Overheid wil NL-Alert in september volgend jaar laten werken via 4g

Het mobiele alarmsysteem NL-Alert moet vanaf september volgend jaar werken op 4g. Tot nu toe werkt het systeem alleen op 2g en 3g. Bovendien moet het systeem in minstens 95 procent van de gevallen werken en binnen drie minuten een bericht doorgeven.

De deadline van september 2015 is nog niet definitief, maar maakt deel uit van een concept-besluit dat het verantwoordelijke ministerie online heeft gezet. De regering vraagt anderhalve maand input over het voorgenomen besluit; het zou kunnen dat die deadline dus nog wijzigt. Nu krijgen mensen die op het 4g-netwerk zitten het alarmbericht niet.

In het concept-besluit legt de regering eisen neer voor NL-Alert. Zo moet het in 95 procent van de gevallen werken en wil het ministerie binnen drie minuten na het uitsturen een bevestiging van providers of het bericht inderdaad verstuurd is; binnen die tijd moeten providers het bericht dus ook verspreid hebben. Bij testen tot nu toe lukte dat niet; veel mensen kregen het bericht later binnen.

NL-Alert is al enige tijd operationeel en de overheid zet het alarmsysteem onder meer in bij branden. Het systeem werkt via cell broadcast, dat werkt naast reguliere sms. Daardoor kan de overheid mensen alarmeren, ook als het netwerk overbelast is.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

14-07-2014 • 10:47

100 Linkedin

Reacties (100)

Wijzig sortering
Waarom wil je het aan hebben als het toch je batterij leeg vreet?
In iOS 7 kun je noodmeldingen van de overheid krijgen. Erg nuttig, maar we hebben de afgelopen jaren ook zonder de noodmeldingen prima kunnen overleven. Tegenwoordig zitten mensen de hele dag op Twitter, volgen diverse nieuwsmedia en staan via WhatsApp en Facebook elke seconde in contact met vrienden en collega’s. Als er een grote brand uitbreekt in een chemische fabriek hoor je dat waarschijnlijk eerder van collega’s of via Twitter dan via een noodmelding van de overheid. Apple waarschuwt in de instellingen van iOS 7 voor een kortere batterijduur als je de noodmeldingen inschakelt.

Via een anonieme providerexpert achterhaalden we welke impact de noodmeldingen op de batterijduur hebben. Op het GSM-netwerk heb je een 10% kortere batterijduur en op het 3G-netwerk 30% korter. Dat wil zeggen: in slaapstand zal de standbytijd op 3G afnemen van 8 naar 6 uur. Dat is dus best behoorlijk. Ben je iemand die behoorlijk connected is, dan raden we aan om de meldingen uit te zetten. Werk je graag geconcentreerd in een kelder zonder contact met de buitenwereld, dan is het uiteraard aan te raden om de meldingen wél aan te zetten. Via Instellingen > Berichtencentrum > Noodmeldingen schakel je ze in en uit.

Let op: Noodmeldingen zijn niet beschikbaar op de iPhone 4. Daarnaast is de optie afhankelijk van of je provider het ondersteunt.
Bron: http://www.iphoneclub.nl/...-met-je-batterij-te-doen/

Was beter geweest om NL ALert via sms te doen, kan iedereen ervan op de hoogte gesteld worden.

[Reactie gewijzigd door aygul12345 op 14 juli 2014 11:26]

SMS is geen broadcast techniek en dus uitermate ongeschikt voor deze toepassing.

NL-Alert wordt juist voor die ene situatie ontwikkeld waar "shit hit's the fan". Een situatie die we ons niet willen/kunnen voorstellen, maar het internet kan ook kapot.
Dat was ook mijn idee....

Schakel de providers in om al hun klanten van een SMS te voorzien. Klaar....

Ze kunnen ook een paar sms-jes versturen als je de grens over kachelt...
SMS is hier niet voor geschikt. Je moet naar elke telefoon een uniek bericht gaan sturen en dat gaat simpelweg niet met X miljoen telefoons.

Ook kan je niet gericht naar één gebied een specifiek bericht sturen. Dat kan met Cell Broadcasting (wat NL-Alert is) juist wel.

De kinderziektes moeten er alleen nog uit worden gehaald.
Het hele NL alert is nogal wazig van opzet imho, ik wilde het instellen op mn Z10 en keek dus op de website. Daar werd er mooi aangegeven dat ik het niet zou kunnen instellen, dus toen heb ik het maar gelaten. Vervolgens ontving ik bij de test die middag wel een bericht.

Wat 4G betreft, ik zou eerst eens orde op zaken stellen wat betreft 3G aangezien nog lang niet iedereen een 4G abbonement/toestel heeft.
Volgens mij is dat een foutje in de instelhulp. Als ik bij de cell broadcast instellingen kijk (Messages > Settings > Cell broadcast) zie ik dat kanaal 919 (wat gebruikt wordt voor NL Alert) daar standaard al aan staat. Dus het is wel degelijk mogelijk en gezien jij dat bericht ook kreeg, standaard goed ingesteld.
Die hele website klopt gewoon niet, de database met telefoons. Dat laat dit bericht van @crankyhenk maar weer zien. Bij NL-Alert kijken ze alleen naar de populaire telefoons en dan hebben ze het wel gehad. Ja, dan ga je het ook niet breed onder het publiek krijgen.
Overigens weer een pluspuntje voor BlackBerry dat ze gewoon dat al ingesteld hebben.
Bizar dat 4G blijkbaar niet backwards compatible is met 3G en 2G.
Waanzinnig dat zoiets afhankelijk is van de gebruikte netwerktechniek.
Euhm, je bent verbonden met een andere frequentie en andere modulatie techniek. Hoe zou je telefoon een bericht moeten verstaan dat het niet kan verstaan?
Gewoon, door het frequentie-onafhankelijk te laten werken, door het uit te zenden op alle frequenties. Dus los van de gebruikte netwerktechniek en provider?
Dat het zo lang moet duren kan gewoon niet in deze moderne tijd van communicatiemiddelen.
Het is heel raar inderdaad. Ik weet de details niet maar je hebt alles al voor 2g en 3g en voor 4g heb je dan meer dan 15 maanden nodig? Misschien zijn ze er zelfs al mee bezig en is het nog meer dan 15 maanden. Echt een belachelijke doorlooptijd volgens mij.
Anoniem: 163854
@MrMonkE14 juli 2014 19:42
Ik ben in mijn werk nauw betrokken bij deze systemen en ik kan je melden dat het niet eenvoudig is om dit goed werkbaar te krijgen. Bij 4G heb je te maken met een compleet andere architectuur in vergelijking met 2G en 3G.

Bij 2G en 3G worden de basestations door controllers bestuurd (resp. BSC en RNC). Cellbroadcast systemen zijn gemaakt om een bericht bij een BSC en RNC af te leveren. De controllers dan zorgen dat het bericht bij de juiste basestation komt en in de gewenste cell wordt uitgezonden. Het CB-systeem hoeft derhalve alléén een controller id / LAC en een cellid te weten. Daarbij is in een 2G en een 3G systeem een lac/cellid zelf uniek, wat het relatief gemakkelijk maakt om een postcode in een cellid om te zetten.

Bij 4G is er geen controller meer, en daarnaast is het lac/cellid ook niet meer uniek. Dat betekent dat er zowel in de CB systemen zelf, alsook in de systemen die postcodes (meldingsgebied van een Alert) omzetten in addressen van 4G basestations / cellen behoorlijk wat technische aanpassingen moeten worden gedaan. Dat kost tijd.

En last but not least: het is niet mogelijk om CellBroadcasting stil te testen in een live netwerk (omdat het een broadcast is). Dat betekent dat providers behoorlijk wat extra tijd moeten investeren om in hun reflab verschillende live-situaties na te bootsen. Bij normale service-testing kan juist wel in een live netwerk worden getest, waarbij bij het testen van nieuwe features aanzienlijk op testtijd kan worden bespaard.
Dank je voor je uitleg Beertje.
Zoals zo vaak is het allemaal wat ingewikkelder dan het in eerste instantie lijkt.

+2 (Ware het niet dat het mij verboden is op reacties te modderen :)

[Reactie gewijzigd door MrMonkE op 14 juli 2014 20:10]

Het CB-systeem hoeft derhalve alléén een controller id / LAC en een cellid te weten. Daarbij is in een 2G en een 3G systeem een lac/cellid zelf uniek, wat het relatief gemakkelijk maakt om een postcode in een cellid om te zetten.

Bij 4G is er geen controller meer, en daarnaast is het lac/cellid ook niet meer uniek. Dat betekent dat er zowel in de CB systemen zelf, alsook in de systemen die postcodes (meldingsgebied van een Alert) omzetten in addressen van 4G basestations / cellen behoorlijk wat technische aanpassingen moeten worden gedaan. Dat kost tijd.
Ja dat maakt als ik het allemaal goed weet 4G ook sneller op datagebied, maar dus ingewikkelder voor cell-broadcast. Wat ik alleen niet begrijp is dat een gestandaardiseerde techniek niet mee-geïmplementeerd is in 4G. Alsof cell-broadcast een uitvinding is die nog niet zo lang bestaat, terwijl het al een lang bestaande standaard is (vanaf G).
Overigens, is het niet een idee om 4G tijdelijk uit te schakelen in die gebieden of zit je dan juist weer met het probleem dat je niet weet in welk gebied je het uit moet schakelen i.v.m. ontbreken controllers? (ben ik mijn vraag nu zelf aan het beantwoorden?)
Is 4G hiermee niet een stuk oncontroleerbaarder dan 2/3G?

[Reactie gewijzigd door William_H op 14 juli 2014 21:29]

Anoniem: 163854
@William_H15 juli 2014 00:02
Voor Cellbroadcast is het van geen enkel belang hoe snel de airinterface is. 2G is ook al snel zat. Let wel, het bericht is maar een paar bytes groot.

Veel mensen zien de verschillende mobiele netwerken als 'allemaal hetzelfde netwerk', met slechts een andere codec voor 2G 3G en 4G. Maar dat is helemaal niet zo. Het mobiele gedeelte van 2G, 3G en 4G netwerken zijn end-to-end compleet losstaande netwerken die op geen enkele manier direct met elkaar zijn verbonden. Een telefoon die op 2G is aangemeld kan op geen enkele manier gelijktijdig (als-in simultaan) een 3G verbinding hebben. Het kan in idle slechts scannen, en door reselectie en opnieuw aanmelden of in-call een handoff doen naar een ander netwerk. In alle gevallen is die overgang zoals dat heet 'hard'. Dwz, break-and-make.

Waar ik daarmee op doel is dat je dus bij CB op 3 verschillende manieren een transmissie doet, over 3 verschillende netwerken, naar 3 verschillende cellen die allemaal over elkaar heen op dezelfde locatie theoretisch bereik zouden moeten hebben. Indien je in een postcode gebied dus een CB bericht wil afleveren, moet je dus via 3 verschillende netwerken, op 3 verschillende manieren een bericht versturen in de hoop dat een telefoon in dat gebied op één van die 3 netwerken toevallig aangemeld is. Oftewel, je schiet met hagel en je hoopt dat op één van die netwerken een bericht wordt ontvangen. Aangezien het broadcast is en er dus GEEN terugmelding is, kan het netwerk dus ook nooit bevestigen dat een bericht is geleverd of niet. Faalt het bericht op 4G, dan is er geen herkansing op 3G of 2G. Vanuit het oogpunt van kwaliteit is het in feite zo brak als wat.

Dus lang verhaal kort: Dat 4G voor ons techneuten sneller, nieuwer enz. enz. is wil dus niet zeggen dat CB als systeem daardoor ook beter/sneller is.
Bedankt voor je verdere uitleg. Alleen hoop ik niet dat je dacht dat ik 2/3 en 4G als 1 netwerk zag, want dat is inderdaad niet zo. Daar erger ik mij ook wel eens aan.
Wat ik mij alleen afvroeg was dat CB niet geïntegreerd is in het ontwerp van 4G. Oftewel dat bij de standaardisatie van 4G is er helemaal niet over nagedacht dat daarbij CB gebruikt zou worden. Daar lijkt het in ieder geval nu wel een beetje op.
Daarom mijn vraag ook of het niet beter is om in het geval van CB uitzending in een bepaald gebied, 4G netwerk in die locatie tijdelijk uit te zetten zodat telefoons geforced op 2 of 3G gaan waardoor het signaal van CB wel aankomt. Dat kan wat mij betreft eventueel een tijdelijke of permanente oplossing zijn . Aangezien 2G waarschijnlijk tot in lengte van jaren gebruikt gaat blijven worden vanwege M2M communicatie wat in de lift zit.
Dat hadden de ontwikkelaars dus moeten regelen bij het ontwerp. Nu zit je dus een groot deelvan de tijd mis te kleunen
4G heeft gewoon circuit-switched fallback hoor. Anders zou je ook niet kunnen bellen wanneer je op 4G roamt. Voice-over-LTE (VoLTE) is namelijk nog niet uitgerold.
Dat klinkt alsof een of andere manager weer geil aan het worden is van krachtermen als 4G.
Laten ze het gewoon via het GSM netwerk doen. Dit is stabiel, werkt als een tierelier. Iedereen zit erop aangesloten met een mobiel en de providers gaan dit nog tot in de lengte van dagen operationeel houden.
Dat is het probleem niet, het probleem is dat als de telefoon verbonden is met het 4G netwerk, dat het broadcast niet doorkomt. De 2/3G verbinding is dan immers niet actief.
Nog nooit een NL-alert ontvangen.

Wat is er mis met die sirene die elke eerste maandag af gaat? Zelfs mensen zonder mobiel kunnen deze horen en begrijpen volgens mij ook, dat ze dan even ergens naar binnen moeten om te kijken wat er is.
Een gaswolk of heide/bos brand kan van verder komen dan jij de sirene hoort.
Dat kost je dus tijd, verlies van tijd, en minder tijd hebben, om je spullen te pakken, telefoontjes te plegen waar je heen kan e.d..

En dat je hem niet ontvinbg kan aan je telfoon instellingen liggen, die kun je nagaan op een website die ik niet top-of-mind heb nu.

Zelf heb ik de instellingen wel juist staan, ik kreeg de tests nooit, op 1 x na, 1,5 uur later....

"als elke seconde telt...."
De kans dat ik in een gebied ben waar ik de sirene niet kan horen maar wel bereik heb met mijn GSM, lijkt mij vrij klein.

Dus we gaan ook maandelijks een bericht uitzenden, zodat mensen hun kunnen controleren of hun instellingen juist zijn? Als dit systeem afhankelijk is, van wat mensen instellen, is het bij voorbaat al kansloos.
De kans dat ik in een gebied ben waar ik de sirene niet kan horen maar wel bereik heb met mijn GSM, lijkt mij vrij klein.
En hoe weet jij door een sirene te horen het verschil tussen "er is een brand uitgebroken" en "ze Germans are coming"?

NL-Alert heeft het voordeel dat het veel meer informatie kan overdragen wat in een geval van nood van groot belang kan zijn zodat jij als burger ook de goede beslissing kunt nemen; de atoombunker in of maken dat je wegkomt bij de brandhaard.
Dus we gaan ook maandelijks een bericht uitzenden, zodat mensen hun kunnen controleren of hun instellingen juist zijn? Als dit systeem afhankelijk is, van wat mensen instellen, is het bij voorbaat al kansloos.
Het heeft niks te maken met dingen die mensen zelf instellen maar alles te maken met testen of jouw toestel compatibel is NL-Alert. Er zijn nog genoeg toestellen die geen cell-broadcast snappen en zo zijn we er ook recentelijk achtergekomen dat het niet werkt op het 4G netwerk.
En hoe weet jij door een sirene te horen het verschil tussen "er is een brand uitgebroken" en "ze Germans are coming"?
Dat verschil hoef je op dat moment ook niet te weten, enige wat je moeten is, dat je moet gaan afstemmen op een medium die voor de noodberichtgeving zorgt.
En ja, dit is meestal FM,AM,TV of Internet (als dit het doet). De AM/FM werkt op elke radio, ook die van je GSM, als die een ontvanger heeft.
NL-Alert heeft het voordeel dat het veel meer informatie kan overdragen wat in een geval van nood van groot belang kan zijn zodat jij als burger ook de goede beslissing kunt nemen; de atoombunker in of maken dat je wegkomt bij de brandhaard.
Denk niet dat wij normale burgers een omroep krijgen om naar een atoombunker te gaan, al is het alleen maar van wege plaats gebrek.

Ze wachten met het uitzenden van een noodbericht, tot dat het voor de betreffende partij duidelijk is wat er aan de hand is en welke acties er ondernomen moeten worden door de burger? Of we krijgen welke 5min een update, met de nieuwste informatie of we gaan zelf zoeken naar informatie.

Hoe je het ook went of keert, je zult moeten afstemmen op een medium wat een constante stroom van geupdate informatie geeft. En ik vrees dat alleen AM/FM en de analoge TV dit aan kunnen.


/toevoeging
Overigens wel grappig om te weten, dat we voor communicatie bij rampen afhankelijk zijn van vrijwillige zendamateurs http://www.dares.nl/ ter ondersteuning van de huidige systemenen die door de overheid gebruikt worden en als deze systemen plat gaan. Nee, de overheid heefrt echt vertrouwen in hun eigen systemen.

[Reactie gewijzigd door wica op 14 juli 2014 13:09]

[...]
De AM/FM werkt op elke radio, ook die van je GSM, als die een ontvanger heeft.


[...]

/toevoeging
Overigens wel grappig om te weten, dat we voor communicatie bij rampen afhankelijk zijn van vrijwillige zendamateurs http://www.dares.nl/ ter ondersteuning van de huidige systemenen die door de overheid gebruikt worden en als deze systemen plat gaan. Nee, de overheid heefrt echt vertrouwen in hun eigen systemen.
Dat is eigenlijk hetzelfde argument als dat er nu voor CB wordt gegeven. Je moet het wel op je telefoon (aan) hebben staan.
FF serious, wie heeft er nu nog apparatuur waarmee hij zendamateurs kan ontvangen. Of bedoel je de FM piraten die je nog vooral in het oosten van het land vindt?
Dat schreef ik elders eerder al. We staan hierin niet alleen.

Wat instellingen betreft, zelfs mijn toch ietwat digibete zuster lukte het, angst is een grote motivator en de stappen per type telefoon zijn op zich goed.

Ook zijn er telefoons die het gewoon standaard al oppikken, dat gebruikers, de man in de straat die _nog steeds_ niets van nl_alert weet, denkt bij zo een test, 'wat nu weer...?'
Volgens http://instelhulp.nlalert...op-jouw-mobiele-telefoon/ hoef ik ook niets te doen.
Maar ontvang als nog niets, heb wel een vermoede waarom ik niets krijg. Denk dat het te maken heeft met dat ik de vodafone ROM vervangen heb voor een custom ROM.

Maar dan zou dit betekenen, dat buitenlanders geen NL-alert in nederland kunnen ontvangen?

[Reactie gewijzigd door wica op 14 juli 2014 13:22]

Bij mijn telefoon wordt er gezegd dat het er niet geschikt voor is om het te ontvangen (Nokia Lumia 920). Wat is er eigenlijk precies voor nodig in de telefoon zelf om het te laten werken?
Een gaswolk of heide/bos brand kan van verder komen dan jij de sirene hoort.
Dat kost je dus tijd, verlies van tijd, en minder tijd hebben, om je spullen te pakken, telefoontjes te plegen waar je heen kan e.d..

En dat je hem niet ontvinbg kan aan je telfoon instellingen liggen, die kun je nagaan op een website die ik niet top-of-mind heb nu.

Zelf heb ik de instellingen wel juist staan, ik kreeg de tests nooit, op 1 x na, 1,5 uur later....

"als elke seconde telt...."
Bij de brand op Chemiepak Moerdijk reden er brandweer en politiemotoren rond, die een omroep lieten uitgaan, "ramen en deuren gesloten houden .... géén 112 meer bellen "

Werkt even goed, en is meer flexibel dan zo'n SMS
Maar hoe goed was dit voor de agenten/brandweer om alsnog door die gevaarlijke situatie heen te rijden? En als ik mijn ramen en deuren sluit hoor ik door de isolatie amper iets van buiten
Maar hoe goed was dit voor de agenten/brandweer om alsnog door die gevaarlijke situatie heen te rijden? En als ik mijn ramen en deuren sluit hoor ik door de isolatie amper iets van buiten
Het gebied om Moerdijk is relatief veilig geweest, en als het niet zo zou zijn, zouden ze wel ontruimen ipv aankondigen
Sowieso is low-tec nodig als backup.
'Moderne systemen' zijn te vaak te groot, incompatibele her en der, en storing gevoelig gebleken.
Als ik morgen president was had in no time elk ziekenhuis, huisarts, ambulance, politie en brandweer een "analoog bakkie" met am/fm/usb/ssb en dan switchen van kanaal eventueel als dat nodig is via een code boek, eigenlijk heel wo2 dus....
Een gaswolk of heide/bos brand kan van verder komen dan jij de sirene hoort.
Dat kost je dus tijd, verlies van tijd, en minder tijd hebben, om je spullen te pakken,
Ik heb geen mobiele telefoon, dus een sirene zou wel handig zijn. Tevens was ik niet van plan om de hele dag naar TT te kijken inafwachting van een ramp.

Ik meld me wel bij slachtofferhulp, achteraf.
De sirenens die staan er al en valt weinig meer als ondehoudskosten aan te verdienen. ;)
Ik heb bij de vorige tests helemaal niets binnen gekregen. En zo'n vreemde telefoon heb ik niet (iPhone 5S, ingesteld voor NL Alert). Ook zat ik niet op een gekke locatie (Heerhugowaard). Zou het niet handiger zijn om eerst te zorgen dat het goed verstuurd wordt, voordat ze de stap naar 4G gaan maken? (iets met hooi, vork en/of prioriteiten)

/edit: tests

[Reactie gewijzigd door Ypho op 14 juli 2014 10:50]

Ik zat een stukje verderop (Groet), maar het is gewoon slap dat het nog niet via 4G werkt
Maar waarom zou het via 4g moeten werken? Is het dan sneller, verhoogt dat juist het bereik?
Het is eerder "samen werken met", dan "via". Telefoons met een actieve 4G verbinding hebben namelijk geen 3G-verbinding op dat moment, waardoor die telefoons de berichten dus niet ontvangen.
Was het niet zo dat alleen data op dit moment via 4G loopt en juist bellen/sms nog steeds over 2G/3G?
(voorbeeldje van hi: http://hi.custhelp.com/ap...etekent-4g-voor-bellen%3F)
Ja en Nee, er kan maar 1 verbinding actief zijn. Zie hier voor de uitleg: http://4gmasten.nl/acht-i...-bellen-in-een-4g-netwerk
Met de nieuwe apparatuur van providers hoeft dit dus niet meer. Daarbij kan 2G en 4G naast elkaar bestaan. Helaas ondersteunen zelfs de nieuwste telefoons dit nog niet allemaal. Dus daarmee ga je nooit de 95% halen natuurlijk. Is misschien ook een idee om in zo'n geval het 4G er even 'uit de klappen' zodat alle telefoons verplicht even overschakelen op 2G. Of zeg ik nu iets vreemds wat ze zelf ook niet hadden kunnen verzinnen?
Omdat iedereen het toch zou moeten kunnen ontvangen? Het aantal 4G abonnementen is denk ik best wel hoog.
Persoonlijk zie ik de meerwaarde nog niet van NL-alert. buiten het feit dat het toch nog lang niet werkt op alle toestellen zou ik toch niet naar die berichtjes kijken. Ik kijk eerder zelf op het nieuws op op internet als er iets zou zijn. Wat net zo snel zal zijn als NL-alert. Er is volgens mij al miljoenen in gegooid terwijl het tot nu toe voor mij geen toegevoegde waarde heeft.
We zullen wel zien of jij de investering het waard vindt op het moment dat je toch informatie kunt krijgen terwijl door een ramp je internet niet meer werkt (omdat de communicatiekanalen vollopen of omdat daadwerkelijk infrastructuur vernietigd is). NL-Alert is specifiek ontworpen om in die situaties te werken.

Tot die tijd is het makkelijk om ongeinformeerd te gaan azijnpissen.
Wat is er precies mis met "bij alarm naar binnen en ramen en deuren sluiten en binnen TV/radio/internet/sms kijken"? Zoals we dat al > 20 jaar kennen?
1. Moet daar iets mis mee zijn om meer alarmsystemen uit te rollen dan?

2. Het voordeel is dat 70% van de Nederlanders een apparaat in zijn zak heeft zitten dat direct kan worden voorzien van gedetailleerde informatie/instructies. Tv/radio/internet moet je maar net in de buurt hebben en moet dan ook nog eens werken en in de informatie voorzien die nodig hebt.

3. Het alarm moet je maar net horen. Er zijn tal van situaties waarin je het niet hoort. Kan afhankelijk zijn van de locatie, of dat je muziek in hebt, of gewoon omdat je slecht gehoor hebt. NL-Alert werkt niet perfect, maar het is wel een tweede medium en tweede zintuig (je telefoon trilt) waarmee mensen op de hoogte kunnen worden gebracht.

Met de techniek van vandaag de dag kun je alarmsystemen efficienter maken. Dit is de definitie van vooruitgang.
Punt 3 vind ik inderdaad een goede. De TRIL-stand op de telefoon. Je hoort het luchtalarm niet als je doof bent, maar trillen voel je natuurlijk wel altijd.
Overigens ben ik wel bang dat NL-Alert gaat leiden tot bezuinigingen in de uitvoering van het luchtalarm.
Zoals de huidige luchtalarmen functioneren is gewoon slecht.
Voorheen stonden die veel meer in het centrum van woongebieden.
Tegenwoordig 'moeten' ze veel grotere gebieden bestrijken met 1 alarm, vooral in de wat landelijkere gebieden, waarvan gewoon slecht is aangetoond dat die flut-electronische speakertjes het geluidssignaal niet vergenoeg krijgen gezonden.
Voorheen was het gewoon een echte luchthoorn. Je schrok je het apelazarus als die dingen afgingen, maar dan wist je het wel. Tegenwoordig met die door TNO gecontroleerde flut-electronische speakertjes moet je niet aan het stofzuigen zijn met je raam open, want dan hoor je het luchtalarm niet. Geef mij die luchthoorns maar weer terug midden in de bebouwde kom.
Nieuws over een ramp krijgen via TV of internet werkt alleen als je 24 uur per dag een lokale nieuwspagina refresht.

Omdat niemand dat doet wordt er dus gewerkt aan manieren om mensen te vertellen dat er überhaupt een ramp is. Je hebt niets aan TV of internet als je niet weet dat er drie kilometer verderop en fabriek in de brand staat waar mogelijk schadelijke stoffen vrij komen.

Nadat je dan een Alert hebt gekregen kun je het nieuws gaan volgen...

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 14 juli 2014 12:30]

En wat als deze fabriek op 3 kilometer van de grens met België staat, nu dan krijgen de belgen geen melding...
Eigenlijk had men moeten investeren in een Europees systeem. Een giftige wolk gaat heus niet stoppen aan de grens.

Verder is het natuurlijk wel mooi dat er een systeem is, maar voor buitenlanders lijkt het me nutteloos.

Is het niet voldoende dat dit systeem enkel werkt over 2G? SMS gaat toch enkel over 2G netwerk?
Cell broadcast is niet alleen een Nederlands systeem maar een algemeen standaard protocol. Het is dus niet zo verschrikkelijk lastig om dit op een gegeven moment uit te breiden naar een Europees systeem, als/wanneer dat er komt.
Wat betreft Europees heb je helemaal gelijk. Maar wat betreft NL-Alert, bezoek ff de wiki over cell broadcast. We gaan het hier niet iedere keer weer uitleggen wat het inhoudt :O
En wat als deze fabriek op 3 kilometer van de grens met België staat, nu dan krijgen de belgen geen melding...
Hier op Hazeldonk hebben ze al maatregelen getroffen !

Als er een grote brand of gif-wolk richting Antwerpen ( of andersom, naar Breda ) drijft, zetten ze de ventilator gewoon aan.
Mijn idee,
Bij grote evenementen, rampen en erger is het eerste wat uitvalt, het mobiel netwerk.
Er word in een dood paard geinvesteerd imo.

Leuk dat er een "rampenplan" is wat de techniek probeert te integreren, maar nogmaals imo ben je beter af met de invoer van de stadsomroeper in dit soort gevallen.

Geval bommelerwaard aantal jaar geleden, de apache die een hoogspanningsmast raakte, en daarme een heel gebied "zwart" kreeg ...
Dan zijn alle masten na 8 tot 16u wel klaar met uitzenden ( noodstroom )
Dan moeten de aggregaten bijgevuld worden, om te blijven werken ( iets wat niet gedaan werd bij alle masten )

De bewoners kwamen er toen achter hoe afhankelijk ze waren van het energienet, alles was uitgevallen, telefonie werkte niet meer ( want goedkoop internet-telefonie )
mobieltjes ( voor zover smartphones ) waren na de eerste dag al leeg, een enkeling had wel spanning ( nog nokia 6310 tijd ) maar ook die had vaker geen bereik, dan wel )

Er reden politievoertuigen / motoren door de straten voor eerste opvang, communicatie en hulp.

Techniek is leuk, maar er word teveel focus gelegd op totale bereikbaarheid, die niet eens gegarandeerd kan worden
Overigens valt dit niet onder het mobiele netwerk, want het is cell-broadcast en dat staat los van het 'gewone' telefoonverkeer.
Maar wat betreft de noodaggregaten heb je wel gelijk. Overigens slecht als die niet allemaal werden bijgevuld, want vaak is C2000 op dezelfde mast geïntegreerd.
Daarom ook handig volgens mij om altijd een oude feature telefoon in een la te bewaren, naast de zaklamp op batterijen.
Overigens is die ramp bij de Bommelerwaard een goed voorbeeld van de 'domino-theorie bij rampen'. Wat daar allemaal mis ging en wat er aan het licht kwam wat er hier in NL slecht is geregeld als het echt mis gaat. Zolang het hier goed gaat zijn mensen er zich niet van bewust, maar als het hier mis gaat gaat het ook goed mis. Juist inderdaad omdat we hier in Nederland ons zo extreem hebben vastgeklampt aan electrische/internet technologie.
Als je 4G abbo hebt en een tel die geen 4G heeft dus terug valt op 3G is ook weer anders ;).
Misschien om ook meer mensen te bereiken, 4G is al actief sinds begin vorig jaar kpn en vodafone in de zomervakantie.
Dus zo kan je meer mensen bereiken ik zit ook 9/10 met vodafone altijd op 4G, de laatste test heb ik ook niet gehad.
Ik zat een stukje verderop (Groet), maar het is gewoon slap dat het nog niet via 4G werkt
Dat kan nog een jaar duren:
In het ontwerpbesluit wordt rekening gehouden met andere dan de bestaande netwerktechnologieën. Er zijn momenteel ontwikkelingen gaande omtrent het geschikt maken van LTE-technologie voor commerciële doeleinden. Op het moment van verwerven van LTE-technologie behoefde nog geen rekening gehouden te worden met de verplichting NL-Alert berichten via elk beschikbaar netwerk te distribueren. In het ontwerpbesluit is derhalve een overgangstermijn opgenomen. Tot 1 september 2015 zullen telecomaanbieders die reeds beschikken over LTE-technologie, maar waarvan het netwerk nog niet operationeel is voor de distributie van NL-Alert berichten, deze berichten nog niet via deze technologie hoeven te verzenden.
hele eigenwijze[!!] telefoon; zoek maar eens op alert problemen iphone
Ik kreeg het 3 keer op mijn iPhone 5 in Hengelo (Ov). Maar pas vanaf 12:15.

Het zou kunnen zijn dat het op 4G beter te implementeren is? Zodat het wel aankomt en ook op tijd.
Ik krijg ze ook niet, maar bij http://instelhulp.nlalert.nl staat de Xperia Z1C niet bij...

Alle andere Sony telefoon zijn "automatisch ingesteld voor NL-Alert".

Zorg idd maar eerst dat het normaal werk voor iedereen, voordat er weer geld (van ons) ingestoken wordt in een programma wat op lang termijn mogelijk nog weleens kan falen met levens op het spel.

Aan de andere kant, kunnen er door 4g ondersteuning toevoegen misschien wel meer mensen bereikt worden?
ik kreeg ze gewoon binnen op de z1c dus geen probleem voor ons.
de app heet volgens mij draadloze berichten/waarschuwingen.
Klopt helemaal!
Er is een aparte app op je telefoon. Mijn vriendin heeft het bericht op haar Z1c 3 keer ontvangen. Hoe de app ondergronds heet weet ik niet, ik probeerde de app namelijk te exporteren, maar dat is niet gelukt zonder de juiste benaming.
is het exporteren gelukt want ik zit nu op 4.4.4 EURO tft en daar bestaat de app niet :(
Zorg idd maar eerst dat het normaal werk voor iedereen, voordat er weer geld (van ons) ingestoken wordt in een programma wat op lang termijn mogelijk nog weleens kan falen met levens op het spel.
Helemaal mee eens. Het slaat natuurlijk helemaal nergens op dat dit niet op alle telefoons werkt.
Een stijgend aantal mensen zit op 4G, zeker over een jaar. Deze mensen zouden anders het bericht in het geheel niet ontvangen (want op het moment dat je op 4G zit, ziet je niet op 2/3G).
*offtopic*

Nooit gedacht dat ik een mede Heerhugowaarder zou vinden op tweakers, nou heb ik niet actief gezocht ofzo maar na 3 jaar elke dag tweakers bezoeken ben ik niet echt eentje tegen gekomen.
Leuk om te weten.

*ontopic*

Beetje Irritant want Ik zit het vaakst in mijn kamer bovenin te computeren met m'n mobiel naast me en heb daar dan ook 4G, kreeg het berichtje dus de vorige test ook niet binnen
Voordat ze hier klaar mee zijn, dan is 5G al ingevoerd. :X
Zou het niet handiger zijn om eerst te zorgen dat het goed verstuurd wordt, voordat ze de stap naar 4G gaan maken
Het probleem is juist dat je op een toestel met 4G geen NL alert ontvangt zolang je met een 4G netwerk verbonden zit. Dit had natuurlijk al vanaf dag 1 moeten werken.
Inderdaad, eerst alles laten werken. Dan uitbreiden... waarschijnlijk werkt het bij de overheid anders :/

Heb op mijn LG G2 ook ondersteuning, stond er standaard op ingesteld vanuit de fabriek en heb notabene hetz zelf nog eens over gedaan via de site.

Edit: Locatie was Hoorn

[Reactie gewijzigd door SupaHotFire op 14 juli 2014 16:26]

Ik heb nog nooit wat binnen gehad van NL-alert en met mij volgens mij nog best wel veel anderen, dus echt goed werkt het nog niet. Of denken ze alle problemen te gaan oplossen met de overstap naar 4G?
Ik heb het 1 keer gehad en toen kreeg ik 3 of 4 keer de zelfde sms, dit was vorig jaar ergens.
Ik weet niet meer of dit amber of nl alert was, maar de laatste test niks binnen gehad.

Al zou da nut ook kunnen komen door 4G waar ik sinds augustus op zit, de laatste keer dat ik test bericht kreeg was dat nog niet actief bij Vodafone.
"De deadline van september 2015 is nog niet definitief,"...

Ik heb geen idee hoe ingewikkeld het is om 4G bij te schakelen, maar een jaar+ om dit voor elkaar te krijgen lijkt mij absurd lang.
Er wordt toch gebruik gemaakt van bestaande infrastructuur?
(KPN, Vodafone, T-mobile)
Ja, maar het kost geld om te implementeren, en de overheid heeft verzaakt om bij de 4G frequentie veiling dit vast te leggen. Dan was het nl. geen probleem geweest.

De schuld moet je in dit geval bij de overheid zoeken.
Aangezien Chinaphones/Custom ROM's steeds populairder worden in Nederland en Cell broadcasting in de meeste werelddelen niet interessant is, ga ik me afvragen of 95% van de mobieltjes in 2015 uberhaupt geschikt is voor NL Alert.
- China/import telefoons zijn veel interessanter geworden, doordat de prijzen 2-4x zo laag liggen als de Europese concurrenten. Tevens kun je gebruik maken van specifieke eisen die hier in Europa niet worden aangeboen.
- Custom ROM's zijn noodzakelijk doordat de ondersteuning bij de meeste Android telefoontypes na 1 jaar is stopgezet.

Als je er daarbij optelt dat de settings goed moeten staan + je op het juiste netwerk moet zitten, dan is 95% absoluut niet haalbaar in 2015 (eigenlijk zou het mooi zijn als het werkt als er zelfs geen enkel sim-kaart in zit).
Mijn Chinese import heeft het bericht gewoon ontvangen.
Wel moeten instellen van tevoren.
Maar het moet dan wel alsnog via 2G en 3G blijven werken, genoeg mensen die 3G of 4G uitzetten vanwege de bundel of omdat het door slecht bereik accu slurpt (doe ik op school, kom er geen dag doorheen zo slechte bereik daar).

Qua snelheid kan het beter, 20 minuten is te traag stel dat je op een plek bent dat er actie in 5 minuten moet worden ondernomen, heb ik er niks aan na 20 minuten, dan heb ik het al tig keer eerder door dankzij de luchtalarm dat er iets gaande is.

Maar goed, overheid en ICT... ik zeg bewust niks meer.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 14 juli 2014 11:09]

sommigen, zoals mijn ma, heeft alleen wifi en geen mobiel internet abonnement. apn is niet ingesteld.
Het werkt ook via cell-broadcast, en niet via de dataverbinding.

De masten verzenden dit bericht naar elke 'aangemelde' telefoon, of ze nu wel of niet een dataverbinding hebben

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee