Gigabyte introduceert externe 1TB-ssd met snelheden tot 2GB/s

Gigabyte introduceert zijn eerste externe ssd. De Vision Drive heeft een opslagcapaciteit van 1TB en een USB 3.2 Gen2x2-interface. De ssd haalt volgens de fabrikant sequentiële lees- en schrijfsnelheden van maximaal 2GB/s. Gigabyte noemt nog geen adviesprijs.

Gigabyte voorziet de externe Vision Drive-ssd van een USB 3.2 Gen 2x2-interface. Deze interface biedt in theorie doorvoersnelheden van maximaal 20Gbit/s. Gigabyte claimt dat zijn Vision Drive-ssd sequentiële lees- en schrijfsnelheden tot 2GB/s haalt. De ssd is opgebouwd uit tlc-nandgeheugen, een Phison E12-controller en 1GB aan DDR-cache. Gigabyte voorziet de drive van een garantie van 5 jaar of 1600TBW. De externe ssd bevat een reguliere PCIe 3.0 x4-ssd van het M.2-formaat, zo blijkt uit een persbericht en afbeeldingen op de website van de fabrikant.

De ssd meet 115mmx72mm en is 20mm dik. Verder claimt Gigabyte dat de ssd schokbestendig is tot een val van maximaal 1,22 meter. Vooralsnog komt er alleen een 1TB-variant beschikbaar. Gigabyte komt ook met een upgrade-kit, waarbij ook een USB 3.2 Gen 2x2-PCIe-uitbreidingskaart wordt meegeleverd. De fabrikant noemt nog geen releasedatum of adviesprijzen.

Gigabyte Vision Drive 1TB externe ssdGigabyte Vision Drive 1TB externe ssdGigabyte Vision Drive 1TB externe ssdGigabyte Vision Drive 1TB externe ssd

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

15-12-2020 • 10:54

57

Reacties (57)

57
53
42
3
0
1
Wijzig sortering
Is dit snelste SSD tot nu toe?
nee verre van, er zijn er meerdere die sneller gaan. Snelste wat je kan krijgen is Gigabyte's
pricewatch: Gigabyte Aorus Gen4 AIC 8TB
Deze haalt de 15GB per seconde. beetje overkill voor de gemiddelde thuisgebruiker, maar het is er
Nu vergelijk je wel een externe SSD met een interne, qua externe SSD is volgens mij de Samsung X5 erg snel, maar weet niet of dit de snelste is (maximaal leessnelheden van 2800 MB/s en schrijfsnelheden van 2300 MB/s)
Ja ik weet dat de vergelijking anders is, maar de vraag was letterlijk "Is dit snelste SSD tot nu toe?"
De X5 is sneller dan deze gigabye als we het over extern hebben, en verschil van 25-40% is niet misselijk
Dan nog is de Gigabyte Aorus Gen4 AIC 8TB eigenlijk vier SSD's in RAID, dus niet helemaal een eerlijke vergelijking. :P
Een belangrijk verschil is wel dat de Samsung X5 een Thunderbolt 3 schijf is en geen USB 3.2x2 genX etc. TB3 gaat tot 40gbit, USB tot 20gbit.
Damn, met zijn eigen ventilator, zelfs...
Ik zie enkel een heatsink?
Beetje context was fijn geweest ja ..
Beetje context was fijn geweest ja ..
Ja, zou leuk wezen als Tweakers.net een een review er van zou maken, ik zelf heb de Icy Box IB-1817M-C31 met een PCI Express 3.0 x4 M.2 SSD er in, en die haalt 1GB/s, dus dan is de Gigabyte Vision Drive-SSD 2x zo snel, maar de Icy Box IB-1817M-C31 is wel een stuk kleiner en veel makkelijker mee te nemen in je zak, waarom ik hem juist ook gekocht heb, zo dat ik hem altijd bij me heb, en ik zelf hem kan uitbreiden met een grotere PCI Express 3.0 x4 M.2 SSD, wat je met de Gigabyte Vision Drive-SSD niet kan/mag doen, of dat ze niet willen dat je dat doet.

Edit spelfoutjes

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 28 juli 2024 01:19]

Jij hebt een X4 SSD , de Icy is 'maar' X2 lees ik?
Overkill?
Anders krijg ik geen 1GB/s, hij is gemaakt om met PCI-e M.2 SSD te werken, en mij PCI-e 3.0 x4 Transcend 110S 512GB, is 2x zo goedkoop dan de goedkoopste PCI-e 3.0 x2 SSD van Goodram PX400 512GB, waar ik trouwens nog nooit van gehoord heb.

Dus wat had jij dan gedaan, de PCI-e 3.0 x2 Goodram PX400 512GB die €105,- kost gaan kopen, of de PCI-e 3.0 x4 Transcend 110S 512GB die €55,- kost gaan kopen?

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 28 juli 2024 01:19]

Geen speld tussen te krijgen _/-\o_
wat je met de Gigabyte Vision Drive-SSD niet kan/mag doen, of dat ze niet willen dat je dat doet.
Dat wordt nergens vermeldt echter. Ik zie niet in waarom dit niet zou kunnen/mogen als het gewoon een standaard SSD is, ipv een vastgesoldeerd iets. Totdat we zeker weten of de SSD hardware-ID tied is kunnen we dit eigenlijk niet zeggen, maar ik ga uit van niet.
[...]


Dat wordt nergens vermeldt echter. Ik zie niet in waarom dit niet zou kunnen/mogen als het gewoon een standaard SSD is, ipv een vastgesoldeerd iets. Totdat we zeker weten of de SSD hardware-ID tied is kunnen we dit eigenlijk niet zeggen, maar ik ga uit van niet.
Omdat dat ook altijd zo was met externe HDD, dus waarom zou dat niet gelden voor deze?

Dus ik ging er van uit dat Gigabyte dat niet wil, en je misschien wel je garantie kwijt bent als je hem open maakt.
Neuh, dat is alleen voor "premium" artikelen. :P
Er zijn al enige aanbod in deze categorie. Bij de laatste testfest is de nodige ook aan testexemplaren in de community uitgedeeld. Zo mocht ook ik een Sandisk exemplaar reviewen. De Sandisk was niet de enige wat in de testfest werd aangeboden. Ook de T7 Touch van Samsung werd aangeboden en voor die zijn er ook 5 leden op de testpanel geweest.

De review exemplaren van beide types kunnen ~1GB/s lees/schrijf aan. Dat blijkt al bij veel van de beschikbare PC's en laptops toch al de maximum te zijn die wordt ondersteund. Vaak zie jij dat voor hogere snelheden of de Apple ecosysteem met TB of speciale kaarten nodig zijn. Dit drukt vaak de mogelijke inzet van de apparaten. Hierdoor is 2GB/s en hoger minder snel een bruikbare keuze. Wat de toekomst hierin zult bieden is echter nog de vraag...

De Gigabyte in deze post opvallend in 2 opzichten. De behuizing is best potig en lomp. Het ziet erop uit alsof er veel lucht in de behuizing is wat zorgt voor een onnodig grote apparaat. Veel van de concurrentie is toch wat compacter in hun ontwerp. Wat ook opvallend is, is dat zij een heatsink in de behuizing hebben, maar geen eenvoudige manier hebben om de warmte ook aan de buitenkant te krijgen.
Daarom dus een behuizing met veel lucht?
Met de enige openingen aan de onderkant... Jaja
De voormalige snelheidskoning(in) uit 2019 haalde 1050 MB/s.
Dus deze is bijna 2x zo snel ("2x2" is dual lane).

Maar ik weet niet hoe deze max snelheid benut/gehaald gaat worden op het Tiger Lake platform, want die ondersteunt USB 3.2 Gen 2x2 niet.
Nee, er zijn al tijden snellere externe SSD’s over Thunderbolt (de LaCie Rugged SSD Pro haalde vorig jaar al 2800 MB/s) maar het is misschien wel de snelste over USB.

Je kunt natuurlijk prima een NVME SSD in een externe behuizing stoppen maar doorgaans was USB daar de bottleneck. Vandaar waarschijnlijk ook de vermelding van een aparte USB kaart om je USB te kunnen upgraden.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 28 juli 2024 01:19]

Sandisk heeft al een extreme pro met dezelfde snelheid.
pricewatch: Sandisk Extreme Pro 2000MB/s Portable SSD V2 1TB Zwart

Ik heb er kort mee mogen spelen ivm een verkeerd geleverd exemplaar voor het testpanel
productreview: Sandisk Extreme Portable SSD V2 1TB Zwart review door Baddie09
Daar heb ik het ook in het kort over de Pro.

Nadeel op dit moment is dat de op dit moment niet veel PCIe kaarten beschikbaar zijn die deze snelheid aankunnen. En als je al een kaart hebt zit je ook met de beperkingen van de PC.
Een ssd als dit is absoluut niet waarom je thunderbolt zou willen gebruiken. USB is CPU Controller bound en heeft maar beperkte alternate modes. Thunderbolt is PCIe en kan daadwerkelijk alles wat PCIe interface heeft direct met de CPU verbinden. Dat is een groot verschil. Daarnaast heb je daisychaining opties en is de bandbreedte hoger en latency lager.

Ik gebruik zelf al jaren een aantal TB schijven (gen1). Die passen fysiek niet eens in een desktop (arrays van tientallen TB’s). En hebben stuk voor stuk heel andere doeleinden. Vooral voor video editing enorm handig om 2TB ruimte te hebben voor een vakantie aan filmmateriaal. Als je daar proxymedia voor moet renderen dan gaat het echt hard.

Thunderbolt heb je niet om supersnelle storage van een enkele SSD aan te hangen. Dan is USB prima. TB gebruik je om externe GPU’s aan te sluiten, beeldschermen en enorme HDD arrays.

En ja dat kan prima met ultrabook. Dat het daadwerkelijke renderen een dag duurt is voor mij niet per se erg. Dat ik niet soepel door mijn materiaal kan scrubben en die überhaupt kwijt kan wel. Deze SSD gaat dat probleem maar voor de helft oplossen. Snelheid is iig prima, alleen kan je het materiaal alsnog niet kwijt.
Kun je niet compressie op je videomateriaal zetten zodat het allemaal niet zo groot is? 2TB voor een vakantiefilmpje lijkt me wat overdreven. Had eerder 2GB verwacht.
Het gaat hier om het ruwe materiaal voor editing. Dat is dus 4K 60FPS van m’n iPhone, 4K 30fps van de drone. Op beide zit al behoorlijke compressie dankzij HEVC encoding van iOS en h.264 van DJI. Maar ook media van reisgenoten dat tikt ook aan.

Op het moment dat je proxy media gaat renderen komt daar dus nog een keer al het materiaal voorbij wat je gebruikt in je editor als placeholder, zodat je veel minder rekenkracht nodig hebt tijdens het monteren en alvast kunt starten met pre-renderen van delen die je later niet meer aanraakt. Dat doet iets als FCP al voor je en scheelt enorm in de uiteindelijke rendertijd.

Je moet ook rekening houden met een scratchdisk. Dat is ruimte waar je editor dingen neerzet voor later en dat kan behoorlijk snel oplopen in filesize. Hier wil je echter niet een SSD voor gebruiken als professional. Dan ga je heel snel door je TBW heen.

Uiteindelijk houd je wel een filmpje over van een GB of 2, maar ik maak vaak meerdere kleine filmpjes per dag(deel) voor bepaalde highlights en 1 grotere voor de overview van de hele vakantie. Opslag en verwerking van het ruwe materiaal kost gewoon ontzettend veel capaciteit. Ik heb hier nu 1 Lacie 5Big voor staan die met HDD’s nog steeds sustained reads en writes van 800MB/s trekt. Met een capaciteit van 10TB is dat wel lekker. Uiteindelijk kun je 3/4 weer weggooien (zeker proxy media), maar je moet het upfront wel hebben.
Voor werken vanaf een laptop lijkt het inderdaad een goede oplossing. Paar schijven in raid in zo'n extern kastje met een goede interface.

Persoonlijk gebruik ik liever een tower. Hoef je geen kastje te kopen en in windows zet je ze zo in striping raid.

Hoewel het ook wel op SSD's kan volgens mij. Mijn 500GB 970 EVO heeft een 300 TBW limiet zie ik en ik zit nu op 31TB in 1,5 jaar.
Dit soort dingen passen fysiek niet in een tower. En je wil ze ook kunnen gebruiken later.

Ik heb meerdere externe disks. Totaal iets van 40TB. Dat kan niet in een enkele tower tenzij ik grote schijven koop. De grootste die ik heb zijn iets van 2TB per drive. Als ze vol zijn kunnen ze niet weg, en omdat software raid is het heel lastig te verplaatsen naar een ander systeem. Dit soort systemen van Lacie zijn voor pros die echt met wnorme hoeveelheden data werken. Volgens mij verkopen ze ze tot 500TB. Dat kan gewoon niet in een tower PC. Daarnaast betaal je ook voor de service van dat bedrijf. Lacie heeft echt briljante service tot ver na de gebruikelijke 2 jaar krijg je gewoon rustig een upgrade onder garantie omdat het ouder systeem eigenlijk niet meer voldoet. Zo heb ik mijn 5bay nas kunnen wisselen voor de Thunderbolt variant. Puur omdat dat overzetten anders meerdere weken ging duren.

Ik snap dan ook heel goed dat professionals voor dit soort systemen kiezen. Ja het is duur in aanschaf, maar de mogelijkheden en service zijn vele malen beter dan wat je zelf in elkaar kunt zetten. En qua prijs ontloopt het elkaar dan ook al niet heel veel.
als je dit soort spul nodig hebt als externe opslag voor je flinterdunne laptop durf ik rustig de stelling aan te nemen dat je dan gewoon de verkeerde laptop hebt gekocht.
Ik heb hem niet nodig, maar kan me voorstellen dat voor bijvoorbeeld creatieve bedrijven die flink grote videos editten het veel makkelijker is om bestanden met zo'n schijf te delen dan alles over het netwerk te doen.
integendeel, als je een groot bedrijf bent of uberhaupt met grote bestanden werkt draai je alles al van een NAS en heb je 10gbit naar de nas zodat iedereen erbij kan. je gaat niet 2 dagen werk en een paar uur renderen over aan een losse veredelde usb stick. daar is het netwerk voor. ook heb je doorgaans dan een renderserver op zitten zodat de editor gewoon door kan gaan ipv wachten op een render.

[Reactie gewijzigd door flippy op 28 juli 2024 01:19]

Ik ken wel bedrijven waar de scratch disk voor video editing met Thunderbolt op Direct Attached Storage staat. Daar wil je enorm snelle toegang toe hebben maar is duurzaamheid (of backups) minder van belang, veel langer dan één dag staat het er vaak niet op. Als het klaar is gaat het naar de centrale netwerk opslag.

Maar inderdaad, dan kies je meestal niet een portable schijf maar eerder een dedicated drive.
beetje net betdrijf heeft zelf voor de scratch disk een dedicated NVME server voor. op 1 server met 2~4 10gbit lijnen kan je makkelijk een dozijn of 2 editors op te werk zetten zonder dat ze elkaar in de weg zitten. en dan heb je ook meteen backups in orde, ook al is het slechts 1 dag werk.

[Reactie gewijzigd door flippy op 28 juli 2024 01:19]

Mwah, dat weet ik niet. Ik denk dat dat verschilt per persoon en wat je primaire gebruik zal zijn
Voor opslag heb je een aantal opties
- Cloud,
- Nas
- Externe HDD/SSD.

Cloud is handig want je kan er altijd bij, Hier kan e.v.t. ook de back-up heen van je NAS als je dat zou willen.
Nas is handig want het is lokaal en kan dus op je interne netwerkspeeds draaien. Heb jij een 10Gbit infra structuur, dan flats je zo files heen en weer naar de apparaten die hoge snelheden ondersteunen.
Externe HDD is handig want deze pak je op en neem je mee, en gezien deze geen bewegende delen heeft is het aanzienlijk schokbestendiger waardoor je werk makkelijker mee kan nemen.

Mijn voorkeur gaat dan alsnog uit naar een NAS gezien je deze kan opstellen als je eigen privé "Cloud" opslag, dit is wat instel werk en de vraag is of dit veilig gedaan kan worden.

Externe SSD's zijn geen producten die je permanent aan je laptop laat hangen, dan gaat er wat fout en kan je in dat geval beter een Nas nemen.
Als je een Thunderbolt aansluiting hebt dan heb je al een jaar of twee keuze uit snellere externe schijven. Er is een externe LaCie over TB die 2,8 GB/s doet.

Deze schijf lijkt me vooral voor mensen die geen Thunderbolt hebben.
Ik moet zeggen dat ik al een tijdje geen externe HDD of USB sticks gekocht heb dus ik vroeg me af aan wat voor prijzen je moet denken voor deze unit.
Adviesprijs is niet gegeven, maar 1TB externe SSDs gaan nu vanaf ongeveer 110 euro over de toonbank dus ik denk dat je ongeveer in die orde van grootten kan denken voor deze schijf.
Sandisk is te koop voor 214 voor deze snelheid. Ik denk dat Gigabyte daar niet ver van af zal zitten.
best letten op ALLE parameters voor je prijs stelt.
Deze is namelijk 'iets' sneller dan jouw 110€ SSD's

[Reactie gewijzigd door OxWax op 28 juli 2024 01:19]

Misschien ligt het aan mij, maar is USB niet beetje 'vast blijven zitten in legacy'? Of ik nu een USB stick heb met 10MB/sec, 100MB/sec, ik gebruik zo'n ding om wat data over te pompen als backup of transport, of ik sluit er een keyboard/webcam/etc aan die zelfs op USB1.1 zouden werken.

De kans dat ik bij een klant/andere locatie toevallig ook een USB3.2 tot m'n beschikking heb (en niet is gelocked, wat je steeds vaker ziet bij bedrijven) is aanzienlijk kleiner dan dat ze daar een degelijke internetpijp hebben liggen en ik gewoon via secure cloud opslag alles heen en weer gooi, of ik kan net zo goed een goedkopere USB3.1 verise nemen (gezien het een 1TB model op PCI3 is, rond de 100 euro is nog wel ok, anders is een losse behuizing/m.2 goedkoper).
?uhm, het ligt aan jou.

Dat je nu niet overal USB 3.2 2x2 support wordt, betekent toch niet dat dat er straks niet is? X jaar geleden was er nog helemaal geen USB, en moet je nu eens kijken.

Verder heeft het feit dat bij bedrijven USB poorten geblokkeerd worden hier niets mee te maken. Want ICT afdelingen die dat doen, blokkeren liefst alles, zodat de gebruiker niets fout kan doen. Dat los je dus ook niet op met iets anders dan USB.
Je zou het ook als een uitbreiding kunnen zien voor een laptop.
Daarin upgrade je iets minder snel je opslag, mede ook omdat er vaak maar ruimte is voor 1 drive.

Voor taken als video-editing kan dit zeker handig zijn, mede ook omdat je bijv. per project een stick kunt gebruiken.

Een andere toepassing kan zijn om even snel op locatie een backup te draaien van je bronmateriaal na bijvoorbeeld een video-shoot.
Dit kan dienen als backup, maar ook om alvast wat materiaal mee te geven zodat het elders alvast gemonteerd kan worden.
Let wel, video van productie-kwaliteit kan erg snel onhandelbaar groot worden.
Zelfs al zou je 100 Mbps upload hebben, dan nog duurt 1 TByte uploaden een etmaal.
Eindelijk worden externe schijven een beetje snel, want dusdanig grote schijven zoals 1TB ruimte duurt het een eeuwigheid om data over te kopieeren.
Over externe SSD's gesproken. Ik heb voor samen 25 euro een 128GB M2 ssd usb stick 'gemaakt' met 400mb/s lees en schrijfsnelheden:

https://www.aliexpress.com/item/32859938050.html
https://www.aliexpress.com/item/33028433089.html
Dat ziet er wel geinig uit. Is dat wat zo'n Kingspec? Beetje betrouwbaar?
Nou, hij doet het nog steeds. Maar het lijkt erop dat op de 128GB versie 16GB cache zit. Na 15-16GB dropt hij van 400mb/s schrijven naar 50mb/s schrijven. Voor 16 euro en free shipping mag ik eigenlijk niet klagen.

En let op, in die behuizing past enkel een 40mm M2 ssd en hij moet SATA techniek hebben, niet PCIE. Ik heb de 'Kingspec M.2 2242 128GB' van die link erin zitten.
als je zelf nog een nvme kaartje heb liggen kan je ook alleen een behuizing kopen :
pricewatch: ASUS ROG Strix Arion Zwart
Lol, wist niet dat er tegenwoordig al "gamer" style SSD behuizingen waren. :P
Wel een ontzettend mooi apparaatje!
maar over USB, dus die 2GB zal waarschijnlijk niet sustained zijn. Piekt even en kakt dan weer in tot een matige snelheid.
Ik heb altijd begrepen dat SSD's niet de beste oplossing waren om data langdurig te bewaren. Qua snelheid is het natuurlijk ideaal maar qua data opslag heb ik liever spinning rust.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.