Niet iedereen krijgt testbericht van NL-Alert

De proef met NL-Alert lijkt grotendeels te zijn geslaagd, maar niet iedereen heeft het controlebericht gehad. Het was de eerste keer dat vrijwel alle smartphones op alle netwerken het bericht konden ontvangen.

Veel mensen melden op Twitter de melding te hebben ontvangen, maar sommige hebben hem niet gehad. Op de redactie van Tweakers kregen ook veel van de toestellen met een simkaart de melding, maar er waren enkele waarbij dat niet gebeurde.

Het is de eerste test sinds NL-Alert geschikt is voor 4g-netwerken. Een voor een hebben providers de functie afgelopen maanden geactiveerd op 4g. Dat ontbrak afgelopen jaren nog. Het systeem is inmiddels al wel enige jaren in gebruik, ondanks de soap rondom het moeten instellen van smartphones afgelopen jaren. Inmiddels staan de noodmeldingen standaard ingeschakeld op veel nieuwe smartphones, waaronder die van Samsung, Huawei en Microsoft. Het systeem werkt alleen nog niet op 4g bij Tele2. Die provider heeft enkele honderdduizenden klanten op 4g.

Hoewel de overheid nog steeds test, is het systeem al enige jaren in gebruik bij daadwerkelijke noodsituaties. De overheid ziet het als voordeel dat met een NL-Alert iedereen in een regio snel bereikt kan worden en dat in zo'n bericht informatie kan staan over bijvoorbeeld het sluiten van deuren en ramen.

NL Alert is een waarschuwingssysteem van de overheid. Het systeem werkt niet via sms, maar heeft een apart kanaal, waardoor ook als de mobiele netwerken plat liggen het bericht kan worden verzonden. Het bericht wordt via zendmasten verspreid naar telefoons in een bepaald gebied: de verzender kan niet zien hoeveel mensen het bericht ontvangen. Voor de cijfers over het aantal ontvangen berichten was de overheid aangewezen op enquêtes. Over enkele jaren moet NL-Alert het systeem van het luchtalarm vervangen, dat anders groot en duur onderhoud zou moeten krijgen.

NL-Alert

Heb jij het testbericht gehad?

Ja
49,6%
Nee
33,3%
Nee, maar mijn telefoon is ook niet juist ingesteld
7,3%
Nee, maar ik heb 4g bij Tele2
3,8%
Ja, maar te laat
3,6%
Ik heb geen compatibele telefoon
2,3%

Aantal stemmen: 24.757. Deelname gesloten op 28-12-2015 12:15. Stemmen is niet meer mogelijk.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

07-12-2015 • 12:21

574 Linkedin

Reacties (574)

574
563
163
3
0
0
Wijzig sortering
Maar als ik de laatste alinea moet geloven gaat het luchtalarm dus weg? Stel we gaa n een tijd van oorlog tegemoet wat ik niet hoop natuurlijk. En het energienet krijgt blackouts dan krijgen we dus geen melding meer van bominslagen aangezien onze telefoontjes met 1 dag leeg zijn.

Ik houd op dat gebied wel van ouderwetse systemen eigenlijk. Of ben ik ouderwets?

Overigens heb ik dit keer wel het bericht gehad. En ik had het binnen voor het eind van het luchtalarm. Redelijk snel dus.

[Reactie gewijzigd door Clifdon op 7 december 2015 12:26]

volgens mij doen de luchtalarm toeters het ook alleen op stroom. Dus als het energienet uitvalt doen ze alsnog niets. Ze hebben vast niet bedacht dat ze ook een diesel aggregaat nodig hebben en als ze dat al wel hebben bedacht worden die vast nooit getest.
Luchtalarminstallaties beschikken over noodstroomvoorzieningen. (accu's)
Dat zullen dan wel eerder noodstroomgeneratoren zijn. Die sirenes werken meestal met een driefasige motor van enkele kilowatts waar je drijfkracht voor nodig hebt (3 x 400 volt).
Die sirenes zijn tegenwoordig allemaal digitaal, komt geen motor meer aan te pas.
Dus heel veel stroom heb je niet nodig om ze 5 minuten af te laten gaan.
Inderdaad, het is geen draaiende schijf meer, maar Federal Signal Modulators (speakers) van enkele honderden watts.

Dit linkje is naar de opvolger (versie 2):
http://www.federalsignal-...i-electronic-siren-series
Ah, toffe link...

Daar lees ik zelfs:
Powering is available in AC, DC, or solar. The system typically operates from batteries which are charged from either AC or Solar.
Dus ze kunnen volledig autonoom op zonne-energie werken, zonder externe powersource.
Maar hoe komt het signaal die verteld dat die dingen iets moeten gaan doen daar dan? Neem aan dat ze niet zelfdenkend zijn..
Die sirenes worden geactiveerd door middel van een radiosignaal dacht ik. Dat werkt immers altijd, ook wanneer internet en telecomnetwerken volledig plat liggen. Op deze Duitse website kan je niet enkel de verschillende alarmsignalen (zowel in vredestijd als in oorlogstijd) beluisteren, maar ook de radiosignalen om de sirenes te activeren ('Selektivruf über Funk'): http://www.feuerwehr-eben...erung/sirenen_signale.htm
Ik vermoed van een aantal datacenter locaties oid die ook zonder het powergrid door kunnen draaien
Toch wel, er moet een bepaalde geluidsdruk gecreëerd worden, ik denk dat zo'n mast toch wel enkele honderden watts aan RMS vermogen eruit pompt. Dan is 5 minuten toch best wel wat. En met een echte ramp gaan ze langer af. Dus een UPS moet toch wel een redelijke zijn, toch wel in de multi kVA range.
Op het moment dat het volledige stroomnet uitvalt denk ik dat iedereen direct weet dat er iets ernstigs aan de hand is.
Maar hoe weet je dat het hele stroomnet eruit valt, en niet alleen in de stad/regio waar je bent:? Communicatie is snel niet meer mogelijk.
Regionale stroomuitval wordt gewoon doorgegeven via internet. Beetje zoeken op twitter en je hebt het zo gevonden. Misschien dat het even duurt, maar op het moment dat nederland echt zwaar onder vuur komt te liggen waardoor het hele netwerk platligt dan hoor je dat ook direct (vliegtuigen, lucht alarm, internet).

regionaal zonder stroom is tegenwoordig niet zo heel snel een probleem voor communicatie en mocht het er echt op aankomen dat niets meer werkt dan ga ik me toch zorgen maken.
Blijven mobiele netwerken up tijdens een algemene stroomuitval? Of gaat dat alsnog down doordat mensen elkaar gaan bellen? Bij de grote stroomuitval in Rotterdam een paar jaar geleden was bellen via mobiel niet meer mogelijk. Internet weet ik niet meer.

Dat horen via een luchtalarm is nou juist waar de discussie over gaat: dat wordt ontmantelt en vervangen door NL-Alert. Je MOET dus een werkend mobiel netwerk hebben om te horen dat er iets is of het via Twitter te lezen. Dit itt een luchtalarm.
Bij een stevige stroom uitval zullen ook de zendmasten uitvallen.
Mogelijk dat er een aantal nog met een UPS zijn uitgerust maar de vraag is of de zendmasten nog wel naar de centrale systemen kunnen komen.....

NL-Alert is een CELL-BROADCAST, dwz. Alle toestellen rondom een zendmast krijgen die gelijktijdig. (als ze verbinding hebben met de zendmast). Het schaalt daardoor zeer goed, en is niet afhankelijk van een centrale computer voor autorisatie & billing van gesprekken of een abonnement op een spam-lijst.
(Daarom is het geen SMS, dan moet je voor elk toestel een apart bericht sturen).
Masten hebben normaliter een accu van zo'n 2u. Nadien is het gedaan. Maar goed, zonder stroom kan je ook geen tv etc meer kijken dus eigenlijk is NL/EU-alert nog steeds een beter alternatief.
Ben ik ook met je eens hoor. Ik vind het hele gezeik ook nergens op slaan, want keer op keer blijkt dat het niet goed genoeg werkt.
Ik moet eerlijk bekken dat ik net de poll heb ingevuld en niks heb ontvangen, maar na een snelle google kom ik erachter dat ik testberichten op UIT had staan.. |:(
Ik had 'm ingeschakeld, maar heb toch echt niets ontvangen. En volgens de poll geldt dat voor een aanzienlijk deel van de gebruikers.

Kortom, het werkt niet goed genoeg.
Zou je nog verbazen.
Jaren terug grote stroomuitval in Rotterdam. Liep stage op helpdesk bij een bedrijf.
Serieus niemand had door dat het een stroomuitval was. "mn pc doet het niet meer en ik kan niet bellen kan je dat ff fixxen"
Dat de verlichting het niet deed, de pc's van collega's niet. Koffie automaat niet werkte. En nog geen kwartje dat viel.

Jaren daarna stroomuitval in delft en omstreken.
Ow zijn jullie dicht? stroomuitval? oh vandaar dat alles zo donker was en de stoplichten nergens werkte. Maar ik heb echt alleen maar 1 ding nodig kan je me echt niet ff binnen laten.

Dus nee mensen hebben echt niet direct door dat er wat aan de hand is :P
Volgens mij is voor zulke mensen geen enkel systeem geschikt.
Rotterdammers zijn natuurlijk ook wel heer en meester in het relatieveren van dingen hea ;).

Ik kan niets doen als de stroom uitvalt, dus ik zou op z'n minst gaan opzoeken wat er aan de hand is en hoelang het gaat duren (hele dag geen stroom? prima maar dan ga ik wel naar huis).
Langs de andere kant is je eerste reactie als de stroom uitvalt niet: "De russen zijn daar!"
Aan de andere kant.. Als het zover zou zijn dat dit de realiteit kan worden dan is de situatie al dusdanig gespannen, politiek gezien, dat je het wél verwacht als je stroom ineens eruit valt. :P
Hoe kan ik weten dat het volledige stroomnet eruit ligt als ik niet meer kan communiceren.
Omdat sommige dingen een accu hebben. Ook groot spulwerkt vaak met noodgeneratoren en back-up voor zoveel minuten-uren. Bovendien is het natuurlijk een beetje apart als spontaan iedere vorm van communicatie wegvalt. Op het moment dat er oorlog uitbreekt in nederland merk je dat echt wel.
Daarentegen werkt een luchtalarm wel als het mobiele netwerk gejammed word, tenminste met de aanname dat dat via grondkabels loopt.

Maar ja, de vraag is natuurlijk of het nog nut heeft als de vijand al in een positie is om draadloze communicatie te verstoren.
Draadloos signalen verstoren is alleen wel een stuk eenvoudiger (dat kan al met een magnetron van €50) dan hoogspanningskabels die op <-1 meter liggen kapot maken.
Draadloze signalen in een heel land/gebied verstoren is wel even wat moeilijker dan op een paar meter he. En dan moet je al ter plaatse zijn met apparatuur. Een electiciteitscentrale opblazen is 1 raket die je van honderden kilometers afstand kan vuren, je gaat echt niet met kabels moeilijk lopen doen.
Voor zover ik weet werken die dingen ook op een paar noodbatterijen. Hoewel ik me afvraag of die ook wel eens onderhoud hebben gehad, afgelopen jaren.
Luchtalarmen zijn voorzien van noodstroom.
Meestal is een nood-oproepinstallatie voorzien van een aggregaat, je weet wel; zo'n herrie-ding dat op dino-sap loopt, om de stroom lokaal te garanderen. (Ietsje anders dan een UPS...)

Net als in alle ziekenhuizen etc...

Tenzij die dingen ook al zijn verkocht door onze waakzame overheid...
volgens mij doen de luchtalarm toeters het ook alleen op stroom. Dus als het energienet uitvalt doen ze alsnog niets. Ze hebben vast niet bedacht dat ze ook een diesel aggregaat nodig hebben en als ze dat al wel hebben bedacht worden die vast nooit getest.
Ik heb altijd begrepen dat als het nodig is ze ook met de hand aangedraaid kunnen worden onderaan de paal zelf. Nooit geprobeerd natuurlijk ;)
[...]
Ik heb altijd begrepen dat als het nodig is ze ook met de hand aangedraaid kunnen worden onderaan de paal zelf. Nooit geprobeerd natuurlijk ;)
Met die oude sirenes was dat inderdaad nog waar, met de huidige digitale toeters helaas niet meer.
Ik kan me voorstellen dat het luchtalarm een eigen generator heeft. Maar geen idee of dat zo is.
Als je de cijfers ziet moet het luchtalarm nog niet weg.

Maar interessant is dat NL-Alert zelf helemaal niets wil weten of je het ontvangen hebt. Ze zouden daar namelijk best ook een poll kunnen houden, als aanvulling op die enquete die er blijkbaar zou zijn.

In de FAQ staan verder vele redenen dat je het bericht niet kunt hebben ontvangen - maar het ligt altijd aan het toestel / netwerk / iets anders. ( http://www.nl-alert.nl/nl...el-nederland-uitgezonden/ - zo schaamteloos gecopypaste van juni dat ze zelfs vergeten zijn 'juni' uit de tekst weg te halen :) )
De optie dat er wat fout zou gaan vanuit het verzenden wordt bij voorbaat al niet genoemd. Het wekt de indruk dat niet het werkelijk goed functioneren van het systeem centraal staat (dan zou je toch juist willen weten wat er fout gaat?) maar het concluderen dat de proef hoe dan ook geslaagd is.

Het lijkt mij in elk geval absoluut nog niet aan de orde om de masten af te schaffen.

(Overigens - niet ontvangen op Lumia 520 / HN. Ik heb ooit een keer een berichtje gehad, maar vandaag in elk geval niet en volgens mij vorige keer ook niet. Zou automatisch aan moeten staan.)
Het is ook technisch gezien quasi onmogelijk om het fout te laten gaan bij de verzendende partij. Van zodra één iemand het krijgt betekent het dat het systeem correct heeft verzonden. Dat er geen feedback-loop is, is tevens by design (keuze van technologie).
Geen feedbackloop is nogal dom als je een test aan het doen bent. Dat heeft overigens niks met de gekozen technologie te maken. Die feedback hoeft niet in het protocol te zitten. Maar je wilt als overheid toch weten of het werkt? Ik smeek mijn gebruikers om problemen te melden in een systeem.

Juist als overheid, en juist als bij zoiets belangrijks, zouden ze iedereen hartelijk moeten bedanken voor het invullen van een formuliertje met mobiel, provider en locatie als het niet ontvangen is. (Oh, en dat stelt ook nog eens niets voor.)
Die informatie kan namelijk heel zinnig zijn. Als je bv ziet dat het aantal meldingen vanuit het centrum van Utrecht bij provider KPN enorm hoog is, dan kun je bv eens kijken of er niet iets kapot is met de zendmast daar (of software die een rare bug bevat ofzo.)

Beperk je je tot representatieve steekproeven, dan kun je zulke specifieke problemen niet opsporen... en het is ontzettend dom om zulke dingen te laten liggen.
Maar als ik de laatste alinea moet geloven gaat het luchtalarm dus weg? Stel we gaa n een tijd van oorlog tegemoet wat ik niet hoop natuurlijk. En het energienet krijgt blackouts dan krijgen we dus geen melding meer van bominslagen aangezien onze telefoontjes met 1 dag leeg zijn.
Dat is inderdaad een situatie waarbij dat een issue is. Echter de praktijk leert dat NL Alert al een aantal keer is ingezet in situaties waar het wel nuttig is.
Melding van bominslag lijkt me overbodig. Dat hoor je wel ;)
Je bent zeker niet ouderwets.

De overheid wil zelf dat je offline gaat als je gaat autorijden. Ik ben dat ook, niet omdat de overheid het zegt, maar omdat ik me niet laat afleiden. Hoe moet ik dan hun berichtje lezen als ik aan het rijden ben. Doe mij maar die ouderwetse bromtollen hoor :)
Ja waarschijnlijk weet je via twitter eerder dat er oorlog is, dan wanneer je het van de overheid moet horen :)
Wat ook niet bepaald gek is, aangezien je via twitter/reddit e.d. binnen seconden iets gepost hebt. Overheidsinstanties moeten eerst bronnen e.d. verifiëren voordat ze berichten naar buiten brengen die achteraf niet waar blijken te zijn.
Tegen de tijd dat er oorlog dreigt zal twitter etc. wel afgesloten zijn..., Dus ja je weet dan dat het spannend wordt door gebrek aan info/communicatie.
Er is veel subsidie voor alles wat met mobiele telefoons te maken heeft. Net als die wause onzin met dat mobiel betalen met je telefoon, wat ze her en der aan het invoeren zijn... :?

En het gaat helemaal niet om het Nederlandse volk op weg te helpen, maar om zo diep mogelijk met je piem... uh... om zo diep mogelijk in de subsidiepot te roeren. :| 8)7
Ik heb hem dit keer ontvangen, dit keer voor het eerst. Ik zit al jaren op het Vodafone netwerk. En al 2,5 jaar op 4G. Nou begrijp ik dat het ook wel eens aan het 4G netwerk kon liggen. Maar het komt ook doordat blijkbaar het kanaalnummer gewijzigd is. Dit vind ik toch wel erg raar. In mijn telefoon stond hij tot twee weken geleden namelijk nog op kanaal 4371 voor NLAlert. Dit heb ik eerder dus ook ingesteld. Na revisie en oproep van de politie via facebook toch maar eens opnieuw ingesteld. En nu is het kanaal 919. Ik heb ze nog beide in mijn telefoon staan.
Heeft iemand hier meer informatie over, waarom dit gewijzigd is? Ik vind het ook niet bepaald foolproof als iedereen het eerst zelf moet instellen. Al helemaal niet als het dan ook wijzigt.

Correctie: ik had de kanaalnummers verwisseld, huidige is 919, vorige was 4371.

Toevoeging: na even nadenken kom ik tot een volgende mogelijke conclusie. Door updates bv. van kitkat naar lollipop zijn bepaalde telefoons opnieuw standaard ingesteld, misschien omdat het kanaal 4371 ook standaard geïntegreerd is in de nieuwere versies van Android. Zoals in een reactie gezegd is dat de Amerikaanse standaard, welke niet in nl werkt. Deze kan ik overigens ook niét verwijderen. De 919 moet daarom (wellicht een tweede keer dus) handmatig toegevoegd worden. Klinkt logisch? Fabrikanten en providers hebben dit simpelweg niet aangepast?

[Reactie gewijzigd door TJRef op 8 december 2015 00:59]

Als ik je goed begrijp is het juiste kanaal dus 4371 voor op het Vodafone netwerk? De officiële website met instelhulp (http://www.nl-alert.nl/instelhulp/htc/?type=htc_android) geeft mij 919 als kanaal aan. Heb overigens geen bericht gekregen, dus ik heb vast iets verkeerd gedaan ondanks de stappen op genoemde website.
excuses, wellicht dat het andersom is! Dat het eerst 4371 was en nu 919.
Ik heb zelf overigens een HTC One m7. Ik zit bijna hartje Rotterdam op 4g Vodafone.

[Reactie gewijzigd door TJRef op 7 december 2015 13:57]

@TJRef

Ik kan je het volgende zeggen over de kanalen:

4371 is de Amerikaanse standaard en wordt gebruikt voornamelijk voor de Iphones en toestelen geimporteerd vanuit..Amerika.
919 is de Europese standaard en wordt voornamelijk gebruikt bij Android en Windows phones.

De NL-alert wordt over beide kanalen verzonden, dus als je telefoon openstaat voor beide, dan krijg je 2 berichten.
Ik heb beide codes er zelf in gezet, middels instelhulpen via de officiële website. Ik weet alleen niet meer wanneer ik de eerste code erin heb gezet. Ik heb deze telefoon al twee jaar en vier maanden. Ergens in die periode dus.
De telefoon is een unbranded versie via een abonnement bij Vodafone. Maar nogmaals, ik heb ze er beide zelf in gezet.

Tevens heb ik maar één bericht gekregen.
Hier nog een HTC die standaard al op 4371 staat ingesteld maar ik heb niks ontvangen. Volgens mij is hij niet naar 4371 verzonden, wellicht dat iemand anders het kan bevestigen. Ik heb in ieder geval 919 handmatig toegevoegd voor de volgende keer.
Dank voor je antwoord. Wellicht gaat het bij een volgende test wel goed op kanaal 919, heb hem nogmaals in de instellingen goed erin gezet op 919 (HTC M8).
Ik heb zelf ook een HTC one M8 en had hem gisteren op kanaal 919 gezet en kreeg vandaag wel 2 berichten. Had de andere kanaal die er standaad instaat nog wel aan laten staan.
Ik kan het niet eens zelf instellen.

Ik heb een Sony Experia Z3 Compact en daar zelf op een gegeven moment een gepreroote ROM op geflasht. Als ik op de site van NL-Alert kijk, zouden Sony toestellen per definitie ingesteld moeten zijn. Nou, mijn telefoon gaf geen kik.

Wellicht dat dit komt doordat ik zelf een ROM heb geflasht, maar als dat het zoveelste voorbehoud wordt voor het systeem om te werken, dan kan de overheid zo langzaamaan wel stoppen geloof ik met dat NL Alert :9
Ik heb ook een Z3 compact, met Cyanogenmod 12.1 erop. Zit op het Vodafone netwerk. Ik kreeg de melding nog voor ik de sirenes buiten hoorde. Ik kan me ook niet herinneren dat ik het ooit ergens heb aangezet.

