Meerderheid Tweede Kamer stemt voor motie om luchtalarm te behouden

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft voor een motie gestemd om het luchtalarm te behouden. Demissionair minister Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid kondigde onlangs aan het luchtalarm eind 2025 volledig te willen vervangen door NL-Alert.

De motie voor het behoud van het luchtalarm werd op dinsdag gesteund door een ruime meerderheid van de Tweede Kamer. De motie benoemt onder meer dat acht procent van de Nederlanders geen mobiele telefoon heeft, en dat het luchtalarm daarom een groter bereik heeft, naast de mogelijkheid dat het mobiele netwerk kan worden uitgeschakeld bij een cyberaanval.

De Kamer verzoekt het demissionaire kabinet in de motie om het luchtalarm voor de toekomst te behouden. Ze willen met het aannemen van de motie dat Yeşilgöz met een plan komt om dat systeem in stand te houden, schrijft de NOS. De motie werd ingediend door JA21-kamerlid Joost Eerdmans, met steun van leden van BBB, Volt, SP, GroenLinks-PvdA, CDA, ChristenUnie en SGP.

Het demissionaire kabinet liet begin deze maand weten dat het eind 2025 het luchtalarm wil vervangen door NL-Alert. Dan lopen de onderhoudscontracten van het Alarmeringssysteem af, waarna het onderhoud van het luchtalarm duurder wordt. Na 2026 zou het onderhoud zo'n 160 miljoen euro kosten, zegt minister Yeşilgöz. NL-Alert heeft volgens de minister ook meer bereik dan het huidige luchtalarm.

Verschillende veiligheidsregio's uitten hun zorgen over het mogelijke afschaffen van het luchtalarm, waaronder Rotterdam-Rijnmond. Arjen Littooij, de directeur van die regio, noemde die plannen tegenover de NOS 'onverantwoord' voor een regio met hoog risicoprofiel en zei toen dat zowel het luchtalarm als NL-Alert behouden moeten worden om mensen zo snel mogelijk te informeren over noodsituaties.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

19-03-2024 • 17:59

196

Submitter: Anonymoussaurus

Lees meer

Reacties (196)

196
192
94
4
0
50
Wijzig sortering
Al heb ik 10 telefoons. Luchtalarm is duidelijk dat er iets aan de hand is. De NL alert staat nog in de kinderschoenen. Men moet eerst iets gaan verzinnen dat je de melding gewoon kunt terugvinden op je telefoon zonder toeters en bellen. Wat mij betreft kan de melding alleen verdwijnen na een afmelding bericht dat het veilig is. Of na invoeren van je pincode/wachtwoord.

Ik klik de nl alert altijd direct weg vanwege de herrie. En de content die er soms instaat verwijzen ze alsnog naar internet voor de laatste updates.
Men moet eerst iets gaan verzinnen dat je de melding gewoon kunt terugvinden op je telefoon zonder toeters en bellen
Dat kan al, als je de NL-Alert app installeer kun je ook oude meldingen terugzien uit meerdere regio's.

Ook zonder die app kun je ze terugkijken, zoals uitgelegd op https://www.seniorweb.nl/tip/nl-alert-instellen-telefoon
Maar dat is het probleem, ik moet of een extra app installeren of eerst de uitleg op internet zoeken. Als ze NL alert inzetten moet het voor iedereen te begrijpen zijn. En niet eerst na een app installatie of info op het web.
Een.problerm is ook met het luchtalarm...
wat moet ik nu doen?
Welke radio? Welke zender?
Welke tv zender?

Vele hebben niet eens meer een radio of reguliere tv abonnement meer.
Simpel toch? Publieke omroepen zijn gratis te bereiken..
Simpel toch? Publieke omroepen zijn gratis te bereiken..
Moet je wel even wachten tot de NPO app werkt (de 1 ster in Play Store zegt genoeg), of de website bereikbaar is (gisterochtend storing), en de Reclame voorbij is.

Het heet publieke omroepen, maar het zijn geen publieke omroepen meer als het niet werkt en vol zit met reclame. Daar mag de overheid ook eens wat aandacht investeren.
Nee hoor, npo.nl of npostart.nl, of je regionale of nationale nieuwszender/site/bron heeft echt wel een sticky/featured artikel als het luchtalarm loeit. Als dat allemaal niet meer werkt is de bom waarschijnlijk al op je hoofd gevallen, dan heb je dat informatieprobleem sowieso niet meer.
Daarnaast doet elke oproep aan programmerings- en reclameonderbreking bij calamiteiten.

[Reactie gewijzigd door graey op 22 juli 2024 14:13]

Je kan toch gewoon naar een willekeurige nieuwswebsite gaan, of naar de website van de npo?
Ik denk dat @Rolfie bedoelt dat je altijd moeite moet doen om te weten wat je in een alarmsituatie moet doen, of het nu NLAlert is of een luchtalarm. Je mag naar mijn mening toch verwachten dat mensen ook wat eigen initiatief mogen tonen.
Zonder COAX of IPTV? Dit heeft echt niet meer iedereen.
Maar je weet wel dat je iets moet doen, in tegenstelling tot de mensen die anno 2024 nog (steeds) geen courante smartphone hebben ;)

Of, bedenk ik me nu, de batterij leeg hebben, geluid uit hebben, mobiel ergens anders hebben liggen, etc etc.

Ik vind het een goed iets, dat het luchtalarm blijft.

[Reactie gewijzigd door DeMolT. op 22 juli 2024 14:13]

geluid uit hebben
Dit negeert het NL-alert tenminste wel. Het gaat altijd op maximaal volume af.
Het is algemeen bekend wat je dan in zo'n situatie moet doen en dat is naar binnen, deuren en ramen dicht doen en ventilatie uitschakelen.
Jij en ik weten dat, maar ik denk dat een heleboel mensen zich daar nog nooit in verdiept hebben. En nu krijgt de overheid de schuld dat ze geen info daarover hebben.
Ik zie zelfs op tweater de onwetendheid en niet weten waar ze informatie kunnen bemachtigen. En dit is nog wel een techsite.
In het rapport stond heel iets anders.

Ik ben er ook mee opgegroeid,,dus ik weer het ook. Maar heel veel Nederlanders niets neer of expats.

Daarnaast radio's zijn ook nier heel normaal meer, of cash geld in huis voor sommige.
Ten tijde van de originele uitvinding had iedereen een radio en wist men hoe en waar informatie te vinden. Juist in deze tijd is het een goed idee om alternatieven beschikbaar te hebben. Dus EN NLalert EN luchtalarm+radio.

