Kabinet handhaaft luchtalarmsysteem in ieder geval nog tot eind 2021

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft besloten het zogeheten waarschuwings- en alarmeringssysteem in ieder geval tot 1 januari 2022 te handhaven. Dat is een jaar langer dan eerder werd gemeld, waarmee de minister inspeelt op zorgen over de uitfasering.

Luchtalarm

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de minister dat hij in het najaar van 2020 besluit of het luchtalarmsysteem per 1 januari 2022 wordt uitgefaseerd. Daarbij baseert hij zich onder meer op een aantal overwegingen, zoals de vraag of er voldoende vertrouwen is in de robuustheid van de crisiscommunicatiemiddelen, of NL-Alert verder is geoptimaliseerd en of er passende afspraken zijn gemaakt over locaties met hoge risico's, zoals enkele chemisch-industriële complexen. Dat laatste houdt waarschijnlijk verband met het voornemen van een aantal veiligheidsregio's om bepaalde sirenes over te nemen, zodat ze hun werking ook na een uitfasering kunnen garanderen.

In maart gaf de minister al aan dat het uitfaseren van het waarschuwings- en alarmeringssysteem met een jaar zou worden uitgesteld. Dat betekende dat het eerdere schema van een uitfasering per 1 januari 2020 niet doorging en naar 1 januari 2021 werd verschoven. Als reden voor dat uitstel wees Grapperhaus toen ook al naar NL-Alert. Volgens hem had dit alternatieve waarschuwingsmiddel op dat moment een bereik van 75 procent, maar was er meer tijd nodig om de roamingproblemen in de grensstreken aan te pakken.

Het waarschuwings- en alarmeringssysteem is de naam voor het netwerk van 3800 Nederlandse sirenes, die elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur worden getest. Eigenlijk had het luchtalarm al per januari 2018 moeten verdwijnen, maar de toenmalige minister Ard van der Steur stelde dat in 2016 met twee jaar uit.

Grapperhaus geeft in de brief aan dat het onderhoud en beheer van het huidige luchtalarmsysteem ongeveer vier miljoen euro per jaar kost. In de huidige staat kan het systeem vanaf 1 januari 2021 nog vier jaar worden gebruikt, schrijft de minister. Om dat mogelijk te maken is wel een aantal maatregelen nodig, zoals het vervangen van onderdelen in het transmissiesysteem, het vervangen van computers van de bedieningssystemen en het verlengen of opnieuw aanbesteden van onderhouds- en beheercontracten.

Na 1 januari 2025 moet het systeem worden vernieuwd, mits het wordt gehandhaafd. De beheerder van het systeem, het Instituut Fysieke Veiligheid, schat de kosten daarvan op minimaal 56 miljoen euro, al hangt het bedrag sterk af van de aanschaf van eventuele extra voorzieningen, zoals transmissietechnologie op basis van 5g.

Door Joris Jansen

Redacteur

13-11-2019 • 11:07

136

Reacties (136)

136
135
90
10
0
40
Wijzig sortering
Ik heb mijn mobiel wel ingesteld voor NL-Alert, maar geen NL-Alert controlebericht ontvangen. Hoe kan dat?
Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je het bericht niet hebt ontvangen. Bijvoorbeeld omdat je toestel tijdelijk uitstond, je toestel actief in gebruik was om bijvoorbeeld via internet een video te kijken of een app te downloaden, je in gesprek was of omdat je tijdelijk geen bereik had. Daarnaast kan er enige tijd zitten tussen het uitzenden en het doorsturen van het controlebericht door de providers naar alle mobiele zendmasten.
https://crisis.nl/nl-alert/nl-alert-controlebericht/
Zolang er geen manier wordt gevonden om een melding prioriteit te geven boven alle andere functies van een mobiel, is het geen valide alternatief.

[Reactie gewijzigd door LA-384 op 22 juli 2024 21:46]

[...]

Zolang er geen manier wordt gevonden om een melding prioriteit te geven boven alle andere functies van een mobiel, is het geen valide alternatief.
Het is geen valide alternatief om een heel andere reden: het publieke mobiele netwerk is het eerste dat aangevallen wordt en uitvalt in een geval van oorlog.
Oorlog/aanslag is natuurlijk maar 1 van de mogelijke redenen om het alarmsysteem te gebruiken. Giftige rook bijvoorbeeld is een andere, ook kleinschalige gevaren zoals een (vuurwapen-)gevaarlijk perwoon. In veel van die gevallen zal het mobiele netwerk niet platgelegd worden, maar wil je wel gewaarschuwd worden.

