet hebben.
Da's een technisch effect. Bij 4G werkt het trouwens net zo, het effectieve bereik krimpt bij grote aantallen gebruikers.
3G was in veel landen letterlijk beter toen er nog geen 4G was omdat best veel aanbieders 3G-spectrum zijn gaan hergebruiken voor 4G en waardoor de 3G dekking slechter werd.
Dat dacht ik al inderdaad want als ik nu op 3G zit denk ik man man hoe kon ik hier vroeger mee surfen.
Grappig want Whatsapp of Facebook waren prima te gebruiken maar nu laadt het niet eens meer op 3G, heel vreemd.
Ligt natuurlijk ook aan het feit dat mobiele apps en websites vroeger waren gebouwd om met zo min mogelijk data zoveel mogelijk te laten zien, terwijl men tegenwoordig al ervan uitgaat dat je 'gewoon' een dikke breedband verbinding ter beschikking hebt.

Los daarvan is het uiteraard nogal overdreven dat bv een whatsapp niet zou werken op 3g, kan hooguit zijn dat als je HD filmpjes gaat doorheisen dat dit even kan duren.
Meeste locaties waar ik in Vlaanderen kom is de dekking meer dan ok (zit zelf voornamelijk in Limburg)
(Proximus netwerk).
In Wallonie kan het inderdaad over het algmeen nog wel een stukje beter.
Grotere locaties zoals Luik en Charleroi zijn wel dik ok).
Ja ik zit regelmatig in Wallonie maar in de buitengebieden dorpjes etc is het heel erg slecht. Daarom heb ik Proximus want als je Base hebt ofzo schijnt het daar helemaal niet te doen te zijn.
Klopt....ik heb mijn KPN verbinding vaker geen dan wel een verbinding in Brussel. Vaak valt het bereik helemaal weg of is het bereik dusdanig slecht dat ik in ieder geval geen Uber kan bestellen :+
Ik leg mijn telefoon in de trein al weg als 4G weer eens niet bereikbaar is.
Je hebt in de Trein toch wifi ;)
Daar zit ik niet op, die is (was?) meestal ook erg traag...
Ja dat werkt alleen ook vaker niet dan wel. Of zó traag dat je er niets aan hebt, als in enkele bytes/s. En helaas ook via telefoon (KPN 4G) gaat het nog vaak mis. Minuten lang (10 á 15) geen data die verstuurd kan worden, ondanks dat het bereik er wel is.
Behalve met Telekom.de. O2 is een drama, Vodafone gaat soms nog wel maar Telekom.de blijft me vaak verbazen qua dekking in bepaalde kleine dorpjes (waar je met elke andere provider geen dekking hebt).

Misschien omdat Telekom vroeger van de staat was en nu nog minimaal 30% en deze daarom de betere is.
Jup, same here. Als ik via Duitsland naar m'n schoonouders in het hoge noorden rijd, merk ik dat de navigatie hele stukken gewoon geen internetverbinding heeft. En dan ineens krijg je 'tig berichtjes binnen omdat je even 2G/3G hebt. Zeker langs de A-wegen zou je uit zakelijk oogpunt toch al goede 4G-dekking moeten hebben? Soms valt de hele ontvangst daar weg en ben je dus mobiel onbereikbaar. Als je daar nou iets overkomt en je hebt de hulpdiensten nodig? Dan moet je maar hopen dat je ergens op een gastnetwerk terecht kunt om 112 te bellen :)

Ik navigeer vaak met Waze en die haalt standaard (weet niet of je dat kunt aanpassen*) niet de hele kaart binnen. Zo reed ik 2 weken terug doodleuk ergens in het buitengebied een "witte vlek" binnen waar de aanwijzingen door gingen, maar ik enigszins om de vlek heen geleid werd. Dat is mij in Nederland nog nooit gebeurd. Misschien ben ik wel verwend :+

* Is blijkbaar mogelijk

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 26 november 2018 12:41]

Zeker langs de A-wegen zou je uit zakelijk oogpunt toch al goede 4G-dekking moeten hebben? Soms valt de hele ontvangst daar weg en ben je dus mobiel onbereikbaar. Als je daar nou iets overkomt en je hebt de hulpdiensten nodig? Dan moet je maar hopen dat je ergens op een gastnetwerk terecht kunt om 112 te bellen :)

Ik navigeer vaak met Waze en die haalt standaard (weet niet of je dat kunt aanpassen*) niet de hele kaart binnen. Zo reed ik 2 weken terug doodleuk ergens in het buitengebied een "witte vlek" binnen waar de aanwijzingen door gingen, maar ik enigszins om de vlek heen geleid werd. Dat is mij in Nederland nog nooit gebeurd. Misschien ben ik wel verwend :+
Ik heb een TomTom Go 5100. Deze heeft een ingebouwde 2G simkaart. En zelfs die verliest regelmatig contact, gewoon op de snelweg. Gelukkig gaat het in ons geval alleen maar over verkeersinformatie, maar het geeft wel aan dat ze daar toch echt nog wel wat werk te doen hebben.
Is mogelijk ja, als je de route daarvoor al 1 keer navigeert dan blijft de map (cache geheugen) staan.
Jup, same here. Als ik via Duitsland naar m'n schoonouders in het hoge noorden rijd, merk ik dat de navigatie hele stukken gewoon geen internetverbinding heeft. En dan ineens krijg je 'tig berichtjes binnen omdat je even 2G/3G hebt. Zeker langs de A-wegen zou je uit zakelijk oogpunt toch al goede 4G-dekking moeten hebben? Soms valt de hele ontvangst daar weg en ben je dus mobiel onbereikbaar.
Andere persoonlijke ervaring: als ik vanuit Beieren naar Nederland rijd, kan ik anders nonstop streamen. Spotify, YouTube, ZiggoGo. Alles zonder onderbreking.

edit: Maar zo eerlijk moet ik ook zijn. Er zijn anders ook soms meer of minder afgelegen gebieden waar je weleens geen ontvangst hebt. zelfs geen 2G.

[Reactie gewijzigd door rene_fb op 26 november 2018 19:05]

Het grappige is dat in de meeste 3de wereldlanden de dekking een stuk beter is. In Uganda had ik werkelijk waar overal 4G, ook in de meest afgelegen gebieden. In Nederland heb je dat niet eens, als je bijvoorbeeld met de trein door wat minder stedelijk gebied rijdt is het vaak kommer en kwel met de verbinding.
Het verschil is dat er in (grote delen van) Afrika meestal geen vaste verbinding mogelijk is, dus men veel afhankelijker is van draadloze verbindingen.
Wet van de remmende voorsprong.
Later beginnen en het gelijk goed doen versus zitten met een verouderd netwerk waarin destijds flink geinvesteerd is.
Ik weet niet hoe het in Duitsland gaat, maar in Nederland zijn de "praatpalen" weggehaald, waar je de ANWB kon bellen om pechhulp te krijgen. Dat hebben ze gedaan omdat iedereen tegenwoordig een mobieltje heeft en niemand die dingen meer gebruikte. Maar als je ergens geen ontvangst hebt...?
Ik denk dat het plaatsten van masten in andere landen makelijker is, in Nederland zijn de weten en regels strenger en dus kan niet overal maar masten worden geplaatst.
De meeste is ook niet waar hoor, het is vaak echt wel minder. En in de meest afgelegen gebieden waar niet of nauwelijks toeristen komen is het er echt niet. En da's mijn ervaring met tweede- en derdewereldlanden.

In Nederland hebben nieuwere treinen allerlei isolatiemeuk op de ramen die ontvangst enorm blokkeert. Zou je uit de trein stappen heb je gelijk 3 streepjes meer, daarmee vergelijken is niet helemaal fair.
Hahaha luxe problemen :=)
Dat zou ook echt het laatste zijn waar ik me druk over zou maken.
First world problems :)

Maar goed het is gewoon zo dat in een gebied waar drie dooie kippen en een halve koe zo ongeveer de hele bevolking is men simpel weg de moeite niet neemt om flink wat masten of capaciteit neer te zetten. En dus is een autobann ook niet echt belangrijk voor het leveren van grote capaciteit of veel gelijktijdige verbindingen. Omdat de overgrote meerderheid van de bestuurders van auto's alleen in de auto zit en ook nog eens niet of nauwelijks van de telefoon gebruik maakt (om iet anders te doen dan even snel bellen) want regeltjes en veiligheid en zo) is het simpel weg niet de moeite waard om flink in masten te investeren. Dat in een file iedereen de telefoon er bij pakt en even facebook, jouwbuis en andere sites bezoekt want je staat nog wel even, dat is jammer dan maar dat is nog geen reden om meer masten te plaatsen.

