Minister: uitzetten 2G en 3G mag niet leiden tot verminderde bereikbaarheid 112

De verwachte uitschakeling van 2G- en 3G-netwerken in de komende jaren mag niet leiden tot een verminderde bereikbaarheid van 112 in Nederland, zo heeft minister Micky Adriaansens gezegd. Dat risico is er momenteel wel, zo schrijft zij.

Om te voorkomen dat het uitschakelen van 2G en 3G leidt tot problemen, gaat de minister met marktpartijen in gesprek, schrijft Adriaansens in een Kamerbrief. In Nederland gaat het vermoedelijk om de providers. Op dit moment heeft elke provider nog een 2G- of 3G-netwerk in de lucht.

Het verschil is dat circuitgeschakeld bellen via 2G en 3G gaat via beter geïmplementeerde standaarden dan via 4G en 5G. Bij 4G gaat het om VoLTE, een standaard die wereldwijd op veel verschillende manieren is ingezet. Daardoor moeten telefoonmakers voor elke provider apart software schrijven om bellen mogelijk te maken. Dat geldt ook voor bellen met nooddiensten. Als de ondersteuning voor een provider niet in de firmware zit, is contact met nooddiensten onmogelijk. Bij 2G en 3G is aparte ondersteuning per provider niet nodig.

Het probleem daarmee is volgens de minister dat niet iedereen contact kan krijgen met 112 via 4G en 5G. "Echter, niet alle mensen hebben al een toestel dat het bellen via 4G ondersteunt. En ook niet alle fabrikanten van onderdelen voor toestellen zijn even ver in het ondersteunen daarvan in toestellen die 4G en 5G ondersteunen." Daar komt bij dat toestellen VoLTE vaak alleen regionaal ondersteunen, waardoor veel reizigers die in Nederland komen zonder 2G of 3G geen 112 kunnen bellen, terwijl Nederlandse toeristen elders moeite kunnen hebben met nooddiensten bereiken. Dat is nu al het geval in de VS, waar Nederlanders in sommige gevallen geen 911 kunnen bellen.

Adriaansens schrijft erover nadat VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski daar vragen over stelde. Dat gebeurde nadat Stratix-analist Rudolf van der Berg op diverse manieren aandacht voor het probleem heeft gevraagd. Providers zijn van plan in de komende jaren alleen nog 4G en 5G aan te bieden. Zo zet KPN volgens planning 2G uit in 2025. Tweakers schreef vorig jaar al over waarom we nog niet zonder 2G of 3G kunnen en welke problemen dat veroorzaakt met 112.

2g3gvolte

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

29-06-2022 • 08:13

226

Reacties (226)

226
224
108
21
1
91
Wijzig sortering
Er zijn al een hoop goede reacties die het allemaal uitleggen. Wat ik nog kan toevoegen is dat er 3 niveaus van problemen zijn:
  • 1. Voice over LTE is niet zomaar een protocol; het moet in de modem, de SoC, de firmware van de handset allemaal zijn geïmplementeerd en dan goed samnwerken met het netwerk van de operator en die zijn IMS platform. Dat is gigantisch complex, want geen enkele fabrikant heeft dezelfde interpretatie van de standaard en geen enkel mobiel netwerk dezelfde combinatie van settings. Het is alsof je een Lego Star Wars model moet bouwen terwijl iedereen andere blokjes gebruikt. Veel fabrikanten weigeren überhaupt met MVNOs te gaan spelen. Het kan ook zijn dat als je het toestel bij de ene operator koopt of in het ene land, dat het dan elders niet werkt met VoLTE.
  • 2. Voice over LTE roaming werkt net anders dan onder GSM. Bij GSM bleven gesprekken lokaal en werden door het lokale netwerk afgehandeld. Voice over LTE roaming stuurt de voice meestal terug naar de thuis operator, net als bij mobiele data. Dat zorgt voor subtiele verschillen, bv dat je natuurlijk Nederlanders die op vakantie zijn in Spanje niet moet doorsturen naar Driebergen als ze 112 bellen.
  • 3. Voice over LTE noodoproepen zouden gestandaardiseerd moeten zijn, maar de techneuten die ik er over spreek geven geen garantie dat het werkt. De eerste implementaties lieten zien dat lang niet iedereen het op dezelfde manier doet. Voor oproepen van eigen klanten moet het in Nederland direct over VoLTE naar Driebergen. Voor MVNOs schijnt direct doorzetten tot issues te leiden (als ze al VoLTE hebben). Voor inbound roaming en MVNOs zou de telefoon dan terug moeten vallen naar de anonymous via 4G, zoals beschreven in ETSI https://www.etsi.org/deli..._60/ts_123167v150400p.pdf
    Maar ja, je snapt het al; er is een verschil tussen wat zou moeten en wat daadwerkelijk werkt. Hier zijn vooral zorgen over de implementatie door de handset fabrikanten, maar ik hoorde van een tester dat op twee grote Amerikaanse netwerken ook aan de netwerk kant issues zijn gevonden. Verder zit er in de GSMA standaard hiervoor nog een bug dat de standaard zegt dat het netwerk IPv4 en IPv6 moet doen voor emergency, terwijl de meeste netwerken alleen maar V4 of V6 doen. Dat zou geen probleem moeten zijn, want 1 van de 2 is goed genoeg. Echter, sommige handsets checken of het netwerk zowel v4 als v6 doet voordat een noodoproep wordt geplaatst en weigeren de noodoproep als niet beide ondersteund worden. De GSMA weet dit al 2 jaar maar heeft de standaard nog niet aangepast.
Al met al is dit een complex dossier. Het zorgt ook voor veel verbazing omdat heel veel mensen, ik inclusief, in het begin denken: GSM werkt, 4G data werkt, roaming werkt voor 2G/3G voice en 4G data. Hoezo is 4G voice dan moeilijk? Dat geldt zelfs voor telco management en consultants met ervaring. Je kunt het je niet voorstellen totdat je met de techneuten spreekt die het werkend moeten krijgen. Gelukkig wilden veel techneuten off the record met me praten.

Mocht je willen zien hoe complex het op handset niveau is, de Franse mobiele operator Free heeft een helder overzicht van welke telefoon op haar netwerk VoLTE kunnen doen, welke VoLTE roaming doen en welke VoWiFi doen. Er staan zelfs geschatte data bij, wanneer het zou moeten gaan werken. Dat laatste laat ook pijnlijk zien dat het soms een tijd kan duren voordat het echt werkt.

https://assistance-1.free.fr/mobile/terminaux/

[Reactie gewijzigd door Raindeer op 23 juli 2024 12:38]

Interessant, hierdoor heb ik heel wat meer respect gekregen dat een kleine smartphonemaker zoals Fairphone wel VoLTE en VoWiFi ondersteunen.
Ook op elk netwerk en in het buitenland? ik zie fairphone namelijk niet op die franse pagina staan bijvoorbeeld.
Wow en Frankrijk is een best groot land dus dan denk ik dat Nederlandse providers het nog veel moeilijker hebben om Xiaomi aan de praat te krijgen.
En mijn Nokia 6520 en mijn Blackberry waar ik nog steeds aan gehecht ben?
Ik roep op om 4G bellen naar 112 te laten werken, niet om museumstukken te blijven ondersteunen.
Anoniem: 1733082 29 juni 2022 08:39
@Sannr2

"Hoe oud moet zijn de jongste toestellen waarmee bellen via 4g niet ondersteund wordt?"

Niet oud. VoLTE wordt hier op mijn Pixel 4a niet ondersteund. Elk land en elke provider van elk land heeft een vrij specifieke lijst met telefoonmodellen waarop VoLTE functioneert. Dat zijn vaak opvallend beperkte lijstjes.

Ik durf zover te gaan om VoLTE geen standaard te noemen. Het is een veel te losse techniek met teveel verschillende implementaties. Het feit dat er geen echte belstandaard is meegekomen met 4G is nogal cynisch te noemen voor een mobiel platform dat van oudsher bellen als core functionaliteit heeft. Het slaat ook gewoon nergens op. VoIP bestaat als sinds de jaren '90 en is wel een echte standaard. Je zou dus denken dat ze dat gewoon hadden meegenomen bij het ontwikkelen van 4G.

De EU maakt zich graag druk over stekkertjes maar dit soort problematiek lijkt mij veel belangrijker dan hoe ik mijn telefoon van stroom voorzie. Dwing desnoods een echte standaard af bij de industrie en zorg dat mobiel bellen met de uitrol van 6G weer net zo vanzelfsprekend wordt als het nu nog even is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1733082 op 23 juli 2024 12:38]

Er zijn in mijn optiek een aantal problemen die los van elkaar spelen, maar ook weer allemaal rond hetzelfde onderwerp dansen:
  • Sommige handset en SoC vendors houden er een bizar "jij mag wel, jij mag niet" VoLTE beleid op na, VoLTE is geen commodity maar moet gewhitelist worden per netwerk. Dit is krankzinnig en zou ook niet nodig hoeven zijn. Dat het ook anders kan bewijst Apple inmiddels waarbij elk VoLTE capable toestel (verkocht in de EU, belangrijk ding) VoLTE wil doen. Sidenote: VoLTE staat standaard uit voor onbekende operators en moet handmatig aangezet worden. WHY?
  • Los van VoLTE whitelisten moet ook Emergency calling over de SOS APN via VoLTE worden 'aan'gezet voor een willekeurige SIM (mobile network code/imsi). Als het toestel die update niet gehad heeft kan het dus zijn dat het toestel wel normale calls via VoLTE doet maar voor 112/911 probeert terug te vallen op CSFB. De hamvraag is: gaan al die toestellen (op tijd) die update krijgen?
  • Er zijn issues met de interpretatie van standaarden die zorgen voor interoperabiliteit issues met roaming users. Dit is op te lossen door de standaard aan te scherpen en te zorgen dat er geen discussie over die standaard is maar vooral door een compleet en congruent testplan te designen. Met name dat laatste komt nu op gang, ETSI heeft een Call for Expertise gedaan om een werkgroep te vormen om zo'n testplan op te stellen.
  • Er zijn problemen met netwerken die geen legacy voice meer ondersteunen (zoals AT&T) maar zogenaamde 'voice centric' toestellen wel bij zich willen houden, waardoor je dus als inbound roamer op een netwerk komt te zitten onder voice, wat weer problemen met 112/911 kan opleveren. Dit moet globaal veranderen: een voice-centric device op een data-centric network moet geweigerd worden (in mijn beleving).
Het eerste punt speelt met name voor de MVNOs en dan met name ook nog eens MVNOs die op een eigen netwerk code opereren (en dus niet meeliften op de code van de gastheer MNO). En dat is natuurlijk een klein deel van de markt, maar dat is het punt niet. Mijn standpunt: vendors en devices moeten niet discrimineren en services uniform open stellen voor iedereen, ongeacht de aanbieder, de SIM en het bezochte netwerk.
naja - de oplossing is dan toch duidelijk?

