Overheid gaat Nederlanders via mobieltje waarschuwen bij ramp

De overheid gaat bij calamiteiten alarm slaan via een systeem waarbij mensen via de mobiele telefoon een bericht ontvangen. De dienst werkt echter nog slechts via 3g en 42 procent van de Nederlanders heeft geen geschikt mobieltje.

Ondanks de problemen heeft het kabinet vrijdagmiddag besloten het systeem met de naam NL-Alert landelijk in te voeren. In geval van calamiteiten krijgen mensen rond een getroffen gebied een bericht, dat lijkt op een sms. Daarin staan naast informatie over de calamiteit ook aanwijzingen, zoals het moeten sluiten van deuren en ramen. Het systeem zou op termijn het luchtalarm moeten vervangen. Dat kan echter nog jaren duren.

Tijdens een drietal testen kwamen de nodige problemen naar voren. Niet alle providers bleken de berichten te kunnen afleveren als een telefoon was verbonden via het 3g-netwerk. Veel geschikte telefoons zitten echter op 3g-netwerken. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie zegt in een brief aan de Tweede Kamer erop te rekenen dat die problemen zijn opgelost voor de invoering. Die vindt volgend jaar plaats.

Een ander probleem is dat lang niet alle telefoons geschikt zijn voor het ontvangen van berichten via NL-Alert. Ongeveer 42 procent van de Nederlanders kan momenteel niet worden bereikt via het systeem. Onder meer iPhones kunnen de berichten niet ontvangen. De overheid hoopt dat Apple en andere mobieltjesmakers overstag gaan als de Amerikaanse overheid het systeem gaat gebruiken. Dat zal volgend jaar gebeuren.

Daarnaast lazen mensen tijdens de testen de berichten vaak niet. Slechts eenderde bleek bij de testen de tekst van het testalarm te lezen. De helft van de mensen die het bericht lazen, deed dat binnen tien minuten. Dat niet iedereen het bericht snel leest, komt volgens het rapport over de testen doordat mensen de telefoon uit hadden staan of niet gestoord wilden worden.

De testen zijn in augustus en september uitgevoerd. Inmiddels kwamen eerder dit jaar de eerste smartphones met een NL-Alert-app ook al op de markt. De plannen voor het alarmsysteem zijn al sinds 2008 in de maak.

Het systeem werkt via 'cell broadcast', waarbij providers een kanaal reserveren voor deze berichten. Dat heeft als voordeel dat de berichtjes aankomen, ook als gewone sms'jes niet meer verstuurd kunnen worden. Om het gebied nauwkeurig te kunnen definiëren is Nederland hiervoor onderverdeeld in 5000 cellen.

Burgeralarm op Sony Ericsson Xperia-smartphone

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

23-12-2011 • 18:07

94

Reacties (94)

94
83
38
6
0
27
Wijzig sortering
Hier heb ik dan geen vertrouwen in zoals al eerder geschetst is door anderen.

Velen vergeten dat de infra van "gsm" en aanverwanten die "digitaal" zijn heel snel uitvallen en niet binnen korte tijd te herstellen zijn. dit in tegenstelling van bepaalde analoge netwerken en hun bewezen degelijkheid bij rampen en oorlog.

Het oude luchtalarm -dus niet het huidige- kwam in verval door afbraak van panden waarbij herplaatsen niet aan de orde kwam. Het nieuwe -huidige- systeem wat begin jaren 90 opgezet is is leuk maar hierbij moeten we ervan uitgaan de de radio verbinding tussen de centrale-meldkamer en masten blijft werken hetgeen niet bewezen is en overschakelen op een alternatieve locatie kan niet doordat het gerichte systemen zijn.
Zodra een regionale meldkamer uitvalt door een ramp of oorlogsdaad is het einde verhaal voor het alarmeren van uit het ingestorte gebouw kan geen signaal meer verzonde worden en door de gerichte antennes is het vanuit een andere meldkamer ook niet mogelijk door de afstand. Hand bedienning op locatie is niet mogenlijk.

