NL-Alert vervangt luchtalarm twee jaar later dan gepland

NL-Alert en andere alarmeringssystemen zoals de website crisis.nl gaan het luchtalarm op 1 januari 2020 volledig vervangen. Eerst wilde de overheid het luchtalarm al in 2018 uitschakelen, maar dat gebeurt nu pas twee jaar later.

LuchtalarmVolgens een bericht op de website van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid heeft minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie in de Tweede Kamer gemeld dat de sirenes tot 2020 inzetbaar blijven. Daarna gaat de overheid het systeem uitschakelen en afbreken.

De NCTV impliceert dat tegen die tijd de alternatieve systemen in staat zijn om de taak van de sirenes volledig over te nemen. De instantie noemt hierbij NL-Alert, crisis.nl, calamiteitenzenders, geluidswagens en sociale media.

De overheid had het stoppen met het luchtalarm gepland voor 2018. Waarom de ontmanteling is uitgesteld, zegt de NCTV niet. Mogelijk groeit de ondersteuning van de alternatieve systemen minder snel dan verwacht werd.

De laatste keer dat de overheid NL-Alert testte, was op 6 juni. Het bericht werd toen door 55 procent van de mensen boven de twaalf jaar ontvangen. Een half jaar eerder, op 7 december 2015, kwam het testbericht bij 49 procent van de Nederlanders aan. De volgende test vindt volgende maand plaats.

Door Emile Witteman

Nieuwsposter

02-11-2016 • 14:23

360 Linkedin

Submitter: Tjolk

Lees meer

NL-Alert gaat volgende week van start Nieuws van 3 november 2012

Reacties (360)

360
352
163
6
0
32
Wijzig sortering
Ik ben hier zwaar op tegen, Kinderen in een speeltuintje? die kun je leren op het luchtalarm te reageren, maar hebben geen telefoon op zak.
In 2020 ook niet?
Nee, daar kan je niet vanuit gaan nee. De leeftijd dat kinderen een telefoon krijgen gaat weliswaar omlaag, maar of dat een goede zaak is is nog maar de vraag.
Anoniem: 155704
@Sito2 november 2016 14:31
Het eerste wat plat ligt bij een nieuwe WW is het telefoonnetwerk. Slim van Ard v.d.S. om dit op te doeken.. NOT! Het is juist goed een totaal onafhankelijk alarm systeem in leven te houden. We gaan het nog meemaken dat we tegen problemen aanlopen en dat ook met name ouderen niet compatible zijn met dit nieuwe systeem.

En met de overgang naar Digitale radio doet straks niets het meer. Analoog werkt altijd.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 155704 op 2 november 2016 14:32]

Rusland traint de inwoners al massaal op een kernaanval. En in Nederland schaffen we het luchtalarn af. Kernbunkers in Nederland zijn ook al gesloten of omgebouwd tot iets anders. Ik zeg niet dat er sowieso een kernoorlog komt. Maar je kunt ook niet zeggen dat het onmogelijk is, vooral met de Internationale spanningen die alleen maar oplopen.
In dat geval is een goed gemikte bom genoeg om ons hele land weg te vagen of onbewoonbaar te maken. Je kan dan wel 100 jaar in zo'n kelder zitten maar daar wordt het ook niet beter van.
In dat geval is een goed gemikte bom genoeg om ons hele land weg te vagen of onbewoonbaar te maken. Je kan dan wel 100 jaar in zo'n kelder zitten maar daar wordt het ook niet beter van.
Welnee, zelfs met 100 bommen op Nederland overleeft het grootste deel van de Nederlanders zo'n aanval nog wel en je kunt er best ook snel al weer wonen. Kijk maar naar Hiroshima en Nakasaki waar men gewoon de locaties van de kernexplosies weer snel heeft bewoond.
Enkele dagen of weken na de explosies daar waren de gebieden al weer te bezoeken. Er zijn dan nog wel wat hoogradioactieve producten verspreid over het explosie gebied aanwezig en detecteerbaar met een geigerteller maar als je daar uit de buurt blijft is de omgeving van een nucleaire explosie na relatief korte tijd al weer 'veilig'.
Er zijn natuurlijk wel wat dingen veranderd in de afgelopen 60-70 jaar. Dus die bommen op Hiroshima en Nakasaki kun je nu niet aanhalen om aan te tonen dat Nederland het wel even zou overleven. En je kan vooral niet zeggen dat zelfs met 100 bommen de meeste Nederlanders het zouden overleven.

Rusland introduceert u, de satan 2; http://www.mirror.co.uk/t...stoppable-satan-2-7935675

[Reactie gewijzigd door Xamsix op 2 november 2016 17:21]

alleen de vuurbal van de Tsar is groter dan amsterdam zelf.
nederland zou binnen 3 minuten helemaal gaar zijn.
niet gaar, overgaar, of ''well done'', oh nee, nog beter; verkoolt :9

[Reactie gewijzigd door six-shooter op 3 november 2016 10:44]

De moderne atoomwapens zijn een heel stuk krachtiger dan de 2 die tegen Japan gebruikt werden. De oude bommen zouden de alles binnen de ring Amsterdam vernietigen. De nieuwere bommen vagen een halve provincie weg.
Kun je hier uitproberen:
http://nuclearsecrecy.com/nukemap/
3D-versie: http://nuclearsecrecy.com/nukemap3d/

[Reactie gewijzigd door GlobalHawk op 2 november 2016 19:51]

Nope, met 2 relatief grote heb je heel Nederland wel zo'n beetje te pakken
http://nuclearsecrecy.com...078ec5a22534ce69a33febc52
Je voorbeeld van de twee zwaarste bommen (Tsaar H-bommen die nooit operationeel zijn geweest) op Nederland levert volgens je eigen link 200.000 doden op. Minder dan 1% van de bevolking per bom.

Bovendien zijn juist de zwaarste bommen met 1 kernkop al uitgefaseerd omdat raketten met bijvoorbeeld tien kernkoppen de voorkeur hebben
Met name de R-36 SS18-mod 6 met 1 kernkop (20Mt) die in 2009 is uitgefaseerd. De iets oudere SS18-mod 5 met 10 kernkoppen (tot 750kt) is nog wel in gebruik.
Het probleem van kernoorlogen is dat de fallout van een bom op Rusland in Nederland nog meetbaar aanwezig is. Tsjernobyl was in Nederland duidelijk meetbaar en dat is totaal niet vergelijkbaar met een atoombom op huidige schaal. een paar van die dingen op Rusland hebben enorme gevolgen voor het leven in Nederland.

Dan ben je blij als je in je stenen huis zit. De straling is dan aanzienlijk minder dan buiten.
2 problemen:
1) Als er in Rusland een kernbom afgaat duurt dat heel lang voor de fallout hier is. De wolken vervuilde lucht zijn heel langzaam. De rechtstreekse straling is er natuurlijk vrijwel onmiddelijk maar dat gaat relatief heel zwak zijn en daar gaat een luchtalarm je niet tegen beschermen.
2) Dat stenen huis biedt geen zinvolle mate van bescherming tegen straling. Dus ook naar binnen gaan na het luchtalarm gaat in dat geval niet helpen. (Sterker nog waarschijnlijk geven de bakstenen van je huis zelf 24/7 meer straling af dan dat ze tegen zouden houden uit Rusland)
De wolk van Chernobyl had binnen een week heel Europa gehad, en had binnen 2 weken Canada bereikt en een groot gedeelte van het midden-oosten/west-azie.

https://ratical.org/radiation/Chernobyl/IRSN14dayPlume.html
Ja maar voor iets wat meerdere dagen duurt heb je dus geen luchtalarm nodig.
De straling vanuit tsjernobyl was binnen no time in nederland en was zeker niet net iets meer dan achtergrond straling. Daarnaast was die explosie helemaal niets in vergelijking met een echte kernbom zoals de VS heeft gebruikt in ww2. Dan was tsjernobyl kompleet van de kaart weggevaagd.

Als de "alarmcentrale" snel genoeg is dan zal het lucht alarm wel degelijk levens kunnen redden. Zeker op de lange termijn en in het hoofd houdend dat als het er echt op aan komt er vast wel meer dan 1 zo'n ding naar beneden komt donderen.

Het duurt wel even voor de directe straling hier is. Dat is echt niet binnen 2 tellen hier. Dat het snel gaat ben ik met je eens, maar het duurt echt wel even.
Daarnaast was die explosie helemaal niets in vergelijking met een echte kernbom zoals de VS heeft gebruikt in ww2. Dan was tsjernobyl kompleet van de kaart weggevaagd.
Maar was het gebied veel minder besmet geweest.
Een kerncentrale bevat misschien wle 100 of 1000 keer de hoeveelheid splijtbaar materiaal vergeleken met een bom en bovendien ook enorm veel radioactieve bijproducten (bv cesium) die bij een niet nucleaire explosie in de centrale een enorme langdurige besmetting in de omgeving opleveren. In een bom is veel minder splijtbaar materiaal aanwezig en dat gaat ook grotendeels in de explosie op. Na een nucleaire bomexplosie is het terrein daarom veel minder besmet dan het terrein bij Tsjernobyl.
Het is niet waar wij in zouden willen wonen met een verhoogd stralingsniveau maar effectief is het gebied na relatief geringe tijd wel weer bewoonbaar te noemen.

[Reactie gewijzigd door TWyk op 3 november 2016 13:54]

En dus is het heel erg handig als je de tijd hebt om een veilige "bunker" (gewoon binnen dus) te bereiken mocht WW3 uitbarsten in plaats van dat je direct een berg straling voor je bakkes krijgt. Dan heb je tenminste nog de kans dat je de periode dat je omgeving weer leefbaar is nog meemaakt. JA een explosie in een centrale levert veel meer smerig materiaal op, maar de piek hoeveelheden bij een kernbom zijn een stuk groter. Dat is namelijk het idee van zo'n bom. Die explodeert niet bij impact, maar nog daarvoor zodat de schokgolf versterkt wordt door de kaatsing van de grond. En dat soort dingen. Fallout van een kernbom komt een heel eind, maar is binnen no time weer weg. In die tijd is het echter wel ontzettend schadelijk.
Je gaat volledig de mist in op punt 2. De straling zelf van plutonium komt helemaal je huis niet binnen. Het is alfastraling, zelf als je er naast staat is er niets aan het handje, het komt niet eens door je huid.
Als je stof binnenkrijgt met plutoniumdeeltjes in wordt het een ander verhaal.
Blij is relatief, veeg mij maar in 1x van de kaart dan in de ellende van een WW3 leven.
Als WW3 uitbreekt heb je niks aan bunkers of luchtalarmen, als je niet dood gaat pieter je weg in een donkere bunker.
Het is idd een slechte zaak.

Herinner me vroeger nog de oude luchtalarm sirenes. die Kon je zelfs in buitengebied goed horen. De nieuwe zooi kon ik amper nog horen, dat was al een achteruitgang.

Laten we ze maar weghalen is de toekomst. Nu maar hopen dat als er echt iets gebeurt de stroom er niet uit ligt en mobietjes en je internet verbinding niet meer werken. Hopen dat radio het dan doet.
Je bent nu schijnbaar verplicht om op sociale media te zitten, diezelfde media als facebook die privacy schenden zijn nu belangrijk voor dit soort mededelingen.

Nadenken is iets dat in Den Haag schijnbaar niet voorkomt.
Zeg gewoon ik moet bezuinigen, weg met die dingen. Als er iets is ach paar doden meer of minder hoort er bij. Dat is namelijk het gevolg.
soms denk ik wel, laat maar eens een flinke zonnevlam komen, daar leren ze van, probleem is dat we vandaag de dag daar echt niet meer tegen kunnen, terwijl het zo verdomd vaak voorkomt,
als dit https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_storm_of_1859
vandaag of morgen herhaald, dan lebven wij daarna in grotten
even wat info over een coronal mass ejection (zonnevlam): "High frequency (3-30 MHz) communication systems use the ionosphere to reflect radio signals over long distances. Ionospheric storms can affect radio communication at all latitudes. Some frequencies are absorbed and others are reflected, leading to rapidly fluctuating signals and unexpected propagation paths.
TV and commercial radio stations are little affected by solar activity, but ground-to-air, ship-to-shore, shortwave broadcast and amateur radio (mostly the bands below 30 MHz) are frequently disrupted. Radio operators using HF bands rely upon solar and geomagnetic alerts to keep their communication circuits up and running."

Tevens heeft het geen effect op Fiber optics (wel weer voor de versturende en ontvangende apparatuur die er gebruik van maakt natuurlijk)

[Reactie gewijzigd door six-shooter op 3 november 2016 11:59]

Het luchtalarm is er niet echt meer voor oorlog, maar eerder voor rampen (chemische wolk, overstroming, etc.)
Je weet het nooit, dat alarm is er nou net voor onwaarschijnlijke situaties. Ik ben ook geen voorstander voor het omzetten naar o.a een digitaal systeem dat op dit moment maar net over de helft van de mensen bereikt. Een luchtalarm is simpel, duidelijk en bereikt iedereen...
Het is een illusie om te denken dat het luchtalarm door iedereen gehoord wordt. Dove horen het niet maar ook in vele gebouwen, werkplaatsen en dergelijke is het niet (goed) te horen. Het idee van het nieuwe systeem is dat het bereik groter is vanwege de grote hoeveelheid mensen die het zullen ontvangen en direct in hun omgeving zullen verspreiden. Daarnaast kan de boodschap specifieker gemaakt worden.
"De laatste keer dat de overheid NL-Alert testte, was op 6 juni. Het bericht werd toen door 55 procent van de mensen boven de twaalf jaar ontvangen"
Wie zegt dat hier nooit meer een oorlog zou komen? History repeats itself.
Dan bouw je toch die sirenes weer terug vanuit het defensiebudget?

edit: Poe's law :Y)

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 2 november 2016 18:14]

Dus... Je denkt dat je de tijd krijgt een nieuw, maar analoog, luchtalarm systeem te bouwen, wanneer er oorlog aankomt? Of wanneer het al oorlog is? Of wanneer, zoals hierboven al als voorbeeld genoemde, plotse natuurramp (dijkdoorbraak?) of gifwolk (brand/explosie van fabriek/etc) zich voordoet?

Gewoon om maar te zorgen dat 100%, of richting de 100%, het meekrijgt lijkt het mij persoonlijk juist goed om een back-up systeem te hebben, al helemaal een analoog systeem.
You're kidding, right?
Kan niet anders dan dit sarcastisch bedoeld is. We hebben immers amper defensiebudget tegenwoordig. Ik ga er dan ook maar vanuit dat @LekkereKwal daarnaar verwijst.
Wanneer er oorlog komt wordt dat defensiebudget echt wel weer flink verhoogd..
en dan is het al te laat, bewijst het defensiebudget van 1940.
Dus is het bouwen en onderhouden niet nuttig. Je kan wel mensen waarschuwen(misschien) maar je kan er niks aan doen.

Nutteloos dus.
Heel erg fijn idd als het netwerk toevallig plat is. Geen melding! Ook fijn met digitale radio. Hoeveel mensen hebben een systeem dat ingebouwd is en dus niet vervangen kan worden? Dat zijn er aardig veel. Die hebben ineens geen radio meer!
Bullshit, Analoge zender die plat ligt heb je ook niks aan..
Signaal is signaal..
In 2020 ook niet?
Ik hoop kinderen van 5 a 6 jaar oud over het algemeen ook in 2020 niet nee.
Nu ik er zo over nadenk: NL-Alert hoeft zich natuurlijk niet te beperken tot telefoons. De techniek kun je prima in allerlei andere (kleinere/beperktere) apparaten stoppen. Bijvoorbeeld een armband, of -doe eens gek- een lantaarnpaal. Als je bij iedere speeltuin één lantaarnpaal hebt die bij het ontvangen van een NL-Alert een geluidsignaal laat horen met de boodschap: "Kinderen: ga naar huis" dan ben je er ook al.

Iedere speeltuin heeft wel een lantaarnpaal in de buurt natuurlijk die altijd voorzien is van stroom. Op die manier hoef je kinderen nog niet meteen van een telefoon te voorzien (dat wil ik mijn zoontje ook nog niet geven) maar je kunt wel afstappen van het separate systeem van luchtalarmen.
Oké dat kan inderdaad. Maar waarom zouden we van dit systeem af willen stappen? Vraag me af wat meer kost in onderhoud, apparatuur dat relatief simpelweg en al ter plaatse is, of een heel netwerk van allerlei apparaten. Overigens, hoe wil je testen of die lantaarnpaal werkt? Gaat er een gemeentewerker bij iedere lantaarnpaal staan tijdens de maandelijkse tests?

Begrijp me niet verkeerd, ik ben tweaker in hart en nieren en houd van innovatie, maar soms lijken we techniek in te schakelen omdat het kan, niet omdat het echt meerwaarde brengt. Ik heb het vermoeden dat dit zo'n geval is. Correct me if I'm wrong.
Probleem is ook dat de alarmen toegepast worden als er iets fout gaat en dan kun je maar beter iets hebben met een kabeltje eraan ondergrond dan iets wat afhankelijk is van vrij kwetsbare draadloze netwerken. De besparing lijkt me in dit geval niet in verhouding staan met de gevolgen.
Als het goed is worden de huidige alarmpalen ook (individueel) draadloos aangestuurd. Was op het Klokhuis tijdje geleden alweer :9
Helemaal mee eens. Aanvulling prima, maar waarom compleet vervangen?

Hoe zit het bijvoorbeeld bij stroom uitval? het huidige systeem heeft backup accu's, maar is dat ook het geval voor alle GSM masten?

Radio (op baterijen of accu) kan natuurlijk wel, maar wie weet de frequentie van de regionale rampen zender uit zijn hoofd???

Vergeet ook niet waar het systeem oorspronkelijk voor is gemaakt: waarschuwen voor oorlogs geweld (lucht aanvallen ed.) Hoe gaat doet het nieuwe systeem het in zulke extreme omstandigheden?
Als er echt iets aan de hand is, gaat iedereen bellen/app'n/sms'n en ligt het telefoonsysteem waarschijnlijk daardoor al plat.
Waarom vervangen? Ik vermoed dat het meer te maken heeft met hoe men met innovatie omgaat.

Een verbetervoorstel? Hoeveel ga jij daarmee besparen? Dat luchtalarm moet helemaal niet weggaan, maar waarschijnlijk konden ze NL-alert er anders nooit 'doorheen' krijgen. Politiek in de politiek - politiekinception.

De burger wordt simpelweg veeleisender (logisch, de toekomst mag beter zijn dan het heden) en dan zijn NL-alert en een real-time crisis.nl website met kaart essentiële aanvullingen.

[Reactie gewijzigd door Harm_H op 2 november 2016 16:08]

Je hebt geheel gelijk. vooral als we meewegen dat bij een redelijke hoeveelheid van de calamiteiten waar het systeem voor ingezet zou worden:
- om wat voor reden dan ook de netwerken wel eens niet kunnen werken
- Iemand zonder/met een lege/uitgeschakelde telefoon vierkant de pineut is
- er geen-enkele vorm van daadwerkelijke fallback is (om die reden alleen al zou ik het luchtalarm boven de "alternatieven" verkiezen)
- we nu naar meerdere jaren testen alsnog maar net-aan 55% van de mensen in specifieke leeftijsgroepen berijken (m.a.w. je kan nooit stellen dat het binnen een bepaalde tijd gehaald kan worden... dat die verwachtingen al tig keer bijgesteld moesten worden mag ook genoeg zeggen over hoe goed het gehele project ingeschat/overzien is)
Prima, dat dit leuke alternatieven zijn. Maar ik vraag mij vooral af waarom we een verandering van de huidige situatie willen.

De oplossingen die jij aangeeft zijn aardig, maar geen van deze oplossingen is een direct antwoord op waar het huidig systeem aan tekort schiet. Dit staat ook niet in het artikel vermeld helaas.

Kortom: waarom veranderen? En welke oplossingen bied NLAlert voor de noodzaak tot verandering?
Is een van de voordelen van NLAlert niet dat je ook informatie over de calamiteit kan verstrekken (e.g. waarom gaat het alarm)? Deze functionaliteit ontbreekt natuurlijk bij de huidige vorm van het luchtalarm. Daarnaast gaat de overheid er denk ik ook vanuit dat iedereen uiteindelijk snel op de hoogte is als er maar een groot percentage het bericht binnen krijgt (de rest wordt dan "via-via" ingelicht).
Waarom? Omdat niemand meer reageert op de oude alarmen. Op mijn telefoon weet je meteen wat voor soort issue er is (de Duitsers zijn ons land binnengevallen -> weet je dat het Pasen is) en zullen mensen dus beter reageren.

Kinderen is geen issue. Als ze jong zijn dan zijn, mag ik hopen, altijd volwassenen in de buurt. Een groter probleem is dat mensen wel eens met andere dingen bezig zijn en hun telefoon niet in de buurt hebben. Zeker bij ernstige dingen is een sirene dan beter.
Dus ja: ik zie zeker verbetering met het NL Alert systeem. Alleen het vervangt niet alles.
Weetje wat al helemaal handig zou zijn? Een systeem wat je door heel het gebied hoort. Hmmm laten we even denken zoals iets als een luchtalarm bijvoorbeeld. Nee toch maar niet z'n alarm, dat is ouderwets. Laten we iets uitvinden wat dan ook nog z'n opstartproblemen heeft enz 8)7
Ja alleen een lucht alarm heeft weer als nadeel dat je niet weet wat er aan de hand is. Je ramen en deuren sluiten heeft weinig nut als half Flevoland onder water komt te staan. Dan kan een berichtje met OVERSTROMING!!!! sneller op het juiste spoor helpen als het lucht alarm. NL-Alert kan prima werken. Maar in zijn huidige vorm niet als vervanger voor een lucht alarm.
Maar als je dat ding hoort af gaan ga je wel direct op zoek naar meer informatie. Ik krijg die vervloekte NL-ALERT dingen nog steeds niet, dus als ik moet kiezen tussen 'weten wat er aan de hand is als ik iets hoor, maar in veel gevallen niets horen' en 'iets horen en dan snel een radio aan kunnen zetten om te horen of een telefoon kunnen pakken om op te zoeken wat er aan de hand is', kies ik toch voor dat laatste.
Ik krijg ze altijd netjes binnen(soms 2 achter elkaar). Maar daarom zeg ik ook. In zijn huidige vorm vervangt hij het lucht systeem niet. En ideaal zal zijn als ze beide gewoon naast elkaar blijven werken.
Ben ik het helemaal mee eens. Probleem is dat mijn telefoon (1+1) cyanogenmod draait, en die ROM heeft geen ondersteuning voor het type alarmbericht dat NL-alert verzend, alleen voor het systeem dat in o.a. Amerika wordt gebruikt. Zou natuurlijk mooi zijn als de overheid die functionaliteit maakt voor de grote open-source ROM's, want de kans dat er ooit een dev langs komt om dat in zijn vrije tijd te fixen lijkt me klein
Ja dat is wel verrot ja dat het met cyanogenmod niet werkt.
Mijn telefoon draait ook CM maar het laatste alarm bericht, een paar maanden terug, heb ik wel ontvangen.

Voorgaande berichten niet maar toen had ik een Samsung S2, nu een S5. Beide draaien op CM.

De S2 is overleden dus ik kan niet zeggen of dit door het type hardware komt of door CM. maar CM + Samsung S5 werkt dus dit lijkt niet aan CM te liggen.
Als jij naar je huis toe gaat en eenmaal aangekomen op internet gaat naar NOS.nl dan merk je volgens mij vrij snel dat er een overstroming is.
Uiteraard merk je het redelijk snel. Maar wat als je boodschappen aan het doen bent? Of je hond in het park aan het uitlaten bent? Of met je kind aan het spelen in de speeltuin. Naar huis rennen. computer opstarten. En dan kijken wat er aan de hand is kan je kostbare minuten zijn. als je via nl-alert direct een bericht krijgt wat er aan de hand is. gaat dat vele malen sneller. En weet je direct dat de info correct is.
Als je de NL-alert krijgt ga je ervan uit dat je je telefoon bij je heb. Daar kan eigenlijk iedereen ook wel de nos op ontvangen, via internet...
Moet je wel een mobiel data abonnement hebben. En dat heeft niet iedereen.
En zo'n netwerk kost toch ook handen vol geld, dan kun je net zo goed het bestaande systeem in tact laten en onderhouden. Dit is weer zo'n verkapte bezuinigingsmaatregel waar ze niet over nadenken tot dat er een grote ramp gebeurd.

Het ouderwetse luchtalarm is meer dan 50 jaar meegegaan, toen moest er ineens een nieuw systeem komen wat vanaf het begin slecht heeft gewerkt en veel mensen hoorde het niet. Het heeft inmiddels bakken met geld gekost en nu is het blijkbaar al aan vervanging toe of kost simpelweg te veel en daarom moet het maar verdwijnen. Wat een FAAL land is dit toch!
Als je bij iedere speeltuin één lantaarnpaal hebt die bij het ontvangen van een NL-Alert een geluidsignaal laat horen met de boodschap: "Kinderen: ga naar huis" dan ben je er ook al.
Maar dat hebben we al, alleen heet het nu 'luchtalarm', dat kun je volgens mij in speeltuinen ook gewoon horen ;)
Heeft die lantaarnpaal wel altijd stroom? Worden die dingen niet per straat in een keer ingeschakeld? Als dat zo is dan is jouw plan niet zo simpel.
En zo keert de "praatpaal" ook nog eens terug in het Nederlandse straatbeeld. Maar dan in de woonwijk in plaats van langs de snelweg.
Anoniem: 112442
@Tjolk2 november 2016 15:11
Nu ik er zo over nadenk: NL-Alert hoeft zich natuurlijk niet te beperken tot telefoons. De techniek kun je prima in allerlei andere (kleinere/beperktere) apparaten stoppen. Bijvoorbeeld een armband, of -doe eens gek- een lantaarnpaal. Als je bij iedere speeltuin één lantaarnpaal hebt die bij het ontvangen van een NL-Alert een geluidsignaal laat horen met de boodschap: "Kinderen: ga naar huis" dan ben je er ook al.

Iedere speeltuin heeft wel een lantaarnpaal in de buurt natuurlijk die altijd voorzien is van stroom. Op die manier hoef je kinderen nog niet meteen van een telefoon te voorzien (dat wil ik mijn zoontje ook nog niet geven) maar je kunt wel afstappen van het separate systeem van luchtalarmen.
Ik denk dat het huidige systeem in stand houden goedkoper is dan jouw optie.
Maar waarom zou je de huidige luchtalarmen afbreken, als dat ter gevolg heeft dat je allerlei lantaarnpalen moet uitrusten met een alternatief luchtalarm? Dan is de kostenbesparing er wel een beetje uit volgens mij.

Het luchtalarm zoals we dat nu kennen is ook niet 100% effectief. Genoeg mensen die het niet horen omdat ze binnen zitten of muziek op hebben, of simpelweg niet snappen wat het betekent of denken dat het een test is. Een vervangend systeem zou in mijn ogen dus ook niet 100% effectief hoeven zijn, maar wel graag minstens even effectief (of beter) dan het huidige systeem.
Wat een stuk meer gaat kosten dan een paar toeters met accu op een flatgebouw.

En daarnaast, ik woon in een omgeving met weinig speeltuintjes, de kinderen hier spelen overal. Gewoon op straat, in de steegjes, hofjes en dergelijke.

Dan zijn er ook nog wel wat mensen die geen telefoon hebben, of de accu leeg, of gewoon geen bereik, ding stuk, noem het maar op. De regering legt hiermee de verantwoordelijkheid echt iedereen te informeren bij de bevolking neer, in plaats dat ze dat zelf nemen!

Uit eindelijk moet je dus elke lantaarnpaal met zo'n toeter uitrusten, wat dus hetzelfde resultaat geeft als de huidige opzet.
Dus we halen het luchtalarm weg om het vervolgens terug te plaatsen als speaker in een lantaarnpaal?
Zolang er ook maar 1 persoon in Nederland rondloopt zonder telefoon of met een telefoon die geen NL alert berichten binnenkrijgt ( wat er meer zijn dan je denkt ) moet het systeem gewoon zo blijven zoals het is, en het liefst beter want blijkbaar zijn er regelmatig problemen met de tests die ze doen met het huidige luchtalarmsysteem.