gewoon alle 2 / 3g netwerken uitzetten behalve één gezamelijk 2g netwerk..

dat netwerk in staatshanden geven en roaming tarieven laten rekenen voor alle providers. heb je dus een niet-volte toestel en wil je toch bellen, dan zit je vast an die roaming-toeslag. voordeel is dat nooddiensten dan allemaal gratis via dat netwerk kunnen werken. eveneens kan dat netwerk ook nog voor andere diensten zoals: (digitale buspalen) worden ingezet. - een enkel landelijk dekkend en sterk 2g noodnetwerk fen poef alle andere frequenties kun je opnieuw inzetten voor ander diensten.
Nationalisatie van de radio-netwerken... Prima plan, maar dan ook alle andere essentiële infra zoals water en gas en electra en warmte-netten. In de praktijk in een land als Nederland: onrealistisch. Misschien in Noord-Korea.
Anoniem: 392841 @Odie29 juni 2022 12:50
Als een bedrijf een netwerk wilt uitschakelen welke nodig is voor levensreddende operaties en het alternatief welke men aanbiedt niet voor iedereen bruikbaar is, dan moet je als overheid gewoon kunnen zeggen: 'Leuk dat je dat netwerk wil uitschakelen, maar dan nemen wij het zonder vergoeding over tenzij je alternatief betaalbaar en benaderbaar is'.

Zodat groepen mensen niet opeens voor honderden Euro's aan nieuwe telefoons moeten gaan aanschaffen zodat men het NOODnummer kan bereiken.
Dat is precies ook waar Rudolf voor pleit, het probleem is dat de problematiek in Den Haag niet in deze mate bekend is. Als je daar over bereikbaarheid 112 begint dan denkt men aan dekking/coverage. Niet aan al het geneuzel omtrent carrier bundles, IMS, SIP standaarden, interoperabiliteit testenetc.

Daarbij: de overheid moet via regelgeving en de ACM meer toezien op een gelijk speelveld voor alle operators, ongeacht hun status/omzet/volume.
Dat is leuk, maar werkt alleen in NL, heb jij op vakantie of een zakenreis nooit 112 nodig? Hoop het niet, maar je wilt wel zeker zijn dat het dan ook werkt?
Anoniem: 392841 @Franky Boy29 juni 2022 13:42
Klopt, maar hoe ver kom je met een Europese richtlijn? Tenzij bv de EU, de VS, Zuid-Korea en Japan gezamenlijk optrekken zal je gewoon zien dat wanneer je buiten Europa komt (als er een Europese richtlijn zou komen) alsnog je telefoon niet werkt.

Iig wil ik dat nationaal ten alle tijden het netwerk voor iedereen bruikbaar is. En zorg ondertussen ervoor dat met internationale samenwerking bedrijven verplicht worden om een gezamenlijke internationale standaard te ontwikkelen en zich daar aan te houden.

Want voordat je verder bent met internationale bereikbaarheid ben je waarschijnlijk sowieso al in 2030 of zoiets, dan kan je net zo goed zorgen dat iig je als een voorloper van uitfasering van 2G/3G (of zo lijkt het plan te zijn van de MNOs in Nederland) het nog voor iedereen werkt. Als je nu of in 2023 zorgt dat massaal internationaal regeringen samen gaan werken om te zorgen dat grotere ontwikkelaars 1 globale standaard gebruiken (en niet tien miljoen varianten), dan zal in 2030/2035 wel het merendeel van de mensen wereldwijd op die standaard zitten qua de telefoons die ze gebruiken. Dan moet je op nationaal niveau alleen nog even kijken naar hoeveel mensen er in de risicogroep zitten, en dan kan je voor die mensen eventueel nog wat gericht bedenken om hen helpen die stap te maken naar ondersteunde telefoons (met financiële bijdragen bijvoorbeeld of leentelefoons).
De standaard is er wel, maar met teveel opties. Dus werkt ie niet (goed).
Het doel van Rudolf is nu ook om bij grote partijen 'awereness' te krijgen.
Het klinkt als veiligheids issue, dus bv. politie (112 op europees verband).
Maar ook kartelvorming, dus EU.
Dit gaat nog wel even duren, dit is niet zomaar opgelost. De standaard zal eerst vereenvoudigd moeten worden, en voor 1 intrepetatie vatbaar. Dan afdwingen vanuit Europa. De rest van de wereld, ik denk het niet. Teveel belangen. In het verleden had je ook een andere telefoon voor de USA of Japan nodig, niet eens zo heel lang geleden.
Voor 6G zijn ze nu bezig om de standaard te schrijven, dus heel snel aan de slag, dan werkt het over 10 jaar misschien weer ;-)
Wat ik niet snap, is dat normale oproepen over 4G dan wel werken (anders zou je die telefoon niet hebben, als je er helemaal niet mee kon bellen), maar juist oproepen naar een noodnummer niet.
Dat is toch ironisch….
i-chat: "één gezamelijk 2g netwerk [voor het in stand houden van 112-bereikbaarheid]"

Odie: "Ja maar dan ook ALLE ANDERE DINGEN IN DE WERELD en dat is niet realistisch dus een gezamenlijk 2g netwerk voor 112-bereikbaarheid ook niet"

8)7

Don't let the perfect be the enemy of the good.
Niet alle dingen in de wereld, dat zei ik niet.

Wat ik wil laten zien is dat je in een vrije markt als Nederland niet zomaar infra kan gaan nationaliseren nadat de boel decennia geleden geprivatiseerd is.
Natuurlijk kan dat wel, maar ik hoor graag waarom jij denkt dat dat niet zou kunnen.
Ik heb niet gezegd dat het niet zou kunnen.
Het probleem is inderdaad die ondersteuning van specifieke modellen.
Als ik hier even kijk voor 2 belgische providers:
Orange - https://www.orange.be/nl/hulp/technische-ondersteuning/mobiele-telefonie/geniet-van-een-superieure-kwaliteit-voor-je-oproepen
Proximus - https://www.proximus.be/support/nl/id_sfaqr_volte_config/particulieren/support/telefonie/gsm-en-sim-kaart/gsm-instellen/bellen-via-4g.html

Zien we vrij beperkte lijsten. Eigenlijk kun je enkel met (recente) iPhones en Samsung S-series zeker zijn van VoLTE ondersteuning van jouw provider. En dan is er nog geen zekerheid over roaming (zelfs binnen de EU).

Wetgevers zouden een beter wettelijk kader kunnen scheppen waar providers verplicht worden om VoLTE te ondersteunen voor modellen die binnen de EU verkocht worden en aan bepaalde voorwaarden voldoen. Lost mogelijk niet alles op, maar toch al een hele vooruitgang.
Deze lijst van Free in Frankrijk is redelijk up to date en laat ook de complexiteit zien, want VoLTE ondersteuning is nog geen VoLTE roaming en VoLTE betekent ook niet altijd VoWiFi.

https://assistance-1.free.fr/mobile/terminaux/
Orange werkt niet meer met lijsten, volgens hun eigen beweringen.
Als het toestel de gebruikte VoLTE standaard ondersteunt, dan werkt het.

Daarom dat de lijst niet alle wekrende toestellen bevat
Klopt niet helemaal. Er zijn genoeg toestellen die VoLTE ondersteunen (ook in andere Europese landen) en die niet door Orange ondersteund worden. Denk maar aan Google Pixel of zelf een Samsung S10 gekocht in het buitenland (ik spreek bij beide uit ervaring).
Vaak een firmware issue van het specifieke toestel INTL versions zijn anders dan de Belgische vaak.

Ik ken mensen met een recente Pixel die wel op orange VoLTE hebben :/
Tsja en als VoLTE wel werkt is het nog niet zeker dat je ook 112 kan bellen met VoLTE dat vergt weer andere instellingen....
Even toevoegen dat de lijst voor Orange niet eens up to date is, niet alle supported modellen staan erbij, ik heb de S20 5G (die staat er niet op) maar heeft wel VoLTE en VoWiFi de S20 FE staat er op en is als ik juist ben nieuwer dan de S20 5G, waarom de S20 5G er dan niet op staat? Geen idee.

De S21 en S22 staan er ook niet bij en ik mis vast nog enkele nieuwe modellen.

Edit: de S21 eens opgezocht en ze hebben er zelfs uitleg voor hoe je het moet instellen: https://business.orange.b...toestel/volte-activeren/1

[Reactie gewijzigd door datakiller op 23 juli 2024 12:38]

Dan heb je wel bewust gekozen voor een toestel dat niet in Nederland is uitgebracht. Daarmee behoor je denk ik wel tot een niche. Bovendien is die in augustus ook al weer twee jaar oud, dus niet heel gek om hem dan te vervangen tussen juni 2023 en april 2025. Had jij gedacht er langer dan 3 jaar mee te doen? En van de toestellen die op de Nederlandse markt zijn uitgebracht zal het wel meevallen denk ik, die zullen nog ouder zijn?

