T-Mobile schakelt op 1 juni 2G-netwerk definitief uit voor resterende apparaten

T-Mobile sluit op 1 juni aanstaande het overgebleven 2G-netwerk definitief af. Hoewel bellen via 2G bij de provider al langer niet meer beschikbaar is, gebruiken veel iot-apparaten nog wel de verbindingstechnologie. Hiervoor is volgens de provider nieuwe hardware nodig.

Mobiele telefoons hebben al sinds juni 2021 geen toegang meer tot het 2G-netwerk van T-Mobile, maar tot dusver worden andere apparaten nog wel ondersteund. Voor deze apparaten, waaronder machine-to-machine- en iot-apparaten, raadt T-Mobile aan om in de instellingen te kijken of connectiviteit via bijvoorbeeld 3G ook ondersteund wordt. Zo niet, dan stelt de provider dat er nieuwe hardware of een nieuwe simkaart nodig is.

Slimme meters gebruiken veelal nog een 2G-verbinding om gegevens van een aangesloten stroomnetwerk met de netbeheerder te delen. Enexis laat bijvoorbeeld aan Tweakers weten dat er nog '1,1 miljoen iets oudere slimme meters' in Nederland via 2G communiceren. De netbeheerder is daarentegen niet aangesloten bij T-Mobile en kan naar eigen schatting tot 2030 gebruikmaken van een ander 2G-netwerk. Nieuwere meters van de netbeheerder maken gebruik van het 4G-netwerk. Ook netbeheerder Liander heeft eigen overeenkomsten met providers om de komende tijd van een 2G-netwerk gebruik te mogen maken. Dit betreft grofweg een miljoen slimme meters, die de komende jaren langzaam aan vervangen moeten worden.

Naast T-Mobile bieden Ben en Tele2 vanaf de vermelde datum ook geen 2G-verbinding meer, aangezien de providers gebruikmaken van T-Mobiles netwerk. Overigens blijft het 2G-netwerk van KPN nog tot en met eind 2025 dienstdoen. Het vergelijkbare cellulaire netwerk van Vodafone blijft 'sowieso tot eind 2024 beschikbaar'.

Update, woensdag: Er is een statement van Liander toegevoegd voor extra context.

Door Yannick Spinner

Redacteur

01-05-2023 • 16:31

120

Submitter: onetime

Reacties (120)

120
119
51
3
0
51
Wijzig sortering
Zijn ondertussen alle 'slimme' energiemeters vervangen welke 2G gebruiken voor het uitlezen?

[Reactie gewijzigd door Rouwette op 23 juli 2024 06:38]

Ja het is van de zotte.
Ik heb laatst ook een nieuwe slimmer meter gekregen - terwijl ik de andere dus nog helemaal niet zo lang had.
En ook werd direct de gasmeter wederom vervangen. Die zat er ook nog maar net in. Ik vroeg of de 'oude' slimme gasmeter niet gewoon kon praten met mijn 'nieuwe' slimme stroommeter, maar dat ging dus ook niet.

De 'oude' slimme gasmeter was met een kabeltje verbonden met de slimme stroommeter, de nieuwe slimmer gasmeter doet dat draadloos en daar zit dus een batterij in.
Dus ik gevraagd welke batterij en hoe ik die kan vervangen eventueel. Maar dat kan niet, als hij leeg is komt er een monteur om de batterij te vervangen.
Ook nog gevraagd achter welk klepje in de stroommeter de losse modem-module zat, zodat die makkelijk te vervangen is als we straks op 6G zitten en 4G eruit gaat, maar ook dat klepje was er niet en ook dan moet het hele ding weer vervangen worden met alle gedoe en tijd en moeite van dien.

Welkom in de wegwerpmaatschappij. Gelukkig heeft wel elke telefoon een USB-C aansluiting. Verloopkabeltjes waren zo irritant. Beter elke zoveel jaar een paar miljoen stroom- en gasmeters weggooien. Alleen al in NL.
Zo heel erg "van den zotte" is het niet. Netbeheerders zijn gebonden door heel veel regelgeving. Zo hebben zij bijvoorbeeld te maken met Europees aanbesteden.
Dat bijvoorbeeld jouw gasmeter ook vervangen moest worden, heeft bijvoorbeeld te maken met eisen vanuit de SODM rondom gasmeters en compatibiliteit met de nieuwste generatie elektriciteitsmeters.

De meters die tussen 2014 en ca 2020 zijn opgehangen maakten vooral nog gebruik van de 2G technologie. De Netbeheerders hebben gelukkig een goede keuze gemaakt om in Nederland 3G over te slaan, omdat dat in Nederland al in 2021 is stop gezet.
Ongeveer in 2021 is gestart met het uitrollen van meters op 4G (zowel LTE als LTE-M). Met name deze laatste oplossing is interessant omdat daar een aantal enhanced functies op zit om de indoor dekking te verbeteren, cruciaal voor een slimme meter, welke veelal op een plek hangen waar het erg lastig is om radiosignalen door te sturen. LTE-M is in Nederland goed beschikbaar geworden medio 2019. Voordat een slimme meter dan met een dergelijke nieuwe technologie is aanbesteedt (EU aanbesteding duurt 1 jaar), conform de juiste specificaties wordt geproduceerd en uitvoerig getest is, ben je al snel weer 1 jaar verder.

