NL-Alert faalt bij grootschalig gebruik bij brand in Noord-Brabant - update

Het mobiele alarmeringssysteem NL-Alert kampte dinsdagavond volgens de politie met technische problemen. De politie wilde omwonenden via het bericht waarschuwen ramen en deuren te sluiten bij een brand in Noord-Brabant, maar het bericht kwam pas uren na de brand.

Screenshot NL-Alert bij brand OosterhoutHet is onduidelijk wat die technische problemen waren, maar de politie bevestigt op Twitter dat het versturen van het alarmbericht niet vlekkeloos ging. De politie wilde via NL-Alert mensen die in de buurt van de brandhaard wonen, een chemisch bedrijf in het Noord-Brabantse Oosterhout, waarschuwen ramen en deuren gesloten te houden.

Het bericht van NL-Alert kwam echter volgens Omroep Brabant pas 2,5 uur na het uitbreken van de brand. Op dat moment was het sein brand meester al gegeven en anderhalf uur later, toen duidelijk was dat er geen gevaarlijke stoffen waren vrijgekomen, is de waarschuwing ingetrokken. De plaatsnaam Oosterhout bleek in het bericht ook nog eens verkeerd gespeld, blijkt uit een screenshot van twitteraar Arnold van Aert.

Het alarm stuurt door middel van cell broadcasting een berichtje naar mobiele telefoons die in de bewuste regio zijn. Deze techniek verstuurt tekstberichten op vergelijkbare wijze als bij het Amber Alert. Om het gebied nauwkeurig te kunnen definiëren is Nederland hiervoor onderverdeeld in 5000 cellen. Cell broadcast-berichten worden via een apart kanaal in het netwerk afgeleverd en werken dus niet via sms. Daardoor wordt het bericht nog steeds afgeleverd als bijvoorbeeld door een ramp het normale sms-verkeer platligt. Veel telefoons ondersteunen de technologie wel, maar sommige toestellen, zoals Apples iPhone en Nokia's Lumia-modellen, hebben geen ondersteuning voor NL-Alert.

Update 12:49: De veiligheidsregio gaat onderzoek doen naar het falen van het systeem bij de brand in Oosterhout, meldt Omroep Brabant.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

05-06-2013 • 10:30

98

Submitter: Ossebol

Reacties (98)

98
94
67
6
0
14
Wijzig sortering
.oisyn Moderator Devschuur® 5 juni 2013 10:33
zoals [..] Nokia's Lumia-modellen
Lees: Alle Windows Phone toestellen. Het probleem zit voornamelijk in het OS dat er geen ondersteuning voor heeft, Nokia kan daar verder weinig aan doen (behalve klagen bij MS dan).
Bij de landelijke oefening een paar maand geleden kreeg ik een NL-alert melding. Ik heb een HTC 8X, daar staat toch echt Windows Phone 8 op als OS.
Het berichtje kreeg ik 3x, denk niet dat dat de bedoeling was, maar desondanks werd ik gewaarschuwd.

@Korben (hieronder)

Ik heb niks aangezet. Er werd wel reclame gemaakt (was dat in Februari?) voor NL-alert, dat je het kon activeren, maar ik heb niks gedaan.
Ik schrok me (bijna) dood toen ik een alarm geluid uit mijn broekzak hoorde komen :)
Mogelijk is het netwerk nog vantoepassing? Ik heb Hi, netwerk van KPN.

[Reactie gewijzigd door E2TK op 23 juli 2024 23:46]

Heb je niet gewoon een SMS vanuit de gemeente gehad? In onze gemeente sta ik ook ingeschreven voor het ontvangen van SMS alerts bij grote calamiteiten.
Het lijkt me sterk dat NL-Alert bij jou werkt zonder dat je iets in hoeft te stellen.
Op mijn HTC 8x ontving ik ook de NL Alert gewoon, en nee dat was geen sms.

[Reactie gewijzigd door Ramon op 23 juli 2024 23:46]

Geen SMS inderdaad, het was echt een soort van pop-up welke ik alleen maar kon sluiten.

Het was zoiets: http://tinyurl.com/m3nse42

De telefoon liet ook een alarm geluid klinken i.p.v. mijn sms/bericht ringtone.
Zo vreemd is dat niet Cell Broadcast is een standaardfeature (volgens de standaard, helaas niet volgens sommige fabrikanten) en kan dus ook gewoon al aan staan.
Hoe heb je daar dan Cell Broadcast aan gezet?
Ik heb Cell broadcasting uitgezet ivm rare berichten die je krijgt bij reizen in het buitenland. NL-Alert zal het voor mij dus niet worden, ongeacht de telefoon, het OS etc.

Ik vraag me dus af of de keuze voor CB wel zo handig is, of dat NL eerst eens met (vooral) de britten had moeten praten over hun (overmatige) CB gebruik.
Anoniem: 363533 @belal5 juni 2013 13:03
Naar mijn weten kan je instellen in welke taal je Cell Broadcasting kan ontvangen, dit staat standaard op Alle talen wanneer je Cell Broadcast aanzet (op mijn Wolfgang i.i.g.). Ik weet dan weer niet zeker of het dan ook daadwerkelijk berichten blokkeert in talen die niet Nederlands zijn dus neem daar een slag om de arm.

Bovenstaande instelling kan je op Android 4.0/4.1 vinden onder:
- Open Berichten
- Open Instellingen (Menu/Instellingen knop indrukken, dan kiezen voor instellingen)
- Cell Broadcast Instellingen
- Cell broadcast instellingen
- Taal
- Alleen Nederlands aanvinken.
Weet nief of frankrijk/Spanje/... zo'n systeem heeft maar denk toch dat het handig kan zijn als je op de hoogte wordt gebracht van een bosbrand als je ergens 'in the middle of nowhere' gaat kamperen.

Britten zijn, volgens hetgeen ik lees, inderdaad wel redelijk overactief met hun Cell Broadcasting.
Beter te veel dan te weinig zullen we maar zeggen.. Op mijn HTC One X kreeg ik gewoon één eigenlijk nog best wel mooi en vooral duidelijk zichtbaar bericht. Wat dat betreft vind ik het wel beter dan een plat sms bericht tijdens noodgevallen.
Ik vind dit nog steeds een erg vreemde claim. Ik heb zelf een Windows Phone (7.6, Samsung Omnia W) , en ik kan de cell broadcasts gewoon ontvangen. Je moet ze wel eerst met de hand aanzetten:

Settings > Advanced text messages > "Enable CB message reception" op aan, en dan een kanaal toevoegen (voor NL-Alert 919).

Degene die ooit heeft bedacht dat Windows Phone geen CB berichten ondersteund kletst dus een behoorlijk eind uit z'n nek.
Advanced tekst messages is een samsung-instelling denk ik, fabrikanten kunnen eigen dingen toevoegen. Op mijn Lumia 920 (en hiervoor een htc hd7) had ik deze setting niet.
Het lijkt er inderdaad zeer sterk op dat de fabrikant voor de feature kiest. Zo hebben de Symbian Belle telefoons van Nokia helaas ook geen CB, terwijl Symbian dit in oudere versies prima ondersteunde.

Afhankelijk van de opbouw van het OS, zitten dergelijke features ook minstens gedeeltelijk in het gedeelte (drivers, phone app) waar de telefoonfabrikant de eindverantwoordelijke voor is.
Exact! Mijn oude HTC Desire heeft ook een Cell Broadcast optie sinds dat ik er een Android 4.2.2 ROM op heb gezet.
Alleen in die Custom Roms (Cyanogenmod) zit nou net niet de optie om het Nederlandse systeem NL-Alert aan te zetten. Je kunt op de feature request stemmen, om hem hoger op de prioriteiten-lijst te krijgen:
https://jira.cyanogenmod.org/browse/CYAN-186
Wat een rare politieke-spin poging?
NL-alert faalde.

Dat om het even welke type telefoons sowieso niet geschikt zijn is geheel n.v.t. voor deze berichtgeving.

[Reactie gewijzigd door notsonewbie op 23 juli 2024 23:46]

Ik heb de NOS + NU alerts aan staan.
Bij groot nieuws krijg ik direct een notificatie van 2 bronnen.
beetje overbodig voor mij.
Je NOS en NU nieuws is afhankelijk van je dataverbinding. Bij een calamiteit ontstaat er mogelijk overbelasting van het netwerk en werkt dit niet, het idee van NL-Alert is dat de cell broadcast dan juist wel aankomt.
Je NOS en NU nieuws is afhankelijk van je dataverbinding. Bij een calamiteit ontstaat er mogelijk overbelasting van het netwerk en werkt dit niet, het idee van NL-Alert is dat de cell broadcast dan juist wel aankomt.
Als er een calamiteit is waardoor het data- of SMS-verkeer uitvalt heb je wel belangrijker dingen te doen dan een NL-alertje lezen denk ik. Goed kans dat je er dan al eerder achter bent gekomen ;)

Willen ze NL-alert echt gebruiken voor grote calamiteiten (zoals grootschalige stroomuitval, terrorisme, oorlog, of natuurrampen) dan heeft het hele systeem geen nut omdat mensen dan al andere dingen aan hun hoofd hebben en 'low-tech' oplossingen zoals analoge VHF/FM radio daarvoor veel nuttiger zijn.

Bij kleinere gebeurtenissen zoals deze brand in Oosterhout is de Twitter, Whatsapp, SMS en de (mobiele en landlijn) telefoon er veel eerder bij dan zo'n overengineered oplossing op basis van cell broadcast.
Ik ben het niet met je eens dat cell broadcast een overdreven complexe oplossing is. Als je niet thuis bent, en het telefoon netwerk is overbelast dan heb je niks aan twitter, whatsapp en sms. Dan is een apart kanaal voor push berichten een welkome aanvulling. In de praktijk zal het best zo zijn dan twitter, whatsapp en sms sneller aankomen omdat we hier in nederland nu eenmaal een goede infrastructuur hebben, maar je wilt ook een backup systeem voor als dat faalt.

De sirenes vertellen je niet *wat* er aan de hand is, alleen dat er iets aan de hand is, en als je niet thuis bent en je normale telefoon verbindingen werken niet dan is een NL-Alert een goede aanvulling.

Je zet liever meerdere kanalen in met het risico dat je mensen dubbel of driedubbel bereikt dan te weinig kanalen met het risico dat je niemand bereikt en achteraf weer van dat "hoe kon dit nou toch gebeuren"-gezever krijgt.
Ik ben het niet met je eens dat cell broadcast een overdreven complexe oplossing is. Als je niet thuis bent, en het telefoon netwerk is overbelast dan heb je niks aan twitter, whatsapp en sms.

(...)

Je zet liever meerdere kanalen in met het risico dat je mensen dubbel of driedubbel bereikt dan te weinig kanalen met het risico dat je niemand bereikt en achteraf weer van dat "hoe kon dit nou toch gebeuren"-gezever krijgt.
Als je niet thuis bent en de sirenes gaan af, dan doe je wat er altijd aangeraden wordt: ga naar binnen en zet direct radio of TV aan om te kijken wat er aan de hand is. Voor die situatie hebben we een noodzender die dan direct kan worden ingezet.

Dan kun je natuurlijk wel zeggen "Maar ik sta op straat of in het winkelcentrum", maar als de stront echt aan de knikker is, dan is iedereen toch genoodzaakt om hetzelfde te doen: zichzelf in veiligheid brengen.

Gezond verstand is alleen bij sommigen ver te zoeken tegenwoordig, dus als we Henk en Ingrid niet doodgooien met een hapklaar brok aan informatie wat ze van hun mobiel kunnen lezen en direct tot de letter uitvoeren, dan brengen ze zichzelf niet in veiligheid. Niet omdat ze dat niet willen, maar omdat ze langzaam te dom zijn om zelf na te denken over hoe ze met wat gezond verstand en improvisatie zichzelf veilig kunnen stellen.
"maar je wilt ook een backup systeem voor als dat faalt. "

En, is deze geschikt gebleken?

Er zijn eerder low-tec backup systemen nodig voor overheid ict netwerken..
Klopt, tenzij het 2.5/3/4G overbelast is natuurlijk ;)
Bij een grote ramp is het waarschijnlijker dat ze mensen een berichte kunnen sturen via Cell-broadcasting dan via internet. Het systeem werkt dus ook geo-specifiek en zendt alleen uit in het gebied van de noodsituatie.

Daarnaast heeft lang niet iedereen internet op hun mobiele telefoon!

Uiteraard is het dan wel weer spijtig dan veel telefoons (of hun besturingssysteem) geen Cell-broadcasting ondersteunt...

[Reactie gewijzigd door Fixer op 23 juli 2024 23:46]

Volgens eerder bericht (zie rechterkant) zou er maar 1 op de 6 telefoons ondersteuning hebben voor cell messaging, nut van dit gebeuren.. rond het 0 punt (zeker icm met vertraging van 2,5 uur).
Neuh, da's alleen maar om een pakkende kop te creeren.
70% van de toestellen is geschikt. Men moet het alleen inschakelen, en dat heeft slechts 25% van die 70% gedaan.
Jij denkt werkelijk dat 70% van de bevolking een Android Smartphone heeft???

30% van de bevolking heeft sowieso nog een dumbphone en er zijn nog genoeg mensen die géén mobiele telefoon hebben! Dan moet je ook nog de juiste Android versie hebben. Ik denk dat het bereik qua mensen een héél stuk kleiner is.
Dat beweer ik nergens.
Uit marktonderzoek blijkt dat 75% van de smartphones op Android draait.
Uit cijfers van onze overheid blijkt dat 70% van alle mobiele telefoons in omloop geschikt is voor Cell Broadcast berichten, zo lees ik in dit artikel.

Ik denk dat we er gevoegelijk vanuit kunnen gaan dat iedere volwassene een mobiele telefoon heeft. Los daarvan bekijk je nu de groep mensen die sowieso van een mobiele telefoon voorzien is. Deze groep is het uitgangspunt.

Ik denk dat het geen onredelijke aanname is om dan een smartphone penetratie van 70% te nemen. En ik denk dat het ook een veilige aanname is dat 75% van de Android toestellen op 2.3+ draait. Dat levert het volgende sommetje op:

groep = 100
dumb/feature = 30
smart = 70
Android = 0,75*70 = 52
Android 2.3+ = 0,75 * 52 = 39

Dus: 30 + 39 = 69 van de 100 toestellen is geschikt voor NL Alert. Komt aardig overeen met wat in het aangehaalde artikel staat, nietwaar?!

[Reactie gewijzigd door AllSeeyinEye op 23 juli 2024 23:46]

Ondersteuning of uit hebben, resultaat blijft hetzelfde: ze krijgen niets binnen.
Ik heb niets gehad, naar mijn weten heb ik het gewoon ingeschakeld op mijn One.
Het werkt vooralsnog ook alleen maar bij KPN. Vodafone en T-Mobile ondersteunen dit systeem nog niet.
Als ze hetzelfde systeem gebruiken als bij het testbericht, dan zou Vodafone het gewoon moeten doen.
Dat testbericht heb ik met mijn Vodafone abbo gewoon binnengekregen.
T-Mobile ondersteunt het inmiddels ook. Alleen Vodafone nog niet.

Trouwens, op 2G wordt NL-Alert door alle providers ondersteund, dus mensen met een feature-phone kunnen de alerts gewoon ontvangen. Alleen op 3G werkt het niet bij Vodafone. Geen idee hoe het zit met 4G...
Je was wel in de buurt van de brand? Ik heb ook niets gehad, maar het was ook niet goed geweest als dat wel zo was (+- 100km uit de richting :) )
Anoniem: 50247 @spNk5 juni 2013 15:35
Ach, ik kan dat opzich wel voorstellen, Hattem/Zwolle is nou niet echt een gevalletje: Directe omgeving. te noemen. (tenzij je verhuisd bent naar oosterhout)

Het is natuurlijk wel weer jammerlijk om te zien dat een dergelijk systeem niet voldoende getest is en nu de nood aan de man is, komt het bericht veel te laat aan.

Als dit maar geen trekjes gaat krijgen zoals het nieuwe communicatie systeem tussen de hulpdiensten.. S2000 ofzoiets?
Is het zeker dat het een MS probleem is.
Mijn Oude telefoon ondersteund het namelijk ook. Maar dan alleen met de opties die HTC in Sense stopt. In de stock android rom zit het niet en word NL-alert niet ondersteund.
Het zou dus goed mogelijk moeten zijn dat Nokia de optie toe kan voegen.
Android is open en kan aangepast worden door de fabrikant, Windows niet ;)
Alleen is het niet zo dat zomaar alles in Android komt, het is niet zo dat elke overheid zijn eigen systeem der in kan zetten.

Ben eerder benieuwd of met dit vanuit de wetgeving more-or-less kan gaan verplichten voor nieuwere toestellen. Maar dan krijg je weer het geneuzel dat geimporteerde telefoons het weer niet hebben.
Ofwel je ontkomt er niet aan de er toestellen zijn die dat niet kunnen afnemen. Als 1 op 6 in Nederland er gebruik van maakt, dan hoop ik dat die ene dat mededeelt aan diegene met wie hij of zij dan optrekt.
Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn dat iedereen het ontvangt. Als een deel het ontvangt en kan doorsluizen dan raakt het alsnog het merendeel.
Op mijn Windows Phone werkt het wel, dus is het waarschijnlijk model afhankelijk.
Ik vraag me eigenlijk af waarom NL weer een eigen systeem moet ontwikkelen, en niet het systeem wat bijvoorbeeld in de US wordt gebruikt bij Amber alert.
Ter verduidelijking, dat zou het 'Wireless Emergency Alerts' systeem zijn:

http://en.wikipedia.org/wiki/Commercial_Mobile_Alert_System

En dat werkt uiteindelijk ook via Cell Broadcasts...
Goed punt. Maar is het Amerikaanse systeem wel te gebruiken op ons netwerk? Daar ben ik dan weer benieuwd naar.
Of misschien is de aanschaf van dat systeem wel niet mogelijk of duurder dan zelfs iets maken.

EDIT:
airell maakt het al een stuk duidelijker. Dus uiteindelijk wat men hier doet is nog zo gek nog niet.

[Reactie gewijzigd door Oxidda op 23 juli 2024 23:46]

Amber Alert komt bij mij gewoon via SMS. Lijkt mij niet een vergelijkbare wijze als Cell Broadcast. En los daarvan, die smsjes komen gewoon aan, Cell Broadcast ontvangt mijn telefoon niet, althans dat kanaal niet..
Hebben we hiervoor niet overal van die palen staan die geluid maken en die iedere eerste maandag van de maand getest worden om 12 uur?

Dan maakt het niet uit wat voor telefoon je hebt, als die dingen af gaan weet je dat je naar binnen moet gaan, ramen en deuren sluiten en de radio of TV aanzetten. Die dingen staan er, gebruik ze dan ook ipv een techniek proberen te gaan gebruiken waarvan je op voorhand al weet dat je daar slechts een beperkt deel van de bevolking mee kan bereiken.
Exact dit. NL-alert is dan handig voor de mensen die binnen de sirenes niet kunnen horen. Mits het werkt natuurlijk.

Maar Cell Broadcast is dan wel weer gewone "proven technology" die samen met de GSM standaard al in 1989(!) is uitgevonden.
Oude mobieltjes ondersteunden dit allang, op GSM (2G). Libertel (de vroegere naam van vodaphone) gebruikte dit bijvoorbeeld om de regio door te sturen naar de telefoon.

Bij 3G netwerken is het niet direct meegenomen in de standaard en er achteraf bij verzonnen.

De smartfones van tegenwoordig zijn allemaal minstens 3G capable, en omdat de standaard zo weinig gebruikt werd, hebben de meeste telefoonmakers ervoor gekozen om cell broadcast ondersteuning niet toe te voegen.
Tsja... zelfs die falen iets vaker dan je wilt.
- het alarm zelf faalt nog wel eens [1] [2] [3]
- mocht het noodgeval in het weekend vallen dan heeft de plaatselijke nieuwszender niet altijd de mankracht om te informeren. (Twee keer meegemaakt)
- en de website stort uiteraard in.

Ik vind nl-alert overigens in principe een goed systeem, als aanvulling op de overige.
ik snap niet hoe ze het voor elkaar krijgen om altijd falende systemen in te zetten, uiteraard lezen we alleen over de faal zaken maar dit soort dingen mogen niet falen aangezien het levens kan kosten. Erg slecht weer, en daar betalen we met z'n alle zoveel belasting voor onbegrijpelijk.
Prima om er zo makkelijk over te oordelen.

Het is echter praktisch onmogelijk om een systeem, dat bij eerste grootschalig gebruik, ook meteen foutloos functioneert. Dat heeft tijd nodig, dat komt niet uit de lucht vallen.
Computersystemen, zeker op deze schaal en met deze diversiteit aan toestellen (Ondanks de kleine hoeveelheden die ondersteund worden is er nog genoeg verschil) zorgt er gewoon voor dat er onvoorziene problemen optreden.

Om dan vanaf de zijlijn te gaan roepen "Ze kunnen er niks van!" (Hoe weet je of het wel hun schuld is?) is dan altijd wel weer heel makkelijk.
Beste stuurlui staan aan wal.....

[Reactie gewijzigd door Oxidda op 23 juli 2024 23:46]

Aan de ene kant heb je gelijk.

Aan de andere kant, dit soort systemen, die volgens mij best wel kritisch zijn, zouden veel beter ontwikkeld en getest moeten worden. Zijn er grootschalige tests van dit systeem geweest? Benchmarks in hoe lang het duurt voordat je de berichten krijgt? Maandelijkse tests van het systeem, zoals ze ook met het luchtalarm doen? Geen van allen; dit lijkt de eerste 'grote' praktijktest te zijn, en mensen lijken verrast dat het niet werkt zoals ontworpen.
Het probleem is alleen dat als je zo'n degelijk testsysteem wilt hebben je dus ook een grote hoeveelheid (En ook nog eens ) verschillende toestellen zou moeten hebben.
En dan verdeeld over meerdere locaties. Dus testomgeving word dat betreft een duur grapje.

Dat maandelijkse testen zou dan een mogelijke optie kunnen zijn. Alleen kan dat ook weer averrechts werken. Stel nou, jij krijgt elke maand een test berichtje van dat NL Alert. Dan zijn er zat mensen (Van de kleine hoeveelheid die het nu al gebruikt) die dat binnen no-time zullen uitzetten.
Dat een systeem niet meteen foutloos functioneert, daar kan ik inkomen. Een probleem zoals een verkeerd gespelde plaatsnaam is wat mij betreft ook een voorbeeld van kleine issues die je tijdens de eerste keer inzetten tegen zou kunnen komen. Het is niet heel netjes, maar het is wat mij betreft geen ernstig probleem. Als dat het enige probleem was, dan zou ik er zelf niet zo'n moeite mee hebben.

Dat berichten pas aankomen op het moment dat het er brandmeester wordt gegeven, dat is wat mij betreft gewoon keihard falen. Dit zijn systemen die voor een informatievoorziening moeten zorgen tijdens noodsituaties, op zich een redelijk kritiek systeem, waarbij falen dus echt geen optie is.

Dat mensen vanaf de zijlijn roepen 'Ze kunnen er niks van!' komt overigens doordat NL-Alert in het zelfde lijstje komt te staan als C2000, het EPD, en de OV-chipkaart.

Als ik als medewerker bij een willekeurig bedrijf met soortgelijke prestaties aan zou komen zetten bij mijn werkgever, dan zou ik waarschijnlijk ontslagen worden, en kon ik mezelf inschrijven via de site werk.nl.... als die dan bereikbaar is.
Bij een eerste grootschalig gebruik zou je in de meeste bedrijven er gewoon mee "weg kunnen komen" hoor. Dat word al heel snel "geschoven" onder opstartproblemen. Wat in een degelijke organisatie niet meer dan normaal is om rekening mee te houden.

Er zijn namelijk ALTIJD onvoorziene situaties die optreden, je kan niet alles incaclueren overzien. Daarom is implementeren van grote complexe systemen altijd zo'n hel. Der komt altijd iets nieuws naar boven.
Zoals ik al eerder aangaf. Het is een informatiesysteem voor noodsituaties. Dit soort zaken moeten naar mijn mening in de basis gewoon goed functioneren, ongeacht de complexiteit of de onvoorziene omstandigheden.

Het zelfde geld voor de software van een hart/long machine. Dergelijke systemen mogen gewoon niet falen.
Klopt, daar heb je inderdaad gelijk.

Ofwel er moet een realistische testsituatie komen, zoals al eerder is geopperd bijv. maandelijkse testen.
LOL, half nederland? Ik weet t, offtopic, maar volgens mij is het max een kwart van de smartphone gebruikers...
Ik heb ook niks gehad, maar ik denk dat ik nét buiten die cel zit. Ik woon niet al te ver van Oosterhout af namelijk, maar weet niks van een NL-Alert, ook van de mensen in mijn omgeving heb ik niks vernomen ervan.

Het faalt dus weer lekker; het testbericht heb ik ook niet gehad. Weet iemand of je dit ergens kan melden? We hebben drie telefoons in huis (allemaal Android, verschillende fabrikanten) en geen van allen hebben het testbericht ontvangen. Eigelijk een kwalijke zaak. Gelukkig hebben we de noodsirenes nog!
Ik woon in Oosterhout op ongeveer 3 km afstand van de brand.
Ook geen NL-alert ontvangen op mijn HTC One X terwijl het wel staat ingeschakeld.
Misschien denk ik simpel, maar kan dit niet via de providers geregeld worden?

Melding naar de provider, die stuurt direct een SMS naar alle gebruikers.
SMS werkt op alle toestellen.

Het gaat om alarm, dus gewoon naar alle toestellen, eventueel gefilterd op regio o.i.d., maar je kunt je er niet voor aan- of afmelden. Mocht dat toch moeten, dan zet de provider een vinkje bij je nummer en dan krijg je geen sms-je.
Ik zou zeggen, lees de laatste alinea van het artikel nog eens...
En anders helpt het misschien je te verdiepen in de materie?
Ik heb het gelezen, maar jij mijn post blijkbaar niet....

Ik geef aan dat het mij logisch lijkt dat je de oplossing via de providers zoekt. Je hebt dan nl. niet een heel nieuw systeem nodig met alle kinderziektes die daar bij horen.

SMS is een standaard die elke mobiele telefoon ondersteunt.
Daarnaast is het zeer betrouwbaar.

Dus geen Cell broadcast gebruiken, maar licht op de een of andere manier de providers in dat een SMS met bepaalde inhoud naar alle nummers moet.

Simpel, maar doeltreffend lijkt me.
Het probleem is nou juist dat als er écht stront aan de knikker is, er grote kans is dat de voice-, sms- en datanetwerken overbelast raken en sms'jes dus simpelweg niet aankomen. En juist in dergelijke situaties moet je ervan op aan kunnen dat NL-Alert berichten wél aankomen, een daarvoor bestaat cell-broadcasting.
Het probleem is nou juist dat als er écht stront aan de knikker is, er grote kans is dat de voice-, sms- en datanetwerken overbelast raken en sms'jes dus simpelweg niet aankomen. En juist in dergelijke situaties moet je ervan op aan kunnen dat NL-Alert berichten wél aankomen, een daarvoor bestaat cell-broadcasting.
Want de infrastructuur die die NLalert-broadcasts stuurt is zo rampbestendig ontworpen dat het nog steeds probleemloos werkt als het écht nodig is?

Draait het verzenden van die berichten over een gescheiden stroom- en telecommunicatienet? Daar heb ik zo mijn twijfels over, dus als er daar ergens een kink in de kabel is, dan komen de berichten "ER IS EEN RAMP!" door diezelfde ramp niet eens aan.
Want de infrastructuur die die NLalert-broadcasts stuurt is zo rampbestendig ontworpen dat het nog steeds probleemloos werkt als het écht nodig is?
Veel GSM-masten zijn voorzien van accu's die ervoor zorgen dat de mast het nog een paar uur doet mocht de stroom uitvallen.

Als je in een gebied zit waar door de calamiteit de stroom uitvalt, dan is de kans groot dat je NL-Alert niet nodig hebt om je erop te wijzen dat er een ramp is. Voor dergelijke gevallen adviseert de overheid dan ook om een noodradio aan te schaffen zodat je de rampenzender kunt beluisteren.

Er is niemand die beweert dat NL-Alert fail-safe is, het is simpelweg een aanvulling op de bestaande waarschuwingsmechanismen (sirene, rampenzender, luidsprekerwagen, etc)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.