Is bellen nog de core functionaliteit? Is dat niet het veel bredere “communicatie” en “connectivity” geworden?

Voor mij in elk geval niet, het meeste gebruik is apps en webbrowsen. Dingen bestellen. Berichten bekijken en schrijven. Bellen doe ik soms ook wel, maar is zeker niet de hoofdtaak. Zou er prima mee kunnen leven als bellen enkel nog via een app zou kunnen.
Anoniem: 1733082 @Sannr229 juni 2022 12:43
De 4a ondersteunt VoLTE in Nederland. Ik woon alleen niet in Nederland. Maakt verder niet uit. Het gaat erom dat, zoals velen al hebben aangegeven, VoLTE geen enkele garantie biedt dat je overal ter wereld gewone telefoontjes kunt plegen. Met 2G en 3G heb je die garantie wel.

Uiteraard maak ik ook veel gebruik van communicatie apps maar dat is privé. Zakelijk kom je daar gewoon niet mee weg. Daar bestaan wel weer omwegen voor zoals uitbestede centrales die met een voip app werken zodat je professioneel bereikbaar bent. Maar die oplossingen zijn duur en vanwege de afstand naar die centrale niet altijd even betrouwbaar. Een generieke VoLTE oplossing voor alle telefoons op alle netwerken wereldwijd moet er gewoon een keer komen.
Ook al werkt je toestel wel in Nederland dan werkt het dus niet in het buitenland.

[Reactie gewijzigd door jeepeee op 23 juli 2024 12:38]

Maar dan kan je toch de data verbinding gebruiken voor 112? Via de lokale app?
Lijkt me een vreemde redenering. Dus binnen een eengemaakt Europa moet ik van alle landen die ik doorkruis de lokale 112 app zoeken (als die al bestaat), en downloaden voor het geval dat ik iets voorheb.

Dit allemaal zodat mijn telefoon, die mogelijk in het thuisland wel werkt, niet werkt in het buitenland om mee te bellen (en enkel dienst doet als veredelde tablet).

Ik zou er eerder voor zorgen dat er met, binnen Europa verkochte toestellen, effectief binnen Europa gebeld kan worden.
Als jij dat aan mijn moeder kunt uitleggen....
En dat werkt ook op non Google Android telefoons?
112 moet ten alle tijden zo laagdrempelig mogelijk gewoon werken.

Zelfs als je eigen provider geen bereik heeft neemt een andere provider welke je wel kan bereiken het gesprek over. Ook zonder geplaatste simkaart is het noodnummer te bereiken.

Geen idee hoe het in elk ander ander EU land nu precies geregeld is, maar dit zou wel de standaard moeten zijn.

[Reactie gewijzigd door !mark op 23 juli 2024 12:38]

Lekker knullig. BEL DE POLITIE

HOE DOE IK DAT?!
OPEN DE 112 APP!
WAAR IS DE 112 APP?!
SLEEP NAAR BENEDEN OM SPOTLIGHT TE GEBRUIKEN
WAT IS SPOTL

inmiddels is degene die uit het raam is gevallen en een been gebroken heeft al morsdood uit complete frustratie hierover
Tja je moest ook zorgen dat ie opgeladen is. Die app kan je ook gewoon vooraf installeren, net als het opladen wat je vooraf moet doen. Het gaat er om dat 112 gewoon bereikbaar is. Het aantal toestellen waarop het echt niet bereikbaar is is gewoon nihil.

We hebben ook op een bepaald moment de telefooncellen afgeschaft. Werd je ook verplicht een telefoon bij je te dragen als je 112 wil bellen. Dit is niet heel veel anders. Sterker nog, ik denk dat de bereikbaarheid van 112 nu vele malen beter is omdat tegenwoordig vrijwel iedereen een mobiele telefoon heeft.
Ik denk alleen niet dat een derde app de telefoonapp moet vervangen. Je gaat je ouders, grootouders niet uitleggen dat ze nu weer een andere app moeten gebruiken om een ander nummer te bellen. Straks heeft die app ook weer een bug. Gewoon 112 via de telefoonapp, zoals van oudsher ongeacht de technologie achter het bellen.
Het probleem is niet alleen dat je met toestellen die niet gekocht zijn in het thuisland soms 112 niet kan bellen in het thuisland maar dat het met heel wat toestellen gewoon niet lukt in het buitenland.
Maar hoe oud zijn de jongste daarvan nu? Met alles wat je nu koopt en wat voor de Nederlandse markt bedoelt is lukt het wel. Het gaat over oudere toestellen, en sowieso zijn we weer een jaar verder als het echt uit gaat, mogelijk 3 jaar verder. In mobiele telefoon land is dat een eeuwigheid.
Jij snapt het probleem dat speelt niet genoeg. Een toestel gekocht bij de provider zal werken, maar ik ben vrij om in Nederland te wisselen van provider, maar er is geen garantie dat hetzelfde toestel het dan nog doet met VoLTE. En daarnaast mag ik ook op een website een toestel kopen, maar ook weer geen garantie.
En mag ik wel 112 bellen met een toestel in het buitenland?
Want ook dat werkt niet 100%, eerder zelfs maar minder dan 50%.
Inderdaad, en een telecomwaakhond zou hier zelfs van machtsmisbruik kunnen spreken, want er wordt ge-blacklist door providers. Dus laat de EU maar eens een onderzoekje doen naar kartelvorming.
Niet alleen door providers, maar ook door chipset vendors en door handset makers. Het is de combinatie van de verschillende partijen in de keten die allemaal moeten testen of het werkt. Men is ook bang dat men niet weet wat er kan gebeuren als het niet goed getest is en er iets niet werkt. En dat leidt weer tot strategisch gedrag en spelletjes etc.

Het gekke is; zeker de Nederlandse providers zitten helemaal niet op dit gedoe en gezeur te wachten. Het kost ze teveel tijd en geld. Ze zijn ook veel te klein voor de handset makers, dus als het stuk is dan mogen ze wachten op een fix. Ze willen gewoon iets dat werkt.
Het probleem daarmee is volgens de minister dat niet iedereen contact kan krijgen met 112 via 4G en 5G.
Oké, waarom wordt er niet aan een alternatief gedacht dan ipv providers oude technieken te laten verplichten.
Dat is nu al het geval in de VS, waar Nederlanders in sommige gevallen geen 911 kunnen bellen.
Vreemd, je kan toch een noodnummer bellen als je zelfs geen simkaart in je toestel hebt? Als ik KPN heb en geen bereik, bel 112 dan zouden in praktijk andere providers mij toegang moeten verlenen voor een nood oproep.

Wat ik niet snap, geef meer opties om 112 te bellen. Bijvoorbeeld via een dienst zoals signal of WhatsApp, zodat mensen via internet ook kunnen bellen.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 23 juli 2024 12:38]

Vreemd, je kan toch een noodnummer bellen als je zelfs geen simkaart in je toestel hebt? Als ik KPN heb en geen bereik, bel 112 dan zouden in praktijk andere providers mij toegang moeten verlenen voor een nood oproep.
Dit heeft niet te maken met het dan wel/niet hebben van een sim kaart. Dit heeft ermee te maken dat bellen binnen het 3G/4G protocol zo nodeloos complex, uitgebreid en ondoordacht is opgenomen in de specificatie dat iedereen maar wat aanrommelt. Koop je een simkaart in de VS dan pak je telefoon (vaak) de juiste frequenties en parameters wel. Kom je met een buitenlandse simkaart werkt het gewoon niet, je telefoon heeft geen idee hoe het moet verbinden met een daar beschikbaar netwerk.

Rudolf van der Berg, voortrekker van dit hele probleem, was laatst te gast in een podcast. Deze kan ik zeer aanraden om wat meer te weten te komen hierover: https://www.metnerdsomtaf...-rudolf-van-der-berg.html

[Reactie gewijzigd door n9iels op 23 juli 2024 12:38]

Er wordt zelfs gewerkt met blacklists, waarbij providers elkaar uitsluiten om marktmacht te krijgen/houden.
Whitelists. Het is momenteel "nee, tenzij". En dat gebeurt niet alleen door handset vendors maar ook door SoC vendors. Ik ben in de praktijk in gesprek met een handset vendor die VoLTE wil toestaan op ons netwerk, maar tegen hun SoC vendor aanloopt die ons niet wil whitelisten.
Anoniem: 392841 @Odie29 juni 2022 12:17
Een jurist kan dit stelliger verwoorden, maar loop je dan niet als handset- en SoC-makers te rommelen met een risico op een anti-trust zaak?
Ik ben techneut en geen jurist, maar ik sta al jaren te kijken dat dit inderdaad mag.

Maar geloof me: dit is de keiharde realiteit. Dit is geen informatie uit 2e of 3e hand, dit is mijn werk. Het is niet voor niets dat ik me, samen met Rudolf, zo aan het inzetten ben voor dit verhaal. En het gaat mij hier niet alleen om 112 maar (full disclosure) ook om het feit dat wij als MVNOs steeds op achterstand worden gezet door partijen. Dat levert ons commercieel heel veel problemen op, maar nu het over 112 gaat dringt ineens het besef door dat er op veel fronten nog een hoop moet gebeuren.

Ik ben sinds vorig najaar bezig met discussies met de ACM en politieke partijen en deel veel informatie uit de praktijk. Rudolf is dit op het spoor gekomen nadat hij zijn frustratie op LinkedIn deelde (waarom werkt VoLTE hier wel en daar niet) en ik heb hem een kijkje in de keuken gegeven. Hij is nu dieper en dieper aan het graven en spreekt enorm veel mensen uit de industrie en komt het ene 'dingetje' na het andere tegen.

De ACM kan doodleuk zeggen "Providers, zorg dat 112 aankiesbaar is op je netwerk" maar als ik dan zeg "Beste ACM, wij willen wel maar de handset moet wel mee werken" dan zegt men "ja... dat weten we, maar we kunnen alleen bestaande regels handhaven". Hmmmokay, op naar Den Haag en Brussel dus.

