Controlebericht NL-Alert is door 7,1 miljoen mensen ontvangen

Het NL-Alert-bericht dat op 7 december werd uitgezonden, is door ongeveer 7,1 miljoen mensen van twaalf jaar en ouder ontvangen. Daarmee kreeg 49 procent van de Nederlanders die het bericht hadden moeten ontvangen, het bericht daadwerkelijk binnen.

Dat komt aardig overeen met de door Tweakers opgezette poll op de dag van de uitzending: 49,6 procent van de tweakers die stemden zegt het bericht binnengekregen te hebben. KPN, Vodafone en T-Mobile verzonden het controlebericht via hun 2g-, 3g-, en 4g-netwerken. Bij Tele2 kon nog niet over 4g uitgezonden worden. Dit kan naar verwachting wel vanaf het begin van 2016.

De meeste smartphones staan standaard zo ingesteld dat ze een NL-Alert kunnen ontvangen. NL-Alert kan door de overheid gebruikt worden in noodsituaties om mensen in de directe omgeving van een ramp te waarschuwen via een tekstbericht. Het vorige controlebericht dat op 1 juni 2015 werd uitgezonden, werd door ongeveer 35 procent van de personen boven de 12 jaar en ouder ontvangen. Het volgende bericht wordt op 6 juni 2016 uitgezonden.

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

17-12-2015 • 18:15

156 Linkedin

Reacties (156)

156
154
101
7
0
18
Wijzig sortering
Waarom krijgen de meeste mensen hem niet aan?
Is dat omdat hun toestel het niet ondersteund of wegens overbelasting ofzo?
Naar ik begrepen heb lijkt het er in ieder geval op dat mensen met Windows Phone hem niet krijgen als ze geen NL firmware hebben. Mensen die dus een toestel hebben uit de grijze import, krijgen deze berichten niet.
Ik heb een deens toestel en krijg hem dan niet. Waarom is me een raadsel, ook als ik hier op vakantie zou zijn zou ik een bericht willen hebben en niet alleen maar raar staan kijken als iedereen om me heen opstaat en wegloopt... :)
Had ooit een 920 uit italië ik kon toen redelijk eenvoudig met de firmware tool van het toen nog Nokia zo over zetten naar mijn provider in Nederland. Weet niet of dat misschien met jouw toestel kan maar wellicht het proberen waard. (je kan tevens voor een firmware kiezen waar eventueel de branding in bij het opstarten word weggelaten).

Heb nu zelf een van origine Nederlandse Lumia 930 (w10) en heb wel een melding ontvangen maar die kreeg ik ruim 10 minuten later dan mijn collega met een iPhone.

Opmerkelijk; Ik heb mijn telefoon voornamelijk op stil staan. Zo ook tijdens dit controle bericht dus ik hoorde dus niets en had toevallig de telefoon binnen mijn zichtveld waardoor het opviel. Ik verwacht dat als dit systeem word ingezet mijn telefoon het stilte protocol verbreekt en gewoon herrie mag gaan maken.
Ook onder NL WP's is ondersteuning voor Cell Broadcast en dus NL-Alert maar mondjesmaat aanwezig in de hardware. Nieuwere WP's schijnen het beter te doen dan de modellen van een paar jaar geleden. Op de Lumia 920/925 kun je het bv. vergeten.
Op mijn Lumia 930 (W8.1) stond het alert als default al ingesteld. Toch heb het alert niet ontvangen.
Same here. Lumia 930 met WP8.1 en niet ontvangen. Taal staat wel op Engels, volgens mij staat locatie dan ook op Engels? Weet het niet zeker.
ik heb een NL Lumia 950XL maar kreeg ook niks.
Net zoals alle iphones op het kantoor.

De enige die hier wat kreeg was een collega met een htc m8 mini
Op mijn Lumia 920 stond gewoon Cell Broadcast. Ik had hem de vorige keer alleen niet gekregen omdat ik op 4G van Vodafone zit.
Van de ongeveer 50 Lumia 920/925's waarvan ik hier op Tweakers rapporten heb gezien over NL-Alert, ben je pas de tweede die succes suggereert. Dat is nog steeds maar een succeskans van 4% (m.i. binnen de foutmarge van dit soort onderzoek) en dat noem ik "niet werken".