En dat had het oude systeem nu net niet en kon lokaal gestart worden, zelfs zonder stroom met de hand en de burger kreeg zijn alarm.

Niemand wil het horen maar Nederland is totaal niet voorbereid op een echte grootschalige ramp kwa impact of oorlogsdaad. 20 jaar geleden en ervoor zei ik al winnen in een conflict.? zorg dat je de torens in handen hebt en je hebt gewonnen, en dat is nog steeds zo. En het weerwoord "in Nederland komt geen oorlog meer" is helemaal een zinloze uitspraak. Hoe weet je dat, dat het nooit meer zal gebeuren.?

Een brand zoals chemiepack is in dit kader slechts een brand en geen ramp, denk eens groter kwa impact, denk je dan dat er zo ineens een mannetje klaarstaat om een kabel te repareren, of een omgevallen mast voor die cel, of een glasvezel fixen in nul en no time.? die monteur is dan op weg naar huis om zijn vrouw en kinderen veilig te stellen en het netwerk is dan niet zijn 1e prioriteit.. en dat vergeten zovelen in dit soort nieuwe aanpak methodes..
Denk is na over de aanval op de knooppunten in a'dam, alle aix ligt eruit door een bombardement wat dan.? even een alternatief starten.? laat me niet lachen, maar is modern he dat glasvezel en zo.. -en zeg nooit dat het niet zal gebeuren-
Oja laten we vooral niet vergeten dat na de ramp in Enschede de gsm netwerken deels uitviellen en overbelast waren en de hulpdiensten zelf al in de problemen kwamen, en dan is Enschede in dit kader ook nog maar een lokale gebeurtenis. Denk nu eens groter.....

Nee dat oude analoge systeem en mensen die daar vrijwillig (radio amateurs ect) voor stonden was zo gek nog niet. Hoe was het ook al weer BB Bescherming Burgerbevolking.
Maar een vraag wie beschemt jou nu eigenlijk.? want de BB bestaat niet meer, nu hyper modern, je krijgt nu een sms, echt nog gratis ook.
OK, je maakt er alleen een beetje warrig verhaal van.

Het probleem van analoge systemen is uiteindelijk
dat je ontvangers ook moeten blijven bestaan,
en dat wordt ook steeds minder.
Radio is geen probleem, alleen (bijna) niemand
heeft nog een "transistortje op batterijen" in huis staan. (gokje < 20% bevolking).
Radio is geen probleem, alleen (bijna) niemand
heeft nog een "transistortje op batterijen" in huis staan. (gokje < 20% bevolking).
Nou... als je alle smartphones met fm-ontvanger mee gaat tellen kom je toch nog een heel eind denk ik. ;)
Anoniem: 83718 @Ilmar24 december 2011 01:32
FM is al weer een stapje verder dan simpele radio-ontvangst----
verdiep je in de techniek! Je bent een tweaker toch?
Anoniem: 353383 23 december 2011 21:56
Cell broadcast maakt gebruik van een apart stukje netwerk spectrum en heeft geen "last" van congestie.
Uitgezonden berichten zijn enigzins te vergelijken met uitgezonden radio bericht en je telefoon wordt dan de radio. Je stemt je mobiel (radio) af op het juiste kanaal en je ontvangt het betreffende bericht. Hier zijn voor de ontvanger geen kosten aan verbonden.

De huidige sirenes werken perfect maar cell broadcast heeft het voordeel dat de informatie verder kan gaan dan "sluit ramen en deuren en stem radio af op lokale radiozender" en dove mensen hebben wat moeite om sirene signalen op te pikken...


e vergelijken met ee
Cell broadcast? Zit dan uberhaubt nog wel op de smartphones? :+

Ik geloof dat ik het al een poosje mis. Laatste keer dat ik het gebruikt heb was in 1998 ofzo. lol
Cell broadcast is toch een deel van de standaard specificatie van GSM/SMS?

