De proef met NL-Alert lijkt grotendeels te zijn geslaagd, maar niet iedereen heeft het controlebericht gehad. Het was de eerste keer dat vrijwel alle smartphones op alle netwerken het bericht konden ontvangen.
Veel mensen melden op Twitter de melding te hebben ontvangen, maar sommige hebben hem niet gehad. Op de redactie van Tweakers kregen ook veel van de toestellen met een simkaart de melding, maar er waren enkele waarbij dat niet gebeurde.
Het is de eerste test sinds NL-Alert geschikt is voor 4g-netwerken. Een voor een hebben providers de functie afgelopen maanden geactiveerd op 4g. Dat ontbrak afgelopen jaren nog. Het systeem is inmiddels al wel enige jaren in gebruik, ondanks de soap rondom het moeten instellen van smartphones afgelopen jaren. Inmiddels staan de noodmeldingen standaard ingeschakeld op veel nieuwe smartphones, waaronder die van Samsung, Huawei en Microsoft. Het systeem werkt alleen nog niet op 4g bij Tele2. Die provider heeft enkele honderdduizenden klanten op 4g.
Hoewel de overheid nog steeds test, is het systeem al enige jaren in gebruik bij daadwerkelijke noodsituaties. De overheid ziet het als voordeel dat met een NL-Alert iedereen in een regio snel bereikt kan worden en dat in zo'n bericht informatie kan staan over bijvoorbeeld het sluiten van deuren en ramen.
NL Alert is een waarschuwingssysteem van de overheid. Het systeem werkt niet via sms, maar heeft een apart kanaal, waardoor ook als de mobiele netwerken plat liggen het bericht kan worden verzonden. Het bericht wordt via zendmasten verspreid naar telefoons in een bepaald gebied: de verzender kan niet zien hoeveel mensen het bericht ontvangen. Voor de cijfers over het aantal ontvangen berichten was de overheid aangewezen op enquêtes. Over enkele jaren moet NL-Alert het systeem van het luchtalarm vervangen, dat anders groot en duur onderhoud zou moeten krijgen.