Er MOET wetgeving komen die zegt: mooi dat je een handset op de markt brengt in de EU maar alle functies die je inbouwt MOETEN beschikbaar zijn voor elke consument bij elke aanbieder. De vendor (of hun toeleveranciers) moeten geen kunstmatige beperkingen inbouwen voor kleinere onbekende spelers.

En geloof me: niet alleen wij als MVNO worden als kleinere speler behandeld. Er zijn ook (ik noem geen namen) in Europa kleinere nationale telco's die internationaal gezien niet zoveel voorstellen en bij Apple en Google "niet de hoogste prioriteit krijgen".
Luxemburg valt daar vast onder. Ik weet niet of Andorra, en Liechtenstein hun eigen provider hebben. Dan heb je nog bv. Tampnet. Zijn er vast nog wel een paar met een eigen netwerk, maar te klein om aan tafel te zitten.
Ik denk dat élke nationale provider die geen onderdeel is van een internationaal concern momenteel niet de aandacht heeft van de grote vendors.
Dat kan ik me goed indenken, maar ik had een Toestel (Nokia8) wat niet werkte op T-mobile NL, maar wel op T-mobile US. Dus zelfs dat is niet altijd een garantie. En dat was voordat TMNL werd verkocht aan een investeerder ;-)
Ik kan bevestigen dat Post Luxembourg en Orange Luxembourg VoLTE ondersteunen. VoLTE roaming heb ik tot op heden nog niet zien werken.

Onlangs wel het volgende bericht ontvangen.
Orange info: Shutdown of the 3G network in the USA starting of late February 2022. To continue to call and stay connected in the USA, you must upgrade your mobile or get a VoLTE compatible mobile (4G). More information here: https://oran.ge/3G_Shutdown_USA
The Orange team
GSM en UMTS zijn gebaseerd op ISDN, LTE en 5GNR op IP. Omdat een telefoon op 4G en 5G dus alleen maar IP-pakketjes kan versturen is vanuit het mobiele netwerk gezien niet verbonden met een telefoonnetwerk, dat moet door hogere protocollen over IP heen te sturen. Hoe je telefonie over een IP-netwerk doet, daarin is een hoop keus mogelijk, het noodzakelijk gevolg is weinig standaardisatie.
VoLTE en IMS zijn redelik omschreven in standaards. Het probleem is dat er zoveel variabelen zijn en zoveel interpretatie mogelijk is dat de implementatie complex is. het gevolg daarvan is weer dat handset vendors zeggen "we houden het lekker dicht tenzij we een volledige interoperabiliteits testplan doorlopen hebben". Uit de praktijk kan ik je zeggen dat dat een proces van vele maaaaaaanden is. En dat kost dus geld. En vendors kijken dan: welke operator levert me direct sales op en wie niet. Drie keer raden wie er bovenop de stapel komt te liggen?
Het alternatief is VoLTE, maar dat is door meningsverschillen tijdens het standaardiseren van 4G open gelaten. Later is dat ingevuld met (te)veel opties.
Dus de handset (mobieltje) fabrikant moet de provider in de firmware hebben staan, de provider moet de handset instellen in het netwerk, dan is er nog VoLTE roaming die onderling geregeld moet worden. En er schijnt zelfs nog chipset afhankelijkheden in te zitten. Dus een Samsung S22 met chipset A werkt, met chipset B niet.
Veel MVNO's; Ben, Simpel, Hollandsche Nieuwe, etc. staan niet in de lijsten van handset fabrikanten, dus die vallen al af, ondanks dat het toestel wel VoLTE kan.
Bellen zonder simkaart staat los van de frequentie (2g/3g/4g), maar ik snap je wel, als mensen nog met een 2g of 3g toestel zitten, dan is dat toch hun probleem? We gaan ook geen spotters in torens zetten voor de mensen die nog met rooksignalen willen werken, dat 2g/3g uitgezet gaat worden is al jaren geleden aangekondigd, en het duurt nog jaren voordat 2g uitgezet gaat worden, als je dan echt zo stug aan je oude ding vasthoud en niemand er in je omgeving op wijst, dan houd het op denk ik.
als mensen nog met een 2g of 3g toestel zitten, dan is dat toch hun probleem?
Het probleem is dat die toestellen, vaak geen smartphones, voor die mensen nog prima voldoen. Bellen en misschien een SMS ontvangen is voor die mensen voldoende en zolang het toestel het doet is er geen reden om die te vervangen voor ze. Grote kans dat ze geen flauw benul hebben welke techniek ze mee bellen, laat staan dat ze op de hoogte zijn dat hun prima functionerende toestel straks in het kader van vooruitgang onbruikbaar wordt.

Misschien moeten we eens iets beter gaan nadenken hoe we respectvoller en constructiever met deze doelgroep om kunnen gaan, in plaats van steeds maar te roepen dat het hun probleem is dat ze de techniek niet kunnen of willen bijbenen, om wat voor reden dan ook.
Je kunt het ook overdrijven. 3G was een jaar of tien geleden nog volop in gebruik, zo lang geleden is dat niet. Er zijn nog genoeg mensen die niet dagelijks vergroeid zijn met hun smartphone en waar hun toestel nog prima werkt voor hun bezigheden. We hebben het hier over het kunnen bereiken van een noodnummer, het is volslagen belachelijk om dan van iedereen een modern toestel te eisen, ook van mensen die daar verder niets om geven. Intussen wordt de uitfasering van bv FM al jaren gefrustreerd door mensen die hun jaren 80 tuner nog gebruiken naar volle tevredenheid en die techniek is nog veel ouder...
Mijn oude telefoon, paar maanden, werkt wel op het ene 4G netwerk, maar niet op het andere 4G of 5G netwerk. Daar gaat het om. 2G en 3G hadden dichtgetimmerde standaarden voor bellen, 4G niet, teveel opties en parameters. Als een toestel het 100% niet doet heb je een punt, maar dat is niet zo.
[...]

Minister weet er niet veel van, je kan niet eens over 5G bellen. Alle gespreken gaan terug over volte.


[...]
Er zijn meer dan zat toestellen die geen 4G en 5G ondersteunen. En daar gaat het de minister om.
Hij bestudeerd de cijfers ook naar het gebruik van 2G en 3G en daarin blijkt schijnbaar dat er nog voldoende gebruik wordt gemaakt om zorgen te hebben.
Hij weet dus dondergoed waar het over gaat en welke risico's er zijn.
Ik ben ook benieuwd hoe ze het gaan doen met alle slimme meters in huis. Die communiceren allemaal via 2G :)
Wat dacht je van auto's met een ingebouwd veiligheidssysteem dat 112 belt als je en ongeluk hebt? Grote kans dat dat een 2G/3G modem is. En zo kun je nog wel 10 andere apparaten noemen die dan ineens niet meer werken zoals sensoren in afgelegen fabrieken, voertuiginformatie, etc.
Ik kan je met zekerheid zeggen dat dit voor veel personenauto's het geval is. Dit is het eCall systeem en is verplicht binnen de EU voor nieuwe typegoedkeuringen na 31 maart 2018. Ik ben dus ook benieuwd wat er met die europese verplichting gebeurd als het systeem non-functioneel wordt wanneer een land besluit dat de vereiste infrastructuur mag worden opgedoekt...
Het is helaas niet het land dat besluit dat het wordt opgedoekt, maar de providers. Een land kan hooguit op basis van wetgeving oid zorgen dat het niet gebeurd.
Het is overigens bijzonder om te zien dat wij in Nederland zo voorop lopen en al waarschijnlijk rond 2025 legacy gaan opdoeken. Je merkt ook dat deze discussie in andere landen een stuk minder leeft, want daar staan 2G en vaak ook 3G gewoon nog open tot 2030.
In duitsland heb ik vaak genoeg nog het 'E'-tje in beeld staan ;-)
Duitsland is het lelijke eendje als het op landelijke coverage aan komt, mensen die in Nederland klagen over coverage moeten eens een paar weken in Duitsland gaan bivakkeren, buiten de grote steden.
Gewoon langs de autobahn, 6 rijstroken breed, maar alleen 2 streepjes met Edge.

Het Duitse ministerie dat daar het BDBOS (C2000) uitbaat gaat niet voor niets een eigen 5G netwerk bouwen als opvolger. De dekking van de providers is niet goed voor ze.
Op de autobahn… buiten de grote stad dus 😀
Ja, maar ik bedoelde meer, dat grote verkeersaders meestal wel goed gedekt worden, veel mensen.
Maar dat is zelfs vaak niet het geval in Duitsland.
Nee, dat is niet mijn ervaring in grote delen van Duitsland. Neem alleen al de A3 van Arnhem naar Oberhausen. Die hele route is een groot tranendal... True, niet de grootste Autobahn... Maar ik heb een rondje Amsterdam/Dresden/München/Frankfurt/Düsseldorf gedaan recent en eigenlijk is het beeld overal hetzelfde: beroerd. Duitsland staat daar wel een beetje bekend om.
Die worden momenteel allemaal vervangen, zie ook dit nieuwsbericht van 2 jaar terug.

Stedin heeft toevallig gisteren de slimme meter bij mij thuis vervangen voor een nieuwere, precies omdat ik nog een "oude" had die 2G gebruikt.
Leuk dat je +2 krijgt, maar je oude meter gebruikte geen 2G, maar een eigen 450MHz band, waarop de licentie verliep voor o.a. Stedin. Ze worden dus vervangen, gaan 4G gebruiken en daarmee is het uiteindelijk wel, ook toevallig in deze context, opgelost.

Edit: aanvulling

[Reactie gewijzigd door Stufipower op 23 juli 2024 12:38]

Ik weet niet wat Stedin gebruikt, maar je hebt 2 smaken. 50% van Nederland draait op een eigen 450 MHZ CDMA netwerk. Daar loopt de licentie van af in 2024, en het is niet zeker of je die licentie weer krijgt natuurlijk. De andere 50% heeft een GPRS modem via 2G, die zullen zeker langzamerhand wel omgebouwd worden naar 4G.
Ah ok, dan had ik dat nieuwsbericht verkeerd begrepen, bedankt voor de info 🙂
Vroeger gingen draaistroommeters gewoon 50 jaar mee, nu vervang je na 5(?) jaar je slimme meter al omdat het protocol niet meer ondersteund wordt.
Diep triest.
Volgens mij was het probleem hierin meer dat er gebruik gemaakt werd van CDMA op een frequentieband (450MHz) die dit jaar opnieuw geveild wordt omdat de huidige gunning in 2024 afloopt. Verwachting is dat meer partijen gebruik zullen willen maken van de frequentieruimte in deze band.

Daarnaast speelt ook de keuze voor CDMA de netbeheerders parten, Tweakers heeft hier in 2020 al aandacht aan besteedt naar aanleiding van een onderzoek van Dialogic in opdracht van Economische Zaken (nieuws: 'Grenzen datacapaciteit huidige slimme meters zijn al in zicht').
Dat zou mooi zijn, Gratis stroom :+ :+
Het is zelfs mooier, soms krijg je geld als je stroom verbruikt. Negatieve energieprijs icm een flex contract. Dan wordt je per uur afgerekend op de dan geldende marktprijs. 2 maanden terug was het zelfs vrij extreem, 25 eurocent per kWh, ik heb mijn auto volgeladen en 10 euro gekregen.
Die communiceren niet allemaal via 2G. Maar via de 450MHz band en 4G.
Waarschijnlijk dat ze zelfs inzicht hebben hoeveel mensen met 2-3G bellen naar 112, en dat zal een respectabel nummer zijn dat de minister op dit moment dus nog steeds vereist echter . . . waar legt men de grens? Het vervelende is dat het stoppen van 2-3G eerder gevolgen heeft voor de minder welvarende onder ons.
Niet waar, zelfs nieuwe 5G toestellen kunnen problemen hebben, omdat VoLTE niet werkt.
Als 2G en 3G uitgeschakeld worden en je telefoon ondersteunt geen 4G en 5G heb je gewoon een brick.
Ten 1e: dat bepaal jij?
Ten 2e: het probleem is veel groter, een recent 5G toestel werkt gewoon niet altijd op VoLTE, alleen zie jij dat nu nog niet direct, want het toestel schakelt wel voor jou. Pas als 2G uitstaat merk je het.
Hij bestudeerd [...] Hij weet [...]
De minister, Micky Adriaansens, is een zij. ;)
In het wetboek wordt ook altijd over Heidi (Hij die ...) gesproken :P
Volgens mij zit hem dat in verschil van frequenties, ze kunnen in de VS frequenties gebruiken die onze Europese/Nederlandse telelefoons gewoon niet ondersteunen.
Niet perse alleen, een telefoontoestel moet door de provider worden ingesteld om VoLTE mogelijk te maken. Dus jou telefoon werkt bv. wel op KPN, maar niet op T-mobile, omdat die laatste dat toestel niet heeft ingesteld.
Daarnaast moet in de firmware van het toestel het netwerk staan, veel MVNO's staan daar niet in, dus ook al is het toestel goedgekeurd en ingesteld voor KPN, met belsimpel kun je dan via datzelfde netwerk niet bellen met VoLTE.
Dan heb je nog roaming, voor VoLTE moet dat onderling ook geregeld worden.
De providers schijnen dit zelfs te misbruiken om marktmacht te krijgen/behouden, door elkaar te blacklisten.
Ik kan je uit de praktijk verzekeren dat het meestal een blokkade aan de handset kant is en niet aan de telco kant.
Probleem is dat dergelijke diensten via prive bedrijven lopen. Wil je echt dat cruciaal verkeer in noodsituaties afhankelijk wordt van iemand als Zuckerberg? En wat denk je wat ze bij Meta gaan zeggen als je met een schadeclaim komt na letsel/overlijden omdat hun dienst net op dat moment in onderhoud was? Het is niet voor niets dat bellen naar noodnummers werkt zonder simkaart en om het even welk mobiel netwerk he, ik geloof niet dat Zuckerberg zin heeft in die verantwoordelijkheid.
Ik had ergens gelezen dat in India bijv een provider een app had ontwikkeld om klanten zonder voLTE toch te kunnen laten bellen en niet 2G/3G in de lucht te moeten houden. Gewoon zo een app ontwikkelen on provideronafhankelijk via internet laten bellen ermee (exclusieve roaming voor 112).
Ja, wat een geweldig idee, mensen in nood even een app laten installeren voordat ze om hulp kunnen roepen… |:(
Dit kunnen ze vast niet van tevoren installeren, moet perse op het moment van nood? 😜
Wie gaat dan een app installeren voordat je m nodig hebt?
Imho valt alles met apps al bij voorbaat af. Zitten teveel haken en ogen aan. 112 hoort te werken met iedere telefoon (ook een dumbphone), niet alleen met eentje die toevallig die app kan draaien (over het algemeen alleen android en ios).
Van mij hoeft met mijn belastinggeld niet een ouderwets systeem in de lucht gehouden worden omdat er mensen zijn die niet mee willen met de progressie. Dat het geschikt gemaakt moet worden voor 4G, ja zeker, maar omdat jij een dumbphone hebt en weigert een 4G only telefoon te kopen, nee.
In het algemeen zou ik het met je eens zijn. Maar wanneer er sprake is van nood, moeten mensen gewoon 112 kunnen bellen. Dan maar wat legacy langer ondersteunen.
Als er een alternatief wordt geboden waartoe mensen gemakkelijk naar kunnen overstappen, vind ik dat niet erg.
totdat je het zelf nodig hebt, je telefoon een update heeft gepushed een dag ervoor waardoor de instellingen zijn veranderd. jij nietsvermoedend hebt gemerkt dat de update je bel settings voor 112 heeft gebroken (want ja dat test je elke dag toch?).
Nee, omdat het nu niet in de aandacht is. Maar als er bijv een app wordt uitgebracht en er komt een overheidscampagne ervoor, dan let ik er wel op.
Welke provider zit je, met welk toestel? Kan je met 50% zekerheid vertellen dat jij ook niet meer kan bellen straks.
Ik heb een oplossing aangedragen die voor mij voldoende zou zijn, scroll maar naar boven.

Ben namelijk iemand die denkt in oplossingen en niet iemand die om het even de hakken in het zand zet.
Ik heb een oplossing aangedragen die voor mij voldoende zou zijn
Ohhh, dus jij denkt dat als jij een oplossing kan verzinnen die voor jou acceptabel is, dat die voor de hele wereld maar acceptabel moet zijn? Lekker egoïstisch. We hebben het hier niet over “whatsapp stopt ondersteuning voor X”, waarop je inderdaad kunt reageren met “dan gebruik je maar geen X meer”. Whatsapp is immers niet belangrijk, en iedereen kan voor zichzelf een afweging maken of ie liever X of Whatsapp heeft. We hebben het hier over nooddiensten, die het verschil kunnen maken tussen leven of dood. Een app is nooit een geschikte oplossing daarvoor, punt.
Om over egoïstisch te spreken, een andere definitie zou kunnen zijn ik citeer ¨ 112 hoort te werken met iedere telefoon (ook een dumbphone)¨. Dus de pot verwijt de ketel dat hij zwart is ;)

Dus doordat jij weigert mee te gaan met de technologie, moet progressie stoppen?
Is het “progressie” als je geen 112 meer kunt bellen? Of verplicht zo’n spyware tracker te moeten kopen omdat je anders niet meer om hulp kunt roepen? Mensen met dumbphones (waar ik er zelf overigens niet een van ben) zijn het probleem niet. Het probleem zijn degenen die altijd alles wat werkt maar willen veranderen onder het valse voorwendsel van “progressie”. Verandering is niet hetzelfde als vooruitgang.

Ik denk ook in oplossingen. Een goede oplossing is het gewoon laten voor wat het is. Waarom *moeten* we perse iets veranderen? Wat wordt er voor jou beter als 2G verdwijnt? Je moet niet denken dat providers ineens goedkoper gaan worden ofzo. De winst die ze behalen uit het niet meer aanbieden van 2G verdwijnt in de zakken van de CEO, niet in die van hun klanten.

[Reactie gewijzigd door kozue op 23 juli 2024 12:38]

Ah daar komt de aap uit de mouw, een oerconservatief voor wat betreft technologie onder de mom van privacy, jij doet zeker ook niet aan bankrekeningen en dergelijke?

Wat wordt voor mij beter als 2G verdwijnt? De frequenties die vrijkomen worden ingezet voor 4G/5G waardoor mijn snelheid en/of stabiliteit beter wordt.
Ik denk ook in oplossingen, maar als ik een werkend toestel heb, kan ik door deze issues niet zomaar wisselen van provider na 1 jaar bv., of ik moet weer een nieuw toestel bij die nieuwe provider kopen. Dat is toch niet wat we willen? We hebben keuze vrijheid (wettelijk bepaald), maar die wordt (heel) beperkt door de VoLTE implementatie.
Ik beweer niet dat de VoLTE implementatie perfect is, maar er zijn tussenoplossingen denkbaar voor oudere toestellen want uiteindelijk sterven die uit: de nokia 3310 zie je ook nauwelijks meer.
Ik kan dat ook nu omdraaien. Ik heb een wifi verbinding maar Whatsapp(en andere) verbinden niet door. Door dit niet te doen zijn ze medeplichtig.

Het gaat er niet om of het werkt, maar om alle middelen in te zetten om het beschikbaar te maken. Als je hierdoor 1 persoon zijn leven redt is dat meegenomen.

Helaas wordt er weinig nagedacht over noodsignalen. In mijn ogen zou het goed zijn om twee dingen te doen.
1. een gratis frequentie te hebben waarop noodsignalen werken, maar ook andere infrastructurele opties (bv slimme meters).
2. Alle verkochte telefoons (bij voorkeur in Europa) verplichten om deze fequentie te ondersteuenen.
3. Alle telekomk providers verplichten deze fequentie open te zetten en aan te bieden.

Maar politiek lijkt tegewnoordig kijken naar de komende 2-4 jaar ipv de komende 50-100 jaar.
Het gaat hier niet om frequenties, maar om protocollen die blijkbaar niet goed worden ondersteund tussen providers
Extra frequenties toevoegen heeft daar geen effect op
Maar politiek lijkt tegewnoordig kijken naar de komende 2-4 jaar ipv de komende 50-100 jaar.
Beetje makkelijk praten vanaf de zijlijn, maar het feit dat artikel er is bewijst toch al het tegendeel?
Makkelijk praten misschien.

Maar welke politieke partij heeft een lange termijn visie?

Ik kan je het antwoord geven, maar dat is niet de partij die hier hoog in het vaandel staat:
https://www.fvd.nl/2040-o...de-toekomst-van-nederland

Ik kan deze niet van andere partijen vinden. Kan je zeggen kijken vanaf de zijlijn, maar dit is toch niet zo vreemd.
Maar welke politieke partij heeft een lange termijn visie?
Allemaal? Alleen plakken de meeste partijen er geen jaartal aan vast. Voorbeeld: een aantal partijen wilde het electriciteitsnet verbeteren en een kerncentrale bouwen. Dat zijn dingen die niet 1 regeringsperiode klaar zijn
Dat zijn dan dus leuzen waar je niks aan hebt.

Ik wil op termijn dit en dat. Maar zonder termijn.

Hier zitten veel IT'ers we moeten alles sMart opschrijven. Nu is de R van realistisch ook lastig met andere erbij. Maar de M van Meetbaar is toch niet zo lastig.
Hetzelfde gebeurde bij de 3,5GHz veiling, de overheid had niet door (bewust of onbewust) dat daar noodcommunicatie op zee overheen ging van Inmarsat.
Die 3.5 is al zo lang een drama. Mijn voormalig werkgever (Worldmax, spinoff van Enertel Wireless, onderdeel van Intel en Greenfield) had vanuit de Enertel tijd een kavel van 80 MHz in de 3.5 meegenomen. Keurig betaald aan vadertje Staat en 'jaren' in gebruik.

Komt een of ander lampje er ineens achter "Oh, boehoe, Afluisterstation Burum heeft er last van" en is gaan klagen binnen Defensie. Daarop heeft de staat Worldmax een acute beperking opgelegd van dat kavel: de landelijke kavel mocht alleen nog maar onder de lijn Zwolle-Amsterdam worden ingezet en de sectoren mochten niet naar het noorden wijzen. De tent kon acuut dicht...
Dat is omdat de kamers grotendeels bezet is door mensen met een diplomaatje bestuurskunde en verder geen praktische (pragmatische) ervaring.


Wat er dan gebeurt is dat er een papieren werkelijkheid ontstaat waar het allemaal (net) door de beugel kan en de echte werkelijkheid dat niet doorkomt bij de volksvertegenwoordigers.


Er gaat dan heel veel tijd en energie zitten in processen waar geen invulling aan kan worden gegeven.
Mwoah, mag ik er op wijzen dat dit aangejaagd is door een drs. bestuurskunde, die zowel bij het Ministerie als bij de Tweede Kamer mensen vond die naar hem wilden luisteren. De kamerleden die hier aandacht voor vragen zijn beide bestuurskundigen. Het was juist de werkervaring van de kamerleden die ervoor zorgde dat ze dit op waarde konden schatten. Dat geldt ook aan de kant van het ministerie. Oordeel niet zomaar over de mensen die dat werk doen. Er gaan zeker dingen fout, maar in dit geval kan ik ze alleen maar heel veel hulde geven.
Ik geloof je graag, maar bv. minister Lely was een techneut, die hebben we niet veel meer in de 2e kamer of als minister. En het AT valt tegenwoordig onder EZ, dan blijkt maar weer hoe belangrijk het technische gedeelte is ;-).
Als ze dat willen doen, kunnen we pas over 50-100 jaar overstappen op dat signaal omdat dan de apparaten die het niet ondersteunen, niet meer werken.
Dat zeg ik niet.

Maar wel dat je als overheid ervoor moet zorgen dat je duidelijk bent.

Slimme meters bv dat die maximaal 1x per 10 jaar vervangen mogen worden. En als je frequentie over 15 jaar afloopt dat je aangeeft over 6 jaar mag die meter niet op die manier geplaatst worden.

Of verplichten een losse modem modulle te hebben.

Vooruitkijken betekend niet innovatie tegen gaan. Maar vooral met z'n alle een route kiezen. Stel je voor er komken verkiezingen nu en BBB komt inderdaad op 18 zetels uit. Dan is de kans groot dat zo'n stikstof akoord weer van tafel moet. Zonder oordelen of het goed of slecht is.

En niet alleen in Nederland gaat dat zo. Ook in Amerika merk je dat elke 4 jaar worden allerlei regels weer aangepast (of vaak elke 8 jaar omdat de ene of de andere partij wint). ipv een goed compromis vinden welke op lange termijn werkt.
Vooruitkijken betekend niet innovatie tegen gaan. Maar vooral met z'n alle een route kiezen. Stel je voor er komken verkiezingen nu en BBB komt inderdaad op 18 zetels uit. Dan is de kans groot dat zo'n stikstof akoord weer van tafel moet. Zonder oordelen of het goed of slecht is.

En niet alleen in Nederland gaat dat zo. Ook in Amerika merk je dat elke 4 jaar worden allerlei regels weer aangepast (of vaak elke 8 jaar omdat de ene of de andere partij wint). ipv een goed compromis vinden welke op lange termijn werkt.
Welkom in de politiek. Dit is echt hoe het overal al jaren gaat, en dat gaat niet zomaar veranderen...
Wat velen niet weten: in België kan je 112 niet bellen met een toestel zonder SIM kaart. Met een niet-actieve SIM kan het dan weer wel, zolang er maar een kaartje in zit.
('t is te zeggen, vroeger was het toch zo)
Zou toch wat zijn dat je net een eSIM geen 112 kan bellen in geval van nood.
Een eSIM is ook een SIM. Geen probleem daarmee, tenminste als er een profiel op actief staat zit. Geen idee wat het zou geven wanneer je een actieve eSIM hebt, je nummer laat transfereren naar een andere SIM kaart en je eSIM profiel niet van je toestel wist.

[Reactie gewijzigd door vverbeke op 23 juli 2024 12:38]

Vreemd, je kan toch een noodnummer bellen als je zelfs geen simkaart in je toestel hebt? Als ik KPN heb en geen bereik, bel 112 dan zouden in praktijk andere providers mij toegang moeten verlenen voor een nood oproep.
Het probleem zit hem erin dat je helemaal geen belverbinding kan maken. In zijn geheel niet. Waar je voor 2G en 3G standaarden hebt die in elke telefoon en elk telefoonetwerk hetzelfde zijn, is dat voor 4G en 5G anders. Je hebt geen garantie dat je met jouw telefoon, in een bepaald gebied, via een bepaalde provider kan bellen.

Ander voorbeeld: ik kan pas sinds dit jaar een noodoproep plaatsen via Bellen over Wifi. Ook dat heeft heel lang op zich laten wachten.

[Reactie gewijzigd door Klaus_1250 op 23 juli 2024 12:38]

Oké, waarom wordt er niet aan een alternatief gedacht dan ipv providers oude technieken te laten verplichten.
Dat is toch exact wat hier gebeurd? Alleen zolang het nog niet goed voor (zo goed als) iedereen werkt, moeten die oude technieken worden ondersteund. Als er een nieuwe is, bijvoorbeeld via 4G wat voor iedereen werkt, dan hoeft 2G niet meer. Maar bijvoorbeeld apps, waarbij je voor een triple door Europa als Amerikaan straks 13 apps nodig hebt om een noodnummer te bellen, zie ik niet als alternatief.
Vreemd, je kan toch een noodnummer bellen als je zelfs geen simkaart in je toestel hebt?
Als jouw telefoon geen voice over 4G/5G ondersteund bij de providers die dekking ergens hebben, en er geen 2G/3G verbinding is, dan kan je net zo lang roepen in je telefoon als je wil, maar aan de andere kant gaan ze je niet horen.
Bijvoorbeeld via een dienst zoals signal of WhatsApp, zodat mensen via internet ook kunnen bellen.
Die diensten geven al helemaal geen garantie dat je bericht aan komt.... leuk, in een noodgeval een telegram/whatsapp berichtje sturen en nooit hulp krijgen...
Wat ik niet snap, geef meer opties om 112 te bellen. Bijvoorbeeld via een dienst zoals signal of WhatsApp, zodat mensen via internet ook kunnen bellen
Je hebt al de 112NL app waarmee je kan chatten met de meldkamer
Ik rijdt op de snelweg en ik zie een ongeval gebeuren.
Dan moet ik eerst stoppen voordat ik kan chatten met de meldkamer!
Stoppen doe ik sowieso wel, maar dat duurt soms even, 112 als elke seconde telt was de slogan toch?
En werkt die app overal in Europa of de wereld?
Vreemd, je kan toch een noodnummer bellen als je zelfs geen simkaart in je toestel hebt? Als ik KPN heb en geen bereik, bel 112 dan zouden in praktijk andere providers mij toegang moeten verlenen voor een nood oproep.
Blijkbaar dus alleen via 4G
[...]

Vreemd, je kan toch een noodnummer bellen als je zelfs geen simkaart in je toestel hebt? Als ik KPN heb en geen bereik, bel 112 dan zouden in praktijk andere providers mij toegang moeten verlenen voor een nood oproep.
Heel bizar dat dit niet wordt meegenomen idd... alle telefoons kunnen zich identificeren bij willekeurige paal (welliswaar over 2G/3G volgens mij) zonder SIMkaart, op basis van IMEI en vervolgens gewoon via SS7 het noodnummer bellen.
SS7 is een 'oude' techniek, waarvoor je 2G nodig hebt. VoLTE is allemaal IP, en de standaard is nogal niet standaard laten we maar zeggen.
Precies, dus het is inderdaad nog te vroeg om het uit te schakelen. Alhoewel ik wel denk dat iedereen binnen 5 jaar een compatible toestel heeft.
Toestel is maar 1 van de facetten. Heeft dat toestel alle providers in de firmware?
Heeft de provider alle toestellen toegestaan op het netwerk?
Is VoLTE roaming tussen alle providers geregeld?
...?

Nog een hele lange weg te gaan.
Anoniem: 392841 @ELKAY_29 juni 2022 12:24
Binnen 5 jaar? Uh.... Zeg 10, en dan zit je veel meer in de buurt. Kan zelfs oplopen tot 15, afhankelijk van de ontwikkelingen bij goedkopere smartphones en 'domme' mobieltjes.
Trek dat voor de grap gelijk aan Elektrische auto's. Dat is net zo'n soap, 2025/2030/2035, is gewoon allemaal niet realistisch.

Je zal inderdaad gelijk hebben met 10-15 jaar.
Het verplichten van oude technieken van de provider is leuk, maar dan moet je dat ook doen aan de kant van de telefoonfabrikanten. Want de kans is groot dat die in de toekomst ook 2g en 3g niet meer gaan ondersteunen.
En als je dat dan toch al doet aan de kant van de telefoonfabrikanten, kun je net zo goed verplichten dat ze de 4g en 5g implementatie van NL voor 112 gewoon goed doen.
Zonder sinkaqrtlun je idd bellen, maar dat gaat dus dan via 2g op het moment. Het nummer 112 is gewoon vrijgesteld van simkaart controle, net als dat je met een telefoon zonder de code ook 112 kan bellen.
Stel je bent in Belgie. Belgie heeft hypothetisch gezien alle 2G en 3G netwerken uitgezet en jouw telefoon heeft in dit voorbeeld alleen VoLTE configuratie voor Nederland aan boord. Dan weet jouw telefoon niet hoe het gebruik moet maken van VoLTE op de Belgische netwerken en kan je dus niet bellen, ook 112 niet.
Ja, nu nog, maar de providers zijn overal van plan om 2G en 3G uit te zetten. Heel veel mensen kunnen dan niet meer bellen, omdat VoLTE niet lekker werkt. 112 is bellen, dus dat kan dan ook niet meer.
Anoniem: 421923 29 juni 2022 08:35
als je niet wil dat het uitzetten van 2G en 3G leidt tot verminderde bereikbaarheid van 112, dan moet je 2G en 3G niet uitzetten.
En als de provider het toch gewoon doet? En zegt; je koopt bij ons maar een toestel dat VoLTE ondersteund? Het probleem is veel groter dan je verwacht.
Anoniem: 421923 @Franky Boy29 juni 2022 09:17
dan moet de minister maar voor iedereen een VoLTE toestel aanschaffen :P
En dan nog werkt het niet!
Het probleem is: een toestel kan wel VoLTE ondersteunen (als in: een VoLTE stack aan boord hebben) maar kan nog steeds weigeren om VoLTE te doen met bepaalde SIMs. Het wordt dan dus: je koopt maar een goedgekeurd VoLTE toestel bij ons... Dat is terug naar de jaren 90 waarin je een toestel met PTT Telecom stickertje kocht bij de Primafoon.
Ja inderdaad, dus lijkt me dit marktmisbruik. Werk aan de winkel voor de EU.
Dat is wat je noemt een “vacuous truth”. Ja het is logisch waar, maar je hebt er niks aan. We willen het uitzetten EN dat de bereikbaarheid nagenoeg gelijk blijft. We hebben de bandbreedte nodig, zonde om die voor verouderde techniek te blijven gebruiken.
Enkele 2G kanalen nemen nauwelijks bandbreedte in beslag, in ieder geval niet merkbaar voor 4G/5G.

De 3,5 Ghz niet veilen dat merk je pas echt.
Als je 2 en 3 g uitzet kunnen mensen met zo'n toestel niks meer, niet bellen en geen data dus die tostellen worden niet meer gebruikt dan, en vervangen. De auto's en apparaten met 2g modem is een ander probleem. Waarbij je je afvraagt, mogen de providers dat zomaar uitzetten, wat is eraan regelgeving voor?
tja - dan had je als auto fabrikant maar beter je best moeten doen om een fatsoenlijk ontwikkdelde auto te maken.

voorbeeld: ik heb nu een auto van 5 jaar oud gekocht, ik helemaal blij want carplay zou betekenen dat we fatsoenlijke naviatie opties hadden door onze telefoon te koppen... .. EEEEEERRRRR WRONG -

Toen dachten we, ow misschien dan via android auto (want de werktelefoon is een andrioid ....
EEEER ALSO WRONG

Toen dachten we, gewoon even de dealer bellen misschien is er een software update mogelijk,
EEEER EVEN MORE WRONG!!!!

onderaan de streep wil je eigelijk gewoon een auto die via een of ander data protocol aangestuurd kan worden door een rasberry-pi achtige boardcomputer, waar software op staat, die geüpdatet kan worden, of die je los kunt trekken en kunt vervanden door iets met een niewere chipset.

dus:
electronica --> programmable chip voor motor management en andere functies -> api -> board computer.

wil je een upgrade - dan alleen een nieuwe module laten aansluiten en klaar. dit hele verhaal geldt voor zo ontzettend veel verschillende apparaten. TV's hebben. er bijvoorbeeld ook last van.

het kan gewoon niet zo zijn dat bepaalde tech er ineens voor zocht dat je miljoenen of miljarden producten 'ineens' niet meer kan gebruiken.
@i-chat

wat heb je voor auto? mijn 2016 seat leon doet prima carplay En de corsa 2017 van m'n dochter ook.
Maar de beperkte ondersteuning van ingebouwde electronica is industriebreed een probleem.

[Reactie gewijzigd door pauldaytona op 23 juli 2024 12:38]

Een peugeot 2008 Het blijkt dat z’n 1jaar jongere broertje wel carplay en ik geloof zelfs android auto ondersteunt

Wat ik nog niet helemaal zeker weet is of er bedrijven zijn die de module kunnen vervangen

Normaal zou ik misschien nog zeggen gewoon eruit slopen en vervangen door een pi maar oa cruisecontrol werkt via dat display
Anoniem: 392841 @pauldaytona29 juni 2022 12:14
>Als je 2 en 3 g uitzet kunnen mensen met zo'n toestel niks meer, niet bellen en geen data dus die tostellen worden niet meer gebruikt dan, en vervangen.

Echter als je een relatief klein inkomen hebt kan je het niet zomaar even vervangen. 90 Euro of meer op een budget <120% minimumloon kan een aardig moeilijke hap uit het budget zijn.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 392841 op 23 juli 2024 12:38]

Ow krijgen we dat kleine man verhaal weer?

Loop eens door een achterstandswijk en zie hoeveel iPhones je daar hebt

Je koopt al 4g toestellen van samsung voor onder de 200 dus 0 euro eenmalig en dan 7 a 8 euro aflossing bij je 2jarige abbo daar hoef je geen 120% minloon voor te hebben dat lukt zelfs met bijstand (70%) al
Vanavond eens even aan het onderzoeken geweest wat is volte nu eigenlijk en het is geen standaard te noemen, het is een een aantal protocollen die onder één noemer zijn gezet.
Wat de de providers op dit moment doen is hun eigen protocol maken met een aantal van een protocollen uit de volte set.
De vergelijkende die je kan maken je hebt allemaal verschillende kleuren en vormen Lego blokjes en het is de kunst dat de telefoon fabrikant en de provider, zonder elkaar te zien en zonder informatie van elkaar hetzelfde bouwwerk weten te maken die exact hetzelfde zijn.
We zitten nu allemaal te wijzen van jij doet het fout en iedereen past naar hartelust zijn bouwwerk aan.
Er is echter maar één oplossing en dat is dat de gsma héle duidelijke richtlijnen neerlegt hoe volte te implementeren en als zij dat niet doen dan lijkt het mij verstandig dat er hele harde eisen in Europa gesteld worden hoe volte te implementeren, zodat noodoproepen, maar ook onzichtbare koppelverkoop in de mobile telefonie wereld onmogelijk gemaakt wordt.
Hoe oud moet zijn de jongste toestellen waarmee bellen via 4g niet ondersteund wordt?

Ik neem aan dat als je nog zo’n toestel hebt en 2g en 3g gaan uit, dat je dat dan direct door hebt omdat je dan helemaal niet meer kan bellen? Dus niet echt een gevaar voor 112 in die zin?

Met zo’n toestel zou je 112 nog wel kunnen bereiken via de 112NL app denk ik? Voor wie verder nooit belt en daarom niet wil upgraden?

[Reactie gewijzigd door Sannr2 op 23 juli 2024 12:38]

Zelfs een toestel dat 5G aankan, kan niet perse VoLTE aan. Hangt af van heel veel factoren.
En als het in NL wel werkt, werkt het misschien in Belgie of Duitsland niet (meer), en dat weet je pas als je er bent en het hebt geprobeerd, want je data werkt gewoon, dus je hebt het niet direct door.
Maar als de data nog werkt kan je toch in seconden de app installeren en alsnog 112 bereiken?
Een app installeren om 112 te kunnen bellen? Dat is omslachtiger dan direct 112 bellen, en als je in het buitenland bent, even die app installeren?
En de app die er is, is officieel alleen voor doven en slechthorenden.

In nood moet je dit niet allemaal moeten doen.
En niet iedereen is een Tweaker, die komen er pas achter als het nodig is.

En wat dacht je van eCall in auto's? Hoe regel je dat dan?
Is verplicht door de EU, maar even alle auto's voor een retrofit naar de dealer op eigen kosten?
Natuurlijk is het omslachtig, maar het is niet onbereikbaar. Meestal zal er sowieso wel iemand met wel een werkend toestel in de buurt zijn, het gaat om de bereikbaarheid van enkele oude toestellen.

Voor de auto kan de fabrikant toch gewoon een nieuwe module leveren die wel 4g heeft? Misschien onderdeel van de apk maken? Net zoals de verandering van nummerplaten destijds.
Nee!!!
Dat is het probleem nu juist. Mijn nieuwe toestel ondersteund 5G, en kan VoLTE bellen via het netwerk van mijn provider, maar er is GEEN garantie dat dat overal werkt, bv. in Duitsland, Belgie, Frankrijk, de USA, ...

En dan zijn er van alle nieuwe toestellen die verkocht worden en VoLTE ondersteunen, heel veel toestellen die het niet doen op het netwerk van de provider, omdat de provider het toestel niet ondersteund.

Ik denk echt dat je het hele verhaal eens moet gaan lezen, voordat je verder reageerd.
Welk toestel is dat?

Op zich geef dat toch niet, 112 is voor jou toch gewoon bereikbaar dus als het in Nederland verdwijnt?

In het buitenland kan je daar toch de lokale app installeren?

Vroeger had je ook dat in het buitenland soms andere banden werden ondersteund en je niet kon bellen met je toestel in het buitenland, dan had je een tri-band nodig.

[Reactie gewijzigd door Sannr2 op 23 juli 2024 12:38]

Samsung A52 5G, maar dat maakt niet uit.

Mijn toestel werkt op alle NL providers, maar waarschijnlijk niet als ik een MVNO neem, die staan niet in de firmware van het toestel.
Daarnaast werkt het wel op T-mobile NL, en dus waarschijnlijk wel op alle andere T-mobile netwerken, maar op ik heb geen enkele garantie dat het toestel VoLTE kan bellen op bv. BASE of Eplus.
Maar is dat erg? Je kan toch via de data verbinding 112 bereiken?
Nee, alleen via een app dan, maar niet 100% via VoLTE.
VoLTE is bellen over IP, dus over de data, en daar gaat het hier nu juist om.
Ik zie het al voor me. Module: 500 euro, arbeidsloon inbouwen bij de dealer: 800 euro. En dan ga je er al vanuit dat het een losse module is en geen onderdeel van een compleet systeem.
En niet elk automerk zal even "gewoon" een nieuwe module ontwerpen met bijbehorende softwareaanpassingen in het systeem, daar gaat meestal flink wat tijd overeen en voor uitgefaseerde modellen zullen ze sowieso weinig gaan doen.
Dus je loopt in een donker straatje, daar loopt iemand met een mes in zijn rug. Dan kost 112 bellen al veel tijd. App installeren is kansloos. 112 is een noodnummer, daar is tijd vaak essentieel.
'112 Als elke seconde telt' ;)
Ik zal er aan denken wanneer ik verkreukelt in mijn auto lig. Even rustig door de app store bladeren voor een app. Uiteraard een buitenlandse app voor in het buitenland.

Zonder dollen, dat soort dingen moet je niet eens willen oplossen met een app. Persoonlijk heb ik ook geen behoefte aan extra apps.
Maar stel dat door het ongeluk je keel dusdanig is beschadigd dat je ook niet meer kan praten, dan heb je ook de app nodig om te chatten. Dus sowieso handig om die altijd geïnstalleerd te hebben staan. Niet in elke noodsituatie kan je praten. Ook niet bijvoorbeeld bij een overval als toen in Amsterdam op de Apple winkel als je je in een kast verborgen hebt. Die app installeren is eigenlijk net zoiets als zorgen dat je telefoon opgeladen is. Gewoon een kwestie van voorbereid zijn.
Als dat het scenario is bel ik 6x 112 en vertrouw ik erop dat ze komen.

Ik heb geen behoefte aan dergelijke apps, die komt er bij mij niet in. Sommige functies moeten naar mijn mening werken zonder dat ik daar zelf iets voor hoef voor te bereiden, te regelen of te managen. Een werkend 112 systeem is daar één van.
Ik kan niet eens apps installeren omdat ik geen Google diensten gebruik, zal ik maar doodbloeden in een noodsituatie dan?
Bellen via 4G/5G werkt overigens ook niet op mijn toestel, dan gebeurt er bij het bellen gewoon niets. Via 3G/2G werkt het wel prima.
Tja, er zullen ook mensen zijn die uit principe geen mobiele telefoons willen gebruiken, moeten we voor hen dan weer telefoonhokjes terugbrengen?

Je kan ook voor Apple kiezen als je perse geen Google wil of de app sideloaden.

Ik ga je vast verklappen dat we geen telefoonhokjes terug gaan zetten omdat je geen apps wilt gebruiken.
Er worden vandaag nog steeds toestellen uitgebracht zonder (werkende) VoLTE ondersteuning of waar de ondersteuning opeens niet meer werkt als je een grens over steekt. Het gaat er dus niet om dat iemand met een stokoude gsm of smartphone rondloopt, het gaat erom dat de implementatie een soep is.
EH, de 112nl app? Wat dacht je van de telefoons die überhaupt geen apps draaien, weet je wel die dingen waar je mee kon bellen en sms sturen, die nog velen gebruiken omdat ze goedkoop zijn, degelijk zijn en goed tegen een valpartij kunnen, lange baterijen duur hebben en het gewoon doen.
Dus zo lang er mensen zijn die met een oud toestel blijven rondlopen mag 2G en 3G nooit worden opgeheven, ook als belemmert dat dan de vooruitgang voor 99,999 percent van de bevolking.
Nee, ook voor 4G en 5G toestellen is het een probleem!
Die protocollen kunnen gewoon naast elkaar bestaan dus echt een belemmering is het niet.
Het verschil van bereikbaarheid in de VS of Nederland met 2G en 3G is ook enorm groot. In Nederland kan je makkelijk landelijke dekking hebben via 4G of hoger. Dat hebben we namelijk al (misschien middelpunt IJsselmeer of ergens in de Waddenzee daar gelaten).

In Amerika heb je gigantisch veel dode spots aangezien het land gewoon groter is. Dan hoef je simpelweg minder zendmasten neer te zetten voor 2G of 3G, in vergelijking met 4G, voor hetzelfde of een betere dekking.

Die Nederlanders in Amerika, beetje een gek voorbeeld. Stonden die in een ravijn? Stonden ze in de Everglades? Hartje New York? Waarom is de conclusie dat het ontbreken van 2G/3G het probleem is?
De kans is aanwezig dat als er geen 4G netwerk is, dat er ook geen 2G of 3G was.
Nee, dat is helemaal het probleem niet, midden in New York werkt jouw VoLTE toestel ook niet, kwestie van heel veel parameters die allemaal goed moeten staan, omdat de standaard te uitgebreid is.
Ah oke! Is dat dan vanwege het (Nederlands gekochtte) toestel die niet werkt over die frequenties? Kan je iets meer toelichting geven?
In de firmware van het toestel moet jouw provider staan, dat doet die fabrikant alleen als jij heel veel toestellen koopt. Dus veel MVNO's (Belsimpel etc.) komen hier nooit in.
Dan moet de provider jouw toestel instellen in het netwerk. Voor Apple en Samsung meestal wel ok, andere merken nauwelijks.
Dan is er nog zelfs chipset afhankelijkheid.
En providers werken met blacklists, zodat ze elkaar kunnen uitsluiten, dus bij roamen naar het buitenland is het maar afwachten of hij het doet.
Het verhaal is nog veel uitgebreider, maar dat heeft Rudolf goed opgeschreven.
Als ze zo graag 2G en 3G willen uitschakelen moeten ze eerst maar eens het bereik van 4G en 5G verbeteren. Zolang 4G niet dezelfde dekking geeft als 2G moet je minimaal 2G in dienst laten.

Zeker hier langs de grens en in buitengebieden is 4G meestal één streepje en dan val je terug op 2G wat dan langzaam is, maar toch verbinding geeft. 5G zal het überhaupt nooit halen qua bereik over meerdere kilometers.....
In dezelfde brief legt de Minister ook uit hoe ze de dekking in dat soort gebieden wil verbeteren. Het helpt al dat de aanbieders nu op 98% van het grondgebied van een gemeente 8mbps en later 10Mbps moeten bieden. Dat wordt ook actief getest met een standaard handset overdag. Dan moeten 275 van de 330 downloads boven die snelheid zitten, anders heeft de aanbieder een probleem.
Waarom zou 5G niet een beter bereik hebben, dat werkt bv. ook op 700 MHZ, 2G alleen op 900 MHZ.
Ik ben laatst op een beurs geweest voor de samenwerkende organisaties voor PSAP (Public Safety) in Europa genaamd de EENA (https://eena.org/). Daar hield Rudolf van der Berg een lezing en dat viel in als een bom. Veel organisaties hebben geen idee wat er op de achtergrond gebeurd.

[Reactie gewijzigd door bullseye1977 op 23 juli 2024 12:38]

De video er van staat hier online https://www.youtube.com/w...KiePOIjz7GeYPSBC&index=30

De European Emergency Number Association is de organisatie die zich in Europa inzet voor de bereikbaarheid van 112 en voor de inzet van nieuwe technieken, zoals de verbeterde locatiebepaling door middel van Advanced Mobile Location.

De EENA was vorig jaar al geschrokken van de eerste blogs die ik schreef en het Tweakers artikel dat toen verscheen. Maar toen was het nog theorie. Nadat AT&T 2G en 3G uit zette en de eerste berichten van Europeanen kwamen, dat het echt stuk was heb ik hen daarvan op de hoogte gesteld. Hierna belden ze me of ik deze presentatie wilde geven.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.