Sandisk Extreme Portable SSD V2 1TB Zwart Review

Baddie09 Testpanel
13 december 2020, laatste update op 14 december 2020, 3.989 views Testpanel

Sandisk Extreme Portable SSD V2 1TB Zwart

Het comfort van de snellere schijven heeft mij zeker positief verrast en ik zie zeker het voordeel van het gebruik van die hogere snelheid. Echter, zou deze SanDisk een plek krijgen in mijn wensenlijstje? Ik denk het niet, omdat ik met mijn wensen de schijf niet optimaal kan gebruiken.

Pluspunten

• Snelle schijf obv laatste standaarden
  • Futureproof voor de meeste gebruikers
  • Klein en licht

Minpunten

• Bij gebruik met encryptie alleen geschikt voor Windows en recente OS
  • Kabel en connector makkelijk kwijt te raken
  • Encryptiesoftware gebruiksonvriendelijk
  • Extreme Pro een beter alternatief tegen beperkte meerprijs

3 van 5 sterren (Voldoende)

Introductie

In november kreeg ik een mail van Tweakers of ik interesse had om de SanDisk Extreme Portable SSD V2 1TB te testen. Na een snelle blik op de website bleek het te gaan om high-end externe harde schijf. Omdat ik normaal gesproken bij externe opslag ga voor de bang-for-buck modellen vond ik dit een mooie gelegenheid om te testen of een duurder model mij zou kunnen overhalen om in de toekomst het hogere segment te overwegen. Bij deze wil ik SanDisk bedanken voor de mogelijkheid dat ik hun producten mag testen en dat ze mij de mogelijkheid bieden om een eerlijk en onafhankelijke review te schrijven.

Aanloopproblemen
De levering van het testexemplaar had even wat voeten in aarde. Na kennelijk een fout bij de eerste verzending kreeg ik na 3 weken het testpakket binnen, maar hadden ze het verkeerde model gestuurd. In de doos zat de SanDisk Extreme Pro 2000MB/s Portable SSD V2, het duurdere en twee keer zo snelle broertje van de Extreme Portable. Op zich ook interessant om te testen, maar helaas, het exemplaar moest retour en kreeg alsnog de juiste versie binnen.

Ik heb de review ingestoken met de vraag of dit een goed product is voor de casual gebruiker die niet dagelijks terabytes aan informatie hoeft over te zetten en de andere zaken die voor mij belangrijk zijn om te testen. Daarnaast heb ik de onderwerpen behandeld die Tweakers graag beoordeeld wilde hebben.

De unieke eigenschappen van de SanDisk Extreme Portable

Omdat high-end en laatste technieken in het externe harde schijf segment mij onbekend zijn heb ik even wat voorwerk gedaan, om goed te weten wat voor apparaat ik zou gaan testen. Want alleen uitgaan van mijn eigen referentie vond in ik dit geval niet voldoende. Even een korte samenvatting wat deze SanDisk anders maakt dan de gemiddelde SSD:
  • NVMe: De SSD maakt gebruik van het NVMe (Non-Volatile Memory Express) protocol. Dit is een relatief nieuwe methode wordt gebruik gemaalkt van de PCIe express-interface in plaats van de oudere SATA-interface die wordt gebruikt door HDD's en de vorige generatie SSD's. NVMe is ontwikkeld specifiek voor de SSD’s en moet de snelheid optimaliseren van de overdracht van bestanden. Door de ontwikkeling van NVMe wordt het gebruik van data veranderd omdat de dataoverdracht anders verloopt en je dus sneller grotere bestanden kunt overzetten. https://blog.westerndigit...t-data-driven-businesses/
  • USB 3.2 Type-C: De schijf maakt gebruik van de laatste techniek voor USB, 3.2 dat in potentie een snelheid haalt van 10 GB per seconde. Op PC’s wordt dit weergegeven als SS-10 en kan zelfs een snelheid halen van 20 GB per seconde (SS-20). Maar de benaming van de diverse standaarden is erg verwarrend, en de vraag is dan ook of je de snelheid haalt op je verouderde PC https://en.wikipedia.org/wiki/USB4
  • IP55 rating: deze rating betekent volgens de richtlijn dat hij “aanrakingsveilig is doordat de behuizing geheel dicht is. Geen volledige bescherming tegen stof maar wel voldoende om de goede werking niet te hinderen. En hij is Sproeidicht wat betekent dat er geen schade is indien bespoten (12,5 l/min) onder eender welke hoek”. https://www.rainfordsolut...ure-ratings-and-standards
  • Full Disk Encryption: de schijf is beveiligd met een hardwarematige encryptie. Bij het aansluiten van de schijf op de PC zie je in de verkenner de optie om encryptie in te schakelen. Na het installeren van het bestand “Install Security for Windows” is er een programma geïnstalleerd waarbij je een wachtwoord moet opgeven. Ik ga dit nog even testen hoe de beveiliging is ingeregeld met een andere PC want ik vraag me af wat er met de schijf gebeurt als je na het installeren van de software de schijf op een andere PC aansluit.
Met deze voorkennis heb ik de SSD beoordeeld, wetende dat goedkopere exemplaren wellicht niet hetzelfde bieden als de SanDisk.

Prestaties

Korte impressie van de SanDisk Extreme Pro 2000MB/s Portable SSD V2
Zoals je weet had ik eerst de verkeerde versie ontvangen en inmiddels had ik de extreme pro al wel uitgepakt en aan een eerste indruk onderworpen en wat testjes gedaan. Wat me opviel bij de Pro is dat hij erg snel is, maar hij bij lange na niet de maximale snelheid haalt. De reden hiervoor is dat mijn PC, en ik denk de meeste PC’s en laptops, nog niet de juiste hardware heeft om deze snelheid aan te kunnen. Een snelle blik in het oerwoud van USB standaarden leert dat de Pro het beste werkt met een USB 3.2 Gen 2×2 controller (SS-20), maar op onderzoek naar deze kaarten kwam ik er achter dat deze kaarten zeer moeilijk te verkrijgen zijn.
In de Tweakers Pricewatch staat zelfs geen enkel exemplaar, en bij de filter opties staat deze configuratie niet eens in de lijst van te selecteren snelheden (mocht iemand die wel hebben gevonden, laat even weten, dan pas ik de tekst aan).
Op hardware.info wordt al wel sinds 2019 gesproken over deze standaard en was er zelfs een artikel dat de komst aankondigde, maar tot op heden zijn ze niet te koop via de reguliere kanalen. Via een YouTube video van een kanaal dat ook de kans kreeg om de Extreme Pro te testen kwam ik op een merk dat wel verkrijgbaar zou moeten zijn, en na het googlen van de naam was het te koop via third parties op Aliexpress en Amazon (voor 35 euro), maar of dat nu de plekken zijn waar je het wilt kopen, ik vraag het me af.
Daarnaast bleek in diezelfde video dat zelfs met een geschikte insteekkaart de maximale snelheid niet wordt gehaald omdat de rest van de test PC de snelheid niet kon faciliteren. Mijn conclusie is dan ook dat op dit moment een Pro beperkte meerwaarde heeft tenzij je de rest van de systeem hebt ge-upgrade om de snelheden aan te kunnen. Maar de vraag is dan of dat het geval is voor de incidentele gebruiker.

Verder met de SanDisk Extreme Portable SSD V2 1TB
Mijn eigen PC, niet een snelheidsmonster, maar geschikt voor de meeste taken, heeft geen SS-20 poort, wel een SS-10, en daar haalt hij bij een benchmarktest met ChrystalDiskMark (64bit) een respectabele 934 MB per seconde voor lezen en 765 voor schrijven, wat een nette score is. Helaas zitten beide SS-10 USB poorten (USB-A en USB-C) aan de achterkant en zijn daardoor wat lastiger bereikbaar. Op de reguliere 3.1 USB-A poort die aan de voorkant zit haalt hij 460 MB per seconde voor lezen en 452 voor schrijven, wat op zich ook geen slechte score is, want een test met wat USB-sticks die nog had liggen, variërend van A-merk tot relatiegeschenken, laat zien dat dit nog steeds 5 tot 10 keer zo snel is dan de referentie set. Hoewel niet verrassend, waren de relatiegeschenk USB sticks significant trager.

Komen we aan bij waar het in deze SSD test echt om gaat de snelheid in de praktijk. Dan blijken de snelheden van de Portable en de Pro op de diverse USB poorten min of meer gelijk te zijn. Kennelijk lopen beide SSD schijven tegen de maximale capaciteit van mijn PC aan, maar maken wel bijna volledig gebruik van de maximale snelheid van de SS-10 USB poort.
Naast de benchmarksoftware, dat speciaal is ingericht voor het testen, heb ik ook een test uitgevoerd met het schrijven van een bestand van 3 GB van mijn PC naar de Portable, een Seagate Expansion Portable (HDD) drive en naar de USB stick die ik normaal gebruik (Kingston datatraveler locker+ G2) de via de SS10 en via de 3.1 USB-A poort aan de voorzijde.

Overzetten bestand van 3 GB naar:
  • SSD via SS10: 0:07
  • SSD via USB-A: 0:11
  • HDD via SS10 en USB-A: 0:58
  • USB stick via SS10: 8:36
De USB stick heb ik verder niet meer getest aangezien het verschil al overduidelijk was. Ik snap dat de vergelijking niet helemaal opgaat aangezien mijn USB stick een verouderd model is, en er tegenwoordig snellere sticks op de markt zijn.
Ook zijn er goedkopere SSD schijven van 1TB te koop (vanaf 100 Euro) die wellicht ook een stuk sneller zijn. De goedkoopste 1TB op dit moment in de Pricewatch is de Intenso external SSD Premium Edition 1TB (https://tweakers.net/pric...-1tb-grijs/specificaties/) die met volgens de eigen website een maximale snelheid van 320 MB/s zou moeten kunnen halen. De goedkoopste externe HDD schijf, de Seagate Backup Plus Slim 1TB (https://tweakers.net/pric...m-1tb-rood/specificaties/) kost bijna 38 Euro geeft geen maximale snelheid aan op hun website.
NB: waar je trouwens wel op moet letten bij het selecteren via Pricewatch is dat zowel de Intenso als de Seagate bij de specificatie hebben staan dat ze gebruik maken van een USB 3.2 (Gen1, 5Gb/s) connectie, wat een maximale snelheid van 5 Gb per seconde suggereert, maar op hun eigen websites wordt gesproken over lagere USB.

Hoewel ik in eerste instantie zeer positief verrast was door de snelheid van de Portable, vraag ik mij af of deze snelheid een heel groot verschil gaat maken voor de incidentele gebruiker. Ik snap voor powerusers dat dit een groot voordeel is, maar voor de minder frequente gebruikers kan ik mij voorstellen dat die paar seconden winst ten op zichten van een minder snel SSD model niet van doorslaggevend belang zijn.
Wat deze test mij wel heeft laten zien is dat die oude USB sticks zo goed als onbruikbaar zijn geworden voor als je grotere bestanden wilt overzetten.

Mobiliteit

De vraag die bij mij naar boven kwam in de voorbereiding van de test was voor wie dit apparaat bedoeld is. Het reclamefilmpje van de eerste versie van de SanDisk Portable laat een vrouw zien die op een afgelegen plek allerlei foto’s aan het nemen is. Eenmaal terug bij haar tent heeft ze kennelijk de foto’s op haar laptop geladen (wordt niet getoond in de reclame) en vervolgens zien we haar de foto’s van de laptop overzetten naar de SSD schijf. In de diverse reviews online van de eerste en tweede versie van de schijf wordt ook regelmatig verwezen naar het feit dat de schijf met name geschikt is voor mensen die veel onderweg zijn. Zo kun je bijvoorbeeld hem “handig” bevestigen met een karabijnhaak aan je rugzak om er snel bij te kunnen als je onderweg bij de data op de schijf moet.

Als ik heel eerlijk ben snap ik deze optie niet zo goed, want waarom zou je bijvoorbeeld de foto’s van je camera via je laptop willen overzetten naar de SSD? En als de data al op je laptop staat, waarom zou je het dan alsnog ter plekke op je SSD willen zetten?

Wat ik eerder zou verwachten bij een SSD in dit prijs segment is dat je hem direct kunt aansluiten op je camera of dat er een kopieerfunctie op zit dat alle gegevens overzet zodat je kaart in de camera weer kunt wissen. Het voordeel daarbij is ook dat je dan die laptop niet hoeft mee te nemen. Een ander probleem waar ik tegen aanliep had te maken met de encryptie, maar daar kom ik later op terug.

Terugkomend op de mobiliteit, SanDisk heeft de SSD voorzien van een gat zodat je hem ergens aan aan vast kunt maken. Hoewel het een leuke gimmick is, is het niet helemaal doordacht. Om van de SSD gebruik te maken heb je namelijk een kabel nodig, en juist die is makkelijk kwijt te raken omdat dit twee kleine losse stukjes zijn die je nergens aan vast kunt maken. In dit geval is het concept goed, maar te toepassing matig. Een iets grotere behuizing met een geïntegreerde kabel zou dan veel praktischer zijn. Ik weet dat dit in de praktijk erg prettig werkt, zo heeft mijn powerbank een vaste micro-USB kabel en een Lightning adapter dat in het apparaat is weggewerkt.

