Vodafone Duitsland activeert 5g-zendmasten in Berlijn en vier andere steden

Telecomoperator Vodafone heeft op meerdere locaties in Duitsland, waaronder in Berlijn, 5g-zendmasten in gebruik genomen. De komende dagen zullen in de Duitse hoofdstad nog twee andere 5g-basisstations geactiveerd worden.

Vodafone installeerde zijn eerste Berlijnse 5g-zendmast in het wetenschaps- en technologiepark Adlershof, in het gelijknamige stadsdeel in het zuidoosten van Berlijn. Behalve in Berlijn activeerde het telecombedrijf deze week ook 5g-zendmasten in de steden Frankfurt, Solingen, Duisburg en Bremen. Intussen heeft Vodafone veertig 5g-bassistations operationeel in Duitsland. Tegen eind augustus komen er daar nog eens tien bij, meldt Telecompaper.

5g VodafoneNet als Deutsche Telekom biedt Vodafone in Duitsland sinds kort smartphone-abonnementen aan die ook het gebruik van 5g omvatten. Het veilen van de 5g-frequenties was in Duitsland pas in juni voltooid. Verwacht werd dat voornamelijk het bedrijfsleven gebruik zou gaan maken van het snelle mobiele netwerk, maar ook bij particulieren blijkt de interesse groot. Volgens de Duitse krant Handelsblatt zouden intussen bijna vijfduizend particuliere gebruikers hebben ingetekend op het 5g-aanbod van Vodafone. "In het begin is 5g vooral populair bij technologiefans", aldus Gerhard Mack, hoofd technologie bij Vodafone Duitsland.

Eind 2020 wil de telecomoperator tien miljoen mensen bereiken met 5g, een jaar later twintig miljoen. Vodafone verwacht een belangrijke impuls met de eerste 5g-smartphones die dezer dagen op de markt komen, zoals de Huawei Mate 20 X 5G en de Samsung Galaxy S10 5G. Voor klanten die intekenen op het XL-tariefplan zou Vodafone Duitsland die Zuid-Koreaanse smartphone willen aanbieden voor de gesubsidieerde symbolische prijs van één euro, zo meldt Handelsblatt.

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

16-08-2019 • 11:34

118

Reacties (118)

118
113
59
5
0
25
Wijzig sortering
Hier kun je zien waar 5G in opkomst is over de hele wereld https://www.speedtest.net/ookla-5g-map Berlijn staat er daadwerkelijk bij maar 1 basisstation van Vodafone de andere is van Deutsche Telekom dat is toch t-mobile ?
Hier in NL zijn ze aan het testen in Den Haag en Limburg, ook beide providers.
Hier in NL zijn ze aan het testen in Den Haag en Limburg, ook beide providers.
In Nederland kan het nog wel een tijdje duren voordat we een 5g abo kunnen nemen. De 5g frequenties zijn hier uberhaupt nog niet geveild. De meest belangrijke 3,5Ghz band is lastig, en lijkt pas eind 2021 te kunnen worden geveild. https://www.nrc.nl/nieuws...2022-beschikbaar-a3963238 In Burum staat namelijk satelliet afluister apparatuur voor de inlichtingendiensten. Deze apparatuur bezet die frequentie. Ik denk dat we hierdoor 2,5 jaar achterliggen op Duitsland. Wij kunnen pas in 2022 het eerste 5g abo verwachten.

[Reactie gewijzigd door KopjeThee op 23 juli 2024 02:26]

5G is toch gewoon een opvolger op 4en3G kan toch gewoon op elke band. Dus bijwijzen van spreken morgen al uitgerold worden op bestaande frequentie.....
Ja maar... Niet echt op een zinvolle manier als ik het goed begrijp. Als ik NRC quote:
"In 2020 zullen telecomproviders al een 5G-netwerk kunnen bouwen met lagere frequenties; op 700, 1.400 en 2.100 MHz. Die frequenties bieden echter weinig snelheidswinst – het is vooral de 3,5 GHZ waarop 5G-technologie goed uit de verf komt."
Klopt maar dit was met LTE ook (4G), in het begin hadden veel provider 1 Band te beschikking (je kon niet van meerdere tegelijk gebruiken). Hierdoor was het eigenlijk nog geen echte 4G maar beter dan 3.5G. Sinds we carrier aggregation (CA) hebben we de echte 4G (4G+) en snelheden die daar bij horen.