[Reactie gewijzigd door LA-384 op 22 juli 2024 21:46]

Bij een vuurwapen gevaarlijk persoon wil je niet dat je telefoon een sterk herkenbaar geluid afgeeft. Stel je voor dat je jezelf net verstopt hebt en desbetreffend persoon is om de hoek.....

In alle gevallen is het uitfaseren van de sirenes een slecht idee.
Dat is een goed punt, aan de andere kant, als je net aan het bellen bent of je hebt spotify aanstaan, wil je toch wél gewaarschuwd worden dat er in de buurt een gevaar is. Perfect zal het nooit kunnen zijn in dat geval.

Mogelijke optie is dan om eerst een trilsignaal te geven en na bijvoorbeeld 1 á 2 minuten een geluidssignaal (wat niet gegeven wordt wanneer je de melding op je telefoon bekeken hebt). Trilsignaal lijkt mij sowieso een toegevoegde waarde, voor de slechthorenden onder ons.
Het probleem is dan dat er in die 1-2 minuten veel kan gebeuren. Perfect zal het nooit zijn, maar een combinatie van NL-alert en het luchtalarm lijkt mij het beste.
Hoe relevant is dat nog in een tijd dat mensen aan de lopende band notificaties krijgen? Ik vind het ook wel een beetje vergezocht. Dergelijke situaties zijn zeldzamer dan mensen die een loterij winnen. Net als aanslagen overigens. Hoe erg ze ook zijn, het mag wel een beetje gerelativeerd worden zonder enige afbreuk te hoeven doen aan de ernst. Oftewel laten we het niet groter maken dan het is. Brand, rellen of bijv een spookrijder komen vele malen vaker voor en laten we vooral daarop focussen. En misschien is in de niet meer zo verre toekomst de dreiging van kernbommen ook weer relevant nu de sterke jongens hun arsenaal wellicht weer aan het uitbreiden zijn nadat het kernwapenverdrag door de betrokken partijen is opgezegd. Dus laat die telefoonalarms maar lekker luid klinken.
Vergeet niet, je mobiel moet wel aanstaan, ik ken mensen die bewust hun telefoon uitzetten als ze thuis zijn.
Inderdaad. Ik ontvang die melding bijna nooit, terwijl ik altijd goed bereik heb, op dat moment nooit iets doe wat het in de weg kan zitten (geen downloads, geen video's, geen telefoongesprekken, etc.). En ik ken meer mensen die deze ervaring delen.
Fast forward naar de eerste de beste ramp nadat het luchtalarm uitgeschakeld is. Wedden dat blijkt dat NL-Alert voor geen meter werkt en er onnodig veel slachtoffers zijn. De politici die dan aan de macht zijn, zijn de sjaak en worden op de kortzichtigheid van de huidige politici aangekeken. Oh, wacht, dat is het idee van de politiek tegenwoordig. Problemen vooruit schuiven en schijnoplossingen leveren.
NL-Alert is een leuk idee. Maar ik heb met een Galaxy A5 2017, in NL gekocht en Simyo als provider (dus KPN netwerk) en goede dekking, nog nooit een NL-Alert ontvangen. Ook al hadden dat er inmiddels een stuk of 10 mogen zijn, niet allemaal testberichten. En volgens de instellingen klopt alles met die NL voorschrijft.
Die sirene, die hoor ik altijd.
Problemen vooruit schuiven en schijnoplossingen leveren.
Voor welk probleem is dit een oplossing?

Volgens mij is het nog erger dan je schetst: er is helemaal geen probleem en er wordt straks een probleem gecreëerd. Het huidige alarm systeem werkt prima en men wil dat uitschakelen en overstappen op een systeem waarvan vast staat dat het niet kan werken tijdens een echt grote ramp / oorlog / bombardement.
Die sirene, hoor je wel, maar werkt niet.

Ik stond een tijd geleden bij de supermarkt op een zomerse dag op de parkeerplaats van de supermarkt, toen er in NW Friesland de sirene foutief af ging, halverwege de maand juli, eind van de middag.

En wat denk je, NIEMAND keek op, echt NIEMAND, overal zag je mensen lopen, niemand keek raar op dat de verkeerde periode in de maand was, verkeerde dag van de week, en verkeerde tijd.

Het werkt niet, men is gewend aan een periodieke sirene en staat er niet eens meer bij stil dat het de eerste maandag van de maand is om 12:00 zodra de sirene gaat.

Het werkt gewoon niet, feit.
Dan is het je eigen keuze om niet te handelen. Je kan de sirene horen, wat je er vervolgens mee doet is aan jou. Bij een NL-Alert dat je niet krijgt ligt de keuze niet bij jou. Je krijgt de info simpelweg niet.
Hetzelfde met brand-/ontruimingsoefeningen. Men gaat bij het afgaan van het alarm uit van een oefening en maakt geen haast om het pand te verlaten.

De vraag is echter of een NL-Alert wél direct effect heeft. Ik heb er wel eens eentje ontvangen in een trein (niet iedereen kreeg 'm trouwens), maar de gemiddelde reactie was nul.

Of het loont om een apart sirene-systeem in de lucht te houden, hangt voor mij vooral af van of het redundant is of niet. Als de aansturing via dezelfde netwerken loopt als NL-Alert, dan is de meerwaarde al een stuk kleiner. Voorlopig is NL-Alert echter niet betrouwbaar genoeg en zie ik het als een taak van de overheid om dit alternatief in de lucht te houden.
Men gaat bij het afgaan van het alarm uit van een oefening en maakt geen haast om het pand te verlaten.
Dat is juist de hele reden van die vervelende oefeningen; het moet voor mensen een standaard reactie worden om lafjes een pand te ontruimen. Het is dan ook 'ontruimen', niet 'in blinde paniek als een kip zonder kop rondrennen'.

Mensen die chagrijnig de noodtrap aflopen en gaan mopperen op de verzamelplek zijn een stuk beter in een brandsituatie dan paniekkippen die middels verdrukken enkel voor meer slachtoffers zorgen.
Er is echter een verschil tussen lafjes richting (nood)deur stiefelen en stug blijven zitten "want die fucking oefeningen iedere keer, ik heb wérk te doen hier!". Dan moet de BHV-er fysiek naast die mensen staan, ze twee keer vriendelijk verzoeken te schuiven en dan pas zijn we waar jij begint.
Dat ligt dan toch vooral aan de directie. Ik heb ook een bedrijf meegemaakt waar upper level managers vonden dat hun meeting belangrijker was dan de ontruimingsoefening. Die zijn op staande voet ontslagen en sindsdien is er geen enkel probleem meer met mensen die hun werk belangrijker vonden dan de oefening.
Met alle respect maar dan moeten ze ook niet zeiken als de BHV-er uiteindelijk eieren voor zijn/haar geld kiest en zichzelf in veiligheid brengt. Vervelend of niet, je hebt maar gewoon mee te doen en het serieus te nemen in plaats van andere in gevaar te brengen (als het geen oefening is.). Niets is belangrijker dan de veiligheid/het leven van jou en je collegae.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 21:46]

Dat is dan toch wel tamelijk dom van iedereen óf er gebeurde meer dan je dacht.... Heb het zelf wel meegemaakt, mij viel het direct op en dus ook direct online gekeken of er wat aan de hand was. Daar bleek al snel dat het een vals alarm was en dus verder niks gedaan. Voor een buitenstaander zal het dus ook geleken hebben of ik het niet gemerkt had. Ik merkte dat veel mensen vergelijkbaar handelden. Toch even checken of er wat aan de hand is. En dat is voldoende op zo'n moment.

En is er echt wat aan de hand dan wordt het snel genoeg duidelijk en gaat het als een lopend vuurtje. In no time weet iedereen er van.
Wij hebben ze in Rotterdam vlakbij de Chemische fabrieken.
Als die af gaan, wat wel eens gebeurt, gaat iedereen met gepaste spoed weg.

De NLAlerts werkte niet.
Anoniem: 669783 @xoniq13 november 2019 13:48
Stomme drogreden wat je hier opsomt. Als het alarm af gaat kijk je naar de datum en de tijd op je telefoon om te kijken wat de hell er gaande is. Als je dat niet doet moet je ook niet gaan klagen als je iets overkomt. Blijkbaar zijn veel mensen idioten volgens jou, wat ik niet kan geloven. Die NL alert is niet consistent genoeg bij mij binnen gekomen overigens.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 669783 op 22 juli 2024 21:46]

Gelukkig is het hier geen oorlogsgebied op het moment, maar als de onveilige ellende wat langduriger aanhoudt dan werkt luchtalarmering juist wel omdat mensen er dan van doordrongen zijn dat het menens is.