Als extra zou een NL alert wel goed zijn, zodat veel mensen in een textbericht toch wat extra info kunnen krijgen met tips voor wat er dan ook gaande is.
Waarom zou 1 persoon zonder telefoon of zonder NL alert nu ineens een probleem zijn terwijl met het huidige luchtalarm systeem 1 doof persoon ook een probleem heeft? 100% dekking ga je nooit krijgen, de vraag zal altijd zijn welk percentage acceptabel is.
Daarom zeg ik dat NL alert mooi is als extra, zodat een doof persoon een berichtje op zijn telefoon krijgt waarmee je dus zoveel mogelijk mensen bereikt, maar aangezien nu op dit moment maar 55% van de mensen een NL alert binnen krijgt is dat totaal geen goed alternatief om het los te gebruiken.
Wat is het percentage van de mensen die nu het luchtalarm horen/ontvangen?
Geen idee, kan er zo 1,2,3 niets over vinden op google.
Leuk bedacht, maar daarmee vervang je dus de sirenepaal, door een... sirenepaal.
Je hebt gelijk: alleen gok ik dat je per wijk 3 van die hightch lantarenpalen nodig hebt en moet checken. Hoe duur is dat tegenover 1 luchtalarm? Daarnaast waarom moet iets dat goed werkt en zich bewezen heeft vervangen worden door iets wat nog nooit bijeen groot probleem gebruikt is? Hebben die luchtallarmen een accu eigenlijk?
Tot het stroomnet plat gaat omdat er die bommen nou net op die centrales gericht waren. Al die lantarenpalen nutteloos.

Ik weet niet precies hoe het stroom netwerk is aangelegd maar er hoeft maar 1 kabelkreub tussen het begin de eerste en hele lantarenpalen rijen of zelfs heel dorp zijn gelijk allemaal dood. Ook nutteloos dan.

Nee liever de luchtalarmen met backup generators en die onafhandelijk kunnen werken van het stroomnet
Omdat? Baby's leren nu al met tablets omgaan, tegen hun 5-6 jaar weten ze al meer dan de ouders van hun telefoon.
Sommige ja. Maar lang niet allemaal. En hoe ga je dat doen als bijstand moeder met 2/3 kids. Allemaal ook even een mobieltje geven? Niet iedereen wil en heeft een mobiel op de leeftijd van 5-6.

Tevens heeft bv mijn oma geen mobiel. En heeft ze ook geen interesse in. Mag die dan maar stikken of verdrinken?

Een waarschuwing alarm gebruiken die per gebruiker afhankelijk is. is gewoon niet slim. Gewoon lucht alarm die iedereen kent. En ook door vrijwel iedereen gehoord kan worden.

[Reactie gewijzigd door loki504 op 2 november 2016 14:47]

er komt ook een alarm op TV, ik ben 50% doof dus straks hoor ik geen lucht alarm maar zie wel een alert op een mobiel
Ik heb geen TV, tevens momenteel geen smartphone die NL-Alerts kan ontvangen. En ik ben redelijk kluizenaar dus ik zit veel binnen. (nou zal ik binnen 4 jaar een nieuwe smartphone hebben, maar NL-alert support staat niet op de prioriteiten lijst)

Dus, ook ik mag het maar uitzoeken? Terwijl ik dat luchtalarm wel gewoon hoor?

NL-Alert is een prachtige toevoeging op de nationale en regionale alarmen... Maar dat is het ook enkel, toevoeging op. Absoluut geen vervanging voor.
NL-Alert is een prachtige toevoeging op de nationale en regionale alarmen... Maar dat is het ook enkel, toevoeging op. Absoluut geen vervanging voor.
Precies dat, toevoeging, er moet nu vervangen worden om het vervangen ( onderhoud wordt te duur, is niet centraal en blijft terugkomen )
Het vervangen is puur een marketingplaatje, om het één of andere budget mooi op papier te krijgen
Het lijkt wel bijna of levens nu in 1 keer geld waard zijn. Het is niet alsof we het over miljarden per jaar hebben. Als geldverslinding zo'n probleem is, weet ik wel wat betere plekken waar ze kunnen besparen.

Of men heeft de gedachte "Alsof we hier ooit nog oorlog krijgen". Maar dat is nogal kortzinnig :)

Jarenlang geinvesteerd in een systeem zodat iedereen en zijn hond, waar die ook moge wezen, wat die ook aan het doen moge zijn. Dat lucht alarm kan horen. Jarenlang elke maand die toeters af laten gaan, zodat mensen leren te weten waar ze hem eventueel wel, niet of slecht horen (wel handig om te weten bv)....

Nee, nee, via smsjes kunnen we in 1 klap 90% van de bevolking aanspreken voor een lagere prijs! Dikke boeie dat het oude systeem 99,nogwat% aan kan spreken. Genoeg mensen die overigens SMSjes pas uren later een keer bekijken, en die groep groeit naar mijn ervaring, steeds meer letten niet tot nauwelijks nog op smsjes. Alsof die straks voor elk berichtje wat hun smartphone om zeikt het gaan behandelen als mogelijk NL alert.... echt goed over nagedacht dit concept. Lekker uitgewerkt ook.

Dit is juist 1 van die rollen waarbij een overheid een cruciale rol speelt. En ze verkwanselen het! Waanzinnig.

[Reactie gewijzigd door batjes op 2 november 2016 16:13]

Ik denk niet dat de instelling 'levens zijn geld waard' gehanteerd wordt, maar eerder "als er levens verloren gaan, is er minder inkomen"

Verkwanselen is het juiste woord, alles om maar de 'technische voorloper' te zijn, maar dan het liefste met Ebay/Aliexpress apparatuur !
Dus is het noodzakelijk om beide in de lucht te houden.
En dan moet je ze dus met een telefoon laten rondlopen? Laat ze lekker spelen met hun vriendjes ipv op hun telefoon.
Wat is er mis met een telefoon bij je hebben, als het gewoon een goedkope is? Je hoeft ze geen high-end smartphone te geven...
Dat het in mijn ogen onverstandig is om kinderen vroeg te leren omgaan met telefoons en internet etc. Daar kun je niet laat genoeg mee beginnen. Mijn kinderen mochten dat pas op hun 12e en missen niets in vaardigheden tov zielige vriendjes die al jaren daarvoor hun ogen niet van hun schermpjes konden houden. Het enige scherm dat ze kenden was de tv.
Ik ben het volledig met je eens. 12 jaar geleden had ikzelf geen kinderen maar dacht ik ook zo. Jouw kinderen zijn echter in een tijd "klein" geweest waar dit makkelijker was.
Nu is het "normaal" dat kleuters van 3-4 jaar al leren omgaan met een tablet en computer. Ze krijgen zelfs computerlesjes in de 2e kleuterklas (4 jarigen). Het is nu praktisch onmogelijk om kleine kinderen nooit op een tablet, telefoon of PC te laten werken. Wat wel nog kan, en ik doe, is ervoor zorgen dat ze zelf geen toestel hebben. Hierdoor is het makkelijker om het gebuik te beperken.
Hangt er maar net van de school af. en mijn kind van 3 doet nog helemaal niets met de computer. hij kijkt alleen YouTube. En dat geeft hij netjes aan als hij iets wil kijken. En dan zet ik het voor hem op. Gewoon een kwestie van consequent zijn. En de juiste school uitzoeken die bij jou opvoeding past(al kan dat in dorpen wel lastig worden.)
Er zijn amper smartphones die goedkoop en hufter-proof zijn. Goedkope nokia's hebben geen NL Alert.

Sterker nog: Als ik bijvoorbeeld CyanogenMod op mijn Smartphone zet moet ik hem helemaal zelf instellen om zo NL Alert berichten/alarmen te krijgen.

Ik vind in ieder geval dat 1 punt duidelijk moet zijn: Er moet een manier zijn om handmatig NL Alert te testen. Ik moet nu elke keer wachten tot de eerste maandag van de maand om te zien of NL Alert het nog wel doet.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 2 november 2016 14:45]

Er zijn veel te veel moderne smartphones die het niet ondersteunen. Heb je bijvoorbeeld een OnePlus One, dan wordt nl alert al niet ondersteund. Nog oudere telefoon? Kun je het helemaal vergeten!
Hoezo nog ouder? Bij de iPhone is het al sinds de iPhone 4S (2011) i.c.m. iOS 7 ondersteund.
Niet alles draait om die iPhone... jeez

Er bestaan echt mensen die ook een android/blackberry/linux/dumbphone hebben die dit niet ondersteunt.
Al draai je een relatief nieuw OS op een smartphone van net twee jaar oud (Lumia 535 met Windows 10), dan nog niet. Hij zou het moeten doen, maar ik heb er nog niet één ontvangen. Sterker nog, de NL Alert site heeft alleen een instructie over hoe je dat UIT zet, maar het menu waarin dat moet ontbreekt gewoon geheel, en het enige dat ik kan vinden is dat je dat bij de installatie van Win10M kan regelen.
Ik vermoed dat het te maken heeft met het feit dat dit toestel nog steeds denkt dat hij van O2 uit Duitsland komt... Daar heb je uiteraard geen NL Alert.
meeste telefoons hebben het, alleen moet je dit handmatig instellen via code die tevinden is op nlalert site.
Ios 7 is ook maar een jaar ouder dan de Oneplus One.
"Nog oudere telefoon? Kun je het helemaal vergeten!"

Dat gaat dus niet op, dat wil ik daarmee zeggen.
Ik ga er van uit dat hij een oudere telefoon dan de iPhone 4s bedoelde. Daar komt bij dat Apple natuurlijk ook iets betere software ondersteuning heeft voor zijn oude producten, is iets makkelijker als je alles zelf in de hand hebt.

Edit: Ik weet dat je technisch gezien gelijk hebt, maar dat ontkracht wat Arjan zegt niet echt

[Reactie gewijzigd door dj__jg op 2 november 2016 15:53]

Is juist wel dat oudere telefoons ermee overweg kunnen, is namelijk een cell broadcast, nadeel is dat je het in oude telefoons het handmatig erin moet zetten.
Als het op die oude mobieltjes wel kan, waarom kan ik het dan niet handmatig op mijn OnePlus one instellen?
Kan wel, daarvoor moet je even zoeken, bij nieuwere android versie staat het onder berichten instellingen als ik het goed heb, dan moet je even via de nlalert site even de juiste code erbij zoeken.

Hier met en 70eu cheapo android 5.1.1 fone werkt het ook prima alleen moets ik handmatig instellen.

[Reactie gewijzigd door devil-strike op 3 november 2016 20:57]

Cell broadcast werkt juist op die goedkope Nokia's beter dan op de smartphones. Als je oud genoeg bent dan kun je je vast nog wel teksten zoals 'Regio 010' op je telefoon herinneren.
Handmatig een broadcast bericht testen gaat hem ook niet worden, want broadcast gaat naar iedereen op die mast en anders is het geen broadcast meer en test je iets anders.

Overigens heb ik sinds het begin, zonder in te stellen, alle NL-Alert berichten ontvangen. Volgens mij wel twee x dubbel maar dat is niet erg. BlackBerry Z10 en BlackBerry Passport. Schrok eerste x wel van de zoomer die plots hard afging terwijl mijn telefoon op 'stil' stond.
Mijn kinderen van 4 en 7 hoeven geen telefoon. Is nu al veel te veel een status symbool en daarbij, ik of mijn vrouw is altijd op 1 minuut afstand dus lijkt me totaal geen probleem.
Lijkt me ook geen probleem als ze er wel een hebben. Je kunt het niet vergelijken met onze eigen jeugd. Toen kwamen al die dingen een voor een. Onze kinderen worden geboren in een wereld vol schermen, tablets en telefoons. Laat ze er dan ook maar goed mee leren omgaan. Digibeet zijn in de toekomst lijkt mij geen plus maar een dikke min voor je mogelijkheden.
Het zal wel aan mij liggen maar ik vindt het niet nodig dat een kind van 5 met een telefoon op straat loopt als hij lekker aan het voetballen of boomklimmen is, dat het handig is voor sommige ouders die te lui of laks zijn om duidelijke regels af te spreken met wanneer kinderen thuis moeten komen oid is iets anders. En ja wij hadden vroeger toevallig een kerk die je overal in het dorp kon zien en dus had je geen excuus om telaat thuis te komen.
Ik vind het niet nodig dat mijn kind in bomen klimt ( mag niet, valt onder vandalisme ) of voetbalt en zijn bal op de drukke verkeersweg laat belanden.
Vrijwel elk dorp heeft wel een kerk, dus die klok is er wel, maar dat is dan weer te ver weg ( 4 km EN diezelfde verkeersweg ) om even de tijd te controleren.

Het heeft een reden dat het 'vroeger' was, het is voorbij, welkom in het heden.

( laat iedereen zijn eigen kinderen nu eens zelf opvoeden, in plaats van dicteren wat JIJ normaal vindt )
Ik vind het niet nodig dat mijn kind in bomen klimt ( mag niet, valt onder vandalisme ) of voetbalt en zijn bal op de drukke verkeersweg laat belanden.
Vrijwel elk dorp heeft wel een kerk, dus die klok is er wel, maar dat is dan weer te ver weg ( 4 km EN diezelfde verkeersweg ) om even de tijd te controleren.

Het heeft een reden dat het 'vroeger' was, het is voorbij, welkom in het heden.

( laat iedereen zijn eigen kinderen nu eens zelf opvoeden, in plaats van dicteren wat JIJ normaal vindt )
Dan kan je natuurlijk ook tegen Gamebuster zeggen. Iedereen mag zijn kind opvoeden zoals hij zelf wil. Maar er is ook niemand die mij gaat verplichten wat ik mee geef aan mijn kind als hij buiten speelt. En al helemaal niet als het om iets gaat wat meer dan 50 euro kost.
Wat is er mis met een telefoon bij je hebben, als het gewoon een goedkope is?
Hetzelfde als er mis is met dat je ze geen auto geeft, al is het een goedkope.

Edit:
@Gamebuster hieronder: Okee, misschien wat kort door de bocht :) Maar mijn kinderen krijgen op die leeftijd echt geen telefoon. Ze hebben genoeg 'schermdingen', daar hoeft niet ook nog een telefoon bij, en je kunt ook veel moeilijker in de gaten houden wat ze ermee doen, dus ze moeten wel een beetje de leeftijd hebben dat ze de verantwoordelijkheid (en mogelijke risico's) snappen.

[Reactie gewijzigd door Iknik op 2 november 2016 15:05]

(na de edit) Ja daar kan ik me in vinden. Het is uberhaupt vervelend natuurlijk dat je opeens dit soort keuzes "moet" maken omdat de overheid een bestaand werkend systeem wil uitfaseren voor een systeem dat niet per se beter is. Het begon als een handige aanvulling en opeens wordt besloten het als "primair systeem" te maken nog voordat het zich bewezen heeft

Auto... kort door de bocht... snappie? haha

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 2 november 2016 15:07]

Dat is een keuze, geen feit. Kinderen onder de 5 hebben wat mij betreft niets te zoeken in de buurt van een tablet en met mijn vele anderen die er zo over denken.

Maar dat is een off-topic discussie, ik vind dit een belachelijke ontwikkeling, want er zijn zoveel redenen te bedenken waarom de alternatieve kanalen tijdelijk niet zouden kunnen werken. Accu leeg, geen bereik, überhaupt geen telefoon of iets dergelijks om leeftijd, geen interesse, geen geld of gewoon vergeten enz. Ik vind het een foute vorm van bezuinigen, want er is geen andere reden dan geld om het oude systeem er niet gewoon bij te houden.
Kinderen onder de 5 hebben wat mij betreft niets te zoeken in de buurt van een tablet en met mijn vele anderen die er zo over denken.
Kinderen onder de vijf hebben wat mij betreft niks te zoeken op straat zonder toezicht..
Een kind van 7 of 8 dat op het platteland woont krijg van mij ook geen mobieltje, kan me nog goed herinneren hoe vaak ik zelf een sloot in gleed. Maar als er iets fout gaat in een van de chemische fabrieken hier in de buurt en Jantje zit in het bos te spelen dan moet ie wel die sirenes hebben om te weten dat hij ergens naar binnen moet, of iig een volwassene moet opzoeken.
Waar maak je uit op dat ik dat wel vind? dat ging over het off-topic deel over jonge kinderen en tablets. Daarnaast ging ik ook al vrij jong met mijn broers mee naar buiten, zodat die op me konden letten er zijn nog vele " afgesloten" speeltuinen in Nederland tussen de huizen en gelukkig nog veel kinderen onder de 12 die nog geen telefoon hebben. Natuurlijk zijn er uitzonderingen en soms met goede redeneren.
Niet lullig bedoeld... maar jij hebt zeker nog geen kinderen?
Zelfs als ze het kunnen is het geen reden dat ze het moeten. Het is wat mij betreft niet goed om kinderen van die leeftijd al met telefoons op zak rond te laten lopen... laat ze eerst maar lekker genieten van het leven zonder dat ze de hele dag naar een schermpie gaan staren... dat komt nog wel genoeg als ze wat ouder worden :)
En dat is al erg genoeg..
Omdat? Baby's leren nu al met tablets omgaan, tegen hun 5-6 jaar weten ze al meer dan de ouders van hun telefoon.
Heb je zelf kinderen of een baby c.q. in welke wereld leef je?
Een baby kan niet met een tablet omgaan. Ze kunnen deze net vasthouden en op zabbelen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 2 november 2016 15:22]

Een mobiele telefoon niet nee, maar een wearable waarmee ze gewoon naar huis kunnen bellen of andersom is op zich nog wel praktisch.
[...]


Ik hoop kinderen van 5 a 6 jaar oud over het algemeen ook in 2020 niet nee.
En als dat het wel het geval is. Ze zullen het mobieltje regelmatig kwijt zijn. Tevens zullen ze niet op het mobieltje kijken omdat ze andere zaken die interessanter zijn bezig zijn.
Ik ben geen kind van 5 jaar, maar ik kijk ook niet constant op mij smartphone, als ik die al bij me heb.
Maar ik hoop ook dat ze niet zonder begeleiding van een ouder rondlopen op 5 a 6 jarige leeftijd :)

Luchtalarm is een overgebleven iets van WO II en als algemene aanduiding van rampen al lang gedateerd. Immers bij luchtalarm is duidelijk dat je naar een schuilkelder moet. Maar wat moet je doen bij regionale rampen weet je eigenlijk niet. Dat is immers ramp specifiek.

Bij gifwolken naar binnen en afwachten. Bij dijkdoorbraken is dat echter juist niet wat je moet doen.

Het officiele devies is naar binnen gaan en het radio/TV nieuws aanzetten. Maar ja, specifiek regionaal nieuws is doorgaans weer onvindbaar bij regionale rampen. Als maar één persoon in een groep NL-Alert heeft weet iedereen specifiek wat er is, en kan men ook specifiek instructies geven.

Merk op dat veel andere (westerse) landen helemaal geen luchtalarm hebben, en ook bij regionale rampen niet slechter/trager reageren dan wij.
Mijn kind zal echt geen telefoon voor zijn of haar 10e levensjaar krijgen. Dus neen, ook in 2020 ook niet. Digitalisering is op bepaalde vlakken een plus, maar sommige dingen moeten niet mee gedigitaliseerd worden. Hieronder valt voor mij het luchtalarm. Iedereen weet wat het betekend, iedereen weet waar het voor is. In de auto mag je je telefoon officieel niet pakken, dus missen heel veel mensen het bericht. Dit is echt weer van het niveau overheidshobby, zonder er ook maar echt 1 seconde echt over na te denken. Een luchtalarm daarentegen, kun je niet missen. Tenzij je doof bent natuurlijk.
Tenzij je doof bent.
Tenzij je een koptelefoon met luide muziek op hebt.
Tenzij je in een goed geisoleerd pand zit.
Tenzij je aan het werk bent in een lawaaiige fabriekshal.
Tenzij je enz.
De instantie noemt hierbij NL-Alert, crisis.nl, calamiteitenzenders, geluidswagens en sociale media.
Dan leer je ze te reageren op de geluidswagens :P
Maar wat heb je je kinderen geleert over het luchtalarm? Waarschijnlijk om het te negeren op de eerste van de maand, en aangezien jonge kinderen vaak een slecht besef van tijd hebben doen ze dat ook als hij op andere tijden af gaat.
En wat voor een ouder laat zijn jonge kinderen zonder toezicht in een speeltuin spelen?
Geluidswagens? Hoe zie je dat voor je? Heb jij ooit zo'n wagen gezien? Ik niet, hoeveel hebben ze er en hoe snel heb je daarmee iedereen in Nederland bereikt? Ik denk niet snel genoeg als er echt stront aan de knikker is. Heeft ieder dorp of iedere wijk zijn eigen geluidswagens, of iedere gemeente? Dan ben je al gauw een dag verder als je met 1 of 2 wagens je hele gemeente van informatie moet voor zien in geval van nood (kernramp, invasie, orkaan, tornado, whatever)

[Reactie gewijzigd door FastFred op 2 november 2016 14:56]

Heb jij ooit zo'n wagen gezien?
Diverse. en zo bijzonder zijn ze niet, daar kan gewoon een brandweer of politie-auto voor worden ingezet.
Politie heli's hebben ook omroepinstallaties aan boord, en daar gebeuren wel eens leuke dingen mee..

[Reactie gewijzigd door Zer0 op 2 november 2016 15:01]

Grappig bedacht, en in de stad misschien haalbaar, maar als je in het grensgebied woont (waar vaak ook al belabberd bereik is), komt zo'n geluidswagen écht niet bij jou langs hoor. Een luchtalarm van een dorp verderop hoor je misschien nog, als de wind goed staat. Een berichtje dat nooit aankomt zal je nooit wat van merken, net zo min als van die geluidswagen die in dat dorp verderop rijdt.
Geluidswagens gaan op het platteland natuurlijk never nooit werken, en dat zijn juist ook de plaatsen waar Nl-alert het laat afweten door slecht mobiel bereik. Ik heb hier alleen verbinding via Duitsland, denk niet dat ik dan nl-alert ontvang. De sirenes zijn overal in Nederland te horen, ook op het platteland (iig in het Noorden)
Even een situatie schetsen.

Hele wijk onder rook van "vul zelf in" brand in industriecomplex en er komen stoffen vrij en alarm moet af gaan.

NL-Alert is direct eruit en bij de mensen (net als het lucht alarm, ding gaat aan en je bereikt mensen). Hoe lang duurt het alvorens geluidswagens het gehele publiek bereikt hebben?
Tuurlijk, ouders kunnen kinderen buiten ophalen, kinderen gaan vanzelf naar binnen als het hard genoeg stinkt.

Mijn gevoel zegt hierbij dat het inefficiënt is. Waarom zou je een mooi nieuw systeem ontwerpen en de minpunten oplossen met iets wat uiteindelijk ook geld kost door middel van paraat staande voertuigen, mankracht die ze moet besturen etc. Waar dat volgens mij uiteindelijk niet eens zodanig veel goedkoper gaat zijn dan het huidige, oude, maar wel goed functionerende systeem?

Daarnaast heb ik zelf van mijn ouders altijd netjes geleerd te reageren op het luchtalarm, wanneer het inderdaad 1e van de maandag was negeren. Ik heb geen ervaring met het daadwerkelijk afgaan van het luchtalarm (hoewel in mijn ogen het 1x prima gekund had maar dat terzijde), dus hoe reageer je? Geen idee, maar je hebt de mensen wel gewaarschuwd en niet een deel in het ongewis gelaten.
En wat voor een ouder laat zijn jonge kinderen zonder toezicht in een speeltuin spelen?

Aangezien de definitie van jonge kinderen voor iedereen anders is en de werkelijke leeftijd niet genoemd is, is deze uitspraak niet veel waard. En dan nog, met welke leeftijd ouders hun kinderen zonder toezicht laten spelen is aan de ouders om te bepalen.

Denk dat je wel een punt hebt wbt de kinderen leren op een alarm te reageren.

Maar geluidswagens? Ik zie dat voor me dat mensen worden opgepiept (ala brandweer, strooien), zich melden ergens melden moeten, auto prepareren , route overhandigd krijgen en er dan op uit gaan.
Waarbij ik me voorstel dat het huidige alarm laten afgaan inhoud opgepiept worden, (virtuele) knop indrukken op de regionale brandweer centrale.
Kan lijkt mij de laatste een stuk rapper.

Toegegeven de medemens die wel nl-alert ontvangt kan/moet zijn omgeving ook waarschuwen.
Daarnaast is het misschien zo simpel dat kinderen van slechte ouders het misschien ook wel verdienen om beschermd te worden.
Je meent toch niet dat in de ergst denkbare situatie er nog iemand in een geluidswagen kruipt. Pas op er komt een bombardement. |:( Het geeft wel 20 jaar later een goed filmscenario. :*)
De laatste twee decennia is het luchtalarm 26 keer gebruikt waarbij het geen enkele keer om een bombardement ging...
Ik leerde ook altijd dat ik het op de eerste van de maand moest negeren, maar toen ik dat een keer vergeten was nam ik als kleine 6-jarige toch het zekere voor het onzekere en deed alle ramen en deuren dicht :P
Bovendien heb ik op mijn OnePlus One nog nooit een NL-Alert ontvangen, ondanks dat alle instellingen staan zoals dat zou moeten. Ze zijn al zolang bezig met het oplossen van deze "technische problemen" dat ik er eigenlijk weinig vertrouwen in heb of ze dit ooit gaat lukken.
Zelfde verhaal hier, op geen enkele telefoon ooit een NL-Alert ontvangen, terwijl het wel aan staat. Al jaren is dit probleem blijkbaar niet op te lossen, maar toch gaan we over vier jaar al volledig over? Twijfelachtig.
Precies ik heb ook nog nooit een NL-Alert ontvangen. Op werk ook iedereen die erover klaagt.

Als het moment komt dat we die waarschuwing echt nodig hebben zullen er ben ik bang van heel veel doden vallen door deze idiote overheid.
Ik ben blij dat ik dus niet de enige ben die hier last van heeft. Ik heb het al meerdere malen gecontroleerd of alles goed staat, maar tot nu toe nog nooit een bericht ontvangen op mijn OnePlus One. Doe mij maar het luchtalarm, daar reageer ik als het moet sneller op dan m'n telefoon.
Het werkt niet op cyanogenmod. De kans dat er ooit een dev langskomt om die functionaliteit toe te voegen/te repareren is nihil, dus (een van) de grootste open source Rom(s) heeft geen nl-alert ondersteuning...
Ik draai de originele software op mijn OnePlus One, dus CyanogenOS en niet CyanogenMod. Het verschil is al vaak genoeg op diverse plekken op Tweakers uitgelegd, dus daar zal ik verder niet op in gaan.

Maar jij beweert dus dat Cell Broadcast op mijn telefoon op software niveau niet werkt, verderop meldt iemand dat het op hardware niveau niet ondersteund wordt door de OnePlus One. Welke van de 2 is het nu? Beiden misschien zelfs? 8)7

[Reactie gewijzigd door rbr320 op 2 november 2016 16:19]

Oh wow, dat van die firmware/hardware block wist ik niet eens. Het probleem met cyanogenmod was volgens mij dat de onderliggende systemen er wel in zaten, maar dat er alleen een interface was om de Amerikaanse 'alerts' in te stellen en geen om de cell broadcasts van NL-alert te activeren.

Van het verschil tussen cyanogenmod en os ben ik op de hoogte, maar de laatste keer dat ik er naar keek was dit probleem bij beide hetzelfde.

Edit:
https://forum.cyanogenmod...channel-919-for-nl-alert/

Het komt nu weer een beetje boven drijven bij mij: cyanogenmod (en volgens mij ook os) geven alleen de optie om vooraf geselecteerde Cell Broadcasts kanalen aan en uit te zetten via een optiemenu met schakelaars. Het probleem is dat deze schakelaars alleen passen bij de kanalen die in o.a. de VS worden gebruikt voor Cell Broadcasts. Voor Nederland zou je met de hand CB kanaal 919 in moeten stellen, maar dat kan niet, want die optie is er niet. Je kan wel ergens met de hand het instellingen bestand aanpassen (mits geroot e.d.) iirc, maar dat is natuurlijk niet een werkbare optie voor een nationaal veiligheidssysteem.

[Reactie gewijzigd door dj__jg op 2 november 2016 18:17]

In dat geval hoop ik dat Cyanogen hier werk van maakt en dat werk met de mod community deelt.
Mijn OnePlus draati niet op Cyanogenmod maar op CyanogenOS. Maar zoals door Gotinies hieronder al aangegeven, het is blijkbaar in de firmware geblokkeerd. Er zijn dus wel instellingen in het OS voor, maar die zullen helaas dus niks doen.
Ik wil het best doen. Aangezien CM al Cell broadcast ondersteunt lijkt mij dit niet heel moeilijk om goed te zetten... Is een kwestie van een landschakelaar aan dat scherm toevoegen en al die codes / frequenties voor de landen opzoeken en toevoegen...

[Reactie gewijzigd door arjan1995 op 2 november 2016 21:34]

Ik met mijn s6 ook nog nooit |:( 8)7
Ik ook niet, ook S6 eigenaar.
Dacht dat het wellicht wat met mijn custom rom vandoen had, maar ik ben er nooit ingedoken. Als het hier bij de eerste 10 op tweakers al geeneens werkt hoe moet het dan met jan met de pet?
Bovendien vind ik ook dat dit gewoon moet werken zonder vereiste interactie, dat doet het luchtalarm namelijk ook. In mijn ogen is dit dan ook compleet kansloos.

[Reactie gewijzigd door jozuf op 2 november 2016 15:06]

Nu moet ik wel zeggen dat ik ook een custom rom erop heb staan
Komt deels ook door luie CyanogenMod devs die of graag mensen dood hebben of geen idee hebben hoe dat hele cell broadcasting systeem werkt.
Cyanogenmod is niet voor de s6 ;) ik gebruik gewoon de volledig afgeslankte stock rom. dus misschien dat de functionaliteit er gewoon uitgesloopt is maar ik dacht dat het via de provider ging? of heb ik dat mis
Heel CyanogenMod ondersteunt dat systeem volgens mij niet. Gaat via provider maar als je telefoon niet luistert op het goeie kanaal werkt het alsnog niet dank aan die developers.
Ik heb sowieso nog nooit een NL Alert ontvangen. Ik snap werkelijk niet waarom ze dit nu weer weghalen...
Ik snap werkelijk niet waarom ze dit nu weer weghalen...
Dit lijkt me een vraag die door iedereen die belasting betaald beantwoord kan worden: het kost geld. De overheid probeert een oud systeem dat veel geld kost en erg inflexibel is (je weet dat er iets mis is, maar niet wat, waar etc.) te vervangen door een modern systeem dat veel flexibeler is en misschien ook wel minder kost. Dat lijkt me iets op toe te juichen. Helaas werkt het nog niet zo goed, dus vind ik het toe te juichen dat de vervanging nog even wordt uitgesteld.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 2 november 2016 16:18]

ik ontvang 2 verschilende op mijn xperia Z2 en nooit niets ingesteld.
Ik kreeg twee weken geleden plotseling een NL-Alert (op mijn Lumia 950 XL) toen ik over de snelweg reed. In de buurt van mij was een uitslaande brand waar ik voor werd gewaarschuwd.

Hiervoor heb ik nog nooit een NL-Alert ontvangen. Ook niet tijdens de test-alerts. Blijkbaar lukt het ze niet om óf alle telefoons direct goed in te stellen óf bepaalde gebieden nog niet te dekken. Misschien zie ik nog een mogelijkheid over het hoofd, maar het zou zomaar kunnen dat je over twee weken wel plotseling een melding krijgt.

[Reactie gewijzigd door Dippie94 op 2 november 2016 14:56]

Ik heb een Lumia 950 en ben veel onderweg (tussen Eindhoven-Maastricht), maar nog nooit een NL-Alert ontvangen. Dat is wel een erg groot gebied om niet te dekken.
Nexus 5x werkt bij mij ootb, nooit iets ingesteld en kreeg toch de notificaties.
Al is het lucht alarm toch wel een stuk duidelijker dan een berichtje op je telefoon, ik negeer mijn telefoon nog al eens omdat ik bijvoorbeeld bezig ben. Het luchtalarm is dusdanig kenmerkend dat je die niet zomaar negeert en direct snapt wat er aan de hand is.

Naar mijn mening moet het lucht alarm de manier zijn waarop ze je waarschuwen en is NL-Alert leuk om aanvullende informatie te verstrekken, niet als volledig alarm systeem.
Het dichtstbijzijnde luchtalarm is 5 kilometer van mijn huisadres. Als ik binnen zit met muziek aan hoor ik dat luchtalarm echt niet. Dan ben ik blij dat ik een NL-Alert op mijn telefoon binnen krijg, als het echt nodig is.
Al is dat nog afwachten omdat het bereik van mijn mobiel in huis ook niet heel goed is.
Bij de OnePlus One is Cell Broadcast op hardware niveau uitgeschakeld. Daar zal je nooit NL-Alert op kunnen ontvangen.

Zie ook: https://jira.cyanogenmod....nt-tabpanel#comment-82290
Ik vind het fijn voor jou dat er altijd mensen om je heen zijn, maar daarmee is het generieke probleem niet opgelost. Mensen die in hun eentje in de auto zitten met hun eigen muziek (geen radio), mensen die op een boerderij op het land werken, zzp-ers die glazen wassen van een huis waar geen bewoners thuis zijn, wielrenners die met hun OnePlus One of, doe een helemaal gek, zonder mobiele telefoon een rondje fietsen... (even lekker ongenuanceerd, alvast mijn excuus) moeten die dan allemaal dood van jou?
Als de gebruikers van de oneplus het belangrijk vinden om NL-Alerts te kunnen ontvangen, dan moeten ze een andere telefoon kopen. Ze hebben nog 4 jaar dus dat moet geen issue zijn.

Ik vind tegelijkertijd dat de overheid het verplicht moet stellen aan fabrikanten dat cell broadcast functioneert op telefoons die in Nederland worden verkocht.
Als ik als Tweaker/PowerUser als niet eens wist dat Cell Broadcast op de OnePlus One in de hardware is uitgeschakeld, hoe moet een reguliere consument daar dan achter komen? Consumenten die telefoons kopen letten op features zoals de grootte van het scherm, hoe mooi de camera foto's maakt en hoe lang de batterij mee gaat, niet dit soort dingen.

Ik mag hopen dat de nieuwere modellen van OnePlus of welke fabrikant dan ook wel gewoon Cell Broadcast ondersteunen. En inderdaad, in dat geval zal het probleem over 4 jaar wel zijn opgelost omdat ik voor die tijd zeer waarschijnlijk een nieuwe telefoon heb aangeschaft. Echter ik ken mensen die om wat voor reden dan ook geen smartphone hebben maar een ouderwetse dumb phone. Gaan die ook allemaal Cell Broadcast ondersteunen?
En als de vijand als aller eerste het netwerk eruit haalt. Hoe ontvangen we dan nog een Alert?
Ik ben totaal geen voorstaander van dit per mobiel ontvangen van een Lucht alarm.
"De NCTV impliceert dat tegen die tijd de alternatieve systemen in staat zijn om de taak van de sirenes volledig over te nemen. De instantie noemt hierbij NL-Alert, crisis.nl, calamiteitenzenders, geluidswagens en sociale media."

Dan zijn er dus nog crisis.nl, de calamiteitenzenders, eventueel geluidswagens en de sociale media. Deze zijn misschien wat indirecter, maar als iemand op twitter ziet staan dat er echt iets aan de hand is mag ik er vanuit gaan dat diegene de mensen in zijn/haar omgeving ook waarschuwt.
Als iemand in de problemen zit, zijn er vaak maar heel weinig mensen die iets doen, dus ik weet niet of je daar vanuit mag gaan.

NL-Alert, crisis.nl, calamiteitenzenders, en sociale media = allemaal Netwerk.

Geluidswagens hebben niet hetzelfde bereik > misschien werkt dit in de stad, maar echt niet op het platteland.
Die sirenes halen hun doel ook niet altijd op het platteland.
Ik woon er zelf, maar als ik binnen zit met de ramen en deuren dicht (of met een raam open en muziek op een normaal niveau), hoor ik geen sirene.
Wij zitten tussen drie sirenes in, maar wel net buiten het bereik van deze drie. Dan zijn die 'netwerk'-oplossing bij mij waarschijnlijk sneller (ik kijk regelmatig op Twitter bijvoorbeeld).

[Reactie gewijzigd door Dippie94 op 3 november 2016 13:41]

Als je bijvoorbeeld aan het vissen bent en er is z'n alert dan ben je dus mooi de lul.
1 Oh ja? en 2 en deze gaan op hun gemakje rustig even iedereen af om te zeggen dat er iets is gebeurd?

Wat als je telefoon net stuk is? Batterij op? Of zoals bovenstaande het wordt niet ondersteund? Dat jou dat niet interesseert wilt niet zeggen dat deze punten jou niet zullen overkomen. Daarnaast heeft niet iedereen een telefoon.
het komt niet in je op dat het van de zotte is dat je geinformeerd moet worden door iemand anders dat de overheid je probeert te informeren/waarschuwen over iets?

ik heb hier meerdere telefoons uit china die allen niet standaard cell broadcast ondersteunen, aangezien chineese telefoons steeds meer en meer gemeengoed worden is het dus een hele slechte zaak dat de overheid naar een, in mijn ogen, gebroken en onvolledig systeem overgaat
Je telefoon is gebroken en onvolledig. Je neemt zelf het risico door een telefoon te kopen zonder cell broadcast.
Maar is de huidige maatschappij sociaal genoeg om mensen hierop te attenderen?
Denkend aan de speeltuin hierboven:
Volwassene krijgt melding binnen op mobiel, sleurt in de haast eigen kids mee
Kinderen zonder toezicht (leeftijdscategorie 9+) zijn er zonder ouders en zitten in eigen speelwereld en merken niet dat de andere kinderen worden meegesleurd.
Nog erger... als het luchtalarm afgaat negeren mensen het gewoon... heb ik nog niet zo lang geleden meegemaakt.

Het luchtalarm ging af vanwege een grote chemische brand in de buurt, en ik kreeg een NL Alert op mijn telefoon, met het advies om ramen en deuren gesloten te houden, en binnen te blijven.
Maar mensen bleven gewoon de winkel in en uit lopen... en de buren gingen de straat op om eens te kijken of ze iets zagen...

Hallo, het luchtalarm ging af... "och, het zal wel meevallen".

Je wordt raar aangekeken als je zegt dat je de TV hebt aangezet om te kijken wat er aan de hand is.

Mensen vinden het schijnbaar belangrijker dat ze naar de winkel kunnen, als dat ze binnen blijven zoals van hen verwacht wordt, want ze hebben geen tijd voor die "onzin".
Ze gaan voor het gemak voorbij aan het feit dat elektriciteit net altijd actief is.

Bij stroomuitval werkt je GSM ook niet. Of gaan ze dan rondrijden met een omroepwagen met IMSI catcher die SMS gaat versturen?

Analoge infrastructuur hebben batterij kamers waardoor ook bij stroomuitval je kunt bellen en luchtalarm kunt laten afgaan.

Ik kan me niet voorstellen dat dit uit kosten besparing zal worden gedaan.

Elke gemeente zal een paar omroepauto's moeten hebben en bovendien de doorlooptijd van lucht-alarm (en dus dat mensen weten dat er iets gaande is) en dat er een omroepauto door je straat rijd is onacceptabel veel langer.

Mensen die in de buurt wonen van kritische infrastructuur (Chemische fabrieken) zouden hiertegen moeten ageren.
Bij stroomuitval werkt je GSM ook niet.
Laatst nog staan bellen met de lokale energie-leveranciers om de uitval te melden....
Elke gemeente zal een paar omroepauto's moeten hebben en bovendien de doorlooptijd van lucht-alarm
Politie en brandweer-auto's zijn afaik al voorzien van de nodige omroepinstallatie, en zullen toch al naar de omgeving van de "ramplocatie" bewegen.
Laatst nog staan bellen met de lokale energie-leveranciers om de uitval te melden....
Dat bij jou in de straat de stroom uitvalt betekent natuurlijk niet dat de zendmast een paar km verderop ook geen stroom meer heeft. Bij een grote aanval zal overal de stroom uitvallen, en kan je dus niet meer bellen (of wat dan ook waar je bereik voor nodig hebt).
Toevallig staat die zendmast zo ongeveer in mijn achtertuin, en hoewel de omliggende wijk geen stroom meer had werkte die toren, waarschijnlijk dank zij zijn eigen (nood)stroom voorziening, nog gewoon.
Bij een grote aanval zal overal de stroom uitvallen,
Waarschuwen voor een aanval is al lang niet meer het hoofddoel van het luchtalarm, hij wordt meestal ingezet voor lokale "rampen"
En als de stroom al uitgevallen is door een grote aanval dan is het al rijkelijk laat voor een luchtalarm, want dan zijn de bommen al gevallen in de buurt :P

[Reactie gewijzigd door Zer0 op 2 november 2016 15:34]

Zon zendmast kan maar 1 uurtje of 2 zonder stroom zitten en dat is als hij in "idle of laag gebruik zit". Als hij aan honderden mensen NL-Alerts moet sturen, mensen bellen massaal 112 en mensen bellen ook massaal hun familie/vrienden is die mast ook al overbelast en binnen even ook nog zonder backup stroom.
In een gemeente met +/- 200.000 inwoners rijden door de weeks 's avonds / 's nachts maar 3 eenheden rond.

Mijn specifieke gemeente heeft 32,09 km² oppervlak.... knap als je met een PA-systeem die hele regio kunt bereiken.

mbt GSM zie overige antwoorden. (als je GSM antenne met container zit, zit daar vaak een accu + generator in) maar dat wil niet zeggen dat als het gebeurd dat alles naar behoren werkt en of rest van infrastructuur werkt.

Ik heb me eens laten vertellen in de vorige eeuw dat lucht-alarm een analoog systeem is, die geheel onafhankelijk in werking kan worden gezet.

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 2 november 2016 15:41]

Leuk dat jij wel kon bellen, maar enkele jaren geleden in Gouda kon dat dus niet. Hele wijk inclusief masten lag eruit, behalve voor T-Mobile, als ik het me goed herinner. Gezellig met de hele buurt op zoek naar iemand die T-Mobile gebruikt.
Maar wat als een groot, landelijk, gebied getroffen is, bijvoorbeeld een grote brand bij een chemische fabriek hier in het noorden waarbij over grote afstand giftige stoffen worden verspreid? Dan moet een handjevol voertuigen alle dorpjes af rijden, om daar langzaam rijdend het bericht af te geven en dan weer naar de volgende te snellen, terwijl de meeste hulpvoertuigen dan juist bij de locatie van de brand nodig zijn.
En dan heb je het nog niet over de generatie van mensen waarvan een deel geen mobiele telefoon heeft of wil. Of gewoon geen nieuwer toestel wil en dus een telefoon heeft zonder NL-Alert ondersteuning.

Er zijn nog tig andere redenen te bedenken. Geen bereik, telefoon leeg etc.

Al met al is het te vroeg en misschien zelfs later nog steeds onwenselijk. Zeker met het prachtige voorbeeld welke jij schetst, kinderen hebben niet altijd een mobiele telefoon en deze doelgroep wordt zo onbeschermd gelaten.
Of mensen van buiten Nederland, die NL-Alert ondersteuning wellicht ook missen op hun telefoon. Toeristen gaan hier in ieder geval niks aan hebben.

Een systeem opdoeken die door nagenoeg iedereen te horen is en niet afhankelijk is van een device bij elke ontvanger, lijkt me gewoon niet slim, en al helemaal niet als de nieuwe tech nog zoveel kinderziektes lijkt te hebben. Ik heb werkelijk waar nog nooit een NL-alert mogen ontvangen, ook niet op telefoons gekocht in NL. Ik heb nu eentje uit het buitenland, ik verwacht eerlijk gezegd niet dat ik het daar aan de praat ga krijgen.

Als het nu een systeem was dat ongeacht instellingen gewoon bij iedereen werkte, ok...
Laat de 2 gewoon naast elkaar bestaan.
Volgens mij was NL-Alert juist om die reden op Cell Broadcasting gebaseerd. Zodat het niet uitmaakt uit welk land de telefoon komt. Zolang deze maar correct ingesteld staat (daar ga je al), zou deze het bericht moeten kunnen ontvangen.

Los van of het wenselijk is dat een functionerend en herkenbaar system uitgefasseerd wordt... (lees: niet!)
Tja, dat klopt inderdaad. Maar als je het dan niet op elke telefoon in het OS kan instellen (ongeacht of het nu wel of niet ondersteund wordt), schiet je er weinig mee op natuurlijk...
Het lijkt me neit verboden dat moeders nog even haar knideren op gaat halen uit het speeltuintje.
oh ja, want iedere moeder zit nog steeds dagenlang thuis? Volgens mij is de maatschappij een beetje veranderd en heeft 'moeders' geen mogelijkheid meer om binnen 10 seconden bij haar kinderen te staan.

Verschilt natuurlijk per huishouden, maar ik denk dat de meeste kinderen dan toch buiten het bereik van dit NL-alert staan.
Toch een eigenaardige opmerking. Blijkbaar ga je er vanuit dat kleine kinderen zonder direct toezicht door het leven gaan. Die moeders mogen dan werken (overigens nergens zo weinig als in Nederland schijnt het), maar in die tijd is er, mag ik hopen, vervangend direct toezicht.
Zo bezien is de discussie over de noodzaak voor kleine kinderen om een smartfoon bij te houden om te kunnen reageren op een alarm ook eigenaardig. Wat moet een kind daarmee?
Ik doel natuurlijk op de kinderen van 6-10. Die doelgroep komt nog regelmatig buiten (in mijn directe omgeving, kan natuurlijk niet weten hoe het er overal aan toe gaat) en komt zo zonder direct toezicht te zitten.
Denk dat dit het 'privilege' van een dorp is?

Mijn idee zou zijn om gewoon ieder kinderhorloge, armbandje of iets dergelijks te voorzien van een soort van alarm, zodat het altijd bereikt kan worden door dit NL alert systeem. Maar dit zal wel weer te duur worden voor de mensen met een lager of geen inkomen.

Ach de overheid zal dit probleem wel weer oplossen door er een ander probleem van te maken. We shall see
Rond 7 jaar was ik toch ook regelmatig niet binnen een kwartier of half uur bereikbaar voor mijn ouders, omdat ik dan ergens rondom het dorp in een park/bos zat rond te crossen op m'n fiets, in een sloot aan het vallen was of een hut aan het bouwen was.
Good for you. In deze tijd ondenkbaar, in ieder geval in een stedelijke omgeving.
In een stedelijke omgeving, sure, maar op het platteland is dat niet zo sterk veranderd in 10 jaar lijkt me :P
Ik ken nog genoeg andere voorbeelden: Hoogbejaarde ouderen?, Als ik onder de douche sta?, Wanneer ik aan het autorijden ben? (je mag je immers niet laten afleiden door je telefoon), etc.

Het ergste is nog, ik ken verschillende mensen die mee gedaan hebben aan de proeven en het is nog geen één keer helemaal goed gegaan. Ook zijn er veel mensen die deze NL Alerts uitzetten op hun telefoon omdat het behoorlijk het batterij verbruik scheelt. Daar kun je natuurlijk tegen zeggen eigen schuld maar is het idee van dit landelijk alarm systeem niet JUIST dat het foolproof is en IEDEREEN op de hoogte is van een mogelijk dreigend gevaar?

Mocht het alarm nu echt voor een dreigende oorlog oid zijn dan heeft het digitale systeem ook nog eens totaal geen nut want je kunt er geld op inzetten dat alle netwerken plat gelegd worden met DDoS. Een analoge sirene kun je weinig tegen doen behalve de toren platgooien.
Als de stroom uitvalt, dan werkt zo'n analoge toren toch ook niet meer? echter heeft het stroom nodig om af te gaan.

Zelfde geld voor netwerk. Als er geen netwerk meer is, kan zo'n toren toch geen seintje ontvangen om aan te gaan?

Ik ben het echt niet eens met deze vervanging. Het huidige systeem werkt. Punt. Het gaat verdorie om onze levens. veiligheid mag toch niet ten koste gaan van besparing?
Een luchtalarm heb een nood generator en kan werken zonder afhandelijk te zijn van het stroomnet.

Volgens mij gaan die berichten via kabels dus dat is ook al beter dan dit hele NL-Alert.
Ik ben hier zwaar op tegen, Kinderen in een speeltuintje? die kun je leren op het luchtalarm te reageren, maar hebben geen telefoon op zak.
Ik deel je mening. Ik neem ook niet altijd, zelfs meestal niet mijn smartphone mee. Ik hoef niet altijd bereikbaar te zijn. Tevens kan de accu van de telefoon leeg zijn of je kan in slecht dekkend ontvangstgebied bevinden.
nieuws: 'Inwoners van Drenthe en Noord-Brabant minst tevreden over mobiel ber...
Het huidige luchtalarm hoort iedereen (behalve iemand die doof is).

IMO weer een domme zet van het huidige kabinet? Weer een Ronald Plasterk actie?
Niet aandachtig gelezen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 2 november 2016 22:18]

Weer een Ronald Plasterk actie?
Plasterk is van Binnenlandse Zaken. Van der Steur gaat over Veiligheid.
En als je dat niet wist, kun je ook gewoon het bericht lezen natuurlijk, waar het letterlijk in staat:
...heeft minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie in de Tweede Kamer gemeld...
Maar die zijn ook nooit ver uit de buurt van mensen die wel een telefoon o.i.d. op zak hebben :) Zelfde als ik ergens zonder telefoon heen ga en er gebeurd iets, dan merk je dat echt wel snel genoeg.
Daarnaast zijn er bij een sms dienst ook meer factoren die kunnen falen lijkt mij.
Terecht opmerking die in het rijtje kan van grote nadelen.
Los daarvan komt bij ca 50% van de smartphone gebruikers in mijn omgeving het Nlalert nog steeds niet binnen. Daar zie ik ook heel weinig ontwikkeling in en geen toename in aantallen die wel een melding krijgen. Die drie jaa rom die ellende aan te pakken lijkt me dus al veel te ambitieus.
Eerst een alternatief goedwerkend systeem en dan pas bestaande zaken opruimen.
Ik weet niet wanneer jij denkt dat ze kunnen lezen, maar mijn zoontje van 4 die ook in het speeltuintje achter het huis speelt heeft geen telefoon. Daarnaast, hij kan niet lezen...

En ouders zijn toch altijd redelijk in de buurt?
Ehh, ik ben een ouder en ik weet dat je 'ramen en deuren moet sluiten', maar als mijn kind nog buiten is, is het toch wel eerst naar buiten rennen en de kinderen ophalen hoor.
En als kinderen 5 jaar zijn, mogen ze én nog niet in de hele wijk komen waarschijnlijk én raken ze bij het horen van zo'n sirene alleen maar in paniek.
Kinderen zijn geen kleine volwassenen.
Helemaal mee eens. Een aanvulling op het luchtalarm is prima, of NL Alert gebruiken voor specifieke, minder dreigende en lokale problemen is prima (b.v. een melding mbt een vermist kind in een bepaalde stad/gemeente). Ik zie nog zoveel tekortkomingen bij NL Alert via je smartphone:

- Kleine kinderen hebben geen smartphone en dat is juist een groep die zich niet snel bewust is van gevaar
- Ouderen hebben ook vaak genoeg geen smartphone, of uberhaupt een mobiele telefoon
- Mobiele telefoons kunnen een lege accu hebben of uit staan

En de grootste factor: NL-Alert werkt gewoon bij lange na niet goed genoeg. In de grofweg laatste 5 jaar heb ik bij tests nog NOOIT een bericht ontvangen. Dit met verschillende smartphones van verschillende merken. Zelfs op mijn laatste paar smartphones van Sony, waarvan men op de website van crisis.nl zegt dat deze automatisch (zonder zelf iets in te stellen) altijd de NL-Alert zou moeten ontvangen, zelfs daarop ontvang ik de berichten simpelweg niet.

Een leuke aanvulling op bestaande alarmering: ja. Vervanging van de bestaande alarmering: alsjeblieft niet.

[Reactie gewijzigd door Moi_in_actie op 2 november 2016 14:54]

Niet alleen kinderen hoor, er zijn werkers die telefoon liever niet op zak hebben omdat ze druk bezig zijn en/of telefoon per ongeluk kapot kan maken.

Wie gaat oude oma's waarschuwen? die geen ervaring hebben met telefoons, ze weten waarschijnlijk niet eens wat NL-ALERT is.

Het is niet alsof iedereen gelijk een telefoon kan horen afgaan, het is wel een extra middel dat erbij kan komen en is erg handig, dat geef ik toe, maar niet vervangen. Te veel point of failures op die gebied. Telefoon signaal kan ook gejammed worden.

Ik heb overigens een keer een alert ontvangen, er zijn meerdere tests geweest.

[Reactie gewijzigd door ilaurensnl op 2 november 2016 14:54]

Helemaal mee eens. Het mooie van het huidige systeem is dat het werkt voor alles en iedereen die binnen en buiten is en kan horen als het alarm afgaat. Ook toeristen/ouderen/kinderen en andere groepen die geen telefoon hebben die NL-Alert berichten kunnen ontvangen. We vervangen een brandmelder toch ook niet door een sensor die geen herrie maakt maar een SMS bericht stuurt? Als we dat zouden doen dan vallen er wel heel erg veel slachtoffers omdat men het bericht te laat of helemaal niet ontvangt en leest. Is net zoiets als "we sturen een mailtje/appje en verwachten dat mensen dat direct lezen en reageren..." nee dus !

Om nog maar te zwijgen van hoe slecht NL-Alert werkt. Ik heb 2 smartphones, helemaal netjes ingesteld maar de OnePlus ontvangt never nooit deze berichten en mijn HTC kreeg de laatste keer wel een bericht maar pas na ruim 2 uur... Ik laat dat bericht vervolgens lezen aan mijn buitenlandse bezoekers , die NL-Alert duidelijk ook niet hebben ontvangen, en die hebben geen idee wat er staat (we spreken niet allemaal nederlands hier hè?)

[Reactie gewijzigd door rhk22463 op 2 november 2016 15:05]

Daarnaast, nu word je voor veiligheid verplicht altijd maar je telefoon bij je te hebben. Dat heb ik zelf lang niet altijd en zie ik in de toekomst voor mijzelf alleen maar minder worden.
Precies, net als het feit dat die NL-alert lang niet alle telefoons bereiken. Ik heb tig keer geprobeerd mezelf te registreren, maar ik ontvang never nooit die NL-alerts. Terwijl ik gewoon een Nederlands 06-nummer heb. Wat als je batterij leeg is?

What about bugs? Het is inderdaad voor jan en alleman, net als opa en oma een stuk beter om het gewoon bij een luchtalarm te houden. Ik ken genoeg mensen die nog zonder telefoon leven... (geen grap :+)
Helemaal mee eens. Maar niet alleen dat.
Hoeveel mensen hebben het geluid van hun mobiel (met name overdag en 's nachts) wel niet uit staan?
Ik ben de trotse bezitter van een dumbphone en heb zélden het geluid aan staan. Eigenlijk alleen wanneer ik een telefoontje verwacht. Doorgaans merk ik pas na een à twee uur dat ik een sms binnen heb gekregen. Het ziet er niet naar uit dat die situatie in 2020 anders zal zijn.
Dat niet alleen, nlalert, crisis.nl en tv zenders zijn tegenwoordig allemaal afhankelijk van internet. Stel dat je een hele zware actie opzet om de twee knooppunten in Nederland down te brengen, dan blijven alleen de geluidswagens over en die kunnen lang zo goed niet een alarm overbrengen.
Een analoog systeem met eigen generator is dan wel zo handig om te hebben.
Opa en Oma zijn ook niet altijd bereikbaar, ik zelf ook niet, wat dan?!
Ik ben het met je eens... En ben er dus ook op tegen....
Wat denk je wat er gebeurd als er een dikke aanslag op sciencepark plaats vind, daar (bijna) alle providers hun internet koppeling hebben...
Ik heb nooit zo'n NL alert gehad. Veel mensen volgens mij niet, om mij heen in ieder geval niet. Maar het is typisch voor onze overheid om werkende zaken te vervangen door niet werkende digitale tegenhangers.
Zoals ik zei in een eerdere opmerking.. ik zou het zelf crimineel vervolgbaar willen maken om met zulke domme maatregelen te komen, terwijl het om nationaal kritisch proces gaat.
Onwetendheid is 1 ding.. Het totaal negeren van je eigen onwetendheid is criminele incompetentie.
Misschien hebben ze tegen die tijd wel een bandje of horloge die een signaal af geeft als er echt nood aan de man is. Alles word moderner en ze vinden wel een oplossing.
Ik ben hier zwaar op tegen, Kinderen in een speeltuintje? die kun je leren op het luchtalarm te reageren, maar hebben geen telefoon op zak.
Tjee, wat een problemen he? Je kan natuurlijk ook als volwassenen even naar buiten lopen en die kinderen mee naar binnen nemen. Verwachten dat 5 jarigen correct reageren in een gevaarlijke situatie is krankzinnig.
Ik ben er ook zwaar op tegen.. NL-Alert is niet afdoende.
Je hebt altijd een fallback middel nodig voor dit soort zaken.
Social Media (seriously?), crisis.nl en NL-Alert zijn geen volledig dekkende diensten.
Met autootjes rondrijden.. Ja.. dan moet je dus óveral een auto optioneel houden.

Al die andere opties... social media, websites en telefonie.. kunnen zo verschrikkelijk gemakkelijk uit de lucht worden gehaald.. dat je dit nooit moet gaan gebruiken in nood situaties.
Die aanslag op de twin towers was op 11 september, omdat ze wisten dat bepaalde communicatie dan vertraagd zou zijn.

Dus als ze nu iets willen flikken.. Eerst even de telecom/internet infrastructuur onderuit en iedereen zit in het duister als de ontploffingen af gaan.
Het is dan in ieder geval wel consistent.
Dit gaat niet anders zijn in 2020. (maar 4 jaar verder en dan hebben we niet opeens 10x zoveel backbones erbij)

Ik zou Ard van der Steur eigenlijk serieus hiervoor een paar maanden achter slot en grendel willen zetten. Simpelweg te dom om zo'n plan op te zetten. Dat of een beroepsverbod.
Ik ben er ook zwaar op tegen.
Zelf heb ik 's nachts mijn telefoon uit staan. Ik wil niet gestoord worden door mailtjes, whatsappjes en weet ik wat nog meer. En ook mijn batterij niet onnodig leeg laten lopen.
Als er dan iets gebeurd, dan ga ik dat dus niet merken.
Kinderen, ouderen, geen dekking, je telefoon niet bij je hebben of kunnen/mogen hebben, enz. Er zijn zat situaties waarbij een telefoon niet in de buurt hoeft te zijn. Ik vind het juist goed dat we altijd nog een backupsysteem hebben.
Het is inderdaad bizar. The overheid zegt eigenlijk: "Wanneer je niet online bent, heb je pech". Tenzij er toevallig een 'geluidswagen' in de buurt is. Het hele land dekken met die wagens is vast duurder dan al die huidige alarmen aanhouden.

p.s. oude tweakers discussie
Kinderen zonder ouderlijk toezicht hebben allemaal een telefoon.. Kinderen met ouderlijk toezicht hebben er geen maar wel gene die oplet ;) moet je is kijken Kinderen van jaar of 6 lopen met nieuwere high end smartphones dan jij zelf. Ik was zelf 10 en had een nokia waar ik alleen gebeld kon worden.. Maar dus ook nl alert..

Dat het een goed iedee is is een ander verhaal. Maar dit argument is nou niet meer zo relevant in 2016..
Sowieso moet je zorgen om niet van een systeem (in dit geval het dataverkeer) afhankelijk te zijn. Als dat plant komt te liggen (wat in geval van een noodsituatie niet eens zo gek is) dan wil je een eigen afgesloten systeem hebben om alsnog mensen te alarmeren.
Hou toch op. Alsof er iemand in Nederland is die niet een prepper-maniak is, die zijn kinderen getraind heeft te reageren op een luchtalarm...

En die kinderen in dat speeltuintje zijn toch niet meer dan een paar meter van hun ouders verwijderd, want die geven om hun kinderen, en weten waar ze uithangen, dus als er wat is zorgen ze wel dat ze die kindeen naar binnen halen.
Hoe ik er ook naar kijk, ik vind het inderdaad gewoon een stom idee.

Bereik is gewoon slecht. De laatste test was *overdag*! Vooral 's nachts hebben mensen hun telefoon uit of op stil staan. En dan heb ik het nog niet over bijv. mijn oma. Mijn oma belt via een vaste lijn, heeft dus geen SMS, geen Apps en geen andere technische dingen die je anno 2016 nodig hebt als alternatief.

Kostenbesparing dan? Het luchtalarm kost de overheid 4 miljoen euro per jaar. Dat klinkt wellicht veel voor het onderhoud van een toeter, maar misschien is dat wel helemaal niet zo in vergelijking met bijv NLAlert. We weten immers allemaal dat alles binnen de overheid duur is:

Of om even https://www.computable.nl...cast-in-bij-nl-alert.html te quoten:
NL-Alert heeft in de periode 2009 tot en met 2012 op ict-vlak 21,4 miljoen euro gekost. Vanaf 2013 bedragen de verwachte exploitatiekosten 2,75 miljoen euro per jaar. Dit is gebaseerd op het prijspeil per 1 januari 2013.
SMS'jes zijn hier nog niet eens in meegenomen. Boerenverstand zegt bovendien al dat een simpel systeem (lees: een grote toeter) altijd goedkoper moet zijn dan een complex systeem (lees: SMS'jes, een App met vele regels code).

[Reactie gewijzigd door atlaste op 3 november 2016 09:48]

Kinderen in een speeltuintje kunnen nooit ver van een ouder zijn, die het bericht dan wel ontvangt. Van kinderen onder de 12 jaar hoort een ouder altijd te weten waar deze is.
geluidswagens
Daar zet ik mijn vraagtekens bij. Stel dat een ramp een groot deel van Nederland beslaat, hoeveel geluidswagens zijn er dan per direct beschikbaar om in élke gemeente en élke wijk én buitengebied kenbaar te maken dat er wat is?

Daarbij gaat het testen van NL Alert ook nog niet bepaald lekker als ik telkens de vele klachten lees. En calamiteitenzenders? Hoe zit dat met de mensen die geen tv-abonnement hebben lopen?

Die torens werken tenminste prima, hebben zich meermaals bewezen en mensen weten wat ze moeten doen als het alarm gaat. Maar dat moet nu vervangen worden omdat...?

Edit: dit moest eigenlijk een reactie zijn op mclegodude

[Reactie gewijzigd door SomerenV op 2 november 2016 14:29]

Maar dan zetten we toch overal al vast die wagens neer.

En dan automatiseren we het zo dat ze automatisch aan gaan bij een alarm. Dan hoeft er niet eerst iemand naar die auto te rennen, scheelt tijd.

Maar zo een auto kost natuurlijk wel geld en moet onderhouden worden, plus de eventuele bestuurder moet ook betaald worden. En je kunt met 1 bestuurder niet af, want die kan ziek zijn.

Maar wat als we nu de auto's achterwegen laten en gewoon de installatie daar neer zetten.
Misschien kunnen we er palen voor neer, en monteren we de installatie daar op hoog boven de grond zodat het ook nog een beter bereik heeft.

Ik zal vast wel te simpel denken want zo een ingewikkeld systeem zal jaren kosten om te ontwikkelen.
Maar dan zetten we toch overal al vast die wagens neer.
Volgens mij zijn vrijwel alle voertuigen van de hulpdiensten voorzien van zo'n geluidsinstallatie..
Dat klopt, maar daar van staan er bij mij welgeteld 0 in de buurt. De dichtst bij zijnde hulpdienst is 4 kilometer verder op. En die zijn voor de hele gemeente, en dat is een andere plaats.

De respons tijd van ons huidige systeem is vrijwel 0 in vergelijking met het inzetten van voertuigen.

Ik verwacht dat het minstens 10 minuten duurt voor dat ik door zo een voertuig gealarmeerd word.

Dat zijn volgens mij kritische minuten.
dit kon nog wel eens uitdraaien op een goed werkend systeem, als je dat door weet te pakken
Ben het helemaal eens met @mclegodude. Waarom zou je een goed werkend systeem vervangen door iets wat zich nog moet bewijzen en waar aantoonbaar van is dat het niet altijd even goed werkt. Waarom kun je niet beide systemen in leven houden.

Wat nou als een terrorist er voor zorgt dat het hele mobiele telefonie netwerk in het deel van het land onderbroken is wat hij wil aanvallen? Daar sta je dan met je nl-alert...
Precies!
Ik snap aan de ene kant wel dat die luchtalarmen verouderd zijn, maar om er maar 1 enkel alternatief voor te ontwikkelen is een beetje riskant. Raar dat de overheid dit wel verstandig vindt
De NCTV impliceert dat tegen die tijd de alternatieve systemen in staat zijn om de taak van de sirenes volledig over te nemen. De instantie noemt hierbij NL-Alert, crisis.nl, calamiteitenzenders, geluidswagens en sociale media.
Er wordt dus niet een enkel alternatief ontwikkeld maar een samenstel van diverse systemen.
NL-Alert, crisis.nl, calamiteitenzenders* en sociale media zijn allemaal gebaseerd op werkend internet+stroom. Als dat er uit ligt, dan blijven alleen de geluidswagens over. Die zijn er niet meteen en ik verwacht ook niet dat er duizenden van aanwezig zijn.

* Ik heb geen analoog TV-signaal in huis.
ik verwacht ook niet dat er duizenden van aanwezig zijn
Toevallig zijn die er wel (brandweer en politie met omroepinstallaties) maar zoveel zijn er ook niet gelijktijdig nodig, het luchtalarm wordt voornamelijk voor lokale alarmering gebruikt.
Luchtalarmen verouderd? Werkt toch nog prima? Heb nog nooit een test alarm gemist. De paal bij m'n ouders in het dorpje staat er al goed 20 jaar, werkt nog steeds
Waarom kun je niet beide systemen in leven houden.
Dat doen ze nu toch ook nog ruim 3 jaar?
Doe dat dan een aantal jaar nadat het nieuwe systeem helemaal foutloos werkt. Nu is het nog steeds een groot drama, met veel mensen die het gewoonweg niet ontvangen. Kunnen ze ons garanderen dat dit over 3 jaar wel het geval is? Ze lopen wat mij betreft gewoon op de zaken vooruit, en dat kan je je met zo'n belangrijk systeem naar mijn mening niet permitteren.

[Reactie gewijzigd door Sjekster op 2 november 2016 14:46]

nadat het nieuwe systeem helemaal foutloos werkt
Dan gebeurd 't nooit. Ook luchtalarmen werken niet foutloos. Het klopt dat te veel mensen nu niets ontvangen, maar ze hebben nog zeker 2 jaar om dat te fixen. En mocht ze dat niet lukken lijkt het me ook niet echt een probleem de ontmanteling van het luchtalarm nog wat verder uit te stellen.
Ja en waarom niet 30 of zelfs 300?
Nu wil ik niet zeggen dat ik dit een goede zaak vind maar ik heb betere ervaring met NL-Alert. Zowel bij mijn ouderlijk huis, als bij mezelf is het heel erg lastig de sirenes te horen omdat we net op het rand van het bereik zaten.

Het systeem NL-Alert is overigens gebouwt op schaal, het is een one-to-many systeem waar geen aparte berichten naar alle users gaan. Nu weet ik niet het fijne ervan, maar ik kan me goed voorstellen dat in de uitgebreidste ramp alles op die mast uit gaat, behalve aanmelden van clients/cell broadcast. In ieder geval, je zult geen problemen hebben met overbelaste masten zoals je dat zou hebben als je iedereen wil sms'en.

Ik zie wel een aantal practische problemen, zo kan ik me voorstellen dat ook ouderen in 2020 geen mobiele telefoon hebben, of deze zoals mijn tante in de keukenla hebben liggen uitgeschakeld. Een soort huisterminals (hoeft alleen een gsm chip in te zitten en een speaker) zou chill zijn voor dit soort mensen.
Helemaal mee eens. Bovendien gaan ze er bij de overheid vanuit dat men zijn mobieltje nooit even aan de kant legt. Want stel je voor dat je een uurtje zonder mobiel moet doen. Dat kan niet meer vandaag de dag.

Van alle kanten wordt je privacy geschonden voor onze (zogenaamde) veiligheid. Maar een luchtalarm wat daadwerkelijk een systeem is om burgers te waarschuwen voor hun veiligheid wordt vervolgens uitgefaseerd.
Waarom zou je een goed werkend systeem vervangen door iets wat zich nog moet bewijzen en waar aantoonbaar van is dat het niet altijd even goed werkt. Waarom kun je niet beide systemen in leven houden.
Jij werkt duidelijk niet in de IT ;)

Een goed werkend systeem blijft niet goed werken zonder fatsoenlijk onderhoud. Een landelijk netwerk als dit kost gewoon miljoenen per jaar als je 'niks' doet (alleen al 24/7 monitoring kost al een vermogen). Maar in 2018/2020 zal alle hardware ondertussen dusdanig oud zijn dat het gewoon stopt met werken.
Probeer nog maar eens een nieuwe voeding te vinden voor een computersysteem van voor de ATX generatie, laat staan een systeem dat waarschijnlijk volledig 'custom' is. En dan hebben we het niet over de spullen die 'buiten' staan, in weer en wind. Na 10 jaar is dat meestal gewoon 'op'.

Dus als er mensen zijn die hier voor willen betalen, dan vind ik het prima dat we daar een fonds voor maken, of dat er een paar regio's zijn die we in de lucht houden omdat daar een directe bedreiging is.
Maar het luchtalarm op de Veluwe zal alleen nodig zijn als er een winderigheid epidemie onder de herten uitbreekt. :+
Het gaat hier om het concept, niet de fysieke elektronica die erachter hangt. Die kun je gewoon vervangen, zonder iets te veranderen aan het idee van een "luchtalarm".
Een beetje slimme terrorist bombardeert gewoon een kritisch punt op de eerste maandag van de maand om 12:00 stipt. Dan heeft niemand iets in de gaten omdat ze toch denken dat het een test is.
Een beetje slimme terrorist zorgt er straks voor dat je twee knooppunten of een paar servers op internet plat legt en gaat daarna zijn gangetje zonder dat er nog een waarschuwing uit gaat.
De laatste grote lokale crisis zorgde er door de bezorgde burgers al voor dat crisis.nl plat ging laat staan dat je er ook een ddos naar toe uitvoert.

Geheel in stijl van Terminator... die oude analoge systemen zijn best handig bij toekomstige digitale aanvallen.
Ronduit belachelijk! Op mijn iphone 6 plus werkt het vaker niet dan wel hier in Diemen op het werk (prima ontvangst) maar thuis (nieuwbouw wijk in Almere) is mijn huis dermate goed geïsoleerd dat KPN en kornuiten geen ontvangst in mijn huis kan bieden of dat van eigenlijk de gehele wijk... Een extra zendmast plaatsen overwegen ze nog steeds al sinds 2008 maar verder komt men ook niet. Er was laatst nog een onderzoek dat een groot deel van Nederland zelfs nog gewoon geen tot slecht telefoonbereik heeft vooral in de uithoeken.

Mensen zonder smartphone, waar de batterij even van leeg is, die hem in de woonkamer hebben liggen ipv in de ruimte waar ze zijn, die hem vergeten zijn, die hem kwijt zijn.... Kinderen, mensen die het niet nodig vind hem continu op zak te hebben mogen het dus allemaal maar shaken?

Ik kan me niet voorstellen dat de machines die 'nooit' kapot gaan zoveel kosten dat het goedkoper is ze weg te halen en een ander systeem geheel op te dringen die ook onderhouden dient te blijven maar niet iedere burger serveert.


[edit]
Grappig dat 'wij' tweakers steen en been klagen dat het niet werkt.... als wij het al niet aan de praat krijgen, de geen die pc's bouwen voor fun, die niet vies zijn van soldeerwerk of lappen programmatuur schrijven gewoon voor de fun het al niet voor elkaar krijgen...

[Reactie gewijzigd door ultimasnake op 2 november 2016 15:03]

Ik ben het volledig met je eens. De luchtsirenes kunnen nagenoeg altijd worden ingezet, alleen afhankelijk van het stroomnet en niet van GSM, stroom, internet en gebruiker. Niet alle mensen hebben een telefoon. Niet alle mensen hebben een werkende telefoon (übermoderne iPhone 6S werkt niet, zie bovenstaande berichten) of hebben gewoon geen telefoon. In noodsituaties moeten we gewoon een systeem hebben dat werkt ongeacht wat voor gebruikers het horen / ontvangen. Slechte ontwikkeling.
Zouden die dingen niet een interne (beperkte) accu hebben bij stroomonderbreking? Helaas geeft de wiki hierover (https://nl.wikipedia.org/wiki/Waarschuwingsstelsel) geen uitsluitsel.

Helaas is dit enkel een bewijs hoe klein de IT/technische kennis is van de mensen die ons land moeten besturen...
Meest debiele idee ooit?!

Wat is in een moderne oorlog het eerste dat plat gaat en gejammed zal worden? Juist: internet, radiocommunicatie en GPS.

Alleen de overheid kan dit ook weer bedenken he. Een luchtalarm dat vrijwel zeker uitvalt op het moment dat een luchtalarm echt nodig is en op alle andere momenten (half) werkt. |:(

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 2 november 2016 16:44]

Wacht, hoe worden die sirenes nu aangestuurd dan? Is dat niet ook via internet of radio?
Wacht, hoe worden die sirenes nu aangestuurd dan? Is dat niet ook via internet of radio?
Via radio blijkbaar (ik had verwacht dat dit via het vaste telefoonnet zou werken, wat me 1000x veiliger en betrouwbaarder lijkt):
Verspreid over het hele land staan ongeveer 3800[1] sirenes die draadloos en onafhankelijk van elkaar aangezet kunnen worden vanuit de alarmcentrale van de regionale brandweer.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Luchtalarm

Leuk feitje: dit "nieuwe" luchtalarm (de versie na 1993 die draadloos werkt) is nog nooit getest in een echte calamiteiten situatie.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 2 november 2016 15:41]

> (ik had verwacht dat dit via het vaste telefoonnet zou werken, wat me 1000x veiliger en betrouwbaarder lijkt)

In dit geval juist niet. Een radiosignaal komt in principe altijd wel door, terwijl een telefoonlijn *juist* in het geval van een grote calamiteit verstoord kan zijn. Je bent dan namelijk afhankelijk van een heel netwerk van telefoonlijnen en -apparatuur, terwijl je met draadloze aansturing veel minder schakels in de keten hebt die stuk kunnen zijn.
Dat rootserver verhaal (-edit- wat je nu blijkbaar opeens uit je reactie verwijderd hebt naar aanleiding van mijn post oO) is naar mijn mening een beetje irrelevant in deze context, snap niet zo goed wat het in je post doet zegmaar, en eigenlijk ook een beetje ongenuanceerd geschreven met dat "je hoeft er maar 13 offline te halen en 't internet is kapot!!". Het klinkt heel sensationeel, maar ik vind dat zelf eigenlijk wel meevallen.

Er zijn niet werkelijk slechts 13 rootservers in de strengste zin van het woord, er zijn er slechts 13 in naam. Echter staan deze allemaal AnyCast gekoppeld over tig servers in tig landen,. Het is dus niet zo dat er maar 13 fysieke machines zijn ofzo... Het zijn er op dit moment 632. :) Bekend, tenminste. Dat klinkt al een stuk veiliger en redundanter voor zoiers groots als 't internet he? :P

Overigens zijn root servers ook niet per definitie verantwoordelijk voor de DNS-vertaling van een domeinnaam an sich, maar eerder verantwoordelijk voor het aanwijzen van de juiste plek om info op te vragen over een bepaalde TLD, de authorative nameservers voor die TLD dus - bijvoorbeeld voor .net... Dit cache je zodat je voor de volgende .net die je wilt resolven niet nog een keer aan de root hoeft te vragen wie er authorative voor is. Vervolgens wordt aan de authorative server voor die TLD gevraagd wat de nameservers zijn voor een specifiek domeinnaam - bijvoorbeeld voor tweakers.net. (We zijn al weg bij de root servers dus. ;)) Vervolgens query je die nameservers van tweakers.net zelf, en krijg je als het goed is een IP voor Tweakers.net en kan je verbinden. :) Ook dat wordt allemaal weer gecached.
Normaliter vraag jij of je provider de root-servers slechts eens in de paar dagen om informatie.

De root servers zijn dus natuurlijk wel degelijk heel erg belangrijk om het proces te kickstarten, maar bevatten ook zo weinig data dat ze niet zoveel intensiefs hoeven te doen en ze heel snel uit de picture verdwijnen als je aan t internetten bent. Daarom is tot dusver elke aanval dan ook op dit systeem compleet mislukt, mede dankzij lokale caches.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 2 november 2016 16:48]

Dat rootserver verhaal is naar mijn mening een beetje irrelevant in deze context, snap niet zo goed wat het in je post doet zegmaar, en eigenlijk ook een beetje ongenuanceerd geschreven. Het klinkt heel sensationeel, maar ik vind dat zelf eigenlijk wel meevallen.

Er zijn niet werkelijk slechts 13 rootservers in de strengste zin van het woord, er zijn er slechts 13 in naam. Echter staan deze allemaal AnyCast gekoppeld over tig servers in tig landen,. Het is dus niet zo dat er maar 13 fysieke machines zijn ofzo... Het zijn er op dit moment 632. :) Bekend, tenminste. Dat klinkt al een stuk veiliger en redundanter voor zoiers groots als 't internet he? :P

Overigens zijn root servers ook niet per definitie verantwoordelijk voor de DNS-vertaling van een domeinnaam an sich, maar eerder verantwoordelijk voor het aanwijzen van de juiste plek om info op te vragen over een bepaalde TLD, de authorative nameservers voor die TLD dus - bijvoorbeeld voor .net... Dit cache je zodat je voor de volgende .net die je wilt resolven niet nog een keer aan de root hoeft te vragen wie er authorative voor is. Vervolgens wordt aan de authorative server voor die TLD gevraagd wat de nameservers zijn voor een specifiek domeinnaam - bijvoorbeeld voor tweakers.net. (We zijn al weg bij de root servers dus. ;)) Vervolgens query je die nameservers van tweakers.net zelf, en krijg je als het goed is een IP voor Tweakers.net en kan je verbinden. :) Ook dat wordt allemaal weer gecached.
Normaliter vraag jij of je provider de root-servers slechts eens in de paar dagen om informatie.

De root servers zijn dus natuurlijk wel degelijk heel erg belangrijk om het proces te kickstarten, maar bevatten ook zo weinig data dat ze niet zoveel intensiefs hoeven te doen en ze heel snel uit de picture verdwijnen als je aan t internetten bent. Daarom is tot dusver elke aanval dan ook op dit systeem compleet mislukt, mede dankzij lokale caches.
Het was bedoeld als voorbeeld, maar als ik dit zo lees is het inderdaad geen goed voorbeeld.

Voorbeeld voor wat? Voorbeeld om de kwetsbaarheid van het internet aan te tonen in het geval van oorlog. Dan heb je de grootmachten die (naar mijn inschatting) met relatief weinig moeite het volledige internet (of in elk geval dat in vijandig gebied) plat kunnen leggen.

Als je je alarm systeem over datzelfde internet laat lopen gaat het dus per definitie niet werken op het moment dat je het echt nodig hebt (lees: de start van een oorlog die bijna altijd "onverwachts" is).
Het lijkt me - ook gezien de reacties - dat ze niet moeten stoppen met het luchtalarm.

De 'hoofdwebsite' crisis.nl geeft helemaal geen actuele informatie! Geen kaart met actuele problemen zoals branden of wat dan ook! Zit hier een redactie op!? Die live zaken aan kan vullen, ik vermoed van niet. Een niet-overheid instelling zou nooit zijn weggekomen met zo'n website. Is het überhaupt getest op meer dan 1 miljoen requests? Een hoop idealisten maar geen doeners, eerlijk gezegd.

Laten we vooral het luchtalarm vervangen door een statisch website'tje en een mobiele alert die velen niet krijgen. 8)7

Ps. Als de website een perfect actuele kaart zou geven met incidenten en we kunnen werken aan de bereikbaarheid van NL-alert, dan in de toekomst misschien.

Pss. Op meer sentimentele noot, het luchtalarm houdt mij ook scherp dat vrijheid en vrede continu bewaakt moeten worden. Niet iets wat je for granted kan nemen.

[Reactie gewijzigd door Harm_H op 2 november 2016 15:21]

Crisis.nl heeft ironisch genoeg bij elke crisis platgelegen... En dat waren nog maar lokale problemen, geen landelijke. Neem bijvoorbeeld de brand bij Moerdijk als voorbeeld. Zo'n site moet volledig geautomatiseerd, of tenminste met één druk op de knop, extreem kunnen schalen in beschikbare cpu/ram/io/bandbreedte. Maar daar hadden ze even niet aan gedacht... Ja goh, wie had dat gedacht? Veel bezoekers op de site die ze aanraden in t geval van problemen? 8)7
Het is 1 januari 2020.

Gisteravond is het laat geworden voor de Minister van Veiligheid. Die extra fles champagne om te vieren dat het luchtalarm is vervangen door iets veel moderners kwam hard binnen. De telefoon gaat over, maar meneer draait zich nog een keer om en wil zijn roes uitslapen.

Het telefoontje blijkt afkomstig van de MIVD. De radar in het commandocentrum staat vol groene stippen; elk een Russische bommenwerper representerend. De bevolking moet gewaarschuwd worden.

Een inlichtingenofficier bereikt de woning van de Minister en sleurt deze uit bed. "activeer NL-Alert! Nu!" Resoluut trekt de Minister een zwart koffertje (alias 'de korfbal') onder het bed vandaan met daarin de activeringscodes voor NL-Alert. Hij mompelt wat over die slimme van der Steur, die dit al voorzien had, met zijn visionaire blik.

De Minister drukt op de grote rode knop en kijkt verwachtingsvol naar zijn eigen telefoon. Niets. De Russen blijken die nacht een EMP te hebben ingezet; het systeem is buiten werking, de bevolking in het duister.

Tierend stapt de Minister in zijn dienstauto. "Op naar van der Steur! Die verdient een pak rammel nog voor de Russen er zijn!"
Mooi verhaal, maar:
De Minister drukt op de grote rode knop en kijkt verwachtingsvol naar zijn eigen telefoon. Niets. De Russen blijken die nacht een EMP te hebben ingezet; het systeem is buiten werking, de bevolking in het duister.
Dit gaat natuurlijk net zo hard op voor een luchtalarm ;)
Deels, als er wel contact kan worden gelegd met de mensen bij sirenes, die zijn veelal allemaal nog mechanisch :)
Onze sirenes zijn al heel lang niet meer mechanisch.
NL-Alert werkt echt voor geen meter. Daarnaast vind ik op het mobiele netwerk vertrouwen in geval van calamiteiten gekkenwerk. In Brussel hebben we gezien wat er met het mobiele netwerk gebeurd als er iets aan de hand is. Dat ligt plat voor het NL alerrt eruit is.
In principe niet, cell broadcasting stuurt normaliter in één keer een golf uit naar alle clients op de mast. Het werkt dus niet als SMS of bellen, maar zend zelf een signaal uit dat opgevangen wordt door de toestellen. Dat moet dus ook prima werken onder belasting.
Het oeroude systeem van onze "luchtalarm" is een beproefd systeem.
Niet alleen hier in Nederland maar bijna overal.

Dit systeem bedekt niet alleen de grote steden, maar is zelfs op het platte land hoorbaar en wordt door een ieder begrepen, zelfs door buitenlanders.
Nu met dit nieuwe systeem moet er weer van alles verandert worden en wordt er te veel in de schoot geworpen van de providers.
De verantwoording moet bij de overheid liggen en niet bij de diverse providers.
Voor dit soort zaken gebeurt het te vaak dat bepaalde providers zogenaamde storingen hebben of anderzijds geen bereik hebben.

Niet iedereen is immers 24/7 online.

Hoe ingewikkelder iets wordt hoe gemakkelijker het is om het plat te leggen.

Net als radio, de FM wordt binnenkort ook al vervangen door een digitaal tegenhanger.
Een aloud beproefd concept is hiermee dadelijk ook de nek omgedraaid.

Nee, de overheid heeft een naam hoog te houden om telkens iets nieuws te verzinnen waar veel geld mee gemoeid is en uiteindelijk uitdraait op een mislukking.

NL alert?
Nog nimmer en nooit een melding gehad.
Gaat hem niet worden, niet zolang allerhande apparatuur dit nog niet ondersteund.

De aloude "luchtalarm" wordt nog steeds door een ieder ontvangen en begrepen en werkt............
Net als tv en radio ( nu nog ).
Dat zijn de media om dergelijke berichten naar het volk te sturen.
Geen telefoon, pc tablet of what ever, daardoor wordt er een te grote groep buitengesloten.
en strax heb je DAB, geen analoge televisie, wat als er nou echt een flinke ramp komt.
kun je niet even van wat sprankelende onderdeeltjes je FM ontvangertje aan zetten om te horen wat er is gebeurt.
kortom de beslingen van de overheid is opzichzelf al een ramp
De laatste keer dat de overheid NL-Alert testte, was op 6 juni. Het bericht werd toen door 55 procent van de mensen boven de twaalf jaar ontvangen.
Hoe weet de overheid hoe oud ik ben?
Worden de providers gegevens dus overgedragen aan de overheid.
Die alerts worden via de providers bezorgd, dus de overheid hoeft dat helemaal niet te weten, dat filteren kan gewoon bij de provider zelf gebeuren.
Maar bezorgen zegt daarnaast niets over lezen of bemerken.
vooralsnog is NL-Alert een mislukking.
Hoezo "dus"? De providers kunnen toch gewoon aantallen noemen?
Onder de 18 mag je volgens mij geen abonementen afsluiten en dienen je ouders dit te doen, echter denk ik dat het dan vervolgens niet geregistreerd wordt dat de tel eigenlijk voor de dochter wordt gebruikt
Of de cijfers komen gewoon uit een enquête. Volgens mij heb ik die ook ooit ingevuld.

Heeft u het NL-Alert bericht ontvangen? Ja/Nee
Hetgeen je quote bevat een link. http://www.crisis.nl/nl-a...lert-controlebericht.aspx
Als je de moeite neemt om die te lezen in plaats van je aluhoedje op te zetten, dan zie je dat het blijkt uit onderzoek van TNS NIPO.
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee