Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

NL-Alert

De soap achter het mobiele luchtalarm

07-12-2015 • 06:00

514

NL-Alert

Quizvraag: hoe lang denk je dat de Nederlandse overheid al bezig is met NL-Alert, haar mobiele alarmsysteem? Terwijl je hier rustig over nadenkt, kunnen wij alvast uitleggen dat, hoewel de overheid nog geregeld tests uitvoert, het systeem wel degelijk al werkt. Er zijn noodsituaties geweest waarin NL-Alert is ingezet en vaak met succes.

NL-Alert is een uitgebreidere versie van het aloude luchtalarm, die torens met drie lolly's boven op elkaar. Als een dergelijk luchtalarm afgaat, weet je niet wat er is en wat je moet doen. Moet je naar binnen en ramen en deuren dicht doen? Hard wegrennen? NL-Alert heeft dat probleem niet, omdat het bericht een inhoud heeft en mensen in de buurt dus gelijk kunnen weten waarom er alarm wordt geslagen.

Hoewel NL-Alert prima kan werken in noodsituaties, zijn de constant falende tests van de afgelopen jaren, waarbij mensen om onduidelijke redenen het bericht niet kregen, problematisch. Als er een alarm is, is het belangrijk dat iedereen die het zou moeten ontvangen, het ook ontvangt. Wie alleen thuis is, moet het ook kunnen zien. Je kunt er niet op vertrouwen dat iedereen elkaar inlicht en dat zo iedereen wordt bereikt.

Daarover gesproken: NL-Alert gaat uit van een belangrijke veronderstelling, namelijk dat iedereen altijd een mobieltje bij zich heeft. Dat is niet zo en dat probleem is lastiger op te lossen. Om hoeveel mensen het precies gaat, weet niemand, maar uiteraard is het een issue.

Inmiddels zijn er dus nog steeds hobbels te nemen en dat terwijl NL-Alert allesbehalve nieuw is. Sterker nog, de overheid is er al meer dan zeven jaar mee bezig, sinds augustus 2008.

De technologie: een eigen kanaal

NL-Alert is niet hetzelfde als sms, maar het lijkt er wel een beetje op. De standaard die de overheid gebruikt voor NL Alert heet sms cell broadcast, ook wel afgekort als sms-cb of smscb. Deze technologie is niet nieuw. Sterker nog, hij bestaat al bijna even lang als er 2g-netwerken in de lucht zijn.

De Groupe Speciale Mobile, de werkgroep waaraan 2g zijn afkorting gsm ontleent, stelde de standaard voor cell broadcast vast in 1996, in variant 3.41 van de gsm-standaard. Desondanks duurde het nog jaren voordat overheden gingen nadenken over het gebruik van cell broadcast voor een noodsignaal.

In Nederland horen we natuurlijk vooral over NL-Alert, waardoor het lijkt alsof de Nederlandse overheid deze technologie heeft ontwikkeld, getest en ingezet. Dat is maar ten dele waar. Hoewel Nederland wel een voorloper was en met geld van de Europese Commissie een project heeft opgezet om de haalbaarheid te schatten, was het altijd de bedoeling om er een Europees project van te maken. Daarom heeft Emtel, een Europese politeke organisatie die zich bezighoudt met alarmeringssystemen, het systeem EU-Alert gedoopt, waarna de diverse landen het zelf mochten implementeren, met als eerste twee letters de landaanduiding. Vandaar dat het in Nederland NL-Alert heet.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Demonstratie van Chorist, een Europees project dat overeenkomsten had met NL-Alert

Cell broadcast is een apart systeem op mobiele netwerken, dat bestaat naast de gewoonlijke kanalen voor bijvoorbeeld sms. Mocht je een vergelijking willen maken met de analoge wereld, dan is cell broadcast de 'vluchtstrook' van het mobiele netwerk, waar ander verkeer niet mag komen. Daarnaast werkt cell broadcast anders dan sms. Sms is vaak een-op-een-communicatie en in gevallen waarbij een centrale tegelijk veel sms'jes uitstuurt, gaat het altijd om nummers. De telefoonnummers van de ontvangers moeten bekend zijn en ze krijgen het sms'je ongeacht waar ze zijn.

Dat is uiteraard ongewenst bij een noodsignaal. Immers: als er brand uitbreekt op Terschelling, dan wil het gemeentebestuur niet alleen inwoners bereiken, maar ook toeristen die toevallig op het eiland zijn. Dat is precies waar cell broadcast voor is gemaakt: het bereiken van mensen in een bepaalde omgeving.

Het bericht komt automatisch op elke juist ingestelde telefoon die zich in het gebied bevindt. Daar hoeft een overheid dus verder niets aan te doen. Het kan bovendien een lang bericht zijn: een pagina kan maximaal 93 tekens bevatten, maar een bericht kan bestaan uit maximaal vijftien pagina's. Dat zijn dus bijna 1400 tekens om de noodsituatie te omschrijven.

Hoewel cell broadcast eerst alleen in de gsm-standaard zat, moest het natuurlijk ook snel werken op 3g en 4g. Dat heeft even geduurd. Om providers een stevig duwtje in de rug te geven, heeft de overheid verplicht dat cell broadcast werkt op alle netwerken die ze aanbieden, dus ook 4g. Die verplichting is ingegaan en afgelopen maanden hebben de providers een voor een aangekondigd dat ze NL-Alert in hun 4g-netwerken hebben ingebouwd.

Het nadeel van cell broadcast blijft op alle netwerken hetzelfde. De verzender heeft geen idee of het bericht ontvangen is. Er zijn dus geen statistieken over en providers kunnen die ook niet geven. De overheid achterhaalt al jaren via enquêtes hoeveel mensen de testberichten hebben ontvangen.

De problemen: zelf instellen

Het lijkt zo klaar als een klontje. Met een technologie die bijna twintig jaar geleden is vastgesteld zou het een eitje moeten zijn om NL-Alert probleemloos werkend te krijgen in Nederland, een land dat dankzij zijn vlakke landschap en hoge bevolkingsdichtheid bovendien mobiele netwerken heeft met een bereik van 99 procent.

Niets is minder waar. Al sinds het begin van de nationale tests met NL-Alert, tegelijk met de test voor het analoge alarmsysteem, de eerste maandag van de maand om twaalf uur 's middags, gaat het steevast mis. Mensen ontvangen berichten niet, veel later, veel te vaak of hun telefoon kan niets meer behalve het laten zien van de melding.

Het probleem zit bij de fabrikanten van smartphones. Sommige doen het keurig; zelfs nog voordat NL-Alert echt actief was, zette het toenmalige Sony Ericsson de app Burgeralarmen op smartphones. Microsoft doet het ook netjes; toestellen met Windows Phone 8.1 en hoger zijn automatisch ingesteld voor NL-Alert.

Apple heeft een waarschuwing in iOS 7 en 8 gezet. Wie bij de optie Noodmeldingen komt, ziet daar keurig onder staan dat de functie de 'batterijduur beïnvloedt'. De invloed van die melding is onbekend, maar wie de - hopelijk levensreddende - meldingen inschakelt, moet volgens Apple dus accepteren dat het toestel eerder leeg is.

Op Android is de situatie anders. Bij Samsung-toestellen zit de optie in de instellingen voor de Berichten-app. Geen wonder dat de overheid een instelhulp heeft gemaakt.

Update, 09:53: Samsung laat weten dat NL Alert inmiddels op alle Nederlandse toestellen standaard aan staat en gebruikers niets hoeven te doen om het in te stellen.

Cell broadcast is namelijk standaard ingebakken in Android, al een paar jaar. Onder het kopje 'Meer' van 'Draadloos en netwerken', zit de optie 'Noodwaarschuwingen'. Een kanaal invullen is dan niet nodig. De Instelhulp is typisch iets wat niet zou moeten bestaan. In een ideale wereld is elk toestel in de Nederlandse winkels standaard juist ingesteld voor NL-Alert.

Nu is NL-Alert nog een extraatje, maar dat duurt niet eeuwig. Eind vorig jaar besloot de toenmalige minister Ivo Opstelten dat de sirenes vanaf 2017 niet meer nodig zijn en NL-Alert dus het primaire middel is om alarm te slaan.

Dat maakt NL-Alert in de toekomst nog belangrijker dan het nu al is. Ten goede of ten kwade is het de bedoeling dat de overheid ons via onze telefoons alarmeert. Zolang fabrikanten van smartphones deze belangrijke functie niet standaard activeren, moeten we het instellen zelf doen.

Wat nu?

De test van maandag is de eerste waarbij iedereen in theorie de melding moet kunnen ontvangen, of je nu op 2g, 3g of 4g zit. Dat is een belangrijke stap voorwaarts. Daarmee is voor het eerst goed te zien hoe goed het systeem echt werkt.

De achilleshiel blijft zitten in de noodzaak NL-Alert zelf in te stellen. Hoe belangrijk het ontvangen van noodmeldingen ook is, niet iedereen zal eraan denken. Bovendien vermeldt Apple erbij dat het de accuduur kan verkorten. Het is niet bekend, maar je kunt vermoeden dat veel mensen liever een langere accuduur hebben dan een noodmelding.

De vraag is of dat erg is. Moet iedereen op zijn telefoon het bericht ontvangen of is het voldoende als een deel van de bevolking het krijgt? Dat zijn de sociale vragen die nog een antwoord moeten krijgen. De test van maandag is een volgende stap op weg naar het uitfaseren van het fysieke, hoorbare luchtalarm. Het is de vraag wanneer Nederland klaar is voor een alarm dat alleen binnenkomt op je telefoon en of dat zal zijn voordat de overheid de drie lolly's bovenop elkaar buiten gebruik stelt.

Reacties (514)

514
487
281
19
1
17
Wijzig sortering
"Nu is NL-Alert nog een extraatje, maar dat duurt niet eeuwig. Eind vorig jaar besloot de toenmalige minister Ivo Opstelten dat de sirenes vanaf 2017 niet meer nodig zijn en NL-Alert dus het primaire middel is om alarm te slaan."

Waarom verbaast het me niet dat ik de naam Opstelten daar zie?
Volgens mij is er werkelijk niets zinnigs en goed doordacht uit die man gekomen... Wie verzint dat nou!?
Als een stadsalarm afgaat weet je iig dat je als de sodemieter naar binnen moet, ramen en deuren sluiten en de TV aanzetten. Of op internet kijken, maar crisis.nl heeft nog nooit een crisis aangekund.

Met een mobieltje en geen luchtalarm zijn echt tig problemen...
- Accu leeg, geen bericht
- Geen bereik, geen bericht (Kan je trouwens enkel berichten van je eigen provider ontvangen, of als je geen bereik hebt van je eigen provider: krijg je het dan via een ander...? Zo neen: dom, en dan vrees ik dat vooral T-mobile klanten een verhoogd risico lopen :p)
- Telefoon vergeten (of expres niet mee), geen bericht
- Netwerken liggen plat, geen bericht (doch als dat gebeurd heb je vast door dat er wat mis is; mits je maar een telefoon hebt en je afvraagt waarom je geen bereik hebt.)
- Je telefoon trilt, maar je negeert hem omdat je ff met wat anders bezig bent (noem eens iets geks... Werk bijvoorbeeld! Of ff boodschappen doen... Of gewoon telefoonloos genieten van de natuur oid.); je ziet t bericht niet
- Je zit in de auto zonder houder of telefoon daar niet ingestopt, niemand wil een belachelijke boete van €230, dus je negeert het toestel... Geen bericht. (Ok, sirene hoor je in de auto wellicht ook niet; maar als je langs zo'n mast rijdt hoor je dat écht wel.)
- Je hebt helemaal geen mobiel... Of zo'n super oude dat t niet goed werkt. (Al kon een Nokia 3310 al prima Regio Info tonen (code 010/050 dacht ik :P), dan mot dit in theorie ook werken.)
- Bericht wordt niet afgeleverd zoals nu vaak 't geval... Je ziet en hoort dus niets.

En ga zo maar door en door... Ik snap niet hoe ze ooit hebben kunnen bedenken dat dit wel eens een goed idee zou kunnen zijn om die masten uit te zetten. :/

NL-Alert is een geniale aanvulling op een stadsalarm, mede vanwege het direct binnen krijgen van informatie over wat er precies aan de hand is; maar het kan stadsalarm absoluut niet vervangen. Misschien als back-up om toch nog zoveel mogelijk mensen te bereiken als t stadsalarm niet werkt, maar dan heb je 't ook wel gehad.

Bizar dat ze zo kunnen redeneren. Geld besparen ten koste van een cruciaal alarmsysteem dat werkelijk levens kan redden... Ziek.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 23 juli 2024 04:06]

Ter aanvulling op wat jij hierboven naar mijn inzien terecht stelt:

Ook als je telefoon op stil of "geen meldingen" staat is NL alert nier hoorbaar. Het NL-alert kun je natuurlijk ook gewoon onbewust negeren. Wat al helemaal gevaarlijk is.

Daarnaast zijn er scenario's waarbij een individueel alert absoluut niet gewenst is, neem een terroristische aanslag of overval als voorbeelden van zo'n scenario. Je verstopplek of vluchtroute zou dan bijvoorbeeld potentieel in gevaar kunnen komen door een NL-alert signaal.

Ik ben het er wel mee eens dat NL-alert een noodzakelijke aanvulling is op het 'ouderwetse' luchtalarm. Woningen en gebouwen worden immers steeds beter geïsoleerd, waardoor het luchtalarm soms niet of nauwelijks hoorbaar is. Er is dus naar mijn idee zeker een noodzaak voor een NL-alert achtige dienst, echter lijkt het me inderdaad niet ideaal als vervanger van het luchtalarm.

[Reactie gewijzigd door BannerFigurezZz op 23 juli 2024 04:06]

Een noodmelding is altijd hoorbaar (in ieder geval op een android telefoon) ongeacht van de modus waarin het toestel staat. Bij de test maandag was ik op werk en mijn telefoon stond op stil (niet storen) en toch ging er een geluidje af. Ook al onze demotoestellen gaven een piep terwijl die standaard op stil staan (werk in een kpn winkel).
Aha. Bedankt voor je reactie. Weer wat geleerd. Ik heb Android 5.0X en wanneer ik mijn telefoon op het equivalent van "stil" zet, genaamd "Geen meldingen" dan geeft NL alert geen geluid. Dit lijkt dus gerelateerd aan Android 5.0X of eventueel nog specifieker.
Ik merkte dus niks op de LG G3. Had hem op stil staan, naderhand merkte ik pas dat ik 2 alarm-icons had. "Gefeliciteerd, uw toestel werkt correct", nou niet dus.

Juist DIT moet de stilte op heffen, ook in een vergadering kan men dit dan verwachten, en zou zijn eigen unieke alarmtoon moeten hebben.
Dat is raar, ik heb zelf een G3 en kreeg dus wel een melding. Ik draai zelf android 5.0. Ik moet wel zeggen dat ik mijn geen storen enigszins heb aangepast. Standaard schakelt dit ook alarm geluiden uit waardoor mijn wekker het niet meer deed in stille modus, dit heb ik aangezet.
Misschien dat NL alert als zo'n zelfde alarm wordt gezien door android?
De telefoons in de winkel staan overigens in trilstand, niet volledige stille modus, dit zal ook een verschil maken aangezien de wekker in dat geval wel gewoon afgaat.
Ik had maandag 12:00 mijn Sony Xperia Z op stil staan en die ging gewoon af. Dunno hoe en wat, maar vond het eigenlijk wel een prettig idee.
//
Hoewel mijn ouders dan weer beide geen bericht kregen (hebben beide dezelfde Sony Ericsson) met de Burger alarmen app erop.
Ik begrijp sowieso niet dat er zoveel te besparen valt met een alarm systeem dat er al staat (luchtalarm), dat wel werkt, maar het vervolgens niet gebruiken.
heb zelf de xperia z5 compact en die trilde alleen maar
Ik begrijp sowieso niet dat er zoveel te besparen valt met een alarm systeem dat er al staat (luchtalarm), dat wel werkt, maar het vervolgens niet gebruiken.
Je moet gewoon niet willen besparen op een alarm-systeem. Er komt een dag dat je hem nodig hebt en dan ben je blij dat het gewoon werkt.
Natuurlijk moet je ook op een alarmsysteem besparen. Die dingen hebben ook onderhoud en vervanging nodig. Redundantie lijkt me gepast, maar onbeperkt geld storten in een systeem dat ook met minder geld aan de gestelde eisen voldoet is verspilling van geld en ik ben blij dat onze volksvertegenwoordigers meer snappen van prioriteseren dan jij. De vraag is wanneer goed goed genoeg is, niet of we niet zonder gêne meer geld aan [gezondheidszorg, milieubescherming, kinderopvang, veiligheid... vul maar in] kunnen uitgeven.
Ik betwijfel of de volksvertegenwoordigers er kaas van gegeten hebben, want ze besparen ook op dingen waar je niet op moet besparen (zorg op nummer 1).

En tuurlijk, als alles aan de gestelde eisen blijft voldoen is het prima, maar je weet net zo goed als ik dat ze gerust dingen durven af te schaffen die achteraf toch nog nodig blijken te zijn.

Op een gegeven moment moet het natuurlijk stoppen met die besparingsdrang.
Achteraf is altijd makkelijk praten. KLM had niet over Oekraïne moeten vliegen, commandant Karremans had de missie in Sebrenica nooit moeten accepteren, Nederland had in de jaren 30 veel meer geld in defensie moeten stoppen...
Ja, er gaat een keer een ramp gebeuren waarbij een geluidsalarm gewonden had kunnen voorkomen. Er gaat ook een keer een aardbeving in Groningen zijn waarbij gewonden vallen, er gaat een terroristische aanslag op een station plaatsvinden, er gaan kinderen ontvoerd worden. Maar wat is het alternatief? Kinderen onder bewaking binnen houden? Nooit meer openbaar vervoer nemen? Groningen preventief ontruimen? Elke honderd meter een waarschuwingsalarm plaatsen?
Ik geloof dat je risico's vrijwel onbeperkt kunt beperken, maar ik ben niet bereid de prijs daarvoor te bepalen, zowel financieel als maatschappelijk (wat nauw verbonden is).

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 23 juli 2024 04:06]

Groningen preventief ontruimen klinkt goed. Kunnen we dat schaliegas eindelijk gaan kraken. De kacheltjes moeten blijven branden he.

[Reactie gewijzigd door nullbyte op 23 juli 2024 04:06]

Helemaal mee eens, gewoon in gebruik houden die lolly's náást het NL Alert systeem!
Precies. Door het luchtalarm weet (bijna) iedereen dat er iets aan de hand is. De zeg 50% die het NL Alert bericht ontvangt kan de rest dan vertellen wat er precies aan de hand is.
Als er ooit serieuze stront aan de knikker is, vallen de mobiele netwerken waarschijnlijk als eerste uit. Zolang NL-Alert werkt is er geen sprake van een ramp :)
Begin dit jaar is er in heel Noord-Holland een flinke stroomstoring geweest. Niets werkte meer en dus ook het mobiele netwerk niet. Pas toen het elektriciteitsnet weer online was kwamen we te weten wat de oorzaak was. Bij een ramp oid lijkt me dit totaal geen wenselijke situatie! Maar nee, prima idee hoor die alarm sirenes weghalen, dat elektriciteits en mobiele netwerk blijft natuurlijk onder alle omstandigheden gewoon online. :+

edit:
typo's

[Reactie gewijzigd door Cowamundo op 23 juli 2024 04:06]

Vraag is natuurlijk of het stadsalarm of luchtalarm wel werkt op het moment van stroomuitval.
Het Nederlandse luchtalarm heeft een accu om te kunnen blijven werken als de stroom uitvalt. Geen idee hoe lang die accu's het volhouden maar waarschijnlijk lang genoeg om de bevolking te alarmeren.
Noodstroom. Zoveel energie vreten ze niet, dus met een redelijke accu best een paar dagen te overbruggen. Als er langer dan dat storing is, zijn er grotere problemen.
En volgens mij kunnen ze zelfs nog met de hand aangeslingerd worden als dat nodig is. Maar goed, dan moet je wel weten waar ze staan.
En werkt het netwerk dat die apparaten aan moet sturen nog wel, als er een stroomstoring is.

Zoals Cowamundo al terecht aangaf, bij de stroomstoring hier in Noord-Holland was het echt bal. Geen internet, mobiel, telefoon, tv en zelfs m'n radio werkte niet (dat laatste kwam om dat hij via de kabel verbonden was - doorgaans een pluspunt, nu even niet).
Al die masten hebben harkjes aan de bovenkant - yagi antennes. Dus ik dacht dat ze hun eigen netwerk draaien in de VHF band en dat ze elkaar kunnen berichten (elke paal een uniek nummer, mesh netwerk etc)...
GSM masten hebben ook een accu backup, alleen is deze wel sneller leeg dan die van de luchtalarm sirenes....
Ik heb er al gezien met generators naast., dit waren wel tijdelijke waar later een vaste mast voor in de plaats kwam met de nodige aansluitingen.
Ja, die sirenes hebben een noodstroomvoorziening (de witte kast onder aan de paal zit vol met accu's).

[Reactie gewijzigd door donny007 op 23 juli 2024 04:06]

Ik weet dat er noodstroom opzit maar de providers van de telefoonmasten hebben ook jarenlang gemeld dat er noodstroom op hun masten zit en dat alles heel goed is. Ik heb zelf ook deze storing meegemaakt en de meeste providers lagen er al na 15 min uit. Vervolgens lees je later dat er onderzoek etc. maar eigenlijk weten we vaak wel wat de oorzaak is. Er is heel veel bezuinigd op de standaard onderdelen wat alleen maar geld kost en niks oplevert. De kwaliteit gaat daardoor achteruit. Ik vraag me dan ook af of de sirenes hadden gewerkt op het moment dat er echt iets was. Al het netwerk lag geheel plat. Ofwel het kon niet via het netwerk gestart worden. De persoon die in mega nood gewaarschuwd moet worden... Hoe moet die gewaarschuwd worden? Radio met accu? 27MC?
Zo'n sirene gebruikt natuurlijk bijna geen stroom als die niet aan staat. Een GSM mast vreet continu stroom, en gebruikt ook nog veel meer wanneer het duizenden berichten moet doorsturen.
Ik snap dat deze bijna geen stroom verbruikt maar mijn bedenkingen komen wel als de masten van grote providers die landelijk goed bekend zijn na 15 min al offline zijn. Vroeg me toen ook af "Wat als je een ambulance, politie of brandweer nodig hebt?". Dan moet je ze vermoed ik ophalen.

Weet nog dat jaren (ongeveer 3) terug was er een stroomstoring van enkele uren en toen bleef mobiel het gewoon doen.

Heb je misschien ook een antwoord op mijn onderste stukje? Daar ben ik heel benieuwd naar (Hoe die persoon gewaarschuwd wordt).
Als je met 'duizenden berichten' cell broadcasting be doled, Dan hebben wij verschillende definities van broadcasting in ons hoofd. Volgens mij volstaat één bericht voor alle gebruikers.
Ja en zo komen er nog wel meer vragen omhoog.

Als er in een groot gebied stroomuitval is, hoe communiceer je dan met elkaar om te laten weten of het om een gewone storing gaat of dat je daadwerkelijk het alarm moet laten afgaan omdat er iets anders aan de hand is.

Gok namelijk niet dat er bij elke alarm toren een man/vrouw zit die de hele dag luistert of de buren het alarm inschakelen en hierdoor een ketting reactie ontstaat.
Of hebben ze allemaal morse code gestudeerd?
Toen er in de jaren 90 hier een aardbeving was viel bij de Politie als eerste het NationaleNoodnetwerk uit, dat is een noodtelefoonnet voor Politie, Overheid etc.

Reguliere Politiezenders bleef allemaal gewoon werken.
Leve de Overheid als je er van op aan moet kunnen... ;-)
Daarnaast is er DARES , radioamateurs die landelijk en evetueel internationaal communicatie verbindingen in noodsitaties verzorgen
Beetje domme vraag, natuurlijk werkt dat. Net als de gsm masten hebben die dingen een accu.
Politie kan altijd rondrijden met auto's met geluidinstallatie waarin ze vertellen dat je vooral kalm moet blijven :)
Anoniem: 668730 @jp7 december 2015 12:24
Afhankelijk van de noodsituatie kan het zomaar zijn dat de politie overbelast is met andere taken. Ik zou er niet op rekenen dat ze met een geluidswagen rond gaan rijden.
Maar hoe komt de politie dat te weten en hoe communiceren die dat weer naar alle collega's door als alles plat ligt.
Daar is het C2000 netwerk voor.
Niets werkte meer en dus ook het mobiele netwerk niet.
Ehm het mobiele netwerk heeft ook noodstroom (accu's) die werken in ieder geval een paar uur. Ik had in Amsterdam ook tijdens de stroomstoring prima bereik nog.
Dan waren de accu's hier denk ik niet opgeladen. (Hoorn)
Zowel mijn vriendin, onze visite en ikzelf maar ook veel van onze vrienden hadden geen bereik meer.

[Reactie gewijzigd door Cowamundo op 23 juli 2024 04:06]

Welk netwerk zit je? Ik had in Alkmaar geen bereik, hoorn wel toen ik daar weer aankwam
Ik ben (T-Mobile). Misschien dat dat iets uitmaakt. Ik had sowieso eerder bereik dan iemand met KPN
Het mobiele netwerk werkte nog wel, maar de masten zonden minder sterk. Ik had hier (in Hoorn) nog wel bereik via KPN.
Ik had daar ook last van (ook Hoorn), t was er wel maar zwak, maar via een andere provider die geloof ik wel de KPN netwerken gebruikt.
Paar maanden geleden, kortsluiting in stroomhuisje (Uitgeest) Geen stroom en ook geen 3G/ 4G netwerk en dus niet bereikbaar.

Was op verjaardag en alle netwerken hadden geen bereik..

[Reactie gewijzigd door Opperclowntje op 23 juli 2024 04:06]

Goed verwoord, en precies de punten die ik ook zou hebben genoemd.

Heb ook tot op heden nog nooit een bericht ontvangen op mijn Windows 8.1 telefoon. Terwijl dit dus automatisch ingesteld zou moeten zijn...

--Update 12:05--
Nope, geen NL alert. sommige collega's wel.
Werkt dus lekker top.

[Reactie gewijzigd door Faab de nde op 23 juli 2024 04:06]

.oisyn Moderator Devschuur® @Faab de nde7 december 2015 11:13
Ik heb het idd ook nog nooit ontvangen op mijn Lumia 1020. Nou zat ik doorgaans wel op 4G, waarbij dat dus niet werkte. Zit nu op een Lumia 950XL, ben benieuwd :)

.edit: Het werkt \o/ L950XL dus, Windows 10 Mobile, op Vodafone 4G.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 04:06]

Samsung Galaxy S3 met Android 5.1 op het Vodafone netwerk (3G/HSDPA) en ik heb nog nooit een NL-Alert ontvangen, ondanks dat mijn telefoon ingesteld is volgens de instructies (android 5 is zelfs standaard ingesteld voor cell broadcasts).

Tijdens verblijf in de VS midden in de nacht wakker omdat mijn telefoon daar wél een cell broadcast nav een flash flood ontving. Ik snap niet hoe het hier in NL weer zo'n puinhoop moet zijn met dit soort systemen. Het is een beproefd concept, dat elders wel gewoon werkt...
Is dit weer de invloed van de zoveelste onkundige uitvoeringsorganisatie die het tot een fiasco maakt?

Het afhankelijk zijn van dit soort technologie om waarschuwingen over een (mogelijke) ramp te versturen, zonder backup van publieke systemen die een UPS stroomvoorziening hebben is ronduit naief. @whatsapphack heeft hier voldoende redenen voor genoemd.

Hoewel de informatie die je van een sirene krijgt minimaal is, kan de standaard reactie 'naar binnen, ramen en deuren gesloten' wel je leven redden totdat er meer informatie beschikbaar is over de oorzaak.

[Reactie gewijzigd door Vullisbak op 23 juli 2024 04:06]

L1520 op W10M 586.29 3G. Wederom geen NL-Alert ontvangen. Vorige keer op WP8.1 ook niks. Waardeloos systeem, als er al zo vaak testen zijn uitgevoerd en er ontiegelijk veel mensen het gewoon niet ontvangen. Tijdens het college dat er 3/50 een alert krijgen en de rest gewoon niets. Ja oke, dan weet iedereen het, maar wat als je er toevallig niet bent?

En dan de sirenes weg willen halen vanwege kostenbesparing... Zo'n luchtalarm is ideaal, kan je altijd inzetten, en werkt bijna altijd en in elke situatie. NL-Alert werkt praktisch niet (in mijn geval)

Ook moet in NL het wiel altijd opnieuw uitgevonden worden. Waar elders een systeem prima werkt moet er hier een compleet nieuw systeem gemaakt worden.

[Reactie gewijzigd door WP_Pj op 23 juli 2024 04:06]

Anoniem: 306212 @.oisyn8 december 2015 08:52
L950xl op kpn... Niets...
KPN lumia 950 en niks ontvangen.
NLalert zelf bood ook al geen uitkomst want alle MS toestellen zouden het reeds ondersteunen. KPN dus in de fout?
Settings -> System -> Messaging -> Klik op de link "Change emergency alert settings" -> NL-Alert.
stond juist.. ivm cortana wel regio us. hmmm.
Nog een nadeel van nlalert dan

[Reactie gewijzigd door SED op 23 juli 2024 04:06]

Vodafone 4G i.c.m. Lumia 950, binnen 'n halve minuut nadat het luchtalarm begon de alert binnen! Out of the box, ook hier regio op US vanwege cortana...
Dan lijkt het dus KPN te zijn op 4G?
Vreemd dat behalve tweakers er niemand in geinresseerd lijkt te zijn bij de overheid of je hem wel of niet ontvangen hebt.
Je zou toch verwachten dat er op de nlalert site een meldingsknop zijn.
Nope hier ook 4G van KPN op een S4 mini en het werkte gewoon. Stond fabrieks af al goed ingesteld.

lijkt me eerder een windows phone / nokia configuratie probleem.
Settings staan standaard op nlalert. Dus config staat goed.
Zoals je ziet zijn er gebruikers die met de 950 wel nlalert ontvangen hebben. Dan blijft eigenlijk alleen KPN over..
(of de masten waar ik op dat moment op zat.. geen idee waar de fout zit.)
Hier niets ontvangen op m'n Lumia 950XL, moet ik nog iets aanzetten? heb niets kunnen vinden op de NL-Alert.nl website....
.oisyn Moderator Devschuur® @cybermarc7 december 2015 13:28
Er is wel een optie. In het Engels (want elke tweaker heeft zijn mobiel natuurlijk gewoon in het Engels ingesteld :+): Settings -> System -> Messaging -> Klik op de link "Change emergency alert settings" -> NL-Alert.

Aangezien het een regiogebonden iets is, moet je wellicht je regio ook op NL hebben ingesteld.
Ah... gevonden, mijn dank... stond keurig aan, maar heb m'n regio op US vanwege Cortana, dat zal de reden zijn dat ik geen alert krijg...
mvg, Marcel
Zo net op 4G op een Lumia met Windows 10 ontvangen.
Anoniem: 668730 @.oisyn7 december 2015 12:33
Hier niet ontvangen om Lumia 640 4G met KPN SIM.

Wel ontvangen op iPhone (ook KPN SIM) en HTC m7 (geen SIM).
Hier Lumia 535, geen bericht ontvangen.
Vandaag voor het eerst een NL-Alert ontvangen maar wel uitsluitend op mijn 3G-toestel. Ook alle collega's op Vodafone-3G hier hebben het ontvangen. Voorlopig echter nog geen positief resultaat op Vodafone 4G (m.n. Lumia 925 en Galaxy S4/S5) echter.

Edit: De S4 had Cell Broadcast uitgeschakeld, blijkt nu. Toch vreemd dat mijn Lumia hem in Rotterdam/Capelle niet ontving. Misschien vanwege verbonden zijn met Wifi?

[Reactie gewijzigd door Bacchus op 23 juli 2024 04:06]

Vodafone 4G op Lumia 950 (W10 mobile) aan de wifi en bericht gelijk ontvangen (Maastricht)
Voor het eerst een ontvangen met Vodafone 4G.
Geen melding op Lumia 625, Vodafone 4G, wp 8.1

In mijn instelling staat het wel aan dat ik NL alerts ontvang.
Ik ook niet, galaxy s5 mini.

Maarja ik wacht ook al een jaar op een android versie die uitgerold zou gaan worden, dus hoop dat er iets op dit toestel het doet voordat het bij de rest van nederland al lang werkt heb ik niet.
Op me iPhone 6s stond het ook gwn uit...
Zojuist mn eerste NL-Alert op mn Lumia 930 met 4G, zowaar
mijn vrouw heeft zojuist 6x bericht ontvangen op android. 4.2. Kan kennelijk voorkomen als toestel met nieuwe zendmast contact maakt in zendperiode. Maar ze is gewoon thuis en zo vaak wisselen op één locatie?
heb note 3 android 5 ook ik heb meldingen ontvangen 6stuk momenteel met tussen poses van 8 a 10 min.
Lumia 920 , windows 8.1 niks ontvangen
Nope, ik ook nog op Lumia 920, W8.1. Nog nooit trouwens.
Ik vrees dat er met NL-alert alles behalve geld is bespaard... Alleen die TV reclame campagnes omdat die testberichten steeds maar niet aan lijken te komen bij mensen kosten al een godsvermogen.
Als alleen al uit de tweakers poll blijkt dat minder dan de helft het bericht ontvangt hoe kon opa opstelten dan verantwoorden aan de kamer dat de analoge masten in 2017 kunnen worden uitgeschakeld?
Is er dan niemand geweest die aan de noodrem heeft getrokken?
Ik heb zojuist voor het eerst een berichtje gehad op mijn iPhone 4S en ik moet zeggen, dat negeer je niet zomaar. Dat is een flink andere notificatie dan een gewone SMS of whatsapp. Dus dat zou in telefoons goed geimplementeerd moeten zijn. Ik had geluid aanstaan toevallig. normaal niet. Dus weet niet of er dan ook zo'n lawaai geproduceerd zou worden.
Maar voor de overige punten, ben ik het roerend met je eens.
Dat is ook wat ik denk:
- gebruik landelijke alarm zodat mensen weten wat er gaande is.
- mensen kunnen dan naar Tv gaan, naar binnen, naar mobiel pakken en erop kijken.

