Sony Ericsson zet burgeralarm NL-Alert in nieuwe smartphones

Sony Ericsson levert vanaf april al zijn nieuwe telefoons met de app Burgeralarmen. De app is een frontend voor waarschuwingssysteem NL-Alert, waarmee de overheid burgers kan waarschuwen bij rampen en dreigend gevaar.

Het systeem achter NL-Alert is nog niet actief, maar zou vanaf eind 2011 ingezet kunnen worden. Inmiddels adviseren Nederlandse providers aan mobieltjesmakers om een frontend voor het systeem in te bouwen in telefoons, al kunnen alle toestellen automatisch de meldingen ontvangen. De meldingen kunnen gaan over zaken als branden waarbij asbest vrijkomt; de lokale overheid kan daarbij alle telefoons binnen een bepaald gebied automatisch een berichtje sturen met het advies ramen en deuren te sluiten.

Het systeem werkt via cell broadcast. Met cell broadcast is het mogelijk om via het netwerk van de operators een tekstbericht op alle mobiele telefoons in een bepaald gebied af te leveren. Om het gebied nauwkeurig te kunnen definiëren is Nederland hiervoor onderverdeeld in 5000 cellen. Hoewel de techniek achter cell broadcast een afgeleide is van het bekende sms-bericht, worden cell broadcast-berichten via een apart kanaal in het netwerk afgeleverd. Voordeel daarvan is dat het bericht ook wordt afgeleverd als door een ramp het normale sms-verkeer platligt.

Sony Ericsson levert bij nieuwe telefoons in de firmware de app Burger-alarmen. De app geeft automatisch een dringende notificatie als een melding komt, zegt technisch product manager Marcel Maspaitella tegen Tweakers.net. "Hij blijft trillen en signalen afgeven totdat de eigenaar de melding heeft gelezen. Bovendien staat de app gewoon in het hoofdmenu, waardoor mensen doorhebben dat de functie bestaat. Dat vinden wij een voordeel."

De Zweeds-Japanse joint-venture is voor zover bekend de eerste telefoonmaker die een app voor NL-Alert met toestellen meelevert. De app staat op de Xperia Play en Xperia Arc, de twee Android-smartphones die de fabrikant deze week in Nederland uitbracht.

De app is nodig, omdat cell broadcast niet automatisch werkt op moderne smartphones. Bij telefoons waar het wel mogelijk is, zal het bijvoorbeeld automatisch geactiveerd zijn", zei woordvoerder Frans Wassenaar van het ministerie van Economische Zaken in september vorig jaar tegenover Tweakers.net. "In gevallen waar cell broadcast niet mogelijk is, proberen we het zo te regelen dat het instellen zo eenvoudig mogelijk wordt, bijvoorbeeld door voor de iPhone een standaardapplicatie mee te leveren."

Screenshot Sony Ericsson Xperia Play Screenshot Sony Ericsson Xperia Play

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

02-04-2011 • 14:01

76

Reacties (76)

76
69
31
2
0
20
Wijzig sortering
Kan handig zijn.. Vraag me alleen af wat er gebeurd als je op reis ben en komt door een "getroffen" gebied waar alle mensen al een berichtje hebben gehad. Krijg je er dan nog een? of heb je dan de boot gemist?
De informatie kan continu worden gebroadcast. Elk bericht heeft een identifier en een serie nummer. Het toestel zelf weet dan dat dat hij eenzelfde bericht al eens ontvangen heeft en negeert het. Wie net in het gebied komt zal het ook vrijwel direct krijgen.
Het is dus een beetje hetzelfde als een "Welkom in Belgie/willekeurig ander land" SMSje dat jij krijgt als je een bepaald gebied in rijdt. Dat krijg je immers ook maar een keer.
De paniek van de mensen om je heen zal waarschijnlijk waarschuwing genoeg voor je moeten zijn ;).
Verwacht gewoon dat ze het per land aan pakken dus op registratie en niet op waar je je op dat moment bevindt.

Het is een goed idee dit systeem, vraag me eigenlijk af waarom dit zo lang heeft moeten duren voordat het daadwerkelijk tot werken is gekomen.
Aan de andere kant luchtalarm zegt vaak ook al genoeg maar het scheelt je misschien een minuut of 2 dat je nu eerder weet wat er aan de hand is.
Met cell broadcast is het mogelijk om via het netwerk van de operators een tekstbericht op alle mobiele telefoons in een bepaald gebied af te leveren. Om het gebied nauwkeurig te kunnen definiëren is Nederland hiervoor onderverdeeld in 5000 cellen.
Vandaar:)

Met chemie-pack zag ik anders op het nieuws veel mensen gewoon op straat lopen, en zelfs een verslaggever waar eerst van werd gezegd: Wees niet ongerust deze man staat niet op een openvlakte te praten, maar zit veilig in zijn auto!

in het interview: Ja ik deed net me raam open en rook toch wel een aceton lucht 8)7
Op de 1e maandag van de maand is er toch altijd een test? Hoor 'm hier thuis nooit, en ook op school niet.
Nog 2 nachtjes slapen dan mag je het weer proberen ;)
Anoniem: 145867 2 april 2011 14:15
Zie niet zo gauw iets gebeuren in Nederland. Heel misschien een dijk die doorbreekt of een terroristische aanslag. Maar verder?
En ook wij hebben kerncentrales, om nog maar te zwijgen van wat er in de ons omringende landen allemaal kan gebeuren.
In België hebben ze er eentje heel strategisch opgesteld.
Vlak bij de grens en voor de wind. Wanneer daar iets misgaat komtb alle fall-out in Nederland terecht.

Een alarm-systeem in Nederland lijkt me in dat geval ook overbodig.
Wanneer daar iets misgaat worden eerst de plaatselijke instanties ingelicht, dan de regionale, de Vlaamse en federale instanties. Dan gaat het via de diplomatieke kanalen naar Den Haag.
Tegen de tijd dat de bevolking aan de Nederlandse kant gewaarschuwd kan worden geeft iedereen daar al licht. 8)7
Stel dat er in doel iets mis gaat op de schaal van fukushima, dan is het aantal doden gerelateerd aan de kernramp minder dan een gemiddelde watersnoodramp in Nederland.

Al met al wordt het risico van straling vrij grof overschat. Wel terecht naar mijn mening. Desondanks is het 'licht geven' vooral het leuke fabeltje uit the Simpsons.
Volgens mij kom je er niet zo gemakkelijk vanaf als land door simpelweg je 'ontplofte centrale in een buurland te dumpen'..?

Was deze niet strategisch geplaatst in doel omdat die vlakbij een meer lag zodat de centrale makkelijker gekoeld kan worden.
"Vlak bij de grens en voor de wind." Ja, want de wind in België waait altijd naar het noorden zodat we er alleen in Nederland last van zouden krijgen... 8)7
De dominante wind in Nederland en België is zuidwest. Dit betekent dat het in België meestal naar het noordoosten waait.
Ten noordoosten van de kerncentrale in Doel heb je nog maar een heel klein stukje België en daarna een heel groot stuk Nederland.
Als 'veiligste plaats in België voor een kerncentrale' hadden ze niet veel beter kunnen kiezen.
Leuk, maar veel te kort door de bocht, de gemiddelde wind varieert tussen zuidwest en noordwest, met grote uitzonderingen in maart/april waarin relatief veel oostenwind voorkomt. Tijdens hevige storm/regen is de wind vaker noordwest, dan anders.
kijk maar eend naar de statistieken van afgelopen jaar, weinig regelmaat m.i.
De locatie van Doel heeft natuurlijk meer te maken met de aanwezigheid van koelmiddel uit de schelde, zoals de meeste industrie die water nodig hebben voor hun processen.
Reken maar niet dat het via den Haag gaat, daar zijn verschillende grensoverschrijdende protocollen voor opgesteld.
offtopic:
Maar gelukkig hebben we in NL een minister van Financiën die kan tellen en rekenen :p
Anoniem: 300101 @CivLord2 april 2011 20:52
In Nederland staat er ook eentje strategisch in zeeland, vlak bij belgie 8)7
Denk aan de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk, of een grote brand op een willekeurig industrieterrein, daarvoor worden de luchtalarm-sirenes nu ook wel eens gebruikt, en NL-Alert kan daar dus ook voort worden ingezet.

Of bijvoorbeeld een ongeluk met een trein of vrachtwagen die gevaarlijke stoffen vervoert.

Genoeg mogelijke scenario's te bedenken die een NL-Alert zou kunnen rechtvaardigen.
wat dacht je van zo'n brand bij een chemisch bedrijf ?
Dat is nou net het vervelende van rampen. Als er elke dinsdagmiddag om 14:00u op een vooraf afgesproken plek een ramp zou gebeuren was dit systeem niet nodig geweest. De onvoorspelbaarheid is nou juist de reden dat een systeem als dit handig is.
Zeg, ik heb ineens ook een goed idee voor dit soort dingen! Wat als we nu in elk dorp, elke stad etc ergens centraal een groot, luidruchtig alarm neerzetten die we aanzetten zodra er iets gebeurt?

