Volgende week wordt een nieuw landelijk waarschuwingssysteem door de overheid in gebruik genomen. Mensen die zich in de buurt van levens- of gezondheidsbedreigende situaties bevinden krijgen met het systeem bericht op hun mobiele telefoon.
Op 12 november start de rijksoverheid met het gebruik van het nieuwe alarmmiddel NL-Alert. Met dit systeem kan de overheid burgers in de directe omgeving van een noodsituatie via de mobiele telefoon waarschuwen. In het bericht staat omschreven wat de situatie is en wat mensen op dat moment het beste kunnen doen. Eventueel volgen later nog berichten die updates over de situatie verschaffen. Een NL-Alert wordt alleen verstuurd als er sprake is van acute levens- of gezondheidsbedreigende situaties en wordt verstuurd door de meldkamer van de hulpdiensten.
Het alarm stuurt door middel van cell broadcasting een berichtje naar mobiele telefoons die in de bewuste regio zijn. Deze techniek verstuurt tekstberichten op vergelijkbare wijze als bij het Amber Alert. Om het gebied nauwkeurig te kunnen definiëren is Nederland hiervoor onderverdeeld in 5000 cellen. Cell broadcast-berichten worden via een apart kanaal in het netwerk afgeleverd en werken dus niet via sms. Daardoor wordt het bericht nog steeds afgeleverd als bijvoorbeeld door een ramp het normale sms-verkeer platligt.
Bij het NL-Alert slaat de overheid geen gegevens op, waardoor de dienst anoniem is. Op dit moment ondersteunt 60 procent van alle mobiele telefoons berichten via cell broadcasting. Volgens de overheid loopt dit percentage de komende jaren snel op. Via een speciale instelhulp kan gekeken worden of een mobiele telefoon de NL-Alert ondersteunt en of verdere instellingen benodigd zijn.
In 2010 bleek dat veel smartphones destijds de cell broadcasting-techniek niet ondersteunden. Destijds ging de overheid met fabrikanten in gesprek, waarbij onder andere Sony Ericsson met een oplossing kwam. In augustus 2011 vond een test plaats in onder andere Zoetermeer, Rotterdam en Enschede met het NL-Alert. Naast het NL-Alert blijven de huidige waarschuwingssirenes nog gewoon bestaan.