Telenet stopt over twee jaar met 3G

De Belgische provider Telenet/BASE stopt over twee jaar met het aanbieden van 3G. Dat heeft de provider bekendgemaakt. Apparaten die geen 4G of 5G ondersteunen, kunnen minimaal tot 2027 terugvallen op 2G.

Het uitschakelen van 3G is nodig om 4G en 5G sneller en stabieler te maken, claimt Telenet. De provider gaat de frequenties waarop 3G nu nog werkt vanaf die tijd inzetten voor de nieuwere netwerktechnieken. Volgens de provider maakt 1 procent van de apparaten op het netwerk gebruik van 3G.

Volgens Telenet blijft 2G bruikbaar tot in elk geval 2027. Het is onbekend wat er daarna gebeurt. Het uitschakelen van 2G en 3G is problematisch, omdat bellen via 4G nog onvoldoende ontwikkeld is om te garanderen dat iedereen altijd 112 kan bellen. Bovendien leunen veel auto's ook op 2G of 3G voor het verplichte eCall.

Het uitschakelen van 3G gebeurt bij veel meer providers wereldwijd. In België zal Orange dat naar verwachting ook gaan doen tegen 2025. Proximus heeft daar nog niets over gezegd. In Nederland heeft alleen T-Mobile nog 3G, KPN en Vodafone zijn ermee gestopt.

2G 3G 4G 5G zendmast
2G 3G 4G 5G zendmast

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

15-09-2022 • 13:48

69

Lees meer

Proximus stopt eind 2024 met 3G
Proximus stopt eind 2024 met 3G Nieuws van 30 november 2022

Reacties (69)

69
69
23
3
0
43
Wijzig sortering
Ik hoop dat de autofabrikanten de eCall dusdanig hebben ontworpen dat de communicatie module makkelijk vervangen kan worden voor een geavanceerdere versie. De levensduur van een auto is vaak langer dan dat een mobiele generatie beschikbaar is.

Bij slimme meters is dat zover ik weet het geval, daar kunnen bijvoorbeeld de CDMA module vervangen worden voor een andere techniek, mocht bijvoorbeeld Utility Connect haar licentie verliezen. Zal niet goedkoop zijn maar het is in ieder geval mogelijk.
[sarcasme] Ja, dat hebben ze heel gemakkelijk gemaakt! [/sarcasme] Het is simpelweg onmogelijk om het te doen!

Ik ken een auto uit 2018 en zelfs 2019 modellen, waarbij eCall en alle connected functies sinds eind 2020 al niet meer werken. (Ondanks dat dat regelmatig extra opties waren!)

Ik bedoel in dit voorbeeld de dienst "Opel OnStar" en de voertuigen waar deze dienst in zit/zat...

[Reactie gewijzigd door Groentjuh op 22 juli 2024 20:43]

eCall is iets anders dan OnStar. Met eCall heb je een systeem dat vanuit de EU verplicht in elk nieuw voertuig aanwezig moet zijn en dat, bij detectie van een ernstig ongeval, zelf 112 zal bellen en bepaalde informatie kan doorsturen naar de hulpdiensten zoals locatie van het voertuig en aantal inzittenden. En omdat het een noodoproep betreft is er in de basis zelfs geen abbonement nodig om verbinding te kunnen leggen met de zendmasten.

Wat je vroeger bij Opel had met OnStar is een systeem dat in de VS al jarenlang bestaat als betaalde optie bij menig fabrikant en is in essentie een soort van concierge dienst. Ja, het is mogelijk om daarmee ook hulp te krijgen in geval van nood, maar dat is nooit het primaire doel geweest van diensten zoals OnStar. En toen GM zich terugtrok uit Europa heeft het de OnStar dienst hier ook gewoon stopgezet.
Helaas zit in deze voertuigen eCall in OnStar verwerkt en loopt dit niet via PAN European E-Call. Dat is dan ook waarom verschillende organisaties hier mee bezig zijn.

Om ANWB dan maar te citeren:
Op zijn minst zou je van Opel (PSA) mogen verwachten dat ze een oplossing bieden voor het wegvallen van E-Call. Zeker voor de auto’s die ná 31 december 2017 nieuw op kenteken zijn gesteld (DET), omdat een funtionerend E-Call systeem per 1 januari 2018 een APK eis is.
Ik weet dat OnStar veel meer is/was dan alleen eCall, maar juist in dit geval is het zeer duidelijk dat dit systeem niet bepaald gemakkelijk om te zetten is naar iets anders. Anders denk ik dat er inmiddels wel een module en firmware update bij dealers te vinden zijn al dan niet met beperktere functionaliteit.

[Reactie gewijzigd door Groentjuh op 22 juli 2024 20:43]

Hoezo moeilijk? De staat verzint iets wat de auto fabrikanten al lang geïmplementeerd hadden. Mijn moeder heeft bijvoorbeeld Volvo Assistance.
Met eCall heb je een systeem dat vanuit de EU verplicht in elk nieuw voertuig aanwezig moet zijn en dat, bij detectie van een ernstig ongeval, zelf 112 zal bellen en bepaalde informatie kan doorsturen naar de hulpdiensten zoals locatie van het voertuig en aantal inzittenden. En omdat het een noodoproep betreft is er in de basis zelfs geen abbonement nodig om verbinding te kunnen leggen met de zendmasten.
Nee, de EU heeft een systeem verplicht dat onafhankelijk van de fabrikant moet kunnen werken en dat bij elke fabrikant hetzelfde is. Bij OnStar, of Volvo Assistance heb je geen automatische verbinding met de meldkamer van de hulpdiensten, maar wel met een callcenter van de fabrikant. Dat wil Europa er net uithalen zodat een oproep zo snel mogelijk aankomt bij de hulpdiensten en zodat die oproep werkt zonder dat jij een dienst moet afnemen van je fabrikant of zonder dat je fabrikant die dienst zomaar kan uitschakelen wegens te duur of niet meer ondersteund in de regio (zoals bij OnStar)
Nee, de EU heeft een systeem verplicht dat onafhankelijk van de fabrikant moet kunnen werken en dat bij elke fabrikant hetzelfde is. Bij OnStar, of Volvo Assistance heb je geen automatische verbinding met de meldkamer van de hulpdiensten, maar wel met een callcenter van de fabrikant.

Dat wil Europa er net uithalen zodat een oproep zo snel mogelijk aankomt bij de hulpdiensten.
Nog makkelijker zou zijn als Route Mobile gewoon doorgestart word door de Europese Unie, maar dan krijgen ze denk ik Michelin achter zich aan.

Maar standaarden ontstaan nadat de markt verdeelt is.
Maar dan is het geen eCall, want dat hoort gewoon onafhankelijk te werken van zo een dienst. Dat is net heel het doel van die regelgeving geweest.

eCall is verplicht op nieuwe wagens sinds April 2018, maar let op met de definitie van nieuw in dit geval. Het gaat om modellen van auto's waarbij de finale goedkeuring voor productie van dat model is toegekend vanaf die datum. Bestaande wagens die reeds in productie waren kregen een overgangsperiode van meerdere jaren voordat ook zij verplicht uitgerust moeten worden met eCall zodat fabrikanten dat mee konden nemen bij de volgende refresh van dat specifieke model.

En ik neem aan dat de betrokken Opel modellen allemaal gebouwd zijn volgens een process dat goedgekeurd is voor die datum waardoor een werkend eCall systeem geen verplichting vormt voor die wagens.

En omdat die verplichting er niet was, is de functionaliteit ook nooit ingebouwd geweest door GM toen zij nog eigenaar van Opel waren en is bij het uittrekken van de stekker die functionaliteit dus verloren gegaan, gewoon omdat het kan en men er het geld niet meer wou in investeren. Niet leuk voor de consument, maar daar moet GM zich niets van aantrekken omdat zij net de markt verlaten hebben. PSA had het eventueel kunnen meenemen in de overname, maar vond het dat blijkbaar ook niet waard.
Maakt niet uit in dit geval. De reden waarom ik dit voorbeeld gaf is om te zeggen dat in ieder geval die lijn voertuigen het niet een simpel module wisselen dingetje is. Ik ben dan ook zeker zeer benieuwd naar wat er met eCall voertuigen gebeurd, die nu van 2G/3G gebruik maken en over 5 jaar magisch 4G en VoLTE moeten kunnen.
Bij slimme meters is dat zover ik weet het geval, daar kunnen bijvoorbeeld de CDMA module vervangen worden voor een andere techniek, mocht bijvoorbeeld Utility Connect haar licentie verliezen.
Netbeheerders onderhouden hun eigen GPRS netwerk.
Niet overal. De belangrijkste reden voor KPN om 2G in de lucht te houden is dat er best wel veel slimme meters via dat netwerk gaan. Voortijdig uitzetten van 2G (wat ze graag zouden doen) is dat ze dan een forse claim krijgen van de netbeheerders die dan all meters moeten aanpassen.
Niet overal. De belangrijkste reden voor KPN om 2G in de lucht te houden is dat er best wel veel slimme meters via dat netwerk gaan. Voortijdig uitzetten van 2G (wat ze graag zouden doen) is dat ze dan een forse claim krijgen van de netbeheerders die dan all meters moeten aanpassen.
2G is dat GPRS en 3G is UMTS? Of hoe zat dat ook alweer?

CDMA is geen GPRS. Dit is een netwerk at in de 450MHz opereert.
Een deel van de slimme meters van Liander, Stedin en Delta draait wel op GPRS, omdat er initieel niet volodoende dekking was. De slimme meters van Enexis draaien wel op GPRS en 4G en maken geen gebruik van CDMA van Utility Connect.
Thnx @Raindeer klare taal.
Oh ja? Dat was me niet bekend. Op welke frequenties dan? En liften die niet mee als virtual carrier op de bestaande netwerken?
Zie hier:
Ontwikkeling eigen netwerk
Liander en Stedin hebben daarom in 2015 een joint-venture opgezet die een draadloos telecomnetwerk heeft gerealiseerd op basis van CDMA-technologie. Hierdoor zijn zij minder afhankelijk van de ontwikkelingen in de markt op het gebied van telecomoplossingingen. Bijkomende overweging is dat de netbeheerders met hun eigen telecomnetwerk een hoge beschikbaarheid kunnen garanderen. Dit is van belang omdat het elektriciteitsnetwerk steeds digitaler wordt. Een eigen netwerk bevordert de betrouwbaarheid. Inmiddels heeft dit datanetwerk meer dan honderdvijftig zendmasten. Ruim twee miljoen slimme meters maken hier op dit moment al gebruik van. Het telecomnetwerk is hiermee een essentiële schakel om bij te dragen aan een veilige en betrouwbare overgang naar het veranderende, duurzame energiesysteem.
CDMA is geen GPRS. Dit is een netwerk at in de 450MHz opereert.

Een deel van de slimme meters van Liander, Stedin en Delta draait wel op GPRS, omdat er initieel niet volodoende dekking was. De slimme meters van Enexis draaien wel op GPRS en 4G en maken geen gebruik van CDMA van Utility Connect.
Daar is reeds al uitgebreid aandacht naar gegaan in volgend Tweakers artikel
https://tweakers.net/revi...ngen-voor-oude-autos.html

Om kort te antwoorden op je vraag, men is nog niet zeker of men miljoenen auto's terug naar de garage gaat sturen (dus nee, het is niet gemakkelijk te vervangen en wie gaat dat betalen?) of dat men 1 provider per land gaat verplichten 2/3G netwerken live te houden voor eCall.
Misschien dat ze beter eerst ervoor zorgen dat er genoeg bereik is in het hele land. Ik zit zelf bij Telenet en merk dat als ik op de trein tussen Antwerpen en Brussel zit dat ik tussen Mechelen-Nekkerspoel en Duffel vaak gewoon GEEN bereik heb. En dat is ruwweg de helft van mijn woon-werktraject, wat redelijk vervelend is als je op de trein naar een podcast luistert of een filmpje aan het bekijken bent...
Misschien dat ze beter eerst ervoor zorgen dat er genoeg bereik is in het hele land. Ik zit zelf bij Telenet en merk dat als ik op de trein tussen Antwerpen en Brussel zit dat ik tussen Mechelen-Nekkerspoel en Duffel vaak gewoon GEEN bereik heb. En dat is ruwweg de helft van mijn woon-werktraject, wat redelijk vervelend is als je op de trein naar een podcast luistert of een filmpje aan het bekijken bent...
Vraag: zijn die treinen voorzien van warmtewerend glas met een glimmend opgedampt laagje? Die houden namelijk de mobiele signalen tegen. Vooral de moderne intercity's hebben dat in België nog al eens. In Duitland heb je dat in ICE's, waar in de telefoon rijtuigen repeaters worden ingezet om het mobiele signaal van buiten naar binnen te krijgen.
ach zo...

Het straffe is dan nog dat ze bij de NMBS niet kunnen kiezen of ze nu wifi op de treinen willen plaatsen of dat ze willen dat mensen hun mobiele data gebruiken. Daar zijn ze nu al een keer of 3 tussen gewisseld. Maar ondertussen gebeurt er dus niets: geen wifi, geen repeaters, en geen bereik in de trein...
Je zit in een rijdende trein, een metalen kooi, aan hoge snelheid. En je bent verwonderd dat de dekking niet goed is?
Nja heb hier in nederland in een rijdende trein op trajecten met stukken minder inwoners toch wel gewoon goeie verbinding. Waarom zou het daar anders zijn?
Ander type trein, andere fabrikant, wellicht meer plastic dan staal. Genoeg factoren die verschillen, het is al eens gebleken dat zonwerende coating in de ramen het mobiel signaal flink kan verstoren in een trein bv. Ik merk in België in bv de Desiro treinstellen slechter bereik dan in oudere modellen van de NMBS.
Zou natuurlijk kunnen, maar van goed naar geen bereik gaan lijkt mij overdreven? De trein waar het om gaat op het door mij vaakst gebruikt traject is een Arriva Spurt dacht ik. Geen idee hoeveel invloed die heeft je kan best gelijk hebben!
Je uitleg maakt Blokkers pedante statement nog steeds niet zinnig: "Je zit in een rijdende trein, een metalen kooi, aan hoge snelheid. En je bent verwonderd dat de dekking niet goed is?"
In heel veel treinen blijkt het wel te kunnen. Hoe boeit mij niet. En ja, ook ik ben dan verwonderd dat er soms geen dekking is, ondanks Blokkers blijkbaar niet al te toepasselijke natuurkundige observaties. En dat ik in mijn verwondering blijkbaar een domoor ben dat ik niet zelf bedacht heb wat Blokker aandraagt.
Omdat Nederland een beetje lijkt op een biljarttafel, in Belgie zijn nog heuveltjes. Moet 6 Km afleggen naar het werk en over 2 heuvels rijden, heb hiervoor 3 masten nodig en val 2 maal zonder signaal.
Het bereik van Telenet Is ronduit triest. Wij zijn onlangs naar Telenet gegaan en ik ben zelfs thuis niet bereikbaar. Met Orange was het ook niet super maar werkte wel. Proximus was geweldig, nooit problemen, zelfs niet tussen antwerpen en mechelen.
ook bij proximus zijn er tussen antwerpen en Mechelen 2 punten zonder deftige ontvangst. Tussen Nekkerspoel en St. Katlijne Waver heb je meestal zeer slecht bereik, en idem voor het stuk vlak na Hove.
Zelf ook hier in Boechout amper 2G, ik ga niet veel meer kunnen doen als ze dat afsluiten allemaal...
Laten we er dan maar vanuit gaan dat het bereik in zijn algeheel beter wordt door het uitschakelen van 3G ;):
Het uitschakelen van 3G is nodig om 4G en 5G sneller en stabieler te maken, claimt Telenet.
voldoende plekken in BE waar ik enkel edge ontvang :X
Dat is 2G in feite. Edge gaat tot 256kbit/s meen ik. Zat vroeger standaard op Windows Mobile 2003/2005 phones :)

[Reactie gewijzigd door zx9r_mario op 22 juli 2024 20:43]

En 2G is echt compleet waardeloos, je kan er hoop en al een website mee inladen en dan heb je het ook gehad. Voor films, muziek of zelfs gewoon een game te spelen is het echt niet voldoende.
Da's niet waardeloos. 256kbit/s is een boel data op een niet-ultra-chatty systeem zoals nagenoeg alles tegenwoordig.
Mits enige buffering kan je daar gewoon goede kwaliteit stereo 128kbps AAC over sturen. Of ja, worst case val je terug naar 96kbps AAC. Als het dat is of niets, dan doe ik dat met plezier.

Gecomprimeerd browsen is ook nog heel doenbaar. Ik heb net deze pagina in Opera geladen op EDGE met een stopwatch: 7 seconden. Ja, moderne websites zijn grotendeels gewoon kut en willen dat je 600KB aan Javascript gaat inladen waarbij er nog eens een boel externe irrelevante zaken gedownload worden. Soms zelfs streaming video's. In de basis echter kan er over een EDGE-verbinding een heleboel informatie geladen worden.
Je kan lekker tekstueel chatten, googlen, wikipedia aflezen en muziek streamen. De smartphone-OS-ontwikkelaars gaan er doorgaans wel van uit dat je altijd en overal een dikke pijp hebt. Da's gewoon een foute aanname. Ook 4/5G is met wat drukte soms niet vooruit te branden.
Ook in NL. Kan zo al een top 5 maken en 4 van de 5 zijn nota bene in winkel-/stadscentra, waar je toch echt wel goed bereik verwacht.
Van alle plekken waar ze dan geen bereik kunnen hebben... |:(
Idem op het proximus netwerk trouwens op hetzelfde traject. Kan trouwens ook voor een deel aan de ramen van de NMBS treinen liggen.
Hoe zeker ben je dat er op dat punt geen bereik is? Misschien is er wel bereik, maar is het signaal gewoon te zwak om opgepikt te worden in de trein en is er buiten wel bereik.
Treinen staan niet altijd gekend om hun goede signaalontvangst.
https://www.hln.be/binnen...vangst-in-trein~a4bdcb4b/
op de fietsostrade die er vlak naast ligt heb je daar inderdaad wel deftig mobiel internet
Om die reden ben ik terug naar Orange gegaan. Goedkoper en betere dekking.
Bovendien ook gratis mss, Visual voicemail support en betere belkwaliteit.
Met Telenet(base) was het constant problemen.
Ik (of toch mijn vader bij wie ik inwoon) zit al jaren bij Telenet voor mijn Internet omdat Telenet aanzienlijk sneller is dan de concurrentie op het vlak van bandbreedte en downloadlimiet bij hun grootgebruikersbundel (ONEup). Voor zover ik weet is Telenet de enige op de markt die momenteel op mijn locatie gigabit internet aanbiedt, en zelfs voordat ze ONEup zijn beginnen aanbieden waren ze al de snelste hier, ging vaak over dubbel tot driedubbel zo snel.

Ikzelf zat tot ergens tijdens Corona bij Proximus voor mijn mobiele verbinding, maar ik had geregeld problemen met allerhande zaken zoals facturatie, betaling en verbruiksmonitoring via de app om één of andere reden, en dan hebben we besloten om bij de overgang naar ONEup mijn nummer over te dragen naar Telenet als onderdeel van die ONEup. en sindsdien zit ik bij Telenet.

Als je een voorbeeld wilt van de problemen bij Proximus: ze hebben eens mijn telefoonnummer afgesloten omdat er bij de betaling van één van hun andere klanten iets was misgelopen. Die klant had per ongeluk mijn klantennummer ingegeven als mededeling bij de betaling, waardoor eerst haar nummer was afgesloten, en toen ze dat hadden rechtgezet door haar betaling op het juiste nummer te zetten, kreeg ik ineens regelmatig berichten dat mijn factuur niet betaald was, terwijl ik altijd mijn facturen die ik gekregen stipt op tijd betaald heb. Maar ik heb nooit bericht gekregen van Proximus dat er door een fout van derden een probleem was. Het enige wat ik van Proximus heb gekregen was een aantal SMS berichten dat ik geld moest aan hen, en als je als gebruiker zo'n berichten krijgt zonder voorafgaande factuur ga je er al snel van uit dat het phishing is.

Dus op een gegeven moment wilde ik mijn moeder bellen met de vraag of ze mij kon oppikken aan het station, en als ik haar probeer te bellen krijg ik de robotstem van Proximus aan het woord met de melding "dit nummer is afgesloten wegens wanbetaling". Toen hebben ze de wind van voren gekregen van mijn vader in verband met de manier waarop ze het hadden afgehandeld, met het enkel sturen van aanmaningen voor facturen die we betaald hebben zonder ons een aangepaste factuur te sturen...
hoch,
Orange biedt hetzelfde internet, maar mag geen 1Gbps down geven van Telenet.
Dus zit je bij Orange vast aan een 'trage' 400Mbps, maar met dezelfde 40Mbps upstream.
Ikzelf merk het verschil niet tussen 400 en 1Gbps in de praktijk, maar dat is wat je zelf moet afwegen.
Wat ik wel merk is dat het maandelijks 30€ goedkoper is voor internet +3 sims. En als je die zelf moet betalen gaat dit wel in uw overweging mee ;)

de 40GB datalimiet per sim heb ik niet nodig, en er is geen zinvol goedkoper abonnement via telenet voor mobiel.
De limiet voor vast internet is bij Orange hetzelfde als bij Telenet gezien die sowieso door Telenet beheerd wordt. (3TB in de piek)

Wil je per se de play sports en zo zit je alsnog vast bij Telenet. Maar dat is waar ze op hopen ook ;)
Wij zitten thuis met tot 3 mensen die thuiswerk doen en daarvoor zoom meetings hebben (soms tegelijk), en 's avonds kijken we geregeld met 2 schermen high resolutie streams zoals Netflix, Twitch en YouTube, en daarnaast zijn er nog een hoop kleinere toestellen die updates doen tussendoor. Ik ben ook een gamer en game via een snelle Wifi verbinding (geen gigabit, maar toch meer dan 400 Mbps) en dan is het echt wel handig om tegen snelheden van 600 Mbps of meer games te kunnen downloaden zonder dat het problemen geeft voor de andere gebruikers.
hoch, ik durf te stellen dat je het verschil nooit zou opmerken tussen 400Mbps en 1Gbps tijdens al dat netflixen, gamen en thuiswerken.
Zelfs niet met 10 man!
Wat je wel zal merken is de gebrekkige uploadsnelheid die zowel bij Orange als Telenet het geval is.
Downloaden is zowat het enige moment dat de snelheid echt een klein verschil maakt.
Hier ook een gezin van 4 met gamers en streamers, nee je merkt het niet. De enige beperking is de upload, en zoals gezegd is die bij beide 40Mbps en belachelijk laag.

Maw, het zit tussen de oren ;)
Voor alle duidelijkheid: wij zaten vroeger op 200 Mbps van Telenet. Via de Wifi haalde ik hiermee rond de 175 Mbps, misschien 195 als het meezat. Met onze Gigabit verbinding haal ik nu 650 Mbps met een speedtest, en voor zover ik weet komt dit omdat onze Airport Time Capsule router van Apple zijn 1300 Mbps netjes in twee verdeelt tussen upload and download, wat neerkomt op 650 Mbps. Dus ik haal sowieso nu al dubbele snelheid bij het downloaden, en je merkt het ook amper als je ondertussen nog YouTube zit te kijken terwijl je een spel van 60 GB (oftewel 491,520 Megabits) van Steam download in 16 minuten aan een snelheid van meer dan 500 Mbps. Waar dit vroeger al snel drie kwartier tot een uur duurde met de 175 Mbps of zo die ik haalde met de oude verbinding. Dus ja, het verschil tussen de 400 Mbps van de instapverbinding zonder limiet en de theoretische gigabit die ik zou kunnen halen, dat merk ik misschien niet, maar het verschil tussen de 175 effectief en de 650 die ik nu haal, dat merk ik wel degelijk...
Als die router van Apple op die manier werkt is dat wel een heel bizarre aanpak die nadelig afwijkt van de norm.
Normaal hoort dit niet netjes in 2 te splitsen maar benut te worden waar nodig.(half-duplex)
Wifi is vaak een bottleneck idd, maar die bottleneck gaat normaal niet omhoog omdat de verbinding erachter plots sneller is.

Als uw wifi slechts 175Mbps haalt bij een 200Mbps verbinding zou die niet plots meer mogen halen bij een snellere internetverbinding. Is dat wel het geval klopt er iets niet op een andere plaats.
Tenzij je ook ondertussen uw wifi ook vernieuwd of aangepast hebt?
Dat je het verschil tussen 200Mbps en 1Gbps merkt geloof ik best. Dat is factor 5 ;)
En het belangrijkste is dat ook uw upstream verdubbelde bij die upgrade van 20Mbps naar 40Mbps.

TIP: kijk nooit naar de resultaten in speedtests, maar kijk naar de verbindingssnelheid in Task manager op windows bv. Die speedtests in browsers hebben vaak een flinke overhead en verbruiken meer dan ze aangeven. De snelheid die uw OS aan toont zal wel kloppen, die neemt de overhead mee.
Dus, doe de speedtests, maar kijk naar de bandbreedte die uw OS meet, niet die van de speedtest.

Maar tenzij jij elke week uw steam library download zou ik dit niet mee nemen in mijn overweging voor een ISP. ;)

[Reactie gewijzigd door System op 22 juli 2024 20:43]

Elke keer als ik in task manager kijk naar het wifi-verbruik van mijn computer toont hij wel hoeveel van mijn wifi adapter gebruikt wordt bovenaan in de kolom, maar het FEITELIJKE verbruik van de apps staat OVERAL op 0. Maakt niet uit of het speedtest.net is via de browser, de Speedtest app van de Microsoft store, of één van de half dozijn storefronts die ik gebruik om één van mijn games te downloaden: ik kan de downloadsnelheid enkel aflezen van het programma dat aan het downloaden is.
Eigenaardig, want ik zie dat wel in de tab 'Processen'.
Maar het was eerder de tab 'prestaties' waar ik op doelde. Daar zie je de totaal gebruikte bandbreedte.
Vergeet ook niet uzelf te verzekeren dat geen enkel ander toestel noemenswaardige data van het net haalt in een test.
Okay, ik heb naar de tab "prestaties" gekeken, en die was ongeveer gelijkaardig: rond de 600-650 Mbps, terwijl de speedtest zelf 602.10 Mbps aangeeft.

Overigens, ik heb het nog eens opgezocht, en de Aiport Time Capsule gebruikt effectief half duplex voor de verbinding, wat dus betekent dat ik daarmee maximaal de helft van de 1300 Mbps die in de specificaties staat krijg.
Het is niet dat wat het betekent. Het betekent ruwweg dat het niet kan zenden terwijl het ontvangt.
Maar als uw verkeer bv 10% versturen is en 90% ontvangen zou 90%(ongeveer) van de beschikbare bandbreedte naar ontvangen gaan. Vergelijk het met een walkietalkie.
Een vaste bandbreedte van 50/50 lijkt dus eigenaardig en bijzonder inefficiënt.
Maar het klopt dat de meeste Wifi routers Half duplex zijn. :)
Die 40GB per sim bij telenet klopt niet , ondertussen is het 300GB per sim , ikzelf heb 4 simkaarten plus 1 data sim en heb in totaal 1.5TB aan mobiel internet.
Leuk, maar niet echt relevant voor de meeste mensen waar 40GB al bijna onbereikbaar is.
Als dat wel relevant is voor je is dit uiteraard een heel mooie oplossing. ;)
Maar vaak spat die limiet uiteen zodra je op vakantie vertrekt en die data het meeste nodig hebt.
Dan wordt die 300GB plots veel kleiner.
In de tijd dat die limiet op 40GB was werd dit bv plots 20GB in de EU buiten België.
Heb me maar even goed ingelezen toen ik weer overging op een "dumbphone". Heb er nu 1 met 4G dus ik kan weer voorruit de komende jaren.
Wij weten dit maar ik ben benieuwd hoe groot de groep is die bewust een "dumbphone" neemt en hier tegenaan gaat lopen.
ik zit thuis buiten constant op 3G en binnen zelf 0,0 bereik… is wel bij Proximus . Dat de netwerk dekking maar snel verbeterd…
Binnen ligt ook vaak aan de bouw (beton/staal etc), zeker in nieuwe gebouwen is dit een groeiend probleem. Ik neem aan dat je thuis wel een vaste verbinding met wifi hebt? Dan kun je op je toestel VoWiFi aanzetten om toch bereikbaar te zijn.
Bijmij gaat het inderdaad via vowifi maar m’n vrouw haar xr model support dat nog niet, dus staat hij doorgeschakeld bij geen connectie. Wel ook niet het ideale systeem want het gebeurd nog dat ik onbereikbaar ben , zeker vervelend wanneer m’n werk me probeert te contacteren.
Hier buiten is zo'n 8Mbps download 1Mbps upload met proximus, Telenet is niet veel beter, 10Mbps op een (nog) niet geïsoleerde zolder, gaat wat worden na de isolatie ;( . Orange steekt er ver bovenuit met snelheid hier.
Zat laatst 1km van de NL grens af, Proximus gaf 5Mbps, KPN 140Mbps... masten stonden even ver, die van proximus was wel uit 2015.
Bij sommige (kleinere) festivals deze zomer viel me op dat de 4G band vaak vol zat, zeer trage connecties.
Als je je telefoon forceerde naar 3G, ging het surfen veel vlotter.
We zullen maar hopen dat de 4G capaciteit nog wat verhoogd wordt.
Reken eerder op verdere uitrol van 5G ;)
Ze willen gewoon de transitie naar 5g forceren. Ik zie geen enkele reden waarom 3g 5g zou verlangzamen.
Omdag 3g in brokken vsn 5 MHz spectrum werkt. Daar kan je veel meer klanten mee bedienen als dat voor 4g wordt ingezet.
Sidenote: De dramatische snelheden op 3G in België zijn niet zozeer te wijten aan de techniek achter 3G maar aan wat de operatoren ermee doen. 3G is best werkbaar voor eenvoudige webtoepassingen als er voldoende bandbreedte op beschikbaar is.

In IJsland had ik op afgelegen plekken 3G met werkbare snelheden. In België is 3G zelfs met zeer goede ontvangst dramatisch in gebruik.

(let wel, ik heb hier ervaring op Proximus en Orange netwerken, nooit klant geweest bij Telenet/Base)
Zit zelf bij Telenet, verschillende plaatsen hier waar dus 0,0 4G bereik is, als je dan de gsm forceert enkel 3G/2G te gebruiken dan krijg je wel een stroompje data binnen en buiten.

De enigste plaats waar ik wel goede 4G ontvang is bij mij thuis, op de kamer, waar ik op wifi zit. Echt handig.
Op diverse plaatsen is er zelfs géén bereik in België...buiten.
Als Telenet klant vindt ik het SUPER vervelend als ik met mijn mobiele telefoon (iPhone) naar iemand bel dat deze automatisch naar van 4G naar 3G overschakelt … vermits ze 4G en 5G willen primeren snap ik echt niet waarom er dus nog geswitched wordt bij telefoons die 4G ondersteunen.

Vroeger toen ik nog klant bij Proximus was gebeurde dit niet. Als je nu tijdens het bellen snel iets wilt opzoeken op het internet, dan gaat het supertraag omdat je op 3G zit.
Zet VoLTE dan aan, dan blijft hij op 4G.
Dat staat op... en dan nog switcht die naar 3G :'( En het is niet zo dat ik in een gebied woon waar de 4G dekking slecht is.
Telenet ondersteunt idd bellen over 4G heel slecht.
Als je meer wil dan enkel data ben je beter af bij Orange of Proximus.
Denk aan visual voicemail, gratis mms voor wie geen RCS heeft, HD bellen...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.