...Oh wacht, :+). Jaren terug hebben ze de alarms een keer vervangen, sindsdien kun je ze alleen horen als je toevallig buiten staat. En dan gaan ze dit soort dingen bedenken, die misschien maar 10% van de mensen (en da's heel optimistisch ingeschat) over twee jaar de mogelijkheid hebben dit soort info te ontvangen.
Nee hoor, het hebben van die app is helemaal niet nodig voor het ontvangen van dit soort berichten, het maakt het alleen wat gebruiksvriendelijker. Zelfs mijn relatief oude Nokia N96 kan dit soort berichten ontvangen. Zoals ik her en der in de comments lees werkt het alleen op de Iphone niet (maar dat weet ik dus niet zeker)
Het ene hoeft het andere niet uit te sluiten. Een sirene om direct te waarschuwen voor gevaar en de broadcast om meer info te verspreiden.
Hoe willen ze dit op de iPhone via een app configuereren? Voor zover ik weet mag een app helemaal niet aan de telefoon-config zitten omdat daar root voor nodig is.
Het hoeft toch niet per se een cellbroadcast bericht te zijn. De app kan de melding bijvoorbeeld doorkrijgen via mobiel internet en dan een melding weergeven die pas stopt als je hem bekijkt. Er zijn vele andere mogelijkheden die op een iPhone zullen werken.
Al zal cell broadcasting out-of-the-box toch wel handiger zijn ;)
NL is opgedeeld in 5000 cellen. Op die manier kan je alle mensen bereiken voorwie het bericht daadwerkelijk nuttig is. Dit kan via internet natuurlijk niet.
bij mobiel internet zien ze ook op welke locatie je zit (door te kijken op welke masten me werkt). Of gewoon de app gps gegevens door laten sturen. Maar het is waar, de normale manier zal veel handiger werken
lijkt me dat voor een veiligheids app zoals dit apple wel een uitzondering maakt.
Apple maak niet veel uitzonderingen :+
Zeker niet voor zo'n onbetekenend klein landje als Nederland.
Anoniem: 347253 @CivLord2 april 2011 16:56
steker nog, de iPhone kan niet eens cell broadcast ;(
cell broadcasting bestaat toch al heel erg lang? Ik weet nog goed dat libertel bepaalde cell broadcasting reclame/spam achtige diensten aanbood. Dit ging dat met behulp van kanalen die elk een nummer hadden. 224 voor taxi berichten en bijv. 122 voor pizza.

Ik had het altijd aan staan met de hoop ooit eens een berichtje te ontvangen, nooit gebeurt.
Misschien een idee om het elke eerste maandag van de maand om 12 uur te testen?
Anoniem: 57764 2 april 2011 14:23
Hier in Japan gebruiken ze dat voor aardbeving / tsunami waarschuwingen, vrijwel alle Japanse collega's hebben het aanstaan. Schrikt wel even de eerste keer dat iedereen z'n GSM 'woop woop' doet. Helaas maar een paar seconde voordat je de aardbeving voelt, maar mocht je het type zijn dat graag meteen onder een tafel wil kruipen dan heb je misschien toch genoeg tijd.
Net een thriller movie :p.

On-topic: prima deze app. Gewone sirenes werken redelijk, maar niet overal. Zo hoor ik het thuis redelijk, maar op eerdere werkplekken binnen weer niet. Dan is het toch wel fijn om het sowieso op je f00n te ontvangen.
De app is op zich wel handig. Minder handig is dat SonyEriccson deze standaard meelevert.
Het is weer een extra aanpassing aan de firmware, dus nog meer vertraging bij evt. nieuwe versies (en een extra reden om oudere telefoons niet van een update te voorzien),
Ik zie liever een kaartje in de doos van het toestel als herinnering om de app te downloaden. (En dan een extra herinnering in de spotjes over het luchtalarm.)
Een van de eerste dingen die ik ga doen als ik me play heb is die app zien te backuppen ofzo :p
Anoniem: 126717 @svenk912 april 2011 18:55
Ik zou liever het tegenovergestelde doen, maar het is firmware,... Dus je hebt een custom rom nodig om er vanaf te komen. :(
Dit soort dingen gaat prima via sms, maar op deze manier kost het extra processortijd, dus batterij. De sms komt altijd wel binnen. En daqarnaast heb je de sirenes.
Ik hoop dat Google mee wil werken aan native support, zou helemaal prachtig zijn!
Liever niet, krijg je gelijk reclame van sites waar je gasmaskers of ehbo-kits kan bestellen :)
Verbieden met de wet? Je mag immers ook niet het luchtalarm gebruiken om jouw uitverkoop in te luiden...
Volgens mij ondersteunt Android cell broadcasts al prima. Raar dat het op de iPhone niet is geimplementeerd, maar in Android zit 't er in ieder geval op het radio-niveau in. Neem aan dat er ook in de lagen erbovenop wel support is om het bericht te tonen.

Waarom dan toch de app? Om over een dataverbinding meer informatie te kunnen opvragen, lijkt me.
Waarom moeten mobieltjesmakers dit implementeren? Kan toch simpel opgelost worden door het als downloadbare applicatie aan te bieden? :?
en je verwacht dat iedereen dat gewoon download?
genoeg mensen die een smartphone kopen en vervolgens nooit wat met internet doen.
dan kan je voor de zekerheid maar van te voren zorgen dat iedereen het al vast heeft.
Dit is echt een handige en zeer goede ontwikkeling als je het mij vraagt. Hoewel ik denk dat ze het in onze landen (België voor mij dan) niet zo heel erg nodig is. Het zou handiger geweest zijn waar de natuurrampen zich vaak voordoen. Voorbeelden genoeg in de actualiteit. Kunnen ze dit bericht dan ook sturen op bijvoorbeeld een oude nokia 3310 zonder dat die persoon daar iets moet van firmware update op uitvoeren? Anders was dit wel heel gemakkelijk geweest, en een gemiste kans voor de voorbije keren er een natuurramp plaatsvond.
Die nokia 3310 kan dat allang ontvangen.

Het is tegenwoordig gewoon een trend om handige basisfunctionaliteit eruit te halen en dit achteraf alsnog te leveren via een app blijkbaar.
Anoniem: 394009 @.MaT2 april 2011 14:33
Er is maar 1 telefoon die geen cell broadcasts kan ontvangen, bij Apple wisten ze het natuurlijk weer beter. Wel is het zo dat het meestal standaard uitstaat, ik heb het ook uitstaan omdat het toch nog niet gebruikt wordt.
Vind het vreemd dat je als land dat toestaat, ik zou het gewoon verplichten, je weet nooit of het ooit nodig is om te gebruiken.

Daarnaast zou het dus ook verplicht aan moeten staan.
Ik herrinner me dat het vroeger soms wel in België gebruikt werd.
Zo was er in Brussels Airport "Brussels Airport" af te lezen en in bepaalde tunnels (met extra ingebouwde zendmasten) "tunnel" of iets dergelijks af te lezen.

Bij mijn weten had enkel Nokia cel-info.

Er was ook zoiets als dienstberichten of netwerkberichten ofzo? Daar kon je volgens mij de regio aflezen als een een bepaald kanaal had ingevoerd.
je hebt helemaal gelijk! ik was stomverbaasd toen ik vorig jaar de Mini Pro kocht en ontdekte dat heleboel basisfunctionaliteit niet aanwezig was of vrijwel niet bruikbaar. in tegenstelling tot mijn oude, simpele en cheapy K530i.
Je moet maar in de Market gaan zoeken naar een app.
Mijn simpele oude R320 van (toen Sony Eric nog Eric. heette) had deze functionaliteit ook al. Je zag dan per wijk waar je was. Dit werkte in Tsjechie, Zuid Afrika en nog veel meer plekken, heb me er altijd over verbaasd waarom dit in een ontwikkeld land als nederland niet gewoon werkt. Enfin.

Je kunt ook andere kanalen instellen. Dit zit gewoon in het GSM protocol. Het mooie is natuurlijk dat het veel efficienter is dan de manier waarop apps doorgaans werken (pollen via mobiel internet). Je maakt veel beter gebruik van het netwerk op deze manier. In principe hoeft er maar 1 bericht te worden verstuurd om iedereen op de hoogte te brengen ipv een 1 bericht naar elk telefoonnummer in die cell. Zeker in noodscenario's kan dit weleens een sucess factor zijn.

Deze app handelt waarschijnlijk het verwerken en tonen van deze berichten af.
Het geldt niet alleen voor natuurrampen.
Wat dacht je van een chemische fabriek die in brand staat, of een bandenopslagplaats.
Het is altijd handig om te weten dat die donkere wolken die overdrijven géén onweerswolken zijn.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door CivLord op 24 juli 2024 17:36]

Of bosbranden (wel een natuurramp tot zoverre te bepalen)

http://mapvisage.appspot.com/fires/FireMap.html

Volg ze nu op Google Maps! (Alleen Australië)

***EDIT*** heavily outdated btw :P

[Reactie gewijzigd door Yezpahr op 24 juli 2024 17:36]

Ja erg handig tegenwoordig gebeuren zoveel rampen, Daar kan je maar beter van te voren door gewaarschuwd worden. Zodat je je optijd uit de voeten kan maken

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.