'Bijna 4 miljoen Nederlanders ontvingen testbericht NL-Alert'

Het controlebericht dat op 4 november via NL-Alert is verstuurd, is volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid door 3,9 miljoen Nederlanders ontvangen. Toch hadden de mobiele providers nog te kampen met een aantal problemen.

nl-alertDe landelijke proef met NL-Alert op 4 november was de tweede nadat het waarschuwingssysteem eind 2012 in gebruik werd genomen. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, die verantwoordelijk is voor het systeem, stelt dat tijdens de eerste proef in februari 1,4 miljoen mensen met een mobieltje een testbericht ontvingen. Tijdens de proef van vorige maand zou dit aantal ruimschoots zijn verdubbeld tot 3,9 miljoen.

Het hogere bereik zou mede zijn bereikt doordat inmiddels alle providers NL-Alert-berichten versturen via zowel 2g als 3g. Ook zijn meer toestellen compatibel met het systeem, waaronder inmiddels de iPhone 4s en 5, en veel nieuwe toestellen zijn al ingesteld voor het ontvangen van de waarschuwingsberichten. Verder hebben meer burgers handmatig de benodigde instellingen in hun mobieltje doorgevoerd.

Ondanks het grotere bereik zijn er nog wel lokale problemen gevonden met het versturen van NL-Alerts. Zo heeft volgens de Nationaal Coördinator een kleine groep in november het testbericht niet ontvangen ondanks correcte instellingen. Ook zouden sommigen het bericht meermaals hebben ontvangen of te laat. Soortgelijke klachten kwamen ook al op 4 november naar voren. De NCTV zegt samen met de providers en de fabrikanten van mobiele telefoons de problemen te bekijken. Het volgende testbericht is voor 2 juni 2014 ingepland.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

20-12-2013 • 18:41

86 Linkedin

Lees meer

NL-Alert gaat volgende week van start Nieuws van 3 november 2012

Reacties (86)

86
81
44
6
0
1
Wijzig sortering
Nl alert geeft niet alleen bij iPhone verontruste accu problemen.
Tweaker Kiswum: T-Mobile + NL-Alert = dode accu

Accu snel leeg (div. toestellen)

Het is overigens de laatste wel stil in dat topic, zijn er alsnog verbetering doorgevoerd of heeft men alsnog voor een andere provider/telefoon gekozen?

Ontopic: Mijn vriendin heeft het bericht niet ontvangen op haar Sony Xperia S, terwijl bekend is dat T-mobile deze settings normaal pushed.
Dat ik het bericht niet op mijn Xiaomi toestellen met Miui rom niet heb ontvangen is op zich wel logisch te noemen. Deze settings zitten waarschijnlijk niet in de ROM.

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 20 december 2013 19:40]

Ik heb 't hier op m'n iPhone 5 met iOS7 gewoon aangezet op het moment dat ik iOS7 installeerde. Kan niet echt zeggen dat die dienst/service m'n accu onnodig belast.

Wat de accu vaak wel onnodig zwaar belast zijn de app's welke gewoon standaard je locatiegegevens menen te moeten uitlezen. Bij een installatie van een nieuwe iOS versie is dit altijd het eerste waar ik persoonlijk naar ga kijken en hier schakel ik de meeste app's dan ook uit. Volgens mij hoeven alleen navigatie app's dit écht te weten maar er zijn helaas ook andere app's welke zonder die gegevens niet willen werken (Cloudoplossing van KPN bijvoorbeeld 8)7 ).
Ook een aantal standaard Apple tools schakel ik per definitie uit omdat ik ze toch niet gebruik óf omdat ze hier in NL toch niet lekker/goed functioneren (Passbook is er bijvoorbeeld één van welke op m'n vorige iPhone 4 ook zwaar op de accu leunde).

Die soap bij T-Mobile speelt volgens een paar kennissen van me welke daar nu nog een abo hebben nog steeds maar dat duurt ook niet lang meer....
Om zeker te weten of 1 van onze verhalen klopt, dan kun je het beste een simkaart van een andere provider erin steken (dus niet van Tele2 als je T-mobile gebruikt of Hollands nieuwe als je Vodafone hebt of Hi als je KPN gebruikt, ik denk dat het nu wel duidelijk is ;)).
Je kunt oneindig blijven testen, maar het wisselen van de simkaart kan verklaren of het een probleem van je apps is of je telefoon/netwerk. Ik heb namelijk ook veel klachten gehoord dat mensen er last van kregen als ze terug kwamen uit een vakantieland (op zich logisch door het uitschakelen van 3G) of net van provider waren gewisseld.
Die kennissen van me hebben mijn KPN SIM al eens geprobeerd: Scheelde ruim 200% qua accu tijd zonder verdere instellingen te wijzigen, vandaar ook de laatste zin.

edit:
En die (gelijke) toestellen draaien net als mijn iPhone gewoon op iOS7

[Reactie gewijzigd door Will_M op 20 december 2013 19:59]

Heel divers qua ontvangast, de HTC One ontving hem niet. De One X en One S wel. Bleek dat HTC na update foute instellingen had ingeladen.

Dit systeem is belangrijk. Om het geheel werkend te krijgen mogen ze wat mij betreft ipv steeds een half jaar tot een jaar te wachten het best wel 1x per 3 maanden doen, anders is het in 2020 nog niet klaar...
Dit systeem is helemaal niet belangrijk. Nederland heeft immers al een systeem voor dit soort dingen waar niet per se een geschikte smartphone voor nodig is: een luchtalarm. Ik vind het erg jammer dat de nederlandse regering dit mij opdringt daar het namelijk veel accu opsnoept door verkeerde implementaties.
Dan zet je het toch lekker uit? Bij ons op het werk horen we het alarm niet dus wij vinden het toch wel prettig dat het er is. Op onze verdieping had alleen niemand heb gehad dus daar ging iets mis :+

De volgende test pas in juni 2014 valt me wel op, dat duurt echt nog lang zeg! Wat vreemd dat ze niet een kortere interval pakken.
Nou het luchtalarm mag van mij juist wel wat uitgebreid worden. We hebben hier niet van die Amerikaanse air raid sirens.

Dus als je binnen zit een wat omgevingsgeluid hebt hoor je lang niet altijd het luchtalarm. Toch wel handig dan een sms om toch op de hoogte te zijn dat er wat speelt. En nee ik ben niet doof ;)
Zoals Arjan90 en MarBee al hebben uitgelegd:
het luchtalarm is lang niet overal goed te horen. Bij mij thuis hoor je hem al nauwelijks als er geen tv of radio aanstaat, laat staan als er wel wat aanstaat... En soms zit ik lekker met een koptelefoon op muziek te luisteren.

Dan is zo'n berichtje toch wel heel erg prettig ;)
Paar maanden geleden op een doorreis ergens bleek er een ziekenhuis enorm in de fik te staan waar asbest vrij was gekomen, kreeg ik netjes een bericht van, kon ik mooi omrijden.
Geniaal, want het luchtalarm daar had ik niet kunnen horen hoor ;)

En zoals Arjan90 ook al zei... Als het werkelijk zoveel van je accu snoept (welke telefoon eigenlijk, iOS toevallig? Hoor daar meer mensen over klagen namelijk, maar heb zelf geen negatieve invloed van dit systeem.) en je wilt het niet hebben: dan kan je het gewoon uitschakelen. ;)
Anoniem: 544923
20 december 2013 18:48
Gekregen maar om 12:04. Aangezien wij geen luchtalarm in onze buurt horen. Is dit toch wel een beetje jammer.
dan kreeg je ze nog optijd, ik kreeg de 1e rond half 1, en de laatste kwart over 1
Anoniem: 544923
@MrMilco20 december 2013 18:51
Sommige kregen ze inderdaad te laat. ik ken de ook iemand die het om 12:15 er 4 had en om 15:15 al 7.
Wow, dat systeem klopt dan denk ik ook niet... Hoe kan het zo zijn dat het om 12 uur moet gebeuren, en tot een paar uur later nog binnenkomt ( de laatsten tenminste )
Simpel; niet voldoende capaciteit om de berichten aan te bieden. 4 miljoen berichten sturen is voor jou misschien dagelijkse kost, maar zo makkelijk is het nou ook weer niet. :-) Te vroeg beginnen kan natuurlijk ook niet, dat bewijst niks (want zo'n alert moet eruit als hij eruit gaat). De berichten die te laat zijn aangekomen zullen na een poging wel ergens achterin een queue terecht zijn gekomen (zei hij zonder gedetailleerde kennis van de specifieke architectuur).

Het systeem dat de berichten genereert, de systemen van de operators en de netwerken moeten allemaal voldoende capaciteit hebben om de berichtenstroom te verstouwen, en het zal er in beginsel niet op gebouwd zijn (wegens niet economisch interessant). Ze zullen nog wel een paar iteraties nodig hebben voor het een beetje soepel loopt.
Het is cell-broadcast, er wordt niet per telefoon een berichtje verstuurd.
Het is cell-broadcast, er wordt niet per telefoon een berichtje verstuurd.
Precies wat ik dacht. Een cell-broadcast is er juist voor om alle telefoons in 1 keer te bereiken. Snap niet dat hier nog een delay in kan zitten....
Dat mag men lekker bij NL-alert uitzoeken, maar het is natuurlijk wel zo dat men eerst maar eens een bericht naar alle verschillende cellen van de verschillende providers moet versturen. Als daar een vertraging in zit krijgt iedereen in die cell het bericht vertraagd binnen.
En hoeveel testberichten zijn er precies verstuurd dan? Dat zullen er wel een hoop meer zijn geweest dan 3,9 miljoen en dat lijkt mij veel interessanter om te weten. Ik heb zelf trouwens 2 berichten op mijn toestel (HTC One) gehad.
Dat is juist de truc, er wordt per provider per zendlocatie maar 1 bericht verstuurd :) (cell broadcast)
Uhm... ik hoop niet dat die 3,9 miljoen gelijk staat aan het aantal SMS'jes, want er zijn genoeg mensen die 'm bijvoorbeeld 2x hebben ontvangen... met uitschieters naar 3x/4x en zelfs 5x! :Y)
Het zijn geen SMSjes he :) Dienstberichten via Cell Broadcast, t systeem zit net iets anders in elkaar, wat meer power door de sms centrale uit de vergelijking te halen hehe.
Helaas verbruikt de Noodmeldingen functie dusdanig veel energie dat mijn iPhone batterij veel sneller leeg is dan normaal. Tot die tijd zet ik het zeker niet aan en raad ik het anderen ook niet aan. Het staat standaard ook uit in iOS, waarschijnlijk ook niet voor niets. Ik hoop echt dat Apple dit nog weet te verbeteren.

Daarnaast heb ik het de betreffende testdag toch aangezet maar de melding helemaal niet ontvangen. Dat was volgens mij omdat ik op het 4G netwerk zat en ondanks de geweldige snelheid, wordt dit nog niet ondersteund. Zal vermoedelijk ook wel een kwestie van tijd zijn.

[Reactie gewijzigd door robertwebbe op 20 december 2013 19:03]

Klinkt als een bug in iOS, heb je er al melding van gemaakt? Cell broadcast energieverbruik behoort verwaarloosbaar te zijn...
Bij mijn Nexus 5 staat het ontvangen van Alert berichten aan, maar het ontvangen van Test alert berichten staat standaard uit. Ik ga er vanuit dat bij andere recente versies van android dit ook zo is, en dat bij een echt alert meer mensen dit zullen ontvangen.
Dat is vreemd, bij mijn Nexus 5 staat hij wel standaard aan. Misschien te maken met de provider? (Hier KPN). Overigens niet ontvangen, op 4G werkt het nl. nog niet.
Helaas 4 keer ontvangen.... Beter een keer te veel dan te weinig zul je denken, maar midden in de klas, terwijl je telefoon op stil stond, toch 4 keer met geluid af laten gaan... daar is school niet zo blij mee... Gelukkig was ik niet de enige _/-\o_
Anoniem: 286841
@MrMilco20 december 2013 18:59
Ja ik ook, heb het gelijk maar uitgezet.
Dat is ook een manier om de 4 miljoen te halen :D
0 keer ontvangen, zo te zien kan ik van een kernramp simpel weg genieten ipv vluchten :D
Kleine probleempjes die voor 3012 wel kunnen worden opgelost.
:)
Ik heb er van de meen ik 4 in totaal 1 maal een sms ontvangen, 90 minuten te laat... als elke seconde telt...
Ach tja zo een smartphone heeft geen last van een gifwolk die 20 minuten later je het loodje doet leggen en dan nog eens 30 minuten later meldt ie het gewoon alsnog.

Nog steeds geen maandelijkse test zoals met de sirenes zeker...!?

NL op ICT fundament stoelen, van zorg, tot privacy, van alles met rechtspraak tot het democratisch/politiek processen aan toe , , , hoe dom zijn wij eigenlijk!?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee