Overheid gaat via cell broadcast waarschuwen bij rampen

De overheid wil burgers in een rampgebied vanaf volgend jaar via cell broadcast kunnen alarmeren omdat het huidige systeem met sirenes niet meer zou voldoen aan wat burgers van de overheid verwachten.

In een brief aan de Tweede kamer schrijft minister Guusje ter Horst van het ministerie van Binnenlandse Zaken dat ze in 2009 wil beginnen met de geleidelijke invoering van het nieuwe alarmeringssysteem. Voordeel van cell broadcast is volgens de minister dat mensen niet alleen worden gealarmeerd, maar ook inhoudelijk kunnen worden geïnformeerd over wat er aan de hand is. Met cell broadcast is het mogelijk om via het netwerk van de operators een tekstbericht op alle mobiele telefoons in een bepaald gebied af te leveren. Om het gebied nauwkeurig te kunnen definiëren is Nederland hiervoor onderverdeeld in 5000 cellen.

Hoewel de techniek achter cell broadcast een afgeleide is van het bekende sms-bericht, worden cell broadcast-berichten via een apart kanaal in het netwerk afgeleverd. Groot voordeel hiervan is dat cell broadcast geen last heeft van de drukte op het netwerk en berichten dus eigenlijk altijd kunnen worden verzonden. Omdat het hier om een 'one to many'-bericht gaat kan de verzender overigens niet zien wie zijn bericht daadwerkelijk ontvangt, dit in tegenstelling tot een sms-bericht waarbij dit wel mogelijk is. Nadeel van cell broadcast is dat mobiele-telefoonbezitters de functie op hun telefoon geactiveerd moeten hebben en bovendien op het juiste kanaal zijn 'geabonneerd'.

Op korte termijn start de overheid een Europese aanbesteding voor het systeem. Ook wil Ter Horst afspraken met KPN, T-Mobile en Vodafone maken omdat hun netwerken gebruikt zullen worden voor de verspreiding. Volgens de minister loopt Nederland met de toepassing van cell broadcast voorop. Andere landen zouden de ontwikkelingen dan ook met belangstelling volgen.

Door Wilbert de Vries

22-08-2008 • 09:06

47

Reacties (47)

47
45
12
7
0
0
Wijzig sortering
Ik heb cell broadcasting nu aanstaan op mijn gsm met mijn Vodafone abonnement. Ik krijg regio informatie. (In Amsterdam staat er bijv. Regio 020 onder het operator logo)

Wanneer ik gebruik maak van het 3G netwerk valt die cell broadcasting info weer weg. Zou het kunnen dat het 3G netwerk cell broadcasting niet ondersteund? Zou niet handig zijn voor bovengenoemde diensten...

edit: 010 -> 020 ;)

[Reactie gewijzigd door Cubix op 24 juli 2024 15:48]

Anoniem: 55563 @Cubix22 augustus 2008 09:29
010 in Amsterdam? Da's vloeken in de kerk. :( ;)

Cell broadcasting is best wel verouderde techniek. Bovendien staat het tegenwoordig standaard vaak uit op telefoons, vooral op smartphones en pda's. Ik vraag me af of de broadcasts uberhaupt wel op m'n scherm verschijnen op m'n HTC Diamond als ik het aanzet. Waarom niet gewoon een sms-dienst? SMS'en kan ook zonder telefoonnummers en gewoon naar alle geregistreerde telefoons in een bepaald gebied. Bovendien kun je er nog een hoop meer tekst in kwijt.
urrrmmm..... Cell broadcast = SMS. De "010" info is slechts een minuscuul onderdeel. Via Cell broadcast kan gewoon een SMS bericht naar alle telefoons in een bepaalde cell gestuurd worden.
Anoniem: 271935 @Croga22 augustus 2008 09:50
Cell broadcast ≠ SMS. Het is een functioneel andere techniek. SMS is een bericht dat van een verzender naar een specifieke ontvanger gaat. CB is informatie die in een bepaald gebied 'gebroadcast' wordt, en door alle mobiele telefoons in dat gebied opgevangen kan worden. De regio informatie is dus juist een voorbeeld van de functionaliteit van CB. Je kan het het beste als volgt vergelijken.

Sms is vergelijkbaar met ouderwetse post: iemand stuurt en de brief komt aan bij de gespecificeerde ontvanger.

CB is eerder vergelijkbaar met teletekst of RDS (radio informatie): de informatie wordt naar een bepaald gebied gestuurd, en pas als de ontvanger afstemt op een specifiek kanaal (zowel voor teletekst, radio, CB), dan wordt die informatie ook daadwerkelijk ontvangen.
Is dat Cell Broadcasting wat jij aan hebt staan, of gewoon Cell Information weergave?
Cell Info geeft alleen weer in welke cell je toestel zich op dat moment bevindt.

Of zijn het 2 termen voor hetzelfde? :?

Ik kan overigens Cell Info aan of uitzetten in mijn N80, maar Cell Broadcasting niet. Er is wel een verborgen ROM applicatie die heet Cell Broadcasting, maar die mag ik niet (meer sinds laatste FW update) opstarten. Mogelijk staat het bij mij per definitie aan, en komt de app alleen tot leven bij een Cell Broadcast.

Edit: Ik kan het wel aan of uitzetten! In een settings van het Messaging gedeelte is er een optie om Cell Broadcasts aan of uit te zetten. Cell Broadcast is volgens mij dus niet gelijk aan Cell Info, die dus Regio 010 toont.

[Reactie gewijzigd door Coromoto op 24 juli 2024 15:48]

die Cell Info is een Cell Broadcast op kanaal (ik meen) 50 of iets in die richting.

Voor de volledigheid: die broadcasts gaan per 'cell', ofwel per antenne. (Of mischien per mast, beetje afhankelijk van 't systeem.) Zoedoende zijn de masten in rotterdam ingesteld om elke zoveel tijd '010' op kanaal 50 te zetten, en die in Haarlem '023'. Dat maakt 't best geschikt voor deze toepassing: ik hoef hier in Haarlem niet te weten dat in limburg er een of andere ramp zich voltrekt. Nou ja, ik wil 't wel weten maar dat kan prima in 't journaal of op nu.nl.

[Reactie gewijzigd door CyBeR op 24 juli 2024 15:48]

Sirenes, ah ja.
Ik herinner me nog die grote brand in Roermond een paar maandjes terug. Ik zat op het terras samen met wat gezelschap. de sirenes gingen af en iedereen bleef mooi zitten en praten over wat er mogelijkerwijs aan de hand was. Reactie was dus nul, behalve dat men ging bellen met mobieltjes sommige liepen de kroeg in maarja, daar stonden de deuren gewoon wagenwijd open. Ik bleef ook rustig genieten van mijn biertje op het terras. Voor hetzelfde geld was er een atoomboom, terroristische aanslag en chemische fabriek allemaal tegelijk afgegaan dan nog zou niemand op de sirenes hebben gerageert (als ze het dan nog konden). Het is dus gewoon een waardeloos systeem.

Op zich ook wel logisch want burgers zijn niet zoals militairen die op commando reageren, ze reageren pas als ze merken dat er iets neit goed is en niet direct op de sirene. Vaak is het dan al te laat natuurlijk. Via telefoon doen helpt ook niet tenzij erbij word gezegt wat er nou precies aan de hand is.
Achteraf heeft niemand op het terras ook maar een seintje pijn gehad, terwijld at wel kon. Maar zonder info en alleen een waarschuwing doet men natuurlijk geen hol.
Jullie hoorden ze tenminste, als ik binnen zit en er komt net een auto voorbij hoor ik ze al niet. Op kantoor hier hoor ik ze ook nooit. Die nieuwe zijn veel te zacht. Vind deze melding via de telefoon wel handig.
Of een brand in een chemisch fabriek. Als je dat niets intereseert dan is dat jou probleem maar als je die sirenes hoort ga je dan niet ff de radio aanzetten?

Het systeem werkt niet, maar dat is omdat mensen geleerd worden om de sirenes te negeren (iedere eerste maandag om 12 uur) Toch hebben mensen hier zelf verantwoordelijkheid voor . Een noodsignaal horen en lekker blijven zitten op het teras is gewoon dom. Dan verdien je bijna wat er kan gebeuren.
Belasting van het (GSM) netwerk mag dan geen punt zijn, maar dat garandeert nog steeds geen 100% beschikbaarheid (of iets daar in de buurt). Hoe zit het bijvoorbeeld met iets als stroomuitval. De meeste masten zullen na een uur uitvallen.
Bij een ramp is er niks 100% gegarandeerd. Je doet wat je kunt en sommige dingen zullen nu eenmaal niet of niet optimaal werken. Maar dat is altijd nog beter dan niks doen.
Dat ben ik met je eens. Bij rampen en grootschalige incidenten weet je nooit precies wat je te wachten staat. Voorbereiden is daarom ook erg moeilijk (maar wel erg belangrijk). Tevens moet je je afvragen wat kost het en wat levert het op (ultimo:wat is een mensenleven waard).

Maar hier gaat het om een voorziening die een groot publiek moet informeren waarvan je vantevoren al weet dat het maar beperkt inzetbaar is. Is dit dan wel de beste oplossing?
Mmm, ik denk dat er een misverstand is over de techniek en de naam die daar bij hoort. Buiten SMS en CB is er nog een derde methode om tekst informatie te verzenden naar een GSM toestel. Dat protocol zit standaard in GSM en kan verzonden worden aan alle toestellen op een cell(s), een toestel dat zich voor het eerst aanmeld op een cell/regio/netwerk. Deze berichten komen altijd aan en deze functie kan niet worden uitgezet, althans niet in de meeste terminals. Ik ken ze als flesh berichten en je kan ze niet opslaan maar worden enkel op je display getoond.

Ook in Nederland is daar door ondermeer MC Donlad mee geëxperimenteerd. Als een terminal (GSM toestel) in de buurt van een MC Donalds vestiging kwam kreeg die een uitnodiging om binnen te komen of een aanbieding gepresenteerd. Dit wekte echter veel ergernis en overlast op (je zou maar naast een MC werken of wonen) dat dit systeem zo ver ik weet in Nederland niet actief meer gebruikt word.

In het buitenland krijg ik echter nog wel eens een flash bericht als mijn telefoon inlogd op het 'vreemde' netwerk. Maar ook dat worden steeds meer SMS berichten met info over bv het nummer dat je moet gebruiken voor nummerinformatie in dat land. Dat SMS bericht kan je in tegenstelling tot die flash berichten namelijk opslaan en later raadplegen. Als je een flash bericht hebt weggedrukt dan is tie foetsie.
Dat is gewoon een Flash (flesh is vlees :P) SMS bericht. Dat is exact een normaal SMS bericht maar dan met een bitje ergens geflipped om aan te geven dat 't een flash sms is. Ik kan ze sturen met m'n HSDPA datakaartje. Ik heb overigens nog nooit van Vodafone een flash SMS gehad in 't buitenland. Wel een paar keer toen m'n telefoon + SIM sms storage vol zat een flash SMS dat dat 't geval was en dat ik 't moest fixen omdat 't netwerk probeerde een SMS af te leveren.

[Reactie gewijzigd door CyBeR op 24 juli 2024 15:48]

Ik dacht dat het 'nood' kanaal voor cell broadcast altijd aanstond?
Van wikipedia:
Cell Broadcast doesn't use the frequency space reserved for call setup, calls and data but a separate specially defined area. This area is divided into 65.000 channels, the channels from 0 to 999 can be switched on by the terminal user, from 999 to 65.000 can only be switched on via OTA (Over The Air Activation) but all channels can be switched off by the user.
Ik kan zelf niets vinden over een "nood" kanaal en ook zie ik op mijn eigen telefoon SE W880i niet de mogelijkheid dit aan en uit te zetten.

Edit: @Socra: Thanx, ik zie het staan. Ik heb het alleen (nog) niet geactiveerd.

[Reactie gewijzigd door BooYooToo op 24 juli 2024 15:48]

@faizoel: Probeer dit eens? Menu->Berichten->Instellingen->Regio-Info
Abonnement bewerken->Abonnement toevoegen
Voer in bij nummer: 920 (dit wordt het kanaal waarop de overheid deze berichten gaat broadcasten)->Opslaan
Terug->ontvangst->kies ontvangst aan->kies infoservice aan

@SirNobax: meestal zitten deze functies juist wel in het gedeelte wat voor de gebruiker toegankelijk is. Op jouw E398 kan dat bijvoorbeeld ook zonder gehackte firmware. Het is alleen vaak nog wel erg onduidelijk hoe dat precies moet ;)
Ik lees idd op diverse Nederlandse site's dat het kanaal 920 is gereserveer voor "alarm" (en wenselijk is om nu al in te stellen op je Mobiel) . Alleen snap ik niet als Wikipedia aangeeft dat kanaal 0 tot 999 in ieder geval beschikbaar is dat men niet voor kanaal 112 heeft gekozen, dit is toch in (bijna) de hele EU het alarmnummer.

Is het om technische reden dat ze geen kanaal 112 kunnen gebruiken, of zou er echt weer een 'kronkel' rondlopen die dacht dat 920 wel makkelijk zou zijn :?
Meestal zitten zulke functies niet in het gedeelte wat voor de gebruiker toegankelijk is.
Op mijn motorola E398 met gehackte firmware heb ik echter een 'engineering' tab erbij gekregen waar je wel alles kan instellen.
De ervaring (MMS, video calling, GPRS, etc) leert dat technologieën die niet out-of-the-box werken op mobiele telefoons een kleine kans van slagen hebben onder het grote publiek. Als aanvulling op het huidige alarmsysteem is dit in mijn ogen dan ook niet meer dan een aardige bijkomstigheid maar het lijkt me alles behalve verstandig om dit de pilaren van het Nederlandse alarmsysteem te maken!

Wat me tegenzint zijn de laatste twee zinnen; we lopen voorop en andere landen kijken met belangstelling toe. Wat ze eigenlijk zeggen is 'als we dit niet doorzetten, ondanks overschrijding van de begroting slaan we een flaterfiguur dus het komt er no matter what.'
Nederland loopt totaal niet voorop met deze techniek, zoals het artikel aangeeft.
In Tsjechië, Praag om precies te zijn gebruiken ze deze service om aan te geven in welk metrostation je bevindt wanneer je in de subway zit. Geniaal, ze zullen daar vast ook iets meer lokale cells hebben dan hier.. Er werd een paar jaar geleden toegezegd om file en weer informatie hiermee te gaan broadcasten, maar dat is natuurlijk nooit doorgevoerd, er valt namelijk ook geen geld mee te verdienen :) .
ze zullen daar vast ook iets meer lokale cells hebben dan hier.
Neuh. Kijk maar 's goed rond op de gevels in steden, in hoekjes van grote hallen in treinstations e.d., aan de plafonds in sommige grote winkels., etc. Hangen allemaal kleine zgn. picocells om 't signaal te verbeteren. In de metro moet dat sowieso als je ueberhaupt signaal wilt hebben natuurlijk. Ik was in Indonesië in een hotel waar om de paar honderd meter netjes vier picocells van de grote operators in een rijtje aan het plafond hingen. Beetje dit idee: http://se1.gryphonit.com/...k/webstore/images/das.gif met operator logootjes erop gestickerd.

Ik vind dat wel een geinige toepassing van CB trouwens. Erg nuttig. (Nog nuttiger is dat fatsoenlijk in de metro weergeven, maar dat vergt ws. een grotere investering als je 't nog niet hebt.)
Misschien is dit SMS-systeem toch beter vergeleken met de avond van 4 oktober 1992 waar omstreeks 19u het beeld van bijna alle televisiekanalen van UPC werd gewijzigd in een haperende rampmededeling van een vliegtuigcrash. Het effect is geweest dat vele automobilisten spoedden richting Bijlmer.
Nadeel van cell broadcast is dat mobiele-telefoonbezitters de functie op hun telefoon geactiveerd moeten hebben en bovendien op het juiste kanaal zijn 'geabonneerd'
Ik neem aan dat de meeste telco aanbieders die voor hun klanten zullen gaan regelen anders heb je natuurlijk nog niks aan dit systeem.
Dat kan natuurlijk ook simpelweg via informatie naar de gebruiker toe, en de klanten die niet weten hoe ze het zelf kunnen instellen, kunnen dan langskomen bij een servicepunt. En dan eventueel een vastgestelde test periode, waarbij er een "Dit is een test van het alameringsysteem van cell #0000, voor meer informatie blablabla" cell broadcast wordt uitgezonden, zodat je weet dat alles werkt.

Elke maand krijgen wij hier in Amerika een onderbreking van het TV kanaal met een soortgelijke melding, om het calamiteiten netwerk te testen. Ik leef zelf in een vulkaan en tsunami gedeelte van Amerika met Mount Saint Helen (laatste uitbarsting was in 1980) en Mount Rainier (dorment, maar seismologen verwachten een uitbarsting) in de buurt. En het is vooral bedoeld voor dat type alarm, want vele Amerikanen waren boos op het feit dat tijdens 9/11 het TV alarm systeem geneens geactiveerd was.
... omdat het huidige systeem met sirenes niet meer zou voldoen aan wat burgers van de overheid verwachten.
Blijkbaar gaat het niet meer om wat er noodzakelijk is, of wat de overheid kan bieden.
Wie kijkt er nu nog op als er een sirene afgaat ?

Verder is de melding van een sirene te vertalen met :

er is (mogelijk) iets aan de hand, of we zijn aan het testen.

Tegenwoordig mag best wat meer informatie verwacht worden. Bijvoorbeeld wat er aan de hand is. Dat is zelf noodzakelijk omdat je bij de diverse rampen anders kan en moet reageren.

Ook kan het waarschuwingsysteem periodiek uitgebreid worden omdat de techniek veranderd. En het dus aangeboden kan worden.

Maar ik geef toe, een dorpsomroeper heeft ook wel iets :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.