Om dit op te lossen zijn er nieuwe voorwaarden nodig voor de te veilen frequenties. Deze zouden niet alleen dekking moeten garanderen maar ook een bepaalde mate van capaciteit. Waardoor je bijvoorbeeld verplicht kunt stellen dat je niet alleen verbinding hebt als je de enige bent in het dorp met een nieuwe mobiele telefoon maar dat als de pastoor ook een nieuwe telefoon koopt je beide een goede snelle verbinding blijft houden, net als dat op een snel weg er rekening gehouden moet worden met een situatie waar de gehele weg over een lengte van een X aantal kilometers volledig vast staat (zo als iedere ochtend voor veel snelwegen nabij grote steden)
Het grote probleem met dit soort veilingsvoorwaarden is dat ze meestal geschreven worden door mensen die erg dicht bij het vuur zitten en die dus maar al te goed weten dat dit soort dingen hun (voormalig) werkgever flink wat extra geld zal kosten waardoor dit soort dingen weg gelaten worden.
Als ik nu deze minister over meer dekking hoor praten ben ik er redelijk zeker van dat de regeltjes waarschijnlijk een 99,5% dekking vereisen maar de capaciteit gewoon 0,0% aan eisen heeft en men dus ook met 5G in de file niet zal kunnen bellen.
Je praat nu alsof het alleen buiten de bebouwdekom is. Maar het hele punt is zelfs in de grote steden Berlijn/Dusseldorf/ Frankfurt binnenstad is het een drama. Dus je verhaal klopt misschien voor 50% meer niet. En sommige van de steden heeft 1/5 van Nederland ;)

Ik woon in Neunkirchen provincie saaland - Ik heb in de stad zelf H+ af en toe als ik iets verder rijdt of sta 4G. Maar de meeste tijd h+ of bijna niks. Dit is trouwens de kleinste provincie, dus je zou de bevolksingsgroep erbij kunnen pakken en dus zeggen zou moeten werken toch?
Vodafone Duitsland behoort samen met Telekom nog tot de betere telecomaanbieders. Velen in Duitsland hebben, vanwege de absurde tarieven, een abonnement of een prepaidkaartje voor het netwerk van E+/O2. Met dat netwerk mag je van geluk spreken als je überhaupt ontvangst hebt buiten de stad. Vooral veel ICE-trajecten zijn een drama. Je kan dan niet eens je eigen internet gebruiken, terwijl je in de trein zit. Zelfs geen GPRS. Het buitenstedelijke gebied in veel bondsstaten kun je ook vergeten: in Mecklenburg Vorpommern en Baden Württemberg (het technologiebondsland van Duitsland) heb je buiten de steden bedroevend bereik. De driehoek Hamburg - Berlijn - Rostock: niks. Ten zuiden van Stuttgart: vergeet het.

Bron: woon zelf al 2 jaar in BW.

[Reactie gewijzigd door dvtxc op 26 november 2018 12:48]

Ik moet zeggen Reutlingen verbaasd me nog. 4G als ik op de pot zit en in de rest van de stad. Aan het bureau 3G .
kan ik 100% bevestigen!

hier rond om Düsseldorf is het ook drama, van 4G weer naar GPRS, soms helemaal geen verbinding. Ik heb overigens O2 netwerk
Helemaal mee eens, de enige die probeert het enigszins dekkend te krijgen is Dt. Telekom, de rest concentreert zich op de ballingscentra. In Nederland vergeten we wel eens, hoe lekker is dat we in een compact land zitten, maar in Duitsland heb je gebieden waar tientallen kilometers in alle richtingen alleen maar dorpjes met 300 zielen te vinden zijn, die bovendien ook nog eens geen enkele koopkracht hebben. Een lastig dilemma. Misschien dat de markt dit ook gewoon niet kan oplossen.
Nederland is ook bijna helemaal vlak. Denk dat dat er ook mee te maken heeft.
Dit zijn luxeproblemen in mijn ogen, totaal geen issue vind ik zelf.

Ik vind echt dat we als mens af en toe te ver doorslaan in onze "gemakken".
Het is een luxeprobleem voor de meeste individuen maar een drama voor de meeste economieën. En aangezien Altmaier minister van Economische Zaken is is het vrij logisch dat hij dit aankaart.
Op de een of andere manier vinden veel mensen 4G een grondrecht en als ze een abonnement hebben vinden ze dat ze altijd en overal 4G moeten hebben. Dit is niet het geval en zal niet snel het geval zijn. 5G, met zijn veel kleiner bereik zal nog veel trager ingevoerd worden.

Geduld en wat meer begrip van de staat van de technologie zou veel Tweakers sieren.
5G heeft hetzelfde bereik. Het lijkt erop dat 5G straks als uitbreiding van 4G wordt gelanceerd en ook op lage frequenties gaat draaien inclusief ook de lagere 700 MHz-frequentie die nog geveild moet worden. Maar da's nog steeds niet helemaal duidelijk :)

Hoge bandbreedtes ga je in het buitengebied dan niet halen echter, dat klopt.
5G heeft hetzelfde bereik
5G heeft hetzelfde bereik helemaal niet, de cellen zijn veel kleiner en objecten in 'line of sight' hebben veel meer (negatieve) impact op het signaal.
5G zal eerst in dichtbevolkte gebieden komen, of het landelijk dekkend wordt en hoe lang dat zal duren is de vraag mijns inziens.
Dat is niet waar. 5G is een frequentieneutraal protocol dat ook op de 700 MHz-band kan draaien straks en op die band een diepere penetratie zal hebben dan 4G op dit moment op 800 MHz.

Voor de echt hoge capaciteit worden hogere frequenties zoals de 3.5 GHz-band tot zelfs mmwave-banden gebruikt en die hebben wel de problemen die jij opnoemt. Echter die hoge frequenties worden vooral in drukke stedelijke locaties gebruikt, op festivals, etc.
Telecomaanbieders adverteren er gewoon mee dus niet zo gek dat de consument dit verwacht lijkt me.
Op de een of andere manier vinden veel mensen 4G een grondrecht en als ze een abonnement hebben ...
Nou spreek je jezelf al in de eerste zin tegen. De essentie van een grondrecht is dat je er altijd en overal recht op hebt, en dus geen abonnement nodig hebt.

Maar goed, áls je dus een abonnement hebt, dan is het ook logisch dat je krijgt waar je voor betaalt. En dat is dus hier het probleem. Wel een 4G abonnement, geen 4G ontvangst.
Het is wel degelijk in een probleem in Duitsland. Voor veel inwoners/bedrijven daar is 3G/4G de enige manier om toegang te krijgen tot (snel) internet. Er zijn daar nog steeds complete dorpen waar totaal geen ADSL aanwezig is en men moet inbellen via de telefoonlijn / ISDN om verbinding te krijgen met internet. COAX ligt er namelijk ook niet

De een vindt het een luxeprobleem, de ander kan niet zonder. Dan hebben wij het in Nederland nog "goed" met 2Mbit ADSL op de meeste afgelegen plekken.
Het kan nog erger hoor! ik was deze zomer op vakantie ergens in het zwarte woud, en daar ging na achten de 4G gewoon uit. tot de volgende ochtend 7 uur.
Helaas was ook de wifi van het hotel brak, tja daar zit je dan! dan maar gezellig met andere mensen praten ;)
Wut, 4G uit? Welke provider was dat? Heb ik nog nooit van gehoord :D
Tele2 zet trouwens wel een stukje frequentieruimte uit in de nacht op sommige plekken (dan heb je alleen nog 800 MHz, geen 2600 MHz), maar helemaal uit?
Alle providers! alles ging terug naar E :(
In Centerparks in Duitsland gaat de wifi in de huisjes ook uit tussen 0000 en 0700.
En dan heb je helemaal niks meer want in 1 van die parken was vrijwel helemaal geen bereik (vorig jaar). :)
je kunt je mobiel toch zo instellen dat hij alleen 3G gebruikt e geen 4G? Voor maximaal batterij stel ik altijd 2G vast in, voor stabiele mobiele data 3G vast, Beter een stabiele verbinding dan af en toe een snelle(re).
Nuja, het hangt ervanaf wat je allemaal met je mobiel doet. Als je constant wilt streamen onderweg, dan is 2G wel erg traag en moet je heel lang bufferen (als dat al kan - Spotify bijv. buffert nooit bij mij) voordat je iets kunt afspelen.
Als je een actieve dataverbinding hebt dan is 4G verreweg het meest zuinig. Mits die verbinding er is en niet continu wegvalt natuurlijk :p
Overdrijven is ook een vak, ik rij gemiddeld 2 x per jaar bijna de gehele A3 af van begin tot eind, dus ruim 800km. Afgelopen jaar voor het eerst de rit gewoon Spotify en of Podcasts kunnen streamen zonder dat het wegvallen van het signaal een onderbreking van de muziek als gevolg had.

Ik vind juist dat de kwaliteit de laatste jaren enorm verbeterd is, echter in vergelijk met wat wij in Nederland, Oostenrijk en inderdaad ook Slovenie gewend zijn, loopt Duitsland wel degelijk een paar stappen achter m.b.t. dekking en doorvoersnelheid van 4G.
Waar je dan, m.i., wel rekening mee moet houden is dat als je als Nederlander de grens over gaat, je met elk van de 3 netwerken kunt verbinden. Dus als de 4G van Telekom even weg is en O2 heeft net wel daar een plukje bereik, je makkelijk naar dat netwerk kan overstappen en gewoon vrolijk doorgaan met streamen. Ik als bezitter van een Duits contract ben gewoon de sjaak omdat ik maar op 1 netwerk kan vertrouwen.
Maar worden podcasts vaak niet gelijk grotendeels of in zijn geheel gebufferd, en pakt Spotify in zo’n geval niet gewoon een nummer uit zijn cache? Viel me op dat Spotify soms een enorme cache op de schijf er op na houd, met je favoriete nummers.
Ik vind het ook redelijk slecht in Duitsland. Met KPN kan ik op alle netwerken 4G gebruiken, maar het is er vaak niet of nauwelijks. Sowieso is er vaak geen bereik. Net over de grens is het prima, maar landelijk is het echt heel erg slecht. Langs de snelweg vind ik het vaak juist best okee, maar zodra je er vanaf gaat wordt het triest. Bij overnachtingen in Duitsland heb ik vaker geen dan wel bereik... Nu kom ik ook best vaak in the middle of nowhere, maar dan nog.
Niet meer dus, KPN heeft geen contract meer met Telekom.de en alleen nog met Vodafone.de en O2 sinds een maand.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 26 november 2018 13:35]

Hmm ik weet wel dat Telekom.de niet langer het voorkeursnetwerk is en dat dat nu VodafoneDE is. Maar helemaal geen roaming-overeenkomst meer zou erg raar zijn. Zit nu niet in Duitsland dus lastig te checken, ben nu wel benieuwd naar je bron dat alle contracten zijn opgezegd o0
Zoals @loekf2 als zegt is Telekom.de definitief vervangen door Vodafone.de.

@loekf2 Ik merk wel in kleinere dorpen dat Telekom.de toch beter 4G bereik heeft dan Vodafone.de ik weet niet of jij dit ook ervaren hebt

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 26 november 2018 14:50]

In Duitsland was er de vage situatie dat men het platteland eerst moest bedekken (plekken met weinig maar niet geen bewoners), waardoor compleet afgelegen locaties soms minder goede dekking hebben dan kleine dorpen.

De dekking van Telekom en Vodafone verschilt verder nogal per plek. Op de één doet Vodafone het een stuk beter en op de ander Telekom. Ik denk dat die laatste het wel gemiddeld wat beter doet maar ze liggen ook weer geen mijlen voor (vergelijkbaar met KPN en Vodafone in NL denk ik).
Vodadone.de is nu de roaming partner van KPN en moet zeggen het is beter dan een paar maanden terug toen het nog Telekoom wss.

Vorige week in Duitsland en minder GPRS/EDGE gezien dan voorheen. Denk niet dat de Intel chipset in m'n iPhone XS veel beter dan m'n oude iPhone 7 is.

Wat je wel ziet op de Autobahn dat er een soort gat tussen de zendmasten lijkt te zitten, dus 4G, ineens EDGE en na een kilometer weer 4G. Zelfde roaming provider (Vodafone).
Ja het is het voorkeursnetwerk, maar dat is wat anders dan dat je helemaal het netwerk van Telekom.de niet meer op kan, dat was meer mijn vraag/verbazing. :)
Wut, da's nieuw! Is Vodafone ook in andere landen de roamingpartner geworden vraag ik me nu meteen af? Op zich zijn ze qua internationale roamingtarieven zover ik weet vrij concurrerend wereldwijd.

Een jaar geleden ofzo was Vodafone.de nog een verboden netwerk met een KPN-sim...
Niet dat ik weet, maar in Duitsland is Vodafone.de de nieuwe roaming partner van KPN. Op Telekom.de kan je niet meer roamen.
Ik heb wel eens een road trip naar Slovenië gedaan. Rijd je in Nederland, kun je rustig Spotify streamen. Door heel Duitsland heb je daarna continu dat de verbinding wegvalt. En dan kom je Oostenrijk binnen en daarna Slovenië, kun je gewoon weer streamen wat je wilt. Zelfs 3G is in Duitsland vrij belabberd, in elk geval op de snelwegen. Zo vaak dat je moet terugvallen op 2G/Edge.
Aangezien ze al bezig zijn met het uitzetten van het 3G netwerk gaat het alleen maar slechter worden ben ik bang.

Het is echt om te huilen hier qua mobiele telefonie (imho) :(
4G is nu wel al vaak beter dan 3G in Duitsland, is mijn ervaring. Telekom en Vodafone iig...
Absoluut, enige nadeel is dat 4G abonnementen echt heel duur zijn (imho).

Ik heb nu 5gb en onbeperkt bellen en smsen bij een MVNO van Vodafone en betaal 18 euro per maand (maandelijks opzegbaar) met alleen 2G/3G ondersteuning. Als ik dit bij Vodafone zelf wil dan betaal ik voor 4Gb en LTE 22,50 per 4 weken. O2 is veel qua LTE goedkoper, maar ook qua bereik veel slechter. Telekom zit dan weer een stuk hoger qua prijs (3gb 25 euro).
Ik zou die paar euro extra gewoon betalen voor een veel comfortabelere ervaring eigenlijk :)
Het levert best veel op, zakelijk gezien, vind ik.
Persoonlijk zo ik die 22,50 Betalen wetende dat 3G in Duitsland slecht is.
Volgens mij had je ook een provider (mvno) op O2 die ook heel gb bied voor een lage prijs maar je mag alleen max 3G roamen :+ .

Dat schiet dus al helemaal niet op.
Volgens mij is Telekom nog wel iets duurder. Volgens de website kost daar 2,5 GB: 31,95 (36,95 na 12 mnd.)
Dat is ook meteen de reden dat ik bij Vodafone zit. Zakelijk hebben wij O2. En zolang je enigszins in de stad bent, is dat nog wel redelijk te doen. maar onderweg verbreekt de verbinding wel meermaals.
"een technologieland als Duitsland"
Haha, ze hebben nog niet eens een pilot lopen voor LTE-m of NB-IoT. Je weet wel, de technologiën die GPRS moeten vervangen binnen een paar jaar.

Nee, dat gaat em echt worden daar...
GPRS blijft nog minstens 10 jaar, zo niet langer, in dienst. Er staat veel te veel stoplichten, vending machines, watermeters, gasmeters, industriele toepassing etc die afhankelijk zijn van 2G. De beweging van T-Mobile is dan ook een bijzondere, waar de anderen 3G uitzetten en 2G houden besluit T-Mobile het omgekeerde te doen. Dat kan niet anders betekenen dan dat T-Mobile bijna geen grote M2M klanten heeft.

Maar ik verwacht dus niet dat we GPRS heel snel zien verwijden, hoewel het natuurlijk wel afgebouwd zal gaan worden qua fabricage.
T-Mobile geeft aan dat M2M-klanten gewoon "vrijwel onveranderd" gebruik kunnen blijven maken. Mogelijk blijft er dus toch een snippertje 2G online, of er mag geroamd worden op KPN/Vodafone straks (onduidelijk voor mij als non-insider).

Verder is het een logische zet vind ik. In andere landen gebeurt het ook, in de VS heeft AT&T bijvoorbeeld ook 2G uitgeschakeld. T-Mobile USA heeft zich ironisch genoeg opgeworpen als partij voor M2M-klanten en heeft er rond die tijd zelfs een kleine campagne tegenaan gegooid. Zij hebben GSM nog online op 1900 MHz maar in stedelijke gebieden word je ervan geweerd omdat de capaciteit laag is.

Hoe dan ook, het uitschakelen van technieken die lage spectrale efficientie hebben is logisch, dus vanuit techhnisch perspectief is wat T-Mobile doet het meest logisch en wat Vodafone doet het minst logisch. Zakelijk gezien is dat een ander verhaal natuurlijk :)
T-Mobile zal het niet voor niks roepen neem ik aan, maar ook ik vermoed dat hun M2M klantenbase niet heel groot kan zijn, grote gros van die apparatuur werkt alleen op 2G. En ik kan me bv helemaal niet voorstellen dat de concurrentie T-Mobile aansluitingen gaat toelaten op hun eigen netwerk.
Denk dat het idd goed mogelijk is dat ze zelf een snippertje aan laten staan en bijvoorbeeld alleen M2M-abonnementen erop toelaten; andere abonnementen hebben simpelweg geen toegang tot 2G, alleen 3G en 4G.
ik kan me bv helemaal niet voorstellen dat de concurrentie T-Mobile aansluitingen gaat toelaten op hun eigen netwerk.
Ik kan me dat wel voorstellen. De totaal benodigde bandbreedte is erg laag, en dit is geen in het oog lopende markt. Ik kan me dus voorstellen dat de operators een dealtje maken zodat er maar 1 2G netwerk voor M2M operationeel hoeft te zijn, en de andere operators als MVNO op dat ene netwerk actief zijn. Dat kan ook met gesloten beurs, waarbij iedere operator in een eigen gebied het 2G-M2M netwerk runt
Ik ging vorige week van Emmen naar Bremerhaven via de A31. De verbinding viel 2x weg, en dat was in een tunnel. Ik had verwacht dat de verbinding waardeloos was, maar ik kon gewoon probleemloos radio streamen onderweg.
Ik ging vorige week van Emmen naar Bremerhaven via de A31. De verbinding viel 2x weg, en dat was in een tunnel. Ik had verwacht dat de verbinding waardeloos was, maar ik kon gewoon probleemloos radio streamen onderweg.
Dat heeft volgens mij te maken dat er gebufferd wordt. Dus op de stukken dat het goed is wordt er genoeg gebufferd voor de slechte stukken.
Er wordt maar een paar tellen gebufferd. Zodra ik de tunnel in ging, verloor ik de verbinding en paar tellen later hoorde ik niks. Als ik de reacties hier een beetje lees, ga ik er vanuit dat de meeste mensen echt grote stukken zonder een fatsoenlijk signaal hebben.
Ik heb zelfs terugweg de hele weg lopen bellen via Discord. Werkte prima.
Op plekken waar je geen VoLTE hebt bel je vaak via 3G en dat is wel slechter dan 4G op veel plekken in Duitsland ja. Ik heb ook wel ervaringen met wegvallende gesprekken zowel op de Autobahn als in de trein in Duitsland... Eén van de redenen dat ik hoop dat VoLTE-roaming eens snel van de grond komt!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee