Veel gebruikers ervaren problemen met ophalen testuitslagen in CoronaCheck-app

Veel gebruikers blijken problemen te ervaren met de CoronaCheck-app. Zo slagen velen er niet in om een bewijs van een negatieve PCR-test in te laden bij de app en werkt de QR-code niet bij iedereen die een prik plus coronabesmetting heeft gehad.

Op Gathering of Tweakers en sociale media zoals Twitter geven gebruikers aan dat ze hun negatieve PCR-test niet kunnen toevoegen aan de app. Sommigen geven aan op het punt te staan om op reis te gaan en dat ze de app als bewijs moeten gebruiken om bepaalde landen te kunnen betreden.

Het ministerie van Volksgezondheid erkent tegen NU.nl dat er problemen zijn: "Het lijkt erop dat het probleem zit in de aanlevering van de gegevens uit de GGD-systemen aan CoronaCheck." Gebruikers moeten hoe dan ook rekening houden met een verwerkingstijd van dertig uur nadat de PCR-test is uitgevoerd. Het streven van de GGD's is om de PCR-test binnen 26 uur te verstrekken, maar daarna kan het nog tot vier uur duren voordat hij in de app op te halen is.

Gebruikers ervaren vrijdag veel langere wachttijden. Mede door de storing is de helpdesk van de GGD overbelast en moeten mensen rekening houden met lange wachttijden. Gebruikers geven ook aan dat ze geen QR-code krijgen als ze een enkele prik en minder dan 180 dagen geleden een coronabesmetting hebben gehad. Het ministerie van Volksgezondheid meldt hier meerdere klachten over gehad te hebben en deze problemen zouden naar verwachting snel opgelost moeten zijn.

Ten slotte meldt RTL Nieuws dat nog steeds niet alle commerciële testaanbieders aangesloten zijn op de CoronaCheck-app en op de website Testenvoorjereis.nl. Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur spreekt van 'kinderziektes', die er zijn omdat er weinig tijd was om het systeem op te zetten.

Coronacheck

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

02-07-2021 • 15:32

121

Lees meer

Reacties (121)

121
109
65
2
0
36
Wijzig sortering
Ik herken de klachten ook.
Ik snap dat een stukje software niet in 1x volledig werkt, maar dit lijkt er eerder op dat niet alles getest is. Zoveel opties zijn er niet:
Binnenland / buitenland
geen prikken
1prik + wel/geen Covid
2prikken
(recente) negatieve test

Maar goed, hierdoor zal het allemaal ook wel meevallen met de complexiteit van de software waardoor het (hopelijk) eenvoudig(er) is om de problemen te verhelpen.
De weergave van de uitslag is makkelijk.

Het grote probleem is de integratie van alle systemen. Hoe koppel je de databases van GGD's, huisartsen, commerciele testers allemaal aan elkaar? Dat is een veelvoud aan systemen en je moet ook nog zeker weten dat de data integer en secuur is, met een vrij hoog beveiligingsniveau (Zeer gevoelige data, inclusief persoonsgegevens!).

Normaal gesproken zijn dat soort trajecten langdurig. Daar trekt men rustig een half jaar tot een jaar voor uit, om het daarna langzaam maar zeker op te bouwen (dat soort type systemen is redelijk binnen mijn vakgebied). En dan gaat men eerst proefdraaien en dan langzaam maar zeker uitbreiden, steeds meer on-boarden.

Nu moest het af in weken en direct in producti. Dat er dan dingen misgaan is niet zo gek. Het is eigenlijk een wonder dat het voor sommige mensen wel werkt. Geen idee wie dit bouwen, maar ik heb bij voorbaat zowel al enig respect voor ze, als enige angst voor hoe houtje-touwtje sommige oplossingen ongetwijfeld zijn, alsook medelijden, want dit wordt vast nog meer weekendwerk.
Integer en secuur regel je met 1 applicatie omgeving. Niet heel+ verschillende systemen.

Integratie van alle systemen: daar gaat het mis. Je moet 1 systeem hebben. En dat is makkelijker en sneller te ontwikkelen dan koppelingen met verschillende systemen. Vaccineren is toch iets wat we al decennia doen? Waarom is dat zo moeilijk dan... En de overheid had dit voorhand (lees voor corona) al klaar moeten hebben voor uitbraken.
Commerciele testaanbieders gebruiken hun eigen systemen
Systemen van de overheid en instellingen zoals de GGD gebruiken eigen systemen
CoronaCheck App, EN DigID zijn 2 eigen systemen.

Als we voor iedere nieuwe toevoeging op een ecosysteem het hele ecosysteem zouden moeten herontwerpen...
Nee, commerciele testaanbieders aansluiten op het basis systeem. Dat is minder werk dan api koppelingen maken met heel veel systemen. Willen die commerciele aanbieders dat niet, dan test ongeldig verklaren.
Er is nu vast 1 systeem die nu allemaal koppelingen heeft met al die losse aanbieders...
Ja, maar dat zijn privé organisaties, en die kan je niet verplichten zich aan te sluiten bij een algemeen systeem dat al hun gegevens beheert zonder daar dan weer nauwkeurige security measurements voor te implementeren. Daarnaast houdt hun verantwoordelijkheid op na het testen, en moet die data weer ergens naartoe verstuurd worden waar de overheid deze gegevens kan gebruiken.

End an hebben we het nog niet eens gehad over de kosten van het ontwikkelen van een hooggevoelige "algemene" webapplicatie, welke exponentieel stijgen met complexiteit, evenals de foutgevoeligheid.

Daarnaast moet je als overheid toch niet de verantwoordelijkheid op je willen nemen om het hele systeem en administratie in te richten van privaatorganisaties?
Juist wel, nu zie je dat het ook niet werkt toch? Nu krijg je allemaal brakke systemen die met touwtjes en prutswerk aan elkaar geknoopt wordt. Je kunt die prive organisaties toch verplichten zich aan te sluiten om een goedgekeurde test te krijgen en anders is de test niet rechtsgeldig (hoe je het ook maar wilt noemen).
Dan moeten we helemaal terug, dat heeft dan weer niks met de app te maken ;)

De makers van de App hebben het ook maar met de systemen te doen, die ze geboden kregen.
Maar zonder die systemen werkt de app niet ;) Kip of het ei inderdaad
Waarom niet? Ze tappen toch allemaal uit die 250 miljoen van "testen voor toegang"?
Dan kun je ook gewoon de eis stellen dat ze in de daarvoor bestemde applicatie de uitslagen muteren.
Één systeem, maar de huisarts heeft al zijn patiënten al in een ander systeem, de ziekenhuizen hebben eigen EPD, daarin liggen alle gegevens van de patiënt, onderliggende kwalen, allergieën, gebroken benen, medicijngebruik etc. Dan ga je voor één medische handeling een ander systeem gebruiken. Dat betekent voor de zorgverlener twee systemen. Een landelijk EPD is/was ongewenst. En natuurlijk vaccineren doen we al jaren, maar er is nooit follow up nodig geweest voor grenscontroles bij een BMR-prik oid, toch wel een tamelijk nieuw gegeven.
Integer en secuur regel je met 1 applicatie omgeving.
Hoezo, ga je iedereen dan direct toegang geven tot jouw systeem? Gefeliciteerd, je bent nu ook verantwoordelijk voor het toegangsbeheer van *alle* gebruikers bij iedere leverancier.

Je kunt natuurlijk alle verschillende identity-providers van de leveranciers gaan integreren, ook leuk!

Oh ja, en als jij dan een probleem hebt, dan hebben *alle* aangesloten partijen een probleem en kunnen hun data niet invoeren. Ook wat onhandig.

Er is geen makkelijke (of zelfs eenduidig juiste) oplossing. Er zijn altijd afwegingen met voordelen, nadelen en keuzes die door de use case zelf beïnvloedt worden.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 08:27]

En dan nog kan het fout gaan. Mijn vrouw en ik zijn beide door dezelfde ggd gevaccineerd (wel andere locatie) en haar uitslag is wel op te halen en de mijne niet. Overigens klopt haar uitslag niet helemaal.
Leuk dat je uitlegt waarom het fout gaat, als klant heb ik hier niks aan. De politiek doet een belofte en zal deze moeten nakomen. Hoe ze dit voor elkaar krijgen is hun probleem, als klant wil ik daar niet de problemen van ondervinden en wil ik ongehinderd verder gaan. Normaal gesproken zou je deze mensen persoonlijk kunnen helpen maar dag gebeurt hier ook niet, je zit dus vast en kan niet verder.

Persoonlijk zag ik dit aankomen. De waslijst van dingen die fout gaat is vele malen groter als de dingen die goed gaan.
Zelf spreek ik uit ervaring als ik zeg dat er aan de grens niet word gecontroleerd, met een werkverklaring zit ik in Hongarije en alleen bij de KFC in Oostenrijk werd er gevraagd om een een negatieve testbewijs :). Ik ben ook express met de auto gegaan, de vliegtuig kan problemen geven.

De hele testsamenleving is leuk bedacht, het is geen eerlijk systeem. Ken voornamelijk mensen die een vaccin nemen om hun (oude) leven te herpakken. Je kan daar wel voor wegkijken, uiteindelijk heb je jezelf daarmee.
Ik begrijp dat je of een QR krijgt voor binnenland of een QR voor buitenland.
Waarom is dat niet en een QR voor binnenland en een QR voor buitenland?

Straks wil je een dagje richting GE of BE en dan moet je voor die ene dag QR's in je app gaan swappen.
Da's toch helemaal niet handig.
Ik begrijp dat je of een QR krijgt voor binnenland of een QR voor buitenland.
Waarom is dat niet en een QR voor binnenland en een QR voor buitenland?
Je krijgt beiden (als je aan de eisen voldoet uiteraard), je kunt in de CoronaCheck-app wisselen tussen de Nederlandse en de internationale versie.

Ik ben bijvoorbeeld nu 1x geprikt (2e prik volgt 18 juli), en heb nu dus wél een internationale QR-code, maar de Nederlandse pagina meldt dat ik geen geldige QR-code heb (wat dus klopt, want nog maar 1 prik gehad).
Maar heb je ze dan, als je aan de voorwaarden voldoet, ook beiden tegelijk op je telefoon staan
of moet je via DigiD gaan swappen?

Eerder deze week begreep ik van een collega dat het of de ene of de andere was die op je telefoon staat
maar misschien heb ik hem verkeerd begrepen, of hij mij.
Nee, je hoeft niet te swappen. Er zit een knop "Aanpassen naar internationaal" of "Aanpassen naar NL", afhankelijk van in welke pagina je zit.

DigiD heb je alleen maar nodig om je vaccinatiegegevens op te halen bij het RIVM en de GGD. Daarna heb je die niet meer nodig als je CoronaCheck opstart.
Het lijkt me dat de problemen niet in de app zitten, maar meer in de veelheid aan systemen waar de informatie vandaan moet komen. Zoals de minister al aangeeft, is nog niet eens elke test aanbieder aangesloten (dus dat is al een veelheid van "opties"). De "1 prik + hersteld van covid" lijkt juist het probleem te zijn en vooral die "hersteld van covid" info komt weer uit een veelheid van systemen (bv huisartsen hebben verschillende systemen, soms zelfs per regio).
Tja... als je toch een miljard in een parallele test structuur stopt (naast de GGDs), had je toch ook een standaard software infra kunnen afdwingen of is dat heel raar ?
Ik denk dat die wens niet raar is, maar het is zeker niet 'zomaar' uitvoerbaar, zelfs niet met heel veel geld. Bestaande registratiesystemen aanpassen grijpt in op de onderliggende processen in de medische wereld. Daarnaast, veel zaken zijn al redelijk gestandardiseerd. Kijk bv hoe het elektronisch patientendossier technisch opgebouwd en ondersteund wordt (bv HiX)... complexe materie die echt niet af kunt doen met een 'je had toch een standaard kunnen afdwingen'.

Bekijk het positief, nog decenia werk voor professionals uit onze community! :)
Of stel je voor dat je ook als opdracht hebt gekregen een papieren versie te ontwikkelen voor de niet technische gebruikers. Hadden we die als fallback kunnen hebben. Maargoed, dat gaat er bij Hugo "App" de Jonge er niet in.....
Ik kan ondertussen wel bevestigen dat hersteld van covid en één vaccinatie nu een geldige QR code oplevert in NL en EU...
Ik denk niet dat je de complexiteit van een applicatie kan omschrijven als “er zijn maar 5 opties als uitslag, hoe moeilijk kan het zijn?”…
Het probleem zit in alle partijen die op de back-end aangesloten moeten worden zodat de app weergeeft wat het moet weergeven.
Uiteraard is dat alles zeer uitgebreid en zorgvuldig te testen. Maar dan zou het waarschijnlijk net op tijd klaar zijn geweest voor de herfstvakantie.

Nu kijk je in de praktijk waar de problemen zitten. Niet erg elegant, maar de druk is hoog om de problemen onmiddellijk op te lossen en een deel (waarschijnlijk het grootste deel) van de gebruikers ondervinden nu al geen problemen.
Gebruikers moeten hoe dan ook rekening houden met een verwerkingstijd van dertig uur nadat de PCR-test is uitgevoerd
Hoe zou zoiets kunnen gaan...? Je wilt vrijdag op pad naar bijvoorbeeld Italië, en laat je gezien de tijd dat een testuitslag op zich laat wachten alvast testen op woensdag i.p.v. donderdag. De uitslag is er wonderbaarlijk snel, je hebt dezelfde dag al bericht. Vrijdag vertrek je, de test is op dat moment al 48 uren oud. Van vrijdag op zaterdag overnacht je in Duitsland om de dag erna via Oostenrijk door te gaan naar Italië.

Aangekomen bij de grens van Italië kom je een controle tegen. Gelukkig heb je je laten testen, maar... De test is inmiddels al weer 3 dagen oud, je moet je dus opnieuw laten testen (en krijgt wellicht een leuke boete?)...

Ik vraag me serieus af waar "we" nou helemaal mee bezig zijn. De samenhang in de EU is ver te zoeken en overheid en ICT is weer eens een leuke #faal gebleken. Houd als het moet gewoon alles nog even op slot, i.p.v. deze chaos.

Toevoeging: Het nodigt ook uit om lekker snel door te scheuren naar je eindbestemming, om maar binnen de 48 of 72 uur (afhankelijk van je eindbestemming) aan te komen. Maakt het ongetwijfeld extra veilig want je bent korter onderweg. Je mag tenslotte 200 km/u op de autobahn, dus ik zie geen problemen 8)7

[Reactie gewijzigd door pietermx op 23 juli 2024 08:27]

Je mag tenslotte 200 km/u op de autobahn, dus ik zie geen problemen
:9

Typisch gevalletje van onderschatten van hoe graag mensen weer erop uit willen (zoals de hele pandemie behandeling 1 groot blunderfeest was...). Stelletje paniek/chaos zaaiers.
Dat komt omdat de gezondheidszorg bewust buiten de Europese samenwerking is gelaten. De lidstaten wilde dit zelf kunnen bepalen

Ja dan krijg je een lappendeken van maatregelen. Net zoals in Duitsland met alle deelstaten
|:( Lekker bezig.
Het is allemaal wat te haastig in elkaar geknutseld denk ik.
Ben zelf niet naar de GGD gegaan omdat mijn vriendin niet Nederlands is en geen BSN heeft en wij konden dus niet samen bij het GGD getest worden toen ik woensdag belde met 0800-5005. Maar op de website http://www.testenvoorjereis.nl/ staat: "Dan kunt u zich in juli en augustus 2021 gratis laten testen bij aangesloten testlocaties. Dit geldt ook voor buitenlandse reizigers die vanuit Nederland naar een ander land reizen. Of als u naar een land buiten Europa reist.". Dus via https://afspraak.testenvoorjereis.nl/ dus voor ons beide een afspraak gemaakt bij https://coronasneltestnederland.nl/ / CSN Testen.
Toen stonden wij daar vanochtend, en daar vragen ze dus gewoon wél om een BSN nummer en zonder konden we niet verder. Snel via http://spoedtest.nl/ een afspraak gemaakt en daar naartoe gereden. 8)7
Ik ben benieuwd of mijn testresultaat straks wel gewoon komt, QR of niet.
Woensdag heb ik ook via de chat met spoedtest.nl gesproken omdat ik daar goede ervaring mee heb, zij gaven toen aan: "Momenteel zijn wij vanuit de overheid nog in afwachting of wij hieraan deel mogen nemen.".
Als je buitenlandse vriendin in Nederland woont kan ze gewoon een BSN aanvragen.
Dat snap ik, maar ik heb net mijn huis verkocht dus dat is niet handig en we blijven hier niet. Die test kost daar ook maar iets van 40-50 euro bij het ziekenhuis terwijl het hier zo 120-150 is. Voorheen kreeg je bij het GGD alleen een telefoontje en geen bewijs, tegenwoord wel maar dus alleen met Digid en BSN. Test bij aankomst op Schiphol was er ook een tijdje wel en daarna opeens niet meer, maar die was toen wel voor iedereen gratis, ook zonder BSN.
Dat je vriendin dan niet direct geholpen kan worden, is minder, maar wat is dan de achterliggende reden dat jij zelf niet gaat ?

[Reactie gewijzigd door mvrhrln op 23 juli 2024 08:27]

Omdat ik graag mijn tijd efficienter benut dan naar verschillende locaties te rijden en weer in de rij te gaan staan. Je moet ook voor een bepaalde tijd je test gedaan hebben om dezelfde dag uitslag te krijgen.
Ik kan me voorstellen dat je dan al gauw denkt, als mijn vriendin niet geholpen kan worden dan hoef ik ook niet meer, overigens een lekkere denigrerende opmerking
helemaal gelijk in dat laatste, sorry, en weggehaald
Eerste prik gehad. Keurig netjes de internationale qr code in beeld.
Klopt, dat werkte bij mij ook meteen na de eerste vaccinatie, maar omdat ik eerder Corona heb gehad zou ik de Nederlandse QR code ook moeten kunnen activeren, maar dat werkte dus niet.
yep same. Zou vanaf dinsdag moeten werken volgens nu.nl.. maar goed we gaan t zien.


GGD weet intern ook niet zo goed of je nou wel of niet een 2e prik moet :)
Het gaat ook niet om de prik, maar om het tonen van een negatieve PCR-test in de app. Ik ben een maand geleden negatief getest en toch is het resultaat er nog niet (of is het er wel, maar krijg ik het niet in de app.)
Een negatieve test van een maand geleden is ook helemaal niet meer geldig, dus daarvoor ga je ook geen qr-code aan kunnen maken.
Dacht ik inderdaad al. Zou nogal stom zijn, maar dat werd niet expliciet aangegeven in de app (of ik had meer door moeten zoeken, zoals in de FAQ.)
Het zou beter zijn als VWS gewoon de imuum systeem response tijden (zie bijsluiter) in acht neemt, ook voor in NL zelf:

Dus bij Janssen pas na 4 weken QR code
Pfizer: 2 weken voordat de QR code actief wordt

Dacht dat voor de EU er wel 2 weken geldt voor de vier vaccins (Moderna, Pfizer, AZ en Janssen).

"Dansen met Janssen" is gewoon BS. Duurt max. 4 weken voordat je immuum systeem op orde is.
Ja precies, maar ze willen de vaccinatie graad zo hoog mogelijk maken, daarom maken ze van die rare besluiten dat je nu na je vaccinatie kennelijk alweer de club in kan... De besluitvorming rond covid is echt ongelooflijk inconsistent.
Inderdaad, het zou mij niet verbazen dat in Enschede ook niet een aantal "Dansen met Janssen" QR codes in de discotheek zijn toegelaten. Al een cluster van meer dan 60 besmettingen.
Ik val zelf in de categorie die 1 prik had gehad én besmet is geweest met het virus (langer dan 6 maanden geleden), ik kreeg dus met geen mogelijkheid mijn QR code geactiveerd. In de media en via de telefoon kreeg ik te horen dat eraan werd gewerkt, met zelfs een paar keer een datum vanaf wanneer het opgelost zou zijn.
Uiteindelijk maar gewoon mijn 2e vaccinatie gehaald, na een paar uur kon ik de QR code activeren.
Dit had ik ook tot gister einde middag. Toen kon ik opeens wel goede QR code ophalen en een herstelverklaring. Ik heb ze er nu dus beide in staan.
Krijg het ook niet voor elkaar. RickKoets Was je besmetting ook langer dan 6 maanden geleden? Ik krijg alleen een internationale QR, geen NL versie. Als ik de herstelverklaring probeer krijg ik die niet omdat het +6 maanden geleden is.
Wanneer heb je de QR code voor het laatst toegevoegd. Ik had precies dezelfde situatie. Ik kreeg de Nederlandse ook niet tot ik vandaag de app data verwijderde en opnieuw met DigiD inlogde. Nu werkt zowel Nederlandse als internationale QR code.
Ik vind het al knap wat er tot nu toe is gerealiseerd. Met alle respect, dit is allemaal zo snel ontwikkeld. Logisch dat er wat fout gaat.

Daarom besloot ik dit jaar voor het eerst in mijn leven in NL op zomervakantie te gaan dit jaar. Geen gedoe met ingewikkelde en alsmaar veranderde regels, dus geen ook geen onzekerheid en stress.

@Elidibus Je vergeet dat heel Europa samen moest werken aan het hele concept. Individuele landen konden toen nog lang niet een concreet plan en wensenlijst voor deze app uitstippelen. Maart 2020 wisten we zeker niet hoe complex de vaccinatie strategie was en hoe vaak je met welk vaccin geprikt moest zijn als je wel of niet binnen x maanden al besmet was met corona variant y. Een van die combinaties, aangeleverd door partij z zorgt voor een hickup en jij ziet daarin reden om het project af te schieten. Maak ff een zin met stuurman, beste en wal ;-)

[Reactie gewijzigd door Strebor op 23 juli 2024 08:27]

Ik vind het gebaar van respect heel mooi hoor. Ook ik weet dat in de IT een dergelijk project al snel een half jaar tot een jaar nodig heeft om ontwikkeld te worden. In dat kader snap ik jouw lofzang dan weer niet, vanaf maart vorig jaar wisten we al dat we gingen vaccineren. Men had dus letterlijk een jaar de tijd om alles, ook IT technisch, op orde te krijgen. Hier zien we dan toch duidelijk dat er best wel wat dingen mis zijn gegaan. Natuurlijk is dit niet alleen in NL zo gegaan, het probleem ligt ook deels in Europa.
Tsja, gewoon een ouderwets stempeltje in een (geel) papieren boekje.
Voor een test, krijg je geen stempel in je gele boekje.
Daar heb je gelijk in. Dan misschien de testuitslag op papier meenemen?
Dat wordt niet erkend voor toegang, je hebt een QR-code nodig.

Edit: even ter verduidelijking, gezien de reacties hieronder: je kan dus wel de QR-code uitprinten, dat is een geldig bewijs voor toegang. Een andere test-uitslag op papier is dat dus niet.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 23 juli 2024 08:27]

Je kan hier gewoon je papieren bewijs ophalen

[Reactie gewijzigd door juliantje15 op 23 juli 2024 08:27]

Ja, dat klopt. Maar dat is de QR-code op papier, niet de test-uitslag ;)

Wat je op papier krijgt is in feite dezelfde QR-code die je in de app krijgt.
Heb ik niks aan want ook die is niet correct.
1 prik en al Corona gehad variant hier, dus ik krijg uw vaccinatie is niet compleet en niet geldig in nederland
Jawel toch? Hugo had toch aangegeven dat mensen zonder smartphone niet buitengesloten gingen worden en dat je dus een papieren printje mee mag nemen?
De letterlijke testuitslag is niet geldig, een printje van de QR-code wel.
Dat gele boekje valt niet te controleren door iemand die toegangscontrole doet bij een evenement. Die gaat het verschil tussen een officieel boekje met correcte stempel een een namaak echt niet zien. Met de toegangscontrole app op je telefoon een qr-code controleren is wel te doen voor een leek.
In dat gele boekje waarin je zelf je naam met potlood kan schrijven, daarna uitgummen en een hele andere naam kan invullen...
Bij het te lijf gaan van een pandemie kun je dat soort kinderlijk eenvoudige fraude niet gebruiken.
Kan gebeuren, hoop dat ze het snel oplossen en hier verbeteringen in doorvoeren, dat zijn de belangrijkste punten.
Anoniem: 1269758 2 juli 2021 15:54
Dat de app pas zo laat klaar is is nog veel slechter, ik kon tot gister avond geen herstel bewijs invoeren.
Het is een relatief simpele app met 1 taak, gegevens inladen van de GGD en hiermee een qr code genereren.
De streefdatum van 1 juli werd niet gehaald door de overheid.

Daarnaast is er een eind datum van een herstel bewijs, dan nu mijn vraag, als dit verstreken is wat dan?
Krijg ik weer een nieuw bewijs, of moet ik me altijd negatief laten testen alsnog? moet ik alsnog mijn 2e spuit.

Ik ben niet geheel tegen vaccinatie maar 2 ga ik niet doen, ik heb het al eens gehad en in samen hang met 1 prik vond ik het het overwegen waard.
Mede omdat ik om anderen wil denken en corona mij niet hard raakt ben ik er verder niet bang voor en wil ik geen 2e spuit.

Ik hoop ook dat hier dus wel of een oplossing voor komt of versoepelingen!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1269758 op 23 juli 2024 08:27]

Gebruikers geven ook aan dat ze geen QR-code krijgen als ze een enkele prik en minder dan 180 dagen geleden een coronabesmetting hebben gehad.
De 180 dagen limitatie is inmiddels vervallen, als je een Corona besmetting gehad hebt en 1 vaccinatie hebt gehad is dit voldoende voor een code, helaas werkt dit in veel gevallen niet

[Reactie gewijzigd door ThaStealth op 23 juli 2024 08:27]

Ik heb net (na ruim een half uur in de wacht) contact gehad met de GGD, omdat ik na een enkele prik en doorgemaakte Corona >180 dagen geleden geen code kan genereren.

Volgens de dame aan de lijn kun je inderdaad (doelbewust) geen herstelbewijs aanmaken bij infectie >180 dagen geleden. Ik betwijfel op dit klopt.
Wat zij zag in de foutmelding is dat IK het vinkje 'geen zwak immunsysteem' niet had gezet.Ik dacht dat ik dit zelfs twéé keer had ingevuld, zowel bij afspraak maken als op de gezondheidsverklaring, maar zij vond dat IK dit niet had ingevuld :o Dan denkt het systeem nog dat je twee prikken nodig hebt.
Dat is nu rechtgezet, ik moet het over enkele dagen nog maar eens proberen en anders weer bellen 8)7
Dus nu wachten op een databasesync en fingers crossed :X

[Reactie gewijzigd door Scatman_II op 23 juli 2024 08:27]

Hoe ben je erdoorheen gekomen? Ik ben al een paar dagen aan het bellen, maar ik krijg iedere keer “het is erg druk op de helpdesk, de verbinding word nu verbroken” wat overigens bijzonder klantonvriendelijk is
Mail gestuurd aan helpdesk@coronacheck.nl , dit antwoord ontvangen als één van de opties:
Bent u langer dan 180 dagen geleden positief getest op corona door de GGD én bij de GGD gevaccineerd?
Neem dan contact op met de speciale backoffice van de GGD op 0800 - 5090. Zij helpen u verder.
Direct om 8u gebeld en ~half uur afgewacht..
Helaas staat op de website van de overheid nog:
u bent langer dan 180 dagen geleden (positief) getest. In dit geval heeft u geen recht op een herstelbewijs.
https://www.rijksoverheid...oronabewijs/herstelbewijs

En dus krijg je met een positieve test van 280 dagen oud, een negative test van 100 dagen oud en 1 vaccinatie, nog steeds geen vaccinatie bewijs via de CoronaCheck app.

Heb jij informatie dat dit gaat veranderen? En zou ja, per wanneer?
En waar kan ik dat na lezen?

edit:
Ik zie https://www.rijksoverheid...orgemaakte-covid-infectie helaas is het resultaat tot nu toe niet dat de CoronaCheck app de 180-dagen limiet heeft opgeheven op het herstelbewijs, wat effectief er voor zorgt dat je met een 193-dagen oude positieve test en 1 Pfizer prik je geen vaccinatiebewijs krijgt.

[Reactie gewijzigd door djwice op 23 juli 2024 08:27]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.