5G kan al zeker uitgerold worden, nog niet op de hoogste frequentie maar dat maakt in praktijk nog niet heelveel uit hoor. Die 2 jaar extra, uitrol van 4G is in 2012/13 in Nederland en nog worden er masten bij gebouwd. Tot 2 a 1 jaar geleden waren de meeste providers pas klaar met alle locaties om te bouwen, 6 a 7 jaar later. Nu gaat de uitbouw sneller (alle locaties zijn al aangepast voor de toekomst qua apparatuur) Dus beter al iets van 5G dan überhaupt niks.
Hoe moet ik dat dan voor me zien? Is het alle apparatuur installeren, maar dan met de 3,5Ghz frequentie nog uitgeschakeld? En later is het bij wijze van spreke een druk op de knop om die frequentie ook te activeren?
De apparatuur kan als geplaatst worden, alleen kan er op dat moment nog niet uitgezonden worden op die frequentie. Dus ja ongeveer wat je zegt (versimpeld).
Weet niet denk diie meneer van het NRC ook niet. Alleen al Beaming antennes (MIMO) en andere modulatie moet zo een verbetering van theoretisch x100 geven. Dan is de band nog niet belangrijk....
Kwa 5g liggen we misschien achter maar de dekking van 4g is in Duitsland op zijn zachtst gezegd beroerd te noemen. Ik rij als internationaal chauffeur door heel Duitsland, Frankrijk en de Benelux en in Duitsland is het toch veruit het slechtst. Liever goede 4g dekking dan maar imo.
Ja, dat is wel waar. De dekking is volgens mij lang zo goed niet. Op dit moment voldoet 4g voor mij ook prima en is dekking belangrijker. Waarschijnlijk is het ook helemaal niet erg dat we geen voorloper zijn. Laat anderen maar de kinderziektes ontdekken :)
In Berlijn is de dekking ook verschrikkelijk. Van de landen in Europa waar ik wel eens kom heeft Nederland veruit de beste dekking er Belgie ergens 3de of zo.
In België zijn ze ook nog niet geveild, maar dat is omdat de diverse regeringen aan het ruzieën zijn over wie de meeste opbrengsten zal krijgen.
Het aantal politicy en regeringen is omgekeerd evenredig met de efficiëntie van het bestuur. :-(
En in Brussel is 5G verboden, vanwege de onbekende risico's van de straling.
Ik heb gehoord dat Brussel altijd buiten-beentje is. Waarom eigenlijk wonen daar speciale mensen?
De reden waarom ze het verbieden is anders wel een goede, ze willen hun bevolking niet als proefkonijn laten gebruiken, is toch netjes van ze.
En ik maar denken dat tweakers wel snapten wat electromagnetisme was en hoe het werkte....
Soort van low risk area? Best goed, dus geen electrische auto's. Snelheden van 10 KM/h en zo. Geen LED verlichting Lijkt wel een achtergesteld dorp dan, als je nieuwe techniek eerst 10 jaar door andere laat testen..... wat is de werkelelijke reden?

[Reactie gewijzigd door 01--Rolf--01 op 23 juli 2024 02:26]

De reden staat in het artikel, er is een bepaald stralings niveau dat veilig is, maar om 5G te installeren moet dat stralingsniveau vele malen overschreden worden, en dat weigeren ze te doen, voordat er duidelijk wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de schadelijke gevolgen ervan, lijkt mij niets vreemds aan.
Wat ik begreep is dat ook 2-3-4G in Brussel op lager niveau staat dan in de rest van de wereld. Lijkt me toch een gevalletje van iemand in het bestuur daar die zn invloed de verkeerde manier gebruikt. Vandaar mijn vraag hoe kan dat daar zo locaal zo anders zijn als de rest van de wereld?
Er zijn genoeg plekken in de wereld waar ze niet zo zitten te wachten op de komst van 5G.
In America bijvoorbeeld zijn er heel veel tegenstanders.
Uiteindelijk zal 2,3,4G verdwijnen denk 3G eerst en de techniek verder gaan. Dus tegenhouden kan maar dan gaan ze je snelheid zo ver omlaag zetten dat je vanzelf mee gaat net als bij 4G. Kortom questi van tijd.
In Brussel zijn er wel heel wat ergere risico's (criminaliteit) dan wat GSM straling, maar dat vinden de Brusselse overheden blijkbaar niet zo erg.
Dat is een ander topic.
Yep, t-mobile is de KPN van Duitsland
Inmiddels zijn er legio meer locaties waar 5G al actief is in NL.
Jammer om te zien dat Nederland hierop achterloopt.
Nederland loop op gebied van telefoon bereik ver voor op Duitsland, Duitsland heeft veel meer plekken zonder bereik.
Duitsland is ook ietsje groter als Nederland natuurlijk.
En er wonen veel meer mensen. In Nederland heb je iets meer mensen per km2, maar het verschil is niet zo groot dat dat een excuses zou mogen zijn voor de vaak beroerde of totaal ontbrekende ontvangst.

En het is in Duitsland niet enkel zo dat je geen bereik hebt op erg afgelegen plaatsen. Zelfs langs rijkswegen heb je vaak totaal geen bereik.
Vergeet niet dat Nederland bijna compleet plat is ;). Dat helpt Duitsland ook niet echt. De dekking is indd wel echt beroerd in DE.
Ook in de steden in Duitsland is het bereik vaak belabberd
Maar ook in de steden is het bereik beroerd. Onlangs nog in het centrum van Keulen: op meerdere plekken slechts Edge.
Daarbij net over de grens bij Emmen en dan bv 20km Duitsland in heb ik beter KPN bereik wat uit NL komt dan het lokale Duitse netwerk.
In Berlijn heb je erg slechte ontvangst. Ik was er laatst voor een week en heb alle providers geprobeerd. In gebouwen heb je vaak slechte ontvangst en als je het openbaar vervoer gebruikt valt het ook constant weg. In de metro zodra je ondergronds gaat heb je helemaal geen ontvangst ook niet op de stations.
Wij hebben misschien wel 1 van de beste 4g netwerken van de wereld. Wij klagen al als we even op 3g zitten. In Duitsland is edge al een luxe op veel plekken
In heel veel delen van Europa was het nooit erg dat je 3G had want hier had 3G maar hele beperkte bandbreedte terwijl ik vaak genoeg op de snelweg en/of op vakantiehuizen met 3G ruim het dubbele haalde en zelfs vaak nog veel hogere snelheden dat ik ooit hier op 3G heb kunnen halen. De HSPDA+ welke in het buitenland gebruikelijk was, haalde ik vaak ruim 50 Mbit/s down terwijl ik maar in Nederland nooit verder ben gekomen dan 8 Mbit/s down. Ook Edge in het buitenland deed het prima, zijnde beperkt maar je kon nog iets maar hier vond ik dat altijd heel gebrekkig. Soms val ik ook terug op 3G in Nederland en dat is gewoon niet te doen in Nederland met KPN/Vodafone. Dan kan je echt beter een postduif gaan gebruiken.
3G Duitsland is ook een ramp, tenzij je bui Deutsche Telekom zit.
Ik woon langs de grens met Duitsland in Noord-Limburg en als ik geen DT heb, is het om te janken
Dan is 4G ook dodelijk, want 5G is momenteel slechts een software upgrade van bestaande RAN.
5G heeft vele malen hogere stralingsniveaus dan de huidige 4G.
https://www.hln.be/in-de-...3A%2F%2Fwww.google.com%2F
Ik dacht dat 5g nieuwe masten nodig had, maar kan t fout hebben natuurlijk.
En het is toch logish dat ze eerst willen testen voor het massaal uitrollen?!

Als er een nieuw medicijn is gaan ze dat ook (even als voorbeeld, ik weet geen echte cijfers) eerst op 100 mensen testen voor ze dit medicijn aan iedereen gaan geven.

Daarbij hebben we nog lang geen behoefte aan 5G.
Voor consumenten is 4G meer dan genoeg.

[Reactie gewijzigd door kellbott op 23 juli 2024 02:26]

Dit klopt, Brussel heeft 5G al verboden.
Wat was de redenering om 5G te verbieden?
Omdat ze de stralingsnorm niet willen verhogen voor 5G.
5G geeft vele malen hogere straling af dan de huidige 3g en 4g.
https://www.hln.be/in-de-...3A%2F%2Fwww.google.com%2F
Heb je thuis ook geen WiFi dan? :+
Het zijn gewoon radiosignalen. Je zou zelfs nog kunnen zeggen dat 4G ‘schadelijker’ zou zijn omdat het op een hogere frequentie band zit dan 5G

Omdat 5G juist lager in de band zit, brengt het meer voordelen mee. Betere dekking e.d.

[Reactie gewijzigd door D0phoofd op 23 juli 2024 02:26]

Heb je thuis ook geen WiFi dan? :+
Inderdaad; ik heb thuis geen WiFi.
Betere dekking? Daarom moet er om de paar meter een zendkast hangen???
Heb jij hier voor een bron?
De stad Brussel heeft 5G verboden, zal ook niet zomaar wezen of wel?
Deze minister in Duitsland, zoals ik begrijp, baseert zich niet op onderzoek. Er zijn onderzoeken geweest die aantonen dat 5g niet schadelijk is en het tegen geluid kon nooit iemand weer leggen.

Dus waar is de bron dat Brussel dit doet om goed verklaarbare en bewezen redenen ?
Er is geen onderzoek geweest naar de schadelijke gevolgen van 5G.
Bron?

Het is een feit dat er niet is bewezen dat de mix van elektromagnetische straling waar we dagelijks in zitten niet schadelijk is op de langere termijn.
In Brussel zaten de ecologisten in het bestuur, en die trekken alle bestaande normen zowat in twijfel.
Ook de geluidsnormen zijn in Brussel dubbel zo streng als in de rest van België.
Ze verbieden vliegtuigen op straffe van stevige boetes, alleen vergeten ze dat ze dan gewoon de last voor mensen buiten Brussel gewoon verdubbelen.
In Trier adverteerde ze er van de week ook mee dat je al 5G aansluiting voor thuis kan aanschaffen. Maar is dit 5G voor thuis of voor mobiele gebruik waar het om gaat?

Voor de rest hebben ze in Duitsland op veel plekken geen eens fatsoenlijk 4G bereik, laten ze daar meer op concentreren... 2G zijn ze in Duitsland kampioen in.
Het kan aan je eigen abonnement liggen. Ik heb namelijk exact hetzelfde met mijn Lebara en Tele2 abonnementen gemerkt recent....

Mijn partner met Simpel had zo'n beetje overal in Duitsland 4G afgelopen vakantie (rondreis gemaakt). Ik had constant E (ofwel 2G), behalve in grote steden als Hannover en Berlijn. Blijkt dat zo'n beetje alle budget providers in Nederland in het buitenland geen 4G contract hebben (enkel Youfone en Simpel heb ik kunnen vinden), en dan schakel je dus naar 2G als er geen 3G is.

