Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft voor een motie gestemd om het luchtalarm te behouden. Demissionair minister Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid kondigde onlangs aan het luchtalarm eind 2025 volledig te willen vervangen door NL-Alert.
De motie voor het behoud van het luchtalarm werd op dinsdag gesteund door een ruime meerderheid van de Tweede Kamer. De motie benoemt onder meer dat acht procent van de Nederlanders geen mobiele telefoon heeft, en dat het luchtalarm daarom een groter bereik heeft, naast de mogelijkheid dat het mobiele netwerk kan worden uitgeschakeld bij een cyberaanval.
De Kamer verzoekt het demissionaire kabinet in de motie om het luchtalarm voor de toekomst te behouden. Ze willen met het aannemen van de motie dat Yeşilgöz met een plan komt om dat systeem in stand te houden, schrijft de NOS. De motie werd ingediend door JA21-kamerlid Joost Eerdmans, met steun van leden van BBB, Volt, SP, GroenLinks-PvdA, CDA, ChristenUnie en SGP.
Het demissionaire kabinet liet begin deze maand weten dat het eind 2025 het luchtalarm wil vervangen door NL-Alert. Dan lopen de onderhoudscontracten van het Alarmeringssysteem af, waarna het onderhoud van het luchtalarm duurder wordt. Na 2026 zou het onderhoud zo'n 160 miljoen euro kosten, zegt minister Yeşilgöz. NL-Alert heeft volgens de minister ook meer bereik dan het huidige luchtalarm.
Verschillende veiligheidsregio's uitten hun zorgen over het mogelijke afschaffen van het luchtalarm, waaronder Rotterdam-Rijnmond. Arjen Littooij, de directeur van die regio, noemde die plannen tegenover de NOS 'onverantwoord' voor een regio met hoog risicoprofiel en zei toen dat zowel het luchtalarm als NL-Alert behouden moeten worden om mensen zo snel mogelijk te informeren over noodsituaties.