Het is met de beschikbaarheid van externe ssd's met een USB 3.2 Gen 2 x2-aansluiting, of 20Gbit/s-aansluiting zo je wil, al net zo droevig gesteld als met het aantal producten met een geschikte poort. Veel moderne moederborden hebben weliswaar een USB 3.2-poort met C-aansluiting, maar vaak zijn dat x1-poortjes met maximaal 10Gbit/s. De enige moederborden met 20Gbit/s-USB zijn de nieuwe Z690-borden voor Alder Lake-processors, plus een handjevol borden met de 1200-socket. Voor AMD zijn er precies twee borden met de benodigde aansluiting.
Laptops met USB 3.2 Gen 2 x2-aansluitingen zijn lastiger te identificeren. Er is welgeteld één laptop met zo'n aansluiting, maar legio laptops met een USB 4-poort kunnen USB 3.2 Gen 2 x2-interfaces ondersteunen. Een voorbeeld daarvan zijn de Macbook M1 Pro en Max: die hebben weliswaar USB 4 aan boord en ondersteunen wél Thunderbolt, maar géén USB 3.2 Gen 2 x2. De veiligste optie is een spiksplinternieuwe pc met een moederbord dat de poort aan boord heeft, of een insteekkaartje gebruiken, zoals wij hebben gedaan.
Desondanks kunnen we niet direct zeggen dat het zinloos is om een 20Gbit/s-drive te kopen. De Seagate- en WD-drives zijn pittig aan de prijs en de Sandisk is maar iets goedkoper. De Vision Drive van Gigabyte en de XS2000 van Kingston zijn echter beide vanaf pakweg 150 euro te koop, en dat is in hetzelfde prijsbereik als de USB-ssd's die we eerder hebben getest. Er zijn weliswaar een paar drives voor minder te koop, zoals de Adata SE770G, SE800 en de T7 van Samsung, maar de andere geteste 1TB-drives kosten ook ongeveer 150 euro. Voor een beetje toekomstbestendigheid hetzelfde bedrag uitgeven, is geen slechte deal.
Vergeleken met Thunderbolt-drives presteren de USB-drives iets minder, maar vergeet niet dat Thunderbolt-poorten ook lastig te vinden zijn, zeker op desktops. En met de Gen 2 x2-drives kun je altijd nog terugvallen op de lagere USB-snelheid, terwijl je met een Thunderbolt-drive veel minder compatibiliteit hebt. Vergeleken met een interne ssd, een rappe 970 EVO in onze test, is een externe ssd nog altijd minder snel, maar heel veel scheelt het niet. Voor veel toepassingen, zoals video- en fotobewerking, is hij prima bruikbaar. Houd er wel rekening mee dat ook externe ssd's - net als interne drives - last kunnen hebben van prestatieverschillen door warmteontwikkeling. We vermoeden dat dit de voornaamste reden is voor de soms wisselende prestaties van sommige drives.
Omwille van de prijs én prestaties zouden we de Vision Drive of de XS2000 aanraden. De Vision Drive laat alleen bij CrystalDiskMark wat prestaties op tafel liggen, maar verder is het een van de snelste drives, zo niet de snelste. De XS2000 presteert wat wisselvalliger, maar scoort vooral in de kopieertest sterk en is gemiddeld genomen de snelste drive. Daarom verdienen de Gigabyte Vison Drive en de XS2000 van Kingston onze Excellent-aanbeveling.