Die EU aanbestedingen maakt het daarom ook erg lastig om te werken met een vervangbare modem. De wereldwijd beschikbare slimme meters hebben allemaal hun eigen (RTOS) software. Wil je na 10 jaar een modem vervangen, dan ben je gebonden aan de initiële fabrikant, omdat dat de enige partij is die kan en mag werken aan de software op de meters (onder andere vanwege de MID certificering voor meetinrichtingen). Alleen, dan heb je weer te maken met het aanbestedingsrecht, wat dergelijk constructies nagenoeg onmogelijk maakt.

De Nederlandse Netbeheerders werken overigens wel aan een structurele oplossing hiervoor, waarbij veel meer wordt nagedacht vanuit een circulair perspectief en modulariteit moet borgen dat componenten zo lang mogelijk uitgenut kunnen worden.
https://www.netbeheernede...eter-van-over-morgen-1473
Volgens Liander gaat de batterij 20 jaar mee als je niet constant op dat knoppie host dus dat valt wel mee.

Vind o.a. verbruiksinzichten en dynamische tarieven die die slimme meters mogelijk maken een prima ontwikkeling.

Het is niet alleen maar droevenis.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 23 juli 2024 06:38]

Probleem is meer dat er iedere 10 jaar een nieuwe generatie slimme meters geplaatst moet worden omdat het GSM net niet meer compatible is. En dan moet meestal ook de gasmeter weer vervangen want die is dan ook niet meer compatible.

edit:
En dan moet je als huiseigenaar weer achter een nieuwe P1 uitlees ding aan want die is dan ook niet meer compatible...

[Reactie gewijzigd door NBK op 23 juli 2024 06:38]

Je opmerking op P1 strookt niet met mijn ervaringen.
Ivm verhuizing en meter wisselslag ivm renovatie de afgelopen 5 jaar 3 verschillende slimme meters gezien en allen werkte met dezelfde P1 interface / hardware die ik daarvoor heb.

Voor wat betreft de slimme meters / energie meting is er de afgelopen 10 jaar meer gebeurd dan in 50 tot 80 jaar daarvoor (energie transitie anyone?) kortom niet zo gek dat er nu vaker gewisseld moet worden.

Qua modulair zijn van modem ed tja zal zijn grondslag vinden in fraude bestendigheid vermoed ik.

Maar fact of life dat Ivm technische ontwikkelingen/ vooruitgang zaken niet meer zo lang mee gaan zoals “vroeger” toen een meter makkelijk 50 jaar oud kon zijn.
De nieuwste generatie gasmeter ( (E) SMR5) hoeft niet meer vervangen te worden. Overigens klinkt het vreemd dat de gasmeter meteen wordt vervangen, maar dat heeft vooral ook met de hoeveelheid werkzaamheden, de regels en veiligheid te maken. Wanneer een E-meter 13 jaar oud is (en de Gas meter ook), wordt natuurlijk meteen ook de gasmeter vervangen. Mensen zitten er niet op te wachten om 2 jaar later opnieuw een monteur over de vloer te krijgen om de Gasmeter, die dan wel 15 jaar oud is te moeten laten vervangen.
2g stamt uit 1991, dus 32 jaar geleden. 4g stamt uit 2009, dus 14 jaar geleden. Als 4g ongeveer net zo lang mee gaat, hebben we nog een kleine 18 jaar compatibele slimme meters.
Ik snap dan ook niet waarom je dat ding niet gewoon een wifi netwerk kan voeren, of die modem module los te vervangen is.
Maar de netbeheerders betalen die dingen uiteindelijk zelf dus ze zullen er toch bij stilgestaan hebben.
WiFi is geen oplossing, dan ben je afhankelijk van het netwerk van de klant. Als klant is er geen enkele verplichting om WifI te voorzien bij je E- of gas-meter. En als er WiFi is, wil je die mogelijk niet delen met je E-meter. IoT is daarvoor ideaal. 2G gebruikt frequenties met groot bereik en vaak lagere bandbreedte, wat ideaal is hiervoor. 5G voorziet daar als technologie ook in (IoT) waar je zelf geen sessie meer moet opzetten maar de meterwaarde eerder in de signallering meestuurt.
Natuurlijk zal de batterij lang mee kunnen gaan.
Aan de andere kant: het kabeltje gaat nog langer mee, gegarandeerd :-)
Een batterij is belastender voor het milieu dat het kabeltje, een draadloze module kan alleen maar storing geven en voegt echt niks toe (pun intended) in je meterkast ten opzichte van het kabeltje.
Nee. Maar die meters maken sowieso geen gebruik van T-Mobile, dus is er nog ruim 2 jaar om de resterende meters te vervangen.
7 jaar zelfs.
De netbeheerder is daarentegen niet aangesloten bij T-Mobile en kan naar eigen schatting tot 2030 gebruikmaken van een ander 2G-netwerk.
Welk netwerk tot 2030 actief is, is me ook een raadsel aangezien Vodafone tot eind 2024 en KPN tot eind 2025 2G ondersteunt. Misschien de NS? Die hebben nog GSM-R draaien.
Mogelijk schakelen Vodafone en KPN hun 2G nog niet volledig uit, en laten het ook nog langer open voor IoT devices?
Daar staat toch eigenlijk niks? Alleen een PR verhaaltje en dat het beleid vanaf 2024 nog uitgevogeld moet worden :)

Dit valt me trouwens wel op:
Zowel voor het afrekenen en voor de inzichten in de belasting van het net is het continu uitlezen van de meter niet nodig. Standaard geeft de meter 1 keer per maand alle verzamelde standen door.
Dit is wel weinig. Hier in Spanje kan ik live mijn verbruik zien, en ik had ook een tarief waarbij 2 uur per dag helemaal gratis waren (2 uur naar eigen keuze).

Ik ben daar alleen afgestapt omdat de KWh kosten veel hoger waren dan het normale tarief, nu zit ik weer gewoon op 16c per kWh.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 06:38]

Wat het is, is dat Liander en andere netbeheerders een eigen netwerk (CDMA/GRPS???)hebben naast de bekende netwerken en dat ze dat graag willen verlengen in 2024. Volgens mij hebben ze dat tegenwoordig verenigt onder de vlag van NetbeheerNL/Utility Connect. https://antennekaart.nl/kaart/cdma?lat=52.31351619&lng=6.06445312&zoom=8
Ah ok, dat was me niet helemaal duidelijk uit dit verhaal, zeker omdat het om 450Mhz gaat, terwijl het in het artikel hier over 2G GSM gaat (900Mhz). Cool, bedankt voor de info!
Misschien een rare vraag maar zover mijn kennis reikt zou het zogenaamde E-Call systeem welke in nieuwe auto's na een bepaald bouwjaar verplicht ingebouwd zit, met welke 2G versie werkt dat eigenlijk?
2G en 3G, zie review: Hoe moet het met eCall zonder 2G/3G? 112-beller in auto's vereist oud...

Maar er wordt al gewerkt aan een oplossing:
Meerdere partijen met wie we gesproken hebben, waaronder het ministerie en de RAI Vereniging, zeggen dat het probleem in de praktijk zal meevallen. "Het gaat niet zomaar gebeuren dat eCall straks niet meer werkt", zegt een woordvoerder van de RAI Vereniging bijvoorbeeld. "Er wordt op Europees niveau naar oplossingen gekeken." Wat die oplossingen dan zullen zijn, is niet bekend.
Zuurstof is op ja we weten dat u dit per minuut nodig hebt nee we hebben nog geen oplossing gevonden maar weest niet bang we kijken er naar en als u straks dood bent tja dan stellen we een commissie in hoe het zover heeft kunnen komen


De oplossing is overigens ongelofelijk simpel

Vraag kpn of vodafone om hun netwerk aan te passen en open te houden voor de komende 20 jaar en maak vast bekend dat over 5 jaar iedereen voor nieuwe producten over moet naar alternatieven zoals lora
Waarom zouden KPN en Vodafone deze oude technologie nog langer open moeten houden (en dus ook frequenties bezet houden) en T-mobile niet? Lijkt me oneerlijk, dan zou de overheid beter een frequentie in eigen beheer houden hiervoor en de operators betalen om deze uit te baten.
Goede vraag, mijn auto is een Toyota Auris uit 2015.

Dit kan ik vinden via google:
2g en 3g
https://eena.org/our-work/eena-special-focus/ecall/

[Reactie gewijzigd door x280 op 23 juli 2024 06:38]

Jammer genoeg wordt 3G binnen een paar jaar ook uitgeschakeld. Voor nu zal het werken, maar op termijn zal de belmodule vervangen worden. Hoe dat zal gaan en wie dat mag gaan betalen, zou hopelijk in het servicecontract moeten zitten.
De opvolger van eCall staat al klaar hoor, wordt binnenkort ingebouwd in elke nieuwe auto en blijft altijd werken: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lichtkogel
Voor auto’s vind ik het al heel lang van de zotte dat die niet beter upgrade-baar zijn.
Ik heb nog een oude auto uit 2001 omdat daar nog een standaard DIN autoradio in past.
In een nieuwere auto zou ik iedere 5-7 jaar de zooi willen kunnen upgraden.
Waarom kan in mijn auto uit 2001 wel een nieuwe radio met DAB+ maar in een auto uit 2013 niet???
Of USB op 5 volt ipv een iphone 12 volt 30-pin connector.
Je kunt nieuwere auto's ook upgraden volgens mij, alleen enkel met de apparaten van de auto-fabrikant. Ik heb me laten vertellen dat je er ook wel iets anders in kunt steken, maar dan werken je externe knoppen (stuur + dashboard) er niet mee. Dus in theorie kun je er een nieuwe radio insteken die je dan enkel op die module bediend.
Welke auto fabrikant bied dan updates ?
Ik heb een Bosch Indego Grasmaaier, maar ik heb geen idee welk netwerk deze heeft. In Zwitserland is 2g reeds gestopt en verdwijnt een boel functionaliteit. Het is redelijk ondoorzichtig wat precies op welk netwerk zit.
Misschien maakt iemand wel een plugin module voor een nieuwer netwerk? Vaak is dat helemaal niet zo lastig (de meeste modules werken met een simpel AT-achtig modem protocol op een seriele bus)
Dan moet het wel de techniek 3G/4G ondersteunen en ook de frequentiebanden.

Het software gedeelte zal niet het probleem zijn, eerder het hardware gedeelte.
Ja dat bedoel ik juist, een nieuwe hardware plugin module.

De draadloze module zit bijna altijd los op het board omdat die als een geheel gecertificeerd wordt. Als hij onderdeel uitmaakt van de rest van het board dan moet die voor elke revisie weer gecertificeerd worden. Vandaar dat het ook meestal zo werkt in laptops met LTE en WiFi. (niet altijd los te halen, soms ook een module die er op gesoldeerd is, maar wel een apart onderdeel).

Dat maakt de kans groot dat een hobbyist op tindie of iets dergelijks een vervangingsmodule gaat aanbieden die wel 3G/4G kan.

Als ik zelf zo'n ding had dan zou ik dat zeker gaan maken, op zijn minst voor mezelf. Maar ik heb geen gras dus ook geen grasmaaier :)

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 06:38]

Die werken met GPRS dus 2.5G ben bang dat die dan niet meer werken als alle 2G netwerken zijn uitgeschakeld.
Volgens mij is GPRS het oorspronkelijke 2G-Data en wordt Edge, de snellere variant van 2G-Data (en niet te verwarren met een bekende webbrowser), aangeduid met (de marketingterm) 2.5G.
2G werd niet meer ondersteund door T-Mobile sinds 01-06-2021, maar functioneerde wel degelijk nog.
Er staat ook overduidelijk bij T-Mobile:
Heb je nog een mobiele telefoon die alleen geschikt is voor het 2G-netwerk? Dan heb je een andere telefoon nodig om via het netwerk van T-Mobile bereikbaar te blijven. Vanaf 1 juni 2023 kun je niet meer bellen, sms’en en internetten via 2G.
Nu gaan de zenders daadwerkelijk uit de lucht, en zal bellen dus echt niet meer mogelijk zijn.

Edit: Bron toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door Brede P op 23 juli 2024 06:38]

De zenders gaat niet uit. maar die gaan een andere tech uitzenden.
Of tijdelijk even niets op de 2G frequenties, maar de zenders blijven aan. :)

700-800-900 MHz in 1 zender tegenwoordig.

https://x266.nl/dump/t-mobile-b8-umts-2021-10-21-text.jpg
De M2M (IoT) werkte nog en particulieren konden 2G nog gebruiken om te bellen. Met een zakelijk abonnement was bellen via 2G vanaf 01-06-2021 niet meer mogelijk.
Particulieren konden ook nog data gebruiken over 2G.
Klopt. Particulieren hadden eigenlijk nog steeds de volledige diensten te beschikking over 2G. Zakelijk alleen data.
In een rapport van het ACM zijn de risico’s van het verdwijnen van 2G voor dingen als iot, eCall etc wel herkend maar gaan zij ervanuit dat de markt dit zelf oplost door afspraken te maken met andere providers die wel 2G aanhouden.

https://www.acm.nl/sites/...len-mobiele-netwerken.pdf. (Vanaf pagina 21)

Wat mij opvalt is dat ze niet het risico beschrijven wat er moet gebeuren als álle providers met 2G stoppen. Wellicht gaan ze ervanuit dat het voor de laatste provider wel rendabel moet zijn om álle klanten via roaming te hebben.
Nog een vraag voor Tweakers die wat meer van Telecom apparatuur weten:
Ik heb gezien dat je op internet repeaters kunt kopen voor 2g/3g/4g/etc op verschillende frequenties.
Is het mogelijk om zelf een kleine 2g zender neer te zetten die aan de uplink kant een verbinding heeft met 3G/4G/5G/Wifi/Lan? En is dat ook toegestaan met klein zendvermogen (max 300m)?

Niet dat ik het zelf nodig heb, maar ik was benieuwd en kon via google geen duidelijk antwoord krijgen en het lijkt me wel on-topic om te kijken of er 2g uitwijkmogelijkheden zijn.

[Reactie gewijzigd door Antitech op 23 juli 2024 06:38]

Hiervoor is volgens de provider nieuwe hardware nodig.
> of een andere provider?
De enige providers die nog met 2G overblijven zijn KPN en Vodafone (en hun dochterbedrijven uiteraard), en volgens https://vastenmobiel.com/wat-gebeurt-er-met-2g-en-3g/ lijken die er in december 2025 ook mee op te houden (ook al meldt dit FP artikel al eind 2024).

Wellicht dan toch het apparaat maar vervangen, anders zit je over 2 jaar alsnog met het probleem. Dan schuif het probleem alleen maar naar achteren.
Dan mag ik dus… wat eigenlijk vervangen? Weliswaar heb ik een 4G-telefoon, maar er zijn nog steeds plekken waar ik alleen 2G heb en ik kan me niet voorstellen dat ze daar in juni ineens voor 4G hebben gezorgd (onder meer in een aantal winkelpanden, zowel boven- als ondergronds, maar ook op een paar plekken in woonwijken in steden en in de natuur/weilanden).

Edit: zonder 2G heb ik op die plekken niks, ook geen spraakverbinding. Meermaals uitvoerig getest, onlangs nog zelfs.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 06:38]

Dekking binnenshuis/binnensgebouw (is dat een woord?) wordt sowieso niet gegarandeerd. Ook niet met 2G.
Het gaat mij niet om de garantie, het gaat mij er om dat ik daar nú 2G heb en straks helemaal geen bereik meer. Garantie of niet, het is voor een consument als ik wel vervelend.
ik gebruik binnenshuis 'bellen over wifi' (standaard ondersteuning met iPhone icm. KPN), werkt super

[Reactie gewijzigd door Dr C op 23 juli 2024 06:38]

Alleen moet je telefoon dat dan wél ondersteunen. En dan nog moet er op de openbare plekken die ik noemde een wifinetwerk zijn. Succes met vowifi in winkels waar alleen 2G is zonder wifi, de natuur op plekken waar alleen 2G is maar geen wifi, etc.
dat klopt, daarom vermeld ik bewust de combinatie waarin het bij mij werkt.
Niet enkel moet jouw telefoon het ondersteunen, maar de provider moet jouw telefoon ook ondersteunen. Je kan bij de meeste providers een lijst vinden van toestellen waar zij dit van accepteren. Zo zal een ongekend chinees merk misschien wel VoWiFi ondersteunen, maar je zal het niet kunnen gebruiken.
In principe worden die frequenties straks ingezet voor 4G/5G waarmee je daarmee wel bereik zou moeten hebben.
Ik mag het hopen…
Ik mag het hopen…
Anders een nieuwe telefoon kopen. Je kan van providers niet verwachten dat ze tot in het oneindige alle telefoons blijven ondersteunen.
Mijn telefoons zijn nog geen jaar oud…
Dan heb je de verkeerde telefoon gekocht :+
Je belt dan ook niet via 2G, maar je belt via 4G op de 2G band.
Tenzij je een toestel hebt wat VoWiFi ondersteund en je daar een WiFi verbinding hebt.
Met een WiFi die dat toestaat en qua capaciteit en latency daar ook toe in staat is.

Er zijn genoeg (bedrijfs)omgevingen waar het eerste aan de hand is, en in drukke omgevingen of in verouderde omgevingen (campings, restaurants etc) het tweede.
Niet op al die plekken is een wifiverbinding. En dan nog heb ik geen vowifi. Wordt nu eenmaal niet altijd ondersteund op budgettelefoons, ook niet recente.
Niet alleen ik: zoals ik al zei is er niet op al die plekken een wifiverbinding. Dus al zou mijn telefoon het ondersteunen, wat heb ik er dan aan als er geen wifi is?
"Inpandig" is de term waar je niet op kwam.
De lagere frequenties die nu enkel voor 2G worden gebruikt, worden dan gewoon ingezet voor 3G of 4G. Op plaatsen waar je nu enkel 2G bereik hebt, heb je straks dus gewoon bereik met 3G/4G.
Niet 3G, want T-Mobile gaat daar ook mee stoppen. Maar goed, ik mag hopen dat ze dan 4G gaan boosten op die plekken… En als ze dat niet doen en ik heb daar geen bereik, mag ik je dan een berichtje sturen? :)

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 06:38]

Het bereik wordt niet door het protocol (2G/3G/4G) bepaald, maar door de gebruikte frequenties (800/900/1800/1900/2100/2600Mhz).
Dat is niet helemaal waar. Inderdaad dringen de lagere frequenties beter door in gebouwen en bieden een hoger bereik. Ze vereisen trouwens ook wel een grotere antenne hierdoor.

Maar dat is niet de enige factor. De nieuwere protocollen gebruiken een andere encoding. GSM was best goed in lage signaal/ruis verhoudingen omdat er toen nog niet zo veel basisstations waren. GSM voorziet ook in gegarandeerde tijdsloten terwijl de opvolgers gebruik maken van WCDMA waarbij telefoons door elkaar heen 'praten'. Het basisstation filtert die hele kakafonie weer uit elkaar. Hierdoor is het bereik lager tijdens drukke periodes (heet ook wel het 'ademen' van de cellen). GSM heeft hier geen last van omdat elke telefoon zijn eigen tijdslot heeft. Wel is er een harde limiet aan 20km afstand en ik dacht iets van 300km/u omdat het anders uit zijn tijdslot loopt door de vertraging. Wel hebben de nieuwere technieken betere ondersteuning voor lastigere signaalpaden (MIMO bijv.).

Dit is ook de reden dat je tegenwoordig niet meer dat tikkende geluid hoort op goedkope speakers tijdens het bellen. Wat je hoorde was het ritme van de zender die in/uit schakelde tijdens zijn tijdslot.

CDMA bestond ten tijde van 2G ook al, maar was vooral in Amerika in gebruik. GSM was in Europa uitgevonden. Helaas voor Europa heeft Qualcomm ten tijde van het ontwerp van 3G erg gelobbyd om CDMA technieken er in te krijgen (en daarmee het kunnen cashen van hun patenten)

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 06:38]

Lukt je toch niet. :*) :*)
Euh, Tmobile is nog de enige met 3G. Vodafone en KPN zijn gestopt met 3G. En die twee laten 2G weer aanstaan :+
T-Mobile heeft nog gewoon 3G in de lucht. Kpn en Vodafone niet meer.
Maar wel op een beperkt aantal locaties dan zeker? Want als ik specifiek 3G afdwing, heb ik geen verbinding. Niet spraak, niet internet, niks. Als ik 2G of 4G afdwing wel.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 06:38]

Mijn en ouders' telefoons zitten altijd op Simpel (TM) 3G zonder grote problemen.
Zou kunnen dat de dekking net in jouw omgeving te slecht is, maar iig bij onze huizen en andere plekken waar we doorgaans komen is het ok. Sommige plekken mss niet, maar dat komt niet genoeg voor om de laatste keer te herinneren. Al gebruiken we t ook niet zoveel ivm wifi.
Overigens was dat n paar jaar terug wel veel slechter, want toen zat 3G alleen op 2100MHz.
Mss kan je via antennekaart.nl erachter komen waarom t bij jou minder is.
Volgens mij (correct me if I'm wrong) mag je alleen verbinding maken met het 3G netwerk van T-Mobile als jouw toestel helemaal geen 4G en 5G ondersteund. Zo kom je nooit op 3G terecht wanneer je specifiek naar 3G laat zoeken.
Kijk, dat verklaart een hoop en daaruit blijkt dan ook dat bovenstaande reageerders dus niet helemaal gelijk hebben dat het “gewoon” nog in de lucht is.
Dat heb ik niet eerder gehoord en is ook niet mijn ervaring, bijv 3G werkt ook prima op een vrij nieuwe Galaxy A52S (met 5G/VoLTE support).
Wel heb ik zoiets gehoord van Tele2, omdat zij geen eigen 3G netwerk hadden.
@TheVivaldi, dus wellicht komt dat omdat je ex-Tele2 hebt? Dat ondanks de overname die blokkade er nog op zit (oude simkaart?). Nouja zie maar, maar t is iig duidelijk dat t voor ons en genoeg anderen wel werkt, en dat is ook officieel de bedoeling.

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 23 juli 2024 06:38]

Kan je dat onderbouwen met een bron? Zou namelijk wel een mooie oplossing zijn..
Volgens https://antennekaart.nl/page/frequencies gebruiken KPN, Vodafone en T-Mobile al de 1800Mhz frequentieband voor 4G. En gebruikt T-Mobile ook de 900Mhz voor 4G.

Beide frequenties zijn in Nederland van oudsher in gebruik voor 2G en 3G.
Tegenwoordig heeft KPN een blokje van 5MHz op de b8 (900MHz) voor 4G in gebruik. Het overzicht van antennekaart.nl is gedateerd. :)
Mobiele telefoons hebben al sinds juni 2021 geen toegang meer tot het 2G-netwerk van T-Mobile
Vreemd dat T-Mobile het bovenstaande beweert.
Dat klopt niet helemaal: ze *ondersteunen* 2G niet meer op mobiele telefoons. Maar het *werkt* nog prima, vorige week nog een belletje gemaakt via 2G.
Weet je dat 100% zeker? T-Mobile zal je eerder laten bellen over 3G. En voor 3G gebruiken ze nu ook in veel plaatsen de oude 900Mhz (2G) band. Of gebruik je een hele oude telefoon zonder 3G/4G/5G ?

[Reactie gewijzigd door Muis666 op 23 juli 2024 06:38]

Yes. Je kan nog steeds via Tmobile bellen over 2G. Net getest. :).

Hoewel er werd aangegeven dat Tmobile het niet meer ondersteund, werkt het nog wel.
Je mag iig je auto vervangen die hebben vaak nog 2g aan boord voor

Automatisch 112 bellen bij een aanrijding
Bepaalde locatie diensten bij diefstal
En dat soort tech

Grote kans is dat je auto van na 15 zo’n chip heeft
Vaak hebben die afspraken met meerdere providers, dus dat is niet zo’n probleem. Vodafone en kpn hebben nog 2G in de lucht.

Bovendien zijn de meeste voertuigen uitgerust met 3G of zelfs 4G.
Heb je op die plekken wél een mobiele verbinding voor spraak? If so, dan voldoen de mobiele providers (voor zover ik weet) aan de wettelijke eisen.

Ben het wel met je eens dat het niet heel slim is om de oudere technieken zo maar uit te schakelen zonder dat er een werkend alternatief is. Maar goed, we weten allemaal dat management dit soort beslissingen neemt, zonder enig inbreng van de mensen die wél weten hoe zaken in de praktijk wel & niet werken.
Op een aantal plekken wel, maar op de meeste plekken heb ik daar zonder 2G ook geen spraakverbinding.
De kwaliteit van je verbinding is niet afhankelijk van de gebruikte technologie maar wel van de gebruikte frequentie. De lagere frequenties (lagere snelheden maar beter bereik) die momenteel door 2G geclaimd worden verdwijnen niet, die worden zo snel mogelijk ingezet om het 4G bereik te verbeteren. Eigenlijk wordt het bereik van 4G vandaag klein gehouden omdat 2G nog in de weg zit.

Het bereik van je telefoon zal dus niet minder worden want die spreekt ook 4G. En doordat 4G efficiënter met data omgaat dan 2G is de kans redelijk groot dat je verbinding iets sneller wordt dan nu. Een alarminstallatie of digitale meter die alleen maar 2G spreekt zal wel een probleem hebben zonder nieuwe communicatiemodule.
Toch is dat niet zomaar een op een te vergelijken. Bij slechte ontvangst is er veel ruis. De ene technologie kan daar beter mee overweg dan de andere. Dus het is niet per definitie gezegd dat 4G dezelfde ervaring kan bieden als 2G op dezelfde frequentie. Daarnaast is 2G (en 3G) spraak circuit-switched en bellen over 4G is IP-telefonie.
Dan mag ik dus… wat eigenlijk vervangen? Weliswaar heb ik een 4G-telefoon, maar er zijn nog steeds plekken waar ik alleen 2G heb en ik kan me niet voorstellen dat ze daar in juni ineens voor 4G hebben gezorgd (onder meer in een aantal winkelpanden, zowel boven- als ondergronds, maar ook op een paar plekken in woonwijken in steden en in de natuur/weilanden).

Edit: zonder 2G heb ik op die plekken niks, ook geen spraakverbinding. Meermaals uitvoerig getest, onlangs nog zelfs.
In tegenstelling tot dat wat T-Mobile zegt werken 2g only mobiele telefoons ook nog gewoon op het huidige 2g netwerk. Allees is iedereen door brieven en SMS berichten gemaand een ander toestel te nemen wat 4g compatible is.

Je hebt onder andere te maken met drempelwaardes, frequentiegebruik en interferentie (storing) van verschillende technologieën op elkaar.

Als eerste de drempelwaarde: het netwerk en je toestel werken samen om te bepalen op welke netwerktechniek je toestel zal gaan hangen. IS er dun 4G wat in principe goed bruikbaar is, maar ook stabiel 2g, dan kan het zijn dat je toestel naar 2g overschakelt ook als de 4G dekking nog niet geheel weg is.

Dan de frequenties: er is maar 1 radiospectrum, als daar nu 2g op zit, dan kan je 4g niet meer over dat radiospectrum zetten. Gaar 2g uit, dan kan je 4g over dit radiospectrum sturen, waardoor je opeens die dekking op 4g kan hebben.

Interferentie: er wordt wel eens beweerd dat 2g signaal licht invloed kan hebben op 4g signaal. Als 2g dus uit gaat kan het zijn dat de signaal/ruis verhouding van 4g op die plaats net iets beter wordt en dit van onbruikbaar naar bruikbaar gaat.

Doe eens een test: door als je een toestel hebt met een 4g/5g only stand, dan je toestel daarop te zetten. Midden in het bos waar ik normaal terug viel op 2g en geen bruikbaar internet had, kon ik bij het zetten op 4g only met 4g verbinden op 0 streepjes dekking met een prima mobiele internet verbinding. Ook bellen via VoLTE ging nagenoeg zonder problemen. Nadat ik mijn toestel weer op automatisch zette, zat ik direct weer op 2g.

In het ergste geval kan het zijn dat het 2g signaal op een plats iets ongecompliceerder is dan het 4g of 5g signaal wat je daar binnen krijgt en je nog net wel een verbinding kan opbouwen op 2g en niet op 4g of 5g. Op die plaatsen zal je 50 tot 100 meter verderop dit wel kunnen.

In parkeergarages, ziekenhuizen, kantoren en kelders kan het nog wel eens zijn dat je belt via een repeater binnenshuis. Die moeten op termijn ook vervangen gaan worden als ze nog op 2g zenden.en als zij in de weg zitten op het nieuwe netwerk. In een parkeerkelder zal dat niet zo snel gebeuren, maar ik ga er vanuit dat de providers ook geen 2g stoorzenders willen hebben op hun netten als ze 4g op die frequenties gaan zetten.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 23 juli 2024 06:38]

Stel dat ze diezelfde 2G frequenties gebruiken voor 4G, dan heb je hetzelfde bereik maar dan wel via 4G.
Ze gaan 2G uitschakelen, om juist die frequenties in te zetten voor 4 of 5G.
Dat mag ik hopen, anders heb ik op al die plekken straks geen bereik meer.
En dan heb je straks niks :)

Nederlandse netwerken hebben een dekkingsplicht maar als ik me niet vergis is er een hele bak aan uitzonderingen welke een aanbieder op kan voeren om ergens geen dekking te leveren, zaken als geen geschikte locatie voor een zender, wel geschikte locatie maar eigenaar van locatie geeft geen toestemming voor plaatsing, wel locatie maar geen veilige toegang voor monteurs etc.

Als ze denken ergens een dergelijk probleem te hebben melden ze dat simpelweg bij de ACM aan en als deze dit accepteert hebben ze een ontheffing om daar geen dekking te leveren.
Ik zie het toch niet zo heel snel definitief gebeuren gezien dat bij best veel smartphones tot problemen met bellen leidt gezien bij deze Providers het 3G netwerk al eerder uitgeschakeld is, i.t.t. TMobile.

4G/LTE voor dataverkeer heeft elke Smarthpone die nog gebruikt wordt wel tegenwoordig, maar specifiek bellen over 4G (VoLTE) is ook tegenwoordig nog een probleem bij veel wat minder populaire modellen welke niet in 2024/5 zomaar opgelost zijn.

Probleem is dat VoLTE niet echt een standaard is zoals normaal dataverkeer en veel combinaties tussen een specifiek toestel en provider nog niet werken/goedgekeurd zijn:
review: Het probleem met VoLTE en waarom we nog niet zonder 2G en 3G kunnen
In 2023 nog net zo relevant als 2021 helaas

[Reactie gewijzigd door !mark op 23 juli 2024 06:38]

Wellicht dan toch het apparaat maar vervangen, anders zit je over 2 jaar alsnog met het probleem. Dan schuif het probleem alleen maar naar achteren.
> voorbeeld doet volgen, doet het kabinet ook :+

geef je wel mooi de tijd om een goed alternatief te testen en andere opties te overwegen. De opmerking van T-Mobile is dan ook beetje 'wij van wc eend'. Je kunt gewoon wisselen van netwerk, kan je huidige hardware nog even mee (mits niet end-of-life)
Kijk even naar deze foto.

Ze gaan er allemaal uit in de komende jaren dus overstappen naar een andere provider is geen long term solution.
De foto mist GSM-R voor de trein, dat ook 2G is. Maar dat is een geheel apart netwerk.
Dat is die nieuwe simkaart ...
Welk netwerk wil enexis dan gebruiken? Of betalen die KPN om het voor hen alleen in stand te houden na 2025 ofzo?
En de displays bij OV-haltes. Die maken ook nog gebruik van 2G en voor zo ver ik weet van T-Mobile. Die moeten dan ook overstappen.
Het lijkt me dat het voor die bedrijven niet ‘ineens’ is? Gaat hier om grote contracten waar ongetwijfeld de verantwoordelijke/aangesloten provider hun klant wel in de loop houdt.

De pagina van t-mobile in dit artikel start met: Je hebt er vast al eerder over gehoord. Sinds 1 juni 2021 zijn we gestopt met de ondersteuning van ons 2G-netwerk. Nu is het bijna zover.

En ik vermoed dat het dan gaat om de aankondiging naar consumenten

[Reactie gewijzigd door ultimasnake op 23 juli 2024 06:38]

Al die bedrijven zijn er inderdaad mee bezig. Voor een groot deel wordt het probleem vanzelf opgelost door de life cycle van de apparaten die gebruik maken van 2G. Die moeten op een gegeven moment toch vervangen worden. Grote kans dat tegen 2025 dat al grootendeels op natuurlijke wijze is vervangen.
Niet die displays bij OV-haltes. Er zijn er in de afgelopen jaren tot aan vorige week aan toe nog honderden geplaatst en allemaal nog met 2G. En als ik kijk naar de eerste reeks van die uitrol jaren geleden, dan doen die het allemaal nog. Niet dat ze niet vervangen moeten worden, maar ik bedoel maar te zeggen dat de nieuwere reeksen (tot aan vorige week aan toe) dus qua hardware echt nog wel jaren meegaan.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 06:38]

Dat is dan dom van de bedrijven die ze opgehangen hebben. Want dit is toch al een paar jaar terug aangekondigd.
Ik bedoelde “ineens” in de zin van omdat ze die displays niet upgraden naar 4G of hoger, dus dat ze nu gedwongen moeten overstappen. Heb mijn reactie aangepast.

Maar dan nog: je weet niet hoe de eindpartijen plannen. Net als bedrijven die pas over Windows 11 gaan nadenken als het einde van Windows 10 al naderbij komt…

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 06:38]

Ik kan mij niet voorstellen dat dit voor zulke partijen als een verassing komt. Sowieso ging 2G een keer ophouden en T-Mobile heeft echt niet even 1 maand van tevoren ze een bericht gestuurd: oh ja over een maand stoppen we ermee. Dat veel bedrijven slecht plannen en misschien in de problemen komen zou mij dan weer niet verbazen...
Hebben onze "slimme meters" thuis ook 2G ?
Kijk op de meter, op de mijne staat dat deze cdma gebruikt.
Misschien het artikel lezen?
Hoe zit dat dan met NB-IoT, dat is toch ook een 2g verbinding?
Sinds dat gespecificeerd is als LTE cat NB1/NB2 denk ik dat het een 4g verbinding is.
Maar het zijn denk ik sws andere netwerken

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.