Het geeft wel te denken: Mogelijk zijn dus er (import-?) versies die wel CB-hardware aan boord hebben. Als ik even mag aannemen dat Tweakers allemaal WP 8.1 of 10 draaien hebben ze namelijk allemaal de software ervoor: Je kan het NL-Alert-kanaal altijd aanvinken maar hij doet dan alsnog niets.
Op mijn Lumia 830 met W10M kwam hij prima aan... Voor het eerst over 4G voor mij.
Anoniem: 126717
@IJsbeer17 december 2015 18:43
De mijne is voor zover ik weet geen grijze import, heeft Windows 10 draaien en ondanks hints in het topic over het NLalert kan ik nergens een instelling vinden voor de alerts.
Ik heb letterlijk nog nooit een van de meldingen gezien.
Vaag dat iets dat op zich zo simpel zou moeten zijn nog steeds niet eens de helft van de mensen bereikt na al het geld dat er in is gestopt.
Lumia 950 Instellingen>Systeem>Berichten>scrol naar onderen: instellingen voor noodberichten wijzigen. ( standaard staat daar NL-Alerts aan) Ik heb ondanks da top 4G KPN NIKS ontvagen.
Anoniem: 126717
@SED17 december 2015 19:15
Hmmm, nieuwe versie van WP10 heeft hem er kennelijk bijgezet?? Die instelling zocht ik maar ik had alleen sms/mms instellingen.
Ik zie hem nu staan, ingeschakeld by default.
Ben benieuwd of ik de volgende keer wel wat krijg, ook KPN, 4G.
Raar, ik heb een Chinees toestel met een internationale custom rom. Ik kreeg hem wel. Niet eens zelf iets voor ingesteld...
Via belsimpel heb ik een tijdje geleden een 930 gekocht. Pas op de dag van NL alert kwam ik erachter dat het een britse versie was. Dus geen NL alert voor mij.
Lumia 830 hier, al 3x eerder een NL-alert gekregen (Brand/Moerdijk/Test). Stond standaard ingesteld op (engelse) WM10.
Ik vind het toch wel dom geregeld dit, als ze hiernaar kijken in plaats van landelijk niveau op Europees niveau met een oplossing kan er een "standaard" aangehouden worden. het wordt steeds makkelijker om toestellen in het buitenland te kopen (simlock vrij) en steeds meer mensen doen het.
Je moet het willen aanzetten.
Ik heb em niet aan staan,. dus krijg ik geen bericht.

Ik snap niet waarom ze niet gewoon een SMS sturen.
Ik snap niet waarom ze niet gewoon een SMS sturen.
Ze kunnen je geen SMS sturen, want ze hebben je nummer niet. SMS is point-to-point, wat inhoud dat jij een bericht verstuurd naar iemand van wie je het nummer hebt, maar niet de locatie weet. Het bericht wordt dan over het netwerk gerouteerd totdat het zijn bestemming heeft bereikt.

NL-Alert daarentegen is een zogenaamde "cell broadcast". Dat wil zeggen dat er een opdracht wordt gegeven aan de zendmasten in een bepaald gebied om iedereen die daar aanwezig is een bericht te sturen. Zo worden alle mensen in een rampgebied van informatie voorzien, zonder dat men weet wie er nu eigenlijk in het getroffen gebied aanwezig is.

Kortom, fundamenteel iets anders dan een SMS.
Anoniem: 181855
@rbr32018 december 2015 12:54
[...]
Ze kunnen je geen SMS sturen, want ze hebben je nummer niet. SMS is point-to-point, wat inhoud dat jij een bericht verstuurd naar iemand van wie je het nummer hebt, maar niet de locatie weet. Het bericht wordt dan over het netwerk gerouteerd totdat het zijn bestemming heeft bereikt.
Wat je zegt is niet helemaal waar. Het is wel degelijk mogelijk om een sms te sturen maar dit heeft gewoon wat meer voeten in aarde. Als er een ramp is zou men kunnen kijken welke IMSI nummers aan bepaalde zendmasten hangen. Aan de hand van dit IMSI nummer kan een telefoonnummer worden opgevraagd, waarna er een sms-bom gestuurd kan worden na alle telefoonnummers op de zendmast. Dit is natuurlijk met meerder zendmasten te doen.
Het is technisch mogelijk, maar heeft toch flink wat meer voeten in de aarde dan cell broadcast. Voor een enkele zendmast zou dit wellicht kunnen, maar als je 14,5 miljoen nummers gaat opvragen (doelgroep van 12+ jaar) dan kan ik me zo voorstellen dat het systeem dat niet aankan.

Diezelfde overbelasting is trouwens ook een reden om via cell broadcast te werken; zo'n bericht is onafhankelijk van de status van het sms-netwerk. Een grote calamiteit veroorzaakt een piek in mobiele communicatie waardoor het netwerk overbelast kan raken. Dan is het wel prettig als een NL-Alert daar geen last van heeft.
Je kan ze altijd eerder opvragen dan het tijdstip van de ramp.
En dan iedere week 1x updaten, en opslaan in een .gov database.
Waarom krijgen de meeste mensen hem niet aan?
Is dat omdat hun toestel het niet ondersteund of wegens overbelasting ofzo?
Combinatie van factoren denk ik. Hoewel het er steeds minder worden zijn er nog steeds telefoons die het cell broadcast protocol dat voor NL-Alert gebruikt wordt niet ondersteunen. Er zijn toestellen waarbij je het zelf in moet schakelen, en er zijn mensen die het om welke reden dan ook uit hebben gezet.

edit: typo's urls

[Reactie gewijzigd door Tribits op 17 december 2015 18:37]

Echt nogsteeds telefoons die het hebben? zelfs mijn oude telefoon van 10a12jaar terug heeft cell broadcasts opties, dacht dus dat nu wel elke telefoon het heeft.
Eigenaardig genoeg was het protocol vaak wel in oudere dumb phones aanwezig, maar werd het later nog wel eens weggelaten in moderne smartphones. Dit artikel uit 2012 geeft een overzicht van de situatie ten tijde van de introductie van NL-Alert. Doordat recent naast Nederland ook andere landen gebruik zijn gaan maken van cell broadcast heeft het protocol vrij rap een terugkeer gemaakt in de wereld van de smart phones.
Vroeger werd het standaard ondersteund. Cell broadcast was al in de eerste GSM release gespecificeerd. Omdat er echter geen toepassingen voor waren hebben veel fabrikanten de ondersteuning geschrapt. Nu komt het weer terug.
Je vergeet nog de belangrijkste, providers die het niet juist doorgeven, masten die niet geactiveerd zijn, roaming problemen.
Waarschijnlijk zit met name in deze problematiek de reden dat het systeem na al die jaren nog steeds niet fatsoenlijk werkt.
Aan de ene kant ben ik het met je eens dat er wel meer aan de hand moet zijn als je alle reacties hier zo doorleest. Veel meldingen dat het bericht vorige keer wel binnenkwam en nu niet of meldingen dat alles goed in staat gesteld maar er geen melding werd ontvangen.

Als ik echter reviews: NL-Alert: de soap achter het mobiele luchtalarm lees dan is de belangrijkste verklaring voor het niet ontvangen toch het toestel zelf. Over het netwerk wordt bovendien gemeld dat:
Om providers een stevig duwtje in de rug te geven, heeft de overheid verplicht dat cell broadcast werkt op alle netwerken die ze aanbieden, dus ook 4g. Die verplichting is ingegaan en afgelopen maanden hebben de providers een voor een aangekondigd dat ze NL-Alert in hun 4g-netwerken hebben ingebouwd.
Daarmee lijkt mij de kans klein dat het netwerkt het probleem is. Vraag blijft wel wat dan de oorzaak is van de lage betrouwbaarheid.
Klopt, KPN geeft da tbijv ook aan.
Alle providers zijn wettelijk verplicht om uiterlijk 1 december 2015 hun netwerk geschikt te maken voor verzending van NL Alert over 4G. Bij KPN kun je nu al het NL Alert bericht ontvangen op 4G in heel Nederland.
Helaas, mijn toestel staat juis tingesteld en niks ontvangen. Anderen met hetzelfde toestel/os-versie en provider wel.. verklaring?
Ik heb een importtelefoon uit china, alleen daardoor heb ik nieteens de optie om NL-Alert aan te zetten omdat mijn toestel niet wordt ondersteund.

Verder zie ik in mijn omgeving dat anderen het niet boeit of zelfs nieteens weten wat het is (en dan hebben we het ook over ICTer's in opleiding.).
Ook niet via de instellingen van de SMS app? Op die manier heb ik het wel kunnen aanzetten op mijn Chinees.
Heb het daar idd kunnen vinden, of het nou ook werkt is een tweede...
Dat weet je over een half jaar :). Snap niet dat ze het controlebericht niet elke maand testen, net als de sirenes
Citizen #25368432b Make eyes available for iris probe in 3...2...1....
Proceed with being productive, thank you, hail Rutte.
Op mijn oude Chinees had ik het ook ingesteld via de berichtenapp. Beetje creatief lezen wat je moet instellen en ik kreeg zowel op de (destijds) Telfort als Vodafone een testbericht. En nog een, en nog een, etc...
Heb het daar idd kunnen vinden, of het nu gaat werken is een tweede.
Cell broadcast is onderdeel van sms standaard maar wordt via ander kanaal verstuurd dan de sms point to point berichten en heeft dus geen last van drukte op dat kanaal.
In mijn htc zat 1 van de 2 mogelijke nr's waar het op ontvangen kan worden. Blijkbaar werkt het niet op het nr die er in zat, maar wel op die andere. 4371 en 919 oid. Ik heb de andere maar handmatig toegevoegd. Misschien zie ik hem volgende keer. (het werkte vorige keer wel gewoon :s )
Ik wil geen batterijleven opofferen, daarom heb ik het bewust uitgezet. Zo ook iedereen die ik ken waarmee ik ooit over NL-Alert heb gesproken.
Mijn Nokia 2610 heeft de ondersteuning wel gewoon, waarom ondersteunen veel nieuwe apparaten het dan niet, dat vraag ik me altijd af.
Mijn toestel ondersteund het(vorige niet), maar hebt to zo ver maar 1x het alert gekregen.
Ik ben altijd ind e stad aanwezig, aan mijn bereik kan het niet liggen.
Nogal vreemd, de nexus4 van mijn vriendin krijgt de meldingen ook niet meer, voorheen altijd.
Ik heb er maar 1 gekregen sinds ik vorig jaar zomer mijn s5 heb gehaald. Hoe je bij 100 komt is mij dan een raadsel.
Ik heb er maar 1 gekregen sinds ik vorig jaar zomer mijn s5 heb gehaald. Hoe je bij 100 komt is mij dan een raadsel.
Hoe ik aan 100 kom? Nou dat is eigenlijk heel makkelijk.
Bij de aanvang van een NL-Alert test begin je met tellen van het aantal NL-Alert test berichten.
Het eerste bericht geef ik het getal 1, en bij ieder daaropvolgend bericht hoog je dat getal 1 op. Na 100 keer een nieuw bericht te hebben gezien, zit je op 100.

2 collega's van mij hebben NL-Alert nog wel aan staan en stond wel verbaasd over de verbetering: Ze kregen er deze keer ieder maar 25.
Ik heb al sinds het eerste testbericht alle berichten ontvangen. Alleen de eerste kreeg ik dubbel (twee keer dus), de rest allemaal enkel. Als jij er 100 kreeg en je collega's nu nog steeds 25 per keer dan vraag ik me af wat voor bizar afwijkende omstandigheden er daar zijn.
De technische omstandigheden weet ik niet, kan niet zien wat er in de masten/centrales gebeurt.
Het is op verschillende masten/centrales

Dat weet ik niet, ligt niet aan de Cell.
Die 100 van mij was in een Cell in Amsterdam nabij Slotervaart ziekenhuis, toen ik daar werkte.
Die 25 is bij mijn nieuwe project in het Centrum van Oss. (ca. 110 km uit elkaar)
En in 2017 moeten de luchtalarmen uitgeschakeld worden? Dat iemamd zo idooot kan denken is al 1 ding maar het feit dat nog steeds niet iedereen het krijgt is al nummer 2

Als het lucht alarm definitief buiten werking word gesteld geloof ik echt dat onze veiligheid in het geding komt. Oudere, kinderen of mensen met geen (goed ingesteld) mobiel lopen allemaal gevaar. Maar zoals altijd moeten er eerst doden/gewonden vallen voordat het serrieus wordt opgepakt.
Ook het luchtalarm bereikt niet 100% van de mensen natuurlijk. Maar dan om andere redenen. Op mijn werk (een standaard kantoorpand op een bedrijventerrein/kantoorpark) hoor ik bijvoorbeeld het luchtalarm nooit, ook niet als er een raam open staat. En zo zijn er meer categorieën mensen te bedenken die om allerlei redenen een luchtalarm niet horen, maar wel een berichtje op hun telefoon (zouden moeten kunnen) ontvangen.

Op zich ben ik het met je eens dat een bereik van 50% onvoldoende is voor een systeem om als enige alarmeringsmethode te kunnen dienen. Maar de vraag is dan een beetje welk percentage dat wél is, want 100% ga je niet halen.

Overigens ben ik het met je stelling dat kinderen gevaar lopen maar ten dele eens; voor dit onderzoek is de ondergrens op 12 jaar gesteld, maar er zijn tegenwoordig genoeg kinderen jonger dan 12 die met een mobiel rondwandelen. En kinderen tot een jaar of 7-8 zijn eigenlijk vrijwel altijd onder toezicht van een ouder kind en/of volwassene. Daarmee lopen ze niet meer gevaar dan andere volwassenen.

Die datum van 2017 is een paar jaar geleden gesteld, ongetwijfeld in de veronderstelling of overtuiging dat de problemen met het 'bereik' van NL-Alert daarmee geheel of grotendeels moeten kunnen worden opgelost. En op zich maken ze daar nog best een kans, nu vrijwel alle providers NL-Alert kunnen doorgeven, en ook steeds meer mensen een toestel hebben dat er geschikt voor is en er af-fabriek correct voor is ingesteld. Maar we mogen met z'n allen hopen dat ze de luchtalarmen niet uitschakelen zolang duidelijk is dat het bereik niet voldoende is (welk percentage daar dan ook voor aangehouden wordt)
Ook het luchtalarm bereikt niet 100% van de mensen natuurlijk. Maar dan om andere redenen. Op mijn werk (een standaard kantoorpand op een bedrijventerrein/kantoorpark) hoor ik bijvoorbeeld het luchtalarm nooit, ook niet als er een raam open staat. En zo zijn er meer categorieën mensen te bedenken die om allerlei redenen een luchtalarm niet horen, maar wel een berichtje op hun telefoon (zouden moeten kunnen) ontvangen.

Op zich ben ik het met je eens dat een bereik van 50% onvoldoende is voor een systeem om als enige alarmeringsmethode te kunnen dienen. Maar de vraag is dan een beetje welk percentage dat wél is, want 100% ga je niet halen.

Overigens ben ik het met je stelling dat kinderen gevaar lopen maar ten dele eens; voor dit onderzoek is de ondergrens op 12 jaar gesteld, maar er zijn tegenwoordig genoeg kinderen jonger dan 12 die met een mobiel rondwandelen. En kinderen tot een jaar of 7-8 zijn eigenlijk vrijwel altijd onder toezicht van een ouder kind en/of volwassene. Daarmee lopen ze niet meer gevaar dan andere volwassenen.

Die datum van 2017 is een paar jaar geleden gesteld, ongetwijfeld in de veronderstelling of overtuiging dat de problemen met het 'bereik' van NL-Alert daarmee geheel of grotendeels moeten kunnen worden opgelost. En op zich maken ze daar nog best een kans, nu vrijwel alle providers NL-Alert kunnen doorgeven, en ook steeds meer mensen een toestel hebben dat er geschikt voor is en er af-fabriek correct voor is ingesteld. Maar we mogen met z'n allen hopen dat ze de luchtalarmen niet uitschakelen zolang duidelijk is dat het bereik niet voldoende is (welk percentage daar dan ook voor aangehouden wordt)
Daarom zou NL alart ook een aanvulling op het luchtalarm moeten zijn. Niet een vervanging. Het luchtalarm is gewoon veel beter voor drukke regio's zoals in de stad of op een industrie park. iedereen die in de straal van zo'n paal woont krijgt het te horen (een paar uitzonderingen ofc) en die mensen weten dat ze als de sodemieter naar binnen moeten. NL alert kan helpen om mensen die niet bij zo'n paal wonen te waarschuwen of informatie te geven aan mensen die al veilig zijn wat ze moeten doen. Maar bij NL alert zijn er te veel factoren waardoor je het niet opmerkt of niet leest, je zit bijvoorbeeld in de auto of je hebt je mobiel niet bij of je bent bezig met iets. Ik heb bijvoorbeeld wel NL alert gekregen maar ik las hem pas 20 minuten later omdat ik met iets bezig was, genoeg tijd voor een gevaarlijke stof om zich in mijn longen te nestelen.

NL alert is een mooie toevoeging maar er zijn zo veel factoren waardoor je je mobiel niet of later leest. Ik denk dat in werkelijkheid 40% max het NL alert direct heeft gezien en op dat moment in een rampscenario wist wat hij of zij moest doen.
Als Belg ben ik redelijk onbekend met het luchtalarm, in Belgie hebben we zoiets niet, en ook een modern alternatief als NL-Alert is er voor zover ik weet niet.

Word dat luchtalarm regelmatig gebruikt?

Als je 50% van de mensen kan bereiken lijkt me dat al behoorlijk goed, volgens mij zorgt die helft er wel voor dat de andere helft het bericht ook krijgt.
Elke eerste maandag van de maand om 12.00 bij wijze van test.
Dus als België Nederland wil aanvallen doe dat dan op een eerste maandag van de maand om 12 uur.
Het echte luchtalarm klinkt anders dan het testalarm dat je elke eerste maandag van de maand in Nederland hoort. Wat er overigens voor zorgt dat als het echte alarm afgaat, mensen vaak niet weten wat het is.
Heb je daar een bron van? Ik heb alleen kunnen vinden dat de sirene bij een echt alarm meerdere keren achter elkaar gaat, maar niets over een ander of harder signaal.
Je hebt gelijk; het signaal zelf is gelijk, maar in geval van een echt alarm wordt het signaal herhaald: https://dloket.oldenzaal....ducten-en-diensten/sirene

Vorige week dinsdag ging hier (Wageningen) het luchtalarm af. Mensen in mijn straat dachten dat het om een bedrijfsalarm ging. Op crisis.nl was niks te vinden. Uiteindelijk bleek dat de gemeente op Twitter met een verklaring was gekomen dat het een technische storing van het luchtalarm betrof: https://twitter.com/Gem_Wageningen/status/674220667861139456
Oops, ik wist niet dat dit een staatsgeheim was en van belang voor nationale veiligheid. :+
Volgens wikipedia zou België ook een luchtalarm moeten hebben?

"In België worden de sirenes niet elke maand, maar om de drie maanden getest - dus vier keer per jaar. Op de eerste donderdag van elk trimester worden de sirenes getest tijdens een proefalarm. Het testen vindt plaats tussen 11.45 en 13.15 uur. De werking van de sirenes wordt herhaalde keren getest. Na ieder signaal wordt via de aanwezige luidsprekers de tekst ‘proefsignaal’ uitgesproken. Ook worden dagelijks twee stille testen uitgevoerd, die niet hoorbaar zijn voor het menselijke gehoor."
In de praktijk is dit systeem niet veel in gebruik.
Ik woonde vroeger dicht bij de haven van Antwerpen en daar werd het alarm soms gebruikt (en ook telkens die test op de zoveelste donderdag).

Ik woon nu al paar jaar in een kleiner dorp en heb het nog gehoord. Ik zit ook al jaren op kot in Brugge waar ik het ook nog niet heb horen afgaan.

We zien in Belgie wel vaak tekst op TV en info via de radio. Bij een lokale ramp ofzo zet ik telkens de VRT op.
Waarschijnlijk is in 99% van de gemeentes het luchtalarm de afgelopen 20 jaar alleen de eerste maandag van de maand om 12:00 afgegaan, als test. Het wordt ingezet bij rampen wanneer er gevaar voor de gezondheid is. Bijna nooit, dus.
Als Belg ben ik redelijk onbekend met het luchtalarm, in Belgie hebben we zoiets niet, en ook een modern alternatief als NL-Alert is er voor zover ik weet niet.

Word dat luchtalarm regelmatig gebruikt?

Als je 50% van de mensen kan bereiken lijkt me dat al behoorlijk goed, volgens mij zorgt die helft er wel voor dat de andere helft het bericht ook krijgt.
In België hebben ze toch eens in de 3 maanden een sirene test toch? Elk land heeft wel een sirene systeem. In Duitsland hebben ze zelfs nog het Luftangriff dat door Hitler zelf is ingevoerd (dat nu natuurlijk voor alle andere rampen wordt gebruikt)

Maar als 50% van de mensen het ontvangt is echt niet genoeg. Die 50% gaan echt niet die andere 50% aanspreken als zij al binnen zitten, in theorie klinkt dat leuk maar als ik alleen op de weg fiets is echt niemand die zijn huis uit rent om mij te waarschuwen. Ik heb het in 2007 zelf in Helmond meegemaakt dat het luchtalarm afging en heb toen in een winkel moeten schuilen. Als er geen luchtalarm was had ik dit nooit gedaan en had ik misschien voor de rest van m'n leven schade aan mijn ogen en longen. (brand bij ''de Gloeiende'' kwamen stoffen vrij die schadelijk waren voor ogen en luchtwegen)
Hier is ooit eens een lucht alarm af gegaan. Niemand hat het gehoord(op school/college) van de studenten, en de genen die een NL alert hebben gehad hebben daar dus niks mee gedaan want wij kwamen er pas achter toen we naar huis zouden..

Als je in een dicht gebouwd pand het normale lucht alarm al niet hoor, en het gros niet eens een NL alert krijgt.. dan weet ik niet hoe dat straks in 2017 moet...
Laatste keer in deze omgeving was met de grote brand op het Chemelot terrein waar mensen ondanks het duidelijk hoorbare luchtalarm gewoon de hond gingen uitlaten en met kinderen over straat liepen. (http://www.1limburg.nl/br...ers-moeten-binnen-blijven)
Niet dagelijks, maar toch wel af en toe, vooral bij branden waar schadelijke stoffen vrijkomen. Dat is dus niet landelijk maar een specifieke regio.
Windows 10 mobile gebruikers mogen schijnbaar ook genieten van deze ramp.
Niet ontvangen en niet in te stellen.
Ach dat luchtalarm is nog niet zo slecht, tenzij je vindt dat 51% van de Nederlanders wel mogen overlijden.
Oh ja, mijn vrouw haar nieuwe Iphone 6 deed het ook niet, dus die is ook niet van belang voor deze zorgzame overheid.

Trouwens, wel weer een mooi voorbeeld van het schitterende ICT beleid van onze nationale ambtenaren.
De GSM standaard had een prima werkend cell broadcast systeem dat ze zo hadden kunnen aanzetten. Nee, Nederland moest weer een aangepaste standaard, waardoor alle fabrikanten voor de NL markt een speciale firmware moeten uitbrengen die nergens anders toepasbaar is.
Sukkels dus!

[Reactie gewijzigd door pe0mot op 17 december 2015 18:47]

Ik kreeg het bericht om 12:00 binnen op mijn Lumia 950XL met Windows 10 Mobile.
Die gsm cel broadcast wordt ook gebruikt.. De techniek is dezelfde.
Alleen, staat jou telefoon op 2G? Het moest ook beschikbaar gemaakt worden voor 3G en 4G. Daarnaast hadden moderne telefoons het protocol niet meer. De oudere Lumia's lijken het hardwarematig niet te kunnen. De nieuwe Lumia's weer wel. In win10 staat het default aan.
Op iPhones staat het default uit en moet je het aanzetten.

De firmware kan op nl en buitenland hetzelfde. Enige verschil is de 'frequentie'
op mij oneplus one staan alle cell broadcast dingen aan, maar ik ontvang geen testberichten. misschien krijg ik alleen wat als er daadwerkelijk wat aan de hand is
Windows 10 mobile gebruikers mogen schijnbaar ook genieten van deze ramp.
Bij mij doet hij het wel, op een Lumni 735
De GSM standaard had een prima werkend cell broadcast systeem dat ze zo hadden kunnen aanzetten. Nee, Nederland moest weer een aangepaste standaard, waardoor alle fabrikanten voor de NL markt een speciale firmware moeten uitbrengen die nergens anders toepasbaar is.
Want NL Alert maakt geen gebruikt van cell broadcast?
De vorige keer heb ik hem wel ontvangen en deze keer niet. Zelfde toestel, zelfde provider en de officiele firmware staat erop. Dus het gaat lekker.
Hier hetzelfde, mijn vrouw eest wel en nu deze keer niet met zelfde toestel
Dat er meer mensen het ontvangen hebben is leuk maar dat mensen het eerst wel en nu niet ontvangen is gewoon bizar.
Maar dat word dan weer verzwegen en ze focussen zich puur op het feit dat ze meer mensen bereikt hebben. Maar dan ga ik zelf een beetje twijfel of die cijfers wel kloppen, maar zal wel een rare gedachten gang zijn.
Dat is niet bizar, de verklaring daarvoor is dat het een one-way broadcast is die geen ontvangstbevestiging bevat.
Als een SMS wordt ontvangen door je telefoon, wordt er een bericht teruggestuurd dat deze ontvangen is. Wordt dat bericht niet ontvangen, zal overnieuw geprobeerd worden het af te leveren.
Heb je net even geen ontvangst, ontvang je het bericht dus niet en het wordt ook niet opnieuw aan je verzonden.
Vergelijk het maar met multicast/udp.

Het zal dus nooit 100% worden. Omdat in veel huishoudens meer dan 1 telefoon aanwezig is, zal de kans groot zijn dat bij 70% vrijwel iedereen op de hoogte zal zijn.
Of "vrijwel iedereen" genoeg is om de sirenes af te schaffen is een mooie discussie, mijn persoonlijke mening is van niet. Het zal echter nooit 100% worden, de mensen die geen mobiele telefoon hebben daar nog buiten gelaten, want die zullen er ongetwijfeld ook wel zijn.
Ik weet, paar jaar geleden heb ik hem gemist omdat ik ergens zat waar ik bijna nooit ontvangst heb.
Deze keer zat ik in een regio waar ik overal zeer goede 4g ontvangst heb (is best lekker).
Ik zat deze keer zelf in een bespreking en bijna iedereen ontvangt hem en ik niet.
Dus dan krijg ik wel de boodschap via de mensen om mij heen maar ondanks dat ik een sterk signaal ontvang krijg ik dus de boodschap niet op mijn toestel, wat wel zou moeten.

En ik zelf vind het ook geen goede vervanger voor de sirenes. Omdat er nog teveel gaten zitten in de dekking (grens streek en gebouwen waar gewoon geen ontvangst is).
Same bij mij, provider is Ben. Dat gaat volgens mij via t-mobile netwerk dus ik zou het moeten ontvangen lijkt me.
Er stoort mij iets anders aan NL alert. Klik je het bericht weg dan is het ook weg. Je kunt het bericht later niet weer of alsnog lezen.
Ligt dat niet meer aan je toestel/os dan aan het systeem zelf? Zelf geen idee, ik heb er nog nooit een ontvangen. Heb geen geschikt toestel.
Ligt aan je android versie neem ik aan? Maar ik kan het bericht toch echt wel terug lezen...