3G wordt in rap tempo afgebouwd in Duitsland ten faveure van 4G en 5G. Met je budget abo heb je dus een probleem.
Daar heeft het zeker mee te maken: als je NLse aanbieder Deutsche Telekom als roamingpartner heeft, heb je de beste dekking in Duitsland; desondanks heb je dan nog grote gebieden zonder enige vorm van mobiele dekking.

Aanvulling: overzicht netafdekking in Duitsland:

https://www.logitel.de/bl...nd-der-grosse-ueberblick/

[Reactie gewijzigd door Takkie2024 op 23 juli 2024 02:26]

Ik had Tele2 (dus ken het probleem), heb nu Vodafone. Hierbij wel een stuk beter bereik /4G maar merk hierbij dat Telekom wel in veel meer afgelegen gebieden of gewoon dorpen beter bereik heeft.

En ja simpel die lift mee op de roaming contracten van T-mobile dus heb je in Duitsland roaming op Telekom.
Ik noem het geen probleem als je terugschakelt van 4G naar 2G of 3G, je bent op vakantie. Je kan bellen en gebeld worden.

Geniet eens van de omgeving, ben afgelopen tijd veel in Luxemburg geweest. Maar heb mij er geen moment aan gestoord, het is daar zo mooi. Kom er al meer dan 30 jaar.
3G niet nee, maar de meeste tijd 2g wel.. Als je navigeert, Spotify gebruikt
Snel even wat moet opzoeken en nog meer services die internet nodig hebben is het wel zo handig om te hebben. Zeker anno 2019...
Niet om lullig te doen maar je statement van geniet maar eens van de omgeving is echt onzin. We leven niet meer in de vorige eeuw qua techniek.

Trouwens in Luxemburg is mobiel internet wel goed geregeld, we hadden het hier over Duitsland waar dit niet het geval is.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 23 juli 2024 02:26]

Doe mij maar een berghut af en toe, heerlijk. Geen gezanik met techniek ;-)

Dat komt wel weer als de vakantie klaar is.
Helaas is dat niet zo voor alle providers. Mijn Lebara draait op KPN, maar ze liften niet mee met de KPN contracten voor roaming.

Tele2 is een ander verhaal, hoewel die van T-Mobile zijn tegenwoordig is die integratie natuurlijk nog niet voltooid. Al ben ik er wel van geschrokken dat dit ook voor de Tele2 Zakelijk gold.
Minder landen/netwerken beschikbaar bij Lebara dan bij KPN is waarschijnlijk business besluit van Lebara, geen technische berperking.
Dat is absoluut zo, dat is namelijk wat ik zeg in mijn eerste post :)
Waarom zou je nu nog in 4G gaan investeren als 5G er al is? Dan kan je beter gelijk de 4G stap overslaan.
Omdat je bij 5g frequentie meer masten nodig hebt om het dekkend (dus als je op 1 locatie 2 4g masten nodig hebt, is dit voor 5g bij voorbeeld 4 of 5 nodig) te maken dan 4G, op dit moment is Duitsland hier niet heel royaal in.. Laat staan als dit er voor 5G moet komen. Leuk 5G en juig het ook zeker toe, maar de dekking van 4G is nog steeds ondermaat, het zegt wel wat als landen zoals Albanië, baltischen Staten etc.. Die het minder zouden hebben. Betere dekking aanbieden dan het zo welvarende Duitsland en haar technologische vooruitgang.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 23 juli 2024 02:26]

Of ze pakken het aan of het verschil tussen grote steden en dorpen/kleine steden gaat nog groter worden. Zoals in 2023, 5G in grote steden en 2G in dorpen.
Waarom 2G in dorpen? Snap deze even niet.
Zijn dit die 60ghz frequenties? Of gewoon de meer bruikbare 'normale' frequenties?
Het zijn meerdere frequenties.
Welke dat precies zijn is nog niet helemaal uitgekristalliseerd en nog steeds in ontwikkeling.
Het gaat om een bundeling van verschillende hoge en lage frequenties. Inmiddels noemen ze dit in Berlijn (en op andere plekken in wereld) 5G, maar over een jaar of 5 is het pas echt klaar.
Bovendien is het frequentiegebruik niet overal op de wereld gelijk.
5G kan (als een netwerk klaar is }> ) tegelijkertijd in contact staan met meerdere zendmasten op verschillende frequenties én gelijktijdig diverse (deel) pakketjes met info verzenden en ontvangen.
Voor wie dit filmpje nog niet gezien heeft, hiero een simpele uitleg.

Om je een idee te geven van de verschillende te bundelen frequenties.
Hieronder een indicatie die ik wel eens eerder gepost heb:
(22 Feb 2017: https://gsacom.com/5g-spectrum-bands/)

Lower 5G bands for early deployments
Europe 3400 – 3800 MHz (awarding trial licenses)
China 3300 – 3600 MHz (ongoing trial), 4400 – 4500 MHz, 4800 – 4990 MHz
Japan 3600 – 4200 MHz and 4400-4900 MHz
Korea 3400 – 3700 MHz
USA 3100 – 3550 MHz (and 3700 – 4200 MHz)

Potential first deployments of higher 5G bands
USA: 27.5 – 28.35 GHz and 37 – 40 GHz pre-commercial deployments in 2018
Korea: 26.5 – 29.5 GHz trials in 2018 and commercial deployments in 2019
Japan: 27.5 – 28.28 GHz trials planned from 2017 and potentially commercial deployments in 2020
China: Focusing on 24.25 – 27.5 GHz and 37 – 43.5 GHz studies
Sweden: 26.5 – 27.5 GHz awarding trial licenses for use in 2018 and onwards
EU: 24.25 – 27.5 GHz for commercial deployments from 2020

Notably the range 24.25 – 27.5 GHz (26 GHz) is overlapping with the band 26.5 – 29.5 GHz (28 GHz), which suggests that countries supporting 26 GHz may also benefit from early ecosystem development for the 28 GHz band in other Regions.

Other bands of interest
In addition, the bands 600 MHz, 700 MHz, 800 MHz, 900 MHz, 1.5 GHz, 2.1 GHz, 2.3 GHz and 2.6 GHz may be of particular interest for both traditional and new non-traditional applications and are key to deliver necessary 5G broadband coverage for applications such as internet of things (IoT), industry automation, and business critical use cases.
Mooi, de EU en de VS blijven zo ver uit elkaar staan als het maar kan voor elke technologie. Best knap. De rest van de wereld waar deze beperkingen golden (Zuid-Amerika) is bij 4G wel meeveranderd, heel veel 2600 MHz (en ook 900 en soms 1800 trouwens) in gebieden die het Amerikaanse bandplan voor 2G/3G gebruikten bijvoorbeeld.

[Reactie gewijzigd door Sorcerer8472 op 23 juli 2024 02:26]

Ach, de Amerikanen hebben altijd alles al anders gedaan. Verkeersborden wijken af, SI eenheden zijn daar een scheldwoord, de wereld gebruikte PAL, zij NTSC, hier gebruiken we 220V, daar 110V, de wereld had GSM, zij hadden CDMA en ga zo maar door. Dat is op zich niets nieuws.
Ja, zelfs de scheepvaart betonning ligt andersom ..

Daarbij komt dat het 110V netwerk zwaar verouderd is en hoognodig aan vervanging toe. Als je door de VS rijdt is het net een derde wereldland met overal bovengrondse (en scheve) palen. Om de 10 palen een trafo om de spanning weer op 110V te brengen ... Bij elke windhoos zijn 10 duizenden huizen verstoken van elektriciteit.
Begint nu vervelend te worden steeds dezelfde copy/paste. Of we maken een sticky link bij dit soort berichten of pas de tekst aub aan. :D
Grappig, 9 van de 10 keer heb ik in Duitsland met mijn Vodafone SIM helemaal geen verbinding, geen 3g, geen 4G en zelfs lukt bellen soms niet.
Same here, met Voda Red vreselijk slecht bereik gehad deze zomer in D. Anderen met KPN hadden wel prima bereik, betere roming parners...
Met een Vodafone NL SIM mag je op ieder Duits netwerk, alleen Telekom.de 4G mag niet. Hangt verder ontzettend af van waar je bent. Met geen enkel netwerk kun je op een lange autobahn- of treinrit een gesprek voeren zonder dat het afgekapt wordt.

Telekom.de is wel de beste. Vodafone.de zit op de tweede plek. Met een KPN-SIM word je standaard op O2 gegooid geloof ik, da's het minste netwerk. Echter je kunt wel overschakelen naar Telekom.de volgens mij en bij Vodafone kan dat alleen op 2G/3G.
Ik snap het ook niet. Ik had toch begrepen dat Duitsland wilde wachten met 4G omdat men eerst het bereik an sich (dus van 2G en 4G en zo) wilde verbeteren?
Inderdaad. Grote delen van Duitsland hebben helemaal geen verbinding. Het zou dus nieuws zijn als er überhaupt een verbindung zou zijn.
Yep en als je op de zelfde locatie een vodafone.de SIM gebruikt, zitje wel netjes op 4G.
Is mijn ervaring.
Vodafone direct of Vodafone via een budgetaanbieder?
Leuk die 5G in Duitsland en een mooie PR stunt voor de telecom providers dat ze een van de eerste zijn in Europa die 5G masten aangezet hebben. Enkel heb je in grote delen van Duitsland helemaal geen mobiel bereik, het is zelfs zo erg dat de Duitsers er een eigen woord voor verzonnen hebben: "Funkloch"

"Mobiel kunnen bellen is in Duitsland in 2019 nog altijd niet overal vanzelfsprekend. „Beschamend”, zegt Scholz – en veel Duitsers, onder wie de minister van Economische Zaken, Peter Altmaier, zijn het met hem eens. Altmaier heeft zijn medewerkers opgedragen om geen buitenlandse collega’s meer met hem door te verbinden als hij in de auto zit. Te vaak vallen de gesprekken weg wanneer de ministeriële auto door een Funkloch rijdt. Voor technologieland Duitsland is dat geen reclame."
https://www.nrc.nl/nieuws...rk-zit-vol-gaten-a3652479

Het mobiel in Duitsland is in vele gevallen dus slechter dan in een gemiddeld 3de wereld land..
Het netwerk is niet slecht, het is alleen overbelast...
Je bent blijkbaar nog nooit in een derdewereldland geweest want daar is het wel degelijk erger.

Soms zeggen mensen dat het bijvoorbeeld beter is in Indonesië of Thailand, maar dat valt ook vies tegen hoor. Als je buiten de toeristische routes gaat dan valt het gewoon weg of is het ook zwak en 2G only. Binnenshuis werkt het beter vanwege de matige bouwmaterialen die er worden gebruikt. Dus de toerist die verbaasd is dat er bij attractie X nog 3G of 4G te ontvangen is, heeft niet echt een representatieve locatie te pakken. Als het een beetje regent of onweert vallen de netwerken vaak volledig weg trouwens, alle infrastructuur gaat met straalverbindingen en bij extreme regenval dempt het signaal enorm.

Allemaal absoluut geen reclame. En dat zijn dan eigenlijk nog tweedewereldlanden (als ik financieel gezien kijk dan). Als je kijkt naar de echte derde wereld en arme landen zoals in Afrika, of naar Nepal, dan is het nog een stuk erger. In sommige landen is er nog helemaal geen 4G, in anderen misschien in de hoofdsteden op een aantal tientallen masten. Duitsland doet het dan een stuk beter, hoewel ze binnen Europa natuurlijk wel achterlopen. Lang gesprek in de auto op de snelweg voeren lukt gewoon op geen enkel netwerk, is een beetje bedroevend.
Ik zat in West Papua gewoon op de 4G hoor, idem voor Kalimantan en Sulawesie. Verder had ik in Vietnam ook overal 3G. In die landen maakt het alleen enorm uit welke provider je hebt, daar niet iedere provider een landelijke dekking heeft.
Anoniem: 1240358 16 augustus 2019 11:43
Zijn dit zendmasten die gebruik maken van Huawei? Dat was hier in Nederland toch de controverse?
Ik heb het anders begrepen. De zendmasten waren geen onderdeel van de controverse; alleen de centrale software van leveranciers in het core netwerk van providers was onderdeel van de controverse.
Met alleen de zendmasten is eventuele spionage beperkt tot gesprekken die op één zendmast zitten. Om het nog moeilijker te maken, is het zonder toegang tot de centrale software vrijwel onmogelijk om te weten wie met welke mast verbind, dus gericht 'tappen' is er sowieso niet bij.
Als de centrale software wel van dezelfde fabrikant is als de masten wordt het een heel ander verhaal. Als de fabrikant bij die gegevens kan, zouden ze theoretisch heel gericht kunnen afluisteren.
De software is dus de spil, niet de mast.

Een provider hoeft die software niet af te nemen als ze zelf al iets hebben wat de gesprekken van de masten en het vaste netwerk aan elkaar knoopt; ze kunnen dan volstaan met slechts de masten en dan is het risico zo goed als nul.
Nee, de Amerikanen hebben de wereld bang gemaakt met niet bewezen claims over achterpoortjes in Huawei apparatuur omdat ze de concurrentie niet meer aan kunnen. Dat Nederland in die hetze is meegegaan is ronduit jammer.
Ik ben wel benieuwd hoe ze dit aanpakken: de 700MHz frequentie kan (voor zover ik weet) onderdeel van het 4G- én 5G-netwerk tegelijk zijn.
Als je een abonnement hebt zonder 5G, mag je dan nog wel die 700MHz band gebruiken?
Simpel, als het voor de provider goedkoper is om jou te verbinden op de 700MHz en je daarna af te knijpen omdat je abonnement dit niet mag gebruiken dan gaat dat gewoon gebeuren natuurlijk.

Op gegeven moment (Jaren verder) is 5G de standaard en zal het enkele verdwaalde 4G abonnement vanzelf een gratis 5G upgrade krijgen puur omdat dat weer goedkoper is om te ondersteunen.

Puntje bij paaltje, je zal echt niet ineens per ongeluk 5g snelheden halen met je 4g abonnement.
Als de providers en telefoonmakers dit zo instellen/updaten kan je inderdaad LTE-en op de 5G frequenties. En alle LTE banden gebruiken voor 5G.
Dit laatste gebeurt sowieso, het eerste kwestie van vraag/aanbod of marketing.
Nou... Laten zij maar in Berlijn beginnen om de 4G op orde te brengen. ontvangst daar is droevig!
Welke frequentie band is eigenlijk gebruikt?

Oooh ben even gaan googlen ...
Het is dus Ericsson techniek op 3.5G band
En MIMO AIR antennes...... we gaan het mee maken...

'
For its network in Germany, Vodafone has deployed Ericsson’s Massive MIMO AIR 6488 commercial hardware and Baseband 6630 from the Ericsson Radio System portfolio. According to Ericsson the 5G base stations are connected to the vendor’s 5G Evolved Packet Core Network.
'

Als dit artikel over het zelfde gaan

https://www.fiercewireles...dafone-covering-20-cities

[Reactie gewijzigd door 01--Rolf--01 op 23 juli 2024 02:26]

https://www.vodafone.de/privat/service/red-xl-unlimited.html = 79.99/maand, slik.

Voor klanten die intekenen op het XL-tariefplan zou Vodafone Duitsland die Zuid-Koreaanse smartphone willen aanbieden voor de gesubsidieerde symbolische prijs van één euro,

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.