Telefoonbezitters klagen dat ze NL-Alert-meldingen te laat of zelfs niet hebben ontvangen. Maandag werd een testbericht via het noodsysteem verstuurd, maar dat lijkt niet geheel goed te zijn gegaan: één iemand kreeg hem zelfs pas na 32 minuten.
Veel gebruikers klagen dat NL-Alert-berichten te laat binnenkomen op hun telefoon. Anderen klagen op sociale media dat hun telefoon wel juist ingesteld is, maar dat ze desondanks geen NL-Alert-bericht kregen. Eén gebruiker kreeg het bericht zelfs pas 32 minuten later.
Maandag deed de overheid een testboodschap uitgaan via het systeem, maar dat blijkt dus niet geheel goed te zijn gegaan. Desondanks zijn er ook veel mensen die wel op tijd een bericht hebben ontvangen; ook zijn er mensen die juist meerdere NL-Alert-berichten hebben ontvangen. Het systeem is bedoeld als aanvulling op de welbekende sirenes en moet worden gebruikt voor calamiteiten.
Volgens woordvoerder Edmond Messchaert van het Ministerie van Veiligheid en Justitie zijn er diverse redenen dat berichten vertraagd kunnen zijn. "Het kan zijn dat een telefoon uitstond, of zich in een gebied met slecht of weinig bereik bevond", aldus Messchaert. Op de Tweakers-redactie kreeg een HTC One het bericht wel binnen, terwijl een BlackBerry Z30 die op hetzelfde bureau lag van een NL-Alert-bericht verstoken bleef. De woordvoerder stelt dat providers noodberichten langdurig blijven uitzenden, juist om ervoor te zorgen dat berichten wel aankomen.
Het was voor het eerst dat iPhones de testmeldingen konden ontvangen. Apple heeft de ondersteuning ingebouwd in iOS 7, de update voor iOS die onlangs is uitgebracht. Apple waarschuwt echter dat het de accuduur kan verkorten, waardoor veel gebruikers het wellicht niet zullen inschakelen. De iPhone 4 en eerder zijn niet geschikt voor de dienst. Ook veel bezitters van de Nexus 5 klagen dat ze geen berichten krijgen.
NL Alert is in het afgelopen jaar al diverse malen ingezet bij bijvoorbeeld branden waarbij er gevaar was dat er gevaarlijke stoffen vrijkomen. Het alarmsysteem werkt met een aparte frequentie, waardoor het bericht ook uitgezonden kan worden als de rest van het mobiele netwerk plat ligt, als een vluchtstrook op de snelweg van het mobiele netwerk.
Het bericht wordt verzonden naar alle mobiele telefoons in een bepaald gebied, maar de overheid kan niet nagaan wie het bericht precies heeft ontvangen. Het systeem is sinds vorig jaar in gebruik.
Een knelpunt is dat gebruikers van veel modellen telefoons zelf de telefoon moeten instellen om het mobiele alarm te ontvangen. Onlangs is NL Alert getest met Wireless Emergency Alerts, een techniek die in de Verenigde Staten al wordt gebruikt om mobiele gebruikers te waarschuwen voor bijvoorbeeld een naderende tornado. Voor deze manier van alarmeren hoeft de gebruiker niets in te stellen; alle telefoons ondersteunen dat standaard, ook iPhones. Dat is nodig ook, want eerder dit jaar bleek dat een kleine minderheid van de mobiele telefoons het bericht ontvangt, al is dat aantal nu vermoedelijk door diverse factoren veel hoger.