De punten die je opnoemt zijn zeer duidelijke redenen waarom veel mensen niet snel op mobiel kijken en negeren dus gewoon omdat men bezig is, of omdat men mobiel niet mag gebruiken onder werk of onder rijden.
Zeker als je rondkijkt hoeveel mensen op weg zijn, weet je zeker dat groot deel NL-Alert melding niet zal lezen.

Oude mensen heb je nog steeds genoeg in Nederland, en veel zijn erg onhandig in smartphones. Ze hebben dan toestel dat zo simpel is als Nokia 3310 of zo. Daar werkt alarm niet goed op.

Minister denkt gewoon niet na en vraagt ook niet eens aan de mensen. Het kijkt alleen maar naar algemene cijfers van b.v. smartphone verkoop. Die zijn er genoeg, maar in praktijk is heel wat anders!

Nu krijg ik zelfs NL-Alert test melding binnen terwijl ik de reactie intik... :o
Inderdaad, iedereen maken we op deze manier zo onlosmakelijk afhankelijk van het netwerk dat voor een kwaadwillende een 'beste high-priority' het mobiele netwerk kan zijn, óók nog een factor.
Ik kreeg zojuist netjes (voor mij de eerste keer) een NL-Alert melding. Het geluid was heel anders dan een normale bericht-notificatie. Tevens was het een stuk langer en een stuk luider dan normaal (ik draai CyanogenMod op een Moto G).
Ik neem even aan dat andere telefoons/OSen ook dit gedrag vertonen. En dat zal voor de meeste mensen in een paar van de hypothetische situaties die WhatsappHack noemt, wel een trigger zijn om toch te gaan kijken waarom de telefoon zo "raar" doet.

Overigens wordt er niet iedere maand een controlebericht uitgezonden. Op nl-alert.nl onder veelgestelde vragen staat:
Wordt er van nu af aan elke eerste maandag van de maand om 12 uur een NL-Alert controlebericht uitgezonden?
Nee, de overheid zendt twee keer per jaar een controlebericht uit. Dit jaar was dat op 1 juni en op 7 december. Aan de hand van de controleberichten kun je nagaan of je mobiel juist is ingesteld om NL-Alert te ontvangen. In 2016 wordt op maandag 6 juni een controlebericht uitgezonden.

Ga dus s.v.p. niet lopen miepen als je in januari niets krijgt.

Tot slot is het Amber-Alert (wat ook onder de sms cell broadcast valt) bij veel Amerikanen de reden om de hele emergency-notifications uit te zetten. Het Amber alert wordt daar namelijk veelvuldig gebruikt, en komt ook geregeld midden in de nacht, wat begrijpelijkerwijs tot irritatie lijdt.
Dat is bij mij (CM13 op een Galaxy A5) gewoon uit te zetten...?
Draai jij ook CM12.1 en staat heb jij de optie "Melding uitschakelen" onder de Cell Broadcast instellingen in- of uitgeschakeld? (Zie ook de reactie van @Wildfire een stuk hierboven)
De optie moet blijkbaar aan staan -- hij staat standaard aan en ik heb dus inderdaad wel een noodalarm ontvangen.
Nog een andere rede, als je android 5.0+ telefoon op priority modus zit geeft hij geen geluid bij een NL-Alert bericht, en zie je het pas als je je telefoon opent. Ook lijkt dit niet doorgestuurd te worden naar mijn android wear, of dit te maken heeft met de priority mode kan ik niet bevestigen.
Geheel mee eens.

Het welbekende lucht alarm is de basis welke over de gehele wereld zijn dienst heeft bewezen.
NL-Alert is een welkome aanvulling.

En ja Ivo van Opstelten heeft wat bijzondere uitspraken gedaan en heeft heel wat teweeg gebracht wat resulteerde in een gedwongen ontslag.
Ach aan de andere kant, het systeem heeft jaren lang gedraaid met alleen die lucht hoorns, daarbij zijn er ook legio mensen die dat alarm niet horen! Als je ergens binnen bent in de auto zit als de wind verkeerd staat dan hoor je die niet.

Bovendien weet je dan nog niet wat er aan de hand is en wat je moet doen.
Als je in de auto zit en je hoort het wel, moet je door rijden of terug?

Ik vind het niet zo'n probleem. Ik denk dat je zeker in 2017 meer mensen bereikt met mobiel als nu met het lucht alarm. Bovendien als je iemand zonder telefoon op straat ziet lopen heb je als burger ook nog de plicht om haar/hem te waarschuwen.

Ook nu is er een afweging gemaakt hoeveel palen zetten we neer en wat zijn de kosten!
Ik ben geen fan van Opstelten, maar ik denk wel dat als dit systeem goed werkt je die oude rommel best kunt opruimen.
Ik denk dat je een beetje overdrijft. Een alarm is ook niet heilig omdat je geen idee hebt wat er aan de hand is. Luchtaanval of toxische wolk, kernramp of terroristische aanval? In alle gevallen moet je totaal anders handelen.

Je hoeft uw gsm niet bij je te hebben om gealarmeerd te worden, als je zonder gsm bij de bakker staat of op je werk zullen mensen rondom je wel waarschuwen. Als een alarm afgaat en je rijdt er met de auto voorbij weet je totaal wat er aan de hand is.

Als 40% van de mensen de sms leest zal 100% van de bevolking via mond aan mond de informatie verkrijgen. Wist je dat je via 7 connecties iedereen op aarde kan bereiken.

Alarmen zijn enkel nuttig als ze voor 1 doel gebruikt worden. Bijvoobeeld inbraakalarm van je huis, een brandalarm in een fabriek enz. Maar een algemeen alarm is gewoon hopeloos.

99% van de mensen reageer waarschijnlijk niet op het alarm....Er zal misschien over gesproken worden en als er geen berichtgeving is door een landelijke stroompanne zal slechts 1% van de bevolking effectief actie ondernemen.
Mensen die de oorlog hebben meegemaakt hebben nog steeds last van traumatische herinneringen als het luchtalarm gaat. Alleen daarom zouden we zo snel mogelijk naar een modern alternatief moeten overstappen.
Misschien moeten ze Dan het systeem anders testen dan nu gebruikelijk is zodat ze niet maandelijks eraan worden herrinnerd. Pluspunt is wel dat deze mensen in ieder geval reageren op een luchtalarm. Genoeg mensen die dat hele systeem negeren.

Verder heb ik geen mobiele telefoon dus dit moderne systeem zal mij nooit bereiken. Ik zal waarschijnlijk niet horen in de doelgroep van dit systeem.
Emotie opwekkend bij een behoorlijk klein deel van de bevolking lijkt me absoluut geen reden om dan 't hele systeem maar te slopen en een veel groter deel mensen risico laten lopen dat ze niet gealarmeerd worden... Ik denk dat die mensen dat zelf ook niet zouden willen, op een enkeling na. Liever onnodig emoties, dan niet gewaarschuwd kunnen worden bij een daadwerkelijke ramp/zeer gevaarlijke situatie.

Allebei mn opa en oma's hebben de oorlog zeer bewust meegemaakt en geliefden verloren. Opa even gevangen geweest. Behoorlijke k*t herinneringen aan de oorlog... Maar die had echt niets tegen die tests van 't alarm. Oma greep het zelfs aan als vast moment om vrienden herdenken.

Ik erken het probleem dus wel, maar het zijn er zo enorm weinig... Nee, dat weegt niet op tegen de veiligheid van een veel grotere groep mensen.
Volgens mij kun je op veel oude telefoons ook cell broadcast instellen. Dus dat zou niet echt het probleem zijn.

Mensen die niet op hun telefoon willen/kunnen kijken om de een of andere reden zijn een groter probleem voor dit systeem, misschien zouden fabrikanten er voor kunnen zorgen dat je er een speciale melding voor kan instellen, dan is je telefoon het alarm ondanks andere instellingen.

Bereik zou je kunnen oplossen door alles via KPN te versturen, weet alleen niet of dat mogelijk is. Dan zou je telefoon namelijk altijd op een bepaalde band moeten luisteren.
In principe moet het luisteren op een specifieke frequentie (misschien een speciale voor NL-Alert, waar alle providers op uitzenden) niet per se heel gek veel verbruiken; immers kan je ook tot 5 frequenties tegelijk bundelen om allejezus ziekelijk snel 4G te krijgen, om maar een voorbeeld te noemen. Zo zit m'n iPhone constant op 800 + 1800Mhz te zenden/ontvangen. Probleem is wel dat dit eerst een wake krijgt indien in standby...

Het is erg lastig om de balans te vinden en zoveel mogelijk toestellen te ondersteunen zonder al te dikke accudrain.
.oisyn Moderator Devschuur® @lololig7 december 2015 11:16
Volgens mij kun je op veel oude telefoons ook cell broadcast instellen
Die optie bestond idd al op mijn allereerste telefoon in '99 (een Motorola), al kon ik toen nog niet eens SMS'en want dat mocht toen nog niet met prepaid 8)7

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 04:06]

Nee precies. Die alarmen doen mij altijd denken aan het luchtalarm. Als de 3e wereldoorlog uitbreekt en Nederland aangevallen wordt (om wat voor reden dan ook) dan zal het mobiele netwerk een van de eerste dingen zijn die offline gehaald worden. Daar zit je dan als er een luchtaanval aankomt.
Die alarmen zijn het luchtalarm. Dus goed dat ze je daaraan doen denken.
Voor zover ik weet zijn die luchtalarmen ook al lang via het GSM netwerk met de centrale verbonden dus dat systeem gaat toch wel stuk :+
Bizar dat ze zo kunnen redeneren. Geld besparen ten koste van een cruciaal alarmsysteem dat werkelijk levens kan redden... Ziek.
Niet echt in mijn ogen... dit is typerend voor hoe de overheid de IT-wereld ziet. Ze snappen het niet en willen het (lijkt wel) niet snappen. Geld besparen op alles wat los en vast zit, zonder dat ze écht begrijpen wat de consequenties zijn.
En dan een Parijsje in Nederland, in alle grote steden, en het alarm gaat niet af. Hoeveel levens zijn er dan verloren die door het alarm gered waren? Juist als er een ww3 gevoel is bij mensen, actieve aanvallen in westerse wereld, etc.. lijkt het mij meer nodig dan zeg 10 jaar geleden.
Helemaal mee eens. En hoe zit het met mijn kinderen? Moeten die nu ook al met 8 jaar een telefoon hebben of mogen die niet meer buiten komen?
Ik merk op mijn samsung geen daadwerkelijk verschil in accuduur tussen aan of uit. Lijkt me sowieso sterk, je ontvangt slechts een apart kanaal extra op een frequentie waar sowieso al continu een ontvanger aan staat, er word niet verzonden. Ik heb verder trouwens nooit iets hoeven instellen en heb wel al twee keer een daadwerkelijk alarm ontvangen. De huawei van mijn vriendin ontving beide alarmen trouwens niet, terwijl ze bij een ervan gewoon naast me zat en zich bij de andere in hetzelfde gebied, waarschijnlijk zelfs op dezelfde mast bevond. Bij die laatste bevond ze zich letterlijk op het terrein waar de "ramp" plaatsvond trouwens. Ik stond er vrij dichtbij. Het betrof hierbij een zeer grote brand op het chemelot terrein in zuid-limburg, mocht iemand dat interesseren.
Veel aannames in dit bericht dus, als je het mij vraagt.

[Reactie gewijzigd door MadMan op 23 juli 2024 04:06]

Het lijkt mij ook vreemd dat het veel energie zou moeten kosten, ook omdat cell broadcast vroeger (ruim 15 jaar geleden, vorige eeuw) al gewoon gebruikt werd op oude nokia'tjes en zo. In de begintijd van mobiele telefonie had je namelijk nog zoiets als lokaal bellen (binnen je netnummer) en met cell broadcast kreeg je dan te zien in welk netnummer je je bevond op dat moment. En het was niet alsof die toestellen toen ineens zo snel leeg waren.

edit: Trouwens, zat je vriendin wellicht op 4G en jij niet? Op 4G is het nog niet zo lang actief namelijk.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 23 juli 2024 04:06]

Er staat niet bij dat het veel energie kost. Apple is gewoon voorzichtig. Je weet hoe bepaalde mensen tegenwoordig reageren al de accu 10 minuten eerder leeg is.
Juist dan moet je zo'n geringe invloed niet eens melden. Vooral op een consumer-telefoon als een iPhone.
Zoals ik al zei, Apple is denk ik gewoon voorzichtig om klachten te voorkomen. Als er in Amerika in de gebruiksaanwijzing van de magnetron staat, dat je er geen huisdieren in moet stoppen om te drogen......
Dat je je kleren niet met een strijkijzer moet strijker terwijl je die kleren aan hebt.....
Maar waarom krijg je die waarschuwing dan niet te zien als je wifi aan/uit zet? of wanneer je apps installeert? of als je de gps nonstop aanzet?
Omdat het daar toch duidelijk is lijkt me?
In Indonesië en Thailand krijg je op sommige plekken nog steeds continue broadcast berichten. Soms spam, soms niets meer dan de naam van het gebied.

Voor het instellen van je telefoon, een netwerkoperator kan nu verschillende dingen instellen via verborgen SMS. Waarom niet hetzelfde met NL-alert?

Edit: gjmi: Ik heb het over het instellen, niet over het bericht zelf.

[Reactie gewijzigd door bkor op 23 juli 2024 04:06]

Ota (over the air) berichten zijn juist redelijk beperkt met zelfs binnen hetzelfde merk dat niet alle modellen hetzelfde kunnen. Het is sowieso al de vraag of er ondersteuning is voor het instellen van cell broadcast, en als die er is voor hoeveel toestellen dan.
Antwoord op je vraag staat in het artikel uitgelegd. Om het via zo'n verborgen SMS te doen moeten ze de nummers kennen en elke telefoon apart een berichtje sturen. En omdat te kunnen doen, zouden ze moeten bijhouden welk nummer in welk gebied zit, ook van buitenlanders. Je wilt namelijk een echte alert beperken tot een bepaald gebied.

Zo'n cel broadcast gaat gewoon naar iedere telefoon in het betreffende gebied. Het is een soort omroepinstallatie voor telefoons. inplaats van dat ze een telefoontje (sms) plegen naar iedereen apart.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 23 juli 2024 04:06]

Nostalgie :) "LOKAAL 010" of "REGIO 010" in je display :)
De overheid doet al aannames sinds 2007. Ik heb de afgelopen jaren nog nooit het nl alert bericht ontvangen en velen met mij. Ik hoef er niet aan en vind het eerder vervelend dat door toedoen van t-mobile vorig jaar mijn telefoon standaard leegliep door het foutief aanmelden bij het nl-alert systeem.

Als het echt werkt zet ik het misschien wel aan. Tot die tijd ga ik liever af op het luchtalarm, wat vrijwel altijd feilloos z'n werk doet.
ook nog NOOOOOIT gehad op mijn HTC Android telefoons.

echt bizar ..

en je zult maar geen 06 bij je hebben of ergens in de bossen/parkeerkelder/flat/kantoor/huis of in je bootje op het water geen ontvangst hebben .. en dan?

Slecht dat zoiets belangrijks zo simpelweg aan de kant geschoven wordt.. |:(

imho gewoon beide naast elkaar laten bestaan. Kunnen prima samen :)

[Reactie gewijzigd door Alfa Novanta op 23 juli 2024 04:06]

Als je geen ontvangst hebt is de kans dat je wel naast een luchtalarm staat (en die kan horen) klein :).
Neemt natuurlijk niet weg dat deze half bakke oplossing gewoon shit is
Bij mij stond het kanaal nummer verkeerd ingevuld. Zelf een nieuwe toegevoegd en krijg nu wel de alert op m'n HTC.

Het juiste kanaalnummer is 919.

[Reactie gewijzigd door tiguan op 23 juli 2024 04:06]

Luchtalarm opzich werkt misschien "feilloos" maar dat betekend niet dat het ook daadwerkelijk z'n doel behaalt, zie bijvoorbeeld de reactie van @Auredium
nieuws: Overheid gaat via cell broadcast waarschuwen bij rampen
Anoniem: 145867 @Thomqa7 december 2015 10:02
Bij een luchtalarm denk je eerder: Och zal wel weer een testje zijn. Bij zo'n nl alert zie je gelijk wat eraan de hand is. En weet je direct wat er precies is en heb je meer beleving.
Dus is het beter.
Bij een luchalarm is er 1 risico.

Mocht er een noodkreet zijn op de eerst maandag van de maand, dan wordt deze genegeerd.

Wanneer jij op een vrijdag zo'n alert hoort, gaat er als het goed is wel een lampje branden .
Je zal het wel merken als er op de 1ste maandag van de maand 12:00 er iets aan de hand is: de sirenes gaan 3-4x harder loeien...
Maar de kans dat een echte calamiteit samenvalt met het testalarm is wel heel klein. Ik kijk altijd of het wel 12:00 uur is als ik het alarm hoor. Dat is je eigen verantwoordelijkheid.
Als het echt werkt zet ik het misschien wel aan.
Je moet het aanzetten, anders werkt het niet. In worst case scenario krijg je dan EN het luchtalarm EN de bijbehorende informatie dat je je uit een bepaald gebied weg moet blijven.
Ja exact. Precies wat ik zeg. Als het systeem volwassen genoeg is dan zal ik aanzetten. Tot die tijd is en blijft het de verantwoordelijkheid van de overheid om mij te informeren. Niet andersom.
De overheid probeert jou te informeren, maar jij zet het systeem bewust niet aan. Lijkt me dan toch helemaal jouw eigen verantwoordelijkheid als je dan niet geinformeerd wordt.
De overheid probeert jou te informeren, maar jij zet het systeem bewust niet aan.
Als men garandeert dat het werkt is er een keuze. Als je nu niks hoort weet je niet of het systeem niet werkt, je telefoon niet werkt of dat er geen alarm is.

Breid het systeem maar uit met meer luchtalarmen, knipperende lantaarnpalen, weet ik het. En wie het dan nog niet merkt valt onder 'bijkomende schade'. Er zijn toch te veel mensen.
Het is een systeem voor als er dikke shit is, maar je moet het zelf aanzetten. ben ik nou de enige die dit raar vindt ?
je zou het kunnen afdwingen..
Wet maken, daar in stelt dat CELL broadcast ten allertijden aan moet staan en dat dit geen opie mag zijn om dit aan of uit te zetten.

Dit kan je alleen doen voor binnen landse verkochte mobieltjes.. Maar als de hele EU dit afdwingt. Zal dit geen optie meer zijn.. Alleen de chinesche mobieltjes die geimpoirteerd worden voor een stuiver zouden deze misschien nog optioneel hebben.

BTW.. het is ook afdwingbaar voor bestaande mobieltjes die via een UPDATE de optie aan zetten.
Ja en nee.

Als het systeem nou zou werken dan ja. Eens dat het dan deels mijn schuld is. Maar er zijn zoveel haken en ogen aan dit systeem dat ik het nu nog niet waard vind. Stel in het geval dat ik in een no-go zone zit met een chemische brand en ik heb hulp nodig omdat ik er letterlijk bij was, maar mijn sony Xperia telefoon loopt kompleet vast en ik moet wachten totdat de accu leeg is voordat ik hem weer kan gebruiken. Lekker als ik of iemand anders in mijn omgeving dan hulpdiensten nodig heb. Stel ik heb een HTC one nogwat en er is een fikse gaswolk die je absoluut niet in wil ademen, maar ik krijg de melding 6 uur later pas. Stel ik heb een iPhone 5 op het t-mobile netwerk en ik heb de alert aan staan, dan ben ik iedere dag 4 uur van mn accu kwijt (wat ik dus vorig jaar had) zonder dat ik ook m aar een melding binnen krijg. Stel ik krijg hem überhaupt niet omdat mn accu leeg is.

Hoe serieus kan je dit systeem nemen als het al ruim 5 jaar duurt voordat ze uberhaupt iets werkends hebben?
Om maar een auto analogie erin te gooien: stel dat airbags maar in 80% van de noodzakelijke gevallen correct uitklappen, zet jij je airbag dan uit omdat het een onbetrouwbaar systeem is dat je niet serieus kunt nemen? Dat het niet altijd werkt als je het nodig hebt, betekent niet dat het je nooit zal kunnen helpen.
Slechte analogie. ten eerste is het geen 80%, ten tweede moet je er rekening mee houden dat het de performance drastisch beïnvloed (miste 4 uur aan accutijd op mn iPhone 5 met t-mobile). En ten derde zou ik dan die hele auto niet kopen als dergelijke veiligheidsfeatures niet correct zouden werken.

Airbags in een auto zijn super belangrijk.
nl-alert op een telefoon totaal niet.
miste 4 uur aan accutijd op mn iPhone 5 met t-mobile
Dat lag aan T-Mobile en schijnt al te zijn opgelost
Ik ga niet voor die ene testmelding in de maand iedere dag 4 uur aan accu inleveren
Nee dat snap ik ook wel. Maar mijn punt is: dat probleem is opgelost, en is derhalve geen argument meer. Het hoeft dus niet in den treure herhaald te worden.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 04:06]

Nee dat snap ik ook wel, maar kijk eens naar al het falen van het systeem als geheel dan voegen dergelijke kleine dingen zoveel toe aan de lijst dat je bijna denkt dat we er maar beter mee kunnen stoppen. ook vandaag is het weer zo ver dat mensen met bijvoorbeelde 4G van Tele2 de berichten niet zouden kunnen ontvangen (terwijl er genoeg zijn die het wel binnen krijgen), omdat het netwerk er nog niet klaar voor is (euhm na vijf jaar zou een gloednieuw netwerk dit nog niet op orde hebben? geloof er niks van). En inderdaad ook hier blijkt weer dat Tele2 het netwerk wel op orde heeft, maar dat de overheid het nog niet op orde heeft richting Tele2:
Bij Tele2 is dat dus niet gelukt. Maar Tele2 ontkent dat het netwerk niet klaar is. Er is alleen nog geen verbinding mogelijk tussen het netwerk en de meldkamer, en dat is een zaak van de overheid, zegt een woordvoerder. Die verbinding zal in januari worden gelegd.
bron: http://nos.nl/artikel/207...ert-via-4g-bij-tele2.html
Daar heb je wel een punt. Mijn xperia liep ook compleet vast. Ik kon hem niet eens uitzetten.
Gelukkig was een collega in de buurt die me kon bellen waardoor de knoppen van de app plotseling zichtbaar werden.
Hoe moet dit in een noodsituatie. Dubbele stress.
NL-Alert gaat uit bij mij.
Hoe weet je dan of het nu het werkt voor jou en je telefoon als je het niet aan zet. Bij mij werkt het al een aantal jaar.
Omdat ik het nu niet aan kan zetten. De optie ontbreekt gewoon terwijl mijn toestel het prima ondersteund. en de tijd dat ik het wel aan had staan (iPhone 5 op t-mobile) had ik er iedere dag last van dus heb het weer uitgezet.

Nu blijkt dan weer dat de overheid nog geen directe verbinding naar Tele2 heeft neergelegd (die komt pas in Januari) dus bij Tele2 moet je sowieso nog een tijdje wachten.
Houden we ook rekening met de situatie waarin bijvoorbeeld telefoons of het GSM-netwerk het niet meer doet? Dan werkt het 'ouderwetse' radiografische luchtalarm wel, maar kunnen mensen niet meer op hun telefoon de NL-Alert berichten krijgen.

Verder vraag ik me af of mensen de urgentie van een NL-Alert bericht t.o.v. een sirene in de gaten hebben. Genoeg mensen die per uur een dozijn tekstberichtjes krijgen en een tekstberichtje van NL-Alert springt er dan niet uit, laat staan dat je dan de moeite gaat doen om het te lezen.

Als de sirenes loeien dan kun je voor gecontroleerde paniek zorgen en hebben mensen in de gaten dat het om een noodsituatie (zware storm, ramp, aanval) gaat, bij een NL-Alert heb ik daar mijn twijfels over.

Ik denk dat de sirenes zullen blijven bestaan omdat ze een ander effect hebben dan het NL-Alert berichtje, NL-Alert kan dan een prima aanvulling zijn die vertelt waarom de sirene gaat. Maar het is nog niet acuut en betrouwbaar genoeg, net zoals we nog altijd geen noodnummers kunnen bellen over VoIP of Skype.
Volgens mij is het niet afhankelijk van het up zijn van het GSM netwerk. De mast zelf doet een broadcast naar alle toestellen die aanstaan en luisteren op die band. Dus als de mast staat en wordt aangestuurd gaat er een signaal uit. Tot zover niet slechter dan een traditioneel luchtalarm. Je ontvanger kan echter, zoals hieronder aangegeven wel leeg raken en met je eigen oren is die kans een stuk kleiner. Qua contingency zul je dus naast de transistor radio, ook een solar charger en een powerbank in je noodkit moeten stoppen. Je Smartphone verbruikt nou eenmaal een stuk meer energie dan een transistorradio.
Het gaat ook meer om de kansen die NL-Alert biedt. Nu is het zo dat je het luchtalarm hoort en je je radio afstemt op de calamiteitenzender. Nou is de penetratiegraad van radio's op batterijen in Nederland best laag. Effect: Je kunt mensen laten weten dat er iets is, maar niet wat ze moeten doen. NL-Alert maakt dit een stuk sneller en gecontroleerder mogelijk. Naar binnen of evacueren en wie wanneer, zodat het een iets minder grote chaos wordt dan wanneer iedereen tegelijk onderweg is. Daar zit een groot deel van de winst. Weliswaar zijn veel toestellen nog niet geschikt, maar een heleboel ook wel. Dus als ik het alarm niet krijg, de persoon naast mij mogelijk wel. Bij een luchtalarm wat om technische redenen niet werkt is dat geen optie. Onder de streep is er wat voor te zeggen om beide systemen naast elkaar te laten bestaan totdat gebleken is dat NL-Alert doet wat het moet doen. En volgens mij is dat wat men nu ook doet. De Deadline van 2017 ook nuttig om te zorgen dat het voor elkaar komt en de noodzakelijke investeringen worden gedaan.
Klopt als een bus. De NL-Alert is een signaal blast per toren. Hier zitten een groot aantal nadelen aa, zoals dat het niet meetbaar is hoeveel mensen het bericht daadwerkelijk hebben ontvangen, of als je net tussen 2 cell's switcht.
Het grootste manco aan het systeem is niet het zelf instellen, maar de techniek die ze hebben gekozen. De Cell-broadcast is zo ongeveer de minst zinvolle methode.
De eenvoudigste is SMS, iedereen kent het, gebruikt het en het heeft een "gegarandeerde" delivery. Nadeel van SMS is weer dat het momenteel lastig te targetten is op regio. En dat komt weer omdat de netwerkbeheerders hun cell's niet op geo-functionaliteit hebben ingericht. Vaak weten ze niet eens welke Cell-ID waar staat zonder grote kaart. Dit maakt heel veel GEO functies nagenoeg onmogelijk. Ik zoek de oplossing dan ook niet bij de telefoonmakers, maar bij de providers, die hebben simpelweg wat werk te doen.
Grootste probleem is, dat de overheid uit gaat van aanwezigheid van een mobiele telefoon bij iedereen.

Ik heb niet altijd mijn mobiele telefoon bij me. Vaker wel dan niet, maar ik fiets nog wel eens weg zonder hem mee te nemen.
Verder zijn mensen de lul als hun accu leeg is / telefoon kapot is / pincode tevaak is ingetoetst / geen bereik hebben...

Eerlijk gezegd zie ik niet in hoe dit systeem de sirenes kan vervangen maar goed, ik zal wel ouderwets zijn
Helemaal mee eens. Las net op Nu.nl dat in het Lake District mensen in de rij staan voor telefooncellen omdat hun mobieltje leeg was. Die hebben allemaal niks aan een mobiel alert, als er nog meer shit hun kant op komt. In mijn straat ben ik de enige met een gaskachel i.p.v. rendementsketel. Maar toen de stroom uitviel was ik de enige die warm zat. Nieuwe technologie vind ik prachtig, ik zit niet voor niks op Tweakers. Maar essentiële diensten zoals een alarm moeten juist rampen-proof zijn, en dat is dit niet.

We zijn ons zo langzamerhand helemaal aan het specialiseren op een hele specifieke omgeving (techniek) en de evolutietheorie leert ons dat de uitstervingskans van een soort toeneemt als dat het geval is. Gelukkig zijn er nog de schaapherders in het Atlasgebergte die het stokje in dat geval over kunnen nemen van de uitgestorven Tweakers }>
Je houd altijd een groep die niet bereikbaar is, de vraag is wanneer is deze groep te groot om te verwaarlozen, ik zal het vast ook niet ontvangen met mijn dumbphone nokia2310 (heerlijk 1x per 2 weken opladen) als ik ooit over stap naar een smartphone vraag ik me af of ik dit nog herinner en die app ga installeren.....

het zou beter zijn dat ze via de profider een sms kunnen sturen die gewoon iedereen ontvangt met of zonder ingestelde app.

[Reactie gewijzigd door bamboe op 23 juli 2024 04:06]

Met het luchtalarm is de groep mensen die het niet ontvangen vele malen kleiner dan met Nl-alert. Als ik op mn werk bezig ben dan ligt mijn telefoon de hele dag naast me, maar ik kijk er alleen even op in de pauze. Als je me nodig hebt bel je me maar. Dat wordt met Nl-alert lastig. Of als ik net dat moment ff naar de wc ben ofzo. De groep is nu nog vele malen te groot.
Hoezo is met het luchtalarm de groep mensen veel kleiner. Heb je dat onderzocht?

Met het luchtalarm is ook van alles mis, zo kun je het heel gemakkelijk missen door:
- In een goed geisoleerd gebouw te zijn
- In de auto te zitten
- Als er een stevige wind de andere kant op staat
- Als het enige luchtalarm dat jij kan horen net stuk is
- Als je de TV aan hebt staan
- Als je in een luidruchtige omgeving bent

Dus nee, laten we niet doen alsof het luchtalarm ideaal is, ideaal zou het zijn om het beide te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Kees op 23 juli 2024 04:06]

.oisyn Moderator Devschuur® @Kees7 december 2015 12:12
- Als er een stevige wind de andere kant op staat
- Als het enige luchtalarm dat jij kan horen net stuk is
Hoewel ik je mening verder wel deel zijn deze twee punten eigenlijk niet helemaal valide. Over het algemeen hoor je altijd wel meerdere luchtalarmen. Als diegene die in je buurt staat kapot is, dan zul je altijd vanuit de verte de andere wel horen. Bovendien worden ze elke maand getest, dus de kans dat diegene net in die maand kapot is gegaan is best klein.

Hetzelfde argument gaat ook op voor de wind - als die het dichtstbijzijnde geluid "wegwaait", dan zal het ook eentje die in de windrichting een stuk verderop staat naar je toewaaien.
Ik zit hier nu met vier collega's in een werkruimte op de han (2e verdieping flexruimte zonder enige vorm van contact met buitenlucht) en hier heeft 1 iemand zojuist een melding gekregen (16 minuten na 12 uur) en dat was puur een trilling (terwijl toestel op geluid staat).

Ik wilde het proberen, maar de toestel instelhulp van de overheid faalt hard met opties die niet bestaan.

Het luchtalarm heb ik vandaag ook niet gehoord. ligt waarschijnlijk aan onze herrie, maar normaal gesproken hoor ik hem wel hier.
laten we niet doen alsof het luchtalarm ideaal is, ideaal zou het zijn om het beide te gebruiken.

Geheel eens. Punt bij luchtalarm is ookd at je geen idee hebt waarom het alarm gaat. Tenzij er letterlijk vijandelijke vliegtuigen in de lucht hangen, is het vooral gokken. En wat doen mensen? Juist ja, het internet op ... _/-\o_
- In de auto te zitten
- Als je de TV aan hebt staan
in beide gevallen is het vaak juist veel makkelijker. in de auto heb je vaak de radio aanstaan, en alle TV zenders zenden een speciale melding uit. En als ik in de auto zit dan kijk ik niet op mn telefoon dus dat werkt ook niet.
Als het een regionale melding is en je zit RTL-7 te kijken dan denk ik niet dat je daar een melding van krijgt? En veel mensen hebben muziek opstaan in de auto, niet perse radio.

Maar ik ben het met je eens dat de kans dan groter is dat je er iets van meekrijgt, maar dat is dan niet dankzij het luchtalarm.
NL-Alert geeft als het goed is een apart geluidsignaal
Nog nooit geluid gehoord of bericht gezien.
Volgens NL-Alrt.nl is mijn smartphone standaard goed ingesteld (Win8.1).
Dan klopt er toch iets niet aan dit "prachtige"systeem....

Van mij mag het aloude luchtalarm (is ook niet eens zo heel erg oud zoals het nu is..) blijven bestaan; gsm bericht is prima om iets uit te leggen, maar gealarmeerd wordt je door het luchtalarm het allereerste!
Ik heb hem vandaag op mijn Lumia 930 en 635 (met windows 10 mobile) keurig om klokslag 12u ontvangen. Je kunt er overigens niet echt omheen...beeldvullend bericht....en je telefoon gaat continue over...tot je hem wegdrukt...

Dit was overigens de eerste keer dat ik hem heb ontvangen....
NL-Alert geeft als het goed is een apart geluidsignaal
Nope, tenminste niet bij mij (op Android 4). Ik krijg het ingestelde SMS-signaal, maar gelukkig wel 12 keer, tussen 12 uur en 12:45 uur...
Geloof me als het werkt hoor je het. Het Is dat vervelende iep iep iep geluid dat je ook in die reclames hoort.

Mijn Nexus 4 deed het, ik was me de vorige test helemaal het schompus geschrokken terwijl mijn telefoon geluid uit stond.

Ik wacht tot 12 uur dat wordt weer lachen.
Naar aanleidding van je bericht dacht ik mwah misschien moet ik het voor de gein even aanzetten. ben dr nu toch mee bezig dus ja hea. ff proberen.

dus ik naar de instelhulp van de overheid: https://www.nl-alert.nl/instelhulp/apple/?type=ios

Klopt dus gewoon niet hea. ik heb heel die optie niet. Komt ook nog eens bij dat mn laptop kompleet vast slaat bij die website.

Fantastisch geregeld weer dit.
Collega van mij kreeg net een stille melding terwijl zijn toestel niet op stil staat. Ook kwam de melding 16 minuten later.

Andere collega heeft de app geblokkeerd staan als spam (android) en krijgt dus helemaal geen melding XD.
Mijn nieuwe telefoon (wileyfox Swift) kreeg geen bericht binnen op Sim 1 :(

Vodafone 4G
ACM Software Architect @bamboe7 december 2015 08:06
Waarom zou het op je dumbphone niet werken? Dit artikel geeft onder andere sony-erricsson als voorbeeld die het al jaren ondersteunt. Volgens de nl-alert site zou het ook mogelijk kunnen zijn op jouw telefoon, hoewel ze niet vertellen welke nokia's er allemaal onder die 'overig'-classificatie vallen.
Waarom zou het op je dumbphone niet werken

Omdat o.a. de noodzakelijke kanalen niet ingesteld kunnen worden. NL-Alert is gebaserd op de oude GSM broadcast, maar er is genoeg aangepast dat het én niet werkt met die klassieke broadcast én niet compatible is met varianten zoals ontwikkeld voor de grote jongens in de USA en Japan.

Ook een enorme blunder, want oorspronkelijk was het idee het systeem veel dichter bij die van de Amerikanen (zwaar weer, amber en presidential alert) en Japan (aardbeving/tsunami alert) te houden. Immers we hebben daar twee leidinggevende technologie-landen met zo'n 450 miljoen inwoners, en wat doen wij in Nederland? Juist ja, een net niet helemaal compatibele variant ontwikkelen ... |:(

Dat Amerikaanse en Japanse systeem ontsteund elke smartphone out-of-the-box met veel minder problemen.
Binnenshuis heb ik vaak geen bereik met mijn telefoon. Dan krijg ik dus ook de noodmelding niet. Kan mij ook niet voorstellen dat ik de enige ben. Wifi heb ik dan weer wel. Zouden niet moeten kijken om dit breder te maken? Bijvoorbeeld door ook iets via internet netwerken te doen?
Ik denk dat je met de gemiddelde P2000 app al een redelijk eindje komt. :)
Maar er zal ook vast wel een app zijn die specifiek NL-Alerts doorstuurt.
Binnenshuis heb ik vaak geen bereik met mijn telefoon. Dan krijg ik dus ook de noodmelding niet.
Ik heb geeneens een telefoon. En alleen aan de katten kan ik zien dat er mogelijk buiten iets gebeurt. Nou ja, er zijn toch mensen teveel.
In een slecht geval komt er dan maar iemand aankloppen. ;)
Het probleem is juist iedereen SMSen een gigantische belasting zou zijn. Los daarvan, heb je het artikel gelezen? Het gaat er juist om dat je mensen die op dat moment in een gebied zitten wilt informeren. Niet mensen met een bepaald huisadres.

Losdaarvan zou een nokia 2310 ook gewoon Cell Broadcasts moeten ondersteunen (zie ook de ractie van Pyramiden).
Als je oordopjes in je telefoon hebt zitten merk je in ieder geval donders goed dat er een NL-Alert binnenkomt, kreeg de vorige keer dat zo'n ding werd verstuurd zowat een hartaanval van die akelige piep in m'n oor :P Maar sirenes horen te blijven, niet iedereen (alhoewel je dat misschien wel denkt) heeft altijd z'n telefoon voor zich of direct onder handbereik. Genoeg beroepen waarbij zo'n ding in een kluisje belandt o.i.d.
Met je eens dat bij veel bedrijven GSM gebruik onder het werk verboden is, vaak ook heel terecht.

Hoop dat jet in zulke bedrijven goed geregeld is dat BHV gealarmeerd wordt binnen het bedrijf, dat zou wel moeten. BHV kan regelen dat melding via P.A.-installatie het gehel bedrijf gealarmeerd wordt indien van toepassing.
Ik weet niet hoe dat op elke telefoon werkt, maar als ik een NL Alert krijgt neemt de melding mijn hele scherm is en trilt mijn telefoon als een gek
Verder vraag ik me af of mensen de urgentie van een NL-Alert bericht t.o.v. een sirene in de gaten hebben. Genoeg mensen die per uur een dozijn tekstberichtjes krijgen en een tekstberichtje van NL-Alert springt er dan niet uit, laat staan dat je dan de moeite gaat doen om het te lezen.
Als je dit denkt, dan heb je nooit een NL-Alert bericht gehad of je bent het wellicht al vergeten. Een NL-Alert wordt niet weergegeven als een normaal SMS bericht. Het is een schermvullende melding die je niet over het hoofd kunt zien. Je kunt hem niet even weg klikken. Tevens zal de telefoon een harde melding laten horen en zal je telefoon hard trillen (zelfs als alle profielen op volledig stil staan).

Vanmiddag zal je hopelijk zien wat het in werkelijkheid is. Hier zie je mijn eerste en tevens enige ervaring met NL-Alert (mijn Chinese testtelefoons, krijgen deze melding namelijk niet):
http://gathering.tweakers...message/44335459#44335459
Ik kan me herinneren dat een NL-Alert bericht een heel andere notificatie gaf dan Whatsapp/SMS. Die viel volgens mij dus zeker wel op.

Ik ben benieuwd of, als er ergens een alert is, de uitleg ook duidelijk op http://www.nl-alert.nl/ staat. Naast regionale/nationale media, is een simpele website met uitleg (voor als je alleen de sirene hoort) wel handig.

Edit:
De notificatie bestond bij mij uit herhaald trillen (had initieel het geluid uit staan). In ieder geval anders dan standaard berichten-notificaties.

[Reactie gewijzigd door ArmEagle op 23 juli 2024 04:06]

Het afbreken van de sirenes vind ik een zorgwekkende ontwikkeling. Dit gaan vervangen met techniek in de zin van een Appje op een mobiele telefoon is vragen om problemen. Techniek faalt, overal, ook bij tweakers.net. En het is bewezen dat niemand fatsoenlijk bereik heeft wanneer men met 10.000 tot 40.000 man op bijv een festival staat en een uitgaande gesprek probeert te voeren.

Stel je voor, een NL alert wordt verzonden over een mogelijke ramp, aanslag of wat dan ook. Iedereen gaat uit paniek staan telefoneren met elkaar, en wordt dat zelfde netwerk overbelast.

Ik vind het storend soms voor elke scheet mijn mobiel bij me te hebben. Ik slaap er ook niet 24/7 mee ofzo. Als het uit een kostenbesparende overweging is geweest de sirenes eruit te halen dan moeten ze die persoon eens grondig onderzoeken lijkt mij.

Je kunt een basis zoals een sirene dat we gewend waren op iedere maandag van de nieuwe maand niet vervangen met een achterlijke app.
Volgens mij komt dat nl-alert bericht niet in je postvak in maar word direct getoond op je scherm. Lijkt mij onmogelijk dat je dat mist.
Op mijn telefoon (en de vorige 2, wel allemaal Blackberry's) heeft de NL-Alert een unieke en erg luide toon en trilt de telefoon ook nog eens en is daarom niet te verwarren met het krijgen van een bericht, dit zou ik ook op andere telefoons verwachten eigenlijk.
Om aan te geven hoe slecht: Ik heb dat NL-Alert dus nog niet ontvangen terwijl ik mijn telefoon wel goed heb ingesteld (volgens de specificaties van de Nederlandse overheid).

EDIT:
Om 12:49 uiteindelijk toch nog ontvangen.

[Reactie gewijzigd door Freee!! op 23 juli 2024 04:06]

Ik kreeg hem voor het eerst sinds dat ik mijn telefoon in februari kocht, binnen.

Maar mocht er een ramp zijn, 16 uur een alert van 12 uur krijgen is wel heel erg laat... Mijn moeder kreeg hem ook pas om 15 uur, dan heb je meer aan de luchtalarm die zoals wel vaker vrijwel stipt om 12 uur afging.
Dat is best wel een beetje extreem, voorlopig kan dat luchtalarm nog niet afgeschaft worden.
Klopt, maar je weet hoe de overheid is, net als met de OV chipkaart een half gebakken en onafgemaakt slecht werkend systeem invoeren, en te snel de papieren kaartje afschaffen.

(heel vaak koop ik alsnog een los papieren chipkaart, retourtje Amsterdam kost mij dan 17 euro in plaats van 29, aangezien je minimaal 20 euro opgeladen moet hebben).

Oftewel, ze gaan het naar alle waarschijnlijkheid veel te snel af schaffen.
Oftewel, ze gaan het naar alle waarschijnlijkheid veel te snel af schaffen.
En vervolgens komt er een parlementaire enquete naar waarom er zo onnodig veel slachtoffers zijn gevallen bij die ramp.
Een cell-broadcast wordt op het Belgische spoorwegnetwerk ook gebruikt via GSM-R. Elke trein of elk seinhuis kan een dergelijke broadcast opstarten bij noodsituaties (denk aan aanrijding, mensen in de sporen,...), en dan wordt elke trein in die cel(l) gewaarschuwd met een signaal, tevens wordt er automatisch een audiokanaal geopend tussen alle treinen in die cel en het nationale controlcenter om de noodsituatie te duiden. Werkt redelijk goed buiten dat de cellen redelijk groot zijn geconfigureerd (met tot gevolg dat ook treinen die 20km verder zijn tot stilstand komen en moeten wachten op verdere instructies alvorens ze terug hun rit verder mogen zetten)
In Nederland hebben we ook GSM-r dit rail netwerk is iets heel anders dan NL alert, het bevind zich namelijk op een andere band dan het reguliere netwerk omdat het ook een soort van safety netwerk is. Dit is gebaseerd op het oude Gprs data netwerk.
Ik heb hier op kantoor mijn eigen prive GSM netwerk en net als GSM-R zit dit in de normale GSM banden (1800Mhz) maar met veel minder vermogen, het is gewoon een ouderwetse 2G GSM en GPRS basisstation.
Goed genoeg om bedrijfspanden die geen dekking van de landelijke providers hebben alsnog te voorzien. Het resultaat is echter dat niemand op het prive netwerk de cellbroadcasts van de publieke netwerken ziet, het is immers een andere cell.
Ik kan als operator wel een SMS sturen naar alle subscribers, maar dan moet ik wel eerst weten dat er iets aan de hand is, dat lucht alarm is vrijwel overal wel te horen.
GSM-R is gebaseerd op GSM, maar maakt gebruik van andere frequenties en heeft daarnaast extra functionaliteit, speciaal voor het gebruik in de spoorwegwereld. Het is dan ook onzichtbaar voor normale mobiele telefoons. De frequentieband die gebruikt wordt voor de uplink is 876–880 MHz en voor de downlink 921–925 MHz.
Wellicht dat in NL net de stukjes bij de buiten de publieke bruikbare 900Mhz band gebruikt . Maar volgens de ITU vast gestelde banden overlapt R-GSM vrijwel volledig met E-GSM-900:
R-GSM, Railways GSM-900 Band (includes Standard and Extended GSM-900 band)
Ik wou maar aangeven dat wij in de spoorwegwereld ook gebruik maken van die cell-broadcast, en dat deze wel werkt.
Van de techniciteit erachter heb ik geen weet, dat is voer voor andere spoormannen :P
Was dat niet exact de reden dat ProRail ed niet zo blij waren dat de overheid bepaalde frequenties aan het veilen was?
Tsja kennelijk waren ze dan in gevaarlijk gebied aan het opereren. Zomaar dingen uitzenden met dergelijk vermogens is niet toegestaan. Daar zijn een aantal vrije frequentiebanden voor.
In 2013 heb ik hier noodgedwongen een onderzoek naar gedaan. In mijn omgeving kregen vier mensen te maken met een onwerkbare accu. Een featurephone die niet meer drie dagen meeging, maar slechts een halve dag was vreemd. Uiteraard ga je er vanuit dat het te maken heeft met een accu-slurpende-app of een accu van 1 - 2 jaar oud.

Wat vooral opviel, was dat alle problemen zich voordeden via het netwerk van T-Mobile (en de partijen die gebruik maakte van dat netwerk). Enkele iPhones waren de dupe, maar vooral gebruikers van Samsung waren getroffen door de plotselinge accu-bug.

De fora van T-Mobile stroomden vol met problemen over een snel leeglopende accu. Het viel hierbij op dat het allemaal een week voor de eerste NL-Alert begon. Dat was rond februari 2013. In 2014 leken ze het lek boven te hebben en kreeg ik geen meldingen meer binnen. Waren de klagers overgestapt van mobiel of netwerk of had T-Mobile het probleem opgelost? Het lijkt erop dat de laatste stelling van kracht is.
NL-Alert + T-Mobile is nu geen "probleem" meer.

Meer informatie over dit onderzoek is te lezen in mijn blog en forumtopic.
Tweaker Kiswum: T-Mobile + NL-Alert = dode accu

Accu snel leeg (div. toestellen)
Behalve dan het beperkte bereik van het t mobile netwerk
Ik vind het dus een behoorlijk beroerd idee om de luchtalarmen uit te faseren, en wel om drie redenen:
1) Niet iedereen heeft een mobieltje, heeft em bij zich, of ontvangt de melding correct
2) De luchtalarmen zijn er al en kunnen dus net zo goed gebruikt worden
3) Toeristen uit andere werelddelen ontvangen deze meldingen wrs niet
Eind vorig jaar besloot de toenmalige minister Ivo Opstelten dat de sirenes vanaf 2017 niet meer nodig zijn en NL-Alert dus het primaire middel is om alarm te slaan.
Dat is eigenlijk een best slechte zaak, worden de sirenes dan helemaal uitgeschakeld en opgeruimd, of bedoelen ze hier alleen de maandelijkse test ?
Niet iedereen heeft een mobieltje, of laat deze 's nachts aan staan of is überhaupt ingeschakeld (denk aan lege batterij) .
In een gezin is er altijd wel iemand met een ingeschakelde telefoon, maar een significant deel van de bevolking woont alleen, zonder ingeschakelde telefoon kunnen ze dus, zonder de sirenes, niet meer gewaarschuwd worden.
Het zou mij enigszins verbazen dat de overheid zou beslissen de infrastructuur te verwijderen. Dat kost immers geld, en heeft voorlopig weinig meerwaarde.
Wel klinkt het logisch dat men kosten wil schrappen zoals nazicht, onderhoud, tests en misschien zelfs stroomvoorziening. Op die manier kan het gehele systeem nog geruime tijd als koude failover dienen, misschien zelfs totdat de masten wel weg moeten, omwille van licenties of fysieke gevaren.

Technisch twijfel ik aan cell broadcasts als enige waarschuwing bij rampen omdat het mijn insziens in strijd is met het KISS principe (keep things simple, stupid). Tov een geluidssignaal introduceert dit systeem immers tal van afhankelijkheden, wat de faalkans inherent doet stijgen. Het belangrijkst is volgens mij dat iedereen zo snel mogelijk weet dat er wat aan de hand is. Mensen zullen dan vanzelf via de beschikbare kanalen op zoek gaan naar concretere informatie.
Ik ben wel een voorstander van de technologie, maar dan als extra informatie kanaal naast radio, TV, omroepwagens en pamfletten die in het geval van rampen worden ingezet.
Anoniem: 382732 @Madshark7 december 2015 09:01
Eerlijk gezegd denk ik dat het bereik via mobiele telefoon (ook al heeft niet iedereen een mobiele telefoon) hoger is dan via sirenes. Zowel thuis als op kantoor hoor ik die sirenes niet. Beide gebouwen hebben zo'n goede geluidisolatie dat de sirenes er niet door heen komen (alleen als het muisstil is in huis of op kantoor hoor je het).

Cel broadcast wordt wel ontvangen.
Hier is het juist andersom. De sirenes hoor ik wel, maar de GSM-signalen worden met grote regelmaat geblokkeerd door de dikke muren. Naar mijn idee horen beide systemen elkaar te ondersteunen. Alleen NL-Alert gaat niet werken, net zoals dat alleen de sirene niet werk. En dan heb ik het nog niet eens over mensen die tijdens het werk geen mobieltje bij zich mogen dragen.
Hier in het dorp is die zelfs al weg omdat die anders voor een jaar of twee verplaatst had moeten worden. Denk dat je nu ook wel genoeg situaties hebt waar mensen niets horen. Een boer die met zijn tractor op het land is, of een tweaker die met koptelefoon op aan het gamen is bijv zullen de sirene snel kunnen missen.
een tweaker die met koptelefoon op aan het gamen is
...kunnen ze niet gewoon een email sturen?
Anoniem: 80466 @Enai7 december 2015 09:24
...kunnen ze niet gewoon een email sturen?
Hoe weet je welke emailadressen zich waar bevinden?
De lokatie is juist essentieeel voor noodoproepen.
Daarbij zijn er ook mensen als ik die niet bijzonder veel geven om een mobiel.
De mensen uit mijn omgeving weten hoe, en wanneer ze mij kunnen bereiken.
Tijdens het werk verwacht ik geen privé gesprekken(ben daar op mijn vaste nummer te bereiken wanneer van belang).
Thuis(of tijdens het werk in een VM indien) heb ik het nodige contact via de PC.

Ik heb mijn tel. wel altijd bij, en kan hem vrijwel overal laden(auto/laptop) indien zelf nodig, uiteindelijk laad ik hem vaak enkel op alvorens weekend o.d.
Het kan zomaar zijn dat 1 tot 3 dagen van de week mijn telefoon (oude Experia S) gewoon uit staat/leeg is, daar andere kanalen voor mij die tijd simpelweg voldoende overlappen, en ik dus thuis niet via dat systeem te bereiken zal zijn.
"Moet je maar een telefoon kopen, al is t een spotgoedkope", is waarschijnlijk het argument dat je te horen krijgt, of "het merendeel van de bevolking heeft NL-Alert, en de rest moet gewaarschuwd worden door onze mooie participatiesamenleving. Denk aan je buurtjes!".

Zo iets... ;(
Tip: maak een pol aan dan weten we van de tweakers.net bezoekers wie de Alert heeft ingesteld en 'm heeft ontvangen.
Ik zie een stijgende lijn! Ik ben benieuwd dit jaar! O-)
jaar: som van 'ontvangen'% (aantal stemmen)
2013: 11,9 % (6.613)
2014: 40% (11.547)
2015: 42,7% (12.700)
Mijn Sony Xperia Z2 met Android 5.1.1 heeft geen app voor het alarm en ook de instelling noodoproep heb ik niet in de instellingen. Het artikel doet vermoeden dat Xperia gebruikers het bericht kunnen ontvangen maar dat is dus niet zo.
Dat is bijzonder, mijn Z2 met 5.1.1 heeft anders gewoon een App 'landelijke waarschuwing'. Bij de instellingen verder niks over vindbaar.
ACM Software Architect @s_schimmel7 december 2015 08:10
Volgens de site van nl-alert is het automatisch goed ingesteld; dus het kan zijn dat het wel ingesteld is maar je het niet kan aanpassen.
Dan heb je waarschijnlijk een andere regio software. In de generic NL zit de app standaard geïnstalleerd.
Ik weet dat de Z3 en de originele Z het wel kunnen, maar dat ze vorig jaar vaak kompleet vastliepen.
Waarschijnlijk heb je dan geen Nederlandse software. Mijn Sony komt uit Duitsland en ik heb ook geen alarm-app of speciale instellingen.
Op mijn Z3 Compact kan ik ook geen app (meer) vinden. We wachten 12:00u even af.
Vorig jaar was 4G nog het struikelblok (waarom ze 4G niet tijdelijk uitzetten voordat de melding verstuurd wordt...). Hopelijk werkt het nu gewoon.

Edit: Dit keer deed hij het zonder problemen. Wel grappig dat de NL-Alert precies om 12:00u binnenkwam, terwijl de palen pas om 12:01u startten.

[Reactie gewijzigd door ArmEagle op 23 juli 2024 04:06]

Jammer dat enkel Huawai wordt genoemd als merk die de telefoon goed ingesteld levert. De Sony Xperia Lijn is ook standaard als juist ingesteld door middel van een app, met hetzelfde icoon als Sony-Ericsson vroeger al deed.
Dat komt doordat de xperia toestellen vorig jaar bij de tests kompleet kapot gingen. Toestellen waren niet meer bruikbaar en reageerden niet meer op knoppen.
Moet zeggen dat ik in de familie geen problemen heb gehoord toen, terwijl er toch 7 Experia worden gebruikt uit verschillende series. Ben benieuwd straks, sinds kort de Z5 als upgrade op mijn Z1 :)
Heeft die familie toe ook de melding gehad? Er is hier op tweakers namelijk een heel artikel van vrijgegeven over het hoe en wat, en ook op het forum waren er verschillende meldingen.
Ja iedereen op 1 na (die had op dat moment 4g) including hem heeft hem binnen gehad. Ik kreeg hem wel 2 keer maar geen lockup of wat dan ook.
Htc toestellen van de afgelopen drie jaar staan ook goed, al heeft htc het wel weer ergens anders in de instellingen verstopt dan standaard Android...
Oh? Waar dan wel? Want in de instelling is het grijs, ik kan niet zelf aan of uitzetten... En ik wil het uitzetten.
Ik heb dan maar de kanalen uitgeschakeld, hoewel dit een lapmiddel is.
Settings, call, cell broadcast settings, klik een channel aan en je kunt hem daar disablen (op mijn one M8 althans).
Ja precies. Dat is dus op mijn telefoon grijs, ik kan het niet aan of uitzetten...
Wel kan ik de kanalen uitzetten en dat heb ik dus maar gedaan.

Jammer, ik had gehoopt dat HTC ergens anders nog een optie verborgen had zitten.
LG heeft het ook al een poosje goed staan. Ook de meeste Nexus apparaten staan goed
Dat snap ik niet helemaal. Mn G525, gekocht bij een officiele NL dealer geeft geen sjoege...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.