KPN-klanten met vast internet via 4G ervaren 's avonds lage upload en hoge ping

KPN-klanten in het buitengebied in Nederland die gebruikmaken van vast internet deels of helemaal via 4G hebben al avonden achter elkaar te maken met lage uploadsnelheden en hoge pings. KPN erkent het probleem, maar weet nog niet waar het aan ligt.

Update, 21.00 uur: Ondertussen meldt KPN dat het probleem verholpen is met een update. Het originele bericht volgt hieronder.

Klanten met de dienst Snel Internet Buitengebied en een 4G-modem voor vast internet rapporteren 's avonds uploadsnelheden van 0,1Mbit/s tot 0,5Mbit/s, terwijl de ping oploopt tot meer dan 1000ms en in sommige gevallen nog hoger. De internetverbinding is daardoor onbruikbaar voor veel toepassingen, zeggen klanten.

De problemen doen zich voor bij klanten die afhankelijk zijn van de verbinding die loopt via een combinatie van DSL en 4G. Door die combinatie moeten zij ondanks dat ze voor DSL ver van de wijkcentrale zitten en dus lage snelheden halen toch snel kunnen internetten. Het is onduidelijk wat er mis is waardoor het nu al avonden lang in de avond niet werkt. In de nacht en overdag speelt het probleem niet of minder.

Het probleem begon vier dagen geleden en houdt nog steeds aan. In een reactie op het forum van de eigen site zegt een moderator van KPN dat de provider de meldingen heeft gezien. "We hebben de verzamelde voorbeelden doorgezet naar de juiste partij. Die onderzoekt wat er aan de hand is en lost het op zodra duidelijk is wat er stuk is." Daarmee is er nog geen oplossing in zicht. "Wel nemen we de storing serieus en laten we het hier weten zodra er meer informatie is. "

KPN-storing SIBG december 2022, ping. Bron: Ernst Jan Oud
KPN-storing SIBG december 2022, ping. Bron: Ernst Jan Oud

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

19-12-2022 • 07:21

108

Submitter: ernstoud

Reacties (108)

108
108
41
5
0
51
Wijzig sortering
Leuk dat mijn melding geplaatst is.

Nog wat extra info. KPN gebruikt voor de koppeling van de VDSL en 4G datastroom de multipath TCP oplossing van Tessares. Vrij complex want de Experiabox, het 4G modem en die MTCP oplossing moeten goed samenwerken.

Tot afgelopen woensdag heeft dit ongeveer drie jaar perfect gewerkt. Bij de meeste magere VDSL verbindingen werd er een aanvaardbare snelheid bereikt van ongeveer down/up 50/10 Mbps. en 20 ms. latency.

Vanaf afgelopen woensdag is het landelijk onwerkbaar, er zijn meldingen uit alle delen van het land. Er is iets goed stuk. Het lijkt er op dat juist tijdens wat drukkere tijden het totale systeem onderuit gaat. KPN is al vijf dagen op de hoogte. Afgezien dat moderatoren op het KPN forum erkennen dat er een probleem is, is er geen zicht op een oplossing.

Overzicht van alle meldingen:

https://forum.kpn.com/int...7/index5.html#post1660455
Het schijnt dat ze in China de 5G antennes in de nacht uitzetten omdat de apparatuur van Huawei veel energie verbruikt.

Kan het zijn dat ze bij KPN ook zoiets van plan waren en dat ze per ongeluk teveel antennes uitzetten?
Huawei verbruikt op zichzelf niet veel meer energie dan de andere leveranciers (Ericsson/Nokia/...). Maar een gemiddelde KPN site heeft al zo'n 115MHz spectrum actief per sector, waarvan de meeste banden op 4x4 mimo. Dus dat betekent wel iets voor je stroomgebruik. Alle Nederlandse netwerken hebben daarom dynamische powersave features actief. Het wil dus niet echt zeggen dat ze in de nacht van alles uitzetten, maar de mast detecteert zelf wanneer het rustig is en kan bepaalde frequenties dan in een 'sleep' mode zetten. Op het moment dat de belasting in die cell weer hoger wordt kan vrijwel instant deze cell worden bijgeschakeld.

In de nacht zie je KPN in ieder geval beide 2600MHz banden als eerste uitschakelen. T-Mobile doet iets soortgelijks, en ook een deel van het 2100MHz spectrum is offline in de nacht. Ook Vodafone gebruikt dynamische cell sleep features waardoor deel van het 2100MHz en 2600MHz spectrum uit gaat.

Maar in elk geval kan dat deze problemen niet echt veroorzaken, want de mast schakelt het spectrum snel genoeg weer in als deze merkt dat het druk is. Het ruikt dus als congestie in de core.
Tsja, geen gekke gedachtes.
En zelf zet ik ook m'n 5G Wi-Fi band op m'n router 's nachts uit. Scheelt een hoop stroom, wordt toch weinig gebruik gemaakt van m'n Wi-Fi netwerk, en dan kan de apparatuur altijd nog terugvallen naar de 2.4GHz N-band, die wel gewoon aanblijft.
Dat een provider dit met z'n telefoonnetwerk doet lijkt mij daarom ook niet meer dan logisch.
Maar dat dit op het drukste moment van de dag gebeurt doet mij inderdaad ook aan congestie denken.
En zelf zet ik ook m'n 5G Wi-Fi band op m'n router 's nachts uit. Scheelt een hoop stroom,
Is dat echt meetbaar of is dat verwaarloosbaar?
Ik ben ook wel heel erg benieuwd. Dit gaat denk ik om nog geen 3 watt. Als je dat tussen 10 u savonds en 8 u sochtends doet ongeveer 10 u schelen. Dus 0.01 kWh per dag. 365 dagen in het jaar dus 3.65 kWh per jaar. 0.323 euro voor een kWh dus nog geen euro verschil per jaar. Tenzij het natuurlijk om meer stroomverbruik gaat dat word bespaart. Maar dat lijkt me sterk. Zal ook niet gaat om 6 watt. Moet ik wel bijzeggen dat dit bierviltjes rekenwerk is. Dus ik sta open voor correcties.
Als het echt 3 watt is zou het hier betekenen dat met 4 accespoints het al 12 watt wordt
Dan wordt het natuurlijk al een leuker verhaal. Als je het voor je werk zou doen en we hebben het over 50 accespoints... reken maar uit...
Is en blijft ongeveer een euro per jaar, dus 50 AP is 50 euro. Als iemand hier 2 uur werk in moet stoppen is de terugverdientijd al 2 jaar dus nee voordelig zou ik het alles behalve noemen voor een kantoor.
Alleen ga je natuurlijk hier natuurlijk geen 2u configureerwerk aan hebben en dat ook niet alleen voor deze functie doen. Dit neem je mee in je standaard onderhoudswerk / planning. Dan kost het niks extra's, want dat heb je al begroot ;) Dus dan levert het toch weer iets op ☺️
3 watt * 10 uur is 0.03 kWh, dus alle cijfers moeten met drie vermenigvuldigd worden.

[Reactie gewijzigd door evandijk70 op 24 juli 2024 11:44]

Oh whoops, correct. Punt blijft staan naar mijn mening. 3 euro in plaats van 1 euro. Met de mogelijke kans dus dat je extra werk hebt aan het configureren en onderhouden. Heb zelf 3 access points. Zou dan 12 euro schelen. Kan nog wel leven met zulke kosten tegenover “makkelijker” onderhoud.
Huawei verbruikt op zichzelf niet veel meer energie dan de andere leveranciers (Ericsson/Nokia/...)
Waar haal je deze kennis vandaan?
Denk het niet, heb in het verleden bij Tele2 gezeten en die deden snachts precies hetzelfde. Alles ging op 1 Band verder. Was prima maar de snelheid was wel een heel stuk lager natuurlijk.

Ze zetten nooit antennes helemaal uit. Je kan gewoon een goede verbinding hebben maar zulke taferelen hebben zoals deze klanten.
Nee. De signaalsterkte blijft gewoon goed. En de smartphone naast het 4G modem voor deze VDSL verbinding geeft normale sterkte en snelheid.
Is het mogelijk dat je smartphone meer frequencies ondersteund

En dat de problemen enkel op specifieke frequencies zitten en dus enkel "goedkopere" 4g-5g adapters er problemen mee hebben
Nee, nogmaals… het heeft niets met de 4G masten e.d. te maken maar met de multipath TCP infrastructuur die ergens in een datacenter van KPN de twee datastromen, xDSL en 4G combineert.
Tele2 communiceerde dat ook dat BTS sen werden teruggeschroefd in de nacht qua vermogen wegens weinig actieve klanten.
Als KPN partner speelt er al sinds september een probleem met de latency op het mobiele netwerk. Wanneer je een data stream open hebt schiet de latency naar 1000+ms. Het lijkt ook erg weinig prioriteit te hebben bij KPN.

Het probleem zit hem binnen de APN, wanneer je de advancedinternet APN heb je deze problemen niet.

Probeer maar eens speedtest.net te doen (via de app). https://imgur.com/a/JLlQSnQ
cc @ernstoud @arnoudwokke

[Reactie gewijzigd door ikbenjoeri op 24 juli 2024 11:44]