FF gechecked. Is op iPhone simpel aan te zetten met *5005*22#
uitzetten: #5005*22#

Meteen maar aangezet. Kost volgens mij toch geen extra energie (want SMS)
Kost wel extra energie (probeer maar uit) en is geen SMS.
Spreken we hier wel over cell broadcast in de traditionele vorm? Die functie bestaat namelijk al veel langer dan 3G, iets wat hier genoemd wordt.

En waarom is 3G precies een vereiste? Haalt de bewuste applicatie via een data-verbinding de alerts op?

Betekent dit dan ook dat ik mijn 3G-verbinding permanent ingeschakeld moet hebben staan, en dat de app continu actief moet zijn?

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 23 juli 2024 04:31]

Cell Broadcast gaat via je signaleringsverkeer, dit is capaciteitsonafhankelijk, maar wel dragerafhankelijk. Een telefoon die verbonden is via 3G heeft geen signaleringsverkeer over 2G. Eigenlijk iedere nieuwe telefoon heeft ook een 3G-module en zal 3G als voorkeursdrager hebben. 3G is dus niet noodzakelijk voor de gebruiker, maar wel voor dekking van je boodschap.
3G is geen vereiste. Er staat in het artikel "de dienst werkt slecht via 3G", niet "de dienst werkt slechtS via 3G.
Android-telefoons hebben het inderdaad (staat echter wel standaard uit) en iPhones hebben het niet, aangezien het wèl extra stroom kost (niet veel, maar alle optimalisaties helpen).
Niet alle Android telefoons hebben dit, het verschilt per fabrikant of het er wel of niet is ingebouwd. Vanilla Android heeft het in ieder geval niet, HTC heeft het geloof ik wel in Sense ingebouwd. Dat het extra stroom kost lijkt mij ook niet zozeer het geval, aangezien het alleen voor ontvangen is bestemd. Vergelijk het een beetje met push e-mail.
Hoe kom je erbij dat het extra stroom kost?
Het verschilt nogal van fabrikant van fabrikant is mijn ervaring. Alle Samsung telefoons (of vrijwel alle dan, van smartphone (Galaxy S II) tot dumphone) ontvangen berichten op alle kanalen, niet alleen op het testkanaal waarop de afgelopen tijd is getest in Zoetermeer. Bij andere merken is het geeneens in te stellen of wordt het niet ondersteunt, zoals bij de Android telefoons van Sony Ericsson...
Bij andere merken is het geeneens in te stellen of wordt het niet ondersteunt, zoals bij de Android telefoons van Sony Ericsson...
of het werkt of niet weet ik niet maar op de SE Xperia Mini Pro heb ik gewoon de applicatie Burger alarmen, die dus standaard geïnstalleerd stond
Das is een losstaande app, werkt volgens mij ook op een andere manier dan de infoberichten van NLalert.
Ik wilde al zeggen, die optie zat vroeger al op m'n Nokia 3210 en waarschijnlijk ook op oudere modellen.

Sommige providers gaven hiermee de regio aan waar je was (bijv. netnummer)
"Het systeem zou op termijn het luchtalarm moeten vervangen."

Dan moet de overheid dus alleen nog even het bezit van mobile telefoon verplichten?
Ikzelf maak mij veel meer zorgen om het volgende stukje:
Daarnaast lazen mensen tijdens de testen de berichten vaak niet. Slechts eenderde bleek bij de testen de tekst van het testalarm te lezen. De helft van de mensen die het bericht lazen, deed dat binnen tien minuten. Dat niet iedereen het bericht snel leest, komt volgens het rapport over de testen doordat mensen de telefoon uit hadden staan of niet gestoord wilden worden.
Met andere woorden: Op het moment dat er minuten of soms zelfs seconden verschil kunnen maken in het handelen van mensen, kijkt maar 1/3 van de mensen daadwerkelijk op zijn telefoon bij het binnenkomen van een bericht. De rest is dus in levensgevaar of zelfs dood.

Je gaat dus van een systeem dat de bedoeling heeft iedereen tegelijktijdig onmiskenbaar te laten maken dat er gevaar is (luchtalarm), of je nu in de gelegenheid bent of niet, naar een systeem dat 66% zal missen omdat het bericht te standaard wordt. Dat is een epische faal wat mij betreft. Dit systeem kan dus nooit het luchtalarm vervangen.

Ja, ik ben ermee bekend dat je binnen het luchtalarm niet altijd kan horen, maar buiten zeker altijd wel.
Dat niet iedereen het bericht snel leest, komt volgens het rapport over de testen doordat mensen de telefoon uit hadden staan of niet gestoord wilden worden.
Ik weet niet wat er precies wordt bedoeld met "niet gestoord wilden worden", maar vermoed dat dat ofwel betekent dat mensen hun telefoon op stil hadden staan, of dat ze hun telefoon wel hoorden maar opzettelijk negeerden.
Beide situaties kun je oplossen door telefoons de "mute" instelling botweg te laten negeren en (eventueel op hoger volume) een ander geluid te laten maken (bijvoorbeeld hetzelfde als het huidige alarm). Toegegeven, daarvoor moeten telefoons aangepast worden, maar gelukkig (in dit geval, milieubescherming zal er anders over denken...) vervangen veel mensen hun telefoon elke twee of drie jaar en dit is sowieso een lange-termijn plan, dus dat kan gewoon.
Daar zat ik ook aan te denken inderdaad.
Dat lijkt me ook een mooie feature voor toekomstige modellen. Het hele doel van die cell broadcast is juist om het standaard sms-verkeer te omzeilen (vanwege drukte, negeren, etcetera). Dan kun je ook in bijvoorbeeld het stil-profiel van je telefoon opnemen dat-ie toch afgaat, en wel met een ander/luider signaal.
En daar komt nog bij dat verschillende toestellen op een totaal andere manier met cell broadcast (CB) omgaan. De een slaat het op als een SMSje, de ander toont het direct op de display, sommige met geluid, anderen weer niet. Op veel toestellen staat CB standaard uit, op anderen staat alleen het info kanaal aan. Over-the-air activeren is bij mijn weten ook nog niet mogelijk. Dus ben je afhankelijk van gebruiker en toestel. Inderdaad, een epische faal :)
Ik snap niet waarom ze het luchtalarm zouden moeten vervangen (het werkt toch goed), en al zeker niet in deze tijden van bezuinigen. kost alleen maar meer geld.
Ik snap dit ook niet. Als je ergens druk mee bezig bent en niet gestoord wil worden negeer je je telefoon. Een luchtalarm wat afgaat zal je echter nooit negeren. Tenzij het de eerste maandag van de maand is om 12 uur. Wat dus de perfecte tijd is om een aanslag te doen. Dat systeem is dus ook niet perfect.

Je telefoon moet gewoon een alarm geven van het lucht alarm niet enkel een berichtje sturen. Dat gaat niet werken.
Er zullen genoeg mensen zijn die het luchtalarm negeren. Vergelijk het maar met het brandalarm op het werk of op school: je zult zien dat als het brandalarm afgaat op je werk iedereen rustig doorgaat. Je zult zien dat als het brandalarm afgaat op school, de meeste klassen het brandalarm negeren (en pas uit de klas gaan als er iemand langskomt).
Dat is ook meestal het protocol, in ieder geval binnen scholen. Bij een melding vallen gelijk alle branddeuren dicht (tegen rook e.d.) en gaat het alarmsignaal af. Er wordt echter pas ontruimd als het ontruimingssignaal klinkt of er iemand langskomt.

Het probleem binnen bedrijven is dat men er vanuit gaat dat het een oefening is en geen zin heeft om z'n werk ervoor te onderbreken. Wil je daar iedereen snel weg hebben, dan moet je er uitdrukkelijk bij melden dat het geen oefening is. Natuurlijk is dit niet de juiste insteek, maar in de meeste gevallen wel een noodzakelijke.
Imo moeten ze die testen dan ook op willekeurige tijden doen, maar een ander geluid uitsturen, bijvoorbeeld met onderbrekingen enzo.
Waarom zouden ze het verplichten? Als jij geen telefoon bij je hebt terwijl er in dat gebied bijvoorbeeld giftige gassen zijn wordt je wel gewaarschuwd door collegas/voorbijgangers.
Dit is een beter systeem dan luchtalarm. Dat geeft alleen de informatie dat er iets mis is, en zie dan maar uit te zoeken wat. Ik heb geen idee waar de rampenzender hier zit, en heb thuis niet eens een radio of tv.
Hierbij krijg je ook de informatie.

Eigenlijk een beetje jammer dat we nu pas dit krijgen, er zijn nogal wat ouderen die nog steeds "de kriebels" krijgen als ze het luchtalarm horen.
Als je in een gebied zit waar geen mobiele telefoon gebruikt mag worden ben je dan dus wel flink de sjaak. Verder ken ik nog genoeg mensen zonder smartphone dus wordt het soms best lastig om op de hoogte te zijn van het alarm.
Mwah, de kans dat het op 'dumbphones' werkt, is paradoxaal genoeg groter dan de kans dat smartphones meedoen. Cell Broadcast is een functionaliteit die al enorm lange tijd bestaat: Het is onderdeel van de GSM specificatie uit begin jaren 90.

Oude Nokia's, Ericssons, Siemensen en Samsungs ed. hebben dat allemaal wel geimplementeerd. Er is echter in Nederland (en de meeste andere landen) nooit veel mee gedaan, zodat Cell Broadcast anno 2011 'deprecated' begint te worden: Gezien het niet veel meer wordt gebruikt, laten smartphoneproducten de functionaliteit tegenwoordig weg.

Het zou me niet verbazen dat dit ook de reden is dat het op 3G minder goed (niet?) werkt. Een moderner netwerk waarop 'oude GSM functies' niet meer, of slechts beperkt geïmplementeerd zijn.
Allemaal leuk en prachtig, maar vroegah had je diverse systemen in noodgevallen
die eigenlijk niet (of minder) afhankelijk waren van werkende infrastructuur.

Analoge TV - bereikbaar met een vrij eenvoudige zender.
Analoge Telefoon - met zijn eigen stroomnet.
Analoge Radio - nog steeds, maar tot hoelang nog?

Als er echt een nationale ramp is, werken die mobieltjes ook niet, door het wegvallen
van zendmasten.

Maar, helaas zie je dat met alle technologische "vooruitgang"
vroegah had ik een brommertje zonder accu, zonder boordcompu...
Ding werkte altijd, en anders moest je even het sproeiertje doorblazen.

Nu hebben die dingen accu's/startmotoren/mixers voor brandstof etc.
en zijn nauwelijks meer zelf te onderhouden/repareren.
Als er echt een nationale ramp is, werken die mobieltjes ook niet, door het wegvallen
van zendmasten.
Die kans is idd reëel. Ik vind het volkomen absurd om de veilgheid vd bevolking mede afhankelijk te maken van zo'n complex systeem waarvan we inmiddels heel goed weten dat het veel minder betrouwbaar is dan bvb het vaste telefoonnet. Het vaste net ligt er misschien eens in de tien jaar een keer uit, mobiele netwerken gaan om de haverklap plat.
Een infrastructuur die je alleen in de lucht houdt voor rampen is juist een ontzettend slecht plan. Ja, iedereen heeft een radio, maar ga die maar eens zoeken als er haast bij is. Het is nu al niet meer zo dat iedereen een vaste telefoon heeft en dat aantal daalt rap verder.
Ik weet dat het bot klinkt, maar veel mensen zullen nog niet één euro per jaar betalen voor een telefoonaansluiting (of wat dan ook) als het enige nut daarvan is om gebruikt te kunnen worden bij rampen. En als het systeem alleen daarvoor dient, dan zal het juist ontzettend duur worden; je kunt onderhoudskosten immers niet afschuiven op regulier gebruik.
Verder zijn een aantal problemen met mobiele netwerken gewoon af te vangen; alle problemen met overbelasting zijn irrelevant, want dit systeem draait in zijn eigen stukje gereserveerde capaciteit. Ook neem ik aan dat dit systeem volledig negeert bij welke provider je zit, wat voor abonnement, of je nog beltegoed hebt etc; gewoon "elke antenne die dit hoort: laat je gebruiker weten dat er alarm is".

@boerke: Je mist denk ik mijn punt: wel ramp of geen ramp, er zijn "geen" vaste telefoonlijnen / analoge radio's / analoge tv's / "ouderwetse maar betrouwbare techniek" meer.

[Reactie gewijzigd door robvanwijk op 23 juli 2024 04:31]

Je gaat voorbij aan het probleem van "een ramp" dus:
er zijn geen mobiele zendmasten meer!

@robvanwijk

Zolang er "radio-amateurs" bestaan, is er altijd een backup-systeem,
en er zal uiteindelijk altijd in een buurt iemand zijn met een "ouderwetsche" radio.
Het probleem blijft de stroomvoorziening, maar dat is op te lossen..

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 83718 op 23 juli 2024 04:31]

mijn HF set TS50 werkt op 12 volt. een longwire is zo gemaakt. even een accu uit een auto lichten en ik kan de lucht in met mn set. op 80 meter bestrijk je rond de 500 km. op 20 bij een goede opening de andere kant van de wereld.
Anoniem: 83718 @adam7624 december 2011 01:27
Leuk ben jij een van die weinigen die kortstondig enige communicatie kunnen bewerkstelligen, maar als de accu leeg is?
Leuk ben jij een van die weinigen die kortstondig enige communicatie kunnen bewerkstelligen, maar als de accu leeg is?
Dan zijn er nog meer auto's en accu's. Tenzij je als 'boerke' in de middle if nowhere woont met maar 1 auto en 1 accu ;) Pech dan toch. Het is toch pas een ramp als er ook dooien vallen ?
Analoge TV en radio kan in een noodgeval ook uitvallen, zie het instoren van de mast te Smilde..!
Anoniem: 83718 @Jassy23 december 2011 19:53
True,
maar analoge tv en vooral radio is met technologisch erg simpele systemen
wel uit te zenden.
Als de boel dan echt instort, kan je bij wijze van spreken met een oude camera, fiets (dynamo=stroom) een paar transistors/spoeltjes en condensators al een (analoge) tv zender bouwen, Radio is nog simpeler.

Er zijn nu nog genoeg mensen voorradig die zoiets in elkaar kunnen knutselen,
over 20/30 jaar niet meer, dan is men compleet (digitaal) technologie-afhankelijk.

Kijk naar moderne auto's, het olie-peil is de laatste invloed die je daarop nog kan uitoefenen, een lampje vervangen is bij sommige auto's nog net te doen,
voor de rest ben je helemaal afhankelijk van een 2e of zelfs 3e partij.

30 jaar geleden was een auto een redelijk makkelijk te begrijpen tech-apparaat,
waarop je met een beetje inzicht gerust je gang kon gaan, en repareren.

Dus als er over een jaar of 30 een waarlijk grote ramp zou gebeuren?
Denk ik dat iedereen als een kip zonder kop gaat rondrennen (of zwemmen)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 83718 op 23 juli 2024 04:31]

Ja, maar tussen de ruis door kun je dan nog wel andere verdergelegen stations ontvangen, en beluisteren. Niet HIFI Stereo enzo, maar zeker spraak is goed te beluisteren.

In het geval van digitaal (DAB, nog lang niet echt geaccepteerd maar al wel in gebruik door de PO) betekent een slechte ontvangst gewoon geen ontvangst.
Ehmm een camera een paar transistors en spoeltjes. dan mis ik nog wel het een en ander hoor. een tv zender is behoorlijk complex hoor een radio zenders is vele malen makkelijker...
Anoniem: 83718 @adam7624 december 2011 01:29
volgens mij gaat dat juist hierover, een tv-zender zou analoog mogelijk zijn,
radio is veel makkelijker, maar niemand heeft meer een normale radio-ontvanger
Ik wil dit niet, zo'n luchtalarm is toch geweldig. Altijd mooi als het weer de 1e maandag van de maand is :D
Ja en dat moeten ze bij de mobieltjes ook doen, iedereen tegelijk een alarm uit zijn telefoon! :)
En dan allemaal het geluid van die Crazy Frog erop!

http://www.youtube.com/watch?v=oXQkMGffOBo
Misschien moet de term "luchtalarm" eens geherdefinieerd worden.
Zeg nooit nooit, maar ik zie niet zo gauw weer zwermen met bommenwerpers op NL afvliegen.

Nog verder off-topic, de oude BB-sirenes gaven toch wel het mooiste geluid. Niet dat synthetische gekerm uit die witte bakken, da's niks, die associeer ik met lunchtijd.
De term luchtalarm lijkt nu meer te slaan op het feit dat het alarm vanuit de lucht lijkt te komen. Dus helemaal raar is het niet, al is het niet van oudsher toepasbaar.
De Overheid houdt wel van dit soort projecten, goed idee, maar ik hoop dat het geen flop gaat worden zoals vergelijkbare initiatiefen :)
Dus als ik het goed begrijp, als de overheid besluit tot weer zoiets als het aanleggen van een HSL lijn, krijg ik gelijk een aanstaande ramp smsje. Tevens zal ik bij elk ITC project van de overheid een ramp sms ontvangen? :)

[Reactie gewijzigd door tHe_BiNk op 23 juli 2024 04:31]

het gaat hier om dingen zoals een metorietinslag of tornado
Wat schaar jij dan onder vergelijkbare initiatieven?
Ik moest bijvoorbeeld denken aan burgernet, welke uitstekend werkt naar mijn mening :)
Zorg dan maar eerst dat we in geheel Nederland normaal dekking hebben, anders heb je er nog niks aan.

En ik zit er niet op te wachten om iets op mijn smarthphone te krijgen, wie weet wat ze nog meer kunnen sturen.

[Reactie gewijzigd door BrutalDave op 23 juli 2024 04:31]

Op zich goede aanvulling, maar absoluut geen vervanging voor een luchtalarm. Er zijn genoeg redenen te verzinnen waarom je een smsje niet op tijd leest, en wat als vanwege de ramp nou net het netwerk eruit ligt? Zelfs het luchtalarm is makkelijk te missen op luidruchtige werkgebieden, of met een koptelefoon op. Daarom, verschillende systemen blijven gebruiken imo. Niet afhankelijk worden van 1 medium.
En de lucht alarm is niet meer goed omdat?!
Betreft de overspanning van de zendmasten ......
Bij calamiteiten kan een mast overbelast worden ( als een file op de snelweg)
Echter wordt er voor specifiek verkeer bandbreedte (busbanen, vluchtstroken) vrijgehouden en wordt er voorgang verleend aan 'specifiek' verkeer.
Nu moet iedereen nog smartphones aanschaffen, en wij zijn ready for the next Millennium 8)7

[Reactie gewijzigd door Essox Lucius op 23 juli 2024 04:31]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.