Vodafone maakt grensoverschrijdend bellen mogelijk tussen Nederland en Duitsland

Binnenkort moeten klanten van Vodafone bellend de grens met Duitsland kunnen oversteken, zonder dat daarbij hun verbinding met de provider wordt verbroken. Dat noemt Vodafone een internationale 'hand-over', en die werkt inmiddels al in een aantal grensregio's.

Vodafone heeft laten weten dat het in de regio Limburg bij Aken, Roermond en Kerkrade al mogelijk is om de grens over te gaan zonder de verbinding te verliezen. Over een aantal weken moet het echter mogelijk zijn om in de gehele grensstreek met Duitsland een telefoongesprek gaande te houden nadat de grens is overgestoken.

De bedoeling is dat op termijn ook de grens met België van deze zogenaamde internationale hand-over wordt voorzien. Vodafone stelt dat plannen hiervoor zijn gemaakt, maar de termijn waarop dit wordt ingevoerd is echter nog niet bekendgemaakt.

Bellend de grens over werkt via 2g en 3g. Wie via 4g belt moet na het overgaan op het Duitse Vodafone-netwerk nog opnieuw de verbinding opzetten. Wel stelt Vodafone dat op veel plaatsen aan de grens het 4g-signaal wordt omgezet in 2g of 3g alvorens de grens wordt overgegaan, zodat de verbinding alsnog wordt behouden.

Aan de grens-hand-over zijn verder geen kosten verbonden. Wie vanuit Nederland bellend de grens overgaat ziet het gesprek gewoon als binnenlands telefoongesprek terug op de rekening. Datzelfde geldt ook omgekeerd: wie een gesprek opzet vanuit Duitsland en dan de grens met Nederland oversteekt, blijft het gesprek als roaming op de rekening terugzien.

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

14-07-2019 • 09:33

118

Reacties (118)

118
115
61
2
0
16
Wijzig sortering
Graag zou ik zien dat tele2 4g aanbied in het buitenland. Telkens geen bereik of edge waar je je dood aan ergert en de persoon die meeging doodleuk 4g van T-Mobile heeft.

Heb besloten om toch die extra paar euro's te betalen en voor T-Mobile te gaan. Zodat ik mijn zaken kan voortzetten in gebieden waar Tele2 geen bereik leverd.

[Reactie gewijzigd door rominick op 22 juli 2024 18:38]

Ligt dat niet ook aan de contracten die Tele2 en T-Mobile hebben met buitenlandse providers?
Ligt dat niet ook aan de contracten die Tele2 en T-Mobile hebben met buitenlandse providers?
Bedrijven als Vodafone en T-Mobile hoeven dit vaak niet omdat ze hun eigen netwerk hebben. Voor KPN zou dit lastiger zijn omdat ze geen eigen netwerk daar hebben.

Wel zal de overheid het in het buitenland moeten goedkeuren.
Ook Vodafone en T-Mobile moeten overeenkomsten afsluiten met andere providers in het buitenland. Als deze behoren tot dezelfde overkoepelende groep is het meestal zeer eenvoudig, maar zelfs dat is niet altijd het geval. In België zijn deze providers bijvoorbeeld niet actief.
Wat moet de overheid goedkeuren?
Ik reis veel en dit is toch wel de reden waarom ik al jaren bij Vodafone zit. In het buitenland vrijwel nooit problemen. Ik geloof dat het tegenwoordig wel meevalt (zeker binnen europa) maar met andere providers (niet T-mobile of KPN) hoorde ik toch regelmatig dat het niet helemaal werkte zoals het zou moeten.
Het gaat hier om het oversteken van de grens. Als je aan het bellen bent op het moment dat je Nederland verlaat en een buurland binnen rijdt verlies je dus je telefoongesprek terwijl je telefoon op zoek gaat naar een nieuwe provider om mee verder te gaan. Met deze nieuwe techniek kan je dus Duitsland binnen rijden zonder dat je telefoongesprek onderbroken wordt.
Ik reageerde op het (slightly off-topic) niet aanbieden van 4G en/of geen/slecht bereik hebben in het buitenland ;)
Daarin is Vodafone ook niet heilig, meerdere keren in Afrika gehad dat ik 24u moest wachten voor hun 'eigen' netwerk (want ook Vodafone) mij ook weer bereikbaar laten zijn. NL klantenservice kon niks anders dan sorry en wacht maar zeggen...
In Africa.....
Ik geloof dat het netwerk van vodaphone ongveer 50 landen omvat https://www.vodafone.nl/opreisindeeu/ voornamelijk in europa. Africa en de rest van de wereld zie ik daarin niet terug. overigens dat is dan het netwerk van vodafone zelf. je kunt altijd via een provider waar vodafone geen afspraken meet heeft bellen, maar dan is er sprake van een handover en een onderbroken gesprek. Het vreemde is dat in belgie geen native vodafone netwerk is, en dat je gesprek bij de grens vrijwel altijd onderbroken wordt.Zelf ervaren met vodafone-> proximus en kpn -> proximus.
URL is op reis in de EU...

Maar nee dit was Tanzania (vodacom, komt het logo je bekend voor?) en kenia (Safaricom, destijds volledig eigendom van vodacom en netwerk gerund door zelfde partij). Zakelijk veel mee gedaan en voor een groot deel van de dingen hadden we gewoon contact met mensen van Vodafone uk. Zelfs deel van de infra draaide in datacentra van Vodafone in EU
Nee vodacom zegt me niets, safaricom ook niet. Lijkt me beter als de infra in tazania en kenia draaide, in plaats van in europe, ivm met dekking en zo .... likt je ook niet?
Gebeurt me ook in de US. Lekker eerst een dag wachten voordat je telefoon het "ineens" weer doet.
Prijsverschil komt ergens vandaan ;)
Tja. Die persoon met t mobile betaald per maand waarschijnlijk weer doodleuk 50% extra tov tele2 prijs. Voor die paar dagen dat ik in het jaar in het buitenland ben ga ik daarmee akkoord. Scheelt mij immers €120 op jaarbasis. Daar kan ik dan best lokaal een simmetje van scoren.
Met Vodafone in Ierland, Noord-Ierland en Engeland geen problemen, standaard 4G op capabele telefoons, zonder iets aan te hoeven passen.
Sterker nog, ik met mijn KPN-abonnement heb geschakeld naar Vodafone carrier aldaar om de goede dekking.
In veel landen is dat gewoon de realiteit. Ook met andere providers ervaar je dat we in Nederland erg verwend zijn.
Graag zou ik zien dat tele2 4g aanbied in het buitenland. Telkens geen bereik of edge waar je je dood aan ergert en de persoon die meeging doodleuk 4g van T-Mobile heeft.
Alle waar is naar zijn geld. Tele2 is een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld T-Mobile of KPN. Dat moet ergens vandaan komen en zie hier het verschil in servicekwaliteit in het buitenland.
Als je 4G roaming wilt zul je een T-mobile abonnement van dat nieuwe fusie bedrijf meten kopen. Tele2 is niet meer dan een brand a la Ben onder t-mobile. Hun netwerk zal over tijd uitgaan.
Dan stap je toch over van provider als je niet tevreden bent over het dienstaanbod van Tele2?
Dat is precies de reden dat je elke maand bij tele2 minder betaald ivm tmobile
Hier in de omgeving van Kleve krijgen ze nu pas LTE (4G). Om 4G roaming aan te kunnen bieden moet dat wel beschikbaar zijn. En hier in Duitsland is dat nog een grote uitdaging. Je mag al blij zijn als je kunt bellen.
Zit je daar in de grens regio heb je in veel gebieden ook slecht ontvangt of ene kant van het huis NL netwerk en verderop DE netwerk, dat gaat dan op en neer.
Operators zijn gebonden aan internationale afsprake qua veldsterktes die ze mogen geven over de grens. Die zijn dusdanig laag, dat de dekking in eigen land hieronder leidt. Overheden en EU zouden dat makkelijk kunnen verbeteren door nerwerken als Vodafone NL en Duitsland dezelfde frequenties te geven.
Maar ook wat verder van de grens zijn hier de verbindingen beroerd. Het is voor een telco niet interessant om buiten de stad goede verbindingen aan te bieden. Wat hier in Duitsland heel goed te merken is.
Wel vreemd dat als ik vanuit België naar Nederland kom de Belgische netwerk langer blijft hangen dan dat ik van Nederland naar België ga (je zou toch andersom denken als je een Nederlandse provider hebt) . Doet Nederland dan toch lager zenden aan de grens dan onze buurland/landen?
Off-topic: Dit heb je ook met gewone radiozenders. StuBru blijft tot in Rotterdam spelen, maar als je in Antwerpen rijdt heb je met veel NL zenders al problemen. Heeft wellicht ook te maken met de locatie van de masten.
Zal wel afhangen van waar de mast staat, is er een Belgisch dorp met een mast vlak langs de grens dan reikt dat ver in NL door.
Raar genoeg heb ik in Denemarken wel "gewoon" een 4G verbinding in het noord-westelijke gedeelte(bepaald geen stedelijke gebied). Tele2 NL hier. Op de weg via Duitsland(via Hamburg) ook geen connectieproblemen gehad en had een 4G verbinding.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 18:38]

Tele2 heeft in een heel klein aantal landen 4g overeenkomsten, Denemarken is daar 1 van, voor de rest Zweden, Finland, baltischen Staten, Kroatië. Voor de rest zijn er geen EU landen waar Tele2 NL 4g roaming bied.
Hier in Herkenbosch (Grens met DE) met KPN is het een ramp bellen gaat 9 van de 10 keer niet, geen stripjes and data soms E, af en toe H en als je echt geluk heb zie je 3g of 4g maar de snelheid is niets. FB gaat niet eens open. Thuis hetzelfde (Grens met BE). Vodafone is hier hetzelfde.

Op het werk is T mobiel sterker maar thuis heb ik ook niets aan.
Wat heeft dat te maken met dit bericht eigenlijk?
Dit is ook de reden dat ik mijn Tele2 abo heb stop gezet. Op een paar landen waar ik waarschijnlijk nooit naartoe ga na geen 4G in het buitenland. Jammer want ik ben verder heel tevreden over Tele2. Maar op vakantie met alle social media en backup van foto’s is een snelle verbinding gewoon veel fijner.
Bijzonder dat dat plots gebeurt met meerdere providers. Is er een nieuwe techniek beschikbaar of iets dergelijks?

nieuws: T-Mobile overlegt met Belgische providers over ononderbroken bellen r...
Timing. Implementatie van deze techniek (van concept tot uitvoering) duurt ongeveer 3 jaar. Dus toen de providers klaar waren met de 4G uitrol, zijn veel providers begonnen met kwaliteits-verbeter trajecten waar dit een onderdeel van is.
Plus dankzij EU wetgeving mogen ze toch geen andere kosten rekening voor bellen in een ander EU land, dus er is ook geen drempel meer voor klanten om te bellen in het buitenland.
Plus dankzij EU wetgeving mogen ze toch geen andere kosten rekening voor bellen in een ander EU land, dus er is ook geen drempel meer voor klanten om te bellen in het buitenland.
Dat is waarschijnlijk ook de reden dat dit nu wel geïmplementeerd kan worden (als nog eens iemand vraagt wat de EU ooit voor hem/haar gedaan heeft, kan deze ook weer aan de lijst worden toegevoegd).

Telefoongesprekken op een mobiel netwerk werken namelijk met signalen (edit: op switched netwerken zoals 2G en 3G, maar daar gaat het hier ook over). Zodra iemand een verbinding opstelt met iemand anders, en die tweede persoon neemt op, wordt het signaal dat een gesprek gestart wordt vanuit het mobiele netwerk naar het billing-systeem gestuurd. Pas wanneer de verbinding beëindigd wordt (de beller hangt op, de gebelde hangt op, of de verbinding wordt om één of andere technische reden onderbroken), wordt het signaal einde gesprek naar het billing systeem gestuurd. Dat berekent aan de hand van het start-signaal en het eind-signaal hoe lang het gesprek geduurd heeft, en brengt het in rekening voor de beller (of indien betaalde roaming, ook de gebelde).

In praktijk is het natuurlijk compexer dan dit (want er moeten ook nog live berekeningen worden uitgevoerd of een persoon tijdens het gesprek buiten zijn bundel dreigt te gaan enzovoorts), maar dit is wel het algemene idee.

Nudat de EU roaming-tariefen heeft verboden voor gesprekken binnen de EU, maakt het dus niet meer uit of het gesprek in het binnenland is begonnen en gestopt in het buitenland. Het tarief in het buitenland is wettelijk verplicht namelijk hetzelfde als in het binnenland. Dus of het signaal einde gesprek nu van het eigen netwerk komt, of van het buitenlandse netwerk, de berekening is hetzelfde. Als het tarief niet gelijk zou zijn, zou de berekening moeten stoppen bij de wissel van netwerk, en juist door de seamless handover tussen de masten van het eigen en het buitenlandse netwerk is daar geen billing signaal voor, dus dat kon niet.

Zolang beide netwerken lid van zijn de EU kan dit zomaar worden toegepast. Voor Nederland, België en Duitsland is dat natuurlijk zo, maar voor andere landen aan de buitengrenzen van de EU zal het niet zo snel ingevoerd worden. Dat, of beide telecomoperatoren moeten ook voor de betrokken niet-EU landen een nul-tarief gaan toepassen, wat natuurlijk een hoop scheelt in de omzet.

[Reactie gewijzigd door Ajunne op 22 juli 2024 18:38]

Leuke theorie maar de tarieven zijn niet gelijk. Als klant wellicht wel maar voor roaming betaalt je provider nog steeds kosten aan de buitenlandse provider voor gebruik van het netwerk. De vraag is nu wanneer die teller gaat lopen als een klant al bellend de grens over gaat.
En daarom doet T-Mobile Nederland het ook met T-Mobile Duitsland, en Vodafone Nederland met Vodafone Duitsland, omdat die waarschijnlijk een afspraak over nul-tarieven hebben.
dat is wel zo maar ze kunnen wel je snelheid afnemen, hier heb ik namelijk over de 50Mb/s maar in het buitenland is het rond de 5Mb/s

dus wel veel lager maar hoog genoeg om nog fatsoenlijk te internetten
Dat hangt van de kwaliteit en capaciteit van het lokale netwerk af. In Italië haal ik met mijn KPN-abonnement rustig 100 Mbps.
Timing. Implementatie van deze techniek (van concept tot uitvoering) duurt ongeveer 3 jaar. Dus toen de providers klaar waren met de 4G uitrol, zijn veel providers begonnen met kwaliteits-verbeter trajecten waar dit een onderdeel van is.
[cynische modus aan]Dus over 3 jaar kunnen we al bellen via 4g in het buitenland[/cynische modus uit]

Ik mag hopen dat na de invoering van binnenlands bellen over 4g en de na oplevering van de binnenlandse interconnectie van HD voice tussen de Nederlandse providers ook grensoverschrijdend 4g bellen via VoLTE aandacht gaat krijgen.

Providers bouwen wereldwijd 2g en of 3g dekking af om meer 4g en straks 5g te kunnen aanbieden. Om maximale bel dekking te houden moet dit niet nog eens 3 tot 5 jaar gaan duren.
Ik denk dat Roaming kosten eerst in de weg stonden. Nu kun "veilig" naar buitenlandse operators zonder dat het meer kost
Er is ook technisch best wel wat voor nodig. En begrijpelijk dat het pas nu gebeurt. De afgelopen jaren zijn de providers vooral bezig geweest om het netwerk uit te breiden en te verbeteren. Nu we in Nederland in bijvoorbeeld de P3 meting al zo'n beetje de maximale score halen, is dit 1 van de dingen die nog verbeterd kunnen worden zodat er nog een paar puntjes meer gescoord kunnen worden.
Dat valt denk ik wel mee. Ben had dit in 2002 al actief dus zo bijzonder is het ook weer niet.
Anoniem: 315662 @Naafkap14 juli 2019 14:11
Alleen het is natuurlijk net waar de prioriteit ligt. Als virtuele provider hoeft Ben zich praktisch niet druk te maken over het dekkend krijgen van het land, aangezien ze zelf niet over het netwerk gaan. Dan hebben ze ook meer geld/tijd om zich op extra services te richten.
Ben was op dat moment geen virtuele provider dus die vlieger gaat niet op.
Al ben ik bang dat het bij een virtuele provider niet gaat werken omdat er ook nog een IMSI swap wordt uitgevoerd door de SIM kaart.
Ik heb echt nog nooit gemerkt dat mijn verbinding verbroken werd als ik de grens over ging al bellend.
Ik wel. Ik woon in Roosendaal, vlak bij de Belgische grens. Voorheen, toen ik nog KPN had, had ik soms verbinding met een Belgische mast omdat die blijkbaar nét even een beter bereik had dan de Nederlandse mast. Op een geven moment schakelde de telefoon toch weer terug naar de Nederlandse mast, en was ik mijn verbinding dus kwijt...

En dan was ik dus gewoon thuis, dus niet eens onderweg ofzo....

Sinds de overstap naar Tele2 (jaar of 3-4 geleden) overigens geen last meer van gehad, was alleen in mijn KPN tijd.
Dan zal die Tele2 mast misschien dichter bij jou staan, dus is dat signaal sterker. Maar let wel op dat er bij alle providers de afgelopen 3 a 4 jaar een hoop is verandert en je dit niet meer kunt vergelijken.
Het signaal stopt niet aan de grens. Vaak gaan ze nog een paar kilometer verder.
Maar hoe komt zo'n signaal dan voorbij de douane?
Met een rubberbootje :p
Verder het land in gaan dan de grensstreek, die verbinding valt gewoon weg. Als ik vanuit Roosendaal naar huis reis in België en ik ben aan het bellen dan valt de verbinding in Essen weg. Pas tegen Wildert heb ik weer bereik op mijn Belgische provider.
dit heb je met bepaalde providers als je over de grens gaat, de ene is beter als de andere

vodaphone duitsland is namelijk zeer slecht en traag
02-DE is dan beter
Hoe lang blijft die verbinding dan open? Ik kan me voorstellen dat het handig is als je net de grens over bent, maar stel je blijft een half uur aan de lijn en rijdt steeds verder Duitsland binnen, blijft dat dan doorgaan of geldt het alleen voor de eerste paar masten?
Tot het gesprek afgelopen is neem ik aan. Je verbinding blijft gewoon in stand, net als in Nederland. Alleen nu doen de masten aan de andere kant van de grens ook mee.
Je 4G en data verbinding gaan netjes over zoals ze altijd al gedaan hebben. Enkel een actief telefoongesprek wordt naar 3G omgeschakeld en loopt gewoon door zonder onderbroken te worden. Dit omdat het met 4G op dit moment niet mogelijk is om een gesprek door te geven aan de mast van een andere provider. Voor jouw als klant maakt het trouwens niet uit. Met "roam like at home" komt er sowieso geen extra kost bij te kijken.
Zou tijd worden :) Heel vervelend als je in een grensregio woont en in regelmatig in de auto aan het bellen bent en opeens verlies je de verbinding.

[Reactie gewijzigd door Dennahz op 22 juli 2024 18:38]

Dat is idd heel irritant. Rij je van het ene naar het andere land bijv NL naar Be heb je soms 5-10 km nog NL signaal. Dan valt het weg en duurt het soms 1-2 minuten voor je BE signaal hebt. Idem omgekeerd.

Ook heb je soms probleem als je vlak bij de grens zit dat in sommige gebieden in NL het De signaal sterker is en je dus op DE netwerk zit of omgekeerd.

Maar goed ze zijn er nu mee bezig en als je denk over EU als 1 markt komt dit wel heel laat.
Maar goed ze zijn er nu mee bezig en als je denk over EU als 1 markt komt dit wel heel laat.
Hoe zou jij het gedaan hebben? Ik neem aan dat je weet hoe mobiele netwerken werken als je zo stellig zegt dat het laat is.
Eu had dit ook al kunnen afdwingen, nu gebeurt het vrijwillig.
Het vervelendste van die spook verbinding is dat die verbinding helemaal niet werkt. Rij je de grens over en zegt Vodafone dat je nog “2 streepjes” hebt is het op dat moment onmogelijk om een telefoontje te plegen of een data verbinding op te zetten
hebben sommige toch ook die in het grensgebied wonen die ieder uur een ander sterk provider signaal hebben?
hebben sommige toch ook die in het grensgebied wonen die ieder uur een ander sterk provider signaal hebben?
Sinds de overgang met nieuwe EU regels is dat beduidend slechter geworden
BE is ook wel een heel slecht voorbeeld, vaak had ik pas rond antwerpen weer enigzins signaal. gewoon gatenkaas aan de nl-be grens.
Welke provider heb je? Hier rond Kalmthout, Wuustwezel, Brasschaat, Hoogstraten etc is de dekking doorgaans prima, links en rechts wat bos uitgezonderd. Je gaat mij niet vertellen dat je 30 km lang in de Noorderkempen 0 bereik hebt, dan scheelt er iets aan je provider of toestel.
In be Proximus in nl kpn en vodafone, dekking is wel goed, handover bij de grens niet. Redem voor al die nummers is my omdat telefoneren onderdeel van mijn werk is
Ik maak de oversteek een paar keer per week via de A12 en überhaupt een verbinding behouden of fatsoenlijk overschakelen van NL> DE en andersom zouden veel beter moeten kunnen dan het nu gaat. Hopelijk gaan we daar ook snel sprongen in maken, techniek zou het niet tegen moeten houden :D
Bij Elten heb ik het idee dat er een scrambler zit die de verbinding verbreekt. Van beide kanten verbreekt ongeveer een km Duitsland in altijd de verbinding terwijl je daarna doodleuk verder gaat op het netwerk waar je al zat.
Altijd al vreemd gevonden.
Heeft NL-Ben (voorganger van T-Mobile) dit in 1999 al gerealiseerd tussen Belgie en Nederland?

Hier een stukje over deze handovers: http://trewmte.blogspot.c...-inter-plmn-handover.html

[Reactie gewijzigd door Trommelrem op 22 juli 2024 18:38]

Wel grappig dat Vodafone op wel 3 plekken langs de grens dit heeft en gelijk een heel persbericht hierover stuurt. Kunnen het waarschijnlijk niet uitstaan dat T-mobile dit langs de hele grens met Duitsland al heeft.
Ben wel benieuwd hoe dit voor Hollandsnieuwe van Vodafone is, ze zijn uiteindelijk een onderdeel van Vodafone.
Ben idem dito, die valt onder T-mobile, lift deze nu ook mee op de nieuwe techniek?

Niet heel erg ofzo, maar jammer dat ik als submitter niet gemeld ben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.