Als je IPv6 uitzet op de internet APN is het probleem nog aanwezig. Bij advancedinternet krijg je public IPv4 adres
Ik bedoel, als je een speedtest doet naar een IPv6 endpoint, en een speedtest naar een IPv4 endpoint (via NAT64), zie je dan verschil? Als dat er is, dan impliceert dit een issue met de NAT infrastructuur van KPN of een peering issue. Als het op beide protocollen gebeurt, dan wijst dat naar een routing issue op het core netwerk.
Dus het speelt alleen met APN "Internet" of ook met de andere naast "advancedinternet"?
Met alle APN's behalve met advancedinternet
Dat kan niet werken voor deze SIBG dienst. Die gebruikt een eigen APN die in het Sagemcom 4G modem ook niet gewijzigd kan worden.
Eigenlijk beschamend dat we in een land als Nederland het niet voor elkaar krijgen mensen van knap internet te voorzien.
Schiet toch wat kabels door die klei, je zou overal toch minimaal 1 partij moeten kunnen vinden voor een vaste lijn. 🤷🏻‍♂️
Dat die aansluitingen geld kosten is absoluut waar, maar geld mag niet de reden zijn mensen offfline te houden.
Maar dat is duur en commercieel totaal niet interessant. Zolang we op de aandeelhoudersvergaderingen kunnen beloven dat we 90% dekking halen en x winst kunnen maken is iedereen blij toch? Die paar klanten die achter blijven, ach, dat nemen we er bij. Gevolg van marktwerking waardoor het niet loont die ook mee te nemen. Je zult maar net op zo'n locatie wonen of je bedrijf hebben zeg...
Niet alleen aandeelhouders. Je moet eens een klantenbevraging houden en kijken of klanten blij zullen zijn wanneer je hun maandlasten gaat verhogen met als belangrijkste reden dat je snel internet wil gaan geven aan een boer die in niemandsland woont of een alleenstaand vakantiehuisje in het midden van een bos.
In mijn ogen is Internet inmiddels een algemene nutsvoorziening geworden, waarvan we de kosten zouden moeten verdelen over de hele bevolking. Ik hoef ook geen duurdere postzegel te gebruiken als ik een brief naar een buitengebied stuur.
Zijn nog stiekem best veel mensen die achteraf wonen, waarvan ik er een van ben (en dan niet ergens achteraf in het noorden/oosten van het land maar gewoon in randstad op half uurtje fietsen van Utrecht centrum). En bewoners zelf willen ook best meebetalen, er was hier paar jaar terug glasvezel initiatief, voor 2000 euro kon je een aansluiting krijgen. Iedereen meteen getekend (ik ook), maar ging uiteindelijk niet door. Veel buren hebben nu maar starlink, dat werkt stuk beter dan deze kpn 4g oplossing, zeker nu.
Je gaat hiermee dus je eigen inovatiekracht inperken dus er is ook een algemeen belang in het spel. Ook die boeren die achteraf in niemandsland wonen kunnen niet meer om internet heen om hun bedrijf te runnen. Het is een bedrijfstak waar de marges al niet te hoog liggen, dus zij zullen niet zomaar de kosten kunnen dragen om een glasvezel verbinding aan te laten leggen. Verder hebben we problemen om genoeg huizen te bouwen in de steden of om uberhaupt goede zorg, scholing en kinderopvang te krijgen in die gebieden aangezien de medewerkers in die sectoren de huizen niet meer kunnen betalen. Door de buitengebieden en kleine dorpen aan te sluiten op fatsoenlijk internet kan het ervoor zorgen dat de druk op de steden wat verminderd. Mensen zullen dan eerder overwegen naar de regio te verhuizen omdat ze dan wel op een betaalbare manier kunnen thuiswerken. Dit bied ook bedrijven de mogelijkheid om daar te starten etc...
Ik ga niet claimen dat het effect groot is, maar pertinent de buitengebieden/regio's te negeren zorgt daar alleen maar voor extra leegloop. Zoals gezegd, algemeen belang is hier gewoon in het geding.
Ziedaar de 'zegening' die marktwerking heet, met dank een de regering die dat eind tachtiger jaren heeft geregeld van de vorige eeuw. Deze nutsvoorziening is overgelaten aan commerciële partijen en het blijkt dan ook dat de iets afgelegen gebieden vaak niet interessant zijn. Hoe de regering dit alsnog zou willen afdwingen, geen idee. Je zou partijen een alleenrecht kunnen geven voor een aantal jaren om uit de kosten te kunnen komen en pas daarna concurrentie toestaan, maar geen idee of dat mag van Brussel.
Anoniem: 30722 @Andros19 december 2022 08:10
Bedrijven worden ook verplicht huizen op water en stroom aan te sluiten.
Daar zou dus prima een leverplicht voor glas/coax tbv internet en tv bij mogen komen.
Anno 2022 vrij essentieel voor de meeste mensen, 4G is daarin niet echt een oplossing.
Zeker als je ziet dat onze overheid steeds meer diensten uitsluitend digitaal aanbiedt, mag je mensen de toegang hiertoe niet ontzeggen.
4G is misschien niet ideaal, maar met 5G kan je prima draadloos de buitengebieden van snel internet voorzien. Het uitrollen van 5G kan wel sneller natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 24 juli 2024 11:44]

Als je met 4G al geen dekking hebt, dan kan je 5G al helemaal vergeten. Daarvoor zijn veel meer antennes nodig, omdat de cellen veel kleiner zijn. 5G gaat dus zeker geen oplossing zijn voor een gebied aar ze nu al geen kabels/fibers/4G hebben.
De uitrol van 5G gaat dan ook meestal gepaard met extra masten.

Wat veel mensen niet weten, is dat 5G niet volledig hetzelfde is als 4G, het is niet zomaar een 5G zender ipv een 4G zender aan een zendmast hangen- er zijn diverse frequentiebanden. Sommige frequentiebanden zijn lager dan 4G (bv de 700 MHz band) waarmee 5G een beter bereik maar lagere snelheid biedt, andere banden zijn hoger (bv de 24+ GHz band) waarmee je hogere snelheden kan behalen, maar lager bereik. In het geval van het laatste worden extra zendmasten geplaatst, in de wijken waar de hoge-snelheids 5G dekking moet komen. Omdat voor zo'n enkele zendmast maar 1 keer gegraven hoeft te worden ipv naar duizenden individuele huizen, kan je zo voor veel lagere kosten breedband aanbieden.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 24 juli 2024 11:44]

Binnenkort (2023) de 3.5GHz veiling. Dan gaat de speed van 5G in NL lekker omhoog voor de meeste gebruikers!
5G heeft niet perse veel kleinere cellen, 5G kan ook gewoon op de frequenties werken dat 4G doet. Ja de mmWave frequenties die 5G ondersteunt en 4G niet hebben een veel kleiner bereik. 5G kan ook op lagere frequenties werken en is dan nogsteeds sneller dan 4G.
Probleem is dat je voor goede 5G dekking je veel meer antennes moet geen plaatsen. Die antennes hebben ook een internetverbinding nodig, lees glasvezel aansluiting. Laat nou net het bedrijf dat geen glas wil aanleggen in die gebieden waarschijnlijk exact dezelfde afweging maken om goede 5G dekking te leveren, want ja kosten/verdienmodel blablabla
Deels waar, de 5G die nu op dit moment in Nederland geleverd wordt is op dezelfde frequentie als 4G. Dus de dekking is vergelijkbaar met 4G. Pas als er uitsluitsel komt wanneer de 3,5Ghz band gebruikt mag worden dan komt pas het 'echte' 5G. Nadeel van deze hoge frequentie is dat de afstand van gebruiker tot de mast klein moet zijn, 3,5Ghz komt een stuk minder ver dan de huidige frequenties.

Het zal dus met name in dicht bevolkte gebieden uitgerolt gaan worden, zoals steden en evenement tereinen.
Dan kom je met het volgende probleem: heel veel buitengebied heeft slechte dekking. Ik woon in een dorpje dat net tussen 3 masten in valt qua bereik, je kunt alleen buiten bellen. Het is dat je tegenwoordig via wifi kunt bellen maar anders was ik onbereikbaar. Vodafone, KPN, T-mobile, allemaal hebben ze er last van.
Maar water en stroom hebben lokale monopolies (Liander, Stedin, Enexis) en idem voor water. Internet heeft geen verplichte infra, bedrijven kiezen zelf waar ze een netwerk uitrollen. Internet is geen primaire levensbehoefte in de zin dat je minimaal een gigabit moet hebben omdat je anders dood gaat. Voor water en energie is dat min of meer wel zo. Zonder energie kan je je niet wassen, niet koken, je huis verwarmen en water hoef ik niet uit te leggen.

Internet kan via de telefoonlijn of via 4g en dan kan je ook bankieren, emailen met de overheid, informatie opzoeken etc. alleen de luxe dingen zoals 4k Netflix werken niet. En daar is bij de overheid geen noodzaak gevonden om dat alsnog te regelen.

Wat zou jij er van vinden als je werkgever (of jouw onderneming) verplicht wordt verliesgevende projecten op te starten waarbij je nu al weet dat het nooit winstgevend wordt? Overigens kunnen mensen gewoon glas bestellen, kost alleen een setje nieren. Wonen in het buitengebied is goedkoop maar andere dingen zijn weer duur.
Wat een onzin. Waarom zou ik moeten meebetalen voor mensen die ervoor kiezen om in een uithoek te gaan wonen...

Lijkt mij logischer dat die mensen zelf voor de aanleg betalen dan dat dat door de providers betaald moet worden.

Ze hehben al toegang tot draadloos internet. Dus kunnen gewoon gebruik maken van internet.

Wil je sneller internet dan betaal je daar zelf voor.
Ik snap je cynisme. Zelf kom ik van oorsprong uit een klein dorpje. Echter die mensen betalen wel gewoon belasting. Dat gaat vaak naar voorzieningen in een stad waar jij dan weer gebruik van maakt zoals een schouwburg, beter vervoer en bereikbaarheid.
Je zou er maar moeten willen wonen, inderdaad: Basisvoorzieningen zijn er niet meer. De winkel al 20 jaar gesloten, geen lagere school meer, geen bank, of pinautomaat, een steeds slechtere busverbinding etc. Vrijwilligers zijn steeds ouder en dus niet meer te vinden. De huurhuizen worden aan buitenstaanders toebedeeld die geen enkele band met het dorp hebben. Zelfs de kerk ziet een dorp waar over het algemeen de meeste kerkelijke mensen worden als een kostenpost en wil van het gebouw zelf af (niet van de grond want die nog wat waard).
Als je tweakers al een tijdje volgt weet je ook dat meebetalen niet altijd werkt. Als lokaal internet dan in gang wordt gezet kan de KPN plotseling wel glasvezel aanleggen en zorgt dan voor nog meer uitstel, of zelfs afstel.
Toch denk ik dat ook mensen op het platteland een redelijk werkend internet gegund is. Het zorgt er namelijk voor dat het niet ontvolkt raakt en dat is maar 1 argument.
Er is best voldoende concurrentie:

- 3 mobiele providers voor 3/4/5G
- ADSL is overal leverbaar evt in combinatie met 4G is snel internet. ( dat het nu niet werkt is in mijn ogen gewoon een verstoring en een hele andere discussie)
- Kabelinternet is grotendeels overal leverbaar
- Internet via Starlink is overal leverbaar
- Televisie via sateliet is overal leverbaar

Glasvezel wordt op dit moment nog steeds uitgerolt in Nederland, dit kost enorm veel geld wat door commerciele partijen moet worden opgehoest. Je zou ook in een buitengebied kunnen onderzoeken of je collectief iets kan regelen.
Je woont in een land met 1 van de beste dekkingsgraden ter wereld als het op breedbandinternet aankomt, net 1 van de hoogste gemiddelde snelheden ter wereld en een meer dan aanvaardbare prijs wanneer je compenseert voor inkomen. En dan ga jij dat beschamend noemen?
Dat hoor je vaak: Nederlanders moeten niet zeuren want XYZ is hier beter dan elders. Maar wat als dat gezeur juist een factor is die bijdraagt aan het feit dat veel zaken hier goed geregeld zijn?
Het is dan ook een totale dooddoener inderdaad. Kleutergedrag van het niveau "je moet je mond houden, er zijn in Afrika kinderen die het slechter hebben". Tuurlijk, zo kan men alles platslaan. Dat wil niet zeggen dat inderdaad deze mensen een valide punt hebben. Het is geen luxe discussie, maar een basisrecht inmiddels. Zonder internet kun je in NL of BE niet meer meedoen met de maatschappij.
Mensen een goede aansluiting onthouden omdat de kabel leggen net wat meer kost dan in de woonwijk? Ja, dat noem ik beschamend. Want door die hoge dekkingsgraad is het leven zonder internetverbinding best uitdagend geworden. Net als stroom en stromend water dus gewoon leverplicht er op.
Daar kiezen die mensen zelf voor toch om in een buitengebied te gaan wonen.
Is onderdeel van de koopprijs van een woning he:)
Goed verhaal, ik verhuis mijn boerderij wel even naar de dorpskern.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @.net19 december 2022 09:51
Een boerenbedrijf; dan is een internetaansluiting ook een zakelijke investering denk ik?
Zeker, en daar kan je gewoon een glasvezel voor laten trekken door diverse partijen. Gigabit glas in het buitengebied is geen probleem. Nadeel is dat ver weg gaan wonen van de 'bewoonde wereld' het ook duur maakt om te communiceren met die bewoonde wereld via een kabel. Die kost geld per meter.
Zomaar een glasvezel laten trekken kan niet altijd. Hier een situatie dat enkele buren, die eigenaar zijn van de berm waar deze in moet liggen, tegenwerken. Erg frustrerend.

Oja, de oude telefoonkabel in de grond stoort als het nat wordt maar KPN wil hem niet repareren of vernieuwen. Dubbel frustrerend.

[Reactie gewijzigd door bastro op 24 juli 2024 11:44]

Als je fiberboer een beetje wil kunnen ze dat gewoon forceren dat de glasvezel erin mag liggen. Artikel 5 van de telecomwet wordt altijd mee gezwaaid (ianal) waarmee je dus heel veel voor elkaar krijgt. Soms protesteert iemand maar die moet daarna gewoon meewerken.
Je had ook 2ton extra kunnen betalen en dan een boerderij kunnen kopen in een minder afgelegen gebied
Wat een bekrompen flauwekul.
Deze thread gaat over het feit dat er adressen in NL overgeslagen worden en je reactie is "ga maar ergens anders wonen".
Ik hoor iemand die z'n portemonnee trekt!!
Maar even serieus, hoe kortzichtig kun je antwoorden. Jij bepaald niet waar mensen wonen. Zoals hier ook al gezegd is, water en stroom moeten ook verplicht aangelegd worden voor mensen in het buitengebied. Daar betalen we ook allemaal voor. Dit zou met internet ook zo moeten zijn.
Funfact. Wist je dat de glasvezel penetratie het hoogst is in het buitengebied en buiten de Randstad. Vooral omdat het makkelijker is om kabels te leggen in grond, dan een binnenstad open te trekken in de Randstad.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @William_H19 december 2022 21:20
Funfact. Wist je dat de glasvezel penetratie het hoogst is in het buitengebied en buiten de Randstad. Vooral omdat het makkelijker is om kabels te leggen in grond, dan een binnenstad open te trekken in de Randstad.
Funfact. Bovenstaande klopt niet. Pak er maar eens een dekkingskaart bij; in het buitengebied zoals Noord Groningen, Friesland en Zeeland is veelal helemaal geen dekking terwijl dit rond de stedelijke kernen juist wel het geval is.
Die dekkingskaart die laatst is gepubliceerd klopt van geen kant. De buitengemeente waar m'n ouders wonen heeft al jaren glasvezel, maar volgens die kaart is dat niet het geval. Die kaart is dus niet geloofwaardig op het moment.
ooh prima hoor, maar ga straks niet lopen klagen als je in de stad geen dokter meer kan vinden, je kinderen continu thuis zijn om dat de scholen hun roosters niet rondkrijgen etc... want ja daar heb je zelf voor gekozen door de mensen uit de regio te jagen :+
Inderdaad de koopprijs is lager, maar heel veel andere kosten zijn veel hoger dus dat middelt zich uit. Dus ik snap de redenatie niet. Omdat je buitenaf woont moet je dat zelf betalen waarom?
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Wot_player19 december 2022 21:22
Omdat je buitenaf woont moet je dat zelf betalen waarom?
Omdat de aanlegkosten exorbitant hoog zijn in veel gevallen en veelal voor slechts of een paar huishoudens in tegenstelling tot het stedelijk gebied waar met 1x graven behoorlijk wat huishoudens ontsloten kunnen worden. Het is simpelweg niet rendabel in veel gevallen.
Dat zeg je toch ook niet over water, gas en electra aanleg?
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @William_H19 december 2022 21:43
Bij dien zaken is het meer binair. Het is er wel of het is er niet. Locaties met helemaal geen internet mogelijkheden zijn er niet in Nederland.
Mijn schoonouders wonen in het buitengebied. Geen ADSL, beetje Ziggo, nauwelijks 4G, maar ook geen 'normale' rioolaansluiting en de waterdruk is ook niet wat we in de rest van Nederland gewend zijn. Er zijn nou eenmaal zaken die voor het buitengebied wat later/anders worden geregeld dan voor de makkelijk bereikbare delen van het land. Je kunt dus wel stellen dat internet verplicht geleverd zou moeten worden, net als water en elektriciteit, maar ik lees tussen de regels door dat je meteen ook 'goed' internet wil. Nou, daar kun je dus jaren over strijden. Wat is goed? Glasvezel? Dat hebben we hier ook niet. DSL? Tja is 5 Mbit dan goed of 50?
Als je het aan de overheid overlaat dan krijg je de minimale tegen de maximale prijs. Laat je het aan het bedrijfsleven over dan komt op een dag Delta langs en heb je glasvezel tegen een leuk prijsje (in vergelijking met wat Ziggo durfde te vragen daar) maar moet je wel geduld hebben want die moeten we natuurlijk wel wat aan kunnen verdienen.
Hoe dan ook is bij bij de aanleg van -zeg- glasvezel de/een overheid juist degene die de boel vertraagd door ineens tot het besef te komen dat glasvezel door de grond gaat en dat er dan soms gegraven moet worden. Nooit bij stilgestaan! Echt, hopeloos.
Natuurlijk kan men iedereen van knap internet voorzien via een glasvezel aansluiting, maar ga jij de €5.000 betalen per aansluiting? Laten we ook stellen dat de woningen in die buitengebieden geen sociale huurwoningen zijn... Er is daar niet voor gekozen omdat de mensen dat niet wilde betalen, waarschijnlijk omdat kpn een redelijk betaalbaar alternatief aanbood, maar daar is nu dus wat mis mee...
Zoals Volker Wessels met de oprichting van Reggefiber op een bierviltje uitrekende… de beste investering ooit. Je krijgt op glasvezel aanleg een rendement dat je bij geen enkele bank zult krijgen. Aanleg zeg 2k per woning. Op termijn > 50% geactiveerd. Elke maand 10-20 euro inkomsten, dus van die investering van 2k per geactiveerde woning verdien je per jaar 240 euro. Een gegarandeerd rendement van meer dan 10%.

Bij 50% activatie nog steeds met deze aannames 5%. Jaar na jaar. Niet voor niets was Reggefiber miljarden waard!

Jammer dat het motto van Reggegiber om heel NL te verglazen al tien jaar geleden volledig van tafel ging toen KPN het bedrijf overnam. Koper uitmelken werd het doel.
Bij 50% activatie nog steeds met deze aannames 5%. Jaar na jaar. Niet voor niets was Reggefiber miljarden waard!
Op papier! En dat was dan ook de reden dat ze de toko al voor 41% verkochten aan KPN nog geen drie jaar na oprichting... In 2014 kocht KPN de rest over.

Dit is een mooie exercitie, mooi op papier en zo snel mogelijk voor zoveel mogelijk geld verkopen. En dat is ze gelukt, de marketing slogan "Heel Nederland aansluiten op glasvezel!" heeft zijn taak volbracht...

Bron:
nieuws: KPN koopt zich in bij glasvezelaanbieder Reggefiber

Je moet nu echter niet met 2k per woning gaan rekenen, maar met 5k+. Opeens gaat je rendement een heel eind omlaag. Dat was leuk voor de pandemie, waarbij geld vrij waardeloos was en rendement op je investeringen lastig. Dat is onderhand opgehouden, verschillende mensen hebben die bui al zien hangen en dat is de reden waarom de goedkope geldkraan wordt dichtgedraaid bij de tech (startups)...

Je zag het ook al 15+ jaar geleden, waarbij verschillende gemeenten het nog bijzonder lastig hadden genoeg gegadigden op te trommelen voor een glasvezel aanleg... Mensen willen niet zelf een investering doen, het moet ze allemaal op een presenteerblaadje worden aangedragen, het liefst zo goedkoop mogelijk. En wat een deals kon je rond die periode krijgen bij de koperaansluiting partijen (ik had glasvezel en kabel via UPC)...
Dat krijgen we toch prima voor elkaar? Af en toe zijn er storingen zoals nu het geval was.
Glas schieten in buitengebieden is niet erg efficient, maar uitbreiding van het 5G netwerk zou voor deze klanten wel goed zijn.

Maar los van 4G, 5G of glas, als er upstream iets mis is waardoor de ping slecht wordt, daar heeft de “last mile” weinig mee te maken.
Maar los van 4G, 5G of glas, als er upstream iets mis is waardoor de ping slecht wordt, daar heeft de “last mile” weinig mee te maken.
Bij deze storing is de last mile toch blijkbaar wel bepalend... Het is ogenschijnlijk niet zo dat mensen die deze combinatie niet gebruiken ook meedoen in de storing.
Jaaa of doet het bovengronds tijdelijk als ondergronds te duur is.
Gebeurd in heel veel landen, kabeltjes boven de grond.
Dan mogen we elke goeie herfststorm die kabels gaan vervangen. Op de lange termijn is dat best kostbaar.
Dat zal denk ik wel meevallen. Op plaatsen waar ik kom in Azië hangt er heel erg veel glasvezel boven de grond, terwijl ze daar enkele keren per jaar wel bezoek krijgen van een Typhoon. Toch blijft het schijnbaar heel, de onpremise apparatuur die ik monitor blijft gewoon up.
Daar komen ~5 tyfoons per jaar aan land in een gigantische regio. 1 Indonesisch eiland is al zo groot als van Nederland naar de Oekraïnse frontlinie.

Wij hebben door onze ligging soms meermaals per jaar een heftige herfststorm met windsnelheden ruim boven de 100km/h.

Het is voor ons relatief goedkoop om alles onder de grond te stoppen door de zachte ondergrond en gebrek aan rotsgrond.
En glasvezelkabel is geen doelwit voor blikseminslag, of risico voor mensen op de grond als zo een gebroken kabeleinde tegen ze aan zou komen. Niet diefstalgevoelig ook. Vrij ideaal kabeltje eigenlijk voor bovengronds, in sommige landen gaat het langs de gevels zelfs. Niet dat wij ook zo losjes moeten doen overal in Nederland, maar wat flexibiliteit met zulke relaxte kabels zou soms wel slimmer zijn dan mensen nee blijven verkopen toch.
Klopt,

In Engeland zie je vrij veel van dit soort constructies:
https://www.ispreview.co....enreach-phone-pole.36991/

Mijn eerste gedacht "Nee dank je". Het is in de praktijk erg storingsgevoelig in verhouding tot alles in de grond te stoppen. (heb ik van mijn Britse collega's begrepen). Als je op Google Streetview kijkt, zie je dat dit plaatje erg veel voorkomt in Engeland. Ook in de wat grotere plaatsen.

Uiteraard heeft Nederland een heel zachte grond, waardoor het allemaal makkelijker/goedekoper is om te doen. Ook hebben wij vrijwel overal tegels/klinkers als stoep ipv asfalt of betonplaten (ook weer omdat de grond zo zacht is). Dat scheelt ook allemaal een heel end in onderhoudskosten natuurlijk.
tijdelijk
De ervaring leert alleen dat er niets zo permanents is, als tijdelijk, of is dat alleen met 'tijdelijke oplossingen' in ICT-land ;-)
Zoals in België en Frankrijk waar de elektrakabels bovengronds hangen? Weet niet waarom wij dat niet doen maar volgens mij vinden we dat lelijk hier, maar buiten dat is het ook gevoeliger voor storingen vermoed ik. Bij een ongeval waarbij een auto tegen een paal botst is het stuk. Er kunnen bomen op vallen en het weer heeft er meer invloed op. Anderzijds, als iemand gaat graven en niet oplet is het ook stuk.

Volgens Google is het in België zo omdat ze daar sneller een elektranetwerk hebben gemaakt, bovengronds gaat dat sneller en goedkoper. Waarschijnlijk ook omdat je daar meer heuvels hebt en de grond niet van die zachte hollandse klei is. Denk maar aan de ardennen, daar graaf je niet eenvoudig een sleufje. En in Frankrijk weet ik een gebied waar er nog mensen in de 19e eeuw leven zonder elektra. Afgelegen gebied, daar is nog gewoon geen stroom.

[Reactie gewijzigd door Nox op 24 juli 2024 11:44]

Dat die aansluitingen geld kosten is absoluut waar, maar geld mag niet de reden zijn mensen offfline te houden.
Nou ja. Dat is precies het probleem. KPN is nu miljarden aan het investeren met glasvezel. Zij zullen dit in een x-aantal jaar (10-20 jaar gok ik?) hebben terugverdiend. Een hele wijk aansluiten is natuurlijk veel kostenefficienter dan een paar boerderijen in het platteland.
Niks ten nadele van die woningen natuurlijk, maar het is wel de realiteit.

Buiten dat zijn die woningen in de praktijk niet offline. Ze hebben die 4g-verbinding ter beschikking. Is het ideaal? Zeker niet. Is het werkbaar? Zover ik weet zeker wel.

Anekdotisch:
Ik heb jaren en jaren geleden gewerkt voor een ISP voor scholen. Alle scholen moesten toen 'breedband' ter beschikking krijgen. Dat was toen alles boven de 64kbps. Hoe groter de school, hoe sneller de verbinding moest zijn (puur gebaseerd op het aantal leerlingen). In de praktijk kregen de meeste scholen kabelinternet, of waar dat niet beschikbaar was, 'speciale' ISDN-modems, die 2 of 3 ISDN-lijnen kon bundelen (dus 128 of 192kbps). Echter: Sommige scholen kregen een schotelantenne. (zowel up- als download ging via de schotel, dus niet zo'n hybride aansluiting met een ISDN-upload).)
De latency van die verbindingen was echt dramatisch (600-800ms). De apparatuur 'op het vaste land', dus waar al die schotels uiteindelijk mee communiceerde had echter een soort veredelde proxy-dienst er op draaien. Dus je browser vroeg 'www.xyz.nl' via het kastje op dat in de school hing. Die stuurde dat door naar het centrale aansluiting. Die deed alle verdere verzoeken, en vervolgens werd heel de site in één bups opgestuurd naar het kastje op de school, waarna de browser dus lokaal de hele site ophaalde en cachete voor de eventuele volgende computer die het verzoek opstuurde.

In de praktijk werkte het technisch goed, alleen was de ervaring heel slecht. Je klikte, en dan duurde het echt erg lang voordat je iets zag gebeuren, maar als er dan eenmaal wat gebeurde, werd de hele site in één keer op je beeld gegooid, in plaats van dat je hem beetje bij beetje zag opbouwen zoals dat toen ging. Als je een meting deed met een stopwatch, dan duurde het in de praktijk ongeveer even lang voordat de hele pagina was ingeladen (30-35 seconden), alleen omdat je met je ISDN-lijnen continue wat zag gebeuren, was de beleving beter.


Ik denk dat je met die 4g-verbindingen dat ook een beetje hebt. Ze werken op zich prima, alleen met een wat hogere latency. Ik heb er geen persoonlijke ervaring mee, dus mogelijk is het totaal anders natuurlijk.
In het artikel staat overdag en in de nacht speelt het minder, maar als je die ping/latency grafiek moet geloven zit je op 500ms vanaf 13u00 smiddags. Dan houd je geen voip/Teams gesprekskwaliteit meer over, val je elkaar continu in de rede.
Op de afgelopen dagen van woensdag t/m zaterdag duurde de storing van 17:30 tot 23:30, op zondag (dag van de grafiek) van 13:00 tot 23:30.
Zou het met het tv signaal temaken kunnen hebben?
Nee. Heb je het artikel wel gelezen? Het gaat hier over een specifiek probleem in de infra van KPN. Een server resetten leek/lijkt de oplossing, waarom dat 5 dagen moest kosten :? .
Ja ,en ook het probleem zelf ervaren. Tijdstip valt samen met het moment dat de tv aangaat bij veel mensen.
Ik schreef TV signaal en bedoelde daarmee netwerkverkeer dat met het verspreiden van (digitale) TV te maken heeft.
Op zondag, koude dag klinkt half éen ook als een logisch moment dat de tv aangaat.
Of een streamingserver die daar als proxy staat.
Ah zo. Zeker, het was opvallend dat het vooral avonduren was. Wel merkwaardig dat het zaterdag niet al in de middag begon.
"'Vast' internet 4G"

Blijkbaar heb ik en KPN een ander idee over 'vast'.
En ik en Ziggo een ander idee over 'glasvezel'.

Alsof marketing van bedrijven nu ook via clickbait gaat...
Marketing is legaal liegen. Glasvezel van Ziggo kende ik nog niet maar is inderdaad een prima voorbeeld. Glasvezel met als laatste stukje koper is net zo snel als alles koper. Lekker bezig weer. :+
in het geval van vast internet 4g is het wel gewoon een vaste verbinding waarbij 4g gebruikt wordt om de snelheid een beetje werkbaar te maken. De modem is zowel verbonden met 4g als met dsl.

Ziggo die glasvezel claimt is natuurlijk wel gewoon liegen.
Ziggo legt ook gewoon glas bij je naar binnen als je dat wenst. Voor een setje nieren, dat wel. Voor consumer aansluitingen weer niet vermoed ik.

Maar koper/glas is om het even, de geleverde bandbreedte en latency zijn meer een indicator of het wel of niet goed is. Waarom is glas beter? Uiteindelijk stop je toch een stuk koper in je PC. Of dat stuk koper nu 300m lang is vanaf de wijkcentrale of 20m lang is vanaf je meterkast.

Enige issue hier is, is dat Ziggo geen symmetrische snelheid levert, dat zit jouw dwars vermoed ik. Als Ziggo die wel leverde zat je hier niet om te zeuren denk ik :+ Als KPN en co ook 500/30 aansluitingen aanbood met FttH was je dan ook boos geweest neem ik aan?

[Reactie gewijzigd door Nox op 24 juli 2024 11:44]

Ziggo heeft de marketing-term "glasvezel-kabel netwerk" in het leven geroepen, omdat zij door hadden dat de marketingmolen van KPN over glasvezel te sterk bleek.
Het is dezelfde soort marketing-nonsense als 'Smart WIFI, Super Wifi of zelfs al "draadloos internet" (aangezien Wifi niets direct met internet te maken heeft). Zelfs de term 'glasvezelmodem' slaat in deze nergens op, omdat het geen modem is.

N.B. Zij claimen niet dat zij een glasvezelaansluiting aanbieden. Ze suggereren het hooguit misschien een beetje?
Blijkbaar heb ik en KPN een ander idee over 'vast'.
Ik noem een vaste verbinding, een verbinding die als doel heeft om een verbinding aan LAN in je huis te gekoppeld te worden. Los van of dat wifi of ethernet is. (uiteraard kan je dat ook met je mobieltje doen, maar dat is niet de intentie van de verbinding). Met glasvezel/kabel/DSL is dat natuurlijk gevoelsmatig 'vaster' dan met een 4g-antenne op je gevel en een routertje erbij.


En als we verder naar Ziggo z'n marketing-bla kijken:
Is wifi via glasvezel beter dan via de kabel
Nee, de wijze waarop je internetsignaal je huis binnenkomt heeft geen invloed op je wifi.
En twee zinnen verderop:
De combinatie van glasvezel internet en het laatste stukje via kabel zorgt voor een ultrasnelle verbinding en stabiele wifi.
Heeft het nou wel of geen invloed op je wifi? :)
In de internet wereld wordt "vast" in deze context gebruikt als in onroerend goed, internet naar een vaste locatie. In contrast met mobiel internet, internet naar een mobiel apparaat zonder vaste locatie. In het Engels heet dit meestal "fixed 4G/5G broadband".

"Vast" betekent hier niet een bedraad koperen/glazen netwerk, daarvoor gebruik je de begrippen "draadloos" en "bedraad".

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 24 juli 2024 11:44]

N00b vraag:
In Ierland levert men al jaren iets dat 'Fixed wireless broadband' heet.
In feite een line-of-sight verbinding met een centrale mast in de regio. Snelheden en latency zijn verrassend goed en prikt zover ik begrepen heb prima door slecht weer en dikke mistbanken.

Waarom zijn de grote telco's in NL nooit op een dergelijke oplossing gesprongen voor de buitengebieden? Is het feit dat 'er toch al een 4G mast staat' de reden?

[Reactie gewijzigd door Vullisbak op 24 juli 2024 11:44]

Word op sommige plaatsen volgens mij ook al toegepast. Maar inderdaad de inverstering is toch weer net wat meer dan gebruik de 4g mast die er staat maar.
Zoiets ja, maar dan zonder de noodzaak van een (aanzienlijke) groep vrijwilligers om het netwerk te ondersteunen. Je zou verwachten dat dit voor een telco met al enkele zendmasten in beheer, niet al te lastig zou zijn om met desnoods prosumer technology als Unifi AirMax een point to multi-point verbinding met redelijke bandbreedte tot stand te brengen.

Maar goed, het gaat ongetwijfeld over investeringen en schaal. Bovendien mis ik een groot stuk van de benodigde achtergrondkennis binnen de telco-wereld en daarbij zit ongetwijfeld de reden waarom het niet gedaan wordt.
Dat is min of meer waar high-band 5G voor ontwikkeld is, in de meeste landen met dit soort netwerken worden die nu geleidelijk omgezet naar 5G.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 24 juli 2024 11:44]

Ik ervaar volledige drops van 10-15 seconden eens in de zoveel dagen. Snel als ik het merk ping naar 8.8.8.8 en na 10 seconden loopt ie dan weer.
Ik doe metingen vanuit diverse Cloud hosted VM en ik merk dat sinds enkele weken een aantal services op bepaalde tijdsptippen latency verhogingen hebben van 10 -> 100 tot 200 ms ,

Ik kan ook niet pinpointen waar het ligt maar bijvoorbeeld google 8.8.8.8 wat een anycast zou moeten zijn heeft dus soms hele hoge ping latencys.

Sommige cloud dashboards laten zelfde patronen zien, lijk dus wel degelijk iets aan de hand te zijn in de backbones van diverse netwerken. maar ja het is dan ook bijna Dolliday , (DDos Hollidays)
Ik heb dit abonnement en ervaar gelukkig dit probleem niet. Maar de verbinding is al jaren super instabiel waardoor wij een t-mobile 4g voor thuis ernaast hebben draaien met een WLAN loadbalancer router er tussen. Samen heb je een stabiele verbinding.
Je hebt geen last van dit probleem maar de verbinding is al jaren instabiel? Leg eens uit, welk probleem ervaar je niet en wat is je definitie van instabiel?
Zou het door de xperiabox kunnen komen?
Heb wel eens bij ziggo gehad dat het 5ghz netwerk onbruikbaar werd voor ruim een week dankzij een slechte firmware upgrade voor de oudere connectboxes.

Vriend van mij heeft ook altijd gedonderd met die xperiabox, lage snelheden over wifi en kabel, etc. Uiteindelijk heeft hij er een dream machine voor in de plaats gezet en nu werkt het perfect.
Nee. Op het KPN forum is gemeld dat er een probleem was/is met een server:

https://forum.kpn.com/int...ernet-buitengebied-580920

En bij mij lijkt het probleem tot nu toe (19:44 uur) opgelost.

[Reactie gewijzigd door ernstoud op 24 juli 2024 11:44]

Ah top, sorry, zeiken op provider hardware is een hobby van mij :+
Volledig begrijpelijk. Zeker de cliënt hardware waar ze je mee opzadelen is vaak bagger. Ik heb ook glasvezel van Caiway met een Genexis modem/router/AP. Draait een OpenWRT derivaat op uit 2014. Met een dropbear versie met serieuze security kwetsbaarheden. Zucht.
Het is ook echt troep vaak.
Wel blij dat er nu vrije modem keuze is afgedwongen, tot noch toe doet onze xperia het goed genoeg, maar het moment dat ik op mezelf ga komt er een dream machine of iets dergelijks.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.