Eigen zou je mobieltje informatie moeten pushen over waarom het luchtalarm afgaat. Veel mensen zijn dan doordrongen van de ernst (geinformeerd) en mocht in een echt ernstige situatie een uurtje daarna de noodstroomvoorzieningen gaan uitvallen is het fijn dat er nog een luchtalarm is als back-up. Die palen zouden eigenlijk ook spraak moeten kunnen verspreiden. Overigens bestaan er ook nog geluidswagens, maar daar gaan ze denk ik niet mee rondrijden bij bijvoorbeeld een gifgas actie.

[Reactie gewijzigd door Knetterkaars op 22 juli 2024 21:46]

Eigen zou je mobieltje informatie moeten pushen over waarom het luchtalarm afgaat.
Daarvoor hebben ze dat inferieure NL Alert in het leven geroepen, wat nog steeds onbetrouwbaar is. Dus dat wordt 'm ook niet.
Het idee is denk ik wel goed, maar de uitvoering (NL alert) is nog niet goed genoeg. Ik weet niet wat er voor nodig is dat er nu niet is, maar het moet mogelijk zijn om een berichtje te pushen naar alle telefoons in een bepaalde cel, of vaker, in bepaalde cellen. Kwestie van een agendapunt opvoeren in een internationaal overleg ergens?
Survival of the fittest :+
Kwestie van de Darwin award. Zodra ik het hoor loeien check ik toch ff de dag en tijd. Als het anders is lokale media. Iets wat ieder normaal mens zou moeten doen in mijn ogen.
Precies. Juist als er stront aan de knikker is, denk ik niet dat we volledig op NL-Alert kunnen vertrouwen. Voor hetzelfde geld liggen alle zendmasten eruit door een hack of ik noem maar wat en dan is het wel zo fijn dat dit "eenvoudige" alarm nog gewoon werkt.
Ik herhaal graag mijn commentaar dat ik afgelopen juni bij het bericht over de storing van 112:
Hoewel ze afgelopen maandag niet (zouden) zijn afgegaan ben ik een groot tegenstanders van het afbouwen van het luchtalarm. Het moet naast NL-Alert bestaan om samen een zo'n groot mogelijk bereik te hebben.

Je gaat nu een systeem gebruiken waarbij de burger zelf handelingen moet doen (telefoon instellen)
Je bereikt iemand alleen maar als hij/zij een goed ingestelde telefoon bij zich heeft. Ben je een kind die buiten speelt zonder telefoon, jammer maar helaas. Ben je zo oud dat je geen telefoon hebt, jammer maar helaas. Wil je even naar buiten zonder gestoord te worden door je telefoon, jammer maar helaas. De overheid zegt dan dat je wordt gewaarschuwd door anderen maar als er op je telefoon staat dat er giftige dampen buiten zijn en dat je direct naar binnen moet dan is het ieder voor zich
Ik zet mijn telefoon 's nachts op vliegtuigmodus of uit. 's Nachts mogen er dus geen rampen gebeuren want ik ben niet bereikbaar
Een NL-Alert wordt uitgezonden in een bepaald gebied. Als ik vanuit een ander gebied met de auto een gebied inrij waar eerder een NL-Alert is verstuurd over bijvoorbeeld een gifwolk dan heb ik geen idee hoe of wat
NL-Alert is afhankelijk van het mobiele netwerk. Als 'we' in het theoretische geval worden aangevallen door een buitenlandse mogendheid die d.m.v. een (cyber)aanval het mobiele netwerk onklaar maakt kunnen we geen burgers meer waarschuwen. Uiteraard is het luchtalarm ook te hacken maar dat draait nog op een los kanaal

Goed genoeg gerant over de afschaffing van het luchtalarm. Feit is dat 112 er een tijdlang uitlag afgelopen maandag en dat we dat voor de toekomst absoluut moeten proberen te voorkomen.
Mijn mening is absoluut nog niet veranderd. En 56 miljoen op onze begroting is peanuts
Fundraising opstarten voor de sirenes? Elke Nederlander 1 euro doneren en we kunnen weer 4 jaar langer door met een systeem dat zich al jaren heeft bewezen, het vooralsnog beter doet dan het alternatief, waarom niet?
Dat noemen ze belasting :+
dit! ik doneer maandelijks mijn halve salaris al. onvrijwillig, dat dan weer wel.
nouja eigenlijk wel vrijwillig. je andere keuze is namelijk emigreren. maar dat hangt af van je defenitie van onvrijwillig. als je in een hotel verblijft betaal je ook voor de services in dat hotel.
Je kunt een hotel verlaten zonder je sociale kringen, baan (dus inkomen), enz. op te geven. Datzelfde kun je bij het verlaten van een land doorgaans niet. Deze twee dingen zijn echt niet vergelijkbaar.
Ik geloof helemaal niet in het princiepe van vrije wil, juist om die reden. het is nooit een vrije keuze omdat alle keuzes consequenties hebben. en dus is de wil achter die keuze ook niet vrij.

[Reactie gewijzigd door t link op 22 juli 2024 21:46]

Dat is een beetje dezelfde redenatie als wanneer je een gun tegen je hoofd aanhebt en je gedwongen wordt een keuze te maken tussen een wurgcontract met een pen te tekenen of met de inhoud van je hersenpan. En de schutter later tegenover de rechter verklaart: “Ja maar hij heeft vrijwillig gekozen om te tekenen hoor!”. :P
nou nee eigenlijk niet. het is meer als van scholen wisselen. nogal kut, nogal veel gedoe. maar wel een vrije keuze.
Doneren impliceert een vrijwillige actie vanuit mij…

De Belastingdient…. Niet.
Ik ben voor.
Ook ik heb ook liever dat het oude systeem nog een aantal jaartjes extra behouden blijft, daar heb ook ik nu nog veel meer vertrouwen in, dan het alleen nog maar via mobiele netwerken te laten verlopen via een NL-Alert bericht, wat nog niet bij iedereen even lekker blijkt te werken, plus dat er zo voor iedereen nog een back-up systeem beschikbaar is, mochten ook de mobiele netwerken er eens uit liggen.
:)

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 22 juli 2024 21:46]

Zolang er geen feilloos werkend alternatief is dient het te blijven vind ik. Op dit moment ontvangEn wij hier afwisselend wel of niet de melding op de mobiel. Zittend naast elkaar op het zelfde netwerk is het de ene keer mn vriendin die het ontvangt en een andere keer ik weer.

Daarnaast zijn er tal van mensen die geen mobiel hebben. Denk aan ouderen, kinderen, toeristen (die niet bekend zijn met de noodmeldingen in NL), etc.

[Reactie gewijzigd door Pat-Juh op 22 juli 2024 21:46]

Zolang er geen feilloos werkend alternatief is dient het te blijven vind ik.
Ik zou zeggen dat het alternatief net zo goed of beter moet worden. Het normale luchtalarm werkt ook niet altijd perfect heb ik wel eens begrepen.
Ja maar die hoorde ik wel vrijwel elke maand, ik heb maybe 1 keer een alert gekregen, verder geen social media hier dus leuk dat grappenhuis denk dat ik het zo ook wel ontvang.
verder kom ik eigelijk ook niet buiten en als ik buiten ben sta ik of in een bos zonder bereik of ik ben op het werk. Dus mijn enige moment om het mee te krijgen is daar...
Het gaat via het edge netwerk toch? Dat heeft makkelijk bereik in 't bos is mij geleerd, of zit ik fout?
Meestal heb je nog wel wat bereik, echter kom ik ook geregeld langs spots waar smsen en bellen ook niet meer tot mijn mogelijkheden behoort
Niet meer kunnen bellen./SMS-en wil niet zeggen dat je NL Alert ook niet meer kunt ontvangen. Andere techniek. Ook het noodnummer kun je vaak op die momenten gewoon bereiken (niet uitproberen uiteraard tenzij nodig! ;) ). Heeft te maken met het feit dat alle providers/zendmasten in die situaties zonder beperkingen samenwerken... Ongeacht wie eigenaar is en met wie deze wel/niet contracten heeft.

NL Alert ontvang ik tegenwoordig altijd!! Een voorgaande telefoon bleek uit het buitenland geïmporteerd (ook al had ik hem gewoon in Nederland gekocht) en werkte daardoor niet. Maar verder op alle verschillende toestellen werkelijk ieder testbericht én echt bericht van NL Alert zonder problemen ontvangen.

[Reactie gewijzigd door kazz1980 op 22 juli 2024 21:46]

Ik las je bericht en dacht: 'volgens mij hoor ik veel vaker het luchtalarm dan NL alerts'. Wat checks leerde dat mijn telefoon goed is ingesteld maar dat de NL alerts maar 2 keer worden getest dit jaar (een daarvan moet nog komen).
Ik vraag mij dan ook af wat de 'dekkingsgraad' is van het huidige systeem. Zo hoor ik dat systeem ook vaker niet dan wel. Wat voor een dekkingsgraad is dan ook noodzakelijk voor men zegt dat het nieuwe systeem dusdanig evenredig / beter is om het oude wel uit te faseren. 75% klinkt mij namelijk helemaal niet slecht, ik vraag mij af of het huidige dit bereik heeft.
Ergens heb ik ook altijd het idee dat als "De Russen" komen, ze het NL-Alert vooraf op afstand wel uit kunnen zetten en voor het conventionele alarm eerst ter plekke moeten komen. Maargoed, ook die zal tegenwoordig wel aan het internet hangen.
Het gaat niet alleen om "de Russen komen": als er een wijk verderop een benzinestation/fabriek/bedrijf/... in de hens gaat waarbij veel chemische rotzooi vrijkomt is het wel prettig als je daar een alarm van ontvangt zodat je ramen en deuren kan sluiten (en de kids van de straat kan halen), bijvoorbeeld :)
Als de Russen komen zie je een grote witte flits en merk je het snel genoeg. Daar gaat sowieso maar weinig bij helpen ;)
Eens dat het moet blijven, alhoewel ik moet zeggen dat ik die luchtalarm tests ook nooit hoor. Soms mega in de verte als je buiten gaat staan. Dus daarmee ben ik wel blij met NL-Alert.
Wij hebben er één op ons wooncomplex staan. Voelt wel veilig want we horen hem sowieso. Nadeel is dat je tijdens de oefening niet eens meer normaal kan nadenken, zo hard gaat ie :)
Anoniem: 310408 @Pat-Juh13 november 2019 11:44
Het probleem is dat de sirenes wel gehoord worden maar dat gebleken is dat niemand zich er iets van aantrekt. Het zit gewoon niet meer in ons DNA dat een sirene een teken is dat er iets aan de hand is.
Mwah..als die sirene onafgebroken blijft afgaan, dan ga jij je vanzelf wel afvragen of er toch niet iets aan de hand is denk ik. Nu testen ze hem natuurlijk 1x om exact 12u op de eerste maandag van de maand. Als dat ding op een ander moment afgaat, dan maak ik me wel gelijk zorgen hoor.
En bij een NL-alert wel? waarom niet gewoon allebij?
Zolang er geen feilloos werkend alternatief is dient het te blijven vind ik. Op dit moment ontvangEn wij hier afwisselend wel of niet de melding op de mobiel. Zittend naast elkaar op het zelfde netwerk is het de ene keer mn vriendin die het ontvangt en een andere keer ik weer.

Daarnaast zijn er tal van mensen die geen mobiel hebben. Denk aan ouderen, kinderen, toeristen (die niet bekend zijn met de noodmeldingen in NL), etc.
Heel goed punt...
Als we luchtalarm blijven gebruiken, maar horen onze buren in de buurlanden het ook? Damn goede vraag :9
Ik kan me wel voorstellen dat ze daar gek van worden :P
Tenzij onze buren nog steeds ouderwetse luchtalarm ook gebruiken....

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 22 juli 2024 21:46]

Als het een dergelijke calamiteit is zal er sowieso opgeschaald worden naar GRIP-3, -4 of -RIJK. :+.

Daarnaast liever een keer in de maand wat “overlast” dan dat je tekort schiet en onveilige situaties in de hand werkt.

Nee hoor, geef mij het ouderwetse maar. Veel minder storingsgevoelig. Voor extra info is een noodmelding op telefoon zinvol (mits het netwerk online is) anders het ouderwetse FM signaal via regionale of landelijke omroepen.
Heb er nog nooit een ontvangen , Windows mobile stond goed instelt (uitzichzelf) en nu heb ik android en nog steeds geen ontvangen (wel zelf moeten instellen)
100% mee eens. Sowieso moet het niet zo zijn dat wanneer een dijk toevallig doorbreekt als er een nationale storing in de mobiele infrastructuur is iedereen onverwacht uit zijn bedje gespoeld wordt. De overheid moet daar rekening mee houden. Dat zijn ze wat mij betreft verplicht. 4 miljoen? Waar hebben we het in godsnaam over.
waarom in vredesnaam luchtalarmsysteem vervangen met NL-alert. ze kunnen beter NL-alert ter aanvulling maken op het luchtalarmsysteem
Exact dit. Beide hebben levert altijd een betere dekking op dan een van beide. Bovendien werkt de combinatie bij mij in ieder geval ook versterkend heb ik gemerkt. Toen ik in een NL-alert kreeg omdat er 'een incident' gebeurd was bij een naburig chemie bedrijf, had ik niet echt veel haast om naar binnen te gaan. Toen een minuut later de sirenes ook begonnen, had ik plots veel meer haast.
Dat zal er waarschijnlijk ook mee te maken hebben dat een NL-Alert al wordt gebruikt als een voetbalhuldiging aan de andere kant van de provincie druk is...
Of NL-alert annuleren. Het systeem werkt niet.
Als ik een melding krijg is het eerste wat ik doe uitzetten aangezien het alarm zo hard gaat. En zie dan maar eens terug te vinden wat voor melding het was... Kan niet, iig niet op een oneplus of xiaomi.

Wanneer er een alert is, zorg ervoor dat het ook beschikbaar is op internet, radio of tv. Dat bij een calamiteit een server overbelast kan raken snap ik ook.. maar dat is tegenwoordig niet zo lastig meer als iedereen doet voorkomen. Kost wel een paar centen misschien, maar dat hebben we wel. En tuurlijk moet je niet afhankelijk zijn van alleen internet... maar zoals het nu gaat kan het ook niet.

Luchtalarm geeft ook geen informatie.. maar dat werkt vele malen beter dan een berichtje naar mobiel sturen. Ik heb niet altijd mijn telefoon 24/7 bij mij...
4 miljoen en zelfs 56 miljoen is toch echt helemaal niets op de rijksbegroting? Ik snap heel goed als we dat tegen elke Miljoen zeggen dat het wel een dure post kan worden.

Maar een alarmsysteem voor als sh*t hits the fan? Dat moet toch gewoon werken?

En dan heb ik het niet over de 'Russen', maar denk aan:

- Lek met gevaarlijke stoffen
- Brand met gevaarlijke gassen
- Overstroming (in de nacht)
- Zombies
Nja vooral die laatste..
Als dat nou bij KPN begint.. dan komt het NL Alert signaal niet meer door..
Dan zijn we binnen no-time de sjaak.
Zombies :+

Maar eens. NL Alert is een leuke aanvulling, maar geen vervanging.

4 miljoen is stof, 56 miljoen is peanuts op de staatsbegroting. Het wordt waarschijnlijk het dubbele omdat toch alles uitloopt, maar dan nog. Dat is nou echt een staatsuitgave waar waarschijnlijk geen mens moeilijk over gaat doen.
Kan als alternatief niet ervoor gezorgd worden dat alle aanbieders van internet een waarschuwingspagina doordrukken tijdens het browsen? Dan nog radio en tv. Volgens mij heb je dan al veel mensen te pakken.
Er schijnen ook nog mensen te werken. Niet iedereen zit altijd te internetten of tv te kijken. Daarnaast is 12:00 vaak ook lunchtijd.

Daarnaast is zoiets geen taak van een ISP lijkt me, dit soort zaken zijn een verantwoordelijkheid van de overheid.

Daarom dus een centraal aangestuurd systeem. Of dat nu de luchtalarm-sirenes zijn, NL-Alert of vergelijkbare systemen.
Social media kunnen helpen. Facebook geeft in de VS bijvoorbeeld tornadowaarschuwingen, natuurrampen en bepaalde berichten van veiligheidsdiensten. Hier doen ze het ook met AMBER-alert. Als de overheid ook (lokale) waarschuwingen kan plaatsen dan bereik je met Facebook en Instagram toch aardig wat mensen. Nog meer als WhatsApp er ook bij zit, maar dat zal niet snel gebeuren.

Het vervangt zeker geen NL-Alert en al helemaal geen luchtalarm, maar zou wel een mooie aanvulling zijn. Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat - zal je miljoenen mee bereiken binnen x minuten. Leuk als aanvulling.
Zelfs dat is geen alternatief, TV kijken wordt steeds minder gedaan, web is met namen https waar je dat niet kan injecteren tenzij je mitm gaat doen en een mitm overheid moet je niet willen. Maar het grootste probleem blijven mensen die slapen met de tel uit.
4 miljoen is echt helemaal niks in het budget van de regering. Laat dit systeem nou gewoon staan; het werkt altijd en je bent niet afhankelijk van een telefoon etc.
Exact, die sirenes blijven enorm betrouwbaar en zijn veel urgenter dan een melding op je telefoon.
Nou... Met name op werkplekken vaak gehad dat de sirenes niet heel duidelijk te horen waren (ver weg, alles dik dubbel glas), daarentegen NL Alert is juist op die plekken totaal niet te missen en héél urgent! Door het hele kantoor beginnen ineens alle telefoons te loeien. Niet te missen en je weet niet hoe snel je naar je telefoon moet grijpen. Het is waanzinnig irritant (en dus effectief!). Dus die urgentie betwijfel ik een beetje wat effectiever is! Blijft wel dat ik niet veel vertrouwen heb in NL Alert. Het komt nog te vaak niet bij iedereen goed binnen.
De sirene heeft ook niet als doel om mensen binnen achter glas te bereiken. Die voldoen namelijk al aan het doel van het luchtalarm: naar binnen toe.
Het doel is: naar binnen, ramen en deuren sluiten en radio of TV aan voor verdere instructies. Die laatste mis je dan... Plus: als je niet op de hoogte bent en je loopt 2 minuten nadat het alarm stopt naar buiten heb je alsnog een probleem... Dus het is wel degelijk belangrijk om ook mensen die binnen zitten zoveel mogelijk te bereiken en dan voldoet NL-Alert in veel gevallen toch beter dan de sirenes.
Het een sluit het ander niet uit, ze moeten beide systemen inzetten. NL-Alert is op ‘t moment even betrouwbaar als de beloftes van een politicus, dus daar wil je niet van afhankelijk zijn.
Meer is beter, maar kost ook meer pegels... Dat is de afweging. Mijn persoonlijke ervaring met NL-alert is dat het inmiddels best erg betrouwbaar is (je krijgt in een noodsituatie eerder te véél berichten dan te weinig - en dat is prima!).
De officiële cijfers zeggen iets anders en als je hier in de comments even leest zie je precies hetzelfde: NL-Alert is heel erg ver verwijderd van het stempel “betrouwbaar”. ;)

En die pegels, je gaat toch niet moeilijk doen over €4 miljoen waarmee bij een werkelijke ramp mogelijk tientallen zo niet honderden levens potentieel gered worden? :P
Ik verbaas me er steeds weer over dat zoveel mensen het schijnbaar niet ontvangen. Ik heb vele oefen berichten op het werk gehad en dan kreeg toch echt minimaal 90-95% van de mensen hem gewoon binnen. En eenmaal echt alarm meegemaakt en toen was dé gehoorde klacht dat mensen hetzelfde bericht 2 a 3 keer ontvingen... (wat uiteraard beter is dan niet ontvangen)... Heb dus wel eens het idee dat het handjevol mensen dat ze niet ontvangt (wellicht door import telefoon oid) heel veel klaagt en dus de cijfers vertekend... Weten doe ik het natuurlijk niet! Maar het blijft bijzonder dat in ieder geval mijn persoonlijke ervaring steeds weer zo extreem afwijkt van wat velen roepen.
Als zo een systeem ooit een afhankelijkheid krijgt van 5G (of 4G, 3G) of een bedraad digitaal netwerk moet je wel heel zeker weten dat die netwerken kneiterrobuust zijn of gesloten zijn. In een tijd van digitale oorlogsvoering is het niet zo een raar scenario dat een vijand je communicatie of je energienetwerk eerst om zeep helpt voordat ze bijvoorbeeld fysiek zouden invallen of een bepaald systeem slopen.
Bwa, gezien de hypersonische raketten waar nukes nu mee worden gelanceerd ben je dood voor het geluid bij je oren aankomt.
Kernbommen zijn toch niet relevant voor dit onderwerp. Binnen zitten heeft dan ook niet zo veel effect. Oorlog is meer dan massavernietigingswapens. Het kan ook zijn dat er data gestolen wordt of bijvoorbeeld het betalingsverkeer wordt platgelegd.
Het is een risico. Toch worden burgerdoden veelal iets vermeden, het heeft weinig functie om het luchtalarm ontklaar te maken. Ja bij een militaire kazerne misschien plus radio verstoren, maar in een of andere random stad/dorp? Eh...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.