En als je enigsinds goed voorbereid bent, dan heb je een noodpakket in huis met handige zaken als een zakmes, water, chocolade en een kleine radio. Het is alleen maar een overheidsadvies hoor ;)
Voor de radio heb je geen abo nodig.
Vroeger hadden we Postbus51 reclames, die uitlegde wat je moest doen. Als het lucht alarm afging.
Zelfs op scholen werd dat behandelt.

Hoor je het alarm, ga naar binnen, sluit deuren en ramen en zet de radio of TV aan op een Nederlandse zender. Vroeger kende iedereen wel zijn lokale zender of Radio1.

Als NL alert op de zelfde manier terug te vinden is als sms. Zou het zeer fijn zijn.

Overigens, er mag wel reclame komen, dat ze uit de test fase zijn. En hoe het weer kan aanzetten op je telefoon.
Radio.... Dat hebben de meeste tegenwoordig ook niet meer thuis.
FM wordt steeds meer afgeschaald en bereik is steeds minder.

We hebben tegenwoordig ook de nodige expats, die kijken ook niet meer postbus51 en weten niet wat we moeten doen doen bij een luchtalarm.

Alles is natuurlijk wel aan te pakken.
Je kan FM radio luisteren via de webbrowser op je smartphone :+
Ik had graag nog gewoon old-school radio en TV in de lucht. Al is het maar één zender die vast op zeg 100.0 MHz (FM) zit voor heel NL, eentje op AM, en één testbeeld ergens in de UHF tv range. Voor nood / fallback zodat je niet afhankelijk bent van bijvoorbeeld een Internetverbinding / provider om toch iets te weten te kunnen komen. Een centraal, robuust, en makkelijk toegankelijk systeem voor iedereen. Of die nu wel of niet de nieuwste techniek in huis heeft.

FM radio bestaat nog wel (hoe lang nog?), maar die TV is in 2006 al weg gegaan.

[Reactie gewijzigd door BitWeasel op 22 juli 2024 14:13]

Wat je moet doen is voorbereidingen treffen: weten wat je moet doen. En als het luchtalarm gaat, dan kan je allerlei dingen doen waar je helemaal geen radio/tv/app voor nodig hebt.

Naar binnen gaan, ramen en deuren dicht doen, ventilatieroosters dicht, mechanische ventilatie uit.

Daar begint het mee.
Ja heel leuk, whatabout...
Doet niks af aan het feit dat dat luchtalarm minder afhankelijk is van geavanceerde techniek. En als ie af gaat weet je echt wel dat er iets aan de hand is. Daarnaast heeft iedereen het mantra "ga naar binnen, sluit ramen en deuren en zet radio of televisie aan" wel eens gehoord. En zo niet dan is dat bijna een automatische reactie.

[Reactie gewijzigd door Me_Giant op 22 juli 2024 14:13]

het is natuurlijk erg vreemd als er wat aan de hand is en het luchtalarm af gaat dat je gaat kijken op bijv: CNN....

ieder persoon leert (zover dat nog gedaan wort) dat als er calamiteiten zijn en het luchtalarm af gaat dat je naar npo of nos nieuws of rtl nieuws kan kijken of npo radio
Dat je geen radio of reguliere TV meer hebt is je eigen probleem. Daar kan de overheid niets aan doen .
Bijzonder dat ik dan toch de nodige persen ken die dit hebben. Veelal jeugd of expats.

Blijkbaar zijn die niet belangrijk voor de overheid?
De overheid hoeft niet overal in te voorzien. Er is ook zoiets als eigen verantwoordelijkheid. Radio of reguliere TV worden aangedragen als de kanalen voor calamiteiten. Als jij geen TV en geen radio wilt hebben kies je er voor dus een probleem te hebben als je die nodig heeft.
Je stelt zulke domme vragen die elke volwassene of verzorger wel weet hoor. Je doet alsof er duizenden tv en radio zenders zijn.
Maar fm radio?
Ik ken er zat die dit echt niet meer in huis hebben. Tv? Ziggo of kpn hebben ze niet icm tv zenders.

Ik werk regelmatig met expats.

Ik het rapport stond trouwens ook, dat maar weinig mensen weten wat ze dan moeten doen.

Blijkbaar heb ik wel het rapport gelezen en werk met personen groep die jij niet kent.

[Reactie gewijzigd door Rolfie op 22 juli 2024 14:13]

De meeste toestellen van afgelopen jaren hebben het standaard al correct ingesteld als je ze koopt in de winkel.
Oké, we houden het luchtalarm. Weet je wat je moet doen als deze gaat? En dan bedoel ik niet op de eerste maandag van de maand om twaalf uur.

[Reactie gewijzigd door Aldy op 22 juli 2024 14:13]

Dit is wel wat onhandig (maar wellicht ook wel logisch)
NL-Alerts komen trouwens niet binnen als de telefoon uitstaat en kan je ook niet zien als de mobiel later weer aan is.
Ik vraag me af wat er dan gebeurt als je (tijdelijk) geen bereik hebt.
Niks, het is een cell-broadcast, dus een bericht naar iedereen die op dat moment met die paal verbonden is die het bericht uitstuurt. Niet verbonden op dat moment = geen bericht ontvangen.
Ik kon er met m'n hoofd ook echt niet bij dat nu, in deze tijd, waar oorlog dichterbij is dan het ooit is geweest sinds de tweede wereldoorlog, men ineens dacht dat het wel een goed idee was om zo'n robuust systeem als het luchtalarm af te schaffen. We kunnen dagelijks zien hoe waardevol dit is in Europa.
Dit is puur politiek. Luchtalarm kost geld. Best veel, namelijk 170 miljoen om het tot 2040 in de lucht te houden.

Dit is niet begroot. Door nu te sturen op afschaffen en de bal bij de 2e kamer te leggen kan het kabinet zeggen: jullie wilden dit en dit gaat dus ten koste van ‘x’.
en hoeveel kostte het toeslagen schandaal ook al weer?..... 170mln is peanuts
Je wordt gedownvote, maar het is wel gewoon waar. Vorig jaar was de totale uitgaven van onze overheid 433 miljard Euro. 170 miljoen is geen grote kostenpost. Ook niet de kleinste, maar wel relatief klein te noemen als we sowieso normaliter al meer dan 1 miljard per dag uitgeven. (Overigens, zat bij die 433 miljard de kosten van het luchtalarm al in), dus effectief verliezen we niks, we winnen alleen geen 170 miljoen in die komende jaren.

Ik denk dat de begroting het wel zal overleven.
De vergelijking valt nog voordeliger uit als je de uitfaseringskosten (eenmalig ~ 59 miljoen) ook meeneemt, want stoppen is niet gratis en de contante waarde vergelijkt. De meerkosten tot 2040 zijn dan slechts ~ 110miljoen. En dat moet je dan eigenlijk nog per jaar nemen (dus door 15 delen), om het eerlijk te vergelijken met de totale uitgaven van de overheid. Stelt echt niet zoveel voor.
Dit is dan ook weer goed scheef naar mijn mening, ja stoppen is niet gratis maar betekent niet dat je kosten eraf mag trekken.
Die kosten van stoppen verdwijnen niet omdat je niet stopt, die schuif je alleen vooruit.
Maat die uitfaseringskosten heb je daarna toch nogsteeds? Dus het is een beetje scheef om dat tegen de onderhoudskosten weg te strepen, niet waar?
Ah ja, kosten vooruit schuiven in plaats van sparen zoals een fatsoenlijk huishoudboekje betaamd.

Ik weet dat ik mijn dak moet vervangen (werkelijk voorbeeld, mijn dak is gammel). Ik moet daarvoor sparen. Maar als ik het nou lang genoeg naar voren schuif, dan kan ik die kosten op mijn kinderen afschuiven als ik in m'n kist lig. En in de tussentijd maar hopen dat m'n dak niet gaat lekken.

Afbraak zijn kosten die bekend zijn. Daarvoor moet je gewoon een reservering opnemen. Zo gek is dat helemaal niet. Als je elk jaar een paar ton had wegzet, dan was de pot inmiddels meer dan voldoende gevuld.
170 miljoen delen door 16 jaar is echt niet veel voor de overheid.
Ik merk vaker dat men hier niet rechtuit kan spreken.
Je wordt al direct gedownvote zodra je ook maar iets van kritiek uit over de overheid.
Heel veel mensen zijn naar mijn mening dan ook erg naief of hebben een kort geheugen.
Wat erg jammerlijk is. Open staan voor andersdenkenden wordt hier ook direct de kop ingedrukt.
Ander potje. Ander verantwoordelijk ministerie.

Was het allemaal maar zo simpel, maar als je een beetje ervaring hebt met financiën in een middelgrote organisatie dan weet je dat het in de praktijk niet zo werkt.
170 miljoen tot 2040? Dat is net even meer dan 10 miljoen per jaar. Da's helemaal niets.
170 miljoen is niets. Verder niet erg slim om dat bedrag niet te begroten voordat erover gestemd was door de Kamer. Dus natuurlijk is dat wel begroot.

[Reactie gewijzigd door P. vd Loo op 22 juli 2024 14:13]

Dat is nog geen 1 euro per persoon per jaar, lijkt me een redelijk bedrag om veiligheid te verbeteren
Defensie kost ook geld. Onderhoud van de dijken kost ook geld. Beschermen tegen bosbranden kost ook geld. Hopelijk heb je het allemaal niet nodig, maar het is wel fijn dat het beschikbaar is wanneer het ineens wel nodig is.
Moeilijk is dat niet. Men noemt hier het feit dat 8% van de bevolking geen smarttphone heeft als reden om het alarm toch te behouden, maar van die 8%, hoeveel wonen er in een locatie waar men zo een alarm wel zou horen? Het is niet alsof je met het behoud van dit alarm ineens wel die mensen gaat informeren wanneer er iets gebeurd.

Daarnaast weten de meeste mensen niet eens wat het alarm is of waarvoor het dient als het wel afgaat. Men zou op een gemiddelde dag eens een test moeten doen door het alarm onverwacht, onaangekondigd te laten afgaan en dan na te kijken hoeveel mensen effectief zo snel mogelijk de straat evacueren en binnen gaan schuilen, naar de radio/TV gaan luisteren om te achterhalen wat er aan de hand is of alsnog die smartphone vastgrijpen die ze hebben om informatie op te zoeken.

Ik denk dat je verbaasd zou zijn van hoe klein het percentage mensen zal zijn.

En dat heb je goed gehoord, mensen op straat. Want dat is waar het alarm voor bedoeld is. Binnen in huis hoor je het niet, tenzij je heel dicht bij woont. Zit je in de wagen, met hun steeds beter wordende geluidsisolatie, zal je het bijna ook niet horen tenzij je er vlaak naast aan het rijden bent. En dan is het ook nog maar eens de vraag ofdat het alarm afgaat net omdat men wenst dat je naar binnen gaat (toxische lucht), of net omdat men wenst dat je evacueert (dijken die gaan breken).

Je hebt dus een binair informatiekanaal, waar je niet van weet wat het doel is als het afgaat, waar je slechts een klein deel van de bevolking mee kunt informeren en dat je veel geld kost. Waarom niet afschaffen?
Als de bommen om je oren vliegen, dan heb je binnen een dag of twee echt wel door waar dat alarm voor is. Ik aanschouw het met mijn eigen ogen.
dit dus. Een luchtalarm is uitermate zinvol als een aanval voor langere tijd aanhoudt.
Mij lijkt dat een "dom" systeem als luchtalarm minder eenvoudig uit te schakelen is dan het mobiele netwerk. Dus enkel om die reden al zou ik het persoonlijk in de huidige situatie in Europa behouden. En als het al niet om die reden is, gewoon omdat je dan een backup hebt voor als het nodig is.
Ik hoor het gewoon hoor. En thuis heb ik de telefoon helemaal niet bij de hand, dan gebruik ik de computer voor alles. Telegram Whatsapp enz komt er gewoon moeiteloos op binnen. Behalve die alarm berichten dus.

En ja de sirene staat 600m verderop maar hoor je duidelijk. Sterker nog ik hoor er verschillende tijdens de test maandagen.
Wat is je punt hier precies? Ik hoor hem niet als ik thuis zit, maar ik hoor mijn telefoon wel. Individuele gevallen zegt hierin echt helemaal niets. Je moet een systeem hebben dat in noodsituaties de meeste mensen kan bereiken. Als NL-Alert daar robust genoeg voor is, prima. Is dat nog niet zo, dan het luchtalarm nog even laten bestaan. Zo lastig is het niet.
Het beste is gewoon beiden. Dat is robuuster, zeker in geval van een oorlog waar een aanvaller wellicht een van de systemen aanvalt (bijv. communicatie).
Hoezo telt alleen de 8% zonder mobiele telefoon? Er zijn ook nog een grote fractie aan mensen met een mobiele telefoon die niet aan dat ding verknocht zijn. Die van mij ligt al sinds ik thuis ben gekomen rond 5u op mijn slaapkamerkastje, ligt ie prima. Soms zie ik het ding de hele dag niet. Soms ga ik weg van huis en dan blijft de telefoon lekker daar.

Doe mij maar een luchtalarm bij accuut gevaar, zoals toen hier om de hoek een loods in de hens gestoken werd en de halve stad ramen en deuren moest sluiten omdat er een hele lading asbest over de stad viel.

Nog even afgezien van de heel valide bezwaren die je zelf al noemt. De technische problemen met een NL-Alert die wellicht wel of niet correct verzonden en ontvangen wordt zijn ook niet te ontkennen. Genoeg mensen die het testbericht niet (altijd) ontvangen. En dan hebben we nog het track record van de overheid met technische oplossingen. Hoe lang is het nieuwe C2000 nu in gebruik? 4 jaar? Werkt het al fatsoenlijk? (nee). Doe mij maar lekker een ouderwets luchtalarm, dan kan het NL-Alert secundair meedraaien. Die paar Euro dat het kost hebben we in 2020 ongeveer per dag uitgegeven tijdens de pandemie, dan kunnen we dit jaarlijkse bedragje echt wel lijden.
Je gaat alleen van de situatie uit om mensen te waarschuwen bij het eerste signaal van een dreiging. Wat nu als gedurende meerdere dagen een aantal is? Dan is zo'n luchtalarm juist exteem zinvol. Kijk eens naar alle gebieden die al een langere tijd worden aangevallen. Bij eke aanval beginnen die sirenes te loeien, zodat mensen weten dat ze moeten gaan schuilen. Probeer dat eens met een NL-alert. Goede kans dat dat systeem tegen die tijd al niet meer goed functioneert.
Kijk eens goed naar de kaart van Europa. Als de enige realitische kandidaat (Rusland) Nederland aanvalt zijn er 2 opties. Optie 1: ze hebben zich door Polen en Duitsland heengevochten en staan nu aan de grens voor een conentionele aanval. Optie 2: Nucleare first strike vanuit Kalingrad. Dankzij Oekraine weten we dat Rusland niet in staat is om optie 1 uit te voeren. Optie 2 betekend dat we tien minuten hebben voordat Het groteste deel van Nederland is weggevaagd.
Kun je wel nog even snel een hoog plekje opzoeken zodat je wat uitzicht hebt.
Ik woon tussen diverse basissen in NL en D in, ik maak mijzelf geen enkele illusie dat mocht het ooit zover komen het binnen 2* knipperen voorbij is. Heb ook geen behoefte aan RL Fallout Cosplay eerlijk gezegd.
Ik denk dat je verbaasd zou zijn van hoe klein het percentage mensen zal zijn.

En dat heb je goed gehoord, mensen op straat. Want dat is waar het alarm voor bedoeld is. Binnen in huis hoor je het niet, tenzij je heel dicht bij woont.
Binnen hoor ik het prima, de dekking is aardig goed en ik hoor hem duidelijk buiten de rode ringen: https://luchtalarmen.nl

Luchtalarm is typisch een schapensysteem dat werkt.
Negeren van alarmsystemen zou juist een argument zijn om meerdere alarmsystemen te handhaven, want als je luchtalarm negeert, negeer je waarschijnlijk ook NL Alert.

Edit: en daarnaast zijn er tal van locaties waar mobiel niet toegestaan is, b.v. chemische industrie.

[Reactie gewijzigd door Xander2 op 22 juli 2024 14:13]

Over de chemische industrie zou ik me nog de minste zorgen maken. Die zijn hier op allerlei andere manieren al veel beter op ingericht, voorzien, voorbereid en geinstrueerd dan wij gewone burgers.

Die hebben een eigen alarmsysteem, iedereen die daar werkt krijgt uitgebreide instructies over wat te doen in geval van alarm, en er zijn trouwens ook gewoon Atex explosieveilige smartphones die je daar wel mag gebruiken. Er is registratie van wie waar op het terrein is en bij ontruiming/alarmsituatie zijn er procedures die ervoor zorgen dat niemand achterblijft.

Overigens is het niet voor niets dat juist uit de regio Rotterdam het geluid komt om de luchtalarmen te behouden. Mensen met verstand van veiligheidssystemen, en die heb je daar genoeg met alle zware industrie, weten dat het idioot onverstandig is om zo'n alarmering van 1 systeem af te laten hangen waarvan je bij voorbaat weet dat het niet 100% dekt.
Het is een veiligheidssysteem. En wie zich enigszins bezig houdt met veiligheid weet dat deze gebaat is bij redundantie en robuustheid.

Het is een feit dat het SMS alert systeem op zichzelf niet faalveilig is. De tests wijzen het uit, en zelfs al functioneert het SMS alert systeem dan is het verre van 100% dekkend. 92% is te weinig. En dan heeft het luchtalarm wel degelijk een belangrijke functie. Omdat het een robuust systeem is dat als redundantie dient voor het SMS alert systeem.

Dat het een binair informatiekanaal is en het daarop afrekenen gaat voorbij aan twee simpele gegevens:
1. Gaat het alarm af, of dat nou SMS alert of sirene is, dan moet je standaard naar binnen gaan, ramen en deuren dicht, ventilatieroosters dicht, ventilatoren uit en op zoek naar informatie via radio/TV/internet.
2. Het SMS alert is in de praktijk net zo binair, dat zegt ook gewoon "ga naar binnen, ramen en deuren dicht, ventilatieroosters dicht, ventilatoren uit en op zoek naar informatie via radio/TV/internet".

Veel geld? Breng het onder het budget van defensie en maak het onderdeel van de 2% BNP als NAVO norm en kijk of het als kruimeltje van zo'n budget echt nog steeds veel geld is.
Ik snapte het ook al niet. Aan de ene kant adviseert de overheid om een radio met batterijen te kopen of eentje die je kunt opwinden. Want stroom kan weg zijn en telefoonmasten kunnen onbruikbaar worden. Maar tegelijk wilde de minister het luchtalarm afschaffen want nl alert op je telefoon werkt zo goed…

Is dan het verschil dat die radio niet uit een budget van haar ministerie wordt betaald?
Verplaats de kostenpost dan naar Defensie, helpt ook weer voor de NAVO eis
Op die manier is het behalen van de NAVO norm wel heel makkelijk. Ziekenhuizen verplegen ook militairen, dus alle gezondheidszorg kan ook in dat potje. En tanks hebben wegen nodig om op te rijden, dus alles wat met asfalt te maken heeft kan er ook wel bij.

Ik denk dat we de NAVO norm beter op een correcte manier kunnen halen. Daar wordt iedereen beter van.
Met wat creatief boekhouden is die norm ook relatief makkelijk te halen. Geef een groep uitkeringstrekkers een "baan" bij defensie en het telt mee voor die 2 procent. Meer nutteloze dienstplichtigen en je bent weer dichter bij de norm.
En zo sta je mooi voor aap wanneer het er weer op aan komt.....
Om nog maar te zwijgen dat er al enkele jaren geroepen wordt om het poepsimpele FM af te schaffen en enkel DAB+ in de lucht te houden. Twee antennes plat van dat systeem en een half dorp heeft geen ontvangst meer. Veel zaken worden in Nederland soms te snel gemoderniseerd waardoor hele groepen mensen uitgesloten worden van voorzieningen. Dit luchtalarm is ook een noodzaak, niet iedereen heeft een mobiele telefoon en ook dat zijn net zo goed burgers die bescherming verdienen toch?
DAB+ klinkt prima, maar de dekking vind ik tov FM maar bar-slecht. Elke rit, elke dag ervaar ik “gaten” in de ontvangst, vaak op dezelfde plekken.

Analoog en oldskool is echt zo gek nog niet, zéker voor zoiets essentieels als de veiligheid van de bevolking.
Inderdaad.
Ik heb een DAB+ ontvanger gekocht omdat Ziggo FM niet meer doorstuurt, echter ik heb bijna geen ontvangst hier aan de grensstreek. Ook geen Duitse zenders.
Ik moest echt een goede buitenantenne gebruiken om ontvangst te hebben.
Met een gewone radio heb ik voldoende aan de korte antenne
Bovendien, die radio staat niet altijd aan. Het voordeel van het alarm is juist dat je weet dat je de radio aan moet zetten.
Welke radio? Welke frequentie?
En hoe gebruik ik een radio, zonder elektriciteit?
Rampenzenders:
https://www.rijksoverheid...enzender-in-mijn-omgeving

Advies overheid: Koop een radio die je kunt opwinden of waar je batterijen in kunt stoppen. Stel hem in op de noodzender van je regio.
In een noodpakket heeft u bijvoorbeeld een zaklamp en contant geld nodig. En een radio op batterijen of een opwindbare radio. Als de stroom uitvalt en er geen internetverbinding mogelijk is, kan uw regionale radiozender nog wel uitzenden. U kunt dan luisteren naar de rampenzender. Ook eten en drinken dat lang goed blijft, hoort in een noodpakket. Lees op Denkvooruit.nl alle spullen die u nodig heeft voor in een noodpakket.
Bron:
https://www.rijksoverheid...-zit-er-in-een-noodpakket

En je vraag op welke zender dan?
Als de stroom uitvalt en er geen internetverbinding meer mogelijk is, kan de regionale publieke omroep nog wel blijven uitzenden via de radio. Daarom adviseren we in het noodpakket ook om een radio in huis te hebben.
Zie bron:
https://www.denkvooruit.n...je-een-waarschuwing/radio
Ik ben van België, maar elke keer als ik iets heel controversieel over Nederland hier lees waar je van denkt hoe komen ze er op, zie ik dat het van deze minister Yeşilgöz komt...
De plannen waren er al lang voordat zij minister was. Dit zijn geen zaken die in een half jaar worden besloten.
Hebben we in België dan een luchtalarm? In NL heb ik ze zelf in de kleinste dorpen al zien hangen, maar bij ons toch niet
Ja en nee, België had ze wel... het merendeel is afgebroken alleen rond nucleaire installaties e.a. installaties met zeer gevaarlijke stoffen zijn deze nog aanwezig. Deze alarmen worden alleen niet meer getest zoals dit jaren geleden het geval was.
Afgeschaft.
Was ook drie keer zo duur dan die nl omdat ze in drie talen moesten afgaan. J/k dat laatste.

Maar eigenlijk heeft het weinig nut. Zo een systeem kan je heel snel en goedkoop opbouwen in geval van nood. en is er weinig nut om het constant operationeel te houden. Enkel in de buurt van nucleaire installatie heb je ze nog.
Ahja even een paar lucht alarmpjes ophangen terwijl de lange afstandrakket van poetin boven Duitsland vliegt, alle tijd..
Ik kon er met m'n hoofd ook echt niet bij dat nu, in deze tijd, waar oorlog dichterbij is dan het ooit is geweest sinds de tweede wereldoorlog, men ineens dacht dat het wel een goed idee was om zo'n robuust systeem als het luchtalarm af te schaffen. We kunnen dagelijks zien hoe waardevol dit is in Europa.
Dit is niet ineens zo bedacht, er wordt al vele jaren gesproken over het al dan niet afschaffen van het luchtalarm, volgens mij werd er in 2016-2018 ook al regelmatig over gesproken. Mogelijk ook al eerder, maar uit die periode herinner ik me sowieso de discussie hieromtrent al.

Het is alleen wat jaren stil geweest rondom dit thema, het is pas recent weer in het nieuws gekomen omdat kennelijk de onderhoudscontracten dus af gaan lopen, waardoor deze jaren oude ideeën weer van de plank gehaald werden.
Ah joh, we hadden ook geen tanks meer nodig. En een onderzeeer opofferen om de anderen te laten drijven, was ook al een goed idee.

Dan konden ze het geld gebruiken om ons op andere manieren honing om de mond te smeren.

Dank je, VVD.

We hebben geen populistische politici nodig, maar een beeld van een land dat we willen zijn en daar beleid op inrichten.

Maar ja, dat is in deze twitter tijd heel moeilijk. Paar boeren die zich op de weg lijmen en klimaatbeleid kan overboord. Het haalt niet uit wat we onze kinderen achter laten, het staat zo lekker op Instaaaaaaa
De Nederlandse capaciteit om onderzeeboten te kunnen bouwen is eigenlijk al ten einde na exit van de RDM. Dat was in 1991. Relus ter Beek. Dat was geen VVD, maar PVDA. Daarna zijn vele partijen aan de macht geweest en geen van allen hebben defensie hoog op de prioriteitenlijst gehad. Ik weet niet eens hoeveel jaar we al die 2% norm niet haalden. Als er oorlog uit zou breken is die 2% ook te weinig (kijk maar wat Rusland en Oekraïne nu aan defensie uitgeven).

Dat er nu nog, met Rusland, op de Balkan onrust (en de afgelopen halve eeuw ook oorlog is geweest), Turkije, Israël etc partijen zijn die geen prioriteit aan defensie willen geven is dan heel raar. VVD is niet mijn partij, maar dit verhaal (luchtalarm en in breder verband defensie) alleen op deze partij afschuiven is m.i. onterecht.

Of we nu tanks nodig hebben of andere wapens: vrede houd je alleen als je jezelf kunt verdedigen cq de vijand af kunt schrikken. En nl-alert is m.i. niet echt oorlog proof. Volgens mij hebben die sirenes een eigen stroom en communicatienetwerk. Gsm masten vallen bij een grote stroomstoring ook weg. Of dat voor luchtalarm geldt, weet ik niet. Je hoeft iig geen telefoon op te laden.

Ps bij mij heeft nl alert nog nooit gewerkt. Schijnt aan het toestel te liggen. Df instellingen in Android staan goed.
Het luchtalarm werkt gewoon op het elektriciteitsnet waar jij, ik en ieder ander op aangesloten is. Faalt die infrastructuur dan is er 60 tot 65% van de luchtalarmen die een backup voorziening hebben. 35-40% heeft dat dus niet.
Hoog tijd dat we upgraden dus.

Deel van de strategie van onze vijand is onrust onder burgers creëeren, zien we.

De weerbaarheid moet flink omhoog, en ik denk dat luchtalarmen daar alvast een goed symbool voor zijn.

Ik hoop ook dat het daar niet stopt. Het zou goed zijn een analyse te maken van wat er in Ukraine gebeurde en te projecteren op Nederland.

Een soort SWOT analyse, waar teleurstellend weinig S uit zal komen, denk ik.

En dan daar beleid op maken, nu alleen nog politici vinden die denken aan de toekomst van Nederland....
Dank voor deze aanvulling
Desondanks gaat het kabinet Rutte I[7] door met het verder uithollen van de krijgsmacht, met het recordbedrag van 1 miljard euro bezuinigen over de periode 2010-2015.[8]

Dit was al NA signalen dat de door jou aangehaalde ingezette beleidslijn (het zogenaamde vredesdividend na de koude oorlog) VEEL te ver was doorgezet.

https://militairespectato...d-om-de-defensiebegroting

Ps bij mij werkt nl-alert soms, is misschien nog wel ernstiger. Ik durf er niet op te vertrouwen iig.

[Reactie gewijzigd door familyman op 22 juli 2024 14:13]

We hebben volgens mij nog nooit de 2% norm gehaald
Sorry maar het behouden van het lucht alarm is juist populisme.

En doet tegenwoordig woordig maar weinig.
Hoe precies?

De oorlogsdreiging neemt toe. Onze verdediging is een teringzooi.

Je moet ergens beginnen met de opbouw. Dit is toevallig actueel, nu.

Heeft echt niks met populisme te maken - zeker omdat we tegenwoordig zo verwend zijn, dat we het helemaal niet meer trekken om hier geld aan uit te geven.
Als er een raket deze kant op komt. Gaat het luchtalarm af. Maar er is geen bunker om heen te rennen. Want we hebben geen bunkers. Dus heeft het alarm dan nut?

Verder hoop ik het te behouden. Als ie afgaat, sta ik altijd even stil en bedenk mij wat er afgelopen maand gebeurt is. En wat er komende maand gaat komen.
Een aardige investering in luchtverdediging lijkt dan ook wenselijk. Zeker ook als ik kijk maar de oproepen die Zelenski deed. (Die eigenlijk smeekbedes waren om zijn burgerbevolking te helpen beschermen).

Met wat wij aan patriots hebben, gaan we nooit genoeg infrastructuur kunnen beschermen.
nu, in deze tijd, waar oorlog dichterbij is dan het ooit is geweest sinds de tweede wereldoorlog
Nou, nou :) Dat valt ook wel wat mee natuurlijk. Maar ik ben het met je eens dat dit systeem gewoon moet blijven. Samen met de NL alert.
Maar het is wel zo.

Misschien dat de russen morgen nog niet op de stoep staan, maar voorlopig zit daar wel een dictator, met wrok tegen het westen, die succesvol lijkt te worden in Ukraine, en die voorlopig nog niet weg is.

(En de kanttekening dat zoals het nu gaat, zijn opvolger door hemzelf wordt aangewezen en dus niet heel veel beter zal zijn)
Lijkt me een prima plan. Ik hoop wel dat ook NL-Alert inderdaad behouden wordt, en dat ze dat niet gaan afschaffen nu ze het luchtalarm (willen) gaan behouden.

Een combinatie van die 2 systemen lijkt me ideaal om de dekking zo hoog mogelijk te houden. Maakt ook de afhankelijkheid van één kritiek systeem meteen wat minder, wat weer goed is voor de risicospreiding.
NL-Alert zal altijd blijven, het nadeel van luchtalarm dat het geen informatie geeft en alsnog TV/radio aan moet zetten die steeds minder mensen hebben(Analoog AM/FM radio).

Het luchtalarm gaat ook gewoon via masten waar mobiel netwerken ook op zitten btw, het is een ander vlan meer niet.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 14:13]

Nee het lucht alarm werkt via eigen frequenties in de 450-460 Mhz band en kunnen dus geheel los aangestuurd worden.
En via wáár zal dat verspreidt worden over de 450-460Mhz band denk je? Ik denk niet dat 1 antenne daar genoeg voor is...

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 14:13]

Niet via de 4G masten als je dat denkt maar wel via de sirene palen zelf.
425-427MHz Rampenbestrijdingsnet 3A

Wanneer er een probleem is met 3A, kan worden uitgeweken naar 380-385 maar dit zou ook 390-395MHz kunnen zijn. 450-460MHz is hier nog nooit voor gereserveerd geweest noch voor gebruikt.
Ik heb het nog is even nagekeken... ik heb deze in de freq lijst staan en daar zijn ook continue digitale riedels op te horen.

456.4500 Mhz Landelijke oproep systemen (luchtalarm)
Lijkt mij dat die luchtalarmen nog wel manueel aan te zetten zijn, eventueel aan een generator. Als er iets gebeurd met je infrastructuur, heb je niks aan nlalert. Niks mis mee een “ouderwetse” backup te behouden
En hoe geef je die communicatie door? via postduif? of rooksignalen?
Oh wacht we pakken het mobieltje oh wacht dat ligt plat...
Als het energienet geraakt wordt zal het luchtalarm ook spoedig stoppen.

We hebben nog de AM/FM band gelukkig die om deze redenen in de lucht blijft, manueel zie ik niks in, je moet wel de mensen hebben daarvoor.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 14:13]

Het einde van FM is een kwestie van tijd. De eerste landen hebben het al gedaan, zoals Noorwegen, andere zijn er mee bezig zoals het VK (2030) en Zwitserland (eind dit jaar). Zeker in landen met een hoge adoptie van digitale radio zal er vroeg of laat een einde aan het analoge FM komen.
Am blijft gewoon bestaan hoor
DAB ook. Werkt even goed als FM.
Is niet analoog? Maakt het kwetsbaarder?
Hangt er van af wat jij onder kwetsbaar verstaat.
DAB is wel veel makkelijker plat te leggen dan FM en zeker als AM. AM heeft als voordeel dat een bruikbaar dag signaal zo een 162 km is (100 mijl vind ik online), dus in ergste geval kan je met twee torens heel België dekken.
klopt. AM is onklopbaar op dat gebied.
Maar of dab makkelijker plat te leggen is als FM ben in niet van overtuigd.
In mijn ervaring heeft dab een groter bereik dan FM.
En mits men gepaste hardware maakt kan DAB versleuteld worden uitgezonden.
Maar dat is volgens mij niet aan de orde op dit moment.

Uiteindelijk is CB radio het enige die echt doomsday proof is.
Zwitserland (OFCOM) heeft het weer uitgesteld naar eind 2026.
Maakt niet uit, is een hypothetische situatie, dus verzin maar wat hypothetische oplossingen.

Er zijn dan tenminste opties, tegenover: geen.
Gewoon zoals het vroeger ging, de eerste zet m aan, is op kilometers afstand te horen, en iedereen op gehoorafstand kan zijn luchtalarm ook inschakelen. Ben je zo Nederland over hoor. Uiteraard is dat in een uiterst geval waarbij alle automatische vormen niet werken.
Ik heb geen radio in huis.

Maar misschien is een beetje opvoeding vanuit de overheid, postbus 51, ook geen slecht idee.

We kunnen onze resilience niet alleen bij 'zij van de overheid', neerleggen.
True. Maar ik moest toch naar binnen hahaha
De overheid heeft het jaren gepromoot.
Ik denk ook aan dingen als battery packs, water, etc.
Lijkt mij dat die luchtalarmen nog wel manueel aan te zetten zijn, eventueel aan een generator. Als er iets gebeurd met je infrastructuur, heb je niks aan nlalert. Niks mis mee een “ouderwetse” backup te behouden
Gelukkig maar dat ze met een auto en aggregaat op de aanhanger gauw naar die palen rijden en even snel kabels leggen. Daar hebben ze als de pleuris uitbreekt tijd genoeg voor 8)7 |:(
Gezien scholieren geen mobieltjes meer mogen hebben in de klas, er werkgevers zijn de deze verbieden op werkplekken, er mensen zijn die ze uit principe niet hebben, of mensen de NL alert uitzetten wegens onzinnige meldingen (zoals in Almere zijn en een alert krijgen voor iets wat in Utrecht gebeurt), of een telefoon hebben die het niet ondersteund.

Die hele groep ontvangt geen nl alert, maar kan wel een luchtalarm horen en in actie komen als het mis gaat om informatie te verkrijgen.

En of het terecht is dat scholen of werkgevers mobieltjes verbieden, of dat mensen ze niet willen, of nl alerts uitzetten, of een telefoon hebben die het niet ondersteund, is nog een andere aparte discussie.
Vergeet ook de aanzienlijke groep laaggeletterden in Nederland niet die gewoon geen wijs worden uit een NL-Alert.
Facebook hebben ze anders geen problemen mee, ligt eraan, waar hun prioriteit ligt.
Nou ja, ik ben blij dat tweakers.net blijkbaar ook geen probleem vormt voor laaggeletterden, jullie hebben het al moeilijk genoeg.
En die weten wel wat ze moeten doen bij een luchtalarm?
In het rapport stond echter wat anders.
Een telefoon die een enorme herrie begint te maken is een even duidelijk signaal als een luchtalarm. Ook zonder op het scherm te lezen wat er aan de hand is.
Dat denk jij als persoon die niet laaggeletterd is, maar dat is toch echt niet zo. Veel laaggeletterden die ik gesproken heb zien alleen een scherm vol tekst en denken dan "dit begrijp ik toch niet" en negeren het dan maar. Heeft ook deels met schaamte te maken. Dat ze bij een luchtalarm - zonder tekst - wel weten wat ze moeten doen heeft te maken met het feit dat het al decennia bestaat en een heel herkenbaar geluid is dat iedereen direct met "gevaar - naar binnen" associeert. Een telefoon maakt constant herrie dus als je niet weet dat het een NL-alert is dan is dit het zoveelste blok tekst dat je niet begrijpt dat om aandacht vraagt.

Dat gaat uiteraard wel veranderen: over 30 jaar is het NL-alert geluid waarschijnlijk even herkenbaar als de sirene nu is, maar zo ver zijn we nog niet. Het helpt ook niet dat de overheidscampagnes ervoor (zoals alle overheidscampagnes) ook heel tekst-heavy waren waardoor veel mensen in deze doelgroep ze ook genegeerd hebben.

Je reactie is wel heel illustratief voor het probleem: mensen die geen problemen hebben met geletterdheid nemen aan dat het voor iedereen wel duidelijk is, dus is het geen probleem. 2,5 miljoen Nederlanders zijn daar vervolgens de dupe van. Het is echt tijd voor veel, veel meer aandacht voor dit probleem, en niet alleen op het gebied van NL-alert.
Daarvoor bestaat de intercom in gebouwen, iedereen hoeft geen mobieltje te hebben om ze allemaal te bereiken.
een telefoon hebben die het niet ondersteund.(schrijf je met een t overigens)
Dat kan niet. Elke gsm kan nl-alert ontvangen, het werkt met cell-broadcast.
Er zijn ook nog mensen met alleen een vaste aansluiting.
Als je die telefoons bedoelt, heb je gelijk.
Ik snap sowieso niet waarom een systeem als dit op de lijst staat om afgeschaft te worden.

Dit hele systeem staat globaal voor “Get the fuck inside” en zet radio of Tv aan. Iedere toerist en migrant begrijpt dit.

NL-alert is alleen leuk voor mensen met een moderne smartphone, die alert system aan hebben staan, überhaupt bereik hebben en Nederlands kunnen lezen.

De technische dekking van 92% (die al niet gehaald wordt) is leuk, maar de praktische dekking is gigantisch veel lager.

Ik zal nooit een melding gaan ontvangen (want staat uit), maar wordt wel meegerekend in de dekkingsgraad. Zo kan ik het ook.
NL-Alert werkt toch met cell broadcast? Normaal gesproken werkt dit met elke mobiele telefoon die ook sms'jes kan ontvangen en dat is zo'n beetje elke toestel van de laatste dertig jaar. Waarom blijven mensen denken dat dit enkel op een smartphone werkt? Er zitten genoeg fouten in, dat klopt maar ga nou niet doen alsof het alleen met een of andere app werkt...
Normaalgesproken wel, maar bij veel mensen ook niet. Bij iets elementairs als waarschuwingen voor levensbedreigende situaties kan je niet de stropdas aantrekken en op z'n Hollands zakelijks zeggen "rendement is hoog genoeg, 8% doden is acceptabel".
Echter als je het onderzoek lezen....

Sinds 2019 is de sirene één keer ingezet en de groep mensen die alleen met het WAS
wordt bereikt, is eveneens beperkt (8%). Tot slot weten veel mensen niet direct wat ze moeten doen als de
sirene gaat. De sirene heeft een beperkte operationele waarde mede door een beperkt handelingsperspectief.
Waarom blijven mensen denken dat dit enkel op een smartphone werkt?
Omdat 2G eruit gaat. Telefoons van 30 jaar geleden werken volgend jaar sowieso al niet meer.
Dat is je eigen verantwoordelijkheid en daarom zijn die jaarlijkse testen er ook, daarvoor ben je geen moderne smartphone voor nodig btw.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 14:13]

Ik vond het al een rare beslissing om in deze tijden het luchtalarm af te schaffen, gelukkig dat de kamer voor de motie heeft gestemd. NL Alert in combinatie met het luchtalarm lijkt mij het beste, waarschijnlijk moest de minister ergens op besparen…
Maar daarmee is het dus nog een motie. Die kan terzijde worden geschoven. De NL politiek zit graag voor een dubbeltje op de eerste rang, maar inmiddels zijn er genoeg voorbeelden waarbij goedkoop duurkoop is gebleken. En dat ziet men vaak niet in. Mijn indruk is dat er idd op het ministerie bedacht is dat er bezuinigd kan worden, zonder dat men daarbij alle partijen goed heeft gehoord.
Het kán terzijde worden geschoven, maar dat doet het imago van minister Yesilgöz geen goed, en als er íets belangrijk is voor een politicus dan is het wel imago.
Een punt dat terecht genoemd werd is dat mobiele netwerken kunnen uitvallen, zeker bij extreme gebeurtenissen, niet elke locatie heeft noodaccu's. Luchtalarm is wat dat betreft robuuster met noodaccu's op iedere locatie.

Voor dit soort dingen is het toch better-safe-than-sorry lijkt me, zeker in deze tijden.
NL-Alert gaat niet via het reguliere mobiel netwerk, het functioneert zelfs zonder simkaart.
luchtalarm heeft net zoveel "accu,s" als een mobiel mast heeft

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 14:13]

Het gaat wel via het reguliere netwerk. De torens doen alleen een broadcast naar alle ontvangers ipv een specifieke. Als het mobiele netwerk eruit ligt, dan ligt NL-Alert er ook uit.
Dit. Het doet een broadcast en is daardoor niet gevoelig voor overbelasting van het netwerk, maar daar houden de voordelen dan ook op.

Ik weet trouwens ook niet of het werkt als je op wifi-bellen zit op een plek zonder ontvangst, maar gok dat het dan niet werkt.
Nee gaat via een ander netwerk doormiddel van een vlan, als het telefonienetwerk eruit ligt/overbelast kan dit signaal probleemloos erdoor komen(zolang de kabel niet fysiek doorgehakt is).
Als het telefonienetwerk overbelast is: ja. Als het netwerk eruit ligt: nee. Als iemand een berg switches op het netwerk weet uit te schakelen/saboteren dan komt dat virtuele netwerk er net zo min doorheen als het reguliere telefonienetwerk. Daar hoef je niet de fysieke laag voor uit te schakelen.
Hopelijk wordt er dan ook geïnvesteerd aan betere hoorbaarheid van die dingen, ik vind die tegenwoordig maar matig, zeker binnenshuis.
Betere isolatie van veel gebouwen zou het inderdaad wel eens noodzakelijk kunnen maken daarna te kijken
Precies, een combinatie van beide technieken is van belang om de risico's te spreiden en de mogelijkheid tot alarmeren zo breed mogelijk te maken. Bovendien is de aanname dat vrijwel iedereen mobiel bereikbaar is, en slechts 8% gemist wordt vaag. Er is vooral gekeken naar bezit van mobiel, maar ik ken genoeg ouderen die regelmatig hun mobiele telefoon uitzetten o.a. in de avond en nacht. Afschaffen van het luchtalarm zou met name dan voor een groter percentage niet bereik kunnen zorgen. Andersom eveneens, er zijn gebouwen waar absoluut niet in elke ruimte het alarm te horen is. Natuurlijk kan niet iedereen op elk moment bereikt worden, 100% dekking is niet realistisch. Maar afschaffen van de "ouderwetse" alarm sirene maakt ons ook kwetsbaarder. Veiligheid kost nou eenmaal geld.
8% van 17 miljoen mensen is ook nog steeds een heleboel slachtoffers.
Ik heb het niet gevolgd. Maar.. er is enorm weinig draagvlak om het luchtalarm uit te schakelen. Financieel is de invloed klein. Waarom zou een minister het dan tóch zo graag op de voorgrond hebben? Met andere woorden, welk belangrijk besluit missen we?

Het is beproefd en past volledig bij de partij. Zoals de energietransitie en er wel in geloven dat er genoeg personeel in de markt zal verschijnen door marktwerking. Rekenkundig onmogelijk tenzij we radicale stappen nemen, maar toch herhalen dat het vast wel goed komt. Ook haar uitspraken.

Dus: Tweede Kamer trapt open deur in terwijl minister....?
De reden mbt energietransitie is zodat de zaak versneld wordt omdat anders het bedrijfsleven geen ruk doet, de partij weet wel dat het doel niet haalbaar is en gaan op allerlaatste moment het weer uitstellen.

Nu het kabinet de warmtepomp "verplicht" stelt (met een hoop uitzonderingen) zie je dat het bedrijfsleven ineens gaan investeren in omscholen van personeel en fabriekslijnen aanleggen, daarvoor gebeurde er niks.
Helemaal mee eens dat er af en toe druk nodig is. Maar haar punt was "het komt vast wel goed ook al is rekenkundig niet mogelijk" in plaats van "we gaan x of y verplicht stellen per datum z." Het ene is een loze claim, het ander een plan. Mogelijk onhaalbaar, maar wel reden om in beweging te komen.

Het ontbreekt in NL aan concrete langetermijnvisie. Alles is voor het hier en nu of de volgende verkiezingen. Aan de top dan. Ambtenaren die niet verkozen hoeven te worden hebben minder moeite met vooruit denken en handelen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.