Encryptie

Zoals eerder gemeld maakt de SanDisk gebruik van hardwarematige encryptie. Om hier van gebruik te maken staan er op de schijf een programma voor Windows apparaten en voor Mac.
Nadat je het de eerste keer installeert, in mijn geval op een PC, kun je ervoor kiezen om het automatisch te ontgrendelen of elke keer met een wachtwoord. Na het installeren krijg je bij de eerste weer aansluiten het programma SanDisk Drive Unlock dat je moet gebruiken om de schijf te ontgrendelen. Bij mij had dit wat voeten in de aarde omdat mijn PC het programma herkende als mogelijke malware en actief de applicatie blokkeerde. Pas nadat ik hem handmatig had aangemeld als veilige app kon ik er gebruik van maken. Op mijn andere laptop had ik er geen moeite mee.
Wat opvalt bij het gebruik van encryptie is dat hij daarna niet meer herkend wordt op mijn telefoon. Ik krijg dan de melding dat de schijf onbekend is en geformatteerd moet worden. Vervolgens heb ik ook getest of hij zichtbaar zou worden op een Mac. Op de Macbook Air die ik in huis had werd de schijf wel herkend, maar was het niet mogelijk om de schijf te ontgrendelen omdat de applicatie niet werkte op de OS versie die op de Air stond. Waarschijnlijk dat hij het op een recentere OS het wel doet, maar het draagt niet bij aan een brede inzetbaarheid van de schijf.
Sterker nog, wil je de schijf gebruiken op meerdere platformen dan kun je de encryptie niet gebruiken. Het zou wellicht handig zijn geweest als partitionering mogelijk zou zijn geweest zodat een deel van de schijf wel bereikbaar blijft.

Software issue?
Omdat ik de schijf platform onafhankelijk wil gebruiken wilde ik de encryptie verwijderen. Volgens de instructies van SanDisk krijg je deze optie nadat je 5 keer probeert in te loggen met een verkeerd wachtwoord. Dan zou er een melding moeten komen of je de schijf wilt resetten en door op bevestigen te klikken zou hij geformatteerd worden naar de fabrieksinstelling. Omdat ik moeite had het encryptieprogramma te draaien heb ik kennelijk ergens in het proces mijn akkoord gegeven om automatisch in te loggen op mijn PC. Hierdoor kan ik niet meer handmatig inloggen en dus ook geen verkeerd wachtwoord opgeven. Ook kon ik geen menu vinden in de software om dit uit te zetten. Op een andere computer had ik wel de mogelijkheid om een verkeerd wachtwoord op te geven, en na 5 pogingen krijg ik inderdaad te zien dat ik mijn schijf kan resetten, maar daar blijft het ook bij, ik kan niet verder en de enige optie om de applicatie af te sluiten zonder te formatteren.
In de tekst die ik krijg te zien wordt verwezen naar SanDisk Security. Maar ik heb geen idee wat het precies is want er staat geen applicatie op de schijf die zo heet en verder kun je niet zoveel met deze melding.

Update voor encryptie
Ik ben er inmiddels achter hoe je de encryptie verwijderd. Kennelijk is er bij het instellen van de encryptie een programma op mijn PC gezet dat SanDisk Security heet. Dit heb ik kennelijk gemist. Via dat programma kun je je wachtwoord wijzigen, verwijderen en ook instellen om automatisch aanmelden aan of uit te zetten. De instructies van SanDisk zelf zijn daarin niet erg behulpzaam, maar via Google kwam ik een eind in de richting. Door het wachtwoord te verwijderen en het programma te deinstalleren is de encryptie ook opgeheven.

Featureset

De set bestaat uit de SSD, een USB-C naar USB-C kabel, een USC-C naar USB-A adapter en een garantieboekje. Bij de Pro zijn het een USB-C-USB-C kabel en een USB-C-USB-A kabel. In beide gevallen denk ik dat je met de korte kabeltjes het risico loopt dat je ze snel kwijtraakt, zeker met de USB-C naar USB-A adapter. Een handige oplossing zoals een hoesje dat de ‘lanyard’ mogelijkheid in stand houdt maar daarnaast ook de kabeltjes bij elkaar houdt zou een mooie oplossing zijn. Een andere optie is om de kabel een vast onderdeel te laten zijn van de SSD. Volgens mij moet dit geen al te groot obstakel zijn, want ik heb een powerbank in gebruik die dezelfde optie biedt, en zelfs ruimte heeft om zowel micro-USB als een lighting adapter te herbergen.

Prijs

Tja, dat is een lastige. Mijn eerste reactie is dat hij te duur is voor wat hij kan, maar aan de andere kant, hij loopt wel vooraan in het gebruik van de laatste technieken.
Als je de SSD vergelijkt met een externe HDD van 1TB, dan is het verschil erg groot, in de Pricewatch kun je al een 1 TB HDD kopen voor 41 euro. De goedkoopste SSD is met deze capaciteit is te koop vanaf 100 Euro, maar geen idee of die hetzelfde kan bieden. Dus dan komt de vraag, is hij de meerprijs waard?
Ik denk dat de Samsung wat betreft gebruiksgemak de betere keus is voor bijna dezelfde prijs, maar het is zeker geen miskoop.
Gebruiker:
  • Ben je niet op zoek naar de goedkoopste prijs-per-GB externe schijf, dan denk ik zeker dat dit een goede aankoop is. Ja je betaalt iets meer dan de goedkoopst beschikbare SSD, maar dan heb je wel een A-merk en het comfort van slechts seconden wachten op het overzetten van bestanden in plaats van minuten.
  • Ben je een incidentele gebruiker of wil je een schijf om kleinere bestanden op te slaan zou ik deze niet aanraden, maar ga dan voor een HDD variant.
  • Heb je wat te besteden of moet je regelmatig grotere bestanden overzetten van PC naar PC, of in combinatie met een Mac, dan is deze harde schijf een aanrader, en het gebrek aan frustratie van het overzetten van bestanden meer dan waard. Die 7 seconden versus 8,5 minuut hebben mij overtuigd dat deze investering het zeker waard kan zijn, mits het voor jou belangrijk is om niet te lang hoeven te wachten.
Ik geloof niet echt in de on-the-go gebruik van deze schijf, met name omdat de accessoires het risico hebben om kwijt te raken.
Ben je van plan een SSD te kopen om de komende jaren vooruit te kunnen, dan zou ik eerder zijn snellere broer, de SanDisk Extreme Pro 2000MB, overwegen want dan ben je voor een beperkte meerprijs van 30 Euro toekomstbestendiger.
Ben je tevreden met je huidige hardware waar je niet de snelheden kunt halen waarvoor de SanDisk Extreme Portable SSD is gebouwd, en je wilt niet op korte termijn upgraden en je hoeft niet per-se een IP55 rating, dan is het makkelijk geld besparen door voor een goedkopere SSD te gaan.

En hier ook de elementen die Tweakers graag beoordeeld wilde hebben
Geluidsproductie
Tja, wat moet je daar over zeggen, niet veel, hij maakt geen geluid
Stabiliteit & betrouwbaarheid
Ook hier, hij is stabiel, want SSD, en betrouwbaarheid zal ook prima zijn (hoe test je zoiets in twee weken?)
Warmteproductie
Vind ik zelf minder relevant, als je heb intensief gebruikt wordt hij uiteraard warmer dan wanneer je even iets kleins er op zet. Maar hij wordt niet zorgwekkend warm.
Compatibiliteit
Hij is een allemansvriend als je het hebt over aansluitmogelijkheden en op welke platformen hij werk, maar ook daar heeft hij zijn beperkingen. Wil je je informatie beveiligd opslaan, dan ben je gebonden aan een Windows PC of Mac, en kun je alle andere platformen vergeten. Wil je wel een goede compatibiliteit, dan zijn er betere alternatieven die een on-the-go oplossing bieden.
Bouw-
-> zo kun je de SanDisk laten vallen vanaf 2 meter hoogte en is hij water dicht, je mag dit soort aspecten meenemen in je review mocht je dit leuk vindt.
Deze test heb ik niet aangedurfd, maar dat komt ook omdat ik geen zin had om er achter komen dat het apparaat kennelijk geen val van 2 meter aankan en ik met een kapot apparaat achterblijf 😊.
Grip
De grip is prima, de behuizing is een soort van rubber dat ervoor zorgt dat hij niet uit je handen glijd. Op de hanteerbaarheid heb ik niks op aan te merken.

Algemene conclusie

Maar dan terugkomend op de incidentele gebruiker, is dit een product dat voor die doelgroep geschikt is? OK, voor de poweruser zou ik zeggen, ga ervoor als je een Windows of Mac gebruiker bent die dagelijks grote bestanden moet overzetten. Hoef je dit niet, maar ben je wel breid wat extra te betalen voor snelheidswinst, ook dan is dit een serieuze kandidaat. Ben je wat meer kostenbewust, wil je meer vrijheid in het gebruik of verwacht je niet dat je op korte termijn je hardware gaat upgraden naar de snelheden van deze schijf, dan zou ik zeggen dat er alternatieven die een betere prijs/kwaliteit bieden.
  • Pluspunten
De grootste pluspunten van de SSD zijn dat het een snelle schijf is die voor de meeste hardware op dit moment de hoogste snelheid biedt en dat hij beschikt over de laatste technieken. Met deze schijf kunnen de meeste gebruikers jaren vooruit. Daarnaast is hij erg klein van formaat zodat hij niet veel ruimte in beslag neemt.
  • Minpunten
De minpunten die meewegen of dit een geschikt product is wegen echter wel zwaarder. Ten eerste, de kabeltjes en adapters om de SSD met een PC of Mac te verbinden zijn erg klein en daardoor onhandig. Al die kleine onderdelen kun je makkelijk kwijtraken of zullen lastig te vinden zijn in een rugzak of tas. Wanneer je encryptie gebruikt ben je gebonden aan Windows en de laatste versies van MacOS en is hij niet meer op andere platformen te gebruiken. De encryptiesoftware is moeilijk te gebruiken en bevat zelfs fouten. De doelgroep die de volledige featureset kan gebruiken is klein.
  • Persoonlijke overweging
Zou ik zelf na het testen van deze schijf de SSD’s uit het hogere segment overwegen bij een volgende aankoop?
Het comfort van de snellere schijven heeft mij zeker positief verrast en bij het testen van de snelheid tussen mijn huidige externe datadragers en deze SSD zag ik zeker het voordeel van het gebruik van die hogere snelheid. In dat opzicht hebben deze schijven zeker een plaats verworven in mijn wensenlijstje.

Echter, zou deze SanDisk een plek krijgen? Ik denk het niet, en dan niet zozeer vanwege de prijs of de snelheid, maar wel vanwege de beperkingen die deze schijf met zich meebrengt. Ik zou dan denk ik eerder een SSD overwegen met gebruiksvriendelijker en platform onafhankelijke encryptie, zoals bijvoorbeeld een vingerafdrukscanner of hardwarematige pincode. Dit zal mij meer vrijheid geven dan deze SanDisk.

Al met al vond ik het erg lastig om een overall score te geven voor de schijf. De reden hiervoor is dat het in de basis een uitstekend product is, hij is supersnel en zeker een stap vooruit bij het overzetten van grote bestanden.
Voor mensen die vaak grote bestanden moeten overzetten tussen Windows of Macs staat hij zeker zijn mannetje en is hij het overwegen waard omdat hij dan op alle punten zijn verwachtingen zal waarmaken.
Kijk je echter naar het gebruiksgemak wanneer je de schijf op andere platformen wilt gebruiken, zeker in combinatie met de encryptie, schiet hij wel tekort ten opzichte van de alternatieven.
Aan de ene kant is snellere broertje, de SanDisk Extreme Pro wellicht een betere optie als je het snelste van het snelste wilt. Zijn meerprijs van 30 Euro is gezien de prijs van de Portable niet zo veel (als je toch al bereid bent om veel geld uit te geven aan een SSD).
Heb je minder grote eisen zijn er goedkopere alternatieven beschikbaar die niet erg veel onderdoen voor de gemiddelde gebruiker.
In dezelfde prijsklassen heb je alternatieven, zoals de Samsung T7 die gebruiksvriendelijker zijn en breder inzetbaar.

Met de gemiddelde gebruiker in gedachte waarmee ik deze test begon scoort hij daarom een voldoende, maar dat betekent niet dat hij slecht is. Ik heb hem met plezier getest en hij heeft zeker zijn mannetje gestaan, maar voor die prijs verwacht ik niet alleen snelheid maar ook slimmigheden en innovaties die hem boven de gemiddelde concurrentie zetten, en dat heb ik wel degelijk gemist.

Heb jij ook een Sandisk Extreme Portable SSD V2 1TB Zwart?

Vraag & Aanbod

Anoniem: 532949 6 maart 2023 12:50
prachtige review, hartelijk dankt voor het testen van de encryptie.
Ik ben opzoek naar een veilige en snelle external storage, voor het gebruik op een IPad air, mijn MacBook uit 2015 en mijn Windows pc. Deze drive lijkt me niet geschikt?
Graag gedaan, maarre, is die laatste zin een een opmerking of een vraag?