Voor ik CM12 draaide had ik ook een prerooted rom, die prerooted roms worden gemaakt vanuit de official images die Sony vrijgeeft, en die zijn compatible per regio. Het kan zijn dat je een rom hebt geflashed die uit een regio komt die wel compatible is met Nederland, maar bijvoorbeeld van een Roemeense carrier komt. Kan me wel voorstellen dat op die rom NL-alert dan ook niet aanstaat.
Mijn Z1 gaf een melding. Denk dat het idd door de rom kan komen
Mijn Z1 gaf geen melding. Dit is met de officiële Sony Lollipop, unrooted.
En die NL-Alert instelhulp helpt ook niet:

Mobiele telefoons van Sony en Sony Ericsscon met Android zijn automatisch ingesteld voor NL-Alert. Niet dus.

Ik heb m'n telefoon ook niet altijd bij me, dus welke kneus heeft bedacht dat de sirenes wel wegkunnen.. |:( Niet iedereen zit de hele dag aan z'n mobieltje geplakt, of woont in 'Den Haag' waar er genoeg anderen in de buurt zijn.
Klopt, gaat gewoon puur om de centjes dat ze wegmoeten. Belachelijk
NL-Alert heeft zeker voordelen t.o.v. alleen een geluidssignaal: je kan veel betere informatie verspreiden: op zich een geweldige aanvulling.
En er is natuurlijk niks mis mee om geld te besparen. Maar dit lijkt op ontkennen van de weerbarstige realiteit, je kan er n.m.m. toch niet van uitgaan dat iedereen altijd en overal een mobieltje heeft? Het lijkt me dat je nooit dezelfde dekking haalt.
Het telefoonnetwerk lijkt me veel kwetsbaarder voor storingen en aanvallen dan een radio-netwerk en dan heb je geen plan B meer.
Maar alle voors en tegens zijn vast uitgebreid afgewogen in een dik rapport met de gewenste conclusie ;)

[Reactie gewijzigd door bum op 8 december 2015 13:40]

Zelf een Xperia Z2. Heb de melding wel ontvangen. Ik merkte het in eerste instantie niet, maar toen ik m'n telefoon wat later pakte zag ik de melding. Ook merkte ik dat m'n telefoon gloeiend heet was, en dat de helft van m'n batterijinhoud weggesmolten was. Als je het positief wil bekijken is dit beter dan in juni (toen moest ik een hard reset doen na het ontvangen van de melding), maar Sony moet duidelijk nog flink sleutelen aan z'n firmware...
Ik heb ook de Z3 compact, geen ROM, gewoon met orginele software en geupdate tot laatste versie. Ik heb de alert 2x ontvangen.
Zoals ik ook al opmerkte viel het mij ook op dat ik het bericht met m'n HTC One M8 waarschijnlijk niet kreeg omdat deze standaard op kanaal 4371 staat ingesteld.

Ook de de personen onder mijn reactie hebben hem met met 919 wel gekregen, en met 4371 niet.
Dat kan toch bijna geen toeval zijn?

[Reactie gewijzigd door SmiGueL op 7 december 2015 14:20]

Hoewel ik tot nu de test berichten wel kreeg, ontving ik ze juist deze keer niet. Gelukkig hoorde ik de sirenes om de hoek gewoon loeien :Y)
Ik vraag me af wat er deze keer mis ging? (Windows Phone 8.1 en Android 5.1)

[Reactie gewijzigd door Ge Someone op 7 december 2015 20:55]

Wel ontvangen, maar kan op mijn iPhone 6 nergens het NL-Alert bericht nog teruglezen nadat ik hem op het lockscherm had weggedrukt. Nul meerwaarde dus ten opzichte van de 'ouderwetse' sirenes.
Op mijn iPhone 6 kan ik hem tussen de notificaties terugvinden. Bij de SMS berichten zoals tiguan noemt kan ik ze niet vinden.
Hier (omgeving Eindhoven) via T-Mobile wel ontvangen, maar op een andere iPhone met KPN niet. Andere collega's met KPN dan weer wel. Dus het lijkt wat random.
:X Ik schrok me even het leplazarus van die scheepstoeter..was het straal vergeten.
Maar ook hier staat ie netjes in de notifications van de iPhone.
Even naar beneden swipen en rechter tab kiezen.

Mijn Android toestel bleef daarnaast wel verdacht stil....niks melding.
Ik schrok me ook de tering tandjes, 4 telefoons in de kamer gingen af met diverse alarmbellen etc.... Luchtalarm hebben we dan weer niet gehoord.

Zojuist ook geleerd waar ik de notificaties kan vinden op een iPhone 😳

Ik zat op 3G bij Vodafone in Sittard en we kregen het bericht stipt om 12:00 (Lunch!) voor de liefhebbers.

[Reactie gewijzigd door mjl op 7 december 2015 23:18]

Bij mij staat ie tussen de SMS berichten.
Ik heb hetzelfde probleem: op mijn Android (Nexus 5) en mijn iPhone 6 kan ik nergens het bericht teruglezen. Ook bleek vandaag dat de iPhones (allemaal 6) standaard de meldingen uit hebben staan (4 van de 5 iPhones in de buurt hadden dit zo ingesteld staan vanuit de fabriek): het lijkt mij juist dat je dit standaard aan wilt hebben staan (e.g. op-out; veel normale mensen weten deze instelling namelijk niet eens te vinden.).
Mijn OnePlus One icm Simyo wil niet. Cell Broadcasts wel aan staan...
Toen ik me er laatst een beetje over heb ingelezen bleek dat cyanogenOS dit inderdaad niet ondersteund.

/edit : zoals Zexion al aangeeft, CyanogenOS is niet CyanogenMod !

[Reactie gewijzigd door TIGER79 op 7 december 2015 13:33]

Hmm, ik meen me te herinneren dat ik op COS11s met mijn Oneplus One wel een keer een cell broadcast heb gekregen die ik toen met geen mogelijkheid meer weg kon krijgen uit mijn notificatiebalk :)

Sinds de move naar COS12(.1)s niets meer gekregen, erg apart dat er dan wel zo'n uitgebreide instelling is voor Cell Broadcasts, maar dat ie er niet door komt (AMBER-alert staat er bijvoorbeeld ook bij)
yup, wat je ziet staan zijn allemaal US-emegency cell broadcast services...
Dus de amber alert die je ziet staan is de US versie...
De Nederlandse Amber Alert is een SMS dienst waar je je op moet abonneren.
Ik draai CM12.1 op een LG G2, maar heb het bericht gewoon ontvangen.
CyanogenOS is niet hetzelfde als CyanogenMod.
OnePlus One hier met T-Mobiel. Ooit een bericht gekregen maar nu al meer dan een jaar niet. Cell broadcast staat aan.
Ik heb hem ook niet gehad op mijn OnePlus one (ook bij T-Mobile op 4G).

Ik vroeg me alleen wel af of ik het vinkje bij "Meldingen uitschakelen" weg moet hebben of niet. Vooral omdat de omschrijving eronder aangeeft: "Broadcasts met noodwaarschuwingen weergeven" en in het Engels schijnt deze optie "turn ON notifications" te heten.

Hebben jullie hier het vinkje aan of uit staan?
Die optie is in CyanogenMod ook niet duidelijk. Maar standaard staat die optie aangevinkt en ik kreeg op mijn GSM een NL Alert, dus deze optie moet aanstaan.
Goed om te weten. Ik heb hem dit keer juist eens uitgezet, omdat alle vorige keren het voor mij ook niet werkte en dit keer dus ook weer niet voor mijn Galaxy S3 met CM12.1 custom rom.

Voor de volgende keer dat vinkje dus maar weer eens aan laten en kijken of het iets uit maakt. Is de vertaling van die optie soms zo slecht gedaan dat het lijkt alsof je hem juist uit moet zetten?
Ik heb dezelfde instellingen op m'n OnePlus One als wat ik op m'n Nexus 5 heb, en bij die laatste kreeg ik wel een bericht, niet op de OPO. Zelfde provider, KPN. Nexus via 4G, of waar 't ook op komt als 't wifi heeft, en de OPO op 2G.
Het komt niet via Wifi, maar via een Cell-Broadcast. Dus een connectie met een zendmast is nodig. (Het is geen netwerk verbinding, maar een log-level GSM-pakket).
Dat weet ik, maar ik doelde op het mobiele netwerk waar je telefoon naar schakelt als 't verbinding met wifi maakt. 4G is momenteel voor data, nog niet echt voor spraak (al zijn ze daar mee bezig), dus het is niet zo gek dat je mobiel naar 3G gaat of lager in geval je een wifi verbinding hebt.
Zelfde hier. Ook een OnePlus One met alle instellingen onder Nooduitzendingen aan, maar geen NL Alert ontvangen.
Ik heb ook OnePlus i.c.m. T-mobile en ook hier geen NL Alert. Instellingen staan wel goed nog gecheckt.
Samsung s3 met CM12.1 (19-11-2015)

Ik heb voor het eerst het bericht ontvangen.
Had ik misschien even moeten updaten. S3 met CM12.1 (31-05-2015) hier, heb weeral niks gekregen. Alle Emergency broadcast instellingen staan aan.
Nou, ik heb een s3 met CM12.1 van 04-12-2015 met alle vinkjes aan, maar geen bericht. Of had ik ook de ETWS tsunami warnings aan moeten zetten? Ik zit trouwens op het Simyo netwerk.
Waar vinden jullie deze updates? Ik kan geen nieuwe builds meer vinden :| Overigens zit ik ook op Simyo, maar het zou me verbazen als het daar mee te maken heeft.
OnePlus X met Choozze (T-mobile) en Vodafone 4G (het is een dual sim telefoon): geen bericht gehad. Probleem van Oxygen OS?

Emergency messages / Cell Broadcast staat allemaal aan.
Hier een OnePlus Two met Youfone 4G, ik heb het bericht op tijd ontvangen. Oxygen OS draait erop en ik heb niets ingesteld betreft berichtgeving. Ik ben alleen niet in staat het bericht terug te vinden na het lezen ervan.

[Reactie gewijzigd door Rawit op 7 december 2015 13:24]

Bij mij hetzelfde Oneplus One icm Simyo géén Alert
Ik tot nu toe bij Simyo altijd wel (Nu ruim 2 jaar klant). Dus ik gok erop dat het aan je toestel ligt... :/
Leeuwarden Centrum
Oneplus One, Ben 4G, geen controle bericht, staat wel aan
Galaxy S3 met AchiDroid 5.1.1, t-mobile geen data abbo, geen controle bericht, stond wel aan.
Snap nog altijd niet dat ze zo geen systeem in belgie hebben anno 2015..
Toestel is al tijden goed ingesteld, maar heb nog nooit een bericht gehad op zowel Vodafone als nu Tele2. Zit ook hier op een 4G locatie, maar dan nog.

Standaard Note 3 btw.

[Reactie gewijzigd door Señor Sjon op 7 december 2015 12:25]

Tele2 4g werkt nog niet met NL-Alert.

[Reactie gewijzigd door Johan9711 op 7 december 2015 12:27]

Nou, ik heb 4g bij Tele2 en ik heb binnen een minuut na de sirenes ontvangen...

*toestel is Motorola X Play(cell ingeschakeld).
Je toestel moet op dat moment verbonden zijn geweest met 3G van Tele2 (netwerk van T-Mobile). 4G werkt namelijk nog niet.
Oh dan heb ik de poll verkeerd ingevuld :z
Ik heb hem ontvangen op mijn Nokia Lumia met Windows 10 Mobile. Kwam een minuut te laat binnen, maar dat is verwaarloosbaar.
Mijn Lumia met Windows 10 Mobile ging samen met de telefoons van mijn collega's af. Dat het niet precies om 12:00 was is wel vreemd, maar hierboven lees ik dat MsG er ook last van had op een naar ik aanneem) een Android telefoon.
Ik draai ook 10586.29 maar kreeg geen melding. Zit op ziggo 4g. Dat is dus eigenlijk het vodafone netwerk. Overigens ook op voorgaande os versies nooit een nl-alert gekregen.
Ik draai dezelfde build, maar geen melding. En niet eens op het Tele2 4G netwerk (3G bij Hollandsnieuwe). Lumia 920 overigens.

[Reactie gewijzigd door zonoskar op 7 december 2015 12:56]

Hier ook niets op een W10 met een 920 bij HN....
Terwijl een reactie hieronder W10 HN met een 640XL wel een bericht.

Blijft de 920 achter?

Ja dus, alle meldingen in deze thread is er niemand die succesvol berichten ontvangt op de 920.

[Reactie gewijzigd door IJsbeer op 7 december 2015 15:13]

Nope, hier ook niks op de 920. Ziggo Mobiel (4g) en Windows 10 Mobile. Hiervoor zelfde telefoon met Tele2 (op netwerk T-Mobile), toen ook nooit een testbericht ontvangen.
Precies hetzelfde hier.. Vreemd, want ik dacht dat vanaf 8.1 het standaard wel zou moeten kunnen.
Bij mij was het nog vreemder.
Collega en ik beiden een Lumia 930 beiden Vodafone. Hij kreeg hem wel binnen en ik kreeg niets binnen.
Hier stipt om 12:00 en een om 12:01.

Lumia 640XL, W10M 10586.29
Hollandsnieuwe 3G (Vodafone)
"Dat het niet precies om 12:00 was is wel vreemd,"

Nee hoor:
"Op maandag 7 december rond 12:00 uur"
bron: https://www.nl-alert.nl/over-nl-alert/

Op de reclame op tv lieten ze ook zien dat het echt 'rond' 12 uur is. Dus sommige kregen hem eerder dan 12 uur en sommige wat later. Ik denk dat ze dat vanwege netwerk belasting tijdens zo'n test het pushen een beetje verspreiden over een bepaalde tijdspanne. Al vraag ik nu dan direct weer af hoe het dan gaat als er stront aan de knikker is en het hele lang moet gewaarschuwd worden in 1x. Gaat het netwerk dan net als met oud&nieuw tegen de vlakte?
Ik kreeg hem op twee verschillende telefoons, die ik beide bij me droeg, op twee verschillende tijdstippen. Dus het ligt ook echt wel aan de telefoon.
Vermoedelijk checkt een telefoon maar om de zoveel tijd of er cell broadcast berichten zijn.
Ik gebruik een L920 en ook met (de laatste insider versie van) Win 10 mobile (10586.29). Helaas geen alert ontvangen terwijl "alle Nokia/MS phones standaard zijn ingesteld". Nou, mooi niet dus!

Je kunt deze met de instelhulp dus niet instellen, want dat zou dus al standaard zijn...Wat nu? Iemand hetzelfde issue en ook een oplossing?

Voor de volledigheid: KPN en 4G (maar wel binnen een gebouw...)

[Reactie gewijzigd door Ton_Kroon op 7 december 2015 14:28]

Het werkt alleen op NL-versies van de Lumia. Dus als je een Lumia uit Duitsland of Frankrijk hebt bijvoorbeeld, dan werkt het niet.
via website intern gekocht. Hoe weet je of het een 'NL' toestel betreft? Kan ik de IMEI ergens checken? Als het geen NL toestel is, wat dan?
Ton, ik heb destijds op Twitter via DM mijn IMEI naar het account @lumianl gestuurd en zij hebben het gecheckt. Geen idee of het ook ergens anders kan.
Dat zou een hoop kunnen verklaren! Heb je daar een bron van?
Moet ik even zoeken. Ik had het vorig jaar via Twitter van AlertNL als antwoord doorgekregen. Ik had toen de Duitse variant van de Lumia 620.
Fabrikanten hoeven alleen voor telefoons die voor de NL-markt bedoeld zijn NL-Alert in te bouwen. Vandaar dat het alleen op de NL-varianten zit.

Edit: was een antwoord van Lumia Nederland (juni van dit jaar)
"Bedankt voor het imei. Dit betreft een Duitse variant van de Lumia 620 en ondersteund dus geen NL Alert.
Voor fabrikanten alleen een vereiste voor toestellen welke voor Nederland worden geproduceerd."

[Reactie gewijzigd door joi-c op 7 december 2015 20:21]

Ik dacht dat NL-alert de lokale vorm was van een europa-wijde standaard, en zelfs ook USA lees ik hierboven. Ik zou het wel raar vinden wanneer ze dat op deze manier zouden uitzetten. Bovendien zou ik in het buitenland ook wel een berichtje willen krijgen wanneer er daar een gifwolk op mij af komt.

Ook voor mij geen bericht overigens op L920 met Denim 8.1 firmware op Vodafone 4G. Telefoon in NL gekocht, maar kan best grijze import zijn geweest.
Weet je zeker dat je NL-Alert aan hebt staan? In de berichten app bij instellingen staat ergens "Instellingen voor noodberichten wijzigen". Hier kan je dit aan (of uit) zetten.
Ik heb het net opgezocht en ik heb dezelfde situatie L920. Laatste build. NL-Alert staat aan. Geen melding, geen notificatie, geen geluid. Niks
Ik keek net op Berichten / instellingen. Daar staan 4 secties:
1. Geschiedenis en synchro
2. Sms/mms
3. Chatten
4. Sim

Geen sectie bevat iets als 'instellingen noodberichten wijzigen" Ik kan dus niets aan of uit zetten. Kan je iets preciezer zijn dan 'ergens'?
Overigens heb ik met win10 mobile de 'berichten en skype' app (ter vervanging van oude berichten App van 8.1) geinstalleerd gekregen.
Onder de checkbox van "Mms-berichten automatisch downloaden" bij Sms/mms staat het in blauwe tekst. Ik gebruik ook de berichten en Skype app, maar dat zou geen verschil moeten maken.
sorry, maar die optie heb ik op mijn L920 niet (MMS automatisch downloaden) en ook geen blauwe tekst
Een minuut kan het verschil tussen leven en dood betekenen wanneer er bommen worden gedropped op je woning :+
Ik denk dat je snel genoeg merkt als er een bom op je woning komt:P. en ik kreeg er 2. 1 om 12:00 en 1 om 12:01.
ik ook 2 op mijn 930, op 12.00 en 12.01

[Reactie gewijzigd door Conijntje op 7 december 2015 13:00]

Ik ook 2, op de Lumia 1520. Eerste keer dat ik hem ontvang op WP trouwens.
Op mijn Sony XPERIA Z3 Compact op het T-Mobile 4G netwerk ook 2x.
1x van NL-ALERT en 1x van NL-ALERT-CMAS. Ik had hem trouwens tijdens de test in juni ook al 2x gehad ;) (1x van NL-ALERT en 1x van NL-ALERT-CMAS).
ik kreeg hem optijd en nog 3x tussen 12 en 1 uur, best irritant dat dat nog een uur door moet gaan.
Het idee is ook dat zo'n alert (net als het luchtalarm) ruim van te voren afgaat...
Zo dat iedereen uitgebreid de tijd heeft om in paniek rondjes te gaan rennen
Hier op een Lumia met Windows 10 Mobile 10586.29 ook NL-Alert ontvangen 2x om 12:02
Maar op Nexus 5 van m'n vriendin met stock android 6.0.1 geen melding terwijl er vorig jaar wel een melding binnen kwam en we hebben beide zelfde provider en op 3G T-Mobile netwerk
Grotendeels geslaagd? Geheel mislukt dus?

En dit is dan een voorbereide test .... Benieuwd wat er gebeurt was als het voor het eggie gemoet had...
Ik denk juist dat veel mensen hun toestel nu gaan checken omdat veel anderen wel een bericht hebben ontvangen.
Volgens mij maakt het veel mensen niets uit "Laat de overheid het maar fixen, het oude systeem werkt toch"
Maar liefst 6 keer, tussen 12:11 en 12:30 op mijn vodafone sim. Op mijn Tele2 sim (via 3g van t-mobile) niet ontvangen.

Edit: berichten komen nog steeds binnen, inmiddels al 6 keer gehad.

[Reactie gewijzigd door DitisKees op 7 december 2015 12:31]

Mijn telefoon heeft ook deze remind functie, je moet hem in mijn geval zelf wegklikken anders blijft die komen.
Iedere keer bericht geopend, dus dat zou het niet moeten zijn. Maar beter 6 keer dan helemaal niet.
Ik vind 60% al een redelijke score als je het vergelijkt met een jaar geleden. Zeker ook als je bedenkt hoeveel mensen het luchtalarm niet horen. Uiteraard is er veel ruimte voor verbetering, grofweg 25% ontvangt helemaal niets. Zodra die groep opgelost is zou je mogelijkerwijs het luchtalarm uit kunnen schakelen. Echter lijkt mij dat wanneer de nood echt aan de man is en een provider uit de lucht is je meer aan een luchtalarm heb dan NL-Alert. Daarom vind ik het nog steeds een belachelijke keuze.
60% Is toch een slechte score, stel dat een gebouw ontruimd wordt en de BHV mist 40% van de aanwezigen.
Wat is het percentage dat het luchtalarm wel hoort? Ik vind je vergelijking nogal mank lopen, in een bedrijf weet je wie er zit en iedereen hoort het alarm. Dat is binnen een bedrijf een stuk beter te regelen dan buiten.

In dit geval kan je de overheid niet alles verwijten. Er zijn genoeg toestellen niet voorbereid voor NL-Alert. Daarnaast falen providers ook zoals Tele2 vandaag die niets via 4G de deur uit kreeg, iets wat door de overheid verplicht werd om dit jaar te regelen.

Cell broadcasting blijkt simpelweg nog niet solide genoeg om het luchtalarm te vervangen, maar het is goed op weg. Als men even doorzet halen ze over een paar jaar acceptabele waarden.
1 2 3 ... 32

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee