Providers Nederland nemen elkaars bel- en sms-verkeer bij storing niet meer over

KPN, T-Mobile en Vodafone gaan elkaars bel- en sms-verkeer niet meer overnemen als een van de netwerken door een grote storing niet meer bereikbaar is. Deze afspraak zou te duur en complex worden. Bovendien zou de afspraak niet meer nodig zijn.

Eind 2014 maakten de drie Nederlandse providers bekend elkaars netwerkverkeer over te gaan nemen bij grootschalige en langdurige storingen. Hiervoor hadden ze samen met de overheid een regional roaming-convenant opgesteld. Dat convenant is inmiddels beëindigd, zegt minister Micky Adriaansens.

Volgens het convenant zouden providers op beperkte schaal toegang bieden tot elkaars 2G- en 3G-netwerken. Inmiddels worden die netwerken uitgefaseerd en vervangen door 4G en 5G. Regionale roaming met die netwerken zou echter 'onnodig kostbaar en te complex' zijn, zeggen de providers. Daarom zeggen ze dat het convenant niet meer houdbaar is.

De afspraken zouden bovendien niet meer nodig zijn, omdat de 4G- en 5G-netwerken robuuster zijn geworden en klanten meer alternatieven hebben. Nederlanders communiceren in vergelijking met tien jaar geleden steeds meer met diensten als WhatsApp, die ook via wifi te gebruiken zijn. Daarnaast zijn dualsimtoestellen populairder geworden, waardoor mensen minder afhankelijk van één netwerk zouden zijn.

De providers gingen daarom in overleg met het ministerie, dat de conclusies van de providers liet toetsen door TNO. Het onderzoeksinstituut concludeerde dat de regionaleroamingafspraken inderdaad niet meer relevant zijn. De drie providers hebben het convenant daarom beëindigd.

Het regionaleroamingconvenant werd opgezet naar aanleiding van een brand in de regio Rotterdam in april 2012, waardoor Vodafone-klanten enkele dagen geen toegang hadden tot het netwerk van de provider. Het convenant is in de praktijk nooit ingezet. De bereikbaarheid van 112 en NL-Alert valt buiten het convenant.

Door Hayte Hugo

Redacteur

22-11-2022 • 11:56

86

Lees meer

KPN erkent tv-storing - update
KPN erkent tv-storing - update Nieuws van 19 juli 2023

Reacties (86)

86
86
37
3
0
40
Wijzig sortering
Interessant: het was niet zozeer bedoeld dat iedereen kon blijven internetten en bellen, maar juist voor diensten, apparaten en voertuigen, zoals toen bijvoorbeeld de sneltrams in Utrecht die dagen lang stil stonden omdat de Vodafone simkaarten van de beveiliging niet meer werkten. Dit laatste was zo'n groot probleem toen, dat de providers al snel deze constructie verzonnen.

En er is nog veel meer: OV-chip automaten, snoep en drank automaten, beveiligingssystemen, geld automaten, allerhande sensoren en tellers etc.

In de toekomst wordt de afhankelijkheid alleen nog maar groter. Auto's die autonoom gaan rijden etc.

Dat de providers van de kosten af willen snap ik. Dat ze mogelijk liever een abonnementstarief rekenen voor de backup snap ik. Maar is het ministerie er niet wat te snel ingetrapt? TNO schrijft immers vaak toch toe naar wie ze betaalt.

Anderzijds: VoLTE roaming (bellen over 4g) en bellen over 5g zijn ook nog niet van de grond bij roaming met Nederlandse simkaarten in het buitenland....en andersom, buitenlanders die roamen in Nederland moeten voor bellen nog terugvallen naar 2g of 3g. Het lijkt mij eerder dat hier haast mee gemaakt wordt. Als dit is opgelost, is de complexiteit van binnenlandse roaming opeens ook lang niet meer zo groot als dat nu wordt voorgesteld.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 23 juli 2024 06:13]

In het verhaal staat ook dual sim. Je zou daar dus tegenover kunnen zetten dat bedrijven(tram,ov-chipkaart,etc) zelf verantwoordelijk zijn voor een backup systeem.
Dat is misschien goedkopen dan deze roaming.
Aan de andere kant. Als ik in nl ben be. Ik afhankelijk van kpn. Als ik in het buitenlend ben en de voorkeur sproeiden valt weg schakelt mijn telefoon wel automatisch over. Ik kan me niet voorstellen waarom het dan veel duurder is om dit in eigen land ook te realiseren.
Misschien moeten die bedrijven dan gewoon buitenlandse simkaarten gebruiken? :+
De Belgische spoorweg doet dat al voor zijn treinbestuurders en treinbegeleiders.
Die zullen waarschijnlijk op hun eigen GSM-R / FRMCS zitten met roaming terugval naar een nationaal netwerk als de machinist of conducteurs buiten bereik zijn van die netwerken (GSM-R / FRMCS netwerken hebben vaak alleen dekking "op het spoor / station").
Rail specifieke functionaliteit word dan wel beperkt, de specifieke functies zoals groepsoproep / functional numbering / etc, werken niet op de roaming netwerken.
Dienst-smartphones zitten op buitenlandse simkaarten bij ons. Vertrekprocedure is nu bij ons allemaal via mobiel internet, vandaar.

Ik had het niet op ons gsm-r netwerk.
Het gaat wellicht over typische IoT-SIM-kaarten, die vaak inderdaad aan internationale roaming doen. Daardoor kunnen ze op de verschillende netwerken actief zijn in een land. Zelf zijn ze vaak geregistreerd in kleinere (al dan niet exotische) landen, zodat het erop neerkomt dat ze wereldwijd op meerdere operatoren actief kunnen zijn. Zelf werk ik met ThingsMobile, welke voor particulieren (kleine hoeveelheden) en weinig data best betaalbaar zijn terwijl ze wel wereldwijd inzetbaar zijn.
Wellicht als grap bedoeld maar dat is wel wat wij doen voor een paar klanten. Voordeel is namelijk ook dat het internetverkeer dan vanuit dat andere land komt (eventuele peering problemen kan opvangen), en overschakelen op ander netwerk ook automatisch gaat. Eigenlijk een allerlaatste backup mogelijkheid.
Krijg je dan geen problemen met de provider dat je te lang in het buitenland zit en ze de overeenkomst eenzijdig kunnen ontbinden? De meeste providers hebben zo'n clausule geloof ik, en de EU 'onbeperkt' roamen stelt ook een beperking aan hoe lang je mag roamen voor je provider je contract mag opzeggen eenzijdig.
Hebben we geen problemen mee gehad. Maar die simkaarten komen via het contract met de provider in het buurland via de nv/gmbh van het bedrijf aldaar. Zal voor een standaard consumenten simonly wellicht anders zijn al hebben we wel een simkaart prive uit Duitsland al jaren zonder problemen, maar daar zijn we ook wel eens te vinden.
dat is voor consumenten, bedrijven vallen niet onder die europese roaming regeling (met die drie maanden tijdsbeperking)

[Reactie gewijzigd door analog_ op 23 juli 2024 06:13]

Dit doen operators zelf wel, om in tijden van netwerkverstoringen wel met de eigen collega's in contact te kunnen blijven om het op te lossen.
ja het is inderdaad te sneu voor woorden dat het hiervoor wel kan maar anders "te duur is".
Dual sim is leuk maar dat loopt hard in de papieren als je elk device dat "kritieke" of non-kritieke infra betreft.

Daarnaast zit er niet 1x maar 5x of meer devices met simkaart in 1 bus/tram/metro/trein heb ik mij laten vertellen.

Dat gezegd belangrijkste vind ik dat er 1 methode gegarandeerd is om met geliefden te communiceren (naast dat 112 100% bereikbaar is)
esim is minuutje werk
Nog erger is het bellen van 112 of misschien dat dit apart wordt geregeld maar de overheid moet er wel voor zorgen dat alarmdiensten altijd bereikbaar zijn.
Providers nemen 112 oproepen altijd van elkaar over. Dus als T-Mobile een storing heeft, zal het belletje naar 112 bijvoorbeeld overgenomen worden door KPN o.i.d. en andersom is dat ook zo.
Als je hier bij tweakers terug zoekt op storingen aan 112 dan kan je lezen dat 112 zelf maar 1 provider gebruikt (of toen in ieder geval gebruikte).
Daarnaast: Het was bij de introductie van gsm en de introductie van 112 al beloofd dat dit provider onafhankelijk zou moeten werken, het is immers ook bereikbaar als je geen sim in je toestel hebt. Maar zelfs dat blijkt niet (meer?) altijd zo te zijn, of altijd terug te valllen op 1 provider...
Er zijn ook richting het bellen van 112 nog steeds verbeterpunten, ook/mede omdat bestaande en werkende zaken worden afgebroken.
Gelukkig, anders was dit echt gestoord geweest.
Dit hangt er vanaf in welke state je toestel zit en de zendmast van je provider. Er zijn situaties waarin je gelijk hebt en ook niet. Die overname is onwater vrij complex nog en is iets waar de providers op letten.
Je belt nooit 'naar 112' maar je maakt een noodoproep. Dat heeft verder niet echt met je provider te maken dat kan ook zonder simkaart zelfs dat betreft een heel ander protocol waar elke mast gewoon op reageert.
112 valt buiten dit verhaal.
Key-regel is voor mij: Het convenant is nooit daadwerkelijk ingezet.

Dus tussen 2014 en nu is het nooit nodig geweest.
En de huidige technologie is robuster.
Juist. We hebben het over pakweg 8 jaar waarbij het niet nodig is geweest en men voor een investering staat om het werkend te krijgen in de toekomst. Ze hebben zich dus (terecht) de vraag gesteld of het allemaal wel zo nodig is en tot de conclusie gekomen dat het niet de investering waard is. Prima.
Precies. En de Afsluitdijk hebben we ook nooit echt nodig gehad, die hoge stormvloed is nooit gekomen. Dus kan een stuk lager gemaakt worden, scheelt veel volume en onderhoudskosten.
Dat is feitelijk onjuist want in 1953 heeft de dijk het gehouden waardoor overstromingen rond het IJsselmeer uitbleven. Als je dan met een vergelijking wilt komen, kijk dan op z'n minst even naar de feiten. Zeg dan iets over een autoverzekering, brandverzekering of zorgverzekering. En dan kom ik met het tegenargument dat de verzekeringen in het leven zijn geroepen om de boel betaalbaar te houden.
Dit artikel gaat niet over die ene keer dat KPN storing heeft en T-Mobile het zou overnemen zodat jij pizza kan bestellen. Als je al niet eens de moeite neemt om je eigen schrijven te controleren, dan neem ik maar aan dat je geen idee hebt waar dit verhaal over gaat en wat de kaders van de overeenkomst zijn.
Die dijk had vast prima lager kunnen zijn in 1953. En als die gebouwd was na 1953 had hetzelfde punt kunt gemaakt kunnen worden. Het argument is natuurlijk dat het feit dat je veiligheidsmaatregel x niet nodig hebt gehad gedurende 8 jaar vaak geen reden is om te zeggen dat je x dan net zo goed af kunt schaffen.

Verder is het misschien handiger om de volgende keer nog eens te kijken naar beleefdheid.
Als je dienst daar zo afhankelijk voor is zorg je voor een back-up systeem dat werd vroeger ook gedaan bij bedrijven, ofwel dual sim nemen van een 2e provider.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 06:13]

TNO schrijft immers vaak toch toe naar wie ze betaalt.
Auw ;(

Overigens, zoals ik het artikel lees, heeft TNO hier onderzoek gedaan in opdracht van het ministerie, en niet in opdracht van de providers.
De providers gingen daarom in overleg met het ministerie, dat de conclusies van de providers liet toetsen door TNO.
Nu herinner ik mij opeens een verhaal van 'de staaftomaat', een jeugd tv programma waarbij een tomatenkweker tno laat onderzoeken hoeveel water er in die tomaat zit en dan daarmee de staaftomaat op de markt kan brengen met tno-onderzocht certificaat.

Om kort te gaan: Wat waren de vragen die aan TNO zijn gesteld voor ze aan het onderzoek begonnen? Of de conclusies van de providers netjes foutloos zijn opgeschreven? Of dat het ook echt de conclusies zijn? Of is er een dusdanig onderzoek geweest dat TNO het eens is met die conclusies? Of is er een onderzoek geweest of de conclusies zijn gebaseerd op alle zaken, de hele zaken en niets dan de zaken?
jaja fouten bevestigen de norm. je kan er vast nog wat vinden op facebook. ambtenaren zijn ook mensen ;)
Vergeet niet dat het een situatie als oorsprong had in de brand in de vodafone centrale. Toestellen zijn dan gekoppeld aan de masten en bewandelen een ander pad dan zonder simkaart of associatie te bellen naar 112.

Naast dus de handel en bewaking is het ook een mensenlevenskwestie.
Denk niet dat er in dit kleine kikkerlandje, waar een goede dekkingsgraad is, veel mensen hun toestellen voorzien van een duo sim.

Wat de telco's dus nu doen is de kosten verleggen naar de consument onder het motto zoek het maar uit, want er zijn misschien andere mogelijkheden. (lid worden van 2Telco's is KASSA)
Ik wil helemaal niet extra voor 100% zekerheid betalen, 99,99999% is ruim voldoende :)

Dus zolang ze de marges daarmee goed kunnen houden ipv een prijsverhoging ben ik helemaal voor!
Ik ook niet, maar ik kan me voorstellen dat zakelijke klanten (pinnen als voorbeeld) dit wel willen.
Willen is te vaag. Als je bepaalde communicatie zo belangrijk is, dan is het in de meeste gevallen toch eigen verantwoordelijkheid om een geschikt alternatief te hebben. Zelfs al zouden providers stellen dat ze onder bepaalde omstandigheden elkaar verkeer zouden afhandelen. Want die omstandigheden zijn niet zomaar van toepassing als je zelf al te veel hinder hebt van gebrek aan communicatie.
Dan dus optioneel als dienst bij je huidige provider 'binnenlands roaming bij calamiteiten' kunnen afnemen ipv verplicht met 2 netwerken zaken moeten doen.
Meer dan genoeg mensen met dualsim. Zo kun je op een toestel een werk en een prive nummer behouden. Ook handig als je een buitenlandse simkaart hebt voor contacten die je in een bepaald land hebt zodat je elkaar niet op kosten jaagt.
Uitgaand bellen bij een storing is dan inderdaad geen probleem, maar inkomend verkeer wel.
Tenzij al je privé contacten je zakelijke nummer hebben en al je zakelijke contacten ook je privé nummer.
Ik denk dat de meesten met dual sim dit juist niet willen.
Klopt, ik reageer echter op de bewering dat er hier geen vraag is naar dualsim terwijl dat om andere redenen wel gebeurt. Dat roaming bij storing nu niet meer aangeboden wordt is niet zo handig, aan de andere kant, hoe vaak komen die storingen voor? Dit komt mij over als een grote besparing voor een probleem dat weinig speelt en dan kan ik de providers ook geen ongelijk geven.
In geval van kleine kans met hoge impact kan een goede failsafe nog steeds rendabel zijn.
Hoe dat hier uitpakt laat ik aan de deskundigen over. Ik sluit niet uit dat puur financiële motieven de overhand hebben.

Zolang ze bij kerncentrales de afweging kans/impact maar wel goed blijven maken :-)
Moet je wel twee verschillende netwerken hebben...

Ken er genoeg die dual sim op hetzelfde netwerk hebben.
De masten zijn in de regel wel gedeeld, vaak zie je 3 of 4 sets aan antenes in een mast hangen. Ook de netwerken zijn gedeeld bijvoorbeeld met de virtuele-providers of hoe dat ook heet.
En ik wil er helemaal niet voor betalen, ligt de dienst er even uit jammer dan als consument er gaat niemand dood daar aan.

Het is lastig niet kunnen bellen of gebeld worden maar ik redt mij wel hoor, om die reden heb ik ook nog een wegenkaart in de auto liggen naast de EHBO koffer.

Mocht navigatie uitvallen etc.
Als er echt nood is zoek ik een publieke WiFi spot op en via whatsapp communiceer ik wel of ik vraag even iemand anders waarbij ik het toestel mag lenen.

Zo vaak komen dit soort storingen niet voor.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 06:13]

Het is de hele looptijd niet nodig geweest. Pakweg 8 jaar lang. Ze staan nu voor de vraag of ze de investering weer moeten gaan maken voor 5G en verder en die overweging is terecht. En stel jezelf eens de vraag hoe vaak het is gebeurd dat jij een storing had en een andere provider het overnam? Bij mij nooit. Storing genoeg gehad, maar nooit binnen de kaders van deze afspraak. Je had er sowieso niets aan en zal er nooit wat aan hebben.
Tegenwoordig kun je over Wifi bellen met WhatsApp en zo.
Dat bestond 10 jaar geleden nog niet. Dus op zich hebben ze wel een punt.
Tweakers hoef ik niets te vertellen maar ik tref nog regelmatig mensen die geen Voice-over-Wifi aan hebben staan. Niet handig in nieuwbouwwoningen. https://www.consumentenbo...ifi-bij-mobiele-providers
Wat ik weer ingegeven wordt door die irritante verplichte melding die veel te vaak in beeld komt dat je via WiFi aan het bellen bent en geen gebruik kan maken van 112.
Het gaat niet, omdat ze dan geen locatie weten... Anders is er geen technische reden.
Locatie is nodig, om te bepalen bij welke 112 je moet zijn. Is het Nederland, Duitsland of een ander land.
Als er geen locatie beschikbaar is, dan kom je toch gewoon uit in Driebergen?
Is dat zo?

Ik heb een vodafoon.nl abo, woon net over de grens in Duitsland. Mijn telefoon is altijd verbonden met vodafoon.nl en ik bel via wifi.

Stel ik bel nu, 112. Welke 112 moet mij helpen? De Nederlandse mag niet de grens over, dus moet ik door verbonden worden (kan dat?)
De dichtsbijzijnde, een noodoproep werkt anders dan een normaal telefoongesprek.
De dichtsbijzijnde
Aanname (zie boven) was dat er geen locatiedata beschikbaar is, hoe bepaal je dan wat de dichtsbijzijnde is?
Dat kun je dan via het IP adres bepalen (GeoIP).
Dus in dat geval krijg je de alarmcentrale van India aan de lijn. :Y)
Dat kun je dan via het IP adres bepalen (GeoIP).
Dus in dat geval krijg je de alarmcentrale van India aan de lijn. :Y)
Ik vrees inderdaad dat het helemaal niet zo triviaal is om dan een goede lokatie te bepalen. Je IP address is misschien het enige wat beschikbaar is, maar als dat via een NAT of Proxy loopt op een groot netwerk, dan is de nauwkeurigheid ver te zoeken. Bij ons op kantoor (Eindhoven) denkt de browser doorgaans dat ik in Amsterdam zit (is toch nog iets dichterbij dan Bangalore, dat dan weer wel).
locatie is altijd bekend... op basis van dichtsbijzijnde mast... noodoproep gaat niet over wifi maar via een mast in bereik, ongeacht van welke provider. ben je buiten bereik van masten dan kan je geen noodoproep plaatsen. ook zonder sim werkt een noodoproep. je belt niet eens echt 112, je telefoon doet 'noodoproep'. ook als je 911 intikt snapt je mobiel dat je een noodoproep wilt starten. bellen over wifi staat dit allemaal niet in de weg. Providers zullen vast wel noodoproep via wifi gaan ondersteunen in de toekomst. locatie gegevens zullen dan oa komen van bijv emergency location services. Deze gebruikt gps wifi mastdata etc en stuurt dit mee naar de meldkamer. Dit kan ook al met de huidige noodoproepen.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 23 juli 2024 06:13]

noodoproep gaat niet over wifi maar via een mast in bereik,
Dat is dus een probleem als je geen bereik hebt, maar wel wifi.
Klopt, en zodra dat wel via wifi kan heeft je telefoon gewoon de mogelijkheid gps wifi hotspots in de buurt, je ip adres, en meer lokatiegerelateerde data mee te sturen met de 'noodoproep over wifi'. Daar ging het toch om, de lokatie? Niet de bereikbaarheid. Wel belachelijk dat dat anno 2022 nog niet geregeld is.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 23 juli 2024 06:13]

Is dat nog zo. Die melding heb ik al tijden niet meer gezien. Die kreeg ik vroeger altijd op mijn vodafone kaart (bij t-mobile kreeg ik de melding niet), maar heb hem al ff niet meer gezien op mijn telefoon.
Je kunt dan de 112 app gebruiken.
hoho, updaten eerst
Tweakers hoef ik niets te vertellen maar ik tref nog regelmatig mensen die geen Voice-over-Wifi aan hebben staan. Niet handig in nieuwbouwwoningen. https://www.consumentenbo...ifi-bij-mobiele-providers
Als eerste: WiFi bellen gaat ook via je provider en de (uitgevallen) infrastructuur van jouw provider. Het zal je bij storingen in veel gevallen dus niet veel helpen.

Bij Vodafone heb ik het bewust uitgezet vanwege de irritante echo's die het oplevert. Een ander toestel of andere locaties helpen niets. Telkens een echo en haperingen in de spraak bij WiFi bellen van Vodafone. De klantenservice en TD kon uiteindelijk ook niet heel veel doen hieraan.

Opvallend: bij KPN en T-Mobile heb ik dit niet en gaat het prima. Anderzijds wil ik nu er unlimited is ook niet meer op openbare WiFi hotspots etc. Dus dan heb je het alleen nog bij vrienden, werk en famillie. Een beperkte usecase.
Als je geen directe verbinding hebt met je provider, kan je ook niet via WiFi bellen.
Ik heb Voice-over-Wifi uit gezet. Ik merkte dat het systeem er niet goed mee om kon gaan als mijn telefoon tussen twee access points schakelde.
Niet alle virtuele providers ondersteunen dat. Vooral bij de goedkopere is dat regelmatig geen optie.
"Ons systeem is sterk en robuust. We hebben geen backup meer nodig".

Famous last words.
Kennelijk is het inmiddels robuust genoeg dat als bijvoorbeeld een technische ruimte afbrand het kennelijk geen langdurige regionale storing meer oplevert (#2, #3, #4, #5, #6).

Net als jou wil ik dat eerst zien voordat ik dat ga geloven.

[Reactie gewijzigd door Groentjuh op 23 juli 2024 06:13]

Dat is natuurlijk veel te simpel. Dit zijn afspraken tussen zelfstandige, commerciele organisaties, met een zelfstandige infrastructuur. Intern zullen ze het allemaal op orde hebben, deze afspraken betroffen het overnemen van elkaars diensten.

Bovendien gaat aan zo'n beslissing altijd (altijd) een risico-analyse vooraf waaruit dus gewoon kan blijken dat die extra uitwijkmogelijkheid (want dat is het) niet langer nodig is.
Hoe is dit zoveel complexer dan buitenlandse simkaarten laten roamen, iets wat miljoenen mensen per jaar doen? En is het met eSIM kaarten niet juist veel makkelijker geworden?
Geen idee, maar het kan al te maken hebben omdat het hoofdnetwerk wel wordt gezien.
Daarnaast wil je niet dat dit altijd kan, omdat dan het effect kan optreden dat de telefoon denkt dat het KPN netwerk beter gebruikt kan worden omdat het hoofdnetwerk te slecht is of niet gezien wordt (geen dekking) terwijl er dan geen storing is.

eSIM gaat er ook niet in werken, want dat is gewoon een vervanger van de simkaart die ook maar 1 maatschappij ondersteunt en niet meerdere configuratie tegelijk.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 23 juli 2024 06:13]

Denk een foute beslissing toekomst zal dit natuurlijk leren. In ieder geval in dit artikel gaat het om een beperkte scenario waarbij er idd alternatieven zijn die economisch gezien de voorkeur treffen.
Maar zoals hier ook aangehaald is zijn er diverse andere scenarios waarbij de wifi of whatsapp geen daadwerkelijke alternatief is. Daar kan je weer aangeven dat zij die zo afhankelijk zijn zelf in nood scenarios moeten denken, de vraag is dan of op NL niveau het economischer is dit toch op landelijk niveau centraal te organiseren.

Maar ja wie betaald bepaald, in deze was het kennelijk de providers en die willen niet meer en de overheid trekt niet de portemonnee open. Of dit een juiste beslissing is gaan we meemaken.
Daarnaast zijn dualsimtoestellen populairder geworden, waardoor mensen minder afhankelijk van één netwerk zouden zijn.
Ik ken (buiten mijn werk om) werkelijk niemand die een extra simkaart heeft in zijn telefoon van een andere provider om bij geval van uitval van 1 van de providers toch door te kunnen.

Dit is gewoon commercieel gewin. Al heb je er nog weinig aan als 1 van je 06 nummers uitvalt.
Sterker, er zijn best veel zakelijke gebruikers die voor privé gebruik juist een simkaart van de zelfde provider hebben omdat ze daar voordelig aan kunnen komen...
Bij PostNL scannen bezorgers de pakjes via mobiel internet en zullen er dus grote problemen opduiken bij uitval van een netwerk van een telcoprovider. De scanner kan ook via Wifi werken, maar dat is op vele plekken niet beschikbaar, en roaming via Wifi is buitenshuis vrijwel onmogelijk omdat er bijna nergens een openbaar Mesh-netwerk gerealiseerd is.
Dual SIM is bij het onderbetaalde PostNL nauwelijks te verwachten. Twee abonnementen erop na houden is voor hen veel te duur, laat staan dat schraperig PostNL zoiets voor hen op zich neemt.
Nederlanders communiceren in vergelijking met tien jaar geleden steeds meer met diensten als WhatsApp, die ook via wifi te gebruiken zijn.
die vaak wegens combo korting bij de zelfde provider hangt... :X
Is dat een issue?
Heb al tijden Vodafone en Ziggo, heeft er nog nooit tegelijk uit gelegen.

Zelfde provider <> zelfde infra.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 23 juli 2024 06:13]

Dat de infra niet altijd gelijk is wil niet zeggen dat de infra ook nooit gelijk is. Ik denk dat je met Vodafone/Ziggo de uitzondering hebt.

Genoeg mensen met KPN/KPN of T-Mobile/T-Mobile...
Dat niet alleen.

Op de torens hangen verschillende providers,
die zijn vervolgens aangesloten mbv glasvezel die weer samenkomen op dezelfde locaties op dezelfde locaties.


Ipv een inventarisatie waar je iig voldoende overlap hebt, vb grotere steden,

komt men tot de conclusie na beraad van “wijze heren” afschaffen 😄


Hoe lang zal dit goed gaan.
Eerst maar weer een afwachten totdat er weer een kalf verdrinkt in de weer geopende put.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.