Messaging -> Cell Broadcasts

En daar staat een mooi lijstje van ontvangen alerts.
Ja man. Daar staat het. Maar dan moet je wel de standaard SMS app gebruiken. In handcent is het niet te vinden.
'U heeft één ongelezen bericht: uw land wordt aangevallen.' :Y)

Doe mij maar gewoon een luchtalarm.

[Reactie gewijzigd door Vigilate op 17 december 2015 19:41]

Nou die NL Alert is zeer prominent aanwezig als ie eenmaal aan komt. Negeert alle volume instellingen, alarm + scherm grote melding (anders dan een push melding, OS afhankelijk) en blijft ook een flinke tijd door schreeuwen.
Ik heb een melding gehad, maar zonder geluid of grote melding, het was een klein simpel berichtje bij mij in ieder geval. Geen idee hoe dat bij andere is verlopen.

[Reactie gewijzigd door Vigilate op 18 december 2015 00:24]

Daarom had ik er bij gezet: OS afhankelijk. Toen ik nog m'n HTC M7 had, kreeg ik de melding ook, ik en de rest van m'n collega's schrokken zich de ziekte. Allemachtig wat stond die ingesteld om compleet door te draaien bij een cell broadcasting bericht.
Excuus, s'avonds lezen != goed idee.

En ja, kan me wel voorstellen als er een mini luchtalarm in je telefoon afgaat. Dat lijkt me inderdaad niet zo een feest. O-)
Ik heb een Oneplus One met Cyanogenmod er op draaiend. Ik heb geen bericht ontvang terwijl dit wel staat ingesteld op mijn telefoon. Iemand een idee waardoor dit zou kunnen komen?
je kan geen kanalen apart instellen, de oneplus one heeft wel instellingen voor de algemene systemen die in de gsm standaard zitten en voor amber alert maar de overheid heeft een apart systeem gepakt (want het zijn idioten) dat helaas dus niet gaat werken op onze telefoons tot of cyanogenmod dit inbouwd (wat misschien hardwarematig niet kan) of dat de overheid een normaal systeem gaat gebruiken dat eens een keer niet op windows xp draait :P
Tot die tijd maar hopen dat ze het luchtalarm blijven gebruiken dus. :p
normaal nooit ontvangen.. had altijd de instellingen goed staan. De laatste test voor het eerst perfect op tijd ontvangen zowel op mijn smartphones als op een tablet.
4g? Was de eerste test met 4g.
HTC One M9, Vodafone en 4G maar niets ontvangen.
OnePlus One 4G ondersteuning maar heb prepaid, waar het blijkbaar niet op werkt met netwerken uitgeschakeld. Lekker NL overheid, jullie willen prepaid gebruikers dus doden.
Het werkt zowel op 2/3 als 4G dus daar ligt het niet aan, ja als jij alles uit zet zelfs bel/sms netwerk dan ben je sowieso onbereikbaar logisch.
Zet niet alles uit maar alleen mobiele data (internet) de rest staat altijd aan.
Op 2G werkt dit ook wellicht gewoon net even geen bereik gehad, dit was ook pas de 1ste keer dat ik hem gekregen heb volgens mij.

Niet iedereen ontvangt het altijd er wordt nu zoveel gestuurd in 1 keer, dat is dan wel weer nadeel van zulke systemen.
Maar ja aan de andere kant het luchtalarm heb ik ook nooit gehoord hier op mijn werk, misschien als ik buiten stond maar niet in het gebouw.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 18 december 2015 13:37]

Dat is ook wel weer zo. Alleen vervelend dat het systeem grotendeels (nog) niet ideaal werkt.
IOS > instellingen > berichtencentrum naar beneden scrollen "overheidsberichten" aan
Of in het Engels:
Settings > Notifications > Emergency Alerts.
De mijne stond uit (in Duitsland gekocht).
Na een half jaar hebben ze dus 14% meer * mensen bereikt. Wordt het dan niet eens tijd om die frequentie en de bekendheid van dit systeem wat op te voeren als ze nog steeds dit als complete vervanging zien van het oude "luchtalarm"?

Maak ik een fout, heeft het systeem in mijn regio gefaald? Ikzelf moet tot nu toe keer op keer concluderen dat het voor mij niet heeft gewerkt en de volgende test is nog maanden weg.

* versimpeld: 49-35, al kan je dat met percentages niet zomaar doen.
versimpeld: 49-35, al kan je dat met percentages niet zomaar doen.
Dan zeg je: 14 procentpunt meer ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee